Свидетел на убийството на легионера Чивиев: Подсъдимият пръв започна да хвърля камъни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6054898

Свидетел на убийството на легионера Чивиев: Подсъдимият пръв започна да хвърля камъни
"Първо подсъдимият започна да хвърля камъни по нас и по колата. След това колегата Николай Чивиев отиде и с палка удари предното стъкло на автомобила на подсъдимия." Това разказа пред съда в Благоевград служител на строителната фирма "Агромах" по делото за убийството на легионера Чивиев от санданчанина Емил Първанов-Ембака. На 26 юни 2015 г.

Сирийските власти готови на размяна на затворници с бунтовниците

http://www.cross.bg/grypirovki-zatvornitzi-pregovori-1534536.html

/КРОСС/Сирийското правителство даде знак, че е готово да се съгласи на размяна на затворници с бунтовнически групировки, мярка за изграждане на доверие, която може да помогне на двете страни да се подготвят да присъстват на мирните преговори, отбелязва "Ройтерс". Сирийските държавни медии уточняват, че правителството било "винаги готово" за размяна на затворници в затворите си за хора, "отвлечени от терористични групировки", "особено в рамките на усилията, направени за предстоящата среща в Астана". Засега няма реакция от бунтовнически групировки, които отдавна настояват за освобождаване на затворници от правителството като една от редицата хуманитарни мерки, които те казват, че трябва да се вземат преди каквито и да е мирни преговори. Външното министерство на Казахстан заяви в събота, че делегациите на сирийското правителство и бунтовниците са били поканени да присъстват на срещите за Сирия в столицата Астана на 15 и 16 февруари. Отделно мирни преговори с посредничеството на ООН трябва да започнат в Женева на 20 февруари. Основната сирийския опозиция в неделя одобри своята делегация за преговорите. Този месец, в рядък ход, сирийското правителство и бунтовнически групировки размениха десетки жени затворнички и заложници, някои от тях с децата си, в провинция Хама в Северозападна Сирия.  

Прокуратурата обвини и заместник на Тотев за зоопарка в Пловдив

http://www.mediapool.bg/prokuraturata-obvini-i-zamestnik-na-totev-za-zooparka-v-plovdiv-news260118.html

Прокурорското спецзвено "Антикорупция" обвини зам.-кмета на Пловдив Димитър Кацарски по делото за строежа на зоопарка в града, по което към наказателна отговорност бе привлечен и кметът Иван Тотев.   Кацарски ще отговаря като помагач за извършено престъпление по служба. Според разследващите той е нарушил Закона за обществените поръчки (ЗОП), предлагайки на Тотев да бъде прекратена процедурата за строежа на "Зоокът"-Пловдив.   Така новият обвиняем по делото е дал възможност на кмета да открие нова процедура, но вече с договаряне без обявление. Именно така е сключен и договор с фирма "Запрянови 02", като целта е била дружеството неправомерно да получи 1 млн. лева, твърди държавното обвинение.   Кацарски е помогнал на Тотев да извърши престъплението в качеството му на председател на комисията за провеждане на "Открита процедура" по ЗОП за избор на изпълнител на строежа. Както вече съобщиха от прокуратурата, последвалото пряко договаряне с изпълнителя е проведено, без да е одобрен идеен инвестиционен проект към момента на откриването ѝ и не е била одобрена количествено-стойностна сметка за проекта.   Освен това не е бил изготвен комплексен доклад за оценка на съответствието на инвестиционния проект със съществуващите изисквания на строежите и не е било издадено разрешение за строеж, твърдят разследващите.   Разследването срещу Иван Тотев започна през ноември миналата година. През януари прокуратурата поиска и съдът одобри отстраняването му от длъжност, но Пловдивският апелативен съд отмени това решение, позовавайки се на липсата на доказателства, че той може да повлияе на свидетели да се откажат от показанията си.   Междувременно финансовата инспекция (АДФИ) излезе с доклад за строителството на спортната зала "Колодрума" в Пловдив. Инспекторите установиха общо 22 нарушения с нанесли щети за 7.7 милиона лева при строителството на залата.

Забавната страна на звездите от NBA

https://www.actualno.com/basketball/zabavnata-strana-na-zvezdite-ot-nba-news_593528.html

Всеки сезон в лигата на необикновените ставаме свидетели на страхотни изпълнения от звездите в този спорт - ЛеБрон Джейм, Кармело Антъни, Стев Къри и стотици други. Освен зашеметяващи забивки и невероятни тройки, понякога се случва дори и на звездите в НБА да правят аматьорски грешки, които са непознати дори на спортните площадки в американските гимназии. Изборът на легендата Шакил О'Нийл за най-смешните моменти в NBA през сезон 2016/2017 може да видите тук.

Съдът призна партията на Бареков дни след като изтече срокът за регистрация

http://offnews.bg/news/n_1/n_647046.html

Софийски градски съд призна новата партия на Николай Бареков - "Презареди-БГ" дни след като изтече срокътза регистрация на партиите за изборите на 26 март. Заради забавянето Бареков трябваше да се регистрира за участие на вота с името на старата си партия "България без цензура". Заради двете имена, с които се регистрира Бареков, ЦИК му отказа и така евродепутатът остана извън изборната надпервара. Но не всичко е решено, защото политикът обжалва решението на ЦИК пред ВАС. А то е утре. "Новината е, че след близо един месец протакане най-сетне се натутка и днес сутринта успяхме да вземем влязлото в сила решение за преименуването на ББЦ в "Движение Презареди БГ". Незабавно депозираме това решение във ВАС, защото утре от 11 часа ще бъде заседанието за отхвърлената от ЦИК регистрация на "Движение Презареди БГ". Както самата ЦИК признава, проблемът е бил единствено и само в новото име, което държим да се изпише на бюлетината", написа Николай Бареков. Той каза още, че срещу регистрацията на партията му нито в СГС, нито в ЦИК има подадена каквато и да е жалба. "За разлика от пошлия PR, който разиграват нашите конкуренти от "Дай, България", които подадоха 7 жалби срещу себе си, за да се правят на жертви (3 в СГС и 4 в ЦИК). Налице е активно мероприятие от мафията към единствения противник на статуквото - "Движение Презареди БГ", смята Бареков.  Ядосан на "Да, България!", той пише: "Машата на мафията и провален правосъден министър Христо Иванов продължава да обикаля по села и паланки от Панорама до Първомай, за да клевети мен и моята партия и да се изкарва някаква жертва. Жертва на съда и на мафията зад правосъдния министър съм единствено аз и моята партия". Бареков продължава: "Ще поискам от ВСС оставките на пипалата на мафията в съдебната система Калоян Топалов и Лозан Панов, тъй като те са отговорни за това, че няма нито един осъден български политик и мафиот за корупция по време на прехода". Николай Бареков казва, че в предизборната програма на партията му се предвижда нов начин за избор на председател на Върховния касационен съд без политическа намеса, но и без намесата на купеното от Иво Прокопиев съдийско лоби. "Надявам се и вярвам, че утре ВАС ще възстанови справедливостта и правото и ще допусне до участие в извънредните парламентарни избори "Движение Презареди БГ". Ние няма да се занимаваме с популистки обещания и да лъжем народа, а ще предложим категорична офанзива срещу мафията в съдебната система и тотални реформи в съда, защото българските граждани изнемогват от липса на правосъдие и бавно правораздаване. Като европейски депутат ще отнеса всички скандални случаи на българските съдилища в Брюксел, за да запозная Европа с мафиотските практики на българския съд", пише Бареков.

Германия се застъпва за оставане на Гърция в еврозоната

https://www.24chasa.bg/novini/article/6054864

Германия се застъпва за оставане на Гърция в еврозонатаГермания се застъпва за оставане на Гърция в еврозоната, заяви днес говорителят на германското правителство Щефен Зайберт, цитиран от ТАСС, предаде БТА. В продължение на много години страните от еврозоната, включително Германия, проявяват активна солидарност с Гърция, за да й помогнат да се върне към икономически растеж.

Подписка за тунел под Петрохан е подкрепена от 50 хиляди души

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2017/02/13/2917330_podpiska_za_tunel_pod_petrohan_e_podkrepena_ot_50/?ref=rss


Подписка с искане за прокопаване на тунел под старопланинския проход Петрохан е подкрепена от 50 хиляди души от Северозападна България, съобщиха организаторите, цитирани от "Дарик нюз". Тя е започната през ноември миналата година в Берковица.

Като аргумент се посочва, че тунелът ще скъси разстоянието от София до Берковица, Монтана и Видин с около 40-45 км и времето за пътуване с 50-60 минути. Липсата на завои и ограничения през зимата щяло да улесни и достъпа на инвеститорите до...

Най-малко 4 души са загинали при лавина във френски курорт, 3-ма са в неизвестност

https://www.24chasa.bg/novini/article/6054884

Най-малко 4 души са загинали при лавина във френски курорт, 3-ма са в неизвестностНай-малко четири души са загинали вследствие на лавина във френския ски курорт Тин. Това предаде Би Би Си, цитирана от БНР. Общо девет души са били затрупани от снега. Двама души са били извадени живи, но трима все още са в неизвестност. Лавината е възникнала на височина 2 100 метра. Тя е била 400 метра широка и е поразила район,

Тефтерчето на Левски от А до Я издавано пет пъти от 1929 г. до днес

https://www.24chasa.bg/novini/article/6050303

Тефтерчето на Левски от А до Я издавано пет пъти от 1929 г. до днесМалкото запазени материали от и до Васил Левски са толкова значителни по съдържанието си, че ни дават възможност да получим представа за величието на неговото дело, за революционера, изцяло отдаден на борбата за свободата на Отечеството. Сред тях са уникални архивни материали, свързани с революционната му дейност и тази на Централния комитет,

Уилям и Кейт блестят на наградите БАФТА (Галерия)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6054308

Уилям и Кейт блестят на наградите БАФТА (Галерия)Принц Уилям и съпругата му Кейт Мидълтън присъстваха на раздаването на наградите БАФТА. За събитието Катрин избра дълга пролетна рокля с флорални мотиви, въпреки студеното време в Лондон. Годишните отличия на Британската академия за филмово и телевизионно изкуство бяха връчени в неделя вечер в зала „Ройъл Албърт хол” в Лондон.

РБ преговаря с Глас Народен за коалиция

http://offnews.bg/news/n_1/n_647045.html

Реформаторският блок води преговори с няколко партии за съвместно явяване на парламентарните избори, като една от тях е "Глас Народен". Това коментира в Русе зам.-председателят на СДС Румен Христов, част от формацията на Блока, пише "Дарик". Той припомни, че вече е подписано споразумение с "Български демократически форум". Имената на останалите партии ще бъдат обявени, когато приключат преговорите. Относно разделението в дясното политическо пространство, той коментира, че до последния момент е водил преговори с ДСБ. "Продължавам да съжалявам, че не са при нас. Ние нямаме никакви идеологически различия, ние имаме личностни различия - силно его. Винаги, когато десницата е била разделена, идва БСП на власт, от което не печели България", каза Христов. И Реформаторският блок, и Глас народен вече са регистрирани за изборите. Законът позволява коалиционно споразумение да се сключва дори и между две вече регистрирани формации. 

Съдят общинар от Плевен, карал насила мъж да яде жива риба

https://www.24chasa.bg/novini/article/6054866

Съдят общинар от Плевен, карал насила мъж да яде жива рибаОбщинският съветник Методи Петков и още 6-ма негови съучастници ще отговарят пред съда в Плевен за грабеж, побой с причинена средна телесна повреда и принуда. Окръжната прокуратура внесе обвинителния акт срещу съветника Петков, Христо П., Йордан А., Златко Б., Бисер Б., Илия Б., Асен П. Те бяха задържани на 27 юли м. г.

Русия не успя да спаси Палмира

https://vesti.bg/sviat/rusiia-ne-uspia-da-spasi-palmira-6065396

Екстремистите от „Ислямска държава” доставят още експлозиви до обекта вероятно с цел пълното заличаване на древния град

Четирима души загинаха след падане на лавина в Алпите

https://www.actualno.com/europe/chetirima-dushi-zaginaha-sled-padane-na-lavina-v-alpite-news_593523.html

Най-малко четирима души са загинали, след като лавина е затрупала група от деветима души в местност извън пистите край ски курорта Тин във Френските Алпи, съобщи БГНЕС. Досега изпод снега са извадени двама души, а трима са в неизвестност. Спасителите съобщават също, че лавината се разпростира на 400 метра. Курортът Тин популярна туристическа дестинация и се намира в близост до италианската граница, на 2100 метра надморска височина

Паметна плоча на Трифон Иванов откриха на "Ивайло" година след смъртта му

https://www.24chasa.bg/novini/article/6054867

Паметна плоча на Трифон Иванов откриха 
на "Ивайло" година след смъртта муПаметна плоча на легендата Трифон Иванов откриха година след смъртта му на главния вход на стадион "Ивайло" в Търново. Железният защитник и почетен гражданин на старопрестолния град си отиде преждевременно от инфаркт на 50 г. на 13 февруари м.г. На възпоменанието присъстваха майка му Маринка, дъщеря му Марина, кметът на Велико Търново Даниел Панов,

„Хамас” си избра безмилостен лидер в Ивицата Газа

http://www.cross.bg/hamas-sinyar-izrael-1534535.html

/КРОСС/Яхия Синуар, възприеман като един от безмилостните лидери на палестинската екстремистка организация "Хамас", е избран за лидер на групировката в Ивицата Газа. Това потвърди официален представител на палестинската организация, цитиран от АП и "Таймс ъф Израел". 55-годишният Синуар, който като цяло не обича публичността, е разглеждан като непредсказуем хардлайнер, който е подкрепян от военното крило на групировката. Той ще замени Исмаил Хания - един от лидерите на политическите крила на "Хамас". Синуар, осъден на доживотен затвор през 1989 година за убийството на палестинци, които са съдействали на Израел, е прекарал 22 години в израелски затвори преди да бъде освободен през 2011 година като част от сделка за размяна с израелския войник Гилад Шалит. Халил ал Хая, депутат от 2006 година и член на политическото бюро на групата, е избран за заместник на Синуар. Групировката провежда тайни вътрешни избори от началото на януари. "Хамас" има четири избирателни района - активисти в Газа, Западния бряг и в изгнание, както и членове в затвори в Израел. Всяка от четирите групи избира местни лидери, както и делегати за съвета на групировката. Организацията все още трябва да избере нов политически шеф, който да замени Халед Машал.  

"Металика" взриви сцената на наградите "Грами" в дует с Лейди Гага (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_647039.html

Дуетът между Лейди Гага и "Металика" взриви сцената на наградите "Грами" вчера. На церемонията на 59-тото раздаване на престижните статуетки металите и ексцентричната певица изпълниха песен на групата - "Moth Into Flame". Тя е част от последния им албум "Hardwired... to Self-Destruct". Гага и Джеймс Хетфийлд споделяха един микрофон, а в края на изпълнението фронтменът на "Металика" разби китарата си на сцената.  Публиката видимо остана очарована от нестандартната колаборация, като дори понесе русата американка на ръце. Вижте огненото изпълнение във видеото: 

Тодор Николов: Земеделието има нужда от 25-годишна програма

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6052878

Тодор Николов: Земеделието има нужда от 25-годишна програмаТя трябва да е задължителна за всички, които ни управляват, казва председателят на Българската асоциация на търговците с агротехника -Господин Николов, битува мнението, че българските земеделци работят със скъпи нови машини, какво е реално състоянието на машинния парк днес? - Ще започна с данните от Контролнотехническата инспекция за

ЦИК реши: Сайтовете също ще получават медийни пакети за изборите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6054873

ЦИК реши: Сайтовете също ще получават медийни пакети за изборитеЦентралната избирателна комисия включила онлайн новинарските услуги - електронните издания на вестници, информационните агенции и другите електронни издания сред всички останали медии, в които партии и инициативни комитети могат да рекламират за изборите с държавни средства. Решението на комисията е с дата 11 февруари и е публикувано на сайта на

Мтел и “Пощенска кутия за приказки“ разказват истории за „Интернет любов“

http://www.cross.bg/prikazki-istorii-kytiya-1534534.html

/КРОСС/Мтел и „Пощенска кутия за приказки" тръгват на кратка обиколка из страната в най-романтичния месец, за да разказват истории за интернет любовта. С подкрепата на телекома литературният формат ще има специални издания в Пловдив, Варна и София. В деня на Свети Валентин - 14 февруари - инициативата ще гостува в "Club Stage 51" в Пловдив. За 17 февруари е предвидено събитието във Варна. Там приказки ще бъдат четени в клуб „Хоризонт". Кратката обиколка из страната ще приключи на 21 февруари в столичния „Sofia Live Club". Началният час и за трите събития е 19:00. В рамките им ще бъдат четени истории на тема „Интернет любов", написани и подбрани специално за събитията. "Пощенска кутия за приказки" е литературен проект на Гери Турийска, в който всеки месец известни личности четат текстове на талантливи автори - любители на краткия разказ. Специалните издания в месеца на любовта са поредната съвместна инициатива на проекта с Мтел. Миналата година „Пощенска кутия за приказки" организира с телекома събитие на тема "Телефон и любов", събрало над 800 души в столичния „Sofia Live Club". В края на 2015 г. телекомът избра формата на „кутията", за да представи сборника „Преплетени линии - 20 истории от миналото за бъдещето"

Синовете на Тръмп започнаха разширяване на империята му

http://www.moreto.net/novini.php?n=343908

Големите синове на американския президент Доналд Тръмп – Ерик и Доналд-младши, започнаха да разширяват империята на баща си, която той предаде на тях след встъпването си в длъжност, пише американското издание „Ню Йорк таймс“. В интервю за изданието Ерик Тръмп заяви, че с брат си не се нуждаят от помощта на баща си за управлението на компанията.

Обвиниха бившия кмет на Девня в източване на бензин и дизел за 80 хил. лв.

http://offnews.bg/news/n_1/n_647043.html

Бившият кмет на Девня е обвинен в присвояване на стойност близо 80 000 лева, след като присвоил гориво от служебния джип "Волво". Според прокуратурата той присвоил 18 244 литра дизел на стойност 43 469.96 лева, 14 621.26 литра бензин на стойност 34 672.04 лева, както и други вещи, които не били свързани с експлоатацията на служебния джип. Общата стойност от престъпната дейност възлиза на 78 378, 34 лева, което представлява големи размери, сочи назначената по досъдебното производство съдебно-счетоводна експертиза.  По договор с „Лукойл България“ ЕООД била предоставена карта за зареждане с гориво на община Девня, с която бившият кмет зареждал управлявания лично от него служебен дизелов автомобил „Волво“. Зарежданото дизелово гориво значително надвишава възможния разход според техническите параметри на автомобила. Със същата карта са зареждани и значителни количества бензин. Плащани са и скъпи алкохолни напитки и цигари в различни бензиностанции в страната. Не са съставяни пътни листи или документи, които да доказват необходимостта от извършване на тези разходи. Привлечен в качеството на обвиняем, Атанас Кузев не дава обяснения по повдигнатото обвинение. Работата по досъдебното производство срещу бившия кмет продължава. Районната прокуратура в Девня го привлече за длъжностно присвояване в големи размери. 45-годишният бивш градоначалник е с мярка за неотклонение 5000 лв. През 2015 г. Кузев беше кандидат за кмет на Девня, издигнат от АБВ. През 2011 г. той спечели местните избори след подкрепа от ГЕРБ, но по-късно партията на Борисов оттегли доверието си от него. 

Лек автомобил се самозапали в движение в столичния квартал Слатина (видео и снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6054841

Лек автомобил се самозапали в движение в столичния квартал Слатина (видео и снимки)Лек автомобил се  самозапали при надлеза на ул. „Боян Магесник“ в кв. „Слатина“, предаде "Фокус". Екип на пожарната изгасила пламъците. Колата все още се намира на улицата. Причината за запалването все още не е установена. Движението в района се осъществява

Отново беше обгазено с лютив спрей летището в Хамбург

https://www.actualno.com/europe/otnovo-beshe-obgazeno-s-lutiv-sprej-letishteto-v-hamburg-news_593520.html

Летището в германския град Хамбург отново беше обгазено с лютив спрей, информира БНР. Вчера се наложи два терминала там да бъдат евакуирани, докато бъде изяснено за какъв газ става дума. Намерени бяха празни флакони от спрей за самозащита. Все още е ясно още кой ги е използв

Песков назова датата и мястото на срещата между Путин и Тръмп

http://www.cross.bg/pytin-sreshta-sloveniya-1534533.html

/КРОСС/Първата лична среща между президентите на САЩ и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин ще се състои в Германия. Това обяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от руските медии. Това ще стане през юли, когато Германия е домакин на сбирката на Г20. Форумат е планиран за 7 и 8 юли в Хамбург. "По един или друг начин, това ще стане там. Говори се, че е възможно да има и по-ранна среща, но няма нищо конкретно", каза на пресконференция Песков. В петък руският държавен глава каза, че Любляна е добро място за среща с с американския си колега, но това не зависи само от него. Путин направи този коментар, след като Словения предложи нейната столица да бъде мястото на първата среща между двамата лидери, макар че няма договорена конкретна дата. „Що се отнася до Любляна, Словения като цяло, това разбира се е прекрасно място да се проведе разговор от този тип. Но това не зависи само от нас, зависи от редица други обстоятелства", подчерта Путин след срещата си в Москва с президента на Словения Борут Пахор. Словения е и родината на първата дама на САЩ Мелания. Президентите на Русия и САЩ вече два пъти си общуваха по телефона. Последният им разговор се състоя на 28 януари.  

Коалиция БСП-ГЕРБ няма да има, отсече Нинова

http://offnews.bg/news/n_1/n_647042.html

Коалиция между БСП и ГЕРБ след изборите няма да има, категорична бе Корнелия Нинова. В интервю за БНР председателят на червените коментира широко дебатираната тема за възможна коалицията с партията на Борисов, тъй като според прогнозите нито една от двете най-големи партии няма да събере необходимия брой народни представители (121) за пълно мнозинство. С коя формация да се коалира БСП, ще се решава след изборите на 26 март с допитване до членовете на партията, посочи Нинова. Според нея един от начините БСП да покаже, че е готова за промяна, е участието в кандидатдепутатските листи на общественици, журналисти, интелектуалци, които не са били пряко свързани с партията.  Председателят на БСП заяви още, че приоритет на партията е с общи усилия да се сложи край на „паралелната държава“. "Това съдържа всичко – борба с корупцията, въвеждане на правила във всички сектори и възмездие за тези, които не спазват правилата. Народът иска истината за прехода и края на тази паралелна държава, която преходът създаде", каза тя. В парламента това щяло да се случи стане с нови закони, а в изпълнителната власт "с категорично желание и воля, без да се огъваме, да го провеждаме като политика". Лидерът на БСП обясни, че "политически" не са се отказали от ревизията на плоския данък, но на този етап няма как да стане:

Новият областен управител: Нямам агентурно минало, не съм свързан с партии

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/noviiat-oblasten-upravitel-niamam-agenturno-minalo-ne-sym-svyrzan-s-partii-2003205

Областният управител Николай Йоцов днес даде първа пресконференция пред национални и регионални медии. Той представи приоритетите си в работата, поставяйки акцент върху организирането на предстоящите избори. „Искам да подчертая, че нямам никаква обвързаност с политически партии. Основната задача, к

Принц Уилям и херцогиня Катрин ще посетят най-романтичния град

//dariknews.bg/novini/liubopitno/princ-uiliam-i-hercoginia-katrin-shte-posetiat-naj-romantichniia-grad-2003208

Принц Уилям и съпругата му Катрин ще осъществят двудневно посещение в Париж на 17 и 18 март и ще присъстват на срещата по ръгби между Франция и Уелс в момент, когато Обединеното Кралство ще пристъпи към излизането си от Европейския съюз, съобщава Ф

Мъж влиза за 25 години зад решетките за убийството на съпругата си

//dariknews.bg/regioni/ruse/myzh-vliza-za-25-godini-zad-reshetkite-za-ubijstvoto-na-syprugata-si-2003199

25 години лишаване от свобода определи Окръжен съд-Русе за 34-годишен русенец за извършено убийство. Присъдата беше произнесена днес.

Подсъдимият призна изцяло фактите, изложени в обвинителния акт и изрази съгласие да не се събират доказателства за т

Кирил Добрев се прицелва в стола на Корнелия

http://pogled.info/bulgarski/kiril-dobrev-se-pritselva-v-stola-na-korneliya.82660

/Поглед.инфо/ Организационният бос на БСП и водач на листата в Габрово Кирил Добрев има апетити за стола на Корнелия Нинова и стои в основата на бойкота на младежите от София-област срещу Иван Ченчев, научи Поглед.инфо.

Българинът, клал бременното си гадже в Лондон, превъртял след тежка мисия в Легиона

https://www.24chasa.bg/novini/article/6054784

Българинът, клал бременното си гадже в Лондон, превъртял след тежка мисия в ЛегионаБългаринът Петър Петров, който бе осъден на 21 г. затвор за клането на бременната си приятелка Ана Кампос в Лондон, е получил психически срив след тежка мисия докато е бил във Френския легион, научи 24 часа. Младият мъж, който е от Поморие, не успял да се възстанови психически, започнал да проявява агресия към колегите си,

Централна и Източна Европа са изправени пред стрес тестове на демокрацията

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/02/13/2917229_centralna_i_iztochna_evropa_sa_izpraveni_pred_stres/?ref=rss


На 31 януари, на подозрително потайно вечерно заседание румънското правителство прие две постановления, които променят наказателния кодекс на страната.

Мерките незабавно бяха възприети от мнозина като непохватен опит да се декриминализират някои корупционни нарушения, като от това печелят основно политиците от управляващата партия. Същата нощ избухнаха улични протести, чиято кулминация бе на 5 февруари, когато се състоя най-голямата демонстрация от падането на комунизма.
...

БНР се похвали с повече слушатели, "Музикаутор": Къде са им пропуснатите ползи?

http://www.mediapool.bg/bnr-se-pohvali-s-poveche-slushateli-muzikautor-kade-sa-im-propusnatite-polzi-news260117.html

Генералният директор на БНР Александър Велев отчете в понеделник, че радиото бележи ръст на радиоаудиторията от 20%, спрямо последното тримесечие на миналата година, въпреки спора с “Музикаутор“. Това стана причина сдружението за колективно управление на авторските права “Музикаутор“ да поиска БНР да оттегли иска за пропуснати ползи срещу организацията. “Подобряването на рейтинга на БНР оставя без основание заведения иск срещу “Музикаутор“, в който се твърди обратното – че има отлив на аудитория“, заявиха от сдружението. “Това не е първият случай, при който ръководството на БНР опитва да изкриви истината, твърдейки взаимоизключващи се тези“, посочват от сдружението и припомнят твърдение на БНР, че има правата да излъчва музика от песенния конкурс “Евровизия“, което се оказало невярно. Поводът за спора между двете страни е искането от страна на "Музикаутор" за тройно увеличаване на цената за излъчване на съвременна музика по БНР от 1 януари 2017 г. От обществената медия оспорват исканото увеличение, заради което от 1 януари радиото излъчва само класическа, фолклорна и джаз музика с изтекла 70-годишна давност. Същевременно служебният министър на културата Рашко Младенов съобщи в понеделник пред БНР, че няма да взема страна в преговорите между радиото и "Музикаутор" и изчаква двете страни да се споразумеят до ден два. Среща по въпроса се очаква да се състои във вторник в Министерството на културата. Дотогава министерството отлага подписването на тарифата за авторски права, договорена между сдружението за колективно управление на авторските права “Музикаутор“ и Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори, която БНР оспорва. “На този етап се опитваме да отлагаме този подпис, защото чакаме да се стигне до някакво споразумение между двете страни, така че, да се надяваме, че след като се споразумеят те, тогава ще се подпише тази тарифа, и тя ще зависи от самото споразумение и може да бъде видоизменена“, каза Младенов. Генералният директор на БНР Александър Велев посочи, че от шест години не е променян бюджетът на БНР, а от “Музикаутор” искат трикратно увеличение на таксата. Велев заяви, че ще се търси възможност за решаване на проблема заедно с Министерство на културата, с което утре имат насрочена среща с представители на “Музикаутор”. Ако Министерство на културата отхвърли тарифата, ще трябва “Музикаутор” да “седне на масата за преговори” заедно с АБРО. Велев беше категоричен, че субсидията за националното радио не е приход за радиото, нещо, което не се приема от “Музикаутор”. Велев дори заяви, че е предлагал на компанията да им изплащат двойно повече от рекламните си приходи. Иван Стойнев - юристът на БНР, заяви, че е подадена жалба в Комисията за защита на конкуренцията, като по жалбата е образувана проверка. Заведено е и гражданско дело в Европейския съюз, а делото е допуснато от Софийски градски съд за разглеждане и се очаква становището и на европейските юристи по казуса.

Министерството на културата няма да се намесва в спора между БНР и "Музикаутор"

http://www.mediapool.bg/ministerstvoto-na-kulturata-nyama-da-se-namesva-v-spora-mezhdu-bnr-i-muzikautor-news260117.html

Министерството на културата отлага подписването на тарифата за авторски права, договорена между сдружението за колективно управление на авторските права “Музикаутор“ и Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори, която БНР оспорва. Служебният министър на културата Рашко Младенов съобщи в понеделник пред БНР, че няма да взема страна в преговорите между радиото и "Музикаутор" и изчаква двете страни да се споразумеят до ден два, като дотогава отлага подписването на тарифата. “На този етап се опитваме да отлагаме този подпис, защото чакаме да се стигне до някакво споразумение между двете страни, така че, да се надяваме, че след като се споразумеят те, тогава ще се подпише тази тарифа, и тя ще зависи от самото споразумение и може да бъде видоизменена“, каза Младенов. Поводът за спора между двете страни е искането от страна на "Музикаутор" за тройно увеличаване на цената за излъчване на съвременна музика по БНР от 1 януари 2017 г. От обществената медия оспорват исканото увеличение, заради което от 1 януари радиото излъчва само класическа, фолклорна и джаз музика с изтекла 70-годишна давност. Същевременно в понеделник генералният директор на БНР Александър Велев отчете, че радиото бележи ръст на радиоаудиторията от 20%, спрямо последното тримесечие на миналата година, въпреки спора с “Музикаутор“. Велев посочи, че от шест години не е променян бюджетът на БНР, а от “Музикаутор” искат трикратно увеличение на таксата. Велев заяви, че ще се търси възможност за решаване на проблема заедно с Министерство на културата, с което утре имат насрочена среща с представители на “Музикаутор”. Ако Министерство на културата отхвърли тарифата, ще трябва “Музикаутор” да “седне на масата за преговори” заедно с АБРО. Велев беше категоричен, че субсидията за националното радио не е приход за радиото, нещо, което не се приема от “Музикаутор”. Велев дори заяви, че е предлагал на компанията да им изплащат двойно повече от рекламните си приходи. Иван Стойнев - юристът на БНР, заяви, че е подадена жалба в Комисията за защита на конкуренцията, като по жалбата е образувана проверка. Заведено е и гражданско дело в Европейския съюз, а делото е допуснато от Софийски градски съд за разглеждане и се очаква становището и на европейските юристи по казуса.

Бившият на Моника Белучи сега обича Тина (снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6054787

Бившият на Моника Белучи сега обича Тина (снимки)19-годишният модел Тина Кунакей де Вита е новата муза на 50-годишния френски актьор Венсан Касел. Казват, че бившият съпруг на 52-годишната италианска звезда Моника Белучи е лудо влюбен в изящната и къдрокоса девойка. И Тина, подобно на Моника, има италианска кръв – майка й е от Калтанисета, Сицилия, а баща й е от Того.

Още една активистка в политиката

http://www.cross.bg/aktivisti-politikata-plevneliev-1534531.html

/КРОСС/Партийният актив явно пак е на мода. Здравите сили, де. Така ги наричахме още по соц. време. След президента Росен Плевнелиев, дойде ред и на Меглена Кунева (Пръмова). Днес бившата вицепремиерка, министърка на еди колко си неща, бивша еврокомисарка и още по-бивша зам.-министърка, ни се врече във вярност. Зарече се също като Плевнелиев да остане активно в политиката. Май нещо се пообиди от последните думи на бившия премиер Бойко Борисов. Понеже той май бил малко (по)сгрешил с нейното назначаване за образователен министър. За което кметицата Данчето Фандъкова го била гледала накриво цели 3 (три) месеца. Хванахте ли се на поредната „шегиЧКА"; вЕрвате ли му? Абе, това да не е активно мероприятие? Ако е „да" - аман от активисти. Ако пък е „не" - майна ни жалка от балъци. А те, съвременните активисти политически - смирени и ненапита вода. Прицелили са се я към следващи предсрочни избори; я в посока Брюксел; я презокеански - директно към Вашингтон. А ние си оставаме „активирани" от надсмиващите ни се политически активисти. И морални мижитурки. Ама, ние сме си виновни; никой друг! Автор: Георги Димов

Рекорден спад на разработваните нефтогазови находища

http://www.mediapool.bg/rekorden-spad-na-razrabotvanite-neftogazovi-nahodishta-news260116.html

Рекорден за последните 60 години минимум на разработваните нефтени и газови находища през 2016 г., отчете "Ай Ейч Ес Маркит" (IHS Markit), цитирана от руското издание "Комерсант" в понеделник. Причината за този спад не е само кризата на петролния пазар, но и постепенният преход на отрасъла към нетрадиционни източници на енергия. Нефтогазовите компании продължават да намаляват бюджетите си за търсене на нови находища. Още през 2015 г. броят на проучваните потенциални залежи е достигнал 60-годишен минимум, който година по-късно е паднал още. Така през 2016 г. са били открити само 174 петролни и газови находища, а до 2013 г. техният брой средно годишно е бил 400-500. Това рязко снижаване на темпа на проучванията се обяснява не само с кризата на нефтения пазар, започнала през есента на 2014 г. заедно със стремглавото спадане на петролните цени. Случващото се днес в отрасъла свидетелства за прехода към "нетрадиционни източници на енергия" като вятър и слънце, а също и добива на нефт и газ от шелфа. Докато при традиционния добив на петрол, от откриването на находището до разработването му минават 5 до 7 години, при шистовия газ добивът може да бъде стартиран в рамките само на няколко седмици, а цената на един кладенец в крайбрежните райони струва само 4 до 10 млн. долара, посочва изданието. По данни на "Ууд Маккензи" (Wood Mackenzie), през 2016 г. компаниите са похарчили в търсене на находища на нефт и газ само 40 млрд. долара, докато преди срива на цените през 2014 г. инвестициите са били за около 100 млрд. долара. Все пак има лек оптимизъм в прогнозите на "Ууд Маккензи" за 2017 г., според които ще има лек ръст на разработваните нефтогазови кладенци – от 430 през 2016 г. на малко над 500 през настоящата година.

Двайсет китайски града обединяват усилия в борбата със смога

http://www.mediapool.bg/dvaiset-kitaiski-grada-obedinyavat-usiliya-v-borbata-sas-smoga-news260115.html

Китайското министерство на околната среда нареди на 20 града да съгласуват усилията си за борба със смога, предаде Ройтерс, цитирайки китайска държавна медия. Градовете се намират в зоната на три "въздушни коридора" - западен, централен и източен, по които поради геоложки и метеорологични условия замърсените въздушни маси се придвижват на север, посочва англоезичният вестник "Чайна дейли". Ограничаването на вредните емисии в градове като Анян и Таншан ще намалят тежкия смог в съседните райони и ще помогнат на Пекин да постигне амбициозната си цел тази година да понижи концентрацията на проникващите в белите дробове фини прахови частици ПМ-2,5 до 60 микрограма на кубически метър от 73 през 2016 г., посочва вестникът. Според Световната здравна организация (СЗО) безопасната дневна норма на частици ПМ-2,5 във въздуха не бива да надхвърля 25 микрограма на куб. м. Трета поредна година Китай води "война със замърсяването" - чувствителна тема, която ежегодно предизвиква обществени протести срещу влошаването на околната среда, особено от промишлените предприятия. Тази седмица се очаква ново сериозно замърсяване на въздуха в района на Пекин-Тянцзин-Хъбей, което ще достигне и други части на Североизточен и Източен Китай, съобщи Синхуа. Според министерството на околната среда замърсяващите вещества, изхвърляни в атмосферата от комини с височина над 45 м, намиращи се в тези градове, могат само за часове да стигнат по въздушните коридори до столицата. Ведомството каза също, че миналата година е изпратило екипи от инспектори в над 1000 фабрики в опит за справяне с проблема. Основен замърсител с ПМ-2,5 в Китай са автомобилното движение и електроцентралите на въглища.

Бивш кмет на Девня е обвинен в присвояване на стойност близо 80 000 лева

https://www.24chasa.bg/novini/article/6054820

Бивш кмет на Девня е обвинен в присвояване на стойност близо 80 000 леваБившият кмет на Девня е обвинен в присвояване на стойност близо 80 000 лева. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура – Варна, цитира Фокус. Районната прокуратура в Девня привлече като обвиняем бившия кмет на Девня Атанас Кузев за длъжностно присвояване в големи размери, извършено като продължавано деяние.

Нинова: Референдум в партията ще реши с кого да се коалираме

http://www.cross.bg/partiyata-ninova-nyama-1534532.html

/КРОСС/Лидерът на БСП Корнелия Нинова беше категорична, че партията няма да прави коалиция с ГЕРБ след парламентарния вот на 26 март. Тя бе гост в предаването „12+3" по програма „Хоризонт" на БНР. Лидерът на БСП обясни, че това, с коя формация да се коалира БСП, ще се решава след изборите с допитване до всеки член на партията. "Ще решим какви коалиции да правим след като се допитаме до нашите членове", бе категорична Корнелия Нинова. Тя посочи, че един от начините БСП да покаже, че е готова за промяна, е участието в кандидат-депутатските листи на общественици, журналисти, интелектуалци, които не са били пряко свързани с партията. По думите ѝ това не крие риск за в бъдеще, защото те "милеят за България и за националния интерес". Нинова заяви, че приоритет на партията е с общи усилия да се сложи край на „паралелната държава"."Това съдържа всичко - борба с корупцията, въвеждане на правила във всички сектори и възмездие за тези, които не спазват правилата. Народът иска истината за прехода и края на тази паралелна държава, която преходът създаде", каза тя.В парламента това ще стане с нови закони, а в изпълнителната власт с категорично желание и воля, без да се огъваме, да го провеждаме като политика. Лидерът на БСП обясни, че "политически" не са се отказали от ревизията на плоския данък, но на този етап няма как да стане: "Обсъждахме няколко варианта като един от тях беше необлагаем минимум

Саудитска Арабия отрича, че финансира радикалния ислям

http://www.mediapool.bg/sauditska-arabiya-otricha-che-finansira-radikalniya-islyam-news260114.html

Постоянното представителство на Саудитска Арабия към ЕС разпространи изявление, в което отрече Рияд да финансира разпространяването на радикален ислям в Белгия или където и да е по света, съобщиха белгийски медии, цитирани в понеделник от БТА. Изявлението е свързано с предстоящото изслушване на представители на централната джамия в Брюксел пред парламентарната анкетна комисия за атентатите в белгийската столица преди година. Миналата седмица медиите в страната цитираха доклад на контраразузнаването, според който в джамиите в Белгия все по-често се проповядва радикален ислям в сунитска уахабитска разновидност, който в салафистката си версия се стреми към "първоначалния, чист ислям" - държавната религия в Саудитска Арабия. Този прочит на исляма забранява слушането или създаването на музика, рисуването на картини и пушенето и признава Корана за единствен закон. Докладът бе изготвен по искане на белгийския вътрешен министър заради подозрения, че централната джамия на Брюксел се е превърнала в гнездо на уахабизма. Саудитска Арабия е стопанин на тази джамия с дългогодишен договор. Общо в Белгия джамиите са 320, от тях 70 са в Брюксел, а в около 10 на сто от общия брой се проповядва салафизъм. Освен известните джамии, съществуват места за молитва, напълно извън обсега на службите - апартаменти и гаражи, където мюсюлманите се събират и се радикализират. Броят на джамиите в Белгия, където се проповядва салафисткият прочит на исляма, включително идеята за джихад, е нараснал двойно от 2001 г. насам, показват официалните данни. Допълва се, че от 70-те джамии в Брюксел едва 13 са признати за официални храмове от държавата. В изявлението на Саудитска Арабия пише, че тези изводи са "предразсъдъци, които не отразяват действителността". Рияд настоява, че се бори с всички прояви на тероризма и с неговите проповедници. Белгийските медии съобщават, че властите са получили молби за узаконяването на още десетки джамии в страната, за повечето от които службите са дали съгласие. Властите в северната провинция Фландрия са получили положителното становище на службите за откриването на нови 20 джамии от 43 заявени, но настояват да получат подробни доклади за всеки от бъдещите молитвени домове, с точно описание на пътищата за финансиране. За да получат разрешение, представителите на новите джамии във Фландрия ще трябва да се подпишат под документ, с който приемат Европейската конвенция за правата на човека и се съгласяват, че в Белгия има върховенство на гражданския закон, а не на шериата. В Белгия предстои произнасянето на първата присъда срещу местен джихадист, убивал хора в Сирия. Подсъдимият се е завърнал от фронта след година участие в сражения, където е получил тежки увреждания по главата. Защитата му настоява, че самопризнанията му са съмнителни заради получени поражения на мозъка. Прокуратурата се позовава на прихванати разговори по телефона, в които подсъдимият признава всичко пред приятелката си, докато е бил на фронта в добро здраве. Ако бъде признат за виновен, той ще получи най-тежкото наказание - 30 години затвор. Подсъдимият е бил в Алепо в една група с извършителите на атентатите в Париж и Брюксел.

Саудитска Арабия отрича, че финансира на радикалния ислям

http://www.mediapool.bg/sauditska-arabiya-otricha-che-finansira-na-radikalniya-islyam-news260114.html

Постоянното представителство на Саудитска Арабия към ЕС разпространи изявление, в което отрече Рияд да финансира разпространяването на радикален ислям в Белгия или където и да е по света, съобщиха белгийски медии, цитирани в понеделник от БТА. Изявлението е свързано с предстоящото изслушване на представители на централната джамия в Брюксел пред парламентарната анкетна комисия за атентатите в белгийската столица преди година. Миналата седмица медиите в страната цитираха доклад на контраразузнаването, според който в джамиите в Белгия все по-често се проповядва радикален ислям в сунитска уахабитска разновидност, който в салафистката си версия се стреми към "първоначалния, чист ислям" - държавната религия в Саудитска Арабия. Този прочит на исляма забранява слушането или създаването на музика, рисуването на картини и пушенето и признава Корана за единствен закон. Докладът бе изготвен по искане на белгийския вътрешен министър заради подозрения, че централната джамия на Брюксел се е превърнала в гнездо на уахабизма. Саудитска Арабия е стопанин на тази джамия с дългогодишен договор. Общо в Белгия джамиите са 320, от тях 70 са в Брюксел, а в около 10 на сто от общия брой се проповядва салафизъм. Освен известните джамии, съществуват места за молитва, напълно извън обсега на службите - апартаменти и гаражи, където мюсюлманите се събират и се радикализират. Броят на джамиите в Белгия, където се проповядва салафисткият прочит на исляма, включително идеята за джихад, е нараснал двойно от 2001 г. насам, показват официалните данни. Допълва се, че от 70-те джамии в Брюксел едва 13 са признати за официални храмове от държавата. В изявлението на Саудитска Арабия пише, че тези изводи са "предразсъдъци, които не отразяват действителността". Рияд настоява, че се бори с всички прояви на тероризма и с неговите проповедници. Белгийските медии съобщават, че властите са получили молби за узаконяването на още десетки джамии в страната, за повечето от които службите са дали съгласие. Властите в северната провинция Фландрия са получили положителното становище на службите за откриването на нови 20 джамии от 43 заявени, но настояват да получат подробни доклади за всеки от бъдещите молитвени домове, с точно описание на пътищата за финансиране. За да получат разрешение, представителите на новите джамии във Фландрия ще трябва да се подпишат под документ, с който приемат Европейската конвенция за правата на човека и се съгласяват, че в Белгия има върховенство на гражданския закон, а не на шериата. В Белгия предстои произнасянето на първата присъда срещу местен джихадист, убивал хора в Сирия. Подсъдимият се е завърнал от фронта след година участие в сражения, където е получил тежки увреждания по главата. Защитата му настоява, че самопризнанията му са съмнителни заради получени поражения на мозъка. Прокуратурата се позовава на прихванати разговори по телефона, в които подсъдимият признава всичко пред приятелката си, докато е бил на фронта в добро здраве. Ако бъде признат за виновен, той ще получи най-тежкото наказание - 30 години затвор. Подсъдимият е бил в Алепо в една група с извършителите на атентатите в Париж и Брюксел.

Областният на Варна: Ако трябва ще спя в министерски кабинети, за да намеря средства за заплахата в „Полимери“

http://www.moreto.net/novini.php?n=343918

Новият областен управител на Варна Тодор Йотов даде заявка за активна работа по решаването на проблема с опасните вещества в „Полимери“. Намерението си той обяви по време на представянето на основните приоритети в работата си пред медии, предаде репортер на Moreto.

Берлин: Гърция трябва да остане в еврозоната

http://www.cross.bg/gurtziya-zaiibert-evrozonata-1534530.html

/КРОСС/Германия се обявява за запазване на Гърция в Еврозоната, съобщи говорителят на федералното правителство Щефан Зайберт. „Години наред страните от Еврозоната, включително и Германия, проявяват активна солидарност с Гърция, за да й помогнат да се върне към икономически растеж. Това се случва вече няколко години, и ние се придържаме към него", каза Зайберт. Зайберт посочи, че макар и с недостатъчни темпове, реформите в Гърция се осъществяват. „Остават редица въпроси на втория етап на проверката. Надявам се, че ще бъде постигнато разбиране между кредиторите, МВФ и Атина", каза говорителят.  

Заплатата - чиста сума, добавките да се махнат, иска бизнесът

https://www.24chasa.bg/novini/article/6054442

Заплатата  -  чиста сума, добавките да се махнат, иска бизнесътНай-ниските възнаграждения да са около 40% от средните Служебното правителство да премахне добавките за стаж от заплатите, както това е направено за администрацията. Брутната сума, която получават работниците, да се запази, а работодатели и синдикати да договарят вече чистата сума на минималната заплата.

Директор на площадката в Белене разкри огромна измама за нереализирания строеж

https://www.actualno.com/business/direktor-na-ploshtadkata-v-belene-razkri-ogromna-izmama-za-nerealiziranija-stroej-news_593515.html

Конструкциите на Първи блок на все още неосъществената като строеж АЕЦ „Белене“ са имали пукнатини и върху тях е нямало възможност да се строи от гледна точка сигурност. Това твърди инж. Илчо Костов, дългогодишен директор на площадката в Белене, който е направил специ

Вдъхновителят Станимир Стоилов става на 50 г.

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/02/13/2917179_vduhnoviteliat_stanimir_stoilov_stava_na_50_g/?ref=rss


Един от най-успешните български футболни треньори в последните години - Станимир Стоилов, празнува 50-годишния си юбилей. Специалистът е човекът, вдъхновил последните успехи на "Левски", и е човекът, продължаващ да вдъхновява "Астана".

Името му се свързва основно с една от златните страници в историята на "Левски". Той работи на "Георги Аспарухов" в партньорство с Наско Сираков като изпълнителен директор от 2004 до 2008 г. Под негово ръководство сините направиха пробив до...

За седмица турските власти са арестували над 1300 души, заподозрени в тероризъм

https://www.actualno.com/asia/za-sedmica-turskite-vlasti-sa-arestuvali-nad-1300-dushi-zapodozreni-v-terorizym-news_593514.html

Повече от 1300 души, заподозрени в тероризъм, са били арестувани в Турция през последните седем дни, съобщиха от Министерството на вътрешните работи в понеделник, предава Anadolu Agency. Сред тях 792 са предполагаеми членове на организацията „Фето“, която според турското прави

Бьорндален се мотивирал от Домрачова

http://offnews.bg/news/n_1/n_647040.html

Най-титулованият биатлонист в историята Оле-Ейнар Бьорндален се качи за първи път на подиума през сезона, след като завърши трети в преследването на 12,5 км на световното първенство в Хохфилцен, Австрия. Часове преди легендарният норвежец да си припомни как се отваря шампанското на почетната стълбица, същото стори и съпругата му Дария Домрачова, която финишира втора в преследването при дамите и напомни най-добрите си години по-малко от шест месеца, след като стана майка за първи път. Оказа се, че с представянето си Дария е мотивирала Бьорндален, който не е искал да остане по-назад от нея. Двамата станаха първата семейна двойка в биатлона от 2004 година насам, която печели медали в един и същи ден. За последно това сториха в Оберхоф френската легенда Рафаел Поаре и норвежската му съпруга Лив-Грете. Той остана втори в преследването, а тя спечели титлата. "Това ми е първо призово класиране през сезона и ми е особено приятно. Стрелях добре и бях малко по-силен от обикновено в ски бягането. Признавам, че Дария много ме мотивира за това състезание. За последните 12 години биатлонът много се промени. Стана все по-трудно да се побеждава. Конкуренцията се изостри, вече много биатлонисти стрелят без грешка. За тези 12 години аз се промених много. В някои отношения имам подобрения, в други съм по-слаб. През 2005 година бях много силен в бягането и печелех, независимо какво се случвашена рубежа. Сега не е така и затова не мога да си позволя грешки в стрелбата", коментира Бьорндален.

Фарове пректират пешеходна пътека на асфалта

https://www.24chasa.bg/avto/article/6054805

Фарове пректират пешеходна пътека на асфалтаMercedes представи ново поколение революционни фарове, наречено Digital Light. Те ще бъдат инсталирани на серийните модели на марката още от следващата година. Технологията се нарича Digital Light, като при нея във всяка дигитална светлина са вградени един милион микро огледала. Технологията включва в себе си фотокамера и специални сензори,

Недостиг на работна ръка във Великобритания заради Брекзита

http://www.cross.bg/ruka-rabotna-evropeiiskiya-1534529.html

/КРОСС/Британски фирми страдат от недостиг на персонал след спад в пристигането на квалифицирана работна ръка от Европейския съюз след Брекзит. Проучването е на специализирания Институт за персонал и развитие, който подчертава, че прирастът на работна ръка във Великобритания от Евросъюза е намалял наполовина. Според въпросното проучване към момента има малко над 2 милиона и 200 хиляди души във Великобритания от държави в Европейския съюз. Данните сочат, че безработицата в страната е на равнище, по-високо от средно историческото, и липсата на прираст на работна ръка само ще утежни положението. Сред най-засегнатите сектори са социалните услуги и здравеопазването. Над 1000 работодатели са били анкетирани в проучването. От тях един на всеки трима твърди, че има информация, че служителите му от националности от Евросъюза имат намерение да напуснат страната през 2017-а година. Британската министър-председателка Тереза Мей, която трябва да задейства процедурата за излизане на страната от Европейския съюз преди края на март, вече заяви, че ще гарантира всички права на гражданите на СЕ, които вече живеят в Обединеното кралство.  

Недостиг на работна ръка във Великобритания заради Брекзита

http://www.moreto.net/novini.php?n=343929

Британски фирми страдат от недостиг на персонал след спад в пристигането на квалифицирана работна ръка от Европейския съюз след Брекзит. Проучването е на специализирания Институт за персонал и развитие, който подчертава, че прирастът на работна ръка във Великобритания от Евросъюза е намалял наполовина.

Даниел Вълчев похвали "Да, България" за отказа й да се коалира с "Нова република"

http://www.mediapool.bg/daniel-valchev-pohvali-da-bulgaria-za-otkaza-y-da-se-koalira-s-nova-republika-news260113.html

Даниел Вълчев, секретар на политическия съвет на Реформаторския блок и член на ДБГ, смята, че Реформаторският блок-2 ще се превръща в обединителен център, докато платформата "Нова република" на Радан Кънев няма бъдеще, за разлика от партията на Христо Иванов "Да, България", въпреки риска да не влезе в парламента. В понеделник той повтори пред БНР, че ГЕРБ е потенциален партньор на РБ след изборите: "Ако искаме да се направи дясноцентристко управление, това няма как да стане без ГЕРБ". Според него Реформаторският блок в сегашния му вид – обединение от три партии без общ лидер, не се разединява, а по-скоро се превръща в обединителен център. РБ бе напуснат от ДСБ и Гражданския съвет, които учредиха "Нова република", както и от партия НПСД, която се коалира с партия ДОСТ на Лютви Местан. Останалите в РБ партии ДБГ, СДС и БЗНС са подписали предизборно споразумение с "Български демократически форум", а в момента преговарят с "Глас народен", съобщи в понеделник зам.-председателят на СДС Румен Христов. "Ще има и още организации, и то не без електорална тежест, които ще се присъединят към нас. От РБ е напуснал единствено г-н Радан Кънев с неговата партия "Демократи за силна България", част от структурите на която обаче все пак бяха на нашия първи конгрес преди около 10 дни. Аз не знам някой друг да е напускал Блока", коментира Даниел Вълчев пред БНР. Според него разликата между новия проект на Радан Кънев "Нова република“ и "Да, България“ на Христо Иванов е огромна: "Във всички проекти, в които г-н Кънев участва, той рано или късно ги оглавява. Неговото ще изглежда, помнете ми думата, почти като заглавието на един стар роман – "Тя танцува само едно лято". Така ще стане. При "Да, България" нещата са различни. Там има хора, които аз харесвам и уважавам. Самият факт, че те не приеха сътрудничество с ДСБ в името на конюнктурен близък интерес, дори с риск да не влязат в парламента, според мен, им прави чест. Това има всички шансове да бъде дългосрочен проект". Вълчев заяви, че разграничаването на ръководството на ДСБ от РБ има известни добри странни: "Известно време дясното в България робуваше на едно либералничене, което е много смехотворно". Той определи като правилно намерението на лидера на "Движение България на гражданите“ Меглена Кунева да не се кандидатира за депутат: "България се нагледа на лидерски партии. Ние показваме, че ДБГ не е нито лидерска партия, нито е партия на едно поколение".

749 земетресения в Чанаккале само за седмица

https://www.24chasa.bg/novini/article/6054765

749 земетресения в Чанаккале само за седмица749 земетресения са регистрирани в турската провинция Чанаккале след силния трус на 6 февруари, пише „Хюриет”. Вторичните трусове дойдоха след земетресението от 5,3 по Рихтер, което удари крайбрежието на Мраморно море. Същия ден регионът беше разлюлян повторно със същата сила. Последното по-силно земетресение беше вчера.

На 15 февруари е премиерата на "Българската дилема" от Тони Николов

https://www.actualno.com/books/na-15-fevruari-e-premierata-na-bylgarskata-dilema-ot-toni-nikolov-news_593512.html

На 15 февруари, (сряда) от 18,00 ч. в Greenwich Book Center, бул. „Витоша“ № 37, ще се състои премиерата на „Българската дилема“ от Тони Николов в град София. Един народ може да загърби за известно време истината, да се окайва, оплаква и хвърля цялата вина върху другите, историята

Пиян шофьор на 21 години се блъсна в дърво

//dariknews.bg/regioni/dobrich/piian-shofior-na-21-godini-se-blysna-v-dyrvo-2003195

За инцидент с 21-годишен пиян шофьор, предизвикал катастрофа, съобщават от полицията.
 
На 10 февруари, около 04:10 часа е получено съобщение за възникнал инцидент по бул. „Трети Март” в град Добрич. На място е установено, че лек автомобил „Ситроен” с добричка регистрация, поради движ

Митничари откриха нелегални цигари, тапицирани в диван

//dariknews.bg/novini/bylgariia/mitnichari-otkriha-nelegalni-cigari-tapicirani-v-divan-2003178

1846 кутии нелегални цигари и 17,995 кг тютюн за пушене без акцизен бандерол задържаха митнически служители от отдел "Митническо разузнаване и разследване" към Митница Бургас при проверка в търговски обект и в частен апартамент на територията на град Сливен.

Изтича срокът за подаване на финансови отчети

//dariknews.bg/novini/biznes/izticha-srokyt-za-podavane-na-finansovi-otcheti-2003197

Агенцията по вписванията праща напомнителни електронни писма на над 100 000 търговци за крайния срок за подаване на годишните им финансови отчети. Това съобщиха от агенцията.

Най-късно до 30 юни 2017 г. финансови отчети за дейността си трябва да пода

Известен национален политически лидер ще води листата на "Нова Република" в Плевен

//dariknews.bg/regioni/pleven/izvesten-nacionalen-politicheski-lider-shte-vodi-listata-na-nova-republika-v-pleven-2003200

„За нас винаги единството на дясната и демократична общност в България е било първостепенно и Плевен е може би най-важниятпример от последните местни избори, а и не само от тях, какво означава това единство, а то отначава, десните да осъзнаят, че са алтернатива на ГЕРБ в дясното политическо простра

25 години затвор за убийство

//dariknews.bg/regioni/ruse/25-godini-zatvor-za-ubijstvo-2003199

Двадесет и пет години лишаване от свобода определи Окръжен съд Русе за 34-годишен русенец за извършено убийство. Присъдата беше произнесена днес. Подсъдимият призна изцяло фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт и изрази съгласие да не се събират доказателства за тези факти.

Нападателят от нощния клуб в Истанбул поиска смъртна присъда

//dariknews.bg/novini/sviat/napadateliat-ot-noshtniia-klub-v-istanbul-poiska-smyrtna-prisyda-2003201

Нападателят от „Ислямска държава“, който в новогодишната нощ уби 39 души в истанбулски нощен клуб, е поискал смъртна присъда по време на даване на показания, съобщи турският в. „Хюриет“.

Абдулкадир Машарипов е заявил, че „ще е добре, ако получи смъртна присъда“. Той също така е потвъ

Бихте ли хапнали насекоми на Свети Валентин?

//dariknews.bg/novini/liubopitno/bihte-li-hapnali-nasekomi-na-sveti-valentin-2003202

По случай предстоящия празник Свети Валентин бар в Токио, Япония, предложи на двойки-куражлии и любопитни кулинари, на които са омръзнали традиционните шоколадови изделия, да опитат нещо по-различно - лакомства и напитки с насекоми, предаде Ройтерс

Изтича срокът за регистрация на инициативните комитети за изборите през март

http://www.cross.bg/komiteti-izborite-mart-1534528.html

/КРОСС/Днес в 17.00 ч. изтича крайният срок, в който инициативните комитети могат да подадат заявление за регистрация в районните избирателни комисии за участие в изборите за народни представители, насрочени за 26 март 2017 г. Това напомниха от пресцентъра на Централната избирателна комисия (ЦИК). Регистрацията на инициативни комитети в РИК се извършва съгласно решение номер 4154-НС от 30 януари 2017 г. на ЦИК.  

Кунева: Замразени пари няма, ако се изпълнят препоръките ми, няма и да има

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/02/13/2917180_kuneva_zamrazeni_pari_niama_ako_se_izpulniat/?ref=rss


Замразени пари за България няма, ако се изпълнят тези препоръки, които аз оставих, няма и да има. Това заяви бившият вицепремиер и министър на образованието Меглена Кунева, след като стана ясно, че България ще загуби пари по оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" дори и нередностите, констатирани от одит на Европейската комисия (ЕК), да бъдат отстранени в най-кратки срокове.

Кунева разказа, че през лятото на миналата година е спряла два проекта, свързани с...

Селин Дион иска $38,5 млн. за воден рай на Юпитер

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6054767

Селин Дион иска $38,5 млн.
за воден рай на ЮпитерПоп звездата Селин Дион обяви за продажба срещу $38,5 млн. уникален имот на брега на Атлантическия океан. Намира се на остров Юпитер в щата Флорида. Изключително впечатляващи в собствеността са басейните. Освен тях има и малък воден парк, построен специално за трите деца на Дион и съпруга й Рене Анджелил, който почина преди година.

Директори ще приемат първолаци в София по нови карти

http://offnews.bg/news/n_1/n_647037.html

Нови карти на районите, прилежащи към училищата, изготвени от Агенцията по геодезия, картография и кадастър, ще помагат на училищните директори при приема на първокласници.  Педагогическите съвети на съответното школо ще имат право да приемат до 3 допълнителни критерии за кандидат-първолаци, които ще носят общо до 22 точки. Това стана ясно на заседание на комисията по образование на "Московска" 33. Предлаганите по-рано критерии за близост между адреса на семейството и училището, които трябваше да се измерват чрез комисията по данни на Google Maps, отпадат.  Няма да има и критерии "Постоянен адрес на територията на Столична община", защото противоречи на наредбата на МОН, обясни зам.-кметът по образованието Тодор Чобанов.   Когато броят на кандидатстващите ученици с равен брой точки е по-голям от броя на свободните места, Общественият съвет към училището предлага на комисията начин на класиране.   Следващият понеделник общинската комисия ще продължи обсъждането на наредбата. 

От 19 февруари всяко куче в Добрич трябва да бъде с поставен чип

https://www.24chasa.bg/region/article/6054722

От 19 февруари всяко куче в Добрич трябва да бъде с поставен чип От 19 февруари на всяко куче, което е регистрирано, вече трябва задължително да е с поставен микрочип, напомнят от Община Добрич. Гратисният период изтича на 19 февруари, след което ще бъдат налагани санкции. За собственик на куче, който не изпълни задължението си за поставяне на микрочип, глобата е в размер на 200 лв.

Жителите на Елин Пелин протестират срещу заселването на бежанци

http://www.cross.bg/bezhantzi-elin-pelin-1534527.html

/КРОСС/ Още един град у нас протестира срещу заселването на бежанци, предаде БНТ. Местната управа на Елин Пелин отказва да издаде документи на законно пребиваващо сирийско семейство, избягало от войната. Причината - местните не искали под никаква форма бежанците да пребивават там. Преди няколко часа част жителите на Елин Пелин се събраха пред общината, за да кажат "не" на настаняването на бежанци в града. Кметът на общината също ги подкрепя, като основните мотиви са, че хората се притесняват, дори се страхуват от бежанците. От една страна, за да няма набези върху домовете им, от друга страна - най-вече заради терористичните заплахи в Западна Европа. Протестиращите подчертаха многократно, че нямат нищо против семействата от Сирия - жени и деца, които бягат от войната. Но по-скоро се притесняват от мъжете, защото по думите им, не е ясно с какви намерения идват те в България. Кметът на Елин Пелин каза, че заради непосредствената близост до магистралата, доста често през града преминават бусове с бежанци, някои от които остават тук. По негова информация в града и околните села има повече от 30 бежанци. На протеста сутринта тук бяха и кметовете на околните села, които разказват, че заради обезлюдяването на селата и оставените множество безстопанствени къщи там започват да се самонастаняват бежанци, които създава притеснение у хората.  

Момиченце, родено 600 г, вече диша самостоятелно и се храни с биберон

https://www.24chasa.bg/novini/article/6054744

Момиченце, родено 600 г, вече диша самостоятелно и се храни с биберонЛекарите от УМБАЛ Бургас спасиха живота на недоносено, дълго чакано бебе, което се е родило едва 600 г. Малката Екатерина Гогова е била зачената инвитро.  Заради проблеми с бременността идва на бял свят в началото на осмия месец. Днес животът й е вън от опасност и тя ще се развива нормално като другите деца,

Българският болид Sin R1 щурмува френския пазар

https://www.24chasa.bg/avto/article/6054766

Българският болид Sin R1 щурмува френския пазарМесец преди старта на най-голямото автомобилно изложение в Женева, първият български болид Sin R1, който успешно триумфира сред световните асове, има успехи и на френския пазар. Французинът Тиери Амарт, който директно от подиума купи автомобила, създаден от русенския инженер Росен Даскалов, стана партньор на Sin R1 и вече е изминал повече от 17

Най-впечатляващите облекла на червения килим в Ел Ей

https://vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/naj-vpechatliavashtite-oblekla-na-cherveniia-kilim-v-el-ej-6065389

Риана събра погледите с изрязан топ от "Армани", покрит с кристали, в цвят мандарина и обемна черна пола от копринена органза

Трима са задържани за потрошено такси в Кърджалийско

https://www.24chasa.bg/novini/article/6054748

Трима са задържани за потрошено такси в КърджалийскоТрима са задържани по повод преместено и обърнато такси в землището на кърджалийското село Сипей. В неделя е подаден сигнал в полицията, че паркиран автомобил „Деу“ е с повредени предна врата и преден десен калник, в резултат на това, че някой го е местил и обърнал. При организираните издирвателни действия като извършители на деянието са

Най-впечатляващите тоалети на червения килим в Ел Ей

https://vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/naj-vpechatliavashtite-toaleti-na-cherveniia-kilim-v-el-ej-6065389

Риана събра погледите с изрязан топ от "Армани", покрит с кристали, в цвят мандарина и обемна черна пола от копринена органза

НАСА ще прави изкуствени облаци в близкия космос

http://www.cross.bg/visochina-oblatzi-nasa-1534526.html

/КРОСС/От днес НАСА започва нова мисия, която включва създаването на изкуствени облаци в близкия космос около Земята, съобщи самата агенция. Облаците ще съдържат триетил алуминий и ще се използват за проследяване и анализиране на движението на слънчевия вятър.Преди всичко учените гарантират, че изкуствените облаци са напълно безопасни за планетата, околната среда и космоса. Те казват, че едно стандартно шоу с фойерверки отделя повече алуминий, отколкото ще има в космическите облаци.Те ще бъдат на височина между 96 и 160 км. За да бъдат образувани, ще бъдат изстреляни две ракети Black Brant IX, като това ще се случи почти едновременно. Едната ракета ще достигне около 172 км. височина, а другата - 323 км. височина. Само по-ниската ракета ще отдели веществото за формиране на облаците.Защо се прави всичко това? Астрономите искат да изучат по-добре северното сияните - как се образува, какви са процесите, които протичат в горната част на атмосферата и йоносферата. Точният ден на изстрелването на ракетите ще бъде предварително определен. Той зависи от активността на сиянието и чистото небе. Въпреки това изстрелването трябва да се случи в периода от 13-ти февруари до 3-ти март т.г. и ще бъде в Аляска. НАСА ще предава събитието на живо в интернет.

Обвиниха бившият кмет на Девня в длъжностно присвояване

http://www.moreto.net/novini.php?n=343928

Районната прокуратура в Девня привлече като обвиняем бившия кмет на Девня Атанас Кузев за длъжностно присвояване в големи размери, съобщиха от прокуратурата за Moreto.net. Спрямо 45-годишния бивш кмет Районната прокуратура в Девня определи мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 5000 лева.

Ципрас: Избирането на Щайнмайер за президент е послание за надежда

https://www.24chasa.bg/novini/article/6054750

Ципрас: Избирането на Щайнмайер за президент е послание за надеждаМинистър-председателят на Гърция Алексис Ципрас поздрави новия германски президент, предава ANA-MPA, цитирана от Фокус. „Поздравявам Франк-Валтер Щайнмайер за неговото избиране за президент на Германия“, написа Ципрас в „Туитър“. „Това е послание за надежда, обединение и подкрепа за демократичните и социалните ценности в момент,

Родители, учители и ръководството протестират срещу строежа на блок в училищен двор

http://www.cross.bg/sgrada-ychilishteto-ychilishten-1534525.html

/КРОСС/ Родители, учители и ръководството на столичното 139-то училище "Захарий Круша" в квартал "Лозенец" събират подписка против план за строеж на сграда от 10 етажа в непосредствена близост до двора на учебното заведение. Строежът ще бъде на мястото на сграда, предвидена за разширение на училището, която преди години е продадена. "Става въпрос за един корпус на училищната сграда, който е направен в половината училищен двор", обясни директорката на училището Румяна Дончева пред БНР. Тя припомни, че през 1989 година е направен проект за разширение на 139-то СОУ, но по-късно тази част от училищната сграда е била продадена на някаква обществена организация. По-късно бившият училищен корпус е продаден на банка, а след това банката го препродава, като наскоро станало ясно, че на мястото започва строеж на жилищна сграда на 10 етажа. Училищното ръководство и настоятелството не са били уведомени за строежа. Те се надяват общината да се намеси. От училищното настоятелство настояват строежът да бъде спрян, а сградата откупена, за да се ползва за нуждите на училището. "Имаме една модерно проектирана училищна сграда - специално за предучилищната възраст и за първи клас, които да бъдат отделени от по-големите ученици. Тя е налична,  не е претърпяла никакви промени от построяването и досега, и общината би могла да я закупи или да я отчужди от сегашните и собственици

Apple запазват информация за сърфирането

http://www.cross.bg/informatziya-apple-tazi-1534524.html

/КРОСС/Продуктите на Apple имат много сериозна памет, която запазва интернет историята в продължение на година. Поне в това са убедени експертите от Elcomsoft. Изпълнителният директор на компанията Владимир Каталов е заявил, че някои изтрити данни се пазят в продължение на цяла година, а за да го установи е използвал специално устройство за преодоляването на защитите. Неговата хронология е била запазена до 2015 година. Запазените данни били налични дори и след изчистването на историята. Подобно откритие веднага е успяло да трогне сериозно хора като Джей Стенли, който смята, че тази информация е изключително ценна и разкрива интересите, притесненията, здравна информация и дори сексуална информация. Самият Владимир е успял да открие тази дупка, след като открил глитч в системата по време на синхронизирането между устройството и iTunes. Техниците на Apple не са дали отговор и официално смятат да използват следващите ъпдейти за премахването на тази опция.    

Дашева и посланикът на Франция ще разширяват сътрудничеството в спорта

https://www.24chasa.bg/sport/article/6054747

Дашева и посланикът на Франция ще разширяват сътрудничеството в спортаПроф. Даниела Дашева, министър на младежта и спорта в служебното правителство, се срещна с Н.Пр. Ерик Льобедел - посланик на Република Франция в България. На разговора в Министерството на младежта и спорта присъстваха заместник-министър Мая Тодорова и г-н Пиер Гийме, аташе по културните въпроси към Френския културен институт.

84-годишна жена хвърли 3700 лв. през балкона заради ало-измамници

http://offnews.bg/news/n_1/n_647036.html

84-годишна жена е дала 3760 лева на телефонни измамници в Хасково, съобщават от пресцентъра на МВР, цитирани от агенция "Фокус". На 8 февруари престъпниците приложили  познатите трикове за залъгване на възрастни хора. Първо мъж се обадил на възрастната жена и се представил полицай. Поискал тя да даде сумата, за да подпомогне в акция по задържане на измамници.  Минути по-късно жена се обадила на старицата в Димитровград и използвала друг познат похват на ало-измамниците. Тя се представила за близка на пенсионерката, обяснила й, че е със счупен крак, в болница и спешно се нуждае от пари.  След това възрастната жена сложила 3760 лева в найлонова торбичка и ги хвърлила от балкона си.   Полицията задържала  55-годишен мъж във връзка с измамата. 

Лавина погреба 4-ма скиори във Френските Алпи

http://www.cross.bg/dyshi-alpi-skiori-1534523.html

/КРОСС/Най-малко четирима души са загинали при падане на лавина в ски курорта Тин във френските Алпи, съобщава Би Би Си. 9 души са били заровени под снежната маса, която е паднала извън пистата близо до границата с Италия. Двама са извадени живи, съобщават от местните спасителни служби. Още трима скиори са все още в неизвестност. Инцидентът е станал на 2.100 метра над морското равнище. В момента в Тин е пикът на сезона, тъй като започва междусрочната ваканция на учениците във Франция. Националността на жертвите все още не е известна.  

Концерт Аморе - емоционална вечер, посветена на любовта и радостта от живота

https://www.actualno.com/music/koncert-amore-emocionalna-vecher-posvetena-na-lubovta-i-radostta-ot-jivota-news_593507.html

Навръх Деня на влюбените, Модо България представя четвъртия концерт от поредицата Мотив за сезона - Аморе, в който музиката и любовта се обединяват, за да докажат, че музиката може да бъде чувство, а любовта – изкуство. В програмата на 14-ти февруари от 19:30ч. в Камерна зала &ld

Премиерът и регионалният министър пускат тунел "Ечемишка" в 15 часа днес

http://econ.bg/Новини/Премиерът-и-регионалният-министър-пускат-тунел-Ечемишка-в-15-часа-днес_l.a_i.737278_at.1.html

Движените през тунел "Ечемишка" в тръбата в посока София ще бъде възстановено официално в 15 часа днес. Така се слага край на продължила осем дни...

Лавина погреба 4-ма скиори във Френските Алпи

http://www.cross.bg/frenskite-skiori-alpi-1534523.html

/КРОСС/Най-малко 4-ма скиори загинаха във Френските Алпи, след като бяха затрупани от лавина, предават световните агенции. Снежната маса падна общо върху осем души. Все още няма данни дали всички любители на зимните спортове са живи. Очаквайте подробности.  

Десетки сътрудници на ДС работят и в момента във Външно министерство

https://www.actualno.com/politics/desetki-sytrudnici-na-ds-rabotjat-i-v-momenta-vyv-vynshno-ministerstvo-news_593506.html

Общо 56 души, свързани по някакъв начин с комунистическата "Държавна сигурност" (ДС), работят във външното ни министерство. Това казват от МВнР в свой отговор на въпроси, зададени по Закона за достъп до обществена информация от Петър Стаматов, основател и главен редактор на Eur

Зам.-кметът Димитър Кацарски обвинен за Зоокъта в Пловдив, помагал на Иван Тотев

http://www.cross.bg/plovdiv-katzarski-totev-1534521.html

/КРОСС/Специализирано звено „Антикорупция" - СГП привлече като обвиняем Димитър Кацарски - заместник кмет на Община Пловдив в престъпление по служба, извършено в съучастие с кмета на Община Пловдив - чл. 282, ал.3, пр.1, алт.1, във вр. с ал.2, пр.2 във вр. с ал.1 от НК във вр. с чл. 20 ал.4, вр. с ал.1 от НК, съобщават от държавното обвинение. Доказателствата, събрани от СЗ "Антикопуция"- СГП са установили, че престъплението по служба, за което бе повдигнато обвинение на кмета на Община Пловдив, е извършено при общност на умисъла от страна на Иван Тотев и Димитър Кацарски, като двамата са действали като съучастници - Тотев като извършител, а Кацарски като помагач. Обвинението на Кацарски е за това, че на 28.07.2014г. умишлено е улеснил кмета на общината Иван Тотев да извърши престъпление по служба във връзка с изграждането на „Зоокът - Пловдив" - да наруши служебните си задължения, от което за община Пловдив са настъпили вреди в размер на 1 000 000 лв. Заместник кметът Кацарски е бил назначен от кмета Иван Тотев за Председател на комисия за провеждането на „Открита процедура" по реда на ЗОП за избор на изпълнител за извършване на строително - монтажните работи по обект „Зоокът - Пловдив". В нарушение на ЗОП, като председател на комисията, Кацарски е предложил на кмета Иван Тотев откритата процедура да бъде прекратена

Над една трета от футболистите в Англия не са проверявани за допинг

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/02/13/2917104_nad_edna_treta_ot_futbolistite_v_angliia_ne_sa/?ref=rss


Поне 39% от футболистите в четирите професионални нива на английския футбол не са били проверени за допинг, показват данните на британската антидопингова агенция (UKAD) за сезон 2015/16.

Взети са 1 204 проби от 1 989 играчи.

По информация на UKAD полузащитникът на втородивизионния "Брентфорд" Алън Джъдж е единственият в Англия и Уелс, който е уличен в нарушение на антидопинговите правила.

Висшата лига е единствената, в която има повече направени тестове,...

Холандия е най-големият износител на цветя в ЕС

http://www.investor.bg/novini/346/a/holandiia-e-nai-golemiiat-iznositel-na-cvetia-v-es-233897/

През първите десет месеца на 2016 г. вносът на рязан цвят от страните от ЕС се изчислява на 3,5 млрд. евро

Минната камара относно страховете от златодобива: В община Трън няма уранови залежи

http://www.mediapool.bg/minnata-kamara-otnosno-strahovete-ot-zlatodobiva-v-obshtina-tran-nyama-uranovi-zalezhi-news260112.html

Българската минно-геоложка камара обвини Сдружение "Трън", че разпространява невярна информация за наличие на уранова мина на територията, където се планира златодобив, с което разпалва страховете на хората. Целта е жителите да бъдат манипулирани и да гласуват против добиването на подземни богатства на територията на община Трън, с което ще блокират всякакви инвестиционни намерения в тази посока и това ще се отрази върху развитието на общината. Това се посочва в позиция на изпълнителния директор на организацията инж. Иван Андреев. Реакцията е относно решението на общинския съвет на Трън на 26 март, заедно с предсрочните парламентарни избори, да се проведе местен референдум. Така около 4 хил. жители на общината ще трябва да отговорят на въпроса "Съгласни ли сте община Трън да не одобрява устройствени планове, предвиждащи добив и преработка на подземни богатства?" Информацията за общинското решение бе разпространена от Сдружение "Трън" и в нея се посочваше, че страховете на хората са породени от това, че на територията на площта за добив има стара уранова мина. Според Андреев това е целенасочено и неетично подвеждане на медиите и общественото мнение от страна на сдружението на принципа, че една лъжа, казана сто пъти, става истина. "Това твърдение е категорично невярно! Старата затворена през миналия век мина в Трън е златна. И винаги е била златна. Лично проверих в регистрите на Министерство на енергетиката (който е Единният орган за управление на природните богатства у нас) и там няма заведен уран в баланса на запасите на Република България на това място. Няма. Това е. И колкото и да се иска на някого да не е така, фактът не може да се промени", пише в позицията на инж. Андреев. "Решенията и всякаква друга официална информация от Община Трън не трябва да се използват и изкривяват от трети страни (инициативни комитети, сдружения, клубове по интереси, кръжоци и др.) за манипулиране на общественото мнение. Позиции, мнения, становища, новини от инициативни комитети трябва да се подписват от инициативните комитети, за да са наясно медиите кой е източникът на информацията им и да го посочват", допълва се в съобщението. Андреев коментира, че проблемът при дискусии за добива на полезни изкопаеми е, че темата е специфична и изисква експертиза, която не е достъпна до големи групи от хора, включително и от представителите на Инициативните комитети и групи против златодобива в Трън. "Затова и местните жители на общината и други заинтересовани от темата групи и граждани са лесни за манипулиране чрез посочване на всяващи страх и несигурност за бъдещето твърдения. Още по-голям проблем е, че хората трудно могат да проверят всяка информация и при решенията си се осланят на емоции, изкуствено създадено доверие, хипотези, изкривени факти и т.н.", допълва в позицията си директорът на организацията. Той коментира още, че за жителите на общината въпросът е от значение, защото само чрез добив на полезни изкопаеми ще може да се осигури поминък, по-високи доходи и значително по-висок стандарт на живот. "Това обаче, е в сила за хората, живеещи в община Трън. А множеството от членове на инициативите против златодобива не живеят постоянно там. Какъв ли им е мотивът тогава?!", пита Андреев.

Продължава кампанията на EVN Топлофикация в Пловдив за промоционална цена до 10 лв. с ДДС за кубик гореща вода

http://www.cross.bg/goreshta-voda-leva-1534520.html

/КРОСС/Всички клиенти на EVN Топлофикация в Пловдив, които ползват гореща вода за битови нужди получават отстъпка от компанията: цената на един кубик гореща вода е лимитирана до 10 лева (с ДДС). Отстъпката вече е валидна за всички клиенти на компанията, които ползват услугата гореща вода, без да е необходимо подаване на заявление от тяхна страна. В случай, че домакинствата в дадена сграда заплащат регулярно по-малко от 10 лева на кубик гореща вода, техният краен разход ще се запази в периода на кампанията, която продължава до 30 септември 2017 г. Така, ако разходите на дадено домакинство за гореща вода за един месец са 8,50 лева за кубик, то техният размер се запазва и няма да се повиши на 10 лева. Ползите за клиентите на EVN Топлофикация: • по-малки месечни разходи за гореща вода• услугата е валидна и през зимния период 2016/2017 г. • неограничено количество гореща вода по всяко време    

Меглена Кунева няма да се кандидатира за депутат

http://www.moreto.net/novini.php?n=343921

Реших да не участвам като кандидат за народен представител на предстоящите парламентарни избори и информирах за това свое лично решение Изпълнителния съвет на ДБГ днес, съобщиха от пресцентъра на партията за Moreto.net. Оставам в политиката и в органите на РБ активно, давам шанс на млади и компетентни хора за листите.

"Минало в минути" припомня забравени факти от българската история (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_647025.html

„Минало в минути“ е поредният интересен проект на сдружение „Българска история“ , в който водещата Мирела ще представя любопитни факти от родния летопис в кратки видео-клипове. В първия епизод от поредицата Мирела избърсва прахта от крилата на българската авиация и припомня защо страната ни е била световна сила в небето.  Кой е първият монарх, летял в света със самолет, какво е завещал на световната авиация гениалният Асен Йорданов и коя е Райна Касабова? Отговорите ще разберете във видеото: Основна задача пред сдружение „Българска история“ е съхраняването и популяризирането на българската история чрез поддръжката на два уебсайта, обиколки на училища с цел изнасяне на уроци по родолюбие, създаване на образователни клипове, документални поредици, късометражни филми и телевизионни предавания, посветени на бележити лица и събития от родното минало, издаване на книги с историческа тематика, а от март 2016 г. и едноименно списание.

И зам.-кмет на Пловдив е обвинен за изграждането на зоокъта

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/02/13/2917093_i_zam-kmet_na_plovdiv_e_obvinen_za_izgrajdaneto_na/?ref=rss


Антикорупционното звено на прокуратурата е обвинило Димитър Кацарски, заместник кмет на Пловдив в престъпление по служба заради изграждането на "Зоокът" в града, съобщи пресцентърът на държавното обвинение.

Обвинението е за съучастие с кмета Иван Тотев, който бе привлечен към наказателна отговорност през януари. Причината - процедурата за изграждането на "Зоокът" е проведена като пряко договаряне с изпълнителя в нарушение на Закона за обществените поръчки (ЗОП). Повече четете тук....

Разширяват синята зона в Добрич

https://www.24chasa.bg/region/article/6054677

Разширяват синята зона в Добрич
Предстои разширяване на Синята зона в Добрич и въвеждане на SMS паркиране съобщи кметът Йордан Йорданов. Тя ще обхване и булевардите около центъра – с местата за паркиране пред Природо-математическата гимназиа и магазин „Панчатантра”. Обмислят се и други райони – добави кметът. Предвижда се и въвеждане на SMS- паркиране.

Грозен коментар за Григор Димитров вбеси феновете му

https://www.actualno.com/curious/grozen-komentar-za-grigor-dimitrov-vbesi-fenovete-mu-news_593405.html

Сладката победа на Гришо не беше подмината и от горчивите коментари на хора, които откровено не харесват българската ни тенис звезда. Открихме коментар във Facebook, който споделяме с вас без кореции:"Ех, всички сте лицемери. До онзи ден плюехте Григор, че не искаше да стъпи в Бъ

Рекордът за най-висока скорост с велосипед бе подобрен (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/interest/rekordyt-za-naj-visoka-skorost-s-velosiped-be-podobren-video-news_593503.html

Макс Щьокл подобри собственият си световен рекорд за скорост с велосипед. Екстремният състезател успя да ускори стандартно колело Mondraker Summum до невероятната скорост от 167.6 км/ч в чилийската пустиня Атакама. За достигането на рекордната скорост са били необходими 650 метра и около 11 секунди засилка по 45-градусовия склон. С това си върхово постижение австриецът Щьокл подобрява собствения си световен рекорд, който бе 164.95 км/ч, направен през 2011 година в Никарагуа.

Брекзитът може да почака. Най-неотложната грижа на Европа е пропукването на демокрациите в Източна Европа

http://www.mediapool.bg/brekzitat-mozhe-da-pochaka-nai-neotlozhnata-grizha-na-evropa-e-propukvaneto-na-demokratsiite-v-iztochna-evropa-news260111.html

На 31 януари, на подозрително потайно вечерно заседание румънското правителство прие две постановления, които променят наказателния кодекс на страната. Мерките незабавно бяха възприети от мнозина като непохватен опит да се декриминализират някои корупционни нарушения, като от това печелят основно политиците от управляващата партия. Същата нощ избухнаха улични протести, кулминацията бе на 5 февруари, когато се състоя най-голямата демонстрация от падането на комунизма. Тези събития ясно открояват главните характеристики на една нестабилна ситуация в Източна Европа, където за надмощие се борят три сили: откъснатите от реалността и понякога корумпирани "традиционни" политици, все по-нетърпеливите и гневни общества и агресивните демагози. Източна и Централна Европа, която се отърси от комунизма през 1989 г., е подходяща лаборатория за наблюдаване на възникването на нови политики. Не непременно защото политиците й са по-корумпирани, демагозите й по-зрелищни (кой може да се мери с Тръмп?), а обществеността й по-гневна. По-скоро защото демокрациите й са все още по-нови, "по-сурови", институциите й все още не са обвити в здрав слой от защитни продемократични култури. Поради това цялата система е по-изложена на стрес тестове. Би трябвало на страните, защитени от правните и институционални структури на ЕС, по-лесно да минават тези тестове. Така че появата на такава нестабилност в ЕС предизвиква у някои засилено безпокойство. ЕС може и трябва да действа срещу нарушенията на лидерите си, например в Унгария или Полша, където правилата на конституционния баланс на властите опасно се манипулират. Обаче хората в Западна Европа, които гледат с неодобрение на тези събития и се чудят защо някои "западни ценности" не са се разпрострели на изток, може да са объркани от някои неотдавнашни събития като възхода на популизма във Великобритания, Франция и Холандия. Краят на комунизма доведе до появата на близо 30 страни, стремящи се да възстановят икономиките си, да прекроят политическите си системи и да преоткрият идентичността си. В началото на 90-те години нямаше икономически план освен някаква версия на това, което днес наричаме неолиберализъм. В политиката императивът за изграждане на либерална демокрация бе приет като свещена мантра, независимо от истинските намерения на строителите на новите общества. В културата положението беше "нека разцъфнат милион цветя" след кошмарните години на цензурата. Някои страни в Централна Европа и балтийския регион постигнаха впечатляващи успехи по пътя към тази тройна цел. Известно време жителите на Източна и Централна Европа, макар и с цената на борби, страдания и грешки, изграждаха здрави демократични системи. След това нещо се пречупи. Икономическата криза от 2008 г. несъмнено оказа влияние, но това не обяснява случилото се. В Унгария "старите" политически системи влязоха в режим на свободно падане през 2006 г., когато тогавашният премиер призна, че партията му е спечелила изборите с лъжа. В Полша кризата от 2008 г. премина по-леко, отколкото в почти всяка друга европейска страна, обаче през 2015 г. изборите бяха спечелени от партии, които шумно се обявиха против статуквото. Как да се обясни това? В Източна и Централна Европа, както и другаде, възходът на популизма често се обяснява с комбинация от икономически и културни фактори. В този регион обаче икономическото недоволство често е насочено към нововъведения неолиберализъм, често пъти независимо от реалните му резултати. Според изследвания на Роналд Ингълхарт и Пипа Норис има обяснение, свързано с "търсенето", което е центрирано по-скоро върху културната дезориентация, отколкото върху икономическите лишения. Хората приемат все по-благосклонно уверенията на десните популисти, че "традиционният" им свят не е напълно изгубен в издиганата от градските елити постматериалистическа космополитна култура. В Източна и Централна Европа, по-специално в Полша, тази мечта за възстановяване на изгубения рай, на безопасния "дом", често звучи със силни националистични обертонове, преплетени с усещане за религиозно превъзходство. Много десни политици заявяват, понякога открито: ние носим факела на чистото християнство, което вече е необратимо покварено на Запад. Въпреки че тези теории обясняват много неща, особено около елемента с "търсенето" в политиката, трябва да се свърши допълнителна работа в частта с "предлагането". Защо има такова недоволство например в Полша, където икономическото положение е по-добро от това в много други страни, които не са се сдобили с популистко правителство? Може би идеологическата "опаковка" е от значение. Ако е така, трябва да обръщаме повече внимание на формулирането на проблемите, например когато това се прави от ловки демагози. Гневът може да се канализира по много начини. В не чак толкова далечното минало той се насочваше наляво, но падането на комунизма, последвано от постепенния разпад на посткомунистическите социалдемократи, доведе до сериозно орязано политическо поле, което сега обхваща от мъглявия център до крайнодясното. Гласовете на левицата са немощни. Липсата на предлагане (на политически програми и организации) отляво насочва търсенето към сегашните ловки доставчици: десните популисти. Това ясно се вижда в посткомунистическия свят. Има опасност канализираният от популистите гняв да надвие слабите институции. Ето защо Източна и Централна Европа е толкова критично важен опитен полигон. Макар и подкрепата за демокрацията като желана система да не е особено слаба, наборът от поддържащите демокрацията културни рефлекси не е толкова развит, колкото другаде. Изглежда голяма част от населението може да бъде убедена, че защитата на върховенството на закона и на правовата държава не е толкова важна, колкото система, която допуска безконтролен израз на народната воля. Такава подмяна е белег на популизъм. Социалният гняв може да се изрази повече или по-малко пряко или чрез налагането на културна рамка. В Румъния, където борбата срещу корупцията от доста време е на преден план в обществения живот, гневът се насочи пряко срещу корумпираността и далавераджийството на политиците. В Унгария и Полша (или Великобритания, Франция, Холандия и САЩ) той се канализира в популистки рамки, които ловко се издигат от демагози. Това е много по-опасно за демокрацията. Популистите не могат да решават проблеми, но могат да ни внушат, че съществуват прости решения. Казва ни се, че такива решения не са трудни за прилагане, но първо трябва да се "завърнем" към чистата ни колективна същност. Заразим ли се с вируса на популизма, е по-малко вероятно да съживим вярата си в либералната демокрация; трудно е и да се пробудим от сомнабулното си заслепление от някакъв измислен поляризиран свят, в който има ефикасни лесни диагнози и прости решения. *Професор Ян Кубик е директор на Школата за славистични и източноевропейски изследвания на Лондонския университетски колеж (UCL). По БТА.

"Топлофикация София" започна извънреден отчет на топломерите след аварията

//dariknews.bg/novini/biznes/toplofikaciia-sofiia-zapochna-izvynreden-otchet-na-toplomerite-sled-avariiata-2003182

"Топлофикация София" започна от днес извънреден отчет на общите топломери в абонатните станции на всички сгради в топлорайон "София Изток", които бяха засегнати от аварията миналата седмица.
 

Астрологични препоръки: До края на февруари не вземайте важни решения

//dariknews.bg/novini/liubopitno/astrologichni-preporyki-do-kraia-na-fevruari-ne-vzemajte-vazhni-resheniia-2003181

На 11 февруари имаше лунно затъмнение, което ще се усеща още няколко дни.

Когато лунните възли - това са пресечните точки на лунната орбита с еклиптиката, са в определена близост до пълнолунието или новолунието за месеца, това наричаме лунно и слънчево затъмнение. Тези затъмнения са

Красив и забавен Свети Валентин подаряват на русенци Младежи ГЕРБ - Русе

//dariknews.bg/regioni/ruse/krasiv-i-zabaven-sveti-valentin-podariavat-na-rusenci-mladezhi-gerb-ruse-2003183

Красив и забавен Свети Валентин подаряват Младежи ГЕРБ на русенци утре. От 16 до 18 часа пред Информационния център на евродепутата Мария Габриел в центъра на града /т. нар. Часовник/ десетки влюбени двойки /и не само/ имат възможност да се снимат в голяма фоторамка с формата на сърце по повод Деня

Кога ще теглят жребия за номерата на партиите в бюлетините за гласуване?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/koga-shte-tegliat-zhrebiia-za-nomerata-na-partiite-v-biuletinite-za-glasuvane-2003186

На 22 февруари ще се проведе жребий за определяне на поредните номера на партиите и коалициите, регистрирани в Централната избирателна комисия (ЦИК) в бюлетините за гласуване в изборите за народни представители, насрочени за 26 март 2017 г.,съобщава ЦИК.
 

Иракчанинът, пренесъл през границата опиум остава в ареста

//dariknews.bg/regioni/sliven/irakchaninyt-prenesyl-prez-granicata-opium-ostava-v-aresta-2003187

По искане на Окръжна прокуратура –Ямбол съдът задържа иранският гражданин Сирус Р. Той е обвинен за това, че на 07 фенруари 2017 г. около 09:00 часа на ГКПП „Лесово“ с товарен автомобил марка „Волво е пренесъл през границата на страната от Република Турция 3.158 кг. опиум.
     
За то

Обвиняват бивш кмет за присвояване на гориво за служебен джип

//dariknews.bg/regioni/varna/obviniavat-bivsh-kmet-za-prisvoiavane-na-gorivo-za-sluzheben-dzhip-2003148

Бившият кмет на Девня Атанас Кузев е обвинен за длъжностно присвояване в големи размери от Районната прокуратура в града. По време на мандатите си между 2009 и 2015 г. той е присвоил близо 33 000 литра гориво и други стоки на обща стойност над 78 хил. лв. 

Пак газ на летището в Хамбург

https://www.24chasa.bg/novini/article/6054724

Пак газ на летището в ХамбургЛетището в Хамбург бе обгазено отново с лютив спрей. Вера се наложи двата терминала там да бъдат евакуирани, докато се открие за какъв газ става дума. Намерени бяха пазни флакони от спрей за самозащита. Не е ясно още кой ги е използвал. Газът се разпространява по климатичната инсталация. Властите откриха вчера кутия с празни флакони в едно от

Спорен Турция има сериозни индикации, че САЩ ще екстрадират Гюлен

https://www.actualno.com/asia/sporen-turcija-ima-seriozni-indikacii-che-sasht-shte-ekstradirat-gulen-news_593502.html

Има надежда и сериозни индикации, че новата власт в Америка ще арестува Фетулах Гюлен и ще го екстрадира обратно в Турция, заяви министърът на правосъдието Бекир Боздаг. Боздаг съобщи, че към момента са заведени 1360 дела срещу участници в опита за преврат от 15 юли м.г. и чле

Червеното Ламбо(рджини) Ламбо е всъщност лада, та дрънка

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276981_%D0%A7%D0%B5%D1%80%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%9B%D0%B0%D0%BC%D0%B1%D0%BE%28%D1%80%D0%B4%D0%B6%D0%B8%D0%BD%D0%B8%29+%D0%9B%D0%B0%D0%BC%D0%B1%D0%BE+%D0%B5+%D0%B2%D1%81%D1%8A%D1%89%D0%BD%D0%BE%D1%81%

 “Защо сме на този хал”, обичаме да се вайкаме по ориенталски неразбиращо този “хал” ( “положение” на арабски).

Свят широк, обяснения много. Ето ви едно от мен, което ми хрумна тази сутрин докато гледах поредното домашно видео с “доайена на БСП” Стефан Данаилов- този път по Нова телевезия, за да не изостане от конкуренцията в жанра “гостуваме на Ламбо у дома по негово благоволение”.

Отговорът на въпроса за този “хал”, от който се оплакваме, се крие в нашата корумпираност. Но не ( само) в онзи, финансовия смисъл на думата. Много лесно ни купуват и ни продават след това. Колко пъти БСП купи “народното доверие” и го продаде след това- повече и от ГЕРБ, нали?

Трудно може да се измисли по-подходяща илюстрация на тази покупко-продажба от соцдвойника на Бойко Борисов, какъвто е Стефан Данаилов, употребяван от десетилетия за улов на червен планктон, който да захранва ненаситния властови търбух на столетницата. Същият псевдоинтелектуалец е като Борисов, но с още по-беден речник и е далеч по-зле по отношение на правилния изказ. Откровено каканиже непрекъснато на нелитературен език “нема” и “голема”, но това, ще рече някой, е друга тема…

А нима наистина е “друга тема”? Че това е коскоджмити ( “доста голям” на турски) професор, който учи поколение след поколение на правилно говорене студенти по актьорско майсторство! Само че Данаилов, комуто медиите са изградили образа на недосегаем за критики и му се мазнят както дори и на Борисов не са се мазнили, минава за мъдър и поради това не му придирят, когато снизхожда да се обръща към водещите не само на “ти” и на “бе”, а дори и когато ги обвинява, че дрънкат глупости ( както направи тази сутрин).

Този човек, много се извинявам, е откровено прост и заиграва с простите – досущ като Борисов. Но същевременно е докачлив в самомнението си на незаобиколим фактор в партията и в културата- същата тази, която явно му липсва говоримо , че и писмено ( както се видя от онова негово “Збогом”). Очаквал бил да го питат кой да е министър на културата в служебния кабинет на Герджиков, защото “все пак…” не кой да е, а връх на културата на правата на бивш министър в тази област ( когато в края на 2008-ма отчиташе министерския си успех според това колко много руски артистични изяви имало в България през годината).

Подкупната българска аудитория , обаче , купува този продукт на Правешката култура такъв, какъвто й го п(р)одават на медийния тезгях. И защо? Ами заради…харизмата, казват продавачите. Още една прилика с Борисов!

Има и друга причина поради която доайеънът дои кравешкия възторг на зрител(к)ите. Склонността му да клюкарства. Понеже на него му е позволено всичко, той обича да пуска някоя и друга партийна клюка от суетната поза на познавач на спалнята в столетната бърлога. Днес, отричайки казаното от други клюкари, всъщност косвено потвърди думите им, че истинският господар на положението на “Позитано” е Кирил Добрев ( онзи, когато бяха заловили на границата с 200 000 марки, но нищо не му сториха, приемайки лъжите му за куриерската му дейност за чиста марка). Разказвайки клюката как (не) се е запознал със съпругата на генерал Радев в кабинета на Кирил Добрев , сладко(д)умният събеседник на Нова тв “издаде четата”. Всеки, който е чул излияниято на доскорошния, но вече обиден бивнш съратник на БСП Цветелин Кънчев, веднага е свързал намеците му с разказа на Ламбо в чий кабинет се явява- в този на същия Кирил Добрев.

Апропо, пак се извинявам, но Данаилов явно не е и особено умен, което няма нищо с възрастта, като знаем. Продължава да понижава президента Румен Радев без да си дава сметка за това, наричайки го упорито и многократно “генерал Радев”, макар днес той да стърчи над целия генералитет като главнокомандващ, т.е. е нещо като демократичен генералисимус по конституция.

Всичко дотук нямаше да има особено значение, ако на фона на демонстрираната си простотия Данаилов не демонстрираше генералско самочувствие спрямо редниците в партията и в медиите, към които театрално се обърна за финал и като в лоша пиеса им обясни като един Наполеон да го слушат какво казва, ако искат да спечелят. “Играе -пичели”, би обобщил един друг нашенски кумир.

Ако някой пита, кой е режисьорът, който ангажира актьора за тази повтаряща се роля ( и то след като го помним не веднъж публично разплакан за съдбата на любимата му партия, за да стигне до днешната му поза на агресивен треньор, нахъсващ червения отбор от най-големите телевизионни трибуни), ще трябва най-напред да си отговори пред огледалото на въпроса защо допускаме подобни лъжепророци да ни будалкат със своите пороци и да ни ги представят като “харизма”.

Който купува ладата с убеждението, че е по-добра от ламборджини, нека се хваща на въдицата на Ламбо, набеденото ламборджини на Партията.

В края на краищата “кьорав карти не играе”, нали. Който забелязал, забелязал…Останалите да се сърдят на себе си, че сме “на този хал”.


http://ivo.bg/

 

Азиатските капиталови пазари започнаха седмицата с ръст

http://econ.bg/Новини/Азиатските-капиталови-пазари-започнаха-седмицата-с-ръст_l.a_i.737280_at.1.html

Акциите на азиатските пазари завършиха търговията в понеделник с повишения. Японският бенчмарк Nikkei 225 затвори с ръст от 0,41% до 19 459,15...

Снимка от убийството на руския посланик в Турция спечели конкурса World Press Photo

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/02/13/2917107_snimka_ot_ubiistvoto_na_ruskiia_poslanik_v_turciia/?ref=rss


Фоторепортерът на агенция "Асошиейтед прес" Бурхан Йозбилиджи е тазгодишният носител на голямата награда на конкурса World Press Photo.

Авторитетното отличие му донесе снимка от покушението, в което на 19 декември беше убит руският посланик в Турция.

Дългогодишният фоторепортер направи вълнуващи снимки на момент, в който нападателят Мевлют Мерт Алтънташ скандира протеста си срещу това, че светът остави руската бойна авиация, сирийската армия и милиции, подкрепяни от Иран,...

Прокуратурата обвини и зам.-кмет на Пловдив за поръчката на зоопарка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6054728

Прокуратурата обвини и зам.-кмет на Пловдив за поръчката на зоопаркаИ зам.-кметът на Пловдив Димитър Кацарски се сдоби с обвинение от Софийска градска прокуратура. Той е привлечен за престъпление по служба, извършено в съучастие с кмета Иван Тотев. Според специализираното звено "Антикорупция" двамата са действали като съучастници - Тотев като извършител, а заместникът му като помагач. Зам.

Отвори врати първият в България дневен център за хора с епилепсия

http://www.mediapool.bg/otvori-vrati-parviyat-v-bulgaria-dneven-tsentar-za-hora-s-epilepsiya-news260110.html

Първият в България Дневен център за деца и младежи с епилепсия отвори врати в София в понеделник, когато се отбелязва Международния ден на хората с епилепсия 13 февруари. Центърът стана факт след цели 19 години усилия в тази посока и е сбъдната мечта за десетки семейства на деца и младежи с тежка форма на болестта, каза при откриването му Веска Събева, председател на Асоциацията на родители на деца с епилепсия (АРДЕ). В Дневния център ще се полагат грижи за около 40 деца и младежи с тежка форма на епилепсия, което ще им даде възможност да се социализират и да развиват талантите си, а на семействата им ще позволи да работят и да водят нормален начин на живот. “Щастливи сме, че в Международния ден на хората с епилепсия можем да се поздравим с отварянето на този център и се надявам, че той ще работи в полза на хората с епилепсия и техните семейства дълги години занапред“, каза Веска Събева. Тя припомни, че в България живеят около 75 000 хора с епилепсия, от които около 30 000 са деца, а болестта обикновено се отразява на начина на живот на цялото семейство. Събева призова държавата и институциите да положат повече усилия, за да дадат възможност на всички тези хора да водят нормален и достоен живот. В България остават нерешени редица проблеми – с достъпа до изследвания и базови лекарства за епилепсия; с достъпа до детски градини и училища за децата и до работни места за възрастните хора с тази диагноза; с достъпа до социални услуги. “Призоваваме държавата да си свърши работата и да създаде условия, за да се сложи край на дискриминацията и стигмата по отношение на хората с епилепсия, и да им се даде възможност да излязат на светло“, каза Събева. Международният ден на хората с епилепсия се отбелязва всеки втори понеделник от месец февруари в повече от 120 държави, с цел да се повиши осведомеността за тази диагноза, с която живеят над 65 милиона души по света. Смята се, че 1 на всеки 100 от нас е засегнат от епилепсия, а 1 от всеки 20 може да получи епилептичен пристъп в някакъв момент от живота си. В около 60% от случаите причината за възникване на болестта остава неясна. С правилно лечение при повечето хора с епилепсия няма пречки да водят пълноценен начин на живот.

Проф. Иво Христо и шефът на Окръжна болница повеждат БСП листата в Пловдив

http://offnews.bg/news/n_1/n_647033.html

БСП нареди и листата си в Пловдив. Шефът на пловдивската Окръжна болница доц. Георги Йорданов е на втора позиция след водачa проф. Иво Христов, съобщи градският съвет на партията. През уикенда активът на столетницата в Пловдив обсъди кандидатите за депутат и реши да заложи на млади лица, повечето между 25 и 35 г., каквато в повелята на "Позитано" за тези избори. Трета в листата е 25-годишната Теодора Халачева, политолог по образование, а в момента общински съветник. 4-о, 10-о, 16-о и 18-о място са за коалиционни партньори. Пети в листата е хирургът и преподавател в Медицински университет Любомир Паунов (28 г.). Шести е мениджърът и председател на БСП – Централен Тодор Стоилов (29 г). На седмо място е дългогодишният лидер на червените в Пловдив и бивш депутат Захари Георгиев. На осма позиция е хирургът д-р Атанас Баташки (34 г.). Във втората десетка са 30-годишният юрист Красимир Карамфилов, общинският съветник от миналия мандат Минка Сърнешка, бившият депутат инж. Калин Милчев, доц. Кирчо Атанасов – бивп депутат и заместник-министър на образованието, проф. д-р Георги Тотков – заместник-ректор на ПУ „П. Хилендарски”. Допълват ги експертите – Ангелина Божилова, инж. Ангел Петров, Борис Янчев. Листата завършва също с млади хора – политологът Таня Мачанова (27 г.), юристът Веселин Димитров (30 г.) и компютърният специалист Милена Колева (32 г.).

Заместник на Тотев е обвинен, че помогнал за източване на община Пловдив

http://offnews.bg/news/n_1/n_647035.html

Специализирано звено „Антикорупция“ при Софийската градска прокуратура (СГП) привлече като обвиняем зам.-кмета на община Пловдив Димитър Кацарски за престъпление по служба, извършено в съучастие с кмета Иван Тотев.  Събраните до момента доказателства показват, че Кацарски се явява помагач на Тотев по случая с изграждането на зоокът в Пловдив, с което общината била ощетена с 1 млн. лв. Прокуратурата твърди, че на 28 юли 2014г. Кацарски умишлено е улеснил кмета на общината Иван Тотев да извърши престъпление по служба във връзка с изграждането на „Зоокът – Пловдив“.  Кацарски е бил назначен от кмета Иван Тотев за председател на комисията, която отговаряла за провеждането на обществената поръчка за строежа на зоокъта. В нарушение на Закона за обществените поръчки (ЗОП) той предложил на кмета откритата процедура да бъде прекратена. По този начин той е дал възможност на кмета да открие друга процедура – договаряне без обявление. Процедурата е проведена като пряко договаряне с изпълнителя в нарушение на ЗОП. Освен това тази процедура е проведена без да е одобрен идеен инвестиционен проект към момента на откриването й и не е била одобрена количествено–стойностна сметка за проекта. Не е бил изготвен комплексен доклад за оценка на съответствието на инвестиционния проект със съществуващите изисквания на строежите и не е било издадено разрешение за строеж. Тези изисквания на закона не са били изпълнени и към момента на сключване на договора за строителство на „Зоокът“ – Пловдив с изпълнителя - „Запрянови 03” ООД. Престъплението е извършено с цел да се набави облага за търговското дружество в размер на 1 000 000 лв. В този размер е и щетата за община Пловдив, уточняват от прокуратурата. Припомняме, че Иван Тотев бе привлечен като обвиняем за това, че в периода 30 април – 17 ноември 2014 г. в град Пловдив, като длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – кмет на община Пловдив и като възложител на обществени поръчки, е нарушил служебните си задължения по повод изграждане на „Зоокът” – град Пловдив. Досъдебното производство по случая е образувано на 03.11.2016 г. от Окръжна прокуратура–Пловдив. С постановление на главния прокурор от 15.11.2016 г. е разрешено разследването да се проведе извън района на съда, компетентен да разгледа делото, и е разпоредено Специализирано звено „Антикорупция“ -СГП да осъществява ръководство и надзор върху досъдебното производство. Процесуално-следствените действия продължават.

Мъж загина при пожар в Стара Загора, синът му в болница

https://www.24chasa.bg/novini/article/6054446

Мъж загина при пожар в Стара Загора, синът му в болницаНаньо Нанев, на 64 години, загина при пожар в Стара Загора, а 43-годишният му син е настанен в пловдивската Клиника по изгаряния с 15-20 процента изгаряния. Инцидентът стана малко преди полунощ срещу понеделник в апартамента на двамата мъже, които живеели сами на третия етаж в блок 73 на старозагорския квартал "Трите чучура-север".

Снимка на деня: Не е птица, но лети... що е то

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/02/13/2917095_snimka_na_denia_ne_e_ptica_no_leti_shto_e_to/?ref=rss


Пилотът на "М-Спорт" Себастиен Ожие остана трети в рали Швеция. Той изостана от Яри-Мати Латвала и От Танак.

Завръщане на инфлацията и по-малко безработни очаква Брюксел за България през 2017 г.

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/02/13/2917070_zavrushtane_na_inflaciiata_i_po-malko_bezrabotni/?ref=rss


Реалният брутен вътрешен продукт (БВП) на България се очаква да отчете растеж от 3.3% за 2016 г., а след това през 2017 и 2018 г. леко да спадне съответно до 2.9% и 2.8%. Вътрешното търсене отново ще бъде неговият основен двигател.

Това се казва в зимната прогноза на Европейската комисия, оповестена днес. Оценките в нея са леко завишени спрямо есенните, когато очакването беше ръстът на икономиката през 2016 г. да е 2.9%.

Според доклада през 2017 г. се очаква инфлацията в...

ЕК очаква ръст от 2.9% у нас през 2017 г.

http://www.mediapool.bg/ek-ochakva-rast-ot-29-u-nas-prez-2017-g-news260109.html

Европейската комисия потвърди очакванията си от есенната икономическа прогноза за 2.9% ръст у нас през 2017 г. Това е записано и в зимната прогноза, която бе обявена в понеделник. Според ЕК България ще отчете растеж от 3.3% за 2016 г. Забавянето ще продължи и през 2018 г., когато се очаква растежът да се понижи до 2.8%. Постепенно ускоряване на инфлацията е другото очакване на Брюксел. Според прогнозата тя ще достигне 1% през 2017 г. и ще се ускори до 1.2% през 2018 г. Безработицата пък ще продължи плавно да спада и ще достигне 7.1% през 2017 г. и 6.3% през 2018 г. ЕК прогнозира и подобряване на фискалните показатели. Въпреки че бюджетът отново ще се върне на дефицит през 2017 г., той ще бъде 0.8%, а през 2018 г. ще падне до 0.7%. Държавният дълг пък ще спадне от 29.4% от БВП през 2016 г. на 26.3% през 2017 г. и 25.9% през 2018 г. Основен двигател на икономиката ще бъде вътрешното търсене, а рисковете пред нея са евентуално забавяне на износа, по-слабо усвояване на еврофондовете и политическата несигурност. Икономическото възстановяване в ЕС и в еврозоната ще продължи, става ясно още от зимната прогноза. Очаква се растежът в съюза тази година и през 2018 г. да достигне 1.8%, а в еврозоната – 1.6% през 2017 г. и 1.8% през 2018 г.

Съветник на Тръмп потвърди, че ще има нов антиимигрантски указ

http://www.cross.bg/milur-trump-potvurdi-1534519.html

/КРОСС/Американският президент Доналд Тръмп ще анонсира нови антиимигрантски мерки в името на националната сигурност. Това потвърди един от водещите членове на екипа му Стивън Милър в интервю за телевизия „Фокс Нюз". Милър подчерта, че държавният глава няма да приеме решението на федералните съдилища, които замразиха забраната му за влизане на мюсюлмани в Щатите от седем различни близкоизточни страни. Самият Тръмп заяви още в петък, че обмисля издаването на нова заповед, с която да наложи решението си въпреки съдебното решение. Милър заяви още, че „такова нещо като съдебно върховенство не съществува" и федералните съдии са си присвоили правомощия, които „принадлежат единствено на президента на Съединените щати". Според него по-нататъшните проверки на пристигащи имигранти могат да включват и проверяване на профилите им в социалните мрежи. Екипът на президента потвърди още, че ще ускори процеса по депортация на имигранти с криминални досиета. Това е ежегодна процедура в Съединените щати, въведена от предишния държавен глава Барак Обама през 2011 година.

М. Шулц: Grexit е в интерес на Доналд Тръмп, но не и на Германия

http://www.investor.bg/evropa/334/a/m-shulc-grexit-e-v-interes-na-donald-trymp-no-ne-i-na-germaniia-233890/

Бавенето на прегледа на спасителната програма за Гърция може да върне финансовата нестабилност в еврозоната, предупреждава Валдис Домбровскис

Варненски шофьор блъсна жена на пешеходна пътека

http://www.moreto.net/novini.php?n=343919

Шофьор блъсна в събота жена на пешеходна пътека във Варна, съобщиха от полицията за Moreto.net. Неприятният инцидент станал около 14 часа на кръстовището на бул. "Трети март" и ул. "Блян". 53-годишната жена решила да пресича на пътеката, когато изведнъж била блъсната от фолксваген, управляван от 34-годишен мъж.

1000 безработни от Северна България напират към пловдивските заводи

https://www.24chasa.bg/region/article/6054500

1000 безработни от Северна България напират към пловдивските заводиНад 1000 души от Монтана и Бяла Слатина са посетили информационните дни на кариерата, на които бяха презентирани свободни места в пловдивските заводи. "Интересът към работа в "Тракия икономическа зона" /ТИЗ/ още веднъж показа, че фирмите от района на Пловдив предлагат добри условия и могат да намерят кадри в регионите с висока безработица,

25 години затвор за русенец, заклал жена си на пътя

https://www.24chasa.bg/novini/article/6054457

25 години затвор за русенец, заклал жена си на пътя
Бахар Селим наръгал многократно Джейлян, после се обадил на 112 и признал, че е убил съпругата си Четвърт век затвор отреди Русенският окръжен съд на заклалия жена си Джейлян миналото лято Бахар Селим. Съпругът-убиец призна вината си и поиска съкратено производсство. Това принуди и Окръжна прокуратура – Русе да смекчи поисканата доживотна присъда

Съветник на Семерджиев оглавява Надзорния съвет на НЗОК

http://www.mediapool.bg/savetnik-na-semerdzhiev-oglavyava-nadzorniya-savet-na-nzok-news260108.html

Д-р Михаил Христов, който съветник на служебния здравен министър Илко Семерджиев, е определен за председател на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). С одобрени от правителството промени в състава на Надзорния съвет за представители на държавата са определени още Любомир Гайдов и Стоян Стоянов. Те ще заменят представителите на бившото правителство д-р Ваньо Шарков, д-р Бойко Пенков и Димитър Евлогиев. Д-р Михаил Христов е лекар – специалист по ортопедия и травматология. Бил е началник на отделение по ортопедия и травматология и ръководител в извънболничната помощ. В периода 1999-2000 г. е началник на отдел в НЗОК, а след това, до 2007 г., ръководи Регионалния център по здравеопазване – София. Има опит в областта на доброволното здравно осигуряване и като държавен служител в администрациите на агенция “Медицински одит“ и Изпълнителната агенция по трансплантация. Към настоящия момент е съветник на министъра на здравеопазването. Любомир Гайдов е заместник-министър на здравеопазването. Има висше юридическо образование. От 1992 г. е заемал различни длъжности в администрацията, включително ръководни. От 2007 г. е съдия в Административен съд – София област, а от есента на 2016 г. – във Върховния административен съд. Стоян Стоянов има висше икономическо образование и квалификация по здравен мениджмънт. В периода 1999-2006 г. е директор на дирекция „Бюджет и финанси“ в Министерството на здравеопазването. Бил е също главен секретар на министерствата на труда и социалната политика и на културата – длъжност, която заема в момента в Министерството на здравеопазването.  

Пакистан забранява честването на Свети Валентин

https://www.24chasa.bg/novini/article/6054438

Пакистан забранява честването на Свети ВалентинВисшият съд в столицата на Пакистан - Ислабамад забрани да се чества празникът Свети Валентин на територията на Пакистан, съобщи в. "Дон", цитиран от ТАСС и БТА. Решението е взето след разглеждане на иск на гражданина Абдул Вахид, в който той заявява, че празнуването на Деня на влюбените "противоречи на ислямското вероучение и поради това трябва

Над 1300 души са арестувани в Турция по подозрения в тероризъм за седмица

http://www.cross.bg/bili-sedem-chlenove-1534518.html

/КРОСС/Повече от 1, 300 души, заподозрени в тероризъм, са били арестувани в Турция през последните седем дни, съобщиха от Министерството на вътрешните работи в понеделник, предава Anadolu Agency. Сред тях 792 са предполагаеми членове на организацията „Фето", която според турското правителство е отговорна за опита за преврат от юли 2016 г. Сред задържаните е имало 520 членове на Кюрдската работническа партия и 45 на екстремистката групировка „Ислямска държава". По време на операциите деветима терористи са били неутрализирани, като седем са били заловени, един е бил убит и един се е предал на силите за сигурност.  

Никол Шерцингер в секси тоалет на червения килим преди наградите "Грами" (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6054433

Никол Шерцингер в секси тоалет на червения килим преди наградите "Грами" (Снимки)По времето, когато Григор Димитров се радваше на титлата си от турнира „Sofia Open”, любимата му – Никол Шерцингер, се разходи по червения килим на наградите „Грами”, раздадени в Лос Анджелис. Певицата впечатли всички с изключително сексапилната си прозрачна рокля. Тя сподели снимки в социалните мрежи с текст, в който тя благодари на дизайнера,

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване