Тръмп оттегли САЩ от TPP и нареди предоговаряне на NAFTA

http://offnews.bg/news/n_1/n_645195.html

Американският президент Доналд Тръмп оттегли САЩ от Споразумението за тихоокеанско партньорство (TPP) и нареди на администрацията си да започне предоговаряне на споразумението за свободна търговия с Мексико и Канада NAFTA.  TPP е споразумение между 12 държави от тихоокеанския район, без Китай. То се ползваше от силната подкрепа на бившия президент на САЩ Барак Обама и не беше ратифицирано от доминирания от Републиканската партия Конгрес, а оттеглянето на страната от споразумението беше сред обещанията в предизборната кампанията на Тръмп.  Споразумението NAFTA пък действа от 23 години, като основният проблем според Тръмп е изнасянето на производство в Мексико, където работната ръка е по-евтина.  Предоговарянето на споразумението обаче ще засегне и Канада, заради което канадският премиер Джъстин Трюдо започна двудневно заседание на правителството, на което ще се обсъди ефектът за икономиката на страната.  На заседанието позицията на САЩ ще представи зетят на Тръмп Джаред Къшнър, който пое поста на високопоставен съветник на новия президент. На заседанието ще присъстват и бизнес лидери, които съветват Тръмп.  Канада ще опита да убеди САЩ, че свободната търговия не трябва да се премахва, тъй като икономиките на двете страни са тясно обвързани. Канадският посланик в САЩ Дейвид Макноутън обяви по този повод, че американските власти не са обяснили какви проблеми имат с Канада и страната вероятно ще пострада от мерките, които ще са насочени срещу Мексико.  Доналд Тръмп ще се срещне с мексиканския си колега Енрике Пеня Ниенто на 31 януари. Мексиканският министър на икономиката обяви, че страната е готова да предоговори NAFTA, но предупреди, че всяко решение за промяна на съществуващата политика от страна на САЩ ще бъде посрещнато с контрарешение от страна на Мексико.  В същото време в първите дни след поемането на поста от Тръмп доларът стигна най-ниското си обменно ниво от 6 седмици насам. Според анализаторите това е реакция на неяснотата, която създават решенията на новия президент. 

Джъстин Бийбър продаде на търг ферарито си (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6012770

Канадският тийнейджърски идол Джъстин Бийбър продаде на търг своето Ферари 458, като получи за болида си 434 500 долара, пише Контактмюзик, цитиран от БТА. Наддаванията бяха проведени от аукционната къща "Барет-Джаксън" със седалище в Скотсдейл, Аризона. Автомобилът е бил модифициран за Бийбър от компанията "Уест коуст къстъмс" в Калифорния.

Тръмп подписа указ за оттегляне на САЩ от Транстихоокеанското партньорство

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1638917

Президентът Доналд Тръмп подписа указ за оттегляне на САЩ от Транстихоокеанското партньорство (ТТП), съобщиха световните агенции. Тръмп ще започне скоро да предоговаря НАФТА с Канада и Мексико Актът до голяма степен е формалност, тъй като споразумението за свободна търговия все още не е ратифицирано от Сената, отбелязва АП. Според търговски експерти е малко вероятно то да бъде одобрено предвид съпротивата на избирателите срещу подобни сделки и евентуалната...

Класиране след 22-ия кръг на английската Висша лига

https://www.24chasa.bg/sport/article/6012749

Класиране след 22-ия кръг на английската Висша лига                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

От Samsung потвърдиха, че Note 7 се самозапалва заради батериите

http://www.cross.bg/bateriite-note-samsung-1532414.html

/КРОСС/От технологичния гигант Samsung са открили точните причини, заради които миналата година смартфоните Galaxy Note 7 се самозапалиха. Те са били в дизайна на батерията. Това съобщиха от компанията днес по време на пресконференция, продължила над два часа. Имало е дефекти в батериите, а не в софтуер или в самия телефон и неговите компоненти, каза Грег Роу, анализатор на HMC Investment Securities. Проблемът със запалването на смартфони се появи два пъти - както в оригиналния Note 7, така и в подобрената версия. При първия случай външната обвивка е била твърде малка за компонентите вътре, което е довело до късо съединение и запалване. За да се предотвратят отново такива инциденти, от Samsung обявиха, че са разработили нова система за проверки - 8-Point Battery Safety Check. Тя включва 8 вида проверки - не само на готовите смартфони, но и специални тестове на батериите преди да се монтират в устройствата.

Детето, за което пратиха самолет до Бургас, е спасено (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6012743

Детето, за което пратиха самолет до Бургас, е спасено (Обзор)5-годишният Александър от Бургас, за когото на 11 януари Бойко Борисов прати военен самолет, за да го транспортира до “Пирогов” в столицата, вече е в стабилно състояние. Това съобщи зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков, който преди десетина дни организира преместването на детето в София.

Цветанов поздрави новоизбрания председател на ЕП Антонио Таяни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6012752

Цветанов поздрави новоизбрания председател на ЕП Антонио ТаяниЗаместник-председателят на ГЕРБ и председател на Парламентарната група на партията Цветан Цветанов поздрави новия председател на Европейския парламент Антонио Таяни по повод избирането му. Цветанов разговаря с Таяни по време на Политическата асамблея на Европейската народна партия (ЕНП), която се провежда в Брюксел.

Лавров: Путин и Тръмп си приличат по подхода им към външната политика

https://www.actualno.com/asia/lavrov-putin-i-trymp-si-prilichat-po-podhoda-im-kym-vynshnata-politika-news_589384.html

След среща в Москва с унгарския външен министър Петер Сиярто първият дипломат на Русия Сергей Лавров констатира, че руският президент Владимир Путин и Доналд Тръмп си приличат по подхода им към външната политика. В основата на действията си на международната арена Доналд Тръмп очевидно следва не идеология за вмешателство в делата на други държави, а интересите на Съединените щати. Именно от такива убеждения и Руската федерация води външната си политика.

Тръмп почна, стресна пазарите, разигра долара

https://vesti.bg/sviat/amerika/trymp-pochna-stresna-pazarite-razigra-dolara-6064516

Както е обичайно за него милиардерът оповести плановете си за тази седмица в „Туъитър”

Започна кърпеж на появили се от снега магистрални дупки

http://www.mediapool.bg/zapochna-karpezh-na-poyavili-se-ot-snega-magistralni-dupki-news259226.html

Започна приоритетното отстраняване на неравности и изкърпване на новопоявили се дупки след обилните снеговалежи по стари магистрални участъци, първокласни и второкласни пътища, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) в понеделник. Със студена асфалтова смес се запълват неравности по стари и неремонтирани от години участъци от магистралите "Тракия", "Хемус" и "Марица", както и по първокласните и второкласните пътища, съобщиха от АПИ. Това стана след разпореждане на министъра на регионалното развитие в оставка Лиляна Павлова, която е получила сигнали от граждани за новопоявили се неравности по стари участъци от пътната мрежа. Тя е наредила още да се предприемат незабавни действия по оглед на състоянието на пътната настилка от републиканската пътна мрежа. Ежедневно служителите на 27-те областни пътни управления и пътноподдържащите фирми в отделните региони ще извършват огледи на отсечките и предприемат незабавно ремонтни дейности. Целта е да се осигури безопасното пътуване на шофьорите. След приключване на зимния сезон пътната агенция ще може да възложи извършване на основни ремонтни дейности на републиканската пътна мрежа. В участъците, в които се извършват ремонти, е необходимо шофьорите да карат внимателно, със съобразена скорост и да спазват въведената пътна сигнализация, напомнят от АПИ.

Стотици арести след европейска операция срещу трафика на оръжие

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1638916

При полицейска операция срещу незаконен трафик на оръжие в 11 европейски страни бяха иззети 664 оръжия и са арестувани 245 души, съобщи испанската полиция, цитирана от АП.В комюнике испанската Гражданска гвардия посочи, че в Испания са задържани 46 души и са конфискувани 247 оръжия.Според полицията престъпната банда била ръководена от четирима испанци, които купували имитации на оръжие в Румъния и България, после ги превръщали в действащи огнестрелни оръжия в цехове в Испания, а след това ги пласирали на черния пазар.

Тръмп подписа указ за оттегляне на САЩ от Транстихоокеанското партньорство

https://www.24chasa.bg/novini/article/6012747

Тръмп подписа указ за оттегляне на САЩ
от Транстихоокеанското партньорствоПрезидентът Доналд Тръмп подписа днес указ за оттегляне на САЩ от Транстихоокеанското партньорство (ТТП), съобщиха световните агенции, цитирани от БТА. Актът до голяма степен е формалност, тъй като споразумението за свободна търговия все още не е ратифицирано от Сената, отбелязва Асошиейтед прес. Според търговски експерти е малко вероятно то да

Президентът Румен Радев - с първи назначения в първия работен ден

http://www.moreto.net/novini.php?n=342080

Президентът Румен Радев подписа първите си укази като държавен глава. Той назначи Димитър Стоянов за свой главен секретар, Иво Христов за началник на кабинета си, Надя Младенова за началник на кабинета на вицепрезидента, Емилия Друмева за секретар по правни въпроси, Атанас Кръстин за секретар по външна политика.

Каракачанов: Започна хибридната предизборна кампания

https://www.24chasa.bg/novini/article/6012742

Каракачанов: Започна хибридната предизборна кампанияСъпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов отрече съществуването на декларация за разделение между лидерите на ВМРО и НФСБ. Чак сега разбирам какво е имал предвид бившия ни президент като говореше за хибридни войни, коментира пред БНТ Каракачанов. "Хайде нека да го наречем: Започна хибридната предизборна кампания.

Все повече въпроси около пометения от лавина хотел в Италия

http://www.mediapool.bg/vse-poveche-vaprosi-okolo-pometeniya-ot-lavina-hotel-v-italiya-news259224.html

Спасители продължават и днес издирването на 23-ма души - гости и персонал - от погребания под огромна лавина хотел в Централна Италия на фона на все повече въпроси дали е можело трагедията да бъде предотвратена, предаде ДПА. Спасителите проправят тунели и търсят още стаи или джобове с въздух, които може да са устояли под напора на 120 000 тона сняг, скали и изкоренени дървета, връхлетели със скорост 100 км/ч и изравнили със земята хотел "Ригопиано" в сряда, казаха представители на управлението за гражданска защита. Районът беше разтърсен от поредица силни земетресения с магнитуд 5, предизвикали множество опасни лавини в област Абруцо, където е хотелът. По последни данни до момента изпод развалините на луксозния хотел са извадени живи девет души, включително четири деца. Оцелелите са общо 11, което включва двама мъже, отишли до колите си преди лавината да помете хотела. Потвърдена е смъртта на шестима души. Прокуратурата започна разследване за убийства и пренебрегване на бедствие след възниквалите въпроси дали не е трябвало хотелът да бъде евакуиран, след като същия ден е било издадено предупреждение за опасност от лавини от четвърта степен. Проверява се също защо властите не са изпратили единия от два налични снегорина, след като персоналът на хотела е поискал това. Италиански медии публикуваха имейл, изпратен на 18 януари от мениджъра на хотела до редица местни служби, с настояване да се разчистят пътищата за достъп, за да могат гостите да напуснат мястото след поредицата силни трусове в района, посочва Ройтерс. "Клиентите са в ужас от трусовете", се казва в имейла. Въпреки всичко помощ не била пратена преди да се стовари лавината. Властите казали, че най-мощният им снегорин бил повреден и нямали пари да го поправят. "Снегоринът бил на ремонт от месеци", заяви водещ представител на опозиционното Движение "Пет звезди" Луиджи ди Майо, който обвини правителството, че лишава провинциите от жизненоважни средства. Властите обещаха да направят проверка на действията на службите след бедствието. Съд в близкия град Пескара започна разследване на трагедията. Операторите на горещи телефонни линии изглежда не са приели сериозно първите обаждания, в които било съобщено за бедствието. "Операторът не ми повярва", каза ресторантьор, потърсил помощ, след като негова служителка му се обадила по телефона от връхлетения от лавината хотел. Според медиите службите за спешна помощ се свързали със собственика на хотела, за да потърсят потвърждение за лавината. Той казал, че не знае за такова нещо, но операторите изглежда не били наясно, че собственикът не бил в хотела по това време. В резултат на това спасителната операция била забавена с 2 часа и половина, а първият спасителен екип пристигнал на ски 11 часа след бедствието поради непроходимост на пътищата.

Обявиха заглавието на Епизод VIII на "Междузведни войни": Поледният джедай

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6012738

Обявиха заглавието на Епизод VIII
на "Междузведни войни": Поледният джедайСценаристът и режисьор на "Междузвездни войни" Райън Джонсън  обяви, че на 15 Декември е премиерата на епизод VIII и той ще носи заглавието "Последният джедай". Из форумите посветени на култовия филм се появиха веднага хиляди коментари, като най-често "говорещите" там прогнозират, че този епизод ще опише по един вълнуващ начин смъртта на Люк,

Убиха актьор по време на снимки за музикален клип

https://www.24chasa.bg/novini/article/6012737

Убиха актьор по време на снимки за музикален клипАктьор беше убит по време на снимки за музикален клип на австралийска група, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. "Мъжът почина в бар в Брисбейн, щата Куинсланд, докато снимаше сцена с няколко огнестрелни оръжия", каза инспектор Том Армит от щатската полиция. По време на сцената в клипа на хип-хоп групата "Блис ен Есо" няколко актьори са

Три компании влагат над 133 млн. лв. в разширяване на производствата си

http://www.mediapool.bg/tri-kompanii-vlagat-nad-133-mln-lv-v-razshiryavane-na-proizvodstvata-si-news259223.html

Три компании - "Алкомет", "Кроношпан" и "Ветпром", ще инвестират общо над 133 млн. лв. и ще разкрият над 200 нови работни места. Те получиха сертификати за първокласни инвеститори (клас "А") по реда на Закона за насърчаване на инвестициите от зам.-министъра на икономиката Даниела Везиева. Проектите предвиждат разширяване на производствения капацитет на предприятията. "Това е атестация за това, че България е добро място за инвестиции. Надявам се връчването на сертификатите да спомогне и за разширяване на експортната ориентация на дружествата", каза Везиева. Предприятията ще се възползват от насърчителни мерки, които включват съкратени срокове  и индивидуално административно обслужване, необходимо за осъществяване на инвестиционните проекти и финансово подпомагане за обучение за придобиване на професионална квалификация на стажанти от висшите училища в страната, които ще започнат работа в тях. "Алкомет" ще инвестира 69 млн. лв. Шуменското предприятие "Алкомет" ще инвестира 69 млн. лв. в увеличение на производствения капацитет и повишаване на производствената ефективност. Средствата ще бъдат вложени в нова производствена линия и преса за алуминиеви листи. Така ще се разкрият нови 100 работни места и броят на работещите в предприятието ще достигне 1000 души, каза Семих Батурай, член на Управителния съвет на "Алкомет" АД. Компанията е един от най-големите производители на алуминий на Балканите. Дружеството произвежда алуминиев прокат, валцови и пресови изделия от алуминий и алуминиеви сплави. "Кроношпан" влага над 42 млн. лв. Българското дружество на австрийския производител на дървени плоскости "Кроношпан" ще инвестира 42.6 млн. лв. в разширяване на производството във втория си завод у нас във Велико Търново. Предвижда се да бъде внедрена линия за производство на ПДЧ и изграждане на производство на МДФ, която ще даде работа на още сто души. "Разширяване на производството на завода във Велико Търново, чрез линия за плочи от дървесни влакна и частици ще добави нова продукция на предприятието", заяви Николай Банков, управител на "Кроношпан България", след получаването на сертификата. Австрийската компания е водещ производител на материали от дървесина за мебелната индустрия и един от големите чужди инвеститори в страната ни. Тя работи на българския пазар от 20 години, след като купи бившия мебелен комбинат в Бургас. През 2007 г. дружеството купи цех за плочести материали от "Дървообработване-ВТ" във Велико Търново. Две години по-късно откри логистичен център в София. За 2015 г. "Кроншпан България" реализира 179 млн. лв. приходи, а заетите в двете предприятия са около 400 души. "Ветпром" заделя 21.5 млн. лв. за развитието си Инвестиционният проект на "Ветпром" АД е за производство на фармацевтични продукти за хуманитарна и ветеринарна медицина. Проектът ще се реализира в Радомир, а инвестицията е 21.5 млн. лв. Ще бъдат разкрити 35 нови работни места. Основен предмет на дейност на "Ветрпом" АД е производство на ветеринарно-медицински препарати, обхващащи всички фармакологични групи. "Проектът предвижда купуване на нови производствени и спомагателни машини и съоръжения, с цел подобряване на качеството и увеличаване количеството на произвежданите продукти за хуманната и ветеринарната медицина. Предвижда се и въвеждане на нови хуманни и ветеринарни лекарствени продукти", каза Стефан Божинов, изпълнителен директор на "Ветпром" АД.

Извънредно! Новият президент обяви екипа си!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276262_%D0%98%D0%B7%D0%B2%D1%8A%D0%BD%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE%21+%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%82+%D0%BE%D0%B1%D1%8F%D0%B2%D0%B8+%D0%B5%D0%BA%D0%B8%D0%

 Президентът Румен Радев подписа първите си укази като държавен глава. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Румен Радев постановява Президентството да се състои от Администрация на президента и съвети, които да подпомагат президента и вицепрезидента при изпълнението на правомощията им.
Администрацията на президента включва
- Главен секретар; 
- Началник на кабинета на президента; 
- Началник на кабинета на вицепрезидента; 

Президентът на Републиката ще има
- Секретар по външна политика; 
- Секретар по българското председателство на Съвета на ЕС-2018; 
- Секретар по сигурност и отбрана; 
- Секретар по правни въпроси; 
- Секретар по правни въпроси и антикорупция; 
- Секретар по духовност и култура; 
- Секретар по регионално развитие; 
- Секретар по икономика и инвестиции; 
- Секретар по социални политики и здравеопазване; 
- Секретар по образование, наука и иновации; 
- Секретар по вътрешна политика и гражданско общество; 
- Секретар за връзки с медиите. 

В Администрацията на Президента работят пет комисии: 
- Комисия по българско гражданство; 
- Комисия по помилването; 
- Комисия по предоставяне на убежище; 
- Комисия по опрощаване на несъбираеми държавни вземания; 
- Комисия по наименуване на обекти с национално значение и населени места. 

Към Администрация на президента се създават пет съвета – консултативни органи, които ще участват при вземането на решения, формирането на позиции и становища, както и при предприемане на инициативи в конкретни области на обществения живот: Съвет „Външна политика, сигурност и отбрана; Правен съвет; Съвет “Духовност и култура”; Съвет “Икономическо и социално развитие” и Съвет “Образование, наука и иновации”. 

С указ са възложени правомощия на вицепрезидента Илияна Йотова по чл.98, т.9, т.10 и т.11, 
- дава и възстановява българско гражданство и освобождава и лишава от него; 
- предоставя убежище; 
- упражнява право на помилване; 
както и по чл. 98, т.7 от Конституцията на Република България, по Закона за българите, живеещи извън Република България. 

С Укази Румен Радев назначи Димитър Стоянов за Главен секретар на Президента на Републиката, Иво Христов за Началник на кабинета на Президента на Републиката, Надя Младенова за Началник на кабинета на вицепрезидента на Републиката, Емилия Друмева за Секретар по правни въпроси, Атанас Кръстин за Секретар по външна политика. 

С други свои укази държавният глава назначи Илия Христозов за съветник по икономика и инвестиции, Невянка Кънева за съветник по правни въпроси, Николай Копринков за съветник по вътрешна политика и гражданско общество. 


Blitz.bg

Повече пари за образование, пътища, читалища и църкви през 2017 г. в Монтана

https://www.24chasa.bg/region/article/6012726

Повече пари за образование, пътища, читалища и църкви през 2017 г. в Монтана„Започваме 2017 година като планираме бюджет на община Монтана, с най-високите приходи и разходи досега”, заяви кметът Златко Живков. Днес той представи финансовата рамка на общината пред общински съветници и журналисти. Предстои публично обсъждане на 24 януари. Проведени са срещи за представянето му пред различни съсловни групи.

Заплахата от птичи грип остава в Бургаско

http://www.cross.bg/grip-merki-kontakt-1532413.html

/КРОСС/Опасността от птичи грип в Бургаско не е отпинала. Всички мерки и ограничения остават в сила, обявиха от Областната епизоотична комисия. Властите призоваха хората да не влизат в пряк контакт с птици. Освен това незабавно трябва да алармират, ако видят мъртви екземпляри или в безпомощно състояние. Да ги оставят на мястото им и да сигнализират на 112. Собствениците на домашни кокошки, гъски и патици, отглеждани на закрито, също трябва да спазват противоепидемични мерки - да не допускат излизането на птиците извън дворовете на обектите, както и контакт между тях и такива, живеещи в дивата природа. Фуражът трябва да се съхранява в закрити помещения.  

Какво пишат за Радев

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276261_%D0%9A%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE+%D0%BF%D0%B8%D1%88%D0%B0%D1%82+%D0%B7%D0%B0+%D0%A0%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%B2

 Възгледите на Румен Радев за Русия и Крим, за българското членство в ЕС и НАТО, за Тръмп и новите предизвикателства - това са акцентите в няколко немскоезични публикации, посветени на новия български президент, който в неделя официално встъпи в длъжност. В статия на „Зюддойче Цайтунг”, озаглавена „Президентът излита”, между другото четем:

Между Русия и ЕС

„След като Москва анексира Крим и се намеси във войната в Източна Украйна, предшественикът на Радев, Росен Плевнелиев, се очерта като безпощаден критик на Русия. Той поддържаше санкциите на ЕС срещу Москва и предупреждаваше, че Русия подкрепя дяснопопулистките партии в Европа, за да отслаби вътрешно ЕС и дори да го разруши. Преди да положи клетва, Радев също каза, че анексирането на Крим е било в противоречие с международното право - според него Крим бил „де юре украински, де факто руски”. Новият президент обаче пледира за вдигане на санкциите срещу Русия, защото били вредни както за по-слаби икономики като българската, така и за ЕС като цяло. В същото време Радев подчертава, че не поставя под въпрос членството на България в ЕС и в НАТО. Според допитване на Галъп, десет години след приемането на България в ЕС само една четвърт от българите искат страната им да го напусне", пише "Зюддойче Цайтунг" и продължава:

"Външнополитическият курс на България ще се определя обаче не от президента, а от бъдещото правителство. Социалистите са отслабени, а проевропейската партия ГЕРБ ще се нуждае от коалиционен партньор, ако спечели изборите. В същото време много други партии застават на отчасти промосковски позиции, а Русия контролира голяма част от българската икономика: според предпазливи изчисления, между една четвърт и 40 процента.

"Солидно, но скромно поведение"

Статия за Румен Радев публикува днес и „Берлинер Цайтунг”. Изданието проследява кратката политическа кариера на Радев и отбелязва, че в предизборната си кампания той е поставил акцент върху пропуските на политическата класа:

„В познанията му има пролуки, но неговото хем солидно, хем скромно поведение допадна на повече от 2 милиона избиратели. Към тях, гневните граждани, които страдат от бавния напредък на родината си, Радев отправи встъпителната си реч. Членството на България в ЕС и в НАТО не бива да се поставя под въпрос, каза новият президент. В същото време обаче Радев смята, че трябва да се подобри диалогът между ЕС и Русия, като главен надеждоносец в това отношение бил новоизбраният му американски колега Доналд Тръмп. Още по време на предизборната си борба Радев даде да се разбере, че - подобно на президента на САЩ - и той самият може да си представи признаването на Крим. В същото време Радев окачествява като предизвикателство идеята на Тръмп за изтегляне на американски войски от Източна Европа. Българската армия трябва да бъде подсилена, границите - още по-плътно затворени, а България не бива да се превръща в буферна зона за бежанци”, обобщава възгледите на Радев „Берлинер Цайтунг”.

 

 

Доналд Тръмп замрази заплатите и новите назначения в администрацията

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/01/23/2905212_donald_trump_zamrazi_zaplatite_i_novite_naznacheniia_v/?ref=rss


Президентът на САЩ нареди да се замрази назначаването на нови служители във федералната администрация и спря повишаването на заплатите.

Изключение от заповедта за новите назначения се прави за служителите от сектор национална сигурност, военните, обществената безопасност и общественото здравеопазване.

Обещанието за тази мярка се съдържа в "Договора с американския избирател" - манифест на Тръмп преди изборите, в който той изброява какво ще направи в първите 100 дни, ако...

Провадиец открадна снегорин и заряза го край Ветрино

http://www.moreto.net/novini.php?n=342082

Искането на Районната прокуратура в Провадия за постоянен арест спрямо мъж, извършил кражба на снегорин, е било уважено от състав на Провадийския районен съд. С мярка за неотклонение „Задържане под стража“ в ареста е 61-годишният Веселин М.

Ясно е името на осмата част на "Междузвездни войни"

https://www.actualno.com/cinema/jasno-e-imeto-na-osmata-chast-na-mejduzvezdni-vojni-news_589382.html

Вече е ясно името на осмия епизод от епичната сага "Междузвездни войни, то ще е "Star Wars: The Last Jedi" Филмът, който трябва да излезе по кината на 15 декември тази година, е режисиран от Райън Джонсън и продуциран от Катлийн Кенеди. Режисьорът на епизод седми - "Силата се пробужда", Дже

Трима кандидати се регистрираха в ОИК-Кубрат днес

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1638915

Трима основни претенденти за поста „кмет на община Кубрат“ са се регистрирали днес в Общинската избирателна комисия в Кубрат. Пръв пред ОИК-Кубрат е представил документите си Алкин Неби от ДПС. Както Дарик-Разград съобщи номинацията на общинския лидер на ДПС вчера бе утвърдена от партийната централа. Втората регистрация в предпоследния ден за тази процедура е на независимия кандидат Орхан Бедиханов. В неговия Инициативен комитет са: председателят на Общински съвет-Кубрат д-р Хюсеин Карасюлейман, кметът на Севар Сузана Солакова и бизнесменъ...

"Соросоиди" и "чуждопоклонници" в това райско място България

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276260_%22%D0%A1%D0%BE%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%BE%D0%B8%D0%B4%D0%B8%22+%D0%B8+%22%D1%87%D1%83%D0%B6%D0%B4%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D0%BB%D0%BE%D0%BD%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8%22+%D0%B2+%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D1%80%D0%B0

 Коментар от Ясен Бояджиев:

Както винаги в период на междувластие прокуратурата повдига обвинение след обвинение, от които няма да излезе нищо. И осъдени пак няма да има. Защото целта на тази предизборна хиперактивност е друга. От една страна да докаже, че прокуратурата работи и няма нужда от реформи. А от друга - да бъдат сплашени и компрометирани критиците ѝ, които твърдят обратното.

Кой какво разбира, когато говори за съдебна реформа

Малцина си позволяват да критикуват прокуратурата открито, а с каузата на нейната защита пламенно са се ангажирали мнозинството от политическите и съдебните фактори, от които зависи бъдещето на съдебната реформа. На думи всички казват, че тя трябва да е приоритет. Включително новият президент, който в първата си реч пред Народното събрание заяви: „Обществените очаквания са фокусирани в съдебната система. Тук погледът на европейските партньори и този на българските граждани виждат едно и също. Считам, че съдебната реформа трябва да е приоритет на следващото Народно събрание". Звучи прекрасно, само че важното е кой какво има предвид, когато говори за съдебна реформа.

Ясен Бояджиев

Ясен Бояджиев

"Стига толкова структурни реформи"

"Стига толкова със структурни реформи в съдебната система. Другаде са въпросите. Трябва да заживеем в сговор, да имаме национално единение, за да можем да решаваме първостепенните задачи на хората." Това са думи (казани ден преди речта на новия президент) на вече бившата вицепрезидентка (бивш прокурор и, както твърдят някои, бъдещ служебен министър на правосъдието), спечелила си прозвището „контрапрезидент“. Те обаче са не просто контрапункт на тезата на вече бившия президент, който не спираше да повтаря, че: съдебната реформа е „реформа на реформите“, която се нуждае от „решителни действия на всички нива“, защото „без нея нищо друго не може да се направи“ (включително „да решаваме първостепенните задачи на хората“) и не може да бъде разбит „олигархичният модел на икономика и сенчести структури, изградени със зависимости и задкулисие".

С това свое изказване бившата вицепрезидентка за пореден път влиза в ролята на говорител на главния прокурор, на предвожданото от него мнозинство във ВСС, на почти всички парламентарни партии, оставили прокуратурата незасегната от съдебната реформа. И на тяхната любима теза, че няма нужда от структурни реформи, а от промени в процесуалните закони, понеже главният проблем бил бавното правосъдие.

"Стига толкова мониторинг", "вън соросоидите"

Само че погледът на европейските партньори (както и този на българските граждани) вижда друго. Затова този поглед трябва да бъде отстранен, а заедно със „структурните реформи“ отново на мушката е и европейският мониторинг. Мнозинството на главния прокурор във ВСС гласува за неговото отпадане, а точно в деня на президентското слово представляващият Съвета обясни, че всъщност мониторинговите доклади се пишат под диктовката на „американско лоби“ чрез „няколко неправителствени организации“, както и от „нагли корпоративни лобита“. И изрази убеждение, „че новата администрация на президента Тръмп ще предприеме необходимите действия, за да може, както и в Унгария, т.нар. соросоиди да бъдат идентифицирани“. С други думи: някакви платени и дирижирани отвън „врагове на народа” се бъркат в съдебната власт и ни пречат да си живеем в сговор и единение.

Пътьом да споменем още едно съвпадение. В деня на президентската реч служител на близък до Кремъл изследователски институт предупреди, че неидентифицирани неправителствени организации („гнезда на оси“ и „заплаха за националната сигурност“), платени от американска фондация и от Джордж Сорос, готвят в събота „провокации“ и „безредици“ в София - „Майдан“ срещу новия президент, понеже той е за сближаване с Русия, за отмяна на санкциите, за признаване на „руското знаме над Крим“ и имал „положителна реакция спрямо позицията на Тръмп за диалог с Москва“. "Соросоидите са позор за българския народ. Срещу мръсните пари на Сорос те продължават да превръщат такова райско място като България в концлагер“, завършва авторът с цитат от „българския” интернет.

Защо точно сега?

Освен очакваните размествания във властта след изборите, има още две причини за тази активност на тема съдебна реформа. Първо, на хоризонта се задава нова партия, която не зависи от политико-прокурорското статукво, разчита пропагандните му ходове, знае слабите му места и говори за „корупционното завладяване на държавата". „Когато цялото ни общество гледа как прокуратурата с върховно безочие се върти като ветропоказател на политическата върхушка и ту не вижда крещящи престъпления, ту изведнъж вади отлежавали с години на трупчета дела, за да удари някого, който ѝ е неудобен в момента, мислите ли, че хората не усещат, че това се нарича корупция“, пита лидерът на тази партия, а въпросът му очевидно звучи болезнено за някои.

И второ, още по-болезнено им звучат критичните заключения и най-вече препоръките в доклада на петимата европейски прокурори за структурни и функционални промени в прокуратурата, които най-после да ѝ наложат прозрачност, отчетност, независим контрол и отговорност. Неслучайно вече месец след публикуването на доклада ВСС отказва да го обсъди, а почти всички партии се правят, че го няма. Да говориш за реформа в прокуратурата и да противоречиш на главния прокурор е очевидно рисковано, още повече в предизборен период.

Къде е президентът?

Къде в тази картина е новият президент? С програмната си реч той се вписа по-скоро в и без това пренаселения лагер на имитаторите на съдебна реформа. Да, каза, че тя „трябва да е приоритет на следващото Народно събрание“. Веднага след това обаче повтори същата мантра: „Но само промяната в структурата на съдебната власт не решава проблемите“, „необходим е комплексен подход, усъвършенстване на процесуалните закони“.

Внимание: "чуждопоклонници"!

И още една дума, изскочила някакси от минали времена, прозвуча стряскащо в тази реч. Сред причините за „ескалиращия“, по думите му, проблем с „ерозията на българската демокрация“ президентът кой знае защо намери за нужно да посочи появата на „чуждопоклоннически формации“. В опит да разгадаем кое за него е „чуждопоклонничество“, да зададем два въпроса. Първият е общополитически. Дали е „чуждопоклонничество“ да харесваш Тръмп, понеже, както казва самият български президент, „мисли за бъдещето“, „не робува на политически предразсъдъци“ и се кани да възстанови „диалога и доверието с Русия“. Тръмп, който харесва Путин (а Путин харесва него). Но (също като Путин) не харесва много-много ЕС, смята, че Брекзит е нещо „чудесно и умно“, изобщо не го интересува дали европейците са единни или не и (също като Путин) смята НАТО за „отживелица“. Или „чуждопоклонничество“ е да харесваш Америка на Обама, да речем. Америка, която е стълб на либералната демокрация (толкова мразена от Путин), върху чиито принципи и ценности е основан и ЕС. При отговора на тези въпроси да се имат предвид думите на българския президент, че за България „членството в ЕС и НАТО е стратегически избор, който не трябва да бъде поставян под въпрос“ и че „Обединена Европа трябва да бъде съхранена на всяка цена“.

Вторият въпрос е свързан със съдебната реформа. Кое е „чуждопоклонничество“ - да харесваш (като президента по време на предизборната кампания) „румънския антикорупционен модел“ или да харесваш (като представляващия ВСС) „унгарския модел“ (практикуван и от Путин) на идентифициране и преследване на „соросоидите“.

 

  • Автор Ясен Бояджиев

Ентусиазмът на БФБ-София спихна, BGREIT затвори на червено

http://econ.bg/Новини/Ентусиазмът-на-БФБ-София-спихна-BGREIT-затвори-на-червено_l.a_i.736068_at.1.html

След колебливата търговия и три сесии на спадове, в началото на новата седмица всичките индекси на БФБ-София затвориха сесията на зелена...

Главчев: Чухме какво ни казаха българите на президентските избори и референдума

https://www.24chasa.bg/novini/article/6012690

Главчев: Чухме какво ни казаха българите на президентските избори и референдума"По време на двегодишното управление на правителството Борисов 2 се постигнаха много и видими резултати. Това са изводите на проведената вчера Национална среща на ГЕРБ. Явно е, че това не е достатъчно, извадили сме своите поуки и ще се вслушаме в исканията на българските избиратели", заяви заместник-председателят на Народното събрание от ГЕРБ

Старшина замесен в банда, откраднала 19 коли

https://www.24chasa.bg/novini/article/6011904

Старшина замесен в банда, откраднала 19 колиСтаршина е участвал в престъпна група, задигнала 19 автомобила. Щетите за собствениците им са за общо 302 084 лева. Това става ясно от дело, внесено в пловдивския военен съд. Обвинителният акт срещу четиричленната банда бие рекорд - 165 страници. Събраните 22 тома с материали тежат повече от 40 кг. Според доказателствата униформеният Цветелин

Павлова разпореди оглед на състоянието на пътните настилки в страната

http://www.cross.bg/mrezha-putna-shofyorite-1532412.html

/КРОСС/Министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова разпореди на председателя на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Дончо Атанасов да се предприемат незабавни действия по оглед на състоянието на пътната настилка от републиканската пътна мрежа, съобщиха от МРРБ. След продължителното застудяване и обилни снеговалежи има много сигнали на граждани за новопоявили се неравности по стари участъци от пътната мрежа. Приоритетното отстраняване на неравностите започна от старите магистрални участъци, първокласните и второкласните пътища, посочват от министерството. Ежедневно служителите на 27-те областни пътни управления и пътноподдържащите фирми в отделните региони ще извършват огледи на отсечките и предприемат незабавно ремонтни дейности. Целта е да се осигури безопасното пътуване на шофьорите. След приключване на зимния сезон АПИ ще може да възложи извършване на основни ремонтни дейности на републиканската пътна мрежа. В участъците, в които се извършват ремонти, е необходимо шофьорите да карат внимателно, със съобразена скорост и да спазват въведената пътна сигнализация, посочват от министерството.    

Испанската полиция разби българска група за трафик на хора

http://www.moreto.net/novini.php?n=342056

Двама българи, принудени да просят от трафиканти на хора, издали похитителите си на полицията в Палма, Испания, пише „Юро уийкли нюз”. Мъжете доброволно отишли в полицейското управление и направили ужасяващи разкрития. Свидетелствата им довели до арест на други двама българи, които притежавали фирма за наемане на персонал.

Българката Анжела Недялкова на премиерата на „Трейнспотинг” 2 (снимки)

http://offnews.bg/news/n_1/n_645190.html

Българската актриса Анжела Недялкова събра погледите на червения килим на премиерата на „Трейнспотинг” 2. Тя играе във втората част на известния от 90-те филм, чиято премиера се състоя в Единбург, заедно с Юън Макгрегър, Робърт Карлайл, Джони Лий Милър и Юън Бремнър. Източник: Reuters Българката играе Ники - студентка по Кино на 25 г., която работи в салон за масажи, но бива склонена да снима домашно порно от другите герои във филма. Източник: Reuters Това е пореден успех зад граница на Недялкова, която няма актьорско образование, след като участва в "Райската стая", холандското предложение за "Оскар" през 2015 г., за което получи и наградата за женска роля на София Филм Фест 2016. Тя е позната на родната публика и от филмите "Пътят към Коста дел Маресме" на Иван Ничев и "Аве" на Константин Божанов, и сериала "Връзки". Източник: Reuters Може да видите трейлъра на продължението на култовия филм, който излиза на екран на 27 януари, във видеото:

Вижте кои са фаворитите за Оскарите

http://offnews.bg/news/n_1/n_645194.html

La La Land завладя наградите Златен глобус през този месец, след като спечели цели седем статуетки, но какво можем да кажем за най-престижната церемония за сезона? 89-ти Награди на Академията ще бъдат раздадени на режисьори и актьори на 26 февруари, но ентусиасти и любители на киното се опитват да предричат победителите от месеци. Ето и някои от най-добрите съвети за Оскарите през 2017: Най-добър филм Фаворит в тази категория според букмейкърите и повечето критици е мюзикълът La La Land. Филмът е определян като „носталгичен мюзикъл чакан от десетилетия”, той възкресява традицията на MGM мюзикълите с помощта на Ема Стоун и Райън Гослинг. Други имена, смятани също за фаворити са Manchester by the Sea, Moonlight, Silence и Fences. Hacksaw Ridge, военната драма на Мел Гибсън, стана изненадващ претендент, след като бе номинирана за три Златни глобуса. Въз основа на истинска история, главна роля във филма взима Андрю Гарфийлд като Дезмънд Дос, американски военен медик, награден с медал за чест за спасяването живота на десетки хора по време на битката за Окинава през 1945. През януари се появи нов претендент за тази награда - драмата Hidden Figures. Звездите Тараджи П. Хенсън, Октавия Спенсър и Джанел Моне влизат в ролите на математици, които играят важна роля в осъществяването на мисиите Аполо. Hidden Figures застана пред La La Land и стана най-добрия боксофис в САЩ преди малко повече от седмица. Реалните амбиции за филма бяха доста скромни, цели се забавление, както и повишаване на познанията на зрителя в някои области. Най-добър режисьор Деймиън Чезъл - La La Land, както и Кенет Лонерган - Manchester by the Sea са лидерите в тази област. В този списък влиза и Клинт Истууд, който вече има две награди Оскар за режисура, за Unforgiven през 1993 г. и Million Dollar Baby през 2005 г. И двата филма спечелиха и наградите за най-добър филм. Последната му режисура е Sully, звезди в този филм са Том Ханкс в ролята на капитан "Съли" Салънбъргър, пилот, който направи аварийно кацане върху ледените води на река Хъдсън през 2009 г., спасявайки живота на стотици пътници. Въпреки силата на историята, Efbet не смята Клинт Истууд и Sully за фаворит за спечелване на тази награда, като поставя коефициент от 101,00. Друг претендент е Бари Дженкинс, който режисира Moonlight, филмът проследява живота на млад чернокож мъж, които израства в жесток квартал на Маями. Според Variety „филмът също заема интригуващо място в сезона на наградите”. Moonlight е много важна част за разширяването на движението на Black Lives Matter, той разгръща и универсални теми като примиряването с идентичността. Според букмейкъра, е много възможно, Бари Дженкинс да грабне наградата на най-добър режисьор. Най-добра актриса Ема Стоун бе първенец по време на филмовия фестивал във Венеция през 2016 г., където спечели Volpi Cup за най-добра актриса за представянето й в мюзикъла La La Land. Ема е фаворит и според преценките на Efbet, където тя има коефициент от 2,10. Основен претендент на Стоун, очевидно ще бъде Натали Портман (2,50 коефициент), която поема главната роля в биографичния филм на бившата първа дама на САЩ Джаки Кенеди. Анет Бенинг също е в списъка на претендентите, но определено не може да се каже, че е фаворит. Бенинг, която играе самотна хипи майка в 20th Century Women, вече има четири номинации за Оскар в кариерата си, които загуби от Упи Голдбърг, Натали Портман и Хилъри Суонк - два пъти. Може би най-накрая, тази година, тя ще си спечели златна статуетка. Други кандидати са Джесика Частейн, за ролята й в Miss Sloane, и Рут Негга, звездата в Loving, която е едната половина на междурасовата двойка, живееща през 1950 във Вирджиния. Най-добър актьор Дензъл Уошингтън и Кейси Афлек са двамата лидерите в тази област за най-голямата мъжка наградата. Историята на Fences разкрива живота на бейзболен играч, който работи в службата по хигиена, спечели подкрепата на редица критици. Този Оскар може да бъде третия за Дензъл. Афлек вече спечели награди от New York Film Critics Circle и National Board of Review за най-добър актьор, за ролята му в Manchester by the Sea. Досега той не е влизал в толкова сложна и емоционална роля, макар че е имал много фини изпълнения. Преди седем години, Афлек бе отново номиниран за ролята си в The Assassination of Jesse James. Афлек е фаворит и в Efbet, където ще намерите коефициент 1,25 за Оскар за Кейси Афлек. Звездата на La La Land, Райън Гослинг не разполага с толкова много добри мнения и оценки на критици зад гърба си, но е поставен на трето място сред букмейкърите. И за да оформим петте фаворити в тази категория, ще добавим и имената на Андрю Гарфийлд за ролята му на свещеник в Silence и Джоел Едгертън в Loving. Най-добра поддържаща роля – актриса Виола Дейвис пропусна наградата за най-добра поддържаща - актриса през 2008 г. (за Doubt) и тази за най-добра актриса през 2011 г. (за The Help) от Пенелопе Крус и Мерил Стрийп. Но ето, че сега има голям шанс с третата си номинация за Оскар, за ролята й във Fences. Тя играе съпругата на Дензъл Уошингтън, Роуз. Според Variety може би Академията вече е гравирала наградата. Други актриси с изключителни изпълнения през 2016 г., са Мишел Уилямс в Manchester by the Sea. Тя играе Ранди, чийто отчужден съпруг се връща в родния си град с племенника си след внезапната смърт на по-малкия му брат. Наоми Харис също може да се похвали с ролята си на контролираща и емоционална майка в Moonlight, както и Никол Кидман на свой ред в Lion. Кидман играе ролята на майка осиновител на един човек, който търси биологичното си семейство с помощта на Google Earth. И трите заслужват наградата, но според Efbet фаворит е Виола Дейвис (1,16), следвана от Мишел Уилямс (5.50), Наоми Харис (6,50) и Никол Кидман (12,00). Най-добра поддържаща роля – актьор Фаворит в тази категория е Махершала Али, за ролята му в Moonlight. Актьорът получи световно признание за ролята си на дилър в Маями. Други силни номинации в тази категория са тези на Лукас Хеджис за ролята му на тийнейджър загубил баща си в Manchester by the Sea. Той си донесе страхотни отзиви за жизнеността, която донесе в иначе песимистичния филм. Друг кандидат за най-добра поддържаща мъжка роля е Джеф Бриджис за ролята му в Hell or High Water, в която той играе тексаски рейнджър, който се озовава въвлечен в сложен банков обир в дивия запад. Това ще бъде седмата номинация за Оскар на актьора.

Резултатът след ремонт за над 20 млн. лева - "Цариградско шосе" е осеяно с пукнатини

https://www.actualno.com/society/rezultatyt-sled-remont-za-nad-20-mln-leva-carigradsko-shose-e-osejano-s-puknatini-news_589373.html

Състоянието на една от основните пътни артерии на София - булевард „Цариградско шосе” е аварийно. За осеяния с пукнатини скоростен булевард и изключително лошото качество на ремонта от преди една година, който струваше над 20 млн. лева и предизвика двугодишни сериозни

Пловдивчани със счупени ръце и крака от поледицата препълниха ортопедията

https://www.24chasa.bg/region/article/6011918

Пловдивчани със счупени ръце и крака от поледицата препълниха ортопедията82 пловдивчани са настанени в университетската болница "Св. Георги". Повечето от тях са паднали на заледени тротоари. Пострадалите са на възраст от 60 до 90 г. "Всички легла, включително и 20-те резервни, са заети. Няма вече къде да слагаме пациентите", коментира шефът на клиниката по ортопедия проф. д-р Владимир Ставрев.

Капитанът на националите №1 в Италия

https://www.24chasa.bg/sport/article/6012384

Капитанът на националите №1 в ИталияКапитанът на националния ни отбор по волейбол Виктор Йосифов попадна в идеалния отбор на кръга в италианската Суперлига. 31-годишният център изигра най-силния си мач с екипа на “Пиаченца” от началото на сезона. Йосифов направи 18 точки, 8 от които след блок, за успеха 3:2 над “Сора”. Титуляри за гостите бяха други двама национали - Георги Сеганов

Тръмп оттегли САЩ от TPP и нареди предоговаряне на NAFTA

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/01/23/2905029_trump_ottegli_sasht_ot_tpp_i_naredi_predogovariane_na/?ref=rss


Президентът на САЩ подписа в първия си редовен работен ден указ, с който нарежда на администрацията си да подготви предоговаряне на NAFTA - действащото от 23 години споразумение за свободна търговия с Мексико и Канада.

Освен това той изпълни предизборното с обещание да нареди оттегляне на страната от Споразумението за тихоокеанско партньорство (TPP). То е между 12 държави от тихоокеанския район без Китай и макар да се ползваше със силната подкрепа на президента Барак Обама, така и не...

Петкова отговори на Ерменков: ГЕРБ обезврежда бомбите на БСП в енергетиката

http://offnews.bg/news/n_1/n_645183.html

"Абсолютна лъже е, че правителството нa ГЕРБ залага бомба в енергетиката. Искам да заявя, че досега ГЕРБ е била в ролята на сапьор в енергетиката и е обезвреждала бомбите на БСП." Това заяви министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова по повод изказването на депутата от БСП Таско Ерменков, че ГЕРБ са съсипали енергетиката и са "залoжили поредната бомба пред служебното правителство".  По думите на Петкова АЕЦ „Белене“ е бомбата, заложена от БСП, когато още през 2006 г. и през 2008 г. са си поръчали оборудване за милиарди, което не платили. „Тази бомба трябваше ние да я платим. Бомбата обаче не избухна така, както някои си я представяха или така, както искаха да се случи, защото намерихме правилния подход и диалог с колегите от „Атомстройекспорт“, „Росатом“, с нашите руски партньори“, допълни тя. Според нея БСП бърка понятието внос на електрическа енергия с предоставяне на аварийна помощ. „Това е една нормална и обичайна практика, която се е прилагала винаги. България също е предоставяла такава на наши съседки", обясни Петкова.  Във връзка с твърденията за режим на тока, източените язовири и липсата на въглища, тя обясни, че няма такава опасност. „В тази изключително тежка и усложнена метеорологична обстановка, която не е имало през последните 20 години, успяхме да се справим и да овладеем ситуацията. Разполагаме с необходимите количества въглища. Централите работят с необходимата мощност. Нека да бъдат спокойни българските граждани и призовавам да не слушат неверните твърдения на БСП“, заяви министърът в оставка.

Мобилно приложение помага на хомосексуални бежанци в Холандия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6012695

Мобилно приложение помага на хомосексуални бежанци в ХоландияБежанци от общността на лесбийките, гейовете, бисексуалните и транссексуалните (ЛГБТ) в Холандия могат да ползват мобилно приложение, за да се осведомяват за правата си, по въпроси, свързани с получаването на здравна помощ и със сигурността им, съобщи днес министерството на културата, цитирано от Франс прес и БТА.

Момиче край корта разчувства Цонга след година

http://offnews.bg/news/n_1/n_645193.html

Френският тенисист Жо-Волфред Цонга получи след близо година писмо от едно от момичетата край корта в Мелбърн, което пострада по време на негов мач на Откритото на Австралия през 2016 г. Детето беше уцелено с топка в лицето и се разплака. Като истински френски кавалер Цонга съпроводи момичето, което се казва Джулиана извън опасната зона и се опита да я успокои за станалото. Джулиана решила да напише писмо на Цонга, но тъй като не разполагала с адреса му, го предала на организаторите, които да му го предадат. "Благодаря ми за доброто чувство, което показахте към мен. Високо оценявам това, че забелязахте, че ми е нужна подкрепа и бяхте така любезен да ме съпровидите от корта", пише в писмото на Джулиана. Цонга остана не по-малко трогнат и публикува снимка на писмото във Фейсбук и написа следното: "Огромно благодаря за писмото ти, Джулиана". Със сигурност момичето вече има любим тенисист в лицето на французина и утре ще му стиска палци в 1/8-финала срещу Стан Вавринка. В другия 1/8-финал от програмата за деня при мъжете ще се изправят Миша Зверев и Роджър Федерер. В днешните мачове извън победите на Григор Димитров над Денис Истомин на съперника в 1/4-финалите Давид Гофен над Доминик Тийм, се определиха още двама 1/4-финалисти. Това са Рафаел Надал, който победи Гаел Монфис с 6:3, 6:3, 4:6, 6:4 и Милош Раонич, надвил Роберто Баутиста-Агут със 7:6, 3:6, 6:4, 6:1.

Първото работно посещение на Радев ще е в Брюксел

http://offnews.bg/news/n_1/n_645189.html

На 30 и 31 януари президентът Румен Радев ще направи първото след встъпването си в длъжност работно посещение в Брюксел. На 30 януари българският държавен глава ще има срещи с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни. На 31 януари Радев ще разговаря с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Държавният глава ще посети офисите на българската делегация в Главната квартира на НАТО и ще се срещне с нейните членове. В рамките на визитата си президентът ще посети Върховното главно командване на Обединените въоръжени сили в Европа в Монс. Румен Радев ще проведе среща „на четири очи“ с генерал Къртис Скапароти - върховен главнокомандващ на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа. След това ще се проведат пленарни разговори между водената от българския президент делегация и Върховното главно командване на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа. По-късно държавният глава ще се срещне с българските военнослужещи във Върховното главно командване на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа.

Одобриха проекта на позицията ни за заседанието на Съвета на ЕС на 27 януари

https://www.24chasa.bg/novini/article/6012688

Одобриха проекта на позицията ни за заседанието на Съвета на ЕС на 27 януариСъветът по европейските въпроси (СЕВ) одобри проекта на позиция на страната ни за заседанието на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси, което ще се проведе на 27 януари в Брюксел. Това съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет, цитирани от БТА. Очаква се комисията да представи предложение за временно прилагане на общ механизъм за

Видео: Невъзможният удар на Рафа Надал

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/01/23/2905189_video_nevuzmojniiat_udar_na_rafa_nadal/?ref=rss





Осмият ден на Australian Open изобилстваше от атрактивни разигравания и зрелищни удари, но едно от изпълненията беше над всички.

Рафаел Надал показа защо се превърна в един от най-успешните играчи в цялата история на тенис, след като реализира един от запазените си "невъзможни" форхенди в двубоя с Гаел Монфис. Носителят на 14 титли от Големия шлем беше изтласкан няколко метра встрани от корта, но успя да пласира печеливш удар, изпращайки топката покрай мрежата -...

Рязък спад на китайските туристи в Тайван през 2016 г.

http://econ.bg/Новини/Рязък-спад-на-китайските-туристи-в-Тайван-през-2016-г-_l.a_i.736066_at.1.html

Тавайнското имиграционно бюро съобщи тези дни, че броят на китайските туристи от континенталната част на Китай в Тайван е спаднал за първи път от три...

Почина Рене от сериала "Ало, ало"

http://offnews.bg/news/n_1/n_645192.html

На 75-годишна възраст почина британският актьор Гордън Кей, известен с ролята на Рене от комедийния сериал "Ало, ало", съобщи Би Би Си.  Героят на Кей е един от знаковите персонажи в известния сериал - съдържателят на кафене Рене Артоа.  По информация на британската медия Кей е починал в старчески дом тази сутрин.  Сериалът "Ало, ало" е един от най-успешните в британската история. Той представя сатиричен поглед към времето от Втората световна война.  Последната роля на Гордън Кей е в единичен епизод на "Ало, ало" от 2007 г., заснет 13 години след края на сериала.  Кей участваше и в комедийното предаване на Би Би Си "Револвер" през 2004 г.

След бурни дебати приеха бюджета за здравеопазване във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=342084

Бюджетът за общинско здравеопазване през 2017-та бе приет след бурни дебати в ресорната комисия към местния парламент, предаде репортер на Moreto.net. Окончателното гласуване на средствата ще се случи на предстоящата сесия на местния парламент.

30 хил. хванати да карат без книжка за година

http://www.cross.bg/novi-merki-dvizhenieto-1532411.html

/КРОСС/Близо 30 хиляди души са заловени да шофират, без да имат книжка през 2016 г. Това съобщи директорът на "Пътна полиция" комисар Бойко Рановски пред БНР. Полицията вече сваля табелите на леките коли, ако водачът е пиян, дрогиран, няма свидетелство или откаже проба с дрегер, обясни комисар Рановски. "Бих казал, че това е едно от често срещаните и едно от нарушенията, които са със сериозна опасност за всички участници в движението, тъй като един неправоспособен водач е опасен както за себе си, така и за останалите участници в движението", коментира той. По думите му всички нови мерки, които бяха приети, вече се изпълняват и вече се налагат санкции за нов вид нарушения на пътя и нови принудителни мерки, включително и сваляне на регистрационните табели.    

Засега само една промяна в проектобюджета на комисии, БСП гласуват против, реформаторите – също

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1638913

Без особено оживени дискусии премина обсъждането на проектобюджета на община Разград за 2017 г. нае заседанията на постоянните комисии днес. Общо 6 комисии го одобриха във вида, в който е внесен от общинска администрация, при това със стабилно мнозинство, параметрите на общинската хазна не се подкрепят само от съветниците от БСП и Реформаторския блок. Предложения и обсъждания имаше най-вече в бюджетната комисия, а също и в комисията по образование. В бюджетната комисия бе одобрено и единственото предложение за изменение. Съветникът от „Ка...

Руски бомбардировачи помагат на обкръжен от ИДИЛ сирийски град

https://www.actualno.com/asia/ruski-bombardirovachi-pomagat-na-obkryjen-ot-idil-sirijski-grad-news_589379.html

Шест руски бомбардировача с голям обсег Ту-22М3 нанесоха въздушни удари по позиции на Ислямска държава в Източна Сирия, съобщи руското министерство на отбраната, цитирано от Асошиейтед прес и ТАСС. Бомбардировачите са излетели от база в Русия и са преминали над Ирак и Иран,

Любовен хороскоп за 24 януари

https://www.actualno.com/curious/luboven-horoskop-za-24-januari-news_589389.html

Овен Днес е възможно да ви подразни прекаленият оптимизъм на половинката ви. Това никак няма да е добре нито за вас, нито за него или нея, така че постарайте не само да не ви проличи, а да възприемете бързичко правилният весел поглед върху живота. Телец Този вторник е добр

Почина звездата на “Ало, ало” Гордън Кей

https://www.24chasa.bg/novini/article/6012684

Почина звездата на “Ало, ало” Гордън Кей На 75 години почина британският актьор Гордън Кей, най-известен с ролята на Рене Артоа в комедийния сериал “Ало Ало”. Информацията е потвърдена от бившия агент на актьора пред Би Би Си. Кей починал в старчески дом в понеделник сутринта. Страхотният комик се появява във всички 84 епизода на ситкома на Би Би Си “Ало, ало”,

Който не се интегрира, трябва да напусне Холандия, заяви премиерът Рюте

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/01/23/2905177_koito_ne_se_integrira_triabva_da_napusne_holandiia/?ref=rss


Холандският премиер Марк Рюте заяви, че който не се интегрира, трябва да си върви от Холандия.

Рюте, който е лидер на десноцентристката Народна партия за свобода и демокрация, заявява, че се отнася с разбиране към призивите, че който не се интегрира, следва да напусне Холандия.

"И аз споделям това мнение. Дръж се нормално или си върви", пише той в послание, публикувано в няколко национални издания, в опит да отнеме избиратели на холандския политик и противник на...

Президентът ще има секретари по председателството на ЕС и по антикорупция

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/01/23/2905196_prezidentut_shte_ima_sekretari_po_predsedatelstvoto_na/?ref=rss


Президентът Румен Радев ще има дванадесет секретари, докато предшественикът му Росен Плевнелиев е имал единадесет. Допълнителният ресор е секретар по българското председателство на Съвета на Европейския съюз (ЕС), за какъвто се очаква да бъде назначена международният секретар на БСП Деница Златева.

И Радев, както Плевнелиев, ще има двама секретари по правни въпроси. За такъв днес бе назначена проф. Емилия Друмева. Вторият секретар по правни въпрос ще отговаря и за антикорупция....

Почина актьорът, изиграл главната роля в "Ало, ало"

https://www.actualno.com/cinema/pochina-aktioryt-izigral-glavnata-rolja-v-alo-alo-news_589378.html

Британският актьор Гордън Кей, известен с ролята си на Рене Артоа в комедийния сериал "Ало Ало", почина на 75-годишна възраст. Информацията е потвърдена от бившия агент на актьора пред BBC. Гордън Кей е роден през 1941 г., като започва актьорската си кариера още през 1969 г. в сериала "Коронейшън стрийт". През 1982 г. той е поканен да изиграе главната роля в комедийната поредица "Ало Ало", като участва във всички 84 епизода в 10-годишната история на сериала.

Утре ще е облачно, на места ще вали сняг

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6012670

Утре ще е облачно, на места ще вали снягПрез следващото денонощие времето над страната ще бъде предимно облачно, а на места в низините ще има и намалена видимост. В Рило-Родопската област ще има валежи предимно от сняг, които през нощта срещу сряда ще обхванат и Предбалкана. Ще бъде почти тихо. Минималните температури ще бъдат в широки граници – от минус 13° в отделни райони на

"168 часа": През 1947 г. Гърция ни иска репарациите в агнешко, губим Беломорието

https://www.24chasa.bg/novini/article/6011087

"168 часа": През 1947 г. Гърция ни иска репарациите в агнешко, губим БеломориетоВтората световна война е приключила през 1945 г. С Германия е подписан мирен договор, но въпросът с нейните съюзници – Италия, Унгария, Румъния, Финландия и България, не е уреден. Де юре те са в състояние на война с антихитлеристката коалиция. Това се отнася и за България, която под въздействието на Германия на 13 декември 1941 г.

Григор: Преди не можех да разделям любовта към жените от тази към тениса

https://www.24chasa.bg/sport/article/6012645

Григор: Преди не можех да разделям любовта към жените от тази към тенисаВече познавам себе си по-добре Григор Димитров се класира за четвъртфиналите на откритото на Австралия след победа 2:6, 7:6 (7:2), 6:2, 6:1 над Денис Истомин. Ето какво каза най-добрият български тенисист на официалната пресконференция.  - Само за няколко седмици през 2017-а постигнахте целите, с които се разминахте пред последните 2 години.

В енергетиката сме сапьорите, увери Теменужка Петкова

http://www.moreto.net/novini.php?n=342081

Малко след като в централата на БСП заявиха, че правителството в оставка оставя бомба в областта на енергетиката, на извънреден брифинг в Министерския съвет министърът на енергетиката Теменужка Петкова определи като инсинуация твърдението на БСП.

Весела Лечева: БСП не се осланя на помощта на Радев за победа на изборите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6012659

Весела Лечева: БСП не се осланя на помощта на Радев за победа на изборитеЧленът на Изпълнителното бюро на БСП Весела Лечева критикува премиера в оставка Бойко Борисов, който вчера атакува левицата с думите, че това е „партията, която е убивала и взривявала”. „Учудващо е, че водещ политик през 2017 г. използва такъв арсенал от думи, това по-скоро подхожда на речника на хора в кръчмата след 12 ч.

Почина актьорът Гордън Кей, изиграл култовия Рене в "Ало, ало"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1638912

Актьорът Гордън Кей, прочул се с ролята си на Рене Артоа - съдържател на ресторант в сериала на Би Би Си „Ало, ало", е починал в дом за стари хора тази сутрин. Комедийният сериал „Ало, ало" е посветен на живота в градче в окупираната от нацистите Франция, на местната борба с окупаторите и борбите между крилата на съпротивата. RIP #GordonKaye - you will never be forgotten... #AuRevoirRen&#...

Романо Проди призова за незабавна отмяна на санкциите срещу Русия

http://www.cross.bg/prodi-rysiya-germaniya-1532410.html

/КРОСС/Бившият председател на Европейската комисия и бивш премиер на Италия Романо Проди призова европейците незабавно да отменят антируските санкции, преди да го е направил американският президент Доналд Тръмп, съобщи РИА "Новости" в понеделник (23 януари). "Санкциите срещу Русия трябва бързо да бъдат отменени. В това съм твърдо убеден. Вие може да жертвате себе си заради солидарна политика, но когато няма солидарност, е излишно да се упорства. Дайте да изпреварим събитията и да изземем от САЩ привилегированата им роля спрямо Русия", призова Проди в интервю за италианския вестник "Ла Стампа". "Струва ми се, че ЕС въобще не реагира на изявленията на Тръмп, които вещаят революция в отношенията с ЕС. Удивлявам се, че още никой не е поставил въпроса за спешна необходимост от свикване на извънредна среща на върха. А такава, според мен, трябва да има. Нещо повече, трябва да бъде предприет "изпреварващ маньовър" по въпроса за санкциите срещу Русия", заяви Проди. Говорейки за политиката на Тръмп спрямо ЕС, бившият италиански премиер подчерта, че критиките на новия американски президент са насочени предимно срещу Германия като лидер на ЕС

Григор Димитров: Преди жените ме разсейваха от тениса

http://offnews.bg/news/n_1/n_645191.html

Чудесната победа над Денис Истомин в 1/8-финалите на първия за годината турнир от Големия шлем - Откритото първенство на Австралия в Мелбърн, повиши настроените на първата ни ракета Григор Димитров. На пресконференцията след мача му бяха зададени и няколко лични въпроса, свързани с победите му на любовния фронт и косвено засягащи връзката му с американската поппринцеса Никол Шерцингер. Григор прие с усмивка любопитството около личния му живот и с готовност отговори на всички. "Очевидно това ми е било слабо място досега", каза 25-годишният българин в отговор на въпрос дали отношенията му с жените успяват да го разсеят от тениса. "Сега сериозно. Винаги се опитвам да държа подобни неща извън корта. Мисля, че когато бях по-млад, имах проблеми да разграничавам любовта в личния живот от тази към тениса. Имаше период, в който не бях сигурен как да се справям с двете неща едновременно. Но човек се учи. Не искам да кажа, че съм се поучил от грешките си, но вече се познавам малко по-добре. Мисля, че това ми помага. Надявам се, че ще ми помогне в бъдеще, когато минавам през моменти на влюбване. Влюбих се в тениса преди много години. Имаше период, в който не бях в най-доброто си психологическо състояние. Не бих казал мрачен, но много неща се случваха наоколо. Трябваше отново да намеря вдъхновение, да намеря пак този начин на игра и да се наслаждавам на това. Отивах на корта и имаше дни, които просто минаваха. Затова казах, че отново се влюбих в тениса. Дава ми емоции, имам това усещане на вълнение всеки ден преди мач. Оценявам тези моменти дори повече от някои победи. Това е специално чувство. Ще ви дам един пример. Днес вторият сет значеше много повече, отколкото предишните ми мачове тук. Дори, когато не играеш добре, се бориш, преодоляваш себе си, изправяш се срещу ударите на съперника. Да успея да измъкна този мач по този начин, това означава много за мен", каза най-добрият български тенисист в историята. "Аз съм в тура на АТР вече от осем години. Знам какво трябва да правя. Не съм направил нищо различно в предсезонната подготовка. Просто бях много концентриран и имах много добро разбирателство с отбора ми. Бяхме се фокусирали върху правилните неща. Научих много нови неща за себе си, откакто работя с треньора ми Дани Валверде. Той дойде в много добър момент, в края на миналата година. След началото на подготовката всичко беше много просто. Имахме няколко дълги разговора. Говорихме за това какво мога да правя по-добре, върху какво трябва да работя, какво трябва да подобря и как искаме да са нещата през 2017 г. Започнах малко повече да вярвам в себе си и това бе фактор. Започнах годината много добре с победата в Бризбън. В момента се чувствам добре, но приемам смирено резултатите. Сега навлизам в друга фаза на турнира и съм фокусиран върху това", каза още Димитров преди да се спре върху предстоящия мач от 1/4-финалите срещу Давид Гофен. "Със сигурност ще бъде тежък мач. Давид е отличен играч. Знам какво да очаквам от него. Тренирахме няколко пъти по време на подготовката. Той е опасен играч. Трябва да бъда подготвен за битка психически и физически. Напоследък той сервира много добре и това му помага много. Това е едно от най-големите му оръжия. Няма съмнение, че той е един от най-добрите по отношение на защитната игра. Освен това се движи добре по корта, вижда играта", завърши Григор Димитров.

Почина Гордън Кей - Рене от сериала "Ало, ало!"

http://www.dnevnik.bg/v_pamet/2017/01/23/2905186_pochina_gordun_kei_-_rene_ot_seriala_alo_alo/?ref=rss


На 75-годишна възраст е починал актьорът Гордън Кей, известен с образа на Рене от комедийния сериал "Ало, ало!", предава Би Би си.

Героят на Кей бе един от най-известните в хумористичната поредица, която осмиваше фиктивни борци на Съпротивата във Франция по време на Втората световна война. Той играеше съдържателя на кафене Рене Артоа.

Кей е роден в Хъдърсфилд, Великобритания на 7 април 1947 г. Дебютът му е в сапунената опера "Коронейшън стрийт", последван от участия в...

Почина актьорът Гордън Кей, изиграл Рене в "Ало, ало"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6012657

Почина актьорът Гордън Кей, изиграл Рене в "Ало, ало"Актьорът Гордън Кей, прочул се с ролята си на Рене Артоа – съдържател на ресторант, в сериала на Би Би Си "Ало, ало”, е починал в дом за стари хора тази сутрин, съобщиха световните медии, цитирани от Канал 3. Комедийният сериал "Ало, ало” е посветен на живота в градче в окупираната от нацистите Франция,

Тръмп заяви, че иска да намали регулациите със 75% или "може би повече"

http://www.investor.bg/sasht/337/a/trymp-zaiavi-che-iska-da-namali-regulaciite-sys-75-ili-moje-bi-poveche-232620/

На среща с бизнес лидери новият президент коментира, че правилата ще продължат да защитават хората също толкова силно

Бивш френски министър бе осъден на две години затвор

https://www.24chasa.bg/novini/article/6012652

Бивш френски министър бе осъден на две години затворБившият министър на вътрешните работи Клод Геан бе осъден днес на две години затвор, от които една година при строг режим, по дело за присвояване на държавни средства, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Парижкият апелативен съд увеличи присъдата, дадена на първа инстанция, която бе две години условно лишаване от свобода.

Борисов използва език, подходящ за кръчмата, смята Весела Лечева

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/01/23/2905190_borisov_izpolzva_ezik_podhodiasht_za_kruchmata_smiata/?ref=rss


Членът на Изпълнителното бюро на БСП Весела Лечева определи използваният от премиера в оставка Бойко Борисов език в атаките срещу левицата, като подхождащ на речника на хора в кръчмата след 12 часа. Пред Би Ти Ви тя изрази надежда, че политиците вече ще говорят с други изразни средства.

По повод твърденията на Борисов, че БСП е "партията, която е убивала и взривявала", Лечева посочи, че връщането назад означава, че нямаш никаква политика, визия и сериозни аргументи.

Тя...

И сътрудниците на МВР ще докладват защо и колко физическа сила използват

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/01/23/2905076_i_sutrudnicite_na_mvr_shte_dokladvat_zashto_i_kolko/?ref=rss


Измененията на Закона за МВР от октомври 2016 г. дадоха право на лица, работещи на трудово правоотношение в министерството, охраняващи обект на МВР или осъществяващи съдействие при наблюдение на границата, да задържат хора, както и да използват физическа сила и помощни средства. Днес ведомството публикува за обществено обсъждане наредба, която разписва подробно тези им права.

Преди дни министърът на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова заяви, че до края на 2017 г. могат да...

Община Варна получава над 16 млн. лева за ремонт на 7 училища и 3 детски градини

http://www.moreto.net/novini.php?n=342075

Договорът за безвъзмездно финансиране ремонта на 7 училища и 3 детски градини по ОП „Региони в растеж“ вече е факт. Това стана ясно на заседание на комисията по европейски въпроси към местния парламент. Контрактът, който осигурява 16.

Почина „Нощният ястреб” Рене Артоа от „Ало, ало”

https://vesti.bg/sviat/pochina-noshtniiat-iastreb-rene-artoa-ot-alo-alo-6064513

Последната изява на Кей беше при еднократното завръщане на „Ало, ало” през 2007 година

Класиране в испанската Примера дивисион след 19-ия кръг

https://www.24chasa.bg/sport/article/6012646

Класиране в испанската Примера дивисион след 19-ия кръг                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

The Last Jedi е името на осмия епизод на "Междузвездни войни"

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2017/01/23/2905180_the_last_jedi_e_imeto_na_osmiia_epizod_na_mejduzvezdni/?ref=rss


"Star Wars: The Last Jedi" - това ще бъде името на осмия епизод от епичната сага, създадена от Джордж Лукас.

Филмът, който трябва да излезе по кината на 15 декември тази година, е режисиран от Райън Джонсън и продуциран от Катлийн Кенеди. Режисьорът на епизод седми - "Силата се пробужда", Джей Джей Абрамс, участва като изпълнителен продуцент.

Думата Jedi на английски език се използва и за единствено, и множествено число, така че преводът на български език може да бъде...

Километрични опашки се извиха на "Дунав мост", "Дунав мост"2 и "Капитан Андреево"

http://www.cross.bg/pynkt-opashkata-avtomobili-1532409.html

/КРОСС/12-километрова колона от ТИР-ове се е образувала на граничния пункт "Капитан Андреево". Шофьорите чакат да пресекат границата почти цяло денонощие. Близо 1500 тежкотоварни автомобила са преминали през граничния пункт от вчера, когато опашката е била 15 км. Всички гишета работят. Повече от 15 км е вече опашката от ТИР-ове към граничен пункт „Дунав мост 2" на изход от страната. Шофьорите, които са последни на опашката, не се надяват, че ще минат за по-кратко време от 10 часа. Температурата навън е минусова, а освен чакането, към проблемите се прибавя и разходът на гориво. Според шофьорите, опашките се образуват най-вече заради големия трафик, мудното пропускане на граничния пункт и на турските им колеги, които предпочитали от тук да си купуват винетките за Румъния. Днес няма задръстване на движението от тежкотоварни автомобили, преминали в другата лента за движение, каквото имаше в края на миналата седмица и през почивните дни. Спокойна е обстановката на влизане в страната - няма чакащи автомобили откъм румънска страна. Фериботът при Оряхово не работи и всички товарни автомобили се насочват към моста при Видин, обясниха от дружеството за управление на моста пред БНР. Работи се на четири платна, като през половин час се пропускат средно по 20 ТИР-а. Повече от 10 километра е дълга опашката от товарни автомобили, които чакат да преминат през граничния пункт "Дунав мост" при Русе

Президентът Румен Радев с първи назначения

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1638911

Президентът Румен Радев подписа първите си укази като държавен глава, съобщиха от прессекретариата на президента. Той назначи Димитър Стоянов за свой главен секретар, за началник на кабинета си избра Иво Христов, Надя Младенова ще поеме поста на началник на кабинета на вицепрезидента Илияна Йотова, Емилия Друмева ще е секретар по правни въпроси, а Атанас Кръстин ще бъде секретар по външна политика. Първи работен ден за новия пр...

Потребителското доверие в еврозоната през януари изкачва 21-месечен връх

http://econ.bg/Новини/Потребителското-доверие-в-еврозоната-през-януари-изкачва-21-месечен-връх_l.a_i.736064_at.1.html

Индексът на потребителското доверие в еврозоната нарасна през декември до -4,9 пункта от -5,1 пункта в края на 2016-а година при средна прогноза за...

Кой е полк. Димитър Стоянов - главният секретар на президента

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/01/23/2904823_koi_e_polk_dimitur_stoianov_-_glavniiat_sekretar_na/?ref=rss


За главен секретар държавният глава Румен Радев е избрал полковник Димитър Стоянов - човек, от чиято биография се разбира, че професионалният му път дълги години се засича с този на бъдещия президент. Двамата са работили заедно и в 3-а изтребителна авиобаза Граф Игнатиево, и във Военновъздушните сили (ВВС).

Димитър Стоянов е завършил и Математическата гимназия в Хасково, и Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия, и Военновъздушен колеж "Максуел" в САЩ, откъдето дипломи има...

Кой е Иво Христов - началникът на кабинета на Румен Радев

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/01/23/2905013_koi_e_ivo_hristov_-_nachalnikut_na_kabineta_na_rumen/?ref=rss


Началник на кабинета на Румен Радев ще бъде журналистът Иво Христов, който досега бе редактор в лявото списание "A-specto". Христов работеше в предизборния щаб на Радев и е сочен за един от идеолозите на президентската му кампания.

Иво Христов е роден на 8 октомври 1970 г. в Истанбул. Завършил е средното си образование в "Атене Роаял" в Брюксел, а висшето си юридическо образование - в СУ "Св. Климент Охридски" в София.

Работил е като журналист в RFI-България и сп. "Europe...

Кремъл ще посрещне жребия за световното по футбол на 1 декември

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/01/23/2905176_kremul_shte_posreshtne_jrebiia_za_svetovnoto_po_futbol/?ref=rss


Жребият за световното първенство по футбол в Русия през 2018 г. ще се състои на 1 декември тази година в Кремъл.

"Предложихме Кремъл за място на събитието и ФИФА прие. Подготовката за жребия вече е в ход", обяви вицепремиерът Виталий Мутко.

Следващия понеделник ще бъдат отбелязани 500 дни до началото на мондиала, а в края на февруари комисия на ФИФА ще направи инспекция на подготовката за световното и предхождащата го Купа на конференция.

Турнирът, в който...

Не стига храната за бездомниците във варненския приют

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1638690

Настанените в Общинския приют във Варна бездомници нямат храна. Те се нуждаят и от топли дрехи и завивки. Капацитетът на социалното заведение е 100 души, но към момента там са настанени 140. Бездомните и крайно нуждаещите се хора в приюта получават подслон, но храна се осигурява само за 25 души, информира БНТ. „Тези 25 души, които са крайно нуждаещи се, получават храна от безплатната трапезария от понеделник до петък. През останалите дни не получават храна, а всички останали сами се грижат за прехраната си“, заявява управителят на приюта Димитъ...

Трансферна цел на "Ливърпул" преподписа с "Борусия" (Дортмунд)

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/01/23/2905173_transferna_cel_na_livurpul_prepodpisa_s_borusiia/?ref=rss


Американският нападател Кристиан Пулишич подписа нов договор до 2020 г. с "Борусия" (Дортмунд), въпреки че се появиха информации за интерес на "Ливърпул" към него.

Националът се представя силно от началото на сезона, като записа 19 мача във всички турнири за "Борусия". Пулишич игра във всеки от шестте двубоя в груповата фаза на Шампионската лига, като в пет от тях беше титуляр.

"Имам още много да уча. Тук е най-доброто място за мен. Имам възможността да играя пред над 80...

Обвиненията в енергетиката се одобряват от 80% от хората

http://www.mediapool.bg/obvineniyata-v-energetikata-se-odobryavat-ot-80-ot-horata-news259221.html

Силна подкрепа в обществото срещат повдигнатите в последно време купища обвинения срещу настоящи и бивши министри, особено в сферата на енергетиката. Това сочи експресен телефонен сондаж http://www.mediana.bg/bg/articles-and-analyses/ за дейността на прокуратурата, проведен от агенция "Медиана“ на 17 и 18 януари сред 500 души. "Повдигането на обвинения от прокуратурата срещу бивши и настоящи министри и хора, свързани с политическата власт, се подкрепя масово от избирателите“, твърдят социолозите. 65% от запитаните казват, че са "за“ подобна мярка, а други 21% я подкрепят "само донякъде“. От агенцията изтъкват, че най-силна подкрепа получават обвиненията, свързани с енергетиката. Например обвиненията срещу Румен Овчаров, Петър Димитров и Делян Добрев заради проекта  за изграждане на АЕЦ "Белене“ получават подкрепата на 77% от анкетираните, а 16% нямат мнение. Обвиненията срещу Трайчо Трайков, Симеон Дянков и бизнесмена Иво Прокопиев за продажбата на държавния дял в електроразпределителното дружество ЕВН (EVN) пък се одобряват от 75% от хората, като отново 16% нямат мнение. „Вероятно тук отражение дават и вече пристигналите високи сметки за електричество за декември. В тях голяма част от потребителите привиждат и своето плащане за злоупотреби с енергетиката“, твърдят от „Медиана“. Малко по-слаба, но отново значителна като дял е подкрепата на обществото за останалите обвинения срещу министри. Например прокурорските акции срещу военния министър Николай Ненчев за сделките с ремонта на самолетите "МиГ 29“ и неизгодна поръчка за униформи на армията, а също и срещу здравния министър Петър Москов за ваксините се одобряват от 63% от анкетираните. Обвиненията срещу кмета на Пловдив Иван Тотев за ощетяването на общината чрез зоокъта пък срещат подкрепата на 64% от хората. Обществото обаче твърдо не вярва, че обвиненията, дори да бъдат подкрепени от достатъчно доказателства, ще приключат с осъдителни присъди. 60% от хората смятат, че съдът ще се опита да оправдае представителите на властта, а само 18% считат, че ще ги осъди Обществото е силно скептично както към прокуратурата, така и към правораздавателната система като цяло, сочи още изследването. "Активността на прокуратурата започва да изглежда безсмислена – просто симулиране на активност: Какво значение има какви обвинения се повдигат, като пак няма да има осъдени“, коментират от "Медиана“. "Ако трябва да преведем всички тези данни в синтезиран вид, то общественото мнение изглежда така – много добре е, че различни властници биват подгонени за злоупотреби. Но ще ви повярваме наистина, когато поне едно от тези обвинения издържи в съда. Накратко - плах оптимизъм съчетан с огромна доза скепсис, синтезирано в добилият напоследък популярност  израз "А дано, ама надали“, завършват от "Медиана“.

Могат да изключат България от международно споразумение, предупреждават еколози

http://www.moreto.net/novini.php?n=342078

Ако до края на месеца българският парламент не измени Закона за устройство на територията (ЗУТ), България може да влезе в процедура по изключване от Орхуската конвенция, предупреждават от коалицията "За да остане природа в България".

Радостин Стойчев пристигна в Техеран, поема националния тим на Иран

https://www.24chasa.bg/sport/article/6012623

Радостин Стойчев пристигна в Техеран, поема националния тим на ИранБългарският специалист Радостин Стойчев пристигна в Техеран, за да подпише договор като селекционер на иранския национален отбор по волейбол. 47-годишният треньор беше посрещнат от представители на волейболната федерация на Иран, съобщи bTV. Бившият селекционер на българския национален отбор ще остане в иранската столица пет дни.

30 хиляди души са хванати да шофират без книжка през 2016 г.

https://www.actualno.com/crime/30-hiljadi-dushi-sa-hvanati-da-shofirat-bez-knijka-prez-2016-g-news_589376.html

През 2016 година близо 30 хиляди души са заловени да шофират, без да имат книжка. Това съобщи пред БНР директорът на КАТ "Пътна полиция" комисар Бойко Рановски. Полицията вече сваля табелите на леките коли, ако водачът е пиян, дрогиран, няма свидетелство или откаже проба с дреге

Безсмислени са санкциите на ЕС срещу Русия, заяви Франсоа Фийон в Берлин

http://www.cross.bg/rysiya-berlin-evropa-1532408.html

/КРОСС/Санкциите на ЕС срещу Русия са безсмислени. Това заяви фаворитът за президент на Франция Франсоа Фийон по време на визита в Берлин, съобщава Ройтерс. Той предупреди, че има риск Русия и САЩ да укрепят връзките и ЕС да остане изолиран. Според него необходим ще е жест от Русия преди да бъдат отменени санкциите, допълвайки, че Украйна също не прави това, което е необходимо, за да запази мира. "Убеден съм, че икономическите санкции са напълно неефективни", изтъкна той пред журналисти след среща с Меркел в Берлин. Кандидатът на френските консерватори за президент на страната посочи, цитиран от RT, че Европа трябва да бъде по-малко зависима от САЩ в областта на отбраната и икономиката и да търси по-силни връзки с Русия, която e "обширна" страна, важна за бъдещето на континента. "Отношенията с Русия са стратегически въпрос за бъдещето на Европа. Ние направихме грешки в миналото с тласкането на Русия към погрешни действия", каза той в интервю за Le Monde и Frankfurter Allgemeine Zeitung в неделя.    

"Ислямска държава" ожесточава нападенията си, докато воюва на три фронта в Сирия

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/01/23/2905062_isliamska_durjava_ojestochava_napadeniiata_si_dokato/?ref=rss


"Ислямска държава" води тежки боеве, за да укрепи присъствието си в Сирия, докато губи територии в Ирак.

Групировката изпрати свои бойци да установят пълен контрол над държан от правителството град в Източна Сирия, въпреки че в същото време воюва на още три фронта.

"Ислямска държава" все още има сили, дори след като загуби един куп градове в Ирак и половината от Мосул. Тя ще остане предизвикателство за американския президент Доналд Тръмп, който се зарече да воюва с...

Десислава Атанасова: Няма спрени европрограми

https://www.24chasa.bg/novini/article/6012624

Десислава Атанасова: Няма спрени европрограмиТърпимостта на всеки човек има граници. Не можем да допуснем едни и същи лъжи да се повтарят от сутрин до вечер. Това каза пред БиТиВи депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова по повод твърденията на БСП за спрени еврофондове. "Когато партия столетница, управлявала години наред, е показвала резултати, с които не е била избирана,

Борсовата седмица в САЩ стартира със спадове*

http://www.investor.bg/sasht/337/a/borsovata-sedmica-v-sasht-startira-sys-spadove-232623/

Инвеститорите търсят повече детайли за политиките на новия президент на САЩ Доналд Тръмп

Съдийската колегия с поредна провокация към магистратите от районния съд в София

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/01/23/2905008_sudiiskata_kolegiia_s_poredna_provokaciia_kum/?ref=rss


Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще се занимава отново със Софийския районен съд като в дневния ред е включена точка за избирането на изпълняващ длъжността председател.

Мнозинството в колегията отново ще действа контра на желанието на магистратите от най-натоварения съд в страната - Софийския районен съд и ще направи алтернативно предложение за изпълняващ длъжността председател. Това разбра "Дневник" от източници в съда.

В официалния дневен ред на колегията...

Подготвя се телефонен разговор между Путин и Тръмп

http://www.mediapool.bg/podgotvya-se-telefonen-razgovor-mezhdu-putin-i-tramp-news259220.html

Телефонен разговор между президентите на САЩ и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин е в процес на съгласуване, но засега не се обсъжда подготовка на тяхна среща. Това заяви говорителят на Путин Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС. "Не, засега няма информация за среща. Телефонен разговор се съгласува, засега не разполагаме с по-подробна информация", каза Песков. Той добави, че датата на телефонния разговор се очаква да бъде договорена в най-скоро време и въпросът се решава по линия на външното министерство. Що се отнася до среща на лидерите, подготовката й може да започне, ако Путин и Тръмп сметнат това за целесъобразно в хода на телефонния си разговор, уточни Песков. Песков потвърди, че Путин не планира да участва в Мюнхенската конференция по въпросите на сигурността. В Мюнхенската конференция традиционно участват държавни и правителствени ръководители, международни организации и експерти. Руски представители участват в нея от края на 90-те години.

Община Варна подписа договора за естетизация на градската среда с 25.2 млн. лева

http://www.moreto.net/novini.php?n=342071

Община Варна подписа договора за безвъзмездна финансова помощ от 25.2 млн. лева, с които да се реализира проектът „Естетизация и модернизация на градската среда“. Контрактът е факт от 10-ти януари. Негов обект са реконструкция и рехабилитация на междублокови пространства, улична мрежа, зони за обществен отдих, градско обзавеждане и озеленяване и изграждане на велоалеи.

Българка пострадала при пожара в нощен клуб в Букурещ, вече е изписана от болницата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6012602

Българка пострадала при пожара в
нощен клуб в Букурещ, вече е изписана от болницатаПациентка от България, на която е оказана медицинска помощ след пожара в нощен клуб в Букурещ в петък срещу събота, е изписана по нейно искане днес и ще бъде транспортирана с линейка в България, съобщава агенция Аджерпрес, като се позовава на медицински източници, пише БТА. Жената е била сред приетите в букурещката болница за спешна медицинска

"Ислямска държава" се опитва да укрепи присъствието си в Сирия

http://www.mediapool.bg/islyamska-darzhava-se-opitva-da-ukrepi-prisastvieto-si-v-siriya-news259219.html

"Ислямска държава" води тежки боеве, за да укрепи присъствието си в Сирия, докато губи територии в Ирак, изпращайки бойци да установят пълен контрол над държан от правителството град в Източна Сирия, и същевременно воюва срещу врагове на още три фронта. Това подчертава факта, че "Ислямска държава" все още има сили дори и след загубата на един куп градове в Ирак и половината от Мосул, и също така показва предизвикателствата пред които е изправен американския президент Доналд Тръмп във войната, която той се зарече да води срещу групировката. Джихадистите предприеха една от най-яростните си офанзиви досега, за да превземат последното място под контрола на сирийското правителство в източната провинция Дейр аз Зур - район в едноименния град Дейр аз Зур, обкръжен отвсякъде от територии под контрола на "Ислямска държава". Настъплението породи страх у десетките хиляди хора, живеещи под властта на правителството в града. Единственият им маршрут за снабдяване беше отрязан, след като "Ислямска държава" блокира пътя към намиращата се наблизо военновъздушна база миналата седмица. Военен командир от коалицията, воюваща в подкрепа на президента Башар Асад, заяви, че "Ислямска държава" иска да превърне град Дейр аз Зур в своя оперативна база. "Искат да го превземат със сила и то веднага", каза командирът, несириец, който настоя да запази анонимност, тъй като не е официален говорител на коалицията, включваща редица подкрепяни от Иран шиитски милиции, ливанската групировка Хизбула и руските военновъздушни сили. "Ситуацията в Дейр аз Зур е много сложна", добави той. "Ислямска държава" се е фокусирала върху задачата да укрепи хватката си върху стратегически триъгълник от сирийската територия, чрез който да може да осъществява връзка с главната си оперативна база - Ракка. Именно тя представлява единият връх на триъгълника, а останалите два са градовете Палмира на югозапад и Дейр аз Зур на югоизток. Групировката миналия месец отне Палмира за втори път от правителствените сили, неочакван обрат на събитията за Асад само осем месеца след като той си беше върнал контрола над града и обектите на световното културно наследство в него с помощта на руската авиация. Бойците на "Ислямска държава" оказват ожесточена съпротива и срещу още две офанзиви, които се водят срещу тях в Северна Сирия, една подкрепяни от САЩ милиции, включващи кюрдски групи, и една на сирийски бунтовнически групировки, подкрепяни от Турция. "Те са в състояние да се бият на четири фронта, но ако бяха чак толкова силно отслабени, нямаше да могат да го правят", каза Рами Абдел Рахман, директор на Сирийския център за наблюдение на човешките права (СЦНЧП), базирана във Великобритания организация, отразяваща войната. Висш командир от коалицията, подкрепяща Асад, също несириец, каза: "Силата на Даеш е в това, че тя е раково образувание и когато го отстраниш от едно място, то отива на друго". Командирът призова водената от САЩ коалиция и "всеки друг, който има военновъздушни сили в района" да атакува "Ислямска държава", за да прекъсне движението на конвоите й към Дейр аз Зур, очевиден признак за недоволство от сегашното равнище на подкрепа, която действащата в този сектор руска авиация оказва. Макар и "Ислямска държава" да е подложена на военен натиск в провинция Дейр аз Зур, включително от операции на американски командоси, атаките срещу нея там са с по-нисък интензитет, отколкото в други части на самопровъзгласилия й се халифат. Дейр аз Зур досега беше второстепенен приоритет за сирийската армия и съюзниците й, които са по-ангажирани с битката срещу бунтовническите сили в Западна Сирия. Подкрепяната от САЩ офанзива на групировките на сирийските кюрди същевременно се съсредоточи върху обкръжаването и превземането на град Ракка. "Ислямска държава" утвърждава властта си в Сирия с характерната бруталност, като миналата седмица е екзекутирала мирни жители в Римския амфитеатър в Палмира, съобщи СЦНЧП. Джихадистката групировката влезе във водещите новини и като взриви още от древните руини в града, като в петък бяха публикувани снимки, показващи разрушаването на един от най-известните й паметници. Русия се възползва от отвоюването на Палмира от "Ислямска държава" миналата година като доказателство за усилията си срещу групировката в Сирия след критики, че Москва нанася удари главно по умерените бунтовници. Към момента няма никакви признаци за голяма офанзива на сирийската армия и съюзниците й, за да си възвърнат за втори път контрола над Палмира, въпреки че и в момента водят боеве с групировката западно от града. Ако Тръмп наистина реши да сътрудничи с Русия в битката срещу "Ислямска държава", каквито индикации имаше, Източна Сирия би била очевидна мишена. Такъв развой обаче ще бъде сериозна промяна в американската политика, защото ще подпомогне Асад. При президента Барак Обама Вашингтон следваше линията, че Асад е загубил легитимност. Обама отхвърли всякакви възможности за сътрудничество с Асад, заявявайки, че неговото управление е част от проблема. Сирийски официален представител заяви, че коалицията на САЩ не прави нищо, за да попречи на групировката да прехвърля свои сили в Сирия. "Ето това помага на Даеш", заяви той. "След като загубят Мосул, Даеш ще помислят за укрепване на присъствието си в Ракка и Дейр аз Зур, защото в крайна сметка нямат никакво убежище. Последната битка със сигурност ще бъде там." По БТА

Очаквайте скоро: Новата визия на Dariknews.bg

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1638891

Броени дни остават до пускането на новата визия на новинарския сайт Dariknews.bg. Крайно време беше да променим Dariknews.bg, защото за нас беше важно дизайнът да е такъв, че вие, нашите читатели, да имате едно положително преживяване, сърфирайки из него. Направихме го по-функционален, заложихме на красиви големи изображения и на кратки послания, изписани с едър и цветен шрифт. С новата визия вече ще можете бързо да научите последните новини от България и света - от политика до шоубизнес. "Ексклузивна разходка" из новия Dariknews.bg

Радев назначи екипа си

http://offnews.bg/news/n_1/n_645188.html

Президентът Румен Радев подписа първите си укази като държавен глава, като с тях назначи и част от екипа си. Радев назначи днес полковник Димитър Стоянов за главен секретар на президента, журналиста Иво Христов - за началник на кабинета си.  Надя Младенова, която е член на Националния съвет на БСП става началник на кабинета на вицепрезидента, бившият конституционен съдия проф. Емилия Друмева става секретар по правни въпроси, а Атанас Кръстин - секретар по външна политика.  С други свои укази държавният глава назначи Илия Христозов за съветник по икономика и инвестиции, Невянка Кънева - за съветник по правни въпроси, а бившия кмет на с. Труд Николай Копринков - за съветник по вътрешна политика и гражданско общество. С указ Радев възложи на вицепрезидента Илияна Йотова правомощията да дава и възстановява българско гражданство и освобождава и лишава от него; да предоставя убежище; да упражнява право на помилване. В Администрацията на президента работят пет комисии: Комисия по българско гражданство; Комисия по помилването; Комисия по предоставяне на убежище; Комисия по опрощаване на несъбираеми държавни вземания; Комисия по наименуване на обекти с национално значение и населени места. Към Администрация на президента се създават пет съвета – консултативни органи, които ще участват при вземането на решения, формирането на позиции и становища, както и при предприемане на инициативи в конкретни области на обществения живот: Съвет „Външна политика, сигурност и отбрана; Правен съвет; Съвет “Духовност и култура”; Съвет “Икономическо и социално развитие” и Съвет “Образование, наука и иновации”.

Божидар Данев: България е на последно място по чуждестранни инвестиции

http://econ.bg/Новини/Божидар-Данев-България-е-на-последно-място-по-чуждестранни-инвестиции_l.a_i.736062_at.1.html

България е на последно място по чуждестранни инвестиции. Това коментира в интервю за предаването "Нещо повече" на програма "Хоризонт" Божидар Данев,...

Радев обяви състава на администрацията си

https://www.actualno.com/politics/radev-objavi-systava-na-administracijata-si-news_589369.html

Президентът Румен Радев подписа първите си укази като държавен глава. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Румен Радев постановява Президентството да се състои от Администрация на президента и съвети, които да подпомагат президента и вицепрезидента при

Няма пострадали наши военни при обстрел на летище Кандахар

http://www.cross.bg/letishte-nyama-kandahar-1532407.html

/КРОСС/Базата на международната коалиция на летище Кандахар, Афганистан, беше подложена на ракетен обстрел на 22 януари в 05.49 ч. местно време (03.19 ч. българско време), съобщиха от Министерството на отбраната. Няма пострадали български военнослужещи.  

Кучешкият приют с филиал в Ушинци

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1638907

Най-вероятно до края на годината кучешкият приют в община Разград ще има още един обект – в село Ушинци. Това съобщи по време на заседание на Постоянната комисия по бюджет към Общински съвет-Разград кметът д-р Валентин Василев. В проектобюджета за 2017 г. са предвидени средства за това, издръжката на Изолатора за бездомни животни е 90 000 лв. Върху терена, където сега се намира кучешкият приют, има място за още няколко клетки и затова се наложи да се търси ново място – обясни Василев. Става въпрос за терен около 2 декара в района на бившата Ве...

Отчетоха бейби бум в Китай

http://offnews.bg/news/n_1/n_645186.html

В Китай регистрираха най-високата раждаемост от 2000 г. насам.  През миналата година в страната са се родили 17,6 млн. бебета, което е с около 1,4 млн. повече в сравнение с предишните четири години.  Увеличението в броя на ражданията е в резултат на промяната в законодателството от 2015 г., влязла в сила в началото на 2016 г., с която на семействата беше разрешено да имат повече от едно дете.  Политиката семействата да имат само по едно дете е от 1970 г., като задачата ѝ е да намали ръста на населението. До промяната на закона се стигна обаче заради застаряването на населението и намаляването на броя на хората в трудоспособна възраст. Според китайските власти промяната в закона е била своевременна, тъй като ражданията са се увеличили в момент, в който броят на жените в детеродна възраст е намалял с 5 млн.  Очакванията са броят на жените в детеродна възраст да намалява с по около 5 млн. всяка година до 2020 г., но Китай ще се опита да поддържа ниво от около 17-20 млн. бебета родени всяка година. Ако планът бъде изпълнен, до 2020 г. населението на страната ще достигне 1,42 млрд. души при 1,37 млрд. в края на декември 2015 г.

Въглероден данък за американския внос обеща френски кандидат-президент

http://www.mediapool.bg/vagleroden-danak-za-amerikanskiya-vnos-obeshta-frenski-kandidat-prezident-news259218.html

Бившият френския премиер Манюел Валс, който се бори за президентската номинация на френските социалисти, обеща да въведе своеобразен въглероден данък на американския внос, ако президентът на САЩ Доналд Тръмп изтегли страната си от световното климатично споразумение, постигнато в Париж през 2015 година, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА в понеделник. Предложението на Валс прозвуча в ефира на радио ЕрТеЕл, пред което той каза, че когато Доналд Тръмп обяви някакъв вид икономическа война на Европа, трябва да сме готови. В неделя Валс ще се изправи в балотажа за социалистическата номинация за президентските избори срещу Беноа Амон, който вчера спечели първия тур на първичните президентски избори на френските социалисти. Валс, който миналия месец подаде оставка като премиер на Франция, за да се включи в президентската надпревара, бе считан първоначално за фаворит. Представител на дясното крило на социалистите, той обаче постепенно загуби позиции. Амон заяви, че сред приоритетите му са околната среда и климатичните промени. В предизборната си кампания Тръмп заяви, че ще бъде непредубеден за климатичните промени и за това дали ще изтегли САЩ от споразумението за намаляване на парниковите емисии, постигнато в Париж.

Президентът Румен Радев официално обяви екипа си

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/prezidentyt-rumen-radev-oficialno-obiavi-ekipa-si-232621/

Доскорошният началник-щаб на ВВС Димитър Стоянов става главен секретар на президента

Сагата с "Цариградско шосе" продължава: Задава се нов ремонт лятото

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1638909

След ремонт за близо 20 млн. лева , столичният булевард „Цариградско шосе" отново ще се поправя. Участъкът от 4-и км до разклона за „Младост", който наскоро беше рехабилитиран е осеян с пукнатини, дупки и паднали шахти. Пред Дарик зам.-кметът по транспорт Евгени Крусев заяви, че до две седмици ще стане ясна причината за дефектите и фирмата изпълнител ще ги поправи за собствена сметка. От неправителствената организация „Спаси София" предлагат да се въведе черен списък за компаниите, които показват некачествена работа. Сагата с булевард „Цариг...

Възможно ли е да отслабнем без диета - кое съединение прекодира метаболизма

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6012593

Възможно ли е да отслабнем без диета - кое съединение прекодира метаболизмаЗа първи път учени - молекулярни биолози, дадоха нова перспектива в отслабването. Въз основа на проучване те стигат до шокиращия извод, че не може да се отслабне чрез диети. Учените достигат до революционна теория, че трупането на мазнини се определя от биологични програми за защита на организма. Когато човек гладува, кара тялото да си мисли,

Деверът на Иванка Тръмп е присъствал на "Женския марш" във Вашингтон (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6012572

Деверът на Иванка Тръмп е присъствал на "Женския марш" във Вашингтон (Снимки)Джошуа Къшнър бе забелязан на женското шествие във Вашингтон. След това той присъства на церемонията в Белия дом, на която неговият по-голям брат положи клетва като съветник на Доналд Тръмп, предаде The Independent. Деверът на Иванка Тръмп е наблюдавал женския протест срещу Тръмп в американската столица.

Община Варна харчи 160 хил. лева за здравни програми през 2017-та

http://www.moreto.net/novini.php?n=342077

Община Варна възнамерява да похарчи 160 хил. лева през 2017-та за осем програми за промоция, профилактика и рехабилитация на общественото здраве. Това стана ясно на заседание на ресорната комисия към местния парламент, предаде репортер на Moreto.

Бившият зам.-председател на "Движение 21" няма да се оттегля от общинския съвет в София

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/01/23/2905092_bivshiiat_zam-predsedatel_na_dvijenie_21_niama_da_se/?ref=rss


Подалият оставка като зам.-председател на "Движение 21" Симеон Славчев няма да напуска Столичния общински съвет, обясни самият той пред "Дневник". По-рано днес Славчев съобщи, че напуска ръководните си длъжности в партията поради "принципни различния с председателя Татяна Дончева". В отговор от ръководството на "Движение 21" изпратиха своя позиция, в която призовават Славчев да се да се оттегли Столичния общински съвет.

"Няма да напусна общинския съвет, защото съм избран с...

Бувшият зам.-председател на "Движение 21" няма да се оттегля от общинския съвет в София

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/01/23/2905092_buvshiiat_zam-predsedatel_na_dvijenie_21_niama_da_se/?ref=rss


Подалият оставка като зам.-председател на "Движение 21" Симеон Славчев няма да напуска Столичния общински съвет, обясни самият той пред "Дневник". По-рано днес Славчев съобщи, че напуска ръководните си длъжности в партията поради "принципни различния с председателя Татяна Дончева". В отговор от ръководството на "Движение 21" изпратиха своя позиция, в която призовават Славчев да се да се оттегли Столичния общински съвет.

"Няма да напусна общинския съвет, защото съм избран с...

Зам.-председателят на "Движение 21" няма да се оттегля от общинския съвет в София

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/01/23/2905092_zam-predsedateliat_na_dvijenie_21_niama_da_se_otteglia/?ref=rss


Подалият оставка като зам.-председател на "Движение 21" Симеон Славчев няма да напуска Столичния общински съвет, обясни самият той пред "Дневник". По-рано днес Славчев съобщи, че напуска ръководните си длъжности в партията поради "принципни различния с председателя Татяна Дончева". В отговор от ръководството на "Движение 21" изпратиха своя позиция, в която призовават Славчев да се да се оттегли Столичния общински съвет.

"Няма да напусна общинския съвет, защото съм избран с...

Павлова възложи оглед на състоянието на пътната настилка в страната

https://www.24chasa.bg/novini/article/6012586

Павлова възложи оглед на състоянието на пътната настилка в странатаМинистърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова разпореди на председателя на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" /АПИ/ Дончо Атанасов да се предприемат незабавни действия по оглед на състоянието на пътната настилка от републиканската пътна мрежа. Това съобщиха от МРРБ, цитирани от БТА.

Финалът за баскет Купата - в Пловдив

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1638905

Пловдив ще бъде домакин на турнира за Купата на България по баскетбол при мъжете. Това реши на днешното си заседание управителният съвет на БФБ. Кандидатурите за домакинство бяха три – Пловдив, Правец и Самоков. Управителният съвет в състав: Георги Глушков, Иван Ценов, Константин Папазов, Тодор Стойков, Милен Велчев, Красимира Банова, Петър Георгиев и Тодор Иванов с пълно единодушие избра Пловдив за домакин на проявата. Турнирът ще се проведе от 16 до 19 февруари в зала „Колодрума“. В надпреварата ще участват първите 8 отбора в класирането на Н...

САЩ се оттеглят от Транстихоокеанското споразумение

http://www.cross.bg/sporazymenieto-beshe-yaponiya-1532406.html

/КРОСС/Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще подпише указ за прекратяване на участието на държавата в Транстихоокеанското споразумение за свободна търговия, договорено при бившия президент Барак Обама. Това съобщава американската медия СиЕнЕн, цитирана от "Франс прес". Това е част от предизборните обещания на милиардера, който заклеймява споразумението като "убиец на работни места" и "изнасилвач" на американските интереси. Споразумението, разглеждано като противотежест на нарастващото икономическо влияние на Китай в региона, беше поощрявано от Вашингтон. Въпреки че споразумението беше подписано през 2015 година, то все още не е влязло в сила. Под документа се подписаха 12 държави - Австралия, Бруней, Канада, Чили, Япония, Малайзия, Мексико, Нова Зеландия, Перу, Сингапур, САЩ и Виетнам, които заедно представляват 40% от световната икономика. Премиерът на Япония Шиндзо Абе, голям поддръжник на сделката, заяви, че споразумението е безсмислено без САЩ.  

Сега Тръмп със сигурност стана мишена на ЦРУ

http://svetoven.pogled.info/amerika/news/81884/sega-tramp-sas-sigurnost-stana-mishena-na-tsru

/Поглед.инфо/ Обявявайки война на управляващата върхушка на Америка, новият президент рискува да се натъкне на куршум на снайпер.

Петер Бросенс и Джесика Удуърт гостуват на София Филм Фест с шест филма

http://offnews.bg/news/n_1/n_645187.html

Режисьорският тандем Петер Бросенс и Джесика Удуърт ще гостува на 21-ия София Филм Фест с шест свои филма. Джесика Удуърт и Петeр Бросенс се занимават с документално кино, но най-широко признание получават за трите игрални филма: „Хадак”/ „Khadak” (Венеция 2006 – „Златен лъв на бъдещето”), „Алтиплано”/ „Altiplano” (Кан 2009 – Седмица на критиката) и „Петият сезон” / „The Fifth Season” (Венеция 2012 – Международен конкурс). Филмите им са показани на стотици фестивали и печелят десетки авторитетни награди. През 2006 година Петер и Джесика са удостоени с престижната награда „Култура” за кино на Фламандската общност в Белгия. „Белгийският крал” е четвъртият им игрален филм, чиято премиера беше в конкурсната програма „Хоризонти” на кинофестивала във Венеция през 2016 година и който ще открие 21-ия София Филм Фест на 9 март в Зала 1 на НДК. Отличеният със „Златен лъв на бъдещето” във Венеция „Хадак” („Khadak” – 2006) е поетичен потрет на тъжната реалност в Монголия - смесица от мечти и спомени. Първият игрален филм на Петер Бросенс и Джесика Удуърт разказва епичната история на Баги – 17-годишен пастир, чиято съдба е да стане шаман. Действието се развива в мразовитите степи на Монголия. Страната е завладяна от епидемия, от която животните измират. Пастирите са принудени да се преместят в безлюдните минни градове. Там Баги спасява живота на красива девойка, която краде въглища. Двамата заедно разкриват, че слуховете за епидемията са неверни и целта е да се унищожи номадството и пастирските традиции. Амбициозен и впечатляващ визуално е вторият филм на Петер Бросенс и Джесика Удуърт „Алтиплано” („Altiplano” –2009) , представен в Седмицата на критиката в Кан. Сниман на три континента и на пет езика, той разказва историите на две жени в траур, чиито съдби се преплитат. Кинотворбата е създадена с безупречно чувство за документална реалност в комбинация с по-съзерцателния стил на правене на кино. Операторът Франциско Гозон улавя онези изумителни образи на пронизително сините води, покритите със сняг планини и религиозните ритуали, които са част от ежедневието на място, където духовновните ценности вземат превес над материалното. Зимата на нашето недоволство обявява края на света в „Петият сезон” („The Fifth Season” - 2012) . Мистериозно бедствие поразява село дълбоко в Ардените. Пролетта отказва да дойде. Цикълът на природата се е преобърнал. Връзките се флошават. Алис, Тома и Октав – три деца от селото се опитват да открият смисъл в света, който се руши около тях. Визуално впечатляващата кинотворба, изпълнена със символи, печели овациите на публиката в Международния конкурс във Венеция и отличията Green Drop и Young Cinema Award. Заснет в монголската столица Улан Батор „Държава на кучета” („State of Dogs” - 1998) на Петер Бросенс и Дорджкандин Турмунк умело съчетава документалистиката с художествената измислица във фрагментарната, импресионистична и приказна история на Баасар, куче, което умира в началото на филма, застреляно от ловец, нает да се справи с кучешката популация. Монголска легенда пък разказва, че куче, може да се прероди в следващия си живот в човек. Баасар броди в паметта на живота си, незаинтересован от предимствата на човешкия живот. Филмът е показан във Венеция, Торонто и печели Гран При на кинофестивала Nyon Visions du Réel, Швейцария. В „Дневниците на девственицата” („The Virgin Diaries” - 2002) на Джесика Удуърт всичко започва със спорна целувка на ръката... Фатиха е на път да се омъжи за човека, избран от баща й отдавна за нейн съпруг. Но годеникът й има възгледи, които я шокират – той смята, че според Исляма, дори целуването на ръка е забранено преди брака. Така Фатиха и приятелката й Джесика, американка, изследваща мароканското семейно право, решават да предприемат пътуване из Мароко в търсене на отговори на въпросите, свързани с девствеността, секса и исляма.

Дългогодишен кадър на ДПС ще се бори за кметския стол в Глоджево

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1638904

Адем Хаджимемишев ще бъде кандидатът на ДПС за частичните местни избори в гр. Глоджево. Кандидатурата на временно изпълняващият длъжността кмет Хаджимемишев, бе регистрирана днес в ОИК Ветово от областния лидер Дауд Ибрям. Единствено заявен до момента опонент на ДПС е Мустафа Яхя от ДОСТ. Адем Хаджимемишев е дългогодишен общински съветник от ДПС, женен, с две дъщери. Той имаше бизнес свързан с техническо обслужване на автомобили, който прекрати след като стана временен кмет.   До частичните избори, които ще се проведат ...

Класиране след 20-ия кръг на италианската серия "А"

https://www.24chasa.bg/sport/article/6012579

Класиране след 20-ия кръг на италианската серия "А"                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Поскъпващият петрол охлажда ентусиазма на Китай и Индия да трупат резерви

http://www.investor.bg/surovini/365/a/poskypvashtiiat-petrol-ohlajda-entusiazma-na-kitai-i-indiia-da-trupat-rezervi-232616/

Тези усилия за трупане на резерви бяха много важни, макар и трудни за измерване, източници на търсене по време на срива на петролния пазар

Иракските сили се подготвят за освобождаването и на западната част на Мосул

http://www.mediapool.bg/irakskite-sili-se-podgotvyat-za-osvobozhdavaneto-i-na-zapadnata-chast-na-mosul-news259217.html

След като обявиха освобождаването на източната част на Мосул, иракските сили подготвят настъплението на другия бряг на река Тигър, особено в старата част на града, където джихадистите са се събрали в гъстонаселени райони, предаде Франс прес в понеделник. В очакване на тази нова фаза продължават да се водят операции за унищожаването на последните огнища на съпротива на групировката "Ислямска държава" в североизточната част на втория по големина иракски град. Водят се боеве в две зони, където се намират президентски дворци и един хотел, уточни генерал Абделгани ал Асади от елитните антитерористични части на Ирак. Тези сили бяха на предната линия при освобождаването на източната част, което бележи важен етап в започнатата на 17 октомври от Багдад операция. Бяха необходими три месеца на десетките хиляди бойци на иракските и кюрдските сили, подкрепени от авиацията на водената от Вашингтон международна коалиция, да обкръжат Мосул и да отвоюват източната част на града. Около Нова година премиерът Хайдер ал Абади заяви, че ще са нужни още три месеца за прогонване на ИД от Ирак. Групировката превзе големи райони от страната през 2014 г. Силите за сигурност очакват ожесточена съпротива в западната част на Мосул, която все още е под контрола на сунитската радикална групировка и където стотици хиляди цивилни са хванати в капан. "Коалицията и иракските сили за сигурност трябва да очакват западната част да е най-тежката битка в Мосул", предупреждава пред Франс прес Патрик Мартин, експерт по Ирак в Института по изучаване на войната във Вашингтон. Защото "това е по-гъстонаселена градска зона, с по-стари квартали и по-тесни улици, които ще затруднят операциите", смята той. Той освен това припомня, че "ИД и сунитските бунтовнически групировки получават и историческа подкрепа в районите на Западен Мосул", град, в който живеят предимно сунити. Федералните сили може да попаднат на по-враждебно настроени жители, отколкото в източната част. По оценки на ООН около 750 000 души все още живеят в западната част, която включва стария град и стратегически места като джамията, откъдето лидерът на ИД Абу Бакр ал Багдади обяви "халифат" през юни 2014 г. Говорителят на коалицията полковник Джон Дориан също предрича тежка битка, но подчертава, че джихадистите са сериозно отслабени от октомври насам. Оттогава коалицията е нанесла близо 10 000 въздушни удара по позиции на ИД в района на Мосул. "Изгубили са много бойци, много ресурси, самоделни взривни устройства и оръжия през първата фаза на тази битка. Градът е обкръжен във всяко отношение, така че снабдяването им няма да е възможно", отбеляза той. Боевете в Мосул се усложняват от присъствието на местните жители, които по някои оценки са били два милиона преди превземането на града от ИД. Около 150 000 души са били принудени да напуснат домовете си в резултат на боевете през последните три месеца според ООН. "Много семейства избягаха от ужасите на Мосул, но най-малко 300 000 деца остават хванати в капан в западната част на града и вече са застрашени от перспективата на брутална обсада. В тесните и гъстонаселени улици на стария град децата и семействата им са в много по-голяма опасност от тази да попаднат насред престрелка", предупреди Мисти Бъсуел от неправителствената организация "Спасете децата". Загубата на Мосул съществено ще отслаби ИД, която през 2016 г. вече загуби близо една четвърт (23 процента) от територията под свой контрол в Ирак и Сирия, сочи публикувано миналата седмица изследване на анализаторската фирма "Ай Ейч Ес Маркит". Площта на самообявения "халифат" е спаднала от 78 000 кв. км на 60 400 кв. км. По БТА

Заловиха нападателите на шофьора във Варна, дал път на пешеходец

http://www.moreto.net/novini.php?n=342074

Установени са двама от мъже, участвали в случай на физическа саморазправа на ул. "Кракра" във Варна, съобщиха от полицията за Moreto.net. За 24 часа са задържани 46-годишен и 26-годишен с инициали Х.Х. и И.Д., участвали в сбиването.

Ангела Меркел чака търпеливо покана за Белия дом

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1638903

Германската канцлерка Ангела Меркел чака търпеливо да бъде поканена на преговори с Доналд Тръмп и не се притеснява, че британският премиер Тереза Мей ще стане първият чуждестранен лидер, срещнал се с новия президент на САЩ. Това заяви говорител на Меркел, цитиран от ДПА. Ангела Меркел призова да се търсят компромиси с Доналд Тръмп "Всичко с времето си", заяви говорителят Щефен Зайберт пред медиите в отговор на въпрос кога

Холандският премиер: Който не се интегрира, трябва да си върви

http://www.mediapool.bg/holandskiyat-premier-koito-ne-se-integrira-tryabva-da-si-varvi-news259216.html

Холандският премиер Марк Рюте заяви, че който не се интегрира, трябва да си върви от Холандия, предаде Асошиейтед прес. "Трябва активно да защитаваме ценностите си" от хора, които не искат да се интегрират, заявява Рюте в послание, публикувано в няколко национални издания, в опит да отнеме избиратели на холандския политик и противник на имиграцията Герт Вилдерс. На 15 март в Холандия ще се проведат парламентарни избори. Макар премиерът да не споменава никъде Вилдерс или неговата Партия на свободата, ясно личи, че посланието му е насочено към онези избиратели, които подкрепят твърдолинейната платформа на Вилдерс, отбелязва Асошиейтед прес. Рюте, който е лидер на десноцентристката Народна партия за свобода и демокрация, заявява, че се отнася с разбиране към призивите, че който не се интегрира, следва да напусне Холандия. "И аз споделям това мнение. Дръж се нормално или си върви", посочва той. Вилдерс реагира на изявлението в Туитър, наричайки Рюте "човека на отворените граници, на цунамито от кандидати за убежище, масовата имиграция, ислямизацията, лъжите и заблудите".

"24 часа" вече е и във Viber

https://www.24chasa.bg/novini/article/6012568

"24 часа" вече е и във ViberНай-големият вестникарски сайт у нас 24chasa.bg вече има публичен чат в платформата за безплатен чат и разговори Viber. Една от глобалните тенденции в начина на информиране, която медийните анализатори отчитат е, че хората все повече очакват новините да ги намират, а не те да ги търсят. Това означава лесен, бърз и удобен достъп навсякъде където са.

Здравната каса няма правомощия да контролира търговията на едро с лекарства

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6012566

Здравната каса няма правомощия да контролира търговията на едро с лекарстваНационалната здравноосигурителна каса /НЗОК/ няма правомощия да контролира търговията на едро с лекарствени продукти. Това се посочва в съобщение, изпратено от НЗОК до медиите. Съобщението е по повод на постъпили сигнали за липсващи в аптеките лекарства - Humalog Solution for injection 100 IU/ml-3 ml и Humalog KwikPen Solution for injection 100

Спортни федерации искат Лучано за спортен министър

http://offnews.bg/news/n_1/n_645185.html

Спортни федерации са подкрепили Васил Иванов-Лучано за служебен спортен министър, съобщи БТА, като се позовава на открито писмо до новия президент на България Румен Радев. Сред подписалите писмото в подкрепа на Иванов са федерациите по баскетбол, борба, волейбол, бокс, лека атлетика, бадминтон, ръгби, шахмат, шейни, водна топка, бейзбол, голф, плувни спортове, хокей на лед, автомобилен спорт, минифутбол, гребане, хандбал, хокей на трева, картинг, модерен петобой, самбо и други. "Долуподписаните председатели на спортни федерации с настоящото писмо обявяваме своята подкрепа за господин Васил Минчев Иванов-Лучано като най-подходящ кандидат за длъжността служебен министър на младежта и спорта", се казва в писмото.

Целодневната закуска изяде от продажбите на McDonald’s

http://www.investor.bg/novini/346/a/celodnevnata-zakuska-iziade-ot-prodajbite-na-mcdonalds-232614/

Офертата, въведена през 2015 г., вече не води до толкова голям ръст на продажбите като в началото

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване