Thalloderma Shop
02/28/17 05:44
(http://www.klassa.bg/)

Учителите получават скока на заплатите от март

 

Тогава ще се утвърдят делегираните бюджети

Учителите ще получат увеличенията върху зап­латите си, които влязоха в сила от януари тази година, през март със задна дата. Това обясниха от Министерството на образованието и науката.
Тогава се очаква да бъ­­дат утвърдени делегираните бюджети на школата и директорите ще разполагат с тях.
Педагозите обаче трябва да са спокойни, че ще получат полагащите им се увеличени възнаграждения, макар и със задна дата, обясниха от МОН.
С решение на Минис­терс­кия съвет от тази година учителите получават по-високи заплати. Увеличението е средно 10%. Така минималните възнаграждения в сектора се увеличават от 600 на 660 лв. Старшите учители и възпитатели пък ще взимат минимум 688 лв., а главните – 726 лв. Школските директори ще са със заплата от поне 825 лв., а техните заместници - със 770 лв. От тази година обезщетенията за пенсиониране на учители стават 10,5 зап­лати.
Както “Монитор” вече писа  нов стандарт на МОН  ще намали нормите за преподавателска заетост по предмети като музика, хореография, изобразително изкуство, физическо възпитание и спорт, труд и техника и технологии и предприемачество. До момента учителите по тези предмети имаха заетост от общо 720 часа на година. Сега те ще бъдат намалени на 700, но това няма да се отрази на възнагражденията им.
Въпреки по-малкото часове заплатите на учителите ще се запазят.
Намаляването
на норматива
може да се отрази
върху заплатата на учителя единствено ако на училищно ниво часовете на този преподавател се намалят допълнително. В този случай директорът договаря съкращаването на възнаграждението лично с учителя.
Промяната ще доведе до разкриване на повече работни места. Ако в дадено училище няма кой да поеме повече от половината учебни часове по даден предмет, учебното заведение трябва да назначи допълнителен учител по предмета.
Ресурсен учител може да бъде нает, когато в училището има поне пет деца със специални образователни потребности.

“Заедно в час” търси нови преподаватели до 1 май

Желаещите да станат учители по програмата “Заедно в час” трябва да подадат документи до 1 май. Одобрените кандидати ще започнат обучението си през юли и ще влязат в училище от септември. Вече седма година “Заедно в час” търси хора за пример, които да започнат работа като вдъхновяващи учители на ученици от уязвими общности в цялата страна.
По време на двете години, през които ще преподават като част от програмата, участниците получават от “Заедно в час” месечен финансов стимул в размер на 500 лв. като допълнение към заплатата от училище.
За кандидатстване не е нужен опит като учител, нито предварително придобита професионална квалификация ,,учител”. Необходима е завършена бакалавърска степен (до 15 септември 2017г.) и нагласа, че всяко дете заслужава равен достъп до качествено образование. Кандидатури се приемат както от завършващи студенти от всякакви специалности, така и от успешни професионалисти от различни сфери.
Участниците в програмата стават учители за две години в училища партньори на “Заедно в час” в някой от 13-те региона, в които организацията планира да работи от септември 2017 г. - Велико Търново, Враца, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Разград, Сливен, София-град, София-област и Стара Загора. Преди началото на учебната година всеки участник преминава през интензивно лятно обучение, което го подготвя за работата в училище . Ако успешните кандидати не притежават професионална квалификация “учител”, “Заедно в час” помага и за придобиването на такава в партньорство с акредитирани университети в рамките на програмата.

 

Педагози на конкурс “Левски в моя клас”

Учители от цялата страна ще имат възможността да се включат в литературния конкурс “Левски в моя клас”. Инициативата е на едно от водещите издателства и се организира по повод 180-ата годишнина от рождението на Апостола, която се чества на 18 юли тази година.
Педагозите могат да участват в надпреварата с есе, стихотворение, разказ, съчинение или случка.
Представените творби не трябва да са били отличавани в други подобни инициативи. Издателството ще присъди една първа награда и грамоти на най-добрите материали. Те ще бъдат качени в сайта и фейсбук страницата на “Просвета”. Конкурсните работи се изпращат на имейл konkurs@prosveta.bg. На всeки текст трябва да бъдат отбелязани трите имена на автора, училището, в което преподава, населено място и община, както и адрес и телефон за връзка.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване