Thalloderma Shop
03/15/17 04:24
(http://www.klassa.bg/)

Китайски сайтове се представят за английски

 

Българите се лъжат по-ниските цени

Китайски сайтове се представят за английски, като използват разширение .co.uk и заблуждават клиентите си, че предлагат качествена стока. За това сигнализира директорът на Европейския потребителски център (ЕПЦ) Игнат Арсенов по време на организираната от Комисията за защита на потребителите (КЗП) и Министерството на икономиката кръгла маса на тема „Информационните технологии в полза на потребителите“.

Българите масово се залъгвали по ниските цени на предлаганите дрехи и обувки и

 

поръчвали без да проверят дали сайтът е надежден

 

След пристигането на стоката обаче се оказвало, че тя въобще не отговаря на видяното на картинката, а качеството е изключително лошо.

В много от случаите дори плащали предварително, а доставката се забавяла или не пристигала въобще. Чак тогава опарените осъзнавали, че онлайн страницата, от която са поръчали е ненадеждна търсели помощ. Оказва се обаче, че експертите от ЕПЦ са безсилни, тъй като техните правомощия са само в рамките на Европейския съюз и не могат да се произнасят при проблеми възникнали извън рамките на Общността. При такива случаи те препращали опарените клиенти да търсят подкрепа от различни китайски потребителски организации, които да им помогнат.

За момента случаите са единични, но все пак вероятността някой да бъде подмамен е голяма. Подобни лъжливи сайтове често

 

не са изпипани и са с доста правописни грешки

 

като използваната валута е долари или паунди. В някои случаи пък потребителите имали възможност и сами да изберат в каква парична единица да платят стоката си. Разбира се, има и хора, които знаят, че поръчват от Китай, но отново очакванията им не отговарят на реалността.

Арсенов обясни и за друг случай с български потребител, закупил игрова конзола през нета от продавач в Люксембург. Заплатил за продукта 329 евро, но не получил нищо. На всичкото отгоре търговецът дори твърдял, че поръчката е доставена и получена от клиента. След като потребителят подал сигнал до родния ЕПЦ и със сътрудничеството на организацията в херцогството играта била доставена на купувача.

Друг случай, на който се натъкнали е, че

 

полски сайт изпратил на българка празен диск

 

за изучаване на английски език, за което тя заплатила 94 евро. Жената писала няколко пъти до търговеца с желанието да й се изпрати нов диск с нужната информация, но от фирмата не реагирали. След подадена жалба търговецът й възстановил похарчената сума.

„Засега все още жалбите при нас, свързани с онлайн покупката на филми, книги или музика, са ограничени. Трябва да се има предвид, че българите тепърва откриват възможностите на дигиталния пазар и възможностите да се абонират за дигитално съдържание или да купуват дигитални стоки и услуги“, поясни директорът на потребителския център.

Той допълни още, че се предвижда европейците да могат да могат да използват своите абонаменти за филми, книги, музикални услуги и телевизия както в собствената си държава, така и когато пътуват. По този начин, когато французин се абонира за онлайн гледане на сериали, те ще са достъпни и когато дойде на почивка у нас.

Игнат Арсенов посъветва

 

потребителите да проверяват сайта преди да поръчат

 

На него трябва да има данни за фирмата собственик, пощенски и електронен адрес, както и информация за това, че имаме право да върнем стоката в 14 дневен срок.

„Това са изисквания на европейското законодателство и всяка европейска фирма, която не ги спазва, означава, че има голяма вероятност да не спазва и останалите ви права като потребители“, каза Арсенов.

За наше успокоение можем да направим и бърза проверка в интернет като се запознаем с мненията на други потребители и да бъдем особено внимателни към новосъздадени сайтове.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване