Thalloderma Shop
01/31/17 05:24
(http://www.klassa.bg/)

Радев: Очаквам помощ от ЕС за сигурността на външните граници на съюза

 „Получих пълно разбиране по редица важни за България въпроси и ще продължаваме да работим по тях съвместно“. Това заяви българският президент Румен Радев след срещата си с председателя на Европейския съвет Доналд Туск в сграда „Европа” на Съвета на ЕС в Брюксел. Той уточни, че централно място е имала темата за сигурността и мигранската криза, като добави, че „ без сигурност няма инвестиции и икономическо развитие”., определи той. По време на разговора, който продължи точно 30 минути Радев е поставил въпроса за сигурността на нашата външна граница във всичките й аспекти. Очаквам още по-голяма помощ от ЕС, защото сигурността за Съюза е гарантирана, когато външните граници са защитени с усилията на всички. България получи досега огромна помощ от Европейската гранична охрана, но нелегални мигранти продължават да преминават границата.

Президентът е изтъкнал необходимостта да се ускори решаването на проблемите с реадмисията, както ревизията на Дъблинското споразумение да превръща в буферни зони държавите от периферията. Президентът също е заявил на председателя на Европейския съвет, че силата на Съюза е в предвиждането и управлението на кризи, а не в тяхното потушаване, когато възникнат.

„В тази връзка ще започнем работа по

иницииране на едно оперативно планиране,

за да може в случай на рязко повишаване на мигрантския натиск към България да имаме един наистина работещ план и да знаем на какво можем да разчитаме. Това е изключително важно за България и имам разбирането на г-н Туск“, подчерта президентът. Попитан дали е разговаряно за санкциите срещу Русия, Радев отговори, че това в момента изобщо не е темата.

Пред домакина си, Радев е акцентирал и на нуждата от продължаването на кохезионната политика след 2020 г., за да има икономически растеж и заетост, особено сред младите хора. Той е получил уверение, че ще има подкрепа по отношение на продължаването на кофхезиожнната политика. Той е предложил да се подобри географската и секторна политика по отношение на Плана Юнкер, за да се дава възможност на страни като България да участват по-пълноценно в него. Българското ротационно председателство на Съвета също е било засегнато в разговора.

На запитване дали е засегнат въпросът за евентуална номинация на новия български еврокомисар президентът отговори с въпрос: „Вие как искате служебното правителство ли да излъчи еврокомисар преди една много остра предизборна кампания, или това да бъде ангажимент на следващото правителство? Но Радев обеща и тази тема да бъде обсъдена.

Това е

началото от поредицата срещи,

включени в първото работното посещение на българския държавен глава в белгийската столица и извън страната изобщо, с лидерите на централните европейски институции. До края на деня предстоят срещи с Жан-Клод Юнкер, председател на Европейската комисия и Антонио Таяни, председател на Европейския парламент.

През втория ден от визитата президентът ще проведе среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в централата на алианса в Брюксел, след което ще посети Върховното главно командване на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа (SHAPE) в Монс, което се намира на около 50 км южно от Брюксел. В програмата са включени кратка среща „на четири очи“ между държавния ни глава и Върховния главнокомандващ на Силите на НАТО в Европа, разговори с командната група на Върховното главно командване на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа и с българските военнослужещи там. Президентът е придружаван от служебния вицепремиер по вътрешния ред и сигурността Стефан Янев, служебен министър на отбраната,  служебния вицепремиер, която ще подготви  Българското председателство на Съюза  Деница Златева и служебния министър на външните работи Ради Найденов.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване