Мъж отряза ушите на съпругата си в Афганистан

http://offnews.bg/news/n_1/n_646017.html

23-годишна жена от Афганистан разказа пред Би Би Си ужасяващата история за това как съпругът и отрязва ушите.  Семейството живее в провинция Балк, а жената - Зарина в момента е настанена в болница.  "Не съм сторила никакъв грях", разказва жертвата, "не знам защо мъжът ми ми причини това". В момента съпругът на Зарина е в неизвестност. Случката се развива малко след като младата жена бива събудена внезапно от него.  Тя се омъжва едва 13 годишна за своя насилник и споделя, че отношенията им преди инцидента не са били добри. Той се опитвал да и забрани да се вижда с родителите си, а тя от своя страна е изявявала желание да се разделят.  "Той е много подозрителен човек и често ме обвинява, че говоря с непознати мъже докато съм на посещение при родителите си", разказва тя. Жената поиска арест и съдебно преследване за своя съпруг.

Радарите за превишена скорост утре - 2 февруари, във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=342861

Служители на пътната полиция ще следят утре - 2 февруари, за превишена скорост във Варна, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 07:10ч.-08:30ч. гр.Варна Южен пътен възел /вход/ 07:50ч.-08:50ч. Път I-9 - резиденция "Евксиноград" 08:40ч.

Асен Александров за фалшивите голи снимки: Онази вечер си мислех, че ще умра

https://www.24chasa.bg/novini/article/6030946

Асен Александров за фалшивите голи снимки: Онази вечер си мислех, че ще умраАсен Александров, директорът на столичното 51-во училище, когото неизвестни замесиха в скандал с голи снимки, за първи път говори за преживения шок от случилото се. Той застана единствено пред камерата на bTV. Скандалът избухна през януари, когато издания разпространиха голи снимки с твърдението, че на тях е именно Александров.

Шуменските водачи на служебни кучета намериха немска овчарка и я подслониха

https://www.24chasa.bg/region/article/6030940

Шуменските водачи на служебни кучета намериха немска овчарка и я подслонихаЧетириногата Ира спала в КАТ, на заранта униформените открили стопанката й и всичко приключило с хепи енд Двегодишната Ира, порода немска овчарка и нейната стопанка Красимира извадили голям късмет с шуменските полицаи, които намерили снощи изгубеното четириного. Подслонили го на топло в КАТ. А тази заран историята приключи с хепи енд след намесата

Език наш, обгрижен

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6028862

Език наш, обгриженДиалектното говорене на политиците често е съпроводено и с диалектно мислене Мине не мине време, все някой депутат започва да се грижи за чистотата на българския език. В предишното Народно събрание се пръкнаха дванайсет проекта. Тринайсетият даже се промъкна до пленарната зала. Аха да бъде гласуван.

Хилари Клинтън пише книга с есета

https://www.24chasa.bg/novini/article/6030941

Хилари Клинтън пише книга с есетаХилари Клинтън има много планове за 2017 г., включително да напише книга с размисли за загубата й на президентските избори, спечелени от Доналд Тръмп, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС, цитирани от БТА. Книгата ще бъде публикувана от издателската къща "Саймън енд Шустър". Тя все още няма заглавие. Премиерата ще бъде през през есента.

Германският министър на икономиката за Тръмп - това е тревожно и дразнещо

http://www.dnevnik.bg/evropa/2017/02/01/2910785_germanskiiat_ministur_na_ikonomikata_za_trump_-_tova_e/?ref=rss


Германският министър на икономиката Бригите Циприс се присъедини към бизнес лидерите в страната и изрази тревога от заплахите срещу най-голямата европейска икономика от агресивната глобална позиция на новата американска администрация, предаде ДПА.

Това, което виждаме през последните десет дни, е едновременно тревожно и дразнещо. Нещата отиват изцяло в погрешна посока, отбеляза Циприс.

Същевременно Джо Кезер, ръководителят на промишления гигант Сименс (Siemens), изрази...

България трябва да произведе машините за вота, смята Томислав Дончев

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/02/01/2910783_bulgariia_triabva_da_proizvede_mashinite_za_vota/?ref=rss


Машинното гласуване на предстоящите парламентарни избори ще струва 20 пъти повече, отколкото вота с бюлетини, смята бившият вицепремиер Томислав Дончев. Пред Би Ти Ви той коментира решението на Върховния административен съд (ВАС) от днес, според което още на изборите през март следва да бъдат осигурени машини във всяка избирателна секция в страната.

"Машинното гласуване е улеснение, но това е скъп начин за гласуване. Разликата между гласуването с бюлетини и машина е едно към 20",...

Съдът отмени 200 лева глоба за шофьор, паднал в дупка и спукал гума

http://www.cross.bg/zashtoto-kolata-leva-1533352.html

/КРОСС/ Справедливостта възтържествува за шофьор от Раковски, отнесъл 200 лева глоба от КАТ защото колата му попаднала в дупка и една от гумите се спукала. При произшествието водачът се обадил на 112, за да съобщи за случилото се, но когато при него отишли катаджии, го санкционирали. Произшествието станало на 27 юли м.г. на междуградски път край Раковски. Пътните полицаи решили да го глобят, защото счели, че шофьорът трябвало да кара със съобразена скорост, за да избегнел препятствията по пътя. В показанията си шофьорът се оправдал, че колкото и внимателно да е карал, не е можел да избегне трапа, защото целият път бил осеян с дупки. Санкционираният водач обжалвал акта пред Районния съд в Пловдив, откъдето с решение от 30 януари 2017 година отменили 200-те лева глоба. Според съдебния състав санкцията е необоснована, почиващо на предположение и поради това се явява неправилна. Пътят бил целият осеян с дупки и заради това водачът повредил колата си - спукал гума. Други участници в птп-то нямало, нито други материални щети, а полицията била сигнализирана от самия „нарушител". Съдът счита, че вината на шофьора не е била доказана, защото едва ли някой ще кара колата си по начин, по който да допусне нарочно сам да си я троши. Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано.  

Шарапова се оплака от студа в Русия

http://offnews.bg/news/n_1/n_646018.html

Макар и родена и израснала в Сибир, бившата първа ракета при дамите Мария Шарапова не понася студа в Русия. Маша се появи в Москва за 24 часа, за да представи няколко нови спортни проекта, които ще бъдат осъществени в прочутия Парк на Горки, възпят от легендите "Скорпиънс" в незабравимата им балада "Вятърът на промяната", и да презентира марката си бонбони. "Хубаво е у дома, но много студено. Впечатленията ми са уникални, нека си е студено, в родината ми е така. Рядко идвам в Москва, тъй като семейството ми живее в Сочи, но се старая да идвам колкото се може по-често, особено, когато се налага да играя за Фед Къп. Не спирам да тренирам въпреки наказанието. Старая се да бъда в добра форма. Не ми е лесно в момента, тъй като обичам руската кухня, а в Москва е пълно с изкушения за небцето", каза Маша, която имаше връзка и с първата ни ракета Григор Димитров, но нещата помежду им стигнаха до своя край.

Медалите за Токио 2020 ще са изработени от смартфони

https://www.24chasa.bg/sport/article/6030825

Медалите за Токио 2020 ще са изработени от смартфониМедалите за олимпийските и параолимпийските игри в Токио през 2020 г. ще бъдат направени от рециклирани мобилни телефони. Япония ще помоли гражданите си да дарят старите си неизползваеми устройства, с което да помогнат в събирането на двата тона злато, сребро и бронз, които са нужни за направата на всички 5 хиляди отличия, съобщава бТВ.

Илиана Раева във възторг от гимнастичките

https://www.actualno.com/moresport/iliana-raeva-vyv-vyztorg-ot-gimnastichkite-news_591278.html

Президентът на федерацията по художествена гимнастика Илиана Раева е във възторг от националния ни отбор - индивидуално жени. Днес петте момичета - Невяна Владинова, Катрин Тасева, Боряна Калейн, Ерика Зафирова и Петя Борисова, представиха новите си съчетания на първото оф

Селфи за шопинг, лекарски преглед и фитнес

http://www.mediapool.bg/selfi-za-shoping-lekarski-pregled-i-fitnes-news259597.html

Достъп до банковата сметка, дома и автомобила със селфи парола, светкавично установяване на носения номер дрехи и виртуалната им проба само с натискането на един бутон при шопинг, лекарски преглед чрез видео разговор от вкъщи и съвети за подобряване на фитнес тренировките. Това са част от възможните потенциални приложения на предната камера на смартфона извън използването й сега за забавление, сочи проучване на "Сони Мобайл" (Sony Mobile) сред 6500 потребители от Великобритания, Франция, Германия и Испания, извършено съвместно с футуролога д-р Иън Пиърсън. Изследването сочи, че потребителите са отворени към "огромния брой потенциални приложения" на камерата и снимките от смартфона. Над една четвърт от участниците в проучването са посочили, че биха предпочели да видят своя личен лекар чрез селфи или видео разговор за първична консултация при здравословен проблем. Почти половината от 25-34 годишните пък казват, че биха се чувствали по-сигурни, ако достъпът им до банките става чрез "селфи парола" Около половината от търсачите на силни усещания биха искал да изпробват "селфи-въртележка" - въртележка, която ви дава възможност да заснемете преживяването на момента. По време на тренировка във фитнеса или вкъщи предни камери с изкуствен интелект биха могли да правят мониторинг на функциите на тялото, например сърдечния ритъм, и дори да дават предложения за подобряване на техниката и колко точно се извършва дадено упражнение. В търговията предната камера пък може да бъде използвана за заснемане на 3D изображение на тялото, което да дава веднага точния размер на дрехите, вместо да се носят няколко номера за мерене в съблекалнята. Също така би могло да се извършват виртуални проби на харесаните тоалети, за да прецени човек отстрани как му стоят. Допитването до потребителите е показало също така, че биха ползвали селфита за достъп до дома и автомобила си. "Проектът ни даде реален поглед върху начина, по който се развиват селфитата, и защо те биха могли да станат средство за трансформирането на толкова много различни сектори", каза Мичио Марухаши, отговарящ за маркетинговата стратегия в "Сони Мобайл". "Изправени сме пред двойната задача да проектираме смартфони, които правят живота на потребителите по-лесен днес, но с поглед в бъдещето, и да насърчаваме иновациите и промяната. Винаги сме разглеждали фотографията като ключова функция в смартфона и именно заради това сме интегрирали напреднали технологии", допълва Марухаши. "Резултатите ясно показват, че селфитата вървят към своята трансформация от забавно увлечение в технологичен феномен и дават храна за размисъл за редица индустрии. Потенциалът е огромен и ще бъде вълнуващо да бъдем свидетели как това ще се разгърне през следващите години", коментира Иън Пиърсън, който е подготвил доклада "Бъдещето на селфитата“

Сърбия изолира с комендантски час мигрантите в приемния център в Белград

http://www.dnevnik.bg/evropa/2017/02/01/2910781_surbiia_izolira_s_komendantski_chas_migrantite_v/?ref=rss


Сърбия въведе строга изолация за мигрантите в приемния център в Белград, предаде "Асошиейтед прес".

Властите съобщиха в сряда, че мигрантите, настанени в приемния център в покрайнините на столицата, ще се нуждаят от специално разрешение за напускането му и ще бъдат длъжни да се прибират до 22 часа.

Тези ограничителни мерки бяха наложени, след като жена се оплака, че е била нападната от мигранти в близкия град Обреновац, докато се разхождала с трите си деца. Тя каза, че са...

Ректори искат от служебния кабинет промени във финансирането на висшето образование

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/02/01/2910769_rektori_iskat_ot_slujebniia_kabinet_promeni_vuv/?ref=rss


Ректори на висши учебни заведения заговориха за промени в държавното финансиране на специалностите в университетите. На среща със служебния министър на образованието и науката проф. Николай Денков ректорът на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" проф. Запрян Козлуджов е заявил, че трябва да се помисли за по-справедливо разпределение на бюджетните средства за висше образование, дори ако държавата ги запази на сегашното им равнище. Ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски"...

Учени извлякоха динозавърски протеин на 80 милиона години

http://www.cross.bg/godini-miliona-poveche-1533351.html

/КРОСС/ Все още сме далеч от възкресяване на динозаврите като във филмите от поредицата Jurassic Park. Но две нови изследвания показват, че може да се изолират протеинови фрагменти от динозаври много по-назад във времето, отколкото някога се е предполагало, че е възможно, пише nauka.offnews. Едно проучване, с водещ автор Мери Швайцер (Mary Schweitzer), палеонтолог от Университета на Северна Каролина, твърди, че е възстановен колаген динозавър на 80 милиона години. Другото изследване предполага, че може да оцелее протеин в динозавърски фосил на 195 милиона години. Оказва се, че протеиновите молекули могат да се запазят във фосилите най-малко от юрския период. Това отваря огромни перспективи в областта на еволюционната палеонтология и влиза в категорията на молекулярните науки. Подобна революция вече премина антропологията, когато получи инструментариума и методите за ДНК анализ. Публикацията на Швайцер е "крайъгълен камък", според други специалисти - палеонтолози. Екипът учени представя резултатите от изследването на кости на тревопасния динозавър Lufengosaurus, който е живял в юрския период в днешен Югозападен Китай. Прилагайки инфрачервена микроспектроскопия (SR-FTIR) върху фосили учените откриват в спектрите на ивицата съответните показатели на колаген като на съвременните животни и амиди A, Б, I, II и III

Най-посещаваните градове по света за 2016 г.

http://offnews.bg/news/n_1/n_646013.html

Културният сайт "Тhe Сulture Тrip" публикува класация с 10-те най-посещавани градове по света през изминалата 2016 г.  Вижте ги:  1. Банкок, Тайланд  Посетители: 21.47 млн. души  2. Лондон, Великобритания  Посетители: 19.88 милиона души  3. Париж, Франция  Посетители: 18.03 милиона души 4. Дубай, Обединени Арабски емирства Посетители: 15.27 милиона души  5. Ню Йорк, САЩ Посетители: 12.75 милиона души  6. Сингапур Посетители: 12.11 милиона души 7. Куала Лумпур, Малайзия  Посетители: 12.02 милиона души  8. Истанбул, Турция  Посетители: 11.95 милиона души  9. Токио, Япония Посетители: 11.7 милиона души  10. Сеул, Южна Корея  Посетители: 10.02 милиона души

Руски факс и ДПС провалили сделката с "Булгартабак" през 2005 г.

http://offnews.bg/news/n_1/n_646016.html

Факс в 12 без пет от мистериозна руска фирма и ДПС са провалили приватизацията на „Булгартабак” през 2005 г. Провалът на сделката доведе до оставката на тогавашния вицепремиер Лидия Шулева, заедно с нея тогава си тръгна от парламента и настоящият премиер Огнян Герджиков  Това стана ясно от думите на Лидия Шулева днес по бТВ. Тя припомни, че при преговорите с „Бритиш америкън тобако” при първоначална цена от 180 милиона евро е постигната цена от 250 милиона. Бившият вицепремиер посочи, че всъщност „Булгартабак” е приватизиран за 100 млн. евро, тоест 2,5 пъти по-малко.  „През целия период на преговорите ДПС бяха в течение и подкрепяха всички наши идеи относно реализацията на нашите намерения по отношение на приватизацията. Това беше така почти до края на 2004 г. , малко преди Коледа, когато финализирахме преговорите и Надзорният съвет, в който влизаха петима министри, включително Мехмед Дикме, подписахме протокол, с който одобрихме окончателно параметрите по сделката”, отбеляза Шулева. „В този момент пристигна факс от Москва, в който се казваше, че неизвестна руска фирма проявява интерес за закупуване на „Бургатабак” и че ние трябва да започнем преговори с тях, като те ще дадат по-добри условия от тези, които сме постигнали”, изтъкна тя. По думите й факсът е дошъл от неизвестен номер, имало е и адрес. „Изпратих човек от търговското ни представителство в Москва, бяха складове в покрайнините на Москва. В търговските регистри не открихме въпросната мистериозна фирма”, допълни Лидия Шулева. По думите й след факса по сделката е настъпил обрат. „Мехмед Дикме почти веднага беше принуден да оттегли подписа си от протокола на Надзорния съвет, а на 25 януари ДПС дадоха пресконференция, на която заявиха, че няма да подкрепят приватизацията на „Булгартабак”, припомни тя.  „След като чух това изявление, на другия ден, 26 януари, си подадох оставката пред министър-председателя Симеон Сакскобуррготски. Решението ми беше категорично. Той ме помоли да не обявявам подаването на оставката, тъй като искаше време за водене на преговори с ДПС, за да върне подкрепата им, разкри Шулева. „По същото време опозицията искаше парламентарен контрол за параметрите по сделката и не беше подходящо да има такъв преди тези преговори”, подчерта тя. „В деня, в който трябваше да се проведе парламентарният контрол, нямаше кворум, Герджиков не разпусна НС, но в крайна сметка започнаха да искат оставката му заради проваления парламентарен контрол”, каза още Лидия Шулева. Тя изтъкна, че не е истина, че не е искала да отиде в парламента. „Просто беше необходимо време, за да се говори”, аргументира се Шулева. В крайна сметка такива преговори не са се състояли, а ДПС категорично са казвали, че сделката трябва да бъде отменена. По думите й освен това ДПС са имали сериозни разногласия с Дикме и са търсели начин да бъде отстранен от земеделското министерство, но не е било удобно да му се поиска оставката просто така. „Булгартабак” беше удобна причина ДПС да се раздели с Дикме, който не беше изгоден за тях от определен момент нататък, посочи Шулева. ДПС измислиха, че не е била спазена стратегията, това са измислени и скалъпени причини, допълни тя. Ръцете на Сакскобургготски бяха извивани, защото залогът беше подписването на Договора за присъединяване към ЕС, каза още Шулева. За мен беше ясно, че сделката с „Булгартабак” е бламирана, категорична беше Шулева. Според нея тогава Огнян Герджиков е станал жертва на всички тези кулоарни интриги и конфликти.

"Фрийдъм хаус": България е била свободна страна през 2016 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6030921

"Фрийдъм хаус": България е била свободна страна през 2016 г.С резултат 80 България е определена сред свободните страни в доклада на "Фрийдъм хаус", цитиран от offnews.bg. Неправителствената организация оценява степента на политическите и гражданските свободи в страните по света. Класацията се оглавява от Швеция и Норвегия, които са оценени като най-свободни държави с най-високия резултат - 100.

"Денят на петела" изгрява във варненска галерия

http://www.moreto.net/novini.php?n=342917

"Денят на петела" е камерен проект на Димитър Трайчев, базиран на традиционния обичай в планинските райони на Източна България – Петльовден, научи Moreto.net. Разнороден е съставът на участниците в изложбата. Младите са шестима – до 30 години.

Доналд Тръмп – еднакво мразен и харесван от американците

https://www.24chasa.bg/novini/article/6030903

Доналд Тръмп – еднакво мразен и харесван от американцитеСоциологически проучвания показаха разделение в американското общество - половината американци одобряват забраната за достъп на граждани на 7 държави в страната, другата половина са против. Проучването е на Ройтерс. Подобни са данните за одобрение и неодобрение на новия президент според друга социологическа агенция – „Галъп”.

Румънският президент настоя за анулирането на наредбата за помилване и амнистия

http://www.cross.bg/rymuniya-koryptziyata-kodeks-1533350.html

/КРОСС/ Президентът на Румъния Клаус Йоханис помоли министър-председателя на страната Сорин Гриндяну да анулира промените в Наказателния кодекс и в Наказателния процесуален кодекс, съобщава Business Review.Йоханис подчертава „изключително негативния ефект" на приетата от правителството извънредна наредба върху „върховенството на закона, и косвено върху усилията, положени от Румъния, в сферата на борбата с корупцията". КРОСС припомня, че преди дни бяха приети промени в основните закони в Румъния, които целяха да се справят с пренаселването в затворите. Промените обаче ще доведат и до освобождаването на хиляди затворници, сред които и висши политици, които по-рано са били заловени и осъдени, заради което страната беше поощрена за справянето с корупцията по високите етажи. Промените в НК и НПК на Румъния предизвикаха неколкократни масови протести сред населението, в отговор на което президентът изрази желание за провеждането на референдум по казуса. Днес, притеснения относно действията на румънските власти изрази и ръководството на ЕК. „Борбата срещу корупцията трябва да се задълбочава, а не да отслабва. Ние следим случващото се в Румъния с голямо притеснение", заявиха в съвместно изявление председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и неговият заместник Франс Тимерманс.    

Русия: Унгария може да се включи в "Северен поток" и "Турски поток"

https://www.actualno.com/europe/rusija-ungarija-moje-da-se-vkluchi-v-severen-potok-i-turski-potok-news_591276.html

В Близко време Унгария може да се включи към проектите на "Газпром" "Северен поток" и Турски поток. Това съобщи Юрий Ушаков, помощник на руския президент в навечерието на визитата на Путин в Будапеща. "Искам да отбележа, че нелоши перспективи за засилване на сътрудничеств

Подуправителят на НЗОК Иванка Кръстева е била освободена от длъжност

http://www.cross.bg/krusteva-nzok-podypravitelyat-1533349.html

/КРОСС/ Подуправителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Иванка Кръстева е била освободена от длъжност, съобщиха от Надзорния съвет на Касата. Освобождаването от длъжността й е било подписано от управителя на НЗОК д-р Глинка Комитов, но не се посочват мотиви за освобождаването й. Кръстева зае поста през 2015 г., когато Димитър Петров напусна НЗОК. Тя бе съветник на министъра на здравеопазването по това време.  

Мицански подписа с "Корона", завръща се след 6 г. и половина в Полша

https://www.24chasa.bg/sport/article/6030880

Мицански подписа с "Корона", завръща се след 6 г. и половина в ПолшаПрекаралият есента в "Левски" Илиян Мицански вече официално е футболист на полския елитен "Корона" (Киелце). Днес в Кипър 31-годишният нападател подписа договор до края на сезона. В него има опция за удължаване през лятото. В края на миналата седмица Мицански се присъедини към лагера на "Корона" в Кипър.

Когато моментът на раждането наближи

https://vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/kogato-momentyt-na-razhdaneto-nablizhi-6064924

Как се променя позицията на корема на майката, научаваме в последния епизод на Mamma Mia

Виж как лава изби по една от стените на вулкана Килауеа (видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6030893

Течна лава изби по една от стените на един от най-младите и активни вулкани на Земята - Килауеа и образува ефектен поток, който се влива директно в Тихия океан. А при досега на врящата маса с хладните води се получават зрелищни експлозии. Явлението е опасно, но изключително атрактивно за

ГЕРБ: България да си произведе сама машините за гласуване

http://offnews.bg/news/n_1/n_646015.html

България трябва сама да си произведе машините за гласуване, а не да ги наема, за да уважава себе си като държава. Това може да стане със сътрудничеството на БАН и разходът за изработка ще излезе близо до цената, на която ще ги наемем. Това каза бившият вицепремиер Томислав Дончев в предаването „Лице в лице” по бТВ. Той уточни, че наемът на една машина е към 1500 лв., устройствата се наемат от фирми. Наемът за тези машини ще бъде между 20 и 30 милиона, стана ясно още от думите на Дончев. Ако ЦИК, която трябва да купи или наеме машините, беше поискала пари от МС, ние щяхме да осигурим, допълни той. Машините се наемат за няколко дни, не за месеци и трябва е ясна точната дата, каза още Дончев. Относно програмата за управление, върху която работят от партия ГЕРБ, Томислав Дончев разкри, че тя е в стил „суров реализъм” – неща, които могат едно към едно да се случат. По думите му обаче още е рано да се коментира, когато бъде готов документът, той ще бъде представен. Решението на ВАС за машинното гласуване не е изненадващо, тъй като решението на ЦИК беше противозаконно. Тук стои въпросът, ако не се подсигури машина във всяка една секция - това основание ли е за касиране на изборите, заяви от своя страна бившият депутат от Реформаторския блок Антони Тренчев. По думите му това може да се превърне в политическа криза. На въпроса дали хората ще могат да се справят с машинното гласуване, Тренчев каза, че не трябва да подценяваме българския избирател. „Той е интелигентен човек, боравещ с техника. 80% вече са със смартфони, а гласуването отнема 20 секунди”, обясни Тренчев. 

Пожарът "машинно гласуване" и пет спешни изборни проблема

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/02/01/2910399_pojarut_mashinno_glasuvane_i_pet_speshni_izborni/?ref=rss


Провеждането на предсрочните парламентарни избори на 26 март започва да изглежда все по-сложно, след като днес Върховният административен съд (ВАС) постанови в оставащите по-малко от два месеца да бъдат осигурени машини за гласуване във всички над 12 хил. избирателни секции.

Съдът отмени решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) от 27 януари, според което машинното гласуване трябваше да се състои само в 500 секции, както беше на президентския вот през ноември. На практика...

Дневен хороскоп за 2 февруари

https://www.actualno.com/curious/dneven-horoskop-za-2-fevruari-news_591238.html

Овен Днес рискувате да се представите в погрешна светлина. Това може да бъде продиктувано от желанието ви да изглеждате на ниво и прилагането на мерки, които не са характерни за поведението ви. Телец Днес си наложете да правите нещата, които не ви харесват. И без това са с

Уволниха подуправителя на Здравната каса

https://www.actualno.com/healthy/uvolniha-podupravitelja-na-zdravnata-kasa-news_591275.html

Подуправителят на Националната здравноосигурителна каса Иванка Кръстева е била уволнена днес. От пресцентъра на институцията потвърдиха информацията. Мотивите за отстраняването от длъжност обаче не са ясни, предаде Дарик. Освобождаването ой е било подписано от управит

Уволниха подуправителя на Здравната каса

http://offnews.bg/news/n_1/n_646014.html

Подуправителят на Здравната каса Иванка Кръстева е била освободен от длъжност. Мотивите за освобождаването на Кръстева не са ясни.  Иванка Кръстева стана подуправител на НЗОК през 2015 г., след като Димитър Петров напусна Касата. По това време тя беше съветник на здравния министър.  Тогава Петров обяви, че напуска поста заради политиките, които министерството се опитва да налага на Здравната каса за лекарствата и болниците. След като обяви несъгласието си с решенията на МЗ, Петров беше призован да напусне поста от Петър Москов. 

Специализираният съд е пред блокаж заради липса на съдебни заседатели

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/02/01/2910725_specializiraniiat_sud_e_pred_blokaj_zaradi_lipsa_na/?ref=rss


Работата на специлизирания наказателен съд може да бъде блокирана заради липса на съдебни заседатели. Причината е забавяне, заради което не може да се изпълни необходимата бройка от 160 съдебни заседатели.
Мандатът им е изтекъл на 26 януари тази година, а от август миналата година има промени в закона за съдебната власт, които предвиждат някои нови елементи около избора им.

Така осем месеца преди изтичането на мандата на заседателите (който вече е 4 години), избиращият съд...

Въпреки подадената оставка шефът на ДФ "Земеделие" остава на поста си

http://www.cross.bg/bozykov-porozhanov-ostavka-1533348.html

/КРОСС/ Първа оставка по високите етажи на властта - министърът на земеделието и храните Христо Бозуков поиска и час по-късно получи оставката на изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие" Румен Порожанов. „Причината е назряло обществено недоверие към фонда, съмнение в легитимността на избора на изпълнителния директор и решение на съда да възстанови предишното ръководство", обясни позицията си проф. Бозуков. Въпреки подадената оставка обаче Румен Порожанов остава на поста си. Причината е, че няма кой да приеме оставката, защото по закон изпълнителният директор се освобождава от Управителния съвет на фонд "Земеделие". А той няма как да проведе заседание, защото в състава му влизат няколко зам.-министри от различни ведомства, а те още не са назначени. Съставът на Управителния съвет е от 11 членове, като 8 са зам.-министри. Според тази процедура Румен Порожанов ще продължи да изпълнява служебните си задължения до свикването на нов съвет. Пред Дарик Порожанов заяви, че няма да коментира мотивите на Христо Бозуков. „Право на всеки министър е да вземе решение за смяна на кадрите си", обясни още Порожанов.В мотивите си за поисканата оставка на шефа на Държавен фонд „Земеделие" министърът на земеделието и храните Христо Бозуков посочва, че е получил сигнали от бенефициенти за нередности при проекти и е необходимо да се направи цялостна ревизия на фонда.    

Драги Радане, Гроздане и Христо, настоявам да бъдем заедно

http://offnews.bg/news/n_1/n_646008.html

Лидерът на БЗНС и бивш министър на отбраната Николай Ненчев изпрати отворено писмо до Радан Кънев, Христо Иванов и Гроздан Караджов, в което отправя покана да изградят заедно "общ демократичен блок". "Затова и се обръщам към Вас и настоявам пред Вас, в този Ден на памет за жертвите на комунистическия режим, в името на страдалците, отдали живота си за свободна и демократична България, наистина настоявам и ви каня утре четвъртък, 2 февруари, да се срещнем в удобно за вас време, за да обсъдим и решим само един въпрос: КАК ДА БЪДЕМ ЗАЕДНО, за да не допуснем връщането на власт на тези, които за този четвърт век нито се извиниха, нито се покаяха за страданията, които са причинявали и причиняват на българския народ." - пише Ненчев. Публикуваме писмото в оригиналния му вид: До Г-Н РАДАН КЪНЕВ – председател на политическо движение „Нова Република” Г-Н ХРИСТО ИВАНОВ – председател на политическа партия „Да, България” Г-Н ГРОЗДАН КАРАДЖОВ – председател на УС на сдружение „Граждански съвет“ Драги Радане, Гроздане и Христо, Позволявам си да се обърна така към Вас, защото мисля за Вас като за приятели и съидейници. Обръщам се към Вас като председател на ПП БЗНС, който е част от Реформаторския блок, но и като човек, който в последните 25 години бе ангажиран с политическия живот в страната. Пиша Ви в един изключително важен и труден за българската демокрация момент. Пиша Ви с горчивина в душата, защото съм убеден, че, когато за пореден път през този четвърт век с непремисленото си докрай поведение на политици в дясното политическо пространство, объркваме демократично мислещите граждани и наши избиратели. Надявам се и вярвам, че осъзнаваме отговорността, която, като лидери на политически партии, носим именно днес, когато съществува реалната опасност след предстоящите парламентарни избори България да бъде отклонена от пътя, за който години наред заедно работихме и в постигането, на който има и частица от нашите усилия. Приятели, Обръщам се към Вас воден от вярата, че няма да допуснем за пореден път разделението в дясното политическо пространство да убие надеждите на хората за справедливо и честно управление на европейска България. Неведнъж, за съжаление, чрез отделни наши действия и поведение, ние, вместо вяра, донасяхме разочарование. Това трябва да остане в миналото, като горчив опит. Затова и вярвам, че ще извлечем поуки от допуснатите през годините на прехода грешки, когато неразбирателството и разделението между десните и дясноцентристките партии, подаряваше победата на нашите политически противници. Днес отговорността е наша. Ние ще трябва да понесем тази отговорност в деня след изборите, ако сега, веднага, без ненужно отлагане, не предприемем онези действия, които да гарантират нашето разбирателство, единодействие и обща политическа воля за успех на предстоящите парламентарни избори. А за мен това означава да градим мостове, а не да рушим надежди. Да разширяваме политическото пространство на своите партии така, че все повече хора да гласуват за нас. А това означава обединение на демократичните ни усилия. Драги Радане, Гроздане и Христо, Обръщам се с призив към Вас – да осъзнаем отговорността, пред която сме изправени всички. Отговорността, пред която изправяме и своите избиратели. Нека помислим още веднъж, нека в името на далеч по-важната цел да загърбим дребните лични и тяснопартийни амбиции. Да отхвърлим това, което неведнъж ни е препъвало: личния и партиен егоизъм, меркантилността. Нека заедно защитим българския национален демократичен интерес, да защитим европейска и натовска България, каузата на честната и справедлива демокрация, в името на всички граждани, които ни вярват и подкрепят, но и които очакват от нас отговорно, разумно и умножаващо успехите ни демократично обединение. Затова нека заедно, водени от това съзнание и отговорност, да изградим общ демократичен блок, с който да дадем успеха на хората, които го заслужават. Убеден съм – това е нашата задача, нашата мисия днес! Затова и се обръщам към Вас и настоявам пред Вас, в този Ден на памет за жертвите на комунистическия режим, в името на страдалците отдали живота си за свободна и демократична България, наистина настоявам и ви каня утре четвъртък, 2 февруари, да се срещнем в удобно за вас време, за да обсъдим и решим само един въпрос: КАК ДА БЪДЕМ ЗАЕДНО, за да не допуснем връщането на власт на тези, които за този четвърт век нито се извиниха, нито се покаяха за страданията, които са причинявали и причиняват на българския народ. С най-добри чувства: Николай Ненчев

Акт от 1,5 млн. лева отнесе фирма за онлайн търговия с авточасти

http://www.cross.bg/avtochasti-dimitrova-onlaiin-1533347.html

/КРОСС/ Рекорден за страната акт за над 1,5 милиона лева е съставен на фирма за онлайн търговия с авточасти. Информацията е на Ваня Димитрова, която е директор на дирекция "Контрол" на НАП в морската столица. Причината за солената глоба са укрити данъци в особено големи размери. Два екипа на НАП-Варна са взели на прицел онлайн търговията и се извършват електронни ревизии, има и специален софтуер за обработка на данните, обясни Димитрова, цитирана от "Труд". Проверките на български фирми през изминалата година са 70, а най-големият "удар" е именно при фирмата за авточасти. За сравнение - през 2015 г., когато е тръгнал контролът, са започнати 5 производства с извадени на светло общо 1,2 млн. лева скрити приходи. Целта на проверките е да се проследи дали фирмите декларират приходите си, a данъчните събират информация от всички спедиторски фирми, които доставят стоките. Димитрова обясни, че данъчните във Варна извършват и карго проверки на стоки, при които ДДС се плаща при крайния потребител - най-вече от Китай или Турция. Следи се още и дали фирмите декларират печалбите си от вноса на евтини стоки, които после препродават с многократно по-високи цени.  

Циганката, удушила 85-годишна жена, всеки ден ходела у тях, скарали се за пари

https://www.24chasa.bg/novini/article/6030883

Циганката, удушила 85-годишна жена, всеки ден ходела у тях, скарали се за париЦиганката от първомайското село Дълбок извор е задържана броени часове, след като удушила 85-годишна местна жителка. Престъплението е било извършено в сряда сутринта около 10 часа. Тогава в двора на дома си е намерена мъртва Иванка Кукова. По тялото й имало следи от побой. "Баба Иванка има син, на когото е приписала втория етаж от къщата си.

България е сред челните места по училищен тормоз

http://www.moreto.net/novini.php?n=342910

България е сред първите десет държави по индикатор "училищен тормоз". Това показва международно изследване, проучващо поведението и здравето при децата в училищна възраст. Изследването обхваща 43 държави от Европа, както и САЩ и Канада.

"Лудогорец" падна от поляци, Дяков се контузи

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/02/01/2910726_ludogorec_padna_ot_poliaci_diakov_se_kontuzi/?ref=rss


"Лудогорец" загуби с 0:1 от полския "Термалика" в приятелска среща в Турция. Гола вкара Артьом Путивцев в 17-ата минута.

Дерменджиев не можеше да разчита на една от звездите в състава си Джонатан Кафу, който се възстановява от грипно заболяване. По-големият проблем дойде в началото на втората част, когато капитанът Светослав Дяков получи травма и беше сменен принудително от Лукас Саша.

Четвъртият в полското първенство започна по-активно и поведе в 17-ата минута. Тогава...

6 г. затвор за осъдения машинист от Калояновец

https://vesti.bg/bulgaria/sad/6-g.-zatvor-za-osydeniia-mashinist-ot-kaloianovec-6064925

Отнето е и правото на Христо Тиляшев да упражнява професията си за срок от осем години

Боевете в Донецк продължават

http://offnews.bg/news/n_1/n_646006.html

Боевете в Донецк между украинските военни и проруските сепаратисти продължават. Киева съобщи, че един войник е бил убит през нощта, а около 10 души са били ранени.  Ожесточените сражения бяха подновени в края на миналата седмица. В рамките на няколко дни загинаха 8 души, а поне 20 бяха ранени.  Сраженията са съсредоточени в предградието Авдеевка в северните покрайнини на Донецк, където жителите са без електричество и отопление в продължение на дни. Двама миньори са били ранени при обстрел в предградието на Донецк Макеевка, контролирано от сепаратистите.  Местните жители съобщават за непрестанни артилерийски залпове от двете страни.  Съветът за сигурност на ООН осъди използването на оръжия, забранени от Минските споразумения и призова за "незабавно връщане към режима на прекратяване на огъня".

Над 10 000 улични котки са кастрирани от "Четири лапи" в София за 6 години

http://www.mediapool.bg/nad-10-000-ulichni-kotki-sa-kastrirani-ot-chetiri-lapi-v-sofiya-za-6-godini-news259596.html

През последните шест години в София са били кастрирани над 10 хиляди бездомни котки, съобщиха от организацията "Четири лапи", която през 2011 г. започна безплатна кастрация на столичните улични писани, за да не се разраства тяхната популация. Проектът се реализира в партньорство с част от най-големите клиники в града и по него са кастрирани 6127 котки до края на 2016 г. Като се прибавят към тях и кастрациите в клиниката на организацията в Банкя, бройката им нараства до 10 797, посочват от "Четири лапи". "Дори и за незапознатите е ясно, че популациите на уличните кучета и котки са като скачени съдове – ако първата започне да намалява, неминуемо ще се увеличи втората", казва директорът на "Четири лапи" за България и ветеринарен лекар д-р Марина Иванова. Разликата е в това, че котките имат много по-бърз цикъл на възпроизводство, а също така са много по-приспособими към условията на средата. За период от 10 години поколението само на една некастрирана котка може да достигне близо 50 000 животни, допълва д-р Иванова. Тъй като програмата на Столична община не предвижда действия в насока намаляване на броя на уличните котки, с това се заеха специалистите на "Четири лапи". Програмата на организацията е на принципа на купонната система – всеки желаещ да се погрижи за кастрацията на уличните или дворните котки, които обгрижва, може да получи след заявка талон за безплатна операция от офиса на фондацията и да го използва в една от осемте партньорски клиники. За шестте години откакто програмата съществува, от нея са се възползвали стотици доброволци и активни граждани. Всяка обработена котка също така се обезпаразитява и ваксинсира против бяс. За да бъде разпозната като кастрирана, върхът на едното ушенце лекичко се подрязва. През 2017 г. организацията предвижда да раздаде 1200 талона за безплатни кастрации на котки в София. "Успехът на програмата ни се дължи на участието на стотици доброволци, които поемат ангажимента за залавянето и транспортирането на животните до клиниките", казва д-р Иванова. Според нея за шестте години, откакто програмата работи, по груби сметки е предотвратена появата на близо четвърт милион нежелани котета. Една част от тях щяха да оцелеят и да се адаптират към живота на улицата, но повечето щяха да станат жертва на болести, инциденти или човешка жестокост, коментира д-р Иванова. Подобни програми международната организация "Четири лапи" има и в други страни в Европа, където има скитащи котки – Австрия, Германия, Швейцария и Румъния.

Китайци се размазаха с ауди с 320 км/ч, виж последните им минути (видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6030877

Китайци се размазаха с ауди с 320 км/ч, виж последните им минути (видео)В китайската провинция Анхой двама млади мъже намериха смъртта си в летяща по магистралата кола. Шофьорът натиснал газта до 320 км/ч, а "героичната" постъпка била заснета от приятеля му, който седял до него. В мрежата бе качено видео от последните минути на двете безумни момчета, пише ПИК. На кадрите се вижда как аудито им се носи с бясна скорост,

Ненчев: Драги Радане, Гроздане и Христо, да изградим общ демократичен блок

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/02/01/2910766_nenchev_dragi_radane_grozdane_i_hristo_da_izgradim/?ref=rss


Лидерът на БЗНС и бивш министър на отбраната Николай Ненчев призова в писмо лидерът на ДСБ и "Нова Република" Радан Кънев, на "Да, България" - Христо Иванов и на "Гражданския съвет" Гроздан Караджов "да загърбим дребните лични и тяснопартийни амбиции" и "да изградим общ демократичен блок". Ненчев, който остана със партията си в Реформаторския блок, кани тримата на среща в удобно за тях време на 2 февруари.
Ето и цялото писмо:

Драги Радане, Гроздане и Христо,
...

Подуправителят на здравната каса Иванка Кръстева е уволнена

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/02/01/2910763_podupraviteliat_na_zdravnata_kasa_ivanka_krusteva_e/?ref=rss


Днес е била уволнена Иванка Кръстева, подуправителят на Националната здравноосигурителна каса. Нито от пресцентъра на касата, нито самата тя посочиха пред "Дневник" причини за решението на управителя Глинка Комитов, но Кръстева заяви, че ще го обжалва в съда.

"Единствено ще коментирам, че заех поста с достойнство и си тръгвам с достойнство. Не коментирам аргументите, защото ще заведа дело", каза Иванка Кръстева пред "Дневник".

Тя беше назначена на мястото през есента на...

Фрийдъм хаус: България е била свободна страна през 2016 г.

http://offnews.bg/news/n_1/n_646012.html

С резултат 80 България е определена сред свободните страни в доклада на "Фрийдъм хаус". Неправителствената организация оценява степента на политическите и гражданските свободи в страните по света. Класацията се оглавява от Швеция и Норвегия, които са оценени като най-свободни държави с най-високия резултат - 100. Като най-несвободна държава е посочена Сирия с резултат - минус 1. Най-голямата заплаха за демокрацията са популистите и адвокатите, според доклада на организацията. От 195 разгледани в доклада страни, 87 са оценени като свободни, 59 като частично свободни и 49 като несвободни през 2016 г. Стъпки назад правят Чехия, Дания, Франция, Унгария, Полша, Сърбия, Испания в Европа, САЩ, Южна Африка, Южна Корея и Тунис.

Над 100 закъснели и отменени полети на летище "Скипхол" в Амстердам

https://www.24chasa.bg/novini/article/6030866

Над 100 закъснели и отменени полети на летище "Скипхол" в АмстердамСериозен проблем при компютърните системи на летище „Скипхол“ в Амстердам е довел до закъснения и отменяне на повече от 100 полета, предава "Ройтерс", цитирана от Агенция "Фокус". Заради техническия проблем пътниците е трябвало да чакат часове, докато полетите им бъдат пренасочени през различни европейски летища.

Свързаният телевизор и смартфонът са най-желаните стоки на изплащане за 2016 г.

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/svyrzaniiat-televizor-i-smartfonyt-sa-nai-jelanite-stoki-na-izplashtane-za-2016-g-233191/

Хората значително са намалили разходите си за електроника, но са търсили по-скъпа бяла техника, според компания за потребителско кредитиране

Дончев: Рискът с машините за гласуване в момента е голям

https://www.actualno.com/politics/donchev-riskyt-s-mashinite-za-glasuvane-v-momenta-e-goljam-news_591272.html

Нямаме намерение да се отричаме от досегашните си принципи. Имаме амбицията да надградим направеното. Това заяви бившият вицепремиер по еврофондовете Томислав Дончев пред bTV. Той не разкри какво точно са си говорили с бившия премиер Бойко Борисов и останалите колеги от ГЕ

Подуправителят на НЗОК Иванка Кръстева е уволнена

http://www.mediapool.bg/podupravitelyat-na-nzok-ivanka-krasteva-e-uvolnena-news259595.html

Подуправителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Иванка Кръстева е била внезапно освободена от поста в сряда следобед, като от институцията отказват информация какви са причините. По неофициална информация тя е уволнена, а не е напуснала сама, като самата Кръстева не беше открита за коментар. От пресцентъра на касата казаха, че не са им известни причините за освобождаването й, знаят само, че касата вече няма подуправител. По закон управителят на НЗОК се избира от парламента, а той назначава и освобождава подуправителя. Кръстева стана подуправител на касата през септември 2015 година, след като предишният подуправител Димитър Петров напусна заради несъгласие с политики на здравния министър Петър Москов. Допреди това тя бе съветник на Москов, поради което сегашната й смяна вероятно е свързана със смяната на правителството и оглавяването на здравното министерство от Илко Семержиев, който не е съгласен с водените от предшественика му политики и смята да ги ревизира. Възможно е на поста отново да бъде върнат Димитър Петров, който споделя много от вижданията на Семерджиев. Формално повод за освобождаването на Кръстева може да е станало недоволство на пациенти и фармацевтични фирми срещу правилата, по които НЗОК отпуска новите безинтерферонови терапии срещу хепатит С, за което в сряда следобед има среща в здравната каса. По-рано през деня от Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM) изпратиха писмо до Семерджиев и до касата, с което настояха за преразглеждане на процедурата по договарянето на отстъпки и фаворизирането на икономически най-изгодната терапия. Според иновативните фармацевтични компании законодателството не предвижда класиране на терапии и тяхното предписване от медицинските специалисти на база на критерий "разходна ефективност". Оттам предупреждават и че чрез новата процедура се създава риск от монополизиране на определен продукт на конкретен производител поради липсата на законово основание за това, както и поради факта, че се дава приоритет на финансовите пред медицинските критерии при предписването на лечение. Налагането на икономически най-изгодната терапия като първи избор за лекарите се подкрепяше от досегашното ръководство на НЗОК и бившия здравен министър Петър Москов, според когото зад недоволството стоят засегнати икономически интереси.

Намериха хероин в килията на варненски затворник

http://www.moreto.net/novini.php?n=342896

Хероин бе намерен при проверка в килия на Варненския затвор, съобщиха от МВР за Moreto.net. Около 10.30 часа в понеделник, надзирател влязъл в килията на 44-годишния Д.М. При проверката униформеният видял две пакетчета с кафяво прахообразно вещество.

Емир Кустурица създаде авангарден модел часовник

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6030826

Емир Кустурица създаде авангарден модел часовникИзвестният сръбски режисьор Емир Кустурица се прояви и в дизайна, като създаде авангарден модел ръчен часовник, съобщава в. "Вечерне новости", цитиран от БТА. Моделът е създаден в сътрудничество с руската фабрика "Ракета" по повод отбелязването на 100 години руски авангард. Помогнал му е и френският дизайнер Жак фон Полие,

Еднокрака къща в градината

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6030827

Еднокрака къща в градинатаПроектът за нея е на чешкия архитект Ян Шепка, а реализацията се намира в околностите на Прага. Еднокраката къща е разположена в двор с наклонен терен между 6 овощни дървета. Тя е на три етажа, като на последния има малка стая с голям прозорец. За основа служи бетонна колона. Подходът към необичайната постройка е по метално мостче.

Емир Кустурица създаде авангарден модел часовник

https://www.24chasa.bg/novini/article/6030826

Емир Кустурица създаде авангарден модел часовникИзвестният сръбски режисьор Емир Кустурица се прояви и в дизайна, като създаде авангарден модел ръчен часовник, съобщава в. "Вечерне новости", цитиран от БТА. Моделът е създаден в сътрудничество с руската фабрика "Ракета" по повод отбелязването на 100 години руски авангард. Помогнал му е и френският дизайнер Жак фон Полие,

Русия очаква Унгария да се включи в Северен и Турски поток

http://www.mediapool.bg/rusiya-ochakva-ungariya-da-se-vklyuchi-v-severen-i-turski-potok-news259594.html

Унгария може в бъдеще да се включи в проектите на Газпром "Северен поток" и "Турски поток", съобщи руската агенция ТАСС, цитирайки Юрий Ушаков, помощник на руския държавния глава Владимир Путин. Според него, съществуват нелоши перспективи за засилване на сътрудничеството двете държави в областта на петрола и газа. Доставките от Русия осигуряват над 75 процента от унгарското потребление на петрол и 60 процента от газа, посочи Ушаков. Не изключвам възможността в бъдеще унгарските партньори да се присъединят към проучваните от "Газпром" нови маршрути за доставки на енергоносители чрез "Северен поток" и "Турски поток", отбеляза Ушаков. Премиерът на Унгария Виктор Орбан и президентът на Русия Владимир Путин, който пристига на посещение в Будапеща в четвъртък, ще обсъдят нови проекти за сътрудничество в сферата на газовите доставки след 2021 година.

Григор Димитров и Никол на романтична екскурзия в Монте Карло (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6030808

Григор Димитров и Никол на романтична екскурзия в Монте Карло (Снимки)Веднага след отличното представяне на Григор Димитров на първия турнир от Големия шлем - Australian Оpen, той се отдаде на любимата си Никол Шерцингер. Двамата се срещнаха в Монте Карло където си подариха романтична екскурзия. Двамата влюбени се опитаха да скрият този факт, но известен фризьор ги издаде неволно.

Григор и Никол се събраха в Монте Карло

http://offnews.bg/news/n_1/n_646011.html

Най-добрият ни тенисист Григор Димитров прие скъп гост в дома си в Монте Карло след фантастичното представяне на първия за годината турнир от Големия шлем - Откритото първенство на Австралия в Мелбърн. 25-годишният българин достигна до 1/2-финал, където отстъпи пред Рафаел Надал от Испания след изтощителна петчасова гладиаторска битка на корта. Веднага след турнира Григор се прибра в Монте Карло да презареди батериите в компанията на любимата си жена - американската поппевица Никол Шерцингер. Двамата не обявиха този факт, но недискретен местен фризьор, чийто услуги ползваха, си публикува снимки с двамата в социалните мрежи. След кратката ваканция и времето заедно с Никол, Григор пристига в София за започващия в "Арена Армеец" голям турнир от веригата на АТР, в който се надяваме той да е главно действащо лице и да вдигне втори трофей след титлата в Бризбейн, Австралия.

Компютърен проблем блокира летището в Амстердам

http://www.cross.bg/problem-letishteto-amsterdam-1533345.html

/КРОСС/ Сериозен проблем при компютърните системи на летище „Скипхол" в Амстердам е довел до закъснения и отменяне на повече от 100 полета, предадоха световните агенции. Заради техническия проблем пътниците е трябвало да чакат часове, докато полетите им бъдат пренасочени през различни европейски летища. Националният превозвач KLM е отменил полети до Германия, Белгия, Великобритания и САЩ. „Все още не сме сигурни каква е причината за проблема или колко дълго ще отнеме неговото отстраняване", заявиха от летището.

Либия може да предостави достъп до териториалните си води на НАТО и ЕС

http://www.mediapool.bg/libiya-mozhe-da-predostavi-dostap-do-teritorialnite-si-vodi-na-nato-i-es-news259593.html

Либийският премиер Файез ас Сарадж не изключи възможността неговата страна да предостави достъп на НАТО, ЕС и "други приятелски държави" до своите териториални води. Това е въпрос на суверенитет, но водим такива разговори, посочи той на пресконференция в централата на пакта в Брюксел, в рамките на историческото първо посещение на либийски държавен ръководител в централата на алианса, предаде БТА. Щастлив съм да бъда в централата на НАТО, заяви Сарадж. Той открои необходимостта от по-голяма международна подкрепа за признатата либийска власт. Искаме да се възползваме от опита на НАТО за изграждането на отбранителните сили на нашата страна, добави премиерът. Подкрепяме силно правителството на Сарадж, посочи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Той изрази убеденост, че либийската криза може да бъде решена по политически път. Столтенберг добави, че е необходим политически контрол над либийските въоръжени и разузнавателни сили. Той отново отбеляза, че НАТО е в готовност да окаже помощ на Либия за изграждането на нова войска и разузнаване под цивилен контрол, ако властите потърсят подобна помощ. Либийският народ заслужава мир. НАТО подкрепя правителството на премиера Сарадж като единствен представител на либийския народ, заяви Столтенберг. Той допълни, че алиансът може да предоставя съвети на либийското разузнаване и на армията, както и да помогне на либийската брегова охрана за справяне с терористите и каналджиите. НАТО и ЕС предприеха операции в международни води в Средиземно море за пресичане на притока от незаконни мигранти и на терористи от Африка. Все още няма позволение от либийските власти операциите да обхванат и териториалните води на Либия. Африканската държава е в колапс от 2011 г. насам след отстраняването на управлявалия четири десетилетия Муамар Кадафи, убит покрай операция на НАТО в района на Сирт.

Британското правителство ще публикува утре бяла книга с плановете си за Брекзит

http://www.mediapool.bg/britanskoto-pravitelstvo-shte-publikuva-utre-byala-kniga-s-planovete-si-za-brekzit-news259592.html

Британското правителство ще публикува утре бяла книга, в която ще изложи плана си за напускане на Европейския съюз, заяви пред парламента министър-председателят Тереза Мей, цитирана от Ройтерс. Белите книги са политически документи, изготвяни от правителството, които съдържат предложения за бъдещи законодателни актове. Миналата седмица Мей обеща бяла книга за Брекзит, а депутатите призоваха правителството да я публикува преди гласуването в парламента за започване на процедурата за излизане на Великобритания от блока. Камарата на общините ще гласува днес законопроект, който да позволи на Мей да започне преговорите за Брекзит, съобщи Асошиейтед прес и допълни, че това е първият голям тест дали депутатите ще опитат да осуетят правителствените планове. Първото гласуване ще бъде тази вечер в 21 ч. българско време. То се организира след два дни дебати, в които управляващите и опозицията казаха, че ще уважат решението на участвалите в референдума на 23 юни 2016 г. и ще подкрепят законопроекта. Шотландската национална партия ще опита да прокара законодателен акт, който да блокира започването на преговорите за "развода", защото според нея кабинетът на Мей не е представил достатъчно подробности какви са му плановете за преговорите. Опозиционната Лейбъристка партия каза, че ще опита да внесе изменения в законопроекта, но на по-късен етап. Той ще бъде подложен на окончателно гласуване в Камарата на общините идната седмица, след което ще бъде внесен за разглеждане в Камарата на лордовете. Правителството иска законопроектът да бъде одобрен до началото на март, за да се вмести в крайния срок (31 март), който то си постави за задействане на член 50 от Лисабонския договор и започване на преговорите с ЕС за напускане на блока.

"Газпром" намали доставките си по ОПАЛ след решение на съда на ЕК

http://www.mediapool.bg/gazprom-namali-dostavkite-si-po-opal-sled-reshenie-na-sada-na-ek-news259591.html

Руската компания "Газпром" намали от 1 февруари транспортираните по германския газопровод ОПАЛ количества природен газ, след като Съдът на Европейската комисия отмени решението на Европейската комисия за увеличаване на ползвания от руснаците капацитет на тръбопровода. Заради това решение газовият холдинг е отменил февруарските си търгове за ползване на разрешените им по-рано обеми, съобщиха от компанията, цитирана от руската агенция ТАСС. Режимът по другите газопреносни коридори не е променен, допълва монополистът. По данни на оператора на ОПАЛ "Газтранспорт" (Gastransport GmbH) подаването на руски газ е спаднало от близо 99 на сто във вторник до 63.6 на сто на следващия ден. През октомври 2016 г. "Газпром" получи разрешение от Европейската комисия за увеличаване на ползвания от доставчика капацитет на газопровода, който е връзката на руската тръба по дъното на Балтийско море "Северен поток" с европейската газопреносна мрежа през Германия до границата с Чехия. Дотогава руският монополист имаше право да ползва само 50 процента от капацитета на ОПАЛ, който е 36 млрд. куб. м годишно. След одобреното от Брюксел изключение от изискванията Третия енергиен пакет, на практика "Газпром" получи правото да ползва пълната мощност на тръбата, но при условие, че предоставя поне 10 процента от капацитета на други доставчици. От декември "Газпром" започна да увеличава натоварването на ОПАЛ, купувайки мощности на търгове. Полското правителство обаче обжалва решението на ЕК пред Съда на ЕК, който в края на декември отмени разрешението за ползване на пълния капацитет.

КНСБ иска увеличение на командировъчните

https://www.actualno.com/business/knsb-iska-uvelichenie-na-komandirovychnite-news_591268.html

КНСБ иска увеличаване на средствата за командироване, разписани в едноименната наредба. Това стана ясно след срещата на ръководството на синдиката със служебния министър Гълъб Донев. Разговорът беше във връзка със стартиращия диалог около Националния съвет за тристранн

Освободиха подуправителя на Здравната каса Иванка Кръстева

https://www.24chasa.bg/novini/article/6030812

Освободиха подуправителя на Здравната каса Иванка КръстеваПодуправителят на Националната здравносигурителна каса Иванка Кръстева е била освободена от длъжност. Това казаха за БТА членове на Надзорния съвет на институцията. Освобождаването от длъжността й е било подписано от управителя на НЗОК д-р Глинка

Собственикът на колекторската фирма, притискала длъжник в село Бата, сред задържаните

https://www.24chasa.bg/novini/article/6030784

Собственикът на колекторската фирма, притискала длъжник в село Бата, сред задържанитеКолекторската фирма, притискала 32-годишен мъж от поморийското село Бата, е регистрирана в Омуртаг, установи проверка на 24 часа. Като основна икономическа дейност на "КСИ-2014" е записано "дейности по събиране на парични вземания и финансова информация". Нейният едноличен собственик и управител Костантин Иванов е сред тримата задържани в

Страх тресе ЕС от Тръмп

http://www.moreto.net/novini.php?n=342907

Страховете, че политиките на американския президент Доналд Тръмп представляват екзистенциална заплаха за Европа, се очаква да надделеят по време на разговорите между държавните ръководители на страните от Европейския съюз относно множество кризи по време на срещата на върха в Малта по-късно тази седмица, съобщава "Франс прес".

Продължава сагата с модерната терапия на болните от хепатит С

http://offnews.bg/news/n_1/n_646009.html

Сагата с най-модерната терапия на болните от хепатит С българи продължава. След като стана ясно, че НЗОК е поканила фирмите, предоставящи т. нар. безинтереференово лечение, на нови преговори, бизнесът отново алармира за проблеми – този път, свързани с предстоящите договорки за отстъпки. Според Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България ARPharM новите преговори не са законосъобразни и създават предпоставка за монополизиране на определена компания и продукт. Затова и оттам настояват за преразглеждане на процедурата по договарянето на отстъпки. Друг проблем, за който те сигнализират е, че съгласно новите критерии на касата на практика се налага едно лечение пред всички останали. Фармакомпаниите алармират, че законодателството у нас не предвижда класиране на терапии и тяхното предписване от медицинските специалисти на база на критерий "разходна ефективност". Те са и категорични, че липсват законови критерии за преценка и сравнение на разходна ефективност на терапии, които се прилагат към различни варианти на едно заболяване, с различни лекарствени продукти, с различна продължителност и при различни лекарствени и терапевтични взаимодействия. Оттам предупреждават и че чрез новата процедура се създава риск от монополизиране на определен продукт на конкретен производител поради липсата на законово основание за това, както и поради факта, че се дава приоритет на финансовите пред медицинските критерии при предписването на лечение. Липсват законови гаранции за прозрачност и обективност на провежданата процедура, изтъкват още от ARPharM. Проблемите около новата безинтерферонова терапия, която дава 90% излекуване на болните и която се поема от касата от 2016 г., са вече от няколко месеца. Към момента все още не е ясно с кой точно медикамент ще се лекуват пациентите, а само че той ще е най-евтиният. Това е посочено и в писмо на НЗОК към една от компаниите, предлагащи въпросните лекарства. Всичко това обаче притеснява силно пациентската общност, откъдето и алармираха, че вече има болни хора, които са връщани за преразглеждане на подадените в касата документи заради новите критерии.

КНСБ иска новата власт да увеличи командировъчните

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2017/02/01/2910743_knsb_iska_novata_vlast_da_uvelichi_komandirovuchnite/?ref=rss


КНСБ настоява служебното правителство да увеличи командировъчните. Това искане е било отправено днес на среща на представителите на синдиката с министъра на труда Гълъб Донев, съобщиха от синдиката.

Според сегашните разпоредби командированият трябва да получава по 20 лв. на ден дневни, ако нощува в мястото на командировката, а ако не нощува - 10 лв.

Наредбата е в сила от 1987 г., а последното й изменение е от 2011 г. , се вижда от справка в сайта lex.bg.

На...

Tesla Motors задраска Motors от името си

http://www.investor.bg/novini/261/a/tesla-motors-zadraska-motors-ot-imeto-si-233200/

Промяната на наименованието е свързана с диверсифицирането на бизнеса компанията

Въоръженият мъж от болницата в Истанбул се е предал на полицията

https://www.24chasa.bg/novini/article/6030782

Въоръженият мъж от болницата в Истанбул се е предал на полициятаВъоръженият пациент в болницата в Истанбул, който по-рано днес прави опит за самоубийство, се е предал на полицията, съобщи турският вестник Поста, цитирано от РИА новости. След изявление на завеждащият лекар Зекай Кутлубай, стана ясно, че пациентът не е взимал заложници. По негови думи бившият полицай е приел изключително тежко назначеното му

Предстоящи събития в НДК 7 - 12 февруари

http://offnews.bg/news/n_1/n_646005.html

07 февруари /вторник/ Немска група Gregorian за първи път ще зарадва родната публика със своя впечатляващ прощален спектакъл “The Final Chapter”. От 20:00 часа в зала 1 на НДК известната формация в своя типичен и разпознаваем стил грегорианско песнопение ще представи страхотни интерпретации на едни от най-известните съвременни поп и рок песни като: I Still Haven't Found What I'm Looking For (U2) и Hells Bells (AC/DC). От 19:00 часа в „Перото“ ще бъде представена книгата на Алексей Иноземцев „Роман с Душой моей нетленной“. 08 февруари /сряда/ От 18:00 часа в „Перото“ д-р Ружа Маринска от Нов български университет организира вечер посветена на художникът Димитър Добрович. 09 февруари /четвъртък/ От 11:30 до 15:30 часа в „Перото“ ще се проведе събитие с покани. Бойка Николас ще представи своята книга „Методът 7“ от 19:00 часа в „Перото“ . Книгата "Мeтoдът БOП: Благoдаря, Oбичам, Прoщавам" e eднo краткo, разбираeмo и макcималнo oпрocтeнo практичecкo ръкoвoдcтвo, кoeтo ни учи как да бъдeм щаcтливи в ceдeм кратки cтъпки, как да прeoдoлявамe вътрeшнoтo cи нeдoвoлcтвo и прoблeмитe, как да ce прeпрoграмирамe, да ce cправямe c бoлeзнeнитe cпoмeни и травми, как да ce oбичамe, да разбирамe другитe и да прoщавамe. 10 февруари /петък/ Традиционният Хендмейд фест за ръчно изработени изделия отново гостува в НДК. От 10 до 12 февруари (петък до неделя) от 10:00 до 20:00 часа на етажи 0-2 . От 19:00 до 23:00 часа в „Перото“ ще се проведе събитие с покани. 12 февруари /неделя/ „Усмихни се“ ще си кажем от 10:30 и 12:00 часа в зала 4 с представлението на Столичен куклен театър, предназначено за най-малките.

Моника Белучи разкри новия мъж в живота си (СНИМКА)

https://www.actualno.com/showbusiness/monika-beluchi-razkri-novija-myj-v-jivota-si-snimka-news_591261.html

Прелестната Моника Белучи има нов мъж в живота си. Става въпрос за френския актьор Жил Льолуш, който е 8 години по-млад от нея. 52-годишната италианка е била забелязана в компанията му на гала вечер преди няколко дни по повод закриването на Парижката седмица на модата, пише Iwom

КНСБ поиска увеличение на средствата за командироване

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/knsb-poiska-uvelichenie-na-sredstvata-za-komandirovane-233199/

На срещата с Гълъб Донев е обсъдена и идеята за тристранно управление на Националния съвет за тристранно сътрудничество

Видео: Другите новини

http://www.dnevnik.bg/video/2017/02/01/2910731_video_drugite_novini/?ref=rss


"Другите новини" е рубрика за уеб новини на БНТ.

Акцентите от днешната емисия:

Българската антарктическа експедиция ще снима недостъпни места със специална апаратура

Уникални снимки от апарата "Касини" правят разкрития за Сатурн

Започва данъчната кампания в столицата

Боб Дилън издава троен албум с песни от репертоара на Синатра

Том Ханкс се сдоби с полско фиатче, ще му разказват историята на малката кола "с душа"

Осъден на смърт от комунистическия режим: Най-страшна е мисълта за края

https://www.24chasa.bg/novini/article/6030783

Осъден на смърт от комунистическия режим: Най-страшна е мисълта за краяБългария почита днес паметта на жертвите на комунистическия режим. На 1 февруари 1945 година са произнесени първите присъди на така наречения Народен съд. Жеко Стоянов казва, че живее втори живот. Той получава смъртната си присъда през 1961 година заради опозиционна дейност и опити за възстановяване на БЗНС - Никола Петков, съобщава bTV.

Превозвачите се заканват да отвърнат на евентуална постоянна гръцка блокада

http://econ.bg/Новини/Превозвачите-се-заканват-да-отвърнат-на-евентуална-постоянна-гръцка-блокада-_l.a_i.736629_at.1.html

Докато движението е спокойно, няма да реагираме. Ако има постоянна блокада обаче и ние ще отговорим с контраблокада. Това се закани български шофьор,...

Социологията като дневните и нощните температури: от +1 до -9

http://bulgarski.pogled.info/news/82249/sotsiologiyata-kato-dnevnite-i-noshtnite-temperaturi-ot-1-do-9

/Поглед.инфо/ В последните дни 4 социологически агенции тотално объркаха представите и разбиранията на българите. „Алфа Рисърч”, „Галъп”, „Естат” и „Тренд” публикуваха изследванията си за нагласите в обществото преди предстоящите парламентарни избори на 26 март.

Започна подборът на проекти по програма „Варна–Европейска младежка столица“

http://www.moreto.net/novini.php?n=342905

Набирането на проекти по първите три ключови направления от програмата „Европейска младежка столица 2017“ стартира днес. Краен срок за подаване на документите е 20 февруари, а резултатите от конкурса се очакват в началото на месец март, научи Moreto.

Стефан Вътов: Фирма „Обреди“ няма да гони продавачите на цветя

http://web.barometar.net/87585/

Във връзка с претенциите на търговеца на цветя Росен Марков, заместник-управителят на варненското общинско дружество „Обреди“ Стефан Вътов даде интервю за novinite.bg: – Г-н Вътов, защо продавачите на цветя от централния гробищен парк се страхуват, че ще ги оставите без работа. Ще ги гоните ли, така както твърди г-н Росен Марков? Ние нямаме нищо против […]

Измамите с банкови карти минаха от банкоматите към интернет

http://www.mediapool.bg/izmamite-s-bankovi-karti-minaha-ot-bankomatite-kam-internet-news259590.html

Помирителната комисия за платежни спорове получава все повече жалби за измами при плащанията през интернет – както с карта, така и при интернет банкирането, заяви в интервю за Mediapool председателят й и професор по търговско право в СУ Камелия Касабова. Оспорените поради скимиране операции вече са много малко, заради масовото въвеждане на пластиките с "чип" на българския пазар. В такъв случай банката трябва да поеме изцяло за своя сметка откраднатата сума от сметката на клиента, обясни Касабова. Той поема цялата загуба, ако държи картата заедно с ПИН-кода си. Разглеждането на спор пред комисията обичайно отнема 5-6 месеца, каза още Камелия Касабова. Г-жо Касабова, от 1 февруари банките са длъжни да предлагат на клиентите си т. нар. "платежни сметки за основни операции", които да имат по-ниски такси. Кой следи дали банките изпълняват тази нова законова норма и могат ли гражданите да се обръщат към комисията, ако установят, че таксата им не е по-ниска от средната? Физическите лица в качеството им на потребители, които пребивават законно в ЕС, имат гарантирано право за откриване на платежна сметка за основни операции. Предимството е, че банките предоставят услугите по тази сметка безплатно или срещу приемливи такси, независимо от броя на платежните операции по нея. Прагът на тези такси е императивно очертан и е по-нисък от таксите, които банките прилагат за услугите по други разплащателни сметки. От компетентност на БНБ е да следи дали законовото изискване за "приемливост" на таксите се прилага. Комисията не следи размера на таксите. Тя може да се произнася по спорове, произтичащи от отказ на банка да открие платежна сметка за основни операции, както и при едностранно прекратяване на договора от банката. Смятате ли, че промените в закона наистина доведоха до по-ниски такси по платежните сметки? Убедена съм, че в изпълнение на законовото изискване по тези сметки ще се начисляват по-ниски такси, но още е рано за статистика. Първото публикуване от БНБ на средния размер на таксите се извърши към 15 октомври 2016 г, а банките следва да съобразят своите такси с публикувания среден размер не по-късно от 1 февруари 2017 г. Кои са най-честите типове платежни спорове, заради които гражданите се обръщат към комисията? През изминалата година се открояват спорове от интернет измами. Една част от тези случаи се отнасят до извършени неразрешени платежни операция през интернет с неправомерно използване на данните от платежни карти, включени в платформата 3D Secure за сигурност на плащанията в интернет. Другата част от случаите се отнасят до извършване на неразрешени платежни операции вследствие на използване на услугата "интернет банкиране" на някои банки. Срещат се, макар и не толкова често, "класическите" случаи на неоторизирани операции в интернет, вследствие на неправомерно присвояване на данните на платежната карта от лица от най-близкия личен или професионален кръг на ползвателя на платежния инструмент (family fraud). Както полагаме грижа за опазване на портфейлите си, така трябва да сме предпазливи, когато ни изискват номера на карти, банкови сметки, пароли за достъп в интернет. Банките следва да полагат усилия да повишават финансовата култура на клиентите си. Оспорените операции поради неправомерно копиране (скимиране) на данните на платежни карти са незначителни поради масовото навлизане на платежните карти с микропроцесор ("чип") на българския пазар. Наред с това има и оспорване на извършени платежни операции от лица без представителна власт с цел измама, на начислени такси и комисиони по обработване на международни банкови преводи, оспорване на начислени такси по разплащателни сметки и др. Колко време обичайно отнема разглеждането на един спор и каква е средната стойност на споровете, които разглеждате? Комисията е длъжна да се произнесе по спора в срок до два месеца, след като е събрала необходимите документи, експертизи и становища на двете страни. Средно цялата процедурата от подаване на заявлението до изготвяне на помирително предложение трае около пет-шест месеца. В колко процента от случаите успявате да постигнете приемливо и за двете страни споразумение? През изминалата година повече от половината от случаите са завършили с постигане на споразумение между страните и възстановяване на сумите от страна на банките. Следва да се има предвид, че до комисията стигат най-спорните и недоказани случаи. Останалите банките сами решават. Има възражения, които са само "голи" твърдения на клиенти. Няма как да ги решим, като прилагаме обща правна рецепта. Тогава влизаме в ролята на медиатор, с цел да намерим разумен компромис между интересите и на двете страни. Това понякога предполага напускане на територията на правните норми и чрез взаимни отстъпки се търси решение на проблема. Каква е практиката ви по отношение на загубата при източване на банкови карти? В кои случаи загубата е за сметка на клиента, и в кои – за банката? В кои случаи клиентът понася загуба до 300 лв.? Практика на някои банки е при неразрешени операции с фалшива, копирана карта да прехвърлят на клиента риска до 300 лева. Мотивът е, че не е успял да запази ПИН-кода си чрез закриване с ръка. Клиентите се възмущават и реторично питат дали не трябва да ходят до банкоматите с шапки и чадъри, за да предотвратят източването на информация. Не е ли задължение на банките да осигурят надеждност на системата?! Комисията в своята практика приема, че когато е налице доказан случай на копиране (скимиране), рискът от неразрешената операция следва да се понесе изцяло от банката. Разбира се, когато хипотезата е ясна – на банкомата има видео наблюдение или тегленето е направено в Доминиканската република или Китай, а лицето не е напускало страната и оригиналната карта е в него. Но монетата има и обратна страна. Когато няма доказателства, как да разберем, че е налице копиране на картата и претенцията е основателна? Например, клиентът живее в "Младост", прави среднощна екскурзия с метрото до "Люлин", тегли от неохраняем банкомат 400 лв., обажда се незабавно в банката за "неправомерната” операция, за която е узнал чрез sms. Претендира възстановяване на сумата с твърдението, че в този късен час си е бил в къщи. Затова всяка ситуация се изследва сама за себе си. Няма обща рецепта. Случаите, когато клиентът понася загуба до 300 лв. са по-редки. Обикновено това са случаите при неправомерно използване на картата без съгласието и знанието на картодържателя. Изтеглянето на сумата обаче е било възможно, тъй като лицето е имало достъп до персонализираните защитни характеристики на инструмента. Картодържателят с действията или бездействието си не е успял да ги запази недостъпни за трети лица. В тази хипотеза попадат срещаните в практиката случаи на семейни измами - картата се използва от лице от родствения му кръг, което знае защитните характеристики на инструмента. Или платежната карта се използва от лице от колегиалния кръг – например през обедната почивка без знанието на картодържателя. Проблемът отново е в доказването. Загубата е за сметка на клиента, ако е причинил неразрешени платежни операции чрез измама или с неизпълнение на задълженията си умишлено или поради груба небрежност. Картодържателят не е изпълнил задълженията си да уведоми банката незабавно след узнаването за загуба, кражба, или неразрешена употреба на платежния инструмент; не е предприел всички разумни действия за запазване на персонализираните защитни характеристики на инструмента, както и е записал тази информация върху инструмента или я съхранява заедно с него. Най-честите житейски случаи, които реализират този фактически състав, е платежната карта да се предостави съзнателно за ползване на друго лице, пък било и от близкия семеен кръг, да се носи заедно с ПИН-кода или ПИН-кода да е записан върху нея. Имате ли оплаквания заради високи такси, например при паричните преводи от и за чужбина? Обичайната практика при маршрутизиране в чужбина на преводи във валута, различна от евро, е те да се насочат през банки - кореспонденти на банката на платеца и банката на получателя. Информация относно това в коя банка има кореспондентска сметка банката на получателя може да бъде намерена в различни онлайн справочници, например "Bankers Almanac", както и безплатно онлайн. Най-често клиентите разчитат на това, че банката-кореспондент на платеца ще намери най-бързия и евтин път (маршрут), за да плати на банката на получателя. Банката следва да положи дължимата грижа и да извърши платежните операции по оптимален начин, като информира предварително клиентите за дължимите разходи по превода. Разкажете за някои по-интересни конкретни случаи, които сте разрешили напоследък. Както вече споменах, платежните операции, наредени в интернет, в момента са най-големият ни проблем. Данните на платежния инструмент могат да бъдат "прихванати” по различни начини: посредством фишинг или шпионски софтуер (spyware), който клиентът неволно е инсталирал на своя компютър или пък е извършвал интернет трансакции с картата от други компютри, които вече са заразени, с посещение на сайтове, от които впоследствие е извлечена платежна информация за карти и др. Особено разпространен е случаят на заразяване на компютри с вирус тип "троянски кон", което много трудно се установява от антивирусните програми. Това, което мога да препоръчам на клиентите, е да използват услугите на банки, които предлагат еднократни пароли за нареждане на операция в интернет, подадени чрез токън, sms-известяване или по друг начин. Такава парола също може да бъде "прихваната" при легитимна трансакция, но ако е еднократна (т.е. за всяко плащане е необходимо въвеждане на различна парола), то "прихваната" от недобросъвестни лица парола би била безполезна при следващо плащане. Същата препоръка важи и за клиентите, които използват интернет банкиране. Готов ли е вече годишният доклад за дейността на комисията за 2016 г. и бихте ли го предоставили на Mediapool, доколкото той е публичен по закон? Годишният отчет на Комисията за 2016 г. е внесен в БНБ, Комисията за защита на потребителите и Асоциацията на банките в България. Задължение на КЗП е да го "качи" на своята интернет страница, откъдето всеки може да черпи необходимата му информация. През миналата година беше въведен максимален паричен праг на споровете, които се разглеждат от комисията. Какъв е той в момента? До края на 2015 г. диапазонът на сумите, които се претендираха за възстановяване, беше пределно широк – от 1 лев до 500 000 лева. БНБ прие нов Правилник за дейността на комисията и сега максималният размер на сумите, с които комисията може да бъде сезирана, е 25 000 лева. В това е и европейският законодателен замисъл - да се осигури лесен и евтин достъп до правна помощ на граждани и търговци, ощетени с дребни суми, за да не водят съдебни дела. Има ли нужда според вас от промени в правомощията на комисията и имате ли предложения за подобряване на работата й? Правомощията на комисията няма как да бъдат променени, тъй като те отразяват изискванията на Европейската директива за алтернативно решаване на споровете и конкретните ни желания за промяна са без правно значение. Смятам, че комисията постепенно наложи авторитетно присъствие в банковата общност и доказателство за това е увеличаване на броя на доброволно приетите решения, изготвени от комисията. Това не ни успокоява, а ни задължава да търсим решения за по-висок праг на удовлетворяване на потребителите.

Роумингът в ЕС може да отпадне още през лятото

http://www.investor.bg/telekomunikacii/457/a/roumingyt-v-es-moje-da-otpadne-oshte-prez-liatoto-233197/

Телекомите ще могат да засичат случаи на възможни злоупотреби и да налагат допълнителни такси, за да се защити бизнесът им

Летището в Амстердам е парализирано от компютърен проблем

https://www.actualno.com/europe/letishteto-v-amsterdam-e-paralizirano-ot-komputyren-problem-news_591264.html

Сериозен проблем при компютърните системи на летище „Скипхол“ в Амстердам е довел до закъснения и отменяне на повече от 100 полета, предава "Фокус". Заради техническия проблем пътниците е трябвало да чакат часове, докато полетите им бъдат пренасочени през различни евр

Бразилски халф се присъедини към ЦСКА

https://www.24chasa.bg/sport/article/6030777

Бразилски халф се присъедини към ЦСКАПолузащитникът Рафаел Силва Фонтеш се присъедини към лагера на ЦСКА в Испания, съобщи официалният сайт на клуба. Той ще изкара пробен период при червените, след което ще бъде преценено дали да му бъде предложен договор. Старши треньорът Стамен Белчев го включи в групата за днешния мач срещу корейския "Сувон".

Москва: Унгария може да се включи в "Северен поток" и "Турски поток"

http://svetoven.pogled.info/russia/news/82248/moskva-ungariya-mozhe-da-se-vklyuchi-v-severen-potok-i-turski-potok

/Поглед.инфо/ В Близко време Унгария може да се включи към проектите на "Газпром" "Северен поток" и Турски поток. Това съобщи Юрий Ушаков, помощник на руския президент в навечерието на визитата на Путин в Будапеща.

Томислав Дончев: Рискът с машините за гласуване в момента е голям

https://www.24chasa.bg/novini/article/6030759

Томислав Дончев: Рискът с машините за гласуване в момента е голямНещата не са никак просто и лесни. Разликата е между партийното и машинното гласуване е 2/20. Машина под наем струва малко повече от хиляда лева. Това каза вицепремиерът в оставка Томислав Дончев в предаването "Лице в лице" по bTV. "Нас са ни ревизирали и проверявали не знам вече колко пъти. Имаме за цел да се надградим", добави Дончев.

Руският земеделски министър иска санкциите да останат още 1-2 години

http://www.cross.bg/prodykti-sanktziite-federatziya-1533344.html

/КРОСС/ Министърът на земеделието на Руската федерация Александр Ткачьов се надява, че ембаргото в сферата на селскостопанската продукция да се запази поне за още една или две години. Това е заявил той на Всерусийския агроикономически съвет, предава ТАСС „Силно се надявам, че ще има санкции и днес, а и, естествено, още година-две. Ние ще се придържаме към тази координатна система", заявява Ткачьов, подчертавайки, че дори и след отпадането на санкциите отварянето на пазарите ще бъде постепенно, „поетапно и системно". Руските контрасанкции бяха въведени през август 2014 в отговор на икономическите санкции от страна на Запада след анексията на Крим. Те засягат продоволствени продукти от ЕС, САЩ, Канада, Австралия и Норвегия. Така тези страни нямата право да внасят в Рускта федерация продукти като мляко, колбаси, риба, морски продукти, плодове и зеленчуци, млечна продукция, както и ядки. В последствие контрасанкциите бяха продължени първо до края на юни 2016, а след това руският президент Владимир Путин подписа указ за тяхното удължаване до края на 2017. През януари тази година руският вицепремиер Игор Шувалов предупреди руските производители, че е нужно да разширяват дейността си, докато все още санкциите са в сила. Той също така заяви, че съществува голяма възможност Руската федерация да не продължи рестриктивните мерки след 31 декември 2017 в случай на стопляне на отношенията със Запада.

В Словения организират екскурзии до родния град на Мелания Тръмп

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/82247/v-sloveniya-organizirat-ekskurzii-do-rodniya-grad-na-melaniya-tramp

/Поглед.инфо/ Специални туристически обиколки, които включват родното място на новата първа дама на САЩ Мелания Тръмп, се организират в Словения.

Румен Порожанов подаде оставка, няма кой да я приеме

https://vesti.bg/bulgaria/politika/rumen-porozhanov-podade-ostavka-niama-koj-da-ia-prieme-6064901

Днес служебният министър на земеделието и храните проф. д-р Христо Бозуков поиска официално оставката на шефа на фонд "Земеделие"

Съперникът на Меркел Шулц повдига рейтинга на социалдемократите

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/82246/sapernikat-na-merkel-shults-povdiga-reitinga-na-sotsialdemokratite

/Поглед.инфо/ Подкрепата за германските социалдемократи достигна най-високото равнище през последните четири години, след като партията избра Мартин Шулц за съперник на Ангела Меркел в изборите за канцлер.

Продължителният студ оказва пагубен ефект върху пчеларството у нас

http://econ.bg/Новини/Продължителният-студ-оказва-пагубен-ефект-върху-пчеларството-у-нас_l.a_i.736628_at.1.html

Тежката зима и продължителните студове са на път да се отразят пагубно на пчеларството, като вече има регистрирани случаи на сериозна смъртност при...

Стипендия за български журналисти в World Press Institute, САЩ

http://www.mediapool.bg/stipendiya-za-balgarski-zhurnalisti-v-world-press-institute-sasht-news259589.html

Фондация "Америка за България" и World Press Institute (WPI) предлагат стипендия за обучение в САЩ на български журналист с над 5 години професионален опит. Програмата е предназначена за журналисти и фотожурналисти от печатни, електронни и онлайн медии. Кандидатите трябва да са свободни да осъществят деветседмично пътуване в САЩ между август и октомври 2017, както и да са български граждани с постоянно местожителство в България. Избраният стипендиант ще стане част от група от 10 журналисти, работещи в медии от различни краища на света. Стипендията осигурява потапяне в политиката, бизнеса, културата на управление, медиите и журналистическата етика на САЩ чрез поредица от обучения, пътувания и интервюта. Обучението се провежда в базата на World Press Institute в Минеаполис и включва пътувания до Вашингтон, Ню Йорк и други големи американски градове. Подробности за програмата могат да бъдат намерени на Интернет страницата. Кандидатите ще трябва да попълнят формуляр за кандидатстване в уебсайта на WPI, както и да предоставят 2 есета, цветна снимка, вече публикувани или излъчени материали, сертификати за награди и други стипендии, три препоръки. Стипендията покрива разходите за пътуване, настаняване и дневни. Документи за кандидатстване се приемат до 15 март 2017 г. Името на избрания стипендиант ще бъде обявени в началото на май. За допълнителна информация и кандидатстване по програмата вижте ТУК.

Утре - мъгла в низините, към обяд облачността ще се разкъса

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6030758

Утре - мъгла в низините, към обяд облачността ще се разкъсаПрез следващото денонощие в низините и котловините ще има мъгла или инверсионна облачност. В следобедните часове видимостта ще се подобрява, а облачността ще се разкъсва и намалява, най-късно по поречието на Дунав. Над планинските райони през нощта ще е ясно, утре - предимно слънчево. След обяд от запад облачността ще се увеличи, съобщи БТА.

Мъж разстреля цяло семейство по време на сватба в Бразилия (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6030727

Мъж разстреля цяло семейство по време на сватба в Бразилия (Видео)Нападател разстреля свидетели от страната на младоженеца по време на сватбена церемония в Бразилия. Въоръженият мъж влязъл в църквата и застанал на пътеката зад булката и младоженеца. Всичко изглеждало нормално, но точно, когато се очаквало да седне и да наблюдава събитието, той извадил пистолет и започнал да стреля.

КНСБ иска увеличение на парите за командировки

http://www.cross.bg/knsb-iska-donev-1533343.html

/КРОСС/ КНСБ иска увеличаване на средствата за командироване, разписани в едноименната наредба. Това стана ясно след срещата на ръководството на синдиката със служебния министър Гълъб Донев. Разговорът беше във връзка със стартиращия диалог около Националния съвет за тристранно сътрудничество, в което управление участва и министърът на труда. Мотивите на конфедерацията да иска промяна в наредбата са, че много нейни членове и структури се оплакват от ниските средства, които получават, когато пътуват в страната. Предложението на КНСБ намери добра почва за обсъждане и с работодателите. Точни числа не бяха споменати, но тепърва ще се обсъжда колко да е сумата за командироване на работници и служители. На срещата с Гълъб Донев бе обсъдена и идеята на синдиката за тристранно управление на администрацията на НСТС. Досега този екип управляваше административно консултативния орган. Промяната ще помогне за по-добрата координация на дневния ред на съвета, както и за навременното информиране на социалните партньори за решенията на НСТС.

И Германия ще следи джихадисти с електронни гривни

http://www.moreto.net/novini.php?n=342914

С електронни гривни ще бъдат следени заподозрените за тероризъм в Германия. На 11 януари министрите на правосъдието и на вътрешните работи Хайко Маас и Томас де Мезиер предложиха пакет от антитерористични инициативи, а електронните гривни са част от тях.

БСП: Няма технологично време за въвеждане на машинно гласуване във всички секции

https://www.actualno.com/politics/bsp-njama-tehnologichno-vreme-za-vyvejdane-na-mashinno-glasuvane-vyv-vsichki-sekcii-news_591260.html

Бившият депутат от БСП Филип Попов смята, че няма технологично време за въвеждане на машинно гласуване във всички избирателни секции. Пред БНР той обясни: Едва ли ще успее ЦИК да се вмести в тази времева рамка. И заместник-председателят на партия АБВ Мариана Тодорова смята

Президентът Радев пусна снимка от кабината на "Спартан"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6030729

Президентът Радев пусна снимка от кабината на "Спартан"Президентът Румен Радев пусна в личния си профил във фейсбук снимка от кабината на "Спартан"-а, с който пътува за първата си визита като държавен глава в Брюксел.   Преди 2 дни Радев също публикува в социалната мрежа  снимки от полета София-Брюксел. За пътуването бившият командир на ВВС предпочете военнотранспортната машина "Спартан" на ВВС,

Злокобна история от XIX век и Лебедово езеро 3D

https://vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/zlokobna-istoriia-ot-xix-vek-i-lebedovo-ezero-3d-6064915

Българското сопрано Соня Йончева е в ролята на Антония – последната любима на Хофман

Как бизнесът и природата си сътрудничат?

http://offnews.bg/news/n_1/n_645743.html

Варненската компания, която разработи свой патент за изкуствени рифове, стана българският финалист в надпреварата за част от наградния фонд от 1 млн. долара в конкурса Chivas The Venture - международното състезание за стартиращи компании с кауза, което развива възможностите на бизнеса да създава положителна промяна. Победителите от българското издание  Sea Harmony започват работа по развиването на вертикалните ферми за миди Pisa Reef , които вече са отличени в множество международни конкурси. Тяхната разработка дава възможност за инсталиране и извън заливите. Фермите, освен че дават възможност на морето да се самооздрави, имат и множество други ползи като увеличаване на популацията на риба и др. Пред OFFNews те разказаха повече за проекта, който ще представи България на международния конкурс. Ръководителят на проекта Арман Саркисян стигнал до идеята за проекта, след като прочел статия в научно списание ФАР през 1990 г. Идеята е, че помагайки на мидите, може да се подпомогне възстановяването на морето от замърсявания, а също така и да се създават оазиси на живот в т. нар. "мъртви зони". "От началото на 20-ти век интензивното земеделие и невероятният ръст на населението на планетата водят до драстични ефекти върху земята и морето. Ускорената ерозия, химическите торове и отпадните водни от домакинствата, изхвърляни в моретата, водят до свръхизобилие от микроводорасли, а големите им количества, от своя страна, водят до „задушаване” на дънните екосистеми. Този процес е причина за създаването на т. нар. „мъртви зони”. Към момента има над 500 "мъртви зони" по целия свят с обща площ 7,7 мил. кв. км - колкото континента Австралия - и се разрастват стремглаво", разказват експертите на Sea Harmony. Водолаз потапя една от мидените ферми "Мидите са ключово звено в хранителната верига на моретата и океаните и се нуждаят от твърда структура, различна от равното тинестото или пясъчно дъно, на която да се закрепят. Ние им предоставяме тази рифова "къща" с размери 3,5 метра диаметър и над 12 метра височина. Количесвото миди, които се събират на един риф за около една година, е 4 тона, от които половината са търговски размер, а останалите по-малки миди могат да се използват за фураж", допълват за ползите от проекта си те. Една рифова структура филтрира 14 млн. л вода за денонощие, а една оптимална мидена ферма се състои от 1000 мидени рифа. Широкото й разпространение би могло да обърне процеса на разпад на морските крайбрежни екосистеми в умерените ширини и да увеличи живота в тях. Успоредно с образованието, необходимо му за целта – „Морска екология”, Арман Саркисян започва работа по проектиране и изграждане на 22 експериментални рифови инсталации, които през 1996 г. биват успешно потопени в морето. Следват конструиране и тестване на поредица от иновативни модели (общо над 12 модела), за да се стигне до технологията Pisa Reef - най-ефективният риф, който съчетава мощен екологичен ефект с печеливша икономическа дейност.  Идеята за изкуствените рифове дава възможност да се произвеждат освен миди също така риба, рапани и скариди като странични ценни продукти, които, освен в екологично, да бъдат полезни и в икономическо отношение. Те спомагат да се увеличи добивът на риба, а с това нараства възможността за местно производство, което да ограничи вноса на риба и морски дарове за дадена страна.  "Към момента 75% от земята, която човек експлоатира на планетата, се използва за земеделие и животновъдство, т.е. за производство на храна. Ако населението нараства със същите темпове, в бъдеще допълнителната храната основно ще трябва да идва от моретата и океаните, а излизането на аквакултурите от заливите е първата крачка", споделят от екипа на Sea Harmony. Фермите имат и множество други ползи. "Тези рифове абсорбират силата на големите вълни, когато те преминават над тях, което защитава бреговата ивица от абразия. Също така имаме разработка, с която, чрез малки подобрения на рифовете, те да могат да се използват за успоредно производство на възобновяема енергия от морските течения или за обезсоляване на морска вода. Друго направление, по което работим сега, е оползотворяването на мидените черупки за калциева добавка към фуражи и за връщане на минерални вещества във все по-обедняващите почви", споделят те.   Като всяка иновативна идея, проектът Pisa Reef се оказва труден за осъществяване. "Процесът беше дълъг, еволюционен, ресурсоемък, свързан с технологично осигуряване на морски операции, които изискват специална и много скъпа екипировка. Основна трудност беше осигуряването на необходимите финансови средства за проектиране, конструиране, монтиране, тестване на съоръженията".  Мотивирани, вярвайки в себе си и въоръжени с много амбиция, те успяват да се преборят с трудностите и да постигнат "фантастични резултати, изразяващи се в тонове разнообразен живот, който не би съществувал без мидените ферми". Споделят, че зад проекта стои абсолютно посвещаване на идеята и див ентусиазъм, който ги кара да търсят решения на най-трудните ситуации. Sea Harmony гледат напред в бъдещето и имат план за развитието на идеята си, независимо дали ще спечелят от наградния фонд на конкурса. В момента те подготвят прототип на система за обиране на мидената реколта от фермите, както и създаване на експериментална ферма във водите на с. Кранево.  "В дългосрочен план планираме разпространение на технологията под формата на know-how, лицензи, изграждане и продажба на технологични линии за производство и поддръжка на „Рифови кули на живота”, производство и продажба на цели рифове или елементи за тях, субпродукти за селското стопанство, възобновяема енергия, туризъм. Обръщението им към всички кандидат-иноватори е кратко: "Бъдете активни, вдъхновени, отдадени на идеята, не се спирайте пред трудностите. Първото условие, за да повярват във вас и в идеята, и да ви подкрепят, е вие да вярвате на 100 %. Светът има нужда от иноватори с грижа за планетата и хората!"

Промените в Закона за МВР влязоха в сила

http://www.cross.bg/slyzhiteli-sila-zakona-1533342.html

/КРОСС/ Влязоха в сила промените в Закона за МВР. Според тях част от работещите в министерството вече ще работят по Закона за държавния служител. Промените определят три групи служители в министерството: държавни служители, полицаи и пожарникари, както и служители, назначени в системата на трудовото правоотношение. Също така влиза в сила и ограничението 24-часови смени на служителите на МВР да са само по изключение. Първоначално ръководството на МВР беше обявило голям брой промени, които искаше да въведе в системата. Те обаче бяха посрещнати с недоволство и протести от страна на полицаите. Това стана причина бившият вътрешен министър Румяна Бъчварова да оттегли част от предложенията си.

Няма кой да приеме оставката на Порожанов

https://www.24chasa.bg/novini/article/6030716

Няма кой да приеме оставката на ПорожановШефът на фонд "Земеделие" Румен Порожанов подаде оставка, но остава на поста си. Причината е, че няма кой да я приеме. По закон изпълнителният директор  се освобождава от Управителния съвет  на фонд "Земеделие". А той няма как да проведе заседание, защото в състава му влизат няколко зам.-министри от различни ведомства, а те още не са назначени,

Китай: неочаквани обрати в инвестиционната политика

http://svetoven.pogled.info/news/82245/kitai-neochakvani-obrati-v-investitsionnata-politika

/Поглед.инфо/ Ставайки глобална търговска държава, Китай пое курс на укрепване на своите позиции в международното движение на капитали и бързо зае място в групата на страните-лидери, както в износа, така и във вноса на капитал. Но как изглежда международната инвестиционна позиция на "Големия Китай"? В Хонгконг е плюс 1,1 трилиона долара, в Сингапур - плюс 0,3 трлн. долара; по този начин в началото на 2015 г. "Големият Китай" е нетен кредитор на световната икономика с около 3 трилиона долара.

1 090 варненци декларирали доходи от началото на кампанията

http://www.moreto.net/novini.php?n=342918

1 090 варненци са декларирали доходите си от началото на данъчната кампания. Това съобщиха от НАП за Moreto.net. 435 от тях са подали годишните си декларации по електронен път, като 253 са декларирали с персонален идентификационен код (ПИК).

Частният сектор в САЩ добавя най-много нови позиции от юни насам

http://www.investor.bg/novini/130/a/chastniiat-sektor-v-sasht-dobavia-nai-mnogo-novi-pozicii-ot-iuni-nasam-233192/

Индустриите за производство на стоки, които включват промишлеността и строителството, увеличават персонала с 46 хил. души - най-резкият ръст от 2 години

Новият SUV PEUGEOT 3008 спечели награда на Международния автомобилен фестивал

http://www.cross.bg/peugeot-nagrada-dizaiina-1533341.html

/КРОСС/ Голямата награда за най-добър интериор на годината е седемнадесетата награда, спечелена от новия SUV PEUGEOT 3008. От лансирането му в средата на октомври 2016 г. повече от 60 000 клиенти в цял свят вече са се възхитили от дизайна на интериора му. Пътническият салон на новия SUV PEUGEOT 3008 е уникален и включва PEUGEOT i-Cockpit® от най-ново поколение. Той съдържа компактен волан и 12-инчово дигитално табло като стандартно оборудване. Под големия сензорен екран интуитивни бутони, подобни на клавиши на пиано, предоставят лесен достъп до основните функции за управление. Новият PEUGEOT i-Cockpit® е емблема на последните творения на Марката. С модерната си технология той задава нови стандарти в дизайна на мястото на водача. Всяка година Международният автомобилен фестивал награждава най-привлекателните автомобилни дизайнерски решения. Архитектът Жан-Мишел Уилмот оглавява експертно жури с представители от средите на автомобилите, модата, културата и дизайна.

Кмет сбъдна съкровените мечти на 16 деца

https://www.24chasa.bg/region/article/6030725

Кмет сбъдна съкровените мечти на 16 децаКметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов за поредна година се преобрази в посредник на Дядо Коледа, за да сбъдне детските желания, описани в писмо до Белобрадия Старец по Коледа. Традиционната инициатива "Кутията на Дядо Коледа" за четвърта поредна година събра над 500 писма. В тях малчуганите бяха споделили най- съкровените си желания.

Руши с нов концерт на 16 март в Терминал 1

http://offnews.bg/news/n_1/n_646002.html

След двете рекордно разпродадени дати през ноември 2016 г. и големия интерес на феновете, клуб "Терминал 1" отново обяви, че ще бъде домакин на още едно шоу на Руши. Датата е 16 март 2017 /четвъртък/ и за нея поп изпълнителят и лайв бандата му подготвят няколко съвсем нови акцента в програмата, включително звездно гост-включване. Ще има и други приятни изненади. Билетите вече са в продажба в мрежата на Eventim.bg и онлайн , като броят им този път е ограничен само до 400 и организаторите призовават за ранно закупуване. 

Ким Кардашиян и Кание Уест работят заедно над линия детско облекло

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6030715

Ким Кардашиян и Кание Уест работят заедно над линия детско облеклоЗвездата от риалити шоу Ким Кардашиян и съпругът й, рапърът Кание Уест работят заедно над линия облекло за малки момиченца и момченца, съобщи Контактмюзик, цитиран от БТА. За представянето на един от първите проекти за колекцията Ким е ползвала услугите на 3-годишната си дъщеря Норт като модел. Във видео, качено в интернет, се вижда,

Думата “народ” като средство за натиск*

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6028871

Думата “народ”  като  средство  за натиск*Има истини, които упорито крием от себе си. Такава е истината за употребата на понятието “народ” в политиката. Дори само неговото споменаване предизвиква напрегнато мълчание - кой би посмял да си навлече народния гняв като дръзне да оспори исканията му. А още по-малко - като настоява, че той няма как да има такива,

Цветари от гробищния парк във Варна се разграничиха от действията на „бунтаря“ Росен Марков

http://web.barometar.net/87583/

Продавачи на цветя, които имат павилиони на централните варненски гробища се разграничиха от действията на „бунтаря“ Росен Марков, който от месеци наред буни публичното пространство, с обвинения, че общинската фирма „Обреди“ иска монопол върху продажбата на цветя, информира novinite.bg Според него „виновна“ за това е приетата миналата година от Общинския съвет на Варна, нова наредба […]

ЕС продължи извънредния граничен контрол, за да се справи с миграцията

https://www.24chasa.bg/novini/article/6030713

ЕС продължи извънредния граничен контрол, за да се справи с миграциятаПостоянните представители на държавите членки в ЕС се споразумяха да продължат извънредния граничен контрол в Шенгенското пространство с още три месеца, до средата на май. Имиграцията и сигурността се запазват като доминиращи теми в политическия дневен ред, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Шенгенското пространство за свободно пътуване рухна,

Герджиков назначи още 4 зам.-министри

http://www.moreto.net/novini.php?n=342901

Със заповеди на служебния премиер Огнян Герджиков са назначени четирима заместник-министри – на труда и социалната политика, на транспорта, информационните технологии и съобщенията, на културата и на младежта и спорта. Предложенията са на съответните министри, съобщиха от пресцентъра на МС за Moreto.

Член на избирателна комисия във Велико Търново е обвинен за документно престъпление

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/02/01/2910690_chlen_na_izbiratelna_komisiia_vuv_veliko_turnovo_e/?ref=rss


Прокуратурата е повдигнала обвинение на 33-годишна великотърновка, която като член на секционна избирателна комисия е извършила документно престъпление, предаде БНР. На изборите на 25 октомври миналата година обвиняемата е добавила в избирателния списък гласоподавател, отбелязала е, че е гласувал, и е съставила декларация от негово име, че няма да гласува на друго място на националния референдум.

За такова нарушение Наказателният кодекс предвижда лишаване от свобода до пет години....

Летището в Амстердам бе парализирано от компютърен проблем

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/02/01/2910687_letishteto_v_amsterdam_be_paralizirano_ot_kompjuturen/?ref=rss


Сериозен проблем в компютърната система на аерогара "Скипхол" в Амстердам вече часове наред е парализирал едно от ключовите континентални летища съобщи "Ройтерс".

Източникът на кризата е в системата за контрол на въздушния трафик на Холандия. Проблемът е установен през нощта, не се знае на какво се дължи и рестартирането на цялата компютърна система не е помогнало.

Седем часа по-късно в официално изявление ръководството обяви, че кризата е преодоляна, въздушният трафик се...

20 млн.лв. за машини под наем във всички секции или просто от Индия за $180

http://offnews.bg/news/n_1/n_646003.html

„ВАС ясно заяви на ЦИК, че технически затруднения не може да са основание да не се спази законът и да не се осигурят машини за всичките 12 000 секции за гласуване на изборите, които са след по-малко от два месеца. Това коментира Петър Славов от Нова република, които извоюваха победа на изборите да се гласува машинно във всички секции. У нас от години се правят опити да се въведе машинно гласуване, но засега то е само експериментално, като машините се вземаха под наем, а цената на една струваше близо 1700 лева. „От 2009 година се гласува машинно макар и експериментално. Ако на всички 11 проведени избори и референдуми оттогава-досега бяха купувани между 500 и 1000 машини, вместо да бъдат наемани за по около 2000 лева на бройка, сега вече щяхме да разполагаме с необходимия брой терминали за машинно гласуване. ", каза Петър Славов. След проучване Славов установил, че машини за гласуване има в Индия на цена около 180 долара едната, докато в България досега са се вземали само под наем за около 2000 лева. У нас при първата употреба на машина за гласуване, което е станало на европейските избори през 2014 г., наемът на една машина е излязъл 1728 лв. Наети са били 100 терминала. Наемът на една машина за електронно гласуване на местните избори през 2015 г. е излязъл 1660 лв. Машинно експериментално гласуване се е провело в 50 секции. Над един милион лева се очакваше да струва машинното гласуване в 500 изборни секции ан тези избори, както беше първоначалната идея. Ако се наемат на същата цена, както през 2015 г., сега за 12 000 секции машините ще излязат близо 20 милиона лева. Мартин Димитров опроверга опасенията на ЦИК, че осигуряването на машини за всички секции било непосилно скъпо. „Вече започнаха с лъжите – как било невъзможно, как било много скъпо, как не му е сега времето. Ако ще се лъжем отново, по-добре изобщо да не провеждаме избори – така е най-евтино. ГЕРБ и БСП са готови да изхарчат милиарди за корупционния проект АЕЦ „Белене", а сега машинното гласуване им било скъпо. Стига лъжи и глупости! Законът е закон и трябва да се спазва", призова Димитров. Председателят на Нова Република Радан Кънев нарече днешната победа „втората лоша новина за ГЕРБ и БСП". Нова Република призова лидерите на всички партии да апелират своите избиратели да предпочетат машинното гласуване пред това с хартиени бюлетини. Целта е да стане ясно коя партия разчита на честни избори и коя разчита на контролиран и купен вот.

Тереза Мей не е знаела предварително за указа на Тръмп за миграцията

http://www.mediapool.bg/tereza-mei-ne-e-znaela-predvaritelno-za-ukaza-na-tramp-za-migratsiyata-news259588.html

Британският премиер Тереза Мей заяви, че не е била информирана предварително за плановете на президента на САЩ Доналд Тръмп да подпише указ, замразяващ приемането в САЩ на кандидати за убежище, малко след като двамата се срещнаха във Вашингтон, предаде Ройтерс. Отговаряйки в парламента на питане от опозиционния лидер Джереми Корбин, Мей определи указа като "разединяващ и грешен" само четири дни след като настоя, че това е въпрос, засягащ единствено правителството на САЩ, допълва Асошиейтед прес. Въведената от Тръмп забрана за гражданите на 7 мюсюлмански страни да влизат на територията на САЩ за 90 дни - и за всички кандидати за убежище за 120 дни - предизвика бурни протести във Великобритания, както и призиви държавното посещение на Тръмп във Великобритания през тази година да бъде отменено. Помолена в събота да коментира забраната на пресконференция в Турция, Мей каза, че "САЩ са отговорни за политиката на САЩ за бежанците". Днес обаче тя заяви пред британските депутати: "Ние смятаме, че тази политика е разединяваща и грешна." Мей каза също, че не е била информирана предварително за плановете на Тръмп, нито дали забраната ще засегне граждани от Обединеното кралство.

Въвеждат ново правило във футбола: вън от игра за няколко минути при жълт картон

https://www.24chasa.bg/sport/article/6030674

Въвеждат ново правило във футбола: вън от игра за няколко минути при жълт картонНово правило може да навлезе във футбола още в началото на месец март. На ежегодното си събрание Бордът на междунардоната футболна асоциация (IFAB) ще разгледа предложението при жълт картон получилият го играч да напуска терена за няколко минути, съобщава бТВ. През това време той няма да бъде заменян.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване