Thalloderma Shop
03/01/17 06:34
(http://www.klassa.bg/)

Грантаджиите в Темида поискаха цензура

 

ВСС поряза мераците на Калин Калпакчиев за медиен контрол

Грантаджиите в Темида в лицето на скандалния член на Висшия съдебен съвет Калин Калпакчиев излезе със скандално настояване за това кадровиците от съдийската колегия да наложат цензура над медиите. Истеричното искане на грантаджията в тога бе продиктувано от серия разобличаващи материали в медиите, показващи, че съдия в Софийски градски съд обслужва интересите на единият от менторите на олигархичния кръг, около който кръжи и самия Калпакчиев – банкерът-беглец Цветан Василев.

За да спре подобни разкрития да излизат в средства за масова информация, скандалният член на ВСС внесе допълнителна точка, която гласи дословно: „Изразяване на становище по повод публичните атаки срещу работата на съдии от Софийски градски съд, както и предприемане на действия от съдийската колегия на ВСС за

създаване на съвместни правила и стандарти на взаимодействие

между съдебната власт и медиите“. Наглостта на Калпакчиев стигна до там да настоява кадровиците на Темида да осъдят публикациите, които според него накърнявали професионалната репутация и достойнството на съдия Марияна Георгиева, уличена като проводник на интересите на Василев в Темида. Освен това Калпакчиев поиска съдийската колегия да изработи правила, по които да си взаимодейства с медиите.

Преди седмица в медийното пространство се появи информация, че съдия Мариана Георгиева от Търговското отделение на СГС за втори път е изпълнила поръчка на забегналия в Сърбия банкер Цветан Василев по отношение на „Виваком“. Въпреки че няма никакви права върху това дружество, което беше придобито изцяло със средства на вложителите в КТБ, Цветан Василев и пионката му Дмитрий Косарев от близо половин година предявяват всевъзможни претенции и умишлено пречат да бъде вписано новото ръководство на компанията. Според разследването преди да стане съдия Мариана

Георгиева е работила като юрисконсулт във фирма на олигарха Огнян Донев.

До разглеждане на точката за налагане на цензура обаче така и не се стигна, тъй като колегите на Калпкчиев го порязаха. Галя Георгиева възрази, че искането му е от компетентността на пленума на ВСС. „Не сезирам пленума, а съдийската колегия, ако тя желае, да сезира пленума, но като вносител искам да го разгледаме тук – трябва да защитим един съдия “, заяви Калпакчиев. Със 7 гласа „против“ и 6 „за“ членовете на съдийската колегия отхвърлиха предложената от него допълнителна точка да влезе в дневния ред.

 

АгенАгенция Мониторция Монитор

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване