Thalloderma Shop
01/31/17 05:22
(http://www.klassa.bg/)

Прокопиев се уреди с партия за минута

 

Командира и олигарсите му бързат със създаването на формацията заради страх от дела

Олигархът Иво Прокопиев се сдоби с партия за буквално минута. Толкова време отне делото по регистрацията на „Дай, България“ в управлявания от авера на лидера й Христо Иванов Софийски градски съд – Калоян Топалов. Самото дело пък бе гледано от съдия Румяна Спасова – магистрат, приближен до грантаджийския Съюз на съдиите в България, който от години е на хранилка към „Отворено общество“ на Джордж Сорос и „Америка за България“.

Въпреки че заседанието по делото бе открито,

очевидно притеснена от действията си съдия Спасова

бе разпоредила на дузина полицаи от съдебната охрана да не допускат оператори и фоторепортери, тъй като не желаела да бъде снимана. Униформените грубо изтласкаха снимащите от залата преди влизането на съдийката. В залата любезно бяха поканени обаче Христо Иванов, Мануела Малеева и още десетина учредители. „Постановяването на решение в същия ден не е прецедент. Документите ни са изрядни. Ние си свършихме работата, съдебната власт също“, коментира със самодоволна усмивка „радетелят“ за такава съдебна реформа, която би довела до „обяздването“ на прокуратурата Христо Иванов. Реално обаче подобна бързина си е истински прецедент в практиката за регистриране на партии, а самата Спасова свърши услуга на Иванов и най-вече на спонсорите му – фалиралия олигарх и обвиняем по аферата „ЕВН“ Иво Прокопиев и банкера беглец, източил милиарди от КТБ, Цветан Василев. Ако „Дай, България“, както вече придоби известност формацията „Да, България“ заради задкулисните си обвързаности, не бе получила регистрация, нямаше да може да се регистрира за участие в предстоящия парламентарен вот на 26 март. ЦИК стартира процедурата на 2 февруари, като ще приема документи до 8 февруари.

Зад кулисите на това експресно проведено съдебно заседание

прозират протекциите на шефа на Софийския градски съд Калоян Топалов и жена му Даяна

Младата съдийка Румяна Спасова може да се похвали със забележително развитие в кариерата си под крилото на Топалов и на съпругата му Даяна Топалова, която само преди седмица бе уредена с шефски пост в Софийския районен съд от ортака на съпруга й и шеф до утре на магистратурата Методи Лалов. Топлите връзки на Румяна Спасова със семейство Топалови идват по линия именно на Даяна Топалова, с която двете са учили заедно в Националния институт по правосъдие. Спасова е командирована в градския съд от СРС по искане на Топалов и там се издига бързо до председател на състав. Срещу повишението са скочили колегите й от районния съд, защото е „непрозрачно и има малък магистратски стаж“, като дори е направена подписка.

Скандалното в случая освен всички тези обвързаности е, че Съюзът на съдиите в България, към който гравитира Спасова, е имал през годините редица инициативи с НПО-то на Иванов – БИПИ, за които са получавали общо финансиране. Според редица юристи това само по себе си е било основание на заседанието по регистрацията на „Дай, България“ Спасова да си даде отвод заради конфликт на интереси.

Абсолютно недопустимите обвързаности между вече партийния лидер Христо Иванов и съдии от същата тази грантаджийска групичка

лъснаха от снимки в интернет

 

 

които Агенция и вестник „Монитор“ публикуваха миналата седмица. На тях се вижда как Иванов обсъжда действията си с члена на Висшия съдебен съвет Калин Калпакчиев, шефа на Съюза на съдиите в България Атанас Атанасов, дясната му ръка Весислава Иванова, лицето на съюза Мирослава Тодорова и еврочиновника, през който Иванов се пробва да направи пуч в Темида – Юри Тавание.

Регистрирането на „Дай, България“ в съда бе предшествано от интервю на един от менторите на партията Иван Костов, продукт на чиято лаборатория за политически инженеринг е формацията.

Пред bTV Драгалевския гуру 

също нападна прокуратурата подобно на цялата тази групичка, но мълча като риба по редица въпроси, отнасящи се до създадените от него политически проекти. Видимо притеснения вид на Командира издаде, че активизацията му е продиктувана от това, че в последните дни от дейността си кабинетът изпълни заканата, която Бойко Борисов даде преди изборите – пълна ревизия на приватизационните сделки, извършени по времето на прехода. Докладът вече е готов и очаква с него да се запознае именно омразната на Костов, Прокопиев и близките им олигарси – българска прокуратура. В него вероятно ще лъсне как в премиерския си мандат Костов буквално раздаде на свои хора за жълти стотинки активи за 20 млрд. лева посредством криминалната приватизация. И буквално подари на разградския олигарх „Каолин“ и „Дамяница“.

 

Именно това е и една от причините на Костов и компания да им е толкова важно спешно да се сдобият с партия. За да може чрез нея да се застраховат срещу съдебни преследвания за далаверите, извършени през годините на прехода.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване