Thalloderma Shop
02/27/17 06:57
(http://www.klassa.bg/)

Какво да очакваме от Bluetooth 5

 Bluetooth технологията често е важна част от Интернет на Нещата (IoT), свързвайки всичко от джаджи за носене, смартфони и компютри до интелигентни уреди за дома. Bluetooth 5 обещава да направи тази връзка по-силна, по-бърза и по-устойчива.

Ако притежавате някое от последните Bluetooth съвместими устройства, навярно вече сте запознати с настоящия стандарт. Текущата версия, Bluetooth 4.1 се появи в потребителски устройства в началото на 2014 г. Преодолявайки слабата, прекъсваща връзка от миналото, Bluetooth все още има ограничения, когато става въпрос за скорост, обхват и обема на данни за пренос.

 



Според Bluetooth SIG, Общността отговорна за развитието на тази технология, може да се очаква голям напредък от новата версия. За Bluetooth 5 се твърди, че е два пъти по-бърз, с четири пъти по-голям обхват и с осем пъти по-голям обем на данните, колкото Bluetooth 4.1. Новата версия притежава повишена устойчивост на смущения от други безжични връзки, като Wi-Fi и LTE, запазвайки същата ниска консумация на енергия и стандарти за сигурност.

Ползите от по-висока скорост и по-малко чакане за синхронизиране  и свързване към устройствата са ясни. По-големият обхват е подобрение, което може да доведе до наличието на по-големи, изцяло свързани зони, както на закрито и навън.

Увеличаването на обема на предаваните данни е по-неясно. Това може да доведе до появата на все по-мощни устройства, които да бъдат безжични, както и по-големи възможности за излъчване на данни от устройствата, които вече поддържат Bluetooth. Според Bluetooth SIG, това дава възможност за увеличаване на употребата на антени и други технологии, базирани на местоположение, които биха могли да предоставят аеронавигационно обслужване в зоните, където GPS сигнала не може да достигне.

 



Bluetooth 5 се очаква да намери място в потребителската електроника  през 2017 г. Първите устройства с новия стандарт ще бъдат водещите модели смартфони. Предстоящия Samsung Galaxy S8 с Qualcomm Snapdragon 835 чип, процесор с вградени Bluetooth 5.

Въпреки това, може да се наложи да се замени свързания хардуер преди да има полза, тъй като Bluetooth 5 устройствата ще бъдат съвместими с по-ранен стандарт, но най-новите ще работят само със свързани устройства с чипсет поддържащ Bluetooth 5.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване