10-годишно момче даде на съучениците си 10 хил. евро

https://vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/10-godishno-momche-dade-na-syuchenicite-si-10-hil.-evro-6066480

По време на обедната почивка учителите забелязали, че няколко деца разполагали с банкноти по 100 евро

Drawly - художничката с милиони фенове - издава първата си книга (галерия)

http://offnews.bg/news/n_1/n_649447.html

Българската художничка Йоанна Викторова - Drawly, която доби световна популярност с картината си „Разкаяние” (“Regret”), създава първата си книга с лични илюстрации. Тя ще носи заглавието „Upside/Downside”, а картините в нея ще пресъздават гамата от емоции, които художничката е изпитвала и сега изобразява в своето изкуство. Йоана Викторова спечели милиони почитатели по целия свят, след като галерия с нейни творби бе публикувана в популярния фотографски сайт BoredPanda. "Разкаяние" Книгата ще бъде разделена на две половини, разположени една срещу друга, което авторката обяснява така: „Ако нещо съм научила досега, то е, че ние сме изтъкани от своята двойнственост. Няма как да познаем щастието без тъгата. Затова, точно както нашите собствени емоции, двете половини на "Upside/Downside" ще бъдат разположени една срещу друга. Книгата трябва да се обърне изцяло, за да се види другата й страна.” "Тревожност" Книгата на Drawly има интересна съдба. Tя е създадена с помощта на сайта за публично финансиране на артистични проекти Patreon.  “След успеха на картината ми в началото на годината изключително много хора ме попитаха дали има къде да дарят пари, за да ми помогнат да работя върху собствените си идеи. Тогава си казах, че това е може би единствената възможност в живота ми да създавам това, което мечтая и реших да не я изпускам”, споделя художничката. "Въображение" "Освен вече съществуващите “Разкаяние”, “Тревожност”, “Съчувствие”, “Общество” и “Въображение”, в книгата ще има десетки други чувства, мисли и емоции, пресъздадени в отличителния й стил. Уверена е също така, че всеки ще открие собствените си усещания и преживявания под една или друга форма. За различните суми, с които я подкрепят хората, всеки ще получава по нещо - достъп до ексклузивно съдържание или нещо напълно индивидуално", допълва тя. Йоана Викторова в на 25 години. Рисува от малка. Завършила е Националната гимназия по приложни изкуства „Св. Лука“. Голямата й мечта е да издаде своя книга с картини. „Откакто се помня, винаги съм държала молив в ръка. За мен рисуването е най-чистият и прост начин за предаване на мисли, желания и емоции. Затова и тази книга ще бъде моята сбъдната мечта!”, споделя художничката. Част от творбите й могат да се разгледат както в официалния й сайт, така и на нейната Facebook страниц а. "Емпатия"

Броят на пристигащите бежанци в Германия продължава да намалява

https://www.24chasa.bg/novini/article/6103897

Броят на пристигащите бежанци в Германия продължава да намаляваПрез февруари в Германия са пристигнали малко повече от 14 хил. бежанци, по-голямата част от които от Сирия, Ирак, Еритрея и Афганистан, предава Deutsche Welle, цитира Фокус. От началото на 2017 г. в страната са регистрирани близо 29 хил. бежанци – значително по-малко в сравнение със същия период от предходната година,

Борисов дарява 10 000 лв. лични средства за новостроящия се храм в с. Гара Елин Пелин

https://www.24chasa.bg/novini/article/6103896

Борисов дарява 10 000 лв. лични средства за новостроящия се храм в с. Гара Елин ПелинБойко Борисов дарява 10 000 лв. лични средства за новостроящия се храм в с. Гара Елин Пелин. Поемам ангажимент при управленски мандат на ГЕРБ да предложа целево постановление на Министерски съвет, с което храмът да бъде изцяло завършен. Това каза водачът на листата на ГЕРБ-София област Николита Ангелкова по време на среща с жителите на Елин Пелин.

Преглед на икономическите теми в печата, 10 март

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-икономическите-теми-в-печата-10-март_l.a_i.738720_at.1.html

"Гpъцĸи фиpми нaвoднявaт Πиpинcĸo" Cтoтици гъpци ca peгиcтpиpaли пpeвoзвaчecĸи фиpми в Πиpинcĸия ĸpaй. Te пpeдпoчитaт дa paзвивaт бизнec y нac...

Ново звено в МВР ще се бори с телефонните измами

http://www.mediapool.bg/novo-zveno-v-mvr-shte-se-bori-s-telefonnite-izmami-news261129.html

Ново звено в МВР ще се бори с телефонните измами, съобщи служебният министър на втрешните работи Пламен Узунов пред Нова телвизия. Той уточни, че до този момент не е имало такова звено, а жертвите на тези престъпления са предимно възрастни хора. За справянето с битовата престъпност Узунов каза, че служителите на реда са излезли от кабинетите си. Засилено е и наблюдението над криминалния контингент, добави министърът. Уволненията в МВР Отстраненият главен секретар на МВР Георги Костов е нарушил един от основните принципи за политическия неутралитет във ведомството, каза Узунов. "Това означава, че е сменял висши ръководни служители, защото не са се харесвали на дадени политици. Това е ставало в периода 2015-2016 г.", допълни служебният вътрешен министър. По думите му "надпартийността е над всичко в МВР". Пламен Узунов отрече да е имало натиск при освобождаването на Георги Костов. Главният секретар на МВР беше освободен с указ на президента Румен Радев, а като причина за отстраняването му беше посочена липсата на политическо доверие. ”Важно е да се каже, че ми се заяви, че ако не подам оставка по собствено желание ще се стартира процедура по дискредитирането ми и тази процедура беше стартирана седмица по-късно”, коментира тогава Костов. Той заяви, че ще обжалва всички "беззакония" извършени срещу него. В четвъртък прокуратурата излезе със заключение, че уволнението на главния секретар на МВР не е предизвикано от политически натиск и в случая няма извършено престъпление от представители на изпълнителната власт. Относно отстраняването на шефа на Областната дирекция на МВР в Перник Валентин Бучински, вътрешният министър посочи, че сигналите срещу него са постъпили още през февруари. Бучински не е уволнен, а временно отстранен до приключване на проверката, каза Узунов. Убийството на 15-годишния ученик в Борисовата градина В момента се проверяват детайлите около убийството на 15-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина, каза вътрешният министър. По случаят беше задържан 19-годишният Йоан Матев, година и половина след извършването на престъплението. Узунов посочи, че се води и разследване дали предполагаемият му убиец е бил разпознат от записа от съучениците си и директора на училището, в което е чил към извършването на деянието на 2 юни 2015 г. Според вътрешния министър причина за мълчанието на съучениците му е нарушената връзката между полицията и гражданите. "Затова сме взели мерки за подобряване на доверието", заяви Узунов. "Разследващите са насочили усилията си в тази посока и ако се докаже, че някой е знаел кой е убил Георги, той ще понесе своята отговорност. Това обаче са неща, които трудно се доказват", коментира министърът.

КЗП е единственият контролен орган, отговарящ за безопасността на детските площадки

https://www.24chasa.bg/novini/article/6103893

КЗП е единственият контролен орган, отговарящ за безопасността на детските площадкиКомисията за защита на потребителите (КЗП) е единственият контролен орган, който отговаря за безопасността на детските площадки, това е и единствената институция, чиито служители преминаха обучение в Европейската комисия относно прилагане на изискванията за контрол по безопасност на съоръженията. Това коментира Стоил Алипиев,

Армейски скандал с голи снимки в САЩ

http://offnews.bg/news/n_1/n_649446.html

Американски служители от всички части на армията са споделяли голи снимки на техни колежки онлайн. Скандалът, който избухна миналата седмица и първоначално засегна само морската пехота, се разраства - не само пехотинци са разпространявали голи снимки на жени от армията. Стотиците снимки, разпространени чрез Фейсбук от около 30 000 бивши и действащи пехотинци, предизвикаха разследване и затваряне на групата. Би Би Си обаче разкрива, че журналисти от медията са видели още стотици снимки, разпространени от други части на армията. Някои от засегнатите жени споделят, че явно компютрите им са били хакнати, че са били снимани от интимните си партньори, но че никога сами не са ги публикували. Пентагонът осъди случилото се в армията.

Младежи от Бургас сами заловиха крадец, ограбил жена

http://offnews.bg/news/n_1/n_649450.html

Две 16-годишни момчета от Бургас успяха сами да обезвредят крадец, откраднал чантата на млада жена. Това се е случило навръх 8-ми март, в близост до полицейско управление, предаде  bTV . Никита и Юрий се разхождали, когато чуват жена да вика за помощ. Никита обяснява, че видели мъж да тича и тръгнали след него. Крадецът се е скрил под автомобил, но когато тръгнал да излиза, момчетата го заловили. Двамата приятели искали да го предадат на полицията, но ги било страх, понеже крадецът носил в себе си нож. Въпреки това, те върнали чантата на жената, която все още треперела, но крадецът избягал.  За смелостта си младежите получиха отличие от директора на полицията.

Марк Зукърбърг и съпругата му очакват второ дете

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6103885

Марк Зукърбърг  и съпругата му очакват второ детеОснователят на "Фейсбук" Марк Зукърбърг и съпругата му Присила очакват второто си дете, което ще е момиченце, съобщиха световните информационни агенции, цитирани от БТА. Двойката не беше сигурна дали ще може да има друго дете след трудната бременност на Присила с първата им дъщеря, която се роди през 2015 г. Зукърбърг съобщи новината във "Фейсбук".

Делян Добрев и Елена Йончева в остър сблъсък: може ли оградата на границата да се прескочи със стълба

https://www.24chasa.bg/novini/article/6103883

Делян Добрев и Елена Йончева в остър сблъсък: може ли оградата на границата да се прескочи със стълба В поредния предизборен дебат между представители на ГЕРБ и БСП в личен двубой влязоха Делян Добрев и Елена Йончева в ефира на Нова тв. Депутатът от последния парламент и бивш енергиен министър на ГЕРБ Делян Добрев посочи, че неговата партия обещава реално постижими неща в предизборната си програма,

76 танцови състава идват във Варна за първото „Пролетно надиграване“

http://www.moreto.net/novini.php?n=345984

Днес във Варна започват да пристигат участниците в първия фестивал на българския фолклор „Пролетно надиграване“ 2017. Фестивалът се организира от Grand Mall с партньорството на Сънрайз Мюзик ТВ и агенция Бинев и с подкрепата на Община Варна.

Стачки на наземните екипажи затвориха двете летища в Берлин

http://www.cross.bg/berlin-chasa-vreme-1537053.html

/КРОСС/ Почти всички полети са отменени от двете летища в Берлин заради стачка на наземния персонал, който иска увеличение на заплащането до 12 евро от сегашните 11 евро на час, съобщава "Ройтерс". Летищните власти в Берлин, които стопанисват летищата "Тегел" и "Шьонефелд", уточниха, че 455 полета са били отменени на летище "Тегел" и 204 на "Шьонефелд" към 8:15 часа българско време. Стачката трябва да продължи 25 часа, като е започнала в 5 часа българско време тази сутрин. Стачката се случва, докато много посетители се опитват да отлетят за вкъщи от най-голямото в света туристическо търговско изложение, ITB, което приключва в Берлин на 12 март. "Ние сме готови за разговори по всяко време, разбира се също и през почивните дни и сме отворени за нова оферта", изтъкна един от синдикалните лидери. Операторите на летищата препоръчват на пътниците да проверят полета си в самолетната компания преди да потеглят към летището.    

Катрин Тасева спечели правото да ни представя на Гран при

http://offnews.bg/news/n_1/n_649449.html

Националната ни състезателка по художествена гимнастика Катрин Тасева ще представя България в надпреварата за Гран при на Киев през следващата седмица. Турнирът в Украйна е последната проверка за гимнастичките преди предстоящите три турнира за Световната купа, един от който щесе проведе в София. Тасева спечели контролното състезание на стадион "Раковски" вчера, в което участие взеха и петте момичета от основния състав на националния ни отбор при жените. Състезателките демонстрираха напредък, но и доста колебания. Неубедително се представи Невяна Владинова, която както на Гран При в Москва, допусна грешки на първите си три изигравания - на обръч, топка и бухалки. Катрин Тасева игра много стабилно на обръч и бухалки, на лента направи изпускане, но като цяло заслужено спечели контролното. "Очаквах повече от момичетата, в тренировките се справят много по-добре, но явно напрежението от предстоящите състезания оказва влияние. Не съм притеснена, защото в тренировките момичетата са много по-стабилни. Те трябва да придобият самочувствие с повече изяви и контролни състезания", каза главният мениджър на националния отбор индивидуално Бранимира Маркова. В петък в малката зала на "Арена Армеец" националките ще играят на квалификациите за държавно първенство "Елит". Невяна Владинова, Катрин Тасева, Боряна Калейн, Ерика Зафирова и Петя Борисова ще участват демонстративно, като феновете на нашите момичета ще имат удоволствието за първи път да видят новите им композиции.

Протести в 26 македонски града в срещу "албанската платформа"

https://www.actualno.com/balkani/protesti-v-26-makedonski-grada-v-sreshtu-albanskata-platforma-news_598545.html

За 11-ти ден подред в Република Македония се проведоха протести срещу т.нар. "Албанска платформа". Този документ бе изготвен с личното участие на албанския премиер Еди Рама и бе подписан от лидерите на трите албански партии в Македония - ДСИ на Али Ахмети, Движението "Беса" н

Протеси в 26 македонски града в срещу "албанската платформа"

https://www.actualno.com/balkani/protesi-v-26-makedonski-grada-v-sreshtu-albanskata-platforma-news_598545.html

За 11-ти ден подред в Република Македония се проведоха протести срещу т.нар. "Албанска платформа". Този документ бе изготвен с личното участие на албанския премиер Еди Рама и бе подписан от лидерите на трите албански партии в Македония - ДСИ на Али Ахмети, Движението "Беса" н

САЩ и руският дявол

http://pogled.info/svetoven/sasht-i-ruskiyat-dyavol.83547

/Поглед.инфо/ На консерваторите им беше много трудно да преглътват казаното от президента Тръмп: "И у нас има много убийци. Смятате ли, че страната ни е толкова невинна?", в отговор на Бил О'Райли, водещ канала на Fox News, който обяви руския президент Владимир Путин за "убиец". Никога преди това не се е случвало звезда на американска медия да бъде подложена на такова изпитание, при това от президент на САЩ.

Двама министри и експерти на финансите при омбудсмана за ДДС върху дарените храни

http://pogled.info/bulgarski/dvama-ministri-i-eksperti-na-finansite-pri-ombudsmana-za-dds-varhu-darenite-hrani.83548

/Поглед.инфо/ Днес, 10 март 2017 г., по инициатива на омбудсмана Мая Манолова ще се проведе среща с участието на министрите на земеделието и храните проф. Христо Бозуков, на труда и социалната политика Гълъб Донев,  директора на дирекция „Данъчна политика“ към Министерство на финансите Людмила Петкова, изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев и изпълнителния директор на Българската хранителна банка Цанка Миланова. 

Свлачище и катастрофа затрудниха движението в страната

http://www.cross.bg/lenta-shofyorite-povisheno-1537052.html

/КРОСС/ Движението по пътя Мизия - Оряхово се осъществява в едната лента. Причината е свличане на земна маса, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Към шофьорите се отправя призив да се движат с повишено внимание и съобразена скорост, като спазват пътната сигнализация. Катастрофа пък ограничи движението по пътя Бяла - Русе. В района на Борово то се извършваше в едната лента. Към 10 часа нормалното придвижване е възстановено. Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост през проход Петрохан, поради силен снеговалеж и ограничена видимост до 50 м. От Пътната агенция призовават шофьорите да спазват ограничението на скоростта от 40 км/час и указанията на пътните полицаи.  

Австралия иска да забрани чуждестранните политически дарения

https://www.24chasa.bg/novini/article/6103856

Австралия иска да забрани чуждестранните политически даренияПоради притеснения във връзка с китайското политическо влияние в Австралия и руската намеса в президентските избори в САЩ, в петък австралийски парламентарен комитет препоръча да бъдат забранени политическите дарения от чуждестранни компании и индивиди, предава ABC News, цитирана от "Фокус". За разлика от САЩ и много други държави,

Товарните коли трябва да се движат без ремаркета и полуремаркета през прохода „Превала” поради снеговалеж

https://www.24chasa.bg/novini/article/6103872

Товарните коли трябва да се движат без ремаркета и полуремаркета през прохода „Превала” поради снеговалежВъведено е ограничение товарните автомобили през прохода „Превала” да се движат без ремаркета и полуремаркета поради снеговалеж, съобщиха от Областно пътно управление (ОПУ) – Смолян пред "Фокус". По високите части на областта има нова снежна покривка от 10 см. Екипи почистват и обработват пътните настилки,

И апелативният съд потвърди ареста на Ценко Чоков

https://www.24chasa.bg/novini/article/6103868

И апелативният съд потвърди ареста на Ценко ЧоковКметът на врачанското село Галиче Ценко Чоков остава зад решетките, тъй като е притиснал свидетел да излъже в съдебната зала. Решението е на апелативните спецсъдии Румяна Илиева, Драгомир Кояджиков и Красимира Райчева. На 23 февруари т.г., когато делото за рекет и побоища срещу Чоков, сина му Мартин и други шестима започна в спецсъда,

Неописуемата радост на Лионел Меси след 6-ия гол срещу "Пари СЖ" (видео)

https://www.24chasa.bg/sport/article/6103876

"Барселона" сътвори невиждан обрат и след 0:4 в първия мач разгроми "Пари Сен Жермен" с 6:1, за да се класира за 1/4-финал в Шампионската лига. Противно на очакванията аржентинецът Лионел Меси не беше главното действащо лице, а се отчете само с една вкарана дузпа. В последните 8 минути се развихри Неймар с голове от фаул и дузпа,

Путин и Ердоган ще обсъдят съвместните енергийни проекти

http://econ.bg/Новини/Путин-и-Ердоган-ще-обсъдят-съвместните-енергийни-проекти_l.a_i.738718_at.1.html

Президентите на Русия и Турция в петък ще вземат участие в заседанието за сътрудничество на високо ниво между двете страни, което ще се проведе в...

Конституционният съд на Южна Корея официално сложи край на управлението на президента

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/03/10/2932411_konstitucionniiat_sud_na_jujna_koreia_oficialno_sloji/?ref=rss


Конституционният съд на Южна Корея официално сложи край на управлението на президента Пак Гън-хе. Тя беше отстранената от власт чрез импийчмънт, съобщава БТА.

Решението бе взето единодушно от 8-членния състав конституционни съдии. Пак е първият демократично избран лидер на Южна Корея, който бива отстранен от власт след идването на демокрацията през 80-те години на миналия век. Решението на съда отваря пътя към възможно нейно подвеждане под наказателна отговорност.
...

7 любопитни факта за авокадото

https://www.actualno.com/curious/7-lubopitni-fakta-za-avokadoto-news_598542.html

Авокадо в салата, авокадо за закуска, авокадо като предястие. През последните години авокадото се наложи като предпочитана добавка към храненето на повечето хора. Освен, че е много вкусно, то е и изключително полезно, както за цялостното състояние на организма, така и за хор

Искат да се забрани употребата на палмовото масло в храната и биогоривата

http://www.moreto.net/novini.php?n=345927

Да се забрани употребата на палмово масло в производството на храни и биогорива. За това настояват депутати от различни комисии в Европейския парламент и призовават Еврокомисията да направи необходимите законодателни промени. Проучване на Европейския орган за безопасност на храните и други анализи показват, че преработеното палмово масло съдържа генотоксични и канцерогенни замърсители.

Елена Йончева: Оградата ни с Турция е превърната в акционерно дружество

http://offnews.bg/news/n_1/n_649448.html

Един от приоритетите на левицата е образованието. Не може от образователната ни система да излизат функционално неграмотни ученици.  Трябва нов закон за образованието и това е записано в програмата на „БСП за България”, обясни Йончева. По думите й е нужно да има по един учебник за всеки предмет. Оградата ни с Турция се е превърнала в акционерно дружество По темата за бежанците, Елена Йончева заяви, че границата ни е разградена. „През последните две седмици обикалям региона. А в Свиленград хората ми казаха, че нашата граница е превърната в акционерно дружество”, каза тя и допълни, че по темата може много да се говори и то с факти. Йончева обясни, че на границата има неефективна охранителна техника. По думите й факт е и многократно завишената цена на строителството на оградата с Турция по време на управлението на ГЕРБ. „Става въпрос за много голями корупционни схеми. Оградата по времето на Орешарски струваше 250 хиляди, а сега е 1 000 000. Една част от оградата от двуредова е станала едноредова, за да бъдат „спестени” 30%, които се усвояват от същата фирма, препроектирала вече готов проект”, обясни Йончева. По повод бъдещето на България и ЕС, Елена Йончева заяви, че в Европа ние даже не сме и на втора скорост. „Ние сме на първо място по корупция в Европа – 10% от фирмите печелят 80% от обществените поръчки. България е една изоставаща държава”, коментира тя. Йончева бе категорична, че левицата не мисли за преразглеждане на членството ни в НАТО и е против Европа на две скорости. „Трябва да водим независима външна политика”, подчерта тя и даде лошия пример с енергетиката ни, където случващото се в сектора не се решава от нас. Тя бе категорична, че във външната ни политика е нужно подобряване на отношенията с Русия и посочи като неадекватно поведение подмяната на кандидатурата ни на Ирина Бокова с Кристалина Георгиева за ООН. Санирането на ГЕРБ е една голяма кражба Тя коментира и санирането на ГЕРБ, като заяви, че това е голяма кражба. „Дадени са 2 милиарда за декорация, вместо да се направи истинско саниране, което представлява удължаване живота на сградите”, подчерта Йончева.

Приказките са най-добрият начин децата да бъдат подготвени за трудностите в живота

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6103842

Приказките са най-добрият начин децата да бъдат подготвени за трудностите в животаПриказките, и то фолколорните, са най-добрият начин децата да бъдат подготвени за трудностите в живота. Това специалистът по детска литература проф. Светлана Стойчева пред БТА. Според нея вълшебните приказки, макар и да изглежда на пръв поглед парадоксално, защото са изградени на основата на измислицата,

Звездите ни в биатлона останаха без пушки

http://offnews.bg/news/n_1/n_649433.html

Без пушки останаха българските топбиатлонисти Владимир Илиев и Красимир Анев преди старта от поредния осми кръг за Световната купа във финландския зимен център Контиолахти. Четирите оръжия, по две за всеки, са се изгубили по пътя от Република Корея към Европа, пише "24 часа". През миналата седмица в Пьончан се проведе седмия кръг за Световната купа. Владо и Краси пристигнаха в Корея от Сочи, където участваха на световните военни игри. Затова за тях беше изготвена програма за пътуване, различна от тази на останалите национали. Анев и Илиев пристигнаха във Финландия от Франция и до късно снощи от пушките им нямаше и следа. Те са готови с резервен вариант за днешното състезание на 10 км. В багажа на Владо има един приклад и той ще вземе цев от някоя от дамите ни. Анев пък се е разбрал със словашки състезател да ползва негова пушка. Проблемът е огромен, тъй като всеки биатлонист е свикнал с оръжието си. Като се прибави и умората от дългото пътуване, положението пред нашите не е добро. На Владо и Краси се надяваме да придвижат страната ни до топ 10 в генералното класиране по нации, което ще ни даде още една квота за Световната купа през новия сезон. В момента нашите вървят 11-и. Следващата седмица в Холменколен, Норвегия, пък е финалът на сезона.

Опитвало ли е ЦРУ да шпионира компанията, която за малко не пое машинното гласуване в България?

https://www.actualno.com/sciencelogy/opitvalo-li-e-cru-da-shpionira-kompanijata-kojato-za-malko-ne-poe-mashinnoto-glasuvane-v-bylgarija-news_598523.html

На 9 март WikiLeaks качиха на своя сайт над 8000 секретни страници, използвани от ЦРУ във връзка с някои от най-популярните антивирусни продукти и технологии. Оказа се, че в списъка има 150 IP адреса от България. Едно от IP-тата в списъка е на фирма "Лирекс" - компанията, която подаде зая

Стивън Спилбърг ще продуцира филм за сирийска бежанка

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6103825

Стивън Спилбърг ще продуцира филм за сирийска бежанка

Холивудските режисьори Стивън Спилбърг и Джей-Джей Абриамс ще продуцират екранизацията на книгата „Надеждата е по-силна от морето“(A Hope More Powerful Than the Sea). Романът на Мелиса Флеминг, която е ръководителка на агенцията за бежанците на ООН, разказва реалната история на сирийската бежанка Доа Ал Замел, информира БГНЕС.

Второкачествени храни за второкачествени страни?

https://www.actualno.com/features/vtorokachestveni-hrani-za-vtorokachestveni-strani-news_598538.html

"Хранителен расизъм" нарекоха някои това, че западните търговски вериги продават в Източна Европа храни с по-лошо качество. Основателно ли е обвинението? Или е част от стратегията на популистите там срещу Запада? Основателно ли е обвинението "същата марка - по-ниско качест

Един район без вода във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=345983

Един район е без вода във Варна поради авария. Потърпевши от повредата са абонатите в местност "Пчелина" - ул. "Поп Димитър", съобщиха от ВиК-Варн за Moreto.net Очаква се аварията да бъде отстранена в ранния следобяд, а водоподаването възстановено до 14 часа.

МВР извадило служителите на реда от кабинетите

https://vesti.bg/bulgaria/mvr-izvadilo-sluzhitelite-na-reda-ot-kabinetite-6066477

„Засилили сме и наблюдението над криминалния контингент”, каза служебният министър на вътрешните работи Пламен Узунов

"Файненшъл таймс": дойде време Германия да поеме водеща роля в света

https://www.24chasa.bg/novini/article/6103827

"Файненшъл таймс": дойде време Германия да поеме водеща роля в света Посещението на Ангела Меркел във Вашингтон следващата седмица ще е едно от най-важните в кариерата й. Германският канцлер ще трябва да се опита да изгради приемливи отношения с Доналд Тръмп въпреки подигравките, с които той обсипа политиките й. Меркел не е търсила това предизвикателство и все пак то може да е полезно,

74 години от спасяването на българските евреи

http://www.mediapool.bg/74-godini-ot-spasyavaneto-na-balgarskite-evrei-news261128.html

Днес се навършват 74 години от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война. Отдава се почит към паметта на 11 343 жертви на Холокоста, депортирани от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и град Пирот в нацистките лагери на смъртта. В 10.30 часа ще бъдат поднесени венци и цветя пред Паметника на спасението и пред паметника на Димитър Пешев в София. Следобед, на пристанището в Лом, ще има поклонение пред Мемориала на депортираните. В Музея на приятелите на Израел в Йерусалим ще има експозиция за историята на спасените през март 1943-та близо 50 000 евреи с български паспорти.

От сутринта петролът възстановява загубените вчера позиции

http://econ.bg/Новини/От-сутринта-петролът-възстановява-загубените-вчера-позиции_l.a_i.738717_at.1.html

Стойността на петрола в четвъртък поевтиня след публикуване на данните за ръст на запасите от петрол в САЩ през миналата седмица до нов исторически...

Язовир в аварийно състояние застрашава с. Лесура

https://www.actualno.com/vraza/jazovir-v-avarijno-systojanie-zastrashava-s-lesura-news_598527.html

Язовир в аварийно състояние застрашава врачанското село Лесура. Местните жители с тревога следят прогнозите за обилни валежи, защото те може да предизвикат препълване на водоема. Предпазните съоръжения са напълно разрушени още през 2014 година и досега не са възстановени.

С туби пазят места за паркиране в Русе

https://www.24chasa.bg/region/article/6103772

С туби пазят места за паркиране в РусеПаркирането в Русе става все по-голям проблем. Броят на автомобилите расте, а улиците са все по-трудно проходими заради безразборно спрените автомобили. Платените места се използват на 85%, отчитат от oбщината. За да се подобри ситуацията, през тази година е заложено да бъдат изградени нови паркинги на 7 места в дунавския град, съобщава БНТ.

Размирици избухнаха в Южна Корея (Видео, снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6103783

Размирици избухнаха в Южна Корея (Видео, снимки)
Сблъсъци с полицията в Южна Корея. Причината е отстраняването от поста на преиздента Пак Гън Хе. Хиляди привърженици и противници на сваления президент излязоха по улиците на Сеул като реакция на решението, предава Нова телевизия. Първата жена президент на страната е разследвана във връзка с корупционен скандал,

Седми сезон на сериала "Игра на тронове" започва на 16 юли

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6103819

Седми сезон на сериала "Игра на тронове" започва на 16 юлиСедмият сезон на култовия сериал "Игра на тронове" ще започне на 16 юли, съобщи вчера телевизия Ейч Би О, цитирана от Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Това ще бъде предпоследният сезон на фентъзи сагата по романите на писателя Джордж Р. Р. Мартин. Той ще бъде от седем, вместо обичайните десет епизода.

ДОСТ: Ще облажваме решението на ЦИК относно спирането на предизборния ни клип

http://www.moreto.net/novini.php?n=345967

Обединение ДОСТ ще обжалва мотиви в Решението на Централната избирателна комисия пред Върховния административен съд. Това обявиха от коалицията по повод решението на ЦИК да спре предизборен клип на формацията, в който присъства турският посланик Сюлейман Гьокче.

Катрин Тасева ще представя България в Гран при на Киев

http://www.cross.bg/taseva-gran-katrin-1537051.html

/КРОСС/ Националната ни състезателка по художествена гимнастика Катрин Тасева ще представя България в надпреварата за Гран при на Киев през следващата седмица. Турнирът в Украйна е последната проверка за гимнастичките преди предстоящите три Световни купи, една от които е в София. Тасева спечели контролното състезание на стадион "Раковски" вчера, в което участие взеха петте момичета от основния състав на националния ни отбор при жените. Пред погледа на председателя на федерацията Илиана Раева състезателките демонстрираха напредък, но и доста колебания в голяма част от изиграванията. Неубедително се представи Невяна Владинова, която както на Гран При в Москва, допусна грешки на първите си три изигравания - на обръч, изпускане на топка и бухалки. Катрин Тасева игра много стабилно на обръч и бухалки, на лента направи изпускане, но като цяло бе в добра форма и заслужено спечели контролното, съобщава Спортал.    

Лек и товарен автомобил са катастрофирали край Борово

https://www.24chasa.bg/region/article/6103807

Лек и товарен автомобил са катастрофирали край БоровоВременно движението се осъществява в едната лента по път l-5 Бяла - Русе, в района на град Борово поради пътнотранспортно произшествие. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“. Шофьорите да се движат с повишено внимание, спазвайки въведеното ограничение на скоростта 40 км/ч и указанията на служителите на „Пътна полиция“.

Противопожарен хеликоптер се е разбил в Истанбул (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/protivopozharen-helikopter-se-e-razbil-v-istanbul-snimki-2009114

Противопожарен хеликоптер се е разбил в европейската част на Истанбул, пише турският вестник Daily Sabah.

Firefighting h

Направиха масова проверка на таксита

//dariknews.bg/regioni/vraca/napraviha-masova-proverka-na-taksita-2009117

15 моторни превозни средства (8 от тях обозначени като таксиметрови автомобили) проверили пътните полицаи в село Новоселци при проведена специализирана операция. Униформените установили 10 нарушения на Закона за движение по пътищата (ЗДвП) и 2 нарушения на наредбата за извършване на таксиметрова де

Децата от детските полицейски управления се запознаха с работата на експертите в полицията

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/decata-ot-detskite-policejski-upravleniia-se-zapoznaha-s-rabotata-na-ekspertite-v-policiiata-2009115

Децата от детските полицейски управления в областта се запознаха с работата на експертите в полицията на специална среща. 

Малчуганите се запознаха  с видовете следи – дактилоскопни, трасологични и веществени доказателства. Експертите представиха пред малчуганите нагледно как работят

Заловиха двама крадци на ток

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/zaloviha-dvama-kradci-na-tok-2009120

Кражби на ток са били установени в два частни адреса на територията на Районното управление в Хисаря. Около 10.30 часа в четвъртък постъпил сигнал, че в къща в село Мало Крушево е осъществено неправомерно включване към електропреносната мрежа.

По-късно следобед, около 16.00 часа, същ

Дядо потроши бабата си при катастрофа

//dariknews.bg/regioni/vraca/diado-potroshi-babata-si-pri-katastrofa-2009121

В 18.16 часа снощи на тел.112 бил получен сигнал за катастрофа на главен път Е-79, в отсечката Дунавци - Видин. При огледа на местопроизшествието разследващите установили, че движейки се с несъобразева скорост водачът – Т. Ц. /80 г./ на лек автомобил „Опел” в условията на ляв завой изгубил контрол

ТСК – Русе с добро представяне на държавното отборно първенство във Варна

//dariknews.bg/regioni/ruse/tsk-ruse-s-dobro-predstaviane-na-dyrzhavnoto-otborno-pyrvenstvo-vyv-varna-2009122

Тежкоатлетически спортен клуб Русе се завърна с близо 20 отличия от поредното си състезание. Възпитаниците на треньорите Кръстина и Радослав Атанасови се включиха в Държавното отборно първенство, което се проведе между 1 и 5 март във Варна. Русенската група беше най-многобройната по време на състез

Ценко Чоков остава в ареста окончателно

//dariknews.bg/novini/bylgariia/cenko-chokov-ostava-v-aresta-okonchatelno-2009106

Апелативният специализиран наказателен съд измени мярката на Ценко Чоков от прачна гаранция в размер на 10 000 лв. в задържане под стража.

Панов

Божидар Димитров е приет в болница

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/bozhidar-dimitrov-e-priet-v-bolnica-2009093

Божидар Димитров е приет в болница със съмнение за инфаркт, научи

Политическият неутралитет в МВР беше нарушен по времето на Георги Костов, обяви вътрешният министър (коригирана)

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/03/10/2932405_politicheskiiat_neutralitet_v_mvr_beshe_narushen_po/?ref=rss


Георги Костов е нарушил един от основните принципи в МВР - политическият неутралитет. Това заяви пред Нова телевизия служебният вътрешен министър Пламен Узунов относно освобождаването на Костов като главен секретар на МВР.

По думите му той е нарушил интересите на министерството и на обществото и уточни, че са били сменяни висши ръководители с мотив, че не се харесват на определен политик. Узунов подчерта, че надпартийността в МВР е била нарушена от Костов.

Вътрешният...

Политическият неотралитет в МВР беше нарушен по времето на Георги Костов, обяви вътрешният министър

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/03/10/2932405_politicheskiiat_neotralitet_v_mvr_beshe_narushen_po/?ref=rss


Георги Костов е нарушил един от основните принципи в МВР - политическият неутралитет. Това заяви пред Нова телевизия служебният вътрешен министър Пламен Узунов относно освобождаването на Костов като главен секретар на МВР.

По думите му той е нарушил интересите на министерството и на обществото и уточни, че са били сменяни висши ръководители с мотив, че не се харесват на определен политик. Узунов подчерта, че надпартийността в МВР е била нарушена от Костов.

Вътрешният...

При Георги Костов в МВР надпартийността е била преди всичко, обяви вътрешният министър

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/03/10/2932405_pri_georgi_kostov_v_mvr_nadpartiinostta_e_bila_predi/?ref=rss


Георги Костов е нарушил един от основните принципи в МВР - политическият неутралитет. В МВР надпартийността е била над всичко. Това заяви пред Нова телевизия служебният вътрешен министър Пламен Узунов относно освобождаването на Костов като главен секретар на МВР.

По думите му той е нарушил интересите на министерството и на обществото и уточни, че са били сменяни висши ръководители с мотив, че не се харесват на определен политик. Узунов обаче отрече да е имало натиск при...

Проф. Кантарджиев: Злоупотребява се с антибиотици от трето поколение, защото са евтини

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6103765

Проф. Кантарджиев: Злоупотребява се с антибиотици от трето поколение, защото са евтиниПо употреба на антибиотици в доболничната и в болничната помощ ситуацията в България спрямо други страни е на прилично равнище. Това обяви пред Би Ти Ви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Той обаче посочи голямата опасност от прекалената употреба на антибиотици от трето поколение -

Директорката на "Напоителни системи" не се срамува от чалга миналото си

https://www.actualno.com/politics/direktorkata-na-napoitelni-sistemi-ne-se-sramuva-ot-chalga-minaloto-si-news_598517.html

Не се обиждам, ако ми кажат фолк фурия. Имам две висши образования, 12 години стаж като юрист. Това заяви новият директор на "Напоителни системи" Снежина Динева, която се прочу с миналото си на фолк певица. Тя е пяла в тийнейджърска възраст. 470 язовира има в България, а "Напоител

Преглед на варненския печат - 10 март

http://www.moreto.net/novini.php?n=345981

„Всяко осмо дете е с наднормено тегло” е заглавие от първа страница на вестник „Черно море” Всяко осмо дете у нас е със затлъстяване. Това съобщава на пресконференция във Варна националният консултант по детска нефрология доц. д-р Анелия Буева.

КНСБ събира подписка за стачни действия в Мини "Марица Изток"

http://econ.bg/Новини/КНСБ-събира-подписка-за-стачни-действия-в-Мини-Марица-Изток-_l.a_i.738715_at.1.html

Синдикатите в "Мини Марица изток" са започнали подписка за обявяване на стачни действия. Това потвърдиха източници, след като по-рано пред...

Ново звено в МВР ще се бори с ало измамите

http://offnews.bg/news/n_1/n_649445.html

Ново звено в МВР ще се бори с телефонните измами, съобщи служебният министър на МВР Пламен Узунов по Нова тв. Засилили сме и наблюдението над криминалния контингент, каза още Узунов.  По темата с убийството на Георги в Борисовата градина и информацията, че много хора са разпознали извършителя на престъплението, но са си мълчали, вътрешният министър заяви, че според него причината е, че е нарушена връзката между полицията и гражданите. „Затова сме взели мерки за подобряване на доверието”, заяви той. Узунов добави, че в Наказателния кодекс има текст, който предвижда съответното наказание. „Разследващите са насочили усилията си в тази посока и ако се докаже, че някой е знаел кой е убил Георги, той ще понесе своята отговорност. Това обаче са неща, които трудно се доказват”, каза министърът. За смяната на главния секретар на МВР Георги Костов Узунов каза, че е внесъл доклад в Министерски съвет, от който е видно, че Костов е нарушил политическия неутралитет. „Това означава, е сменял висши ръководни служители, защото не са се харесвали на дадени политици. Това е ставало в периода 2015-2016 година”, уточни министърът. „Сигналите, постъпили срещу директора на Областната дирекция в Перник, са постъпили още през февруари. Той не е уволнен, а временно отстранен до приключване на проверката”, каза Узунов.

Гръцки вестници: Егейско море е "национален въпрос" за Турция според Чавушоглу

https://www.24chasa.bg/novini/article/6103760

Гръцки вестници: Егейско море е "национален въпрос" за Турция според ЧавушоглуТурският външен министър Мевлют Чавушоглу окачествил Егейско море като "национален въпрос" за Турция, изтъквайки, че след конституционния референдум на 16 април турското правителство ще има среща с опозиционните партии, за да бъде изработена единна стратегия от страна на Анкара, съобщава в. "Нафтемборики", предава БТА.

Кои бивши агенти на ДС са кандидат-депутати?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277734_%D0%9A%D0%BE%D0%B8+%D0%B1%D0%B8%D0%B2%D1%88%D0%B8+%D0%B0%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%94%D0%A1+%D1%81%D0%B0+%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D0%B4%D0%B0%D1%82-%D0%B4%D0%B5%D0%BF%D1%83%D1%82%D0%

 

Говори Екатерина Бончева от Комисията по досиетата

"Шестима кандидат-депутати от десните партии са излъгали в декларации, че не са бивши агенти на ДС". Това заяви за "Здравей, България" членът на Комисията по досиетата Екатерина Бончева. 

"Изненадва ме поведението на тези хора, които са подписали партийни декларации, че не са били свързани със службите. Това изискване е било вписано в уставите на "Да, България", "Нова Република" и Реформаторския блок. Да бъдеш свързан с ДС, без да знаеш, е в рамките на статистическата грешка", коментира тя.

По-рано стана ясно, че 81 кандидат-депутати са били част от Държавна сигурност. Най-много са те в листите на БСП – 15,  следва ги ДПС с 9. В листите на Обединените патриоти има общо 8 сътрудници на бившите служби.
Гледайте видеото:

nova.bg/news/view/2017/03/10/176061/%D0%BA%D0%BE%D0%B8-%D0%B1%D0%B8%D0%B2%D1%88%D0%B8-%D0%B0%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D1%81-%D1%81%D0%B0-%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D0%B4%D0%B0%D1%82-%D0%B4%D0%B5%D0%BF%D1%83%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B8/

Изтича срокът за заявяване на гласуване по настоящ адрес и с подвижна кутия

http://www.mediapool.bg/izticha-srokat-za-zayavyavane-na-glasuvane-po-nastoyasht-adres-i-s-podvizhna-kutiya-news261127.html

Срокът, в който избирателите могат да заявят желанието си да гласуват по настоящ адрес на парламентарния вот на 26 март изтича в събота. Заявленията за това се подават до съответната общинска администрация. До 11 март се подават и заявления за гласуване с подвижна урна. Възможност за гласуване с подвижна урна се дава на избирателите с трайни увреждания, които не им позволяват да упражнят правото си на вот в изборното помещение. Необходимо е те да подадат заявление по образец – Приложение № 14-НС от изборните книжа, подписано саморъчно. Заявления може да се подават по поща, факс или чрез интернет страницата на общинската администрация по постоянния адрес или по настоящия им адрес. Секции за гласуване с подвижна избирателна кутия се образува в населените места, където има подадени не по-малко от 10 заявления. В събота е и последният срок, в който членовете на районни избирателни комисии и наблюдатели, както и членовете на ЦИК и кандидат-депутатите, могат да подадат заявление за гласуване на друго място. Заявления се подават до общинската администрация по постоянен адрес.

Г. Вулджев: Влизането в еврозоната ще облагодетелства политическата класа

http://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/g-vuldjev-vlizaneto-v-evrozonata-shte-oblagodetelstva-politicheskata-klasa-235397/

Обвързването на българския лев към златото е много по-добър вариант от сегашния валутен борд или влизането в еврозоната

Арестуван е нападателят с брадва на гарата в Дюселдорф

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/03/10/2932403_arestuvan_e_napadateliat_s_bradva_na_garata_v/?ref=rss


Германската полиция арестува мъж, който рани с брадва седем души на централната железопътна гара в германския град Дюселдорф, съобщи БТА, като цитира "Асошиейтед прес". Първоначалните съобщения бяха за няколко нападения с брадви, извършени от поне двама нападатели.

Сигналът за нападението е бил подаден вчера малко преди 21 часа, последван от мащабна полицейска операция. Мъжът е нападал хора напосоки и е ранил седем души, трима от които сериозно, съобщи полицията.
...

Лоши са условията за туризъм в планините

https://www.24chasa.bg/novini/article/6103762

Лоши са условията за туризъм в планинитеЛоши са условията за туризъм в планините. Това съобщиха за „Фокус“ от ПСС. Във високите части на планините има силен снеговалеж и мъгла, видимостта е намалена. В Стара планина дума умерен вятър. Температурите са между минус 7 и плюс 1 градуса. Съоръженията работят навсякъде. Няма регистрирани инциденти с туристи през изминалото денонощие.

Проф. Кантарджиев: Общините веднага трябва да предприемат мерки срещу комарите

https://www.actualno.com/healthy/prof-kantardjiev-obshtinite-vednaga-trjabva-da-predpriemat-merki-sreshtu-komarite-news_598525.html

Вече няма опасност от грипа, който дава усложнения, но има други заплахи, които причиняват ангина, бронхит, хрема, те преобладават в края на зимата. Те обаче минават по-лесно и не дават усложнения. Нужна е хигиена на ръцете. Това заяви проф. Тодор Кантарджиев, директор на Наци

Русия и Турция са обсъдили мерките за увеличаване на стокообмена

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6103746

Русия и Турция са обсъдили мерките за увеличаване на стокообменаПремиерите на Русия и Турция Дмитрий Медведев и Бинали Йълдъръм обсъдиха в телефонен разговор мерките, които трябва да бъдат взети за увеличаването на стокообмена, съобщи пресслужбата на руското правителство, цитирана от ТАСС, предава БТА. По време на разговора, състоял се вчера, премиерите са дискутирали и възможностите за облекчаване на

Йончева и Добрев се скараха за охраната по границата

http://www.cross.bg/iioncheva-dobrev-granitzata-1537050.html

/КРОСС/ "Турция се меси във вътрешнополитическите отношения на България", заяви Елена йончева, кандидат за депутат от БСП в дебат с кандидата на ГЕРБ Делян Добрев, излъчен по Нова телевизия. Йончева смята, че страната ни трябва да отговори твърдо на Анкара, която осъди лимита от 35 секции в страната за изборите на 26 март. Според Делян Добрев пък не е нужно да реагираме на критиките на съседката ни: "Това си е наша работа. Ще открием толкова секции, колкото решим. Този закон не може да се промени". Същевременно, той подчерта, че Турция е важен инвеститор у нас, като изтъкна, че за хората е важно да има работни места и доходи. Двамата коментираха и охраната на границата ни. "България е с разградена граница. В Свиленград ми казаха, че тя е превърната в акционерно дружество", коментира Йончева и заяви, че границата ни не се охранява достатъчно ефективно. "Твърдите, че едва ли не оградата по границата може да се прескочи със стълба. Това е несериозно", контрира Добрев. Той предложи двамата с Йончева да закупят стълба и да опитат да преминат: „Ще ни арестуват на километри преди да стигнем. Как се охранява границата е държавна тайна. Границата се охранява както трябва и никой не може да премине". Двамата гости дебатираха по темата за Европа на две скорости. "Ние вече не сме и на втора скорост. Ние сме на първо място по корупция. Вижте какво става със свободата на словото

Александър Вучич печели президентските избори в Сърбия още на първия кръг, според социолози

https://www.24chasa.bg/novini/article/6103751

Александър Вучич печели президентските избори в Сърбия още на първия кръг, според социолозиАко изборите за президент на Сърбия бяха днес, лидерът на Сръбската прогресивна партия /СПП/ и премиер Александър Вучич би спечелил още на първия кръг с 53,1 на сто, сочат резултатите от най-новото проучване на агенция Фактор плус, цитирани от днешния сръбски печат. На второ място се класира Саша Янкович с 14,5 на сто подкрепа,

Заслужава ли си да учиш?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6103083

Заслужава ли си да  учиш? Какво говорят примерите с образованието на Бил Гейтс и Марк Зукърбърг В целия свят все повече хора напускат училище, за да се захванат за бизнес. И много от тях успяват в живота. Емблематичните примери са налице и това са може би най-успелите в бизнеса в световен мащаб - Бил Гейтс, Стив Джобс, Марк Зукърбърг, Тед Търнър, Ларф Лорен, Майкъл Дел,

Майката на убитата барета в Лясковец: Продължава опитът да прикриват виновните за акцията

https://www.24chasa.bg/novini/article/6103741

Майката на убитата барета в Лясковец: Продължава опитът да прикриват виновните за акциятаМайката на убития Емил Шарков преди три години Ваня Рибчева заяви пред Би Ти Ви, че тогавашният шеф на отряда на баретите Георги Гайков чака да бъде върнат отново като шеф на отряда на баретите. Светлозар Лазаров - главен секретар на МВР по време на акцията, пак бил обсъждан като кандидат за тази позиция при сегашните рокади във вътрешното

Коалиционният партньор на Местан на практика поиска той да не става депутат

https://www.actualno.com/politics/koalicionnijat-partnior-na-mestan-na-praktika-poiska-toj-da-ne-stava-deputat-news_598520.html

Невероятно, но факт – коалиционният партньор на ДОСТ Народна партия свобода и достойнство (НПСД) на практика поиска Лютви Местан да бъде изваден като кандидат за депутат в следващото, 44-то Народно събрание. В нарочна декларация от партията на Орхан и Корман Исмаилови се

Проф. Кантарджиев: Тежкият грип отмина, но има заплаха от по-леки инфекции

http://www.cross.bg/merki-kantardzhiev-sega-1537049.html

/КРОСС/ "Опасността от грипа, който дава усложнения, приключи. Но има други заплахи, които причиняват ангина, бронхит, хрема, които преобладават в края на зимата. Те обаче минават по-лесно и не дават усложнения. Нужна е хигиена на ръцете". Това заяви проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести пред БНТ. "Общините веднага трябва да предприемат мерки срещу комарите. Ако сега се вземат мерки и се избият яйцата на комарите във водоемите, няма да имаме проблеми май-юни месец, когато тръгнат ятата от комари. Тази мерки сега са безопасни и за пчелите, после става късно", заяви проф. Кантарджиев.    

На ски по бански в Татрите

http://www.dnevnik.bg/na_put/2017/03/10/2932299_na_ski_po_banski_v_tatrite/?ref=rss


Идването на пролетта е все по-очаквано, включително и от ски любителите. Доказателство за това е насроченото за утре - 11 март, необичайно ски състезание, чийто домакин е Словакия. Условието е не толкова да си пръв на дистанцията, колкото да я изминеш облечен единствено по гащи

Долу грейките, шапките и ръкавиците - южните склонове на Татрите са достатъчно слънчеви за банските костюми.

Това ще е шестото издание на горещата надпревара "Bikini Skiing", чийто домакин е...

Изборът на Туск постави Полша в европейска изолация

http://www.mediapool.bg/izborat-na-tusk-postavi-polsha-v-evropeiska-izolatsiya-news261126.html

"Полша - изолирана в ЕС", "27 на едно, Туск печели". Това са някои от заглавията в големите полски вестници, коментиращи провала на консервативното националистическо правителство във Варшава, което се опита да попречи Доналд Туск да бъде преизбран начело на Европейския съвет. Лидерите на Европейския съюз преизбраха снощи Доналд Туск за председател на Европейския съвет на среща на върха в Брюксел, въпреки съпротивата на родната му Полша. На среща при закрити врата 27 държави членки подкрепиха Туск за втори мандат от две и половина години и само Полша гласува против оставането му на ръководния пост в Европейския съвет. В до голяма степен символичен жест на протест срещу преизбирането му министър-председателката на Полша Беата Шидло обяви, че страната й отказва да подкрепи официално заключителната декларация на лидерите на ЕС от срещата на върха в Брюксел. "Няма да приема заключенията от срещата на върха, така че тя ще бъде невалидна", заяви Шидло на пресконференция и допълни, че това е "опасен прецедент", предаде Франс прес. "Номинациите трябва да са плод на консенсус и да са приемливи за страната, откъдето произхожда кандидатът за даден пост. Ако тези принципи не се спазват, ЕС ще бъде още по-разделен", каза тя. "ЕС преминава през криза. Наясно сме, че нещата не вървят добре в съюза, но някои политици решиха да игнорират това", допълни Шидло. Заключенията от срещите на върха на ЕС обикновено нямат юридически обвързваща сила, но се смятат за политическа декларация за намерения от страните членки на ЕС. При липса на консенсус заключителната декларация, подготвяна от седмици и отнасяща се за теми като растежа, заетостта, миграцията и европейската отбрана, може да бъде публикувана от името на малтийското председателство на ЕС, каза премиерът на Малта Джоузеф Мускат. Туск, на свой ред, призова Полша да не руши мостовете с Европейския съюз и заяви, че ще направи всичко възможно да предпази полското правителство от политическа изолация в съюза. "Ще си сътруднича с всяка държава членка и ще направя всичко по силите си да предпазя полското правителство от политическа изолация", заяви той на пресконференция. "Внимавайте да не рушите мостовете. Веднъж щом бъдат разрушени, не можете повече да поемете по тях", каза той по адрес на Варшава, цитирайки "поговорка", която важи "за всички държави членки, но днес се отнася конкретно за полското правителство". Варшава смята, че Туск - бивш полски премиер, който е тясно свързан с центристката опозиция - не действа безпристрастно и неутрално и го обвинява, че се бърка във вътрешнополитическите дебати. След преизбирането му полският външен министър Витолд Вашчиковски обвини ЕС, че се е подчинил на "диктата на Берлин". След кавгата политическите лидери подчертаха необходимостта от единство. "Според мен е очевидно, че полското правителство реши по политически причини да наложи вето, или да не се съгласи с никое от заключенията, независимо от тяхното съдържание", каза Мускат, чиято страна е ротационен председател на ЕС. "Трябва да продължим да работим, за да ги върнем обратно в лоното. Това е политически сигнал и решение, което те са взели", добави той. Германският канцлер Ангела Меркел каза, че търсенето на консенсус не бива да бъде използвано за правене на обструкции. Тя посочи, че избирането на Туск е било съвсем по правилата, защото е налице необходимото мнозинство сред държавите членки. "Политическо Ватерло" Според либералния десен полски всекидневник "Жечпосполита" "този провал за управлението на партията "Право и справедливост" (ПиС)е поражение за цялата й линия, поражение, каквото тази управляваща партия никога не е понасяла, и класически пример за лоша дипломация". "Наблюдава се очебийна изолация на Варшава, която вече няма съюзници в Европа", прави горчива констатация "Жечпосполита". Според левоцентристкия в. "Газета виборча" "откритата война срещу ЕС ще има вредни последици за Полша". "Бъдещият бюджет на ЕС, източната политика на съюза, отношенията му със САЩ, хиляди икономически въпроси - ако /водачът на ПиС/ Качински наложи на правителството да се конфронтира с ЕС, не Евросъюзът ще загуби, а Полша", отбелязва вестникът, който се отнася много критично към управляващите от година и половина националисти. "Газета виборча" цитира бившия външен министър Радослав Шикорски, според когото "В ПиС започва да се шири убеждението, че Полша трябва да напусне този Евросъюз, който не иска да се подчини на волята на Качински". Шикорски определя полския провал като "политическо Ватерло". Медии, близки до управляващите, пък приветстват "куража" и "непреклонността" на полската дипломация пред "ужасяващия натиск" на Брюксел. Според сайта на националистическата десница "вПолитице" (wpolityce.pl) Доналд Туск е подновил мандата си благодарение на германското влияние. "Той е елемент от германското господство в Европа", твърди сайтът в редакционна статия, повтаряйки позицията, изразена ден по-рано от полския външен министър Витолд Вашчиковски. Подобно на Ярослав Качински вчера, в. "Политице" със задоволство констатира, че "Полша най-сетне има дипломация и премиер, които следват националните интереси, а не чакат покорно похвала" от другите. Другите точки в дневния ред на евролидерите Избирането на Туск бе един от първите въпроси във вчерашния дневен ред. След това лидерите на ЕС обсъдиха нуждата от траен ангажимент към свободната търговия и борбата срещу протекционизма. В частност, те призоваха Европейската комисия да финализира до края на тази година споразумението за свободна търговия с Япония. Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер също така наблегна върху ангажимента на блока за продължаване на преговорите за присъединяване на страните от Западните Балкани. "Слонът в стаята" бе Брекзит и въпросът кога британският премиер Тереза Мей ще активира официално член 50 от Лисабонския договор, съдържащ механизма за напускане на ЕС. След спекулации, че Мей може да дойде с официално писмо на срещата, тя пристигна с празни ръце, тъй като маневрите в британския парламент забавиха графика й. "Нашите европейски партньори дадоха ясно да се разбере, че искат да се захванем с преговорите, също както и аз", каза Мей. "Време е да се заловим с напускането на ЕС и да изградим независима, самоуправляваща се, глобална Великобритания, за каквато призова британският народ", каза тя на пресконференция след срещата.

Доналд Туск: На Западните Балкани има нездраво външно влияние

http://www.mediapool.bg/donald-tusk-na-zapadnite-balkani-ima-nezdravo-vanshno-vliyanie-news261126.html

Напрежението и разделението на Западните Балкани излязоха извън контрол, което частично се дължи и на нездравото външно влияние. Това заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск. "Този регион е от жизнено важно значение за Европа", заяви Туск, който беше преизбран за втори мандат начело на Европейския съвет въпреки съпротивата на собствената му страна Полша. По време на срещата с лидерите от ЕС в Брюксел, на която участва и президентът Румен Радев, Туск съобщи, че "ще продължат със своите действия, включително и изработване на стратегия". "Посланието към страните от Западните Балкани е много ясно. ЕС остава верен на обещанията си, които даде в Солун. ЕС е изяцло на страната на стабилността и напредъка на региона", заяви  Доналд Туск. Той сана председател на Европейския съвет през 2014 г., преди неговата центристка партия Гражданска платформа да бъде отстранена от властта в Полша от евроскептичната партия "Право и справедливост". Настоящите управляващи в Полша се обявиха против неговата кандидатура с аргумента, че е политически пристрастен и се меси във вътрешните работи на страната. Туск, който е бивш полски премиер, е в остър конфликт с лидера на управляващата партия "Право и справедливост" Ярослав Качински. След като Туск получи подкрепата от 27-те страни членки на ЕС за втори мандат, той благодари за преизбирането си в "Туитър". "Благодарен съм за доверието и положителната оценка от Европейския съвет. Ще дам всичко от себе си, за да направя ЕС по-добър", написа Туск. Срещата на върха на ЕС в Брюксел ще приключи с дебати за бъдещето на съюзав петък. Лидерите на 27 страни, без участието на британския премиер Тереза Мей, ще търсят споразумение по ключови позиции в декларацията за 60-ата годишнина от Римските договори, с които се поставят основите на ЕС. Полша ще блокира заключителното изявление на европейските лидери след двудневната им среща заради призбирането на Туск, съобщиха дипломатически източници от Брюксел.

Новият сезон на „Игра на тронове” стартира през април

http://www.moreto.net/novini.php?n=345977

Премиерата на новия, седми сезон на култовия американски сериал „Игра на тронове” ще бъде на 16 юли тази година, съобщи телевизия Ейч Би О (HBO). Драматичен сериал е създаден по книгите на Джордж Р. Мартин „Песен за огън и лед“. Премиерата на първия сезон беше на 17 април 2011 г.

БПГА иска нов закон за търговията с горива

http://www.cross.bg/gorivo-gorivata-durzhavata-1537048.html

/КРОСС/ "Трябва да се приеме секторен закон за търговията за петролни продукти, който да обхване цялата верига на търговците с гориво". Това заяви за Радио „Фокус" Андрей Делчев, изпълнителен директор на Българската петролна и газова асоциация. По думите му е необходимо да се наложат много високи изисквания към фирмите, които търгуват в сектора, да бъдат въведени тежки санкции и да се увеличи контролната функция на държавата, за да се пребори сивият сектор на горивата у нас. Той допълни, че годишно сумата от несъбрани данъци от горивата възлиза на 1 милиард лева. „Това е стока с над 50% кумулиран акциз и ДДС в нея, стока при която заобикалянето на плащането на данъци е много атрактивно. Важна е и ролята на държавата, която не успява да спре тези потоци, поради липса на контрол, разпокъсано законодателство, поради липса на институционални възможности понякога, разбира се не трябва да пропускаме и корупцията - този твърде тревожен факт за България", обясни Делчев. Той допълни, че некачественото гориво може да бъде разпознато най-вече по цената, тъй като тя е доста по-ниска с 20-30 ст. и обикновено не се продава в големите вериги. "На пръв поглед е трудно да се различи некачественото гориво, обикновено се усеща в последствие при употребата", коментира още той.    

Превръщането на Европа в крепост

http://www.investor.bg/analizi/91/a/prevryshtaneto-na-evropa-v-krepost-235398/

Затварянето в лагери на нежеланите мигранти, както в Унгария, е цинична последица от този курс на капсулиране, твърди Бернд Ригерт

КЕВР решава колко да поскъпне водата в София

http://econ.bg/Новини/КЕВР-решава-колко-да-поскъпне-водата-в-София_l.a_i.738714_at.1.html

Комисията за енергийно и водно регулиране трябва да реши, на закрито заседание, с колко да поскъпне водата в столицата. Последният обсъждан вариант,...

Български емигрант завеща 1 млн. долара на гимназия в Лом

https://www.24chasa.bg/region/article/6103732

Български емигрант завеща 1 млн. долара на гимназия в ЛомЕдин милион долара влизат до дни в Профилираната гимназия „Найден Геров” в Лом. Сумата е само първи транш от дарение, което българин, емигрант в САЩ, е направил в завещанието си за училището в крайдунавския град, съобщи „Труд“. Волята на родолюбеца е парите да се използват за обучението на даровити деца от гимназията в елитни университети в

Евродепутат за жените: Те са слаби и малко интелигентни

https://vesti.bg/sviat/evropa/evrodeputat-za-zhenite-te-sa-slabi-i-malko-inteligentni-6066472

Изказването му предизвика вълна от реакции, петиция призовава той да бъде отстранен

Язовир в аварийно състояние застрашава врачанско село

http://www.cross.bg/selo-yazovir-mladenov-1537047.html

/КРОСС/ Язовир в аварийно състояние застрашава врачанското село Лесура. Местните жители с тревога следят прогнозите за обилни валежи, защото те може да предизвикат препълване на водоема, съобщава БТВ. Предпазните съоръжения са напълно разрушени още през 2014 година и досега не са възстановени. Тогава язовирът преля и наводни къщи. Преливникът е разрушен, трябва да се ремонтира, казва кметът на селото Евгени Димитров. „20 участъка във Врачанска област са описани като опасни и ще поискаме помощ от междуведомствената комисия. Поискали сме да бъдат изпуснати язовирите до т. нар. мъртъв обем, преди пролетта", каза областният управител на Враца Момчил Младенов. При село Лесура се поставя съоръжение тип сифон като мярка срещу преливане на язовира, уточни Младенов. По думите му действията са превантивни, за населението пряка опасност няма в момента.    

Селски мач между Елена Йончева и Делян Добрев на тема "ограда"

https://www.actualno.com/politics/selski-mach-mejdu-elena-joncheva-i-deljan-dobrev-na-tema-ograda-news_598529.html

Сериозен спор относно оградата по границата с Турция избухна между кандидатите за депутати на БСП и ГЕРБ Елена Йончева и Делян Добрев. Йончева директно обяви, че в участък на границата между Капитан Андреево и река Тунджа имало 4 камери, чийто капацитет бил намален до 20% и т

Цветанов във Велико Търново: В управление на ГЕРБ националният бюджет ще финансира инвитро процедурите до 100%

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/cvetanov-vyv-veliko-tyrnovo-v-upravlenie-na-gerb-nacionalniiat-biudzhet-shte-finansira-invitro-procedurite-do-100-2009097

Повече от 145 000 български семейства в момента се нуждаят от инвитро процедури. До момента държавата отпускаше по 15 милиона годишно, предвиждаме в следващ мандат на ГЕРБ националният бюджет да финансира необходимия брой процедури до сто процента. Това каза водачът на листата на ГЕРБ във Велико Тъ

Станислав Цонков: "Срещу "Лукойл Академик" няма какво да губим"

//dariknews.bg/regioni/varna/morski-gong/stanislav-conkov-sreshtu-lukojl-akademik-niama-kakvo-da-gubim-2009099

„Лукойл Академик” е отборът с най-силната селекция. Играе се една идея малко по-лесно срещу тях, тъй като няма сериозно поставени изисквания. Разбира се, ние във всеки мач гоним победата и това е основната цел, но никой няма да направи кой знае какъв проблем, ако не излезем победители. Ние де факто

Пет причини да хапвате авокадо по-често

//dariknews.bg/novini/liubopitno/pet-prichini-da-hapvate-avokado-po-chesto-2009098

Авокадо в салата, авокадо за закуска, авокадо като предястие... През последните години авокадото се наложи като предпочитана храна за повечето хора. Освен че е много вкусно, то е и изключително полезно, особено за хората, които се опитват да се хранят здравословно.

Футбол: "Спартак" излиза в труден двубой срещу "Ботев" Враца

//dariknews.bg/regioni/pleven/futbol-spartak-izliza-v-truden-dvuboj-sreshtu-botev-vraca-2009104

Тази събота - 11 март, отборът на "Спартак" - Плевен ще гостува на Ботев (Враца) в среща от 20-ия кръг на футболното първенство на Втора професионална лига. Двубоят е от 15:30 часа на стадион „Христо Ботев“.
През изминалите дни в лагера на плевенския тим беше спокойно. Спортно-техническият щ

Леки експлозии стреснаха Солун

//dariknews.bg/novini/sviat/leki-eksplozii-stresnaha-solun-2009102

Солун е бил разтърсен от няколко експлозии в тази сутрин, пише гръцкият вестник Ekathimerini.

Първата се е случила около 4 ч., след като самоделно взривно устройство е било поставено в малък камион на телефонната компания OTE.

Йончева обвини служебния кабинет, че пести от гранична сигурност

//dariknews.bg/regioni/haskovo/ioncheva-obvini-sluzhebniia-kabinet-che-pesti-ot-granichna-sigurnost-2009105

Елена Йончева, водач на листата на Коалиция „ БСП  За България”, обвини  днес служебния кабинет в икономии от сигурността при охраната на българо- турската граница . Йончева нападна МВР по време на предизборен дебат с водачът на листата на ГЕРБ за Хасково Делян Добрев в студиото на Нова.

Задържаха съпрузи, ударили учителката на внуците си

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zadyrzhaha-sypruzi-udarili-uchitelkata-na-vnucite-si-2009103

Полицията в Кърджали задържа съпрузи, а причината са хулигански действия в учебно заведение.  Задържаните са на възраст 43 и 44 години. Вчера отишли да приберат внуците си от училище.

Путин: Почти половината престъпления, извършени в Русия, остават неразкрити

https://www.24chasa.bg/novini/article/6103729

Путин: Почти половината престъпления, извършени в Русия, остават неразкритиПочти половината престъпления, извършени в Русия, остават неразкрити. Съмнителни хора заемат високи постове, все още е висока смъртността по пътищата, а екстремизмът продължава да прониква в руското общество, цитира "Независимая газета" констатации на президента Владимир Путин, който вчера говори пред ръководството на вътрешното министерство в

Шестима кандидат-депутати са излъгали в декларации, че не са бивши агенти на ДС

http://www.cross.bg/kandidat-depytati-deklaratzii-shestima-1537046.html

/КРОСС/ "Шестима кандидат-депутати от десните партии са излъгали в декларации, че не са бивши агенти на ДС". Това заяви за "Здравей, България" членът на Комисията по досиетата Екатерина Бончева. "Изненадва ме поведението на тези хора, които са подписали партийни декларации, че не са били свързани със службите. Това изискване е било вписано в уставите на "Да, България", "Нова Република" и Реформаторския блок. Да бъдеш свързан с ДС, без да знаеш, е в рамките на статистическата грешка", коментира тя. По-рано стана ясно, че 81 кандидат-депутати са били част от Държавна сигурност. Най-много са те в листите на БСП - 15, следва ги ДПС с 9. В листите на Обединените патриоти има общо 8 сътрудници на бившите служби.  

МВР бори телефонните измами с ново звено

http://www.cross.bg/yzynov-georgi-ministurut-1537045.html

/КРОСС/ Ново звено в МВР ще се бори с телефонните измами. Това съобщи пред Нова телевизия вътрешният министър Пламен Узунов. „До този момент е нямало такова звено", каза той. Относно справянето с битовата престъпност Узунов каза, че са извели служителите на реда от кабинетите. „Засилили сме и наблюдението над криминалния контингент", добави министърът. По темата с убийството на Георги в Борисовата градина и информацията, че много хора са разпознали извършителя на престъплението, но са си мълчали, вътрешният министър заяви, че според него причината е, че е нарушена връзката между полицията и гражданите. „Затова сме взели мерки за подобряване на доверието", заяви той. Узунов добави, че в Наказателния кодекс има текст, който предвижда съответното наказание. „Разследващите са насочили усилията си в тази посока и ако се докаже, че някой е знаел кой е убил Георги, той ще понесе своята отговорност. Това обаче са неща, които трудно се доказват", каза министърът. За смяната на главния секретар на МВР Георги Костов Узунов каза, че е внесъл доклад в Министерски съвет, от който е видно, че Костов е нарушил политическия неутралитет. „Това означава, е сменял висши ръководни служители, защото не са се харесвали на дадени политици. Това е ставало в периода 2015-2016 година", уточни министърът. „Сигналите, постъпили срещу директора на Областната дирекция в Перник, са постъпили още през февруари

5-километрова е колоната от товарни автомобили на "Капитан Андреево"

https://www.actualno.com/haskovo/5-kilometrova-e-kolonata-ot-tovarni-avtomobili-na-kapitan-andreevo-news_598530.html

На българо-турската граница при ГКПП-Капитан Андреево се е образувала 5-километрова колона от товарни автомобили на изход от страната. Това съобщиха от пресцентъра на ГД "Гранична полиция". Нормален е трафикът на всички гранични контролно-пропускателни пунктове на границата на България със Сърбия, Македония, Гърция и Румъния. Снимка: Архив

Ген. Атанасов, Нова Република: В МВР бяха назначени зависими хора

http://offnews.bg/news/n_1/n_649444.html

"Европейският съюз е разделен на скорости и ние трябва да положим усиля като държава, защото имаме големи проблеми с пробитите институции и огромната корупция. Готови сме и за Шенген, но не сме готови да поддържаме необходимото темпо заради провала на управлението в борбата с корупцията". Това заяви ген. Атанасов по време на дебат по БНТ. Той добави, че - "Руските и турските правителства от години си разиграват коня тук, за какъв Шенген говорим." На въпрос за проблемите с миграцията той допълни, че е отново проблем на високо ниво на корупция и каналджийството. Това е основен проблем - не миграцията, не приемането на България в Шенген, а закриляното от държавата от каналджийството. Водачът на листата на Нова Република в Пазарджик припомни, че и като депутат многократно е поставял този проблем на дневен ред пред правителството на Бойко Борисов, но ефективни мерки не са били предприети. "По същия начин стоят нещата и със служебното правителство, което не предприема реални действия за да могат да бъдат прекъснати канали за трафик на хора, които се управляват от лица като Радо Схемата, добър познайник на полицията." , коментира още Атанасов.  Според Атанасов най-големият проблем на системата за сигурност е кадровата търговия в МВР, където бяха назначени зависими хора още по време на управлението на Орешарски. Това е, което пречи да се проведе активна борба с престъпността, да има независим състав на МВР. И добави, че той, като част от програмата на Нова Република, е подготвил прост план в седем точки, който изпълним в рамките на 6 месеца и който би довел до реална промяна. Атанасов обвини Борисов, че по време на управлението си не е проявил реална воля за борба с мафията поради зависимостта си от сарайско-библиотекарската групировка.  Липсата на мотивация у служителите в МВР, Атанасов обясни с факта, че повече от три години служители на полицията не са получавали униформи. "Как да са мотивирани? Системата за сигурност е тежко недофинансирана, а на тази система са необходими още 20 милиона, за да работи нормално. Основен проблем на тази система е, че тя е неправилно разпределена и неравномерно финансирана. Редно е уличният полицай да започва поне със заплата 1000 лв, за да има мотивация", добави той.  На въпроса за това съществува ли достатъчна държавна регулация върху износа на оръжия по повод зачестилите случай на намерено българско оръжие включително и при терористични групировки, Атанасов коментира, че докато има международни конфликти, ще се произвеждат оръжия и българската държава разполага със законови механизми да контролира износа. Колкото до случая в Алепо според Атанасов е било активно мероприятие на руската държава с цел намеса в политиката на България, не проблем на търговията.

Дали ще отговорим или няма да отговорим на Турция не интересува хората

https://www.actualno.com/cite/dali-shte-otgovorim-ili-njama-da-otgovorim-na-turcija-ne-interesuva-horata-news_598522.html

Така бившият енергиен министър и настоящ кандидат за депутат от ГЕРБ Делян Добрев коментира пред Нова телевизия какво трябва да направи България, след като външното министерство на Турция официално "изрази безпокойство", че на турска територия ще има само до 35 избирателни

Съдът окончателно отстрани президентката на Южна Корея

http://www.mediapool.bg/sadat-okonchatelno-otstrani-prezidentkata-na-yuzhna-koreya-news261125.html

Конституционният съд на Южна Корея окончателно реши Пак Гън-хе да бъде отстранена от президентския пост, съобщиха осведомителните агенции в петък. Тя беше замесена в голям корупционен скандал, който предизвика политически хаос и призиви за радикални реформи в азиатската страна. Пак Гън-хе беше обвинена, че в съучастничество с нейната приятелка Чхуе Сун-сил е изнудвала най-големите южнокорейски компании за десетки милиони долари. "Това е поразително падение за Пак Гън-хе, дъщерята на диктатор, която превърна тлеещата консервативна носталгия по баща й в голяма електорална победа през 2012 г.", отбелязва АП. Изборите за нов президент на Южна Корея трябва да се организират през следващите два месеца. Начело в социологичните проучвания е либералът Мун Джае-ин, който бе победен от Пак Гън-хе през 2012 г. Парламентът гласува импийчмънт на Пак Гън-хе през декември. Преди това в продължение на седмици милиони южнокорейци протестираха с искане на оставката й. В центъра на Сеул тогава беше организиран и митинг в подкрепа на Пак Гън-хе, в който обаче участваха само около 60 000 души. Решението на Конституционния съд отново предизвика бурна реакция. Двама демонстранти, протестиращи срещу отстраняването на президента Пак Гън-хе, загинаха при инциденти в Южна Корея, предаде Асошиейтед прес. Мъж на 70 и няколко години починал в болница, след като паднал от полицейски автобус и си наранил главата, съобщи представител на медицинското заведение. Той загубил много кръв. Впоследствие полицията каза, че още един човек е загинал при протест в подкрепа на Пак Гън-хе. Според медийни съобщения, цитирани от Ройтерс, мъжът бил открит мъртъв близо до станция на метрото в столицата Сеул, след като влязъл в сблъсък с полицаи. Хиляди привърженици на Пак реагираха гневно на нейното отстраняване, като започнаха да удрят с дръжки на знамена полицаите, заели позиция около сградата на Конституционния съд, и да се катерят по разположените полицейски автобуси, посочва Асошиейтед прес. Пострадаха общо около 30 души - двадесетина демонстранти и 7 полицаи, предаде АП, като се позова на полицейски и медицински източници. Участници в протеста счупили прозорци на няколко автобуса. Сред пострадалите при сблъсъците е фотограф от Киодо, съобщи японската национална информационна агенция.

Президентът на Южна Корея окончателно е отстранен от власт

http://www.mediapool.bg/prezidentat-na-yuzhna-koreya-okonchatelno-e-otstranen-ot-vlast-news261125.html

Конституционният съд на Южна Корея реши Пак Гън-хе да бъде отстранена от президентския пост, съобщи БТА. Тя беше замесена в голям корупционен скандал, който предизвика политически хаос и призиви за радикални реформи в азиатската страна. Пак Гън-хе беше обвинена, че в съучастничество с нейната приятелка Чхуе Сун-сил е изнудвала най-големите южнокорейски компании за десетки милиони долари. Решението предизвика бурна реакция сред народа, а протестиращи срещу нея и в нейна защита влязоха в сблъсъци с полицията. "Това е поразително падение за Пак Гън-хе, дъщерята на диктатор, която превърна тлеещата консервативна носталгия по баща й в голяма електорална победа през 2012 г.", отбелязва АП. Изборите за нов президент на Южна Корея трябва да се организират през следващите два месеца. Начело в социологичните проучвания е либералът Мун Джае-ин, който бе победен от Пак Гън-хе през 2012 г. Парламентът гласува импийчмънт на Пак Гън-хе през декември. Преди това в продължение на седмици милиони южнокорейци протестираха с искане на оставката й. В центъра на Сеул тогава беше организиран и митинг в подкрепа на Пак Гън-хе, в който обаче участваха само около 60 000 души.

Президентът на Южна Корея окончателно е отстранен от длъжност

http://www.mediapool.bg/prezidentat-na-yuzhna-koreya-okonchatelno-e-otstranen-ot-dlazhnost-news261125.html

Конституционният съд на Южна Корея реши Пак Гън-хе да бъде отстранена от президентския пост, съобщи БТА. Тя беше замесена в голям корупционен скандал, който предизвика политически хаос и призиви за радикални реформи в азиатската страна. Пак Гън-хе беше обвинена, че в съучастничество с нейната приятелка Чхуе Сун-сил е изнудвала най-големите южнокорейски компании за десетки милиони долари. Решението предизвика бурна реакция сред народа, а протестиращи срещу нея и в нейна защита влязоха в сблъсъци с полицията. "Това е поразително падение за Пак Гън-хе, дъщерята на диктатор, която превърна тлеещата консервативна носталгия по баща й в голяма електорална победа през 2012 г.", отбелязва АП. Изборите за нов президент на Южна Корея трябва да се организират през следващите два месеца. Начело в социологичните проучвания е либералът Мун Джае-ин, който бе победен от Пак Гън-хе през 2012 г. Парламентът гласува импийчмънт на Пак Гън-хе през декември. Преди това в продължение на седмици милиони южнокорейци протестираха с искане на оставката й. В центъра на Сеул тогава беше организиран и митинг в подкрепа на Пак Гън-хе, в който обаче участваха само около 60 000 души.

Отбелязваме 74 години от спасяването на българските евреи

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277733_%D0%9E%D1%82%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D1%8F%D0%B7%D0%B2%D0%B0%D0%BC%D0%B5+74+%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B8+%D0%BE%D1%82+%D1%81%D0%BF%D0%B0%D1%81%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%B1%D1

 Отбелязваме 74 години от спасяването на българските евреи. В деня, в който почитаме  жертвите на Холокоста, в София ще бъдат поднесени венци и цветя в тяхна памет.

Преди това обаче се организира мълчалив протест пред новия паметник на благодарността за спасяването на българските евреи в столицата. Недоволството е срещу надписа, който гласи, че по време на  Втората световна война близо 12 хиляди души са били депортирани и са били насилствено изведени от новите територии на българия.

Това според организаторите на протеста, опозорява българския народ.

Севернокорейска медия нарече Пак Гън-хе "обикновен престъпник"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6103725

Севернокорейска медия нарече Пак Гън-хе "обикновен престъпник"Севернокорейска официална медия нарече днес Пак Гън-хе "обикновен престъпник", след като южнокорейската президентка бе отстранена окончателна от поста днес от Конституционния съд заради големия корупционен скандал, в който бе замесена, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. "Оставаше й още една година като президент,

Евреите във Варна отдават почит на българските си спасители пред Паметника на благодарността

http://www.moreto.net/novini.php?n=345979

С поклонение пред Паметника на благодарността в градинката на Археологическия музей варненската еврейска общност ще отбележи днешния 10 март - Деня на Холокоста, научи Moreto.net. На тази дата преди 74 г. благодарение на безпрецедентното обединение на общественици, духовници, политици и граждани са спасени близо 50 000 евреи.

Филип Киркоров виртуален гост в “Гласът на България”

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6103058

Филип Киркоров виртуален гост  в “Гласът  на България” Руската звезда Филип Киркоров ще бъде виртуален гост в “Гласът на България” на 12 март. Той ще се появи в шоуто с видео обръщение към участник, с когото неведнъж е пял на голяма сцена. Момчето, което ще излезе пред треньорите, е било финалист в руското издание на шоуто през 2014 г. Още един участник, пял в международни конкурси,

Министър Пламен Узунов: Ново звено в МВР ще се бори с телефонните измами

https://www.24chasa.bg/novini/article/6103718

Министър Пламен Узунов: Ново звено в МВР ще се бори с телефонните измамиНово звено в МВР ще се бори с телефонните измами. Това съобщи в предаването „Здравей, България” вътрешният министър Пламен Узунов. „До този момент е нямало такова звено”, каза той. 900 000 българи изнудвани за пари по телефона. Относно справянето с битовата престъпност Узунов каза, че са извели служителите на реда от кабинетите.

Сняг вали на прохода Шипка

https://www.actualno.com/starazagora/snjag-vali-na-prohoda-shipka-news_598528.html

Зимата се върна в прохода Шипка. Снежната покривка на южния склон на прохода е около 3 сантиметра, а откъм Габрово 6-7 сантиметра, предаде БГНЕС. Пътят се почиства само от една снегопочистваща машина от северната страна, съобщиха шофьори. Това създава затруднения, тъй като ма

Румен Петков: Не може години наред да не вдигат заплатите в МВР

http://offnews.bg/news/n_1/n_649443.html

Недопустимо е години наред служителите на МВР да не получават увеличение на трудовите си възнаграждения. Това заяви по време на дебат по БНТ членът на ИБ на Алтернатива за българско възраждане и водач на листите на коалиция „АБВ – Движение 21“ за 15-ти МИР–Плевен и 2-ри МИР – Бургас Румен Петков. Той коментира неадекватното поведение на държавата по отношение на сектор „Сигурност“ през последните години и по специално влиянието, което е оказала тя върху униформените. „Когато говорим за институционализъм, трябва да отбележим, че една част от демотивацията на състава на МВР се дължи и на отношението към тях от страна на държавата, на правителството и на ръководството на вътрешното министерство. Недопустимо е години наред на тези хора да не им вдигат заплатите! Не може години наред, да не се повишат средствата за облекло, за допълнителен труд. Не може години наред да ги карат да работят с коли, закупени през 2006 година, и да очакват, че тези служители ще дадат на държавата изцяло това, което тя иска от тях. Разбира се, че трябва да се намери този разумен баланс , който да отговори на възможностите на държавата и на потребността на служителите“. „Реформата в МВР, която се правеше през последните години, е дълбоко порочна, тази реформа стабилизира администрацията в един изопачен и утежнен вид“, посочи Петков. Във връзка с темата той изрази становище и относно последния вътрешен министър от редовно правителство. „Според мен госпожа Бъчварова мразеше служителите на МВР и се радваше до голяма степен на взаимство от тяхна страна“. Румен Петков реагира и на въпрос, свързан със опитите за внушение, че едва ли не всички униформени служители са засегнати от явления като корупцията. „Докато продължаваме да се отнасяме негативно към полицаите, да ги наричаме „взятки“, или че са корумпирани, няма защо да очакваме от тях повече. На празниците те са тези, които пазят нашите деца, на Нова година те пазят всички нас и не са при семействата си, дълбоко убеден противник съм на това полицаите да бъдат заклеймявани на общо основание“. В заключение Петков коментира и твърденията, че страната ни е изнасяла оръжие за конфликтни региони в Близкия изток. „Военнопромишленият ни комплекс е ключов сектор и той трябва да бъде развиван! По никой начин държавата не може и не бива да бъде изместена от контролните си функции при търговията с оръжие. Не случайно има и съответният междуведомствен орган. Аз твърдя, че последните десетилетия - поне две, България не може да бъде обвинена, че е изнасяла незаконно оръжие. Грешката на държавата е, че не поиска веднага проверка на твърденията, че наше оръжие е открито в конфликтни региони, за където износът е забранен. Защото има два въпроса. Първо, дали е българско това оръжие? И второ, дали е изнесено някъде другаде и после е препродадено в конфликтен регион“, посочи той.

Руски издания: Властта в Русия ще съчетае предизборната либерализация със затягане на мерките за сигурност

https://www.24chasa.bg/novini/article/6103720

Руски издания: Властта в Русия ще съчетае предизборната либерализация  със затягане на мерките за сигурностЗад освобождаването на хора с присъди по шумни дела в Русия стои президентът Владимир Путин, пише "РБК". Експерти на вестника свързват политическото затопляне в страната с наближаващите избори за държавен глава догодина, предава БТА. Първият осъден в Русия за нарушения при протести Илдар Дадин, хвърлената в лагер заради разпространяване на

Окончателно: Съдът отне властта на президента на Южна Корея

http://offnews.bg/news/n_1/n_649442.html

Пак Гън-хе стана първият демократично избран президент на Южна Корея, отстранен принудително от поста си. Съдът в страната окончателно прекрати правомощията на Пак, след като парламентът в Сеул гласува нейния импийчмънт заради участието ѝ в корупционен скандал, пише Би Би Си. Пак Гън-хе търгувала с влияние, като обвиненията към нея са, че нейна близка приятелка се възползвала от закрилата на президента. Съдебното решение бе посрещнато с масов протест на поддръжници на Пак Гън-хе, като по време на демонстрацията има пострадали и загинали.  Двама от поддръжниците ѝ са загинали при падане от полицейска кола. Детайлите се изясняват.  Парламентът гласува импийчмънт на Пак през декември след масови улични протести с призиви за оставката ѝ, заради шумния политически скандал. Конкретните обвинения срещу Пак Гън-хе, са, че е помагала на своя близка приятелка да изнудва за пари южнокорейски компании и ѝ е позволила да се меси в държавните дела.

Позабравеният съюз

http://www.cross.bg/evropa-mart-nyama-1537044.html

/КРОСС/ Ако развяваш европейското знаме на 25 март, това ще се смята ли за предизборна агитация и респективно в полза на кого? Чудех се откъде да започна, но какво да ви мотам с излишни хиперболи. Докато покрай родните ни политици и медии народът е изпаднал масово в небраното лозе на европейската действителност - фондове, комисари, бакалщина и безпътица - Европа отбелязва на 25 март 60 години от подписването на Римския договор. Документът, с който се създава Европейската икономическа общност (ЕИО) и формално се полагат основите на ЕС. За същата дата в Рим е насрочено тържествено заседание на Европейския съвет, който ще събере лидерите на 27-те (британците със сигурност също са поканени, но те си знаят имат ли място там). Паралелно на това до края на годината държавите членки организират с различен интензитет събития, посветени на годишнината - конференции, кръгли маси, социални акции. На фона на започналия дебат за бъдещето на ЕС съвпадението с годишнината е повече от символично и заслужава да бъде водеща тема в обществения дебат. Ако не през цялата година, то поне в идущите седмици. Както от общата европейска гледна точка, така и от нашата, на десетте ни години членство в същия този ЕС, който празнува съществуването си. Спечелихме ли и какво? Променихме ли се и как? Накъде отиваме и защо? Все фундаментални въпроси за едно претендиращо за зрялост демократично общество, отдадено на свободата на словото, върховенството на закона, моралния авторитет... Отплеснах се

"Изборът на Марин льо Пен за президент на Франция ще е краят на ЕС"

http://offnews.bg/news/n_1/n_649441.html

Изборът на Марин льо Пен за президент на Франция ще е краят на Европейския съюз, няма смисъл даже да чакаме изборите в Германия.  Това коментира журналистът Тони Николов по бТВ. Вчера във в.”Монд” беше публикувано писмо на френския посланик в Токио Тиери Дана, според когото позициите на льо Пен противоречат на принципите на цивилизования свят. Дипломатът обяви, че ще откаже да й служи, ако бъде избрана за президент. Позицията му беше подкрепена от негови колеги, включително посланикът във Вашингтон и бившият първи дипломат на Париж в София Ксавие Лапер дьо Кабан. Тони Николов коментира, че бойкотът на дипломатите от кариерата е в отговор на изключително остро изказване на Марин льо Пен от края на миналия месец. Тогава тя размахала пръст на правосъдието и държавната администрация. Външният министър на Франция предупреди дипломатите, че трябва да пазят политически неутралитет.  „Тропа по масата на френското правосъдие. Френският президент е като американският президент, това е президентска република, казва, че, едва ли не, ще си разчиства сметките, ако вземе властта”, обясни журналистът. Той посочи, че льо Пен използва популистка реторика, твърде позната и у нас – излизане от ЕС и еврозоната, връщане към франка, икономически протекционизъм. На този фон срещу нея се водят няколко дела за сметки в офшорни зони и фиктивна заетост в партията й. Има и финансова зависимост: „Льо Пен е теглила заеми за 40 млн. евро от руски банки, тя не ги е върнала”. В последните дни в проучванията я догони центристът Емануел Макрон. Значително по-млад и с по-малък опит от лидерката на националистите, той получава подкрепа както от леви, така и от десни. „Френската политика е като българската – десницата е на три части”, отбеляза Николов и допълни, че десният кандидат Франсоа Фийон също има проблеми с правосъдието, а близостта му с Владимир Путин (не по-малка от тази на Марин льо Пен) не се харесва на електората. 

Стилиян Петров с предложение от Индия

http://offnews.bg/news/n_1/n_649432.html

Отбор от елита на Индия е готов да върне легендата на българския футбол Стилиян Петров на терена. Все още няма нищо официално, но текат преговори, пише "Труд". Неслучайно Стенли заговори в последния месец за завръщане в играта в интервю пред OFFNews. Бившият капитан на Селтик, Астън Вила и националния отбор не е играл в официален мач от пет години. Последният му двубой беше с екипа на тима от Бирмингам срещу Арсенал, след което той беше диагностициран с левкемия. Петров пребори коварната болест и беше близо до завръщане през лятото на 2016 година, когато се включи на пълни обороти в позготовката на Астън Вила. Тогавашният мениджър Роберто ди Матео отказа да го остави в клуба и секна мечтите на сърцатия халф на повторен официален дебют в английския футбол. Въпреки липсата на игрова практика в последните години, Петров е получил оферта да стане част от едно от най-бързоразвиващите се първенства в последно време. Подобно на този в Китай, шампионатът в Индия също се радва на някои големи имена като Диего Форлан, Флоран Малуда и Елдер Пощига. Световният шампион от 2006 година Марко Матераци доскоро беше треньор на местния Чанаин, но напусна с ореол на легенда. В индийското първенство участват осем отбора, а продължителността на шампионата е три месеца, което го прави привлекателен за чужденците.

"Фолксваген" показа градския транспорт на бъдещето

http://www.dnevnik.bg/skorost/2017/03/10/2931960_folksvagen_pokaza_gradskiia_transport_na_budeshteto/?ref=rss


Наред с готовите за серийно производство модели на изложението в Женева "Фолксваген" показа и интересен концептуален автомобил. Той е кръстен "Седрик" (Sedric или self-driving car) и се смята, че е бъдещето на индивидуалната мобилност.

В електромобилчето има четири места и то се придвижва напълно автономно. С гласови команди ползвателя му може да поръча къде да бъде закаран, след което да се наслади на пътуването. След като пасажерите бъдат оставени, "Седрик" си търси сам място за...

Вътрешният министър: Разследваме дали от училището на Йоан Матев нарочно са крили информация

https://www.actualno.com/crime/vytreshnijat-ministyr-razsledvame-dali-ot-uchilishteto-na-joan-matev-narochno-sa-krili-informacija-news_598519.html

На мнение сме, че е нарушена връзката между полицията и гражданите. Това заяви служебният вътрешен министър Пламен Узунов в коментар относно знаковото убийство на Георги Игнатов в Борисовата градина. Припомняме, че обвиняем за престъплението е Йоан Матев. Узунов уточни, ч

Полицията в Дюселдорф: Мъжът, сякъл пътници, е с психически проблеми (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6103717

Полицията в Дюселдорф: Мъжът, сякъл пътници, е с психически проблеми (Видео)Мъжът, който нападна пътниците на гарата в Дюселдорф с брадва късно вчера, е идентифициран. Става дума за 36-годишен жител на Вупертал, който е регистриран с психически пролеми. Полицията изключи терористичен мотив зад атаката. Към 21,30 часа вчера нападателят изскочил с брадва от регионален влак и нападнал чакащите да се качат хора.

Откриха българска следа в разкритията на Уикилийкс

http://www.cross.bg/yikiliiiks-adresi-hilyadi-1537043.html

/КРОСС/ В списък с хиляди IP адреси в сайта Уикилийкс бяха открити и 150 български такива на големи телекомуникационни компании, интернет доставчици, банки и дори университети, предаде БНТ. IP адресите са открити в сайта на "Уикилийкс" в секцията "Трезор 7". Под това наименование организацията огласи документи, в които се твърди, че ЦРУ е създало зловреден софтуер и е следило хиляди телефони и смарт-телевизори на обикновени потребители. В списъка, който ние намерихме, има хиляди IP адреси от целия свят и сред тях 150 от България. Българските IP адреси са на големи телекомуникационни компании, интернет-доставчици, банки, университети. В списъка от 360 страници има хиляди IP адреси от целия свят. Според "Уикилийкс", ЦРУ ги е използвало или е имало намерение да ги използва за следене и шпионаж. 150 от адресите са български. В списъка фигурират IP адреси на най-големите интернет-доставчици в България, телекомуникационни компании, банки, университети. Според "Уикилийкс" и експерти, най-вероятно IP адресите на тези институции и фирми са били "зомбирани" - използвани за следене на трети компютри и устройства.    

Бъдещето на ЕС ще обсъдят европейските лидери

http://www.moreto.net/novini.php?n=345976

Европейските лидери ще обсъдят бъдещето на Европейския съюз. Всички представители на държавите членки на Съюза, с изключение на британския премиер Тереза Мей, ще търсят споразумение по ключови позиции в декларацията за 60-ата годишнина от Римските договори, с които се поставят основите на ЕС.

Хората от врачанското село Лесура се страхуват от язовира над селото

https://www.24chasa.bg/region/article/6103712

Хората от врачанското село Лесура се страхуват от язовира над селотоЯзовирът над врачанското село Лесура е с разрушен преливник, местните хора се страхуват той да не прелее при дъждовете сега, както това се е случило през 2014 г. Тогава за няколко часа язовирът се е препълнил от водите на други три язовири над него, които са каскадно свързани, реката в селото преляла и се наложила евакуация на хората от повече от

Микробус е взривен в столичния квартал "Младост"

http://www.mediapool.bg/mikrobus-e-vzriven-v-stolichniya-kvartal-mladost-news261124.html

Микробус е бил взривен рано тази сутрин на паркинг в столичния квартал "Младост ІV", съобщиха от пресцентъра на МВР. Сигналът за инцидента е подаден в 3:20 часа. Няма пострадали хора и други автомобили. Районът все още е отцепен. Прави се втори оглед на местопроизшествието. Предстои да се изясни дали взривът е умишлен или превозното средство се е самозапалило.  Микробусът е собственост на фирма на бизнесмена Иван Гещаков, който се занимава с превоз на ученици, съобщи БНТ.  Девет негови нови буса бяха запалени до кино "Арена" в кв. "Младост ІV" през лятото на 2016 г.

Взривиха микробус в столичния квартал "Младост"

http://www.mediapool.bg/vzriviha-mikrobus-v-stolichniya-kvartal-mladost-news261124.html

Микробус е бил взривен на паркинг в столичния квартал "Младост ІV", съобщиха от пресцентъра на МВР.  Сигналът е подаден в 3:20 часа. При инцидента няма пострадали хора и други автомобили. Районът все още е отцепен. Предстои да бъде направен втори оглед, за да се изяснят точните причини за взрива.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване