Започна миенето на улиците в Монтана

//dariknews.bg/regioni/vraca/zapochna-mieneto-na-ulicite-v-montana-2004949

Кметът на Монтана Златко Живков съобщи графика, по който ще бъдат измити улиците в града през следващите 45 дни. Екипите с водоноски са започнали работа още през почивните дни.  Два площада, част от „синята зона” на четири улици в централната градска част вече са измити. Следват най-натоварените бу

Община Габрово се представи на най-големите туристически изложения в София и Букурещ

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/obshtina-gabrovo-se-predstavi-na-naj-golemite-turisticheski-izlozheniia-v-sofiia-i-bukuresht-2004946

В периода 15-19 февруари Община Габрово участва едновременно в две от най-значимите изложения по туризъм на Балканите: Международна туристическа борса ВАКАНЦИЯ/СПА ЕКСПО в София и Международно изложение туризъм -TTR в Букурещ.

34-ата Международна туристическа борса ВАКАНЦИЯ/СПА ЕКСПО с

Льо Пен: Асад е предпочитаният избор за Франция

//dariknews.bg/novini/sviat/lio-pen-asad-e-predpochitaniiat-izbor-za-franciia-2004948

Сирийският президент Башар Асад е реалният и единственият избор пред заплахата от страна на терористичната групировка „Ислямска държава“, заяви Марин льо Пен.

„В условията, когато не трябва да се допуска ИД да вземе

ГЕРБ-Благоевград регистрара депутатската си листа

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/gerb-blagoevgrad-registrara-deputatskata-si-lista-2004952

Областният координатор на ГЕРБ-Благоевград Даниела Савеклиева регистрира в Районната избирателна комисия листата с кандидати за народни представители в I Многомандатен избирателен район.

„Водач на листата на ГЕРБ в Благоевградска област по традиция е заместник-председателят на партия

Ски бегач от Венецуела арестуван за трафик на наркотици

http://offnews.bg/news/n_1/n_647724.html

Венецуелският ски бегач Адриан Солано е бил арестуван в Париж по подозрение за трафик на наркотици. Информацията беше разпространена от съотборника му Сезар Баен чрез шведския вестник "Експресен". "Той пътуваше за тренировъчен лагер в Швеция с прекачване в Париж. На летището го задържаха, защото им се стори подозрително, че пътува само с 20 евро в джоба и без кредитна или дебитна карта. Когато им каза, че отива на световното по ски бягане в Лахти от 22 февруари до 5 март, полицаите се засмяха. "Какво ски бягане, вие във Венецуела не сте виждали сняг", разказва шокиращата случка Баен. Колегата му е държан в ареста пет денонощия. Наркотици в него не са били открити. Той бил освободен едва след намесата на посолството. В крайна сметка той е бил върнат в родината си и ще пропусне световното първенство. "Нямаме пари за втори билет. Съжалявам, че избрахме полет през Париж", казва още Баен.

БСП ще замразява депутатските заплати

https://www.24chasa.bg/novini/article/6068512

БСП ще замразява депутатските заплатиНинова поиска външна фирма да направи ревизията на дълга Депутатските заплати да бъдат замразени и да не се увеличават от началото на новия парламент. Такова предложение ще внесе БСП при старта на 44-ото НС, обяви лидерката Корнелия Нинова. Не е морално, когато не са се повишили доходите на хората, да го правим за депутатите, обясни тя.

Българинът, дирен за сводничество в Италия: Бях на гости на майка ми

https://www.24chasa.bg/novini/article/6068478

Българинът, дирен за сводничество в Италия: Бях на гости на майка миДиреният за сводничество в Италия Иван Петков от Сунгурларе отрече пред Апелативния съд в Бургас да се е занимавал с проститутки.  Той поиска да бъде пуснат, твърдейки че в Италия е ходел няколко пъти, но на гости на майка си. Според обвинението на италианските власти обаче, през 2014 г.-2015 г. Петков е склонявал жени към проституция във Венеция.

3000 български деца стават жертва на насилие в семейството всяка година

http://www.moreto.net/novini.php?n=344495

Около 3000 български деца на година стават жертва на насилие в семейството, включително и сексуално. Това показват данни на Върховната касационна прокуратура (ВКС). Миналата седмица служебното правителство гласува Национална програма за превенция на насилието и злоупотреба с деца.

Художничка превърна гараж в дом от 23 кв. м

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6068509

Художничка превърна
гараж в дом от 23 кв. мМишел де ла Вега е млада жителка на Сиатъл, която самичка превръща гараж в миниатюрно, но удобно жилище с площ 23 кв. м. Художничката признава, че когато се заела с амициозния си план, нямала никакво понятие от строителство. Но да си наеме специалисти не й позволявала липсата на бюджет. В крайна сметка Мишел се справила постепенно с всичко,

Светият Синод си откри страница във Фейсбук

http://www.cross.bg/sinod-stranitzata-stranitza-1535296.html

/КРОСС/ Светият Синод на Българската православна църква прозря феномена на социалните мрежи и си откри страница във Фейсбук. На интернет страницата си митрополитите обясняват защо е необходимо това: "Виждайки необходимостта от подаването на актуална и навременна информация, както и от създаването на по-лесна комуникация със своите чада, медиите и обществеността, Св. Синод на БПЦ-БП реши да се създаде официална страница на Българската православна църква и Св. Синод в социалната мрежа Facebook. На страницата ще може да намирате новини, публикувани на официалния сайт на БПЦ-БП, както и полезна информация относно живота на Светата ни православна Църква." Засега фейсбук страницата на патриаршията демонстрира завидна активност и на нея вече са качени доста информационни материали за църковното битие в страната.  

Единствен кандидат стана кмет на пазарджишко село

https://www.24chasa.bg/region/article/6068491

Единствен кандидат стана кмет на пазарджишко селоНезависимият кандидат Христо Христов е новият кмет на пазарджишкото село Мирянци. Частичните избори в селото бяха проведени в неделя след като доскорошният кмет Атанас Минчев от ГЕРБ подаде оставка по лични причини. Христо Христов беше единственият кандидат и дори само той да беше гласувал за себе си пак щеше да стане кмет на Мирянци.

Позитивното мислене може да е вредно

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6068502

Позитивното мислене може да е вредноКъм какво ни водят мантрите за позитивното мислене? Възможно ли е да ни водят към депресия? Това коментира пред БНР д-р Давид Йерохам – психиатър, психотерапевт, терапевт по психодрама. "Какво разбираме под позитивно мислене? Позитивното мислене философско мислене ли е? Мислене на дадени обстоятелства през ъгъла на различни перспективи,

Подготвят кандидатурата на Дейвид Камерън за шеф на НАТО?

http://www.investor.bg/evropa/334/a/podgotviat-kandidaturata-na-deivid-kameryn-za-shef-na-nato-234328/

Официално номинациите за заместник на Столтенберг ще започнат да се дискутират най-рано в края на годината

Борисов: Приемам упрека на Герджиков - 20 г. не е правено нищо и все ГЕРБ виновни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6068489

Борисов: Приемам упрека на Герджиков - 20 г. не е правено нищо и все ГЕРБ виновниБойко Борисов възприема частично критиката на министър-председателя Огнян Герджиков, че инфраструктурата не е била поддържана. Това каза бившият премиер на срещата с представители на КНСБ. "Абсолютно приемам упрека на господин Герджиков. 20 години в тази държава не се е правило нищо, съгласно него и всичките неща, всичките вини - и направени,

И проектите за научни центрове са минирани от проблеми

http://www.mediapool.bg/i-proektite-za-nauchni-tsentrove-sa-minirani-ot-problemi-news260393.html

Проектите за научни центрове за 350 млн. лева по оперативна програма “Наука“ също са осеяни с проблеми, но повече няма да бъдат отлагани срокове, защото всяко забавяне оттук нататък би коствало загуба на средства. Това стана ясно на среща на служебния министър на образованието и науката проф. Николай Денков с учени от БАН в понеделник. Пред тях Денков разясни актуалното състояние на програмата и отговори на вълнуващите ги въпроси. Учените се оплакаха от неяснотата кой и как ще оценява проектите им и от тежки и безумни условия в процедурата по кандидатстване. Проф. Лъчезар Аврамов от БАН, който заедно със свои колеги също кандидатства с проект, постави въпроса как хора степен бакалавър, каквито вероятно ще бъдат оценителите на научните проекти, могат да оценят иновация в областта на медицината и биофотониката. Проблем с избора на чуждестранни оценители на проектите Денков призна, че има проблем с начина, по който тече процедурата за избор на чуждестранни рецензенти на проектите за научни центрове, но обеща да изнесе подробности във вторник на специална пресконференция. “Още изчистваме някои технически детайли. Предпочитам, когато говорим с екипа ми, не само да казваме, че има проблем, а да казваме и какви са решенията“, посочи той. Миналата седмица Денков съобщи, че едни от най-сериозните организации, оценяващи научни проекти в Европа, не са се явили на обявената от МОН обществена поръчка. Процедурата за избор на чуждестранни оценители трябваше да гарантира висококачествена и безпристрастна оценка на проектите за научни центрове. В научните среди обаче има сериозни резерви, че кандидатстващите в обществената поръчка консорциуми могат да осигурят качествени оценители, тъй като самите изисквания към тях не са особено високи. Лоши процедури с още по-лоша алтернатива Проф. Желю Владимиров от Стопанския факултет на Софийския университет се оплака от тежката процедура по кандидатстване, изискваща многобройни документи и преводи в хиляди страници. Денков отговори, че процедурата е правена от хора, които не познават спецификата на научните проекти и това показва несъстоятелността на тезата на предишния екип на МОН начело с Меглена Кунева, че научната програма може да се ръководи от хора, които нямат нищо общо с науката. Въпреки това, обаче, екипът на Денков смята, че процедурата трябва да приключи по тези правила на 28 февруари, без да бъде отлагана повече или обявявана наново с променени условия. “Часовникът тиктака и всяко забавяне оттук нататък не само е рисково, то ще доведе до загуба на средства. Затова отчитайки факта, че все пак учените са на финалната права в подготовката на проектите си, според нас, по-добрият вариант е процедурата да приключи по правилата, по които е обявена, за да се премине на следващия етап – оценката. Алтернативата е много по-лоша от това, което имаме в момента“, каза Денков. Той припомни, че до 31 декември 2018 година България трябва да е верифицирала пред ЕК и да е получила обратно финансиране за 30% от програмата и всяко забавяне оттук нататък е рисково за неизпълнение на срока и загуба на пари. Часовникът тиктака и за Стратегията за научни изследвания Програмата “Наука и образование“ освен всичко друго е застрашена и от все още неприетата Стратегия за развитие на научните изследвания, която е предварително условие на ЕК за изпълнението на програмата. Крайният срок за приемането й беше декември 2016 година, което не се случи заради подаването на оставка на правителството на ГЕРБ и разпускането на парламента. Сега екипът на служебния министър Денков се е заел с преработването и финализирането на стратегията, за да може да бъде приета още в първите дни на новия парламент. До 30 юни трябва да сме изпратили на ЕК стратегията, приета от Народното събрание. В противен случай ЕК ще спре оперативните програми “Наука и образование“ и “Иновации и конкурентоспособност“.

Под 81 хиляди са кучета с чип у нас

http://www.mediapool.bg/pod-81-hilyadi-sa-kucheta-s-chip-u-nas-news260392.html

По-малко от 81 хиляди са кучетата в България, на които е поставен микрочип за идентификация, какъвто всяко от тези четириноги вече трябва да носи. Това сочат данни от интегрираната информационна система на Българската агенция за безопасност на храните, цитирани от организацията "Четири лапи, която припомни, че вече е в сила това изискване на Закона за ветеринарно-медицинската дейност. Само през миналата година са чипирани 18 972 кучета, а от началото на 2017 г. са идентифицирани 1505 четириноги, с което общият брой на вписаните в регистъра животни е 80 724. "Всеки собственик на куче, навършило 4-месечна възраст, е длъжен да посети ветеринарен лекар, който да постави микрочип на животното и да въведе данните в интегрираната информационна система на Българска агенция по безопасност на храните,“ обяснява д-р Марина Иванова, директор на "Четири лапи“ за България. "Идентификацията с микрочип е единственият начин да бъде направена връзка между кучето и неговия собственик. Задължителното чипиране ще позволи да бъде търсена отговорност от собствениците, изоставили своите домашни любимци, а също така би предотвратила и кражбите на животни. Тя ще спести и много средства на общините, които плащат обезщетения на ухапани от кучета, чийто собственици не могат да бъдат издирени“, допълва тя Микрочипът е голяма колкото оризово зърно стъклена капсула, която се инжектира подкожно от лявата страна на врата на кучето. Тя съдържа 15-цифров уникален код, срещу който в системата на БАБХ могат да бъдат въведени освен данни за собственика и четириногото, също и информация за здравословно състояние на животното, негово описание и снимки. Кодът на чипа се разчита от устройство, каквото би трябвало да има във всеки ветеринарен кабинет. Манипулацията по поставянето е безболезнена и не носи никакъв риск за здравето на домашния любимец, отбелязват от "Четири лапи". Организацията припомня още, че всеки собственик трябва да регистрира кучето си и в данъчната служба по местоживеене и да плаща такса за притежаването му, чийто размер се определя то съответната община. От такса по закон са освободени кастрирани кучета, кучета на инвалиди, служебни кучета в организациите на бюджетна издръжка, кучета, използвани за опитни цели, кучета, използвани от Българския червен кръст и кучета, които придружават или охраняват селскостопански животни, които се отглеждат в регистриран животновъден обект. Отпадна облекчението за ловните кучета, тъй като е установено, че те са един от основните източници на изгубени или изоставени домашни животни. Приходите от събраните такси се използват за мероприятия, свързани с намаляване броя на безстопанствените кучета. Собствениците също така са задължени да заведат за ваксинация, обезпаразитяване и издаване на паспорт своя домашен любимец след навършване на 6-седмична възраст, припомнят от "Четири лапи“.

Глобалната търговия с оръжие поставя нови рекорди

http://www.cross.bg/indiya--oruzhie-1535295.html

/КРОСС/ Търговията с оръжие по света е достигнала най-големия си обем след Студената война, това става ясно от данни на Международния институт за изследване на мира в Стокхолм (СИПРИ). Обемът на световната оръжейна търговия в последните пет години се е увеличил с 8.4% в сравнение с периода 2007-2011 г. и е най-висок от 1950 г. насам, показва докладът. САЩ и Русия са доставили над половината оръжия по света през последните пет години. Водещ износител през този период са Съединените щати с дял от 33% като продажбите им достигат до най-малко 100 страни. Сред най-доходните им продажби са бойните самолети и системите за противоракетна отбрана. За последните пет години Русия остава на второ място с дял от 23% и продажби в над 50 държави. Основно страната изнася за Индия, Виетнам, Китай и Алжир. Индия е придобила 68 на сто от оръжията си от Русия - пет пъти повече от оръжието, което е внесла от САЩ. Институтът прогнозира, че Индия ще остане един от най-големите вносители, тъй като не развива местна оръжейна промишленост. Трети е Китай с 6.2% от глобалния износ, следван непосредствено от Франция, Германия и Великобритания, сочат данните от доклада на СИПРИ. Видимо се е увеличил вносът на оръжие в Азия начело с Индия и в Близкия Изток, където основен вносител е била Саудитска Арабия. Индия представлява 13% от световния внос на оръжие между 2012 и 2016 г., а Саудитска Арабия се нарежда на второ място с 8%, увеличавайки почти тройно дела си от периода 2007-2011 г

Ивелин Попов е сред най-високоплатените в Русия, взима 1,8 млн. евро годишно

https://www.24chasa.bg/sport/article/6068481

Ивелин Попов е сред най-високоплатените в Русия, взима 1,8 млн. евро годишноИвелин Попов е сред най-високоплатените футболисти в Русия. Българският национал носи екипа на "Спартак" Москва, а според изследването на електронното издание Sports.ru  годишното му възнаграждение е 1,8 милиона евро. Това без никакво съмнение го превръща в най-добре печелещия роден футболист. Начело в класацията са Хави Мартинес ("Зенит") и

Росен Плевнелиев получи наградата "Приятели на Израел" за 2016 г.

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/02/20/2921453_rosen_plevneliev_poluchi_nagradata_priiateli_na_izrael/?ref=rss


Президентът на България между 2012 и 2017 г. Росен Плевнелиев е носителят на голямата награда "Приятели на Израел" за 2016 г., съобщиха от офиса на доскорошния държавен глава. Той бе удостоен с приза за активната му и последователна подкрепа към еврейския народ.

Плевнелиев получи наградата си на тържествена церемония в Йерусалим. В нея участие взеха президентът на Израел Реувен Ривлин, представители на най-влиятелните еврейски организации по света и редица политици.

...

Заради строителството на "Струма" правят временен бетонов път при Кочериново

https://www.actualno.com/society/zaradi-stroitelstvoto-na-struma-pravjat-vremenen-betonov-pyt-pri-kocherinovo-news_594943.html

До 2 март ще бъде изграден временен бетонов път в кръга на кръстовището на пътен възел „Кочериново“. По него ще преминават влекачи, превозващи греди, с дължина до 32 м, необходими за строителството на съоръженията на лот 3.3 от АМ „Струма“ – участъкът между Кресна

Варненският губернатор с двама нови заместници, чака да му потвърдят

http://www.moreto.net/novini.php?n=344496

Новият областен управител на Варна скоро трябва да има двама нови заместници, научи Moreto.net. Самият Тодор Йотов обаче все още не разполага с официално потвърждение за кадровата рокада. Засега на губернатора не са представяни заповеди за назначаване.

Синодът влезе в социалните мрежи. Вече си има страница във фейсбук

http://offnews.bg/news/n_1/n_647718.html

Светият Синод на Българската православна църква прозря феномена на социалните мрежи и си откри страница във фейсбук. На интернет страницата си митрополитите обясняват защо е необходимо това: "Виждайки необходимостта от подаването на актуална и навременна информация, както и от създаването на по-лесна комуникация със своите чада, медиите и обществеността, Св. Синод на БПЦ-БП реши да се създаде официална страница на Българската православна църква и Св. Синод в социалната мрежа Facebook. На страницата ще може да намирате новини, публикувани на официалния сайт на БПЦ-БП, както и полезна информация относно живота на Светата ни православна Църква." Засега фейсбук страницата на патриаршията демонстрира завидна активност и на нея вече са качени доста информационни материали за църковното битие в страната.

Учени с едногодишна експедиция на Северния полюс, изследват промените в климата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6068480

Учени с едногодишна експедиция на Северния полюс, изследват промените в климатаУчени подготвят едногодишна експедиция на Северния полюс с германския ледоразбивач "Поларщерн", като идеята е той да бъде оставен да заседне и след това да бъде изключен двигателят му и той да се движи с ледовете, съобщиха Би Би Си и Прес асосиейшън. Експедицията ще започне през лятото на 2019 г. В по-топлото време ледът е по-тънък и покрива

ТИР увисна на виадукта "Витиня"

http://offnews.bg/news/n_1/n_647721.html

Турски ТИР катастрофира на магистрала "Хемус" и увисна на виадукта "Витиня". увисна от мост на автомагистрала „Хемус”. Инцидентът е станал на виадукта „Витиня”. Сигналът за инцидента е подаден малко след 5.00 часа сутринта, съобщиха от областната дирекция на полицията. За щастие при инцидента няма пострадали.  Шофьорът твърди, че е бил притиснат от трактор. Пробата му за алкохол и наркотици е отрицателна, съобщава Нова тв. Спасителните екипи се опитват да отпушат платното. Движението по пътя временно е ограничено в посока Варна, като се пренасочва по стария път до освобождаване на лентата. Движението по пътя временно е ограничено в посока Варна, като се пренасочва по стария път I-1 до освобождаване на лентата.

Икономисти: Грекзит ще е катастрофа за Гърция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6068473

Икономисти: Грекзит ще е катастрофа за ГърцияГрекзит и връщане към драхмата ще е катастрофа за Гърция, алармират 14 видни гръцки икономисти, цитирани от в. "Катимерини", предаде БТА. "Последствията от Грекзит ще са катастрофални за Гърция както в краткосрочен, така и в дългосрочен план. Липсата на конкуреноспособност на страната бързо ще доведе до дълбока девалвация на новата драхма спрямо

НЗОК промени критериите за лечение на Хепатит С

http://www.cross.bg/hepatit-kriteriite-promeni-1535294.html

/КРОСС/Здравната каса промени критериите за лечение на Хепатит С, които позволяваха тя да не заплаща терапията на болните с въпросната инфекция, ако прецени, че те няма да живеят дълго. Според новите изисквания лечението на пациенти с Хепатит С, които имат значителен брой придружаващи заболявания, вече ще подлежи на обсъждане. Възможно е то да бъде отложено, в случаи че болните злоупотребяват с алкохол или наркотични вещества. Преди две седмици Върховният административен съд отмени първоначалния вариант на критериите на Здравната каса с мотивите, че последиците и вредите от действието на тези правила ще са необратими и непоправими.    

Цитат на деня: 20 г. не се е правило нищо, всички вини се концентрират в последните седем

http://www.dnevnik.bg/citat_na_deniia/2017/02/20/2921446_citat_na_denia_20_g_ne_se_e_pravilo_nishto_vsichki/?ref=rss


"Двайсет години в тази държава не се е правило нищо, всичките вини се концентрират в последните 7 години в управлението на ГЕРБ."

Това заяви лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов, цитиран от агенция "Фокус", след среща с КНСБ днес. Бившият премиер коментира изказване на служебния министър-председател Огнян Герджиков, че изграждането на нови пътища е било приоритет за кабинета "Борисов", но не и поддръжката на инфраструктурата. "Разбирам, че натискът на БСП е Огнян Герджиков да говори...

Финтът на Цветанов сработи: съдът прекрати по давност делото му за клевета

http://www.mediapool.bg/fintat-na-tsvetanov-sraboti-sadat-prekrati-po-davnost-deloto-mu-za-kleveta-news260391.html

Софийският окръжен съд отмени оправдателната присъда на бившия вътрешен министър и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов по делото му за клевета, заведено от съдия Мирослава Тодорова през 2012 г. и го прекрати заради изтекла давност, научи Mediapool. Това се е случило по искане на самия подсъдим, след като делото е било насрочено за разглеждане на втора инстанция благодарение на отпадналия имунитет на Цветанов след разпускането на 43-ото Народно събрание. По време на въпросното заседание на Софийския окръжен съд защитата на Цветанов е представила нотариално заверена декларация от бившия МВР шеф, че иска производството да се прекрати. Така той си гарантира, че няма да бъде осъден по иска на Тодорова, но вече не се води и оправдан. Всъщност, това не е единствената възможност при изтекла давност, тъй като Наказателно-процесуалният кодекс предвижда по тези казуси и вариант делото да бъде разгледано по същество до края, ако подсъдимият не изрази желание то да бъде прекратено. Идеята е, че ако е сигурен, че е невинен, така той може да получи пълна обществена реабилитация с влязла в сила присъда. С действията си до момента обаче, Цветанов демонстрира единствено, че предпочита делото да бъде бавено, докато той се сдобие с пореден депутатски имунитет и така да изтече давността на казуса. Именно това показаха финтовете на ексминистъра пред съда още през септември и октомври 2014 г., когато се чакаха официалните резултати от тогавашните парламентарни избори. Цветанов се скри от призовкарите, а кантората на адвоката му бе уличена в лъжа Както Mediapool писа нееднократно, тогава Цветанов съвсем умишлено се скри от призовкарите на съда и не дойде на три поредни заседания по делото, въпреки че през това време охотно даваше телевизионни интервюта и участваше в партийни пресконференции по повод резултатите от вота. Шефът на предизборния щаб на ГЕРБ многократно бе търсен от съдебните служители на личния му адрес, както и в централата на ГЕРБ, която се помещава в административната сграда на НДК, но така и не бе открит, за да му бъде връчена призовка. Същото се случи и с тогавашния му адвокат Елена Божурска, която се оказа на "планирано пътуване в чужбина" за едното от заседанията, а за другото бе нередовно призована. Във втория случай сътрудничка от кантората й първо бе приела призовката по телефона, а след това бе изпратила молба до съда със странното обяснение, че всъщност не познавала въпросната адвокатка, а само ползвала помещение в офиса, без той да се явява нейна официална кантора. Тогава Mediapool направи опит да провери версията на сътрудничката Деница Гулева, декларирала, че в кантората на адвокат Витан Андреев не познават Елена Божурска. Репортер на Mediapool отиде във въпросния офис, намиращ се на столичната ул. "Проф. Н. Михайлов" 7, вх. Б. Там, сътрудничка, представила се с името Мая, обясни, че адвокат Божурска действително работи в кантората, но в момента я няма и не знае кога ще се върне. Момичето обаче без проблем прие съобщение, което да предаде на юристката, за разлика от призовката на съда, отказана от колежката й Гулева. Версията на Гулева бе опровергана и със справка от Софийската адвокатска колегия (САК), според която кантората на Божурска е регистрирана на същия адрес, на който е търсена от призовкарите, а служебният й телефон е същият като този, на който сътрудничката Гулева първоначално бе приела призовката й. Заради това и съдът тогава изпрати сигнал до САК, че Божурска "опитва да шиканира процеса". "Вие я обвинихте, че покровителства едва ли не мафията? Абсолютно, абсолютно!" Бившият председател на Съюза на съдиите в България (ССБ) Мирослава Тодорова заведе делото за клевета срещу Цветанов заради две негови интервюта от януари 2012 г. пред в. "24 часа" и бТВ, в които той правеше внушения за нейни евентуални връзки с мафията, тъй като забавяла мотиви по поредната осъдителната присъда на рецидивиста Васил Маникатов. В първото си интервю от 23 януари 2012 г. Цветанов бе цитиран в заглавието на "24 часа" – "Най-големият ни критик бави дело срещу мафията" и в подзаглавие – "Дали съдия Мирослава Тодорова не обслужва организираната престъпност". На следващия ден в ефира на бТВ тогавашният вътрешен министър бе попитан: "Скандал с шефката на Съюза на съдиите - вие я обвинихте, че покровителства едва ли не мафията...", на което Цветанов веднага отговори: "Абсолютно, абсолютно! Има подходи, които се прилагат в съдебната система от подобни съдии, които са всъщност в услуга не на обществото, не на хората, които плащат данъците за издръжката на тази съдебна система, а които покровителстват организираната престъпност". Казусът бе решен в полза на Цветанов в края на октомври 2012 г. от зам.-председателя на Районния съд в Пловдив Екатерина Роглекова, след като Върховния касационен съд (ВКС) го прати там, понеже Тодорова е съдия от софийския район и е била зам.-председател на Софийския районен съд, който първоначално трябваше да го разгледа. Впоследствие ВКС прецени, че разглеждането на делото ще продължи в Софийския окръжен съд, след като всички съдии от Пловдивския окръжен съд, който трябваше да разгледа делото на втора инстанция, си направиха отвод, за да избегнат съмненията за предубеденост. Цацаров призна за свой личен интерес към делото още преди разглеждането му Съмненията се засилиха по време на процедурата за избор на главен прокурор в края на 2012 г., когато настоящият ръководител на държавното обвинение Сотир Цацаров призна, че тогавашният шеф на Пловдивския районен съд Веселин Хаджиев му е дал достъп до делото, още преди то да бъде разпределено на съдия-докладчик. "Прочел съм го, помолих председателя на Районния съд да ми го представи. Най-малкото заради съществения медиен и обществен интерес. Прочитането е било, преди да е определен съдията-докладчик. Оттам насетне той е работил повече от самостоятелно", заяви настоящият главен прокурор на 20 декември 2012 г., преди да събере категорична подкрепа от кадровиците в съдебната власт. В едно от предварителните изслушвания пред ВСС той дори сподели, че колегите му в Пловдив били сигурни, че делото за клевета срещу Цветанов ще бъде разпределено точно в техния район. "Аз не мога да влияя на върховните съдии. Ако трябва да съм честен, председателят на Районния съд беше човекът, който ми каза: "Ще видиш, че това дело ще дойде при нас. Помни ми думата." И то така се случи", заявява главният прокурор пред Етичната комисия в съдебния съвет, видно от стенограмата от изслушването му няколко дни преди избора. През 2013 г. ВСС очаквано избра Веселин Хаджиев за председател на Окръжния съд в Пловдив, въпреки че няма нито минута работа на това съдебно ниво. Името му се завъртя като вероятен приемник на Цацаров още след избора на новия главен прокурор.

Експерт: Брекзит може да постави под заплаха сигурността на другите страни от ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6068471

Експерт: Брекзит може да постави под заплаха сигурността на другите страни от ЕСБивш началник на отдела за борба с тероризма на Скотланд ярд заяви, че оттеглянето на Великобритания от ЕС може да постави под заплаха сигурността на страните от съюза, ако те загубят пълния достъп до британска разузнавателна информация, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. В доклад на тема сигурност, публикуван днес, Ричард Уолтън посочва,

Горанов: Не си хaбете времето, другарко Нинова, прочетете отчетите за дълга

http://www.mediapool.bg/goranov-ne-si-habete-vremeto-drugarko-ninova-prochetete-otchetite-za-dalga-news260390.html

Не си хaбете времето, другарко Нинова, прочетете отчетите за 2015 и 2016 година. С тези думи бившият финансов министър Владислав Горанов отговори на отправения от лидера на БСП Корнелия Нинова призив за ревизия на държавния дълг. Преди ден Нинова обяви пред партийния пленум, че иска от служебното правителство ревизия на дълга от 16 млрд. лв., които изтегли кабинетът "Борисов 2". Настояването й било провокирано от изказване на Бойко Борисов, че взетият дълг е непокътнат и стои във фискалния резерв. "Отдавна питаме защо правителството на Борисов задлъжня България с 16 млрд. лв. Кой ще връща този дълг? Думите му, че дългът стои в резерва, също са лъжа", каза Нинова. Служебният премиер Огнян Герджиков заяви в понеделник пред Нова телевизия, че няма да проверяват дълга: "Аз партийни поръчения няма да приемам. Утре Марешки ще поиска ревизия за картелни споразумения на пазара на горивата. Друг ще поиска друго. Ние не сме орган на ревизиите и няма да се превърнем в такъв". Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов също взе на подбив Нинова, припомняйки, че министърът на финансите в служебното правителство Кирил Ананиев е бил зам.- министър на Владислав Горанов. Кирил Ананиев трябва да прави ревизия сам на себе си, коментира Борисов. Горанов от своя страна препоръча задочно на Нинова: Ако имате нужния капацитет, ще намерите отговорите в отчетите за предходните две години. Затова къде се парите - в БНБ и всеки може да го провери, каза той. "През ноември 2014, когато ГЕРБ пое за втори път изпълнителната власт, по една или друга причина държавата нямаше достатъчно пари“, припомни Владислав Горанов и направи следното уточнение: "16 млрд. лв. е общия размер на програмата, той никога не е достиган. Ако искате да звучите поне малко информирано, говорете за 10 млрд. лв.". "Доходностите, които се постигнаха, се оцениха като най-високите постигани някога в България", каза още Горанов. "Ако не са харесвали политиката на Горанов и трябва ревизия, нейният кабинет, защото той е на БСП, не трябва да слага този министър, да го уволнят днес, за да доведат този, който ще направи ревизия, къде е логиката", коментира Бойко Борисов по време на среща с КНСБ. "Това, което сме правили през годините, прогнозируеми сме, всяка цифра е ясна", каза той и заключи:"Защо да коментираме пушилката, която БСП вдигат всеки ден". "Разбирам, че натискът на БСП е Огнян Герджиков да говори глупости за нас, той е професор, не му е удобно", обясни още Бойко Борисов.

Михалково АД въведе в експлоатация нова бутилираща линия за изворна и газирана вода

http://econ.bg/Новини/Михалково-АД-въведе-в-експлоатация-нова-бутилираща-линия-за-изворна-и-газирана-вода_l.a_i.737781_at.1.html

В началото на февруари 2017 г. компанията за бутилиране на единствената естествено газирана вода в България МИХАЛКОВО АД въведе в експлоатация нова...

В ГЕРБ не се притеснявали от ревизия на дълга

http://econ.bg/Новини/В-ГЕРБ-не-се-притеснявали-от-ревизия-на-дълга_l.a_i.737774_at.1.html

В ГЕРБ нямат абсолютно никакви притеснения във връзка с искането на БСП към служебния кабинет да провери използването на средствата по държавния...

8 души загинаха в автобусна катастрофа в Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6068469

8 души загинаха в автобусна катастрофа в ТурцияОбщо осем души загинаха в автобусна катастрофа в турската провинция Ъгдър, като за пет от тях се предполага, че са граждани на Азербайджан, съобщава Azeri Press Agency. „Според последните данни, от осем загинали вероятно пет души са граждани на Азербаджан“, заяви генералният консул на страната в град Карс, Турция, Нуру Гулиев.

11 филма от Балканите ще бъдат представени на специален конкурс на СФФ

http://www.cross.bg/film-moma-rezhisyor-1535293.html

/КРОСС/11 филма от Балканите ще се състезават на специалния Балкански конкурс на София Филм Фест. "Слава" - най-новият филм на създателите на „Урок" Кристина Грозева и Петър Вълчанов, е българското заглавие в тазгодишната селекция. Творбата е базирана на действителни събития - кантонер намира разпилени на жп релсите милиони левове и ги предава в полицията. Властта го награждава за доблестната постъпка с ръчен часовник, който не работи, а пиарката на министерството губи неговия, спомен от баща му. Оттук започва борбата на обикновения човек за запазване на достойнството му. В главните роли са Стефан Денолюбов, Маргита Гошева, Китодар Тодоров, Милко Лазаров, Иван Савов. Подобно „Урок" новият филм на Кристина Грозева и Петър Вълчанов се превърна във фестивален любимец, печелейки десетки отличия, сред които от Локарно, „Златна роза"-Варна, Задар. Отличеният със „Златна мечка" в Берлин през 2013 г. за „Позиция на дете" Калин Петер Нетцер участва с новия си филм „Ана, любов моя" („Ana, Mon Amour") в основния конкурс в Берлин преди няколко дни. Творбата на румънския режисьор разказва историята на Ана и Тома и начинът, по който психичното заболяване на Ана влияе на живота, който имат. Когато родителите им се опитват да застанат между двамата, това още повече укрепва тяхната връзка

Патриотите в Шумен регистрираха листа с шестима кандидати

//dariknews.bg/regioni/shumen/patriotite-v-shumen-registriraha-lista-s-shestima-kandidati-2004938

,,Обединени патриоти-НФСБ,АТАКА и ВМРО" регистрираха листа с шестима кандидати за народни представители, съобщиха от партията.

Емил Димит

Община Търговище организира доставката на хляб в четири малки села

//dariknews.bg/regioni/shumen/obshtina-tyrgovishte-organizira-dostavkata-na-hliab-v-chetiri-malki-sela-2004939

От днес влиза в сила договор за организирана доставка на хляб и основни хранителни продукти за селата Горна Кабда, Кошничари, Мировец и Цветница. Той е сключен до края на 2017 г. между Община Търговище и местна потребителска кооперация. Общата му стойност е 11 372 лв. Сумата е предоставена като фин

Хърватия ще помага на Сърбия и Босна по пътя им към ЕС

//dariknews.bg/novini/sviat/hyrvatiia-shte-pomaga-na-syrbiia-i-bosna-po-pytia-im-kym-es-2004937

Хърватия е готова да помага на своите съседи Сърбия и Босна и Херцеговина по пътя им към Европейския съюз. Това заяви в интервю за агенция ТАСС заместник-министърът на външните работи на страната Гордан Бакота.

„Смятаме, че сърбо-хър

Иван Тотев: Убедени сме, че ГЕРБ ще има добър резултат в Пловдив

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/ivan-totev-ubedeni-sme-che-gerb-shte-ima-dobyr-rezultat-v-plovdiv-2004940

Листата на партия ГЕРБ в 16-ти МИР – Пловдив град за участие в изборите за 44-то Народно събрание бе регистрирана в Районната избирателна комисия от кмета на града и областен координатор на партията Иван Тотев.

„За трети пореден път председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов е водач на л

Втори шеф на прокуратурата в Царево подаде оставка

//dariknews.bg/regioni/burgas/vtori-shef-na-prokuraturata-v-carevo-podade-ostavka-2004943

Втори прокурор от Районната магистратура в Царево е подал оставка, съобщиха юристи пред „Дарик”- Бургас. С поста си се сбогува административния ръководител Катя Евтимова. Заявлението й за напускане е прието, уточниха от пресслужбата на магистратурата.
Решението на Евтимова идва само три месе

ЕС дава допълнително 18 мил. евро за населението в Източна Украйна

//dariknews.bg/novini/sviat/es-dava-dopylnitelno-18-mil.-evro-za-naselenieto-v-iztochna-ukrajna-2004942

ЕС обяви, че ще предостави допълнително 18 милиона евро за подпомагане на населението в Източна Украйна. Това съобщи днес европейският комисар за хуманитарната помощ и управлението на кризи Христос Стилианидис, който е на посещение в Украйна, преда

ГЕРБ регистрира листата си за народни представители с водач Томислав Дончев

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/gerb-registrira-listata-si-za-narodni-predstaviteli-s-vodach-tomislav-donchev-2004945

Областният координатор на ГЕРБ-Габрово Цветомир Михов регистрира пълна листа с осем кандидати за народни представители. Това стана в присъствието на 7 от тях. Листата на ГЕРБ-Габрово е съставена изцяло от местни кандидати. Средната им възраст е 36 години.

Водач на листата е Томислав До

Рания Нашар - още една жена начело на банка в Саудитска Арабия

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/02/20/2921439_raniia_nashar_-_oshte_edna_jena_nachelo_na_banka_v/?ref=rss


Рания Нашар бе назначена днес за главен изпълнителен директор на "Самба файненшъл груп" (Samba Financial Group), ставайки първата жена - ръководител на саудитска листвана на борсата търговска банка на фона на усилията на правителството за икономически и социални реформи, предаде Ройтерс.

Нашар е член на управителния съвет на подразделението на "Самба" за световните пазари и в пакистанското подразделение. Тя има близо 20-годишен опит в банковия сектор.

Жените, на които в...

БДЖ пускат предварителна продажба на билети за предстоящите почивните дни

http://www.moreto.net/novini.php?n=344480

За удобство на всички клиенти, които предвиждат да пътуват с влак по време на почивните дни около Националния празник – 3-и март, от днес (20-и февруари) „БДЖ – Пътнически превози” ЕООД въвежда предварителна продажба на билети за всички бързи влакове.

Стафилококова инфекция е разболяла децата във Варна

http://www.cross.bg/varnenskata-detza-probi-1535292.html

/КРОСС/Пренесена от персонала стафилококова инфекция е причината за хранителното натравяне на над 20 деца от варненската детска градина "Звънче" преди дни. Лабораторните резултати от взетите проби показват наличие на инфекцията, която е изолирана от три служителки на кухнята майка, от храната и от инвентара, в който е била пренесена. На служителките ще бъдат съставени актове, информира "Дарик". Дейността на кухнята е временно преустановена. Предписано е основно почистване и децинфенция на затворените помещения. Ще бъдат взети и проби за повторни лабораторни анализи от повърхностите, посудата и ръцете на персонала. В петък 27 деца от варненската детска градина се разболяха след закуска с яйчен пастет. След като първите 8 хлапета започнали да повръщат още в четвъртък по време на занятията, директорката подала сигнал в РЗИ.    

Анджелина Джоли за първи път говори за развода

https://vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/andzhelina-dzholi-za-pyrvi-pyt-govori-za-razvoda-6065711

Актрисата, която в последните месеци избягва големи публични изяви, сподели в специално интервю за случващото се в личния ѝ живот

Румен Петков води листата на АБВ-Д21 в Плевен

http://offnews.bg/news/n_1/n_647717.html

Румен Петков повежда листата на коалиция „АБВ – Движение 21” в Плевен. Тя бе регистрирана в РИК.  Успяхме да структурираме една много добре балансирана листа в трите направления – като възрастова структура, като териториална разположеност и като гаранция за това, че половете са равнопоставени, заяви Петков. Веднага след него в листата следват Цветан Антов, Радосвета Маджарова от „Движение 21“, Любо Мачев, Николай Петров, Петранка Антонова.  „Ние сме били винаги последователни в позицията си за развитието на енергетиката - искаме „Южен поток“, защото ще мине през 6 от общините в Плевенска област. Като говорим за самочувствие и почтеност, част от нас са взимали ключови за себе си политически решения във връзка с това, че не искаме да сме част от лъжата. Мисля, че ако плевенчани направят силния и почтения избор, ще имаме добро представителство на Плевенския район в следващия парламент”, добави Петков. Той прогнозира два мандата от 15 Плевенски МИР за коалиция „АБВ – Движение 21. 

Митничари откриха близо 100 кг нелегален тютюн за наргиле в кашони с кроасани

http://www.cross.bg/tyutyun-nargile-nelegalen-1535291.html

/КРОСС/ Митничари на Дунав мост 2 при Видин-Калафат са открили 96 кг тютюн за наргиле в кашони с кроасани. Това съобщават от Агенция "Митници".  Нелегалната пратка е иззета от камион с българска регистрация, превозващ палети с различни стоки за страни от Европейския съюз. При извършената проверка на товарния автомобил е установено, че в единия от палетите с кроасани има тютюн за наргиле в пакети без бандерол. Иззети са общо 96 кг тютюн за наргиле без придружаващи документи за обезпечаване плащането на дължимия акциз. Това е втори случай на задържан нелегален тютюн, укрит по същата схема в района на Дунав мост 2. На 13 февруари бе открит 60 кг нелегален тютюн за наргиле от същата марка в товарен автомобил, запечатан в метални консерви без надписи и етикет.

Мечтата на Борисов за Черно море: Да има тръба, лодки, платноходки, а сега - военни кораби

http://offnews.bg/news/n_1/n_647716.html

Борисов коментира решенията от срещата на НАТО за подсилване на контингента в региона на Черно море: „Едно време отстоявахме да няма флотилия в Черно море. Сега сме в деликатна ситуация. Сега вече сме включени, преди имахме air policing, сега вече има флотилия, чужди кораби, всичко това е решено преди няколко дни. Аз бях за предно разполагане, за учения, но когато започнем да патрулираме ежедневно с натовски кораби, веднага ще дойде реакция на Путин, на Лавров и Русия. Моята мечта беше да има тръба за газ, лодки, платноходки. А като се разхождат подводници, каква ще е тази тръба. Когато военни кораби се разминават - могат някъде се срещнат... А и за туризма не е привлекателно“, коментира Борисов. Лидерът на ГЕРБ беше на среща с КНСБ, за да чуе прогнозите за икономиката и за оценка на предизборните обещания, но коментира теми от деня (за тях може да прочетете тук ). После Борисов премина към охраната на първата дама на президента Румен Радев – „Три дни ни занимават с това, вместо с важните неща“, каза Борисов, визирайки именно флотилията в Черно море и срещата на НАТО. „Нормално е първата дама да има охрана. Да е спокоен президентът, да знае къде е жена му. Колко ще изхарчи една кола и една охрана, повече от нормално е, въобще не трябва да се коментира“, каза Борисов. Той не пожела да коментира листите на ГЕРБ и каза, че в четвъртък ще се кажат всички листи и всички имена в тях. Дългът Как заместникът на бившия финансов министър Владислав Горанов – Кирил Ананиев, ще му прави сега ревизия – коментира лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов обвиненията на БСП, че държавният дълг е 16 млрд. лв. „Ако БСП искат ревизия, не трябва да слагат за министър заместника на Владислав Горанов“, чуди се той. После Борисов добави, че всички цифри от управлението му са ясни и всички пари са изразходвани по предназначение. „Никога не сме били послушковци в Брюксел, а сме си извоювали всичко. Програмите ни работят“, коментира още бившият премиер. По думите на Бойко Борисов в случая е все едно Владислав Горанов да прави ревизия на него. Според него служебният министър ще прави ревизия на дълг, който е взимал самият той. С насмешка Борисов отбеляза, че дългът не е 16 млрд. лв. и че това са „несериозни работи“. „Пушилка се вдига всеки ден“, мръщи се Борисов и отсече, че този служебен кабинет е на БСП. „Парите са във Фискалния резерв. Щяха да ни посрещнат с камъни, ако сме похарчили един лев. Нали трябваше да платим Белене, КТБ - ето ги къде са парите. Това не са зарзават ябълки да ги скриеш в килера“, ядосано обясни Борисов. Ако искате да звучите поне малко информирано, говорете за 10 млрд. лв.“, коментира и бившият министър на финансите Горанов. „Парите са в БНБ и всеки може да го провери“, каза Владислав Горанов.

Откриха 12 чужденци без документи при проверка на кола на AM "Марица"

https://www.24chasa.bg/region/article/6068405

Откриха 12 чужденци без документи при проверка на кола на AM "Марица"12 чужди граждани без документи за самоличност са открити при проверка на лек автомобил на автомагистрала "Марица". Това съобщиха от пресцентъра на МВР, цитира БТА. Снощи, около 22.20 часа, при полицейска проверка на АМ „Марица” на територията на община Харманли е спрян лек автомобил „Нисан Терано”, управляван от 41-годишен софиянец,

Пенсионни фондове дали на осигурените 275 млн. лева за една година

https://www.24chasa.bg/novini/article/6068362

Пенсионни фондове дали на осигурените 275 млн. лева за една година275 млн. лева по партидите на осигурените са разпределили универсалните пенсионни фондове през 2016 г. Това се казва в становище на асоциацията на пенсионните дружества, изпратено до в. “24 часа”. То е подписано от шефа на организацията Никола Абаджиев и е по повод публикация във вестника със заглавие “Пенсионни фондове печелят от такси колкото

Коя е най-слушаната песен в България?

https://www.actualno.com/music/koja-e-naj-slushanata-pesen-v-bylgarija-news_594935.html

Според BMAT и тяхната национална класация за ротация в родния ефир, "Shape Of You” на Ед Шийрън на първо място за трета поредна седмица. В пет поредни седмици Ед беше на 1 и 2 място в класацията за сингли на Обединеното кралство с "Shape Of You" (която вече е с платинен сертификат) и "Castle On

6 неща, които НЕ бива да правите по време на секс

https://www.actualno.com/curious/6-neshta-koito-ne-biva-da-pravite-po-vreme-na-seks-news_594864.html

Тези няколко съвета ще ви предпазят от неудобни ситуации. Ще ви предпазят и здравословно, защото никога не предполагаме колко знаем и какво сме пропуснали за секса. 1. Не правете секс с презерватив, ако... - жената си слага някакъв вид вагинални "таблетки". По-добре изчакайте н

Руска компания демонстрира летящ мотоциклет (видео)

http://www.cross.bg/hoversurf-mototziklet-mashinata-1535290.html

/КРОСС/Редица компании в света разработват персонални летящи мепесета, работещи на принципа на въздушната възглавница /hovercraft/. Руската компания Hoversurf работи усилено върху летящ мотоциклет и демонстрира във видео постиженията си в тома направление. Машината е нареченаScorpion-3, има четири винта, всеки със собствен електромотор. Електроенергията идва от централен акумулатор, монтиран централно в конструкцията, където са още седалката и контролните прибори на машината. Релано погледнато това е комбинация от дрон с четири винта и мотоциклет. Според Hoversurf, продуктът й Scorpion-3 може да се управлява ръчно или автономно с използването на оригинален софтуер на компанията. За съжаление не се съобщават данни за пробега с едно зареждане или времето за презареждане, но се споделя, че в Hoversurf проучват възможностите за използване на ДВГ като бордови генератор на ток за удължаване на пробега. От Hoversurf смятат, че когато Scorpion-3 излезе на пазара той ще се хареса на на ентусиастите на екстремните спортове и приключения. Машината според тях има и военен потенциал, както и възможност за употреба като летящо такси на къси разстояния. video:https://www.youtube.com/watch?v=odVFa_3lmiM

С къса листа Патриотите се целят в два мандата в Търновско

https://www.24chasa.bg/region/article/6068446

С къса листа Патриотите се целят
в два мандата в ТърновскоКандидат-депутатска листа с 8 имена регистрира Коалиция "Обединени партиоти - НФСБ, Атака, ВМРО" във Великотърновски избирателен район. Водач е досегашният народен представител доц. Милен Михов. Второто място е за "Атака" и неговият колега от парламента Иван Димитров, а трети е областният председател на НФСБ Ивайло Атанасов от Свищов.

Увиснал тир на виадукта "Витиня" затвори магистрала "Хемус"

http://www.mediapool.bg/uvisnal-tir-na-viadukta-vitinya-zatvori-magistrala-hemus-news260389.html

Турски тир увисна на виадукта "Витиня" и затвори движението по автомагистрала "Хемус” в посока Варна. Инцидентът е станал около 5 часа сутринта в понеделник, няма пострадали при произшествието. Шофьорът твърди, че е бил притиснат от трактор. Пробата му за алкохол и наркотици е отрицателна. Кран се опитва да вдигне камиона и да се освободи платното. Пътуващите по магистралата към Варна се отклоняват по стария път I-1, съобщиха от МВР.

11 филма от Балканите ще бъдат представени на специален конкурс на СФФ

http://offnews.bg/news/n_1/n_647711.html

11 филма от Балканите ще се състезават на специалния Балкански конкурс на София Филм Фест.  Вижте ги: "Слава" - най-новият филм на създателите на „Урок” Кристина Грозева и Петър Вълчанов , е българското заглавие в тазгодишната селекция. Творбата е базирана на действителни събития – кантонер намира разпилени на жп релсите милиони левове и ги предава в полицията. Властта го награждава за доблестната постъпка с ръчен часовник, който не работи, а пиарката на министерството губи неговия, спомен от баща му. Оттук започва борбата на обикновения човек за запазване на достойнството му. В главните роли са Стефан Денолюбов, Маргита Гошева, Китодар Тодоров, Милко Лазаров, Иван Савов. Подобно „Урок“ новият филм на Кристина Грозева и Петър Вълчанов се превърна във фестивален любимец, печелейки десетки отличия, сред които от Локарно, „Златна роза”-Варна, Задар. Отличеният със „Златна мечка” в Берлин през 2013 г. за „Позиция на дете” Калин Петер Нетцер участва с новия си филм „Ана, любов моя” („Ana, Mon Amour”) в основния конкурс в Берлин преди няколко дни. Творбата на румънския режисьор разказва историята на Ана и Тома и начинът, по който психичното заболяване на Ана влияе на живота, който имат. Когато родителите им се опитват да застанат между двамата, това още повече укрепва тяхната връзка. Отдадеността на Тома помага на Ана да преодолее препятствията, които й поднася живота, ала нещата се обръщат и се оказва, че именно Тома се нуждае от помощ, за да преодолее разпада във взаимоотношенията им. Игралният дебют на турския режисьор Илкер Савашкурт „Блокът на младоженеците” („Groom’s Block”) ще има световната си премиера в София и е единственият филм, участващ в два конкурса – Балканският и Международният за първи и втори филми. Филмът разказва за мъж, арестуван и хвърлен в затора при осъдените за тежки сексуални престъпления – място, известно именно като „Блокът на младоженците”. Там властват други закони, надзирателите са особено изобретателни и подклаждат напрежението, а осъдените често раздават правосъдие по между си. Историята и персонажите са свидетелство за парадоксалните затворнически норми и са реално отражение на ежедневието в Турция. Копродукцията на Македония, Белгия и Словения „Когато дните нямаха имена” („When the Day Had No Name”) на Теона Митевска e киноразказ за едно изгубено поколение, засегнато от социалните катаклизми на Балканите. Милан, Петър, Цветан, Аце и Владан са тийнейджъри като всички останали. Животът им тече по еднакъв начин – проблемни семейства, финансови несгоди и надежди за по-добро бъдеще. Преди Великден телата им са намерени недалеч от езеро край Скопие... Създаден по истински случай, филмът е чувствителен поглед към живота на млади хора, капсулирани в динамиката на мултиетническата държава с несигурна икономика. Спечелилият Голямата награда за най-добър филм на кинофестивала в Монреал „Конституцията” („The Constitution”, Хърватия-Чехия-Словения-Македония) на Райко Гърлич е интимна любовна история за четирима души, които живеят в една и съща сграда в центъра на Загреб. Всички те са много различни според социалния статус, сексуалната ориентация, политическите възгледи и религията. Това, което ги свързва, е не само мястото, но и сблъсъка с демони от миналото, които ги принуждават да живеят там, а не в настоящето. „Намерението ми беше просто – да покажа живи хора, а не мъртви идеи. Това е и причината, поради която не направих трагедия от тази история и нейните герои. От друга страна, исках да разкажа за тези „трудни неща” с лека усмивка и топла любов, която всеки може да усети, дори за негативните сред характерите... Желанието ми беше да направя филм за съвременна Хърватия, за преобладаващата омраза и нетърпимост”, казва Райко Гърлич. „Морски тен” („Suntan”) е най-личният ми филм, - казва гръцкият режисьор Аргирис Пападимитропулос . – Снимахме го в разгара на лятото на малкия остров Антипарос, където беше пълно с купонджии. Бях 15-годишен тийнейджър, когато започнах да ходя там, и все още отказвам да се „предам”, въпреки че съм опасно близо до възрастта на главния ми герой Костис.” В началото на своите 40 години, той не е сред типичните представители за своята възраст. Няма семейство, но е в плен на собственото си тяло, принуден да гледа как то се променя безмилостно от времето. „Слънчевият загар е прекрасен, опасен и изчезва бързо като младостта”, смята режисьорът и това се носи като рефрен във филма. Гръцко-германската копродукция е отличена с Наградата за най-добър филм на кинофестивала в Единбург. Режисьорът Дамян Козоле твърди, че „за зрителите ще е много по-лесно да почувстват „Нощен живот” („Nightlife”), отколкото да го разберат”. Най-новият му филм, резултат от съвместните усилия на Словения, Македония и Босна и Херцеговина, поставя въпроси, събужда много страхове и съвсем съзнателно оставя проблемите без решение. Истински събития са в основата на драматичната трилър-история за известен адвокат, намерен в локва кръв на главен път в Любляна, целият нахапан от кучета. Физическите рани се оказват по-малка грижа от угрозата за сриване на репутацията пред обществото и шокираната съпруга е главно действащо лице в последвалия развой на събитията. Филмът беше номиниран за „Кристален глобус” в конкурса на Карлови Вари и спечели наградата за режисура. „Ранени сърца” („Scarred Hearts”) на румънския режисьор Раду Жуде („Аферим!”) е създаден по едноименния автобиографичен роман на Макс Блехер. Кинотворбата е разказ за чувствата и мислите на млад мъж, който в сянката на смъртта се бори с големите философски въпроси за смисъла и целта на човешкото съществуване. Емануил прекарва дните си в санаториум. Влюбвайки се в друг пациент, той описва как заедно с останалите пациенти живеят живот на пълни обороти, докато телата им бавно отпадат, а съзанието им отказва да се предаде. „Ранени сърца” е отличен със Специалната награда на журито в Локарно. Сръбско-българската копродукция „Смрадлива приказка” („A Stinking Fairytale”) на сценариста и режисьора Мирослав Момчилович разказва за любовта на двамата клошари Мома и Ема. Мома страда от депресия. Ема – от алкохолизъм. Мома харесва Ема от пръв поглед. Ема харесва Мома от втори поглед. Бебето на Ема починало преди години и тя започнала да пие. Или първо започнала да пие, а после бебето е починало. Това сега няма значение. Има значение само, че Мома й помага да преодолее миналото. „Тъмносветло” („Tereddut”) е турско-френска копродукция, режисирана от Йешим Устаоглу , а разказът е съчетание между детайлите от паралелно проучване на две жени - психиатър, която дълго живее с партньора си, и жена в консервативно и почти тиранично семейство. Филмът поставя изключително актуалния (и в глобален мащаб!) фокус върху възможностите и ограниченията, които съществуват за жените в Турция днес. „Черната игла” („The Black Pin”, Черна гора-Сърбия) e „изискан и очарователен дебют” на младия сценарист и режисьор Иван Маринович. Действието се развива в отдалечено село, изпълнено със суеверия и ритуали. Но в момента, в който един обикновен разговор включва Кание Уест, договори за смартфон и съмнителни сделки с чуждестранни инвеститори, старото и традицията по абсолютна неизбежност на реалността са принудени да се срещнат с модерното. „С открояващ се собствен почерк и стил, Иван Маринович намира баланс между сладко-горчивата комедия и типичната драма, избягвайки от грубите карикатури и горещите емоции, храктерни за балканското кино”, пише „The Hollywood Reporter”.

Само за половин година във Варна са съборени 25 потенциални паметници на културата

http://www.moreto.net/novini.php?n=344493

25 варненски сгради, които са предложени за паметници на културата, са съборени през последните 6 месеца, а още толкова – през предходните две години. Това обяви в студиото на Дарик Варна изследователят на градската история Християн Облаков, който посочи, че последният случай е отпреди няколко дни, когато беше бутната къща на ул.

"БСП за България" регистрира листата с кандидати за депутати в Кюстендил

http://www.cross.bg/ivan-bulgariya-listata-1535288.html

/КРОСС/Коалиция "БСП за България" регистрира листата с кандидати за народни представители в Кюстендилска област. В понеделник сутринта в Районната избирателна комисия документите внесоха областният председател на БСП Станислав Павлов, заедно с втория в листата д-р Иван Ибришимов и №4 Иван Каракашки. "Очаквам кампанията да е тежка. Но се надявам сблъсъците ни да са с аргументи и на базата на програми и концепции, свързани с по-доброто бъдеще на България, коментира д-р Иван Ибришишмов след регистрацията. - В тази кампания трябва да покажем, че БСП е носител на промяната в държавата. Вярвам, че ще надградим върху това, което постигнахме на президентските избори. Всеки българин усеща липсата на справедливост в държавата в ежедневието си. Това статуково смятаме да променим и да заложим на просперитета на всеки български гражданин". Списък с кандидатите за народни представители в листата на Коалиция "БСП за България" в Кюстендил: 1. Валери Мирчев Жаблянов2. Иван Тодоров Ибришимов3. Мая Йорданова Шишкова4. Иван Маринов Каракачшки5. Борко Исаков Исаков-гражданска квота6. Василка Георгиева Ламбрева7. Явор Илчов Дамянов8. Мирослав Георгиев Костадинов-гражданска квот  

Задържаха 12 нелегални мигранти в района на Харманли

http://www.cross.bg/harmanli-proverka-chasa-1535289.html

/КРОСС/ 12 чужди граждани без документи за самоличност са задържани при проверка на лек автомобил на автомагистрала "Марица". Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Снощи, около 22.20 часа, при полицейска проверка на АМ „Марица" на територията на община Харманли е спрян лек автомобил, управляван от 41-годишен софиянец, познат на органите на реда. При проверката в автомобила били открити 12 чужди граждани без документи за самоличност. Водачът и групата от трима мъже, четири жени и пет деца на възраст от 2 до 5 години са задържани за срок до 24 часа в РУ - Харманли. Образувано е досъдебно производство по чл. 281 от НК. Работата за изясняване на случая продължава.  

В Китай борбата с финансовите рискове ще бъде приоритет през тази година

http://econ.bg/Новини/В-Китай-борбата-с-финансовите-рискове-ще-бъде-приоритет-през-тази-година_l.a_i.737773_at.1.html

На 17 февруари Китайската народна банка пусна доклада за валутната политика на Китай през четвъртото тримесечие на 2016 г. В него многократно се...

Лили Дейл - мистичният град на призраци и медиуми

https://vesti.bg/lyubopitno/istoriata-pomni/lili-dejl-mistichniiat-grad-na-prizraci-i-mediumi-6065682

Някои биха казали, че това е просто едно обикновено градче, като всяко друго, но дали е такова, преценете сами

Спането със сутиен е вредно

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6068409

Спането със сутиен е вредноМного дами вярват, че ако спят със сутиен, ще предпазят гърдите си от увисване. Подобно убеждение е споделяла дори екранната икона Мерилин Монро. Британски експерт, цитиран от в. "Дейли експрес" и БТА, обаче оборва широко разпространеното схващане и предупреждава, че тази практика може да бъде опасна.

Месечна прогноза за времето за МАРТ

https://www.actualno.com/curious/mesechna-prognoza-za-vremeto-za-mart-news_594815.html

Дали март ще ни изненада със сняг? Едва ли. Поне засега метеорологичните прогнози не предвиждат Баба Марта да ни донесе обратно снежните виелици от този месец. Първите 10 дни на март ще приличат по-скоро на сегашните февруарски стойности. Сутрин ще се будим с температури от

Бизнесът у нас се оплаква от липсата на професионални умения в младите хора

https://www.actualno.com/business/biznesyt-u-nas-se-oplakva-ot-lipsata-na-profesionalni-umenija-v-mladite-hora-news_594933.html

Работодателите в България оценяват негативно знанията на младежите у нас, които са завършили висше образование. Това става ясно от анкетно допитване, проведено от Българската търговско-промишлена палата (БТПП). Преобладаващата част от анкетираните – 61% считат, че на ст

София Джамджиева на сцената и на „Като две капки вода“

https://vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-kato-dve-kapki-voda/sofiia-dzhamdzhieva-na-scenata-i-na-kato-dve-kapki-voda-6065710

След впечатляващата си поява в „Пееш или лъжеш“, дамата ще се изправи пред предизвикателствата на преобразяването от 27 февруари в 20.00 ч. по NOVA

Зачестяват дребните кражби от магазини за храна в Русе

https://www.24chasa.bg/novini/article/6068326

Зачестяват дребните кражби от магазини за храна в РусеЗачестяват дребните, т.н. „кокошкарски” кражби от хранителни магазини в Русе. Около 19:45 часа в неделя вечерта, във Второ РУ било получено обаждане, че в магазин за хранителни стоки на ул. „Тодор Икономов” в Русе неизвестни лица са влезли и са отнели от продавачката сума пари. Оказало се, че около 19:30 часа на 19 февруари,

Ваrrоn'ѕ: При сделка за Opel книжата на GM може да поскъпнат с 35%

http://www.investor.bg/novini/444/a/varron-pri-sdelka-za-opel-knijata-na-gm-moje-da-poskypnat-s-35-234331/

Ако се откаже oт европейския бизнес, американският концерн щe има oĸoлo 1 млрд. дoлapa дoпълнитeлни гoдишни пpиxoди

Защо БСП мрази СЕТА и обича Тръмп

http://offnews.bg/news/n_1/n_647709.html

Коментар на Ясен Бояджиев, публикуван в българската секция на Дойче веле. Въпрос: Защо милиардерът от десницата Доналд Тръмп стана любимец на мнозина социалисти в България? Отговор: ( След продължително замисляне и гледане в тавана ) Защото предлага неща, които съответстват на наши виждания. Да речем, ревизия по отношение на споразумението с Канада, срещу което ние сме. Защото говори за смекчаване на санкциите срещу Русия - също съвпада с наши виждания. Това е епизод от интервю с лидерката на българските социалисти, в което тя очевидно се мъчеше да демонстрира умереност и приличие. От други трибуни и пред друга аудитория ще я чуете далеч по-откровена и пряма по тези въпроси. Подкрепящите санкциите срещу Русия (всъщност срещу лица, фирми и организации, участвали в заграбване на чужда територия) извършват „предателство на националните (български) интереси“. А гласувалите в Европейския парламент за търговско-икономическото споразумение между ЕС и Канада (СЕТА) са „национални предатели“ (и затова им „искаме поименно списъка“). В същото време Доналд Тръмп изневиделица се превърна в първия американски президент, обявен от българските леви за нещо като авангард и лице на „промяната, която народите поискаха и си взеха“ (нещо като „световната пролетарска революция“). Защо СЕТА се оказа толкова омразна, а Тръмп - такъв любимец? БСП и "алтернативните факти" Според социалистическата лидерка, споразумението с Канада вещае истински апокалипсис, защото: „отваря широко вратите за безконтролен внос на ГМО и отрови за здравето“; ще залее страната с канадско месо, което е "тежък удар по българските производители"; въвежда специални трибунали, „паралелна съдебна система“, така че „корпорации ще могат да съдят България“; „осъжда всички публични услуги на либерализация, приватизация, концесии". Спокойно, апокалипсисът ще почака. Защото всичко изредено е пълна измислица. Това са „алтернативни факти“, изцяло в духа на задокеанския любимец. Първо, ГМО няма да има по-голям от сегашния шанс да проникне в ЕС (още по-малко пък в България, която има специална, по-строга забрана), защото СЕТА не променя с нищо съществуващите в европейското и националното законодателство изисквания и ограничения. Второ, няма дори теоретичен шанс канадско месо да „залее“ ЕС (още по-малко България), защото СЕТА всъщност ограничава вноса му до квоти, които са пренебрежимо ниски на фона на местното производство (0,7% за говеждото и 0,3% за свинското). Проблем би имало, ако те по незнайни причини се изсипят само и изцяло в нашата страна, което е чиста фантастика. Трето, България и сега има 69 двустранни споразумения за взаимно насърчаване и защита на инвестициите, споровете по които се решават от ad hoc инвестиционни трибунали. Обратно на твърденията, СЕТА въвежда нова система за решаване на инвестиционни спорове, която ще даде на държавите по-голяма свобода и ще стесни възможностите на инвеститорите да упражняват натиск. Тъй че споразумението и в това отношение е в български интерес. И четвърто, приватизацията на публичните услуги е мит - СЕТА (както всички десетки подобни, сключени или договаряни от ЕС споразумения) не предвижда нищо такова. Защо тогава е този плач? Краткосрочната цел е предизборна - всекидневно напомпване на истерия, търсене и сочене на врагове и предатели. В това отношение дори националистите вече „дишат праха“ на социалистите. Но има и по-дълбока причина. Тя е в привързаността на левите към затворената (с изключение, разбира се, на руските тръби, реактори и т.н.), освободена от конкуренцията на омразните (западни) чужденци икономика (представете си какви фанфари щяха да бъдат, ако такова споразумение се сключваше с Русия), в която да могат да нареждат кой, какво и на какви цени да произвежда, купува и продава и, ако им скимне, да експроприират и национализират. По тази логика няма да е чудно, ако някой ден, също като СЕТА, и членството в ЕС бъде обявено за вредно предателство. Впрочем, закана в тази посока вече се чу от соцлидерката: „Българска индустрия, българско производство, българско земеделие и никакви обяснения, че това било протекционизъм и противоречи на 155 директиви, няма да ни спрат да защитим българския интерес”. Тази нагласа сега се е вдъхновила и от протекционистките забежки на Тръмп. Той обаче няма да закрие глобализацията. И каквото и да прави, САЩ все някак ще се оправят. Но за малка страна като България тези „родолюбиви“ идеи са убийствени, защото биха я обрекли на неконкурентоспособност, технологична изостаналост, инвестиционен глад, стагнация и мизерия. "Нов политически ред" А сега за любовта на социалистите към новия американски президент. Обяснението, че и той бил срещу споразумението с Канада, не е нищо повече от подвеждащо алиби, защото всъщност става дума за две различни споразумения - Тръмп иска ревизия на споразумението на САЩ и не го е грижа за споразумението на ЕС с Канада. Второто обяснение - съответствия във вижданията за санкциите срещу Русия - е по-близо до истината, но не я изчерпва. Заради многократните му заявки за затопляне на отношенията с Москва и преразглеждане на санкциите, победата на Тръмп, празнувана с шампанско в Кремъл, предизвика сред българските социалисти трепетни очаквания. Най-напред с оглед на някои тактически ползи. По предизборни съображения, а и в услуга на руските интереси, носещи след себе си любимите многомилиардни енергийни проекти, те месеци наред ставаха и лягаха с темата за санкциите, сякаш ще се явяват на избори там, а не тук. И ето, че изведнаж получават (или си мислят, че получават) съюзник. И то какъв! Има обаче и по-дълбоки, стратегически причини. Първата е в неизлечимата привързаност към Русия. „Има само една велика държава, която има интерес България да я има като държава, да имаме икономика и да бъдем, за мащабите на Балканите, могъща военна държава. Това е Русия - в миналото СССР, а сега Русия“, казва едно от „новите“ лица в предизборните листи на БСП. На конгреса ѝ пък отчитането на „специфичните отношения на България с Русия“ бе издигнато едва ли не като условие за членството в ЕС. В духа на Тръмп, за когото „ЕС е само средство, чрез което Германия постига своите цели“, лидерката на БСП призовава „да спрем слугинажа пред европейските институции и пред Меркел“. А подобно на руските медии и политици, българските леви с опиянение и злорадство говорят за "толерастия" и "либерастия", за „вътрешната несъстоятелност на ЕС“ и за това как той ще бъде „разгромен и декомпозиран“. Втората причина е в неизличимата им подозрителност към либералната демокрация, превърнала Европа в най-богатото и мирно място за живеене в света. Тях, осъзнато или не съвсем, повече ги привлича не европейският, а путиновият модел на нелиберална, дирижирана, суверенна „демокрация“. Сега някои забежки на Тръмп (срещу съда, медиите и мигрантите например), представян като „световен лидер на антиинституционалното, антилибералното и националистическото“ и родител на някакъв „нов политически ред“, стоплят душата им и окриляват надеждата им, че в такъв, договорен с Русия нов ред България ще се окаже на старото си място в руската сфера на влияние. Както е известно, БСП е член на Партията на европейските социалисти (ПЕС). Това членство обаче изглежда все по-формално. Защото позициите ѝ радикално я отдалечават от сестринските ѝ партии и все повече я приближават до най-крайните десни и евроскептични кръгове в Европа.

Жельо Бойчев и Христо Проданов регистрираха листата на социалистите в 23-и МИР

http://www.cross.bg/hristo-prodanov-listata-1535287.html

/КРОСС/Жельо Бойчев и Христо Проданов регистрираха листата с кандидати за депутати от коалиция БСП за България в 23-и МИР в София. Двамата внесоха документите в Районната избирателна комисия в столичната Община „Триадица" малко преди обед. Досегашният депутат Жельо Бойчев е водач на листата на 23-и МИР, а Христо Проданов, който е председател на район „Триадица" и заместник-председател на Градския съвет на БСП-София, е №2. Окончателният вариант на листите с кандидати за народни представители беше утвърден на пленум на Националния съвет на БСП в неделя. "Предстои ни тежка кампания. Ще бъде оспорвана, но се надявам сблъсъците с опонентите ни да са честни, съдържателни, с аргументи и предложения за бъдещето, коментира Жельо Бойчев минути, след като регистрира листата. - Тази кампания трябва да покаже, че БСП е двигател на промяната в България. Ние вече направихме първата крачка в тази посока - на президентските избори в края на миналата година. Убеден съм, че ще продължим в тази посока и ще надградим. България има нужда от промяна. Промяна за по-добро бъдеще и просперитет за всеки български гражданин. В центъра на нашата кампания сме поставили липсата на справедливост в страната. Тази липса на справедливост я усеща всеки български гражданин в ежедневието си". „Регистрирахме листа, в която личат имената на авторитети в областта на икономиката, образованието, здравеопазването, коментира Христо Проданов

"24 часа" позна: Московски води листата на ГЕРБ в Плевен, Цецка Цачева - втора

https://www.24chasa.bg/novini/article/6068343

"24 часа" позна: Московски води листата на ГЕРБ в Плевен, Цецка Цачева - втора"Чест и огромна отговорност е да оглавя листата на ГЕРБ в Плевен". Това каза Ивайло Московски, транспортен министър в 2 кабинета Борисов при представянето й в Плевен. С респект и уважение той съобщи името на втората в листата. "Цецка Цачева е най-добрият председател на Народното събрание, който сме имали в България",

Три българки се опитаха да внесат над 3 кг хероин от Турция

http://www.cross.bg/momiche-mitnicheskite-heroin-1535286.html

/КРОСС/Над 3 кг хероин откриха митническите служители на "Капитан Андреево". Наркотикът е бил облепен по тялото на непълнолетно момиче. Друга част е бил в бельото на две жени. Нарушителите са български граждани, които пътували в лек автомобил с българска регистрация, влизащ в страната от Турция. Пред митническите служители на българския митнически пункт шофьорът и трите пътнички обявили, че не пренасят стоки или валута за деклариране. Превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка. При извършения личен преглед у трите пътнички митническите инспектори откриват общо осем пакета, съдържащи кафеникаво прахообразно вещество. Един от пакетите е открит, залепен в областта на кръста на непълнолетното момиче, а другите седем пакета са намерени в сутиените и долното бельо на другите две жени. Извършеният на място наркотест показва, че съдържащото се в пакетите прахообразно вещество е хероин. Общото количество на иззетия наркотик е 3.394 кг на стойност 305 460 лева по цени за нуждите на съдебната система. Хасковският окръжен съд е постановил постоянна мярка "задържане под стража" на двете жени, а на непълнолетното момиче е наложена мярка "надзор от служител на Детска педагогическа стая".  

Пловдив домакин на международен симпозиум на тема “Консервация и реставрация на мозайки”

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/plovdiv-domakin-na-mezhdunaroden-simpozium-na-tema-konservaciia-i-restavraciia-na-mozajki-2004920

От 27 февруари до 1 март, включително, Пловдив ще бъде домакин на международно събитие с изключителна важност за културното наследството на града, избран за Европейска столица на културата през 2019 година. В Международния симпозиум „Консервация и реставрация на мозайки“, който ще се проведе в Дома

Конвоят на либийския премиер бе обстрелван

//dariknews.bg/novini/sviat/konvoiat-na-libijskiia-premier-be-obstrelvan-2004923

Конвоят на либийския премиер начело на международно признатото правителство в западната част на страната беше обстрелван. При инцидента няма пострадали, съобщават от администрацията му.

„Конвоят на ръководителя на Правителството на национално

Туристи от ТД „Осогово“ гр. Кюстендил на язовир Пчелина

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/turisti-ot-td-osogovo-gr.-kiustendil-na-iazovir-pchelina-2004926

На 19 февруари туристи от ТД „Осогово“ гр. Кюстендил посетиха язовир Пчелина и посветиха своя поход на 144 години от гибелта на Васил Левски - сподели секретаря на дружеството – Силвия Михова.
„Някога на дъното на язовир Пчелина (Лобош) е съществувало село Пчелинци. През 60-те години тогаваш

Предаваме на Италия наш сводник, въртял проститутки във Венеция

//dariknews.bg/regioni/burgas/predavame-na-italiia-nash-svodnik-vyrtial-prostitutki-vyv-veneciia-2004927

27-годишния Иван Петков от Сунгурларе, обвинен за сводничество в Италия, ще бъде предаден на властите на Ботуша. Това постанови днес Апелативният съд в Бургас. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.
Иван бе задържан от полицията с европейска заповед за арест в дома му в Сунгурлар

Състезателка по джу джицу спортист на Варна за януари

//dariknews.bg/regioni/varna/morski-gong/systezatelka-po-dzhu-dzhicu-sportist-na-varna-za-ianuari-2004930

Мила Савова, която е състезателката по джу джицу от полицейски карате клуб „Варна“ бе обявена за „Спортист на Варна“ за месец януари. Тя спечели европейската титла в категория 53,5 килограма.  
За отбор на месеца бе избран тимът по ски ориентиране „Академик“.  Състезатели на клуба спечелиха

Милен Михов е водач на листата на коалиция „Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА, ВМРО“

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/milen-mihov-e-vodach-na-listata-na-koaliciia-obedineni-patrioti-nfsb-ataka-vmro-2004929

Доц. д-р Милен Михов – доктор по история, Доцент по Нова българска история във Великотърновския университет и зам.-председател на ВМРО е водачът на листата на коалиция „Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА, ВМРО.  Михов е и народен представител в  43-тото Народно събрание. На второ място в листата е  И

Мъж се самозапали в центъра на София

//dariknews.bg/novini/bylgariia/myzh-se-samozapali-v-centyra-na-sofiia-2004918

Мъж се самозапали на бул. "Витоша" в столицата.

Преди 4 години Пламен Горанов се самоз

Правните и моралните казуси пред изкуствения интелект

http://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/pravnite-i-moralnite-kazusi-pred-izkustveniia-intelekt--234329/

Отговорността за действие на робота трябва да се рамкира законодателно, препоръча съоснователят на училището по роботика Robopartans Кирил Митов

Увеличението на доходите обедини КНСБ и ГЕРБ

http://www.moreto.net/novini.php?n=344483

Не сме послушковци. Това обяви експремиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов след среща с КНСБ. Дошло е време за увеличение на доходите. Около този извод се обединиха синдикатът и ГЕРБ. Според президента на синдиката Пламен Димитров може по-ускорено да растат доходите от очакването на герберите.

Спипаха крадец на килим в Троян

https://www.24chasa.bg/novini/article/6068300

Спипаха крадец на килим в ТроянСтранна кражба бе извършена в Троян в събота. Около 18 часа в местното полицейско управление бил получен сигнал, че непознат мъж задигнал килим, оставен пред магазин на ул. "Васил Левски" №121. После с плячката на рамо апашът побегнал към центъра на града. Пазителите на реда предприели незабавни издирвателни мероприятия.

Украински депутат предложи Русия да плаща наем за Крим

http://offnews.bg/news/n_1/n_647712.html

В план за прекратяване на конфликта в Източна Украйна, представен на бившия съветник по национална сигурност на Доналд Тръмп Майкъл Флин, се предлага възможността Русия да плаща наем за анексирания през 2014 г. Крим, пише "Ню Йорк Таймс".  Според депутата Андрей Артеменко има доказателства за корупция за настоящия украински президент Петро Порошенко, с които той да бъде свален от власт. След това с управление, което е по-позитивно настроено към Русия, може да се пристъпи към плана му. Той включва изтегляне на всички руски военни от Източна Украйна, каквито Москва отрича да има, както и референдум за отдаването на анексирания Крим под наем за срок от 50 или 100 години.  Украинският посланик в САЩ Валерий Чали отговори, че Артменко не е упълномощен да представя алтернативни решения от името на Украйна, а подобна идея може да бъде предложена само от тези, които открито или прикрито представляват руските интереси.  Реакцията на Москва е категорично отхвърляне на думите на украинеца.  "Как може Русия да наеме собствения си регион от себе си?", заяви Дмитрий Песков, прессекретаря на президента Владимир Путин, цитиран от Ройтерс.  Сходни думи използва и руският външен министър Сергей Лавров: "Трудно е да се коментира, защото не можеш да наемеш нещо от себе си. Дори нямам какво да допълня към това", категоричен бе Лавров, цитиран от ТАСС. 

Герджиков "отмени" забраната на Борисов НСО да вози министри

http://www.mediapool.bg/gerdzhikov-otmeni-zabranata-na-borisov-nso-da-vozi-ministri-news260388.html

Служебният премиер Огнян Герджиков "отмени" заповедта на предшественика си Бойко Борисов министрите да не се ползват от услугите на Националната служба за охрана (НСО). От правителствената пресслужба съобщиха в понеделник, че Герджиков ще се придържа към закона за службата, според който всеки министър сам ще преценява дали да има държавна охрана и няма да се съобрази със заповедта на Борисов.   "Не съществува правно основание с акт на Министерския съвет да бъде дерогирана като цяло разпоредба на закон", посочват от Министерския съвет.    Преди близо година правителството реши под давлението на Борисов, че вицепремиерите и министрите от кабинета остават без охрана и превоз от НСО, въпреки че законът им дава това право.  По думите на Борисов така членовете на кабинета искали да покажат на гражданите, "че максимално сме сред тях и колкото ги е страх тях, ни е страх и нас". По-късно Борисов представи още една версия за решението си: "Колите ви взехме, за да покажем, че можем да правим популистки неща".   Герджиков обаче явно не приема насериозно визията на Борисов и ще се придържа към разпоредбите на Закона за НСО.    Законът дава широки правомощия на службата, която остана под шапката на президентството, да обгрижва на практика който поиска. Решенията й са класифицирана информация и остават в тайна за данъкоплатците, които всяка година финансират охраната на настоящи и бивши политици с десетки милиони.   Миналата седмица стана ясно, че НСО от скоро се грижи и за сигурността на съпругата на президента Румен Радев – Десислава. В характерния си стил, без да посочва конкретни имена, НСО обяснява, че има право да слага охрана на семейството на президента при "наличие на конкретна застрашеност, произтичаща от заплахи за безопасността на съответното лице или рискове от извършване на посегателства срещу личността му, включително актове на тероризъм, по смисъла на НК".   Заради изключителната чувствителност на данъкоплатците към НСО, и по-конкретно към поведението й на пътя, тя е чест обект на предизборни обещания. Лидерът на БСП Корнелия Нинова например поиска  Румен Радев да направи ревизия на службата, но засега не се знае дали държавният глава е взел насериозно препоръката.   Нинова алармира, че са поръчани още "две нови коли за Националната служба за охрана за много пари", а бюджетът на службата за следващата година е завишен – от 34 млн. на 37 млн. лева.   Миналата година службата за пръв път обяви публично и етичния си кодекс. Според него  "служителят на НСО е активен член на обществото и обществото му дължи уважение и добра материална осигуреност".

Учени направиха възстановка на човешки пикочен мехур

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6068256

Учени направиха възстановка на човешки пикочен мехурУчени от Университетската болница в Тулуза, Франция, направиха възстановка на пикочен мехур, като за целта изпозваха човешки стволови клетки, съобщи сп. "Сианс е авнир", цитирано от БТА. Те се надяват, че това ще допринесе един ден да се определи подходящата терапия за всеки пациент, засегнат от рак на пикочния мехур.

3000 български деца стават жертва на насилие в семейството всяка година

http://www.cross.bg/nasilie-zhertva-detza-1535285.html

/КРОСС/Около 3000 български деца на година стават жертва на насилие в семейството, включително и сексуално. Това показват данни на Върховната касационна прокуратура (ВКС). Миналата седмица служебното правителство гласува Национална програма за превенция на насилието и злоупотреба с деца. Точна статистика на децата, станали жертва на сексуално насилие у дома, липсва. Най-често специалистите се натъкват на признаци за сексуалното насилие, когато консултират децата по друг проблем. Децата премълчават за посегателството върху тях не само от срам. Страхуват се и да не ги обвинят в лъжа. За да не се травмират децата допълнително, те трябва да дават показанията си с помощта на психолог по стандарта „Синя Стая". Юристите обръщат внимание, че доказателствата често не се приемат от съда, ако не отговарят но всички процесуални изисквания.    

Агенция "Мудис" повиши прогнозата си за суверенния рейтинг на Русия

http://econ.bg/Новини/Агенция-Мудис-повиши-прогнозата-си-за-суверенния-рейтинг-на-Русия_l.a_i.737772_at.1.html

Рейтинговата агенция „Мудис" подобри прогнозата си за суверенния рейтинг на Русия от „негативен" на „стабилен", пише „Российская газета". ...

Книга обещава да направи читателите всезнайковци

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6068239

Книга обещава да направи читателите всезнайковциНова книга, съдържаща купища интересни данни, обещава да превърне читателите във всезнайковци, пише в. "Дейли експрес", цитиран от БТА. Тя включва интересни факти от различни сфери, които ще помогнат на читателя да придобие завидна обща култура. ЖИВОТНИ - Херингите общуват чрез отделяне на газове. - Соколите скитници са най-бързите животни на

Герджиков: Министрите имат право на транспорт от НСО. Който иска – може да се откаже

http://www.cross.bg/transport-predsedatelya-pravo-1535284.html

/КРОСС/Служебният премиер Огнян Герджиков е разпоредил проверка по темата за специализирания транспорт, осигуряван от Националната служба за охрана, съобщиха от МС след публикации, в които се твърди, че използването на колите на НСО от министри в служебния кабинет противоречи на решение (подзаконов акт - бел.ред.) на кабинета „Борисов" от април 2016 г., че министрите и вицепремиерите нямат право на транспорт от НСО. Според действащия от 1.11.2015 г. Закон за Националната служба за охрана (НСО), раздел II, списъкът на охраняваните лица включва президента, председателя на Народното събрание и министър-председателя. Чл. 21 от закона уточнява, че „Специализиран транспорт в мирно време се осигурява на: членовете на Министерския съвет, членовете на Конституционния съд, заместник-председателите на Народното събрание, председателя на Върховния касационен съд, председателя на Върховния административен съд, омбудсмана, кмета на столицата", припомнят от МС. С решение на Министерския съвет от април 2016 г. е преустановено ползването от заместник министър-председателите и министрите от предишния кабинет на специализиран транспорт НСО. Позицията на проф

Списание "Идеален дом" през февруари

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6068251

Списание "Идеален дом" през февруариПриятели, новият брой на списание "Идеален дом" е на пазара. По традиция в него показваме интересни интериори. Три от тях са реализации у нас на български дизайнери. Арх. Веселина Николова е създала за млада семейна двойка интериор в неокласически стил, а Антония Саранеделчева от "МОМИ СТУДИО" е пресъздала естетиката на 60-те години в съвременен

Юнкер: Стабилността в света зависи много от добрите отношения между ЕС и САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6068245

Юнкер: Стабилността в света зависи много от добрите отношения между ЕС и САЩСтабилността в света зависи много от добрите отношения ЕС-САЩ, има нужда от обединен и силен ЕС. Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер при посрещането на вицепрезидента на САЩ Майк Пенс. Благодарен съм, че вицепрезидентът избра Европа за първото си задгранично пътуване, добави Юнкер.

Покачва се заболеваемостта от грип и ОРЗ във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=344490

Заболеваемостта от грип и ОРЗ във Варна се е покачила през изминалата седмица спрямо предходния период. Това показват данни на Националния център по заразни и паразитни болести, научи Moreto.net. Регистрираните случаи в дните от 13-ти до 19-ти февруари са 420 при 359 за периода 6-12 февруари.

"Жега" - едно разследване с много повече огън

https://www.actualno.com/books/jega-edno-razsledvane-s-mnogo-poveche-ogyn-news_594925.html

Щатски шериф Джаред Камерън е изпратен да разследва серия от палежи в едно крайбрежно градче. Още от първия ден обаче се появява едно неочаквано усложнение – привлечен е от красивата инспекторка от противопожарната служба Дарси Майкълс. Неспособен да устои на изкушени

Опасна ли е за здравето добавката Е171?

http://www.cross.bg/dioksid-yvrezhda-chervata-1535283.html

/КРОСС/Добавката титаниев диоксид, която се слага в хляба и в дъвките, може да се окаже опасна за здравето, тъй като уврежда нашата имунна система и ни прави по-уязвими откъм инфекции, пише в."Дейли мейл". Споменатият диоксид уврежда структурата на клетките в червата. По този начин опасните бактерии по-лесно проникват в тях. Титаниевият диоксид се среща в много храни под обозначение Е171. При по-продължителния му прием могат да настъпят опасни здравни последствия, установиха учени от американския университет Бингхамптън. Добавката влияе на способността на чревните клетки, наречени микровили, да абсорбират хранителните вещества, както и желязото, цинка и мастните киселини. Титаниевият диоксид пречи и на правилното разграждане на поетата храна. Той преминава през стените на червата и достига до други части на тялото.  

Нападнаха аптекар в пловдивско село, отказал антибиотик без рецепта

https://www.24chasa.bg/novini/article/6068232

Нападнаха аптекар в пловдивско село, отказал антибиотик без рецептаФармацевт е бил нападнат в пловдивското село Стряма от трима местни жители, след като отказал да им даде антибиотик без рецепта, съобщи БНР. Нападателите са 47-годишен мъж, 39-годишна жена и 17-годишно момче. Те ударили аптекаря и съборили на земята част от продуктите и оборудването на аптеката. Тримата са задържани.

Черна Гора обвини Русия в опит за преврат

https://vesti.bg/sviat/evropa/cherna-gora-obvini-rusiia-v-opit-za-prevrat-6065709

Главният специален прокурор в Подгорица Миливое Катнич посочи Кремъл

Продават емблематичен за Ловеч комбинат за жълти стотинки

https://www.24chasa.bg/novini/article/6068238

Продават емблематичен за Ловеч комбинат за жълти стотинки
След "Никром - Тръбна мебел" още едно някога емблематично за Ловеч предприятие е сложено на тезгяха. Частен съдебен изпълнител продава консервния комбинат "Мелта-90" АД. Цената сега е 810 хил. лв. Огледи на обявеното за продан имущество може да се извършват до 10 март. Резултатите от публичната продан ще бъдат обявени на 13 март.

Годишнината от интронизацията на патриарх Неофит ще бъде отбелязана с филмова прожекция

https://www.actualno.com/society/godishninata-ot-intronizacijata-na-patriarh-neofit-shte-byde-otbeljazana-s-filmova-projekcija-news_594922.html

С прожекция на филма "Светителят хирург" в София ще бъде отбелязана годишнина от интронизацията на българския патриарх Неофит. Автор на лентата е журналиста Ангел Бончев. Режисьор по монтажа е Боряна Букикова-Пунчева, а редактор - Емилия Маринова. Софийското представяне н

Българите над 65 години са най-голямата група, пътувала в чужбина в края на годината

http://econ.bg/Новини/Българите-над-65-години-са-най-голямата-група-пътувала-в-чужбина-в-края-на-годината_l.a_i.737770_at.1.html

Пътуванията на българите през последното тримесечие на годината са били предимно в страната, а броят на избралите чужбина е намалял, показват данните...

25 години Висше Училище по Агробизнес и Развитие на Регионите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6068212

25  години Висше Училище по Агробизнес и Развитие на Регионите25 първокурсници през учебната 2017/2018г. с щастлив факултетен номер, който ще им донесе: джип, 7-дневни почивки, смартфони, лаптопи, таблети. Щастливците ще научат за шанс си на своя първи студентски празник oсми декември 2017г., когато ще се изтеглят номерата на късметлиите. 10 ПРИЧИНИ ДА СЛЕДВАМЕ ВЪВ ВУАРР: 1.

Катерина Янчева и Людмил Стоянов са новите заместник областни управители на Кюстендилска област

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/katerina-iancheva-i-liudmil-stoianov-sa-novite-zamestnik-oblastni-upraviteli-na-kiustendilska-oblast-2004913

Катерина Янчева и Людмил Стоянов  са назначени за заместник областни управители на Кюстендилска област. Те бяха представени от областният управител Йордан Татарски. Катерина Янчева е член на националният съвет на БСП, а Людмил Стоянов последно е работил в общинска администрация Невестино.

Пускат пробно новия светофар на улица „Магистрална”

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/puskat-probno-noviia-svetofar-na-ulica-magistralna-2004912

В сряда  на 22 февруари пробно ще бъде пуснат новият светофар на улица „Магистрална”, монтиран на кръстовището с ул. „Славянска” край Езикова гимназия „Проф. Д-р Асен Златаров”. Екип от представители на Община Велико Търново, Агенция „Пътна инфраструктура” и сектор „Пътна полиция” ще анализира ефек

Анджелина Джоли: С Брад винаги ще сме семейство

//dariknews.bg/novini/liubopitno/andzhelina-dzholi-s-brad-vinagi-shte-sme-semejstvo-2004911

Анджелина Джоли призна, че с Брад Пит винаги ще са семейство, независимо от всичко, което случва около развода. Актрисата сподели в интервю за Би Би Си, че се надява отношенията и връзките в семейството им да станат дори по-близки и силни след трудностите.
<

Безработните дължат месечно по 18,40 лв. за здравни вноски

//dariknews.bg/regioni/sliven/bezrabotnite-dylzhat-mesechno-po-1840-lv.-za-zdravni-vnoski-2004739

От 1 януари 2017 г. хората, които сами внасят задължителните си здравни вноски (например трайно безработни, които не получават обезщетение за безработица и не се осигуряват от държавата и др.) и не са регистрирани като самоосигуряващи се по смисъла на Кодекса за социално осигуряване, дължат месечно

БДЖ пуска предварителни билети за почивните дни около 3 март

http://www.cross.bg/bileti-onlaiin-pochivnite-1535282.html

/КРОСС/От днес БДЖ започва предварителната продажба на билети за почивните дни около националния празник 3 март. Билетите могат да бъдат взети от всички железопътни гари и бюра. За празничните дни ще бъдат осигурени и допълнителни вагони за влаковете, които пътуват по основните направления в страната. От железницата напомнят, че билети за 16 влака могат да бъдат закупени и онлайн. Това са композициите, които се движат по най-натоварените линии между София и Бургас, Варна, Пловдив, Горна Оряховица и Благоевград. Закупените онлайн билети може да не се разпечатват, а да се представят на кондукторите през телефон или таблет.

БДЖ пуска билети за почивните дни около 3 март

http://www.cross.bg/bileti-onlaiin-mart-1535282.html

/КРОСС/От днес БДЖ започва предварителната продажба на билети за почивните дни около националния празник 3 март. Билетите могат да бъдат взети от всички железопътни гари и бюра. За празничните дни ще бъдат осигурени и допълнителни вагони за влаковете, които пътуват по основните направления в страната. От железницата напомнят, че билети за 16 влака могат да бъдат закупени и онлайн. Това са композициите, които се движат по най-натоварените линии между София и Бургас, Варна, Пловдив, Горна Оряховица и Благоевград. Закупените онлайн билети може да не се разпечатват, а да се представят на кондукторите през телефон или таблет.

Ето къде да гласувате дъбът в Насалевци да е евродърво на годината

https://www.24chasa.bg/novini/article/6068227

Ето къде да гласувате дъбът в Насалевци да е евродърво на годинатаДъб на 638 години в трънското село Насалевци кандидатства за Европейско дърво на 2017 г., съобщиха от общината. Можете да гласувате тук. Величественото дърво спечели българската надпревара миналата година и затова ще представя страната ни в международния конкурс този месец. Трънският дъб се съревновава с 15 дървета от европейски държави.

Откъс от "Мираж", Дъглас Кенеди

https://www.actualno.com/literature/otkys-ot-miraj-dyglas-kenedi-news_594876.html

Съдбата е вплетена в музиката на случайността. Неочаквана среща, импулсивно решение... и ето че съдбата поема със своя собствена интригуваща инерция. Съдбата ни доведе в Казабланка. Вече светеше надписът „Затегнете коланите“. Масичките бяха прибрани, облегалките &ndash

Всяко куче вече задължително с микрочип

https://www.24chasa.bg/novini/article/6068213

Всяко куче вече задължително с микрочипНад 80 000 кучета са идентифицирани, сочи проверка на организацията "Четири лапи". Влезе в сила изискването всяко куче да бъде задължително идентифицирано с микрочип, припомнят от българския офис на международната организация за защита на животните „Четири лапи“. Мярката беше приета с изменение в Закона за ветеринарномедицинската дейност,

България е платила близо 1 млн. евро по дела в Страсбург

http://offnews.bg/news/n_1/n_647715.html

Близо 1 млн. евро е платила България по осъдителни решения на Европейския съд за правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ) през 2016 г., съобщава БГНЕС, като се позовава на справка на Министерството на правосъдието. Точната сума, която държавата е платила миналата година след като е била осъдена за погазени права, е 960 100 евро или 1 877 800 лв. Част от компенсациите са по приятелски споразумения и едностранни декларации, а тези по осъдителните решения са 854 800 евро. Отделно от това през 2016 г. МП е сключило общо 268 споразумения за обезщетения за бавно правосъдие по реда на Закона за отговорността на държавата и общините за вреди и на Закона за съдебната власт. Платени са 604 648 лв. по 243 от споразуменията. Сумата е близо с 200 000 лв. по-малка от 2015 г., когато са платени 794 720 лв. по 289 споразумения. "Видно от статистиките на ЕСПЧ, през последните 5 години България трайно е извън първата десетка на страните с най-много висящи жалби пред ЕСПЧ. По официални данни през 2016 г. България е на 16 място по брой висящи жалби със 718 жалби, като тази положителна тенденция се дължи и на въведения през 2012 г. компенсаторен механизъм", посочват от Министерство на правосъдието. От там са припомнили, че през 2015 г. Комитетът на министрите приключи наблюдението на изпълнението на пилотните решения "Димитров и Хамънов" и "Фингер", както и на 54 други дела, по които беше установено нарушение на правото на справедлив съдебен процес в разумен срок, като счете взетите от българска страна мерки за ефективни и достатъчни. Останалите решения бяха свързани със забавяния заради голям брой заседания пред гражданските съдилища, забавяния пред касационната инстанция или големи интервали между съдебните заседания пред по-малко натоварени наказателни съдилища. Пред Комитета на министрите обаче остават за наблюдение решения, по които проблемите са свързани с продължителността на съдебните производства пред най-натоварените съдилища, закъснения на досъдебната фаза и липсата на ефективно ускорително средство за наказателните дела в двата стадия на процеса.

Герджиков: Министрите имат право да се возят в коли на НСО

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/02/20/2921424_gerdjikov_ministrite_imat_pravo_da_se_voziat_v_koli_na/?ref=rss


Членовете на служебното правителство имат право на транспорт от Националната служба за охрана (НСО) по закон и е въпрос на тяхна преценка дали да се възползват от него. Това се разбира от позиция на служебния министър-председател Огнян Герджиков, разпространена от правителствената информационна служба.

Герджиков коментира темата след медийни публикации, че служебните министри използват коли на НСО, въпреки че кабинетът "Борисов" отмени това им право. Миналата година правителството...

БДЖ пуска билети за почивните дни около 3-ти март

https://www.24chasa.bg/novini/article/6068216

БДЖ пуска билети за почивните дни около 3-ти март
"БДЖ - Пътнически превози" ЕООД въвежда от днес предварителна продажба на билети за всички бързи влакове за предстоящите почивни дни около Националния празник - 3 март, съобщават от дружеството. Обичайният срок за предварителната продажба на билети е 5 дни, но националният железопътен превозвач има практиката да удължава този срок,

"Искаме екзекуции": започна процесът за опит за убийство на Ердоган

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/02/20/2921418_iskame_ekzekucii_zapochna_procesut_za_opit_za_ubiistvo/?ref=rss


В Южна Турция днес започна съдебен процес срещу 47 души, обвинени в опит за убийство на президента Реджеп Тайип Ердоган в нощта на осуетения преврат миналата година.

Тридесет и седем от заподозрените са бивши военни. Те могат да получат доживотни присъди по обвинения, които включват опит за убийство, опит за промяна на конституционния ред и други престъпления срещу държавата.

Подсъдимите са обвинени, че в нощта на 15 срещу 16 юли 2016 г. са атакували хотел в курорта...

Опасна ли е за здравето добавката Е171?

http://www.moreto.net/novini.php?n=344489

Добавката титаниев диоксид, която се слага в хляба и в дъвките, може да се окаже опасна за здравето, тъй като уврежда нашата имунна система и ни прави по-уязвими откъм инфекции, пише в."Дейли мейл", цитиран от БТА. Споменатият диоксид уврежда структурата на клетките в червата.

Роналдо няма да се снима в турски сериал

http://offnews.bg/news/n_1/n_647714.html

Информацията, че мегазвездата на световния футбол Кристиано Роналдо ще се снима рамо до рамо с холивудската знаменитост Анджелина Джоли в нов турски сериал, се оказа фалшива. "Новината" беше тиражирана от турския "Дейли Сабах". Лентата ще разказва за съдбата на бежанци от Сирия, намерили убежище в Турция. Представители на португалеца заявиха, че няма и капчица истина и нарекоха информацията "лъжа". Представители на Джоли все още не са коментирали нищо по темата. Самият Роналдо никога не е проявявал афинитет към кариера в киното. Той е споделял, че иска да се занимава с мода един ден, когато окачи бутонките на пирона. "Обичам хубавите дрехи и да се чувствам красив. Важна е и прическата. Радвам се, че имам собствена модна марка. Радвам се е слаб израз, направо съм щастлив", каза неотдавна асът на Реал Мадрид.

В Комисията по досиетата са готови да проверят кандидатите за изборите

http://www.cross.bg/kostadinov-dokymenti-zayavi-1535281.html

/КРОСС/Председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов заяви пред БНР, че имат готовност да направят необходимите проверки във връзка с изборите. "Разбира се, ние вече създадохме и винаги сме имали добра организация, а и вече доста опит натрупахме в годините по проверката. В готовност сме. Успоредно с това усилено върви и проверката на служебния кабинет със служебните назначения. Очакваме всеки момент да бъде затворена страницата с по-голямата част от назначенията с цел да не излизаме на парче или на бройка, за да излезем с решение за служебния кабинет. Тук усилено върви работата и по назначенията на съдебните заседатели", заяви Костадинов. Комисията по досиетата в партньорство със Софийския университет представя сборник от поредицата "Из архивите на Държавна сигурност", посветен на ДС и следствието. Председателят на комисията Евтим Костадинов обясни, че сборникът излиза чак сега, но всички теми, публикувани преди него също са актуални. "Вярно е, че следствието е едно от ведомствата, която първо предаде архивните документи, но систематизирането и подреждането на тези документи може би и темите - за тероризма и по някои други теми, към които бяха насочено в определени моменти вниманието, даде тази възможност в този момент да излезем с тези архивни документи", каза Костадинов

Русия отвърна остро на обвиненията на Черна гора за руско участие в опит за преврат

https://www.actualno.com/asia/rusija-otvyrna-ostro-na-obvinenijata-na-cherna-gora-za-rusko-uchastie-v-opit-za-prevrat-news_594919.html

Твърденията на черногорската прокуратура, че руски официални представители на властта в Русия са готвили преврат в страната, са безотговорни. Това заяви говорителят на руския президент Дмитрий Песков. „Съжаляваме за това, че от устата на високопоставени представители

Черногорски прокурор посочи връзки на опита за преврат с руската държава

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/02/20/2921360_chernogorski_prokuror_posochi_vruzki_na_opita_za/?ref=rss


Прокурор от Черна гора, разследващ предполагаем опит за държавен преврат в деня на парламентарните избори миналия октомври, заяви в телевизионно предаване, че връзка със заговора имат руски държавни структури.
Думите му веднага бяха отхвърлени от говорителя на Кремъл като "абсурдни".

Досега от Подгорица твърдяха, че става дума за мрежа от руски и сръбски националисти, свързани с балкански структури на руските казаци, клуба от мотористи "Нощни вълци" и православни духовници,...

47 души са на съд за опит за убийство на Ердоган в нощта на опита за преврат

http://www.mediapool.bg/47-dushi-sa-na-sad-za-opit-za-ubiystvo-na-erdogan-v-noshtta-na-opita-za-prevrat-news260387.html

В южна Турция започна съдебен процес срещу 47 души, които са обвинени в опит за убийство на президента Реджеп Тайип Ердоган в нощта на осуетения преврат миналата година, предаде Асошиейтед прес. Тридесет и седем от заподозрените са бивши военни. Те могат да получат доживотни присъди по обвинения, които включват опит за убийство, за промяна на конституционния ред и други престъпления срещу държавата. Подсъдимите са обвинени, че са атакували хотел в курорта Мармарис, където бе отседнал Ердоган, и са убили двама полицаи. Ердоган напусна хотела малко преди той да бъде атакуван в нощта на 15 срещу 16 юли 2016 г. Турция смята, че превратът е организиран от движението на живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, чиито последователи са обвинени в инфилтриране в армията и други държавни институции. Гюлен отрича да е организатор на преврата.

Цветан Василев обвини синдиците на КТБ, че работят за Пеевски

http://www.mediapool.bg/tsvetan-vasilev-obvini-sinditsite-na-ktb-che-rabotyat-za-peevski-news260386.html

Синдиците на КТБ работят за интересите на Делян Пеевски, като лишават попълването на масата на несъстоятелността на фалиралата банка. Това е основното послание от поредното публично изявление на ексбанкера Цветан Василев, който е обвинен за източването на фалиралата банка. Този път Василев, който продължава изгнаничеството си в Сърбия, е провокиран от публикувания от Ангел Донов и Кристи Маринова на 9 февруари анализ за длъжниците на банката. От него става ясно, че фирми, свързвани с ексбанкера Цветан Василев и ловешкия бизнесмен Гриша Ганчев, са най-проблемните длъжници на фалиралия трезор. Синдиците са изброили 17 големи длъжници и свързани с тях дружества, които не само не желаят да си плащат огромните дългове към КТБ, но и създават редица юридически пречки средствата да се съберат по съдебен път. За разлика от Цветан Василев, някогашният му бизнес партньор в схемите Делян Пеевски не е посочен като длъжник, който трябва да връща каквито и да било средства на КТБ. Този факт явно е предизвикал гнева на Василев, който личи от най-новото му изявление. По думите му истинският "ликвидатор“ на банката е Делян Пеевски, чийто "партньор“ е бившият премиер Бойко Борисов. Василев посочва различни случаи на "кражба на имущество“, които били пропуснати в анализа на синдиците. Главното действащо лице в тях, според ексбанкера, е основният свидетел срещу него Бисер Лазов и неговите партньори. "Сред най-скандалните от тях са кражбата на централата на КТБ на пл. "Гарибалди", кражбата на бившата сграда на "София Прес“ (станала обезпечение по кредити на фирми на Пеевски в „Първа инвестиционна банка“), кражбата на 160 дка регулирана земя на първа линия между Бяла и Обзор, кражбата на 120 дка регулирана земя във Велинград, кражбата на недовършен хотелски комплекс в Катарино (Разлог), кражбата на 50% от двете газоразпределителни компании "Си Ен Джи Марица“ и "Метамодул“ с помощта на фирми на друг длъжник на банката – Велин Георгиев (Оранжерии Петрич). Вложените инвестиции в тях, а и пазарните им оценки, надхвърлят 140 милиона лева“, твърди Василев. Василев не просто отхвърля обвиненията на синдиците, че той пречи на събирането на парите на КТБ, но изброява редица примери за "безотговорно и вредоносно“ управление на активите на КТБ от страна на синдиците, което според Василев е в изгода на Делян Пеевски. Става дума за случаите "Техномаркет“, "Рубин – Плевен“, "Домо – Румъния“, "Странд – Бургас“, "ИПК Родина“, Зала "Универсиада“, "Дунарит“, "Авионамс“ и др. В последните месеци няколко десни партии, сред които "Да, България“ и "Нова република“, поискаха смяна и пълна ревизия на дейността на синдиците на КТБ заради действия и бездействия, с които вредят на интересите на кредиторите на банката. Финансовият министър Кирил Ананиев обаче им отговори в петък, че не смята да предлага смяна на синдиците.

Подгорица твърди, че руската държава стои зад опита за преврат в Черна гора

http://www.mediapool.bg/podgoritsa-tvardi-che-ruskata-darzhava-stoi-zad-opita-za-prevrat-v-cherna-gora-news260385.html

Главният специален прокурор на Черна гора Миливое Катнич заяви в интервю за няколко черногорски медии, че според специалната прокуратура органи на руската държава са замесени в осуетения опит за преврат в деня на парламентарните избори през октомври миналата година, който е имал за цел да се попречи на присъединяване на Черна гора към НАТО, предаде АФП. Досега ние имахме доказателства, че националистическите структури на Русия стоят зад преврата, но вече има и такива, които сочат, че органите на руската държава са замесени на някакво ниво, заяви Миливое Катнич. В неделя британският в. "Телеграф" съобщи, че според британски официални лица руските власти стоят зад опита за преврат в Черна гора през октомври 2016 г., който е имал за цел убийство на прозападния премиер Мило Джуканович, пояснява Ройтерс. Високопоставени британски служители са убедени, че е имало заговор за убийството на Джуканович и Русия го е замислила така, че ако бъде разкрит, вината да бъде хвърлена върху крайни руски националисти. Вестникът пише, че британски и американски разузнавателни агенции са събрали доказателства за руска намеса на високо равнище в заговора срещу черногорското правителство. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков смята за безотговорни изявленията на главния специален прокурор на Черна гора, предаде ТАСС в понеделник. Говорителят на Кремъл изрази съжаление, че подобни обвинения звучат от устата на високопоставени официални представители. Пред журналисти Песков заяви: "Това са твърде сериозни твърдения, за да бъдат направени и да не бъдат подкрепени от каквато и да е достоверна информация. Това е най-малкото безотговорно". Твърденията в британски медии и на прокурора на Черна гора за участие на сътрудници на руски държавни органи в подготовката на преврат в Черна гора са голословни, заяви от своя страна руският външен министър Сергей Лавров.

Има ли качествена българска музика и защо тя не влиза в ефира

http://offnews.bg/news/n_1/n_647713.html

В тази работна стая на четвъртия етаж в старата кооперация на ул. „Елин Пелин“, до малката масичка срещу електрическото пиано, тонколоните и стойките с китари съм прекарал много часове. Те родиха книгата ми „Атлас“ – в инкубатора на славата“ и създадоха една особена сетивна връзка между мен и Пепи Писарски , която не се къса, независимо от редките ни напоследък срещи. Затова и предложението ми да поговорим за дългогодишната му битка в защита на българската музика като присъствие в радиоефира, бе прието с ентусиазъм. Разговорът ни протече в контекста на все още продължаващата окопна война между БНР и Музикаутор и бе предизвикан от съобщението за съдебната регистрация на НАМП – Сдружението на независимите автори, музиканти и продуценти. Започнахме от новостите. - Кой, кога, как и защо създаде това сдружение? - Знаеш, че идеята за задължителна квота българска продукция в радиоефира отдавна е кауза, за която се боря. Вече няколко години блъскам глава в стената и се оказа, че го правя не само аз и така поотделно не стигаме до никъде. Таня Симеонова свърши основната организационна работа. Тихомир Георгиев, известен като Ди джей Тишо, също вложи много енергия, а другите учредители сме Валери Славчев от група Хоризонт, Пейо Пеев от Спринт, Жоро Янакиев от Сигнал, Васо Гюров и аз. Направихме го през ноември и тези дни излезе съдебната регистрация, тъй че вече сме юридическо лице и тръгваме към официални контакти с институциите. Имаме страница във Фейсбук и сайт в интернет. Основната ни цел е промяна в Закона за радио и телевизия. Клаузата за задължителната квота в него е преписана буквално от директивата на ЕС и визира европейска продукция. При тази ситуация БНР може да вземе една песен примерно от Молдова или Албания, които са европейски държави и да я върти цяла година и така да спази закона. Защото в него дори не е конкретизирано изискването продукцията да е от страна – член на ЕС. През 1994 г. французите си дадоха сметка, че англоезичната културна инвазия застрашава националното им идентичност и приеха своя закон за френския език и задължиха радиостанциите да излъчват определен процент френска музика. Собствениците на радиа се стреснаха, но се изхитриха и започнаха да пускат френски песни през нощта от 3 до 6 часът сутринта. Тогава парламентът се събра и определи задължителен часови пояс за това изискване и той е от 8 сутринта до 8 вечерта, което е най-слушаното време. Това искаме и ние за България. В Словакия също се замислиха по въпроса и преди три години приеха подобен закон. Казаха, че са го копирали от Полша и Румъния. - Нямаме работещ парламент. За какъв закон ми говориш? - Сега нямаме, но ще имаме. Сега започваме разговори с всички политически партии. Те така или иначе ще обещават, пък и ще се опитат да привлекат някои от нас за кампаниите си. Вярвам, че все на някого ще му се отворят очите, че криворазбраната глобализация, евроинтеграция и поликултурализъм постепенно размиват българската идентичност. Мнозина от тях, а и от хората не знаят, че дори и войната между БНР и Музикаутор не е толкова за нашите пари, защото 80% от средствата, които дружеството акумулира, заминават за големите лейбъли в чужбина. В последните десетина години от Музикаутор са изтекли навън над 50 милиона лева, а тук са останали по-малко от 20. И исканията ни към БНР за повече Българска музика са най-вече поради факта, че повечето от частните електронни медии са собственост на чужди компании и там дори няма музикални редактори. Има компютри, заредени с музика, избрана от чужденци, на които не им пука за България. - Какво друго смятате да правите? - Законът е първата и най-важна задача, но имаме и други идеи. Първо, ще започнем да издаваме всеки месец на дискове компилации с нови песни на независими автори и продуценти. Има музикални редактори, които, като ги питаш, защо не пускат български песни, казват, че нямало качествени. Питам се, кой е този арбитър елегантариум, който може да определи естетическите качества на една песен. Има обективни критерии като качество на звукозаписа или сгрешена хармония, но естетиката е нещо субективно. Казват, че критерий е посещаемостта в Ю Тюб, но има хакери, които могат да генерират милион посещения на линка и така да създадат грешна представа за качеството на продукта. Така песента влиза в компютрите на частните радиа. А всеки от гилдията знае, че има картел между два големи лейбъла, единият от които захранва 80% от ефира, а другият – около 18%. За независимите продуценти остават жалките 2%. А ние сме повече от хиляда. Мисля, че и Васо Гюров ти каза това. Защо песните от новия албум на „Ревю“ не си ги чул по радиото? Нашият нов албум също не е звучал. Гарантирам ти, че има много качествена нова българска музика, създадена от независими автори и изпълнители. - Добре, какво мислиш за конфликта между БНР и Музикаутор? Онзи ден чух Рашко Младенов да се изказва доста индиферентно по темата, независимо, че Министерството на културата не е страничен фактор. - Министърът се надява на споразумение. Разбирам го. Някои неща му идват в повече. Пък и откъде-накъде министър на културата трябва да е артист, художник или писател? Най-добре е да е мениджър и да разбира от организация и финанси. На Рашко сега му тече върху главата покривът на двореца и има маса други грижи. Този конфликт е преди всичко плод от твърдоглавието на един генерален директор. Аз нямам противоречия с редакторите. И те са поставени в неудобно положение заради ината на началника си и неговия екип. Да не говорим, че първо, не става дума за толкова пари, колкото твърдят PR-ите на БНР и второ, дори и не става дума за нас. Слушателите са лишени от Стинг, Бионсе, Ерик Клептън, Фил Колинс и десетки любими песни и изпълнители. За нашата гилдия лошото е, че този конфликт я разцепи отново. Ръководството на Музикаутор направи само една грешка – не информира членовете си своевременно за назряващия конфликт и не се събрахме, за да се организираме. Ние сме малко и не трябва да позволяваме да ни настройват един срещу друг. И тук дори въпросът не е за пари. Защото парите от т.нар. малки права не са кой знае колко. Тук въпросът е до възможността онова, което си създал да стигне до публиката и тя да разбере, че го има. И когато то е повече, ще започнат да се раждат и по-качествени продукти. Аз се надявах, че с промените преди 27 години ще дойде свободната конкуренция, а ние във всяка област създадохме монополи и картели, при това – под чуждестранни шапки.

Данък "Богатство" и 25% по-високи заплати на учителите - поиска КНСБ

http://offnews.bg/news/n_1/n_647699.html

В следващите 4 години България трябва да се стреми към съотношение между минималната и средната работна заплата не по-малко от 50%. Това заяви председателят на КНСБ Пламен Димитров, представяйки меморандум за социално-икономическото и обществено-политическото развитие на България. КНСБ провежда срещи с партиите, които ще се явяват на изборите през март, а първата от тях е с ГЕРБ. На срещите се обсъжда и възможни ли са обещанията от предизборните им програми. Според КНСБ минималната работна заплата следва да се договаря ежегодно на национално равнище, като се промени и усъвършенства нормативната база. Независимите синдикати настояват в бюджет 2018 година да бъдат предвидени средства за повишаване на работните заплати на педагогическите специалисти с 25%. През следващите 4 години трябва да се постигне икономически ръст от 5% на БВП, за да се осигурят растеж на икономиката и по-добри доходи за гражданите. Според КНСБ прогресивното подоходно облагане постепенно трябва да бъде възстановено, както и да се прилага семейно подоходно облагане с високи стимули за деца в семейството. Синдикатите предлагат въвеждане на данък „Богатство“ за повече от едно жилища, скъпи автомобили, яхти и вили, както и данък върху финансовите транзакции в размер 1 на 100. Пламен Димитров коментира предизборните програми на ГЕРБ и БСП. "В програмите на БСП и ГЕРБ има добри неща", каза Димитров. Той открои две неща, които му харесват - идеята на БСП за данъчен кредит за семейства с деца и второто - тридетният модел на ГЕРБ. "ГЕРБ са с конкретни числа, в БСП доста по-слабичко. Те казват, че ръстът на минималната заплата трябва да следва ръста на средната - как ще стане това обаче не е ясно. Ще питам г-жа Нинова на срещата", уточни Пламен Димитров. 

BTL Industries: Технологичен прогрес във физикалната и рехабилитационна медицина

http://www.cross.bg/patzientite-lechenie-zabolyavaniya-1535280.html

/КРОСС/Най-новите достижения във физиотерапията и рехабилитацията бележат нова ера в тези направления на медицината. Навлизането на високите технологии в методите за лечение на различни заболявания засягащи костно-мускулния апарат е все по- осезаемо. Това, което не се променя в медицината е основният фокус, а именно облекчаване на болките на пациентите и постигане на максимално бързо и пълноценно възстановяване от травми и увреждания. През последните години се постига още една мечта на лекарите и пациентите - откриват се нови неинвазивни методи за лечение, които се превръщат в по-добра алтернатива на традиционните оперативни решения. Изследователите и инженерите вече успешно интегрират различни технологии, като ултразвук, лазерна технология и магнитна терапия в хай-тек апаратура, с която значително се подобрява здравето на пациентите и качеството им на живот. С помощта на високотехнологични уреди се постигат забележителни резултати в облекчаването на болките при пациенти, страдащи от хронични заболявания, фрактури и др. Тенденциите във физикалната медицина се фокусират върху разгръщането на потенциала на технологиите и използването им за третирането на все повече заболявания. Компаниите, разработващи модерна медицинска апаратура, вече постигат страхотен успех в производството на уреди с комбинирани възможности. Вече бързо и лесно могат да се прилагат няколко вида високотехнологични терапии по време на курса на лечение

Новата седмица започва със силен ръст на индексите на БФБ-София

http://econ.bg/Новини/Новата-седмица-започва-със-силен-ръст-на-индексите-на-БФБ-София_l.a_i.737769_at.1.html

В първия работен ден от новата седмица всичките индекси на родния капиталов пазар се намират на делена територия, заличавайки голяма част от...

ГЕРБ спечели частичния вот в с. Лом Черковна, в Глоджево – на балотаж

https://www.24chasa.bg/region/article/6068197

ГЕРБ спечели частичния вот в с. Лом Черковна, в Глоджево – на балотажКандидатът на ГЕРБ Асан Ибрям спечели частичния вот за кмет в русенското село Лом Черковна. При 72% активност той взе 115 гласа, срещу едва 79 за опонента му Йордан Енчев от АБВ. В град Глоджево няма избран кмет на първи тур. Тук мераклиите за поста бяха трима. По данни на Общинската избирателна комисия във Ветово Татяна Бойчева са гласували 56,

Левски, Орфей, Александър Македонски, Кристо? По-добре - летище София

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/02/20/2921248_levski_orfei_aleksandur_makedonski_kristo_po-dobre_-/?ref=rss


Да погледнем по-сериозно на идеята за кръщаването на софийското летище на Левски. В момента летището прилича по-скоро на автогара Левски, отколкото на аерогара Левски. Първо там би трябвало да се насочат усилията.

Основните международни летища на една държава
имат изключителен рекламен потенциал

Той може да бъде използван за реклама на града или държавата. Например Франкфурт, Виена, Мюнхен, Абу Даби и други са хубави летища, които представят добре града и страната си....

Александър Симов: Тома Томов е един от най-добрите български журналисти

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277214_%D0%90%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%8A%D1%80+%D0%A1%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%A2%D0%BE%D0%BC%D0%B0+%D0%A2%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D0%B2+%D0%B5+%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BD+%D0%BE%D1%82+%D0%BD%D0%B0%

Видео изявление на Александър Симов:   https://www.youtube.com/watch?v=_8bhW6Vu_gI&feature=youtu.be

Гадно заглавие се появи в мрежата: 

Кандидат-депутатът на БСП Тома Томов е „мъртъв“!

от приложените по-долу линкове може да видите публикациите:

http://7dnibansko.bg/archives/1562

http://kolevn38.blog.bg/politika/2017/02/19/kandidat-deputatyt-na-bsp-toma-tomov-e-myrtyv.1510914


Ж
урналистът Александър Симов защити своя колега Тома Томов от циничните нападки  срещу него в сайта 7dnibansko.bg   и   блога   kolevn38.blog.bg

виж видеото тук:https://www.youtube.com/watch?v=_8bhW6Vu_gI&feature=youtu.be

Плевнелиев получи наградата "Приятели на Израел" за 2016 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6068198

Плевнелиев получи наградата "Приятели на Израел" за 2016 г.Президентът Росен Плевнелиев /2012-2017/ е носителят на голямата награда „Приятели на Израел“ за 2016 г. Той бе удостоен с приза за активната му и последователна подкрепа към еврейския народ и Държавата Израел. Наградата беше връчена на тържествена церемония в Йерусалим, с участието на президента на Държавата Израел Реувен Ривлин и в присъствието

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване