Верея изуми с трансфер на световен шампион

http://offnews.bg/news/n_1/n_648167.html

Българският футбол понякога изумява. Пълният дебютант Верея привлече световния шампион за младежи с Гана през 2009 година Самуел Инкоом. За последно защитникът,, който има 46 мача и 1 гол за националния отбор на африканската страна, бе част от елитния турски Анталияспор. Има и срещи с родния ЦСКА. Инкоoм има опит на международната сцена, след като с мъжкия състав на Гана достигна до 1/4-финалите на Мондиал 2010 в ЮАР. Инкоом е роден на 1 юни 1989 година, като играе на поста десен краен защитник. Новото попълнение на Верея започва кариерата си в ганайския Секонди, след което преминава в местния гранд Асанте Котоко. През 2009 година пристига в Европа, след като е привлечен от швейцарския Базел. С този тим за две години записва 43 мача и 1 гол, сред които и две победи над българския ЦСКА в плейофите за Лига Европа същия сезон. През 2011-а е продаден на украинския Днипро за 4.5 милиона евро. Украинците го преотстъпват на два пъти – на френския Бастия и на гръцкия Платаниас. През 2014 година Самуел Инкоом се мести в американската Мейджър Сокър Лига, като облича екипа на Ди Си Юнайтед. Следващата година ганаецът отново е в Европа, за да защитава цветовете на португалския Боависта. За тима от Порто изиграва 8 мача, а в началото на миналата става съотборник с камерунската звезда Самуел Ето'o в Турция.

От днес гей браковете са разрешени в Словения

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/02/24/2924226_ot_dnes_gei_brakovete_sa_razresheni_v_sloveniia/?ref=rss


Словения разреши от днес еднополовите бракове със закон, но все още не позволява на гей двойките да осиновяват деца заедно.

Първата сватба между две жени ще се състои ще се състои в неделя в Марибор, заяви ръководителката на брачната служба в града Ксения Клампфер пред агенция "Ройтерс".

Ние сме много щастливи и горди, че ще извършим първото еднополово бракосъчетание, каза тя.

Законът бе приет преди десет месеца, след като през 2015 г. словенците отхвърлиха на...

Повече от половината язовири у нас са в неизправно състояние

http://www.moreto.net/novini.php?n=344894

Повече от половината язовири у нас са в неизправно състояние, сочи проверка на прокуратурата. Зам. главният прокурор Ася Петрова допълни, че 81 язовира са в предаварийно състояние. Масово не се изпълняват указанията за безопасност.

Иракските сили навлязоха в първия западен квартал на Мосул

http://www.cross.bg/grada-kvartal-mosyl-1535803.html

/КРОСС/Елитни иракски сили са навлезли в квартал в западната част на град Мосул за първи път след началото преди 4 месеца на офанзивата за отвоюването на града, съобщиха иракски военен командир, цитиран от "Франс прес". Сами ал Ариди, генерал-лейтенант от службата за борба с тероризма, уточни, че неговите мъже са превзели военна база и село югозападно от Мосул и са навлезли в жилищен квартал на града. "Ние атакувахме и напълно контролираме базата Газлани, ние също така завзехме Тал ал Раян... и ние атакуваме квартал Ал Маамун", посочил той. Иракските сили превзеха източната част на Мосул преди месец, а в неделя предприеха настъпление срещу западната страна на река Тигър, която разделя града. Оттогава те отвоюваха няколко отдалечени села и пустинни района в близост до града. В петък иракските командири потвърдиха, че правителствените сили имат пълен контрол върху летището, което се намира в южния край на града.  

Жертвите от атаките в Брюксел ще получат статут на пострадали от война

http://offnews.bg/news/n_1/n_648165.html

Жертвите на атентатите в Брюксел от миналата година ще получат статут на пострадали от война, съобщиха местни медии, цитирани от БТА. Правителството ще гласува днес законопроект, който осигурява на оцелелите от терористичните нападения права, каквито са били присъдени на пострадалите от Втората световна война. Предвижда се обхванатите от този закон да имат правото на безплатно лечение и на пенсия, докато са живи. Размерът на пенсията ще бъде преценяван поотделно, като максималната стойност е 20 330 евро на година (1694 евро на месец). Медиите отбелязват, че законопроектът обхваща и чужденците, пострадали при атентатите. На 22 март миналата година терористи от "Ислямска държава" взривиха три бомби на летището и в метрото на Брюксел. Загинаха 32-ма души, а ранените бяха 340, от които 62-ма пострадаха тежко

Revlon започва партньорство с Amazon, за да засили онлайн присъствието си

http://www.investor.bg/novini/346/a/revlon-zapochva-partniorstvo-s-amazon-za-da-zasili-onlain-prisystvieto-si-234592/

Сътрудничеството е част от усилията на козметичната компания да възстанови позициите си пред новите брандове в сектора

Виталий Чуркин бе погребан с военни почести в Москва (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/vitalij-churkin-be-pogreban-s-voenni-pochesti-v-moskva-snimki-2006063

Постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин, който почина в Ню Йорк на 20 февруари, бе погребан днес с военни почести на Троекуровското гробище в покрайнините на Москва, предаде ТАСС. Преди това в траурната зала на Центр

Извършва се частичен ремонт на тротоарна настилка пред читалище „Искра“

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/izvyrshva-se-chastichen-remont-na-trotoarna-nastilka-pred-chitalishte-iskra-2006064

В отговор на жалби от граждани Кметът на Община Велико Търново Даниел Панов разпореди извършването на частичен ремонт на тротоарната настилка пред читалище „Надежда“.

Тротоарът, който свързва пешеходните части на улиците „Мармарлийска“ и „Бачо Киро“ беше в лошо състояние и затруднява

В Банско засадиха предпролетно 2 000 луковици лалета и зюмбюли

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/v-bansko-zasadiha-predproletno-2-000-lukovici-laleta-i-ziumbiuli-2006066

С първите слънчеви лъчи започна засаждането на  2 000 луковици лалета и зюмбюли в Банско.

Зелените площи в центъра на курортното градче ще бъдат изпъстрени в различни багри след месец, когато се очаква да се разцъфтят първите пролетни цветя. Екипът на отдел „Озеленяване“ към Община Б

Ясни правила и улеснения в Наредба за приемане на ученици в първи клас на общинските училища на територията на град Велико Търново

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/iasni-pravila-i-ulesneniia-v-naredba-za-priemane-na-uchenici-v-pyrvi-klas-na-obshtinskite-uchilishta-na-teritoriiata-na-grad-veliko-tyrnovo-2006067

Приемането на учениците в първи клас на общинските училища в град Велико Търново за учебната 2017/2018 година ще  става, съгласно нова Наредба за приемане на ученици в първи клас на общинските училища в град Велико Търново, приета на сесия на общинския съвет.
Наредбата обхваща процеса на обя

Земеделците могат да заверяват еднодневните договори онлайн

//dariknews.bg/regioni/dobrich/zemedelcite-mogat-da-zaveriavat-ednodnevnite-dogovori-onlajn-2006070

Земеделските стопани вече могат да заверяват онлайн еднодневни договори, напомнят от Инспекцията по труда. Стартира работата на новия програмен продукт за издаването на образците https://ednodnevni.gli.government.bg/ipsts, ко

140 хиляди обезщетение за смъртта на Лора

//dariknews.bg/regioni/varna/140-hiliadi-obezshtetenie-za-smyrtta-na-lora-2006071

Варненският окръжен съд уважи предявените искове от Нели Петрова срещу «ЗАД Армеец» за сумата от 140 000 лв. обезщетение за претърпените неимуществени вреди – причинени болки и страдания от смъртта на дъщеря й Лора, починала при пътно-транспортно произшествие на 17.07.2011 г.

Тази су

Каква е най-честата причина за инциденти с газови бутилки?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/kakva-e-naj-chestata-prichina-za-incidenti-s-gazovi-butilki-2006068

Инцидентите с газови бутилки през 2016-а са били 248, като са се увеличили спрямо предходните три години, когато са били между 199 и 217, съобщават от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.
 
През първия месец на настоящата година тези инциден

Млада жена загина при катастрофа в Кирковско

//dariknews.bg/novini/bylgariia/mlada-zhena-zagina-pri-katastrofa-v-kirkovsko-2006062

22-годишна жена е загинала при катастрофа на пътя между кирковските села Дружинци и Чакаларово около 22.30 часа в четвъртък, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Кърджали.
 
Жената е пътувала в ав

Италиански лекар заработвал като готвач по време на дежурство

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6077171

Италиански лекар заработвал като готвач по време на дежурствоЛекар в болница в южния италиански град Неапол използвал дежурствата си, за да работи като готвач в съседен ресторант, съобщи агенция АНСА, цитирана от БГНЕС. При проверка в медицинското заведение са разкрити масови нерегламентирани отсъствия на лекари. Колега на готвача играел тенис и си пазарувал, вместо да е на разположение на пациентите.

Важно: Божидар Димитров ще раздава автографи.... От 12 до 13 часа на Трети март

http://offnews.bg/news/n_1/n_648162.html

Националният исторически музей (НИМ) ще работи на Националния празник на България - 3 март 2017 г. от 9:00 до 17:30 ч, обявиха от музея. По случай празника на Освобождението на България всички исторически книги, собственост на НИМ, включително и излезлите първи четири книжки от поредицата „Колекциите на Националния исторически музей”, ще бъдат намалени с 50%. От 12,00 до 13,00 часа на 3 март директорът на НИМ Божидар Димитров ще раздава автографи на своите авторски книги, уточняват от музея в нарочно прессъобщение. Преди два дни Министерството на културата обяви конкурс за мястото на досегашния шеф на музея, който е несменяем титуляр на поста от 2001 година, въпреки че би трябвало да е с 5-годишен мандат.

Доналд Тръмп: ЕС е прекрасен и аз напълно го подкрепям

http://www.investor.bg/sasht/337/a/donald-trymp-es-e-prekrasen-i-az-napylno-go-podkrepiam-234620/

Регулациите в САЩ са извън контрол, смята американският президент и обещава нови облекчения за бизнеса

"Пътуващите сандъчета" се нуждаят от още книги за децата, всеки може да дари

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2017/02/24/2924225_putuvashtite_sanducheta_se_nujdaiat_ot_oshte_knigi_za/?ref=rss


"Пътуващите сандъчета" се нуждаят от нови книги, съобщиха координаторите на проекта на Българска библиотечно-информационна асоциация от фондация "Детски книги".

По инициативата, от 2015 година из библиотеки и училища в България пътуват близо 60 сандъчета с нови детски книги. Сандъчетата гостуват на децата 2 месеца, след което заминават за следващата библиотека или училище. "Те обаче не са достатъчни, защото имаме двойно повече заявки. Затова събираме нови детско-юношески книги,...

Йордан Бозов - най-добър баскетболист в България за 2016 г.

https://www.24chasa.bg/sport/article/6077156

Йордан Бозов - най-добър баскетболист в България за 2016 г.Министърът на младежта и спорта Даниела Дашева връчи на Йордан Бозов наградата за най-добър баскетболист у нас за 2016 г., съобщиха от пресцентъра на Министерството. Йордан Бозов, капитан на „Рилски спортист“, спечели приза за най-добър състезател в България. Колегата му Александър Везенков от „Барселона“ беше отличен като най-добър български

Дадоха 7 месеца строг затвор на апаши, крали от тролейбусната мрежа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6077109

Дадоха 7 месеца строг затвор на
апаши, крали от тролейбусната мрежаСлед внесен обвинителен акт и постигнато в съдебната фаза споразумение с Районна прокуратура – Велико Търново двама мъже са осъдени за кражба на проводници от тролейбусна мрежа. Енчо К. е осъден на три месеца лишаване от свобода при строг режим, а наказанието на Сладун М е четири месеца лишаване от свобода при строг режим.

Препълнени газови бутилки са сред най-честите причини за инциденти в бита

https://www.24chasa.bg/novini/article/6077159

Препълнени газови бутилки са сред най-честите причини за инциденти в битаПрепълнени газови бутилки са сред най-честите причини за инциденти в използването им за битови нужди, съобщиха от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор , предава БТА. Анализът на Агенцията показва, че продължават нарушенията на бензиностанции и газостанции, които пълнят газови бутилки за битови нужди,

Изтича срокът за пререгистрацията на земеделските стопани

http://econ.bg/Новини/Изтича-срокът-за-пререгистрацията-на-земеделските-стопани_l.a_i.737970_at.1.html

Изтича срокът за пререгистрацията на земеделските стопани - предупреждават от Министерството на земеделието. Кандидатите за субсидии през 2017 г...

Владо Кузов стажант в съда

http://offnews.bg/news/n_1/n_648163.html

Осъденият за блудство с малолетен бивш депутат Владимир Кузов е стажант в съда, съобщи bTV . Кузов възнамерява да работи като магистрат. През 2006 г. бившият атакист бе отстранен от парламента заради педофилски действия и блудство. През 2009 г. съдът го обяви за виновен и му наложи 3-годишна условна присъда. Днес обаче той се кани да превърне правото в своя професия и вече е на шестмесечен стаж в съда. „Нищо не ми пречи, знаете, че беше политическо дело”, коментира той пред bTV. Кузов смята, че е осъден несправедливо и делото му трябва да бъде възобновено, но в България почти нямало качествени съдии. „Мен ме интересува целият океан на правото... гражданското е океан, а наказателното е море”, добавя той.

Израел няма да издава визи на служители на "Хюман райтс уоч"

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/02/24/2924219_izrael_niama_da_izdava_vizi_na_slujiteli_na_hjuman/?ref=rss


Израел вече няма да издава работни визи на чуждестранни служители на международната правозащитна организация Human Rights Watch, която обвинява в пристрастност.

Това съобщи днес самата организация, като нарече мярката "шокираща". Human Rights Watch поиска преди месеци виза за новия директор на отдела, отговарящ за Израел и палестинските територии - американския гражданин Омар Шакир.

На 20 февруари израелските власти заявиха, че отхвърлят молбата, тъй като според тях тя...

Най-малко 41 загинали при атентат в Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6076951

Най-малко 41 загинали при атентат в СирияНай-малко 41 души, повечето от които подкрепяни от Турция сирийски бунтовници, загинаха днес при самоубийствен атентат с кола бомба близо до Ал Баб, Северна Сирия, предаде Ройтерс, като се позова на местни източници. Убити били 35 опозиционни бойци и шестима цивилни, цитира БТА. Сирийската опозиционна агенция Касиун, цитирана от Асошиейтед прес,

Изпечени крадци, току-що излезли от затвора, пипнати да обират кафе машина в Търново

https://www.24chasa.bg/novini/article/6076994

Изпечени крадци, току-що излезли от затвора, пипнати да обират кафе машина в ТърновоСлужители на полицейското управление във В. Търново установиха в момент на кражба от кафе автомат двама рецидивисти с цял списък присъди, излезли от затвора преди дни, съобщи МВР. Вчера в 02,30 ч. е получен сигнал за съборен на пътното платно на ул. «Колоня Товар» в областния град кафе автомат. Пристигналият на мястото полицейски екип е установил

Предадоха на съд управител на варненска фирма, ощетил дружеството си чрез неизгодни сделки

http://www.moreto.net/novini.php?n=344886

По обвинителен акт на Окръжната прокуратура във Варна е предаден на съд 53-годишният управител на „Еффект“ ООД Любомир Кр. 53-годишният мъж от Тервел сключил две неизгодни сделки с друго юридическо лице, с което причинил значителни вреди на дружеството си в размер на 33 600 лева, съобщиха от съда за Moreto.

Пътничка пострада, след като автобус наби спирачки във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=344888

63-годишна пътничка с автобус е получила контузии, след като шофьора набил рязко спирачки. До внезапното спиране се стигнало, защото автомобил отнел предимството на колата на градския транспорт в района на спирка „Явор“, посочиха от пресцентъра на полицията за Moreto.

Правителството подготвя намаляване на административните такси за бизнеса

http://www.moreto.net/novini.php?n=344871

Правителството подготвя намаляване на административната тежест за бизнеса, каза премиерът Огнян Герджиков при откриването на форума "Пътна карта на бизнеса - 2017". "Имаме нужда от подобни форуми и съм убеден, че той ще даде резултати, защото просперитетът се дължи най-вече на икономиката, а нашето правителство има амбицията да направи няколко положителни стъпки за по-добър бизнес климат", посочи Герджиков.

Пет години след наводнението в Бисер е обвинен бившият областен управител на Хасково

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/02/24/2924220_pet_godini_sled_navodnenieto_v_biser_e_obvinen/?ref=rss


Бившият областен управител на Хасково Ирена Узунова беше привлечена като обвиняема за наводнението в село Бисер, съобщава "Фокус". Така пет години след трагедията прокуратурата посочи за първи път конкретен човек като виновен за инцидента, при който загинаха общо 11 души, а десетки къщи бяха разрушени.

Тогава се скъса стената на язовир "Иваново" и рано сутрин няколкометрова вълна залива селото, което се намира на около 10 километра надолу по течението на изтичащата от язовира река...

Планирани прекъсвания на електрозахранването на територията на Западна България, обслужвана от ЧЕЗ

http://www.cross.bg/hristo-georgi-vasil-1535802.html

/КРОСС/ЧЕЗ Разпределение осъществява амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти. Компанията всекидневно извършва дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на електрически табла, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене, профилактика на трафопостове и други. Успешната реализация на тези мерки налага кратковременни прекъсвания на електрозахранването. Във връзка с осъществяване на посочените по-долу планирани прекъсвания на електрозахранването на територията, обслужвана от ЧЕЗ, за периода 27 февруари - 05 март 2017 г. включително, се налагат кратковременни оперативни превключвания с цел обезопасяване на съоръженията за работа, осигуряване на алтернативно захранване за част или всички засегнати клиенти и последващо включване на съоръженията, върху които са извършвани планирани дейности. ОБЛАСТ СОФИЯ-ГРАД Община Банкя На 28.02.2017 г. /09:00 - 16:15 ч./ - Банкя, общ. Столична - Алеко Константинов 10; Александър Стамболийски 1, 10, 11, 12, 19, 21, 23, 27, 30, 32, 34, 6, 6а, 7, 8; Беласица 6; Братя Миладинови 2, 2б, 4, 6, 8; Добруджа Княз Борис I/Д.Благоев/ Пазара, Търговски Обект, 12, 14, 16, 18, 22, 24, 26, 28, 32, №4, кв.43; Лутраки/Свилен Русев/1, 3, 5; Отец Паисий 7; УПИ ХХVIIІ-229, 2258 кв.119 На 28.02.2017 г. /09:15 - 16:15 ч./ - Банкя, общ

6 г. затвор за мъж, изнасилил момиче в дамска тоалетна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6077148

6 г. затвор за мъж, изнасилил момиче в дамска тоалетна6 години затвор при първоначален строг режим за Ивайло Д., който с принуда и заплахи изнасилил момиче в тоалетна на заведение, наложи Плевенският окръжен съд. На 17 януари 2015 г. Ивайло с прозвището Кошчей и девойката, които се познавали, се срещнали случайно в дискотека, но били в различни компании.

300 млн. души по света страдат от депресия

https://www.actualno.com/asia/300-mln-dushi-po-sveta-stradat-ot-depresija-news_595881.html

Над 300 млн. души по света от всички възрасти страдат от депресия. Това се равнява на 4,4% от глобалното население, съобщи Световната здравна организация (СЗО), подчертавайки, че това е 18% ръст за десетилетие.Световната икономика губи около 1 трилион долара годишно заради намале

Фейсбук скърби за Роро Кавалджиев: Отиде си най-позитивният човек

https://www.24chasa.bg/novini/article/6077132

Фейсбук скърби за Роро Кавалджиев: Отиде си най-позитивният човек                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Проф. Йотов: Очаквам след 6 месеца пациентът с иновативната протеза да ходи сам

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6077107

Проф. Йотов: Очаквам след 6 месеца пациентът с иновативната протеза да ходи самТазовата туморна хирургия ще се развива още, но най ми се иска да се създаде национален център за лечение у нас, казва проф. д-р Андрей Йотов, дмн. Той е  началник на Клиниката по ортопедия и травматология в университетската болница “Софиямед”. Специализирал е в реномирани центрове и болници в САЩ, Швейцария, Холандия, Великобритания, Франция,

Узунов: Няма личен мотив и реваншизъм при отстраняването на Георги Костов

http://www.cross.bg/yzynov-georgi-otstranyavaneto-1535801.html

/КРОСС/ Няма личен мотив и реваншизъм при отстраняването на Георги Костов, заяви служебният вътрешен министър Пламен Узунов. Причините и мотивите, за да поискам отстраняването му, са резултатите от проверки за оказван натиск върху полицейски служители по политически причини, каза още Узунов. Това е поводът да поискам от МС да бъде освободен. Няма да коментирам поведението на вече бившия главен секретар и изявленията му пред медиите, лаконичен беше Узунов. В академията на МВР се проведе национално съвещание, свързано с изборите, на което присъстваха премиерът Огнян Герджиков и главният прокурор Сотир Цацаров. Изпълняващият длъжността главен секретар на МВР Георги Арабаджиев каза, че основните теми са били две - по време на предизборната кампания да не допуснат нарушения на реда и да не допуснат да се извършва престъплението купуване и продаване на гласове.  

Загубата на RBS се задълбочава

http://www.investor.bg/evropa/334/a/zagubata-na-rbs-se-zadylbochava-234617/

Миналото на британската банка продължава да се отразява на бъдещото ѝ

Блъснаха 7-годишен в Първомай, мъж и жена се преобърнаха на магистралата

https://www.24chasa.bg/region/article/6077100

Блъснаха 7-годишен в Първомай, мъж и жена се преобърнаха на магистралатаДете е пострадало при пътен инцидент вчера в Първомай, съобщиха от полицията. Според предварителната информация около 8 часа на ул. “Цариградска” хонда е ударила 7-годишен пешеходец. След прегледи в болница момчето е освободено за домашно лечение. Колата управлявал 54-годишен жител на село Татарево, който е тестван за алкохол,

Герджиков: "Помолих" Георги Костов за оставка, за да не бламирам вътрешния министър

http://www.mediapool.bg/gerdzhikov-pomolih-georgi-kostov-za-ostavka-za-da-ne-blamiram-vatreshniya-ministar-news260595.html

Служебният премиер Огнян Герджиков призна, че е "помолил" главния секретар на МВР да си подаде оставката, но отрече да му е оказвал "натиск", както твърди отстраненият вече Георги Костов. "Ако нарича "натиск" това, да го помоля да си подаде оставката, това наистина е жесток натиск. Смятам, че беше съвършено коректно от моя страна, след като министърът на вътрешните работи е свалил доверие от него, след като има сериозни нарушения от страна на главния секретар. Аз не бих си позволил да бламирам министъра на вътрешните работи", коментира Герджиков в петък. По повод на информацията, че има запис на разговора, проф. Герджиков заяви, че ще се радва той да е записан, защото там имало нещо, което не е в полза на Георги Костов. Костов бе отстранен с указ на президента Румен Радев по искане на служебното правителство. Служебният вътрешен министър Пламен Узунов твърди, че досегашният главен секретар на МВР е оказвал натиск за отстраняването на десет служители на МВР по политически причини в периода 2015-2016 г. Самият Костов отрича това и казва, че самият той бил подложен на натиск, дори заплаха, от страна на Узунов. Поради тази причина той е подал два сигнала до прокуратурата, която преди ден обяви, че е започнала проверка.

МЗ ще обсъжда с директорите на болниците как да намали дълговете

http://offnews.bg/news/n_1/n_648159.html

Дълговете на болниците продължават да се увеличават, затова здравното министерство планира да събере директорите на лечебните заведения, за да обсъдят начини за намаляването на задълженията.  Това стана ясно от думите на зам.-министъра на здравеопазването Любомир Гайдов.  Дълговете на държавните болници в момента са 417 млн. лева, а тези на общинските болници - 91 млн. лева. Само за последното тримесечие на 2016 г. дълговете на болниците са се увеличили с 33 млн. лева, обясни Гайдов.  Сред болниците с най-много дългове са многопрофилните болници в Стара Загора, Бургас и Пловдив, болница "Пирогов", Онкологията в София, Университетската болница "Св. Иван Рилски" в столицата и "Св. Георги" в Пловдив.  В момента предстои проверка на финансовите данни от болниците, тъй като има разминавания в цифрите, обясни Гайдов.  До ръководствата на болниците вече са изпратени писма с искане за срещи, за да се разбере какво предлагат те за намаляването на дълговете.  От думите на зам.-министъра стана ясно, че министерството е поискало от финансовия министър да отпусне средства за увеличаване на парите за капиталови разходи в МЗ. Гайдов обясни, че част от първоначално заложените 15 млн. лева за капиталови разходи предишното ръководство на министерството е раздало част на редица болници, като не е съвсем ясно по какви критерии е станало това.  Гайдов допълни, че министерството се е заело и с приемане на нормативни актове, с които ведомството е изостанало, както и изработване на план-график за нормативните актове, които ще трябва приоритетно да приеме и новия здравен министър.  Към момента липсват 24 нормативни акта, посочи Гайдов. Той напомни, че има и множество актове, които са отменени или оспорени. Само за миналата година са оспорени 27 нормативни акта, като половината са вече отменени, а за останалите се чака решение на съда.  МЗ е определило 9 приоритетни наредби, които трябва да бъдат издадени в най-кратки срокове. Сред тях са: Наредба за утвърждаване на стандарти за ранно детско развитие и Наредба за основните изисквания, на които трябва да отговарят устройството, дейността и вътрешният ред на лечебните заведения за извънболнична помощ, хосписите и медицинските факултети и факултетите по дентална медицина на висшите училища, както и здравните изисквания към тях. Трябва да бъде издадена и Наредба за изменение и допълнение на наредба 22 от 2007 г. за условията и реда за регистриране и отчитане на дейностите по експертиза, вземане, присаждане, обработка, преработка, съхраняване и етикетиране на тъкани и клетки и за изготвяне на ежегодни отчети на лечебните заведения.

62-годишна великотърновка дава шанс за живот на трима болни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6077037

62-годишна великотърновка дава
шанс за живот на трима болниНа 23 февруари т.г. пациент на МОБАЛ "Д-р Ст. Черкезов" - 62-годишна жена от Велико Търново, изпада в мозъчна смърт, в следствие на тежък вътремозъчен кръвоизлив - мозъчен хеморагичен инсулт. Въпреки грижите на медиците и след констатацията на мозъчната смърт, близките взеха хуманното решение да дарят органите и така да спасят живота на други

Борисов: След всяко управление на БСП идва някакъв модел

https://www.24chasa.bg/novini/article/6077128

Борисов: След всяко управление на БСП идва някакъв моделСанират малки и средни фирми, а големите строят мостове и виадукти. Всичко друго е политическа атака и лековати приказки. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след двучасова среща с Камарата на строителите в България. "Цените вече паднаха. На санирането отидохме на 115 лева, на което вече и не може да се прави.

МЗ обсъжда спешни мерки за ограничаване на дълговете на болниците

https://www.actualno.com/healthy/mz-obsyjda-speshni-merki-za-ogranichavane-na-dylgovete-na-bolnicite-news_595877.html

Министерство на здравеопазването е поискало от държавните и общински болници детайлна информация за натрупаните дългове и просрочията по тях. Инициирани са срещи с ръководствата и акционерите в лечебните заведения с цел в кратки срокове да бъдат обсъдени мерки за преодо

С наближаването на избори Чехия взема на мушка проруската дезинформация

http://www.mediapool.bg/s-nablizhavaneto-na-izbori-chehiya-vzema-na-mushka-proruskata-dezinformatsiya-news260594.html

В Чехия заработи орган за борба с дезинформацията с наближаването на парламентарните и президентските избори в момент, когато Москва е обвинявана от НАТО и ЕС, че води дезинформационни кампании, за да влияе върху политиката на други страни, предаде Франс прес в петък. Центърът за борба с тероризма и хибридните заплахи (ЦБТХЗ) бе учреден към вътрешното министерство в началото на годината. "Една от задачите на центъра е да разкрива евентуални атаки срещу свободните избори", заяви вътрешният министър Милан Хованец. Сред задачите на службата, в която работят двадесетина специалисти, е да анализира равнището на опасност от невярната информация за националната сигурност и да предлага контрамерки. Следващите парламентарни избори в Чехия са планирани за октомври, а президентските - за януари. "Една отговорна държава трябва да реагира на неверни информации, както и на кибератаките, които зачестяват. Не можем да се преструваме, че не сме в течение на усилията, които полага една чужда държава", заяви чешкият премиер Бохуслав Соботка, който грижливо избегна да назове конкретна страна. Чешкият генерал Петър Павел, който ръководи Военния комитет на НАТО, неотдавна заяви на натовската конференци в Прага, че руската пропаганда се стреми "да сее паника и страх с широк набор от средства" в услуга на "усъвършенствана пропаганда срещу страните членки на НАТО". Тази седмица генерал Павел повтори тези думи пред медиите в Германия, където също се произвеждат парламентарни избори тази година. Според чешкия министър на отбраната Мартин Стропницки дезинформационните кампании отразяват "злонамерено желание да се предизвикат напрежение, несигурност и страх сред хората". Министърът реагираше на неотдавнашното разпространяване на неверни твърдения за изнасилване, извършено от германски войници от силите на НАТО в Литва. В публикувания в края на 2016 г. годишен доклад на чешкото разузнаване пък се говори за опити "да се отслаби информационният потенциал (на Чехия) чрез внедряване в медиите и интернет и масово разпространяване от руската държава на пропаганда и дезинформация". Опасността дезинформацията да повлияе на изборни резултати е реална, смята Якуб Янда, заместник-директор на мозъчния тръст "Европейски ценности". Според него съществуват около 40 сайта на чешки език, като www.skrytapravda.cz или www.ac24.cz, които разпространяват "неверни или преувеличени" информации и чиято дейност често пъти може да се припише на Русия. Чешките прозападни политици са атакувани от тези сайтове, а други политици са възхвалявани за прокремълските си позиции, казва Янда. "Ето защо тези сайтове подкрепят президента Милош Земан и комунистическите или крайнодесни опозиционни партии", заявява той. Земан е избран за първи мандат в началото на 2013 г. Заема антимигрантски, проруски и прокитайски позиции и често критикува новия център, обвинявайки го, че е "орган на цензурата". Според Янда голяма част от разпространяваните от тези сайтове информации са изфабрикувани от чехи, които често пъти са близки до сваления през 1989 г. тоталитарен режим, а днес недоволстват, че страната им е член на западните структури. Според анкета на агенция СТЕМ цели 25 процента предпочитат тези "алтернативни" сайтове пред традиционните медии. "Трябва да можем да даваме обяснения в отговор на дезинформациите. Трябва да се реагира в същата минута или в същия час, иначе няма смисъл", подчерта Хованец на учредяването на ЦБТХЗ. Центърът използва Туитър акаунта @CTHH_MV за информиране на обществеността и показване на манипулирани кадри. Неговите експерти първи откриха, че излъчван из цял свят видеоклип, за който се твърдяло, че показва "ислямски мигранти" при опит за изнасилване "някъде в Европа", в действителност показва нападение над жителка на Прага от нейни сънародници наркодилъри. Опровергаването на този опит за дезинформация с неизвестен произход е сред първите успехи на новата служба. По БТА

Предадоха на съд ало измамник, завлякъл 5 старици с 24 180 лв.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6077070

Предадоха на съд ало измамник, 
завлякъл 5 старици с 24 180 лв.Районна прокуратура – Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 57-годишен мъж за извършени „телефонни измами“. Обвинението срещу него е за това, че в периода от 8 до 29 октомври миналата година в град Дебелец и във Велико Търново „ужилил” пет старици с общо 24 180 лева. След предварителен сговор с неизвестен извършител, Христо К.

Учат пчели да играят футбол (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6077121

Британски изследователи учат пчели да играят футбол, като насекомите се оказали изключително възприемчиви и дори подражавали на чужди модели, пише в. "Дейли мейл", цитиран от БТА. За пръв път пчелите доказаха, че могат да се научат на умения и дори да "усъвършенстват техниката" си, отчитат учените. Обитателки на кошер били обучени от специалистите

Директорът на Фонда за лечение на деца Владимир Пилософ подаде оставка

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/02/24/2924211_direktorut_na_fonda_za_lechenie_na_deca_vladimir/?ref=rss


Директорът на Центъра "Фонд за лечение на деца" проф. Владимир Пилософ е заявил писмено желанието си да бъде освободен от поста, съобщи пресцентърът на здравното министерство. Така той изпревари намерението на ведомството да го отстрани, за което се разбра вчера.

Министър Илко Семерджиев приема оставката и освобождава проф. Пилософ от длъжност, считано от 6 март, уточняват от МЗ. Дотогава трябва да застъпи новият директор, който обаче още не е известен.

Повод за заплахата...

"Гугъл" подаде съдебна жалба срещу "Юбер" за кражба на технологии

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2017/02/24/2924213_gugul_podade_sudebna_jalba_sreshtu_juber_za_krajba_na/?ref=rss


Американският интернет гигант "Гугъл" (Google) подаде жалба срещу компанията за споделени превози "Юбер" (Uber) и филиала ѝ за автономни камиони, като я обвини, че е спечелила над половин милиард долара за негова сметка, съобщава БТА.

Жалбата е подадена от "Уеймо" (Waymo), бившата Google car, пред съд в Сан Франциско. Според нея "Юбер" и филиалът за самоуправляващи се камиони Отто (Otto) са присвоили интелектуална собственост на компанията, за да си спестят рискове, време и разходи,...

Пламен Узунов: Няма личен мотив и реваншизъм при отстраняването на Костов

https://www.24chasa.bg/novini/article/6077108

Пламен Узунов: Няма личен мотив и реваншизъм при отстраняването на КостовМинистърът на вътрешните работи Пламен Узунов обяви, че няма личен мотив и реваншизъм при отстраняването на главния секретар на МВР Георги Костов. "Всички мотиви съм изложил в искането си за отстраняването пред министерския съвет и те са в резултат от проверки за оказван натиск върху служители на МВР по политически причини", добави още Узунов,

Турски митничари спрели автомобил с 145 000 таблетки наркотик, минал през Лесово?

https://www.24chasa.bg/region/article/6077076

Турски митничари спрели автомобил с 145 000 таблетки наркотик, минал през Лесово?145 хиляди таблетки наркотик са заловени при опит да бъдат вкарани от България в Турция през ГКПП Хамзабейли/Лесово, съобщава турският информационен сайт Хаберлер. Според информация в сайта заловените таблетки тежат 43 кг. Заранената пратка била открити в товарен автомобил с германска регистрация. Хапчетата са били скрити в куфар.

Махат Пилософ от шеф на фонда за деца на 6-ти март

https://www.24chasa.bg/novini/article/6077048

Махат Пилософ от шеф на фонда за деца на 6-ти мартПроф. Владимир Пилософ е заявил днес писмено желанието си да бъде освободен от заеманата длъжност директор на Фонда за лечение на деца, съобщиха от пресцентъра на здравното министерство Освобождението е по искане на министъра на здравеопазването, считано от 6 март 2017 г. До тогава дейността трябва да бъде предадена на новия директор.

Владо Кузов иска да става съдия

http://www.mediapool.bg/vlado-kuzov-iska-da-stava-sadiya-news260593.html

Бившият депутат от "Атака" Владимир Кузов, който бе осъден за блудство с малолетен, сега стажува в Софийския районен съд и има намерение да става съдия, съобщи бТВ. Той смята да заеме лично с проблема с липсата на качествени съдии в България, каквито сега в страната почти нямало. "Мен ме интересува целият океан на правото... гражданското е океан, а наказателното е море", коментира Кузов. Той допълва, че условната му присъда не пречи той да стане магистрат. "Нищо не ми пречи, знаете, че беше политическо дело", коментира Кузов. Той смята, че е бил осъден несправедливо и делото му трябва да бъде възобновено. Сега действащото законодателство обаче пречи на Владимир Кузов да стане магистрат. Съдебният закон изрично забранява за съдия, прокурор, следовател да бъде назначено човек, който е осъждан на лишаване от свобода за умишлено престъпление, независимо от реабилитацията. В случая присъдата на Кузов е именно лишаване от свобода с отсрочено изпълнение на наказанието, което в обществото е придобило популярно като "условна присъда".

Не знаех нищо за НАТО и други цитати на деня от Доналд Тръмп

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/02/24/2924209_ne_znaeh_nishto_za_nato_i_drugi_citati_na_denia_ot/?ref=rss


Президентът на САЩ Доналд Тръмп даде интервю на агенция "Ройтерс", в което говори за отношението си към Европейския съюз, за ядреното разоръжаване и отношенията с Русия, за действията на Китай в Южнокитайско море. "Дневник" представя избрани цитати от него.

На въпроса дали подкрепя ЕС като управленска структура:

"Да, със сигурност. Имам много добри отношения с ЕС. Но мислех, че Великобритания ще се изтегли от Брекзит и бях прав... Но абсолютно подкрепям ЕС, мисля, че е...

Китай обмисля облекчена процедура за IPO за някои технологични компании

http://www.investor.bg/aziia/336/a/kitai-obmislia-oblekchena-procedura-za-ipo-za-niakoi-tehnologichni-kompanii-234607/

Китайските пазари изостават от нюйоркската фондова борса (NYSE) и Nasdaq по отношение на технологичните първични публични предлагания

Несръчен шофьор се заби в билборд край врачанското с. Хърлец

https://www.24chasa.bg/region/article/6077101

Несръчен шофьор се заби в билборд край врачанското с. ХърлецШофьор се заби с „Мазда“ в билборд тази сутрин край врачанското с. Хърлец след опит да изпревари движеща се пред него кола. Шофьорът на изпреварваното БМВ обаче свил рязко вляво заради дупка на пътя и японското возило се натресло в него с висока скорост. От удара изпреварващата кола буквално отскочила от асфалта и се забила в крайпътния билборд.

Над 60% от бургазлии одобряват новото строителство в града

https://www.24chasa.bg/novini/article/6077102

Над 60% от бургазлии одобряват новото строителство в градаОрганизацията на транспорта, безработицата и ниските доходи са най-големите проблеми на Бургас Близо 62% от бургазлии имат положително отношение към новото строителство, показват резултати от представително изследване на "ЕСТАТ", проведено сред жители на града. Едва 6,5% категорично не го одобряват,

Консулът на Турция: В Пловдив се чувствам като у дома си

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/konsulyt-na-turciia-v-plovdiv-se-chuvstvam-kato-u-doma-si-2006060

Хюсейин Ергани поиска съдействие от Здравко Димитров за ремонта на Имарет джамия и реновиране на Турските гробища в Пловдив

500 заявления за гласуване по настоящ адрес е издала община Сливен

//dariknews.bg/regioni/sliven/500-zaiavleniia-za-glasuvane-po-nastoiasht-adres-e-izdala-obshtina-sliven-2006058

Организационно-техническата подготовка на изборите за народни представители за Народно събрание на 26 март 2017 година е ангажимент на областните управители и на кметовете на общините, но община Сливен създава условия за работа на секционните избирателни комисии, съобщи секретарят на община Сливен

Апаш замерил мъж мъж от Берковица с камък

https://www.24chasa.bg/novini/article/6077062

Апаш замерил мъж мъж от Берковица с камък
Мъж от Берковица е приет в болница, след като бил замерен от апаш с камък, съобщиха от ОД на МВР- Монтана. Нападението станало на 23 февруари около 11,25 часа. Лекарите от Филиала за спешна медицинска помощ подали сигнал в РУ Берковица за пострадалия с разкъсна рана в крака, който твърди, че е ударен с камък.

Половината от германците са против облекчаването на дълга на Гърция

http://econ.bg/Новини/Половината-от-германците-са-против-облекчаването-на-дълга-на-Гърция_l.a_i.737968_at.1.html

Около половината от германците са против облекчаването на дълга на Гърция, като в същото всеки трима от десет анкетирани желаят затъналата в дългове...

Започна изграждането на модерна еко детска градина в "Меден рудник"

http://www.cross.bg/gradina-obychenie-detska-1535799.html

/КРОСС/ Община Бургас започна изграждането на модерна еко детска градина в комплекс "Меден рудник". Нейната сграда ще бъде с висок клас на енергийна ефективност, с минимално потребление не енергия и нищожни разходи за отопление. По тези показатели тя ще е единствената по рода си обществена сграда.На първата копка на новото детско заведение присъстваха кметът Димитър Николов, зам.-кметът Йорданка Ананиева, общински съветници и граждани. Водосвет отслужиха свещеници от бургаското духовенство, а деца от ДГ "Надежда" отправиха музикален поздрав към гостите. "Следващата есен детската градина ще отвори врати, ще има интересни кабинети за обучение, много зони за игра. Надявам се по този начин да намалим напрежението и нуждата от места в детските градини, защото именно тук е най-висок процентът на търсене. Всички родители трябва да бъдат спокойни, че децата ще бъдат отглеждани и възпитавани в една добра среда. Веднага след изграждането на детската градина започваме проектирането на новото районно полицейско управление. Имаме да изграждаме още една свързваща улица пред блок 122-ри и така ще затворим с нова инфраструктура целия квартал", каза при откриването на строителството кметът Николов. Детското заведение ще се намира в районния център на "Меден рудник". Тази част на комплекса се утвърждава като район с модерен облик, формиран от изградените обществени и търговски сгради.Изграждането на новата детска градина ще става поетапно

ФБР отхвърлило искане на Белия дом да отрече връзки на Тръмп с руското разузнаване

http://www.moreto.net/novini.php?n=344870

ФБР отхвърлило отправено наскоро от Белия дом искане да отрече медийни съобщения за контакти между предизборния щаб на Доналд Тръмп и руското разузнаване миналата година, съобщи телевизия Си Ен Ен. Телевизията цитира американски висши представители, според които правителството на Тръмп е поискало от ФБР да се намеси, предаде ДПА.

Де Мистура - дипломатът аристократ, който отказва да се предаде

http://www.mediapool.bg/de-mistura---diplomatat-aristokrat-koito-otkazva-da-se-predade-news260592.html

Специалният пратеник за Сирия на ООН Стафан де Мистура има десетилетен опит като посредник в уреждане на международни спорове и никога не губи професионалния си оптимизъм, макар че заема един от най-тежките дипломатически постове в света. През 2014 г. Бан Ки-мун, генералния секретар на ООН по онова време, се обадил на италианско-шведския аристократ и го помолил да стане посредник между воюващите страни в Сирия. Предшественикът му, алжирският политик и дипломат от ООН Лахдар Брахими, се отказа след по-малко от две години, а бившият ръководител на Обединените нации Кофи Анан издържа по-малко от година като специален пратеник за Сирия. Де Мистура обаче продължава да упорства. В момента е домакин на четвъртия кръг от мирните преговори със сирийския режим, макар и самият той да казва, че не очаква пробив. "Решени сме да дадем на сирийците още един шанс да започнат онзи политически процес, който всички твърдят, че искат да започнат", заяви специалният представител на ООН. В рамките на усилията си за прекратяване на близо шестгодишните кръвопролития в Сирия Де Мистура правеше непрестанни совалки между световните сили Русия и САЩ; регионалните играчи Турция, Саудитска Арабия и Иран; и враждуващите фракции в Сирия. Със своите елегантни костюми и очила пенсне в стил 19 век пратеникът на ООН може и да изглежда като човек, който не обича да си цапа ръцете, но не се бои да влиза в спорове, ако това е нужно. Бунтовниците го обвиняват, че облагодетелства правителството, а когато поиска да бъдат прекратени въздушните удари и предложи лично да ескортира джихадистите при извеждането им от Алепо, изглежда разгневи сирийския президент Башар Асад Той не крие недоволството си от това, че новото американско правителство няма ясна стратегия за Сирия. Де Мистура е роден в Стокхолм на 25 януари 1947 г. като син без родина на живеещ в изгнание италиански маркиз и майка шведка, също от аристократичен произход. "Постоянно чувах от баща си колко трудно е да живееш далеч от родината", каза той пред италианския вестник "Пиколо". "Именно затова силно симпатизирам на разселени хора, мигранти и бежанци." Посещава елитна гимназия в Рим, сред чиито възпитаници са бившият президент на "Ферари" Лука Кордеро ди Монтецемоло и президентът на Европейската централна банка Марио Драги. Де Мистура казва, че е избрал кариера в международната дипломация, след като видял как 17-годишно дете загинало от снайперистки огън в Кипър, където работел като стажант към Световната програма на ООН по прехраната. От началото на 70-те години на миналия век е работил за различни служби на Обединените нации в няколко зони на конфликти, включително Косово, Ливан, Ирак, Судан, Еритрея и Сомалия. Преди сирийското назначение беше специален представител на ООН за Афганистан от 2010 до 2011 г., след което беше министър без портфейл в Италия до 2013 г. Женен, с две дъщери, Де Мистура отхвърля слуховете за оставка като пратеник за Сирия. "Това могат да го решат единствено генералният секретар (на ООН) и съпругата ми - в този ред, или почти в този ред", казва той. По БТА

LG G6 ще се подложи на по-високи стандарти за надеждност

http://www.cross.bg/ystroiistvoto-truba-razlichni-1535798.html

/КРОСС/ С по-сериозни тестове и нови функции за безопасност, новият LG G6 вдига летвата LG Electronics (LG) се ангажира да вдигне летвата за надеждност на новия си флагмански модел смартфон G6. Компанията предприе серия от комплексни тестове, които са в пъти по-стриктни от досегашните за износване, които имаха за задача да проучат работоспособността на продукта при подлагане на най-екстремни условия. Тестовете за състаряване и износване изпробват работата на устройството при високи и ниски температури, различна влажност, силно запрашване, водоустойчивост, удароустойчивост, проникване на различни субстанции, изпускане и други потенциални опасни фактори. Тестовете правят оценка на представянето на различни компоненти на смартфона сред които процесора, екрана, батерията, камерата и сензорът за пръстови отпечатъци. Новите комплексни тестове комбинират различни рискови фактори и ги подлагат на изпитание по едно и също време, за да се тества представянето на компонентите в екстремни ситуации. Това се различава от досегашния подход, при който смартфонът се подлага на всеки рисков фактор отделно. За да подобри надеждността, LG също така се фокусира върху два ключови аспекта: загряването на устройството и консумацията на батерията

Някакви „концентрични кръгове” за ЕС се въртят в главата на Юнкер

http://pogled.info/svetoven/evropa/nyakakvi-kontsentrichni-kragove-za-es-se-vartyat-v-glavata-na-yunker.83067

/Поглед.инфо/ Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предложи да се премине към по-либерален модел във функционирането на обединена Европа, който той вижда като общност от „концентрични кръгове”.

Ердоган ще посети Русия на 9 и 10 март

http://pogled.info/svetoven/erdogan-shte-poseti-rusiya-na-9-i-10-mart.83068

/Поглед.инфо/ Президентът на Турция Реджеп Ердоган ще бъде в Русия на 9 и 10 март, съобщи прес секретарят на руският президент Дмитрий Песков.

Най-малко 41 загинали, повечето от които бунтовници, при атентат близо до Ал Баб

http://www.mediapool.bg/nai-malko-41-zaginali-povecheto-ot-koito-buntovnitsi-pri-atentat-blizo-do-al-bab-news260591.html

Най-малко 41 души, повечето от които подкрепяни от Турция сирийски бунтовници, загинаха днес при самоубийствен атентат с кола бомба близо до Ал Баб, Северна Сирия, предаде Ройтерс, като се позова на местни източници. Убити били 35 опозиционни бойци и шестима цивилни. Сирийската опозиционна агенция Касиун, цитирана от Асошиейтед прес, съобщи за 45 убити. По-рано Сирийския център за наблюдение на правата на човека каза, че нападателят камикадзе е взривил управлявания от него автомобил с експлозиви пред два бунтовнически щаба в село Сусиан, предаде Франс прес. Най-малко 29 души били убити, а мнозина - тежко ранени, допълни мониторингова неправителствена организация. Сусиан се намира на 8 километра североизточно от Ал Баб - град в северната сирийска провинция Алепо, който бунтовниците превзеха окончателно от джихадистката групировка "Ислямска държава" вчера, отбелязва Франс прес. Това бе голям успех за Турция, която започна през август военна операция в Сирия за прогонване на ИД, но и на кюрдските милиции, от районите по протежение на двустранната граница. Началото на офанзивата срещу Ал Баб бе поставено през декември. Градът се намира на 25 километра южно от границата с Турция. Ал Баб бе последният голям град под контрола на ИД в сирийската провинция Алепо.

Иракските сили са влезли за първи път в западната част на Мосул

http://www.mediapool.bg/irakskite-sili-sa-vlezli-za-parvi-pat-v-zapadnata-chast-na-mosul-news260590.html

Иракските сили за сигурност са установили пълен контрол над летището на Мосул и са влезли в петък в западната част на града за първи път от началото на операцията за неговото отвоюване от джихадистката групировка "Ислямска държава", предаде Франс прес, като се позова на иракски офицер. Сами ал Аризи, лейтенант от частите за борба с тероризма, съобщи, че елитните подразделения са превзели военната база Газлани и село югоизточно от Мосул. След това те са проникнали в западната част на големия град в Северен Ирак, като са атакували джихадистите в квартал Ал Маамун. Преди четири месеца иракските сили за сигурност започнаха офанзива за отвоюване на Мосул, който бе превзет от "Ислямска държава" през 2014 г. В края на януари те обявиха, че са освободили напълно източната част на града, разделен на две от река Тигър.

Половината германци са против облекчаване на дълга на Гърция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6077049

Половината германци са против облекчаване на дълга на Гърция
Около половината от германците са против облекчаването на дълга на Гърция, като в същото всеки трима от десет анкетирани желаят затъналата в дългове страна да напусне еврозоната, показват резултати от публикувано в петък проучване, съобщава Ройтерс, цитирана от БГНЕС. Според анкета на компанията за проучвания INSA по поръчка на вестник "Билд", 46,

„Престиж-96" е генерален спонсор на баскетболния мач „100% POWER Мач на звездите" за трета поредна година

http://www.cross.bg/godina-prestizh-poredna-1535797.html

/КРОСС/ На 2 април 2017 година в зала „Конгресна" в Двореца на културата и спорта във Варна ще се проведе зрелищното баскетболно шоу „100% POWER Мач на звездите", подкрепено от „Престиж-96" АД като генерален спонсор за трета поредна година, обявиха организаторите на събитието на пресконференция в Министерството на спорта. „Подкрепата ни за спорта и в частност за „100% POWER Мач на звездите" е устойчива и последователна. Щастливи сме, че имаме възможността за трета поредна година „Престиж-96" АД да бъде генерален спонсор на събитието и за четвърта поредна година да подкрепим организаторите на събитието. Освен лидер на пазара, „Престиж-96" АД се стреми да бъде и социално отговорна компания с активна позиция към бъдещето на обществото, в което живеем. Затова и компанията инициира и подкрепя множество инициативи, които имат положителен ефект върху живота на хората. Каузите на компанията ни са основно свързани с младите хора - тяхното образование, личностно израстване, култура, спорт и здравословен начин на живот." сподели Дарина Стоянова, Изпълнителен директор на „Престиж-96" АД. „Мачът на звездите" е сред най-обичаните и очаквани събития от феновете на баскетболния спорт

Мъж застреля индиец и рани друг в щата Канзас, подбудите вероятно са расистки

http://www.mediapool.bg/mazh-zastrelya-indiets-i-rani-drug-v-shtata-kanzas-podbudite-veroyatno-sa-rasistki-news260589.html

Жител на щата Канзас застреля един индиец и рани друг при нападение в бар, което може да е било продиктувано от расистки подбуди, предаде Ройтерс. Ранен е и 24-годишният американец Иън Грилът в ръката и гърдите при опит да спре нападателя. 51-годишният Адам Пюрингтън е обвинен в предумишлено убийство и два опита за предумишлено убийство. Обвиняемият е застрелял 32-годишния Шринивас Кучиботла и е ранил 32-годишния Алок Мадасани в бар-грил "Остинс" в град Олейд, щата Канзас. Според очевидец нападателят извикал "Разкарайте се от страната ми", преди да открие огън. Според бармана той отправил расистки обиди към двамата индийци, съобщи Асошиейтед прес. Посолството на САЩ в Делхи осъди нападението. "САЩ са страна на имигранти и приветстват хора от цял свят за посещения, работа, следване и пребиваване. Властите на САЩ ще разследват случая щателно, макар и да осъзнаваме, че правосъдието е слаба утеха за скърбящите семейства", се казва в изявление на американския шарже д'афер Мерикей Карлсън. ФБР проверява дали нападението е с расистки подбуди. Индия днес е ужасена от убийството, предаде ДПА. Министърката на външните работи Сушма Сварадж каза, че е шокирана, и обеща помощ на семейството на убития. В Туитър много индийци изразиха гнева си от убийството, както и безпокойство за хилядите свои сънародници, които живеят и работят в САЩ.

Варна се включва в инициативата "Зимно предизвикателство"

http://www.moreto.net/novini.php?n=344880

Варна се включва в отбелязването на инициативата "Зимно предизвикателство", която ще се проведе на 27-ми и 28-ми февруари /понеделник и вторник/ от 14.00 часа на ледената пързалка в общинския спортно развлекателен комплекс „Младост”, научи Moreto.

Корнелия Нинова: Имаме общи позиции с КТ „Подкрепа” за развитието на родно производство и индустрия

http://www.cross.bg/ninova-indystriya-razvitie-1535796.html

/КРОСС/ „Обсъдихме с КТ „Подкрепа" нашата предизборна платформа, техните идеи и предложения за нейното развитие, защото тя не е затворена. Имаме общи позиции- да съсредоточим усилията си, независимо от политическите си убеждения, за развитие на собствена индустрия и икономика, българско производство, с аргумент, че през 2020 г. свършват европейските средства." Това заяви на пресконференция в централата на БСП, лидерът на партията Корнелия Нинова след среща с ръководството на КТ" Подкрепа". Тя добави, че в момента икономиката ни е базирана основно на евросредства и вече сме закъснели за развиване на собствена. Нинова добави, че друга тема в разговорите със синдиката е била тази за доходите.

Тръмп обвинява ФБР, че не спира изтичането на поверителна информация към медиите

http://www.mediapool.bg/tramp-obvinyava-fbr-che-ne-spira-iztichaneto-na-poveritelna-informatsiya-kam-mediite-news260588.html

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обвинява ФБР, че не успява да спре изтичането на информация към медиите, предаде Асошиейтед прес. Според него изтичащата по този начин поверителна информация може да има "катастрофален ефект" върху страната. Тръмп отправи своите критики в пост в Туитър рано тази сутрин след съобщение на телевизия Си Ен Ен, че шефът на президентската канцелария Рейнс Прибъс е поискал от високопоставен служител на Федералното бюро за разследване да оспори медийните съобщения, че съветници на предизборната кампания на Тръмп често са имали контакти с агенти на руското разузнаване в миналата изборна година. Това станало в частен разговор между Прибъс и заместник-директора на ФБР Андрю Маккейб ден след публикацията на в. "Ню Йорк таймс". Прибъс настоял Маккейб да организира пресконференция и да опровергае съобщенията за контакти между предизборния екип на Тръмп и Русия през 2016 г. Прибъс не спрял дотук и се обърнал пряко към шефа на ФБР Джеймс Коми, който, според Си Ен Ен лично отхвърлил искането на Белия дом да свика ръководителите на водещите американски медии и да опровергае твърденията на "Ню Йорк таймс". Досега ФБР не е коментирало публично съобщението на вестника и няма индикация, че се кани да го направи. Фактът, че Прибъс е обсъждал този въпрос с Маккейб, предизвика негодувание сред някои демократи, според които шефът на президентската канцелария нарушава политическото правило за ограничаване на комуникациите между ФБР и Белия дом по предстоящи разследвания. "ФБР се оказа напълно неспособно да спре онези, които "изнасят" информация от службите за националната сигурност и които отдавна са се загнездили в нашето правителство. Те (ФБР) не могат да ги открият дори в собствените си редици", отбеляза Тръмп. "На медиите се подава класифицирана информация, която може да има катастрофален ефект върху САЩ", добавя той. "На Белия дом просто е забранено да оказва натиск върху ФБР за публично изявление във връзка с предстоящо разследване срещу президента и неговите съветници", каза конгресменът Джон Кониърс от юридическата комисия на Камарата на представителите. ФБР не пожела да коментира дали е потърсило контакт с Белия дом за истинността на изнесеното в "Ню Йорк таймс".

ФБР отхвърлило искане на Белия дом да отрече връзки на Тръмп с руското разузнаване

http://www.mediapool.bg/fbr-othvarlilo-iskane-na-beliya-dom-da-otreche-vrazki-na-tramp-s-ruskoto-razuznavane-news260588.html

ФБР отхвърлило отправено наскоро от Белия дом искане да отрече медийни съобщения за контакти между предизборния щаб на Доналд Тръмп и руското разузнаване миналата година, съобщи телевизия Си Ен Ен. Телевизията цитира американски висши представители, според които правителството на Тръмп е поискало от ФБР да се намеси, предаде ДПА. Подобно искане е необичайно, тъй като противоречи на ограниченията за подобни контакти между Белия дом и ФБР по разследвания, които са в ход, отбеляза Си Ен Ен. По-рано този месец в. "Ню Йорк таймс" и Си Ен Ен съобщиха, че хора от предизборния екип на Тръмп, включително бившият шеф на кампанията му Пол Манафорт, са имали "многократни контакти" с висши представители на руското разузнаване през годината преди изненадващата изборна победа на магната. Висш служител на Белия дом каза за Си Ен Ен, че искането било отправено едва след като ФБР посочи, че смята съобщенията за неточни. Прессекретарят на Белия дом Шон Спайсър заяви също, че Си Ен Ен е описала погрешно искането. "Не сме се опитвали да оборваме твърденията. Поискахме от тях да кажат истината", цитира го Си Ен Ен.

Здравното министерство спешно пише правила за реда и обслужването в медицинските центрове

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/02/24/2924185_zdravnoto_ministerstvo_speshno_pishe_pravila_za_reda_i/?ref=rss


След като във вторник прокуратурата съобщи за 36 пропуска в нормативната уредба на здравното министерство, днес зам.-министърът на здравеопазването Любомир Гайдов обяви, че ведомството спешно се заема да навакса девет от тях, а за останалите ще направи план, който да завещае на следващото редовно ръководство.

Сред спешните наредби ще е и такава, която налага правила за устройството, дейността и вътрешният ред на лечебните заведения за извънболнична помощ, хосписите, медицинските...

Машини на инструктаж - виж новата оживяла карикатура на Ивайло Нинов!

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6077052

Машини на инструктаж - виж новата оживяла карикатура на Ивайло Нинов!Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо" Всяка седмица очаквайте нова оживяла карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Виж предишни тук  и

Таксите у нас играят ролята на скрити данъци, призна Герджиков

http://www.cross.bg/gerdzhikov-taksite-igrayat-1535795.html

/КРОСС/ Увеличават се фискалните тежести върху бизнеса. Това коментира служебният министър-председател Огнян Герджиков по време на конференция за пътна карта на бизнеса за 2017, предаде news.bg. В бюджетите се залагали все повече и повече приходи от такси. С 40% е това увеличение в последните години. Таксите у нас играят ролята на скрити данъци, допълни Герджиков. Служебното правителство има амбицията да направи няколко положителни стъпки в посока на по-добър бизнес климат. Герджиков обяви, че е сформирал работна група, която в скоро време ще излезе с предложение за редуциране на административната тежест, така че да се даде пример как във всички области трябва да се правят подобни облекчения. Финансирането от Европейския съюз ще стане по-насочено към общи приоритети, а не национални, предупреди Ивайло Калфин, бивш евродепутат и бивш социален министър. Европейският бюджет щял да стане по-гъвкав. Според него ще се хармонизира данъчната система в общността. Той недоумява защо сме против хармонизация на данъчната основа. България внася три пъти по-малко, отколкото получава, коментира Калфин ефектите от членството ни в ЕС. Любомир Дацов, член на Фискалния съвет, посочи, че проблемите в ЕС са заради свръхзадлъжнялост. Той препоръча администриране на данъците. Основните предизвикателства са свързани с така нареченото фискално пространство, да бъдат преструктурирани разходите, за да може бюджетът в добри времена да генерира превишение, а не дефицит

Лейбърист победи лидера на ЮКИП на частични избори

http://www.mediapool.bg/leibarist-pobedi-lidera-na-yukip-na-chastichni-izbori-news260587.html

Лейбърист победи лидера на евроскептичната Партия за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП) на частичните парламентарни избори във Великобритания в избирателен район в централния английски град Стоук он Трент. Кандидатът на основната опозиционна сила в страната обаче загуби от представителя на управляващите консерватори на други частични избори, произведени вчера, в Коупланд, Северозападна Англия, предаде Ройтерс. В Стоук от Трент лидерът на ЮКИП Пол Нътъл загуби с чувствителна разлика от своя съперник лейбърист. Това е тежко поражение за евроскептичната партия, която се надяваше да вкара втори свой представител в Камарата на общините, въпреки че Нътъл изпревари кандидата на консерваторите. 70 процента от избирателите в този окръг гласуваха за излизане от Великобритания от Европейския съюз на референдума по въпроса през юни миналата година, отбелязва Ройтерс. ЮКИП, която водеше активна кампания в подкрепа на Брекзита, се надяваше да извлече предимство от това. Иначе въпросният район е бастион на лейбъристите. Партията винаги е печелила там от самото му създаване през 1950 г. Очаква се неуспехът на Пол Нътъл да повдигне въпроси за способността на ЮКИП да се утвърди в долната камара на британския парламент, където сега има само едно място, отбелязва Ройтерс. На други частични избори във Великобритания, произведени вчера, в Коупланд, кандидатът на управляващите консерватори победи своя съперник лейбърист с разлика от над 2000 гласа. Този резултат подчертава проблемите на основната опозиционна сила в Северна Англия след референдума миналата година, отбелязва Ройтерс. Проевропейската позиция на Лейбъристката партия настрои срещу нея много от нейните евроскептични избиратели от работническата класа. Кандидатът на консерваторите бе смятан за фаворит на изборите в Коупланд. Районът от десетилетия е бастион на лейбъристите.

Китайски керемиди с марката "Иванка"

http://www.mediapool.bg/kitaiski-keremidi-s-markata-ivanka-news260586.html

Половин Китай е полудял по Иванка Тръмп. Десетки компании вече са се прекръстили, вземайки името на президентската дъщеря. Стотици продукти ще носят името й - от сайтове за резервации до диетични хапчета. За мнозина това бе забележителна, наистина необичайна гледка. В сряда, 1 февруари, два тежки черни автомобила със затъмнени стъкла спряха пред посолството на Китай във Вашингтон. През вратата на една от колите, придържана от телохранител, излезе Иванка Тръмп - модна икона и дъщеря на новия президент на САЩ. Четири дни по-рано бе започнала китайската Нова година, която според лунния календар е под знака на Огнения петел. Доналд Тръмп скъса с традицията, установена от предшествениците му, да изпраща президентски поздрави на най-големия противник на Америка в световната политика и икономика за най-важния китайски празник. В Пекин икономическите стратези на президента Си Цзинпин работеха по отговора на евентуалната търговска война, която изглеждаше, че Белият дом може да обяви всеки момент. Тогава обаче дойде Иванка. Президентската дъщеря неочаквано се появи на приема, даван от китайското посолство по случай Новата година, и доведе дъщеря си Арабела. Петгодишното момиченце учи китайски в детската градина и малко по-рано предизвика еуфория в половината Китай, след като във видео клип, заснет от майка му, изпя китайската детска песничка "Честита Нова година" с почти перфектно произношение и изпрати благопожелания на любимия враг на дядо си. Първата дъщеря на Америка Тридесетината минути, през които мама Иванка разведе за ръка видимо притесненото дете из хладните зали на китайското посолство и представи дъщеря си като "моята преводачка", изглеждаха почти сюрреалистично. В Китай обаче проявата предизвика буря от въодушевление. Партийният печат възхвали посещението на "Първата дъщеря на Америка" на суверенна китайска територия като опит за разбирателство между двете страни. В елитните университети на Пекин експерти по външна политика разработват анализи, според които китайското правителство изглежда е изградило дипломатически канали в Белия дом чрез семейството на Тръмп и по този начин се опитва да разубеди президента да обяви търговска война и да признае независимостта на Тайван. В интернет потребители ентуасизирано се изказват за дългокраката блондинка и стотици хиляди пъти препубликуват снимките й. На първо място обаче, китайската икономика се опитва да извлече печалби от популярността на Иванка Тръмп в Китай. Според сайта на Бюрото за регистриране на пазарни права към пекинската служба за надзор на промишлеността SAIC производителите на 227 продукта вече са поискали стоките им да носят името "Иванка". Сред тях са услуга за хотелски резервации, хапчета за отслабване и силна алкохолна напитка. Един производител дори иска да използва шикозното име на президентската дъщеря за скромни керемиди за покриви, подови плочки от фаянс и други материали. Засега няма юридически ограничения за производителите, които искат да използват името на Иванка. В случая с китайските производители на спортни обувки, които просто са си присвоили името на американската баскетболна звезда Майкъл Джордън, който работи по договор с Nike, бе необходимо да се мине през всички съдебни инстанции до Върховния съд в Пекин. Едва тогава кражбата бе обявена за незаконна със съдебно решение, издадено неотдавна. Според базата данни с фирмена информация на SAIC, откакто Доналд Тръмп победи на изборите в САЩ, вече няколко компании са се сдобили с името на Иванка - Khorgos Ivanka Film und Medien Gesellschaft от северозападната китайска провинция Синцзян е била основана на 6 декември миналата година. Компанията Donging Ivanka Autoservice от провинция Шандун, където е родена китайската първа дама Пън Лиюан е регистрирана няколко дни по-късно. Anhui Ivanka Medizintechnik Gesellschaft се появява още на 18 ноември - броени дни след преброяването на гласовете в САЩ. Партийният вестник "Global Times" е изброил общо 40 компании, които след изненадващата изборна победа на Тръмп са регистрирали в Поднебесната империя името "Иванка" в някаква форма. В Taobao, всемогъщата в Китай търговска онлайн платформа на концерна Alibaba, още от сега търсенето на името "Иванка" дава резултати - без каквато и да било регистрация на търговска марка. Множество продукти незаконно използват името на президентската дъщеря, като просто леко са променили изписването му и са го включили във фирменото си название. Марката Yiwankasuo например предлага мъжки костюми за 159 юана или 22 евро. Продуктът, описан като "модел обувки в европейско-американски стил, каквито носи и Иванка, черни, 10-сантиметрово токче, велур, подходящи за всекидневието", също струва близо 10 евро. Освен това от Taobao клиентът може да се сдобие дори с блузи и панталони от модната линия Ivanka Trump - очевидни фалшификати с цена от близо 5 евро парчето. По БТА

Хитлер е имал атомна бомба по време на Втората световна война

https://www.24chasa.bg/novini/article/6076997

Хитлер е имал атомна бомба по време на Втората световна войнаДвама пилоти твърдят, че са свидетели на голям облак от дим, летейки над Германия през 1944 г. Разсекретени документи от Националния архив във Вашингтон посочват, че Адолф Хитлер може би е тествал работеща ядрена бомба още преди края на Втората световна война, съобщи The Sun. Секретният файл показва до къде са били стигнали учените в създаването

Тръмп все пак харесва решението с две държави на палестинско-израелския конфликт

http://www.mediapool.bg/tramp-vse-pak-haresva-reshenieto-s-dve-darzhavi-na-palestinsko-izraelskiya-konflikt-news260585.html

Американският президент Доналд Тръмп каза, че му харесва концепцията за уреждане на израелско-палестинския конфликт с решение с две държави, изразявайки предпочитанието си по въпроса за първи път, откакто си навлече международни критики със свое изявление, от което изглеждаше, че отстъпва от отдавнашен стълб на близкоизточната политика, предаде Ройтерс. Тръмп обаче не потвърди ангажиране на САЩ със създаване на евентуална палестинска държава, а вместо това отново каза, че ще бъде "доволен от каквото и да е, което удовлетворява и двете страни". Изказването, направено в интервю за Ройтерс, придава нов нюанс на изявлението, което той направи на 15 февруари на съвместна пресконференция с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, намеквайки, че неговото правителство вече няма да настоява за създаване на независима палестинска държава като част от бъдещо мирно споразумение. То също така може да изпраща сигнал до двете страни и до международната общност, че принципът, който отдавна стои в основата на предвожданата от САЩ дипломация за постигане на мир, няма да бъде изоставен, ако правителството на Тръмп пристъпи, както той обещава, към инициатива за възобновяване на намиращите се в застой усилия за уреждане на конфликта.

Alexa, кой беше убиецът?

http://www.investor.bg/web/456/a/alexa-koi-beshe-ubiecyt-234604/

Американската прокуратура настоява да получи данни за потребител на високоговорителя Amazon Echo, концернът обаче отказва, позовавайки се на конституцията

Сезонът на Анна Фенингер приключи заради нова операция

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/02/24/2924183_sezonut_na_anna_feninger_prikljuchi_zaradi_nova/?ref=rss


Двукратната носителката на Световната купа по ски алпийски дисциплини Анна Фенингер няма да се състезава до края на сезона.

27-годишната австрийка продължава да изпитва болки в коляното и ще се подложи на нова операция.

"Операцията е единственият начин да продължа да карам ски. Искам да продължа кариерата си, да се състезавам на високо ниво и отново да участвам на олимпийски игри", заяви Фенингер, която през миналата година се омъжи и сега се подвизава с фамилията Файт....

Юнкер: ЕС трябва да се трансформира в общност от „концентрични кръгове”

https://www.24chasa.bg/novini/article/6077042

Юнкер: ЕС трябва да се трансформира в общност от „концентрични кръгове”

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предложи да се премине към по-либерален модел във функционирането на обединена Европа, който той вижда като общност от „концентрични кръгове”, информира БГНЕС. „Мисля, че трябва да мислим за континента като форма от концентрични кръгове”, каза Юнкер, цитиран от белгийската агенция Belga.

Бившата областна на Хасково е обвиняема за наводнението в село Бисер

http://offnews.bg/news/n_1/n_648160.html

Бившият областен управител на Хасково Ирена Узунова е привлечена като обвиняема по случая за наводнението в село Бисер. Това обяви районният прокурор на гр. Пловдив Гергана Мутафова, предаде Агенция „Фокус“. „На 23 февруари 2017 Ирена Узунова бе привлечена като обвиняема за това, че като областен управител не е изпълнила служебните си задължения. Трябвало да е изпълнява превантивни действия за намаляване на риска от бедствия. Не е изпълнила задълженията си по осъществяването на техническата експлоатация на язовира при спор за собствеността на язовира“, обясни Мурафова, като уточни, че на 6 февруари 2012 година Ирена Узунова е причинила наводнение по непредпазливост. 2012 година стената на язовир „Иваново“ се скъса и в 8.10 часа няколко метрова вълна залива село Бисер, което се намира на около 10 километра надолу по течението на изтичащата от язовира река Бисерска. 10 души загиват, а десетки домове са наводнени, удавят се и много домашни животни. 56 семейства остават без къщи. На следващия ден е съобщено за възможността втора язовирна стена да се спука, но това не се случва. По стената на яз. „Иваново“ е имало пукнатини още през 2006 г., но не са предприети мерки заради спорове относно собствеността на язовира и прехвърляне на отговорност между Министерството на отбраната, община Харманли и областната администрация в Хасковско. Правителството обявява, че контролът над всички язовири в България преминава към държавното предприятие „Язовири и каскади“.

Потребителското доверие във Франция нараства до 9-годишен връх

http://econ.bg/Новини/Потребителското-доверие-във-Франция-нараства-до-9-годишен-връх_l.a_i.737967_at.1.html

Потребителското доверие във Франция стабилизира през февруари в 9-годишния връх, достигнат месец по-рано, показват данни на официалната френска...

Мартеници засипаха сергиите, вижте

https://www.24chasa.bg/novini/article/6077045

                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Евгений Михайлов във facebook.com

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277354_%D0%95%D0%B2%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B9+%D0%9C%D0%B8%D1%85%D0%B0%D0%B9%D0%BB%D0%BE%D0%B2++%D0%B2%D1%8A%D0%B2+facebook.com

 

Evgeny Mihaylov

БСП са ясни и опасни, ДПС са бедствие, "десните" не могат да се определят къде са, голяма част от патриотите са кремълски, ГЕРБ са странно предпазливи.
Май само ДОСТ могат да разрушат предначертания сценарий.
Какво ли ни чака?

Фенклубът на Левски отказа акциите на Спас Русев

http://offnews.bg/news/n_1/n_648158.html

Националният клуб на привържениците на Левски, най-мощната организация на "сини" запалянковци, отказа акциите на Спас Русев. В  официалния си сайт сектор "Б" намекна, че това може да стори  тръст "Синя България". "НКП е организация с нестопанска и идеална цел, създадена единствено да подкрепя безрезервно футболен клуб Левски. Ние сме на всеки мач и всеки стадион, когато Левски играе. Основната ни мисия е насочена към просперитета както на отбора, така и на привържениците му. За изпълнението на тази цел ние работим като създаваме мрежа от фенклубове в цялата страна и реализираме събития, които популяризират Левскарската идея. НКП върви по този път от създаването си през 2009 г. и няма да са отклони от него. От тази гледна точка нашата организация не може да остана безмълвна, когато е свидетел на неясно управление без установени правила. В същото време НКП ще подкрепи всяка дългосрочна и достатъчно добре аргументирана стратегия за управление на клуба с ясни правила, срокове и отговорности. Притежаването на финансова активи каквито са акциите на Левски е дейност, която не попада във функциите на НКП. Привържениците на Левски имат организация, която е създадена именно с цел да придобива акции от ПФК Левски. Тя разполага с необходимия, кадрови, управленски и организационен потенциал, за да поеме управлението на клуба и да го поведе към устойчиво развитие. Това е Тръст „Синя България“. Вярваме, че всеки човек, които носи Левски в сърцето си, си дава сметка, че от днес, присъствието ни стадиона е решаващо за бъдещето", обяви НКП.

Турски митничари спрели камион с 145 000 таблетки амфети, минал през Лесово

//dariknews.bg/regioni/burgas/turski-mitnichari-spreli-kamion-s-145-000-tabletki-amfeti-minal-prez-lesovo-2006051

145 000 таблетки амфетамини са били иззети от турските власти при опит да бъдат вкарани нелегално от България в южната ни съседка през ГКПП Лесово. Това съобщава турският информационен сайт Хаберлер Таблетките са с общо тегло 43 килограма. Били натъпкани в куфар, скрит в товарен автомобил с немска

ЕП ще приеме резолюция по въпроса с визите, изисквани от САЩ за граждани на ЕС

//dariknews.bg/novini/sviat/ep-shte-prieme-rezoliuciia-po-vyprosa-s-vizite-iziskvani-ot-sasht-za-grazhdani-na-es-2006052

Европейският парламент ще приеме следващата седмица резолюция по въпроса с визите, изисквани от САЩ за гражданите на някои държави от ЕС, сред които и България. Това се посочва в програмата за предстоящата сесия на ЕП в Брюксел.

Възможно е евродепута

Полицията издирва Стойчо Панайотов Илиев

//dariknews.bg/regioni/shumen/policiiata-izdirva-stojcho-panajotov-iliev-2006055

ОДМВР- Шумен издирва по молба на близките му Стойчо Панайотов Илиев на 42 години от гр. Шумен. 
През месец април 2016 година мъжът напуска дома на брат си в Шумен и оттогава е в неизвестност. Висок около 175 см., с много слабо телосложение, мургаво продълговато лице, кафяви очи,  къса тъмна

„Нова Република” стартира кампанията си с подкова за късмет и откриване на изнесен офис

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/nova-republika-startira-kampaniiata-si-s-podkova-za-kysmet-i-otkrivane-na-iznesen-ofis-2006054

Изнесен офис откриха днес  във Велико Търново от коалиция „Нова Република”. С подарена подкова за късмет на водача на листатата  Иван Иванов стартира борбата за място в 44 парламент на страната. Подковата връчи журналистът Елена Чамуркова, която е трета в листата на Нова Република. „Това е моят сим

Млада жена загина в катастрофа, причината от движение с несъобразена скорост

//dariknews.bg/regioni/kyrdzhali/mlada-zhena-zagina-v-katastrofa-prichinata-ot-dvizhenie-s-nesyobrazena-skorost-2006056

22-годишна е загинала при катастрофа снощи около 22,30 часа по пътя между селата Дружинци и Чакаларово, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР. Жената пътувала в лек автомобил „БМВ“, управляван от А.П./24/. Шофьорът предприел изпреварване на лек автомобил „Фолксваген“, вследствие на движение с несъоб

Вижте кои тунели ще проверяват следващата седмица

//dariknews.bg/novini/bylgariia/vizhte-koi-tuneli-shte-proveriavat-sledvashtata-sedmica-2006053

През следващата седмица специализираното звено за инспекция ще обследва тунелите на автомагистрала „Струма“, „Траянови врата“ на автомагистрала „Тракия“ и по път I-1 София-Кулата. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктур

Опасност от наводнение на 205 язовира, 55% са технически неизправни

http://offnews.bg/news/n_1/n_648154.html

54,44% от язовирите в България са в неизправно състояние. Опасност от наводнение има при 205 язовира, а 81 са в предаварийно състояние.  Най-опасните язовири са яз. „Карбинци“ в община Димово, яз. „Манастирски дол“, язовирът в община Криводол, този в община Троян, яз. „Вълчи дол“, яз. „Иваново“. Данните изнесе днес зам.-главният прокурор на ВАП Ася Петрова. Прокуратурата е направила проверка на състоянието на 4350 язовира, след като е била сезирана от граждански инициативен комитет за лошото състояние на яз. „Бели Искър“. Проверката е установила също, че състоянието на яз. „Бели Искър“ е неизправно и следва да се предприемат незабавни укрепителни действия. Язовирът е публично-държавна собственост от 2010 година и повече от 6 години не са предприети действия от областния управител за издаване на акт за публично-държавна собственост. ВАП с предложение от 18 януари 2017 г. е разпоредила на областния управител предприемането на всички изискуеми действия по издаването на акта.  „Техническото състояние на язовира е неизправно, частично работоспособно. Когато техническото състояние се определя като неизправно, следва да се предприемат незабавни укрепителни действия и ограничения в натоварването“, обясни прокурор Ася Петрова. По думите й от Столична община до премиера всички са отговорили, че язовирът не е в техните компетенции по закон. В хода на проверката са издадени 5736 предписания, констатирани са и множество случаи с неизяснена собственост. Уведомени са областните управители, които следва да осигурят организацията и техническата експлоатация на язовирите до установяване на собствеността.  Проверките продължават. 

С децата в почивните дни (25 и 26 февруари)

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2017/02/24/2917257_s_decata_v_pochivnite_dni_25_i_26_fevruari/?ref=rss


"С децата в почивните дни" е рубрика на "Детски Дневник" за хората, които предпочитат в края на седмицата да изгонят от мислите си служебните проблеми и да се насладят на удоволствието да се забавляват с децата си.

Ако имате информация за интересно предстоящо събитие и искате да я споделите с други родители, пишете ни на dnevnik@dnevnik.bg.

СЪБОТА

- София - От 11 до 12 часа в мраморното фоайе на Театър "София" деца над 4 години са добре дошли на ателието...

Борисов представя програмата на ГЕРБ пред Камарата на строителите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6077040

Борисов представя програмата на ГЕРБ пред Камарата на строителитеЛидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и водачите на листите на партията във Варна, Бургас и Ловеч Лиляна Павлова, Ивелина Василева и Николай Нанков представят програмата на ГЕРБ пред ръководството на Камарата на строителите в България. На срещата, която тече вече час и половина, е и районният ръководител на ГЕРБ в 23-ти МИР и кандидат за народен

Почина Роро Кавалджиев

http://www.moreto.net/novini.php?n=344882

Роро Кавалджиев е починал тази сутрин във ВМА, научи NBOX.BG. Синът на Вили Кавалджиев бе в състояние на изкуствена кома. По първоначална информация Роро е издъхнал от белодробна недостатъчност. След влизането си в болница той бе поверен за наблюдение на най-добрите специалисти в лечебното заведение, но въпреки това състоянието му остана критично, а рано тази сутрин той е починал.

Говорителката на Борисов пак попари „бавноразвиващия се“ Герджиков: След Г-жа Лъжа, вече си имаме и Г-н Лъжа!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277353_%D0%93%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2+%D0%BF%D0%B0%D0%BA+%D0%BF%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B8+%E2%80%9E%D0%B1%D0

 Оставката на секретарят на МВР Георги Костов породи много скандали и няколко важни въпроси. След като служебният министър Пламен Узунов поиска оставката на главния комисар, стана ясно, че е имало натиск от служебният премиер, който твърдо отричаше това да е истина. Говорителката на бившият премиер Бойко Борисов - Севделина Арнаудова обаче обяви Герджиков за наследник на лидерката на БСП Корнелия Нинова, като го нарече "Г-н Лъжа", предаде Блиц.
"След г-жа Лъжа, вече имаме и г-н Лъжа! Или пък си спомни подробности...Изобщо нямт нищо общо! И всяка прилика е случайна", написа Севделина в личния си профил във Фейсбук.

Въпреки, че Герджиков се оправда, че не би могъл да иска подобна оставка, тъй като никога не е бил част от МВР, не попречи на истината да излезе наяве. Неведнъж той и Пламен Узунов са твърдели, че имат доверие в Георги Костов и работата му. Оказа се, че думите им са били лъжа.

Припомняме, че главният комисар Георги Костов разкри пред БЛИЦ за натиска на Герджиков и че веднага е сезирал прокуратурата, след обаждане от служебния премиер на личния му номер. Твърди се, че има запис на разговор между Георги Костов и Пламен Узунов, в който втория заплашва, че ако комисарят не подаде оставка ще бъде дискредитиран и така или иначе отстранен.

Припомняме, че и по-рано днес Севделина Арнаудова сравни "бавноразвиващия се" Герджиков със земята заради снемането на Георги Костов.

БЛИЦ

Обвиниха бившият областен управител на Хасково за трагедията в село Бисер

https://www.actualno.com/society/obviniha-bivshijat-oblasten-upravitel-na-haskovo-za-tragedijata-v-selo-biser-news_595867.html

Бившият областен управител на Хасково Ирена Узунова е привлечена като обвиняема по случая за наводнението в село Бисер, съобщава агенция Фокус. „На 23 февруари 2017 Ирена Узунова бе привлечена като обвиняема за това, че като областен управител не е изпълнила служебните си

Пешеходец издъхна, блъснаха го на кръстовище в Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/6077006

Пешеходец издъхна, блъснаха го на кръстовище в ПловдивПешеходец с неустановена засега самоличност е починал в болница, след като снощи е бил блъснат от ауди на кръстовище между бул. "Освобождение" и ул. "Съединение" в Пловдив, съобщиха от полицията. Инцидентът е станал около 20 ч. Кръвната проба на 27-годишния шофьор на автомобила е отрицателна. Той е бил задържан за 24 часа в ареста.

Слави Бинев, Светльо Витков и Евгени Михайлов - от тийнейджърство към зряла възраст

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277352_%D0%A1%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%B8+%D0%91%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D0%B2%2C+%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BB%D1%8C%D0%BE+%D0%92%D0%B8%D1%82%D0%BA%D0%BE%D0%B2+%D0%B8+%D0%95%D0%B2%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D0%9C%D0%B8%D1%85%D

www.youtube.com/watch 

През изтеклата седмица се разбра, че политиците Евгени Михайлов, Слави Бинев и Светльо Витков са пременинали в други политически формации. Това породи интересна полемика в медиите и социалните групи. 
Тук публикуваме мнението на Александър Симов - журналист от в. Дума и кандидат депутат от Коалиция Лява България. 

С радост ще публикуваме отговорите на  Слави Бинев, Светльо Витков и Евгени Михайлов.

sofiapress.bg/%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D1%82%D0%B8%D0%B9%D0%BD%D0%B5%D0%B9%D0%B4%D0%B6%D1%8A%D1%80%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%BB%D0%B0/


Властите във Филипините арестуваха водещ критик на президента Дутерте

http://www.mediapool.bg/vlastite-vav-filipinite-arestuvaha-vodesht-kritik-na-prezidenta-duterte-news260584.html

Филипинската опозиционна сенаторка Лейла де Лима, която е водещ критик на войната на филипинския президент Родриго Дутерте срещу наркотрафикантите, беше арестувана по обвинения, свързани с наркотици, предадоха световните агенции. Съд във Филипините разпореди арестуването на Де Лима и други служители, обвинени във вземане на подкупи от задържани наркодилъри. Сенаторката отрича обвиненията, които според нея са част от опитите на Дутерте да смълчи критиците на водената от него война срещу наркотрафикантите. Миналата година тя оглави сенатско разследване на предполагаеми убийства без съд и присъда, извършени при войната на Дутерте срещу наркотрафикантите. Тази седмица Де Лима определи президента като "сериен убиец социопат" и призова неговото правителство да го обяви за негоден да управлява, защото има "престъпен ум".

Нападение на „Ислямска държава“ в Йордания, 15 души са загинали

https://www.24chasa.bg/novini/article/6077022

Нападение на „Ислямска държава“ в Йордания, 15 души са загиналиТерористичната групировка „Ислямска държава“ в петък извърши атака срещу пункт на иракската граница близо до Йордания, при която загинаха най-малко 15 гранични служители, съобщава АФП, цитирана от Фокус. „Ислямска държава“ осъществи нападение с кола-бомба и стрелец срещу 2-ро гранично управление “, заяви представителят, пожелал анонимност.

Осъдиха на 200 часа труд внучката на Цар Киро, крала луканки

https://www.24chasa.bg/novini/article/6077291

Осъдиха на 200 часа труд внучката на Цар Киро, крала луканки200 часа безвъзмезден труд постанови пловдивският районен съд за Костадинка Рашкова, внучка на Цар Киро. Това стана след споразумение между нея е прокуратурата. Магистратите постановиха общо 2,6 месеца за 32-годишната ромка. Братовчед й Васил Николов получи 6 месеца пробация. Двамата бяха хваната да крадат хранителни продукти от магазин на бул.

Тръмп иска да увеличи ядрения арсенал на САЩ

http://www.mediapool.bg/tramp-iska-da-uvelichi-yadreniya-arsenal-na-sasht-news260583.html

Американският президент Доналд Тръмп каза, че иска да подсили ядрения арсенал на Съединените щати, за да гарантира водещата им позиция, предаде Ройтерс. В първия си коментар за американския ядрен арсенал, откакто встъпи в длъжност на 20 януари, Тръмп заяви, че САЩ "изостават в атомния оръжеен потенциал". "Аз съм първият, който би искал да види всички - никой да няма ядрени оръжия, но ние никога няма да изостанем зад която и да е страна, дори да е приятелска страна, никога няма да изостанем в ядрената сила", каза той в интервю за Ройтерс. "Би било чудесно, би било мечта нито една страна да няма ядрени оръжия, но ако страните имат ядрени оръжия, ние ще сме начело на глутницата", заяви Тръмп. Той се оплака от това, че Русия е разположила крилата ракета в нарушение на договор за контрол на въоръженията, и каза, че ще повдигне въпроса пред руския президент Владимир Путин, когато и ако се срещне с него. Новият договор между САЩ и Русия за ограничаване на стратегическите оръжия, известен като Нов СТАРТ, изисква до 5 февруари 2018 г. двете страни да ограничат своите арсенали от стратегически ядрени оръжия до еднакви нива за 10 години. В интервюто Тръмп нарече договора "едностранчива сделка". "Просто още една лоша сделка, сключена от страната, дали става дума за СТАРТ или за сделката с Иран . . . Ние ще започнем да правим добри сделки", каза той. Тръмп заяви, че е "много ядосан" от опитите на Северна Корея с балистични ракети, и каза, че ускоряването на система за противоракетна отбрана за американските съюзници Япония и Южна Корея е сред многото налични възможности. Според него Китай може да реши въпроса с предизвикателството за националната сигурност, което представлява Северна Корея, "много лесно, ако иска". Той обяви китайците за "велики шампиони" на валутната манипулация и каза, че не е отстъпил от своята оценка, че Китай манипулира валутата си, макар да не е предприел действия за изпълнение на предизборното си обещание да обяви Пекин за валутен манипулатор в първия си ден като президент. "Мисля, че те са велики шампиони в манипулирането на валутата. Така че не съм отстъпил", заяви Тръмп. "Ще видим какво ще се случи", каза той. Американският финансов министър Стивън Мнучин обаче заяви пред телевизия Си Ен Би Си, че не е готов да дава отсъждания за валутните практики на Китай. Попитан дали финансовото министерство планира да обяви Китай за валутен манипулатор в скоро време, Мнучин отговори, че ще следва нормалния процес, който има ведомството, на анализиране на валутните практики на основните търговски партньори на САЩ.

Общата задлъжнялост на болниците е над половин милиард лева

http://econ.bg/Новини/Общата-задлъжнялост-на-болниците-е-над-половин-милиард-лева-_l.a_i.737966_at.1.html

Министерство на здравеопазването е поискало от държавните и общински болници детайлна информация за натрупаните дългове и просрочията по тях....

33 младежи от Варненско ще бъдат включени в заетост по Програма „Старт на кариерата”

http://www.moreto.net/novini.php?n=344876

В края на месец януари 2017 г. беше публикуван списъка на младежите, класирани за работни места в публичния сектор по Програма „Старт на кариерата”. Лицата са класирани след подбор въз основа на утвърдени от министъра на труда и социалната политика критерии и провеждане на интервю от работодателите.

Плевнелиев издава книга с политическите си възгледи

http://offnews.bg/news/n_1/n_648150.html

Бившият президент Росен Плевнелиев пише книга, посветена на разбиранията му за международните отношения и тяхното развитие, базирана на опита му като държавен глава, обясни той пред "Джерусалим поуст". В интервю за изданието по време на визитата си в Израел Плевнелиев заяви, че не е напуснал политиката и поглежда към други роли в България и Европейския съюз. Бившият президент продължава да изказва силната си подкрепа за ЕС. "Боря се за този проект, защото искам мир", каза той. Израел играе важна роля на международната сцена и ако политик иска да погледне към бъдещето, той трябва да посети страната не веднъж, а много пъти, заяви 52-годишният политик. "Израел е много специална държава в сърцето ми. Чувстваме се силно привързани към Израел. Споделяме същата съдба", каза още Плевнелиев, който преди дни бе удостоен с наградата „Приятели на Израел“. Бившият държавен глава коментира и атентата срещу автобус с израелски туристи на летище Сарафово през 2012 г., когато самоубиец се взриви и уби шестима души, включително и българския шофьор. Плевнелиев подчерта, че е бил първият политик на мястото на инцидента и пристигнал 32 минути след атаката. Той отбеляза и болничните посещения при пострадалите туристи. По време на визитата в близкоизточната страна Плевнелиев засади дърво на хълмовете на Йерусалим в памет на сина си Филип, който почина през август 2015 г. на 14-годишна възраст.

Млада жена загина при катастрофа край Кирково

https://www.24chasa.bg/novini/article/6077021

Млада жена загина при катастрофа край Кирково 22-годишна е загинала при катастрофа снощи около 22,30 часа по пътя между кирковските села Дружинци и Чакаларово. Жената пътувала в лек автомобил „БМВ“, управляван от А.П./24/. Шофьорът предприел изпреварване на лек автомобил „Фолксваген“, вследствие на движение с несъобразена скорост загубил контрол над управлението,

Болниците тънат в дългове за половин милиард лева

https://www.actualno.com/healthy/bolnicite-tynat-v-dylgove-za-polovin-miliard-leva-news_595866.html

Министерство на здравеопазването е поискало от държавните и общински болници детайлна информация за натрупаните дългове и просрочията по тях. Инициирани са срещи с ръководствата и акционерите в лечебните заведения с цел в кратки срокове да бъдат обсъдени мерки за преодо

Пилософ подаде оставка, тръгва си от Фонда за деца на 6 март

http://offnews.bg/news/n_1/n_648156.html

Директорът на Фонда за лечение на деца проф. Владимир Пилософ ще напусне поста си на 6 март. Това съобщиха от Министерството на здравеопазването.  След като вчера стана ясно, че Пилософ ще бъде освободен от поста си, от ведомството обещаха до края на вчерашния ден да съобщят официално мотивите за уволнението му.  В същото време самият Пилософ разбра от медиите за решението на министерството.  От Министерството на здравеопазването съобщиха днес, че директорът на Фонда сам е подал оставка днес след искане на служебния здравен министър Илко Семерджиев. Официално Пилософ ще бъде освободен от поста на 6 март, като дотогава той ще трябва да предаде поста на новия директор, чието име не се споменава в съобщението.  Проф. Влаидмир Пилософ беше назначен на поста през април 2016 г. от бившия здравен министър Петър Москов, след като предишният Павел Александров беше арестуван и обвинен в злоупотреби, които и до днес не са доказани. През последните месеци членове на Обществения съвет на Фонда алармираха за проблеми в работата на Фонда и подменени решения, заради което се забавя лечението на много болни деца, и напуснаха постовете си във Фонда в знак на протест, а родители поискаха оставката на Пилософ. От своя страна, Пилософ и Москов отричаха да има проблеми във Фонда и уверяваха, че той работи по-добре с новото ръководство.

Домашни хитрини: За какво служи утайката от кафе

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6077019

Домашни хитрини: За какво
служи утайката от кафеЛюбителите на сутрешното кафе знаят най-добре колко много утайка се изхвърля всеки ден. Но когато става дума за полезното и необичайно приложение на различни неща от ежедневието тя е един от лидерите. За отстраняване на неприятната миризма от хладилника има много начини, а един от тях е чрез поставянето за няколко дни на малка купичка с утайка.

Прокуратурата: Над 80 язовира са в предаварийно състояние, в 200 има неизправности

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/02/24/2924139_prokuraturata_nad_80_iazovira_sa_v_predavariino/?ref=rss


vsВ предаварийно състояние са 81 язовира. В 205 има технически неизправности, съобщи заместник-главният прокурор и шеф на Върховната административна прокуратура Ася Петрова във връзка с проверка на обвинението.

В началото на февруари директорът на Главна дирекция "Язовири" в Държавната агенция за метрологичен и технически надзор Йордан Кюмюрджиев заяви, че 30 язовира са наистина зле, а рискови са 200. Повод за проверката е сигнал от граждански инициативен комитет за извършване на...

Почина телевизионният продуцент и водещ Роро Кавалджиев

http://www.dnevnik.bg/v_pamet/2017/02/24/2924165_pochina_televizionniiat_producent_i_vodesht_roro/?ref=rss


Телевизионният продуцент и водещ Радослав Кавалджиев-Роро е починал тази сутрин на 41 години, съобщи сайтът Nbox.bg.

По тяхна първоначална информация причината е белодробна недостатъчност, след като преди дни е постъпил по спешност във Военномедицинска академия със симптоми на грип.

Ростислав-Кавалджиев Роро бе едно от известните лица на музикалната телевизия "ММ" от края на 90-те години, впоследствие се занимаваше с продуцентство в различни телевизии и организация на...

Обвиниха бившия областен управител на Хасково за трагедията в Бисер

https://www.24chasa.bg/novini/article/6077003

Обвиниха бившия областен управител на Хасково за трагедията в Бисер
Бившият областен управител на Хасково Ирена Узунова е обвинена за трагедията в село Бисер, при която след скъсване на язовирната страна на язовир Иваново загинаха 8 души, а десетки други пострадаха. Това съобщи един от наблюдаващите прокурори - Гергана Мутафова от районна прокуратура Пловдив. Обвинението е,

Почина телевизионният водещ Роро Кавалджиев

http://www.mediapool.bg/pochina-televizionniyat-vodesht-roro-kavaldzhiev-news260582.html

Телевизионният водещ Роро Кавалджиев е починал в петък сутринта във Военномедицинска академия в София, където е бил приет в болницата в критично състояние. По предварителна информация смъртта е настъпила в следствие на белодробна недостатъчност, съобщи сайтът Nbox.   41-годишният син на Вили Кавалджиев е бил в състояние на изкуствена кома. Той се е оплаквал от симптоми на грип, но лекарите във ВМА не са могли да поставят точна диагноза..   Телевизионния водещ стана популярен като водещ в първата голяма българска музикална телевизия за поп и рок музика ММ. През последните години Кавалджиев организираше различни гейминг събития и се бореше за легализирането на марихуаната.

Още трима руски атлети ще се състезават под неутрален флаг

http://offnews.bg/news/n_1/n_648155.html

След Дария Клишина и Юлия Степанова Международната асоциация на лекоатлетическите федерации позволи на още трима руски атлети да се състезават отново. Състезателката по овчарски скок Анжелика Сидорова, спринтьорката Кристина Сивкова и хвърляча на чук Алексей Сокирский са с "изключение на критериите за допустимост", обявиха от федерацията. Тримата атлети ще се състезават като неутрални спортисти. Участието им все още ще бъде предмет на одобрение от страна на организаторите на отделните състезания по лека атлетика. Преди тримата спортисти късметът се усмихна на скачачката Дария Клишина и спринтьорката Юлия Степанова. Президентът на ИААФ Себастиан Коу сподели мнението си по тази тема: "Процесът на кандидатстване като неутрални атлети е нашето желание да подкрепим надеждите и стремежите на всички чисти спортисти, включително и руски спортисти, които са били провалени от националната им система", каза той. През ноември 2015 година Русия беше лишена от участие в международни състезания, след като стана ясно, че спортисти на "Сборная" масово са се възползвали от държавно подпомаганата програма за употреба на допинг.

Директорът на "Ерих Кестнер": Йоан Матев и брат му се самоизключиха през 2013 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6077001

Директорът на "Ерих Кестнер": Йоан Матев и брат му се самоизключиха през 2013 г."Йоан Матев действително учеше при нас, но през 2013 г. се самоизключи. Той и брат му престанаха да идват и да плащат таксата, даже още дължат пари." Това каза за "24 часа" Прокоп Павлов, директор на основно училище "Ерих Кестнер". "По архивите, които извади колежката Лидия Василева е видно, че му е издаден документ за преместване в училище

Китай подготвя първия екзафлопов суперкомпютър

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277351_%D0%9A%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%B9+%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%B2%D1%8F+%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B8%D1%8F+%D0%B5%D0%BA%D0%B7%D0%B0%D1%84%D0%BB%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%B2+%D1%81%D1%83%D0%BF%D0%B5%D1%80%

 Суперкомпютър от ново поколение ще предложи 10 пъти по-висока производителност от днешните най-мощни изчислителни машини. Китайският Tianhe-3 ще достига производителност един екзафлоп, съобщават местни източници.

Прототипът на новата супермашина ще бъде готов още през 2018 г., съобщи China Daily, позовавайки се на шефа на Националния център за суперкомпютри в Тянзин – Менг Сингфей. Производителност от един екзафлоп означава изпълнение на квинтилион (10 на 18-та) операции с плаваща запетая в секунда.

Най-мощният в момента суперкомпютър също е китайски – това е машината Sunway TaihuLight в Националния суперкомпютърен център в Уси, първата с китайски процесор. Тя може да изпълнява 125 квадрилиона (10 на 15-та) операции с плаваща запетая в секунда, т.е. по-малко от 0,1 екзафлопа.

Бъдещият Tianhe-3 се проектира изцяло с китайски софтуер и хардуер – от процесора до операционната система. Още от 2011 г. Китай започна да разчита на собствени чипове в суперкомпютрите си. Моделът ShenWei, например, използва 64-битови, 16-ядрени процесори RISC, а Sunway TaihuLight стъпва изцяло на китайска елементна база – чипове ShenWei SW26010 260C с тактова честота 1,45GHz, разработени от Jiangnan Computing Research Lab в Уси.

Tianhe-3 ще бъде достъпен за публично ползване, вкл. за решаване на някои от най-сериозните научни предизвикателства с по-високи скорост, точност и обхват. Новата машина ще може да анализира с непознати досега скорости и мащаби последователност на гени и протеинови структури, което ще позволи откриване на нови лекарства.

Екзафлоповият суперкомпютър ще анализира също замърсяването на въздуха на национално ниво, за разлика от сегашните системи, които се справят само с една област. Tianhe-3 ще симулира земетресения и разпространение на епидемии с по-голяма точност, което ще позволи на властите да реагират по-бързо и по-ефективно.

Не е изключено Китай да разработва паралелно и други модели екзафлопови суперкомпютри. Създаването на такива машини отнема много време и ресурси, а само след 6-8 години те биват пенсионирани, така че винаги е необходим резервен вариант, отбелязва China Daily. Икономическата изгода за Китай от суперкомпютъра се оценява на 10 млрд. юана, или 1,49 млрд. долара годишно.

Очаква се Tianhe-3 да започне работа през 2020 г., като изпревари конкурентните проекти. Миналото лято японският гигант Fujitsu обяви планове за създаване на екзафлопов компютър на база ARM архитектура. САЩ също имат подобни амбиции, но според специалистите, те ще влязат в екзафлоповата надпревара чак през 2023 г.

Всички известни суперкомпютри попадат в рейтинга Топ-500, където са подредени според резултатите от теста Linpack. Макар че не притежават най-бързия суперкомпютър, САЩ водят по брой на машините, следвани от Китай.

technews.bg

Учени научиха земни пчели да играят футбол

https://vesti.bg/tehnologii/ucheni-nauchiha-zemni-pcheli-da-igraiat-futbol-6065909

Експериментът цели да покаже, че големината на мозъка не е фактор за способностите на интелекта

Проф. Пилософ ще бъде освободен от длъжност от 6 март

http://www.cross.bg/lechenie-zdraveopazvaneto-spetzialisti-1535794.html

/КРОСС/ Директорът на Фонда за лечение на деца проф. Владимир Пилософ заяви писмено желанието си да бъде освободен от заеманата длъжност по искане на министъра на здравеопазването. Министър Илко Семерджиев освобождава проф. Пилософ от длъжност, считано от 6.03.2017 година - време, през което дейността следва да бъде предадена на новия директор. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на здравеопазването. Междувременно свиканият от Министерството на здравеопазването разширен консилиум от специалисти направи следните заключения след обстойния преглед на 9-годишния Байрям Айше Байрям в УБ „Лозенец": „Детето е в задоволително общо състояние и не се нуждае от спешна бъбречна трансплантация, а извършена в планов порядък". Комисията от 12 специалисти, начело с директора на болницата проф. Любомир Спасов, единодушно реши: „Операцията и налагащите се предшестващи процедури могат да бъдат извършени от българските специалисти в болница „Лозенец", но поради създаденото напрежение около здравословното състояние на детето не възразяваме плановото и оперативното му лечение да бъде продължено в чужбина". Въз основа на заключението от клиничното обсъждане и след прецизно окомплектоване на необходимите документи министърът на здравеопазването ще подпише формуляр S2 и малкият Байрям ще отпътува за лечение в чужбина

Тираж 15 на Българския спортен тотализатор

https://www.24chasa.bg/sport/article/6077004

Тираж 15 на Българския спортен тотализатор
"6 от 49" (5, 20, 28, 30, 33, 49) I гр. (6) - няма II гр. (5) - 3 по 10 298,90 лв. III гр. (4) - 494 по 62,50 лв. IV гр. (3) - 10 260 по 4,20 лв. Джакпот - 6 114 670,37 лв. "6 от 42" (2, 24, 31, 32, 34, 35) I гр. (6) - няма II гр. (5) - 4 по 3410,50 лв. III гр. (4) - 285 по 47,90 лв. IV гр. (3) - 5319 по 3,70 лв. Джакпот - 1 203 637,80 лв.

Бивш областен управител на Хасково е привлечен като обвиняем за наводнението в село Бисер

http://www.cross.bg/yazovira-fevryari-yzynova-1535793.html

/КРОСС/ Ирена Узунова е привлечена като обвиняема по случая за наводнението в село Бисер. Това каза на брифинг районният прокурор на Пловдив Гергана Мутафова, предаде Агенция „Фокус". „На 23 февруари 2017 Ирена Узунова бе привлечена като обвиняема за това, че като областен управител не е изпълнила служебните си задължения. Трябвало да е изпълнява превантивни действия за намаляване на риска от бедствия. Не е изпълнила задълженията си по осъществяването на техническата експлоатация на язовира при спор за собствеността на язовира", обясни Мурафова, като уточни, че на 6 февруари 2012 година Ирена Узунова е причинила наводнение по непредпазливост. На 6 февруари 2012 г. се скъса стената на язовир „Иваново" и в 8.10 часа висока вълна залива село Бисер, което се намира на около 10 километра надолу по течението на изтичащата от язовира река Бисерска. 10 души загиват, а десетки домове са наводнени, удавят се и много домашни животни. 56 семейства остават без къщи. На следващия ден е съобщено за възможността втора язовирна стена да се спука, но това не се случва. По стената на яз. „Иваново" е имало пукнатини още през 2006 г., но не са предприети мерки заради спорове относно собствеността на язовира и прехвърляне на отговорност между Министерството на отбраната, община Харманли и областната администрация в Хасковско

Графика на деня: Каква ще е средната продължителност на живота през 2030 г.?

http://www.investor.bg/drugi/338/a/grafika-na-denia-kakva-shte-e-srednata-prodyljitelnost-na-jivota-prez-2030-g-234614/

Според ново проучване България е на последните места по очаквана продължителност на живота и при мъжете, и при жените

Жертвите от атентатите в Брюксел ще получат статут на пострадали от война

http://www.moreto.net/novini.php?n=344873

Жертвите на атентатите в Брюксел от миналата година ще получат статут на пострадали от война, съобщиха местни медии. Правителството ще гласува днес законопроект, който осигурява на оцелелите от терористичните нападения права, каквито са били присъдени на пострадалите от Втората световна война.

Защо децата ядат вредна храна (видео)

http://www.dnevnik.bg/video/s_dve_dumi/2017/02/24/2924161_zashto_decata_iadat_vredna_hrana_video/?ref=rss


Затлъстяването в Европа се е увеличило три пъти за последните две десетилетия. А България от години е в Топ 5 на континента по затлъстяване сред децата. И прогнозите не са оптимистични.

Световната асоциация за изследване на затлъстяването очаква през 2025 г. от свръхтегло да страдат 253 хил. български ученици. Никой не се ражда с наднормено тегло. Защо обаче става така, че цели поколения затлъстяват?

Всички видеа от рубриката "С две думи" може да гледате тук.

БСП за 1500 лв. средна заплата на ГЕРБ: Лъжа

https://vesti.bg/izbori2017/kampania/bsp-za-1500-lv.-sredna-zaplata-na-gerb-lyzha-6065914

Какво си казаха Драгомир Стойнев и Владислав Горанов по време на първия предизборен дебат

Диета "регенерира" орган при диабетиците

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6076684

Диета "регенерира" орган при диабетицитеАмерикански експеримент с животни разкри, че специална диета може да подтикне панкреаса към "регенерация", съобщава BBC. Възстановяване на функцията на органа, което спомага за контролиране нивата на кръвната захар, променя симптомите на диабет, откриха учените. Те смятат,че диетата "рестартира" тялото.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване