МОН обяви 9 и 10 февруари за неучебни - вижте къде

https://www.24chasa.bg/novini/article/6044797

МОН обяви 9 и 10 февруари за неучебни - вижте къде9 и 10 февруари бяха обявени от Министерството на образованието (МОН) за неучебни дни в училищата в шест столични квартала. До края на седмицата няма да се провеждат учебни занятия в „Младост“ 1, 1А, 2, 3 и 4, „Студентски град“, „Дървеница“, „Мусагеница“, „Витоша“ и частта от кв. „Малинова долина“ между кварталите „Студентски град“ и „Витоша“,

"Нова република" предлага на партиите Пакт за растеж без корупция

http://www.mediapool.bg/nova-republika-predlaga-na-partiite-pakt-za-rastezh-bez-koruptsiya-news259912.html

Надпартийното обединение "Нова Република", оглавявано от лидера на ДСБ Радан Кънев, покани партиите, които смятат, че ще влязат в следващия парламент, да подпишат Пакт за растеж без корупция. Пактът включва пет конкретни ангажимента, за които партиите да постигнат съгласие за общо мнозинство в следващото Народно събрание. Първата от тях е въвеждане на т.нар. "румънски модел“ в независима прокуратура за разследване на корупцията по върховете на властта. Следващото предложение е 50% от подоходния и корпоративния данък да остават в общините. "Нова република" предлагат още данъкът добавена стойност за книги, лекарства и основни храни да бъде намален до 9%. Мартин Димитров от Гражданския съвет уточни, че става въпрос за храни, които отговарят на критерии за качество. По думите му това ще доведе до изсветляване на икономиката и насърчаване на потреблението. "Това е масовата европейска политика. Предлагаме го сега, защото има излишък в бюджета", каза Димитров. Следващата точка е партиите да декларират, че ще прокарат конституционна забрана за изсичане на вековни гори и сеч в националните паркове. Лидерите на "Нова Република" освен това са готови и да се откажат от имунитета си като кандидат-депутати. "Нова Република" прикани останалите политически играчи да дадат отговор до началото на следващата седмица, но допуска, че те може да не се озоват. В такъв случай обединението ще търси директна подкрепа от българските граждани. "С това предложение не изключваме априори никого. Преди избори всеки говори за борба с корупцията, но как можем да преценим кой доколко е искрен и какво точно е готов да направи? Отговорът е в това, което е доказал в миналото си, какво е постигнал и за какви принципи се е борил“, обясни политическият говорител на "Нова Република" Трайчо Трайков. "Нека не предпоставяме, че нито една партия няма да се озове. Ако все пак стане така, в понеделник или вторник ние ще обявим по какъв начин ще се обърнем към българските граждани за директна подкрепа на Пакта. Сега сме се обърнали към партиите, които участват в изборите“, каза Кънев. От формацията не отговориха категорично на въпрос смятат ли да инициират референдум, ако това не се случи.

Хванаха иранец с 3 кг. опиум на ГКПП Лесово, идвал с тир от Турция

https://www.24chasa.bg/region/article/6044761

Хванаха иранец с 3 кг. опиум на ГКПП Лесово, идвал с тир от ТурцияИрански шофьор на тир е задържан на ГКПП Лесово, след като в камиона са открити над 3 кг. опиум, съобщиха от Апелативната прокуратура в Бургас. Днес окръжни прокурори от Ямбол са наложили 72- часов арест за иранеца Сирус Р. Той е обвинен за това, че на 7 февруари  около 9 часа на ГКПП „Лесово“ с товарен автомобил марка „Волво“ и полуремарке към

Стойнев към ГЕРБ: Да продължават да четат програмата ни, това е добра реклама

http://www.cross.bg/gerb-stoiinev-programa-1534043.html

/КРОСС/ Нашата програма не струва повече от 2,2 млрд. лева. Чакаме управленската програма на ГЕРБ. Така от "Позитано" 20 отговориха на сметките на ГЕРБ за собствената им управленска програма, предаде news.ng. Припомняме, че по-рано ГЕРБ се подиграха с управленската програма на БСП. Над 4 милиарда лева стрували обещанията на червените. Политиката страда от липсата на качествен дебат, обяви Томислав Дончев. Той се зае да разбива програмата на БСП с типичното му чувство за хумор. Трудни са сметките на червените за 8-милионна България, около 50 години са нужни за тяхното реализиране. Едва ли левицата планира 50-годишен мандат, предположи Томислав Дончев. В отговор Драгомир Стойнев не се сдържа и насърчи герберите да продължават да четат управленската програма на БСП, тъй като това било "добра реклама" за платформата на социалистите. Той обясни, че тя била реализуема, можела да бъде изпълнена без нарушение на Закона за публичните финанси и най-вече на Маастрихтските критерии. "Кога ще видим управленската програма на ГЕРБ", попита Стойнев. Той бе категоричен, че няма сила, която да ги спре да подпомагат българските млади учени с планирания фонд "Иновации" и нямало сила, която да ги спре да подпомагат родното производство с предвидения фонд "Индустрия". Драгомир Стойнев обясни, че от левицата няма да увеличават данъците

Ателиета и фурна включени в новия общински план за приватизация във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=343540

Осем ателиета, два парцела, сгради и фурна са включени в новия Годишен план за приватизация на Община Варна. Единадесетте нежилищни имота се намират на булевардите „Христо Ботев“ и „Цар Освободител“, и на улиците "Кап. I-ви ранг Георги Купов", "Шейново" и "Генерал Скобелев", научи Moreto.

Китай ще изстреля първия си спътник за нощни снимки на Земята

https://www.24chasa.bg/novini/article/6044760

Китай ще изстреля първия си спътник за нощни снимки на ЗемятаПрез тази година Китай планира да изстреля своя първи спътник за дистанционно сондиране на Земята, позволяващ да се получат изображения от повърхността с висока резолюция и през нощта, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Апаратът под название "Лоцзя-1" е разработен от специалистите от университета в Ухан.

Предизборните игри започнаха! БСП скочиха на ГЕРБ за твърденията им, че ще фалират България

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276825_%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B8%D0%B3%D1%80%D0%B8+%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%BD%D0%B0%D1%85%D0%B0%21+%D0%91%D0%A1%D0%9F+%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%87%D0%

 ГЕРБ анализират нашата програма, а не представят своята. Явно са толкова безпомощни, че не могат да предложат абсолютно нищо на своите избиратели. Това заяви Драгомир Стойнев от БСП на извънредна пресконференция, дадена от партията.
"Тяхната програма е една тригодишна бюджетна прогноза, която представиха още миналата година", добави той.

Изявлението от левицата идва заради пресконференция на ГЕРБ на която Томислав Дончев и Владислав Горанов остро скочиха на Столетницата. Те ясно разграничиха предизборните програми на двете партии и доказаха с цифри, че идеите им са лесно реализуеми. Политиците от ГЕРБ изнесоха и стряскащи данни какво очаква България, ако властта попадне в ръцете на БСП.

"Правят си добра реклама на наш гръб. Ние искаме да помогнем младите учени и инициативните хора, това е чуждо на ГЕРБ", добави Стойнев.

"Разбирам, че ги притеснява това, че държавата навлиза с два фонда. Това е нещо много важно и ще донесе реален стимул на българската икономика. Така ще бъдат подпомогнати българските производители. Този икономически растеж, който е постигнат до момента може да бъде значително увеличен. Дошло е времето държавата да бъде в помощ на родната си икономика. Считаме, че европейските средства трябва да помагат на националното финансиране", каза остро той.

"Вчера едно младо момче ме изпрати от студиото на БНТ, в което бях гост и каза. "Аз се занимавам с молекулярна фирма, но съм тук, защото не ми достигат средства." Този фонд, за който говорим е за такива като него. Той заслужава подкрепа в развитието си", каза Стойнев.

"Това, което говорят за хората за минималната работна заплата е прах в очите. За да имаме по-голям сблъсък чакаме тяхната управленска програма. Ние все още не знаем нищо от нея", продължи остро Стойнев.

Той се закани, че ГЕРБ ще загубят и тези избори.




blitz.bg

Служебният министър отчете, че енергийната система е стабилна

http://econ.bg/Новини/Служебният-министър-отчете-че-енергийната-система-е-стабилна_l.a_i.737048_at.1.html

Електроенергийната система на страната работи стабилно. Тази оценка направи на пресконференция днес служебният министър Николай Павлов, цитиран от...

Лудогорец с кърваво 2:2 срещу кошмар на Левски

http://offnews.bg/news/n_1/n_646620.html

Лудогорец и Марибор завършиха 2:2 в контролна среща. Двете попадения за словенския тим отбеляза Захович (5,31), като второто бе от несъществуваща дузпа. За българите се разписаха Клаудио Кешеру (63) и Лукоки (84). Марибор ни е добре познат съперник. Словенският тим вгорчи живота на Левски на старта на сезона, като изхвърли "сините" в квалификациите за Лига ЕВропа. Георги Дерменджиев заложи на основните си футболисти, коит вероятно ще видим и срещу Монтана на 12 февруари, и с Копенхаген няколко дни по-късно. Шампионът ни получи ранен гол след груба грешка на Моци.  Разписа се Лука Захович. Пак същият вкара за 2:0 от съмнителна дузпа. Лука е син на легендата Златко Захович. Бащата остава голмайстор номер едно в историята на словенския национален отбор. Кешеру намали технично след пас на Йордан Минев. Ветеранът обаче показа лошия си нрав и беше изгонен за реплика към рефера. Съдията разреши Минев да бъде сменен. Лукоки, койт показва отлична форма напоследък, възстанови равенството. ЛУДОГОРЕЦ: Стоянов, Сисиньо, Моци, Паломино, Минев, Анисе, Дяков, Лукоки, Вандерсон, Марселиньо, Кафу (Мисиджан, Кешеру, Лукаш Саша ).

Белгийски джихадист, осъден на 7 г. за тероризъм, е арестуван в Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6044763

Белгийски джихадист, осъден на 7 г. за тероризъм, е арестуван в ТурцияПриятел на един от камикадзетата от Брюксел, който миналата година бе осъден на 7 години затвор, но не бе вкаран зад решетките, успял да избяга от Белгия, отправил се към Сирия и бил арестуван в Турция, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Халед Хатаб, приятел на Наджим Лашрауи, който се взриви на летището в Брюксел на 22 март миналата година,

Въпрос на дни е ЦИК да стартира обществената поръчка за машинното гласуване

https://www.actualno.com/politics/vypros-na-dni-e-cik-da-startira-obshtestvenata-porychka-za-mashinnoto-glasuvane-news_592649.html

Логистика от страна на държавата по отношение на машинното гласуване може да бъде осигурена. Това стана ясно от думите на председателя на Централната избирателна комисия (ЦИК) Ивилина Алексиева-Робинсън на брифинг с журналисти. Тя каза, че към този момент не може да разкри

Тотален резил с новите областни управители!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276824_%D0%A2%D0%BE%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD+%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%BB+%D1%81+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%BD%D0%B8+%D1%83%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%82

 Резилът с назначаването на скандални личности за областни управители подкопава сериозно доверието в служебното правителство. БЛИЦ разкри потресаващи подробности за новите губернатори на Благоевград и Враца (виж в Още по темата).
Не по-малко скандален се оказа и новият областен управител на Хасково.

Медията ни научи, че Минко Ангелов е известен като вечният кандидат за всеки пост. Проучване на БЛИЦ установи, че Минко Ангелов започва кариерата си активист на НДСВ, а след това се прехвърля в БСП, за да акостира накрая в движението на Първанов - АБВ.

Въпросният "политик" е толкова голям кариерист, че дори е бил включен в листата кандидат  евродепутати на АБВ.

Още по-скандалното в случая е, че Ангелов е чакал да заеме поста на областен управител още по времето на правителството на премиера Пламен Орешарски.

След като тогава не го огря, той беше 2 години зам.кмет по време на феодалното управление на бившия кмет Георги Иванов.

Това с което се запомни е, че си построи къща в един парк. Ангелов успя да узакони палата си, въпреки протестите на неговите съграждани.

Едва ли възгледите на Ангелов ще се променят, след като възседне новата длъжност. 

Ето как изглежда къщата на Минко Ангелов.
 

 


Румен ИВАНОВ, БЛИЦ

Локо Пловдив загуби последния си мач в Турция

http://offnews.bg/news/n_1/n_646622.html

Локомотив Пловдив загуби от Вардар Скопие с 1:2 в последната контрола от лагера си в Турция.  Резултатът бе открит от македонците в 18-ата минута, когато Деян Блажевски проби по лявото крило, преминавайки през ветерана Александър Тунчев. Той намери Влатко Гроздановски на празна врата. Халфът беше на път да не успее, но при втория си опит улучи. В 34-ата минута Локо можеше да изравни, но хубав далечен удар на Ванчо Траянов мина близо до гредата. След почивката Локомотив направиха няколко промени в състава си, като и двата тима имаха по няколко чисти положения за гол. В 77-ата македонците поведоха с 2:0 с попадение на Новак. Възпитаниците на треньора Едуард Ераносян все пак вкараха почетен гол. Гола за Локомотив отбеляза Мартин Камбуров в 88-та минутая. Това бе последната проверка за Локомотив. Утре тимът се прибира в България. Съставът на Локо: Харуби, Шоко (60 Крумов), Котев (63 Везалов), Виданов, Петров, Йевтоски, Бакалов (48 Луке), Траянов, Умарбаев, Марчев, Камбуров (к)

Може да удължат ваканцията на учениците в София

https://www.actualno.com/sofia/moje-da-udyljat-vakancijata-na-uchenicite-v-sofija-news_592646.html

Ако температурата в столичните училища утре е по-ниска от 16 градуса, учебният процес ще бъде преустановен. Това обясни днес кметът на София Йорданка Фандъкова във връзка с авариите на "Топлофикация". Това означава, че директорите ще имат право да разпускат учениците, в случай, че в сградата няма парно. Утре ще бъде и първият учебен ден за след зимната ваканция. Деските градини обаче разполагат с радиатори на ток и децата ще продължават да посещават занятия, обясни още кметът на София.

ЕК предлага на Румъния съвети как да се справи с пренаселеността в затворите

http://www.moreto.net/novini.php?n=343532

Европейската комисия днес изрази готовност да предостави съвети на правителството на Румъния по проблемите, изтъкнати като причина за изготвянето на законопроекта за промени в борбата с корупцията, съобщава БТА. Доколкото пренаселеността в затворите бе посочена сред причините за предизвикалия бурни реакции законопроект, днес зам.

Официално е одобрен домейнът ".бг" и на кирилица

http://www.cross.bg/domeiini-kirilitza-imenabg-1534042.html

/КРОСС/ От днес могат да се създават и регистрират домейни на кирилица, които да завършват с разширението ".бг", съобщи БНР. Това е втората голяма стъпка в посока на налагането на азбуката ни в света на интернет домейните, след като през юни 2016 г. потребителите получиха възможността да използват домейн на кирилица с разширение ".ею".Тогава кирилицата официално стана третата азбука, която се използва при изписването на домейни. Другите възможности са латиницата и гръцката азбука. Акционерно дружество "Имена.бг" беше избрано от българската държава да управлява новия домейн на кирилица, който след дълги обсъждания беше одобрен от Интернет корпорация за присвоени имена и адреси (ICANN). От иновацията ще се улесни изписването на имената на сайтовете, които съдържат специфични букви като Й, Ц, Ш, Щ, Ъ, Ю и Я. Спаска Тарандова - изпълнителен директор на Фондация "Глобални библиотеки - България", коментира, че за българите е важно да могат да пишат, както говорят. "Аз ще насърчавам голямата мрежа от читалища, които пазят българския език, култура и духовност, да имат свои домейни на български език", заяви тя. В периода до 8 май ще се обработват регистрации на домейни за така наречените "защитени" имена - например на министерства и общини. След това, ще бъдат разглеждани и заявките на всички останали интернет потребители. Изпълнителният директор на "Имена

Програмата на БСП "пробива" дупка в бюджета за над 4 млрд. годишно, изчисли ГЕРБ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276823_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%91%D0%A1%D0%9F+%22%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%B2%D0%B0%22+%D0%B4%D1%83%D0%BF%D0%BA%D0%B0+%D0%B2+%D0%B1%D1%8E%D0%B4%D0%B6%D0%B

 Трима доскорошни бивши министри на ГЕРБ изчислиха, че ако управленската програма на БСП наистина бъде приложена, само за една година разходите в бюджета ще се увеличат с над 4 милиарда лева. Отделно ако се реанимират големите енергийни проекти като АЕЦ "Белене" и "Южен поток", това ще коства на държавата поне 45 милиарда лева. 

Томислав Дончев, Владислав Горанов и Делян Добрев представиха пред медиите калкулации, които значително превишават изчисленията на БСП. Според Корнелия Нинова мерките, които социалистите са заложили, ще струват на хазната 1.9 млрд. лева годишно.

Социалистите или нямат намерение да изпълняват обещаното, или ще докарат нещата до неизбежно вдигане на данъци, обяви бившият финансов министър Владислав Горанов. 



segabg.com

Измамник завлече петима с 21 000 лв., представял се за полковник от ДАНС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6044717

Измамник завлече петима с 21 000 лв., представял се за полковник от ДАНС40-годишен пловдивчанин е предаден на съд, след като завлякъл с близо 21 000 лева петима души, пред които се представял за офицер от ДАНС, съобщи районната прокуратура в града. Измамите са извършени в периода от юни 2015 до юли 2016 г. На една от жертвите Данов обяснил, че "има връзки в ДАНС и министерството".

ЧЕЗ инвестира рекордните 130 млн. лв. в мрежата

https://news.bg/business/chez-investira-rekordnite-130-mln-lv-v-mrezhata.html

Нарушенията на топлоподаването качват потреблението на електроенергия

23 г. не стигат да приключи едно дело за реституция

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276822_23+%D0%B3.+%D0%BD%D0%B5+%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%B3%D0%B0%D1%82+%D0%B4%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%BB%D1%8E%D1%87%D0%B8+%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE+%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%BE+%D0%B7%D0%B0+%D1%80%D0%B5%D1%81%D1%8

 Наказателни, граждански и административни дела се разглеждат извън всякакви разумни срокове. Това отчита Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ИВСС) след извършена проверка на 139 заявления на хора, оплакали се от бавно правосъдие в периода 1 октомври - 31 декември 2016 г. От въпросните 139 случая 92 са се оказали основателни - 31 по наказателни и 61 по граждански, търговски и административни дела.

В хода на проверката съдебните инспектори са се натъкнали на драстични примери. Дело за реституция е продължило 23 г. 5 месеца и 20 дни. Допуснати съществени забавяния, причинени от действията на съдилищата, отчитат инспекторите. Най-сериозни те са в първоинстанционното производство, продължило 13 г. и 3 месеца. Делото е отлагано общо 58 пъти, от които 41 поради нередовно призоваване на някои от страните, в това число 34 пъти поради нередовното призоваване на един от ответниците. Постановеното решение е отменено на втора инстанция и делото е върнато за ново разглеждане. Два пъти второинстанционните решения са били отменяни от ВКС и делото пак е връщано за ново разглеждане.

Най-обикновено наказателно дело за кражба в София е продължило 19 г. 6 месеца и 13 дни. Инспекторите са сезирани от подсъдим по делото. Забавянето се дължи главно на МВР и прокуратурата. Те са разследвали 14 г. 2 месеца и 16 дни. По делото е имало шестима наблюдаващи прокурори, които са постановили 9 пъти връщане на делото на разследващите органи. След това делото е върнато от съда на прокуратурата за отстраняване на съществени нарушения, допуснати в досъдебната фаза. На разследващите органи и на прокуратурата са били нужни 5 г. и 11 месеца да изпълнят указанията на съда и да изготвят обвинителния акт. Делото е минало през столичната следствена служба, градската прокуратура и районния съд в София. 

14 г. 4 месеца и 5 дни е продължило дело за кражба на кола. Досъдебното производство е продължило 5 г. 3 месеца и 8 дни, въпреки че са били налице всички предпоставки да приключи в много кратък срок - делото не е с висока фактическа и правна сложност, извършителят е бил известен още от момента на образуване на производството, свидетелите в по-голямата си част са служители на МВР, което улеснява установяването и призоваването им, заключенията по назначените експертизи са изготвени в определените срокове, отчита инспектората. Досъдебното производство 5 пъти е връщано за допълнително разследване и за изпълнение на вече дадени, но пренебрегнати задължителни указания. По-късно втората инстанция е приела, че първоначалното гледане на делото е проведено от незаконен състав, и го връща за разглеждане от друг състав. Това удължава общата продължителност на производството с близо 4 г. Пред новия съдебен състав делото е продължило 4 г. 9 месеца и 16 дни. През март 2015 г. е започнало отначало заради смяна на съдебен заседател. 

Дело за грабеж е продължило 15 г. 2 месеца и 26 дни. Досъдебното производство трае 4 г. 11 месеца и 13 дни. Делото е връщано за допълнително разследване 14 пъти, като единствено в началото са били дадени подробни указания какво следва да се извърши, а всяко следващо връщане е, за "да се изпълнят предходните указания". На първа инстанция - вече в съда, делото е продължило 3 г. 3 месеца и 8 дни. Насрочени са 13 заседания, от които реално са проведени 4. Постановената присъда е отменена на втора инстанция поради съществено процесуално нарушение и делото е върнато за ново разглеждане от друг състав. В решението на втората инстанция изрично е посочено, че действията на първоинстанционния съд са причина за неколкогодишното абсолютно необосновано забавяне на наказателното производство.

Установено е и трудово дело за незаконно уволнение, продължило 5 години 8 месеца и 7 дни. Тези случаи обикновено се движат по правилата на т.нар. бързо производство и трябва да приключват за дни, най-много седмици.

Според инспектората основните причини за бавното правосъдие са пропуски в досъдебното производство и на съдии при подготовката на делата в закрито заседание, както и нарушаване на процесуалните срокове за образуване и движение на делата. Освен това е констатирано неспазване на законовите срокове за постановяване на съдебните актове, недобра организация на доказателствената дейност в процеса, неритмично насрочване на открити съдебни заседания - през големи периоди от време, непознаване на материалния и процесуалния закон, което води до отмяна на съдебните актове.

По информация на Министерството на правосъдието през въпросния тримесечен период на проверка са сключени 72 споразумения по подадени 65 заявления. Общата изплатена сума за обезщетение е 117 660 лв.

10 партии и 8 коалиции се регистрираха за изборите през март

http://www.cross.bg/koalitziya-partiite-bulgariya-1534040.html

/КРОСС/ Изтече срокът за регистрация в Централната избирателна комисия (ЦИК) на партиите и коалициите, които искат да участват в предсрочните парламентарни избори на 26 март. Документи подадоха общо 10 партии - ГЕРБ, ДПС, ВОЛЯ, „Българската пролет", Българско национално обединение, „Глас народен", ДРОМ, Партия на Зелените, Партия „Възраждане" и партия „Презареди България", предава Дарик. Регистрираните коалиции пък са 8 - „БСП за България", Реформаторски блок, Обединени патриоти, коалиция „АБВ-Движение 21", коалиция „Да, България", платформата „Нова Република", коалиция „ДОСТ-НПСД" и Коалиция на недоволните. Тази година желаещите да участват имаха само седмица за регистрация в ЦИК. Броят на партиите намалява за сметка на коалициите спрямо парламентарния вот през 2014 г. Тогава за участие се регистрираха общо 7 коалиции и 22 партии, като впоследствие 4 от тях отпаднаха. На предстоящия вот обединение, разделение и прегрупиране има както вляво, така и вдясно. За разлика от 2014-а този път две от партиите в левицата решиха да се коалират - АБВ с новоизбрания си лидер Константин Проданов и „Движение 21" на Татяна Дончева. Вдясно Реформаторският блок се явява в съкратен състав, след като ДСБ на Радан Кънев и НПСД на Орхан Исмаилов се отцепиха

Министерството на енергетиката ще проверява столичната топлофикация

https://www.actualno.com/sofia/ministerstvoto-na-energetikata-shte-proverjava-stolichnata-toplofikacija-news_592642.html

Енергийният министър Николай Павлов разпореди проверка на дейността на „Топлофикация София“. Инспекторите на ведомството ще влязат в общинското предприятие в понеделник. "Проверката ще бъде извършена по чл. 75 от Закона за енергетиката и ще касае техническото състо

2 билета на цената на 1 в Армията, ако целунете половинката на касата на 13 и 14 февруари

http://offnews.bg/news/n_1/n_646614.html

Ако 14 февруари ви изправя пред непосилния въпрос "Какво да подаря на любимия/любимата си?!", Театър "Българска армия" предоставя възможност за бързо и лесно решение. Една целувка пред любопитния поглед на касиерката и ще може да закупите един билет за двама влюбени. Билетите ще важат за постановки за периода февруари - април. Постановките, в които ще разпознаете любовта, през месецът на влюбените са: 21 /вторник/ „В полите на Витоша“ ни припомня за историческата любов на самия автор на пиесата П. К. Яворов и любимата му Мина. Написана преди повече от век, историята им продължава да вълнува и събужда емоциите на зрителите. 22 /сряда/ „Отело“ ни разказва за пълководеца Отело, неговата невинна Дездемона и коварния Яго – вечна история за страст, измама и ревност. 23 /четвъртък/ „Жан и Беатрис“, е най-новият спектакъл в театър „Българска армия“, в която Елена Петрова и Иван Радоев ще изживеят своята съвременна приказка за любовта и парите. Същата вечер, но на голяма сцена, ви очаква „Железният светилник“ по епохалния роман на Димитър Талев, за който каквото и да се каже ще е малко. 24 /петък/ „Йерма“ ще ви разкаже за водопада от чувства и мисли, който прелива във всяка жена, за даденото и недаденото, за търсенето и изгубването, за любовта и безразличието. Отново в петък на камерна сцена Миракъл - „Една нощ с теб“, където ще познаете лицата на Стефка Янорова, номинирана  за "ИКАР" - 2017 за главна женска роля, и Георги Кадурин в една приказка за неостаряващата любов. 25 /събота/ „Колко е важно да бъдеш сериозен“ - комедия на Оскар Уайлд за капана, в който попадат две влюбени двойки и неочакваните обрати, с които животът ги изненадва. 27 /неделя/ „Завещанието на целомъдрения женкар“ е романтична комедия с участието на Васил Михайлов, който ще Ви преведе през лабиринтите на превърналата се в култ история за любовта на самия Дон Жуан. 28 /понеделник/ „Тартюф“ ви обещава истинско забавление с измамника Тартюф чиято любов е безкруполна. В ролита ще видите номинираните за "ИКАР" - 2017 Иван Радоев (Тартюф) и Гергана Плетньова (Дорина). Заповядайте на касата театъра на 13 и 14 февруари, за да подарите на себе си и на половинката си още един незабравим момент.

228 000 лв. от такса вход в Асеновата крепост за година

http://www.cross.bg/asenovata-krepost-manastir-1534039.html

/КРОСС/Рекордните 228 000 лв. са събраните средства от такси за вход към Асеновата крепост през 2016 г., когато историческата забележителност в Родопите е била посетена от близо 120 000 души. Според експертите в ОП „Туризъм" на Община Асеновград засиленият интерес се дължи на решения проблем със свлачищата по пътя до крепостта, който през 2015 г. е създавал сериозни трудности. Близостта на Бачковския манастир и Кръстова гора спомагат също за увеличената посещаемост на Асеновата крепост, заемаща престижното четвърто място в националната класация на Министерството на туризма за културно-поклонническа дестинация. Най-новият атракцион пък е старият Римски път, наричан още „По стъпките на легионите", който свързва Асеновата крепост с Бачковския манастир.  

Откриха нелегални мигранти в камион в предградие на Загреб

https://www.24chasa.bg/novini/article/6044710

Откриха нелегални мигранти в камион в предградие на ЗагребНяколко нелегални мигранти са били открити в камион, паркиран в западното предградие на Загреб „Янкомир“ във вторник и са били отведени от полицията за идентификация, предаде EBLNews. Полицията няма да разкрие броя на мигрантите или гражданството им преди разследването да приключи. Те са отказали да коментират новините,

Варненски лекар сигнализира на полицията за пътен инцидент с дете

http://www.moreto.net/novini.php?n=343508

Лекар от Варна сигнализира вчера, че се е случило транспортно произшествие с дете, съобщиха от МВР за Moreto.net. В детския спешен кабинет на МБАЛ "Света Анна" постъпило за лечение дете. Лекарят установил, че то е жертва на инцидент и веднага уведомил органите на полицията.

Кристиано Роналдо се опитва да спаси живота на 80 кучета от португалски приют

https://www.24chasa.bg/sport/article/6044670

Кристиано Роналдо се опитва да спаси живота на 80 кучета от португалски приютНападателят на "Реал" Мадрид изпрати подписана от него тениска на приют в Португалия, за да подпомогне неговата дейност и да спаси живота на 80 кучета, предаде The Independent. Блузата с къси ръкави ще бъде продадена на търг с цел набавянето на допълнителни средства, които са жизнено важни за убежището на четириногите.

Пътни шефове уволнени заради бруталния смъртен случай в шосеен тунел

http://www.mediapool.bg/patni-shefove-uvolneni-zaradi-brutalniya-smarten-sluchai-v-shoseen-tunel-news259911.html

На четвъртия ден след бруталния инцидент в тунел "Ечемишка" на магистрала "Хемус", довел до смъртта на жена в преминаваща кола, са уволнени председателят на управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструсктура" инж. Дончо Атанасов, изпълнителният директор на фирмата, отговаряща за поддръжката на тунела – държавната "Автомагистрали", Парашкев Кръстев и Георги Златев от дирекция "Поддържане на пътна инфраструктура" при пътната агенция. "Престъпната небрежност трябва да се санкционира. Поех ангажимент за това и в резултат на това освобождавам председателя на управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Дончо Атанасов. Освобождавам Парашкев Кръстев, изпълнителен директор на "Автомагистрали". На директора Георги Златев от дирекция "Поддържане на пътна инфраструктура" при АПИ е прекратено служебното правоотношение", заяви служебният премиер Огнян Герджиков пред журналисти. В неделя паднало осветление, заради корозирала конструкция, причини смъртта на 67-годишна жена, докато преминава автомобил в единствената отворена тръба на тунела. Другата е затворена за ремонт. Братът на жертвата, който е шофирал автомобила по време на инцидента, се закани да съди пътната агенция. Съоръжението бе затворено, а във вторник се взе решение за демонтиране на таванното осветление. То трябва да приключи до 12-14 февруари и тогава да се отвори тунелът, през който минава единствената магистрална връзка със Северна България. Най-рано до неделя автомобилите ще ползват обходните маршрути, което предизвиква задръствания и значително забавяне на пътуването. Очаквайте подробности

Шефовете на АПИ и "Автомагистрали" уволнени след трагедията в тунел "Ечемишка"

http://www.mediapool.bg/shefovete-na-api-i-avtomagistrali-uvolneni-sled-tragediyata-v-tunel-echemishka-news259911.html

На четвъртия ден след бруталня инцидент в тунел "Ечемишка" на магистрала "Хемус", довел до смъртта на жена в преминаваща кола, са уволнени председателят на управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструсктура" инж. Дончо Атанасов, изпълнителният директор на фирмата, отговаряща за поддръжката на тунела – държавната "Автомагистрали", Парашкев Кръстев и Георги Златев от дирекция "Поддържане на пътна инфраструктура" при пътната агенция. "Престъпната небрежност трябва да се санкционира. Поех ангажимент за това и в резултат на това освобождавам председателя на управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Дончо Атанасов. Освобождавам Парашкев Кръстев, изпълнителен директор на "Автомагистрали". На директора Георги Златев от дирекция "Поддържане на пътна инфраструктура" при АПИ е прекратено служебното правоотношение", заяви служебният премиер Огнян Герджиков пред журналисти. В неделя паднало осветление, заради корозирала конструкция, причини смъртта на 67-годишна жена, докато преминава автомобил в единствената отворена тръба на тунела. Другата е затворена за ремонт. Братът на жертвата, който е шофирал автомобила по време на инцидента, се закани да съди пътната агенция. Съоръжението бе затворено, а във вторник се взе решение за демонтиране на таванното осветление. То трябва да приключи до 12-14 февруари и тогава да се отвори тунелът, през който минава единствената магистрална връзка със Северна България. Най-рано до неделя автомобилите ще ползват обходните маршрути, което предизвиква задръствания и значително забавяне на пътуването. Очаквайте подробности

Отнеха на Русия и Световното първенство по биатлон заради допинга

http://offnews.bg/news/n_1/n_646617.html

Руският град Тюмен беше лишен от домакинство на Световното първенство по биатлон през 20121 година. За това съобщи журналистът от ZDF Нилс Кабен на своята страница в Туитър. На 21 януари имаше закрито заседание на Изпълкома на биатлона, на което беше решено да се обсъди внимателно прочутия доклад на Ричард Макларън, оглавяваш комисията на WADA. Тогава бяха оправдани 22 от общо 29 руски биатлонисти.  Изпълкомът обаче взе и решение да проведе спешен конгрес заради исканията за по-сериозна битка срещу допинга. Под писмото се бяха подписали 170 прочути спортисти. В документа има призиви за недопускане до Олимпиади и Световни първенства на биатлонисти с допинг досиета, за съкращаване квотите на прегрешили държави. Заседанието е днес, а явно немският журналист е получил вътрешна информация за удара по Русия. Тюмен получи домакинството на Световното първенство на конгреса, проведен през миналия септември в Кишинев. Преди това руският град беше лишен от състезание за Световната купа по биатлон и от финалите на Световната купа в ски бяганията.

Иран: три концепции

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6044712

Иран: три концепцииЗащо нито един ирански гражданин не е участвал в терористични действия Иран е древна страна, съществуваща повече от 3 хилядолетия. Въпреки преживените многобройни човешки катастрофи, войни, конфликти и природни бедствия - наводнения, земетресения и суши, славата и величието на тази земя продължава. Можем да анализираме на какво се дължи това в

Премиерът Герджиков освободи трима шефове в Пътната агенция

http://www.cross.bg/gerdzhikov-putna-osvobodeni-1534038.html

/КРОСС/Огнян Герджиков обяви, че престъпната небрежност трябва да се санкционира и освободи председателя на Агенция "Пътна инфраструктура" Дончо Атанасов. Заради смъртта в тунел "Ечемишка" са освободени и Георги Златев - шеф на дирекцията на пътищата, и директорът на "Автомагистрали" ЕАД - Парашкев Кръстев. Това съобщи самият премиер Герджиков пред журналисти в министерския съвет. Той каза, че началникът на Пътна инфраструктура сам е подал оставка. Премиерът настоя пред министъра на регионалното развитие Спас Попниколов да бъдат освободени още директорът на областното пътно управление София, както и шефът на пътната служба "Хемус". Герджиков съобщи, че е разпоредил преглед на всички пътни съоръжения в страната "Колкото до "Хемус", поемам ангажимент тя да бъде пусната на 13 февруари", заяви той. След него министърът на регионалното развитие Попниколов заяви, че е предложил на премиера Герджиков да назначи за председател на пътната агенция Пирин Пенчев, а за директор на държавата фирма "Автомигастрирали" Валентин Николов. Пирин Пенчев беше заместник на прочутия Батко - Веселин Георгиев, в Пътния фонд.    

Йежи Янович е първият съперник на Григор в София, играят утре

https://www.24chasa.bg/sport/article/6044677

Йежи Янович е първият съперник на Григор в София, играят утреЙежи Янович е първият съперник на Григор Димитров на турнира в София. Полякът спечели мача си от първия кръг срещу Дуди Села от Израел след 6:4, 6:4. Най-добрият български тенисист е поставен под номер 3 и почива в първия кръг. Янович пропусна две възможности за пробив още в първия гейм. Полякът разчита много на мощния си сервис и го демонстрира в

Русия приключила с доставката на ракетните системи С-300 на Иран още през 2016-а

http://www.cross.bg/s-iran-rysiya-1534037.html

/КРОСС/Москва е приключила с доставката на ракетните сисстеми С-300 за Техеран през 2016 г., съобщава "Ройтерс", позовавайки се на изявление на руския посланик в Иран. Леван Джагарян също така заявил, че Русия се подготвяла да снабди Иран с обогатен уран в замяна на тежка вода. Иран и Русия през 2007 г. подписаха договор за доставка на С-300, но изпълнението му беше спряно заради резолюция на Съвета за сигурност на ООН за забрана на доставка на съвременно въоръжение на Иран. Споразумението на шестте световни сили с Техеран по ядрената му програма обаче доведе до отмяна на забраната за доставката на С-300. Зенитната ракетна система С-300 се смята за една от най-мощните системи за противовъздушна отбрана в света. С-300 е способна да унищожава балистични и аеродинамични цели, предназначена за защита на големи промишлени и административни обекти, военни бази и командни постове от удари.  

Служебният кабинет сменя шефа на Пътната агенция заради инцидента на "Хемус"

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/slujebniiat-kabinet-smenia-shefa-na-pytnata-agenciia-zaradi-incidenta-na-hemus-233636/

Уволнени са още Георги Златев от дирекция "Поддържане на пътна инфраструктура" в Агенцията и Парашкев Кръстев от дружеството "Автомагистрали" ЕАД

Децата у нас най-често насилвани в семейството

http://www.cross.bg/nasilie-detza-zakrila-1534036.html

/КРОСС/Над 65% от регистрираните случаи на насилие над деца у нас се случват в семейството, показва официална статистика, цитирана във връзка с приетата днес Национална програма за превенция на насилието и злоупотребата с деца. Останалите случаи на насилие се проявяват на улицата или в училище, съобщава NOVA. През 2015 г. отделите за закрила на детето са установили 752 нови случая на насилие и са работили с общо 1839 деца, преживели насилие. Новата програма предвижда мерки за закрила и за създаване на ефективна система за превенция на домашното и сексуалното насилие над деца. Акцент в нея са горещите телефонни линии, чрез които децата могат да подават сигнали за такъв проблем. Отчита се нарастването на популярността на телефона към Агенцията за закрила на детето, на който само през миналата година са постъпили над 100 000 обаждания.

Румънското правителство оцеля след вот на недоверие

http://www.mediapool.bg/rumanskoto-pravitelstvo-otselya-sled-vot-na-nedoverie-news259910.html

Правителството на румънската Социалдемократическа партия оцеля след вот на недоверие в парламента, внесен от десноцентристката опозиция, като парламентаристите от управляващата коалиция се въздържаха от гласуване, предаде Ройтерс. Вотът на недоверие се нуждаеше от 233 гласа, за да бъде свалено правителството. В негова подкрепа обаче гласуваха 161 от присъствалите общо 432-ма депутати. Депутатите и сенаторите от управляващата коалиция на Социалдемократическата партия и техния партньор Алианс на либералите и демократите, както и от Демократичния съюз на унгарците в Румъния се въздържаха от гласуване. Той бе внесен още миналата седмица от Национално-либералната партия и от още една опозиционна сила - Съюз за спасение на Румъния, и бе озаглавен "Правителството Гриндяну - правителство на националната провокация. Не легализирайте кражбата в Румъния". Опозицията настоява правителството да признае "грешката" с приемането на правителственото постановление, което щеше да декриминализира някои корупционни деяния, и да подаде оставка. Лидерът на управляващата Социалдемократическа партия Ливиу Драгня, който щеше да бъде един от пряко облагодетелстваните от поправката, заяви, че депутатите от партията продължават да подкрепят правителството на Гриндяну. Драгня не вижда защо кабинетът да подава оставка. Двете партии в правителството - Социалдемократическата и Алианса на либералите и демократите, контролират 250 места в 465-местния парламент. Внеслите вота Национално-либералната партия, Съюз за спасение на Румъния и присъединилата се към тях партия "Народно движение" имат общо 167 депутати. Партията Демократичен съюз на унгарците в Румъния, която критикува правителственото постановление, но не гласува в подкрепа на вота, има 30 гласа, а други 18 гласа имат представителите на националните малцинства, които традиционно подкрепят правителството.

Герджиков уволни ръководството на АПИ заради инцидента в "Ечемишка"

http://offnews.bg/news/n_1/n_646619.html

Служебният премиер Огнян Герджиков уволни председателя на управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструсктура" инж. Дончо Атанасов и изпълнителния директор на "Автомагистрали" ЕАД Парашкев Кръстев заради инцидента в тунел "Ечемишка", а Георги Златев от дирекция "Поддържане на пътна инфраструктура" при АПИ сам е подал оставка.  Тунелът на АМ "Хемус" бе затворен, след като в неделя 64-годишната Елена Горанова загина на място при инцидент. Тя пътувала с брат си, когато корозирал панел пада върху колата им. "Престъпната небрежност трябва да се санкционира", посочи Герджиков. Той настоя да бъдат освободени от длъжност също директорът на областното пътно управление в София и началникът на районна пътна служба „Хемус”. Служебният регионален министър Спас Попниколов е предложил за шеф на АПИ да бъде назначен  Пирин Пенчев . За изпълнителен директор на „Автомагистрали ЕАД” е предложен Валентин Николов. От думите му стана ясно, че директорът на дирекция „Пътна инфраструктура“ към АПИ сам е подал оставка. "Разпоредил съм на министър Попниколов пълен преглед на всички съоръжения по автомагистралите, тунели, мостове и т.н с оглед на безопасност. Що се отнася до магистрала „Хемус“, поемам личен ангажимент тя да бъде пусната в понеделник, 13 февруари", каза Огнян Герджиков.  Пирин Пенчев беше заместник на бившия шеф на Агенцията Веселин Георгиев. Георгиев беше обвинен в това, че е сключил 8 договора с фирми на братята му Бойко и Емил Георгиеви за над 38 млн. лв., но през август съдът окончателно го оправда. Делото стана по-известно като "Батко".  Скандалът с възложените на братята на Веселин Георгиев обществени поръчки избухна през 2008 г. и доведе до това Брюксел да ни спре 115,4 млн. евро по програма ИСПА и 50 млн. лева по програма ФАР.

"Нова Република": Партиите да подпишат пакт за икономически растеж без корупция

https://www.actualno.com/politics/nova-republika-partiite-da-podpishat-pakt-za-ikonomicheski-rastej-bez-korupcija-news_592638.html

Дясното обединение около ДСБ "Нова Република" предлагат на останалите политически сили пакт за бърз икономически растеж и изкореняване на корупцията. Това стана ясно на пресконференция в централата на партията. На нея говорителят на обединението Трайчо Трайков обяви, че

Николай Денков: Правилата за зрелостните изпити няма да се променят

http://www.moreto.net/novini.php?n=343538

Държавните зрелостни изпити през май тази година ще се проведат на модули, както пробно бяха проведени през септември по време на поправителните изпити. Това стана ясно от думите на министъра на образованието проф. Николай Денков в предаването „Тази сутрин“ на bTV.

Драгомир Симеонов: Домът ми е скучноват като мен

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6044658

Драгомир Симеонов: Домът ми е скучноват като менПризнава Драгомир Симеонов в интервю за новия брой на "Всичко за семейството". Като водещ на предаването "Дом за всеки" се опитва да разкаже многоликата архитектурна история на любимата му София. На него винаги му е по-любопитно как звучи човек, а не как изглежда, затова радиото е неговото място. Старае се да говори тихо,

Нова република се отказва от депутатски имунитет, призовава и другите да го направят

http://offnews.bg/news/n_1/n_646618.html

Нова република с лидер Радан Кънев предложи на всички партии и кандидат-депутати да се откажат от имунитета си, както по време на предизборната кампания, така и ако бъдат избрани като депутати в 44-ия парламент. Днес Нова република представи Пакт за общи действия срещу корупцията, който предлага да бъде приет от всички партии, които ще се явяват на избори на 26 март. Кънев обясни: „Подкрепилите пакта ще подпишем декларации за доброволен отказ от имунитет като кандидати за народни представители“. Друг елемент от Пакта за растеж без корупция е въвеждане на длъжностите заместник-главен прокурор за борба с корупцията и заместник-главен прокурор за борба с тероризма, чрез промяна в устройството на прокуратурата. „Темата за депутатския имунитет се е превърнала в тема за популизъм. Ние призоваваме всички кандидат-депутати на партии да се откажат от имунитета си. Не искаме да сме защитници на депутатския имунитет“, коментира Радан Кънев. След него Дани Каназирева от Нова република поясни, че в Пакта за борба с корупцията се включват и сериозни мерки в децентрализацията. „България е на 27-мо място в Европа и е силно централизирана. Парите се разпределят по партиен принцип и се раздават от партийните централи“, заяви тя. Каназирева даде за пример, че август месец тази година са гласувани 27 милиона лева за 43 общини, като 33 от тях са общини на ДПС, а голяма част от парите отивали за спортни площадки. Тя обясни, че две села в Момчилград са взели общо 360 000 лева, за да си построят спортни площадки, като едното село е от 512 души, а другото от 700, а дефакто в тях живеят по 100-ина човека. По думите й това е опорочен модел за разпределение на парите на общините и то трябва да стане по друг начин – парите да се върнат към регионите на страната, като 50% от данъка върху доходите на лицата и 50% от печалбата на фирмите трябва да се връщат в регионите, там където са изработени. След Каназирева Трайчо Трайков обясни другото предложение към партии на Нова република, а то е да се въведе диференцирано ДДС – за храни лекарства и книги, включително учебници. Разбира се, те трябва да се с проверено качество. „По този начин ще се изсветли икономиката“, каза той и уточни, че това може да стане сега, защото има излишен бюджет и в такъв момент могат да се направят подобни реформи. Нова република предложи също на всички български партии да подкрепят и да приемат конституционна забрана за изсичане на вековните гори и националните паркове. Нова република ще чака партиите за отговор дали ще подкрепят Пакта за борба с корупцията до понеделник, ако няма такъв, ще се обърнат директно към българското общество. „С това предложение не изключваме априори никого. Преди избори всеки говори за борба с корупцията, но как можем да преценим кой доколко е искрен и какво точно е готов да направи? Отговорът е в това, което е доказал в миналото си, какво е постигнал и за какви принципи се е борил", обясни предизвикателството към другите партии Трайчо Трайков.

МВР купува камери за границата за 2.5 млн. лв.

http://offnews.bg/news/n_1/n_646616.html

МВР открива процедура за обществена поръчка за доставка на системи за видеонаблюдение. Поръчката “Доставка на три мобилни системи за наблюдение” е с прогнозна обща стойност 2 552 319 лв. без ДДС. Мобилните системи ще се използват от граничните патрули на Главна дирекция “Гранична полиция” за наблюдение на отделни участъци от външните граници на страната. Целта е придобиване на изпреварваща информация за готвещо се нарушение на държавната граница, за установяване или недопускане на незаконно преминаване на държавната граница. Вследствие използването им ще се повиши възможността за противодействие на миграционния натиск по външните граници на ЕС. С доставката им ще се модернизира оборудването за наблюдение на външните сухоземни граници, уточняват от МВР.

3-те най-вероятни причини за края на света

https://www.24chasa.bg/novini/article/6044529

3-те най-вероятни причини за края на светаНай-актуалните рискове за човечеството са пандемия, екстремни промени в климата и ядрена война, се казва в доклад на Оксфордския университет. Той е съставен на основата на анкетирането на експерти в своята област, предава The Daily Mail, цитиран от profit.bg. Авторите на документа призоваха световните лидери да вземат мерки за понижаване на трите

Нов опит за финансова дисциплина в държавната енергетика

http://www.mediapool.bg/nov-opit-za-finansova-distsiplina-v-darzhavnata-energetika-news259909.html

Подобряването на финансовото състояние на държавните енергийни дружества, засилен контрол върху паричните потоци, преглед на обществените поръчки с особено внимание върху онези от тях, които се обжалват или има съмнения за нарушения, са сред основните задачи на екипа на служебния министър на енергетиката Николай Павлов, представени пред журналисти в сряда. По думите на Павлов първите резултати от оптимизацията на паричните потоци в държавната енергетика вече са налице, но пълната информация за финансовото състояние на дружествата от групата на "Българския енергиен холдинг" ще бъде представена в началото на март. Тогава ще бъде дадена и информация на какво се дължи незавидното състояние на някои от енергийните дружества. В момента се прави анализ, за да се прецени на какво се дължат проблемите на тези компании – дали са от регулаторно естество или се дължат на мениджмънта, посочи Николай Павлов. Именно за да се подобри финансовото състояние на държавната енергетика са били предприети последните смени в бордовете на АЕЦ "Козлодуй", "Националната електрическа компания", където съответно влязоха шефът на БЕХ Петьо Иванов и новият зам.-министър Константин Делисивков, които са финансисти. Начело на "Булгаргаз", откъдето дойде Павлов, е назначен също финансист - Стоян Янчев. През годините неведнъж в началото на мандата си министър на енергетиката си е поставял за основна задача подобряването на финансовите резултати на държавните фирми в отрасъла, а резултатите са били различни, но не и дълготрайни. По думите на Павлов за много кратко време финансовото състояние на държавната енергетика може да бъде подобрено. "Моят опит от "Булгаргаз“ показва, че за една година от едно грохнало, фалирало дружество може да се направи едно прекрасно дружество – финансово стабилно и уважавано от всички контрагенти“, даде пример Николай Павлов. Той допълни, че в момента се анализират и всички обявени от енергийните дружества обществени поръчки, като особено внимание на обръща на онези, които се обжалват или има други съмнения по тях. Освен това е възложено на ръководствата на държавните енергийни фирми да разработят предложения за законови поправки, които според тях ще подобрят регламентациите в сектора и които ще бъдат оставени на следващите управляващи за обсъждане и евентуално приемане. Павлов призова "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" да комуникират предварително всички предстоящи за сключване свои договори с останалите клиенти, за да може да са балансирани интересите на всички. Служебният енергиен министър още следващата седмица да бъде организирана дискусия по доклада с предложенията на Световната банка за модела за пълна либерализация на електроенергийния пазар в България и мерките за защита на уязвимите клиенти. Документът бе изработен в края на миналата година след над шестмесечно забавяне, но предишното ръководство на енергийното министерство го остави за разглеждане и прилагане от следващия редовен кабинет. При встъпването си в длъжност Павлов обеща да обсъди разработените от Световната банка мерки с всички засегнати от освобождаването на цените страни и да подготви законови поправки за разглеждане от следващото Народно събрание. Зам.-министърът на енергетиката Константин Делисивков обеща докладът да бъде предварително публикуван, за да може заинтересованите страни да се запознаят с него и да изготвят позициите си по предложенията. Павлов обеща всички направени коментари да се вземат предвид.

Децата у нас най-често насилвани в семейството

https://www.24chasa.bg/novini/article/6044644

Децата у нас най-често насилвани в семействотоНад 65% от регистрираните случаи на насилие над деца у нас се случват в семейството, показва официална статистика, цитирана във връзка с приетата днес Национална програма за превенция на насилието и злоупотребата с деца. Останалите случаи на насилие се проявяват на улицата или в училище, съобщава NOVA. През 2015 г.

Европа спря антидъмпинговите мерки срещу китайските пластмасови продукти

http://econ.bg/Новини/Европа-спря-антидъмпинговите-мерки-срещу-китайските-пластмасови-продукти_l.a_i.737043_at.1.html

Вчера Еврокомисията реши да спре преразглеждането с оглед изтичане срока на антидъмпинговите мерки срещу китайските стоки произведени от PET...

Кои са най-шумните зони във Варна?

http://www.moreto.net/novini.php?n=343539

В над 1/3 от пунктовете, където се следят нивата на шум във Варна, е отчетено надвишаване на допустимите стойности. Това показва докладът за шумовото натоварване на града през 2016, изготвен от Регионалната здравна инспекция. Според данните има 18 места от общо 45, където са отчетени средни нива на шума над нормите през годината.

Енергийният министър прати проверка на "Топлофикация София"

http://offnews.bg/news/n_1/n_646612.html

Министърът на енергетиката Николай Павлов разпореди проверка на дейността на „Топлофикация София“. Инспекторите на ведомството ще влязат в общинското предприятие в понеделник. "Проверката ще бъде извършена по чл. 75 от Закона за енергетиката и ще касае техническото състояние на топлофикационното дружество", заяви зам.-министърът на енергетиката Константин Делисивков. От ведомството подчертаха, че за качеството на обслужване и цените компетентният орган, който трябва да проверява столичното парно е Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Министър Павлов обяви, че още чака поисканата в понеделник информация от „Топлофикация – София“ за това какви са причините за авариите, които оставиха без топло десетки хиляди столичани от неделя насам. Според него при такива тежки аварийни ситуации се въвежда ограничителен режим. Това обаче не може да бъда разпоредено от министерството, а е в правомощията на принципала на предприятието - Столична община. "Към момента електроенергийната система е стабилна. Има излишък на електроенергия и затова няма проблем да отпадне забрана за износ на ток. Имаме достатъчно резерви  да посрещнем вътрешното потребление“, посочи той.

Прокурори: Да се преосмислят основанията за образуване на досъдебно производство

https://www.24chasa.bg/novini/article/6044603

Прокурори: Да се преосмислят основанията за образуване на досъдебно производствоПреосмисляне на основанията за образуване на досъдебно производство, осъдителните решения на съда в Страсбург да са сред показателите за оценка на работата на прокуратурите, по тях да се правят вътрешни проверки, след които да следват дисциплинарни мерки. Това са някои от мерките, които предлага работната група от прокурори,

Евакуираха училище в Германия

http://www.cross.bg/evakyiraha-ychilishte-v-germaniya-1534035.html

/КРОСС/ Германската полиция е евакуирала хората от професионално училище в селището Борсдорф недалеч от Лайпциг заради опасност от взрив, предадоха световните медии. Представители на органите за сигурност в провинция Саксония са съобщили, че неизвестен мъж казал на двама ученици, че носи бомба в раницата си. Администрацията на техникума веднага сигнализирала полицията. На място са изпратени 100 служители на реда, а учениците и учителите са напуснали сградата.

Коалиция "Да, България!“ успя да се регистрира за изборите

http://offnews.bg/news/n_1/n_646613.html

След 15 минути преглеждане на документи в ЦИК и с ръкопляскания новото движение „Да, България!“ успя да се регистрира за изборите под името коалиция “Да, България!“, с подкрепата на Зелените и партия ДЕОС. Партията на Христо Иванов се наложи да участва като коалиция, след като дни преди да изтече срокът три жалби блокираха нейната регистрация за изборите на 26 март. Така „Да, България!“ взе решение в ситуацията да се коалира със Зелените и ДЕОС, за да участва в изборите. "Малко тържество на нашата демокрация", каза радостен Христо Иванов, след като коалицията беше регистрирана в ЦИК точно в 15 часа днес. Той подчерта, че само за един ден вчера са събрани над 20 000 подписа от техни поддръжници и благодари на партиите в коалицията. Техните приоритети ще бъдат: борбата за въровенство на закона, отвоюване на българската държава от корупционния модел, чиста политика, чиста околна среда, споделен просперитет и по-силна интеграция в НАТО и ЕС.

Индустриални токсини в новородени бебета

https://vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/industrialni-toksini-v-novorodeni-bebeta-6065212

Отравянето на планетата с химикали е вероятно най-значимото човешко въздействие върху нея

Джон Оливър - англичанинът, станал крал на американския политически хумор

http://www.mediapool.bg/dzhon-olivar---anglichaninat-stanal-kral-na-amerikanskiya-politicheski-humor-news259908.html

С британския си акцент и безпощадно точната си язвителност англичанинът Джон Оливър стана най-популярният политически хуморист в американската телевизия и сега, повече от всякога, смята да изпробва границите на свободата на словото с мишени като Доналд Тръмп и Марин льо Пен. Предаването му "Last Week Tonight", което вече получи четири награди "Еми", започва в неделя четвъртия си сезон по американската кабелна телевизия Ейч Би Оу (HBO). Този 39-годишен англичанин вероятно се вписва най-добре в стила на Джон Стюарт, хумориста, който преобрази политическия хумор в САЩ, преди да се оттегли през 2015 г. Именно Стюарт откри Джон Оливър за широката публика в предаването си "The Daily Show". Между 2006 и 2014 г. Оливър бунеше духовете, с прическа на английски рокер (която вече смени) той кръстосваше САЩ с микрофон, тъмен костюм и ту простодушно, ту непочтително изражение на лицето. Джон Оливър не си пада по самоцелния или недомисления хумор. Атаките му са добре прицелени и добре подготвени, много ефикасни. След като през 2014 г. мина в HBO, острото му жило, но и задълбочената му работа по сложни теми като кредитите за коли, частните училища или прахосването на хранителни продукти, го превърнаха в авторитет и той смята да се възползва от това. Сред любимите му мишени бе кандидат-президентът Тръмп. Сега Тръмп, вече като президент, пак ще го отнесе. "Миналата година беше трудно", сподели Оливър на среща с журналисти в Ню Йорк. "Обикновено в хумора вземате нещо сериозно и го превръщате в нещо идиотско. Ако обаче нещо изглежда глупаво от самото начало, как да покажеш, че то е по-важно, отколкото изглежда? Това беше проблемът", казва той. "Сигурен съм, че и тази година ще е трудно, но по друг начин", казва Оливър. Джон Оливър обаче отказва да бъде "въвлечен в твърде лесния подход - да се занимава само с Тръмп". Така действаше и миналия сезон, когато посвети на Тръмп или на президентските избори само 8 от 30-те си предавания. "Работихме по теми, които нямаха нищо общо с администрацията на Тръмп", казва той. Въпреки това често пъти съществува връзка, дори и слаба, "защото решението на всеки потенциален проблем минава през Белия дом", признава той. Също като миналата година, когато говори и по теми като бразилската криза или Брекзита, британецът смята да обсъжда и ставащото в чужбина, например президентските избори във Франция. Освен холограмата на Жан-Люк Меланшон, която много го е впечатлила, той иска да говори на американската публика за Марин льо Пен. "Не мисля, че хората (в САЩ) разбират какво означава това име", обяснява той. Макар да не крие, че е с по-скоро леви убеждения, иска му се да вярва, че безпристрастният му подход може да привлече хора и извън естествената му публика, съставена предимно от демократи. Той уверява, че тема като злоупотребата със сила от страна на полицията например е получила много положителни коментари в консервативни сайтове. "Не могат да кажат, че фактите са неверни, но е съвсем възможно да не се съгласяват с изводите ми", подчертава той. Работата му често е сравнявана с журналистика, макар че самият той настоява, че няма нужната компетентност. "Предаването ни не би могло да съществува без работата на журналистите", главно на репортерите от печатните медии и техните разследвания, подчертава той. Оливър знае, че гарантираната от американската конституция свобода на словото и липсата на реклами по HBO му дават прекрасни възможности за изява. "За мен това не е шега работа, така че ще се възползвам. Ще продължа да търся границите. Вече отидохме отвъд това, което би изглеждало допустимо, но въпреки това те (Ейч Би О) не казаха нищо", казва той в заключение. По БТА

ЧЕЗ Разпределение ще инвестира 130 млн. лв. в мрежата в Западна България

http://www.investor.bg/energetika/472/a/chez-razpredelenie-shte-investira-130-mln-lv-v-mrejata-v-zapadna-bylgariia-233633/

Дружеството отчита повишен интерес относно размера на сметките, без да има ръст на жалбите на този етап

Задържаха 3-ма мъже за убийството и грабежа на Киро Чейнджа от Левски

https://www.24chasa.bg/novini/article/6044577

Задържаха 3-ма мъже за убийството и грабежа на Киро Чейнджа от ЛевскиТрима мъже са арестувани за убийството и грабежа на бизнесмена от Левски Кирил Иванов - Киро Чейнджа в нощта срещу 30 декември м. г. В тежкото престъпление са обвинени 32-годишен от Бяла Черква, 31-годишен от с. Павел и 20-годишен от Сухиндол, област Велико Търново. На тримата е наложен постоянен арест с постановление на Окръжния съд в Плевен.

Премиерът Герджиков освободи трима шефове в Пътната агенция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6044541

Премиерът Герджиков освободи трима шефове в Пътната агенцияОгнян Герджиков обяви, че престъпната небрежност трябва да се санкционира и освободи председателят Дончо Атанасов. Както и директорът на Автомагистрала ЕАД - Парашкев Кръстев. Заради смъртта в Тунел "Ечемишка" са освободени и Георги Златев - шеф на дирекцията на пътищата, това съобщи самият премиер Герджиков пред журналисти в министерски съвет.

Герджиков уволни и шефа на АПИ - Дончо Атанасов

https://www.actualno.com/politics/gerdjikov-uvolni-i-shefa-na-api-doncho-atanasov-news_592636.html

Освобождавам председателя на Управителния съвет на АПИ Дончо Атанасов. Това заяви служебният премиер Огнян Герджиков. Престъпната небрежност трябва да се санкционира. Поех ангажимент за това, каза Герджиков, цитиран от БГНЕС. „В резултат на това освобождавам председа

Ваканцията в София може да бъде удължена заради спирането на топлоподаването

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/02/08/2914470_vakanciiata_v_sofiia_moje_da_bude_uduljena_zaradi/?ref=rss


Училищната ваканция в някои райони на София може да бъде удължена заради спряното топлоподаване от последните дни. Това каза на пресконференция днес кметът на столицата Йорданка Фандъкова.

Зимната ваканция за учениците започна на 4 и продължава до 8 февруари включително. "Ако при връщането на децата в училищата утре, след приключването на ваканцията, температурите не са подходящи за провеждането на занятия, ще вземем необходимите мерки, като я удължим", каза Фандъкова.

Тя...

Гледаме филми през интернет в целия ЕС

http://www.moreto.net/novini.php?n=343530

ЕС постигна снощи споразумение, което ще позволи на потребителите да гледат телевизия и филми по интернет, дори когато са в чужбина. Често хората, които са платили абонамент за музика, филми, електронни книги, игри или друго съдържание по интернет, не могат да отворят съответния сайт или приложение през компютъра и мобилния си телефон когато пътуват в друга държава от ЕС.

Аферата "Мелдоний" изправи Поветкин и Уайлдър в съда

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/02/08/2914380_aferata_meldonii_izpravi_povetkin_i_uaildur_v_suda/?ref=rss


Световният шампион по бокс в тежка категория Дионтей Уалйдър и руският му колега Александър Поветкин се изправиха в съда.

Процесът, който ще разгледа претенциите на двамата около провалилия се двубой помежду им, започна във вторник във федералния съд в Манхатан.

Уалйдър, който държи главния пояс на Световния боксов съвет (WBC), и Поветкин трябваше да се срещнат на ринга в Москва на 21 май миналата година. Двубоят обаче беше отменен, след като руснакът даде положителна...

Федерика Могерини: Европа има нужда от имигранти за своята икономика

https://www.24chasa.bg/novini/article/6044540

Федерика Могерини: Европа има нужда от имигранти за своята икономика"Европа има нужда от имигранти за своята икономика", заяви днес във Валета върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини, цитирана от Франс прес, предаде БТА. Могерини се аргументира, че населението на Европейския съюз застарява и на икономиките на страните членки им трябва работна ръка.

Тази уникалнa загадка ПОБЪРКА МРЕЖАТА. Къде е жената?

https://www.actualno.com/curious/tazi-unikalna-zagadka-pobyrka-mrejata-kyde-e-jenata-news_592363.html

  Тази картина е едно перфектна оптична илюзия. Някъде в нея се намира изображение на женско лице. Хора изпадат в ярост заради тази дяволски трудна задача. На изображението ясно се вижда моряк, който гледа през телскоп. От вас се иска само да му помогнете да немери жената.

Комби за сняг: Skoda Octavia Scout е със 7-степенна DSG трансмисия

https://www.24chasa.bg/avto/article/6044552

Комби за сняг: Skoda Octavia Scout е със 7-степенна DSG трансмисияSkoda представи съсвсем навреме модернизирана версия на един от най-търсените модели за зимата - офроуд версия на Octavia, наречена Scout. Външно калата се набива на очи с подменените досегашни ксенонови светлини с изцяло LED осветление. Освен това фаровете вече са разделени на две и приличат на предишното поколение на Mercedes Е-класа.

Румънското правителство оцеля след вота на недоверие

http://offnews.bg/news/n_1/n_646606.html

Румънското правителство оцеля след вота за недоверие, който беше внесен от опозицията, след като кабинетът прие наредба, целяща да помогне на много политици да избегнат правосъдието, а хиляди румънци излязоха на протест срещу промяната.  За да успее, вотът на недоверие трябваше да получи подкрепата на 233 депутати, а трите опозиционни партии, подкрепящи вота на недоверие имат общо 168 гласа.  Премиерът Сорин Гриндяну обяви, че вотът на недоверие вече е безсмислен, след като спорното постановление беше оттеглено, а кабинетът се отказа да внесе промените като законопроект.  В същото време Конституционният съд обяви, че няма юридически конфликт между властите с приемането на спорното постановление. Решението е след сигнал на президента Клаус Йоханис.  В четвъртък съдът трябва да се произнесе и по сигнал на омбудсмана.   Протестите в Румъния продължават, макар и по-малобройни. Демонстрантите вече настояват за оставката на правителството.  Случващото се в Румъния получи и силен международен отзвук. Брюксел заплаши страната със спиране на еврофондове, ако работи срещу борбата с корупцията. Редица европейски страни пък предупредиха, че отношенията им с Румъния може да пострадат, както и връзките с НАТО. 

Деница Златева ще отговаря за НДК

http://www.cross.bg/denitza-podgotovkata-zlateva-1534034.html

/КРОСС/ От днес Деница Златева, вицепремиер по подготовката на българското председателство на Съвета на Европейския съюз, ще отговаря за „Национален дворец на културата- конгресен център" ЕАД На днешното си редовно заседание Министерски съвет взе решение за промяна в органа, който упражнява правата на държавата в „Национален дворец на културата- конгресен център" ЕАД. Принципал на НДК вече е служебният вицепремиер по подготовката на българското председателство на Съвета на Европейския съюз Деница Златева. Тя е натоварена с координинацията на подготовката по Председателството, а домакин на основните срещи от форума е НДК.  

Кмет, съдия или банкер - вече само след проверка за агентура в ДС

http://www.cross.bg/godina-litzata-proverka-1534033.html

/КРОСС/ Предварителната проверка за принадлежност към Държавна сигурност за всички кандидатстващи за публични позиции вече е задължителна. Това се случва, след като промените в Закона за досиетата, внесени от представителите на Нова Република, бяха обнародвани в брой 13 на Държавен вестник, публикуван на 7 февруари 2017 година. За проверката няма да се изисква съгласието на проверяваните лица, а обхватът на проверките е значително разширен. След обнародването на закона ще бъдат проверявани още районните кметове, заместник-кметовете, съдебните заседатели, директорите на дирекции, ръководствата на регулаторите, назначените от БНБ квестори в банки и други. По казуса „КТБ" ще бъдат проверени и новите кредитни милионери, както и лицата с цесии и прихващания, както навремето лъсна принадлежността към ДС на лицата, източили банките през 1997 година.    

Чистка в АПИ след трагедията в тунела

https://vesti.bg/bulgaria/politika/chistka-v-api-sled-tragediiata-v-tunela-6065213

От длъжност са освободени председателят на Управителния съвет на АПИ, изпълнителният директор на „Автомагистрали” ЕАД и директорът на „Поддържане на пътна инфраструктура”

Финансовият министър не очаква двойно поскъпване на изборите

http://www.mediapool.bg/finansoviyat-ministar-ne-ochakva-dvoino-poskapvane-na-izborite-news259907.html

Кабинетът ще се стреми цената на предстоящите предсрочни избори да не се удвои заради въвеждането на машинното гласуване, стана ясно от изказване на финансовия министър Кирил Ананиев в сряда. "Не допускаме отпуснатите 30 млн. лв. по план-сметката за провеждането на изборите да бъдат удвоени", заяви той след първото редовно правителствено заседание на кабинета. "Не е определена конкретна сума и е съвсем правилно да не е определена, защото каквато и сума да се определи, тя ще окаже влияние и въздействие върху процедурата по обществената поръчка. Нека да си мине тази процедура, нека да се сключи конкретният договор и сме длъжни да осигурим средства", каза още Ананиев. По думите му това е най-важната задача на правителството и няма как да не бъде финансово осигурена. Попитан дали допуска да бъде удвоена сумата от 30 млн. лв., която бе одобрена на извънредното правителствено заседание за провеждането на предсрочните избори, Ананиев отговори: "Откровено казано не, защото вече имаме опит с частично експериментално гласуване и нямаме основание да нарасне тази сума, освен с логистиката на по-големия брой машини".

Изборите ще струват под 60 млн. лв.

http://www.mediapool.bg/izborite-shte-struvat-pod-60-mln-lv-news259907.html

Кабинетът ще се стреми цената на предстоящите предсрочни избори да не се удвои заради въвеждането на машинното гласуване, стана ясно от изказване на финансовия министър Кирил Ананиев в сряда. "Не допускаме отпуснатите 30 млн. лв. по план-сметката за провеждането на изборите да бъдат удвоени", заяви той след първото редовно правителствено заседание на кабинета. "Не е определена конкретна сума и е съвсем правилно да не е определена, защото каквато и сума да се определи, тя ще окаже влияние и въздействие върху процедурата по обществената поръчка. Нека да си мине тази процедура, нека да се сключи конкретният договор и сме длъжни да осигурим средства", каза още Ананиев. По думите му това е най-важната задача на правителството и няма как да не бъде финансово осигурена. Попитан дали допуска да бъде удвоена сумата от 30 млн. лв., която бе одобрена на извънредното правителствено заседание за провеждането на предсрочните избори, Ананиев отговори: "Откровено казано не, защото вече имаме опит с частично експериментално гласуване и нямаме основание да нарасне тази сума, освен с логистиката на по-големия брой машини".

Норвегия може да въведе трети пол в паспортите и личните документи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6044502

Норвегия може да въведе трети пол в паспортите и личните документиНорвежката работническа партия обмисля въвеждането на трети пол в паспортите и официалните документи на местните, предаде The Independent. "Вярвам, че всеки човек има правото да живее живота си с идентичността, която счита за своя", коментира лидерът на партията. Той и неговите колеги предлагат наличието на среден пол с название "hen" на норвежки,

Путин: Прекрасното бъдеще на Русия е неизбежно

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/02/08/2914457_putin_prekrasnoto_budeshte_na_rusiia_e_neizbejno/?ref=rss


"Прекрасното бъдеще на Русия е неизбежно" - това заяви руският президент Владимир Путин на церемония по връчването на награди на млади учени и иноватори.

Стенограмата от срещата е публикувана на сайта на Кремъл заедно с видеозапис.

"Докато слушах днес нашите лауреати, не просто ги слушах - любувах им се, на това което казват и как го казват. Подчертавам - как го казват. И ми дойде една простичка, но много хубава, мисъл. Фундаменталните основи, на които е стъпила страната...

До месец и половина започват нови инвестиции в осветлението на Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=343528

Тази година в бюджета на общината има около 1,2 млн. лв. за изграждане и съответно проектиране на уличното осветление. В момента се изработват заданията за проектирането на обектите. След което предстои избор на изпълнител за проектирането и в рамките на месец – месец и половина те ще са готови.

Служебният министър отчете, че енергийната система е стабилна

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2017/02/08/2914466_slujebniiat_ministur_otchete_che_energiinata_sistema_e/?ref=rss


Електроенергийната система на страната работи стабилно. Тази оценка направи на пресконференция днес служебният министър Николай Павлов, цитиран от пресцентъра на ведомството.

По думите му резервите от въглища във всички топлоелектрически централи са възстановени след екстремно ниските температури през януари и заради това се е стигнало до решението износът на електроенергия да бъде възстановен.

Министър Павлов припомни сложната метеорологична обстановка от Нова година...

Предстоящи събития в НДК 13 - 19 февруари

http://offnews.bg/news/n_1/n_646607.html

13 февруари /понеделник/ Литературен клуб "Перото" те предизвиква да покажеш своите знания в областта на литературата и да измислиш най-интересните загадки, с които да затрудниш другите в играта на асоциации – загадките на „Перото“! Единственото, от което се нуждаеш, е партньор, тъй като играта е отборна. Провежда се в 3 кръга и се разчита на асоциациите на играчите – 13 февруари (понеделник) от 19:00 часа. От 09:00 до 17:00 часа в „Перото“ ще се проведе събитие с покани. 14 февруари /вторник/ В денят на влюбените – 14 февруари, литературен клуб "Перото" ти предоставя своята сцена, от която да отправиш думите и посланието, които искаш да споделиш на най-важния за теб човек. В романтична атмосфера роялът ще звучи в мелодията на любовта, ще имате своята маса със свещи и чаша вино, и любимия до себе си. Поредното издание на късометражната панорама „Късо кино“ в ДНК ще се проведе от 19:30 часа . Ще ви покажем три късометражни филма на режисьора Катерина Борисова: „Здравей, любов, довиждане“, „Откъснати цветя“, „Преди нощта да изтече“. 15 февруари /сряда/ В дните от 15 до 17 февруари от 09:00 до 17:00 часа в „Перото“ ще се провеждат събития с покани. РОТОР SubHuman Theatre 15 февруари | сряда | 19:30 ч. | ДНК Идея, организация, техническа адаптация, осветление, видео проекция: Венелин Шурелов механика: Борислав Тонев (Бъки)  „Фигурата е тяло на жеста, частично затворен от функцията, частично освободен от фикцията. В граничното поле между пърформанс и инсталация разполагам своята акция, преминаваща през две различни фази. В първата част, започвайки от празна сцена, изграждам пред публиката едно съоръжение, сложен електро-механичен кинетичен механизъм. Втората част се развива във финалните 5 минути и демонстрира окончателното сливане между моето тяло и изградената конструкция. Така образуваното хибридно тяло се движи според правилата на автоматиката, но същевременно е потопено в един фиктивен свят.“ Билети: 8|6 лв. 17 февруари /петък/ Благотворително събитие ще се проведе в литературен клуб „Перото“ в петък от 19:00 часа. "Голем" - "Култура аними" и ДНК  17 февруари | петък | 19:30 ч. идея и режисура: Анна Данкова сценография: Станимир Генов звук: Петър Пармаков, Йоана Робова („Трохи“) костюми: Леда Екимова със специалното драматургично съдействие на ghostdog участват: Ива Свещарова, Виолета Витанова, Ирена Цветанова фотограф: Боряна Пандова изпълнителен продуцент ДНК: Петко Стоянов „Голем“ осмисля консумацията като глобална епидемия, като титанична центрофуга от ресурс–продукт–боклук, като емоционална, сексуална, ресурсна, пазарна, информационна конституция на живота. „Голем“ аскетично избира рутинното действие на дъвченето на дъвка за единствено средство на театралното търсене. Дъвката е произведена, овкусена, химична, неразграждаща се. Единствената ѝ функция е удоволствието. След дъвчене дъвката се изплюва и се превръща в боклук. „Голем“ изследва консумацията като партньорство с консуматива, като псевдо-сбъдване на неосъзнати и никога несвършващи мечти. Проектът интерпретира вечния блян по рай, завъртащ цикъла „пустота – консумиране – замърсяване“ в контекста на древния еврейски мит за героя Голем. Билети: 10|8 лв. 18 февруари /събота/ Втората за годината дискусия организирана от Национален център за книгата този път е с акцент върху „Страшните приказки и измислените герои“. Очакваме ви от 16:00 часа в литературен клуб „Перото“ . 19 февруари /неделя/ „Бебешка пиеса“ очакват най-малките си почитатели на от 10:00 и 12:00 часа в зала 4 на Двореца.

ГЕРБ: Програмата на БСП струва над 4 млрд. лева на година

http://offnews.bg/news/n_1/n_646610.html

4 190 000 000 лв. струват на година обещанията на БСП, според икономическият екип на ГЕРБ. Вчера лидерът на социалистите Корнелия Нинова обяви, че цената на програмата на БСП е 1,9 млрд. лв. годишно. Бившият финансов министър Владислав Горанов твърди, че програмата на БСП предполага промяна на данъците - увеличаване на ДДС с 10 на сто или данъка върху доходите на физическите лица.  "Да кажат честно, че ще увеличат данъците. Другата възможност е да се канят да изхарчат натрупаните резерви и да вдигнат дефицита много над 3-те процента, обяви Горанов. От БСП вече контрираха, че няма да надскачат този дефицит.  Относно промяната в плоския данък и облекчението за работещите родители, заложено в програмата на БСП, Владислав Горанов коментира: „373 млн. няма да постъпят в бюджета, ще останат на разположение“. Според него мярката за младите предприемачи, анонсирана от БСП, създава опасност само след една година да бъдат загубени стотици милиони от корпоративното облагане.  Владислав Горанов бе категоричен, че увеличението на пенсиите трябва да следва ръста на икономиката и заложения модел в пенсионната система. „Неприемливо за системата е да увеличим изпреварващо пенсиите на една категория хора за сметка на други. Ако увеличим само най-ниските пенсии, какво ще се случи с останалите? Трябва да има пропорционално увеличение за всички пенсионери, за да се запази пропорцията от техния принос към пенсионната система“, обясни бившият финансов министър. Горанов посочи, че според изчисления на НОИ осъвременяването на всички пенсии към 2015 г. би струвало 1 700 милиона. Председателят на Комисията по енергетика в 43-тото Народно събрание Делян Добрев заяви, че в сметката, представена от ГЕРБ, не е отразен големият енергиен шлем, за който настоява БСП. „Да добавим Белене - 20 000 000 0000; 7-ми блок: 10 000 000 000; Южен поток - 10 000 000 000; Бургас Александруполис - 5 000 000 000.Това са още 45 000 000 000“, категоричен бе Добрев. Според вицепремиера в кабинета „Борисов 2“ Томислав Дончев най-добрият вариант е БСП да не смятат да изпълняват тази програма, защото реализирането й би било с катастрофален ефект върху икономиката и ще доведе до отлив на инвестиции. Относно мерките, които левицата предлага за увеличаване на населението на страната до 8 милиона, Дончев коментира, че това означава населението да се увеличи с 847 хиляди за четири години. „15-20% трябва да скочи раждаемостта. За това са нужни 50 години. БСП 50-годишен мандат ли планира? Жените във фертилна възраст трябва да бъдат извадени от пазара на труда и да се занимават с възпроизводство, което ще навреди на икономиката“, заяви бившият вицепремиер. Дончев обясни, че има мерки, които ГЕРБ одобрява. „Всички мерки в сферата на професионалното обучение са на място, приветстваме подобен подход. Това трябва да бъде обект на надпартиен консенсус - готови сме на разговори и преговори в тази насока“, каза той. По думите му, доходите трябва да идват от една работеща икономика. „Ние надграждаме икономическия ръст с мерки за икономически растеж. Комбинираме го с мерки с гарантиране на сигурността, правосъдието и образованието. Всичко това би довело до ръст в доходите, не само на работещите, но и на тези, които разчитат на социалната система“, подчерта Томислав Дончев. За предлаганите от БСП фонд „Индустрия“ с държавни средства в размер на 500 млн. лв. и фонд „Иновации“ с начален капитал 150 милиона лева бившият вицепремиер обясни, че идеята звучи добре, но само на първи прочит, защото вероятно би довела до увеличаване на данъците. „За сметка на кой останал разход ще бъдат създадени двата фонда - трябва ли да се увеличават данъците? По какъв начин ще се определят предприятията, които ще участват във фонд "Индустрия"? Има ли опасност от сблъсък с европейското финансиране, защото и в момента имаме 2,5 милиона в оперативната програма за конкурентоспособност. Някой от левицата запознат ли е с европейското законодателство и няма ли опасност от наказателна процедура, свързана с държавната помощ?“, каза още Томислав Дончев. 

Тест на Peugeot 3008: Като в компютърна игра

https://www.24chasa.bg/avto/article/6044513

Тест на Peugeot 3008: Като в компютърна играКато в компютърна игра. Така се чувства човек не само като кара изцяло новото Peugeot 3008, но и докато се вози. Тази виртуална реалност я усетих най-пълно на втория ден на теста на връщане от Велинград до София. Докато колегата елегантно вземаше завоите в дефилето, имах възможност да разгледам уникалния кокпит на този кросоувър на спокойствие и

Разследват 40-годишен мъж, представял се за служител на МВР и ДАНС в Пловдив

https://www.24chasa.bg/novini/article/6044494

Разследват 40-годишен мъж, представял се за служител на МВР и ДАНС в ПловдивРайонна прокуратура - Пловдив внесе в съда обвинителен акт спрямо Стойко Д., на 40 г., за това в гр. Пловдив и в гр. Карлово, в периода от юни 2015 г. до юли 2016 г., като се представял за длъжностно лице – полковник от МВР и служител на ДАНС, информират от прокуратурата.   С цел да набави за себе си имотна облага възбудил и поддържал заблуждение

Съдят англичанин за лъжливи показания за умишлено убийство

https://www.24chasa.bg/novini/article/6044498

Съдят англичанин за лъжливи показания за умишлено убийствоРайонната прокуратура във Варна обвини 68-годишния британец Дънкан Б. заради лъжесвидетелстване, съобщават на сайта на прокуратурата. На 23 април 2014 г. подсъдимият англичанин излъгал в свидетелските си показания пред състав на Варненския окръжен съд по наказателно дело за убийство, извършено по особено мъчителен начин и с особена жестокост за

Виктор Троицки потегли към нов финал в София

http://offnews.bg/news/n_1/n_646609.html

Сърбинът Виктор Троицки, хиналист от миналата година, започна с лека победа участието си на Garanti Koza Sofia Open 2017. Поставеният под №9 в основната схема победи на старта с 6:3, 6:2 участващия с „уайлд кард” представител на Турция Джем Илкел. Следи коефициентите за срещите от АТP София ТУК. Срещата продължи 50 минути, в които Троицки наниза 5 аса и не допусна нито веднъж съперникът му да стигне до точка за пробив. В същото време Троицки успя на 3 пъти да се справи с подаването на 21-годишния си опонент. Интересното е, че дългогодишният съотборник на Джокович за Купа Дейвис ще навърши 30 години в петък. Виктор може да духне свещите и в София при нова победа. Във втори кръг Троицки ще срещне Робин Хаасе (Холандия), който вчера победи друг тенисист с „уайлд кард” – Димитър Кузманов. С победа на старта на основната схема в София се поздрави и Николоз Басилашвили. Представителят на Грузия се справи с Адриан Манарино (Франция) – 7:6 (7), 7:6 (3) след 94 минути игра в първия мач от програмата на централния корт за деня. Във втори кръг Басилашвили ще има за съперник водача в схемата Доминик Тийм (Австрия).

Сирия отхвърли доклада на "Амнести" за масови екзекуции

https://www.24chasa.bg/novini/article/6044500

Сирия отхвърли доклада на "Амнести" за масови екзекуцииСирия отхвърли като "безпочвен" доклада на „Амнести интернешънъл”, в който режимът на сирийския президент Башар Асад бе обвинен, че е екзекутирал с обесване около 13 000 души в затвор близо до столицата Дамаск през последните пет години, съобщи ДПА, цитирана от БТА. Министерството на правосъдието посочи в изявление,

Вече проверяват дали кандидатите за кметове, съдии и банкери са били в ДС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6044491

Вече проверяват дали кандидатите за кметове, съдии и банкери са били в ДСВ България вече ще има предварителна проверка за принадлежност към комунистическата Държавна сигурност за всички кандидатстващи за публични позиции. Това се случва, след като промените в Закона за досиетата, внесени от представителите на Нова Република Мартин Димитров, Петър Славов и Методи Андреев, бяха обнародвани в брой 13 на Държавен вестник,

Bank of America откри клиентски офиси без никакъв персонал

http://www.cross.bg/ofici-banata-vank-1534032.html

/КРОСС/ Ваnk оf Аmеrіса oтĸpи пpeз пocлeдния мeceц тpи нaпълнo aвтoмaтизиpaни ĸлиeнтcĸи oфиcи бeз ниĸaĸъв пepcoнaл. Bъв тeзи бaнĸoви ĸлoнoвe oт нoв тип пoceтитeлитe щe мoгaт дa ce възпoлзвaт нe caмo oт бaнĸoмaти нo и oт peдицa дpyги ycлyги чpeз видeoвpъзĸa cъc cътpyдници нa бaнĸaтa, paбoтeщи физичecĸи в дpyги oфиcи. Toвa cъoбщaвa Rеutеrѕ, пoзoвaвaйĸи ce нa пpecceĸpeтapя нa бaнĸaтa Aн Πeйc. Hoвият тип oфиcи нa Ваnk оf Аmеrіса имaт зa цeл дa нaмaлят тяxнoтo oбщo ĸoличecтвo, пocoчвa Πeйc. Te ca paзpaбoтeни и дaвaт възмoжнocт зa изпълнeниeтo нa cлoжни oпepaции, ĸaтo пoлyчaвaнeтo нa ипoтeчни и aвтoмoбилни ĸpeдити, издaвaнe нa бaнĸoви ĸapти, ocвeн тeглeнeтo нa пapи и ocpeбpявaнeтo нa чeĸoвe. Πpeз cлeдвaщaтa гoдинa бaнĸaтa имa нaмepeниe дa oтpиe мeждy 50 и 60 нoви филиaлa, ĸaтo нe мaлĸa чacт oт тяx щe бъдaт oфиcи oт нoв aвтoмaтизиpaн тип. Kъм тoзи мoмeнт ĸлoнoвaтa мpeжa нa Ваnk оf Аmеrіса в CAЩ нaбpoявa 4579 филиaлa пpи 5900 в ĸpaя нa 2010 гoдинa.

10 партии и 8 коалиции се регистрираха за изборите през март

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/ELS-g4Khx6g/

Изтече срокът за регистрация в Централната избирателна комисия (ЦИК) на партиите и коалициите, които искат да участват в предсрочните парламентарни избори на 26 март.

Документи подадоха общо 10 партии – ГЕРБ, ДПС, ВОЛЯ, „Българската пролет”, Българско национално обединение, „Глас народен”, ДРОМ, Партия на Зелените, Партия „Възраждане” и партия „Презареди България”.

Регистрираните коалиции пък са 8 – „БСП за България”, Реформаторски блок, Обединени патриоти, коалиция „АБВ-Движение 21″, коалиция „Да, България”, платформата „Нова Република”, коалиция „ДОСТ-НПСД” и Коалиция на недоволните.

Тази година желаещите да участват имаха само седмица за регистрация в ЦИК. Броят на партиите намалява за сметка на коалициите спрямо парламентарния вот през 2014 г. Тогава за участие се регистрираха общо 7 коалиции и 22 партии, като впоследствие 4 от тях отпаднаха.

На предстоящия вот обединение, разделение и прегрупиране има както вляво, така и вдясно. За разлика от 2014-а този път две от партиите в левицата решиха да се коалират – АБВ с новоизбрания си лидер Константин Проданов и „Движение 21″ на Татяна Дончева.

Вдясно Реформаторският блок се явява в съкратен състав, след като ДСБ на Радан Кънев и НПСД на Орхан Исмаилов се отцепиха.

При националистите – към коалицията на НФСБ и ВМРО този път се присъединява и „Атака”, която през 2014 г. се яви самостоятелно. Коалицията се яви в този състав и на президентските избори, когато събра близо 15%.

В ДПС пък настъпи разцепление – от партията си тръгнаха лидерът на ДРОМ Илия Илиев и Лютви Местан, който създаде ДОСТ. Партията на Местан не излъчи кандидат на президентския вот и обяви подкрепа за кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева, въпреки че от ГЕРБ се разсърдиха на подкрепата и заявиха, че не я искат. ДОСТ ще се яви в коалиция с партията на отцепилия се от Реформаторите Орхан Исмаилов.

Другият отцепник от РБ Радан Кънев пък основа надпартийната формация „Нова Република”.

Нов играч вдясно е и партия „Да, България” на Христо Иванов, която в последния момент се наложи да събира наново подписи и да се яви като коалиция със „Зелените” и ДЕОС.

Дебют на парламентарни избори ще направи и партия „Воля” на бизнесмена Веселин Марешки, който събра малко над 11% на президентския вот през ноември.

След проверка на подписите от ГРАО ще обявят списъка с допуснатите кандидати до 11 февруари. В случай на отказ от ЦИК партиите ще могат да обжалват решението пред ВАС, който трябва да се произнесе най-късно до 18 февруари.

Белият дом търси нов директор по комуникациите

http://www.mediapool.bg/beliyat-dom-tarsi-nov-direktor-po-komunikatsiite-news259906.html

Белият дом търси нов директор по комуникациите в опит да облекчи бремето върху критикувания прессекретар Шон Спайсър, съобщи на уебсайта си Си Ен Ен, позовавайки се на няколко източника. Според един от тях, запознат с вътрешните дела на Белия дом, президентът Доналд Тръмп е разочарован от представянето на Спайсър през първите две седмици след формирането на новата администрация. Спайсър заема два поста - прессекретар (говорител) и директор по комуникациите на Белия дом, които обикновено се заемат от двама души. Първоначално Джейсън Милър, говорител в преходния кабинет на Тръмп, бе предвиден да стане директор по комуникациите. Но след церемонията по встъпване на длъжност на новия президент Милър се оттегли с мотива да прекарва повече време в семейна среда. Дългогодишният активист на Републиканската партия Спайсър е приближен на настоящия шеф на канцеларията на Белия дом Райнс Прибъс. Тръмп е притеснен от решението на Прибъс да постави Спайсър на може би "най-видимия" пост в администрацията след този на президента, твърди Си Ен Ен. Източник на медията казал, че Прибъс поръчителствал за Спайсър "в разрез с инстинктите на Тръмп" и президентът "съжалява за това всеки ден и обвинява Прибъс". Постът бил предложен на съветничката в Белия дом Келиан Конуей, но тя отклонила предложението. Сред другите кандидати, интервюирани за заемане на поста през преходния период, била водещата от тв канал "Фокс нюз" Кимбърли Гилфойл, пише Си Ен Ен. Телевизията припомня, че при първата си поява в залата за брифинги в Белия дом Шон Спайсър се скара на репортерите, че съзнателно омаловажили числеността на хората, присъствали на церемонията по встъпване в длъжност на новия президент. Но в критиките си към медиите Спайсър използва непълни данни и съмнителни аргументи в подкрепа на тезата си. В края на миналата седмица Спайсър бе осмян в тв шоу от комедийната актриса Мелиса Маккарти.

САЩ спират лотарията със зелени карти?

https://www.24chasa.bg/novini/article/6044481

САЩ спират лотарията със зелени карти?Републиканците в Конгреса на САЩ внесоха законопроект, който ще намали наполовина издаваните "зелени карти" и ще сложи край на лотарията със "зелени карти". Двама сенатори - Том Котън и Дейвид Пердю, са внесли във вторник законопроект, който предвижда лотарията със "зелени карти", въведена през 1995 г., да остане в историята.

Коалиция "Движение Да, България" внесе документи в ЦИК

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/02/08/2914460_koaliciia_dvijenie_da_bulgariia_vnese_dokumenti_v_cik/?ref=rss


Коалиция "Движение Да, България", в която влизат "Зелените" и ДЕОС, внесоха документи в ЦИК и на практика са на крачка от участие в предсрочния парламентарен вот на 26 март. Предстои комисията да се произнесе с решение, което допуска коалицията до изборите.



Вчера активисти на "Да, България" успяха да съберат над 20 000 подписа за явяването на партията на вота в коалиция. По закон са необходими 2500 подписа, като от "Да, България" си поставиха за цел да намерят 3000...

Японският премиер си проправя път към Тръмп с голф и подаръци

http://www.mediapool.bg/yaponskiyat-premier-si-propravya-pat-kam-tramp-s-golf-i-podaratsi-news259905.html

Япония търси собствен подход към отношенията с тотално различния президент на САЩ. Методът й ще бъде подложен на изпитание в края на тази седмица, когато премиерът Шиндзо Абе ще се срещне с Доналд Тръмп в Белия дом и на голф игрище във Флорида. Някои други лидери на най-близките съседи и съюзници на Америка, от Мексико до Великобритания, се опариха при срещите си с Тръмп. Японските представители са оптимисти и смятат, че поканата да се посети "Зимния Бял дом" на Тръмп - ексклузивния клуб, който той притежава в Палм бийч, е сигнал за по-позитивен резултат. "Надяваме се, че във Флорида двамата лидери могат да задълбочат отношенията и доверието", заяви генералният секретар на японското правителство Йошихиде Суга пред медиите, когато обявяваше пътуването на Абе. След изборите в САЩ Абе, който потегля утре, действаше бързо, за да се опита да спечели Тръмп. Той беше единственият световен лидер, срещнал се с него преди встъпването му в длъжност, и ще е вторият, срещнал се с него след заемането на поста, след британската премиерка Тереза Мей. В петък Абе и Тръмп ще разговарят в столицата Вашингтон, преди да отлетят за клуба "Мар а Лаго" във Флорида, собственост на президента. "Ще изиграем партия голф, което е прекрасно", заяви Тръмп пред интервюиращ го журналист от спортно радио, според текст, публикуван от Белия дом в неделя. "Това е една от особеностите на голфа. На голф игрището опознаваш човек по-добре, отколкото на масата за обяд". В японската култура даването на подаръци често е задължително, затова Абе може да донесе подаръци. На срещата им в Ню Йорк през ноември той подари на новоизбрания президент високотехнологичен стик за голф. Този път, според съобщения в медиите, японското правителство се опитва да подготви пакет от инвестиции и заеми, който би създал работни места в Америка. "Те мислят, че трябва да донесат нещо, за да се харесат на Тръмп, защото е обещал, че Америка е на първо място, че ще върне работните места в САЩ и ще привлича бизнес инвестиции", казва Миеко Накабаяши, бивш депутат, преподаваща в токийския университет Уаседа. Стратегията изглежда е осъвременен вариант на японския наръчник за преговорите от търговските войни през 80-те и 90-те години, каза Орилия Джордж Мългън, експерт по Япония от клона в Канбера на австралийския Университет на Нови Южен Уелс. "Японски премиери и министри често отиваха в САЩ. . . носейки пакет с подобни дарове", написа тя в коментар, публикуван онлайн. "Дипломацията на подаръците може да бъде комбинирана и с тактиката на заместваща компенсация, при която Япония няма да приеме някое конкретно искане на САЩ, но в замяна ще предложи някаква друга отстъпка". Тя добави по имейл, че срещата за голф може да помогне на Абе да повтори друг елемент от 80-те години: близката връзка "Рон-Ясу", която тогавашният японски премиер Ясухиро Накасоне изгради с президента Роналд Рейгън. Търсенето на по-близки контакти с Тръмп крие рискове. "Честно казано, имам съмнения дали идеята да се играе голф с него е добра", каза миналият уикенд Макото Кога, депутат в оставка от партията на Абе пред седмично политическо ток шоу по телевизията. "Няма гаранция, че е добра идея да се сближавате или сприятелявате с човек като Тръмп, който изглежда импулсивен или семпъл". Британската премиерка Мей беше критикувана в страната си, защото покани Тръмп на посещение малко преди той да обяви забрана за допускане в САЩ на хората от седем предимно мюсюлмански страни. Мексиканският президент Енрике Пеня Нието и австралийският премиер Малкълм Търнбул се опариха от телефонните си разговори с Тръмп. Нието отмени планираното си посещение заради разногласия по отношение на стената, която Тръмп обеща да построи по границата между САЩ и Мексико. Тръмп е отправял нападки срещу японската търговска и валутна политика и по време на кампанията си поиска Япония и други съюзници да плащат по-голям дял от цената за разполагането на войски на САЩ на тяхна територия. Япония отговори твърдо, но учтиво, оспорвайки изявленията на Тръмп по точките, с които е несъгласна, но избягвайки коментари по въпроси като забраната за пътувания. Срещата с Тръмп наближава и непредсказуемостта на новия американски лидер е това, което притеснява най-много правителствени чиновници и анализатори. "Никога не знаем дали Тръмп няма да ни поднесе някаква изненада", заяви Накабаяши. "И не сме сигурни дали Абе е подготвен за това". По БТА

Спират парното в няколко квартала на София. Вижте къде

https://www.24chasa.bg/novini/article/6044483

Спират парното в няколко квартала на София. Вижте къдеСчитано от днес топлоподаването е преустановено за 48 часа в кварталите "Младост" 1, 1А, 2, 3 и 4, съобщава на сайта си "Топлофикация София". В близките часове предстои поетапно спиране на парното в кварталите "Студентски град", "Дървеница", "Мусагеница", "Витоша" и "Малинова долина". Всички екипи на дружеството работят без прекъсване по

Тереза Мей заяви, че независима Шотландия няма да бъде в ЕС

http://www.moreto.net/novini.php?n=343531

Британският министър-председател Тереза Мей заяви, че независима Шотландия няма да бъде част от ЕС, предаде Reuters. Повечето шотландци гласуваха в полза на оставането на Великобритания в ЕС по време на референдума за Брекзит. Шотландската национална партия посочи, че ще свика референдум за независимостта на Шотландия.

Иракската армия поведе психологическа война чрез труповете на джихадистите

http://www.mediapool.bg/irakskata-armiya-povede-psihologicheska-voina-chrez-trupovete-na-dzhihadistite-news259904.html

Проядени от червеи трупове на бойци от "Ислямска държава" (ИД) гният от две седмици по главните улици на Мосул, излагайки на риск здравето на минувачите. Поясите с експлозиви за самоубийствени атентати край труповете им все още може да се взривят и да убият всички наоколо. Но иракската армия няма намерение да погребва джихадистите и се надява, че възможно най-много хора ще могат да разгледат добре почернелите им тела, разкъсани от бомби и куршуми. Това пише агенция Ройтерс в репортаж от северния иракски град. И докато иракските сили се готвят да разширят офанзивата си срещу ИД от източната към западната част на Мосул, те искат да изкоренят всякаква симпатия, която местните жители може да изпитват към групировката, получила изведнъж подкрепа, когато през 2014 г. превзе голяма част от града. "Ще оставим терористите там", казва Ибрахим Мохамед, войник, застанал до три трупа, без да обръща внимание на зловонието. Неговият братовчед е бил умъртвен с електричество по време на суровия режим на ИД в Мосул, защото е бил полицай. "Това е ясно послание към иракчаните - да се въздържат от присъединяване или подкрепа за Даеш (Ислямска държава"). Такава ще е твоята участ. Иракската армия ще те ликвидира", казва той пред репортерите на Ройтерс. На няколко метра оттам е оставен пояс на камикадзе с щифта за детонация, близо до някакви дрехи, носени от джихадист. Иракската армия извървя дълъг път, откак рухна под напора на светкавичното нахлуване на ИД в Северен Ирак. След като превзеха обратно половината Мосул с тримесечни боеве, иракските сили са в готовност да влязат в западната част на града. Победата им там би означавала край на самообявения халифат на ИД, макар че иракски официални лица очакват групировката да продължи борбата в Ирак като бунтовническа група и да подбужда към атаки на Запад. Психологическо оръжие Труповете са изложени на показ като психологическо оръжие, което да възпре спящите клетки на ИД, за които иракски представители казват, че са много ефективни и са разпръснати из цялата страна. ИД е екзекутирала хиляди иракски войници и полицаи и техни другари са жадни за отмъщение. "Оставяме ги така на улицата, да ги ядат кучетата", казва войникът Асад Хюсейн. "Искаме също гражданите да разберат, че подкрепата за терористите има цена". Сунитите в Мосул обвиняваха в масови нарушения оглавяваното от шиити правителство в Багдад и армията. Те отричаха. ИД се възползваше от това негодувание, но започна да губи популярност, след като наложи своя радикален вариант на исляма и започна да застрелва или обезглавява всекиго, когото смята за враг. Изглежда иракските граждани не се впечатляват от кървавите гледки на труповете и хората минават край тях всеки ден, когато Мосул започва да работи за възстановяването на цели квартали, унищожени от колите бомби на ИД или ръководените от САЩ въздушни удари. Работникът Юсеф Салим наблюдава труповете, все още с армейски обувки на краката, и спира, за да поразсъждава за живота под управлението на ИД, изгубила територии в Ирак и другите арабски страни. Той казва, че труповете не трябва да се преместват. "Знаете ли какво значеше да изпушиш една, само една цигара?", пита той и отговаря: "Двайсет и пет удара с камшик на площада, където хората са докарани насила да гледат твоето страдание". "Ако брадата ти не отговаря на техните изисквания, това значи един месец в затвора и 100 удара публично. Всяване на страх Джихадистите вече не управляват Източен Мосул, но все още всяват страх. Двама мъже се обръщат към войник с оплакването, че на една врата във фабриката, където работят, има подозрителни жици, които може да са свързани с бомба. Минути по-късно се разиграва вече позната сцена. Войници забелязват дрон, управляван от ИД - разположена на около 600 метра разстояние отвъд река Тигър, която разделя Мосул. Иракските сили откриваха огън в надежда да свалят малкия летателен апарат, преди да пусне бомба. Няколко улици по-нататък група момчета вървят към други три трупа на бойци от ИД. "Тези трупове трябва да останат. Даеш уби много хора, така че защо да бъдат погребвани", казва 13-годишният Салем Джамил, която носи пластмасова торбичка със стари електрически жици, които се надява да продаде. Но един мъж се приближава и казва, че телата трябва да бъдат погребани, защото всеки има право на това. Тримата джихадисти са били застреляни, когато се опитвали да се промъкнат между дървета и да убият войници. Един от войниците стои гордо над мъртвите мъже, един от които все още носи пояс с експлозиви. Войникът се усмихва и сочи цигарата, пъхната в ноздрата на един от джихадистите. Сложихме я там заради ужасните неща, които те сториха на иракчаните", казва войникът Асад Наджиф. "Участта на всеки терорист е ясна - ще те намерим и ще те убием", казва той пред Ройтерс. По БТА

Гърция с най-висока безработица в еврозонат

http://www.cross.bg/bezrabotitzata-gurtziya-bezrabotitza-1534031.html

/КРОСС/ Около 31% от работоспособните хора в Гърция работят на половин ден или са безработни, показват данни от третото тримесечие на 2016, предаде Bloomberg. Те спадат към U-6 категорията на безработица. U-3 е официалната скала, измерваща безработицата, U-5 включва обезкуражените работоспособни - не работещи по свое желание - а U-6 добавя и тези, които са на почасова работа. За разлика от южната ни съседка в Германия безработицата е малко над 9%. Това е най-доброто състояние в цялата еврозона, най-близко до процентите на безработица в САЩ - около 6%. Припомняме, че нивото на безработицата в Гърция през септември миналата година достигна 22,6%, а в България за същия период - 8%.

Обиски в Германия и Великобритания, срещу хора, оказвали подкрепа на джихадисти

http://www.mediapool.bg/obiski-v-germaniya-i-velikobritaniya-sreshtu-hora-okazvali-podkrepa-na-dzhihadisti-news259903.html

Полицията в Германия и във Великобритания претърси днес, свързани с двама души, заподозрени в оказване на подкрепа на сирийската групировка Джебхат Фатах аш Шам, предадоха световните агенции в сряда. Джебхат Фатах аш Шам в миналото бе известна като Джебхат Фатах ан Нусра и беше свързана с терористичната мрежа Ал Каида. Двамата души, чиито имена не се съобщават, са заподозрени, че години наред са финансирали дейностите на групировката. Те са организирали доставка на медицинско оборудване, линейки, медикаменти и хранителни продукти за нея. В Германия претърсванията бяха извършени в няколко града на западната провинция Северен Рейн-Вестфалия. Не се уточнява къде са били обиските на британска територия. Доставките на помощи на Джебхат Фатах аш Шам двамата заподозрени осъществявали чрез специално създадени организации, наречени "Медицина със сърце" и "Медицина без граници", предаде Франс прес.

Шотландия трябва да одобри текста на писмото за активиране на Брекзит

http://www.mediapool.bg/shotlandiya-tryabva-da-odobri-teksta-na-pismoto-za-aktivirane-na-brekzit-news259902.html

Правителството на Великобритания не може да започне процедурата по напускане на ЕС, преди Шотландия, Уелс и Северна Ирландия да одобрят текста на писмото за стартиране на преговорите за раздялата. Това заяви днес Майкъл Ръсел, шотландският министър, отговарящ за Брекзита, цитиран от Ройтерс. Пред депутатска комисия в Лондон Ръсел каза, че не знае кога премиерът Тереза Мей планира да връчи на ръководството на ЕС писмото, с което ще активира член 50 от Лисабонския договор. Шотландецът подчерта, че Мей не е оповестила съдържанието на проекта за писмото. В сряда трябва да се състои четвъртото заседание от преговорите между британското правителство и министерската комисия от представители на местните администрации на Шотландия, Уелс и Северна Ирландия. На въпрос какво е участието на тази комисия в съставянето на нотата, Ръсел отвърна: "Не вярвам, че активирането на член 50 може да стане ако не бъде направен опит за постигане на споразумение по писмото".

Шотландия трябва да одобри текста на писмото за активиране на член 50

http://www.mediapool.bg/shotlandiya-tryabva-da-odobri-teksta-na-pismoto-za-aktivirane-na-chlen-50-news259902.html

Правителството на Великобритания не може да започне процедурата по напускане на ЕС, преди Шотландия, Уелс и Северна Ирландия да одобрят текста на писмото за стартиране на преговорите за раздялата. Това заяви днес Майкъл Ръсел, шотландският министър, отговарящ за Брекзита, цитиран от Ройтерс. Пред депутатска комисия в Лондон Ръсел каза, че не знае кога премиерът Тереза Мей планира да връчи на ръководството на ЕС писмото, с което ще активира член 50 от Лисабонския договор. Шотландецът подчерта, че Мей не е оповестила съдържанието на проекта за писмото. В сряда трябва да се състои четвъртото заседание от преговорите между британското правителство и министерската комисия от представители на местните администрации на Шотландия, Уелс и Северна Ирландия. На въпрос какво е участието на тази комисия в съставянето на нотата, Ръсел отвърна: "Не вярвам, че активирането на член 50 може да стане ако не бъде направен опит за постигане на споразумение по писмото".

Тереза Мей: Независима Шотландия няма да бъде в ЕС

http://www.cross.bg/shotlandiya-nyama-tereza-1534029.html

/КРОСС/Британският министър-председател Тереза Мей заяви, че независима Шотландия няма да бъде част от ЕС, предаде Ройтерс. Повечето шотландци гласуваха в полза на оставането на Великобритания в ЕС по време на референдума за Брекзит. Шотландската национална партия посочи, че ще свика референдум за независимостта на Шотландия. На въпрос, дали ще започне процедурата по Брекзит без да постигне единна преговорна позиция от съставните части на страната Мей заяви, че „независима Шотландия няма да бъде в ЕС".    

Румънското правителство оцеля след вота на недоверие

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/02/08/2914462_rumunskoto_pravitelstvo_ocelia_sled_vota_na_nedoverie/?ref=rss


Румънското правителство оцеля след вота на недоверие, внесен от опозицията заради опита на кабинета да прокара скандален указ, декриминализиращ корупцията.

Управляващата коалиция на социалдемократите (СПД) и младшия им партньор Алиансът на либералите (АЛДЕ), както и етническата унгарска партия Демократичен алианс на унгарците в Румъния, които общо имат 61% от депутатите, се въздържаха от гласуване.

Макар че кабинетът оттегли указа си, който изкара стотици хиляди...

Фандъкова за въздуха в София – между миналото и бъдещето

https://www.actualno.com/sofia/fandykova-za-vyzduha-v-sofija-mejdu-minaloto-i-bydeshteto-news_592626.html

Само до преди по-малко от 10 години имахме сериозно замърсяване не само от фини прафови частици, а от цялата Менделеева таблица, припомни кметът на Столична община Йорданка Фандъкова на пресконференция, на която представи програма за качество на атмосферния въздух на терит

Осъдиха един от най-популярните руски опозиционери

http://www.cross.bg/navalni-naii-popylyarnite-ryski-1534030.html

/КРОСС/ Осъдиха един от най-популярните руски опозиционери. Алексей Навални няма да може да се кандидатира за президент догодина, каквото намерение беше декларирал. Дори условна присъда по обвинение в присвояване, автоматично го вади от борбата, предава Нова. Навални е един от най-популярните противници на Владимир Путин. Съдът в град Киров реши, че той е част от група, която се е облагодетелствала с 500 хиляди долара за сметка на държавна фирма за дърводобив. Западът, както и самия Навални, наричат процеса "политически". В съдебната зала опозиционерът каза, че няма да се предаде. "Планът остава същия. Борим се за свободна Русия. Независимо от решението на съда", каза Алексей Навални.  

Историята на Боатенг: 3 коли за ден, пиене и мацки

http://offnews.bg/news/n_1/n_646593.html

"Истина е"! Това отговоря Кевин-Принс Боатенг, когато искат да потвърди историята за купените в един ден 3 коли. Футболната звезда тогава е още млад талант в Тотнъм. "Все още имам моя снимка вкъщи, на която стоя пред три коли и голяма къща все едно съм 50 Сент. Понякога я поглеждам и си казвам колко глупав съм бил". Кевин е добър пример за младите таланти, които се нуждаят от помощ. "Ако си на 18, все още не знаеш нищо. Взимаш милиони и купуваш света! Точно това си мислиш: Аз мога да купя света. Купувам си приятели, купувам си жени, купувам си коли, купувам си всичко". Боатенг преминава в на Тотнъм преди 10 години и приключва престоя си там след изиграни едва 24 мача, но това не го спира. Когато е пратен под наем в Борусия Дортмунд, той е вдъхновен от младия треньор Юрген Клоп. След това Боатенг се озовава в Серия А и става шампион заедно с Милан редом до Златан Ибрахимович. Следващия месец Кевин ще навърши 30 години и все още е единственият играч, отбелязал голове в четирите най-добри първенства в Европа. Назад, през 2007-а година Боатенг е нещо като Мемфис Депай в наши дни. Преминава от Херта Берлин в Тотнъм, а малко по-късно спортният директор на лондончани Дейвид Конъли признава: "Ние просто видяхме таланта, забравихме да обърнем внимание на личността извън терена". Кевин е израстнал с майка си и по-големия си брат Жером в западнала част на Берлин. Малко по-късно започва да живее сам в Лоутън, в близост до тренировъчната база на Тотнъм. Tренировките с отбора са основното му задължение, след като Мартин Йол решава да го замрази на скамейката. "След един месец Йол ми каза, че не ме иска. Затова аз се почувствах сам срещу света, знаете ли какво е усещането да си отхвърлен? Имах много пари за 20-годишен хлапак и си помислих: Добре, щом не ме искате, ще се наслаждавам на живота. Излизах нощно време по клубове. След това, разбира се, нямаше как да се представям на ниво". "Имах приятели, които ми идваха на гости, но те не бяха истински приятели. Те не бяха от този тип, който ще каже: Какво по дяволите правиш? Отивай да тренираш! Те искаха да излизаме". "Една сутрин, след като станах, се погледнах в огледалото и си казах, че не искам да правя това. Изглеждах стар, защото всяка вечер се прибирах много късно, направо в 6 сутринта. Станах 95 килограма. Порках и консумирах и лоша храна". За щастие, не всички приятели се радват на начина му на живот. Те започват да помагат да си стъпи на краката, да започне да приема здравословна храна, да спре пиенето. Шансът му за игра идва при Юрген Клоп. Германският треньор иска да закупи Боатенг след престоя му под наем в Борусия Дортмунд, но цената така и не бива договорена. "Клоп е най-добрият треньор. Много се радвам, че се запознах с него, той ти дава това усещане, че си специален и ти даваш всичко от себе си". Пътят на Боатенг го води до Портсмут, където единственото иска да играе. Не закъсняла и срещата с бившия му отбор Тотнъм по време на полуфинала за ФА Къп, където той отбелязва попадение за победата на своите. "Това беше малко отмъщение, исках да им покажа, че допуснаха грешка с мен, не само аз". След финансовите проблеми в Портсмут Боатенг се присъединява в два отбора за един ден. Подписване с Дженоа и веднага след това преминава под наем в Милан. "Спомням си първия ми ден в съблекалнята, видях имената и казах: Това е една мечта. Обадих се на брат ми: "Знаеш ли че, съм седнал до Андреа Пирло". Той отговори: "Снимай! Направете си снимка!". Аз взех шкафчето на Бекъм, защото той тъкмо напусна". "От всички звезди в отбора, включително Роналдиньо, Златан беше човекът, който ми въздейства най-много. Мислиш си че е арогантен гадняр, но той е абсолютно обратното. На терена е сериозен, истински професионалист. Извън терена той е най-веселият човек". След като Милан става шампион на Серия А, Боатенг привлича погледите по време на празненствата, като започна да прави "лунната походка" на Майкъл Джексън. В бъдеще Боатенг планира да работи като агент или консултант, за да помага на младите момчета да се развиват по възможно най-добрия начин. Не всичко е свършило за него. Сега играе за Лас Палмас, амбициозен отбор, койтои има за цел да се класира за Лига Европа. Може ли Боатенг да се завърне на голямата сцена? "Защо не", отговаря той.

Увеличаването на запасите на петрол в САЩ оказва натиск върху цените на "черното злато"

http://econ.bg/Новини/Увеличаването-на-запасите-на-петрол-в-САЩ-оказва-натиск-върху-цените-на-черното-злато-_l.a_i.737038_at.1.html

Петролните фючърси се намират под натиск от продажби за трета поредна сесия на търговия, тъй като участниците на пазарите на суровини бяха изненадани...

Топлоподаването в пет района на София отново ще бъде спряно

http://www.dnevnik.bg/biznes/potrebiteli/2017/02/08/2914458_toplopodavaneto_v_pet_raiona_na_sofiia_otnovo_shte/?ref=rss


Днес отново ще бъде спряно топлоподаването в столичните квартали "Младост", "Мусагеница", "Витоша", "Дървеница" и "Студентски град". Това обявиха от ръководство на "Топлофикация София" по време на изслушване пред комисията по икономика в Столичния общински съвет.

Причината за поредното спиране е в започването на работа по отстраняването на авария в топлопровод край бул. "Цариградско шосе", която възникна във вторник вечерта.

"Аварията беше открита вчера, но едва днес можем...

В Добрич търговци на мартеници си разпределиха местата за продажба чрез жребий

https://www.24chasa.bg/novini/article/6044445

В Добрич търговци на мартеници си разпределиха местата за продажба чрез жребийНад 200 места за мартеници предлага тази година общината в Добрич на търговци и занаятчии. Базарите ще работят от 13 февруари до 3 март. Местата са на площад „Свобода", бул. „25 септември" - пешеходна зона, ул. „Христо Ботев“ и площад “Стария орех“. 32 търговци и занаятчии си разпределиха местата чрез жребий пред общинска комисия.

Победа за „Поморие” в последната контрола

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/DcoxM6ahWMg/

ОФК “Поморие” игра последна контролна среща на градския стадион в Поморие с ОФК “Карнобат”. Домакините имаха превъзходство през цялата среща, което се изрази в отбелязването на пет гола. През първото полувреме точни за домакините бяха Ахмед Ахмедов и Георги Петков, а през второто полувреме отбелязаха Кирил Георгиев и Милен Танев с 2 гола. В срещата взеха участие юношите на клуба: Димитър Димитров, Георги Тонозлиев, Георги Бургазлиев, Иван Иванов и Любомир Панайотов.

Мачът завърши при резултат 5:0 за отбора на ОФК “Поморие”.

Румен Радев честити рождения ден на Рашко Младенов

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6044476

Румен Радев честити рождения ден на Рашко МладеновС уважение поднесох своите най-искрени пожелания на българския театрален и кино актьор Рашко Младенов по случай неговия 70-и рожден ден. Това написа президентът Румен Радев във фейсбук. "Нека днешният празник за него се превърне в миг на споделена радост с близки и приятели, в добра възможност за заслужена равносметка в личен и професионален план

Румен Радев честити рождения ден на Рашко Младенов

https://www.24chasa.bg/novini/article/6044476

Румен Радев честити рождения ден на Рашко МладеновС уважение поднесох своите най-искрени пожелания на българския театрален и кино актьор Рашко Младенов по случай неговия 70-и рожден ден. Това написа президентът Румен Радев във фейсбук. "Нека днешният празник за него се превърне в миг на споделена радост с близки и приятели, в добра възможност за заслужена равносметка в личен и професионален план

България е приела само 29 мигранти по мигрантските квоти

http://www.mediapool.bg/bulgaria-e-priela-samo-29-migranti-po-migrantskite-kvoti-news259901.html

Европейската комисия обсъди днес деветия доклад за изпълнението на квотите на ЕС за разселването на мигранти. Отчита се, че процесът е в застой и са необходими спешни действия, заяви на пресконференция зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс, цитиран от БТА. Представените днес от ЕК данни сочат, че досега България е приела 29 мигранти, изпратени от Гърция. От Италия и от Турция у нас не е пристигнал нито един мигрант по квотите на ЕС. В същото време страната ни пое ангажимент да приюти 852 мигранти. По думите на Тимерманс досега 14 хиляди сирийци, приети в Турция, са получили възможността за разселване в ЕС и така половината от квотите са изпълнени. От мигрантите, приети в Италия и Гърция, подлежащи на разселване, са били преустроени едва 11 966 души. От тях 3200 са от Италия, а 8766 – от Гърция. Механизмът за спешно преместване на мигранти от Италия и Гърция функционира от октомври 2015 г. Целите, които ЕК тогава си постави, бяха всеки месец да се реализират по 1000 премествания от Италия и по 2000 от Гърция. През декември 2016 г. е осъществен най-големият до момента месечен брой премествания - 1926, отчете още Еврокомисията. Същевременно продължава да се изпълнява и другият механизъм от средата на 2015 г. - за презаселването на 22 504 души, нуждаещи се от международна закрила. По този механизъм до момента са презаселени 13 968 души. Броят на презаселените лица от Турция по силата на Изявлението ЕС-Турция продължава да нараства. От 4 април 2016 г. досега 3 098 сирийци са презаселени от Турция към ЕС, отчете още ЕК. През март 2016 г. Анкара се съгласи да приема обратно мигранти, стигнали по море от Турция до гръцките острови, включително и такива, бягащи от войната в Сирия. ЕК се съгласи за всеки върнат мигрант да настанява по един в ЕС от вече пристигналите в Турция, както и да отпусне 3 млрд. евро финансова помощ на Анкара. Тимерманс заяви, че ЕК може да съди държавите, които не спазват квотите, но засега комисията предпочита политическия подход. Зам.-председателят на ЕК призова държавите от ЕС да оказват натиск една на друга за изпълнението на квотите. Разселването изисква политическа воля от всички държави в ЕС. Ако някой вярва, че миграционната политика ще се подобри само с укрепването на външните граници и с преговори с държавите, откъдето произхождат мигрантите, греши, коментира Тимерманс. По неговите думи ЕС е морално задължен да закриля хората в нужда. По повод заявените намерения на Унгария да задържа всички кандидати за убежище в центрове от закрит тип до решението за предоставянето на статут или до отказ за предоставянето на закрила, Тимерманс изрази очакване първо ЕК да бъде запозната със законопроекта. Според него при всяко положение всяко законодателство трябва да бъде съобразено с европейските правила за защита на търсещите закрила.

България е приела 29 души от Гърция по квотите за разселване на мигранти

http://www.mediapool.bg/bulgaria-e-priela-29-dushi-ot-gartsiya-po-kvotite-za-razselvane-na-migranti-news259901.html

Европейската комисия обсъди днес деветия доклад за изпълнението на квотите на ЕС за разселването на мигранти. Отчита се, че процесът е в застой и са необходими спешни действия, заяви на пресконференция зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс, цитиран от БТА. Представените днес от ЕК данни сочат, че досега България е приела 29 мигранти, изпратени от Гърция. От Италия и от Турция у нас не е пристигнал нито един мигрант по квотите на ЕС. По думите на Тимерманс досега 14 хиляди сирийци, приети в Турция, са получили възможността за разселване в ЕС и така половината от квотите са изпълнени. От мигрантите, приети в Италия и Гърция, подлежащи на разселване, са били преустроени едва 12 хиляди души. Тимерманс заяви, че ЕК може да съди държавите, които не спазват квотите, но засега комисията предпочита политическия подход. Зам.-председателят на ЕК призова държавите от ЕС да оказват натиск една на друга за изпълнението на квотите. Разселването изисква политическа воля от всички държави в ЕС. Ако някой вярва, че миграционната политика ще се подобри само с укрепването на външните граници и с преговори с държавите, откъдето произхождат мигрантите, греши, коментира Тимерманс. По неговите думи ЕС е морално задължен да закриля хората в нужда. По повод заявените намерения на Унгария да задържа всички кандидати за убежище в центрове от закрит тип до решението за предоставянето на статут или до отказ за предоставянето на закрила, Тимерманс изрази очакване първо ЕК да бъде запозната със законопроекта. Според него при всяко положение всяко законодателство трябва да бъде съобразено с европейските правила за защита на търсещите закрила.

Мартеничкова кампания започна Карин дом във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=343535

Подкрепете ни в нашата Мартеничкова кампания, чиято кауза тази година отново е свързана с усмихнати детски лица и разбира се висококвалифицирана терапия, призоваха от Карин дом чрез Moreto.net. Каним всички наши съмишленици и приятели да се включат в тази кампания по случай обичания от всички мартенски празник Баба Марта и да изработят красиви, цветни мартенички.

Задържаха трима мъже в Плевен, пребили и ограбили съпрузи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6044469

Задържаха трима мъже в Плевен, пребили и ограбили съпрузиКриминалисти от ОД МВР - Плевен разкриха извършителите на тежко престъпление, съобщиха от ОД на МВР - Плевен. Трима мъже са пребили жестоко съпрузи, след което са взели 70 000 лева.  Полицейските действия са започнали след подаден в 3:10 часа на 30 декември 2016 година сигнал чрез телефон 112. Според данните,

Изгоря кола на русенски бизнесмен

http://www.cross.bg/tazi-pozhara-biznesmen-1534028.html

/КРОСС/ Луксозен автомобил е изгорял тази нощ в Русе, предаде Нова телевизия. Той е бил паркиран пред жилищен блок в кв. "Възраждане". Собственикът му е бизнесмен.  Сигналът е бил подаден малко преди 3.00 часа тази сутрин. На мястото е бил изпратен екип от пожарната, който да угаси огъня. Колата е напълно унищожена от пожара, като от високата температура е пострадал и намиращ се в близост друг автомобил. На местопроизшествието е извършен оглед, образувано е досъдебно производство. Причините за пожара се изясняват. Проучва се версията за умишлен палеж.

Ученици рисуват пана „Мартеница ти дарявам”

https://www.24chasa.bg/region/article/6044443

Ученици рисуват пана „Мартеница ти дарявам”Общината град Добрич организира конкурс за изработване на оригинално пано под надслов „Мартеница ти дарявам“.В конкурса могат да участват индивидуално или групово две възрастови групи – ученици от I–II клас и от от ІII-ІV клас. Няма ограничения за материалите, от които да бъдат изработени паната, но изискването е те да бъдат размер А4 и

Николай Павлов: Електроенергийната система е стабилна, запасите от въглища са възстановени

http://www.cross.bg/pavlov-ministur-kevr-1534027.html

/КРОСС/Електроенергийната система на страната работи стабилно. Резервите от въглища във всички топлоелектрически централи са възстановени след екстремно ниските температури през януари и това ни даде основание да възстановим износа на електроенергия от България. Това каза на първата си пресконференция като служебен министър Николай Павлов. Той представи и своя заместник Константин Делисивков, който ще отговаря в министерството за ресорите „Сигурност на енергоснабдяването и управление при кризисни ситуации", „Енергийни стратегии и политики за устойчиво енергийно развитие" и „Енергийни проекти и международно сътрудничество". Министър Павлов припомни сложната метеорологична обстановка от Нова година досега, заради която потреблението на електричество и природен газ в страната отбелязаха рекорди - съответно над 8 хил. мегаватчаса и повече от 16.7 млн. куб. метра в денонощие. За да се гарантира надеждността на електроснабдяването при зимни условия и спазването на правилата за фактуриране и отчитане на електроенергията, съвместни екипи на МЕ и КЕВР тогава провериха жилищни сгради, обслужвани от трите електроразпределителни дружества. При тези проверки не бяха установени повредени електромери или такива без метрологична проверка, както и надписване на количества използвана електроенергия, съобщи заместник-министър Константин Делисивков. Навсякъде е спазен определеният 31 дневен срок за отчитане

Фандъкова: Може да има допълнителна ваканция за учениците заради парното

https://www.24chasa.bg/novini/article/6044463

Фандъкова: Може да има допълнителна ваканция за учениците заради парнотоВъзможно е да бъде обявена допълнителна ваканция за учениците в София, ако продължат проблемите с авариите в "Топлофикация", съобщи кметът Йорданка Фандъкова, цитирана от БНР. Тя обясни, че ще изисква ежедневна информация от ръководството на "Топлофикация". Обяснения ще се дават и тепърва ще се дават и обяснения и проверки.

Горан Горанов се споразумя с прокуратурата, лежи още 30 месеца за юмрук по надзирател

https://www.24chasa.bg/novini/article/6044413

Горан Горанов се споразумя с прокуратурата, лежи още 30 месеца за юмрук по надзирателИзвестният с хулиганските си изцепки  Горан Горанов се споразумя с прокуратурата и се  съгласи да изтърпи ефективно наказание от 2г. и 6м. „лишаване от свобода“ за нанасяне на лека телесна повреда на надзирател.  Той е приел изцяло  фактите от обвинителния акт и е признал вината си за това, че на 10.03.2016 г.

Канада триумфира на световното по ски в Сен Мориц

http://www.cross.bg/sekyndi-yansryd-vreme-1534026.html

/КРОСС/ Канадският ветеран Ерик Гей победи олимпийския шампион Киетил Янсруд (Норвегия) и се окичи със златния медал в супергигантския слалом на Световното първенство по ски-алпийски дисциплини в Сен Мориц, Швейцария. Състезателят имаше малка грешка само в първата част на трасето с дължина 1920 м, но тя не му попречи да триумфира с време от 1 минута и 25.38 секунди. На 2-ра позиция е лидерът в Световната купа към момента Киетил Янсруд, който остана на 0.45 секунди. Още един канадец допълни почетната стълбичка - Мануел Осбърн-Паради. Той взе бронзовото отличие с време 1:25.89 минути. Защитаващият титлата си от предишното Световно първенство Ханес Райхелт от Австрия е на 10-а позиция с изоставане от 1.09. 12 скиори не завършиха днешния старт, а в топ 4 попадна още един норвежец - Александер Аамод Килде. 35-годишният Ерик Гей спечели световната титла през 2011 г. в спускането, когато първенството беше в Гармиш-Партенкирхен, Германия, а година по-рано спечели малкия кристален глобус Супер-Г. Контузии провалиха представянето му през сезон 2015, когато имаше две малки участия със стъпване на подиума.    

Кметове, съдии и банкери - вече само след проверка дали са били агенти на ДС

http://offnews.bg/news/n_1/n_646608.html

След 27-годишна битка в България най-после ще има предварителна проверка за принадлежност към комунистическата Държавна сигурност за всички кандидатстващи за публични позиции. Това се случва, след като промените в Закона за досиетата, внесени от представителите на Нова Република Мартин Димитров, Петър Славов и Методи Андреев, бяха обнародвани в брой 13 на Държавен вестник, публикуван на 7 февруари 2017 година. За проверката няма да се изисква съгласието на проверяваните лица, а обхватът на проверките е значително разширен. След обнародването на закона ще бъдат проверявани още районните кметове, заместник-кметовете, съдебните заседатели, директорите на дирекции, ръководствата на регулаторите, назначените от БНБ квестори в банки и други. По казуса „КТБ“ ще бъдат проверени и новите кредитни милионери, както и лицата с цесии и прихващания, както навремето лъсна принадлежността към ДС на лицата, източили банките 1997 при управлението на Жан Виденов и БСП. „Ние искаме да приложим лустрацията в оригиналния й вид, която не означава репресия, а осветяване на миналото“, заяви Методи Андреев през месец септември 2016 година на брифинг в Народното събрание. Днес осветяването на миналото най-после е факт. Представителите на дясното обединение Нова Република настояват отговорните органи да се заемат с проверките във възможно най-кратки срокове, а данните от тях да бъдат публично оповестявани, както е записано в закона.

Апелативният съд оправдал обвинен в подкуп съдия, без да се произнесе по повдигнатото обвинение

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/02/08/2914390_apelativniiat_sud_opravdal_obvinen_v_podkup_sudiia_bez/?ref=rss


Делото срещу съдия Николай Стефанов се връща в Софийския апелативен съд (САС), защото втората инстанция е пропуснала да се произнесе по повдигнатото обвинение срещу магистрата.

Това се разбира от решението на Върховния касационен съд (ВКС), до който делото стигна след протест на прокуратурата и частния обвинител, след като подсъдимият беше оправдан на втора инстанция.

Съдията от Русе е подсъдим по обвинение за искане и опит за получаване на подкуп, както и за изнудване на...

Павлов: И да изключи блок в Козлодуй има резерви да се покрие потреблението на ток

https://www.24chasa.bg/novini/article/6044327

Павлов: И да изключи блок в Козлодуй има резерви да се покрие потреблението на токДори да изключи блок в АЕЦ Козлодуй има резерви да се покрие потреблението на електроенергия в страната. Това заяви на първата си пресконференция служебният министър на енергетиката Николай Павлов. На нея той представи и заместника си Константин Делисивков. Павлов припомни, че при минусовите температури в началото на януари е имало рекордно

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване