Част от заместник-министрите на кабинета “Борисов” остават и в служебното правителство?

http://bulgarski.pogled.info/news/82060/chast-ot-zamestnik-ministrite-na-kabineta-borisov-ostavat-i-v-sluzhebnoto-pravitelstvo

/Поглед.инфо/ До момента няма заповед за освобождаването на всички досегашни заместник-министри, нито от бившия премиер Бойко Борисов, нито от служебния министър-председател проф. Огнян Герджиков.

Откраднати са климатици за отопление на болни деца

http://www.mediapool.bg/otkradnati-sa-klimatitsi-za-otoplenie-na-bolni-detsa-news259399.html

Шест чисто нови климатика, закупени с дарения за Дневния център за деца с епилепсия, са били откраднати от неизвестни лица от сградата на центъра в столицата. Дневният център трябваше да отвори врати на 13 февруари, като за разкриването му помогнаха с дарения и доброволен труд стотици хора, фирми, организации и институции. В центъра целодневна грижа ще получават 40 деца и младежи с тежка форма на епилепсия. След кражбата на климатиците става невъзможно центърът да заработи без отопление през зимния сезон, обяснява Веска Събева, председател на Асоциацията на родители на деца с епилепсия (АРДЕ), която е инициатор за разкриването на дневния център. Липсата на климатиците е установена сутринта на 26 януари, когато екип от техници отива на място, за да монтира телата. Полицията е уведомена и работи по случая, но без отоплителните тела отварянето на Дневния център, което десетки семейства очакват от години, отново ще трябва да се отложи за неопределено време. “Не зная кой е извършил това, но се надявам съвестта му да проговори и да върне климатиците. 15 години се борим да отворим този център, а през последните месеци безвъзмездната помощ на стотици хора и организации ни накараха да повярваме в доброто. Тази случка непосредствено преди откриването на центъра отнема надеждата на много семейства с тежко болни деца и младежи. Надявам се полицията да успее да стигне до извършителя и климатиците да ни бъдат възстановени. Тези хора заслужават много строго наказание, но въпреки всичко бих се отказала от всякакви наказания, ако ни върнат климатиците“, коментира Веска Събева. В противен случай ще се наложи закупуването на нови, за които организацията не разполага със средства и отново ще разчита на дарения, а Дневният център за деца и лица с епилепсия няма да може да отвори врати в близко бъдеще. От Асоциацията на родители на деца с епилепсия призовават всеки, който би могъл да помогне с информация по случая или да съдейства според възможностите си, да се свърже съответно с полицията или с Асоциацията на тел. 087 929 7105.

"Лудогорец" спечели контролата с "Тренчин"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/01/27/2908173_ludogorec_specheli_kontrolata_s_trenchin/?ref=rss


"Лудогорец" спечели с 1:0 срещу "Тренчин" в третата си зимна контрола на лагера в Турция. Единственото попадение в срещата отбеляза новото попълнение Жоао Пауло в 39-ата минута.

Треньорът на шампионите Георги Дерменджиев пусна две различни единайсеторки през двете полувремена. Това не оказа влияние на представянето на "Лудогорец" и само редицата пропуски попречиха на "орлите" да стигнат до убедителен успех.

Мисиджан, Кешеру и Жоао Пауло направиха пропуски. Все пак в 39-ата...

Откраднаха климатици, закупени с дарения за отопление на болни деца

http://www.cross.bg/detza-tzentur-epilepsiya-1532856.html

/КРОСС/ 6 чисто нови климатика, закупени с дарения за Дневния център за деца и лица с епилепсия в София, са били откраднати от неизвестни лица от сградата на центъра в столицата. Дневният център трябваше да отвори врати на 13 февруари, като за разкриването му помогнаха с дарения и доброволен труд стотици хора, фирми, организации и институции. Той ще се грижи целодневно за 40 деца и младежи с тежка форма на епилепсия. След кражбата на климатиците става невъзможно центърът да заработи без отопление през зимния сезон, обяснява Веска Събева, председател на Асоциацията на родители на деца с епилепсия (АРДЕ), която е инициатор за разкриването на дневния център. Липсата на климатиците е установена сутринта на 26 януари, когато екип от техници отива на място, за да монтира телата. Полицията е уведомена и работи по случая, но без отоплителните тела отварянето на Дневния център, което десетки семейства очакват от години, отново ще трябва да се отложи за неопределено време. „Не зная кой е извършил това, но се надявам съвестта му да проговори и да върне климатиците. 15 години се борим да отворим този център, а през последните месеци безвъзмездната помощ на стотици хора и организации ни накараха да повярваме в доброто. Тази случка непосредствено преди откриването на центъра отнема надеждата на много семейства с тежко болни деца и младежи. Надявам се полицията да успее да стигне до извършителя и климатиците да ни бъдат възстановени

Легенди в колоездене се спускат от върха

https://vesti.bg/lyubopitno/redbull/legendi-v-koloezdene-se-spuskat-ot-vyrha-6064727

Ричи Шлей и Брет Типи посещават отново иконичните пътеки от ранните дни на фрийрид планинското колоездене

За 7 дни са извършени 4 бъбречни трансплантации в столичната Александровска болница

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1640048

Четири бъбречни трансплантации са извършени в столичната Александровска болница, в рамките на последните седем дни. 51-годишен мъж от Велико Търново е изпаднал в мозъчна смърт вследствие на масивен инсулт и е станал донор на органи, спасявайки животите на двама мъже на по 44 години, посочват от лечебното заведение. Останалите трансплантации са извършени от живи донори. Общото следоперативно състояние на четиримата трансплантирани и на живите донори е стабилно. Те се чувстват добре и се възстановяват в Клиниката по анестезиология и интензивно ле...

Боримиров е новият спортен директор на "Левски", освободиха Пелето

https://www.24chasa.bg/sport/article/6021945

Боримиров е новият спортен директор на "Левски", освободиха Пелето"Левски" има нов спортен директор в лицето на Даниел Боримиров, който заменя на поста Станислав Ангелов, обяви официалният сайт на клуба. Това ще е трети подобен престой за "синята" легенда след тези през сезон 2008/2009 и пролетта на 2013 година. Досега Мокрия беше шеф на ДЮШ на "сините", като ще съвместява новата си длъжност с тази отговорност.

Часовникът на Страшния съд вече е на само 2,5 минути от полунощ

https://www.actualno.com/interest/chasovnikyt-na-strashnija-syd-veche-e-na-samo-25-minuti-ot-polunosht-news_590368.html

Човечеството се приближи към края на света според една група от учени. Базираният в Чикаго Бюлетин на атомните учени премести "Часовника на Страшния съд" на 2,5 минути преди полунощ, съобщава CNN. Това става за първи път след 1953 година, когато САЩ и тогавашният Съветски съюз из

Радарите за превишена скорост утре - 28 януари, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=342455

Служители на КАТ ще следят утре - 28 януари, за превишена скорост във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 07:50ч.-08:50ч. Бизнес парк б-я Петрол - посока Варна 08:10ч.-08:50ч. гр.Варна Южен пътен възел /вход/ 13:30ч.

Павлова: На 7 години пътищата се преасфалтират и ги водим нови (обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6021946

Павлова: На 7 години пътищата се преасфалтират и ги водим нови (обновена)"Дупките не са изключение, за съжаление, не само в България и не само тази година. Там, където са по-стари пътищата, при тази тежка зима, наистина е по-мащабно. Пътищата изискват огромни инвестиции. На 7 години пътищата се преасфалтират и ги водим нови". Това каза пред БНТ бившият регионален министър Лиляна Павлова.

Местните власти в Барселона приеха закон за ограничаване на туризма

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/01/27/2908174_mestnite_vlasti_v_barselona_prieha_zakon_za/?ref=rss


Местните власти в Барселона приеха закон за ограничаване на туризма в опит да облекчат натоварването на града, съобщава в. "Гардиън".

Новите правила налагат мораториум върху строежа на нови хотели и намаляват издаването на лицензи за даване на квартири под наем. Те едва ли ще създадат ефект преди 2019 г., тъй като много проекти вече са започнати.

В последните 25 години градът бе сериозно рекламиран като туристическа дестинация и напливът от посетители разпали...

Пуснаха от ареста мъж, убил трима души в зверска катастрофа в Пловдив

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1640046

Любомир Трайков, който през ноември миналата година уби трима души в зверска катастрофа на бул. „Руски" в Пловдив, е пуснат от ареста. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативната прокуратура в града. Причината - мярката за неотклонение „задържане под стража", която беше наложена на обвиняемия, не може да продължи повече от два месеца във фазата на досъдебното производство. Разследването срещу Трайков е приключило на 20 януари. Обвиниха шофьора, убил двама души в зверс...

Камата нахлупи тюрбан в ефир

http://offnews.bg/news/n_1/n_645595.html

Българската футболна легенда Христо Стоичков продължава да е атракция в ефира на мексиканската телевизия Univision. В ролята си на анализатор по футболни въпроси носителят на "Златната топка" реши да сложи тюрбан на главата, оценявайки шансовете на САЩ да се класират на Световното първенство в Русия. Водещият на предаването попита Камата дали американците, водени от Брус Арина, ще се класират на Мондиала в Русия през 2018 година. Отговорът на Модерния ляв беше утвърдителен. Бившият роден селекционер извади голямо червено сърце, наподобяващо емотикон в социалните мрежи. Междувременно като музикален фон звучеше българската песен на Трубадура и Стоичков.

Ниски температури на 28 януари

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1640047

Жълт код заради очаквани ниски температури е въведен за 17 области в Западна и Централна България за събота - 28 януари.Предупреждението е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Габрово, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Смолян, Пловдив, Пазарджик, Кюстендил, Перник, София-област и София-град. Сутринта в тези райони времето ще е изключитело студено, минималните температури ще са между минус 12 и минус 16 градуса. Синптиците предупреждават, че и дневните температури в по-голямата част от тези области ще останат ...

Григор: Разочарованието ще ми бъде от полза за бъдещето (видео)

https://www.24chasa.bg/sport/article/6021961

Григор: Разочарованието ще ми бъде от полза за бъдещето (видео)Мястото в ранглистата няма голямо значение за мен, играта ми говори достатъчно, признава най-добрият ни тенисист Имахте малко време да преглътнете това, което се случи. Как се чувствате след такъв епичен мач? - Никога не е лесно да загубиш подобен мач. Но съм щастлив по много причини. Оставам положително настроен с високо вдигната глава.

Експертът на Евроспорт Матс Виландер впечатлен от представянето на Григор Димитров в полуфинала на “Аустрелиън Оупън“

http://www.cross.bg/grigor-polyfinala-nadal-1532855.html

/КРОСС/ Експертът на Евроспорт Матс Виландер коментира представянето на Григор Димитров срещу Рафаел Надал в полуфинала на „Аустрелиън Оупън". Ето какво сподели той: „Изключително впечатлен съм от начина, по който Григор Димитров издържа през целия мач, до момента той никога не беше попадал в такава позиция, но пък успя да удържи и на полуфинала на „Уимбълдън" срещу Новак Джокович през 2014-а. Григор спечели турнира в Бризбън и сега е изпълнен с увереност. Мисля, че може да се задържи нивото, концентрацията, бекхенда. По време на днешния полуфинал той доказа, че може да изиграе мач в пет сета срещу Надал. Григор прави големи стъпки към върха в тениса, което е обнадеждаващо. Ще ми е интересно да го видя как ще продължи след този турнир. След полуфинала на „Уимбълдън" тръгна надолу, но тогава може би имаше външни предпоставки за това. Ако се фокусира върху играта си, както е в сезона досега, то не виждам причина да не може да бъде на нивото на Мъри, Джокович и Надал."

В поморие е открито първично огнище на птичи грип

http://www.dnevnik.bg/regioni/2017/01/27/2908166_v_pomorie_e_otkrito_purvichno_ognishte_na_ptichi_grip/?ref=rss


Открито е ново първично огнище на птичи грип на умрял лебед в Поморие, съобщи д-р Георги Митев, директор на Областната дирекция "Безопасност на храните" - Бургас, цитиран от агенция "Фокус".

"Изпращаме за изследване всяка една намерена птица в окръга. Имаме данни за много, макар че за епизоотичното значение от гледна точка на обявяване на огнища за нас нямат особено значение", посочва той.

В областта огнища вече има в село Проход, община Средец, в Алепу - границата между...

Икономиката при ГЕРБ – повече шум, отколкото резултати

http://www.mediapool.bg/ikonomikata-pri-gerb-poveche-shum-otkolkoto-rezultati-news259398.html

Немного реални резултати на фона на голямо приказване. По този начин могат да се обобщят резултатите от изпълнението на големите цели, които ГЕРБ си постави през втория си мандат в сферата на икономиката. Премиерът Бойко Борисов направи няколко несръчни опита да изчисти името си от подозренията, че си затваря очите пред изтичането на държавен ресурс към бизнес империята на депутата от ДПС Делян Пеевски и към монополи и картели, като например "Лукойл“. През втория мандат на ГЕРБ се стигна до спиране на обществени поръчки заради "витаещи" съмнения за спечелилите ги, които след възобновяването им бяха спечелени от нови фаворити. Борисов лично нареди борба с високите цени на горивата и поиска контрол върху качеството им, но остава висящ въпросът ще има ли санкции за уличените в ценови сговор доставчици на горива. В енергетиката правителството не успя да извърши планираното пълно освобождаване на пазара и разнообразяване на газовите доставки, но поне частично стабилизира финансовото състояние на "Националната електрическа компания". Обществените поръчки – стари подозрения, нови фаворити Управлението на ГЕРБ със сигурност ще се запомни със серията спрени обществени поръчки. Началото беше поставено през февруари 2016 г. с прекратяването на търга за строителството на магистрала "Хемус" заради "витаещите съмнения" по думите на премиера Бойко Борисов, че изпълнителите са свързани с депутата от ДПС Делян Пеевски и шефа на "Лукойл България" Валентин Златев. Последва прекратяване на търгове за строеж на горски пътища (95 млн. лв.), за ремонта на Зимния дворец в София (30 млн. лв.), както и на крупни поръчки на общините София, Варна и Бургас. Премиерът разпореди на всички министри да направят детайлен преглед и да прекратяват поръчки, за да се "изчистят всякакви съмнения за зависимости". Най-голям бе приносът на Министерството на отбраната, което прекрати най-голям брой поръчки - за храна на армията (26 млн. лв.), за бронирани машини (55 млн. лв.), за леки коли и джипове (16 млн. лв.). Спирането на търговете по време съвпадна с приемането на новия Закон за обществените поръчки (ЗОП), който въвежда европейските изисквания в тази област. Законът влезе в сила на 15 април 2016 г. В някои от новите текстове депутати от "Патриотичния фронт“ и от гражданската квота на "Реформаторския блок“ (РБ) видяха вратички за корупция, но това не попречи на депутатите от ГЕРБ, подкрепени от част от РБ и ДПС да приемат новия закон. След влизането му в сила част от прекратените търгове бяха пуснати повторно. Ефектът е убедителна победа на новия фаворит на властта – варненската "Хидрострой", зад която стои бившия шеф на пътния фонд от времето на НДСВ и ДПС Велико Желев. Големи забавяния при магистралите Въпреки че вече са минали над три години от настоящия програмен период, продължава да се бави затварянето на големите обществени поръчки, финансирани от еврофондовете. Все още например няма избран изпълнител на тунел "Железница", а търговете в железопътния сектор дори не са обявени, въпреки плановете това да се случи през 2016 г. Най-голямата драма обаче е липсата на решение за магистралата през Кресненското дефиле, която вече трябваше да се строи, ако управляващите си държаха на думата. Тази епопея вече има над 10-годишна история, започнала при управлението на тройната коалиция. Рискът е за българските данъкоплатци, които ще трябва да платят хвърлените досега милиарди, ако до края на 2023 г. магистрала "Струма" – от София до ГКПП "Кулата", не бъде завършена. Това е изискване на Европейската комисия и поет ангажимент от България. Картелът при горивата затъна в процедури Друга ключова тема, белязала управлението и на втория кабинет на Бойко Борисов, бе има ли картелни споразумения за цените на горивата. След като по време на първия управленски мандат на ГЕРБ Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) първо откри ценови сговор, а после се оказа, че такъв няма, през август 2015 г. започна ново разследване започна. Това стана, след като премиерът се възмути от скъпите горива и качеството им. Последваха масови проверки по бензиностанции, затварянето на обекти заради некачествени продукти, а КЗК отново започна да проверява доставчиците. Ефектът бе поевтиняване след време на дизела и бензина, което обаче бе обяснено от търговците като следствие на спадналите цени на суровия петрол по онова време. Обновената междувременно КЗК пък обвини шест компании в картел през октомври 2016 г. и обяви, че има твърди доказателства, че "Лукойл България“ ЕООД, "Еко България“ ЕАД, "Шел България“ ЕАД, "ОМВ България“ ООД, "Нис Петрол“ ЕООД и "Петрол“ АД са наговаряли цените си и този път санкции ще има. В крайна сметка обаче разследването потъна в процедури по съдебно обжалване на определенията за картел от страна на обвинените компании и изслушвания в КЗК за предоставянето на нови данни от тях. В енергетиката заеми за изплащане на борчове В областта на енергетиката ГЕРБ влезе с обещания за ускоряване на строежа на газовите връзки със съседните държави и диверсификацията на енергийните доставки, стабилизирането на финансовото състояние на "Националната електрическа компания" (НЕК) и целия сектор, както и пълната либерализация на енергийния пазар. За две години и половина по всеки от тези приоритети повече или по-малко бе свършено нещо, чийто ефект към момента е различен. Като свой най-голям успех в енергетиката от ГЕРБ отчитат покриването на огромните финансови задължения на НЕК. Действително електрическата компания плати над 2.2 млрд. лв. свои борчове, но това стана за сметка на задължаване със същата сума на собственика й – "Българския енергиен холдинг". След продължителни преговори на държавата с американските собственици на ТЕЦ-овете "Ей И Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица Изток 3", през април 2015 г. бе постигнато споразумение за намаляване цената на тока от двете централи, но след издължаване на НЕК за изкупената в предишни периоди електроенергия. Тогава борчът беше около 700 млн. евро, но докато се вземе кредит от БЕХ, той надхвърли 1 млрд. лв. Уреждането на задълженията стана обаче година по-късно, когато те бяха надхвърлили 1 млрд. лв. и парите дойдоха от мостово финансиране преди пускане на облигационна емисия от БЕХ за 550 млн. лв. При какви условия и срокове НЕК трябва да връща парите на компанията си майка не е ясно. Плащането на дълговете й към двете американските централи обаче имаше оздравителен ефект върху електроенергийния отрасъл като цяло, тъй като с по-голямата част от издължената сума двете ТЕЦ на свой ред платиха на доставчици на въглища, които така стабилизираха финансите си. През декември 2016 г. пък държавният бюджет отпусна над 1.2 млрд. лв. на НЕК през БЕХ за плащането на дълга към руската "Атомстройекспорт" за произведеното ядрено оборудване за спрения строеж на АЕЦ "Белене". Парите трябва да бъдат върнати от НЕК в хазната накуп до края на 2023 г. Правителството на ГЕРБ залагаше на възможността те да дойдат от продажба на оборудването на потенциален желаещ да инвестира в ядрения строеж или на трета страна. Предстои да се види каква ще е политиката на бъдещия редовен кабинет по въпроса. Според междинния финансов отчет на НЕК за деветмесечието на 2016 г. компанията продължава да е на загуба преди облагане от 154.8 млн. лв. Това обаче е под отчетения за същия период на 2015 г. отрицателен резултат от 256.4 млн. лв., който до края на годината бе сведен от 196 млн. лв. Възможно е загубата за 2016 г. да бъде свалена допълнително. Но при всички положения значителна е разликата с огромната загуба на НЕК от края на 2014 г., която беше 586.5 млн. лв. Относно диверсификацията на енергийните доставки България се остава все така напълно зависима от Русия, която е единственият снабдител на страната с природен газ, със свежо ядрено гориво, а и повечето горива на вътрешния пазар са преработените в рафинерията на руската "Лукойл" в Бургас. Газовата диверсификация е по-близо на хартия И все пак има известен напредък поне относно възможностите за алтернативни на руските газови доставки, след като през поември 2016 г. бе пусната в експлоатация българо-румънската междусистемна газова връзка. След три години забавяне строежът й приключи, но по нея все още газ не се транспортира. Тя тепърва ще бъде търговски разработвана и ще се търсят доставчици, които да я ползват. Вносът на синьото гориво у нас пък ще стане възможен едва след изравняване на техническите характеристики на румънската мрежа с тези на тръбата. По-вероятно е по нея газ да потече едва през 2019 г., когато заработят Трансадриатическият газопровод и интерконекторът между България и Гърция, също планиран за пускане в експлоатация през 2019 г. За ускоряване на сръбската газова връзка преди дни бе подписано споразумение и последните намерения са тя да влезе в експлоатация през 2020 г. и да се впише във Вертикалния газов коридор. Сърбите обаче тепърва очакват пари за своя участък от европрограмите. Връзката с Турция все още е на фаза идеен проект и скоро раздвижване по нея не се очаква, но все пък правителството на ГЕРБ направи известни стъпки за разнообразяване поне на газовите доставки. Търговията с ток е една идея по-прозрачна Относно либерализацията на електроенергийния пазар най-голямото постижение на втория кабинет на Бойко Борисов е стартът на борсовата търговия с ток в началото на януари 2016 г., което стана след поне десет години приказки. Макар и да тръгна с по-малко от очакваните количества и възможност за препродажба от търговци на директно купени от електроцентралите обеми, тя внесе известна прозрачност в търговията с ток и дисциплина у енергийните фирми. Все още обаче има много да се желае в тази посока и ефектът от конкуренцията ще се усети едва, когато на борсата бъдат пратени всички производители на електроенергия. Включително възобновяемите източници и двете американски централи с преференциалните им цени като разликите на определените им стойности и пазарните цени ще се покриват от фонда за сигурност на електроенергийната система когато пазарните цени са под гарантираните, а когато са над тях – разликата ще се плаща от електроцентралите във същия този фонд. Именно това предвижда моделът на либерализация, изготвен от Световната банка, който трябваше да стане факт от началото на 2017 г., в комбинация с енергийно помощи за социално слабите, но оставката на правителството на ГЕРБ отложи задействането му. Внедряването на този модел или друг остава за следващите редовен кабинет и парламент. При всички положения от следващите управляващи ще зависи дали да продължат избраната от ГЕРБ посока, която тепърва може да дава по-видими положителни резултати.

САЩ обмисля отмяна на санкциите срещу Русия

http://www.moreto.net/novini.php?n=342507

В Белия дом се обсъжда отмяната на санкциите срещу Русия. Това съобщи съветничката на Тръмп Келиан Коноуей. „Всичко това се намира на фаза разглеждане”, заяви тя по телевизия „Фокс” в отговор на въпрос дали отмяната на санкциите ще бъде обсъдена по време на предстоящия утре телефонен разговор между Владимир Путин и Доналд Тръмп.

Илиян Владов ще съди държавата заради уволнението си

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1640045

Бивш служител на инспекцията по труда ще съди държавата за това, че е уволнен след поставянето на шеговит колаж с образа на бившия премиер Бойко Борисов. Илиян Владов от Габрово ще търси правата си пред българския съд, но е готов да стигне и до съда в Страсбург. Уволниха чиновник заради шега с Борисов Заповедта за неговото уволнение е издадена след дисциплинарно производство по сигнал от...

Румен Овчаров: БСП не чертае апокалипсиси и не създава паника за режим на тока

http://www.cross.bg/ovcharov-rymen-ministur-1532854.html

/КРОСС/ БСП не чертае апокалипсиси и не създава паника за режим на тока. Това каза в предаването „Лице в лице" по bTV бившият енергиен министър Румен Овчаров. Той изтъкна, че от партията просто са прочели два документа, създадени от министър и от структурата, която управлява българската електроенергийна система. Според него състоянието на енергийната система е критично и единствено слънцето днес е светлинка в тунела. "Системата няма резерви и заради това ЕСО намалява напрежението, чрез което спестява 150 мегавата, което потреблението на един град от среден размер. Когато напрежението намалява, се увеличава токът, а за да получите една и съща енергия, която е мощност за определен период от време, при намалено напрежение трябва да ползвате тока по-дълго време", поясни Овчаров, като отбеляза, че това означава, че електромерът се върти повече. Според него новият енергиен министър в служебното правителство трябва да събере авариен щаб, който да види какво може да се направи. Трябва да се изчистят възможностите за намаляване на разходите от електроенергийната система, да се търсят допълнителни източници и възможности за внос. Във връзка с предсрочните избори и социологическите проучвания преди тях Овчаров прогнозира, че скоро ще има промяна в нагласите. Шансът да се случи третият епизод - „Завръщането на джедаите", или новата лява вълна, е много голям, подчерта той

"Перото" организира нощ на книгите за Хари Потър

http://offnews.bg/news/n_1/n_645593.html

Литературен клуб "Перото" ще се превърне в училището за магия Хогуортс на 2 февруари от 18:00 часа . Вълшебната тема тази година е "Професорите на Хогуортс". На специална Разпределителна церемония участниците ще бъдат разпределени в четири дома - Грифиндор, Слидерин, Хафълпаф и Рейвънклоу. Сформираните отбори ще трябва да отговарят на въпроси свързани с магьосника Хари Потър и да преминат през всички предизвикателства, които им поставят професорите. Най-добрите ще спечелят билети за предстоящия филм-концерт "Хари Потър и философският камък", който ще се състои на 25 февруари в зала 1 на НДК.

Медиите и Тръмп си разменят обвинения в лъжи

http://www.mediapool.bg/mediite-i-tramp-si-razmenyat-obvineniya-v-lazhi-news259397.html

Броят на присъствалите на церемонията по встъпване в длъжност на новия президент на САЩ, изборни измами - медиите оспорват едно след друго твърденията на правителството на Доналд Тръмп, обвинявайки го в лъжи, но то не отстъпва и на йота, с риск да се отдалечи от фактите. Медиите и съвсем новото правителство на Тръмп защитават ожесточено вижданията си за фактите, обвинявайки се взаимно в лъжи. Широката общественост е смаян свидетел на постоянни престрелки между Белия дом, олицетворяван сега от говорителя си Шон Спайсър, и печата, откакто новият президент Доналд Тръмп встъпи в длъжност преди една седмица. На церемонията по полагането на клетва от Тръмп имаше по-малко хора, отколкото на тази на Барак Обама през 2009 г., казват медиите. Не е вярно, отвръща Спайсър, говорейки за рекордна "аудитория", след като припомни, че няма каквито и да било официални данни. Медиите, начело с в. "Ню Йорк таймс", контраатакуват с подкрепление от специалисти, които дават предимство на Обама. Като се добавят данните за телевизионната аудитория, наистина става дума за рекорд, отвръща говорителят на Белия дом, измествайки мимоходом акцента на дебатите. Всяка от страните смята, че слага край на дискусията. Без успех обаче. Да не пропуснем Келиан Конуей, съветничката на Доналд Тръмп, която окачестви изказвания на Шон Спайсър като "алтернативни факти" и отприщи нова реакция на възмущение от страна на пресата. В понеделник Доналд Тръмп измести дебатите и твърдеше пред парламентаристите, че между три и пет милиона нелегално пребиваващи в САЩ са гласували незаконно на президентските избори. Медиите подчертават, че няма каквото и да било доказателство за мащабна измама, но Спайсър от вторник повтаря, че президентът не е променил становището си. Без обаче да предостави и едно конкретно доказателство. Обвиненията изглежда се основават на стари допитвания и проучвания, които изтъкват пропуските в поддържането на избирателните списъци, но в нито един момент не съобщават за доказани или дори предполагаеми машинации. "На война с фактите" "Правителството на Тръмп създава у привържениците си впечатление, че те не могат да вярват на нищо, което казват медиите", написа Езра Клайн, главен редактор на информационния уебсайт Вокс (Vox). Според Шон Спайсър полемиката за множеството, присъствало на церемонията по полагането на президентската клетва, не е нищо друго освен "опит да се ограничи ентусиазма около встъпването в длъжност" на Тръмп. "Този вид непочтеност усложнява предизвикателството за обединяване на страната ни", заяви говорителят с доста необичаен за прессекретар на американски президент отмъстителен тон. Критиките към Доналд Тръмп се разглеждат като опит за дестабилизация, като стремеж не за установяване на истината, а за неговото дискредитиране. В подкрепа на твърденията си Шон Спайсър спомена пост в Туитър на журналист от сп. "Тайм", който погрешка обвини правителството на Тръмп, че е махнало от Овалния кабинет бюст на Мартин Лутър Кинг. След като установил грешката си, журналистът се поправи. "Дебатите за аудиторията (при встъпването в длъжност) са маловажни, дори комични", признава Езра Клайн, но подчертава, че "са положени основите за много по-съществени дебати за това кое е истина и кое – не". В политиката представянето на фактите и числата често е изфабрикувано, но склонността на правителството на Тръмп да влиза "във война с фактите", според израза на Клайн, стига по-далеч. "Ако сте способни за лъжете за толкова нищожни неща, кой ще вярва на онова, което казвате по важните теми", отбелязва журналистът Дейвид Греъм от американското сп. "Атлантик". "Доверието към Белия дом е от кардинално значение", подчертава в блога "Джъстис секюрити" (Justice Security) Анди Райт, преподавател по право и бивш служител в Белия дом. Ако няма доверие в правителството, "съюзниците ни няма да вярват на нашите обещания, а враговете - на заплахите ни. Всичко става по-опасно", предупреждава той. Тази констатация се споделя вече от множество членове на републиканското мнозинство в двете камари на Конгреса, сред които сенатор Линдзи Греъм, който посъветва Доналд Тръмп да "спре". "Хората ще започнат да се съмняват във вас, ако продължите да отправяте обвинения към избирателната ни система без да ги подкрепяте с доказателства", каза той. Новият президент обаче изглежда не го е чул и в сряда разпореди официално разследване на тези предполагаеми измами. По БТА

Еманюел Макрон: Великобритания се превръща във васална държава на САЩ

http://www.mediapool.bg/emanyuel-makron-velikobritaniya-se-prevrashta-vav-vasalna-darzhava-na-sasht-news259396.html

Великобритания става подчинена на Съединените щати, с които ще е изключително трудно да се сътрудничи, съдейки по "сериозните и обезпокояващи" първи действия на американския президент Доналд Тръмп, заяви френският кандидат-президент Еманюел Макрон, цитиран от Ройтерс. Британският премиер Тереза Мей, която по-късно днес ще разговаря с Тръмп, иска възобновяване на "специалните отношения между Лондон и Вашингтон в момент, когато консервативното й правителство преначертава отношенията си с Европа. "Великобритания живееше в равновесие с Европа, но сега се превръща във васална държава, като смята, че става по-малкият партньор на САЩ", каза Макрон пред радио "Франс кюлтюр". Допитвания до общественото мнение във Франция показват, че Макрон - бивш инвестиционен банкер, който смята да се яви като независим кандидат на президентските избори във Франция напролет - догонва двамата основни претенденти - консервативния кандидат Франсоа Фийон и водачката на крайната десница Марин льо Пен. Говорейки за Тръмп, Мей вчера се пошегува, че "противоположностите се привличат", сигнализирайки за промяна във външната политика, която ще сближи позицията й с тази на Тръмп. Според Макрон първите политически ходове на Тръмп подсказват, че САЩ може да се превърне в дестабилизираща сила на световната арена. "Случващото са днес и първите изявления и решения на Тръмп са нещо крайно сериозно и тревожещо. На първо място това е заявка за Америка, която ще провокира, ще дестабилизира неща, градени с десетилетия", каза той. Преди известно време Макрон изрази убеденост, че Тръмп ще поддържа близки отношения с Европейския съюз, но днес той като че ли призна, че вече не смята така. "Това означава, че САЩ повече няма да са в позиция да съорганиризат глобализацията и да бъдат световен полицай заедно с ЕС. Безпрецедентните решения, изблиците и интровертността на САЩ при Тръмп вече не гарантират сигурността на Европа", подчерта бившият френски министър на икономиката.

Имало интерес към активите на ЧЕЗ в България. Компанията го проучва

https://www.24chasa.bg/novini/article/6021931

Имало интерес към активите на ЧЕЗ в България. Компанията го проучва„ЧЕЗ Група“ проучва пазара по отношение на капиталовите си инвестиции в България. Това става ясно от кратко съобщение в сайта на чешката държавна енергийна компания. Това се прави заради проявен интерес от няколко инвеститори към активите на ЧЕЗ в България. В държавата ни ЧЕЗ притежава електроразпределително предприятие,

Рио Фърдинанд отново е влюбен

http://offnews.bg/news/n_1/n_645594.html

Легендарният защитник на Манчестър Юнайтед Рио Фърдиданд отново намери любовта две години, след като загуби съпругата си Ребека. Според британските медии железният бранител има връзка с риалити звездата Кейти Райт, с която се е запознал покрай работата си в телевизията. Преди две години Фърдинанд остана вдовец, след като половинката му загуби битката с рака. Двамата имаха три деца, а Рио понесе изключително тежко загубата на любимата си жена, но явно вече е дошло времето за ново начало. Според информациите на британските колеги, Кейти е влюбена до уши в бившия футболист, но той предпочита да запази дискретност заради децата. Снимка, публикувана от Kate Wright (@xkatiewright) на %месец %-ден %година в %-часа:%минути%сутрин/вечер ST

Тръмп ще търси нови военни опции, за да бъде победена "Ислямска държава"

http://www.mediapool.bg/tramp-shte-tarsi-novi-voenni-optsii-za-da-bade-pobedena-islyamska-darzhava-news259395.html

Очаква се президентът на САЩ Доналд Тръмп да поиска от Пентагона да предложи начини за ускоряване на борбата срещу джихадистите от "Ислямска държава" в Ирак и Сирия. Според неназовани официални лица тези опции вероятно ще включват стъпки, които администрацията на неговия предшественик Барак Обама е обсъждала, но никога не е предприела - от изпращането на повече американски войници до увеличаването на военната помощ за кюрдските бойци. Предстоящото посещение на Тръмп в американското министерство на отбраната ще постави началото на дискусия как да се изпълни неговото обещание от встъпителната му реч да изтрие радикалния ислямски тероризъм "напълно от лицето на Земята". Сред възможните опции са: изпращане на повече хеликоптери "Апачи" и даване на повече права на американските военни да вземат рутинни бойни решения, твърдят настоящи и бивши американски длъжностни лица, запознати с хода на разговорите. Те обаче пожелаха анонимност, защото нямат разрешение да говорят публично за вътрешните дебати. Като кандидат, а сега и като президент, Тръмп никога не е изложил подробен план за разгромяването на ИД, и вижданията му за такава стратегия за неясни. Той неведнъж възнегодува, че Америка е похарчила трилиони долари за антитерористични войни в Ирак и Афганистан през последните 15 години. В един момент обаче Тръмп намекна, че може би няма да има друг избор, освен чувствително да разшири ограничената намеса с американски сили, практикувана от администрацията на Обама, в битката срещу екстремистите. В Ирак в момента има около 5160 американски войници - стотина под възможния таван. А в Сирия няма повече от 503-ма. При един от вътрешнорепубликанските дебати на първичните избори през март Тръмп предположи, че за разгрома на ИД ще са необходими между 20 000 и 30 000 войници. Малко вероятно е военните началници да поискат изпращането на още хиляди войници в Ирак. Иракчаните наистина поискаха повече помощ, но голямо американско военно присъствие в страната може да разклати крехкото правителството, което е съюзник на САЩ. Възможна опция за Сирия е изпращането на армейска бригада, която да помогне за отвоюване на де факто столицата на ИД, Ракка, твърдят цитираните официални лица. Военните плановици са обсъждали тази опция по-рано и могат да я предложат на Тръмп, така че той разполага с възможно най-широк кръг от възможности за евентуални промени. Тази идея винаги е предполагала САЩ да предават властта на местен съвет или групировка, които да управляват освободените райони, но военните командири никога не са одобрявали или препоръчвали подобно предложение в миналото. По-вероятни изглеждат нови начини да бъдат подсилени възможностите на подкрепяните от САЩ сирийски кюрди, известни като СЗН (Сили за защита на народа). Те се оказаха най-ефeктивната военна сила срещу ИД в Северна и Източна Сирия. Оказването на такава американска подкрепа е деликатен въпрос. Съюзникът от НАТО Турция смята групировката за терористична организация. СЗН обаче е основната сила за превземането на Ракка и някои хора в Пентагона предлагат на кюрдите да бъдат предоставени тежки оръжия, включително гранатомети, картечници и тежки бойни машини. Тази идея обаче никога не стигна до обсъждане в Съвета за национална сигурност при президента Обама. Военни командири казват, че са готови да предложат на Белия дом при Тръмп широк набор от опции. Много от тях ще включват разширяване на съществуващите операции по обучение, съветване и засилване на капацитета на местните иракски и сирийски сили. Други варианти са засилено разузнаване и подслушване, както и разрешаване на американските войници да бъдат по-често с иракските войски близо до фронтовите линии. Пентагонът също така би искал повече свобода да взема ежедневни решения как да води битката с врага. Администрацията на Обама често принуждаваше военните лидери да искат разрешения за тактически бойни решения, което поставяше командирите в неловко положение. Един подобен пример, според висш служител, е използването, разполагането и окомплектоването с боен персонал на т. нар. високоподвижни артилерийски ракетни системи - много смъртоносна и ефикасна артилерийска установка, използвана в Ирак. Командирите биха желали повече пълномощия да решават кога и как да използват тази оръжейна система. Военните лидери се надяват Белият дом да се меси по-малко в управлението на микроравнище. Има обаче очаквания администрацията на Тръмп да зададе нови параметри за координация с военните. Едно важно решение, което Тръмп ще трябва да вземе, е дали да продължи битката срещу ИД главно чрез местни сили или да промени стратегията, поемайки засилена роля на САЩ чрез повече сухопътни сили. Голямата неизвестна в целия процес на планирането е желанието на Тръмп за по-тясна координация с Русия в борбата срещу тероризма. В Сирия администрацията на Обама и Русия подкрепяха двете противоположни страни в гражданската война. Този конфликт обаче загуби интензивност, след като сирийското правителство с помощта на Русия прогони бунтовниците от Алепо. През тази седмица бяха проведени първите от години преки преговори между правителството и бунтовниците. Не е ясно обаче до каква степен Вашингтон и Москва могат да си сътрудничат. Председателят на Съвета на началник-щабовете генерал Джоузеф Дънфорд се изказа за подобряване на военните контакти на високо равнище, но не се е обявявал за военно сътрудничество или за съвместни операции в Сирия. Дори обменът на разузнавателна информация с Москва се натъква на юридически прегради. Сегашното американско законодателство забранява военното сътрудничество и американски официални лица се притесняват, че Съединените щати може да бъдат държани отговорни, ако при руски въздушни удари бъдат убити цивилни. По БТА

Преговорите за Сирия в Женева се отлагат за края на февруари, твърди Сергей Лавров

http://www.mediapool.bg/pregovorite-za-siriya-v-zheneva-se-otlagat-za-kraya-na-fevruari-tvardi-sergei-lavrov-news259394.html

Преговорите за уреждане на конфликта в Сирия, насрочени в Женева на 8 февруари, се отлагат за края на месеца. Това съобщи руският външен министър Сергей Лавров, предаде ТАСС. На женевските преговори трябва да започне работа по конституцията на Сирия, заяви Лавров. Руският проект за основен закон на тази страна, връчен тези дни на делегати от сирийската опозиция на преговорите в Астана, обобщава предложенията на правителството и на опозиционни групировки от последните години, посочи той. Текстът, разработен от Русия, ще бъде раздаден днес и на сирийските опозиционери, които разговарят с Лавров в Москва. Това заяви за ТАСС Али Абдусалам от кюрдската Партия "Демократичен съюз", участник в срещата. "Проектът ще ни бъде раздаден днес", каза той. Според Сергей Лавров руският проект за нова конституция на Сирия е разпространен с цел да се стимулира уреждането в Сирия. Съобщението на Русия, че насрочените в Женева преговори за уреждане на конфликта в Сирия се отлагат, не е потвърдено, заяви ООН, цитирана от Франс прес. Според световната организация нейният специален пратеник за Сирия Стафан де Мистура ще обсъди въпроса следващата седмица в Ню Йорк. "Засега няма нищо потвърдено", заяви говорителката на Де Мистура Яра Шариф пред ТАСС. Според нея специалният пратеник на ООН ще разговаряпо въпроса в Ню Йорк с генералния секретар на организацията Антониу Гутериш. В края на декември Де Мистура каза, че следващият кръг от междусирийските преговори ще започне на 8 февруари. В последно време обаче той не посочваше дата, без да отхвърля самата идея за такава среща, отбелязва ТАСС.

Синът на Иванка Тръмп пропълзя за първи път в Белия дом (видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6021914

Синът на Иванка Тръмп пропълзя за първи път в Белия дом (видео)Десетмесечният син на Иванка Тръмп Тиодор пропълзя за първи път в Белия дом малко след като дядо му стана президент, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Тази седмица най-голямата дъщеря на президента Доналд Тръмп публикува в социална медия видеоклип на момченцето, което си играе в резиденцията на президента.

SOFIX изпраща седмицата с минимален ръст

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/sofix-izprashta-sedmicata-s-minimalen-ryst-232931/

Общо шест компании от индекса поскъпнаха, а останалите отчетоха понижения

Тръмп е провел едночасов телефонен разговор с президента на Мексико за стената по границата

http://www.mediapool.bg/tramp-e-provel-ednochasov-telefonen-razgovor-s-prezidenta-na-meksiko-za-stenata-po-granitsata-news259393.html

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и мексиканският му колега Енрике Пеня Нието проведоха в петък едночасов телефонен разговор на фона на нарастващо напрежение заради предложението на Тръмп по границата между двете държави да бъде издигната стена. Двамата трябваше да се срещнат следващата седмица във Вашингтон, но мексиканският президент отмени визитата си, след като Тръмп пристъпи към изпълнение на плановете си да изгради стена по границата между двете държави и да накара Мексико да плати за строежа й. След отмяната на визитата говорителят на Тръмп заяви, че Белият дом ще се опита да финансира изграждането на съоръжението чрез налагане на мито от 20 на сто върху вноса от Мексико - както и от всички страни, с които САЩ имат търговски дефицит. Белият дом по-късно каза, че митата са само една от възможностите за финансиране на стената.   Въвеждането на мито от 20 процента на мексиканския внос в САЩ ще означава, че стената на границата ще бъде платена от американските потребители, заяви в мексиканското посолство във Вашингтон мексиканският външен министър Луис Видегарай. Митото за внос на мексикански стоки в САЩ няма да накара Мексико да плати за стената, това ще направят американските потребители, които ще плащат повече за авокадо, перални машини и телевизори, посочи той, цитиран от радио Нотисиас Ем Ве Ес. Луис Видегарай пристигна във Вашингтон начело на мексиканска делегация, за да подготви визитата на президента Нието, която бе насрочена за 31 януари. Тръмп продължи критиките си към Мексико и в петък, като каза, че страната "се е възползвала твърде дълго" от САЩ. "Масивният търговски дефицит & малко помощ на много слабата граница трябва да се променят СЕГА!", написа Тръмп в Туитър.  

Тръмп иска 20% мито върху мексиканския внос, за да се финансира стената

http://www.mediapool.bg/tramp-iska-20-mito-varhu-meksikanskiya-vnos-za-da-se-finansira-stenata-news259393.html

Белият дом обяви, че президентът на САЩ Доналд Тръмп иска да бъде въведено ново мито от 20 процента върху вноса на стоки от Мексико, за да се покрият разходите за стена по границата между двете държави. Това задълбочи още повече криза в двустранните отношения, след като планираната среща на високо равнище между лидерите на двете страни се провали, информира Ройтерс. Тръмп иска мярката да бъде част от по-широка митническа реформа, която американският Конгрес обмисля, уточни пред репортери говорителят на Белия дом Шон Спайсър. Новината за предложения данък засили още повече разногласията с Мексико. По-рано вчера бе отменена планираната среща между мексиканския президент Енрике Пеня Нието и Тръмп заради искането на САЩ Мексико да плати за стената. Пеня Нието писа в Туитър, че се оттегля от планираната среща с Тръмп във Вашингтон следващата седмица. Той отговори на предишно съобщение в Туитър на Тръмп, който заяви, че няма смисъл мексиканският му колега да пристига в САЩ, ако Мексико няма да плаща за планираната стена. Въвеждането на данък от 20 процента на мексиканския внос в САЩ ще означава, че стената на границата ще бъде платена от американските потребители, заяви в мексиканското посолство във Вашингтон мексиканският външен министър Луис Видегарай. Митото за внос на мексикански стоки в САЩ няма да накара Мексико да плати за стената, това ще направят американските потребители, които ще плащат повече за авокадо, перални машини и телевизори, посочи той, цитиран от радио Нотисиас Ем Ве Ес. Луис Видегарай пристигна във Вашингтон начело на мексиканска делегация, за да подготви визитата на президента Нието, която бе насрочена за 31 януари.

Тръмп ще разговаря в събота с Меркел, Оланд и Путин

http://www.mediapool.bg/tramp-shte-razgovarya-v-sabota-s-merkel-oland-i-putin-news259392.html

Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще разговаря по телефона утре с лидерите на Русия, Германия и Франция, съобщи в петък говорителят на Белия дом Шон Спайсър, цитиран от Ройтерс и Франс прес. По-рано Кремъл каза, че руският президент Владимир Путин ще разговаря с Тръмп. Източник в Берлин заяви, че германският канцлер Ангела Меркел ще разговаря с президента на САЩ, въпреки че неин говорител отказа да потвърди официално информацията, посочва Ройтерс. Тръмп ще се срещне днес с британския премиер Тереза Мей, за да обсъдят търговските връзки след Брекзита и да дадат импулс на "специалните отношения" между Съединените щати и Великобритания, отбелязва Франс прес. Новият американски президент Доналд Тръмп и руският му колега Владимир Путин, вероятно ще обсъдят редица теми в насрочения за утре телефонен разговор между тях, каза Келиан Конуей, високопоставена съветничка в Белия дом, цитирана от Ройтерс. Според Конуей сред тези теми може да бъде и борбата срещу тероризма. "Предполагам, че (Тръмп и Путин) ще обсъдят, в интерес на двете страни, как да се сближат и да работят заедно по въпроси, по които може да намерят общи позиции, включително и по начините да бъде победен радикалният ислямски тероризъм", каза тя американската телевизия Си Би Ес. Руският президент Владимир Путин смята да използва насрочения за утре вечер телефонен разговор с новия си американски колега Доналд Тръмп, за да го поздрави с встъпването в длъжност и за обмен на мнения по сегашното състояние на двустранните отношения, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс. По време на брифинг за представители на медиите в Москва, Песков каза, че е малко вероятно Путин и Тръмп да дискутират по същество целия комплекс от въпроси пред двете страни. Това ще е първият им контакт след влизането на Тръмп в Белия дом, отбеляза той. Запитан за появилите се твърдения, че новият американски президент готви отмяна или смекчаване на санкциите срещу Русия заради конфликта в Украйна, Песков отговори: "Не зная нищо за това". Някои медии разпространиха днес информация, позовавайки се на коментар в социалните мрежи на експерт в един от мозъчните тръстове на САЩ, че екипът на Тръмп е подготвил проект за отмяна на антируските санкции. По този повод говорителят на Кремъл каза, че не знае доколко тази анонимна информация съответства на действителността. Според Песков разговорът между Путин и Тръмп ще се състои в събота вечерта московско време. Германският канцлер Ангела Меркел вероятно ще разговаря утре по телефона с американския президент Доналд Тръмп и се очаква разговорът да се съсредоточи върху Русия, заяви в петък осведомен източник, цитиран от Ройтерс. Той не каза дали Тръмп може да иска да говори с Меркел за отмяна на американските санкции, наложени на Русия заради намесата й в Украйна. Източникът обаче даде да се разбере, че ако бъде предприета подобна стъпка, Европейският съюз няма непременно да последва примера на САЩ, тъй като неговите санкции остават обвързани с изпълнението на Минските споразумения. Новият германски министър на външните работи Зигмар Габриел, който встъпва в длъжност днес, ще посети САЩ следващата седмица за разговори с представители на администрацията на президента Доналд Тръмп, предаде Ройтерс, позовавайки се на вестник "Ханделсблат". Предшественикът на Тръмп Барак Обама поддържаше близки отношения с германския канцлер Ангела Меркел. След като Тръмп спечели президентските избори в САЩ през ноември, Меркел многозначително му предложи близко сътрудничество, основано на ценностите на демокрацията, свободата и зачитането на закона. Зигмар Габриел, председател на Германската социалдемократическа партия (ГСДП), често отправя критики по адрес на Тръмп. Той ще се срещне в САЩ с вицепрезидента Майк Пенс и Рекс Тилърсън, номиниран от американския президент за държавен секретар, съобщи "Ханделсблат", позовавайки се на източници от германското правителство. Днес Габриел напусна поста министър на икономиката и стана външен министър - пост, заеман досега от Франк-Валтер Щайнмайер, който е кандидадът на управляващата коалиция за президент.

Габровка, укривала данъци се споразумя за пробация

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1640044

Габровка, която от април 2011-та до април 2015 година избягвала пращането на данъци, се споразумя с Прокуратурата за присъдата си. В следващите 36 месеца тя ще трябва да се регистрира задължително по настоящ адрес и да провежда периодични срещи с пробационен служител. Ж. Х. дължи 4 470 лева в качеството си на данъчно задължено местно физическо лице. Одобреното споразумение има последиците на влязла в сила присъда....

Генералният секретар на ООН предупреди за завръщане на ксенофобията

http://www.mediapool.bg/generalniyat-sekretar-na-oon-predupredi-za-zavrashtane-na-ksenofobiyata-news259391.html

Светът е изправен пред обезпокоително засилване на нетолерантността към малцинствата и чужденците, предупреди днес генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, цитиран от ДПА. В послание по повод Международния ден в памет на жертвите на Холокоста Гутериш каза, че би било опасна грешка да се мисли за Холокоста единствено като за резултат от "лудостта на група престъпни нацисти". Всъщност това е завършекът на продължителна дискриминация и превръщане на евреите в изкупителни жертви, подчерта генералният секретар на ООН. Той отчете, че антисемитизмът продължава да вирее. "Забелязваме и изключително обезпокоително нарастване на екстремизма, ксенофобията, расизма и омразата срещу мюсюлманите. Безразсъдността и нетолерантността се завърнаха", подчерта Гутериш. Светът не бива никога да остава безразличен към страданията и трябва да изправи нарушителите на човешките права пред правосъдието, призова генералният секретар на ООН.

Унгария иска сближаване с Русия и чака подобряване на отношенията със САЩ

http://www.mediapool.bg/ungariya-iska-sblizhavane-s-rusiya-i-chaka-podobryavane-na-otnosheniyata-sas-sasht-news259390.html

Унгария желае сближаване с Русия и очаква значително подобряване на отношенията със Съединените щати през мандата на президента Доналд Тръмп, заяви днес унгарският министър на външните работи Петер Сиярто, цитиран от Ройтерс. В интервю за агенцията, дадено броени дни преди посещението на руския президент Владимир Путин в Будапеща, унгарският външен министър отбеляза, че страната му одобрява критичното отношение на Тръмп към стратегията на НАТО в борбата с тероризма. "Позицията на Унгария за санкциите (на Европейския съюз срещу Русия) е, че те се безполезни", подчерта Сиярто и призова за тяхното отменяне. Унгарският външен министър оцени загубите на страната му от пропуснати ползи след въвеждането на наказателните мерки през 2014 г. на 6,5 милиарда долара. На въпрос дали е доволен от срива на руската икономика Сирто отговори отрицателно. Той отбеляза, че Унгария не възприема Русия като заплаха. В интервюто, дадено на английски език, Сиярто добави, че санкциите срещу Русия са се отразили лошо и на европейската икономика като цяло, а и са претърпели политически неуспех. Те не убедиха Русия да спазва Минските споразумения за Украйна, се аргументира той. Що се отнася до предстоящото посещение на Путин в Будапеща на 2 февруари, Сиярто каза, че Унгария очаква да сключи споразумение за доставки на руски природен газ за периода след 2021 г. Бихме искали да се сдобием с алтернативни енергийни източници, но Русия е много по-надежден доставчик от европейските партньори, които не успяха да построят необходимата инфраструктура за намаляване на зависимостта от руския газ, подчерта той.

Меркел и Оланд призоваха европейците единни да се изправят пред заплахите

http://www.mediapool.bg/merkel-i-oland-prizovaha-evropeitsite-edinni-da-se-izpravyat-pred-zaplahite-news259389.html

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд подчертаха днес необходимостта от европейско единство пред нарастващите вътрешни и външни заплахи, включително засилването на популизма в Европа и заплахите на САЩ да се откажат от свободната търговия, съобщи Ройтерс. "Европа е изправена пред големи вътрешни и външни предизвикателства, с които можем да се справим само като работим заедно", заяви Меркел на съвместна пресконференция с Оланд в германската столица Берлин. "Нуждаем се от недвусмислен общ ангажимент към Европейския съюз, към това, което сме постигнали и към ценностите на нашите либерални, демократични демокрации", призова тя. Оланд определи възхода на популистите на континента като голяма заплаха за ЕС. "За да сме честни, това, което заплашва Европа, не идва само от отвън. Има и заплаха отвътре. Това е възходът на екстремизма, който използва външни фактори, за да предизвиква вътрешно разцепление", заяви той. Френският президент определи и администрацията на новия си американски колега Доналд Тръмп като предизвикателство за ЕС, особено по отношение на търговските правила и позицията за уреждане на световните конфликти, съобщи Франс прес. "Така че със сигурност трябва да говорим с Доналд Тръмп, защото той беше избран за президент на САЩ от американците, но трябва да го направим с европейска убеденост и за защита на нашите интереси и ценности", каза Оланд. Меркел също изрази безпокойство от последните събития в САЩ, но без да го изрази открито, отбелязва АФП. Новите предизвикателства засягат защитата както на свободното общество, така и на свободната търговия, подчерта германският канцлер. Още в самото начало на президентския си мандат Тръмп спази предизборното си обещание да изтегли САЩ от Транстихоокеанското партньорство (ТТП). Споразумението за свободна търговия беше един от приоритетите на неговия предшественик Барак Обама, който искаше да противодейства чрез него на нарастващото влияние на Китай.

Зигмар Габриел е новият външен министър на Германия

http://www.mediapool.bg/zigmar-gabriel-e-noviyat-vanshen-ministar-na-germaniya-news259388.html

Германският вицеканцлер Зигмар Габриел ще стане днес министър на външните работи с промени в правителството на "голямата коалиция" на канцлера Ангела Меркел, съобщи ДПА. Габриел, който досега оглавяваше министерството на икономиката, ще смени на поста Франк-Валтер Щайнмайер, който се очаква да бъде избран за президент на 12 февруари. Новият германски външен министър вече обяви, че се оттегля като председател на Германската социалдемократическа партия. Той ще бъде сменен на този пост от бившия председател на Европейския парламент Мартин Шулц, който ще бъде съперник на християндемократката Меркел за канцлерския пост на парламентарните избори, насрочени за 24 септември. Начело на икономическото министерство ще застане Бригите Циприс, която досега бе парламентарен държавен секретар в министерството.

Белгия, Великобритания и Франция ще правят общи проверки по влаковете

http://www.mediapool.bg/belgiya-velikobritaniya-i-frantsiya-shte-pravyat-obshti-proverki-po-vlakovete-news259387.html

Белгия, Великобритания и Франция са постигнали снощи споразумение за създаване на работна група, която ще подготви въвеждането на общи проверки на пътниците на международните влакове между трите държави, съобщават белгийски медии, цитирани от БТА. Очаква се групата да приключи работа до март. Занапред самоличността на пътниците във влаковете, свързващи Брюксел с Лондон и Амстердам, ще бъде проверявана в обща база данни. ЕС вече прие въвеждането на система за съхранение и обработка на данните за пътниците със самолет. Решение на белгийските, френските и британските власти е своеобразно разширяване на тази система. Целта на проверките на пътниците във влаковете е противодействие на тероризма. Разследванията на атентатите в Европа в последните години показаха, че проверките по железопътните гари и във влаковете не са достатъчни и следва да бъдат постоянни. През 2015 г. мароканец, свързан с "Ислямска държава", се опита да извърши въоръжено нападение във високоскоростния влак "Талис" по линията Амстердам - Брюксел – Париж. Кръвопролитието тогава бе предотвратено по щастлива случайност от американски военни в отпуск, които пътували във влака. През декември миналата година атентаторът от коледния пазар в Берлин пътува с влак по същата линия между Холандия и Белгия.

Chevron се върна към печалба през последното си тримесечие

http://www.investor.bg/sasht/337/a/chevron-se-vyrna-kym-pechalba-prez-poslednoto-si-trimesechie-232920/

Енергийната компания отчете добри резултати след намаляване на разходите на фона на трудната ценова среда

Оставка в ДСБ-Бургас преди визита на Радан Кънев

https://www.24chasa.bg/novini/article/6021908

Оставка в ДСБ-Бургас преди визита на Радан КъневЛидерът на ДСБ в Бургас д-р Георги Митев подава оставка. Това обяви самият той пред "24 часа" ден преди утрешната визита на Радан Кънев за отчетно-изборната конференция в града. Според запознати на нея се очаква шефът на регионалната БАБХ да бъде сменен с известния адвокат Иво Баев. "Това ДСБ не е моето ДСБ, а й името му вече е друго (б.р.

Варненски специалист: България получи признание за успеха си като туристическа дестинация през летния сезон

http://www.moreto.net/novini.php?n=342520

България получи признание за успеха си като туристическа дестинация през летния сезон на 2016 година. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна проф. Стоян Маринов, член на УС на Варненска туристическа камара. Той посочи, че страната ни е била отличена с две сериозни награди.

Искът на БНР срещу Музикаутор е отхвърлен от съда

http://www.cross.bg/myzikaytor-sdryzhenieto-dimitrov-1532853.html

/КРОСС/ Продължава спорът между Българското национално радио и "Музикаутор". От музикалното сдружение днес обявиха, че съдът е отхвърлил искането на БНР да отпадне нотариалната забрана за излъчване на музика от репертоара на "Музикаутор". Изпълнителният директор на сдружението Иван Димитров изрази учудване, че от БНР не са информирали аудиторията си за това решение на Софийския градски съд. зпълнителният директор Иван Димитров посочи, че е учудващо и странно защо ръководството на БНР е избрало като подход да води дела срещу сдружението, тъй като решенията отнемат много време - 3-5 години. "Това не е решение на казуса, в който се намираме в момента", подчерта той. "Искането на БНР към съда граничи с правната екзотика", коментира адвокат Мариана Андреева, която представлява Музикаутор. Тя подчерта, че тези дела не са притеснение и заяви, че дейността на Музикаутор неведнъж е разглеждана и от Комисията за защита на конкуренцията, която не е установявала извършени от сдружението нарушения. Председателят на Музикаутор Ясен Козев съобщи, че зад действията на културното министерство "прозират пристрастията и превишаването на служебните правомощия" на един от държавните служители във ведомството - директора на "Авторско право и сродните му права" Георги Дамянов

Бенчмаркът на БФБ-София записа ръст от почти 5 пункта през последната седмица

http://econ.bg/Новини/Бенчмаркът-на-БФБ-София-записа-ръст-от-почти-5-пункта-през-последната-седмица_l.a_i.736306_at.1.html

Индексите на БФБ-София приключиха търговията разнопосочно в последния работен ден от седмицата. Бенчмаркът на родния капиталов пазар SOFIX загуби...

Барселона забрани да се откриват нови хотели в центъра на града

http://www.mediapool.bg/barselona-zabrani-da-se-otkrivat-novi-hoteli-v-tsentara-na-grada-news259386.html

Кметството на Барселона, вторият по големина град в Испания, прие днес план за урбанизация, с който се забранява откриването на нови хотели в центъра, наситен с туристически обекти. Основната причина е, че много жители на Барселона бяха принудени да напуснат квартала си заради "натиска върху пазара за недвижими имоти, свързан с туризма", съобщава БТА. Каталонската община, ръководена от кметицата от левицата Ада Колау, взе тази мярка, за да започне да регулира туризма, обяви отговарящата за туризма Жанет Санс, цитирана от АФП. Град, който привлича туристи, не крие проблеми, стига това да не става във вреда на жителите му, каза Санс. Преди да поеме управлението на този град през юни 2015 година, Ада Колау бе създала прочулата се платформа за борба срещу изгонването от домовете им на физически лица, затънали в дългове. Барселона, чието население е 1,6 милиона души, "се пука по шевовете" от притока на туристи от цял свят". През 2016 година градът е посрещнал близо 30 милиона души, според общината. В отделни квартали в центъра на Барселона има повече външни посетители от местните жители. Половината от предлагането на туристически обекти за настаняване е съсредоточено върху 17 на сто от територията на Барселона, според кметството. През 2015 година бе замразено даването на хотелиерски лицензи. Вчера асоциацията на хотелиерите, търговците и ресторантьорите заяви, че по този начин общината е решила за парализира сектора.

Тръмп: Мексико се възползва от САЩ и това трябва да спре

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1640039

Президентът на САЩ Доналд Тръмп продължи да отправя критики към Мексико, заявявайки, че южният съсед на САЩ се е възползвал от тях достатъчно дълго, предаде Ройтерс. Тръмп подписа указ за изграждането на стена по границата с Мексико "Големият търговски дефицит и малкото помощ по изключително слабата граница трябва да се променят СЕГА", написа Тръмп в Twitter.

Минчо Спасов: Герджиков има съществен принос за намаляване на корупцията у нас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6021895

Минчо Спасов: Герджиков има съществен принос за намаляване на корупцията у насНовото служебно правителство изглежда да бъде по-добре от старото. Това каза в предаването "Лице в лице" по bTV  бившият депутат от НДСВ Минчо Спасов. В момента Румъния ни води в борбата с корупцията с 5:0, а корупцията и назначенията в съдебната система са най-големите пороци, които имаме. "Според доклад на "Трансперънси интернешънъл" най-ниско

Подаръкът на Тръмп за Китай

http://www.mediapool.bg/podarakat-na-tramp-za-kitai-news259385.html

Посрещането на китайската Нова година, което ще стане този уикенд, обикновено е време за подаряване на подаръци и тържества в Поднебесната империя. Тази година вероятно никой няма да празнува толкова много, колкото китайският президент Си Цзинпин. В понеделник колегата му от САЩ Доналд Тръмп подписа указ за оттеглянето на американската подкрепа за Транстихоокеанското партньорство (ТТП). Стъпката е изпълнение на едно от основните обещания в предизборната кампания на президента Доналд Тръмп. Тъй като споразумението за свободна търговия на 12-те страни бе инициатива на Вашингтон, а останалите участници направиха отстъпки главно в очакване на достъп до огромния американски пазар, неговият подпис е едва ли не смъртна присъда за споразумението. Тръмп похвали стореното от самия него като "велико нещо за американския работник". Всъщност това е страхотно за китайската икономика и правителството в Пекин. Едно от малкото неща, които изглеждаха ясни за външната политика на Тръмп бе, че той искаше да усложни положението на Китай - да ограничи неговите геополитически амбиции и да сложи край на, както се твърди, нечестните търговски китайски практики. Той просто направи и двете задачи още по-трудни. Въпреки че Тръмп непрекъснато очерня ТТП, инициативата бе ключова част от американската стратегия да ограничава полето на действие и да оказва влияние върху надигащия се Китай. Вместо това Тръмп и неговите избраници говорят за налагане на "мир чрез сила" в Азия - заплашвайки да преосмислят т. нар. политиката Китай - само една държава, да блокират достъпа на Китай до изкуствените му острови в Южнокитайско море и да трупат американски военноморски сили в региона. Всичко това вероятно ще поощри китайските твърдолинейни лидери и ще повиши цената, на която САЩ поддържат превъзходството си в региона. То вероятно ще струва на Вашингтон някои от съюзниците му. Едно успешно ТТП щеше да свърже важни икономики в тихоокеанския регион от Япония до Виетнам и Чили, по-близо до САЩ, затвърждавайки същевременно американското присъствие в най-оживената и жизнена част на световната икономика. Сега азиатските страни имат всички причини да поставят под въпрос поетите от САЩ ангажименти и устойчивост, да не говорим за обещанията на американските лидери. Някои от тези държави ще се съсредоточат върху китайския пакт за свободна търговия в региона, което ще засили, вместо да намали, тяхната зависимост от китайската икономика. Ако Тръмп поиска тяхната подкрепа за отблъскване на китайския експанзионизъм, те едва ли ще откликнат на призива. И тъкмо обратното - едно успешно ТТП щеше да окаже натиск върху Китай, който не участва в пакта, да реагира адекватно. На теория, за да се конкурира, Пекин щеше да отвори още пазарите си за чуждестранни компании и да започне да се подчинява на правилата за търговия и бизнес, писани във Вашингтон. (Всъщност, поне някои реформатори в Китай негласно приветстваха споразумението като средство за насърчаване на либерализацията у дома.) Малко вероятно е заплахите на Тръмп за митата да постигнат същата цел. И ако не друго, защо един, според всеобщото мнение, хитър преговарящ доброволно ще се откаже от един от най-силните си инструменти за влияние? Дори ако Тръмп искрено мразеше ТТП, той би могъл да поддържа някаква несигурност за намеренията си (в тази насока поне изглежда е най-добър). Вместо това той разкри картите си преди да е започнало каквото и да е реално пазарене с Китай. Толкова по въпроса за "изкуството на сделката". Ако си мислите, че нищо от това няма значение, тогава си имате работа с "алтернативни факти". Бъдещето на американския бизнес е в Азия, където стотици милиони хора стават по-богати всеки ден. Американските износители имат нужда от тези пазари. Компаниите имат нужда от ясни правила навсякъде и от възможност да изграждат евтини вериги на доставки, на които може да се разчита. Двустранните споразумения за свободна търговия, за които Тръмп твърди, че подкрепя, няма да бъдат достатъчни. А работните места, които са заплашени от ТТП? Ами, споразумението всъщност щеше да унищожи известен брой работни места - в Китай. С осигуряването на преференциално отношение на износа от страни конкурентни на Китай по ниски разходи, особено Виетнам, ТТП вероятно щеше да улесни изтичането на работни места от китайското производство. Това допълнително би напрегнало китайската икономика, която и без това се бори с вялата конкурентоспособност, застаряващата работна сила и забавящия се растеж. Тръмп твърди, че като бизнесмен той възнамерява да ръководи най-отворената към бизнеса администрация досега. Отхвърлянето на ТТП обаче не е добро за американския бизнес. Не е добро за американските фермери, които желаеха достъп до носещия печалби японски пазар наред с всичко останало. Това няма да направи Америка по-безопасна или да намали разходите за поддържане на сигурността и свободата за навигация в Азия – напротив. Вероятно Тръмп ще спечели някоя и друга точка за пиара си, пускайки новината в профила си в Туитър. Като оставим това настрана, той подкопава американския бизнес, измъква килимчето изпод краката на съюзниците на САЩ и накърнява американския престиж - вероятно непоправимо - в икономически най-важния регион на света. Честита Нова година. По БТА

Горбачов смята, че се задава ядрена война

https://www.actualno.com/asia/gorbachov-smjata-che-se-zadava-jadrena-vojna-news_590367.html

Светът днес е претоварен с проблеми. Политиците изглеждат объркани и губещи. Но нито един друг проблем не е по-належащ днес от милитаризацията на политиката и новата надпревара във въоръжаването. Спирането и обръщането на посоката на тази огромна надпревара трябва да бъде

Експерти от Европа посетиха НДК и обсъдиха ремонта за председателството на Съвета на ЕС

http://offnews.bg/news/n_1/n_645590.html

Представители на отдела за техническо съответствие към Европейската комисия и техническият екип на НДК обсъдиха готовността на Двореца за предстоящото Председателство. То започва в началото на януари 2018 г., а НДК е основната сграда, в която ще се провежда. В срещата се включиха и представители на Националния център по подготовката и провеждането на Българското председателство на Съвета на ЕС и на Народното събрание. Групата направи оглед на пространствата и на техническата инфраструктура във връзка с Председателството. Фокус на разговорите беше изграждането на преводните кабини в залите, в които ще се състоят основните срещи на Съвета на ЕС, срещите на работните групи и на експертите. Най-много преводачески кабини ще има в зала 3, която е основната пленарна зала на Председателството. Там трябва да бъде осигурен превод на всичките 24 официални езика на ЕС. Старите преводачески кабини ще бъдат ремонтирани и преоборудвани, за нуждите на Председателството ще се добавят и мобилни кабини. Изпълнителният директор на НДК Мирослав Боршош сподели, че всички нови технически изисквания ще бъдат съобразени с идейния архитектурен проект за преустройство и адаптация на сградата на НДК и ще отговарят на международните ISO-стандарти.

Филм разкрива интимни подробности за връзката и развода на Джоли и Пит

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6021885

Филм разкрива интимни подробности за връзката и развода на Джоли и ПитВръзката между Анджелина Джоли и Брад Пит започва през 2005г., по време на снимките на „Мистър и Мисис Смит”. Тяхната любов стана достояние на цял свят. Няколко месеца след развода изглежда историята се повтаря, но този път с различен сюжет. Филмът с пикантни подробности за връзката и развода на Бранджелина,

Четирима български евродепутати разискваха бъдещето на европейския проект

http://www.cross.bg/bulgariya-evropa-nego-1532852.html

/КРОСС/ Днес в зала „Концертна“ на Централния военен клуб се проведе публична дискусия с участието на български евродепутати под надслов „Бъдещето на европейския проект“, организирана от Информационното бюро на Европейския парламент в България и Дипломатическия институт към Министъра на външните работи на Република България. Събитието бе второто по ред от серията публични дискусии „Дебати с евродепутати“. Своите възгледи по темата представиха четирима български членове на Европейския парламент от трите най-големи политически групи в ЕП - Андрей Ковачев и Светослав Малинов (ЕНП), Георги Пирински (С&Д) и Ангел Джамбазки (ЕКР). Събитието бе открито от Таня Михайлова, Директор на Дипломатическия институт към Министъра на външните работи на Република България, и Теодор Стойчев, Ръководител на Информационното бюро на Европейския парламент в България, които представиха темите на днешната дискусия - бъдещето на европейския проект, 10-годишнината от членството на България в ЕС, сигурността и борбата с тероризма, отношения на ЕС с Русия и САЩ, излизането на Обединеното кралство от ЕС, първото българско председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. Андрей Ковачев(ЕНП) засегна темата за същността на Европейския съюз и напомни, че тези, които взимат решенията, са държавите членки. Проблемът, че понякога ЕС е бавен и неадекватен, идва от взаимоотношенията между самите държави членки

Отхвърлиха жалбите срещу толсистемата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6021897

Отхвърлиха жалбите срещу толсистематаКомисията за защита на конкуренцията отхвърли жалбите срещу поръчката за изграждане на толсистемата. Чешката “Толлнет” и “Алтима България” поискаха търгът да бъде спрян заради кратки срокове. В края на декември пътната агенция възобнови поръчката с краен срок за оферти 5 януари. В жалбата българската фирма посочва,

Официално отвори врати клуб „Кариера"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1640038

В ПТГ „Д-р Никола Василиади" официално отвори врати клуб „Кариера". На откриването и представянето на проекта присъства и областният управител на Габрово Николай Сираков, който приветства всичко, което е направено в училището до момента по проект „Система за кариерно ориентиране в училищното образование". „Техническата гимназия и ПМГ „Акад. Иван Гюзелев" са определени като пилотни училища по проекта от общо 42 за страната и в тях се апробира система за кариерно ориентиране на учениците на ниво училище", обясни директорът на гимназията Васил Хри...

Юнкер до Борисов: Беше удоволствие да работя с вас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6021893

Юнкер до Борисов: Беше удоволствие да работя с васПрощално писмо от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е получил днес премиерът Бойко Борисов. "По време на Вашия мандат България беше надежден партньор в осъществяването на инициативите от европейския дневен ред, част от които са прилагането на Инвестиционния план за Европа, установяването на Европейската гранична и брегова охрана

България - страната с най-евтините цигари и алкохол в ЕС

http://www.investor.bg/evropa/334/a/bylgariia-stranata-s-nai-evtinite-cigari-i-alkohol-v-es-232916/

През 2015 г. сме в топ 3 на държавите с най-евтини храни и безалкохолни напитки, показват данни на Евростат

Инвеститори с интерес към активите на CEZ Group в България

http://www.investor.bg/energetika/472/a/investitori-s-interes-kym-aktivite-na-cez-group-v-bylgariia-232930/

Чешката компания управлява електропреносната мрежа в Северозападна България и е собственик на неработещата ТЕЦ Варна

Продължава разчистването на габровските улици от сняг

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1640037

Продължава извозването на снежи маси от натоварени пътни участъци в Габрово. В тази връзка, утре - 28 януари, събота, от 9:00 часа до 16:30 часа, в направлението към ПМГ „Акад. Иван Гюзелев" бъдат затворени за движение ул. „Тотьо Иванов" и ул. „Поп Андрей". Общински пътнически транспорт обслужва вътрешните градски, междуградските и междуселищните линии. Актуална информация за обслужването на вътрешноградските линии може да бъде получена на телефон 066 80 69 49, в интервала от 04:00 до 22:00 часа, а за междуселищните и междуградските линии - на ...

Звездата на иранския The Salesman бойкотира оскарите заради Тръмп

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2017/01/27/2908119_zvezdata_na_iranskiia_the_salesman_boikotira_oskarite/?ref=rss


Таранех Алидости, изпълнителка на главната роля в иранския филм The Salesman, който е номиниран за чуждоезичен "Оскар", няма да присъства на церемонията заради намеренията на Доналд Тръмп да забрани на хора от мюсюлмански държави да влизат в САЩ.

Новоизбраният президент на САЩ възнамерява в близките дни да спре достъпа на граждани от предимно мюсюлманските държави Сирия, Судан, Сомалия, Ирак, Иран, Либия и Йемен.

33-годишната Алидости обяви в "Туитър", че решението му е...

Паднала мазилка от сграда прати жена в болница

http://www.cross.bg/padnala-mazilka-ot-sgrada-prati-zhena-v-bolnitza-1532851.html

/КРОСС/ Жена на 61 години пострада при падане на мазилка от сграда в центъра на Пазарджик, съобщиха от полицията в областния град. Инцидентът е станал около 13.20 часа Жената е вървяла по улица "Асен Златаров" и върху нея е паднала отронилата се мазилка. Тя е прегледана от лекар, който е установил, че е има повърхностни охлузвания и наранявания в областта на главата.

Холандия настоя евродепутатите да бъдат намалени наполовина

http://www.moreto.net/novini.php?n=342519

Европейските депутати биха имали повече работа, ако бяха по-малко. Това обяви холандският външен министър Берт Кундерс, цитиран от "Политико". "Евродепутатите се оплакват от липсата на работа", пише Кундерс в коментарна статия за холандския вестник AD, допълвайки: "Ако Европейският парламент смята, че няма достатъчно работа, съставът му може да бъде намален наполовина.

Американец спечели спускането на "Кандахар"

http://offnews.bg/news/n_1/n_645592.html

Травис Ганонг спечели спускането за мъже в Гармиш-Партенкирхен (Германия), старт за Световната купа по ски-алпийски дисциплини. Американецът бе най-бърз по трасето с време 1:53,71 минута и завоюва втора победа в кариерата си. Втори остана норвежецът Киетил Янсруд с изоставане от 0,38 секунди, а трети е Петер Фил от Италия на 0,52 секунди след победителя. Състезанието бе белязано от тежки падания по заледената писта Кандахар, като 11 алпийци не успяха да завършат. Французинът Валантен Жиро Моан и американецът Стивън Найман бяха откарани в болница с хеликоптер. Моан, който завърши втори в спускането миналата седмица в Кицбюел, падна малко преди финала и получи сериозни травми, а състезанието бе прекъснато за повече от 40 минути. Преди това Стивън Найман загуби контрол и също спря в предпазните мрежи. Той успя да се изправи, но също бе откаран в болница като предпазна мярка. В генералното класиране за Световната купа води австриецът Марсел Хиршер с 1160 точки, следван от Хенрик Кристоферсен (Норвегия) със 792 и французина Алексис Пинтюро със 713. Янсруд оглави временното класиране за малката Световна купа в спускането с 202 точки, с 3 точки аванс пред Петер Фил. Трети е Доминик Парис (Италия) със 168 точки. класиране спускане (мъже) в Гармиш-Партенкирхен: 1. Травис Ганонг (САЩ) 1:53.71 2. Kиетил Янсруд (Норвегия) 1:54.09 3. Петер Фил (Италия) 1:54.23 4. Ханес Райхелт (Австрия) 1:54.30 5. Беат Фойц (Швейцария) 1:54.37 6. Мануел Осбърн-Паради (Канада) 1:54.58

Жребият сблъска "Барса" и "Атлетико" (М) на полуфинал за Купата на Краля

https://www.24chasa.bg/sport/article/6021801

Жребият сблъска "Барса" и "Атлетико" (М) на полуфинал за Купата на КраляДвата останали фаворита за спечелването на Купата на Краля в Испания - "Барселона" и "Атлетико" (Мадрид) ще се изправят един срещу друг в директен спор за място на финала. Това отреди тегленият днес жребий.  Другата полуфинална среща противопоставя "Селта" (Виго), който отстрани европейския клубен шампион "Реал" (Мадрид),

Съдът отхвърли иска на БНР срещу "Музикаутор"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6021875

Съдът отхвърли иска на БНР срещу "Музикаутор" Продължава спорът между Българското национално радио и "Музикаутор". От музикалното сдружение днес обявиха, че съдът е отхвърлил искането на БНР да отпадне нотариалната забрана за излъчване на музика от репертоара на "Музикаутор". Изпълнителният директор на сдружението Иван Димитров изрази учудване,

Радев се среща с лидерите на основните институции в първата си визита в Брюксел

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/radev-se-sreshta-s-liderite-na-osnovnite-institucii-v-pyrvata-si-vizita-v-briuksel-232924/

Българският президент и Жан-Клод Юнкер ще обсъдят важни теми от европейския дневен ред, но още не е ясно кои точно ще са те

Чиновникът, уволнен заради шеговит колаж с Борисов, ще съди държавата

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1640035

Бивш служител на инспекцията по труда ще съди държавата за това, че е уволнен след поставянето на шеговит колаж с образа на бившия премиер Бойко Борисов. Илиян Владов от Габрово ще търси правата си пред българския съд, но е готов да стигне и до съда в Страсбург. Уволниха чиновник заради шега с Борисов Заповедта за н...

Андрей Ковачев: България не трябва да остава в периферията на ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6021879

Андрей Ковачев: България не трябва да остава в периферията на ЕСБългария не трябва да остава в периферията на ЕС, а трябва да участва дейно във всички проекти на съюза. Това заяви евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев на дискусия за проблемите и бъдещето на ЕС. Във втория от поредицата "Дебати с евродепутати" освен Ковачев се включиха европарламентаристи от всички партии - Искра Михайлова от ДПС,

Пуснаха от ареста Любомир, който уби трима души в зверската катастрофа на "Руски"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1640034

Любомир Трайков, който през ноември миналата година уби трима души в зверска катастрофа на бул. „Руски“ в Пловдив, е пуснат от ареста. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативната прокуратура в града. Причината – мярката за неотклонение „задържане под стража“, която беше наложена на обвиняемия, не може да продължи повече от два месеца във фазата на досъдебното производство. Разследването срещу Трайков е приключило на 20 януари. На 18 ноември, малко след 1 часа през нощта, на кръстовището на бул. "Руски" и ул. "Ген. Данаил Николаев" в Пловдив, ...

Синът на Иванка Тръмп пропълзя за първи път в Белия дом (ВИДЕО)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1640033

Десетмесечният син на Иванка Тръмп Тиодор пропълзя за първи път в Белия дом малко след като дядо му стана президент, съобщи Асошиейтед прес. Барън Тръмп спечели интернет с играта си с бебето Тиодор (ВИДЕО) Тази седмица най-голямата дъщеря на президента Доналд Тръмп публикува в социална медия видеоклип на момченцето, което си играе в резиденцията на президента. Тя написа, че пропълзяването на Тиодор е било ед...

В неделя са консултациите за сформиране на Районна избирателна комисия

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1640036

Областният управител свика консултации за сформиране на Районна избирателна комисия. Срещата между представителите на партии, имащи право да участват в тях, е на 29 януари, неделя, от 11:30 часа в сградата на Областната администрация. Право да участват в разговорите имат парламентарно представените политически формации и формациите, които имат свои депутати в Европейския парламент....

Румен Овчаров: Ситуацията в енергетиката е напрегната

https://www.24chasa.bg/novini/article/6021871

Румен Овчаров: Ситуацията в енергетиката е напрегната БСП не чертае апокалипсиси и не всява паника. Тя просто изнесе фактите. Състоянието на системата на енергетиката е критично. Това каза пред bTV бившият министър на икономиката и член на БСП Румен Овчаров. „Днес има малко светлинка в тунела и тя е от слънцето. Ако утре обаче тръгнат мъглите това няма да е така“, предупреди той.

Honeywell отчете спад на органичните приходи и на печалбата

http://www.investor.bg/sasht/337/a/honeywell-otchete-spad-na-organichnite-prihodi-i-na-pechalbata-232911/

В прогнозите си индустриалният конгломерат заяви, че вижда подобряване на показателите в строителния сектор

Миглена Селишка тушира рускиня за бронза в Сибир

http://offnews.bg/news/n_1/n_645591.html

Европейската шампионка за девойки Миглена Селишка грабна бронза на силния турнир по свободна борба „Иван Яригин“ в Красноярск (Русия). В спор за отличието в категория до 48 кг нашето момиче тушира представителката на домакините Надежда Соколова. Селишка губеше с 2:11, а след това хвърли съперничката си за чиста победа. Съдията обаче дълго не искаше да фиксира успеха за българката, но в крайна сметка се принуди да й вдигне ръката. Преди това Миглена прегази още две рускини - Вероника Гурская с 10:0 и Надежда Фьодорова с 6:6, а в репешажите се справи и с класната румънка Вук със 7:3 Утре на тепиха излизат двукратната световна вицешампионка Тайбе Юсейн (63 кг) и Евелина Николова (55 кг), бронзова медалистка от световното Лас Вегас 2015. България се завърна на сибирския турнир след 5-годишна пауза. За последно Станка Златева спечели титлата през 2012 г. Състезанието е дебютно за жените ни този сезон, а триото се води от новия старши треньор Петър Касабов. Досега надпреварата бе в Зимния дворец, а настоящото издание за първи път минава на закрит футболен терен - „Арена Енисей“, където тренира местният тим.

Що е то коуъркинг

https://vesti.bg/tehnologii/shto-e-to-kouyrking-6064725

Днес не само в София, но и в цялата страна, броят на споделени работни пространства расте на всеки няколко месеца, казва Александър Михайлов

Рекордните 90 000 души ще наблюдават Джошуа и Кличко на "Уембли"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/01/27/2908103_rekordnite_90_000_dushi_shte_nabljudavat_djoshua_i/?ref=rss


Битката за световната титла в свръхтежка категория между Антъни Джошуа и Владимир Кличко се очаква да бъде наблюдавана от рекордните 90 хиляди зрители на стадион "Уембли". Двамата боксьори излизат един срещу друг на 29 април.

Очаква се победителят да се изправи срещу Кубрат Пулев. Българинът е претендент номер 1 за титлата на IBF.

Кметът на Лондон Садик Хан даде разрешение да се използва целият капацитет от 90 хиляди места на "Уембли". По този начин сблъсъкът между Джошуа...

Вътрешният министър Пламен Узунов разговаря с професионалното ръководство на МВР

https://www.24chasa.bg/novini/article/6021856

Вътрешният министър Пламен Узунов разговаря с професионалното ръководство на МВРПо време на среща на министъра на вътрешните работи Пламен Узунов с професионалното ръководство на МВР са били обсъдени оперативната обстановка на територията на цялата страна, ходът и резултатите до момента от провеждащата се специализирана полицейска операция по противодействие на конвенционалната престъпност и предстоящите задачи в контекста на

Полицията тръгна по следите на крадците на дарителски кутии

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1640032

Нагли крадци посегнаха на кутии с дарения за болни деца. Две кражби, станали в София и Бургас, в рамките на няколко дни, възмутиха интернет потребителите. Записите от камерите в двата търговски обекта, в които са поставени кутиите, трескаво се разпространяват в мрежата. Полицията в Бургас вече залови двама наркозависими за кражбата в кв. „Славейков", а колегите им в София все още нямат следа от крадеца, задигнал кутията с дарения. Първият случай е отпреди два дни в магазин за алкохол и цигари в бл. 71 в ж.к. „Славейков" в Бургас. От видеозаписи...

Белият дом потвърди, че се обсъжда отмяна на санкциите срещу Русия

http://www.cross.bg/sanktziite-konoyeii-razgovor-1532850.html

/КРОСС/ Русия не вярват, че санкциите срещу Москва ще паднат до края на 2017 г. Президентската съветничка Келиан Коноуей потвърди, че в Белия дом се обсъжда отмяната на антируските санкции. „Всичко това се намира на фаза разглеждане", заяви тя по телевизия „Фокс нюз", цитирана от РИН Новости. Коноуей бе попитана дали въпросът за отмяната на санкциите ще „бъде сложен на масата" по време на предстоящия утре телефонен разговор между Тръмп и Путин. От Кремъл потвърдиха, че дългоочакваният телефонен разговор между двамата президенти ще е утре. Руснаците заявиха също, че това е сериозна стъпка към стопляне на отношенията между двете страни, откакто избухна конфликта в Украйна. Освен с Путин, Тръмп щял да говори по телефона и с Меркел. Това обаче не бе потвърдено от нейна страна.

"Ислямска държава" се подготвя да се изтегли от сирийския град Ал Баб

https://www.24chasa.bg/novini/article/6021860

"Ислямска държава" се подготвя да се изтегли от сирийския град Ал БабДжихадистите от "Ислямска държава" са започнали да напускат позициите си и да се изтеглят от град Ал Баб в Северна Сирия след интензивната военна операция, провеждана от турската армия и бойци на Свободната сирийска армия, съобщава в."Хюриет дейли нюз", като се позовава на турски военни източници. Източниците,

Белият дом потвърди: Обсъждаме отмяната на санкциите срещу Русия

http://svetoven.pogled.info/news/82059/beliyat-dom-potvardi-obsazhdame-otmyanata-na-sanktsiite-sreshtu-rusiya

/Поглед.инфо/ Президентската съветничка Келиан Коноуей потвърди, че в Белия дом се обсъжда отмяната на антируските санкции.

Служебният министър на финансите няма да прави промени, защото отборът печели

http://econ.bg/Новини/Служебният-министър-на-финансите-няма-да-прави-промени-защото-отборът-печели_l.a_i.736305_at.1.html

Служебният министър на финансите Кирил Ананиев няма да прави промени в ръководствата на приходните агенции. "Когато отборът печели, не се правят...

Със смущения в електрозахранването утре във Варна ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=342510

Поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, утре - 28 януари са възможни смущения на електрозахранването в няколко варненски района, научи Moreto.net. - от 08:30 ч. до 16:00 ч. - гр. Варна, ул. „Полк.

Напускането на социалните мрежи – ключът към вечно щастие?

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6021827

Напускането на социалните мрежи – ключът към вечно щастие?Първото и последното нещо, което много от хората правят през деня, е преглеждането на новините в социалните мрежи. Проблемът е, че тази дейност продължава и през останалата част на ежедневието ни, пише The Independent. Социалните мрежи вече са се превърнали в нещо като втора „реалност“ за голяма част от обществото,

Щайнмайер: Западът бе некомпетентен за Сирия

http://svetoven.pogled.info/news/82058/shtainmaier-zapadat-be-nekompetenten-za-siriya

/Поглед.инфо/ Следващият президент на Германия и вече бивш външен министър Франк-Валтер Щайнмайер изрази съмнения в компетентността и правилността на стратегията на Запада в сирийския конфликт.

Очаквайте в „Комбина“: Нежния глас на президента, покъртителната история на една майка и още...

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1640030

Гласът на президента Елена Йончева. Защо смени журналистиката с президенството. И какъв президент ще имаме в следващите 5 години. 105-годишната леля на новия български премиер - Хана, жената, живяла в три Българии, разказва за живота на племенника си Огнян Герджиков. В късия си разказ Мария Йотова разкрива покъртителната история на една майка, която настоява пред новия президент за евтаназия на нея и сина й. Миролюба Бенатова представя - „Момичето от кориците" - българката Нора Шопова, която покори световната мода. Поверително от Студентски...

Домоуправител получи условна присъда за присвоени пари от наеми на етажна собственост

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1640029

Домоуправител на жилищен блок в Севлиево е осъден условно за присвояване на пари на своите съкооператори. Сумата, която Станимир успял да изхарчи за лични нужди е в размер на малко над 5 000 лева. Мъжът извършил кражбите между юли 2011-та и август 2014 година. Блокът, на който Станимир бил домоуправител, е разположен на ул. „Иван Устабашиев". През времето на присвояване касиер било друго лице. От телекомуникационна компания се свързали с домоуправителя, предложили да инсталират антена на покрива на блока и със съгласието на живеещите в апартаме...

Студенти ще помагат на българските компании

https://vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/studenti-shte-pomagat-na-bylgarskite-kompanii-6064726

Форумът MySuccess.bg 2017 – Аз и БИЗНЕСЪТ! събира студенти и предприемачи на едно място

Дакота Джонсън е готова да остави секс сцените зад гърба си (ВИДЕО)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1640027

Звездата от „Петдесет нюанса сиво" Дакота Джонсън би искала хората да не я свързват само с образа на Анастейжа Стийл от еротичната поредица. Джонсън разкри през списание Glamour, че ѝ е дошло до гуша да отговаря на въпросите за секс сцените, в които участва. Дакота Джонсън и Джейми Дорнан отново разгорещиха страстите (ВИДЕО) „Невинаги се ядосвам на подобни въпроси. Но съм готова да се захвана с по-различен проект. Разб...

Ще проверяват европейските рекорди в леката атлетика

https://www.24chasa.bg/sport/article/6021777

Ще проверяват европейските рекорди в леката атлетикаБроени дни след като стана ясно, че световните рекорди в леката атлетика не са застрашени от анулиране, под съмнение бяха поставени върховите постижения в Царицата на спортовете на Стария континент. Европейската атлетическа асоциация (EAА) създаде работна група, която да проучи надеждността на европейските рекорди в леката атлетика.

Злато и бронз за българските биатлонисти от Европейското в Полша

http://www.mediapool.bg/zlato-i-bronz-za-balgarskite-biatlonisti-ot-evropeiskoto-v-polsha-news259384.html

Владимир Илиев спечели златен, а Красимир Анев – бронзов медал от Европейското първенство по биатлон в Душники Здруй, Полша. 29-годишният Илиев победи в спринта на 10 километра с една грешка във втората си стрелба, но с много добро бягане изпревари с 4.9 секунди стрелялия безпогрешно Александър Логинов от Русия. Анев стреля без грешка, но изостана на близо 17 секунди от победителя. За това това е второ отличие от шампионата след среброто в индивидуалния старт на 20 километра. Димитър Герджиков без грешки в стрелбата е 23-ти, Антон Синапов – 56-ти, Михаил Клечеров – 77-ми, Димитър Парталов - 90-ти.

Бъчварова набързо връчи папка на Узунов и го отвлече в кабинета на министъра

http://bulgarski.pogled.info/news/82057/bachvarova-nabarzo-vrachi-papka-na-uzunov-i-go-otvleche-v-kabineta-na-ministara

/Поглед.инфо/ Процедурата по предаване на поста вътрешен министър приключи за броени минути, като досегашният титуляр Румяна Бъчварова предпочете да я съкрати до възможния минимум, без да даде възможност на служебния министър Пламен Узунов да изложи приоритетите си, предаде репортер на БГНЕС.

МВФ: Еврозоната я очакват още проблеми

https://www.actualno.com/analysis/mvf-evrozonata-ja-ochakvat-oshte-problemi-news_590355.html

Икономиките на 19-те страни-членки споделящи общата европейска валута трябва да се сближат още повече, или ще пострадат от повтарящи се кризи. Това се казва в доклад за редовната оценка на Международния валутен фонд (МВФ) за зоната на единната валута. Това виждане беше предс

Разбиха депо с крадени автомобили в София

http://www.cross.bg/koli-sofiya-avtomobili-1532849.html

/КРОСС/ Полицията в София разби група, крали коли в София по поръчка и според търсенето на пазара, информира БГНЕС. Групата е разработвана от известно време и в реализацията е използван отряда Кобра, тъй като двамата извършители са с регистрации и опасни за задържане. Регистрациите им обаче не били за крадене на коли, а за наркотици, хулиганства, единият е осъждан за изнасилване. Ангел Бадънков началник на Криминална полиция - СДВР, обясни, че след като са откраднали колата, униформите задържат трима. По-късно обискират и склада и там намират откраднати от София коли. Двама са обвинени за кражба на кола и са с прокурорска мярка за 72 часа, а утре обвинението ще поиска от съда да бъде задържани с постоянна мярка. „Предвид последващи действия и разкриване на депото с крадени автомобили на едно от тези две лица плюс още едно друго е повдигнато и обвинение за вещно укривателство", каза заместник районният прокурор на София Радослав Димов. Третия също е с мярка 72 часа и утре ще му се иска постоянен арест от съда. Димов посочи, че това, което напоследък наблюдават е, че се крадат автомобили предимно за части. Всяка група се специализира към определен клас на автомобили. Тази, която е хваната крала коли само по поръчка и според търсенето на пазара. Това, което им е най-търсено - такава кола крадат, след това я разрастват на части и продават. Те крали и луксозни коли и коли среден клас

Без прогрес по преговорите за гръцкия дълг

http://www.moreto.net/novini.php?n=342464

Без конкретно решение приключи срещата на финансовите министри от еврозоната. Гърция и нейните кредитори не успяха да изгладят съществуващите различия по време на разговорите в четвъртък, целящи намиране на решение на застоя в спасителната програма на страната преди предстоящите избори в редица европейски страни.

В мандата на 43-ия парламент са приети 336 закона

http://econ.bg/Новини/В-мандата-на-43-ия-парламент-са-приети-336-закона_l.a_i.736304_at.1.html

В мандата си 43-ото Народно събрание прие 336 закона, 392 решения и 3 обръщения и декларации. Това сочи справка за периода от 27 октомври 2014 г. до...

Задържаха крадците на дарение в Бургас

http://offnews.bg/news/n_1/n_645588.html

Мъж и жена за арестувани за кражбата от магазин на кутия с дарение за болно дете. Бургаската полицията задържа 37 – годишният Петко Великов и 24 – годишната Доника Попова. И двамата са криминално проявени, били са обявени за местно издирване. Арестувани са в апартамент на техен приятел, в бургаския комплекс „Братя Миладинови“. Според полицията, те са извършителите на кражба, извършена преди два дни, на кутията с дарения за малкия Любчо, който страда от страда от болест хипоплазия на очите. Детето вижда единствено цветове, но не различава обекти. В кутията е имало събрани около 500 лв., които са част от дарителска кампания за рехабилитацията на детето. Кутията бе открадната от магазин в комплекс "Славейков". От МВР поясняват, че сигнал до тях не е бил подаден, полицията се е самосезирала след публикации по темата. Двамата са арестувани за 24 часа. Те са автори на множество кражби на дребни вещи и парични суми от търговски обекти в целия град.

Центърът на София остана временно без ток заради изключване на подстанция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6021817

Центърът на София остана временно без ток
заради изключване на подстанцияEлектрозахранването в централната градска част на София и южните райони е било m,eucikdjf вследствие на изключване на подстанция на държавния Електроенергиен системен оператор /ЕСО/, съобщават от пресцентъра на "ЧЕЗ България", цитиран от БТА. От компанията са съдействали за бързото алтернативно захранване на всички засегнати клиенти.

Видео: Другите новини

http://www.dnevnik.bg/video/2017/01/27/2908096_video_drugite_novini/?ref=rss


"Другите новини" е рубрика за уеб новини на БНТ.

Ето акцентите от днешната емисия:
- Знакът на "Нова Република" напомнял на логото на НИМ.
- Надал - "Григор игра невероятно!".

- София се нареди на трето място в класацията за най-евтини евродестинации.

- От утре ще властва Червеният огнен петел.

- На Острова пуснаха най-досадната валентинка.

- "Майстори" отново е на сцената на Народния театър.

Китайската Лунна нова година започва с барабани и пелмени

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6021819

Китайската Лунна нова година започва с барабани и пелмениКитайците се готвят този уикенд да отпразнуват настъпването на Лунната нова година, макар и пищните тържества да са малко заради призива за икономии, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА. На някои места, като в пекинското предградие Люминин, обаче се запазва традицията за масов банкет с тричасов спектакъл с песни и танци,

Преместването на агресивно дете в друго училище не решава проблема, смятат експерти

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1640024

Преместването на агресивно дете в друго училище не решава проблема, заявиха във Велико Търново експерти от Националната асоциация на ресурсните учители в България. Учители и родители в столицата протестират заради проблемен ученик Те коментираха нашумелият в последните дни случай с детето от 19- то училище в София. "Няма училище, в което да няма такова дете, но не се дава гласност. Ние сме против преместването на такива ученици в друго училище, защото така проблемът не се ...

Вижте снимката, която доказва, че синът на Роналдо е негово копие

https://www.actualno.com/football/vijte-snimkata-kojato-dokazva-che-sinyt-na-ronaldo-e-negovo-kopie-news_590360.html

Кристиано Роналдо е уверен, че синът му Кристиано-джуниър ще го наследи. И затова се постара момчето не само да заобича футбола, но и да изглежда като знаменития си баща. Двамата позираха на снимка, на която се вижда, че имат еднакви прически. Преди време Роналдо сподели, че ж

Студенти ще помагат на българските компании

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1640023

Форумът MySuccess.bg 2017 - Аз и БИЗНЕСЪТ! събира студенти и предприемачи на едно място Мениджърите на някои от водещите компании у нас ще се консултират с млади специалисти за преодоляването на реални бизнес предизвикателства по време на форума MySuccess.bg 2017 - Аз и БИЗНЕСЪТ!, който ще се проведе на 23 февруари в Университета за национално и световно стопанство в София. Дали липсата на подготвени кадри през последните години мотивира бизнесмените да погледнат и към студентската скамейка или мл...

Коментаторът на Евроспорт Иван Чешанков с експертна прогноза преди женския финал на “Аустрелиън Оупън“

http://www.cross.bg/serina-vinus-yilyams-1532848.html

/КРОСС/ В събота сутринта на 28-и януари зрителите на Евроспорт ще могат да проследят на живо женския финал на „Аустрелиън Оупън" между Серина Уилямс и Винъс Уилямс. Коментатори на мача ще бъдат Иван Чешанков и Юлиян Стаматов. Ден преди да стане ясна победителката при жените в турнира, Иван Чешанков даде своята експертна прогноза за развоя на мача между двете сестри. „След седем години и половина Винъс Уилямс отново е финалистка в турнир от Големия шлем. През 2009-а на „Уимбълдън" нейна съперничка в мача за титлата беше по-малката й сестра Серина. Сега двете пак ще застанат една срещу друга. Серина преследва 23-а титла на сингъл от Шлема, с която ще излезе еднолично на второ място във вечната класация. Победа за нея ще означава и ново изкачване до №1 в световната ранглиста. И докато „малката Уилямс" има поне една титла от Шлема в 9 от последните 10 години, то Винъс няма спечелен турнир от „Големите 4" от „Уимбълдън" 2008, когато победи във финала Серина.", сподели Иван Чешанков. „Сестринските двубои „Уилямс срещу Уилямс" винаги са предизвиквали много коментари и съмнения за предрешен изход. Ако оставим обаче теориите за конспирация настрана, трябва да отчетем, че напълно логично те са преминавали при огромно нервно напрежение и за двете. В събота няма да е различно. Залогът е огромен

"Левски" смени Станислав Ангелов с Боримиров

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/01/27/2908091_levski_smeni_stanislav_angelov_s_borimirov/?ref=rss


Управителният съвет на "Левски" освободи Станислав Ангелов като спортен директор и го изпрати да ръководи школата на клуба на стадион "Раковски".

На негово място е назначен бившият национал Даниел Боримиров, който досега ръководеше цялата детско-юношеска школа на сините.

"Като един от възродителите на "Левски-Раковски" Станислав Ангелов е най-подходящият ръководител на школата, в която се градят здравите основи на нашето бъдеще - децата на "Левски", се казва в съобщение...

Хванаха дрогиран шофьор

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1640021

Метаамфетамин откриха и задържаха във Велико Търново пътни полицаи при проверка на лек автомобил, управляван от водач, употребил наркотични вещества. Снощи в 22,20 ч. на ул. "Магистрална" в областния град е извършена проверка на лек автомобил "Мазда", управляван от 41-годишен мъж  от село Донино. В хода на проверката, униформените установили в автомобила пликче, което съдържало бяло прахообразно вещество с тегло около 1 грам. При направен полеви наркотест, то реагирало на метаамфетамин.При проверка на водача за употреба на наркотици, апаратът е...

Лагард: Политиките на Тръмп ще ускорят растежа в САЩ през следващите две години

http://www.investor.bg/drugi/338/a/lagard-politikite-na-trymp-shte-uskoriat-rasteja-v-sasht-prez-sledvashtite-dve-godini-232909/

Според директора на МВФ обаче е твърде рано да се предвижда как останалите политики на Тръмп може да повлияят на икономиката

Ирландия изпраща рекордна година в туризма заради скок на посетителите от САЩ

http://www.investor.bg/evropa/334/a/irlandiia-izprashta-rekordna-godina-v-turizma-zaradi-skok-na-posetitelite-ot-sasht-232922/

Представители на сектора обаче предупредиха, че слабата британска лира може да е предвестник на предизвикателства

Белият дом потвърди, че се обсъжда отмяна на санкциите срещу Русия

https://www.actualno.com/america/belijat-dom-potvyrdi-che-se-obsyjda-otmjana-na-sankciite-sreshtu-rusija-news_590350.html

Президентската съветничка Келиан Коноуей потвърди, че в Белия дом се обсъжда отмяната на антируските санкции. „Всичко това се намира на фаза разглеждане“, заяви тя по телевизия „Фокс нюз“. Коноуей бе попитана дали въпросът за отмяната на санкциите ще „бъде

"Ролпласт" влага 10 млн. лв. в разширяване на бизнеса си

http://www.mediapool.bg/rolplast-vlaga-10-mln-lv-v-razshiryavane-na-biznesa-si-news259383.html

Две български компании – "Ролпласт груп" и "Булфарма", получиха сертификати за първокласни инвеститори – клас "А", съобщиха от Българска агенция за инвестиции. Планираните от тях вложения надхвърлят 14 млн. лв. и предвиждат разкриването на над 100 нови работни места. Двата проекта са за разширяване на съществуващи дейности и са индикатор за доверието на българските инвеститори в страната ни, каза Стамен Янев, изпълнителен директор на БАИ. Той посочи, че за по-малко от месец по Закона за насърчаване на инвестициите са сертифицирани общо 3 проекта на обща стойност над 80 млн. лв. с потенциал да разкрият 180 нови работни места от началото на годината досега. "Ролпласт" ще инвестира над 10 млн. лв. в производство Проектът на "Ролпласт Груп" АД е за разширяване на производствената си база в Костинброд. Инвестицията възлиза на над 10.8 млн. лв. Очакванията са да бъдат открити 90 нови работни места. "Ролпласт Груп" е дружество с основната дейност инвестиране в дълготрайни материални активи - сгради и машини за производство на PVC и алуминиеви прозорци, врати и щори. "Новият ни инвестиционнен проект е свързан с разширяване на съществуващо предприятие и е от ключово значение за генерирането не само на конкурентни предимства, а и на устойчив ръст на компанията", заяви изпълнителният директор на компанията Светлин Николчев. Той обясни, че ще се изградят допълнителни производствени помещения към съществуващата база, ще се закупят нови производствени мощности и ще бъде нает допълнителен персонал. Болницата "Пълмед" в Пловдив се разраства "Булфарма" получи сертификат за първокласен инвеститор за преустройство и надстройка на болнична аптека в болнични отделения и изграждането на "топла връзка" между поликлиниката и болницата "Пълмед" в Пловдив. Инвестицията възлиза на над 3.8 млн. лв., а след реализацията на проекта ще бъдат разкрити 20 нови работни места. "Булфарма" ООД е дружество с 19-годишна история. Основната му дейност е дистрибуция на лекарства на едро за българския и международния пазар. От 2000 г. дружеството инвестира в областта на здравеопазването, а в структурата му работят над 3000 специалисти. През 2014 г. компанията вложи над 58 млн. лв. в изграждането на нови медицински корпуси и закупуването на съвременна апаратура за Университетска болница "Софиямед" в столицата и в многопрофилната болница "Пълмед" в Пловдив. "Сега инвестиционният ни проект предвижда преустройство на собствена сграда поради високата натовареност на лечебното заведение и непрестанно увеличаващият се поток от пациенти", каза д-р Михаил Тиков, собственик на фирма "Булфарма" ООД. Болницата "Пълмед" придоби статут на университетска, което води до увеличена посещаемост от студенти и лекари специализанти. Предвижда се сградата да бъде надстроена и да стане на 7 етажа - един приземен и шест надземни, каза д-р Таков.

Варненец с IQ-то на Айнщайн изучава компютърни науки в Англия

http://www.moreto.net/novini.php?n=342505

18-годишен гимназист от Варна се нареди сред двата процента от най-интелигентни хора на планетата преди 2 години. Постижението му предизвика сензация с IQ като на Айнщайн. Днес Данчо учи компютърни науки в Англия. Едва ли някой би предположил, че зад скромната му външност се крие такъв голям интелект.

Свищовлийка е изпратена в психиатрия заради скандал с общинари

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1640020

Пратиха свищовлийка в психиатрия заради скандал и съпротива, които оказала на общинари от Свищов.Бързо производство за неизпълнение на полицейско разпореждане и възпрепятстване работата на орган на властта, е започнато в полицейското управление в Свищов срещу 58-годишна жена. С кметска заповед общински служители извършвали проверки на административни адреси в крайдунавския град, за събиране на необходими данни за жилища, застрашени от увреждане, предвид възникнала авария на ВиК инсталация. В хода на извършваните проверки жената блокирала достъп...

Икономическият ръст на САЩ се забавя рязко в края на 2016 година

http://econ.bg/Новини/Икономическият-ръст-на-САЩ-се-забавя-рязко-в-края-на-2016-година_l.a_i.736303_at.1.html

Икономическата експанзия в САЩ се забави по-рязко от очакваното през последното тримесечие на 2016-а година, което е сигнал за огромните трудности...

Пускат под домашен арест пияния шофьор, убил трима в Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/6021808

Пускат под домашен арест пияния шофьор, убил трима в Пловдив26-годишният Любомир Трайков, който на 18 ноември м.г. причини смъртта на трима души при катастрофа в Пловдив, излиза на свобода. От окръжната прокуратура в града обясниха, че мярката му за неотклонение "задържане под стража" е променена в домашен арест, тъй като законът не позволява тя да продължи повече от 2 месеца във фазата на досъдебното

Унгария търси сближаване с Русия

http://www.cross.bg/rysiya-siyarto-yngariya-1532847.html

/КРОСС/ Унгария иска по-близки отношения с Русия, като се надява на сближаване между Москва и Вашингтон. Това заяви унгарският външен министър Петер Сиярто, цитиран от „Ройтерс". След няколко дни руският президент Владимир Путин ще посети Будапеща, като ще обсъжда нови енергийни споразумения. Според Сиярто санкциите срещу Русия вече са безсмислени. „Унгарската позиция за санкциите е, че те са безсмислени. Трябва ли да сме щастливи от свиването на руската икономика? Не, ние съжаляваме за това. Будапеща не вижда Москва като заплаха. Разбирам, че нашите приятели от Полша и балтийските държави имат друга позиция по въпроса. Не мисля, че е в интерес на Русия да нападне някой от членовете на НАТО. Аз виждам заплаха в Ислямска държава, в побеждаването, на която НАТО трябва да има по-голяма роля", заяви Сиярто.

Добре дошъл отново, господин Димитров - очаквахме те

https://www.actualno.com/tennis/dobre-doshyl-otnovo-gospodin-dimitrov-ochakvahme-te-news_590356.html

По време на турнир в Ротердам Григор Димитров се изправи срещу Рафаел Надал през вече далечната 2009 година. По време на мача българският младок взе сет и в скорошно интервю призна, че си е помислил, че "вече е тук". Е, чак година и половина по-късно успя да влезе в топ 100 на мъжки

65 килограма

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1640019

Над 65 кг. марихуана и екстази, разпределени в 19 пакета, откриха митническите служители на МП "Лесово" при проверка на лек автомобил. Шофьорът и неговия спътник пътували от България към Турция. По случая е образувано досъдебно производство. С постановление на Окръжна прокуратура - Ямбол мъжете, български граждани, са задържани за 72 часа. Срещу тях е повдигнато обвинение за опит да пренесат през границата на страната високорисково наркотично вещество. Предстои Окръжна прокуратура - Ямбол да внесе в съда искане за мярка за неотклонение „задърж...

Почина народната певица Бойка Присадова

https://www.24chasa.bg/novini/article/6021803

Почина народната певица Бойка ПрисадоваНапусна ни една от най-ярките изпълнителки на родопски песни, дългогодишна солистка на ансамбъл "Филип Кутев" и хор "Космически гласове", съобщава БНТ. През 1991 година нейната песен "Соньо, мой, соньо" печели престижната награда от международния радиоконкурс "Приз Братислава". Поклонението ще се състои в неделя, 29 януари от 13.

Григор Димитров: Оставих сърцето си на корта, горд съм с играта си

https://www.24chasa.bg/sport/article/6021800

Григор Димитров: Оставих сърцето си на корта, горд съм с играта сиНа официалната пресконференция след епичния си мач с Рафаел Надал Григор Димитров определи като добро представянето си в полуфинала на "Аустрелиън Оупън", загубен в 5 сета от испанеца. Гришо каза, че е разочарован от поражението, но горд от играта си. "Никога не е лесно да загубиш такъв мач, но съм доволен от много неща.

Непълнолетен счупил прозорец и катинар на стадиона в Килифарево

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1640015

Служители на полицейското управление във Велико Търново установиха непълнолетно момче, което унищожило двоен прозорец и катинар на метална врата на стадиона в Килифарево. Деянието е извършено в периода 22 -25 януари тази година, а в  хода на разследването е изяснено, че извършител е 17-годишно момче от града.Материалите по случая ще бъдат докладвани в прокуратурата, с мнение за изпращане на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, за налагане на възпитателни мерки, съобщиха от Областната дирекция на по...

Русенски наркодилър остава в ареста

https://www.24chasa.bg/novini/article/6021786

Русенски наркодилър остава в арестаПо искане на Русенска окръжна прокуратура, съдът взе мярка за неотклонение „задържане под стража” по отношение на наркодилъра Димитър Ч. Мъжът е привлечен към наказателна отговорност за извършено престъпление по чл.354а, ал.2, вр. ал.1 от НК -„придобиване” и „държане” на високорисковите наркотични вещества - хероин, амфетамин и марихуана.

Колко и как са работили депутатите в 43-ото Народно събрание?

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1640017

Работата на 43-ото Народно събрание обобщи справка на пресцентъра и правната дирекция на парламента. Данните показват, че на най-много въпроси и питания е отговорила министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова - 425, следвана от министъра на финансите Владислав Горанов с 414 и вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова - 389. Последните думи на депутатите от 43-ото НС Народните представители, които най-активно са задавали въпроси...

Григор Димитров: За мен беше чест да играя такъв мач срещу Надал

http://offnews.bg/news/n_1/n_645587.html

"За мен беше чест да играя в такъв мач срещу Рафаел Надал", заяви най-добрият ни тенисист Григор Димитров след загубата от испанеца в 1/2-финалите на Откритото първенство на Австралия. Българинът отстъпи след епична битка, продължила почти пет часа. По време на мача Димитров беше изключително позитивно настроен, като не позволяваше лош удар или загубен гейм да го разочароват. Така и след него сподели, че иска да се съсредоточи върху позитивните неща.  "Никога не е лесно, когато загубиш подобен мач. Въпреки това съм доволен от много неща. Ще остана позитивно настроен и с високо вдигната глава", сподели най-добрият български тенисист на пресконференцията след двубоя. - В момента Рафа заслужава всички похвали, защото е такъв борец. За мен беше чест да играя в такъв мач срещу него. Това ми показва, че съм на прав път. Опитвам се да взема всички позитиви от този месец в Австралия. Сигурен съм, че, поглеждайки назад към мача, ще видя неща, които е можело да направя по-добре. Но мога да кажа едно - че се раздадох на корта. Горд съм от това. Горд съм от отбора ми, горд съм от треньора ми, от всички, които се грижеха за мен. Беше много напрегнато. Сега можем да отдъхнем малко преди отново да се заловим за работа."

Джон Маккейн: САЩ нямат стратегия за борба с киберзаплахите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6021783

Джон Маккейн: САЩ нямат стратегия за борба с киберзаплахитеНовата американска администрация начело с Доналд Тръмп не разполага със стратегия за адекватен отпор срещу кибератаките, идващи от Русия, е заявил влиятелният американски сенатор републиканец Джон Маккейн, предаде ТАСС, цитирайки британския вестник "Гардиън". Сенаторът е казал това при обсъждане на въпроса,

Мигрантите стрували на Германия над 20 млрд. евро през 2016-а

http://www.moreto.net/novini.php?n=342514

Германското правителство е похарчило 21,7 млрд. евро за справяне с бежанската криза през миналата година. Това показват данните на германското финансово министерство, цитирани от "Политико". Голям дял от похарчените средства, а именно - 9,3 млрд.

Надал похвали Гришо: Игра невероятно

http://www.dnes.bg/sport/2017/01/27/nadal-pohvali-grisho-igra-neveroiatno.330159

Матадора с добри думи за нашето момче след епичната 5-часова битка

Концепция: Сгради "ще ядат" замърсители

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6021781

Концепция: Сгради
"ще ядат" замърсителиПолското студио FAAB предлага интересна концепция за бъдещото музикално училище в Краков - група от сгради, които "ще изяждат" замърсителите на въздуха. Технологията, на която са заложили във FAAB, използва специално покритие от мъх, който привлича замърсители, като азотен оксид, озон и други и ги превръща в собствена биомаса.

Птичи грип покоси десетина лебеда във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=342508

Десетина лебеда от зимуващите във Варненския залив са били покосени от птичи грип от началото на годината досега. Първият сигнал за две мъртви птици на Централния плаж е подаден на 5 януари, съобщи за Moreto.net д-р Даниел Денев от Отдела „Здравеопазване на животните“ към Областната дирекция по безопасност на храните.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване