Thalloderma Shop
03/14/17 05:47
(http://www.klassa.bg/)

Един бит – един атом

 Телефонът, който носим в джоба си, може да събере милиони пъти повече информация, от колкото устройство с размерите на хладилник от преди десетилетия, поради непрекъснатия напредък при съхранението на данни. След като създаде най-малкия магнит в света, IBM е успял да съхрани един бит информация в един атом, пробив, който би могъл да доведе до създаването на устройства за съхранение, които да притежават 1000 пъти повече пространство за съхранение на информация в размерите на настоящите твърди дискове (HDD).


Твърдите дискове съхраняват данни магнитно, като поредица от миниатюрни магнитни точки върху метален лист. Всяка точка представлява един бит информация, като немагнитизирана точка представлява нула, а магнетизираната единица. Въпреки, че и сега са доста малки, новото проучване на IBM може да смали тези единици за съхранение на данни с размер от около 100 000 атома до само един.

”Магнитните битове са заложени в основата на твърди дискове, ленти и следващото поколение магнитна памет”, казва Кристофър Люц, водещ проучването. „Проведохме това изследване, за да разберем какво се случва, когато смалим технологията до крайност – размера на атома”.
 

За да работят в такъв малък мащаб, учените използват сканиращ тунелен микроскоп (STM), устройство, което може да манипулира отделните атоми във вакуум, защитен от намесата на въздушните молекули или други фактори. Атомите са от рядко срещания на Земята елемент, наречен холмий, на които чрез прилагане на електрическо напрежение екипът може да променя магнитната им ориентация, което представлява двоичен бит информация. Според учените, това ги прави най-малките магнити в света, а дори и когато на разстояние от само един нанометър, информация може да бъде записвана и разчитана индивидуално, на всеки от атомите.

В бъдеще, магнитна система за съхранение на данни, която работи с отделни атоми, разположени толкова близко заедно, може да даде възможност за създаването на HDD и SSD устройства, които са до 1000 пъти по-компактни от тези, които се използват днес. Учените твърдят, че ще може да се съхраняват 35 милиона песни, цялата библиотека на iTunes, на устройство с размерите на кредитна карта. Това е добра новина за масивните центрове за данни, необходими да поддържат интернет работещ.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване