Thalloderma Shop
02/01/17 05:35
(http://www.klassa.bg/)

Вече е ясно кога ще започне Brexit

 Британското правителство вече е наясно кога ще задейства процеса по Brexit. Това най-вероятно ще се случи на срещата на върха на ЕС на 9 март в Малта, където премиерът Тереза Мей ще уведоми европейските лидери, че активира член 50 от Лисабонския договор, с което стартира 2-годишната процедура по напускане на блока, съобщават английските медии.

Правителството ще прокара законопроекта през британския парламент до 7 март, а 2 дни по-късно Мей ще обяви началото на Brexit.

„Това е разумен план. Икономиката се оказа по-силна, отколкото предричаха най-песимистичните прогнози“, заяви депутатът от консерваторите Доминик Рааб.

„Премиерът е подготвил подробен и позитивен план за Brexit, който се радва на сериозна обществена подкрепа. Сега е време да започнем сериозна дипломация, за да осигурим най-добрата сделка за Великобритания“, посочи Рааб.

Минаването през парламента е необходимо след решението на Върховния съд. Законопроектът първо ще бъде внесен в Камарата на общините и след като бъде одобрен, ще премине към горната камара – тази на Лордовете.

Въпреки яростната съпротива на някои проевропейски настроени депутати, британският министър за Brexit Дейвид Дейвис призова народните представители да не се противопоставят на законопроекта в навечерието на дебата.

„Това не е законопроект дали Великобритания трябва да напусне ЕС, а как да го направи. Това е просто решение, което вече е взето, точка, от която няма връщане назад. Ние попитахме хората от Обединеното кралство дали искат да напуснат Европейския съюз. Те решиха, че искат“, посочи Дейвис.

Лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин обеща да не блокира законопроекта за напускането на ЕС. Но той внесе многобройни изменения в него, включително и такова, противопоставящо се на възможността Великобритания да се превърне в данъчен рай.

„Уважаваме волята на британския народ, но не и тази на консервативното правителство да налага по-малко права на работното място и по-лоши публични услуги, а най-големите корпорации да плащат още по-малко данъци“, подчерта Корбин.

„Лейбъристите ще гарантират чрез парламента, че британският народ ще има истинска отчетност и контрол върху преговорите за Brexit, тъй като никой не е гласувал, за да гарантира възможност на премиера Тереза Мей да решава самостоятелно нашето бъдеще“, категоричен бе той.

Въпреки позицията на Корбин, влиятелни членове на неговата партия твърдо се противопоставят на законопроекта за Brexit и няма да гласуват по волята на своя лидер.

 

 

 

Илия Лазаров

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване