Турци с дипломатически паспорти са поискали убежище в Швейцария

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/03/09/2931705_turci_s_diplomaticheski_pasporti_sa_poiskali_ubejishte/?ref=rss


Турски граждани с дипломатически паспорти са потърсили убежище в Швейцария, съобщава швейцарският в. "Тагес Анцайгер".

Според медията сред тях е и бившият заместник генерален консул на Берн Волкан Карагьоз, който е поискал убежище за себе си и за своето семейство.

Федералното правителство е потвърдило, че е получило подобни молби от граждани на Република Турция с дипломатически паспорти, но не е съобщило подробности.

Без да споменава имена, "Тагес Анцайгер"...

Прокуратурата "отряза" Георги Костов, министърът не го е принуждавал да напуска

https://www.actualno.com/society/prokuraturata-otrjaza-georgi-kostov-ministyryt-ne-go-e-prinujdaval-da-napuska-news_598324.html

Софийската градска прокуратура отказа да образува досъдебно производство по сигнала на бившия главен секретар на МВР Георги Костов срещу служебният вътрешен министър Пламен Узунов поради липса на извършено престъпление от общ характер, съобщиха от държавното обвинение

Вижте с колко пари разполага Кристиано Роналдо

https://www.actualno.com/football/vijte-s-kolko-pari-razpolaga-kristiano-ronaldo-news_598314.html

Не е тайна, че Кристиано Роналдо е един от най-богатите спортисти на планетата, но на каква сума се оценява неговото богатство? В Испания си направиха труда да изчислят с колко разполага португалската мегазвезда, като сумата безспорно е страхотна - над четвърт милиард евро. Вижте точната сума в Sportlive.bg!    

Тръмп отстрани О'Съливан в мегасблъсъка на 1/4-финалите

http://offnews.bg/news/n_1/n_649345.html

Джъд Тръмп победи Рони О'Съливан с 5:3 фрейма и стигна до полуфиналите на първенството "Шампионата на играчите" в уелския град Кардиф. Тръмп се наложи в началото и след два пробива с 86 и 113 точки поведе с 3:1. След два разменени фрейма, О'Съливан направи изключителен брейк - 109 точки и по този начин запази интригата жива в двубоя - 4:3. В крайна сметка Тръмп намери играта си и взе победата в мача. На полуфинала Асото ще чака победителя от двойката Нийл Робъртсън и Али Картър. 

Българките са сред най-младите майки в ЕС

http://www.moreto.net/novini.php?n=345903

Българките раждат средно на 26-годишна възраст и това ги прави сред най-младите майки в ЕС. Това показват данни от анализ на Евростат за раждаемостта в ЕС през 2015 г. Най-възрастните майки в ЕС се оказват италианките, които раждат средно децата си на 31 години, както и жените в Испания и Гърция – на по 30 години.

Шефката на "Напоителни системи" чалга тигрица от 90-те

https://vesti.bg/bulgaria/shefkata-na-napoitelni-sistemi-chalga-tigrica-ot-90-te-6066425

Името на Снежина Динева беше замесено в скандал, а според различни източници през 90-те тя се е изявявала с псевдонима Нена

Фотогалерия: Триумфът на вярата на "Камп ноу", който прати "Барселона" в историята

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/03/09/2931655_fotogaleriia_triumfut_na_viarata_na_kamp_nou_koito/?ref=rss


Една от най-великите вечери в историята на Шампионската лига донесе много емоции - невероятна радост за "Барселона" и разочарование за ПСЖ. Каталунците се вдигнаха след загубата с 0:4 в Париж и след 6:1 на "Камп ноу" са на четвъртфинал.

Турция с контраобвинения към България

https://vesti.bg/bulgaria/turciia-s-kontraobvineniia-kym-bylgariia-6066426

Мютюоглу: „Турция не се меси във вътрешните работи на никоя друга държава”

Погнаха нелегалните сметища около Шекер махала

https://www.24chasa.bg/region/article/6101594

Погнаха нелегалните сметища около Шекер махалаПроверки за незаконно изхвърляне на отпадъци предприе кметството на район “Северен”. Комисия от служители на отдел “Екология и чистота”, Общинският Инспекторат и Трето РУ обследва по график терени ромската Шекер махала в участъка от ул. “Дилянка” по посока бул. “България”, ул.”Деница”, ул.”Петър Шилев”, ул.”Напредък”.

Липсват лични асистенти във Варна

https://www.24chasa.bg/region/article/6101574

Липсват лични асистенти във ВарнаГодини наред много деца с увреждания във Варна, а и в цялата страна, са лишени от възможността да учат и да общуват с връстниците си, защото нямат социален или личен асистент. Така те остават затворени вкъщи, а единият от родителите е принуден да напусне работа. Те казват, че държавата все още няма адекватна стратегия за подкрепа на хората с

С резултата от матурата по български и литература ще приемат 32 университета

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/03/09/2931702_s_rezultata_ot_maturata_po_bulgarski_i_literatura_shte/?ref=rss


Оценката от държавния зрелостен изпит по български език и литература ще може да се използва за вход в 32 висши училища от всичките 51, съобщиха от пресцентъра на министерството на образованието.

Кандидат-студенти в повечето висши училища ще бъдат приемани и с резултатите от матурата по история и цивилизации, по чужд език, математика, география и икономика, биология и здравно образование.

Според правилниците на някои университети, когато в дипломата за средно образование са...

През януари индексът на промишленото производство намалява с 3.9% в сравнение с декември 2016

http://www.cross.bg/proizvodstvoto-promishlenost-izdeliya-1536959.html

/КРОСС/ По предварителни данни през януари 2017 г. индексът на промишленото производство, изчислен от сезонно изгладените данни, намалява с 3.9% в сравнение с декември 2016 година, съобщават от НСИ. През януари 2017 г. при календарно изгладения индекс на промишленото производство е регистриран спад от 1.2% спрямо съответния месец на 2016 година. Месечни изменения През януари 2017 г. намаление спрямо предходния месец е регистрирано в преработващата промишленост - с 5.8%, и в добивната промишленост - с 1.0%, докато в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е отчетен ръст от 9.0%. По-значителен спад в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 37.2%, производството на напитки и ремонта и инсталирането на машини и оборудване - по 12.0%, производството на машини и оборудване с общо и специално предназначение - със 7.9%, производството на изделия от други неметални минерални суровини и производството на мебели - по 5.8%. Ръст е регистриран при: производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 23.4%, производството на превозни средства, без автомобили - с 18.8%, производството на лекарствени вещества и продукти - със 7.3%. Годишни изменения На годишна база спад на промишленото производство, изчислен от календарно изгладените данни, е отчетен в преработващата промишленост - с 3.7%, и в добивната промишленост - с 2

Отцепиха района около Александровска болница заради стари гранати

http://offnews.bg/news/n_1/n_649344.html

Отцепиха района около Александровска болница в София заради намерени стари гранати в изоставени постройки. Сигнал на телефон 112 е подаден в 9.44 часа. Очаквайте подробности!

САЩ сменя посланика си в Русия

http://offnews.bg/news/n_1/n_649343.html

Бившият губернатор на щата Юта Джон Хънтсман-младши е приел предложението на президента Доналд Тръмп да бъде назначен за посланик на САЩ в Русия, съобщиха американски медии, цитирани от БТА.  Според новинарския сайт "Политико" той е получил предложението по-рано тази седмица.  За да стане официално посланик в Москва Джон Хънтсман-младши трябва да получи одобрението на Сената.  Републиканецът е кандидат за президент на САЩ през 2012 г. Той е бил посланик на САЩ в Китай между 2009 и 2011 г. - по времето на президента Барак Обама. Джон Хънтсман-младши е бил и посланик в Сингапур през мандата на президента Джордж Буш-старши.  Руският сенатор Алексей Пушков коментира, че Хънтсман е шеф на Атлантическия съвет, който често критикува Русия, затова новият посланик надали ще стане "гълъб на мира".  Американският президент се огражда с хора, които не искат подобряване на отношенията с Москва, посочи Пушков, цитиран от РИА Новости.

При какви симптоми да се обърнем към ендокринолог - втора част

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6101588

При какви симптоми да се обърнем към ендокринолог - втора частСлед като ви обърнахме внимание на причините за нехарактерното окосмяване при жените и поликистозните яйчници, този път ще отговорим на читателските въпроси, свързани с причините за секрецията от гърдите, със заболяванията на щитовидната жлеза и с диабета. Отговаря ендокринологът д-р Наталия Темелкова от УМБАЛ „Александровска”.

"София филм фест" започва с българско-белгийския филм "Белгийският крал"

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2017/03/09/2931694_sofiia_film_fest_zapochva_s_bulgarsko-belgiiskiia_film/?ref=rss


"Белгийският крал" - филм с Валентин Ганев и Нина Николина на белгийските режисьори Джесика Уудуард и Питър Бросенс, ще открие XXI "София филм фест" днес от 19.30 ч. в зала 1 на НДК.

Комедията е заснета като псевдодокументален филм (mocumentary) и е вдъхновена от действително пътешествие президента на Естония, който след изригването на вулкана Ейяфятлайокутъл е принуден да стигне с кола от Истанбул до Талин. Иначе казано, пародия на документален филм за пътешествието на своенравен...

"София филм фест" започва с българо-белгийския филм "Белгийският крал"

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2017/03/09/2931694_sofiia_film_fest_zapochva_s_bulgaro-belgiiskiia_film/?ref=rss


"Белгийският крал" - филм с Валентин Ганев и Нина Николина на белгийските режисьори Джесика Уудуард и Питър Бросенс, ще открие XXI-ия "София филм фест" днес от 19.30 ч. в Зала 1 на НДК.

Комедията е заснета като псевдо документален филм (mocumentary) и е вдъхновена от действително пътешествие президента на Естония, който след изригването на вулкана Ейяфятлайокутъл е принуден да стигне с кола от Истанбул до Талин. Иначе казано, пародия на документален филм за пътешествието на...

Капиталовите пазари в САЩ приключиха търговията на червено

http://econ.bg/Новини/Капиталовите-пазари-в-САЩ-приключиха-търговията-на-червено_l.a_i.738664_at.1.html

Пазарите в Европа приключиха търговията на зелена територия, докато американските индекси завършиха с понижения на 8 март, пише "Блумбърг". ...

Кумът на Стоичков нахрани обитателите на старческия дом в Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/6101579

Кумът на Стоичков нахрани обитателите на старческия дом в ПловдивИзненада с празнична вечеря и концертна програма поднесе кумът на Христо Стоичков и кандидат за народен представител от ГЕРБ Атанас Узунов. Той посети за втори път дома за стари хора "Свети Василий Велики" в Пловдив и организира тържество. Освен програма и почерпка бившият топрефер, който 8-ми в листата за Пловдив-град, поздрави дамите с цветя.

Механизмът за наблюдение на ЕК остава колкото е необходимо

http://www.euinside.eu/bg/news/cvm-will-end-when-reforms-become-irreversible

Съветът на министрите на ЕС поля със студена вода всички опити на политици в България да извоюват отпадане на Механизма за сътрудничество и проверка (МСП), чрез който Европейската комисия следи напредъка по създаването на независима съдебна система, борбата с корупцията и организираната престъпн ...

Shell готви мегасделка за $7.25 милиарда

https://news.bg/deals/shell-gotvi-megasdelka-za-usd7-25-miliarda.html

Продава почти всички активи в „петролните пясъци” на Канада

Шествие в защита на жените в Истанбул (Снимки, видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6101554

Шествие в защита на жените в Истанбул (Снимки, видео)
Централният истанбулски площад "Таксим" отдавна не помни събрани толкова много хора заедно, както беше снощи. По случай 8 март, Международния ден на жената, хиляди хора се стекоха на "Таксим", за участват в поход в защита на жените, против насилието и дискриминацията, на която са подлагани те, с призиви за равнопоставеност в обществения и

Отцепиха района около Александровска болница

https://www.24chasa.bg/novini/article/6101563

Отцепиха района около Александровска болницаДве бойни гранати, димки и други взривни материали са открити днес в една от старите сгради на Александровска болница, предаде БНР. Подаден е сигнал към МВР. Районът е отцепен от полиция. Изпратен е екип на Специализирания отряд за борба с тероризма /СОБТ/, който трябва да провери дали боеприпасите са опасни.

Съдът отмени част от Наредбата за гробищата във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=345901

Варненският административен съд е отменил част от текстовете в новата общинска Наредба за гробищните паркове и погребално-обредната дейност. Решението на магистратите беше публикувано на 6 март, след като нормативният документ беше обжалван от „Сдружение на фирмите за надгробни паметници" и от десетина цветари и траурни агенции, научи Moreto.

„Наследството” от Пиер Шено, подарък за дамите в Банско

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/nasledstvoto-ot-pier-sheno-podaryk-za-damite-v-bansko-2008867

Приятен завършек на празника, посветен на жените, бе подарената от ръководството на Община Банско постановка „Наследството” от Пиер Шено. Невероятна комедия, изпълнена с много смях, феноменални комедийни ситуации и низ от драматични обрати.

На сцената на читалище „Никола Вапцаров” те

Двама габровци оставили хиляди левове до контейнер

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/dvama-gabrovci-ostavili-hiliadi-levove-do-kontejner-2008868

През последното денонощие в полицията в Габрово са постъпили два сигнала за извършени телефонни измами.

На 8 март, около 15:30 часа, неизвестно лице, представяйки се за полицейски служител, заблудил 77-годишен мъж,  че се провежда полицейска операция на територията на града за задърж

Девет младежки организации на ДПС с инициатива посветена на бюлетината с номер 9

//dariknews.bg/regioni/pleven/devet-mladezhki-organizacii-na-dps-s-iniciativa-posvetena-na-biuletinata-s-nomer-9-2008873

Деветте младежки организации на ДПС в Плевенска област обявиха днес своя инициатива, посветена на номера на бюлетината на Движението за предстоящите парламентарни избори.

Младите хора предложиха в писмо до областния управител Марио Тодоров своето съдействие при необходимост да помогн

Отбелязахме 74 години от спасяването на българските евреи

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/otbeliazahme-74-godini-ot-spasiavaneto-na-bylgarskite-evrei-2008869

74 години от спасяването на българските евреи бяха тържествено чествани  в Кюстендил.   Пред паметника на Димитър Пешев сведоха глави и поднесоха венци и цветя, зам. областният управител Катерина Янчева , кметът на община Кюстенд

Внимание джебчии

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/vnimanie-dzhebchii-2008872

16-годишно момче от Горна Оряховица е задържано непосредствено след извършване на кражба на портмоне с намираща се в него сума от 70 лв от дамска чанта, оставена в магазин на ул. "Брянска".  

Наложена му е полицейска мярка "задържане” за срок до 24 часа.

В РУ Дряново е

Ангел Баялцалиев свири „Черно море“-“Ботев“ Пд

//dariknews.bg/regioni/varna/morski-gong/angel-baialcaliev-sviri-cherno-more-botev-pd-2008871

Съботният двубой от 24-ия кръг на Първа професионална лига между тимовете на „Черно море“ и „Ботев“ Пд е поверен на Ангел Баялцалиев. Негови помощници ще бъдат Драгомир Милев и Борислав Колев. За четвърти рефер е определен Андрей Николов. Допълнителни асистент съдии ще бъдат Стефан Павлов и Петър К

Ангиографът в УМБАЛ вече може да се ползва по клинична пътека

//dariknews.bg/regioni/ruse/angiografyt-v-umbal-veche-mozhe-da-se-polzva-po-klinichna-pyteka-2008874

УМБАЛ Русе сключи договор с НЗОК, благодарение на който пациентите от областите Русе, Разград, Търговище и Силистра ще могат да получат съвременно лечение с ангиографския апарат без да заплащат нито консумативи, нито лекарски труд. Високоспециализираният апарат е комбиниран, произведен през 2015 г

Районният съд в Карлово се мести в къща

https://www.24chasa.bg/novini/article/6101566

Районният съд в Карлово се мести в къщаРайонният съд в Карлово се мести временно в къща, тъй като сградата на магистратите е пред разруха. Това реши Висшият съдебен съвет (ВСС), който ще подпише договор за наем за 2 г. за дом на карловските съдии и прокурори. Хора от администрацията на ВСС ще пътуват до Карлово да помогнат с преместването.

Валентин Златев: Сивият сектор на пазара на горива е около 30%

https://www.actualno.com/business/valentin-zlatev-sivijat-sektor-na-pazara-na-goriva-e-okolo-30-news_598317.html

Сивият сектор на пазара на горива у нас е около 30%, което ни поставя на челно място в Европа в тази печална класация. Това заяви Валентин Златев, председател на Българската петролна и газова асоциация /БПГА/ по време на откриването на първата национална годишна конференция

Полицията в Бургас отчита спад в престъпленията за 2016 г.

https://www.actualno.com/burgas/policijata-v-burgas-otchita-spad-v-prestyplenijata-za-2016-g-news_598316.html

За отминалата 2016 година на територията на Областна дирекция на Министерството на вътрешните работи –(ОДМВР) Бургас са регистрирани 8 499 престъпления, които са с 8,06% по-малко спрямо регистрираните 9244 през аналогичния период на 2015 г. І. КРИМИНАЛНИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ: Основната ч

Костин трепери от отрова в затвора

https://www.24chasa.bg/novini/article/6101550

Костин трепери от отрова в затвораОтказва да пие хапчета, зъбите му изпадат Убиецът на Никита от куфара се разпада в килията Страх от отравяне в пандиза тресе подсъдимият за убийството на 5-годишния Никита Плотинков, научи "България Днес". Руснакът Герман Костин категорично отказва да пие лекарствата, които му изписват докторите от затворническата болница.

"Зелените" срещу новия шеф на Агенцията по горите, имал връзки с дървената мафия

http://offnews.bg/news/n_1/n_649342.html

"Зелените" изразяваме остро несъгласие срещу безпринципното назначение на ловния специалист инж. Григор Гогов за директор на Изпълнителна агенция по горите. Той е скандално известен с близките си връзки с ловните лобита и дървената мафия, както и с редиците нарушения и злоупотреби като директор на ловно стопанство" - това се казва в позиция на партия "Зелените" относно назначаването на Гогов за шеф на ИАГ. "Опазването на горите от незаконна сеч е инвестиция в бъдещето и здравето ни. Не можем да допуснем толерирането на фигури, емблематично свързани с погубването им", пишат в позицията си до медиите еколозите.  "Зелените" разказват, че инж. Гогов не за пръв път е поставен да ръководи най-важната контролна институция в горите – предното му назначение беше от правителството на Орешарски. "Една от първите му задачи тогава беше да разформирова специализираното звено на агенцията за борба с дървената мафия. Това звено, известно още като екипа „Бързи и яростни", се прочу със своите бързи и независими проверки, разкриващи фрапиращи нарушения в горите, често свързани със скандални фирми с политически протекции. По негово време агенцията се характеризираше и с крайно ниска прозрачност по отношение случващото се в горите." Ето какво пишат още от "Зелените: През последните години скандалната личност на Гогов се прочу с фрапиращите злоупотреби в Държавно ловно стопанство „Черни Лом", като прикриване на незаконни сечи, дърводобив без одобрен план, източване на стопанството чрез близки до Гогов фирми. А дърводобивни фирми на самия Гогов и сина му Георги нееднократно са осъждани заради задължения към общини и други фирми. С това скандално назначение служебното правителство затвърждава възникналите в последните дни обществени подозрения, че правителството, вместо да подготвя изборите, бърза да обслужи мафията и нейните публични лица. Затова настояваме служебният Министър-председател да каже кой предложи скандалния ловец за директор на Агенцията и как Правителството ще гарантира опазването на българските гори с подобни ръководители?

Шест сценария за еврото

http://www.investor.bg/analizi/91/a/shest-scenariia-za-evroto-235254/

Вероятността статуквото да се запази за дълго е най-голяма, сочи оценка на Bloomberg

Кметът Иван Тотев: Още една голяма инвестиция в район "Тракия"

https://www.24chasa.bg/region/article/6101549

Кметът Иван Тотев: Още една голяма инвестиция в район "Тракия"Предприятие, което изнася продукция за ЕС, се разширява В индустриалната зона на район "Тракия" в Пловдив предстои да се открие нов производствен цех на една от най-големите шивашки фирми в града, която изнася продукцията си в Европейския съюз. Кметът на Пловдив инж. Иван Тотев и кметът на район "Източен" Николай Чунчуков посетиха основната база

Филм концертът “Титаник” се отменя

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6100791

Филм концертът “Титаник” се отменяПрожекцията с музика на живо трябваше да бъде на 8 април. Заедно с това събитие пада и обявеният за 24 май Dreamworks In Concert. Освен в София филм концертите се отменят в Загреб, Грац и Букурещ. Евентуално тези градове могат да бъдат включени в някои от следващите световни обиколки на двата проекта.

Поп с очила с марихуана и прегърнал ром - забраниха му да служи

http://offnews.bg/news/n_1/n_649339.html

Ловчанският митрополит Гавриил е забранил на прясно ръкоположен свещеник да извършва богослужения заради скандални снимки, съобщиха от канцеларията на Ловчанската митрополия. Става въпрос за Радослав Калапиш от София, който бил ръкоположен за дякон на 5 март в катедралния храм "Света Троица". Ден по-късно обаче в медиите излизат снимки на дякона, които - по думите на Ловчанския митрополит - не се съвместяват със сана, в който той е ръкоположен. Сайтът "Афера" публикува фотоси на дякон Филип, в които той носи слънчеви очила, декорирани с листа на марихуана, държи демонстративно бутилки алкохол, показва татуировките си и пр. На много от снимките той е придружаван от един и същ млад мъж. Митрополитът посочва, че Калапиш имал изрядни документи и препоръки от уважаван свещеник. Към момента на ръкополагането митрополит Гавриил не е бил наясно с тези факти от личния живот на младия дякон. Затова митрополитът налага за свещенослужение на дякон Филип "до пълното изясняване на фактите, свързани с поведението му, както в личен, така и в социален план, до момента на ръкоположението". "Считаме за важно да опровергаем една от клеветите, които по повод ръкоположението на Радослав Данков Калапиш, бяха разпространени в медийното пространство. Посочено е, че Ловчански митрополит Гавриил "за 15 години като митрополит е низвергнал и прогонил около 15 авторитетни свещеници", посочват още от митрополията. От там съобщават, че за 16-годишното служение на митрополит Гавриил са наказани с низвержение за много сериозни църковни провинения 8 свещенослужители.

Поетът Калин Терзийски: Болен съм, мама ме гледа! (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6101536

Поетът Калин Терзийски: Болен съм, мама ме гледа! (Снимки)Сърцето ще ме предаде, счупих крак и две ребра "Болен съм от много неща накуп - сърце, алохолизъм, депресия... Върнах се при майка и татко. Сега те ме гледат и се грижат за мен!" Така започва своята изповед пред "България Днес" писателят Калин Терзийски. Преди броени дни той скандализира интернет пространството с изказване,

Общините искат висок кредитен рейтинг, за да се финансират

http://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/obshtinite-iskat-visok-krediten-reiting-za-da-se-finansirat-235333/

След банковите заеми местните власти ще потърсят по-евтин ресурс на капиталовите пазари, посочи Кирил Григоров от БАКР

Меркел призова Турция да прекрати нацистките сравнения

https://www.24chasa.bg/novini/article/6101523

Меркел призова Турция да прекрати нацистките сравненияКанцлерът на Германия Ангела Меркел призова лидерите на Турция да спрат да сравняват действията на днешните германски власти с деянията на нацистите. По думите й, подобни сравнения правят събитията от Втората световна война да изглеждат „тривиални“. Меркел призова турските власти да освободят от ареста журналиста от вестник „Ди Велт“,

Хаваи стават първият щат, който дава под съд новия указ на Тръмп за миграцията

http://www.investor.bg/sasht/337/a/havai-stavat-pyrviiat-shtat-koito-dava-pod-syd-noviia-ukaz-na-trymp-za-migraciiata-235339/

В иска се твърди, че заповедта ще навреди на мюсюлманското население, туризма и чуждестранните студенти в Хаваи

Шофьор блъснал сръндак във Вършец

https://www.24chasa.bg/region/article/6101535

Шофьор блъснал сръндак във Вършец Водач на "Рено" блъснал сръндак насред пътя, съобщават от ОД на МВР- Монтана. На женския празник 8- ми март в 16,30 часа на път ІІІ-162, на територията на община Вършец, 46-годишният Ц.Е. от гр. Вършец при управление на лек автомобил "Рено Меган" с монтанска регистрация, собственост на монтанска фирма,

32 университета ще приемат кандидат-студенти с резултата от матурата по БЕЛ

https://www.actualno.com/education/32-universiteta-shte-priemat-kandidat-studenti-s-rezultata-ot-maturata-po-bel-news_598319.html

32 висши училища от всичките 51 ще приемат кандидат-студенти в различни специалности и професионални направления с резултата от държавния зрелостен изпит по български език и литература. Това съпобщиха от пресцентъра на Министерство на образованието и науката (МОН). Оценкат

Еврото продължава да отстъпва спрямо американския долар

http://econ.bg/Новини/Еврото-продължава-да-отстъпва-спрямо-американския-долар_l.a_i.738663_at.1.html

Дoлapът yдъpжa нaбpaнoтo пpeимyщecтвo в чeтвъpтъĸ нa фoнa нa pъcтa нa дoxoднocттa нa aмepиĸaнcĸитe дъpжaвни oблигaции. Cтaтиcтĸaтa зa тpyдoвия пaзap...

Днес е световният ден на диджея

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6101515

Днес е световният ден на диджеяТова не е официален празник, а по-скоро поредица от клубни събития. Началото е през 2002 година по инициатива на Световния фонд на диджеите, съобщава БНТ. Присъединява се и организацията "Нордоф Робинс мюзик терапи", която използва музиката за лечение на деца и възрастни. Всички печалби, спечелени от диджеи, клубове, радиостанции,

Над 330 хил. клиенти на ЧЕЗ Електро избраха удобството на електронната фактура

http://www.cross.bg/faktyra-hartiya-lista-1536958.html

/КРОСС/ Отказвайки се от хартиена фактура те спестиха 26 милиона листа хартия и спасиха от изсичане над 3 000 дървета. Над 330 000 клиенти на ЧЕЗ Електро предпочитат удобството, сигурността и екологичните ползи на електронната фактура. Само през 2016 г. отказалите се от хартиения носител на сметката за електроенергия са 66 300. Предоставяната от „ЧЕЗ Електро България" АД възможност за електронна фактура позволява на клиентите да намалят използването на хартия с 7 920 000 листа годишно. От въвеждането на услугата през 2011 г. до момента, абониралите се за по-модерния и екологичен електронен вариант на фактура, дадоха своя принос в опазване на околната среда, като с избора си спестиха над 26 милиона листа хартия и спасиха от изсичане над 3 000 дървета. Освен безспорните си екологични ползи, електронната фактура е изключително удобна за клиентите. Те я получават незабавно след издаването ѝ и имат достъп до архив на своите месечни сметки за електроенергия. Електронната фактура гарантира сигурна защита на личните данни, спестява време и дава възможност за лесно и практично контролиране на разходите. Тя е валиден електронно подписан данъчен документ, който е напълно идентичен с хартиената версия. Бързото и навременно получаване на информацията за месечните задължения, сигурният достъп до данните по всяко време, осигуряват допълнително спокойствие и комфорт. Електронната фактура е напълно безплатна Тя може да бъде заявена на корпоративния уебсайт www.cez

Дирк Новицки - невъзпятата суперзвезда на баскетбола

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/03/09/2931460_dirk_novicki_-_nevuzpiatata_superzvezda_na_basketbola/?ref=rss


Ако накарате баскетболен фен да състави топ 15 на най-великите играчи в НБА, в списъка най-вероятно ще видите имена като Майкъл Джордън, Карим Абдул-Джабар, Уилт Чембърлейн, Меджик Джонсън, Kарл Малоун, Оскар Робъртсън, Лари Бърд, Koбе Брайънт.

Мнозина със сигурност ще включат Шакил О'Нийл, Леброн Джеймс, Тим Дънкан и Чарлз Баркли, а историците няма да пропуснат Джери Уест, Боб Петит и Джон Хавличек. Малцина обаче ще наредят сред най-големите Дирк Новицки.

Във вторник...

Не откриха нарушения при проверката на Офицерския плаж във Варна

http://offnews.bg/news/n_1/n_649341.html

Без констатирани нарушения приключи проверката на варненския плаж "Офицерски-изток", разпоредена от министъра на туризма Стела Балтова във връзка със сигнали за строителство на неговата територия. Инспекцията бе извършена съвместно от представители на областната управа във Варна, община Варна и Министерството на туризма в присъствието на наемателя на плажа „Теменуга 2014“ ЕООД и медии, съобщават от пресцентъра на туристическото ведомство.  Установено бе, че на плажа има строителни дейности, но те са в съответствие със законовите изисквания и схемата за преместваеми обекти, съгласувана с Министерството на туризма и одобрена от общината. Констатираните бетонови елементи са преместваеми и са основа не за масивен, а за преместваем обект. След проверката е съставен констативен протокол, че няма нарушения нито на законите, нито на договора и не следва да се състави акт.

Първи постер на новия сезон на "Игра на тронове" (Снимка)

https://www.actualno.com/showbusiness/pyrvi-poster-na-novija-sezon-na-igra-na-tronove-snimka-news_598310.html

Радостна новина за върлите фенове на сериала "Игра на тронове" - най-сетне официално бе представен първият постер за седмия сезон на поредицата. Това се случи на фестивала SXSW в Остин, Тексас, на който гостуват сценаристите Дейвид Бениоф и Дан Уейс, както и актрисите Софи Тъ

МО търси 32 гвардейци

https://www.actualno.com/society/mo-tyrsi-32-gvardejci-news_598311.html

Министерството на отбраната обяви процедура за провеждането на конкурс за назначаването на 32 военнослужещи за нуждите на Националната гвардейска част. Кандидатите трябва да са завършили средни или висши граждански или военни училища. Приетите ще бъдат назначени с ранг

България губи европейски средства, ако строежът на българо-гръцката газова връзка не започне догодина

http://www.moreto.net/novini.php?n=345889

България ще загуби европейски средства, договорени по предприсъединителната програма, ако реалният строеж на българо-гръцката газова връзка не започне догодина, предупреди шефът на Българския енергиен холдинг /БЕХ/ Петьо Иванов. Евентуално забавяне може да струва на страната ни и договора за доставка на синьо гориво от Азербайджан, предупреди той.

Хаваи поиска отмяна на новата забрана на Тръмп за граждани от шест държави

https://www.24chasa.bg/novini/article/6101521

Хаваи поиска отмяна на новата забрана на Тръмп за граждани от шест държавиХаваи стана първият американски щат, поискал от федерален съд да спре изпълнението на новата заповед на президента Доналд Тръмп, забраняваща достъпа на граждани от шест държави с предимно мюсюлманско население, съобщи Ройтерс, цитирана от БНР. Първоначалният вариант на заповедта беше блокиран от апелативен съд преди месец.

Тодор Скримов и "секси учителката" чакат бебе

https://www.actualno.com/volleyball/todor-skrimov-i-seksi-uchitelkata-chakat-bebe-news_598309.html

Един от най-добрите родни волейболисти Тодор Скримов ще става баща за първи път. 27-годишният национал в момента се среща с учителката Силвия Зубева, като двамата са заедно от по-малко от година. Любовта им обаче е прекалено силна и ето, че през месец август двамата ще станат

Тръмп поиска ускоряване на инфраструктурни проекти за 1 трлн. долара

https://www.24chasa.bg/novini/article/6101520

Тръмп поиска ускоряване на инфраструктурни проекти за 1 трлн. долараВ сряда президентът на САЩ Доналд Тръмп натисна своя управленски екип да ускори изготвянето на план за инфраструктурни разходи за 1 трлн. долара. Проектът включва по-скоро обновяването на съществуващи пътища и магистрали, а не ново строителство, като даде приоритет на проекти, които да могат да бъдат стартирани бързо, предава БНР.

Радев ще се бори против Европа на различни скорости в Брюксел

http://offnews.bg/news/n_1/n_649334.html

Днес и утре президентът Румен Радев ще присъства на дискусия за бъдещето на Европейския съюз в Брюксел, където ще представи българската позиция относно разделянето на блока "на различни скорости", набираща подкрепа на Запад.  На срещата на върха на ЕС президентът ще се противопостави на идеята, каквато е официалната позиция на страната ни. В сряда правителството одобри становището, което България ще заеме в Брюксел, за да защити запазването на целостта на съюза.  България е за запазване единството и целостта на Съюза, които да не се нарушават чрез диференциране на целите на интеграцията или преминаване към някакъв вид „многоизмерна Европа“/„Европа на скорости“. На тенденциите за фрагментиране на Съюза следва да се противодейства чрез преодоляване на различията и постигане на съгласие по общите цели,  се казва в позицията на страната ни срещу идеята.  В началото на месеца председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер представи т.нар. "Бяла книга за бъдещето на Европа", в която се описват пет различни сценария за развитието на блока до 2025 г.   Един от тях, озаглавен "Тези, които искат повече, правят повече", е именно за преминаването на ЕС на различни скорости, според който държавите членки могат да се разделят в коалиции според общи цели на развитие. Зад нея застанаха Белгия, Люксембург, Холандия,  а след това Германия, Франция, Испания и Италия, чиито лидери се срещната във Версай тази седмица, също подкрепиха плана. "Трябва да имаме куража някои страни да вървят напред, ако не всички членки искат да го направят", категоричен бе германския канцлер Ангела Меркел. 

ГЕРБ ще работи всяко дете да има достъп до спорт

http://offnews.bg/news/n_1/n_649340.html

Кандидатите за народни представители на политическа партия ГЕРБ в Перник Красимир Велчев и Денислав Захариев се срещнаха със спортистите от спортен клуб по борба „Миньор“-Перник. В спортна зала „Дружба“ представителите на политическата сила бяха посрещнати от световния и европейски шампион по класическа борба Иво Ангелов. Те видяха от първо лице условията, при които тренират спортистите и се запознаха в детайли с проблемите в този спорт. Водачът на листата на ГЕРБ Красимир Велчев пое ангажимент в следващото Народно събрание да работи за законодателни промени, свързани с достъпа на всяко дете до спорт. „Като запален спортист ми е наистина болно, че все повече деца, за съжаление, избират да останат вкъщи и да играят компютърни игри, вместо да излязат навън да спортуват. Необходимо е децата да бъдат възпитавани на практика да използват уменията си, като ги превръщат в трайни навици. Спортът възпитава, дисциплинира и учи хората да преминават по-лесно през различните предизвикателства на живота“, заяви Красимир Велчев. Той подчерта, че политическа партия ГЕРБ ще продължи ще работи за подобряване на условията за инвестиции в спорта, както и за изграждането и реконструкцията на спортни зали и съоръжения. От своя страна световният шампион изрази своята признателност към правителството на Бойко Борисов, с чието решение за този през 2017 г. спорт беше отпуснат рекорден за борбата бюджет в размер от 3 млн. лева. Избори 2017

Някои от вносните цигари ще поскъпнат

http://www.dnevnik.bg/biznes/potrebiteli/2017/03/09/2931659_niakoi_ot_vnosnite_cigari_shte_poskupnat/?ref=rss


Някои марки вносни цигари ще поскъпнат, се вижда от регистъра за цените им, поддържан от Министерството на финансите. По-високи цени са заявени за някои разновидности на "Марлборо" (Marlboro) и L&M.

Така червеното "Марлборо" в твърда опаковка поскъпва с 10 ст. до 5.30 лв., като е посочено, че то е нов вид заради по-ниското съдържание на въглероден оксид. Нови разновидности са регистрирани и при тази марка - Silver и Gold, като те също ще струват 5.30 лв. за кутия.

На цена...

Foxconn не е предпочитан кандидат за бизнеса с чипове на Toshiba?

http://www.investor.bg/novini/261/a/foxconn-ne-e-predpochitan-kandidat-za-biznesa-s-chipove-na-toshiba-235330/

Японското правителство не одобрява сделки с компании, тясно свързани с Китай, твърдят източници

След 2 г. в развод те решиха да си дадат втори шанс

https://vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/sled-2-g.-v-razvod-te-reshiha-da-si-dadat-vtori-shans-6066422

Бен Афлек и Дженифър Гарнър са женени вече 12 години и имат три деца - Самюел на 5 г., Вайълет на 11 г. и Серафина на 8 г.

Цветана Пиронкова не успя да се справи с Белинда Бенчич

http://www.cross.bg/benchich-pironkova-specheli-1536957.html

/КРОСС/ Цветана Пиронкова загуби с 4:6, 1:6 срещу Белинда Бенчич в първия кръг на силния турнир на твърди кортове в Индиън Уелс (САЩ) с награден фонд 7,7 милиона долара. С това 29-годишната пловдивчанка спечели 13690 долара и 10 точки за световната ранглиста. Пиронкова започна силно мача и спечели подаването на Бенчич още от първия си опит за 2:0, но швейцарката върна пробива моментално и обърна резултата до 3:2. Бенчич направи втори пробив в седмия гейм за 4:3 и затвори първата част с втория си сетбол. Вторият сет бе трагичен за българката, която отстъпи в първите четири гейма и спечели само един на собствен сервис до края. Бенчич пък направи три пробива, последният от които за крайното 6:1 след само 29 минути игра в сета. Тя затвори мача след 1:07 час игра. Швейцарката до момента е спечелила и четирите си срещи срещу Пиронкова в кариерата си. Тя побеждава пловдивчанката на "Уимбълдън" през 2015 година с 3:6, 6:1, 6:3, а след това през миналия сезон в Сидни с 6:3, 6:3 и отново на "Уимбълдън" с 6:2, 6:3.    

Агенцията по горите отиде в ръцете на "символ" от времето на Орешарски

https://www.actualno.com/politics/agencijata-po-gorite-otide-v-rycete-na-simvol-ot-vremeto-na-oresharski-news_598301.html

Вчера, 8 март, стана ясно, че Григор Гогов е новият директор на Изпълнителата агенция по горите (ИАГ). Той е заемал същия пост между август 2013 - август 2014 г., по време на кабинета на Пламен Орешарски. Гогов заменя на поста инж. Тони Кръстев, който оглавяваше Агенцията по горите п

Барселона или Съдийскалона - преценете сами (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/football/barselona-ili-sydijskalona-precenete-sami-video-news_598305.html

След феноменалната победа на Барселона над Пари Сен Жермен, класирала тима на "блаугранас" за 1/4-финалите в Шампионската лига, редица фенове и анализатори не спират да коментират спорните ситуации. Всички те бяха в полза на Барселона, което неминуемо повдига вечния въпрос:

Ръкопис на Моцарт не можа да намери купувач

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6101511

Ръкопис на Моцарт не можа да намери купувачЧаст от ръкопис на Моцарт от третата част на неговата Серенада в Ре мажор не можа да намери купувач на търг в Бостън, съобщава Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Организаторите от аукционната къща "Ар Ар окшънс" се надяваха да реализират лота за сума от над 200 хиляди долара. Страничката с ръкописа на "Алегро" не е подписана, но се счита,

Най-малко 14 цивилни са загинали при въздушни удари в Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6101497

Най-малко 14 цивилни са загинали при въздушни удари в СирияНай-малко 14 цивилни, включително шест деца, загинаха при предполагаеми удари на международната антиджихадистка коалиция, насочени срещу контролирано от Ислямска държава селище в северната част на Сирия. Това съобщи Сирийският център за наблюдение на правата на човека, цитиран от Франс прес и БТА. "Ударите засегнаха селището Ал Матаб след полунощ

232 криминални престъпления във Варна по-малко през 2016 г.

http://www.moreto.net/novini.php?n=345825

През 2016 година в териториалните подразделения на ОД на МВР - Варна са регистрирани 7007 криминални престъпления. В сравнение с регистрираните 7239 престъпления за 2015г., през 2016-та те са с 232 по-малко. На обществени места са регистрирани 4373 престъпления, като най-голям е делът им в централната част на град Варна – 1497 престъпления, т.

Прокуратура няма да образува досъдебно производство по сигнала на Георги Костов

https://www.24chasa.bg/novini/article/6101500

Прокуратура няма да образува досъдебно производство по сигнала на Георги КостовСофийска градска прокуратура отказа да образува досъдебно производство по сигнала на бившия главен секретар на МВР г-н Георги Костов, поради липса на извършено престъпление от общ характер. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратура на Република България, цитира "Фокус". В хода на извършената проверка от прокурор от ВКП и прокурор от СГП са снети

Парашутист временно поема пехотата

http://www.cross.bg/general-vremenno-popov-1536955.html

/КРОСС/ Правителството предлага на Президента на Република България да издаде указ за назначаването на бригаден генерал Михаил Попов за временно изпълняващ задълженията на командир на Сухопътните войски до назначаването на титуляр, но за срок не по-дълъг от една година. Бригаден генерал Попов е заместник-командир на Сухопътните войски от 2015 г. Командирът ген. Андрей Боцев прие вчера длъжността началник на отбраната от временно изпълняващия длъжността вицеадмирал Емил Ефтимов. Очевидно, продължава практиката с назначаването на изпълняващи длъжността в армията и то за командири на високи длъжности. Правителството побърза и правилно да предложи на президента, който назначи титуляр за началник на отбраната, с оглед именно на стабилността във Въоръжените сили. Бригаден генерал Попов е бил командир на бившия парашутен полк в Сливен, командва и бригадата специални сили в Пловдив. Той бе и командир на Трети пехотен батальон в Ирак. Под негово ръководство стана преместването на батальона ни от Кербала в Дивания.    

Баскетболен маратон за кадетите на „Черно море Тича“

//dariknews.bg/regioni/varna/morski-gong/basketbolen-maraton-za-kadetite-na-cherno-more-ticha-2008853

„Предстои ни баскетболен маратон. Три дни-три мача.  В петък гостуваме на „Стар баскет“ в 19 часа в залата на Икономическия. В събота в 12 часа по обяд  играем с „Дунав“ Рс, а в неделя ни е отложеният мач с „Академик““, разказва треньорът на кадетите в „Черно море Тича“ Кирил Петров.
„Ще се

Разследват кражба на 1 000 лв. и мобилен телефон от лек автомобил

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/razsledvat-krazhba-na-1-000-lv.-i-mobilen-telefon-ot-lek-avtomobil-2008854

Кражба на чанта, с намиращи се в нея 1 000 лв., мобилен телефон и карта за зареждане на гориво от автомобил "Дачия Докер", разследват служители на полицейското управление в Свищов.

Престъплението е извършено вчера в крайдунавския град. Извършителят разбил предната врата на возилото и

49 обекта провери РИОСВ – Плевен от началото на годината

//dariknews.bg/regioni/pleven/49-obekta-proveri-riosv-pleven-ot-nachaloto-na-godinata-2008856

61 проверки на 49 обекта, от тях 41 извънредни, извърши през януари и февруари РИОСВ – Плевен. Дадени са 18 предписания – 8 при планови проверки и 10 при извънредни, за привеждане в съответствие с нормативните изисквания на дейността на обектите. За констатирани административни нарушения през двата

32 ВУЗ-а приемат с резултата от матурата по български език

//dariknews.bg/novini/bylgariia/32-vuz-a-priemat-s-rezultata-ot-maturata-po-bylgarski-ezik-2008855

32 висши училища от всичките 51 ще приемат кандидат-студенти в различни специалности и професионални направления с резултата от държавния зрелостен изпит по български език и литература. Това съобщават от Министерство на образованието.

Оценката от матурата по история и цивилизации, по

В Зеления център канят на изложба, първоаприлски празник и лектории за шевицата

//dariknews.bg/regioni/dobrich/v-zeleniia-centyr-kaniat-na-izlozhba-pyrvoaprilski-praznik-i-lektorii-za-shevicata-2008858

Разнообразна, тройна изложба е подредена в Зеления образователен център в Шабла, съобщи в ефира на Дарик ръководителят Даниела Тодорова. В нея са експонирани творби, посветени на Тодоровден и конете. Включени са картини на художника Николай Русев от Варна, както и на Николай Донков

IIA издаде кулинарна книжка

//dariknews.bg/regioni/burgas/iia-izdade-kulinarna-knizhka-2008859

Кулинарната книжка "Мама, баба и аз" е издание на IIа клас от ОУ "Елин Пелин"-Бургас, с класен ръководител Марияна Люцканова. По нейна инициатива майки и баби на децата от класа събират рецепти и със собствени усилия ги оформят и отпечатват в книжка.

Графичното оформле

Юношите на „Черно море БАСК“ се класираха за държавните финали

//dariknews.bg/regioni/varna/morski-gong/iunoshite-na-cherno-more-bask-se-klasiraha-za-dyrzhavnite-finali-2008860

Отборът на Черно море  (Варна) се класира за финалите на Държавното първенство по волейбол на България за юноши старша възраст (под 20 години). Младите волейболисти от Варна спечелиха първо място в група Д (регион Добруджа), която бе част от предварителната фаза на шампионата и така взеха единствен

Загуби за нашите на турнира по бадминтон в Бирмингам

https://www.24chasa.bg/sport/article/6101456

Загуби за нашите на турнира по бадминтон в БирмингамБългарските състезателки отпаднаха в първия кръг на силния турнир по бадминтон от Световните суперсерии "Премиър" в английския град Бирмингам с награден фонд 600 хиляди долара, съобщи БНР. Първата ракета на страната Линда Зечири загуби в схемата на сингъл от Чъан Мей Хуей (Тайван) 11:21, 21:19, 14:21 за 48 минути.

БЕХ: При забавяне на газовата връзка с Гърция ще загубим евросредства

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/beh-pri-zabaviane-na-gazovata-vryzka-s-gyrciia-shte-zagubim-evrosredstva-235329/

Ако има забавяне, това може да ни струва и договора за доставка на газ от Азербайджан, предупреди председателят на БЕХ

Бебе с тегло 5,240 кг се роди в Пловдив

https://www.24chasa.bg/novini/article/6101498

Бебе с тегло 5,240 кг се роди в ПловдивБебе с тегло 5.240 кг се роди в пловдивска АГ болница. Момченцето на име Денис се появи на бял свят на 6 март в ръцете на д-р Камен Ямаков. Той е трето дете на 32-годишната Джамиле Айрова, съобщи Нова тв. Заради гигантските си размери бебето е родено секцио. И той, и майката се чувстват добре и съвсем скоро ще бъдат изписани.

Прокуратурата: Върху бившия главен секретар не е упражнен натиск

http://www.cross.bg/kostov-prokyratyrata-georgi-1536954.html

/КРОСС/ Софийска градска прокуратура (СГП) отказа да образува досъдебно производство по сигнала на бившия главен секретар на МВР Георги Костов. Мотивите са липса на извършено престъпление от общ характер, съобщават от държавното обвинение. Припомняме, че Костов сезира прокуратурата за начина, по който е уволнен. Твърди, че му е оказан натиск. По думите на Георги Костов, в разговор "на четири очи" служебният министър Пламен Узунов му казал, че има натиск от премиера за отстраняването му. Мотивът бил загубено доверие. Самият служебен премиер Огнян Герджиков категорично отрече да е оказвал натиск за уволнението на главсека. МВР шефът Узунов вече е разпитан във връзка със сигнала на Георги Костов. Предварителната проверка е за престъпление срещу личността, изнудване, принуда и злоупотреба със служебно положение. От прокуратурата информират, че прокурор от Върховната касационна прокуратура и прокурор от Софийската градска прокуратура са извършили проверка. Те са взели писмени обяснения от главсека Костов, от МВР шефа Пламен Узунов, от директора на Дирекция "Вътрешна сигурност" -МВР и от директора на Дирекция "Инспекторат" при МВР. От СГП твърдят, че няма извършено престъпление

Прокуратурата няма да разследва вътрешния министър за натиск над Георги Костов

http://offnews.bg/news/n_1/n_649337.html

Софийска градска прокуратура отказа да разследва вътрешния министър Пламен Узунов за натиск над бившия главен секретар на МВР Георги Костов. Проверката беше образувана по сигнал на Костов, който няколко пъти заяви пред медиите, че министърът му е оказвал натиск, за да напусне поста си.  По сигнала двама прокурори - от Върховна касационна прокуратура (ВКП) и Софийска градска прокуратура (СГП), са разпитали Костов, министър Узунов и директорите на Дирекция "Вътрешна сигурност"–МВР и "Инспекторат" при МВР. Според мотивите на СГП не е налице извършено престъпление по чл. 172 от НК. Според текста, „който съзнателно попречи на някого да постъпи на работа или го принуди да напусне работа поради неговата народност, раса, религия, социален произход, членуване или нечленуване в синдикална или друга организация, политическа партия, организация, движение или коалиция с политическа цел или поради неговите или на ближните му политически или други убеждения, се наказва с лишаване от свобода до три години или глоба до пет хиляди лева". Прокурорът заключава, че тези условия не са изпълнени, тъй като Костов не е бил принуден да напусне, а е освободен от поста си, като решението е взето съвместно с актове на правителството и президента. В заключението се посочва, че в мотивите за освобождаването на Костов не са посочени по-горните причини, с които Костов да е бил принуден да напусне. "Дали изнесеното в сигналите за твърдени нарушения от страна на г-н Костов съответства на истината или не, дали тези сигнали съществуват или не, няма отношение към описаното по-горе деяние, макар че има отношение към законосъобразността на освобождаването на г-н Костов. Има отношение и относно това действително ли е налице хипотезата на чл. 36 ал. 6 т. 6 ЗМВР или извършил ли е г-н Костов действия, които накърняват престижа на министерството. Тази преценка, обаче следва да бъде направена от компетентния съд, както относно допустимост, така и относно основателност“, се сочи в постановлението на прокурора.

ВАП установи 172 общински наредби, противоречащи на закона

http://www.cross.bg/taksi-zakona-zaplashtane-1536953.html

/КРОСС/ Върховната административна прокуратура е направила поредна проверка по реда на надзора за законност спрямо норми от подзаконовите актове, приети от общинските съвети и посветени на определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги. Установени са 172 наредби, чиито разрешения противоречат на нормативни актове от по-висок ранг - Конституция, Закона за местните данъци и такси, Закона за нормативните актове и др.Разкрити са случаи на въвеждане на допълнително условие за освобождаване от такса за сметосъбиране и сметоизвозване, като е предвидена допустимост на тази възможност само за имоти, недекларирани за основно жилище.Подобно изискване в Закона за местните данъци и такси отсъства. В други подзаконови актове определянето на такси за ползване на детски градини се поставя не въз основа на необходимите материално-технически и административни разходи по предоставяне на услугата, а според имущественото състояние на членовете на семейството на детето, което представлява пряка дискриминация по признак „имуществено състояние". По-нататък, фиксирани са хипотези на частично освобождаване от заплащане на такса за сметосъбиране и сметоизвозване в нарушение на изричното правило на закона, недопускащо подобна възможност

5.2 кг бебе се роди в Пловдив

http://offnews.bg/news/n_1/n_649336.html

Бебе с тегло 5.240 кг се роди в пловдивска болница. Момченцето се казва Денис и се е появило на бял свят на 6 март.  Заради гигантските си размери бебето е родено със секцио. И той, и майката се чувстват добре и съвсем скоро ще бъдат изписани, съобщава Нова телевизия. Малкият - голям Денис е трето дете на 32-годишната Джамиле Айрова. Семейството е от Сърница, а батковците на Денис също са се родили с тегло около 5 килограма. Джамиле и съпругът казват, че не са се отказали от опитите да си имат и момиченце.

Мадона тренира по 5 часа всеки ден

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6101430

Мадона тренира по 5 часа всеки денПоп звездата Мадона тренира по 5 часа всеки божи ден, за да поддържа фигурата си, твърди бившата й лична треньорка Стейси Грифит. "Професионалните атлети тренират по цял ден. Мадона тренира по цял ден. По 5 часа всеки божи ден, нон стоп", каза тя пред "Ей Би Си Студио", цитира БГНЕС. Миналата година обаче настоящият инструктор на изпълнителката

Атаки в Сирия, вероятно дело на международна коалиция, отнеха живота на 14 души

https://www.24chasa.bg/novini/article/6101491

Атаки в Сирия, вероятно дело на международна коалиция, отнеха живота на 14 душиВъздушни удари, за които се смята, че са били извършени от оглавяваната от Съединените американски щати международна коалиция, са отнели живота на 14 цивилни, включително шест деца, съобщава AFP, като се позовава на базираната в Обединеното кралство „Сирийска обсерватория за правата на човека“. Атаките са извършени по село в северната част на

Нинова предизвика Борисов от Враца по темата образование

https://www.24chasa.bg/novini/article/6101489

Нинова предизвика Борисов от Враца по темата образованиеГЕРБ щели да карат децата насила на училище. В кои училища – тези, които закриха ли? „Искаме българска икономика, българско земеделие и български стоки. И това не означава, че ще извадим България от Европейския съюз. Означава, че уважаваме съюза, но повече си обичаме отечеството“. Това заяви пред препълнената зала на театъра във Враца лидерът на

Бургас се представя на най-значимото туристическо изложение в света

http://www.cross.bg/byrgas-sveta-destinatziya-1536952.html

/КРОСС/ Бургас влиза в полезрението на световната туристическа индустрия и представя своя потенциал като атрактивна дестинация не само за почивка, но и като възможност за бизнес и инвестиции в тази сфера. Градът участва в най-голямото туристическо изложение в света ITB Берлин, което се провежда от 8 до 12 март. Община Бургас присъства на националния щанд, който е разположен върху 400 квадратни метра на престижния световен форум. В продължение на няколко дни морският град ще представи своите природни дадености, културно-исторически обекти и предстоящите фестивали. Амбицията на Община Бургас е съвместно с туристическия бранш да следва най-новите тенденции в развитието на този сектор от икономиката. Целта е забележителностите и потенциалът на града да бъдат популяризирани в широк мащаб и по този начин да бъдат привличани все повече посетители от различни краища на света. Във втория ден на изложението ресорните министри от държавите, които участват във форума, ще се включат в Седмата среща на Световната организация по туризъм към ООН под надслов "По пътя на коприната". На нея ще бъде представен потенциалът на България като целогодишна туристическа дестинация.    

280 000 българи тръгват на път по Великден

http://www.moreto.net/novini.php?n=345882

Около 280 000 българи тръгват на път за Великден. Това заяви пред „Монитор“ директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. 60 000 от тях обаче предпочитат да прекарат празниците в чужбина, като най-търсените дестинации са Гърция, Македония и Сърбия.

Нинова предизвика Борисов от Враца по темата образование

http://www.cross.bg/bulgariya-ninova-borisov-1536951.html

/КРОСС/ ГЕРБ щели да карат децата насила на училище. В кои училища - тези, които закриха ли? „Искаме българска икономика, българско земеделие и български стоки. И това не означава, че ще извадим България от Европейския съюз. Означава, че уважаваме съюза, но повече си обичаме отечеството". Това заяви пред препълнената зала на театъра във Враца лидерът на БСП и вицепрезидент на Социалистическия интернационал Корнелия Нинова. По думите й гордостта на ГЕРБ е, че са оставили финансова стабилност. „Г-н Борисов, не искаме вашата финансова стабилност, която представлява 27 млрд. лева дълг, защото тези хора в залата ще плащат този дълг. Вече една трета от това, което изкарва всеки от вас, не е ваше, дължим го. Борисов ни го взе в аванс", каза още Нинова. Според нея 30% от всичко произвдено в България вече е дълг. „И всичко това, за да може той да се кипри уж с финансова стабилност, строителство и плащане на пенсии, видите ли сякаш си ги носи от Банкя тези пари. Но задлъжня България за три поколения напред. Това трябва да се промени. БСП ще го промени", категорична бе Нинова. Лидерът на БСП заяви, че правителството на Бойко Борисов е сложило кръст на българското образование. „Техният закон за училищно и предучилищно образование обрече децата на неграмотност, взе парите от държавното и частното училище и ги даде на частните колежи. Промени учебниците така, че за малко да замени Под игото с Робинзон Крузо

Домусчиев притесни сериозно Гриша Ганчев заради емблемата на ЦСКА

http://offnews.bg/news/n_1/n_649331.html

Призракът на Кирил Домусчиев накара в ЦСКА-София да сънуват кошмарни сценарии за емблемата на оригиналния ЦСКА. Търгът за нея и друг активи е на 30 март, цената е 1,7 милиона лева. Стойчо Стоилов, дясната ръка на Гриша Ганчев по футболните въпроси, изрази притесненията си пред "Диема Спорт". „Не мисля, че ще имаме проблеми с емблемата. Знам, че търгът е на 30 март. Засега само ние сме подали заявление. Аз не съм финансов експерт. Надявам се символите да се върнат там, където им е мястото. Чуват се някакви слухове във футболните среди, че г-н Домусчиев ще участва с отбора от "А" окръжна. Дали е така, ще разберем скоро. Чувам само слухове, ще изчакаме да видим какво ще се случи. Не виждам клуб от "А" окръжна как ще си позволи подобна сума“, добави Стойчо Стоилов, явно визирай ЦСКА 1948, създаден на 19 юли от червени запалянковци и ветерани, несъгласни с преименуването на Литекс на ЦСКА-София. Куриозното е, че ЦСКА-София ползва емблемата, въпреки че тя е под запор от НАП. Затова и в БФС тимът на Ганчев още няма символи, а просто се изписва с букви. 

EVN :Готови са фактурите за консумирана електроенергия за февруари 2017 г.

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/yUIpEYUu0po/

Фактурите за консумирана електроенергия през февруари 2017 г. за клиентите на EVN в Югоизточна България са вече готови. Анализът показва, че:

  • 37% от клиентите имат средна стойност на фактурата от 107,12 лв. с ДДС и потребление от 300 до 1000 kWh.
  • Клиентите с потребление над 1000 kWh през февруари 2017 г. са 14%. Те имат средна стойност на фактурата от 266,55 лв. с ДДС.
  • С най-малка консумация и размер на средна фактура са 49% от клиентите. През февруари 2017 г. те имат консумация до 300 kWh и средна стойност на фактурата от 20,91 лв. с ДДС.

 

Посочените данни са усреднени и не могат да се отнесат автоматично към отделен случай, тъй като консумацията при всеки клиент е индивидуална. Във всички посочени данни не са включени клиентите, които имат нулево потребление на електроенергия.

 

Главният фактор, който определя в коя група на потребление попада даден клиент е дали използва електроенергия за отопление и топла вода. В планински области като Родопите и Стара Планина, в които традиционно се ползват дърва за отопление, потреблението и фактурите са по-ниски сравнено с големи градове с панелни блокове, в които най-честият начин за отопление е с електроуреди.

 

Мария Захарова: Ако кажа, каквото знам, в САЩ ще избухне гражданска война!

http://www.cross.bg/trump-mariya-zaharova-1536956.html

/КРОСС/ Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова направи своя коментар относно скандала между Демократи и Републиканци в САЩ за това кой от тях е имал срещи с руския посланик във Вашингтон, съобщава blitz.bg Неотдавна американският президент Доналд Тръмп показа снимка на сенатора от Демократите Чък Шумер, на която се вижда как той пие кафе с Владимир Путин. Този негов ход навярно е бил провокиран от постоянните обвинения на сенатора, че администрацията на Тръмп е в близки отношения с руския посланик в американската столица Сергей Кисляк. Затова и предишният съветник по националната сигурност Майкъл Флин подаде оставка.   След това на мушката застанаха Джеф Сешънс, зетят на Тръмп и бившият съветник на изборния му щаб Картър Пейдж. Това провокира Мария Захарова да напише във фейсбук, че "разполага с интересна информация за сенаторите, които водят спорове по тази тема". "Струва ми се, че ако обявя всичките контакти на Сергей Кисляк, в САЩ отново ще има гражданска война между Севера и Юга," написа говорителката на Външно.  

Забраниха свещенослужение на дякон заради скандални снимки

https://www.24chasa.bg/novini/article/6101477

Забраниха свещенослужение на дякон заради скандални снимки Ловчанският митрополит Гавриил е наложил забрана за свещенослужение на дякон Филип заради скандални снимки, става ясно от съобщение на канцеларията на Ловчанска митрополия. От там припомнят, че на 5 март в катедралния храм "Света Троица" в Ловеч е бил ръкоположен за дякон Радослав Данков Калапиш от София.

Вътрешният министър не е осъществил принуда спрямо бившия главен секретар на МВР

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/03/09/2931642_vutreshniiat_ministur_ne_e_osushtestvil_prinuda/?ref=rss


Софийската градска прокуратура отказа да образува досъдебно производство по сигнала на бившия главен секретар на МВР Георги Костов срещу служебният вътрешен министър Пламен Узунов поради липса на извършено престъпление от общ характер, съобщиха от държавното обвинение.

Проверката беше извършена от Върховна касационна прокуратура и градското обвинение, след като на 15 февруари, малко преди служебният кабинет да поиска отстраняването, Костов подал сигнал, че Узунов е осъществил спрямо...

Световната маркаDasWeltAuto– вече в Бургас

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/f5XZW4gULf4/

Сертифицирани автомoбили втора употреба

 с доказан произход и гаранция ще предлагаВестауто-М

 

img_3878Световната програмаDasWeltAuto, чиято основна дейност е продажба на употребявани автомобили с гарантирано качество и произход, вече има свое представителство в Бургас. Фирма „Вестауто-М“, която от години официално представлява марките Volkswagenи Audiв Югоизточна България, получи лиценз за дилърство на утвърдения в световен мащаб бранд за употребявани коли на концерна Фолксваген. Това се случи на официална церемония, състояла се на 09.03.2017 г. в продажбено-сервизния център на Volkswagenв Бургас в присъствието на мениджъра на брандаза България – Ивайло Кирковот „Порше БГ” ЕООД,  управителя на„Вестауто-М“ ООД – Красимир Маринов, гости и журналисти.

 

„С прибавянето на Das WeltAuto към портфолиото на Вестауто,ние не просто разширяваме гамата на предлаганите от нас услуги, а продължаваме традициите на фирмата да предоставя на шофьорите най-високо качество и сигурност, въвеждайки абсолютна прозрачност и при продажбата на употребявани автомобили,“ сподели КрасимирМаринов при откриването.

Бургас е седмиятв страната град, в който ще се предлага новата услуга. DasWeltAutoще спести на бургазлии притесненията и неволите, които обикновено съпровождат търсенето на кола втора ръка – дългото обикаляне по автокъщите, несигурността около техническото състояние на автомобила,измами с километража и др.

 

DasWeltAutoпредлага на клиентитесертифицирани употребявани автомобили сдоказан произход и история, реален пробег, в отлично техническо състояние, външен вид и на атрактивна цена. Автомобилите, предлагани по програмата, са с пълна сервизна история – от момента на производството до покупката им от новия собственик. Всички автомобили на марката DasWeltAuto минават щателен технически преглед със специализиран софтуер, включващ над 100 позиции, които покриват всички детайли. В чек-листата е включена проверка на: купе, каросерия, двигател, скоростна кутия, електроника, окачване, силово предаване, както и тестово шофиране от сервизен инженер. На база на този протокол се извършват ремонти, в случай че се налагат такива, така че на клиента да се предаде гарантирано добър и сигурен автомобил.

Основниятасортимент, включен в гамата на DasWeltAuto, са автомобили, изкупени от наши клиенти, върнати от лизинг автомобили на Volkswagen/AudiLeasing – Германия, тестови автомобили от дилърствата, както и служебни коли на Порше БГ. Преобладаващо възрастта на автомобилите е до 7 години, амаксималният пробег –около 150 000 км, като всички те са в много добро, за възрастта и изминатите километри, състояние.Преди покупката клиентът може да се възползва от услугата тест драйвна желания от него автомобил, така че сам да се увери в качествата му.

 

Автомобилите на марката Das WeltAuto се предлагат с гаранция от минимум 6 месеца, без тя да се заплаща допълнително. В случай на авария клиентите получават безплатна пътна помощ, заместващ автомобил или покриване на разходите за хотел, според условията на програмата.Програмата Сервиз 4+предоставя финасово разумни и качествени услуги  за сервизна поддръжка с качествени оригинални части в оторизираната сервизна мрежа на марките Volkswagen и Audi.

 

Покупката на автомобилите може да бъдат финансирана от Порше Лизинг. Фирмата предоставя едно от най-добрите предложения в България, съобразно съотношението възраст на автомобила и срок на финансиране – до 9 години общо. Порше Иншурънс Брокер работи с всички водещи застрахователи в България, и предлага завършен цикъл на покупката с необходимите застраховки.

Всички актуални предложения на Вестауто-М Бургасза продажба на употребявани автомобилис гарантирано качество ще намерите на сайта: www.dasweltauto.bg/westauto-m/,както и на място в дилърството на Вестауто на ул. „Атанас Буров“ 1-3, Северна промишлена зона, тел. 056 / 847 250.

—————————————————————

 

Ощеза Das WeltAuto:

 

Das WeltAuto е международна марка на концерна Volkswagen AG. Предметът на дейност на марката е търговия с употребявани автомобили. Volkswagen AG е първият концерн, който въвежда единна световна марка за продажба на употребявани автомобили. Основната цел е унифицирането в световен мащаб на този вид търговска дейност в оторизираната дилърска мрежа на марките, произвеждани от концерна. Както като модерна търговска визия, така и като качество и многообразие на услугите, въплъщаващи ценностите  на марката Das WeltAuto:

-Прозрачност

-Доверие

-Надеждност

-Сигурност

 

Марката Das WeltAuto е част от амбициозния план за развитие на концерна, който го изведе на челното място сред автомобилните производители в света. Експанзията на Das WeltAuto освен цяла Европа обхваща вече и Китай, САЩ, Австралия, Сингапур, Индия, Русия и много други страни.

Притежател на правата за България е “Порше БГ” ЕООД. Правата за ползване се преотдават единствено следсертификация на оторизираните дилъри на Volkswagen и Audi в България.

Целта на въвеждането на марката Das WeltAuto в България е да се отговори на нуждите и желанията, както на настоящите, така и потенциални клиенти на Volkswagen и Audi. На настоящите ще бъде предложена една изключително улеснена процедура по изкупуването и замяната на настоящия им автомобил с нов, а на потенциалните ще може да се предостави възможност за избор както на нов, така и на гарантирано добър употребяван автомобил.

Още за DasWeltAuto ще намерите в официалния уебсайт на марката: http://www.dasweltauto.bg/.

 

Нинова предизвиква Борисов от Враца

http://offnews.bg/news/n_1/n_649335.html

Искаме българска икономика, българско земеделие и български стоки. И това не означава, че ще извадим България от Европейския съюз. Означава, че уважаваме съюза, но повече си обичаме отечеството.  Това заяви пред препълнената зала на театъра във Враца лидерът на БСП и вицепрезидент на Социалистическия интернационал Корнелия Нинова. По думите й гордостта на ГЕРБ е, че са оставили финансова стабилност. „Г-н Борисов, не искаме вашата финансова стабилност, която представлява 27 млрд. лева дълг, защото тези хора в залата ще плащат този дълг. Вече една трета от това, което изкарва всеки от вас, не е ваше, дължим го. Борисов ни го взе в аванс“, каза още Нинова. Според нея 30% от всичко произвдено в България вече е дълг. „И всичко това, за да може той да се кипри уж с финансова стабилност, строителство и плащане на пенсии, видите ли сякаш си ги носи от Банкя тези пари. Но задлъжня България за три поколения напред. Това трябва да се промени. БСП ще го промени“, категорична бе Нинова. Лидерът на БСП заяви, че правителството на Бойко Борисов е сложило кръст на българското образование. „Техният закон за училищно и предучилищно образование обрече децата на неграмотност, взе парите от държавното и частното училище и ги даде на частните колежи. Промени учебниците така, че за малко да замени Под игото с Робинзон Крузо. И тази година децата пак ще тръгнат на училище без учебници“, допълни тя. По думите й след всичко това ГЕРБ имат наглостта да кажат, че образованието е техен приоритет. „БСП ще отмени техния закон за училищното и предучилищното образование; ще върнем парите в държавните и общински училища, въвеждаме един учебник за един клас, по един предмет. Ще върнем професионалните гимназии, защото няма кадри за икономиката. Ще финансираме БАН, за да може България, стъпвайки на наука и иновации, да върви напред“, обясни Нинова. По думите й това е основата на реформа в образованието, която предлага левицата. „Чувам Борисов да казва, че ще праща всяко дете насила на училище. В кое училище, г-н Борисов, след като закрихте и общински, и държавни училища в цялата страна? Колко деца могат да си позволят да плащат такси в частните училища? И понеже основният ни опонент не иска да се изправи очи в очи на дебат, иска експерти, които да му държат ръката, отправям от тук поредния си въпрос: излезте и кажете какво ще направите за българските деца, за българските учители и за българското образование. Ние даваме своята алтернатива, нека чуем вашата“, призова Нинова. “С такъв лидер няма никакъв шанс за противниците! Ние тръгваме за победа и то такава, че след 26 март България да се управлява от хора, които не обещават, а изпълняват!”, заяви Иван Генов, водач на листата на кандидатите за народни представители от “БСП за България” за врачанска област.  ИЗБОРИ 2017

ЦИК приема до 11 март заявления за гласуване с подвижна урна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6101480

ЦИК приема до 11 март заявления за гласуване с подвижна урнаНа 11 март изтича срокът, в който избирателите могат да подадат заявления за гласуване по настоящ адрес. До края на същия ден хората с трайни увреждания, които не могат да отидат до секциите на 26-и март, могат да заявят желание за гласуване с подвижна избирателна кутия. Желанието се заявява с писмо,

Изтича срокът, за подаване на заявления за гласуване по настоящ адрес

https://www.actualno.com/politics/izticha-srokyt-za-podavane-na-zajavlenija-za-glasuvane-po-nastojasht-adres-news_598295.html

Централната избирателна комисия (ЦИК) уведомява, че на 11 март 2017 г. изтича срокът, в който избирателите могат да подадат заявления за гласуване по настоящ адрес - Приложение № 12-НС от изборните книжа, за изборите за Народно събрание. Заявленията се подават до общинската адми

Десетки убити и ранени при бомбени атаки срещу сватба в иракско село

https://www.24chasa.bg/novini/article/6101473

Десетки убити и ранени при бомбени атаки срещу сватба в иракско селоВ Ирак най-малко 30 човека загинаха, а двайсет и петима бяха ранени при бомбено нападение по време на сватбена церемония снощи, предаде БНТ. Атаката е станала в село в централната част на страната. Атентаторите-самоубийци са носели колани с експлозиви. Те са били най-малко четирима. Засега никой не е поел отговорност за нападението.

Цитат на деня: Нямам нищо против Сталин

http://www.dnevnik.bg/citat_na_deniia/2017/03/09/2931620_citat_na_denia_niamam_nishto_protiv_stalin/?ref=rss


Този Сталински модел, нямам нищо против Сталин, но не ме разбирайте погрешно, е свързан с една централизация на системата, с възможностите горните да нареждат на долните изходи от дела и преписки. Този модел няма как да сработи. Прокурорите трябва да са подчинени на закона.

Това заяви лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева пред Нова телевизия по време на предизборен дебат с Христо Иванов от "Движение Да, България" и евродепутата от Патриотичния фронт Ангел Джамбазки.
...

Бен Афлек и Дженифър Гарнър отлагат развода си

http://www.cross.bg/aflek-garnur-razvoda-1536950.html

/КРОСС/ Близо две години след раздялата си Бен Афлек и Дженифър Гарнър решиха да отложат развода си и да дадат още един шанс на брачните си отношения, съобщава сп. "Пийпъл", цитирано от БГНЕС. Двамата са женени вече 12 години и имат три деца. Малко след 10-ата си годишнина обаче те обявиха, че поставят край на връзката си, след като стана ясно, че Афлек се е задявал с бавачката на децата си. Досега разделените съпрузи отказваха да приемат възможността за събиране, въпреки че папараците често ги засичаха заедно на публични места - пред избирателните урни, на почивки, разходки или в романтични ресторанти. Явно редовните им срещи са върнали любовта във взаимоотношенията им, отбелязва списанието.  

Днешните американци правят много по-малко секс в сравнение с тези преди 20 г.

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6101474

Днешните американци правят много по-малко секс в сравнение с тези преди 20 г.Съвременните американци правят значително по-малко секс в сравнение с предишното поколение отпреди 20 години, установи изследване, цитирано от в. "Метро", цитиран от БТА. Проучването било направено от университета в Сан Диего и обхванало 27 хиляди души. Събраните данни били за периода 1989-2014 година.

В Ямбол са задържани двама мъже за хулиганство

https://www.24chasa.bg/novini/article/6101463

В Ямбол са задържани двама мъже за хулиганствоВ Районното управление на полицията в Ямбол са задържани двама мъже за хулиганство и грубо нарушаване на обществения ред, съобщи говорителят на ОД на МВР Татяна Павлова, цитирана от БТА. След като се отзовал на сигнал на граждани за силна музика, полицейският екип е бил заобиколен от множество хора,

14-годишен ученик намери самолет от Втората световна война

http://www.cross.bg/samolet-svetovna-bashtata-1536949.html

/КРОСС/ 14-годишен датски ученик намери самолет от Втората световна война близо до градчето Биркелсе в северната част на страната, съобщи Си Ен Ен, цитирана от БГНЕС. Това е станало когато Даниел Кристиансен търсел артефакти, за да подготви училищен проект. „Излязохме на полето с металотърсачи. Аз се надявах да успеем да намерим няколко стари табели или нещо такова. После изведнъж открихме отломки на самолет, вероятно „Месершмит", цитира Си Ен Ен думите на бащата на Даниел - Клаус. Наложило се бащата да наеме багер, за да стигне до останалите части, сред които открили и останките от пилота. Най-вероятно самолетът се е разбил в края на 1944 г. От музея на Северна Ютландия, където са пренесени останките от самолета, смятат, че скоро може да се установи и самоличността на пилота. „Намерихме неговите документи и мисля, че имаме името му", каза кураторът на музея Торбен Сараув. Предполага се, че пилотът е излетял от близката учебна авиобаза, разположена до градчето Олборг. Местната полиция е уведомила германските власти за находката.    

Ст.комисар Калоян Калоянов: Грабежите в Бургаско намаляха с 30 %

https://www.24chasa.bg/region/article/6101431

Ст.комисар Калоян Калоянов: Грабежите в Бургаско намаляха с 30 %С 30,4 % са намалели грабежите на територията на ОД МВР Бургас през 2016 г., съобщи старши комисар Калоян Калоянов по време на годишния отчет на дирекцията. Той уточни, че  работата по предотвратяване, пресичане и разкриването на извършваните грабежи е била приоритетна за ОДМВР Бургас. Разкрити са 44 с установени 45 извършители,

Няма констатирани нарушения на Офицерския плаж във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=345898

Без констатирани нарушения приключи проверката на варненския плаж "Офицерски-изток", разпоредена спешно от министъра на туризма Стела Балтова във връзка със сигнали за строителство на неговата територия. Инспекцията бе извършена съвместно от представители на областната управа във Варна, община Варна и Министерството на туризма в присъствието на наемателя на плажа „Теменуга 2014“ ЕООД и медии.

Норвегия строи първия тунел за кораби

http://www.cross.bg/metra-tynela-chast-1536948.html

/КРОСС/ Първият в света тунел за кораби ще бъде издълбан в бреговете на Норвегия. Той ще преминава под полуостров "Щат" в западната част на страната, предаде Нова телевизия. Целта на тунела не е толкова да съкрати пътя на корабите, а по-скоро да ги предпази от опасните морски течения покрай полуострова. В тази част на света дните в годината с опасни морски бури са над 100, отбелязват от Норвежката брегова администрация. Правителството предвижда съоръжението да струва около 300 милиона евро. Те ще покрият строежа на тунела в близките 10 години. Строителите ще трябва да премахнат над 3 милиона кубични метра твърда скала по пътя на тунела. Той ще е дълъг близо 2 километра, висок около 40 метра и широк около 26 метра.    

Пенсионери излизат на протест пред Президентството

http://econ.bg/Новини/Пенсионери-излизат-на-протест-пред-Президентството_l.a_i.738658_at.1.html

Пенсионери излизат на протест пред Президентството днес, информира БТВ. Той е под наслов „Да спрем геноцида над българските пенсионери”. Според...

САЩ смята да изпрати още войници за акциите срещу ИДИЛ в Сирия и Ирак

https://www.24chasa.bg/novini/article/6101464

САЩ смята да изпрати още войници за акциите срещу ИДИЛ в Сирия и Ирак
Съединените щати обмислят изпращането на още хиляда войници в Близкия изток като резерв за операциите срещу групировката "Ислямска държава" в Сирия и Ирак, предаде Ройтерс, цитирана от БНР. Към момента в двете държави действат около 6 хиляди американски военни, главно в качеството им на съветници. Не е ясно дали планът за подкрепленията е

9-годишният Байрям продължава да се влошава

https://www.24chasa.bg/novini/article/6101460

9-годишният Байрям продължава да се влошаваСъстоянието на 9-годишния Байрям, който чака за трансплантация на бъбрек в Германия, се влошава. В момента детето пътува 4 пъти в седмицата до Стара Загора, за да му бъде правена хемодиализа, съобщи бТВ. Заключението на лекарите е, че детето има сериозен проблем със сърцето. Сърцето на Байрям е увредено от високото кръвно и честите процедури.

Култов! Бойко към внучето си: Не е лошо да си дедо, сине, лошо е с баби да спиш!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277701_%D0%9A%D1%83%D0%BB%D1%82%D0%BE%D0%B2%21+%D0%91%D0%BE%D0%B9%D0%BA%D0%BE+%D0%BA%D1%8A%D0%BC+%D0%B2%D0%BD%D1%83%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D1%81%D0%B8%3A+%D0%9D%D0%B5+%D0%B5+%D0%BB%D0%BE%D1%88%D0%BE+%D0%B4%D0%B0+%D

 Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов бе гост в сутрешния блок на bTV, където попиля "смелата ездачка" Корнелия Нинова. Пред Антон Хикимян бившият изповяда и лична драма, но също така разкри и какви са били отношенията му с Тодор Живков. Докато говореше за най-важните политически теми, касаещи бъдещето на България, Борисов видя и карикатура, на която той и Нинова са изтипосани заедно в леглото. "Ау, какво е това?", попитал Борисов, виждайки карикатура. "Не правете така - грозно е. Тя си има деца, семейство. Аз имам дъщеря, айде внукът ми е малък и не разбира, ама минаваме граници с тия картинки", отсече лидерът на ГЕРБ. Той си призна, че е щастлив, че внукът му ходи, пее и се радва на щангите. "Когато го заведа във фитнеса се радва на дрънченето на щангите", поясни гордият дядо.   "Малък е и не разбира много, но само търси майка си", сподели още Борисов.   Бившият премиер каза, че внучето му го нарича "дедо". "Аз обаче му казвам: "Не е лошо да си дедо, сине, лошо е с баби да спиш", пошегува се Борисов. Бойко Борисов разкри и защо не е семеен: "Не обичам да ми се поставят условия. Мразя "или или". Може би и затова не съм женен".

Blitz.bg

Община Бургас обезпечи предоставянето на "Обществена трапезария" до 2023 година

http://www.cross.bg/trapezariya-podpomagane-yslyga-1536947.html

/КРОСС/ Община Бургас обезпечи предоставянето на социалната услуга "Обществена трапезария" дългосрочно до 2023 година. Така 200 наши съграждани, живеещи в лишение и бедност, ще получават топъл обяд целогодишно за посочения период. На тях ще се предоставя разнообразно и балансирано седмично меню, при спазване на изискванията за безопасност, националните стандарти и норми за хранене. Услугите на обществената трапезария имат право да ползват: * Лица и семейства на месечно подпомагане по реда на чл. 9 от ППЗСП; * Лица с доказана липса на доходи и близки, които да се грижат за тях, установено от ДСП; * Самотно живеещи лица и семейства с минимални пенсии; * Скитащи и бездомни хора - ако има идентифицирани към настоящия момент. Надяваме се през следващите години такива хора да има все по-малко в нашия град, но конкретната социална услуга дава една сигурност, че те винаги могат да разчитат на този вид помощ. Досега Община Бургас финансираше обществената трапезария със свои средства и чрез различни други източници. Дългосрочното обезпечение е постигнато със защитен проект по процедурата за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ (БФП) BG05FMOP001-03.02 "Осигуряване на топъл обяд-2016", в изпълнение на Оперативната програма за храни и/или основно материално подпомагане, съфинансирана от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица (ФЕПНЛ) за периода 2014-2020 г

Не е лошо да си дедо, лошо е да спиш с баби (нови бисери на Борисов)

http://offnews.bg/news/n_1/n_649330.html

Нова поредица бисери роди бившият премиер Бойко Борисов в сутрешното си интервю за bTV. И в хода на сложната предизборна обстановка лидерът на ГЕРБ не губи чувството си за хумор и цветист език. За внучето : "Дедо ми вика. Не е страшно да си дедо, лошо е с баби да спиш", отсече Борисов, попитан как го нарича внучето. "Иска само майка си, кисели се с мен, само като му дрънка щангата се смее." На тема страхлив ли е, както го обвинява К. Нинова: "Да почна да обяснявам колко спасителни операции съм провел, не съм позволил един пожарникар да влезе преди мен в пожара.” "Аз много трудно минавам в ролята на друг пол, при нея това изглежда е по-лесно." "С Тодор Живков се запознах, когато Корнелия Нинова беше активист на СДС, когато всички го изоставиха". "Аз съм си дал дума да не гледам телевизия, защото реагирам и мога да нахлуя в някое студио, докато говорят... лъжи." "Не й отива (На Корнелия Нинова - б.р.) да ни пришива, че сега правителството е наше. Ако е наше, да отивам сега в Министерски съвет и да си го командвам." За здравния министър "Г-н Семерджиев се е разпищолил така, все едно 10 г. ще е министър." "Реформаторите искаха на всяка цена да останат в управлението. Патриотите искаха на всяка цена да останат в управлението. На никой не му се разпускаше парламентът." За карикатурата, в която е в едно легло с Корнелия Нинова: „Ауу... аууу... не мога да гледам. „Не се харесвам (на карикатурата) и мисля, че не е и възпитателна. (...) И тя (Нинова – б.р.) си има деца, семейство. И мойта дъщеря – айде, внукът не разбира – ги гледат тия работи.“

Кадиев започна подписка срещу застрояването на Южния парк

http://offnews.bg/news/n_1/n_649326.html

Подписка в защита на Южния парк срещу опасността от застрояването му започна независимият кандидат-депутат Георги Кадиев. Онлайн подписката, озаглавена "Да спасим Южния парк от застрояване" , бе пусната вчера по обед до тази сутрин към нея се бяха присъединили 140 души. Какъв е проблемът, който може да застраши парка? Близо 1/5 от него е частна собственост - 340 от общо 1800-те дка. Общината има право да започне отчуждителни процедури, но от 15-годишният срок, даден от закона, остават пет години (срокът изтича на 28 януари 2022 г.), а до момента Столична община не е предприела никакви действия, предупреждава Кадиев. Ако срокът изтече и общината не е започнала процедурите, собствениците ще имат право да строят. Същият е проблемът и в останалите паркове на София, като парка Въртопо (с близо 80% частна собственост), Западен парк или бъдещия Източен парк. "С тази подписка искаме да накараме Столична община да стартира процедура по отчуждаване на терените във всички паркове на територията на Столична община, а държавата да я подкрепи за запазване на цялостта на парковете и зелените площи в столицата, пише Кадиев по повод подписката и обещава, че в следващия парламент ще се бори за законови промени за защита на всички паркове и зелени площи в страната от застрояване и държавна подкрепа за общините при процедурата по отчуждаване на частните терени.

ВКС върна делото срещу бившия кмет на Исперих

http://offnews.bg/news/n_1/n_649333.html

Делото срещу бившия кмет на Исперих Бейсим Басри, обвинен в опит за убийство на ловен надзирател, се връща в Апелативния съд във Варна. Това е решил Върховният касационен съд, но решението е подписано с особено мнение на председателя на тричленния състав, което е настоявал за оправдателна присъда за Басри по най-тежкото обвинение, съобщи "Дарик". Това се случва повече от 4 години след инцидента почина в хода на процеса на различни инстанции.  На 23 февруари 2013 г. след 17.30 ч. тогавашният кмет на Исперих отишъл на бракониерски лов в ловното стопанство "Воден Ирихисар" в землището на село Йонково. Застанал на позиция на направено чакало върху дърво. За предстоящия бракониерски лов ловните надзиратели имали предварителна информация и били изпратени в стопанството, за да го предотвратят. Басри бил забелязан от ловен надзирател, който му наредил "Стой на място. Горска стража!". Въпреки предупреждението, кметът произвел четири изстрела в посока срещу трима горски служители. Падайки от дървото, успял да произведе и пети изстрел срещу горския стражар Пеньо Астраджиев, след което избягал от местопрестъплението. Първоначално по обвинението бе задържан шофьорът на Басри - Шенол Бакир, а по-късно бе освободен и до подсъдимата скамейка стигна бившият градоначалник, припомня "Правен свят". Първата присъда по това дело бе произнесена от Окръжния съд в Разград през 2015 г., тя бе оправдателна за опита за убийство на горския стражар и осъдителна за престъпление против реда на управление. Последва протест на Окръжната прокуратура в Разград пред Варненския апелативен съд, който върна делото за ново разглеждане в Окръжния съд в Разград поради допуснати процесуални нарушения. При повторното разглеждане на делото срещу Басри в Разградския окръжен съд той отново е оправдан за опита за убийство и е признат само за виновен за това, че е попречил на горските стражари да изпълнят служебните си задължения. С последвалия нов протест на Окръжната прокуратура се стигна до ефективна – 5 години лишаване от свобода. Именно тази присъда е отменена с днешното решение на Трето наказателно отделение на ВКС. Върховните магистрати установяват съществени процесуални нарушения при гледането на делото на втора инстанция. Имат и сериозно количество указания: "да се проведе пълно и всестранно изследване на обстоятелствата по делото, чрез назначаването на допълнителна съдебно –балистична експертиза по посочения в настоящето решение въпрос; да се извърши преразпит на поемните лица по протокола за оглед на местопроизшествие от 23.02.2013 г.; да се разпита поемното лице М. Ю. по протокола за оглед на местопроизшествие от 24.02.2013 г.; да се установят полицейските служители, присъствали на огледите на местопроизшествието и да се разпитат за начина на извършване на процесуално-следственото действие "оглед"; да се изиска справка от водещия разследването за евентуалното наличие на други протоколи за оглед на местопроизшествие, неприложени по делото, като при положителен отговор, протоколите да се приобщят и да се направи преценка на установените с тях обстоятелства. При необходимост да се съберат и други доказателства, след да което се извърши прецизен анализ на всички доказателства и доказателствени средства в тяхната взаимна връзка и съвкупност, да се обсъди и анализира противоречивата информацията, съдържаща се в различните доказателствени източници, като по отношение на оспорените от защитата доказателствени средства се изложат съображения за причините, поради които се ползват с доверието на съда, в случай, че той ги кредитира". Това решение е подписано с особено мнение от председателя на тричленния състав Севдалин Мавров, който счита, че е доказано, че Бейсим Басри не е извършил опит за убийство на надзирателя. Според него не е имало пряк умисъл за умъртвяването на Астарджиев.

Проверката на Офицерския плаж във Варна не констатира нарушения

http://www.investor.bg/novini-ot-chernomorieto/464/a/proverkata-na-oficerskiia-plaj-vyv-varna-ne-konstatira-narusheniia-235336/

Строителните дейности на плажа са в съответствие със законовите изисквания, заключават инспекторите

Бакари от Черно море извън терена до края на сезона

http://www.moreto.net/novini.php?n=345894

Нападателят на Черно море Бакари ще остане извън терена до края на сезона заради контузия, научи Moreto.net. Футболистът е с повторно скъсване на предна кръстна връзка на дясна колянна става, показа Ядрено-магнитния резонанс, съобщиха от щаба на варненци.

Борисов: ГЕРБ ще победи на изборите, ще запазим плоския данък

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/borisov-gerb-shte-pobedi-na-izborite-shte-zapazim-ploskiia-danyk-235331/

Ако искаме да няма задкулисие, лидерът на партията, която победи, трябва да стане премиер, заяви бившият министър-председател

Откриха най-подходящата диета, която понижава риска от рак на гърдата

https://www.actualno.com/health/otkriha-naj-podhodjashtata-dieta-kojato-ponijava-riska-ot-rak-na-gyrdata-news_598262.html

Специалисти от Университета в Маастрихт са анализирали данните на 6 2000 жени над 20 години. Те са установили, че средиземноморската диета понижава риска от ER -негативен рак на гърдата в постменопаузата с 40%, съобщи БГНЕС. Този вид рак на гърдата по-често води до летален изход в

ПСЖ е изпуснал огромна възможност, смята Емери

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/03/09/2931600_psj_e_izpusnal_ogromna_vuzmojnost_smiata_emeri/?ref=rss


Треньорът на ПСЖ Унай Емери смята, че отборът му е изпуснал огромна възможност в Шампионската лига. Парижани загубиха тежко с 1:6 от "Барселона" и въпреки гръмката победа с 4:0 от първия мач отпаднаха.

Според специалиста заслуга за този развой имат ПСЖ, "Барселона" и съдиите.

"През първото полувреме вината беше наша, защото не успяхме да пресираме или да се възползваме от топката. Защитавахме се много назад и те имаха повече възможности да вкарат. Сгрешихме и при двата...

Какво е философският камък и успява ли някой да го открие

https://vesti.bg/lyubopitno/istoriata-pomni/kakvo-e-filosofskiiat-kamyk-i-uspiava-li-niakoj-da-go-otkrie-6066418

Философският камък може изобщо да не е бил камък, а прах или вещество в друга форма и може никой да не е успял да го открие, но поне от вековното му търсене са извлечени ползи за науката днес

"Манчестър Юнайтед" без Руни в Ростов

https://www.24chasa.bg/sport/article/6101447

"Манчестър Юнайтед" без Руни в РостовОтборът на "Манчестър Юнайтед" ще гостува в Русия на "Ростов" в първа среща от осминифиналите на футболния турнир "Лига Европа" без Уейн Руни, съобщи БНР. Капитанът на английския тим не попадна в групата за срещата, която е тази вечер от 20.00 часа. Сред избраниците на Жозе Моуриньо не са още защитникът Люк Шоу,

Общински съветник алармира за действия на общински служители по кампанията на ГЕРБ

http://www.cross.bg/plovdiv-slyzhiteli-rabotno-1536946.html

/КРОСС/ Общинският съветник от БСП в Пловдив Николай Радев пита кмета Иван Тотев за законосъобразността в използването на служебно положение за организиране на предизборни мероприятия в работно време и дали да се очакват и на тези избори действия за промяна на вота на пловдивчани от активисти на ГЕРБ. Ето и пълния текст на писмото на Радев към кмета Тотев: "Уважаеми г-н Кмет, На 07.03.2017г. в 16.30ч на пощата на Езикова гимназия „Пловдив" бе получено писмо от служебната електронна поща на Главния експерт образование и култура в Район Северен със следния текст: „Уважаеми колеги, На 20.03.2017 г. от 17.30 ч. в зала "Пловдив" на Новотела ще се проведе кръгла маса с участието на г-жа Милена Дамянова и директори на детски, на учебни и на висши училища в града. Ще бъдат поставени на обсъждане възлови въпроси от практиката по прилагане на новия ЗПУО.За организаторите е важно да знаят колко души ще се включат, затова Ви моля да ми изпратите отговор дали лично Вие или Ваш заместник ще бъде участник в срещата. Очаквам отговорите Ви до четвъртък, 09.03.2017 г.Благодаря Ви предварително!" Видно от e-мейла писмото е изпратено до всички училища в Район Северен. Директори на училища от други райони на Пловдив заявиха, че също са канени на срещата по телефона от служители на районните кметства в работно време

Мая Нешкова пусна седма нова песен

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6100779

Мая Нешкова пусна седма нова песен“Има ли виновни в любовта?” се казва новата песен на Мая Нешкова, която ще бъде част от предстоящия ѝ албум. Певицата е автор на текста, а музиката и аранжиментът са на съпруга ѝ - композитора Кирил Икономов. Това е седмото ново парче, което Нешкова пуска в началото на всеки месец от септември 2016 г. Скоро тя ще тръгне на голямо турне.

Защо Анкара е окуражена да ни се меси

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6100628

Защо Анкара е окуражена да ни се месиДПС не позволи очевидна интервенция, ДОСТ го прави Брутална намеса във вътрешните ни работи. Само така може да се нарече призивът на турския министър на труда и социалните грижи българските изселници да гласуват за ДОСТ, а Анкара щяла да улесни престоя им в страната. Вярно е, че през 1990 година с ДПС имаше аналогични случаи,

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване