Облаците ще се задържат, но валежите спират

http://www.cross.bg/gradysa-predimno-oblachno-1535905.html

/КРОСС/ Днес над по-голямата част от страната ще се задържи предимно облачно. В Северна България, главно през деня, ще има и значителни разкъсвания и намаления на облачността, на места и до слънчево. Ще духа слаб, а в Източна България до умерен вятър. Минималните температури ще варират от минус 1 и плюс 4 градуса, а максималните - от 7 до 12 градуса. По Черноморието ще бъде предимно облачно. Валежи от дъжд ще има главно в сутрешните часове по южното крайбрежие, а временни намаления на облачността ще има на север. Максималните температури ще са между 6 и 8 градуса, а температурата на морската вода ще е 4-5 градуса. В планините ще бъде предимно облачно, сутринта на места със слаби валежи от дъжд, над 1700 метра - от сняг. До обяд преваляванията ще спират, а над Стара планина и облачността временно ще намалява. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 6 градуса, на 2000 метра - около 1.

Три инцидента с врязване на коли в хора за два дни

http://www.mediapool.bg/tri-intsidenta-s-vryazvane-na-koli-v-hora-za-dva-dni-news260653.html

Три сериозни инцидента с врязване на превозни средства в групи от хора по света станаха през уикенда. Случаите са в Хайделберг (Германия), Ню Орлиънс (САЩ) и Лондон (Великобритания). И в трите катастрофи става дума за инциденти, които не са терористични актове. Хайделберг Първо, в събота мъж се вряза с колата си в пешеходната зона на Хайделберг, насред опашка пред магазин за хляб. Трима души пострадаха, като единият от тях – 73-годишен мъж, почина, докато 32-годишен австриец и 29-годишна босненка бяха леко ранени. В неделя германската полиция изключи вероятността инцидентът да е терористичен акт. Шофьорът на автомобила се оказа 35-годишен германец, чийто мотив засега е неясен. Ню Орлиънс В неделя сутринта българско време пък около 30 души бяха ранени, след като автомобил се вряза в тълпа по време на фестивал в Ню Орлиънс. Според информация на полицията пикап първоначално е блъснал две други коли, а след това се е врязал в провеждащия се в града парад, като впоследствие се е блъснал в камион за отпадъци. Оказа се, че шофьорът е употребил голямо количество алкохол. "Подозираме, че водачът е употребил голямо количество алкохол. Задържан е. Разпитваме го. Искаме да отправим ясно послание да не се шофира след употреба на алкохол и да се вземат разумни решения”, заяви Майкъл Харисън, говорител на местната полиция. Според него засега няма данни инцидентът да е терористичен акт. 21 от ранените са закарани в болница, включително една полицайка, съобщи „Си Ен Ен”. Ранените са без опасност за живота. Кметът на Ню Орлиънс Мич Ландрю, цитиран от БНР, коментира, че инцидентът е бил вторият за вечерта, през която се провежда популярният парад Марди Грас. По думите му двата случая показват как хора могат да пострадат следствие на неразумни решения. Местни медии съобщиха, че по-рано мъж е пострадал от куршум, изстрелян от подвижна тоалетна в района на парада. Лондон В неделя на обед пък кола прегази петима пешеходци в Лондон. Превозното средство се е качило на тротоара и е блъснало няколко души, преди да се разбие в стена. Парамедици пристигнали веднага на мястото на инцидента и пострадалите са закарани в болници в южен и източен Лондон. Не е известно доколко тежко са ранени пострадалите. Шофьорът на колата е бил задържан на местопрестъплението от полицейски служител, който бил в почивка. Според информацията на полицията към този момент става дума за опасно шофиране.

Автомобил се вряза в тълпа в Ню Орлиънс, рани 30 души

http://www.mediapool.bg/avtomobil-se-vryaza-v-talpa-v-nyu-orlians-rani-30-dushi-news260653.html

Около 30 души бяха ранени, след като автомобил се вряза в тълпа по време на фестивал в Ню Орлиънс, предадоха световните агенции. Най-малкият пострадал е на 3 години, а най-възрастните – на около 40. Инцидентът е станал в събота вечерта около 7.00 часа местно време или малко преди 3.00 през нощта българско, съобщи БНР. Според информация на полицията пикап първоначално е блъснал две други коли, а след това се е врязал в провеждащия се в града парад, като впоследствие се е блъснал в камион за отпадъци. Според първоначалната информация на полицията шофьорът е употребил голямо количество алкохол. "Подозираме, че водачът е употребил голямо количество алкохол. Задържан е. Разпитваме го. Искаме да отправим ясно послание да не се шофира след употреба на алкохол и да се вземат разумни решения”, заяви Майкъл Харисън, говорител на местната полиция. Според него засега няма данни инцидентът да е терористичен акт. 21 от ранените са закарани в болница, включително една полицайка, съобщи „Си Ен Ен”. Ранените са без опасност за живота. Кметът на Ню Орлиънс Мич Ландрю, цитиран от БНР, коментира, че инцидентът е бил вторият за вечерта, през която се провежда популярният парад Марди Грас. По думите му двата случая показват как хора могат да пострадат следствие на неразумни решения. Местни медии съобщиха, че по-рано мъж е пострадал от куршум, изстрелян от подвижна тоалетна в района на парада.

Близки на убития Георги: Защо всички в училището са мълчали за убиеца

https://www.24chasa.bg/novini/article/6080084

Близки на убития Георги: Защо всички в училището са мълчали за убиецаДва дни след фрапиращите разкрития за убийството на Георги в Борисовата градина негови близки говорят за преживения шок от развръзката. Йоан Матев, задържан след година и половина, беше оставен в ареста. Константин Панчев и Константин Константинов често минават по последните алеи, по които се е движел и Георги.

ЦИК прекрати обществената поръчка за доставка на машини за гласуване

http://www.cross.bg/poruchka-mart-komisiya-1535904.html

/КРОСС/ Централната избирателна комисия отстрани фирма "Лирекс" като доставчик на устройства за машинно гласуване и прекрати обявената обществена поръчка, предаде БНР. Това стана въз основа на доклада на техническата комисия, която установи, че предложените от фирмата технически условия не отговарят на посочените параметри. Затова ценовата оферта не е отваряна. От доклада на комисията става ясно, че фирмата може да достави устройствата не по-рано от 20-и март, като те ще бъдат с фабрично качен софтуер. Тя обаче не поема ангажимент да достави устройствата в чужбина. Не поема ангажимент и за обучението на секционните комисии, а само на районните. В обявената поръчка срокът за доставка е 10-и март, а инсталирането на софтуера трябва да стане до 17-и март. Ето защо техническата комисия е препоръчала обществената поръчка за доставка на устройства за машинно гласуване да бъде прекратена, поясни членът на ЦИК Владимир Пенев: С така представения доклад, с протоколно решение на Централната избирателна комисия, след което да се вземе решение за отсраняване на участника, за прекратяване на обществената поръчка. По-ранна дата от 20-и март не могат да гарантират. Многократно се опитахме да изясним възможно ли е да се изпълни поръчката съобразно условията, т.е. да бъдат доставени машините до 10-и, съответно - с инсталиран софтуер до 17-и. Беше категорично заявено от страна участника, че това не е възможно

ЦИК спря обществената поръчка за машините за гласуване, отстрани единствената фирма кандидат

https://www.actualno.com/politics/cik-sprja-obshtestvenata-porychka-za-mashinite-za-glasuvane-otstrani-edinstvenata-firma-kandidat-news_596125.html

Централната избирателна комисия отстрани фирма "Лирекс" като доставчик на устройства за машинно гласуване и прекрати обявената обществена поръчка. Това стана въз основа на доклада на техническата комисия, която установи, че предложените от фирмата технически условия не

Наркотици в кола на бул. „Априлско въстание“, шофьорът – дрогиран

//dariknews.bg/regioni/razgrad/narkotici-v-kola-na-bul.-aprilsko-vystanie-shofioryt-drogiran-2006288

Наркотици са открити при полицейска проверка на „Фолксваген Поло“, извършена около 19 часа на 24 февруари – съобщават от ОДМВР-Разград.
Автомобилът е спрян на бул. „Априлско въстание“ в близост до бизнес зона „Перистър“ в Разград. 31-годишният водач С.И. шофирал след употреба на наркотични в

В Исперих засякоха дрогиран шофьор от Духовец

//dariknews.bg/regioni/razgrad/v-isperih-zasiakoha-drogiran-shofior-ot-duhovec-2006289

Дрогиран водач е установен при проверка, извършена в град Исперих по улица „Васил Левски“ – съобщават от ОДМВР-Разград.
Автомобилът „Мерцедес С 220“, шофиран от 24-годишния Д.Ф. от село Духовец, е спрян около 23.50 часа на 24 февруари. Пробата с „Drug check“ реагирала положително на амфетами

Шофьор без книжка карал кола без табели

//dariknews.bg/regioni/razgrad/shofior-bez-knizhka-karal-kola-bez-tabeli-2006290

Лек автомобил „Форд Фиеста“ без регистрационни табели е спрян по Северен булевард в Разград около 21.30 часа на 24 февруари – съобщават от ОДМВР-Разград.
Освен че не бил регистриран по надлежния ред, автомобилът се управлявал от неправоспособен водач – Н.Г. на 28 години от село Каменово.

Жена с фалшива шофьорска книжка от Полша засякоха в Исперих

//dariknews.bg/regioni/razgrad/zhena-s-falshiva-shofiorska-knizhka-ot-polsha-zasiakoha-v-isperih-2006291

Проверка е започната срещу 32-годишна жена от град Исперих – съобщават от ОДМВР-Разград.
В Районното управление във връзка със съставен акт тя представила пред органите на Пътна полиция неистински официален документ – свидетелство за управление на МПС, издадено от Полша.
 

Дихидроген моноксид вече не се сипе над Бургас

//dariknews.bg/regioni/burgas/dihidrogen-monoksid-veche-ne-se-sipe-nad-burgas-2006292

В ранните часове на днешния ден наличието на дихидроген моноксид в атмосферата над Бургас приключи. Очаква се още в ранния следобед останките от неговото присъствие да изчезнат, заради положителните температури на въздуха.

Редакцията с изумление разбра, че констатацията и последвалат

Горя цех за преработка на ядки в Садово

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/goria-ceh-za-prerabotka-na-iadki-v-sadovo-2006293

Пожар избухна вчера във фирмена база в Садово, съобщиха от полицията. Към 7.40 часа на телефон 112 постъпила информация, че гори цех за преработка на ядки. Няма пострадали хора. Огънят обхванал две помещения на обща площ от 100 кв метра заедно с техническото оборудване и материали.

М

Един от пострадалите при нападението в Германия е починал в болницата (Снимки+Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6080068

Един от пострадалите при нападението в Германия е починал в болницата (Снимки+Видео)73-годишен германец е починал в болницата, след като е бил сериозно ранен от мъж, врязал автомобила с в тълпа в южния германски град Хайделберг в събота вечерта, предаде Ройтерс, цитира "Фокус". Полицията сочи, че още двама души са били ранени – 32-годишен австриец и 29-годишна босненка, които са получили медицинска помощ и по-късно са били

Транссексуално момче стана шампион по борба за момичета

http://offnews.bg/news/n_1/n_648259.html

Ученикът атлет Мак Бегс спечели титлата по борба в своята категория на щатското първенство по борба в Тексас, съобщи Ройтерс. Причината младежът да бъде натирен при девойките е, че преди 17 лета той се е родил като тя и чак впоследствие се е осъзнал като транссексуален. Самият Бегс и много от опонентите му са искали той да се състезава срещу момчета, а не срещу девойки, но тексаските спортни регулации били категорични: атлетите трябва да се състезават според пола им по рождение. Така Бегс натръшкал без капка свян и джентълменство жените боркини с разгромни резултати. Според някои от съперничките си обаче той има предимство заради тестостерона, който гълта като част от програмата за трансформацията си в мъж.

"168 часа: "Син кит" - игра на смърт или маркетингов трик за кликове

https://www.24chasa.bg/novini/article/6076516

"168 часа: "Син кит" - игра на смърт или маркетингов трик за кликовеСъздателят й Будейкин: Правя услуга на обществото, чистя го от безполезни хора Маркетингов трик, привличащ милиони кликове, социален експеримент или опасна за децата игра е популярната "Синий кит", паникьосала много български семейства. Тя продължава 50 дни, като всеки ден има ново предизвикателството.

Спортът в ефир на 26 февруари

http://offnews.bg/news/n_1/n_648260.html

Богата спортна програма очаква феновете в неделния ден, като превес има футболът. Гвоздеят в програмата е финалът за Купата на лигата в Англия между Манчестър Юнайтед и Саутхамптън. 11:15 и 14:30 СК, СК жени, комбинация в Кран Монтана Евроспорт 2 11:30 Северна комбинация, СП в Лахти Евроспорт 1 12:30 Славия – Черно море Диема спорт 2 13:00 Ски, СК мъже, Супер-Г в Квитфиел, Евроспорт 2 14:00 Норич – Ипсуич Нова спорт 15:00 Монтана – Пирин Диема спорт 2 15:30 Тотнъм – Стоук Сити Диема спорт 15:30 Фейенорд – ПСВ Мтел спорт 16:00 Сасуоло – Милан Ринг 16:00 Сент Етиен – Каен Нова спорт 16:30 Инголщат - Борусия (М) Евроспорт 2 17:15 Ски скокове, СП в Лахти Евроспорт 1 17:15 Атлетико Мадрид – Барселона Спорт+ 17:30 Лудогорец – Верея  Диема спорт 2 17:45 Аякс – Хераклес Мтел спорт 1 18:00 Лион – Метц Нова спорт 18:30 Манчестър Юнайтед – Саутхемптън Диема спорт  18:30 Шалке – Хофенхайм Евроспорт 2 21:45 Виляреал - Реал Мадрид Спорт+ 21:45 Интер – Рома Ринг 22:00 Марсилия – ПСЖ Диема спорт

Какво ще стане, ако интернет спре в целия свят

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/02/26/2924436_kakvo_shte_stane_ako_internet_spre_v_celiia_sviat/?ref=rss


Да останат офлайн за един уикенд и след това да обсъдят как са се чувствали – това предизвикателство е отправял към студентите си през 2008 г. Джеф Ханкок, който преподавал в Станфордския университет.

През 2009 г. обаче, завръщайки се на работа след едногодишен отпуск, той с изненада открива, че студентите му изпадат в ужас само при мисълта.

"В часа избухна бунт", разказва той пред Би Би Си. "Те недвусмислено ми заявиха, че заданието е невъзможно и нечестно".
...

Кола се вряза в тълпа в Ню Орлиънс, повече от 50 ранени (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6080049

Кола се вряза в тълпа в Ню Орлиънс, повече от 50 ранени (Снимки)Най-малко 50 души пострадаха, след като автомобил се вряза в тълпа в американския град Ню Орлиънс. 10 от тях са в критично състояние. Шофьорът на пикапа най-вероятно е употребил алкохол. Според властите не се касае за терористично нападение. Сред пострадалите има и служители на полицията. Най-малкият от ранените е на 3 години.

Оскари 2017: кога, къде, кого ще гледат кинолюбителите тази вечер

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2017/02/26/2924796_oskari_2017_koga_kude_kogo_shte_gledat_kinoljubitelite/?ref=rss


Американската киноакадемия връчва 89-ите си награди "Оскар" тази вечер на церемония, която може да се окаже най-политизираната от години. У нас тя е вълнуваща и заради номинацията на "Сляпата Вайша" Теодор Ушев в категорията за късометражна анимация, първата за български режисьор, макар и за филм, произведен в Канада.

Шоуто започва в 3.30 ч. сутринта на 27 февруари, но червеният килим в "Долби тиътър" в Холивуд ще започне да приема гостите си час по рано. В България оскарите ще бъдат...

Болница за плюшени мечета приема пациенти във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=344987

Иницативата "Болница за плюшени мечета" ще се проведе днес във Варна, научи Moreto.net. Целта е младите варненци да занесат свои играчки и в игрова обстановка да научат повече за медицината. Под формата на игра децата ще научат повече за хигиената, здравословното хранене и за това какво се случва в една болница.

ЦИК прекрати поръчката за машини за гласуване

https://vesti.bg/bulgaria/cik-prekrati-porychkata-za-mashini-za-glasuvane-6065956

Фирмата може да достави устройствата не по-рано от 20-и март, което е твърде късно

Лъв нападна 22-годишно момиче в японски зоопарк

https://www.24chasa.bg/novini/article/6080046

Лъв нападна 22-годишно момиче в японски зоопаркЛъв се нахвърли върху 22-годишно момиче в зоопарка на град Коморо, префектура Нагано, в Япония. То е пострадало сериозно. След инцидента служителката е откарана в болница в тежко състояние заради голяма загуба на кръв, пише БГНЕС. Нападението на дивото животно е станало по време на чистене на волиерата.

Блъснаха 16-годишно момиче на зебра в Бургас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6080055

Блъснаха 16-годишно момиче на зебра в Бургас16-годишно момиче е било блъснато на пешеходна пътека пред мол в Бургас. Това каза за Радио „Фокус“-Бургас дежурният по КАТ в ОДМВР-Бургас. Детето е без опасност за живота, настанено е за 24-часово наблюдение в болница. Инцидентът е станал в 15.10 часа в събота в района на връзката между ул. „Струга“ и ул. „Янко Комитов“.

Сирни Заговезни - ден за прошка

//dariknews.bg/regioni/sliven/sirni-zagovezni-den-za-proshka-2006283

Българската православна църква почита днес църковния празник Неделя Сиропустна, наричан от народа Сирни Заговезни или Прошка. Празникът се отбелязва седем седмици преди Великден и една седмица след Месни Заговезни, а след него - от утре, започва Великият пост.
 
На този ден се припомн

Сирни Заговезни – какво означават символите и обичаите на този ден  

//dariknews.bg/regioni/dobrich/sirni-zagovezni-kakvo-oznachavat-simvolite-i-obichaite-na-tozi-den--2006286

Сирни Заговезни е много тачен празник, а неговите традиции са древни. Той е на прехода между зимата и пролетта и основната му идея е свързана с вечния кръговрат в природата и човешкия живот, разказа в ефира на Дарик етнографът Лена Кирилова от добричкия Исторически музей. С раждането се събуждат на

Днес поискайте, но и вие дайте прошка

//dariknews.bg/regioni/burgas/dnes-poiskajte-no-i-vie-dajte-proshka-2006287

Българската православна църква почита днес църковния празник Неделя Сиропустна, наричан от народа Сирни Заговезни или Прошка. Празникът се отбелязва седем седмици преди Великден и една седмица след Месни Заговезни, а след него - от утре, започва Великият пост. На този ден се припомнят Христовите ду

Вижте актуалната пътна обстановка в страната

https://www.24chasa.bg/novini/article/6080042

Вижте актуалната пътна обстановка в странатаТемпературите са в интервала от -3 С° до +7 С°. Времето над страната е облачно. Слаб до умерен вятър духа в областите Шумен, Добрич, Варна и Търговище. Слаб дъжд вали в областите Пловдив, Пазарджик, Смолян и в районите на Тополница, Златарево, Катуница и Сандански /обл.Благоевград/. Слаб сняг вали в районите на Трън /обл.Перник/ и Гълъбец /обл.

Ромска фондация пусна сигнал за дискриминация срещу кмета на Елин Пелин

http://offnews.bg/news/n_1/n_648258.html

Ромската фондация "Саворе" подаде сигнал срещу кмета на Елин Пелин Ивайло Симеонов в Комисията за защита от дискриминация заради нечовешкото му отношение към семейството сирийски бежанци в града, на което бе отказана регистрация. Сигналът е подаден от председателят на самоковската неправителствена организация Христо Николов. Според него кметът на Елин Пелин е нарушил закона по отношение на сирийското семейство получило хуманитарен статут. От фондация "Саворе" настояват ведомството на Ана Джумалиева да образува производство за тормоз по признаците националност и лично положение и за подбуждане към дискриминация.  Като доказателство за твърденията си Николов е приложил телевизионен репортаж със скандални изявления на кмета Симеонов.

Акад. Георги Марков: Бойко Борисов и Корнелия Нинова не са по-големи от България

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277415_%D0%90%D0%BA%D0%B0%D0%B4.+%D0%93%D0%B5%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B8+%D0%9C%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%91%D0%BE%D0%B9%D0%BA%D0%BE+%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2+%D0%B8+%D0%9A%D0%BE%D1%80%D0%BD%

 – Акад. Марков, между Корнелия Нинова и Бойко Борисов хвърчат остри нападки и обвинения в ястреби и врабчета заради разполагането на натовски сили в Черно море. Президентът Радев уточни, че става дума за планирани военни учения и предупреди да не се заиграва с темата за сигурността. Ще го послушат ли политиците?

– Това се случва, защото сме в ожесточена предизборна кампания, с изравнени сили между двете главни политически партии. Според мен те са в патова ситуация и всеки иска да набере скорост за сметка на своя опонент. Президентът е прав, че не трябва да играем с националната си сигурност…

– Известно е, че получавате покани от партии да участвате в кандидатдепутатски листи. Тази година кой ви предложи?

– Няма да посоча име, защото ще се засегнат, но през тези 27 години съм получавал покани от различни политически партии. Аз обаче отказвам с оправданието, че ако стана един от тях, ще си загубя историческия окомер. Убеждават ме, че ще съм в гражданска квота, само че във всяка парламентарна група има партийна дисциплина и трябва да се гласува, както ти кажат, а не по съвест. Затова отказвам на всички.

– В парламента няма ли потребност от компетентни хора като вас?

– Аз съм много натоварен и съм обременен с минало. Освен това се опасявам, че мога да бъда употребен. Най-гадното нещо в живота е да те употребят дори за кауза, за която си заслужава. Смятам, че съм по-полезен, като изразявам свободно мнението си като учен. Автоцензурата е най-страшната. Забелязвам много интелигентни хора как като влязат в политиката, си налагат автоцензура. Приказката – никога не е късно да станеш за резил, е вярна.

– Включването в листите на нови имена – журналисти, артисти, политолози, ще бъде ли от полза за законодателния орган?

– Надявам се поне да се подобри политическата култура на общуване и да няма обвинения в ястреби, гълъби и врабчета. На някои хора им липсват първите седем години. Не само че нямат политическа култура, ами нямат никаква култура, невъзпитани са. Познавам много интелектуалци, които минаха по върховете на властта, интересно ми е да ги наблюдавам отстрани. И ги предупреждавам – аз не съм от вас. Така се чувствам по-свободен.

– Какво става на тези избори? Синият „кинжал“ Евгени Михайлов отива в ДОСТ, атакисти в – ДПС…?

– Това е политическо хамелеонство. Цар Фердинанд обичал да драска по писмата си и често пишел: „Престанете с тази байганьовщина!“ Това е безогледна гонка на властта. Ако не те сложат на избираемо място, сменяш партията. По този начин политиците олекват. Трябва да има политически и морални принципи. А не на всяка цена да бъдеш в Народното събрание. Да си депутат не е професия и не означава да се пенсионираш там. За съжаление те се пристрастяват. Както аз съм пристрастен към съседната на парламента сграда, тази на БАН. Не искам да се местя и на шега казвам, че заобикалям служебния вход на парламента да не би хората да ме вземат за депутат.

– Според вас ще може ли да се направи правителство след изборите при сегашния паритет между БСП и ГЕРБ?

– Чудя се на заклинанията на ГЕРБ и на БСП, че не може да има голяма коалиция като в Германия. Специализирал съм там като млад историк и знам как християндемократи и социалдемократи не можеха да се понасят и никога не са предполагали, че ще направят голяма коалиция. Така че и тук е възможно. Защо Корнелия Нинова или Бойко Борисов да е министър-председател? Защо да не бъде трети човек? Защо да не могат да преглътнат голямото си его? Те не са по-големи от България. Нали само за Левски говорим. Да преглътнат егото си и да направят голяма коалиция, а не избори до дупка, както казва мой съименник, с когото често ме бъркат по телефона.

– Предстоящият 3 март и неизбежната тема за националната държава ще приземят ли кандидатите за власт, или и тази дата ще бъде употребена политически?

– С връщането на Трети март като национален празник след 1989 г. не спират споровете. Злоупотребява се, като се опитват да насаждат изкуствено деление на русофили срещу русофоби, и обратното. Трети март е бележита историческа дата в нашата история, защото се възстановява българската държава, и то след пет века отсъствие на европейската политическа карта. Друг е въпросът какви са били стремежите на руския империализъм към Цариград и към протоците на т.нар. топли морета. До известна степен те са съвпадали с интересите на нашето освободително движение. Левски едва ли си е въобразявал, че сами ще преборим с черешови топчета и пушки кремаклийки тази империя, която се разпростира от Европа до Близкия изток и Северна Африка. Според Левски трябва да започнем наша борба, да вдигнем въстание, да се стигне до източна криза, за да се постави на дневен ред българският въпрос, както стана с руско-турската, девета поредна война, която за нас е освободителна. България не е осъществила своя Санстефански идеал, но никой народ на Балканите не се е освободил целокупно наведнъж – нито сърби, нито гърци и румънци.

– Защо толкова години продължава спорът – Русия наша освободителка ли е, или е преследвала само имперските си интереси?

– След освобождението всички българи естествено са русофили. До 1885 г., когато се оказва, че руският император е против Съединението, защото това било нарушаване на Берлинския договор, който беше наложен на Русия. Оттогава се появява разделение в българското общество. По-голямата част от българите продължават да бъдат признателни. Други, начело със Стефан Стамболов, казват – ние имаме собствени национални интереси и няма как те да бъдат подчинени на руската великодържавна политика. Всяка велика държава има великодържавна политика независимо от идеологията. Царска Русия, Третият райх, Съветският съюз, САЩ днес си имат великодържавна политика, която, ако се наложи, ще е в ущърб на политиката на по-малките държави.

– Сред историците има ли единомислие по отношение на 3 март?

– 45 години русофилството беше превърнато в досадно съветофилство и всекидневно това беше политика на БКП. Тодор Живков през 1970 г. в Кремъл при отбелязване на 100-годишнината от рождението на Ленин, казва: „Който не обича Съветския съюз, той не обича България.“ Да, де, но много българи не обичаха СССР. След 1989 г. някои решиха, че като се появи новият голям брат в нашия политически живот, трябва махалото да се люшне в другата посока. И дори започнаха да държат речи на 3 март за некадърните руски генерали, за лошо обучената руска армия, за завоевателните стремежи на руския империализъм. Разбира се, руският империализъм не е дошъл тук да ни освобождава за черните ни очи. В манифеста е казано, че трябва да бъдат освободени страдащите православни и съплеменни братя. Иначе от решенията на императора е ясно, че Русия трябва да излезе на топлите морета. Стремежът е през Балканите и през Кавказ. Те искат голяма славянска държава, която да бъде зависима от една великодържавна политика. Точно поради това западните сили са против голяма славянска държава.

– Неотдавна казахте, че чужди фондации дават пари, за да се разрушават митовете в историята, да се посяга върху наши национални герои. Какво имате предвид?

– Още през 90-те години се появиха редица чужди фондации, най-голяма е частната „Отворено общество“, сега е държавната „Америка за България“, която отчете официално, че тук е наляла 400 млн. щатски долара. Сорос е налял поне 600 млн. лв. Тези фондации имат експерти във всички министерства – икономика, политика, култура, наука… И понеже става дума за история, те искат да заместят събитийната с т.нар. всекидневна история, под предлог че трябва да се помиряваме със съседните народи. Миналата година заради „съжителството“ в османската империя изгоря министър на образованието. Казват ни – не са важни въстания, революции, кланета, Ботев, Левски и т.н. Има всекидневно общуване. Българите правят козунак и отиват в турската махала да черпят. На Байрама турците с баклава отиват при българите. Възможно е да е имало такова съжителство, но имало е и баташко клане. А те казват – забравете го… За националните герои пък призоваха – да ги очовечим.

– По какъв начин?

– Примерно питат защо издигате Левски като национална икона? Той е обикновен човек като нас. Пишете за жените на Левски… Само че Левски не е обикновен човек. Ботев за Австро-Унгария е терорист, защото превзема пътнически кораб с оръжие, но за нас е национален герой. Някои млади колеги работят в тази посока, защото със заплата от 500 лв. не се живее. Тъжно е… Тези фондации искат да изградят европейска идентичност за сметка на национална. А ние първо сме българи, после сме европейци.

– Накъде след краха на неолибералната демокрация?

– Привърженик съм на умерения консерватизъм. Това означава да има приемственост в управлението и да се разбере, че не е възможно да бъдат заличени националните държави. Нациите имат дълбоки исторически корени, които не могат да бъдат изтръгнати в интерес на корпоративния капитал.

 

Нашият гост:

Георги Марков е роден в Пловдив през 1946 г. Завършва история в Софийския университет. Специализира в Института за европейска история в Майнц, ФРГ. Професор, доктор на историческите науки, академик от 2008 г.

От 1993 до началото на 2012 г. е директор на Института по история при БАН.

Автор на близо 20 книги и учебници, специалист по нова история, международните отношения и войните в края на ХІХ и началото на ХХ век.

Автор е на десетки студии и на монографиите “България в Балканските войни 1912-1913 г.”, “България – ключът към Голямата война 1914-1916 г.”, “Камбаните бият сами”, “Парола Сабя” и др.

Нов вирус точи банкови карти при пазаруване онлайн

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277414_%D0%9D%D0%BE%D0%B2+%D0%B2%D0%B8%D1%80%D1%83%D1%81+%D1%82%D0%BE%D1%87%D0%B8+%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B8+%D0%BA%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%B8+%D0%BF%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%80%D1%83%D0%B

 Нов вирус краде данните от банковите карти на хора, които пазаруват в онлайн магазини. Зловредният код е особено интелигентен – може да се самолекува и се възпроизвежда дори и след изтриване.

„След два дни изчезна и самият онлайн магазин. Започнахме да го издирваме и опряхме до разплащателната институция, откъдето казаха, че отговорността е на онлайн магазина”, каза потърпевша пред БТВ.

Платежните оператори отчитат, че 40% от българите купуват в мрежата няколко пъти месечно. От националната статистика пък са изчислили, че този процент е 16. За всички тях има рискове, когато не проверяват сайтовете, през които пазаруват.

Внимавайте дали сайтът е защитен – адресът да започва с HTTPS и да е сертифициран по стандартите за сигурност при плащане с кредитни карти PCI, съветват експерти по киберсигурност.

Обикновено връзката се къса между сайта на магазина и този на платежния оператор. Ако сайтът не е защитен, данните ви могат да бъдат пренасочени от киберпрестъпници. Вирусът се активизира всеки път, когато някой направи поръчка. У нас жалбите на ужилени от онлайн пазара растат, обобщават от Комисията за защита на потребителите.

За последната година от 2000 жалби 10% са свързани с онлайн покупки.

Преглед на печата - 26 февруари

http://www.moreto.net/novini.php?n=344979

Връзката между БСП и президентската институция и отношението на "Дондуков" 2 към Москва отново са сред темите на всекидневниците. "Месец след встъпването в длъжност на новата президентска двойка Румен Радев и Илияна Йотова съмненията за влияние на БСП върху президентската институция не се потвърждават.

Пикап рани 28 души на парад в Ню Орлиънс

https://vesti.bg/sviat/amerika/pikap-rani-28-dushi-na-parad-v-niu-orliyns-6065955

Най-малкият от ранените е на 3 години, виновникът за тежкия инцидент е арестуван

Отбелязваме Сирни заговезни, днес искаме и даваме прошка

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6080041

Отбелязваме Сирни заговезни, днес искаме и даваме прошкаПравославната църква отбелязва Неделя Сиропустна (Сирни заговезни). На този ден вечерта във всички епархии на Българската православна църква се отслужва Вечерня с взаимно опрощаване. Православните християни за последен път преди Великия пост консумират млечни произведения и на следващия ден спират храните от животински характер.

Притча за най-трудната прошка

http://pogled.info/bulgarski/pritcha-za-nai-trudnata-proshka.83127

/Поглед.инфо/ Живял едно време човек, който като му дошло времето и умрял. Огледал се и много се учудил. Тялото му лежало на леглото, а у него останала само една душа. Голичка, прозрачна и всичко се виждало като на длан. Разстроил се човекът – без тяло станало някак си неприятно и неуютно.

Марин льо Пен може да спечели изборите

http://pogled.info/svetoven/evropa/marin-lo-pen-mozhe-da-specheli-izborite.83128

/Поглед.инфо/ С приближаването на резултатите от анкети и замесването на един от основните й съперници в скандал с разходи, крайно десният лидер Марин льо Пен може реално да стане френски президент през май, твърдят висши политици и коментатори.

Мартин Шулц се готви да нанесе удар на Ангела Меркел

http://pogled.info/svetoven/evropa/martin-shults-se-gotvi-da-nanese-udar-na-angela-merkel.83129

/Поглед.инфо/ Лидерът на германската Социалдемократическа партия (СДП) Мартин Шулц ще победи канцлера Ангела Меркел на изборите през септември според няколко скорошни социологически допитвания, благодарение на своята безмилостна лява програма, която му навлече и обвинения в обръщане към популизма.

На Сирни Заговезни се иска прошка

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/02/26/2911329_na_sirni_zagovezni_se_iska_proshka/?ref=rss


Православната църква днес отбелязва Сирни Заговезни, празникът на всеобщото опрощение, наричан още Прощална неделя и Поклади. Сирни Заговезни винаги се чества седем седмици преди Великден.

Традиционният поздрав на много места в страната днес е: "Простено - прости!".

На този ден се припомнят Христовите думи: "Ако не простите на човеците съгрешенията им, и вашият небесен Отец няма да прости съгрешенията ви". Затова традицията изисква всеки да поиска прошка от хората около...

Boeing планира да отвори първия си европейски завод във Великобритания

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277413_Boeing+%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%80%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B8+%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D0%B8+%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B

 Американският производител на самолети Boeing планира да отвори първия си завод в Европа в Шефийлд, Северна Англия, с което показва вот на доверие в производствените възможности на Великобритания, докато тя се подготвя да излезе от Европейския съюз, съобщава Bloomberg.

Заводът на стойност 20 млн. паунда (25 млн. долара) ще доставя части за Boeing 737 и 777, специализирайки в системи за задвижване, които отварят и прибират задкрилките на самолета в различни етапи от полета.

 

Ходът дава тласък на плановете на Boeing да увеличи собственото си производство на компоненти за системите за задвижване, за да засили производителната си ефективност, да разшири контрола върху качеството и да намали разходите за вериги за доставки, казва американската компания в изявление от петък. В завода, разположен на площ от 2300 кв.м, първоначално ще бъдат ангажирани 30 души, като наемането им ще започне следващата година.

„Решението да започнем производство на скъпи компоненти във Великобритания е стъпка към промяна в нашата ангажираност и още един пример за ангажимента на Boeing тук да расте“, казва председателят на Boeing Europe Майкъл Артър в изявлението.

Конкурентът на базираната в Чикаго компания – Airbus, фокусира цялата се дейност по изграждането на крилата на самолетите си във Великобритания. Дизайнът и част от производството се изготвя във Филтън, близо до Бристол, където работят 4000 души, а сглобяването се прави в Бротън, Уелс, където са ангажирани още 6000 души.

Заводът на Boeing ще бъде разположен в Advanced Manufacturing Research Centre в Шефийлф, където McLaren обяви този месец, че ще премести производството си на шасита от Австрия през 2019 г. след построяването на завод за 50 млн. паунда. Този ход ще намали експозицията на британския производител на автомобили към потенциални мита на авточасти след Brexit.

Макар че за Boeing вече работят 2000 души във Великобритания, всички те са извън сферата на производството – обучение, продажби и услуги, включително поддръжка, фокусирана основно върху платформите за отбрана, като хеликоптера Chinook.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Десислава Попова

Британските жилища в момента са финансово най-недостъпни за последните 10 години

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277412_%D0%91%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B6%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%89%D0%B0+%D0%B2+%D0%BC%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0+%D1%81%D0%B0+%D1%84%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BE

 Жилищата в британските градове в момента са финансово най-недостъпни от почти десетилетие. Средната цена на жилищата е почти седем пъти по-голяма от годишните доходи, сочи Lloyds Bank.

Оксфорд е най-малко достъпният град във Великобритания, пояснява Bloomberg. Цените на имотите там са почти 11 пъти по-високи от средните годишни доходи, а в Стърлинг, Шотландия, цените са само 3,7 пъти по-високи от доходите.

Макар че средната цена на жилищата в британските градове е нараснала с 32% през последните четири години до 224 926 паунда (282 000 долара), годишни доходи са се увеличили само със 7%.

По-широкият Лондон е на второ място по финансова недостъпност, въпреки че цените на жилищата в столицата отбелязаха първия си голям годишен спад от почти шест години през февруари, сочи уебсайтът Rightmove.

Градът се представи по-зле от останалата част на страна през 2016 г., след като британският вот за излизане от Европейския съюз и увеличаването на данъците върху наемодателите в началото на годината са натежали върху търсенето.

По статията работи: Виктория Тошкова

Най-четеното в "Дневник": Колко пари дава България на ЕС, новите планети и заплахите на воинския съюз

http://www.dnevnik.bg/istorii_na_denia/2017/02/26/2924751_nai-chetenoto_v_dnevnik_kolko_pari_dava_bulgariia_na/?ref=rss


Финансовият доклад на Европейската комисия за 2015 г. с разбивка на това колко пари е дала и получила България от Европейския съюз е най-четената новина в "Дневник" през изминалата седмица. На второ място в Топ 10 се наредиха откритите от НАСА 7 планети с размери на Земята и на които най-вероятно има условия за живот. Заплахите към "Дневник" от страна на Българския воински съюз се наредиха на трета позиция.

Ето класацията на 10-те най-четени статии в "Дневник". Справката е изготвена...

Най-четеното в "Дневник": Колко пари даваме на Евросъюза, новите планети и заплахите на воинския съюз

http://www.dnevnik.bg/istorii_na_denia/2017/02/26/2924751_nai-chetenoto_v_dnevnik_kolko_pari_davame_na/?ref=rss


Финансовият доклад на Европейската комисия за 2015 г. с разбивка на това колко пари е дала и получила България от Европейския съюз е най-четената новина в "Дневник" през изминалата седмица. На второ място в Топ 10 се наредиха откритите от НАСА 7 планети с размери на Земята и на които най-вероятно има условия за живот. Заплахите към "Дневник" от страна на Българския воински съюз се наредиха на трета позиция.

Ето класацията на 10-те най-четени статии в "Дневник". Справката е изготвена...

Над по-голямата част от страната ще се задържи предимно облачно

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6080033

Над по-голямата част от страната ще се задържи предимно облачноАтмосферното налягане е по-високо от средното за февруари - ще се понижава и вечерта ще се доближи до обичайното (средна месечна стойност за София - 947 hPa).Днес, в сутрешните часове, на отделни места в Южна България все още има слаби валежи от дъжд, в планинските райони – от сняг, но до обяд и там ще спрат.

Китайска група купи земя в Хонконг за 2,2 млрд. долара

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277411_%D0%9A%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%B3%D1%80%D1%83%D0%BF%D0%B0+%D0%BA%D1%83%D0%BF%D0%B8+%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D1%8F+%D0%B2+%D0%A5%D0%BE%D0%BD%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%B3+%D0%B7%D0%B0+2%2C2+%D0%BC%D0%

 Група от две компании от континентален Китай победиха най-големите строителни предприемачи в Хонконг с оферта за 16,9 млрд. хонкг. долара (2,2 млрд. долара) в наддаване за земя на първа линия - предложение, което рядко излиза на пазара. Това е най-високата цена при продажба на държавна земя в историята, коментира Bloomberg.

Logan Property Holdings и KWG Property Holding са победили 13 други компании, сочи изявление от петък на поземлената служба на Хонконг. Сумата означава, че земята е била продадена за около 30 600 долара на кв. метър, сочат изчисления на Bloomberg въз основа на официалните данни.

Имотът на остров Ап Лей Чау, който е свързан с остров Хонконг с мост, бе обект на ожесточена битка между предприемачите, които искат да строят в района, свързан с по-широката мрежа на метрото през декември.

Много китайски предприемачи искат да строят къщи и по-големи луксозни апартаменти с гледка към морето“, казва Томас Лам, ръководител на оценките и консултантската дейност в Knight Frank в Хонконг.

Резултатите от търга бяха обявени в същия ден, в който Centaline Property Agency представи индекс, показващ, че цените на съществуващите жилища в града са достигнали рекорден връх въпреки опитите на правителството за охлаждане на пазара.

Индексът Hang Seng Property Index, който следи акциите на 10 имотни компании, отчита ръст от 15% тази година спрямо повишение от 8,9% на широкия индекс Hang Seng.

 

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Десислава Попова

Сладки заговезни – леки пости (Сирница)

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/sladki-zagovezni-leki-posti-sirnica-2006276

Българската православна църква почита днес църковния празник Неделя Сиропустна, наричан от народа Сирни Заговезни или Прошка. Празникът се отбелязва седем седмици преди Великден и една седмица след Месни Заговезни, а след него - от утре, започва Великият пост.
 
На този де

Змия се разхожда по улица на Смолян през февруари

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/zmiia-se-razhozhda-po-ulica-na-smolian-prez-fevruari-2006274

На необичайна гледка се натъкна смолянчанката Снежана Орлова, която видяла змия да лази по средата на улицата в края на февруари. Студенокръвното животно е било забелязано на метри от дома й, който се намира ул. „Невястата“ в смолянския квартал „Каптажа“.

Най-вероятно, рязкото затопл

Баскетболистите от ПГПЧЕ – с 4 титли от Ученически игри 2017

//dariknews.bg/regioni/razgrad/basketbolistite-ot-pgpche-s-4-titli-ot-uchenicheski-igri-2017-2006277

Баскетболистите от ПГПЧЕ“Екзарх Йосиф“-Разград спечелиха четири купи от общинския кръг на баскетболния турнир от Ученически игри 2017. Надпреварата се проведе в петък и събота в спортна зала „Лудогорец“. Победителите от трите възрастови групи ще представят Разград в областния кръг.
Ето класи

„Прошка искам и прошка Ви давам!“

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/proshka-iskam-i-proshka-vi-davam-2006280

Областният управител на Габрово Иванка Баева с обръщение към жителите на Габровска област по повод Сирни Заговезни

"Берое" пак би "Черно море"

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/beroe-pak-bi-cherno-more-2006279

Любо Минчев връчи на кмета спечелената Купа на България

Сириец, работил по номиниран за "Оскар" филм, не може да влезе в САЩ

//dariknews.bg/novini/sviat/siriec-rabotil-po-nominiran-za-oskar-film-ne-mozhe-da-vleze-v-sasht-2006275

Американските имиграционни власти не допускат в САЩ сирийски оператор Халед Хатиб, работил по номинирания за награда филма "Белите каски" за гражданската война в страната си, предаде Асошиейтед прес.
 
Вътрешна кореспонденция на админ

Слаби трусове в района на Стражица и Вранча

//dariknews.bg/novini/bylgariia/slabi-trusove-v-rajona-na-strazhica-i-vrancha-2006281

Леко земетресение със сила 2.1 по скалата на Рихтер е регистрирано тази сутрин в района на Стражица, според данните на сеизмологичния център към БАН.
 
Няма данни за пострадали и нанесени щети. Земетресението е регистрирано в района на Стражица около

Независимостта на централните банки губи блясъка си

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277410_%D0%9D%D0%B5%D0%B7%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%81%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D1%86%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%B8+%D0%B3%D1%83%

 Трудно може да се намери по-мощен символ на промените, които очакват либералния ни икономически ред, от писмото на Патрик МакХенри до Джанет Йелън. Заместник-председателят на комисията по финансови услуги в Камарата на представителите в САЩ постави под въпрос правото на председателя на Федералния резерв да договаря правилата за финансовата стабилност „сред глобалните бюрократи в чуждите страни без... властта да прави това“. Рядко опозицията срещу финансовата глобализация е била толкова ясно представяна, коментира Волфганг Мюнхау от Eurointelligence за Financial Times (FT).

Писмото повдига два въпроса. Дали политическите условия за независимостта на централната банка остават налице в САЩ и в глобален мащаб? И ако това е така, какъв трябва да бъде обхватът им?

Отговорът ми на първия въпрос, пише Мюнхау, е: да и не. Условията за независимост на централните банки вече не съществуват във всички страни, а където ги има, трябва да се гарантира, че независимостта е строго ограничена до основния мандат на банката. А това зависи от юрисдикцията. Според Закона за Федералния резерв ролята на Фед е да доведе до максимум заетостта, да гарантира ценова стабилност и да модерира дългосрочните лихвени проценти. Основният мандат на Европейската централна банка (ЕЦБ) е да постигне ценова стабилност, а на Английската централна банка (АЦБ)  - да таргетира темпа на основната инфлация.

Не трябва да забравяме, че независимостта на централната банка не е естественият ред на нещата. Повечето централни банкери са били държавни агенции до не толкова отдавна, както и обект на политически нареждания, обикновено от финансовия министър. Те стават независими след период на ценова стабилност през 70-те и 80-те, довел до консенсус в много страни за това какво трябва да прави централната банка. Ако почти всички са съгласни с целта на технически сложна политика, тогава, според аргументите в защита на независимостта на централната банка, е по-добре да оставим прилагането на политиката в ръцете на експертите. Основният аргумент за независимостта на централната банка тогава е не, че тя постига по-добри резултати сама по себе си, а че сме се договорили какво трябва да прави тя. В повечето страни този консенсус все още се запазва, включително в САЩ. Но писмото на МакХенри ни казва и че, подкрепата за широката дефиниция на независимостта на централната банка не е толкова силна, колкото преди.

Когато консенсусът около целите на паричната политика се разпадне, по-трудно е да се защитава идеята за независимостта на централна банка на демократична база. Ситуацията в САЩ се различава от тази в Европа в един важен аспект: целта на паричната политика е много по-широко дефинирана, коментира Мюнхау. На определено ниво това улеснява защитата на независимостта. Целта е толкова широка, че е трудно да има разногласия по нея. Но какво се случва, ако целите си противоречат? Съгласен съм с бившия главен икономист на ЕЦБ Отмар Исинг, че независимостта на централната банка е политически оправдана само когато тя е насочена към една променлива на политиката – ценовата стабилност в случая на ЕЦБ. Съществуването на две цели предполага, че трябва да бъдат направени компромиси, което е фундаментално политическа задача.

Независимостта на централната банка изисква нещо повече от широк консенсус по самата цел. Това, което също е нужно, е степен на споразумение за това какво, например, означава всъщност ценовата стабилност. Това е особено спорен въпрос в еврозоната, където Германия никога не е приемала целта на ЕЦБ за годишна водеща инфлация „близо до, но под 2%“.

Инфлационна цел от около 2% днес е широко приемана от централните банкери. Но през десетилетията преди златната епоха на глобалната независимост на централните банки икономистите се караха за компромисите между безработицата и инфлацията. Оттогава насам те се насочиха към нов пакет вярвания. Тези дни се смята, че нисък, но положителен темп на инфлацията е в съответствие с максималната заетост. Този консенсус е описван от френския икономист Оливие Бланшар като божествено съвпадение. Но доверието в тези икономически модели е толкова слабо, колкото и подкрепата за независими централни банки. А те може да потънат заедно.

Къде поставя това участието на централните банки в глобални форуми, претъпкани от „бюрократи в чуждите страни“, срещу които роптае МакХенри? Последните 10 години ни научиха, че финансовите регулации са основно политически, а не технически, въпрос. В момента има значение как регулираме банките, какви капиталови изисквания налагаме и какво правим, когато фалират. Ролята на централните банки трябва да бъде да съветват страните и да осигуряват техническа подкрепа.

Затова дали МакХенри е прав или не няма значение, завършва Мюнхау. Самият факт, че подобно писмо е било написано, ни казва, че основите на независимостта на централните банки не са толкова силни, колкото преди.

По статията работи: Виктория Тошкова

Моментът на истината за американските компании

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277409_%D0%9C%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BA

 Говорете си каквото искате за икономическите мерки на американския президент Доналд Тръмп, но е трудно да се оспори ползата, която той оказа върху корпоративните настроения, пише Bloomberg в свой коментар, озаглавен „Моментът на истината за американските компании“.

Думата „оптимизъм“ не престава да оттеква в инвеститорските среди. Мениджърите са използвали думата "оптимист" при рекордните 51% от разговорите за приходите през това тримесечие, показва анализ на Bank of America Corp. Също така те описват бизнес ситуацията по-често като „по-добра“ и по-рядко определят нещата като „лоши“ или „по-слаби“. Позитивните настроения не са били толкова силни от две години насам.

Други показатели за корпоративното настроение също погледнаха на север от изборния ден в САЩ. Индексът на National Federation of Independent Business скочи със 7,4 пункта през миналия месец до 105,8 пункта, най-големият скок от 1980 г. насам.

 

Оптимизъм цари и относно приходите през четвъртото тримесечие на 2016 г. , като компаниите, които са повишили прогнозите си за периода са повече от тези, които са ги понижили, като превесът на "оптимистите" за този период от годината не е бил толкова голям 2011 г. насам.

Логичният въпрос тук е дали подобрените настроения ще накарат компаниите от S&P 500 да спрат да влагат пари в обратни изкупувания и дивиденти и да започнат отново да инвестират в заводи и оборудване. Morgan Stanley, казва, че това е възможно.

„Бизнес настроенията се подобряват от деня на президентските избори в САЩ, с което се увеличават и плановете за по-големи капиталови разходи“, коментира икономистът Елън Зентнер.

Докладът на Търговския департамент за икономиката през четвъртото тримесечие показва, че бизнес разходите за оборудване са нараснали с 3,1%, което е първият ръст от пет тримесечия.

„Голяма част от подобрението, което виждаме, е отразено в настроенията на сектора, но това, което наистина търсим и искаме да видим е подобрението да дойде от реалната корпоративна дейност“, коментира в интервю пред Bloomberg Ричард Търнил, управляващ директор и главен стратег в BlackRock Inc.

По думите му това иска да види пазара, за да отчете още по-големи повишения.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Виктория Тошкова

Прогнозата за времето за другата седмица е оптимистична

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277408_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%B3%D0%BD%D0%BE%D0%B7%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%B7%D0%B0+%D0%B4%D1%80%D1%83%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%81%D0%B5%D0%B4%D0%BC%D0%B8%D1%86

 През нощта навсякъде в Северна България валежите ще спрат. До сутринта на места в Южна България все още има слаби валежи от дъжд, в планинските райони - от сняг, но до обяд и там ще спрат.

Над по-голямата част от страната ще се задържи предимно облачно. През деня разкъсвания и намаления на облачността, на места и до слънчево, ще има в Северна България. Ще духа слаб, в Източна България до умерен вятър, отначало от изток-югоизток, до вечерта ще се ориентира от юг. Минималните температури ще са предимно между минус 1 и 4 градуса, максималните - от 7 до 12 градуса.

Атмосферното налягане е по-високо от средното за февруари, ще се понижава и след обяд ще стане близко до обичайното.

В планините ще бъде предимно облачно, сутринта на места със слаби валежи от дъжд, над 1700 м - от сняг. До обяд преваляванията ще спират, а над Стара планина и облачността временно ще намалява. Ще духа умерен до силен вятър от запад-югозапад. Максималната температура на височина 1200 м ще е около 6 градуса, на 2000 м - около 1 градуса.

По Черноморието ще бъде предимно облачно. Валежи от дъжд ще има главно в сутрешните часове по южното крайбрежие, а временни намаления на облачността ще има на север. Ще духа до умерен вятър, отначало от изток-югоизток, до вечерта ще се ориентира от юг. Максималните температури ще са 6-8 градуса. Температурата на морската вода е 4-5 градуса, вълнението на морето ще бъде 2 бала.

Новата седмица ще започне с предимно слънчево време, температурите отново ще започнат да се повишават и ще бъдат между 11 и 16 градуса, за София около 15 градуса. Във вторник отново ще бъде предимно слънчево и ще се затопли още малко. В сряда ще бъде предимно слънчево, но в Северозападна България ще започнат валежи от дъжд. В четвъртък температурите слабо ще се понижат и ще бъдат между 11 и 16 градуса. На празничния 3 март - петък, ще бъде предимно слънчево, а температурите отново ще бъдат между 11 и 16 градуса, за София 11 градуса. В събота и неделя - 4 и 5 март, времето ще остане без съществена промяна - с разкъсана облачност и температури около 15 градуса.

Пиян турски тираджия уби един от най-добрите ни колоездачи - Мартин Гачев

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277407_%D0%9F%D0%B8%D1%8F%D0%BD+%D1%82%D1%83%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B6%D0%B8%D1%8F+%D1%83%D0%B1%D0%B8+%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BD+%D0%BE%D1%82+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%

 41-годишният български колоездач Мартин Гачев, е загубил живота си след сблъсък с тежкотоварен камион в четвъртък (23 февруари). Според информациите превозното средство е управлявано от шофьор от турски произход, който е бил под влиянието на алкохол. Инцидентът е станал на главен път 1-8 след разклона за кв. "Божурище", докато жертвата е карала велосипед.  "Около 18:40 часа на 23 февруари на тел. 112 бил подаден сигнал за тежко пътнотранспортно произшествие на главен път 1-8. При огледа на местопроизшествието е установено, че товарен автомобил „Ивеко“ е застигнал и ударил движещия се в същата посока велосипедист с неустановена към момента самоличност, който е загинал на място. По случая е образувано досъдебно производство", се казва в официалното съобщение на МВР. Ден по-късно стана ясно, че загиналият е Мартин Гачев.

Как да разпознаем, че детето ни е жертва или насилник

http://offnews.bg/news/n_1/n_648256.html

Вчера едни родители изпратиха на училище здраво и усмихнато момиченце, а си прибраха безжизнено телце. Други родители изпратиха здраво и усмихнато момченце, а си прибраха убиец... Всички сме потресени. Кого да посочим с пръст, кого да обвиним? Невръстните гаменчета? Родителите им? Учителите? Обществото? Когато има жертва, винаги има и агресор. И той не е станал такъв изведнъж, за няколко секунди. Има предистория, има път, който е изминат, за да се стигне до там, откъдето няма връщане назад. И по този път е имало десетки, стотици отклонения, които водят до друг, по-добър изход. Отклонения като спорт, за да се изразходва излишната енергия. Психологическа помощ, адекватна родителска и учителска намеса. Алармиране на класа, че подобно поведение не бива да се толерира. Решения много, стига да не си затваряме очите. За жалост нищо от това не се е случило и цената на безразличието е твърде висока. Следният текст написах по подобен повод - агресия в училище. Пускам го отново с апел към родителите да се вгледат в децата си. И ако има и най-малките сигнали, че детето е склонно към агресия или е жертва на такава, да действат навреме. Обръщам се и към учителите, които виждат подобни прояви и са склонни да ги подминат като детински игри. Към случайните свидетели, които не си правят труда да се намесят. Защото проблемът е съществувал много преди да се стигне дотук. Цяло село е нужно да се отледа едно дете. Цяло село е нужно и за да се убие. Момиченцето, което си отиде вчера... Не го повали болест, не го уби земетресение, не загина при катастрофа. Уби го нечие безразличие. Ето и основните белези на децата, склонни към агресия и децата, които се превръщат в лесни жертви. Ако разпознаете в някоя от групите своето дете, вземете мерки. Веднага, не чакайте нещо да се случи. Ако разпознаете негов съученик, говорете с родителите и учителите. Не отлагайте. Естествената реакция на всеки родител е да защити детето си. Точно затова е напълно разбираемо отрицанието, с което бихме посрещнали всеки намек, че точно нашето дете е насилникът в дадена ситуация. Не бива да се пренебрегва и фактът, че децата, били те участници или само свидетели, не винаги казват истината, понякога от страх, друг път от съпричастност или просто за да се харесат на някого. В последния случай на насилие, който ми споделиха, всички деца от класа, дори жертвите твърдят, че искат да са приятели с насилника. Съвсем логична реакция. Децата търсят одобрението на по-силния от чист инстинкт за самосъхранение. Означава ли това, че трябва да ги оставим да се оправят сами в едно малко общество на насилие и безропотно подчинение, подобно на „Повелителят на мухите“? Не, разбира се. Тук е необходима намесата на учители и родители. Но първото, което трябва да се направи, е да се разграничат жертвите от насилниците. И да се помогне на родителите да приемат факта, че детето им е агресор. Защото ако те не са убедени, че детето им има проблем, по никакъв начин няма да съдействат за решаването му. И така, приемаме, че сте получили сигнал от училище или от съседи, че детето ви е замесено в акт на агресия. Първо и най-важно, подходете към въпроса колкото можете по-хладнокръвно. Ако допуснете емоциите да вземат връх, няма никакъв шанс да прецените трезво какво точно се е случило. А бъдете сигурни, че ще има поне три различни версии на историята, най-вероятно и повече. Дори ако мнозинството деца сочат един виновник, все пак има шанс той да е невинен и да се прикрива истинският виновник, поради гореописаните причини – страх, съучастие, желание да се харесат. Затова не бързайте да осъждате когото и да било, а се върнете назад. Ето няколко основни белези, по които в повечето случаи можете да различите дали детето ви е жертвата или насилника. Жертвата: – Има ниско мнение за себе си – Затворено дете, страни от връстниците си – Има малко или почти никакви приятели – Определят го като странно или аутсайдер – При всяка възможност пропуска училище – Често е тъжно, изпада в лошо настроение – Възможно е да говори за самоубийство – Избягва купони и събирания на връстниците си – Често боледува или се оплаква от болки Насилникът: – Има високо самочувствие – Обикновено е физически силен или при момичетата – чаровна и популярна – Има социално влияние и всички го харесват – Обикновено изисква подчинение – Лесно се ядосва – Не приема авторитети и трудно пасва в група – Може да е бил в позиция на жертва преди – Не проявява емпатия и съчувствие – Склонен е да действа спонтанно и необмислено – Обикновено връстниците му го приемат като лидер Дори ако всичко показва, че детето ви се проявява като насилник, първоначалната ви реакция пак ще бъде да го защитите и оправдаете. И както вече писах по-горе, в това няма нищо странно и неестествено. Всеки родител, независимо дали е на насилник или на жертва, е склонен да предпазва детето си на всяка цена. В случая обаче, ако наистина искате да го предпазите, ще се наложи да вземете някои сериозни мерки. Агресивното поведение в училище може да ви изглежда безобидно, особено ако вашето дете не е потърпевшият, но вероятно ще има изключително опасни и неприятни последици за бъдещето му. Ето какви мерки могат да вземат родителите от най-ранна възраст, за да не възпитават у децата си склонност към агресия или съответно да им помогнат да я преодолеят. Поощрявайте съчувствието и емпатията у децата си, учете ги да са емоционално интелигентни. Това се прави от най-ранна възраст. Когато ги боли, ги прегърнете. Когато вас ви боли, споделете с тях и поискайте те да ви прегърнат. Помагайте им да изразяват и споделят чувствата си. Наблягайте на болката, която живите същества изпитват и ги учете как трябва да избягваме да им причиняваме неприятни усещания Ако случайно попаднете на сцена на насилие в новини или филм (редно е да избягвате такива), обяснете му колко е грозно и болезнено да се причинява това на други хора. Ако детето ви посяга да удря вас или други деца, спрете го и му обяснете: „Представи си, ако някой удари теб така, колко ще ти е неприятно и ще те заболи.“ Това също се практикува от най-ранна възраст. Ако детето ви вече се е проявило като агресор, обяснете му еднозначно, че няма да толерирате такова поведение. Водете с него редовни разговори по темата, без да изпадате в прекалени емоции, спокойно и хладнокръвно, но без никакво колебание. Не поощрявайте пристъпи на гняв и нервни изблици. Не отговаряйте на виковете с повишаване на тон. Колкото по-тихо говорите, толкова повече ще ви чуват. Поставяйте условията си тихо, но твърдо и ги повтаряйте често. Колкото по-малко гняв и възмущение проявите, толкова повече ще запомни думите ви. Никога не му казвайте, че сте разочарован от него, че ви е съсипал живота или че не го обичате. Такива фрази могат да обидят и наранят детето ви, но не и да му помогнат да излезе от ситуацията. Можете да му кажете, че сте изненадан от поведението му и не очаквате да се повтори никога повече. Когато детето ви започне да полага усилия и промени поведението си, винаги го хвалете и поощрявайте. Нека знае, че вие цените добрите му качества. Не му слагайте етикети: хулиган, побойник, лъжец или каквото и да е. Нека разговорът винаги протича в тази насока: Знам, че ти си добро дете, но постъпката ти е грозна и неправилна и аз не мога да толерирам подобно поведение, колкото и да те обичам. Запишете детето на някакъв интензивен спорт. Спортът дисциплинира и канализира енергията по много позитивен начин. Настоявайте детето ви да чете книги всеки ден. Подбирайте интересни за възрастта му, но и такива, които учат да защитаваш по-слабия, да взимаш страната на доброто, да си себеотрицателен и добронамерен. После ги обсъждайте заедно. Можете да говорите с родителите на другите деца, за да ги помолите да ви окажат съдействие и да дадат шанс на детето ви да преодолее проблема си. Поискайте от класната помощ, която да се изразява в нулева толерантност към нови актове на агресия, но в същото време и в избягване на етикети на непоправимо дете или побойник върху детето ви. Ако чувствате, че проблемът се задълбочава и рецидивира, непременно потърсете професионална помощ. Голям процент от децата, склонни към агресия, рано или късно попадат в опасни ситуации. Не чакайте това да се случи. Надявам се никога да не попадаме в такива ситуации – родител на жертва или родител на насилник. Но никой не е застрахован и някои го разбират по най-тежкия начин. Вземете мерки навреме, не си затваряйте очите и не забравяйте най-важното. Правилният въпрос не е: Къде сбърках! Правилният въпрос е: Какво мога да направя, за да реша проблема? И остава един висящ въпрос - Какво правим в случаите, когато родителят отказва или е неспособен да се пребори с агресията на детето си? Статията е от сайта на Мария Пеева "Мама Нинджа".

Кошмарни цифри за инцидента в Ню Орлиънс, където кола се вряза в тълпа (ВИДЕО)

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277406_%D0%9A%D0%BE%D1%88%D0%BC%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%B8+%D1%86%D0%B8%D1%84%D1%80%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D0%B8%D0%BD%D1%86%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0+%D0%B2+%D0%9D%D1%8E+%D0%9E%D1%80%D0%BB%D0%B8%D1%8A%D0%BD%D1%8

 Най-малко 50 души са пострадалите при връхлитането на голям автомобил върху тълпата в американския град Ню Орлиънс, десет от тях са в критично състояние. Няма ранени с опасност за живота. 
Водачът на пикапа, е бил пиян и няма терористична следа в инцидента, според властите. 

Пострадаха 21 души, сред които служител на полицията. Най- малкият от ранените е на 3 години. 

Виновникът за тежкия инцидент е арестуван, уточнява БГНЕС. 

Очевидци разказаха пред местните медии, че младежът, управлявал колата е бил явно пиян. Той блъснал няколко автомобила с хора, изскочил на тротоара и се врязал в камион за събиране на смет. 

Инцидентът стана в събота вечерта в центъра на града по време на празничното шествие Krewe of Endymion от поредицата празници около Марди гра. По това време в града пристигат допълнително хиляди туристи.


Blitz.bg-Video

Сирни Заговезни е, искаме прошка

http://www.moreto.net/novini.php?n=344975

Днес отбелязваме Сирни Заговезни. По традиция на празника близки и познати се опрощават помежду си за всякакви провинения през изминалата година. Сирни Заговезни е обичай разпространен в цяла България. Наричан е с различни имена - Сирници, Сирни поклади, рия, запоставане, Прошка, Неделя сиропустна и други.

Детска работилница за мартенички си направиха в Елена

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/detska-rabotilnica-za-martenichki-si-napraviha-v-elena-2006202

Детска работилница за мартенички си направиха деца в Елена. Над 50 деца от Начално училище „Иларион Макариополски“ се трудиха усърдно в работилницата за мартенички и с  много въображение и любов изработиха мартенички за малки и големи. В начинанието им помагаха техните  учители.
 
Няк

"Червена тревога" в аржентинската столица заради горещини

//dariknews.bg/novini/sviat/chervena-trevoga-v-arzhentinskata-stolica-zaradi-goreshtini-2006272

Аржентинската метеорологична служба обяви "червена тревога" - най-високото равнище на заплаха - в столицата Буенос Айрес заради горещините, започнали в началото на седмицата, предаде ТАСС.
 
Горещината заплашва живота не само на риско

Днес е Сирни заговезни! Ето какъв важен ритуал се спазва и какво да сложите на трапезата задължително!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277405_%D0%94%D0%BD%D0%B5%D1%81+%D0%B5+%D0%A1%D0%B8%D1%80%D0%BD%D0%B8+%D0%B7%D0%B0%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%B7%D0%BD%D0%B8%21+%D0%95%D1%82%D0%BE+%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D1%8A%D0%B2+%D0%B2%D0%B0%D0%B6%D0%B5%D0%BD+%D1%80%

 Празникът Сирница или Сирни Заговезни, последната неделя преди началото на великденския пост, е натоварен с особен смисъл в българския народен календар. Денят е известен още като Прошка, защото е прието тогава по-младите членове във всяко семейство да искат от по-възрастните прошка за волни и неволни провинения през изминалата година.
Така с изчистени от угризения души всички християни могат да започнат великия пост.

Седмицата между Месопустна неделя и Сирни Заговезни е по-специално време и в църковния календар. Тя е отделена от четиридесетницата на поста. През тези дни не се яде месо, но са разрешени всякакви други животински продукти - масло, яйца, мляко, сирене. Вечерта на Сирни заговезни празничната трапеза според обичая включва баница със сирене, риба, различни ястия с яйца и бяла халва с орехи. С тези храни се заговява, оттам идва и името на празника (от говея - постя, въздържам се).

Тези седем дни на прага между зимата и пролетта са време, в което вярващите трябва да се настроят за дългия великопостнически период. През тази седмица след литургия в църквата се четат поучителни наставления за въздържание и разумно отношение към всякакви земни удоволствия и изкушения. Изглежда за тези дни от календара църквата не е успяла да наложи изцяло своите норми и от предхристиянската древност на европейските народи нахлуват демоните на една неподправена и разгулна езическа веселост. Това е така не само у нас, но и в цялото европейско пространство. 

У нас през тези дни моми и ергени се люлеят на люлки, по села и градове тръгват шумните кукерски шествия, палят се и се прескачат огромни огньове, въртят се горящи сламени факли и се хвърлят пламтящи стрели. Най-активни в тези обичаи обикновено са ергените и момите. Ритуалите за здраве и плодородие често са съпроводени с изричането на различни римувани пожелания и неприлични стихчета.

В Русия сиропустната седмица се нарича масленица и тогава обикновено се организират балагани - панаири на открито с люлки, въртелешки, фарсови театрални пиески, мечкари, фокусници, борби и т.н. Ядат се блини с масло и черен или червен хайвер, пие се като за последно и хората се отдават на дружно и неистово веселие. В миналото често се случвало тези разюздани всенародни веселби да вземат човешки жертви сред съсловието на богатите търговци, без да е ясно дали причина за това е огромното количество изпита водка или холестеролът в черния и червения хайвер.

В Западна Европа в седмицата преди поста обикновено са дните на карнавала, който от Средновековието се е утвърдил като основен форум за народната култура. Това е време за кратко освобождаване от установения от църквата и институциите ред. Тогава отпадат всички норми, условности и забрани, които в останалата част от годината определят ритъма и правилата на живота. Хора от различни социални групи и възрасти за няколко дни през годината стават равни и близки в един преобърнат свят, който сами пресъздават. По улиците тръгват пародийни шествия с шутове, маскирани като папи, епископи, крале, графове и представят различни, не всякога благопристойни житейски сцени. Всички танцуват и пеят. Цвърчат скари, на които се пекат наденици и всякакви меса, лее се вино и бира в изобилие. 

Често разиграван ритуал е битката между Поста и Карнавала. Първият обикновено е представян като мършава старица, която държи сушена херинга, докато Карнавала е дебел и доволен, червендалест мъж, яхнал буре с вино или бира и окичен с наденици, пушени бутове и други лакомства. В края на празника обикновено над Карнавала бива устроен съд и след пародийната присъда следва пародийно погребение.

Нещо подобно се случва и с кукерския цар. След обредното "заораване" и "засяване" с впрегнати в рало кукери той бива символически убит от тях, за да възкръсне отново. Корените на този обичай етнолозите откриват в култа към Дионис от тракийската древност, а като цяло етнографската близост между пролетните празници у различните европейски народи се таи в техния общ индоевропейски произход.

Те всичките са братовчеди, независимо какво мислят по този въпрос европейските институции.

На Сирни заговезни – неделята преди започването на строгите Великденски пости, се прави трапеза с животински продукти, но без месо.

На трапезата присъстват ястия, направени от сирене и яйца, от масло и мляко. Традицията повелява на този ден да се направи баница със сирене и да има бяла халва с ядки.

Халвата се ползва за обичая хамкане – връзва се за конец и всички поред се опитват да я лапнат, без да използват ръцете си.

Панирани хапки 
Освен традиционната баница пригответе интересни ястия на основата на яйца и сирене, с които да изненадате приятно близките си. Великолепен ордьовър са шишчетата с пъдпъдъчи яйца. Необходими са ви двадесет пъдпъдъчи яйца, двадесет чери доматчета, три супени лъжици майонеза и малко за украса, половин чаена чаша цедено кисело мляко, сол и къри на вкус.

Тахан халва 
Първо пригответе соса – загрейте кърито на сух тиган около минута на бавен огън. Добавете го в цеденото кисело мляко, добавете майонезата и солта, разбъркайте и оставете в хладилника за два часа.

Сирене с подправки 
Сварете пъдпъдъчите яйца за пет минути. Охладете ги в студена вода, за да ги обелите по-лесно. Отрежете горната една трета от доматчетата, извадете с лъжичка месестата част, поръсете ги отвътре с малко сол и сложете червените шапчици върху яйцата.

Върху дървените шишчета нанижете по две гъбки от яйце с домат и украсете шапчиците на гъбките с точици от майонеза, за да са по-красиви.

Пригответе яйца със сметана. Необходими са ви четири кокоши яйца, половин чаена чаша сметана, една супена лъжица нарязан копър.

Сварете яйцата, нарежете ги на дебели кръгове, наредете ги в тавичка, посолете, залейте със сметаната и запечете за десет минути на фурна. Поръсете с копър.

Всички ще харесат панирани сиренца. Необходими са ви половин килограм сирене, две яйца, три супени лъжици газирана вода, три супени лъжици брашно, сол и черен пипер на вкус.

Сиренето се нарязва на кубчета или правоъгълници. Разбиват се яйцата с газираната вода и се добавя брашното. Тестото трябва да е като гъста сметана. Добавят се подправките.

Сиренето се потапя в панировката и се пържи до златисто в сгорещена мазнина. При желание се поръсва с подправки при сервиране.

Яйца, пълнени със спанак 
Продукти
: 10 яйца, 500 г спанак, 150 г кашкавал, 100 г краве масло, 200 мл прясно мляко, 1 с.л. брашно, сол, черен пипер.

Яйцата се сваряват и се обелват. Отрязва се капаче откъм острата част и внимателно се изважда жълтъкът. В подсолена вода се сварява спанакът, отцежда се, нарязва се на ситно и се смесва със стритите жълтъци, настъргания кашкавал и черен пипер. Със сместа се пълнят яйцата, захлупват се с капачетата и се нареждат в тавичка, намазана с масло. Останалата плънка се смесва с прясното мляко и брашното и се разлива между яйцата. Върху всяко яйце се поставя бучка масло. Ястието се запича за около десет минути в силна фурна.

Кюфтета от яйца 
Продукти
: 10 яйца, 300 г кашкавал, 1 връзка магданоз, 200 г сухар, сол, черен пипер, растително масло за пържене.

Яйцата се разбиват и към тях се прибавят ситно смленият сухар, настърганият кашкавал, ситно нарязаният магданоз, сол и черен пипер. Сместа се разбърква добре. Със супена лъжица се сипва по малко от сместа в сгорещената мазнина и се изпържват кюфтета. Поднасят се с доматен сос или салата.

Най-важното от Варна във вчерашния 25 февруари

http://www.moreto.net/novini.php?n=344974

Конкурс вдъхва нов живот на архитектурно бижу в центъра на Варна Бъдещи архитекти, дизайнери и проектанти от наши и чужди университети ще бъдат поканени да предложат варианти за възраждане на красива стара къща на бул. "Приморски" 117 в сърцето на Варна.

Ралица Паскалева сама приготвя мутабал с патладжан

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6078059

Ралица Паскалева сама приготвя мутабал с патладжанРалица Паскалева, която феновете на сериала “Откраднат живот” познават като д-р Стилянова, може с лекота не само да облече бялата престила и да се превъплъти в лекарка, но и да нахлузи готварската, за да се развихри в кухнята. При това го прави с голямо удоволствие. Наследила го е от майка си, която е страхотен кулинар и дори си има собствена

Първи СНИМКИ и ВИДЕО от кошмарната атака в Хейделберг!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277404_%D0%9F%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B8+%D0%A1%D0%9D%D0%98%D0%9C%D0%9A%D0%98+%D0%B8+%D0%92%D0%98%D0%94%D0%95%D0%9E+%D0%BE%D1%82+%D0%BA%D0%BE%D1%88%D0%BC%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B0%D1%82%D0%B0%D0%BA%D0%B

 Първи снимки от мястото, където се разигра шокираща атака в германския град Хейделберг, разпространиха очевидци в социалните мрежи. Вижда се автомобилът, с който мъж се опита да прегази пешеходци.
По данни от полицията, той се врязал с колата в група хора. Трима души са ранени. След това опитал да избяга от местопрестъплението, размахвайки нож. Тогава бил прострелян от полицията и откаран в болница.
 


Инцидентът станал на централен площад в Хейделберг около 16 ч. местно време. Шофьорът на черната кола се врязал  хора, чакащи на опашка пред пекарна. По разкази на очевидци, той направил това умишлено, съобщава RT.


 
Докато се опитвал да избяга, мъжът бил спрян от полицейски патрул.



След кратка схватка той бил прострелян. Нараняванията му са тежки. 

Blitz.bg-Video

Тайната на дълголетието, която лекарите крият от нас!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277403_%D0%A2%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE%2C+%D0%BA%D0%BE%D1%8F%D1%82%D0%BE+%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%

 Дълголетието е нещо, към което всеки човек се стреми. За съжаление, все по-често срещаме хора, които си мислят че щом са минали 50 години, то тогава вече са остарели и животът им клони към залез. Това съвсем не е така, пише lekuva.net.

Възможно е да се подобри паметта и здравето и да сбъднете желанието да живеете колкото се може по-дълго и по-пълноценно.

Днес ви предлагаме няколко съвета, които лекарите едва ли ще ви кажат. С помощта на тези съвети ще може да спрете времето и да започнете нов живот във всяка възраст!

mladost

На жените им е по-трудно да приемат старостта – това е факт! Сякаш вчера беше, когато самите те са станали майки. А днес вече се радват на децата на своите деца…

Е, на всички ни остава утехата, че мъдростта, придобита през годините, ще ни направи щастливи дори и когато сме с прошарени коси.

И така, нека да разберем каква е

тайната на младостта и дълголетието, която лекарите ни спестяват – прочетете, запомнете и направете тези 7 съвета свое ежедневие!

dvijenie

1. Правете нещо!

Активността подобрява паметта, вниманието и способността да мислите по-ясно. Физическите упражнения или работата в градината увеличават скоростта, с която нашият мозък обработва информация, и … увеличават на обема на самия мозък!

2. Яжте повече растителни храни

Учените са доказали, че хората които за закуска, обяд и вечеря хапват пресни зеленчуци, зърнени храни, билки и плодове, по-рядко се разболяват. Една напълно вегетарианска диета може дори да спре рака, да помогне при тежки болести или просто да ви освежи! Защо не опитате?

baba-kralica

3. Повече комуникация!

Общуването с други хора е много важно. Учените са доказали, че познавателните способности на хората, които живеят сами, през годините се влошават.
Но онези, които обичат да разговарят със съседи и приятели, напротив – те могат да се похвалят с отлично психическо и физическо благосъстояние.

bulka

4. Вашето лице не е вашата душа!

Времето променя лицето, разбира се. Когато лицето започне да изглежда състарено, повечето от вас си мислят, че то навярно принадлежи на някой друг.Но онова, което е вътре във вас, вашата вечно млада и жива душа никога няма да си отиде. Запомнете това!

baba

5. Пуснете предизвикателствата във вашия живот!

Приемайте поне по едно ново предизвикателство всеки ден. Нови преживявания, забавления и интелектуални предизвикателства (дори най-простите, като решаване на кръстословици, например) стимулират мозъка. Будната мисъл държи и душата будна. А будната душа е млада душа прави и лицето да изглежда по-младо.

bebe

6. Всяко събитие е ново преживяване!

Постарайте се да гледате на онова, което се случва с вас, като ценен урок от живота. Дългогодишният ви опит ще ви помогне да преминете през трудностите с усмивка!

hobi

7. Изгонете страха и срама и си намерете хоби или ново занимание

Страхът кара времето да тече по-бързо! Вместо да дремете пред телевизора и да се тюхкате накъде отива този свят, излезте навън, рисувайте, пишете, съчинявайте стихове, играйте народни танци. Правете нещо! Нещо, което никога не сте си представяли, че може да направите!Така страхът ще изчезне, а пред вас ще се открият нови възможности. Възползвайте се от тях в най-пълна степен!

Внимание, ето какво ще се случи днес след 16,59 часа

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277402_%D0%92%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B5%2C+%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE+%D1%89%D0%B5+%D1%81%D0%B5+%D1%81%D0%BB%D1%83%D1%87%D0%B8+%D0%B4%D0%BD%D0%B5%D1%81+%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4+

 Днешният ден е с Път на живота две. Ще преживеете разговори и обсъждане, свързани с местене. Нумерологичният аспект провокира проява на консервативност, работа в дома и грижа за деца, показва прогнозата на нумеролога Милена Иванова-Еа, представена от Епицентър.бг.
Възможни са критика и спорове по материални причини, затова бъдете по-сдържани и мислете преди да кажете нещо.
 
26 февруари е пасивен, затова изчаквайте търпеливо и си подгответе втора възможност в случай, че първата не проработи.
 
Използвайте деня за онлайн дейност, или интернет забавления.
 
Подходящ момент и за закупуване на автомобил. Трябва да бъдете съобразителни и да избягвате конфликти, защото през втората част на деня след 16.59 часа навлизаме в новолуние и слънчево затъмнение.
 
Това ще донесе трансформиращо лично значение за всичко, което се случва. Наблюдавайте посланията без страх, не предприемайте бързи действия.
 
Днес е ден за изчакване и складиране. Най-голямо влияние на слънчевото затъмнение ще има върху хора родени на 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 25, 27, 28 февруари. Също така  21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 май, както и  22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 август или 1, 2 септември, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ноември и 1, 2 декември.
 
Не забравяйте да си напишете желания, свързани с вътрешно щастие, мир и хармония. 

Мото: Приемане!

ЦИК прекрати обществената поръчка за доставка на машини за гласуване

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/mmRqbSf-lkM/

Централната избирателна комисия отстрани фирма “Лирекс” като доставчик на устройства за машинно гласуване и прекрати обявената обществена поръчка, предаде БНР.

Това стана въз основа на доклада на техническата комисия, която установи, че предложените от фирмата технически условия не отговарят на посочените параметри. Затова ценовата оферта не е отваряна.

От доклада на комисията става ясно, че фирмата може да достави устройствата не по-рано от 20-и март, като те ще бъдат с фабрично качен софтуер. Тя обаче не поема ангажимент да достави устройствата в чужбина. Не поема ангажимент и за обучението на секционните комисии, а само на районните.

В обявената поръчка срокът за доставка е 10-и март, а инсталирането на софтуера трябва да стане до 17-и март.

Ето защо техническата комисия е препоръчала обществената поръчка за доставка на устройства за машинно гласуване да бъде прекратена, поясни членът на ЦИК Владимир Пенев: С така представения доклад, с протоколно решение на Централната избирателна комисия, след което да се вземе решение за отстраняване на участника, за прекратяване на обществената поръчка.

По-ранна дата от 20-и март не могат да гарантират. Многократно се опитахме да изясним възможно ли е да се изпълни поръчката съобразно условията, т.е. да бъдат доставени машините до 10-и, съответно – с инсталиран софтуер до 17-и. Беше категорично заявено от страна участника, че това не е възможно.

На зададен въпрос как се оценява рискът от неизпълнение, отговорът от участника, т.е от управителя е на фирмата, която заяви желанието си да участва, беше: “до 50 процента”, поясни Владимир Пенев, цитира Кросс.

Надежда за слънчева неделя: Валежите спират, температурите се покачват

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277401_%D0%9D%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D1%81%D0%BB%D1%8A%D0%BD%D1%87%D0%B5%D0%B2%D0%B0+%D0%BD%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D1%8F%3A+%D0%92%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%B6%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81%D0%BF%D0

 През нощта срещу неделя навсякъде в Северна България валежите спряха. Тази сутрин на места в Южна България все още има слаби валежи от дъжд, в планинските райони - от сняг, но до обяд и там ще спрат. Над по-голямата част от страната ще се задържи предимно облачно. През деня разкъсвания и намаления на облачността, на места и до слънчево, ще има в Северна България. Ще духа слаб, в Източна България до умерен вятър, отначало от изток-югоизток, до вечерта ще се ориентира от юг. Минималните температури ще са предимно между минус 1 и 4 градуса, максималните - от 7 до 12 градуса.

Атмосферното налягане е по-високо от средното за февруари, ще се понижава и след обяд ще стане близко до обичайното.
В планините ще бъде предимно облачно, сутринта на места със слаби валежи от дъжд, над 1700 м - от сняг. До обяд преваляванията ще спират, а над Стара планина и облачността временно ще намалява. Ще духа умерен до силен вятър от запад-югозапад. Максималната температура на височина 1200 м ще е около 6 градуса, на 2000 м - около 1 градуса.

По Черноморието ще бъде предимно облачно. Валежи от дъжд ще има главно в сутрешните часове по южното крайбрежие, а временни намаления на облачността ще има на север. Ще духа до умерен вятър, отначало от изток-югоизток, до вечерта ще се ориентира от юг. Максималните температури ще са 6-8 градуса. Температурата на морската вода е 4-5 градуса, вълнението на морето ще бъде 2 бала.

Новата седмица ще започне с предимно слънчево време, температурите отново ще започнат да се повишават и ще бъдат между 11 и 16 градуса, за София около 15 градуса. В последния ден на февруари отново ще бъде предимно слънчево и ще се затопли още малко. На 1 март ще бъде предимно слънчево, но в Северозападна България ще започнат валежи от дъжд. В четвъртък температурите слабо ще се понижат и ще бъдат между 11 и 16 градуса.
На празничния 3 март ще бъде предимно слънчево, а температурите отново ще бъдат между 11 и 16 градуса, за София 11 градуса. В събота и неделя - 4 и 5 март, времето ще остане без съществена промяна - с разкъсана облачност и температури около 15 градуса.

Радарите за превишена скорост днес - 26 февруари във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=344973

Служители на пътната полиция ще следят утре - 26 февруари неделя и нощта срещу понеделник, за превишена скорост във Варна, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 07:50-08:50 Аспарухов мост - северен пътен възел 08:10-08:50 Аспарухов мост - южен пътен възел /вход/ 13:30-14:30 Аспарухов мост - северен пътен възел 19:50-21:20 бул.

Земен трус е регистриран в района на Стражица тази сутрин

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/b21IGpNAJs4/

Слаб земен трус е регистриран в района на Стражица в 6 часа и 20 минути. Няма данни за пострадали и нанесени щети. Земетресението е било с магнитуд 2,1 по Рихтер и на дълбочина от 400 километра.

Минута по-късно румънските сеизмолози регистрираха трус с магнитуд три и половина на дълбочина 140 километра под сеизмичната зона Вранча.

Рогачи и джумали гонят злото и отправят молитви за здраве и плодородие

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/rogachi-i-dzhumali-goniat-zloto-i-otpraviat-molitvi-za-zdrave-i-plodorodie-2006267

Мистични същества, облечени в кожи и с маски на лицата днес излизат в села от Панагюрска община, за да прогонят злото чрез ритуали, изпълнявани от векове, и да измолят от боговете здраве и плодородие. Четири са селищата в този район, в които традицията на кукерските игри е съхранена в много близък

Сирни Заговезни на Старозагорските бани

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/sirni-zagovezni-na-starozagorskite-bani-2006040

Празник по повод Сирни Заговезни ще се проведе в парка (до езерото) в курортното селище Старозагорски минерални бани. Народното веселие ще започне в 12.00 часа.

Организаторите са приготвили няколко характерни за празника ритуали, като палене на огън и прескачането му за здраве, хвърл

Почина един от пострадалите пешеходци при инцидента с кола в Хайделберг

//dariknews.bg/novini/sviat/pochina-edin-ot-postradalite-peshehodci-pri-incidenta-s-kola-v-hajdelberg-2006271

Един от пострадалите при инцидента в Хайделберг, където мъж блъсна с кола група пешеходци, почина в болница от раните си, предадоха ДПА и ТАСС.
 
Починалият е на 73 години. Според ТАСС той е германски гражданин.

Десетки ранени, след като пикап се вряза в шествие в Ню Орлиънс (СНИМКИ/ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/desetki-raneni-sled-kato-pikap-se-vriaza-v-shestvie-v-niu-orliyns-snimkivideo-2006265

Най-малко 28 души бяха ранени, от които 12 - тежко, след като пикап прегази хора, събрали се за традиционно шествие в центъра на Ню Орлиънс, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС.

​Оланд упрекна Тръмп заради недоверието му към Франция

http://pogled.info/svetoven/oland-uprekna-tramp-zaradi-nedoverieto-mu-kam-frantsiya.83124

/Поглед.инфо/ Френският президент Франсоа Оланд помоли американския си колега Доналд Тръмп, който заявил, че "Париж вече не е Париж", да не отправя сигнали за недоверие към приятелска страна като Франция, предаде "Франс прес".

Иран и Русия се договориха за производство на ядрено гориво

http://pogled.info/svetoven/iran-i-rusiya-se-dogovoriha-za-proizvodstvo-na-yadreno-gorivo.83125

/Поглед.инфо/ Русия и Иран одобриха пътна карта за съвместно производство на ядрено гориво, съобщи в събота (25 февруари) иранската агенция ISNA, цитирана от "Аргументи и факти".

Илияна Йотова е за постепенна отмяна на санкциите към Русия

http://pogled.info/svetoven/iliyana-iotova-e-za-postepenna-otmyana-na-sanktsiite-kam-rusiya.83126

/Поглед.инфо/ Санкциите срещу Русия трябва да бъдат отменени постепенно. Това заяви вицепрезидентът на България Илияна Йотова пред Нова телевизия в събота (25 февруари).

Разтърсващо! Майката на Георги с много силно послание до убиеца му

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277400_%D0%A0%D0%B0%D0%B7%D1%82%D1%8A%D1%80%D1%81%D0%B2%D0%B0%D1%89%D0%BE%21+%D0%9C%D0%B0%D0%B9%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%93%D0%B5%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B8+%D1%81+%D0%BC%D0%BD%D0%BE%D0%B3%D0%BE+%D1%81%D

 Приятели и близки на Георги Игнатов, който си отиде по един толкова нелеп начин, продължават да почитат паметта му. След ареста на убиеца на момчето повечето недоумяват как в продължение на две години толкова много хора са знаели истината и са я прикривали.


 
Ден след ден, от самото й създаване, близките на Георги са писали послания до него. На страницата в памет на момчето става ясно, че близките му често ходят до лобното място, където то е убито. Оставят цветя и си спомнят за него. Там родителите на Георги са поставили и паметник - ангел, който да напомня на всички за станалото.



Наблизо приятели на Георги са изрисували ограда в негова памет:


 
Най-силно от всичко написано на страницата, обаче, е послание от майката на момчето към убиеца на Георги. По това време, когато е написано, Йоан все още е на свобода и се укрива:
 
Скъпи убиецо!
Всеки един от нас знае, че четеш всяко едно съобщение, пост или снимка които продължават да се публикуват. А ти сигурно съжаляваш за това което си направил, нали? Дори и да съжаляваш, няма да го върнеш. Вече стана октомври месец , тебе издирват те сумати народи, горд ли си че го направи, че остави това невероятно дете без живот, ти осъзнаваш ли че майка му няма да чуе отново думите ' Мамо обичам те'' или '' Майко прегърни ме''...

Как можа ? Как сърце ти даде да го направиш това? Защо го направи? Защо се покри? Нима ти ще се наречеш човек? Колко въпроси си задаваме, а отговори - не!! Съсипан от мисълта, седиш и се чудиш как да излезеш навън с мисълта, че се страхуваш от това, което си направил. Страх те е, не защото си убил дете, а защото ще те заловят...

И колкото и мъчително да е твоето наказание, пак няма да е достатъчно. Защото Георги няма да се върне, най-много да отидеш да изгниеш зад решетките на някой затвор, като някоя мишка. Каквото и наказание да ти сложат, нищо няма да е достатъчно. Убиецо, или се криеш, или си далеч и си живееш живота.. Но всяка вечер се сещаш за онова малко дете, което просто до вчера се смееше, а днес го няма..  Аз няма да се примиря и не искам да се примиря. Но обещавам ти, ти ще си получиш заслуженото рано или късно!

Облаците ще се задържат, но валежите спират

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/02/26/2924756_oblacite_shte_se_zadurjat_no_valejite_spirat/?ref=rss


Днес над по-голямата част от страната ще се задържи предимно облачно. В Северна България, главно през деня, ще има и значителни разкъсвания и намаления на облачността, на места и до слънчево.

Ще духа слаб, а в Източна България до умерен вятър. Минималните температури ще варират от минус 1 и плюс 4 градуса, а максималните – от 7 до 12 градуса.

По Черноморието ще бъде предимно облачно. Валежи от дъжд ще има главно в сутрешните часове по южното крайбрежие, а временни...

Любим виц на Краси Ранков

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6079522

Любим виц на Краси РанковИграч по шах пита треньора си: - Абе, защо българите не играят шах с македонци? - Защото им крадат царете!                                                                                                                                                                                                                        

26 февруари в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=344972

364 г. – Валентиниан I става римски император. 1616 г. – На Галилео Галилей е забранено да преподава астрономията на Николай Коперник, като противоречаща на тълкуването на Светото писание. 1815 г. – Наполеон Бонапарт извършва бягство от остров Елба, след което се насочва с привърженици към Париж с намерение да завземе властта.

Най- много македонци, гърци и сърби са посетили Кюстендилска област през декември 2016 г.

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/naj-mnogo-makedonci-gyrci-i-syrbi-sa-posetili-kiustendilska-oblast-prez-dekemvri-2016-g-2005912

Най-много чужденци посетили област Кюстендил през декември 2016 година са граждани на бившата югославска република Македония - 26.9%, следвани от Гърция - 13.8%, Сърбия - 11.2%, Италия - 10.0%, Украйна - 5.3% и Испания - 4.9%, показват данни на Статистическо бюро- Кюстендил.
 
Общата

Откриват изложба „Кюстендилска пролет 2017" на 17 март

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/otkrivat-izlozhba-kiustendilska-prolet-2017-na-17-mart-2006010

Художествена галерия „Владимир Димитров - Майстора" организира традиционната изложба „Кюстендилска пролет". В нея ще вземат участие художници - работили и работещи в Кюстендил, родени другаде, но трайно свързани с този град и околностите му. Изложбата е част от честванията на празника на Кюстендил.

Започна балотажът в Кубрат

//dariknews.bg/regioni/razgrad/zapochna-balotazhyt-v-kubrat-2006261

Спокойно започна изборният ден в община Кубрат – съобщи председателят на Общинската избирателна комисия Мариета Борисова.
Без закъснение са отворени всичките 36 избирателни секции в населените места. Право на глас имат 16 115 човека. Миналата неделя до урните отидоха 53,45% от тях. Денят бе

За Сирни Заговезни чавги в с. Бряст, оратник в с. Крепост

//dariknews.bg/regioni/haskovo/za-sirni-zagovezni-chavgi-v-s.-briast-oratnik-v-s.-krepost-2006262

Ден на чавгата е традиционно Сирни Заговезни в димитровградското село Бряст. Днес програмата там стартира от 16 ч. в читалището с кулинарен конкурс и представяне на обичая „Хамкане“. По-късно с факелно шествие участниците ще се отправят към църквата „Св. Иван Рилски“, където службата ще започне в 1

Къде ще спира тока в Кюстендилска област

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/kyde-shte-spira-toka-v-kiustendilska-oblast-2006012

ОБЛАСТ КЮСТЕНДИЛ
       Община Бобов Дол
На 27.02.2017 г. /08:00 - 16:15 ч./ - Бобов Дол 009065 Георги Димитров до бл.71, 71, 72, 73, 74, Обект, 1 Изход Дупница, 15, 19, 2, 21, 23, 25, 27, 4, 5, 72, 72 72, 73 73; Двадесет и Седми Октомври 2; Димитър Благоев 73; Люляк 3, 5, 7, 9; Никол

Глоба до 200 лв. за паленето на гуми и пластмаси на Сирни Заговезни в Сапарева баня

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/globa-do-200-lv.-za-paleneto-na-gumi-i-plastmasi-na-sirni-zagovezni-v-sapareva-bania-2006263

Забранява се паленето на автомобилни гуми, пластмаси и използването на запалителни течности за разпалване на огъня и поддържане на горенето на огньовете, във връзка с провеждането на традиционния празник Сирни заговезни, на територията на община Сапарева баня, гласи заповед на кмета на община Сапар

Десетки ранени, след като пикап се вряза в шествие в Ню Орлиънс

//dariknews.bg/novini/sviat/desetki-raneni-sled-kato-pikap-se-vriaza-v-shestvie-v-niu-orliyns-2006265

Най-малко 28 души бяха ранени, от които 12 - тежко, след като пикап прегази хора, събрали се за традиционно шествие в центъра на Ню Орлиънс, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС.

Няма учител – няма проблем

http://pogled.info/bulgarski/nyama-uchitel-nyama-problem.83123

/Поглед.инфо/ Мините на новия образователен закон вече гърмят: по-малко училища, още повече проблеми в оцелелите

Прогноза за времето - 26 февруари

http://www.moreto.net/novini.php?n=344971

Разкъсана облачност ще преобладава днес по северното Черноморие. По южното крайбрежите валежи ще има в сутриншните часове, а времето ще се задържи предимно облачно. По морето ще духа до умерен вятър, отначало от изток-югоизток, до вечерта ще се ориентира от юг.

Том Перес оглави Демократическата партия в САЩ

http://pogled.info/svetoven/amerika/tom-peres-oglavi-demokraticheskata-partiya-v-sasht.83117

/Поглед.инфо/ За председател на Националния комитет на Демократическата партия на САЩ бе избран Том Перес.

Дамаск и опозиция си разменят обвинения, но остават на преговорите

http://pogled.info/svetoven/iztok/damask-i-opozitsiya-si-razmenyat-obvineniya-no-ostavat-na-pregovorite.83118

/Поглед.инфо/ Случилите се в събота терористични атаки в Хомс може да са провокация от страна на режима в Дамаск, насочена срещу политическия процес в Женева.

Бойци поддържат напрежението в сирийския Хомс

http://pogled.info/svetoven/iztok/boitsi-poddarzhat-naprezhenieto-v-siriiskiya-homs.83119

/Поглед.инфо/ Сирийският град Хомс, който стана сцена на тежки самоубийствени атаки в събота сутринта, е бил обстрелян и с ракети, съобщи РИА-Новости.

Церемонията за оскарите тази нощ може да е най-политизараната от години

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2017/02/26/2924792_ceremoniiata_za_oskarite_tazi_nosht_moje_da_e/?ref=rss


Церемонията по връчването на наградати на Американската академия за киноизкуство тази нощ може да се окаже най-политизираната от години насам. Въщност, още преди обявяването на носителите на оскари политическите акции започнаха.

Джоди Фостър и Майкъл Джей Фокс оглавиха протест в Лос Анджелис, с който водещата агенция за талантливи актьори и сценаристи United Talent Agency замени тази година обичайното си парти преди вечерта на оскарите.



Фостър, която два пъти е...

На 26 февруари рожден ден има

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6079515

На 26 февруари рожден ден имаГалактион, бивш Старозагорски митрополит Иля Велчев, поет, белетрист, режисьор Доц. Марко Тодоров, бивш депутат и министър на образованието Петър Хубчев, национал от САЩ' 94 Светлана Михалева, главна медицинска сестра на МБАЛ “Бургасмед” Славчо Богоев, бивш здравен министър                                                                          

С общоселски тържества отбелязват Сирни заговезни в Стража и Пробуда

//dariknews.bg/regioni/shumen/s-obshtoselski-tyrzhestva-otbeliazvat-sirni-zagovezni-v-strazha-i-probuda-2006258

Днес в търговищките села Стража и Пробуда с различни програми се отбелязва празникът Сирни заговезни. Кметствата и читалищата в населените места са подготвили богата програма от народни обичаи и възстановка на стари традиции за жителите си. В Стража ще оратуват с оратници, а в Пробуда ще гонят злит

„Черно море“ гостува на „Славия“ днес

//dariknews.bg/regioni/varna/morski-gong/cherno-more-gostuva-na-slaviia-dnes-2006259

„Черно море гостува на „Славия“ днес в мач от 21-ия кръг на Първа професионална лига. Двубоят е с начален час 12:30 и е поверен на рефера Никола Попов.
Варненци няма да могат да разчитат за този мач на трима основни футболисти. Те са Пламен Николов, Михаил Венков и Георги Илиев. След изтърпя

Болница за плюшени мечета отваря врати във Варна

//dariknews.bg/regioni/varna/bolnica-za-pliusheni-mecheta-otvaria-vrati-vyv-varna-2006254

Под формата на игра децата ще научат повече за хигиената, здравословното хранене и за това какво се случва в една болница

Варненки с медали от щафетата на Балканиадата

//dariknews.bg/regioni/varna/morski-gong/varnenki-s-medali-ot-shtafetata-na-balkaniadata-2006260

Две варненки спечелиха медали от щафетата 4x400 жени на Балканиадата в Белград. Силвия Георгиева от „ЕВЪР“ и Елена Митева от „Супер спорт“ се окичиха с бронзовите медали. Те бягаха заедно с Надежда Рачева и Лиляна Георгиева. 
Силвия Георгиева завърши четвърта на 1500 метра с резултат 4.23:61

Ричард Хаас: Какво трябва да направят САЩ, за да подобрят отношенията си с Русия

http://pogled.info/svetoven/richard-haas-kakvo-tryabva-da-napravyat-sasht-za-da-podobryat-otnosheniyata-si-s-rusiya.83109

/Поглед.инфо/ Може дълго да спорим каква е причината за влошаването на отношенията между Русия и Запада: дали причината за това е липсата на достатъчно великодушие от страна на Запада след края на Студената война, включително и решението на НАТО да продължи разширяването до самата руска граница, или тласъкът е даден от политическата стратегия на Москва, а също от особености на характера на Владимир Путин.

ЦИК прекрати обществената поръчка за доставка на машини за гласуване

http://pogled.info/bulgarski/tsik-prekrati-obshtestvenata-porachka-za-dostavka-na-mashini-za-glasuvane.83110

/Поглед.инфо/ Централната избирателна комисия отстрани фирма "Лирекс" като доставчик на устройства за машинно гласуване и прекрати обявената обществена поръчка.

Япония иска световни стандарти за дроновете

http://pogled.info/svetoven/yaponiya-iska-svetovni-standarti-za-dronovete.83112

/Поглед.инфо/ Япония се подготвя да предложи през 2020 година единни международни стандарти за използване на дистанционно управляеми летателни апарати – дронове, пише в неделя „Никей”.

Социолозите видяха отслабване на "ефекта Шулц" в Германия

http://pogled.info/svetoven/evropa/sotsiolozite-vidyaha-otslabvane-na-efekta-shults-v-germaniya.83113

/Поглед.инфо/ Кандидатът на германските социалдемократи (ГСДП) Мартин Шулц за първи път след 29 януари, когато бе издигнат за кандидат за канцлер на страната, губи подкрепа на избирателите. Това сочат публикуваните в неделя резултати от социологическо проучване на Емнид (Emnid) по поръчка на вестник „Билд ам зонтаг”.

Френски депутати искат признаване на Палестина за държава

http://pogled.info/svetoven/frenski-deputati-iskat-priznavane-na-palestina-za-darzhava.83114

/Поглед.инфо/ Около 154 депутати във Франция от всички политически цветове поискаха от президента Франсоа Оланд да признае Палестина, предаде АФП.

Привържениците на Тръмп готвят митинги на 4 март

http://pogled.info/svetoven/amerika/privarzhenitsite-na-tramp-gotvyat-mitingi-na-4-mart.83115

/Поглед.инфо/ Подкрепящите президента на САЩ Доналд Тръмп имат намерение да проведат митинги в подкрепа на президента в редица американски щати, съобщава порталът Trumpville Report.

Тръмп няма да уважи събитие на акредитираните към Белия дом журналисти

http://pogled.info/svetoven/amerika/tramp-nyama-da-uvazhi-sabitie-na-akreditiranite-kam-beliya-dom-zhurnalisti.83116

/Поглед.инфо/ Президентът на САЩ Доналд Тръмп няма да бъде на вечерята, на която ежегодно се събират акредитираните към Белия дом журналисти.

Да не търсим прошка само на Сирни заговезни

http://pogled.info/bulgarski/da-ne-tarsim-proshka-samo-na-sirni-zagovezni.83108

/Поглед.инфо/ На Сирни заговезни търсим прошка от близките си и от тези, които ни заобикалят. Най-често прошка се иска от родителите, но това не трябва да става еднократно през годината, а много по-често. Това показва анкета, направена сред столичани.

След зимния сезон имунитетът отслабва, вижте как да го подсилите

//dariknews.bg/novini/bylgariia/sled-zimniia-sezon-imunitetyt-otslabva-vizhte-kak-da-go-podsilite-2006229

След зимния сезон имунитетът ни отслабва, особено ако е прекарана и вирусна инфекция. Тя обикновено намалява имунитета за 1-2 месеца. Това каза за Агенция „Фокус“ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния це

НАП Монтана продава два магазина

//dariknews.bg/regioni/vraca/nap-montana-prodava-dva-magazina-2006026

Два магазина продава на търг с тайно наддаване НАП Монтана. Магазините се намират в с. Боровци. Единият е с площ 57 кв. м и с начална тръжна цена 10 326.50 лв. Другият е с площ 95 кв. м, а началната му тръжна цена е 16 699 лв. И двата търговски обекта са разположени на първия етаж на кметството в с

Сирни Заговезни - ден за прошка

//dariknews.bg/novini/bylgariia/sirni-zagovezni-den-za-proshka-2006244

Днес е Сирни Заговезни. Празникът се нарича още Поклади и Прошка. По традиция днес е денят, в който близки и познати се опрощават помежду си.
 
На някои места в България след вечерното богослужение става опрощаване на църковните служи

Филмът "Лунна светлина" спечели шест награди "Независим дух"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6080003

Филмът "Лунна светлина"
спечели шест награди
"Независим дух" Драмата "Лунна светлина" спечели шест награди "Независим дух" тази вечер, включително наградата за най-добър филм, предаде ДПА. Историята на момче от афроамерикански произход с хомосексуална ориентация, което израства в бедно предградие на Маями, спечели най-голямата награда за независимо кино, изпреварвайки "Американски мед",

Египетският президент нареди на кабинета да помогне на християните, бягащи от Синай

https://www.24chasa.bg/novini/article/6079998

Египетският президент нареди
на кабинета да помогне на
християните, бягащи от СинайЕгипетският президент Абдел Фатах ас Сиси нареди снощи на правителството да вземе всички необходими мерки, за да помогне на християните, избягали от северната част на полуостров Синай, след като египетския клон на Ислямска държава уби най-малко шестима от тях миналия месец, предаде ДПА. Това е първата официална реакция на държавата на нападенията

По какво да избираме маслините, съветват 2-ма известни диетолози

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6078218

По какво да избираме маслините, съветват 2-ма известни диетолозиКак да избираме маслините, има ли значение начинът на обработката им? Този въпрос отправи Сийка П., редовна читателка на рубриката "Сила за живот" на в. "24 часа". Вестникът предоставя мнението на популярни специалисти. Ще откликнем и на вашите въпроси, свързани с храненето и здравословното тегло. Може да ги задавате на тел.

Обещават ни слънцето да се покаже

//dariknews.bg/regioni/shumen/obeshtavat-ni-slynceto-da-se-pokazhe-2006233

Над по-голямата част от страната ще се задържи предимно облачно, но в Северна България, главно през деня, ще има и значителни разкъсвания и намаления на облачността, на места и до слънчево. Ще духа слаб, в Източна България до умерен вятър, отначало от изток-югоизток, до вечерта ще се ориентира о

Тръмп отказа да присъства на традиционна годишна среща с медиите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6079994

Тръмп отказа да присъства
на традиционна годишна
среща с медиитеПрезидентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че няма да присъства на годишната вечеря на Асоциацията на кореспондентите, акредитирани в Белия дом, предадоха световните агенции. Президентът Тръмп съобщи в Туитър за решението си да пропусне събитието, планирано за 29 април, на което по традиция присъстват известни личности, политици и журналисти.

Меглена Кунева: Да, 350 млн. лв. за наука са в риск заради министър Денков

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6079990

Меглена Кунева: Да, 350 млн.  лв. за наука
са в риск заради министър  ДенковСлужебният министър на образованието и науката има два месеца, за да изпълни препоръките от европейския одит на европрограмата за образование и наука - Г-жо Кунева, как ще завърши скандалът с парите за оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж”? - Не бих употребила думата скандал.

За риба с Цанко: Българи ходят за риба в Оман и на Малдивите

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6078128

За риба с Цанко: Българи ходят за риба  в Оман и на МалдивитеУловът се връща в морето, вземаш само толкова, колкото можеш да изядеш Едно риболовно предаване наскоро показа български смелчак, който отиде в Нова Гвинея да лови риба. Човекът се разхождаше с камера, уж местните му се усмихваха, но той, запленен от екзотичния залив и очакването за слука, не виждаше истината.

Бивш възпитаник на ГПЧЕ и директор на Американския университет у нас, гостува в гимназията

//dariknews.bg/regioni/pleven/bivsh-vyzpitanik-na-gpche-i-direktor-na-amerikanskiia-universitet-u-nas-gostuva-v-gimnaziiata-2006257

На 21 февруари 2017 г. в Актовата зала на ПГПЧЕ – Плевен се проведе среща със Страцимир Кулински – бивш ученик на гимназията и настоящ президент на Американския университет в България (АУБ) с ученици, учители и ръководството на гимназията. Той е първият роден в България ръководител на висшето учебн

НУ“ Христо Ботев“ участва в състезанието Spelling Bee 2017

//dariknews.bg/regioni/pleven/nu-hristo-botev-uchastva-v-systezanieto-spelling-bee-2017-2006255

Калина Огнянова Тончева от 3 б клас се класира на първо място в училищния кръг на Седмото национално състезание по правопис на английски език Spelling Bee, което се проведе на 25 февруари 2017 г. в НУ“ Христо Ботев“ - Плевен. Калина Огнянова Тончева спелува правилно думата bakery и победи Калоян Ил

Областният управител на Ловеч се срещна с представители на институциите, ангажирани с изборите

//dariknews.bg/regioni/pleven/oblastniiat-upravitel-na-lovech-se-sreshtna-s-predstaviteli-na-instituciite-angazhirani-s-izborite-2006256

Областният управител на Ловеч Пенка Николова покани на разширена среща институциите, ангажирани с провеждането на предсрочните парламентарни избори, съобщават от пресцентъра на областната администрация. В нея участваха председателят на РИК - Ловеч, Валентина Недялкова, представители на ДАНС, МВР, п

Фики Стораро не предложи брак, но подари пръстен на любимата си Гюлджан

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6078083

Фики Стораро не предложи брак, но подари пръстен на любимата си ГюлджанСлед многобройните сватосвания в жълтата преса на попфолк певеца Фики Стораро с колежката му Преслава той най-накрая даде пръстен, но на друга. Момичето се казва Гюлджан и е на 20 години. Тя е родом от Търговище, но се мести да живее в столицата на Белгия, Брюксел, преди 5 години заедно с цялото си семейство.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване