ЕК призова румънското правителство да спре, предупреди за спиране на еврофондове

https://www.actualno.com/balkani/ek-prizova-rumynskoto-pravitelstvo-da-spre-predupredi-za-spirane-na-evrofondove-news_591363.html

Притеснително е това, което видяхме през последните няколко дни. Това не може да бъде интерпретирано по никакъв друг начин, освен отстъпление от върховенството на закона. Не мога да не призова румънското правителство да преосмисли действията си. Това заяви заместник-предс

Екшън план за председателството ни до 7 февруари

http://offnews.bg/news/n_1/n_646052.html

Екшън план за подготовката на страната ни за председателството на Съвета на ЕС ще бъде изготвен до 7 февруари. Той ще бъде представен на президента три дни по-късно.  Това каза служебният вицепремиер по подготовката на българското председателство на ЕС Деница Златева по БНТ. Няма как да ни се отнеме председателството на Съвета на ЕС или да се откажем от него, категорична бе тя.  Сформирани са 202 работни работни групи, започнало е обучение на хората, които ще участват в организацията на събитията. Няма да има смяна на вече назначените експерти, добави Златева.  Програмата на тройката Естония, България, Австрия ще се одобри до края на февруари, а националната на страната ни - малко преди началото на председателството, уточни вицепремиерът. Освен ремонта на НДК, ще бъде ремонтиран и Дом номер 2 в Бояна. Предстои обявяване на обществени поръчки и за логистика, хотели, микробуси. 90 души ще бъдат командировани в Брюксел. Работни места и заетост, енергиен съюз, миграция и сигурност и ЕС като световен играч са четирите приоритета на България.  Има забавяне при културната програма, понеже по време на председателството можем да промотираме страната си в Брюксел, Париж, Лондон и на други места. Ще има и събития в България. Имаме и предизвикателството с комуникационната стратегия, т.е. как да промотираме председателството навън и в страната, добави Златева.  Тя открои, че като цяло е доволна от наследеното, но има няколко области, в които трябва да се навакса.

В джамиите в Италия ще се проповядва на италиански език

http://www.cross.bg/italiya-ezik-italianski-1533398.html

/КРОСС/Мюсюлманите в Италия поеха ангажимент да отхвърлят всякаква форма на насилие и тероризъм и да проповядват в джамиите на италиански език, съобщава БНР. Те подписаха с вътрешното министерство пакт, определен от министъра Марко Минити като много важен документ, засягащ настоящето и бъдещето на страната чрез междурелигиозния диалог. Можем да имаме различни вероизповедания, но всички сме италианци, подчерта Минити. По някои оценки между 1 и 2 милиона души в Италия са мюсюлмани, повечето от които имигранти.    

Гръцки фермери и животновъди затвориха границата с Македония

http://www.cross.bg/fermeri-drygi-granitzata-1533399.html

/КРОСС/ Протестиращите в Гърция фермери и животновъди решиха в сряда да затворят граничния пункт до село Мачуково на гръцко-македонската граница най-малко до петък, 3 февруари, съобщава агенция ANA-MPA. Решението е взето след среща на координационния комитет в гръцката област Централна Македония.Въпреки това тези фермери няма да участват в митинга в днес, организиран от други фермери в центъра на град Солун и ще проведат нова среща, за да решат как да действат занапред.По-рано фермерите позволиха на 57 камиона да преминат границата и поискаха от полицията да отклони трафика по други пътища и към митницата при село Дойран.

Избрана е фирмата, която ще обезвреди опасния трихлоретан в "Полимери"

http://www.moreto.net/novini.php?n=342960

Консорциум „Ви Пи-Инд Еко” е фирмата, класирана на първо място от петте участници в обществената поръчка за транспортирането и екологосъобразното обезвреждане на съхранявания на територията на бившия завод „Полимери” в Девня трихлоретан.

Евродепутати поискаха от Албания да признае българското малцинство

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/02/02/2910998_evrodeputati_poiskaha_ot_albaniia_da_priznae/?ref=rss


В последния си годишен доклад за напредъка на на Албания Европейският парламент за първи път призова да се признае българското малцинство в страната. Евродепутатите Андрей Ковачев и Ангел Джамбазки бяха най-активни при измененията на доклада и осигуриха подкрепа в парламента за прокарването им.

В официалния текст на доклада пише, че са необходими допълнителни усилия, за да се защитят правата на всички малцинства в Албания. Препоръчва се "правата на хората с български етнически...

Европейският парламент поиска от Албания да признае българското малцинство

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/02/02/2910998_evropeiskiiat_parlament_poiska_ot_albaniia_da_priznae/?ref=rss


В последния си годишен доклад за напредъка на на Албания Европейският парламент за първи път призова да се признае българското малцинство в страната. Евродепутатите Андрей Ковачев и Ангел Джамбазки бяха най-активни при измененията на доклада и осигуриха подкрепа в парламента за прокарването им.

В официалния текст на доклада пише, че са необходими допълнителни усилия, за да се защитят правата на всички малцинства в Албания. Препоръчва се "правата на хората с български етнически...

Цачева обеща двойни заплати на учителите

http://offnews.bg/news/n_1/n_646048.html

На предстоящите парламентарни избори ГЕРБ ще заложат на програма за увеличаване на доходите, което може да доведе до ръст на пенсиите и най-вече до двойно увеличаване на учителските заплати, посочи Цецка Цачева от ГЕРБ пред bTV. Образованието ще бъде национален приоритет, уточни бившият председател на парламента. От думите й става ясно, че ГЕРБ обещават oщe да се борят с административната тежест, "която мори и бизнеса, и гражданите", и поражда корупция на ниските етажи на властта. Назначаването на проф. Огнян Герджиков за служебен премиер е удачно, министрите му също, но ме притеснява вторият ешалон – зам.-министрите. Те са от правителствата „Орешарски” и „Станишев”, коментира тя. Бившият председател на парламента не съжалява, че се е кандидатирала за президент въпреки загубата от Румен Радев. Според нея това е бил протестен вот с желание за промяна, но хората вече се убеждавали, че отново е ставало въпрос за предизборни обещания.

Засякоха ром със 150 килограма нелегален тютюн

https://www.24chasa.bg/region/article/6031479

Засякоха ром със 150 килограма нелегален тютюнМъж от Монтана е засечен на входа от Враца с голямо количество контрабанден тютюн. Това съобщиха от полицейската дирекция в Монтана. На 1- ви февруари т.г. е подаден сигнал в „Противодействие на криминалната престъпност” при ОД на МВР Монтана . При претърсването на колата „Ауди А 4“ с монтанска регистрация е установено, че 46- годишният Борислав М.

Фийон би победил Льо Пен, но французите искат да се оттегли от изборите

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/02/02/2910962_fiion_bi_pobedil_lyo_pen_no_francuzite_iskat_da_se/?ref=rss


Бившият премиер на Франция и кандидат на традиционната десница Франсоа Фийон би победил убедително лидера на националистите Марин льо Пен на президентските избори, но в същото време французите искат той да се оттегли от надпреварата заради скандал около миналото на съпругата му.

Това сочат две социологически проучвания, публикувани във френската преса и цитирани от "Ройтерс".

Според допитването на Ifop Fiducia, разпространено в сряда, Льо Пен може да спечели първия тур на...

Катаджиите да кажат и на какви коли свалиха номерата

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6028979

Катаджиите да кажат и на какви коли свалиха номератаНе е все едно да пострада хондичка или джип Катаджиите се счупиха да се хвалят на колко автомобила са свалили номерата. 67 изгорели. Дотук добре. Ама остава някак си едно неприятно чувство. Точно на какви коли са свалени номерата? Коя година са произведени? Да не се окаже, че пак вадим калъчката на дребните риби.

Тръмп на нож с австралийския премиер заради мигрантите

http://svetoven.pogled.info/news/82280/tramp-na-nozh-s-avstraliiskiya-premier-zaradi-migrantite

/Поглед.инфо/ Президентът на САЩ Доналд Тръмп и австралийският премиер Мласълм Търнбул имаха тежък телефонен разговор за мигрантско споразумение, а Тръмп се закани да проучи „глупавата сделка“.

Срещата Сърбия-Косово, с посредничеството на ЕС, завърши без резултат

http://www.moreto.net/novini.php?n=342955

Срещата на високо равнище между Сърбия и Косово с посредничеството на ЕС, завърши, като участниците в нея напуснаха сградата, без да дадат изявления пред журналистите, съобщи телевизия РТС. В преговорите участваха президентът и премиерът на Сърбия Томислав Николич и Александър Вучич, върховният представител на ЕС по външната политика Федерика Могерини, както и президентът на Косово Хашим Тачи и премиерът Иса Мустафа.

Самолет със 130 души на борда се подхлъзна при кацане

http://www.cross.bg/dyshi-samolet-zaginaha-1533397.html

/КРОСС/ Индонезийски пътнически самолет със 130 души се подхлъзна и напусна пистата при кацане на летище в Джокякарта заради проливен дъжд, съобщава "Франс прес". Няма пострадали хора. Самолетът Boeing 737-800 на индонезийския превозвач Garuda е напуснал пистата рано тази сутрин. Той е пътувал от Джакарта. Международното летище Adisutjipto в Централна Ява беше затворено след инцидента. Властите отбелязаха, че летището ще остане затворено до днес следобед. На самолета е имало 123 пътници и 7 души екипаж. Говорител на транспортното министерство отбеляза, че инцидентът се е случил вследствие на проливен дъжд. През юли 2015 година военен самолет катастрофира в Суматра. 144 души загинаха. През декември 2014 година загинаха 162 души при катастрофа на самолет на AirAsia.  

Захариева: Нека спре спекулацията, че при липса на машини няма да има избори

http://www.cross.bg/mashini-zaharieva-ekaterina-1533395.html

/КРОСС/Трябва да се спре спекулацията, че при липса на машини ще се касират изборите, все пак ще има хартиени бюлетини и смятам, че служебният кабинет ще успее да осигури, колкото се може повече машини, каза бившият правосъден министър Екатерина Захариева за БНТ. Според нея наистина администрацията трябва да планират от по-рано. "Все пак и ЦИК е постоянно действащ орган, а и е много важно да се реши дали ще се купуват, или наемат тези машини. Трябва и хора да се обучат, добре е администрацията да планира. Може и да са планирали за 2018, но е трябвало да се предвиди по-рано. Бъдещето е електронно дистанционно гласуване, но не съм противник на машинното", каза тя. Според Захариева трябва да се пуснат в обращение машини, които са тествани. "Не трябва и да се преекспонира и не бива да отблъскват хората от гласуването. Ще има хартиени бюлетини все пак", добави бившият правосъден министър. "Референдумът, дори да не стане задължителен, парламентът трябва да се произнесе по проекторешението, което ГЕРБ внесе, чакаме следващото НС след изборите. Заложените 17 мерки в доклада на ЕК не бива само да се отмятат, трябва и да се усетят, затова мисля, че срокът, реалният, е до края на 2018 г., коментира Екатерина Захариева. Важно е хората да усетят ефективно и качествено правосъдие, добави тя.

Новият министър на правосъдието за първи път във ВСС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6031463

Новият министър на правосъдието за първи път във ВССНовият министър на правосъдието Мария Павлова влезе за първи път на пленума на Висшия съдебен съвет, за да ръководи заседанието на съдебните кадровици. Тя бе посрещната с поздравления за министерския й пост. Получи и цветя от представляващия ВСС Димитър Узунов. Най-важната точка в дневния ред на заседанието е обсъждането на евродоклада за

Русия нарече "абсолютна лъжа" твърденията на Киев за обстрела на Ан-26

http://svetoven.pogled.info/russia/news/82279/rusiya-nareche-absolyutna-lazha-tvardeniyata-na-kiev-za-obstrela-na-an-26

/Поглед.инфо/ От щаба на руския Черноморски флот категорично опровергаха съобщенията от Украйна, че самолетът Ан-26 е бил обстрелван. По думите на представител на щаба всички заявления за обстрел от страна на Киев са "абсолютна лъжа", съобщи РИА "Новости" в сряда (1 февруари).

„Фейсбук” с глоба от 500 млн. долара за кражба на софтуер

http://www.cross.bg/dolara-okylys-feiisbyk-1533393.html

/КРОСС/Американски съд наложи глоба от 500 млн. долара на социалната мрежа „Фейсбук" заради кражба на технология за виртуална реалност. Компанията „Окулус", която „Фейсбук" купи през 2014 г. за 2 млрд. долара, използвала чужд софтуер, вграден в очилата „Окулус Рифт". Те бяха пуснати на пазара миналата година, съобщи БТВ. Според обвинението устройството е изградено с помощта на получен неправомерно компютърен код от геймърската компания „Зенимакс". От „Окулус" заявиха, че са разочаровани и ще обжалват решението на съда. Случаят заплашва да засенчи добрите новини за последните резултати на социалната мрежа. „Фейсбук" отбеляза силен завършек на 2016 г., като показа удвоена нетна печалба от 3,6 млрд. долара за последното тримесечие. Мрежата отчита 53% ръст в приходите от реклами и е на път да достигне 2 млрд. потребители през първата половина на 2017 г.    

Инициативният комитет на село Бели бряг с право на отговор за придобитите имоти от ММИ

http://www.cross.bg/beli-bryag-imoti-1533396.html

/КРОСС/ На 26 Януари 2017 Агенция КРОСС публикува становище на „Мини Марица-Изток" ЕАД относно начина на придобиване на жилищни имоти в селата Бели бряг и Трояново. Инициативният комитет на село Бели бряг потърси право на отговор на публикуваната информация.  Дословно публикуваме писмото на комитета: „Почти всички собственици и жители на селата са работили или са свързани по някакъв начин с въгледобива. Ние знаем, че без въглища няма да има нито топлина нито светлина в нашите домове. Сагата „село Бели бряг и село Трояново" започна след като ММИ получи концесия за добив на въглища през 2005г. Постепенно в рамките на следващите 3 години от тук и там разбрахме, че селото влиза в територията на минните работи на рудник Трояново-север. През 2008 г. направихме първата среща с ММИ. Зададоха се много въпроси, от които не разбрахме точно какво ще се прави. Все пак преди 1989 г. бяха закрити села заради добива на въглища и предполагахме, че ММИ и Министерски съвет ще вземат в кратък срок решение за закриване на Бели бряг и съответно за обезщетение на собствениците. Нищо подобно не се случи. През 2010 г. разбрахме, че подробният устройствен план е изработен и приет. Проведе се среща в актовата зала на община Раднево. ММИ бяха започнали да изкупуват земеделска земя и имоти в регулация. Само че от 2008 г. общинската администрация в Раднево спря да поддържа улиците, зелените площи и общинските сгради на с. Бели бряг

Бандерас планира да купи жилище в София

https://www.actualno.com/showbusiness/banderas-planira-da-kupi-jilishte-v-sofija-news_591353.html

Холивудският актьор Антонио Бандерас планира да си купи жилище в София, за да може да идва, когато си пожелае и да се радва на красотите на столицата. Испанският мачо се чувствал като у дома си на родна земя, затова и идвал толкова често да снима в студията на "Ню Бояна", разкр

Спортът в ефира на 2 февруари

http://offnews.bg/news/n_1/n_646049.html

Пъстра е програмата в тв ефира за спортните фенове днес. Националната телевизия ще излъчи квалификациите от Световната купа по сноуборд в Банско, а в ефира на Евроспорт ще върви турнира по снукър Мастърс в Берлин. 10,00 Универсиада, биатлон Евроспорт 1, пряко 11,00 Снукър, Мастърс в Германия, Евроспорт 2, пряко 11,30 Колоездене, обиколка на Дубай, Евроспорт 1, пряко 14,30 Сноуборд, СК в Банско, БНТ HD, пряко 16,00 Колоездене, обиколка на Валенсия, Евроспорт 1, пряко 16,00 Снукър, Мастърс в Германия, Евроспорт 1, пряко 18,00 Баскетбол, Евролига: Уникс - Олимпиакос, Мтел Спорт 1, пряко 21,00 Дартс, Висша лига, Нова спорт, пряко 22,00 Футбол, Селта - Алавес, bTV Action, пряко

Фирма за онлайн търговия отнесе акт за 1,5 милиона от варненските данъчни

http://www.moreto.net/novini.php?n=342959

Акт за над милион и половина лева е наложен на фирма за електронна търговия за недекларирани приходи. Това обяви Ваня Димитрова – шеф на дирекция „Контрол“ в НАП-Варна. Санкционираната фирма се е занимавала с онлайн търговия с авточасти.

Община глоби пенсионерка със 100 лева, защото храни кучета и котки

http://offnews.bg/news/n_1/n_646043.html

Община глоби пенсионерка, защото храни кучета и котки на улицата, съобщи bTV. Общината е Стара Загора, а глобата - 100 лева. Срещу Ваня Вангелова възнегодували съседи, които се подразнили, че бездомните четириноги се събират около блока в очакване на храна. Но жената не само храни животните - тя ги води на ветеринарен лекар за кастриране и лечение, когато е необходимо. Тя чисти и пространството, където храни бездомните животни, повечето от които са изхвърлени от стопаните си. Ваня, кучетата и котките живеят с пенсията ù - 180 лева. Съседите твърдят, че се страхуват за себе си и за децата си, а общината е застанала на тяхна страна, защото нейна наредба забранява храненето на бездомни животни. На това Ваня е отговорила писмено - няма да спре да храни животните, защото това е акт на хуманност.

Къде е проблемът с машинното гласуване

https://vesti.bg/bulgaria/kyde-e-problemyt-s-mashinnoto-glasuvane-6064939

Машинно гласуване досега е осигурено само в 500 секции, а трябва да е в 12 500. Шефът на фирмата, която осигурява машините за вота, твърди, че има варианти

Трудни опции за ЕС как да блокира средиземноморския мигрантски маршрут

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/82278/trudni-optsii-za-es-kak-da-blokira-sredizemnomorskiya-migrantski-marshrut

/Поглед.инфо/ Държавните ръководители на страните от ЕС ще се изправят на предстоящата си среща в Малта пред предизвикателство как да работят с изпадналата в хаос Либия и нежелаещите страни около Сахара, за да предотвратят будещия опасение подем на трафик на хора към Европа.

Бъркли е блокиран от протест на студенти срещу реч на крайно десен журналист

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/02/02/2910979_burkli_e_blokiran_ot_protest_na_studenti_sreshtu_rech/?ref=rss


В престижния калифорнийски университет в Бъркли избухнаха сблъсъци между полицията и студенти, протестиращи срещу пристигането на журналист от ултраконсервативния сайт Брайтбарт нюз, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Стотици демонстранти, главно студенти, скандираха "Накарайте го да млъкне", чупеха прозорци в кампуса, подпалиха щайги и хвърляха камъни по полицаите, които отвърнаха със сълзотворен газ.

Полицията отцепи района и университетът отмени в крайна сметка...

Масовите протести в Румъния доведоха до първа министерска оставка

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/02/02/2910978_masovite_protesti_v_rumuniia_dovedoha_do_purva/?ref=rss


Румънският министър на бизнеса, търговията и предприемачеството Флорин Жиану обяви, че подава оставка. Той обяви решението си рано тази сутрин провокиран от вчерашните многохилядни протести в страната.

Жиану напуска правителството на Сорин Гриндяну, защото "така му диктува съвестта, а тя не подлежи на преговори". В профила си във "Фейсбук" той посочва, че е разсъждавал отговорно върху етичността на по-нататъшните си действия и затова как ще погледне детето си в очите и какво ще му...

Вижте изригването на Питон де ла Фурнез (видео)

https://vesti.bg/sviat/blizak-iztok-i-afrika/vizhte-izrigvaneto-na-piton-de-la-furnez-video-6064940

Вулканът на остров Реюнион е един от най-активните на земята, заедно с Етна в Италия и Килауеа на Хаваите

Омбудсманът: ЦИК не си свърши работата за машинното гласуване

http://offnews.bg/news/n_1/n_646045.html

Не съм очаквала, че институциите до такава степен ще неглижират своите ангажименти, че в един момент ще обявят, че не могат да изпълнят разпоредбите на закона. Това заяви пред БНР омбудсманът Мая Манолова по повод вчерашното решение на ВАС, който постанови, че на предстоящия предсрочен парламентарен вот във всички секции трябва да бъдат осигурени машини за гласуване. Манолова допълни, че в закона е бил предвиден плавен преход за въвеждане на машинното гласуване, докато се стигне до 1 януари 2017 година, когато трябва при провеждането на всички избори на избирателите да бъдат осигурена възможност да дадат вота си чрез машина. Според Мая Манолова е било възможно да се предприемат необходимите стъпки, за да се осигурят машини за гласуване, но това не направено. "Ако ЦИК си беше свършила по надлежния начин работата, вече щеше да има ясен план за това откъде могат да бъдат доставени машини, каква е най-добрата цена, кое е най-доброто качество, кои са най-добрите фирми. Можеше това да бъде възложено на български производители", коментира още омбудсманът. Според нея текстовете на закона са пределно ясни. "И последното парламентарно мнозинство – през 2016 година, през месец май – разсъждаваше по темата "машинно гласуване". И не промени нищо – не отложи възможността, всъщност задължението, да се провежда машинно гласуване - задължително след президентските – на всички последващи избори", каза Манолова. Тя  определи аргументите, че машинното гласуване може да не бъде приложено във всички секции на предстоящия вот, като абсурдни и "правни небивалици" и отново отбеляза, че депутатите са знаели какво пише в Изборния кодекс, но не са го променили. "Ако ЦИК по някаква причина, са смятали, че е невъзможно да изпълнят този законов текст – за последен път Кодексът беше отворен в края на месец октомври – седмица преди президентските избори, тези промени – че отлагат с още една година или колкото време им трябва да се организира машинното гласуване – тези промени можеха да бъдат направени тогава. Че ще има предсрочни парламентарни избори, се знае буквално от деня на втория тур на президентските избори – имаше три месеца време да се промени законът", добави Манолова. Според нея въвеждането на машинното гласуване не е самоцел и прищявка, а най-важното условие за честни избори.

Експерти: 50 души дневно умират от мръсен въздух у нас

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6031429

Експерти: 50 души дневно умират от мръсен въздух у нас50 души дневно умират от мръсен въздух у нас. Тревожната статистика е на специалистите по белодробни заболявания. С падането на температурите и тежките метеорологични условия, се покачва нивото на замърсяване на въздуха. Причините са масовото ползване на твърдо гориво за отопление, автомобилите и географското положение, съобщи БНТ.

Меркел пристига на посещение в Турция при обтегнати отношения с Ердоган

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/02/02/2910976_merkel_pristiga_na_poseshtenie_v_turciia_pri_obtegnati/?ref=rss


Канцлерът на Германия пристига днес на посещение в Турция сред обтегнати отношения между двете страни, критики за ограничаване на свободата в страната и обвинения, че по този начин Ангела Меркел легитимира силови действия на президента Реджеп Тайип Ердоган срещу политическите му опоненти.

В същото време това е първата визита в ключов съюзник от НАТО след неуспешния опит за преврат през юли и десетина месеца, след като влезе в сила споразумението на ЕС с Турция за спиране на...

Организират екскурзия "По-стъпките на Мелания"

https://vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/organizirat-ekskurziia-po-stypkite-na-melaniia-6064938

Екскурзиите са обиколка на местата, където Мелания е живяла и работила преди да замине за САЩ

Учени: Водата на Земята е произлязала от недрата й

https://www.24chasa.bg/novini/article/6031420

Учени: Водата на Земята е произлязала от недрата йИрландски, канадски и китайски геофизици установиха, че водата на Земята не е била донесена от астероиди или метеорити, а се е появила в резултат на химични реакции в недрата й, съобщи Лента, цитирани от БТА. Учените създали модел на условията, които са характерни за недрата на Земята - температура около 1400 градуса Целзий и налягане,

ГЕРБ отново първи в ЦИК

https://www.actualno.com/politics/gerb-otnovo-pyrvi-v-cik-news_591343.html

ГЕРБ подаде документи в Централната избирателна комисия (ЦИК) за регистрация за участие в предстоящите предсрочни парламентарни избори тази сутрин. Минути преди 9 часа тази сутрин ГЕРБ спази традицията си и първа всене папките с необходимите подписи за участие във вота през март. В ЦИК дойдоха административният секретар на партията и областен координатор в София Цветомир Паунов, Димитър Главчев, Десислава Атанасова и младежи от ГЕРБ.

А тези неща за машинното гласуване дали ги съобразихме навреме?

https://www.actualno.com/actualno/a-tezi-neshta-za-mashinnoto-glasuvane-dali-gi-syobrazihme-navreme-news_591338.html

​Върховният административен съд (ВАС) реши, че на предстоящите предсрочни парламентарни избори на 26 март трябва във всяка от над 12 000 избирателни секции да има освен хартиени бюлетини и машина за гласуване. Така ВАС отмени решението на Централната избирателна комисия (ЦИК)

Стоянка Мутафова става на 95 години

http://www.moreto.net/novini.php?n=342958

Голямата актриса Стоянка Мутафова навършва 95 години. Тя се завърна на сцената преди няколко седмици, след като прекара известно време в болница в края на миналата година. Здавословното й състояние сега е добро. В сряда вечерта кралицата на комедията беше посрещната с бурни аплодисменти в голямата зала на Сатиричния театър.

„Фейсбук” с глоба от 500 млн. долара за кражба на софтуер

https://www.24chasa.bg/novini/article/6031417

„Фейсбук” с глоба от 500 млн. долара за кражба на софтуерАмерикански съд наложи глоба от 500 млн. долара на социалната мрежа „Фейсбук” заради кражба на технология за виртуална реалност. Компанията „Окулус”, която „Фейсбук” купи през 2014 г. за 2 млрд. долара, използвала чужд софтуер, вграден в очилата „Окулус Рифт”. Те бяха пуснати на пазара миналата година, съобщи БТВ.

Западът вдигна жълт картон на Румъния

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/82277/zapadat-vdigna-zhalt-karton-na-rumaniya

/Поглед.инфо/ Шест западни държави изразиха дълбока загриженост от решението на румънското правителство да амнистира или намали наказанията на осъдени корупционери и предупредиха, че това може да подкопае успехите на Букурещ в борбата с корупцията.

Настимир Ананиев: При машинното гласуване няма как да имаш недействителна бюлетина

https://www.actualno.com/politics/nastimir-ananiev-pri-mashinnoto-glasuvane-njama-kak-da-imash-nedejstvitelna-buletina-news_591341.html

Когато има един закон, той трябва да се съблюдава от органа, който е задължен да го прави, и това е ЦИК в случая. Всеки се дърпаше до последно. Трябваше съдът да каже, че машинното гласуване се налага. При машинното гласуване няма как да имаш недействителна бюлетина. Това каза

НАП глоби фирма за онлайн търговия с авточасти с рекордните 1.5 млн. лева

http://econ.bg/Новини/НАП-глоби-фирма-за-онлайн-търговия-с-авточасти-с-рекордните-1-5-млн-лева_l.a_i.736642_at.1.html

Фирма за онлайн търговия с авточасти е глобена с рекордните милион и половина лева за укриване на доходи, съобщи директорът на дирекция "Контрол" в...

Още обществени поръчки предстоят за председателството ни на ЕС

https://www.actualno.com/politics/oshte-obshtestveni-porychki-predstojat-za-predsedatelstvoto-ni-na-es-news_591336.html

Факт е, че България и Румъния са в ситуация единствени по рода си да бъдат наблюдавани по механизма за сътрудничество и оценка. Но механизмът като такъв за двете държави е леко дискриминационен. Това каза служебният вицепремиер по подготовката на председателството на Бълг

Елингтън Морис - котката със специална мисия

https://vesti.bg/lyubopitno/sveji/elingtyn-moris-kotkata-sys-specialna-misiia-6064936

Задачата на котарака е да успокоява и да носи малко щастие на критично болни хора

Меркел на визита в Турция, среща се с Ердоган

https://www.24chasa.bg/novini/article/6031408

Меркел на визита в Турция, среща се с Ердоган
Днес германският канцлер пристига в страната, за да се срещне с президента Реджеп Тайип Ердоган, информира Нова телевизия. Основни теми на разговорите ще бъдат бежанската криза, регионални проблеми, сътрудничеството в борбата срещу тероризма и икономически въпроси. Това е първата визита на Меркел в Турция след опита за преврат юли миналата година

Омбудсманът се изправя днес в съда срещу „Топлофикация“

http://bulgarski.pogled.info/news/82276/ombudsmanat-se-izpravya-dnes-v-sada-sreshtu-toplofikatsiya

/Поглед.инфо/ Днес, 2 февруари 2017 г., от 13.00 часа омбудсманът Мая Манолова ще се яви на дело срещу изпълнителния директор на „Топлофикация София“ ЕАД в  Административен съд – София-град .

Медалите за игрите в Токио 2020 ще са направени от мобилни телефони

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/02/02/2910865_medalite_za_igrite_v_tokio_2020_shte_sa_napraveni_ot/?ref=rss


Медалите за олимпийските и параолимпийските игри в Токио 2020 ще бъдат направени от рециклирани мобилни телефони.

Японците ще бъдат призовани да дарят старите си телефони и други малки електронни устройства, излезли от употреба. Така организаторите се надява да съберат необходимите материали за 5000 медала.

Целта на инициативата е да се покаже по-различен и екологичен подход и да се намалят разходите.

"Проект, който позволява на хората в Япония да участват в...

ГЕРБ обещава двойно увеличение на учителските заплати

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/gerb-obeshtava-dvoino-uvelichenie-na-uchitelskite-zaplati-233220/

След мандата на партията има 3,6% ръст на икономиката, ставихме една подредена държава, заяви Цецка Цачева

Готвят денонощни проверки на шума във Варна и курортите

http://www.moreto.net/novini.php?n=342957

Денонощен контрол на шума в заведенията във Варна и курортите край града ще бъде въведен това лято. Досега Регионалната здравна инспекция, която единствена има акредитация и апаратура, мереше децибелите периодично или след конкретни сигнали.

Гръцките фермери ще влязат с трактори в центъра на Солун днес

https://www.24chasa.bg/novini/article/6031402

Гръцките фермери ще влязат с трактори в центъра на Солун днес 

Гръцките фермери, протестиращи срещу данъчните и пенсионните реформи на правителството, днес ще влязат с трактори в центъра на Солун, информира БНТ. В същото време остават и блокадите по основните магистрали в страната. Земеделска техника и засилено полицейско присъствие има към пункта Промахон-Кулата на границата с България,

ГЕРБ се регистрира първа за парламентарните избори

https://www.24chasa.bg/novini/article/6031403

ГЕРБ се регистрира първа за парламентарните избориПо традиция ГЕРБ се регистрира в първата възможна минута след отварянето на ЦИК за документи на участниците в избори. За предсрочния парламентарен вот книжата на партията внесоха Десислава Атанасова, Димитър Главчев и Цветомир Паунов. Вписването първи в ЦИК е традиция за ГЕРБ още от първите избори, на които участва - европейските през 2007 т.

Иван Ласкин: Убитите кошути са отмъщение на лична основа (видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6031391

Иван Ласкин: Убитите кошути са отмъщение на лична основа (видео)Жестокост към животни, непонятна дори за ловци. Отстрел на два благородни елена, четири бременни кошути и една кошута лопатар бе извършен край град Попово. Предполага се, че е стреляно за забавление. Това предизвика бурни реакции в социалните мрежи. Труповете на животните били намерени от горски служители с десетки години стаж в системата.

Британският парламент даде зелена светлина за Брекзит

http://www.mediapool.bg/britanskiyat-parlament-dade-zelena-svetlina-za-brekzit-news259601.html

Британските депутати одобриха продължаването на разглеждането на проектозакона, разрешаващ на правителството да започне преговори за излизане от ЕС, предаде Франс прес. Депутатите одобриха продължаването на дискусиите с 498 гласа "за" и 114 "против". Преди това те отхвърлиха с 336 гласа "за" и 100 "против" предложената от Шотландската национална партия поправка, която имаше за цел да унищожи закона в зародиш, отбелязва АФП. Според поправката законът не е трябвало да се разглежда, защото правителството на премиера Тереза Мей няма намерение да се допита до регионалните парламенти, не е публикувало "бяла книга" за стратегията си, "отказва да даде гаранции за положението на жителите на ЕС, живеещи във Великобритания" и не е отговорило на серия въпроси, отнасящи се до изтеглянето от Общия европейски пазар. Преди гласуването Тереза Мей отговори на част от критиките, обявявайки, че "бялата книга" ще бъде публикувана в четвъртък, отбелязва АФП.  Предложението имаше твърде малки шансове да бъде прието, тъй като Консервативната партия притежава мнозинство в долната камара на британския парламент, а Лейбъристката партия обеща да не блокира проектозакона. Преди референдума за Брекзита през юни миналата година две трети от британските депутати бяха против излизане от ЕС. Мнозинството от тях обаче смятат, че е трудно да се противопоставят на волята на избирателите, 52 на сто от които подкрепиха напускането на ЕС. Дебатите по темата продължават и през следващата седмица в британския парламент.

В САЩ плашат с криза за бекон

https://www.actualno.com/curious/v-sasht-plashat-s-kriza-za-bekon-news_591331.html

Сайт в интернет се опита да разтревожи американците, след като се запита дали има "недостиг на бекон" в страната. Сайтът baconshortage.com посочва, че резервите от бекон в страната са най-ниски от 60 години насам. Графиката в заглавната страница на сайта е вече доста тревожна – от н

Германският министър на икономиката за Тръмп - това е тревожно и дразнещо

http://econ.bg/Новини/Германският-министър-на-икономиката-за-Тръмп-това-е-тревожно-и-дразнещо_l.a_i.736641_at.1.html

Германският министър на икономиката Бригите Циприс се присъедини към бизнес лидерите в страната и изрази тревога от заплахите срещу най-голямата...

Порошенко планира референдум за влизане на Украйна в НАТО

https://www.24chasa.bg/novini/article/6031387

Порошенко планира референдум за влизане на Украйна в НАТОПланове за провеждане на референдум по въпроса за влизане на Украйна в НАТО обяви украинският държавен глава Петро Порошенко, съобщава агенция Интерфакс, цитирана от Фокус. „Преди четири години само 16% (от украинските граждани – б.пр.) подкрепяха идеята за влизане на Украйна (в НАТО), сега – 54%“, заяви Порошенко в интервю за германски вестник.

Рекс Тилърсън се закле като държавен секретар на САЩ

http://www.mediapool.bg/reks-tilarsan-se-zakle-kato-darzhaven-sekretar-na-sasht-news259600.html

Бившият шеф на петролната компания "Ексон Мобил" се закле като държавен секретар на САЩ, след като получи подкрепата на Сената, съобщи ББС. За назначението му гласуваха всичките 52-ма републикански сенатори. В крайна сметка към тях се присъединиха и 4-ма от демократите. „Получих и огромен поток от великолепни писма с насърчителни думи от хора от цялата страна, които не познавам. Техните послания наистина ще ми напомнят, заемайки поста държавен секретар, че като служа на този президент, аз служа на техния интерес и ще представлявам интересите на целия американски народ винаги и по всяко време“, увери Тилърсън. Първият външен мнистър, когото ще приеме новият държавен секретар на САЩ е германският – Зигмар Габриел. Той заяви преди визитата си в четвъртък, че ще занесе във Вашингтон послание на приятелство и доверие, независимо от размяната на критики между двете страни. По-рано тази седмица бъдещият ръководител на нов Съвет за търговията към Белия дом Питър Наваро обвини Берлин, че използва "силно занижена стойност" на еврото, за да "експлоатира" САЩ и партньорите им от Евросъюза. Президентът Доналд Тръмп пък е критичен към германската политика на отворени врати към бежанците, а канцлерът Ангела Меркел на свой ред осъжда указа му, който забранява на граждани от седем мюсюлмански държави да влизат в САЩ.

Фейсбук ще плати 500 млн. долара глоба за кражба на технологична иновация

http://www.moreto.net/novini.php?n=342953

Американски съд наложи глоба от 500 млн. долара на Фейсбук и неговата компания "Окулус" заради кражба на технология за виртуална реалност. Делото бе заведено от компанията "ЗениМакс", които твърдят, че софтуерът за виртуална реалност, вграден в очилата "Окулус Рифт", е всъщност техен.

Няма майка - няма пари

http://offnews.bg/news/n_1/n_646039.html

На 8 март 2002 г. цяла България бе потресена от страшна трагедия. Тогава жена бременна в осмия месец и съпругът ù са убити от пиян шофьор на тротоара. Лекарите извършват сложна операция, за да спасят поне бебето. Ражда се малкият Любчо, който обаче има множество увреждания. Оттогава, вече 14 години, за него се грижи баба му Санка Христова. Оказва се обаче, че тя не може да ползва предвидената за такива случаи помощ от държавата от 930 лева на месец, тъй като тя не е родител, осиновител или приемен родител на Любчо, а негов попечител. А законът прави разлика между понятията, разказва блогът "Мама Нинджа". Ето и цялата публикация:  Преди няколко дни полицията залови крадла, която открадна парите, събрани за помощи на малкия Любчо от Бургас. Възмутителна история – да задигнеш парите на болно детенце. Интересно ми е обаче кой ще се погрижи да върне парите на един друг Любчо, който също се нуждае от помощ. Малко са хората, които не са чували историята му . Месец преди да се роди, шофьор блъска майка му и баща му на пешеходна пътека. Успяват да извадят бебето от жената, която умира, но то се ражда с множество увреждания. След време си отива и баща му, който така и не се събужда от комата. За малкото момченце грижите поемат родителите на майката. С годините детето претърпява множество операции, но се бори, работи с рехабилитаторите си ежедневно, учи с частен учител, за да не изостава от връстниците си. И ако до момента успява, причината е само една – баба му Санка Христова. Жената е прозряла простата истина – не оказваш ли натиск на институциите – не съществуваш. Сега тя е започнала нова битка – за правото на внучето си да получава предвидените в Закона за държавния бюджет 930 лева месечни помощи. Защо трябва да се бори за нещо, което ù се полага? Защото законът не е предвидил частен случай като нейния – тя не е родител, осиновител или приемен родител на Любчо, а негов попечител. В разговор Санка споделя, че никога не ù е минавало през ум да осиновява внучето си: „Той си има майка, макар и починала, тя нито го е изоставила по своя воля, нито се е отказала от него“. Така жената пази паметта на дъщеря си неосквернена. Признава, че социалните служители, с които е разговаряла за проблема с месечните помощи са били отзивчиви и са предложили вариант – да получава помощите като приемен родител, което обаче изисква време за подготовка на документите. Дано Любчо получи помощите си със задна дата. Иначе ще е крещяща несправедливост. За Санка остават обидата и огорчението, че за пореден път трябва да води битки, които в нормална държава щяха да ù бъдат спестени. Жената признава, че вече е уморена от всичко, което е трябвало да преживее през годините, въпреки че не губи кураж. Вярно е, че обгрижването на внучето ù става все по-трудно с порастването, но има много сериозен мотив да не се предава – момчето, което обича така, както щяха да го обичат родителите, които много са го искали. Това се случва, когато се правят закони кампанийно . Така може да се окаже, че според Закона за семейните помощи за деца имаш право на помощи, а според Закона за държавния бюджет – нямаш. Нищо ново, нищо изненадващо, като се има предвид, че и двата бяха подготвени на бърза ръка и без много обмисляне. И тъй като тук полицията няма как да се намеси и да арестува виновния, много молим отговорните лица и служби да се самосезират и да направят нужното, за да върнат парите, които се полагат на едно дете, вече достатъчно ограбено от съдбата. Препечатваме статията е от блога на Мария Пеева "Мама Нинджа"  с разрешението на автора.

Скандален самозванец водил "литургия" в памет на жертвите на комунизма

https://www.24chasa.bg/novini/article/6031389

Скандален самозванец водил "литургия" в памет на жертвите на комунизмаДуховникът-менте Гервасий е известен с гей скандали и пиянски оргии, показа проверка на "24 часа" Той не е клирик на църквата, Неврокопски митрополит е Серафим, уточняват от Св. Синод Скандалният разколник и самозванец Гервасий участвал в мероприятието на Съюза на репресираните в памет на жертвите на комунизма.

И Йоханес Бьо се опълчи срещу Логинов

http://offnews.bg/news/n_1/n_646044.html

Язвителният коментар на френската звезда в биатлона Мартен Фуркад по отношение на завърналия се след наказание за употреба на допинг руснак Александър Логинов намери подкрепа в лицето на норвежеца Йоханес Бьо. Цяла Русия скочи срещу Фуркад, като основният мотив беше, че Логинов е изтърпял санкцията си и няма проблем да участва на стартиращото следващата седмица световно първенство в Хохфилцен. "Логинов ме е побеждавал с допинг в няколко състезания. Няма как да ми бъде симпатичен. Надявам се, да не го срещам, макар и да е отбил наказанието си. Не е хубаво, когато хващани с допинг се връщат и започват да показват добри резултати. Това е ужасно за спорта. Не решавам аз кой да влезе в отбора на Русия, но включването му е грешка. В крайна сметка заради случаи като неговия искаме промени в антидопинговите правила. Не можем да го спрем, но няма да се радвам да го видя на старта", коментира Бьо. Мартен Фуркад получи подкрепа и от по-големия си брат Симон. Известният руски коментатор Дмитрий Губерниев пък недоумява защо му е на Фуркад да се занимава с Логинов, тъй като двамата са от различна класа. "Единственият конкурент на Фуркад в момента е той самия. Измисли си дразнител, за да се мотивира за световното", смята Губерниев.

Порошенко потвърди, че би насрочил референдум за членство в НАТО

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/02/02/2910969_poroshenko_potvurdi_che_bi_nasrochil_referendum_za/?ref=rss


Президентът на Украйна заяви пред германски вестник, че е готов да насрочи референдум за членството на Украйна в НАТО. Причината според него е, че вече повече от половината му сънародници подкрепяли подобна промяна на неутралитета на страната.

Интервюто му пред "Берлинер моргенпост" идва в момент на поредното изостряне на напрежението в Източна Украйна, където има убити в сражения и артилерийски обстрел. Москва изтъкна кризата около Авдеевка и Макеевка като причина да има директни...

Деница Златева: Няма как да ни се отнеме председателството на Съвета на ЕС

http://www.cross.bg/predsedatelstvoto-zlateva-imame-1533392.html

/КРОСС/ "Искам да пресечем всякаква спекулация, няма как да ни се отнеме председателството на Съвета на ЕС или да се откажем от него", каза служебният вицепремиер по подготовката на българското председателство на ЕС Деница Златева в сутрешния блок на БНТ. "Бих призовала всички да спрем с това, имаме забавяне, но ще имаме конкретен екшън план следващата седмица. Един от основните приоритети е председателството на ЕС, имаме подкрепа и от Брюксел", допълни тя. "Програмата на тройката Естония, България, Австрия ще се одобри до края на февруари, а националната, на страната ни - малко преди началото на председателството. Относно техническата част и предстоящите ремонти на НДК и Дом 2 Златева открои, че има напредък там и че само Зала 3 ще се ремонтира основно, а за Дом 2 вече е пусната обществена поръчка", коментира Деница Златева. "Има забавяне обаче при културната програма, понеже по време на председателството можем да промотираме страната си, което ще се случва в Брюксел, Париж, Лондон и на други места. Ще има и събития в България. Имаме и предизвикателството с комуникационната стратегия, т.е. как промотираме председателството навън и в страната", добави Златева. Тя открои, че като цяло е доволна от наследеното, но има няколко области, в които трябва да се навакса.  

Министър от румънското правителство подаде оставка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6031379

Министър от румънското правителство подаде оставкаРумънският министър на бизнеса, търговията и предприемачеството Флорин Жиану обяви, че подава оставка от правителството на Сорин Гриндяну, като подчерта, че преустановява дейността си в правителството, защото така му диктува съвестта, "а тя не подлежи на преговори", предаде агенция Аджерпрес, предава БТА.

Курортен град в Хърватия се зае да затопли морето с 10 градуса

http://www.dnevnik.bg/na_put/2017/02/02/2910632_kurorten_grad_v_hurvatiia_se_zae_da_zatopli_moreto_s/?ref=rss


Морската вода край един от плажовете в курортното хърватско градче Водице ще е с 10% по-топла, отколкото наоколо. Това предвижда общински план, чието осъществяване вече е започнало и се очаква да приключи за четири месеца, разказва местният "Ютарни лист".

В морето край централния градски плаж на далматинския бряг ще бъдат изградени специални конструкции, така че да създадат изкуствена лагуна. В нея водата ще се затопля повече, а температурната разлика ще е поне 10 градуса, сочат...

Цачева се шокирала, че резултатът от президентските избори бил обвързан с живота на кабинета

https://www.actualno.com/politics/cacheva-se-shokirala-che-rezultatyt-ot-prezidentskite-izbori-bil-obvyrzan-s-jivota-na-kabineta-news_591335.html

Не съжалявам, че участвах в президентската кампания. Натрупах опит. Това заяви бившият председател на парламента и кандидат на ГЕРБ за президент Цецка Цачева. "Всяка кампания е трудна, но има и своите изключително емоционални моменти. Най-силният удар за мен беше, че резулт

Мая Манолова срещу "Топлофикация" в съда днес

http://offnews.bg/news/n_1/n_646042.html

Националният омбудсман Мая Манолова се изправя в съда срещу изпълнителния директор на "Топлофикация" днес. Заседанието по делото в Административния съд в София е насрочено за 13 ч. То е заведено от Манолова заради отказа на столичната "Топлофикация" да предостави информация по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) за дейността на дружеството по събиране на вземанията си по съдебен ред. На 7 октомври 2016 г. общественият защитник поиска отговор на десет въпроса. В рамките на 14-дневния срок омбудсманът не получи изрично решение съгласно законовите изисквания.  Вместо това, от „Топлофикация София“ ЕАД изразиха писмено становище, в което се твърди, че поисканата информация и субекти не попадат в приложното поле на закона. Манолова е категорична, че исканата информация е от обществен интерес и заведе дело за получаването ù - омбудсманът поиска от монополното дружество информация за т.нар. "юрисконсултски възнаграждения", които „Топлофикация“ прибира от своите длъжници, въпреки че заплатите на юристите ù са включени в цената на топлинната енергия, одобрена от КЕВР. По информация на обществения защитник дружеството е събрало над 15 млн. лева от потребителите в столицата само през миналата година чрез започнатите дела срещу 21 хиляди столичани.  В тези производства дружеството е поискало минимум 300 лева пред съда, 350 лева пред частен съдебен изпълнител, дължими са и 300 лева по исковото производство. Ето и въпросите на Мая Манолова: 1. Какъв е размерът на присъдените юрисконсултски възнаграждения по съдебни и изпълнителни дела, заведени от „Топлофикация София“ ЕАД за 2015 г.? 2. Колко от присъдените на "Топлофикация" за 2015 г. юрисконсултски възнаграждения са събрани, как са осчетоводени и как са разходвани? 3. Колко юрисконсулти са работили в дружеството през 2015 г. и какъв е размерът на трудовите им възнаграждения за същата година? 4. Какъв е размерът за 2015 г. на изплатените от дружеството заплати и допълнително материално стимулиране на юрисконсултите? 5. Какъв е размерът на средствата, изразходвани от дружеството за повишаване квалификацията на юрисконсултите и за предоставяне на здравословни условия на труд, в т.ч. материално-техническа обезпеченост за полагането му? 6. Какъв е броят на заведените срещу длъжници съдебни и изпълнителни дела през 2015 г.? 7. Какъв е размерът на внесените върху юрисконсултските възнаграждения данъци за 2015 г.? 8. Каква част от размера на присъдените за 2015 г. юрисконсултски възнаграждения са изплатени на юрисконсултите в дружеството? 9. Какъв е броят на сключените с адвокати договори за правна помощ и процесуално представителство за 2015 г. и какъв е размерът на възнагражденията, изплатени по тях?  10. По колко съдебни и изпълнителни дела през 2015 г. са ползвани адвокатски услуги?

Иран все повече поема контрол над Ирак, обяви Тръмп

http://www.mediapool.bg/iran-vse-poveche-poema-kontrol-nad-irak-obyavi-tramp-news259599.html

Президентът на САЩ Доналд Тръмп смята, че Иран все повече и повече поема контрол над Ирак въпреки средствата, които Вашингтон е вложил там, предаде БТА. "Иран бързо превзема Ирак все повече и повече, дори след като САЩ похарчиха там над три трилиона долара. Това отдавна е очевидно", написа Тръмп в Туитър. Съветникът му за националната сигурност Майкъл Флин заяви на редовен брифинг за журналисти, че САЩ осъждат извършеното от Иран изпитание на балистични ракети и смятат, че подобни действия подкопават стабилността и сигурността в региона, поради което отправят на Иран официално предупреждение. Впоследствие представители на Белия дом заявиха, че проучват широк кръг от възможни ответни мерки.

До 7 февруари ще бъде изготвен екшън план за подготовката на председателството на ЕС

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/02/02/2910985_do_7_fevruari_shte_bude_izgotven_ekshun_plan_za/?ref=rss


До 7 февруари ще бъде изготвен екшън план за подготовката на България за председателството на Съвета на Европейския съюз (ЕС) от 1 януари 2018 година. До 10 февруари планът трябва да бъде представен на президента Румен Радев.

Това обяви в интервю за БНТ служебният вицепремиер по подготовката на българското председателство на Съвета на ЕС Деница Златева. Сформирани са 202 работни работни групи, започнало е обучение на хората, които ще участват в организацията на събитията, информира...

Бионсе бременна, чака близнаци

http://www.dnes.bg/zvezdi/2017/02/02/bionse-bremenna-chaka-bliznaci.330673

Благодарни сме, че семейството ни ще се разрасне с още двама, каза певицата

Няколко района без вода днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=342956

Няколко района ще са без вода днес във Варна поради аварии, съобщиха от ВиК-дружеството за Moreto.net - кв."Галата" - до около 15 ч. - местност "Зеленика" - до около 15 ч. - местностите Траката, Евксиноград, Манастирски рид, Ален мак - до около 13 ч.

Христо Иванов: "Да, България" е отворена за разговор с "Нова република"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/02/02/2910959_hristo_ivanov_da_bulgariia_e_otvorena_za_razgovor_s/?ref=rss


Бившият правосъден министър Христо Иванов обяви, че "Да, България" е готова да се включи в разговори с "Нова република" на Радан Кънев и Гражданския съвет - структурата, която беше създадена към Реформаторския блок. Това става ясно от съобщение на партията и е отговор на вчерашния призив на лидера на БЗНС Николай Ненчев за "общ демократичн блок".

Бившият министър на отбраната изпрати отоврено писмо до Иванов, Кънев и лидера на "Гражданския съвет" Гроздан Караджов, в което настоява...

"Да, България" е отворена за разговор с "Нова република"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/02/02/2910959_da_bulgariia_e_otvorena_za_razgovor_s_nova_republika/?ref=rss


Бившият правосъден министър Христо Иванов обяви, че партията му "Да, България" е готова да се включи в разговори за евентуално обединение с новия политически проект на Радан Кънев "Нова република". Това стана след вчерашния призив на лидера на БЗНС Николай Ненчев за "общ демократичн блок".

Бившият министър на отбраната изпрати отоврено писмо до Иванов, Кънев и лидера на "Гражданския съвет" Гроздан Караджов, в което настоява "да загърбим дребните лични и тяснопартийни амбиции" и "да...

Заради код за видеоигри, Facebook беше осъден да плати половин милиард

https://www.actualno.com/sciencelogy/zaradi-kod-za-videoigri-facebook-beshe-osyden-da-plati-polovin-miliard-news_591329.html

Американски съд наложи глоба от 500 млн. долара на Facebook и неговата компания Oculus заради кражба на технология за виртуална реалност, предаде БГНЕС. Обжалване на присъдата обаче ще има. Делото бе заведено от компанията ZeniMax, която твърдеше, че софтуерът за виртуална реалност, вг

Русия затегна контрола по границата с Беларус

http://www.cross.bg/rysiya-belarys-granitzata-1533391.html

/КРОСС/ Руската Федерална служба за сигурност (ФСС) е установила контрол по границата с Беларус в отговор на решение на Минск да отмени визите за краткосрочни пътувания на граждани от 80 страни, включително САЩ и членовете на Европейския съюз, съобщават световните агенции. ФСС е въвела цялостен режим за охрана на границата на Русия с някогашния й съветски съсед, според документи, разпространени от правителството вчера. Русия и Беларус поддържат тесни политически и икономически връзки и досега нямаха контрол по общата граница. Но решението на беларуския президент Александър Лукашенко за премахване на визите притесни Русия, която гледа на него като на заплаха за сигурността си.    

Ректори искат от служебния кабинет промени във финансирането на висшето образование

http://econ.bg/Новини/Ректори-искат-от-служебния-кабинет-промени-във-финансирането-на-висшето-образование_l.a_i.736640_at.1.html

Ректори на висши учебни заведения заговориха за промени в държавното финансиране на специалностите в университетите. На среща със служебния министър...

Холандия уплашена за руска намеса, ще брои бюлетините ръчно

https://vesti.bg/sviat/evropa/holandiia-uplashena-za-ruska-namesa-shte-broi-biuletinite-rychno-6064935

На 15 март 12,6 милиона холандци с право на глас избират новия състав на 150-местния си парламент

Мъж издирва приятелката си, отвлекли я пред него

https://vesti.bg/bulgaria/myzh-izdirva-priiatelkata-si-otvlekli-ia-pred-nego-6064934

28-годишен разлепи плакати, на които пише, че издирва приятелката си. От вчера обаче и той не отговаря телефона си. Тя е непълнолетна и живее в център от семеен тип

250 хиляди излязоха на протест в Румъния

http://www.moreto.net/novini.php?n=342949

Над 250 000 румънци излязоха на протест в цялата страна срещу правителственото решение, което се възприема като най-голямото отстъпление от реформите откакто Румъния се присъедини към Европейския съюз през 2007 г. В Букурещ се стигна до сблъсъци между полицията и протестиращите, предава БНР.

Делян Добрев: Обещанията на БСП са като торба с лъжи (видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6031356

Делян Добрев: Обещанията на БСП са като торба с лъжи (видео)Окончателно - машинно гласуване ще има във всички изборни секции на предсрочния парламентарен вот, реши Върховният административен съд. Заради кратките срокове обаче не е ясно нито как ще бъдат доставени нужните машини, нито колко ще струва това на хазната. „Никой не очакваше предсрочни избори и затова не е стартирана процедура за купуването на

Samsung може да построи производствена база в САЩ

http://www.investor.bg/harduer/459/a/samsung-moje-da-postroi-proizvodstvena-baza-v-sasht-233217/

Размерът на инвестицията и местоположението на завода за производството на битова техника още не са ясни

Над 250 хиляди румънци отново излязоха на протест

http://www.mediapool.bg/nad-250-hilyadi-rumantsi-otnovo-izlyazoha-na-protest-news259598.html

Масовите протести срещу правителственото решение да декриминализира част от случаите на политическа корупция и злоупотреба с власт стигнаха до сблъсъци с полицията в сряда вечерта в румънската столица Букурещ. Решението предизвика и остра международна реакция, като Европейската комисия предупреди, че страната може да загуби средства от европейските фондове заради отстъплението в борбата срещу корупцията.   Над 250 000 румънци излязоха на протест в цялата страна срещу промяната в Наказателния кодекс, която се възприема като най-голямото отстъпление от реформите, откакто Румъния се присъедини към Европейския съюз през 2007 г.   В столицата Букурещ протестиращите бяха между 130 000 и 150 000, а в други 5 населени места се събраха общо между 100 000 и 150 000 демонстранти.   В Букурещ се стигна до сблъсъци между полицията и протестиращите. Демонстрантите замеряха с камъни, пиратки и димки полицаите, които отвърнаха със сълзотворен газ и палки.   Румънската прокуратура в момента разследва над 2000 случая на злоупотреба със служебно положение. Правителственото решение декриминализира тези нарушения, ако подкупите в тях са под 200 000 леи (48 000 долара), отбелязва Ройтерс.   Шест западни държави изразиха дълбоко безпокойство от решението на румънското правителство да декриминализира някои корупционни нарушения и заявиха, че това може да подкопае успехите на Букурещ в борбата с корупцията и да постави под въпрос международните й партньорства, предаде Ройтерс.   В съвместно изявление посолствата на САЩ, Канада, Германия, Франция, Белгия и Холандия изразиха дълбоко безпокойство "от действията на правителството, които подкопават напредъка на Румъния от последните десет години за правова държава и борбата с корупцията".   Решението на правителството да смекчи антикорупционното си законодателство "може само да урони репутацията на Румъния в международната общност и рискува да засегне партньорства, опиращи се на споделени ценности, присъщи на ръководните принципи на ЕС и НАТО", предупреждават шестте западни държави.   ЕК предупреди Румъния, че ще изгуби предоставяните средства от ЕС   Европейската комисия предупреди Румъния, че отпусканите средства от фондовете на ЕС може да бъдат прекратени заради приетите от правителството промени в законодателството за борба с корупцията. Тази позиция бе огласена от зам.-председателя на ЕК Франс Тимерманс по време на извънреден дебат в Европейския парламент в Брюксел.   Постигнатият от Румъния напредък в последните десетилетия показва силната воля на румънците да се превърнат в демократична нация. Преди седмица отчетохме напредъка на страната за последните 10 години по механизма за сътрудничество и проверка - той е забележителен. Румъния е в последната отсечка от дълъг маратон в утвърждаването на необратимостта на върховенството на закона, посочи Тимерманс.   Това, което виждаме в последните дни, е тревожно. Новото законодателство е отстъпление от напредъка, постигнат в последните 10 години. Призовавам настоятелно правителството да преразгледа законовите промени, заяви Тимерманс.   Румънците, както всички в Европа, заслужават власт, която се бори с корупцията, за да я изкорени. Призовавам правителството да не се отклонява от пътя и да успеем да приключим с механизма. Новото законодателство може да се отрази в осигуряването на европейско финансиране, предупреди зам.-председателят на ЕК.   В последвалия дебат мнозинството евродепутати изразиха тревога от събитията в Румъния от последните дни. Европейската народна партия изрази загриженост от действията на правителството в Букурещ и се усъмни, че то чува възраженията и протестите. Членството в ЕС не се изразява единствено в получаването на европейски средства, то предвижда приемането и прилагането на европейските ценности. Задължително е корупцията да бъде преследвана. Въпреки че е суверенно, румънското правителство не може да прави, каквото му хрумне. Ако правителството не следва волята на народа, то не е демократично, посочи парламентарната група.   Социалистите и демократите коментираха, че основни принципи са поставени под въпрос и когато са нарушени, ЕП трябва да вземе отношение. Групата защити виждането, че в Румъния трябва да бъдат изпратени наблюдатели.

Сблъсъци между протестиращи и полиция в Букурещ

http://www.mediapool.bg/sblasatsi-mezhdu-protestirashti-i-politsiya-v-bukuresht-news259598.html

Масовите протести срещу правителственото решение да криминализира част от случаите на политическа корупция стигнаха до сблъсъци с полицията в сряда вечерта в румънската столица Букурещ, съобщават световните агенции. Над 250 000 румънци излязоха на протест в цялата страна срещу промяната в Наказателния кодекс, която се възприема като най-голямото отстъпление от реформите, откакто Румъния се присъедини към Европейския съюз през 2007 г. Демонстрантите замеряха с камъни, пиратки и димки полицаите, които отвърнаха със сълзотворен газ и палки, предаде ТАСС. Румънската прокуратура в момента разследва над 2000 случая на злоупотреба със служебно положение. Правителственото решение декриминализира тези нарушения, ако подкупите в тях са под 200 000 леи (48 000 долара), отбелязва Ройтерс. В съвместно изявление посолствата на САЩ, Канада, Германия, Франция, Белгия и Холандия изразиха „дълбоко безпокойство от действията на правителството“. Според тях „те подкопават напредъка на Румъния от последните десет години за правова държава и борбата с корупцията".

Все едно не сме виждали БСП да управлява

https://www.actualno.com/cite/vse-edno-ne-sme-vijdali-bsp-da-upravljava-news_591334.html

Така бившият енергиен министър и бивш депутат от ГЕРБ Делян Добрев коментира обвиненията отляво, че с програмата за саниране например партията на Борисов е разгърнала възможности за корупция. Бившият енергиен министър не пропусна да каже, че България едва се е отървала от

Във Варна и курортите ще мерят шума денонощно

http://www.cross.bg/shyma-varna-kyrortite-1533390.html

/КРОСС/ Денонощен контрол на шума в заведенията във Варна и курортите край града ще бъде въведен това лято. Досега Регионалната здравна инспекция, която единствена има акредитация и апаратура, мереше децибелите периодично или след конкретни сигнали. След преговори с кметството от РЗИ обещали да правят ежедневни проверки, в които ще участва и полицията. За всяко отчетено нарушение ще се пише протокол и доклад до кмета, съобщи зам.-кметът Коста Базитов по време на консултативен съвет по туризъм, цитиран от вестник "Труд". Мярката се предприема, за да се намалят жалбите срещу шумни барове, дискотеки и кръчми, които смущават покоя на туристите и за да се игнорира риска наложени актове да падат в съда. От администрацията препоръчаха на собствениците на туристически бази също да помогнат, като включат ограничителни клаузи за шума в договорите с наематели на сезонни заведения. Според Базитов община Варна е предприела стъпки да се акредитира като орган по контрол на шума, но процедурата отнемала 2 години.    

Варненска компания връща хармонията в моретата

https://vesti.bg/tehnologii/varnenska-kompaniia-vryshta-harmoniiata-v-moretata-6064933

Разработката на българската компания Sea Harmony е финалист в конкурса Chivas The Venture с награден фонд 1 млн. долара

Лондон ще публикува днес стратегията си за преговори за Брекзит

http://www.dnevnik.bg/evropa/2017/02/02/2910948_london_shte_publikuva_dnes_strategiiata_si_za/?ref=rss


Правителството на Великобритания ще публикува днес т.нар. Бяла книга, в която обяснява стратегията си за преговорите за напускане на Европейския съюз.

По този начин обществото и политиците за пръв път ще могат да разберат какви са целите на правителството на Тереза Мей, макар че тя заяви, че няма да разкрива всичките си позиции, защото никой не постъпва така преди преговори.

Би Би Си коментира, че Бялата книга ще бъде сходна на речите по темата, произнесени от Тереза Мей...

Осем тежки катастрофи за денонощие, 12 души са ранени

https://www.24chasa.bg/novini/article/6031359

Осем тежки катастрофи за денонощие, 12 души са ранениОсем тежки пътни произшествия са станали през изминалото денонощие в страната, при които 12 души са ранени, а за живота на един има опасност. Това съобщават от пресцентъра на МВР. В София през денонощието са регистрирани 216 леки и четири тежки катастрофи, при които шестима са

16 катастрофи за денонощие във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=342952

16 катастрофи са станали през изминалото денонощие във Варна, съобщиха за Радио Варна от КАТ. ПТП-тата са само с материални щети, без пострадали. В града няма неработещи светофари. Шофьорите трябва да бъдат внимателни, защото на места пътищата са хлъзгави, предупредиха от КАТ.

Иван Иванов: Цяла Източна Европа обсъжда моето име!

http://offnews.bg/news/n_1/n_646041.html

Националът Иван Иванов напусна гръцкия Панатинайкос и ще продължи кариерата си в руския Арсенал Тула. Русия, както е известен Иванов, е отказал предложение от Турция заради ситуацията в съседна Сирия. Той се е свързал лично с ръководството на тима от Тула, като е взел телефона на президента от съотборника си в Солун Кристофър Самба. Иванов признава в интервю, че не обича агентите и затова е действал сам. Мнението си за новия му отбор е дал и Ивелин Попов, който е направил ласкава оценка. Защитникът има опит в Русия, тъй като вече е играл за отбора на Алания, където беше трансфериран от ЦСКА. Интервюто му завършва с шега, че името му Иван Иванов стои като пример във всички образци на документи за попълване в Русия. "О, така е във всички страни от Източна Европа. Името ми е най-популярно не само в Русия, но и в България и на Балканите като цяло. Това ми харесва", споделя още Иванов.

Добрев: Нелепо е твърдението, че в света няма 12 500 машини, ЦИК да ги поръча

http://www.cross.bg/mashini-dobrev-glasyvane-1533389.html

/КРОСС/ ЦИК и служебното правителство трябва да поръчат машини за машинно гласуване. Това е решението на съда, няма какво да се мисли. Така бившият депутат от ГЕРБ Делян Добрев коментира пред Нова казуса с устройствата на машинното гласуване. След решение на ВАС Централната избирателна комисия се задължава да осигури 12 500 машини за всяка секция в страната за предсрочния парламентарен вот. Към момента обаче ЦИК е предвидила едва 500 машини за ново експериментално гласуване. Според Добрев обаче е нелепо да се твърди, че машините не могат да се намерят. "Има законово изискване. Има и два месеца до изборите. ЦИК и служебното правителство трябва да поръчат и да инсталират тези устройства за вота. Нелепо е да кажем, че в света няма 12 500 машини, които могат да се осигурят за вота", заяви Добрев.  

Екатерина Захариева: Стига спекулации, че липсата на машини ще провали вота

https://www.actualno.com/politics/ekaterina-zaharieva-stiga-spekulacii-che-lipsata-na-mashini-shte-provali-vota-news_591333.html

Истината е, че не трябва да има обвинения към една или друга институция. Ще припомня, че при първия служебен кабинет, назначен от Росен Плевнелиев, трябваше да бъдат осигурени 12 400 принтера за разпечатване на изборни протоколи и това беше изпълнено. Трябва да се спре със спек

"Дружба" на протест заради затворен път

http://offnews.bg/news/n_1/n_646040.html

Жители на столичните квартали "Дружба" 2 и "Дружба" 1 излязоха снощи на протест заради затварянето на пътека, която свързва двата квартала. Според съобщение на обществения съвет на квартала протестиращите са били повече от 100 души. Алеята свързва двата квартала и улеснява достъпа до спирки за градския транспорт, магазини и аптеки, но тя попада в парцел с частен собственик, който няма как да бъде принуден да осигури достъпа. След затварянето й през декември жителите на двата квартала трябва да обикалят средно около километър, за да свършат ежедневната си работа. Те трябва неправилно да минават през булеварда, за да стигнат от единия до другия квартал. Снощният протест е петият. В него се включиха и жители на "Младост". Според общинския съветник Борис Цветков, който вчера взе мегафона, има три варианта за решаване на проблема - собственикът доброволно да отвори пътеката от съчувствие към съкварталците си или да се направи нов план на парцела. Третият вариант, призна съветникът от БСП, е незаконен - хората да разбият оградата. Засега хората не са преминали към този най-краен вариант, а вместо това са направили подписка, в която са се разписали 1200 души. Те вече са насрочили и шести протест - на 8 февруари, пред затворената пътека, от 18 ч.

Цветанов разговаря със сенатори и конгресмени във Вашингтон (снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6031350

Цветанов разговаря със сенатори и конгресмени във Вашингтон (снимки)Серия от работни срещи с конгресмени и сенатори във Вашингтон, както и с европейски лидери, дошли за участие в Молитвената закуска с президента Доналд Тръмп, проведе заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, съобщиха от пресцентъра на партията. По време на срещите с конгресмен Робърт Адерхолт и сенатор Джеймс Ланкфорд,

САЩ и Австралия на ръба на дипломатически скандал

http://www.cross.bg/trump-razgovor-razgovora-1533388.html

/КРОСС/ Телефонен разговор между президента на САЩ Доналд Тръмп и австралийския премиер Малкълм Търнбул е на път да се превърне в дипломатически скандал между съюзниците, пише "Ню Йорк таймс". Двамата са си разменили остри думи за бежанската политика и Тръмп внезапно е прекратил разговора. Телефонният разговор е проведен миналата събота. Австралийският лидер притиснал американския президент да спази споразумение за приемане на 1 250 бежанци от австралийски център за задържане. Късно вчера в "Туитър" новият държавен глава на САЩ изрази гнева си около споразумението. "Можете ли да повярвате? Администрацията на Обама е съгласувала да приеме хиляди нелегални имигранти от Австралия. Защо? Ще проуча това глупаво споразумение", оплака се той в социалната мрежа. Американското издание отбелязва, че изглежда двамата лидери не са се съгласили за резултата от разговора. Тръмп подчертал, че споразумението представлява риск, докато Търнбул пояснил, че САЩ са приели ангажимент да спазят споразумението. Вестникът пише, че този разговор заплашва да влоши отношенията между двата съюзника и да тласне Канбера към Китай. Високопоставен представител от администрацията на Тръмп разкри, че президентът се обърнал към Търнбул, че в бежанците може да има "следващи атентатори от Бостън". Според Тръмп подобно приемане на бежанци щяло да бъде политическо убийство

По острието на бръснача с Ford Edge (тест драйв)

https://vesti.bg/tehnologii/avtomobili/po-ostrieto-na-brysnacha-s-ford-edge-test-drajv-6064918

Огромен, леко арогантен, нямащ нищо общо със спортното, но пък предлагащ огромен интериор, комфорт и мека возия. Звучи много добре, толкова добре и вози, но ще трябва да се справи с фактора цена.

Иван Иванов се завърна в руското първенство

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/02/02/2910946_ivan_ivanov_se_zavurna_v_ruskoto_purvenstvo/?ref=rss


@pfc_arsenal подписал защитника сборной Болгарии https://t.co/L2tngrrGbn pic.twitter.com/Nuae9eBsRB— ПФК Арсенал (@pfc_arsenal) February 1, 2017

Българският защитник Иван Иванов се завръща в руското първенство. Бранителят подписа с "Арсенал" (Тула).

Договорът на Иванов е за година и половина, като има възможност да бъде удължен с още един сезон.

През 2010 г. защитникът се състезаваше в "Алания". Там изигра 24 мача и вкара два гола.

Тази зима Иванов...

Илиана Раева засипа с похвали грациите

http://offnews.bg/news/n_1/n_646038.html

Президентът на федерацията по художествена гимнастика Илиана Раева даде много висока оценка на видяното в контролното състезание на индивидуалните състезателки. Пред съдии и публика съчетанията си показаха Невяна Владинова, Катрин Тасева, Боряна Калейн, Петя Борисова и Ерика Зафирова. "Невяна е традиционно силна състезателка и за пореден път показа страхотни качества. Съчетанията на Катрин са от две седмици. Тя ги изигра по невероятен начин. Катрин е много сирен състезател, със силна психика", коментира Раева в зала "Раковски". "Боряна Калейн...Тя игра все едно е на световно първенство. Приятната изненада е Петя Борисова. Въпреки някои грешки, които допусна в сложните елементи, тя не спря да се бори до последно. Ерика напредва много и продължава да играе все по-силно", допълни председателят на федерацията.

Ихтима (Петльовден)

http://www.moreto.net/novini.php?n=342947

Втори февруари е уникален български празник, имащ изцяло езически корени, известен като Ихтима, Петловден (в Котел и селата наоколо), Петеларовден, Петелковден (в село Падина, Варненско), Свети Черна (в селата Деветак, Железник...- заради черния цвят на жертвената птица).

Екатерина Захариева допусна, че не във всички секции ще може да се гласува машинно

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/02/02/2910941_ekaterina_zaharieva_dopusna_che_ne_vuv_vsichki_sekcii/?ref=rss


Бившият правосъден министър Екатерина Захариева заяви пред БНТ, че може да няма машини за гласуване във всички секции. Тя подчерта, че срокът от два месеца за осигуряването на над 12 000 машини е много кратък и това най-вероятно ще затрудни Централната избирателна комисия (ЦИК) в осигуряването им.

По думите ѝ всеки ще може да гласува с нормална бюлетина, което е гарант, че изборите няма да бъдат компрометирани. Тя даде и своето предположение защо ЦИК толкова късно реагира и тепърва...

Русия установи контрол по границата с Беларус

https://www.24chasa.bg/novini/article/6031347

Русия установи контрол по границата с БеларусРуската Федерална служба за сигурност е установила контрол по границата с Беларус в отговор на решение на Минск да отмени визите за краткосрочни пътувания на граждани от 80 страни, включително САЩ и членовете на Европейския съюз, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. ФСС е въвела цялостен режим за охрана на границата на Русия с някогашния й

Ангела Меркел пристига на посещение в Турция

http://www.cross.bg/merkel-poseshtenie-tyrtziya-1533387.html

/КРОСС/ Канцлерът на Германия Ангела Меркел ще направи еднодневно посещение в турската столица Анкара. Меркел ще разговаря с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, с министър-председателя Бинали Йълдъръм, ще посети парламента, предава БНР. Това е първото посещение на канцлерката в Турция след осуетения опит за преврат на 15 юли м.г. Няма съмнение, че визитата й ще се следи с изключително внимание, тъй като е в момент, когато все повече лидери са обезпокоени от арестите на хиляди хора в рамките на разследването на преврата. Турските управници обвиняват Германия, че не проявява солидарност в борбата на Турция срещу тероризма на Кюрдската работническа партия - ПКК. Очаква се в разговорите турската страна да настоява да й бъдат предадени турските офицери, които поискаха убежище в Германия след пуча. Анализатори коментират, че визитата на Меркел има за цел да се нормализират двустранните отношения и да се разшири визията на двустранното сътрудничество. Турската опозиция обаче смята, че каквито и да са подбудите на Ангела Меркел за това посещение, то е в неподходящ момент. Лидерът на основната опозиционна Народнорепубликанска партия Кемал Кълъчдароглу посочи, че управляващата ПСР и лично Ердоган ще тълкуват визитата като подкрепа за конституционния референдум, който ще се проведе през месец април.  

62-годишен мъж загина при пожар, причинен от взрив на газова бутилка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6031344

62-годишен мъж загина при пожар, причинен от взрив на газова бутилка62-годишен мъж е загинал при пожар в Пазарджик, съобщи за „Фокус“ Мирослав Стоянов, говорител на ОДМРВ. Около 17.35 часа вчера е получен сигнал в РСПБЗН - Пазарджик и полицейското управление, че от избено помещение се е чул силен гръм, последван с пожар. Към мястото незабавно са изпратени екипи на два екипа на пожарната, полицията и „Спешна помощ“.

Вашингтон мълчи дали има убити цивилни жени и деца при операция в Йемен

https://www.actualno.com/asia/vashington-mylchi-dali-ima-ubiti-civilni-jeni-i-deca-pri-operacija-v-jemen-news_591326.html

Цивилни "най-вероятно" са загинали по време на американска военна акция в Йемен през миналите почивни дни (28-29 януари), предаде БГНЕС, позовавайки се на официална информация от Пентагона. Операцията срещу „Ал Кайда”, която се проведе на 29 януари породи голям интерес, тъ

Административният съд ще гледа делото срещу "Топлофикация-София" на открито заседание

http://www.cross.bg/administrativniyat-informatziya-zasedanie-1533386.html

/КРОСС/ На открито съдебно заседание Административният съд в София ще гледа делото срещу изпълнителния директор на "Топлофикация-София".То беше образувано по жалба на националния омбудсман Мая Манолова и е заради отказа на столичното парно да предостави информация по Закона за достъп до обществена информация за дейността на дружеството по събиране на вземанията си по съдебен ред. Мая Манолова възнамерява да присъства в съдебната зала.

До 15% ръст на търсенето на ипотечни кредити у нас тази година очаква експерт

http://www.investor.bg/bylgariia/451/a/do-15-ryst-na-tyrseneto-na-ipotechni-krediti-u-nas-tazi-godina-ochakva-ekspert-233218/

Рано да се говори за балон на пазара на имоти, но ако ръстът продължи с необмислени темпове, ще се повтори случилото се през 2008 г., прогнозира Тихомир Тошев

100 лв. глоба за пенсионерка, която храни бездомни кучета и котки

https://www.24chasa.bg/novini/article/6031342

100 лв. глоба за пенсионерка, която храни бездомни кучета и коткиПенсионерка от Стара Загора беше глобена със 100 лева за това, че храни бездомни животни. Тя се грижи за кучета и котки - всеки ден им носи храна и ги обезпаразитява, съобщава БТВ. Съседите й, обаче са против това, защото се страхуват, че кучетата ще започнат да нападат децата им. Срокът на глобата е изтекъл,

Захариева: Нека спре спекулацията, че при липса на машини няма да има избори

https://www.24chasa.bg/novini/article/6031335

Захариева: Нека спре спекулацията, че при липса на машини няма да има избориТрябва да се спре спекулацията, че при липса на машини ще се касират изборите, все пак ще има хартиени бюлетини и смятам, че служебният кабинет ще успее да осигури, колкото се може повече машини, каза бившият правосъден министър Екатерина Захариева за БНТ Според нея наистина администрацията трябва да планират от по-рано.

Остават по-малко от 24 часа до връчването на 359 Hip Hop Awards 2017

http://www.cross.bg/chasa-prisustvat-dopyskat-1533385.html

/КРОСС/ На 3 февруари от 20 часа в зала ЕФЕ на х-л Маринела ще бъдат раздадени статуетките на най-добрите артисти от българската хип-хоп сцена, информират от ПРофайл. На грандиозната церемония ще присъстват 100 Кила, Димчо, Спенс, Атила и Акаша, Сантра, Бобо ,Ъпсурт, Сайлънт Сити и още много артисти,който ще взривят сцената на наградите и големия афтър след тях. VS Dance са подготвили шоу с над 20 танцьори и с личното участие на Виктория - Голди,която преди месеци стана и майка на близначета.100 Кила ще представи новите си парчета и ще направи разтърсващ концерт за феновете. От сигурен източник разбрахме, че отново ще има световен гост - изненада, който ще пее на сцената на наградите, заедно с български R&B артист. По традиция и тази година има дрес код и интервюта от червения килим, по който всеки гост на събитието ще бъде звездата на вечерта. Събитието се радва на огромен интерес и местата за него са изчерпани напълно. Тези, които не могат да присъстват, ще могат да гледат церемонията по Виваком арена и 359 hip hop tv. Важна информация за събитието :- Не се допускат лица под 18 г- Не се допускат лица, неспазили дрескода на събитието- Ако до 20.30 часа не заемете местата си, организаторите не носят отговорност за тях  

Путин пристига в Унгария за втори път за две години

http://www.dnevnik.bg/evropa/2017/02/02/2910942_putin_pristiga_v_ungariia_za_vtori_put_za_dve_godini/?ref=rss


Премиерът на Унгария Виктор Орбан и президентът на Русия Владимир Путин, който пристига на посещение в Будапеща, ще обсъждат днес нови проекти за сътрудничество в сферата на газовите доставки след 2021 година.

Това съобщи миналата седмица унгарският министър на външните работи и търговията Петер Сиярто.
Унгария би искала да развива алтернативни източници на енергия, допълни той. По думите му Русия заслужава повече доверие от европейските партньори, които така и не са успели да...

Тереза Мей представя Бяла книга за брекзит

http://www.cross.bg/tereza-pravitelstvoto-suyuz-1533384.html

/КРОСС/ Британският премиер Тереза Мей днес ще представи плана на правителството за излизане от Европейския съюз. Това стана възможно, след като депутатите от двете основни партии дадоха одобрение за брекзита. Така наречената „Бяла книга" ще съдържа всички законодателни мерки, необходими за сложните процедури за напускане на Съюза. Тереза Мей се надява до края на март да задейства Член 50 от Лисабонския договор, който регламентира как страна член може да излезе от Европейския съюз. Намеренията на правителството срещат най-силна съпротива в Шотландия, която ще иска да й бъдат гарантирани всички привилегии, които има сега.  

Над 5000 фазана бяха умъртвени заради птичи грип край Елхово

https://www.24chasa.bg/novini/article/6031334

Над 5000 фазана бяха умъртвени заради птичи грип край ЕлховоНад 5600 фазана бяха умъртвени заради заболяване от птичи грип в държавната фазанария край Елхово, съобщи БНТ. Птицевъдният обект попада в 3-километровата зона до язовир Трънково, където преди Нова година бяха открити две мъртви чапли със същото заболяване. За умъртвените птици ще бъде получено обезщетение от държавата.

Преглед на варненския печат - 2 февруари

http://www.moreto.net/novini.php?n=342946

„Вноската за пенсия се увеличи“, е заглавие от първа страница в днешния брой на варненския вестник „Черно море“. Вноската за фонд „Пенсии“ се увеличава с 1 процентен пункт от 1 януари т.г., съобщиха от НАП – Варна. Тя става 13,8% за родените след 1959 г.

Цачева: ГЕРБ залага двойно увеличение на заплатите на учителите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6031333

Цачева: ГЕРБ залага двойно увеличение на заплатите на учителитеНе е лесно да знаеш, че след като ти като мажоритарен кандидат си загубил, следва оставка. Най-силният удар беше обвързването на резултата от изборите с подаването на оставката на правителството. Но след като отминат емоциите, аз съм убедена в правилността на това решение. Това заяви бившият председател на парламента и кандидат-президент на ГЕРБ

Стотици хиляди румънци се събраха за втора нощ на протести в Букурещ (снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6031323

Стотици хиляди румънци се събраха за втора нощ на протести в Букурещ (снимки)Във вторник вечер правителството на Сорин Гриндяну прие постановление за изменение на Наказателния кодекс по отношение на помилването и амнистията. Правителството прие и спорен указ, декриминализиращ корупцията. Ако указът бъде приложен, ще бъде декриминализирана злоупотребата със служебно положение, ако сумите по случая не надхвърлят 200 хил.

Правителството и ЦИК се срещат заради машинното гласуване

http://www.cross.bg/osigyryat-samo-glasyvane-1533383.html

/КРОСС/ Вицепремиерът Стефан Янев и ръководството на ЦИК ще търсят изход от създалата се ситуация, след като Върховният административен съд разпореди, че напролет електронно трябва да се гласува във всички над 12 000 секции, а не както ЦИК бяха предвидили в едва 500. Сега държавата и избирателната комисия ще трябва да намерят начин да осигурят машините. Ще бъде проведен и конкурс, но реално доставчикът може да бъде само един - този, осигурил наличните вече 500 терминала за гласуване. От компанията обясниха, че много трудно ще осигурят такова количество машини само за два месеца.  

БГ емигрант с уникален експеримент в Мадрид

https://vesti.bg/lyubopitno/sveji/bg-emigrant-s-unikalen-eksperiment-v-madrid-6064903

Какво ще направят жителите на столицата на Испания, ако пред очите им мъж изпусне портфейла си - вижте

Доналд Тръмп: Иран бързо превзема Ирак

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/02/02/2910940_donald_trump_iran_burzo_prevzema_irak/?ref=rss


Президентът на САЩ Доналд Тръмп използва профила си в "Туитър", за да обяви, че Иран все повече поема контрол над Ирак въпреки средствата, които Вашингтон е вложил там, съобщава БТА.

"Иран бързо превзема Ирак все повече и повече, дори след като САЩ похарчиха там над три трилиона долара. Това отдавна е очевидно", написа Тръмп.

Съветникът му за националната сигурност Майкъл Флин заяви на редовен брифинг за журналисти, че САЩ осъждат извършеното от Иран изпитание на...

Си Ен Ен с репортаж за "Мис България Вселена" заради мил жест (видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6031314

Си Ен Ен с репортаж за "Мис България Вселена" заради мил жест (видео)CNN направиха репортаж за "Мис България Вселена". Поводът беше благороден жест на Виолина Анчева, която реши да подари роклята си - дело на известен дизайнер, на бедно филипинско момиче, предава Нова тв. Всяка участничка в конкурса получила по една рокля. Анчева носила своята на официална вечеря и си припомнила друг щастлив момент от живота си -

Десетки арести след протестите в Румъния

http://offnews.bg/news/n_1/n_646035.html

Десетки протестиращи са били арестувани на снощния протест в Румъния. Вчера десетки хиляди румънци отново протестираха в центъра на Букурещ срещу правителството. Те са недоволни от решението на кабинета да декриминализира група корупционни престъпления в полза на политици, кметове и лидера на управляващата социалдемократическа партия. Протестите започнаха още през миналата нощ. Часове след промените отново десетки хиляди румънски граждани се събрана в центъра на столицата, за да изкажат недоволството си срещу промените и спечелилата на парламентарните избори партия на социалдемократите.

Зимата забавила изграждането на оградата по границата

http://www.cross.bg/byrgas-izgradeni-izgrazhdane-1533382.html

/КРОСС/ Лошото време значително е забавило строежа на оградата по границата, информира бившият министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Съоръжението трябваше да е готово до края на 2016 г., но това не се осъществи. Според областните управители строежите ще бъдат подновени веднага щом времето позволи. Трасето по сухоземната граница в област Бургас е с дължина 126,50 км (67 + 59,5). По данни на областната администрация в Бургас към 1 декември миналата година са изградени 67 км, в процес на изграждане са 59,5 км. Изграждането стартира през септември 2015 г., очаква се в началото на 2017 г. то да приключи. БГНЕС изпрати допълнително въпроси колко от съоръжението е построена до края на миналата година и дали срокът ще бъде спазен и кога. От областната управа обясниха, че срокът за изпълнение е в календарни дни. „Същият е свързан с метеорологичните условия, позволяващ извършването им на терен (по трасето). При невъзможност за работа, срокът за приключване на обекта се удължава. Към момента изпълнението на дейностите е спряно, поради невъзможност за работа при наличната метеорологична прогноза", обясняват от администрацията на областния управител към средата на януари. Така през 2016 г. е било изградено и актувано съоръжение с дължина 67 км. в участъка от Малко Търново до границата с област Ямбол. „В процес на изграждане са 59

Facebook не познава граници

http://www.investor.bg/socialni-mreji/454/a/facebook-ne-poznava-granici-233213/

Приходите на компанията скачат с 51% през четвъртото тримесечие, печалбата се удвоява

Рекс Тилърсън е новият държавен секретар на САЩ

http://www.cross.bg/sekretar-tilursun-durzhaven-1533381.html

/КРОСС/ Бившият шеф на петролната компания "ExxonMobil" е утвърден за нов държавен секретар на САЩ. Сенатът гласува номинацията му, като 56 от сенаторите се обявиха "За", а 43 "Против". За да може да поеме поста на първи американски дипломат, той трябваше да спечели най-малко 51 гласа от общо 100. По време на изслушванията пред комисията беше репликиран доста остро от някои от нейните членове. Самият Тилърсън запази спокойствие и отказа да даде крайна оценка по въпроса със санкциите срещу Русия.  

Тръмп, ЕС, НАТО и силните трансатлантически отношения

http://www.investor.bg/evropa/334/a/trymp-es-nato-i-silnite-transatlanticheski-otnosheniia-233203/

Лидерите на Европа не трябва да се колебаят и да си зададат най-щателните въпроси за това как да защитават мира и просперитета, пише Financial Times

Контрабандата на горива доближава 2 млрд. лева

https://www.24chasa.bg/novini/article/6031202

Контрабандата на горива доближава  2 млрд. леваБензиностанции без онлайн връзка с НАП продават на година над 3,3 млрд. литра Контрабандата на горива годишно доближава 2 млрд. лева, твърдят финансисти, които са сравнили данни от оборотите от продажба и постъпленията от акциз и ДДС. Основният канал за нелегални дизел и бензин вървял от внос с танкери, които се разтоварват на пристанища,

Наредби "убиват" училищата с разширено изучаване на изкуства

https://www.actualno.com/education/naredbi-ubivat-uchilishtata-s-razshireno-izuchavane-na-izkustva-news_591311.html

Учители от средните училища с разширено изучаване на изкуства излизат на протест на 8 февруари. Учебните заведения са изправени пред избора или да останат без ученици през новата учебна година, или да променят учебните си програми и в пъти да намалят часовете по изкуствата

Втори ден полицията издирва 17-годишно момиче от Пловдив

http://offnews.bg/news/n_1/n_646034.html

Втори ден полицията издирва 17-годишната Даниела Кавалджиева, за която приятелят ѝ твърди, че е отвлечена. Момичето е в неизвестност от понеделник вечерта, когато е била отвлечена от спирка пред Пловдивския университет. Приятелят ѝ - 28-годишният Запрян Стоянов, при когото момичето живеело, твърди, че на спирката пред него и момичето спрял автомобил. От него мъж поискал от Даниела запалка, а когато тя се приближила, други двама мъже слезли от колата и замъкнали момичето в нея. След това автомобилът потеглил в неизвестна посока. Приятелят на Даниела твърди, че е станал свидетел на случая, който бил в понеделник. До вчера вечерта обаче той не е подал сигнал в полицията. Вместо това той разлепил обяви, с които издирва момичето и оставил телефона си за контакт. От снощи обаче той не отговаря на него, съобщава Нова тв. Момичето у било настанено в център за социални грижи, тъй като била от проблемно семейство. Директорката на дома, твърди, че момичето е напуснало дома от началото на декември миналата година, когато е обявена за издирване. Тя не знае, че момичето е живяло при приятеля си, но смята, че той е трябвало да уведоми органите, след като е бил свидетел на отвличане. "Защото, ако за него тя е в неизвестност от понеделник, ние не знаем какво се случва с нея от повече време", каза пред Нова тв директорката. По думите ѝ момичето се нуждае от помощ, за да се справи с преживяванията, които е имала в семейството си. Имало и други случаи, в които Даниела е напускала дома, но това за деца с тежка съдба е често срещано, тъй като те търсят внимание и е трудно да влязат в режим на грижа и живот с правила, обясни директорката. Приятелят на Даниел твърди също, че преди две години момичето е отвлечено от пазарджишки сводници, за да проституира, но тя успала да се измъкне. Директорката каза, че не знае за такъв случай.

Протестите в Румъния се окървавиха

http://www.cross.bg/protestite-v-rymuniya-se-okurvaviha-1533380.html

/КРОСС/ Мащабните антиправителствени протести в Румъния продължават. В столицата Букурещ се стигна до сблъсъци между полицията и протестиращите. Демонстрантите замерваха с камъни, пиратки и димки полицаите, които отвърнаха със сълзотворен газ и палки. По неофициални данни над 250 000 румънци в цялата страна са взели участие в протестите. Промените в основните закони дойде в момент, в който румънската прокуратура разследва над 2000 случая на злоупотреба със служебно положение. Правителственото решение декриминализира тези нарушения, ако подкупите в тях са под 200 000 леи (48 000 долара), отбелязва Ройтерс. В съвместно изявление посолствата на САЩ, Канада, Германия, Франция, Белгия и Холандия изразиха дълбоко безпокойство "от действията на правителството. Според тях те подкопават напредъка на Румъния от последните десет години за правова държава и борбата с корупцията".  

На 2 февруари се отбелязва Световният ден на влажните зони

https://www.actualno.com/climate/na-2-fevruari-se-otbeljazva-svetovnijat-den-na-vlajnite-zoni-news_591327.html

Всяка година на 2 февруари се отбелязва Световният ден на влажните зони. На тази дата през 1971 г. в иранския град Рамсар, разположен на брега на Каспийско море, е приета международната Конвенция за влажните зони, известна и като Рамсарска конвенция. Водещата тема на Световни

Путин и Орбан ще обсъждат доставките на газ

http://www.cross.bg/rysiya-yngariya-godina-1533379.html

/КРОСС/ Премиерът на Унгария Виктор Орбан и президентът на Русия Владимир Путин, който пристига на посещение в Будапеща, ще обсъждат нови проекти за сътрудничество в сферата на газовите доставки след 2021 година. Това съобщи унгарският министър на външните работи и търговията Петер Сиярто, предаде ТАСС. "Унгария би искала да развива алтернативни източници на енергия", допълни той. По думите му Русия заслужава повече доверие от европейските партньори, които така и не са успели да създадат инфраструктура, за да намалят зависимостта от руския газ. Сиярто заяви, че Унгария иска да продължи работа по разширението на АЕЦ "Пакш". Европейската комисия приключи през ноември миналата година разследването по проекта за изграждане на АЕЦ "Пакш-2" с участието на Русия. Строителството на централата може да започне през 2017-2018 година. АЕЦ "Пакш" бе построена с участието на Русия и пусната в експлоатация през 1982 година. В момента тя има четири активни енергоблока. През януари 2014 г. Русия и Унгария подписаха споразумение за построяване от Росатом на два нови блока с обща мощност 2200 мегавата. Общата стойност на проекта се оценява на 12,5 милиарда евро.    

Сретение Господне

http://www.moreto.net/novini.php?n=342943

Сретение Господне е един от 12 те големи християнски празника и един от четирите посветени на божията майка. Сретение от славянски означава "среща" и на него се чества четиридесетия ден от раждането на Исус Христос и посрещането му от праведния Симеон.

Страници: 1 | 2 | 3

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване