Турски опозиционен политик: Със скандала с Холандия "сами си теглихме куршума"

http://www.mediapool.bg/turski-opozitsionen-politik-sas-skandala-s-holandiya-sami-si-teglihme-kurshuma-news261395.html

Бившият председател на основната опозиционна Народнорепубликанска партия Дениз Байкал обвини Турция,че е виновна за развихрилия се дипломатически скандал с Холандия. В интервю пред телевизионния канал Хабертюрк Байкал каза: " И на мен ми стана неприятно от изгонването на министърката Фатма Бетюл Саян Кая от страна на холандските власти, но кой стана причина за това? Кой вкара Турция в тази криза? Имахме ли право? Ако наистина бяхме в правото си, защо в такъв случай приехме да напуснем страната?" Дениз Байкал посочи още,че турските политици отишли в Германия да провеждат предизборни митинги без да си направят труда да уведомят местните власти. "Турция няма никакви основания да се оправдава. Случаят е много притеснителен. Това е лоша форма на държавно ръководство, погрешна политика и тя ще има тежки последствия", каза бившият опозиционен лидер. Той посочи, че потърпевши от тази политика са живеещите в Холандия 465 000 турци, както и че те ще трябва да платят цената за погрешната политика на турското правителство и държава. Политикът изрази мнение,че след разразилия се скандал е химера да се очаква безвизово пътуване на турските граждани в европейските държави. "Ние сами си теглихме куршума. А най-големите загуби ще бъдат в туристическия сектор", заяви Дениз Байкал, който е депутат от основната опозиционна Републиканска народна партия.

Ивелина Василева: Гордеем се с модернизацията на страната и с изградената инфраструктура

https://www.24chasa.bg/novini/article/6116348

Ивелина Василева: Гордеем се с модернизацията на страната и с изградената инфраструктураЕксминистърът на екологията Ивелина Василева обяви на дискусия заедно с Лиляна Павлова във Варна, че ГЕРБ се гордее с модернизацията на България. Гордеем се и с инфраструктурата, която изградихме и аз благодаря на Лиляна Павлова, която водеше този процес с хъс и се радвам, че работихме заедно с нея, каза Василева.

Арена Армеец става най-грандиозната дискотека у нас за шоуто на Samantha Fox, CC Catch и Sandra

https://www.actualno.com/music/arena-armeec-stava-naj-grandioznata-diskoteka-u-nas-za-shouto-na-samantha-fox-cc-catch-i-sandra-news_599777.html

След броени седмици най-голямата концертна зала в София ще се превърне в епицентър на диско музиката и истинското забавление. Keen Acts събират за първи път у нас на една сцена иконите на евродиското Samantha Fox, Sandra и CC Catch. Само в една вечер, на 29 април, трите диви ще изпълнят десетки

Макрон иска рестарт на връзката Париж-Берлин на срещата си с Меркел днес

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/03/16/2936087_makron_iska_restart_na_vruzkata_parij-berlin_na/?ref=rss


Когато кандидатът за президент на Франция Еманюел Макрон посети Берлин през януари, той не можа да си уреди среща с канцлера Ангела Меркел. Днес обаче 39-годишният бивш икономически министър, който вече е фаворит в надпреварата, ще говори с Меркел в германската столица.

След срещата си с Меркел Макрон ще се появи на събития заедно с външния министър-социалдемократ Зигмар Габриел и философа Юрген Хабермас – отявлен критик на политиките на Меркел.

Въпросът е дали, ако Макрон...

ЦСКА-София преговаря с Тюрам

http://offnews.bg/news/n_1/n_650043.html

ЦСКА -София е на финалната права да привлече Тюрам, съобщи за OFFNews запознати. Не, не става въпрос за великолепния бивш защитник на Франция, Ювентус и Барселона. Мениджърът Стойчо Стоилов е по петите на бразилски голаджия с това име. Пълното име на нападателя е Роджерио Консесайо до Росарио. Но носи гордото име Тюрам на фланелката. Роден е на 1 февруари 1961 година. Кариерата му започва в бразилския Ново Хамбурго, после преминава в печално известния Шапекоензе, следва наем в Баия. Мести се в Европа, по-точно в Кипър. Играе за Арис и Аполон от Лимасол. Сега прави страхотен сезон за гръцкия Керкира от остров Корфу. Вече има 7 гола в елита на комшиите, с което е привлякъл вниманието на "червените".  Стойчо Стоилов е наблюдавам няколко мача на високия 183 сантиметра бразилец. Предполага се, че Тюрам няма да излезе скъпо на Гриша Ганчев. Явно и през лятото в ЦСКА-София ще залагат на чуждестранни попълнения, както беше и през тази зима.

Антоанета Цонева осъди Божидар Димитров за клевета

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277963_%D0%90%D0%BD%D1%82%D0%BE%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%B0+%D0%A6%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D0%B0+%D0%BE%D1%81%D1%8A%D0%B4%D0%B8+%D0%91%D0%BE%D0%B6%D0%B8%D0%B4%D0%B0%D1%80+%D0%94%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%80%D0%BE%

 Антоанета Цонева водач на листата на "Да, България" за 23-ти избирателен район в София, осъди на първа инстанция историка и директор на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров за клевета.

Тя заведе делото, след като Димитров я обвини публично, че организира и участва в платени протести. Шефът на НИМ заявява това в интервю за сайта "Пик" от юли 2016 г. В него името й е споменато в следния контекст: "Протестърите са организирани от Иво Прокопиев, защото "Протестна мрежа" без кьорав лев няма да излязат на улицата. Асен Генов е човек без работа, трябва някой да му плати, за да излезе да протестира. Някой хора се прехранват така, щурави организации да дават пари на хора като Генов, като Цонева, като оня където се прави на богослов Калин Янакиев".

Цонева е осъдила историка за символичната сума от 1 лев. Делото е спечелено на първа инстанция и има възможност да бъде обжалвано пред Софийския градски съд. Цялото производство продължило около 9 месеца.

Това не е първото спечелено дело на Антоанета Цонева за клевета. През януари т.г. тя осъди и в. "Монитор" заради твърдения, че е плащала за протести срещу главния прокурор Сотир Цацаров.

В съобщението си във Фейсбук за решението на съда Антоанета Цонева благодари на адвоката си Николай Христов и добавя: "Няма да спра, докато бухалките продължават да промиват мозъци."

 

"Да, България" започва съдебна битка срещу дружество на Пеевски

Междувременно "Да, България" съобщи, че започва съдебна битка с "медия", зад която стои кандидат -депутатът от ДПС Делян Пеевски заради "поредното активно мероприятие" срещу партията, извършено в нарушение на Изборния кодекс.

Преди два дни вестник "Телеграф" разпространи "книга", озаглавена "Крадци на демокрация", чиято цел е да злепостави "Да, България" и нейните кандидати по време на предизборната кампания, посочват от партията.

Консултация с експерти показва, че само за тази пропагандна акция са инвестирани над 200 000 лева, а това е повече от бюджета за цялата предизборна кампания на "Да, България".

В жалбата до ЦИК се посочват и данни за свързаност на Пеевски с в. "Телеграф". До 7 юни 2016 "Телеграф" ЕООД е собственост на едноличното дружество на Делян Пеевски "НСН Инвестмънт". На тази дата Пеевски продава 100% от собствеността си на офшорната компания "Интръст лимитед", Дубай. В своя декларация на 27.11.2015 г., публикувана на сайта на Народното събрание, обаче Делян Пеевски писмено е заявил, че е 100% собственик на същотото дубайско дружество - "Интръст лимитед".

"Да, България" посочва, че с тази публикация се нарушават редица забрани от Изборния кодекс: публикуване на анонимни материали, свързани с предизборната кампания, накърняване на честта и доброто име на кандидатите за депутати, непосочване, че материалът е платен, както и разпоредби на други действащи закони в страната.

Подобно арогантно потъпкване на правовия ред в България е абсолютно неприемливо и е груба намеса на кандидат-депутат в демократичния изборен процес. Започваме съдебна битка и ще сезираме всички компетентни органи, които имат отношение към подобни груби посегателства срещу демокрацията в страната, съобщи "Да, България".

www.mediapool.bg/antoaneta-tsoneva-osadi-bozhidar-dimitrov-za-kleveta-news261333.html
 

Видра се разходи в магазин в Ирландия (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6116339

Видра се разходи в магазин в Ирландия (Видео)Видра се появи неочаквано в супермаркет в ирландския град Касълбар за голямо удивление на клиентите, съобщи "Дейли мейл", цитиран от NOVA. Животното започнало объркано да тича между щандовете, а след това захапало палеца на мъж, опитал се да го хване. Накрая неканеният посетител на магазина е уловен и върнат в близката река.

Последният етап от битката за 1 млн. долара в Chivas Venture наближава

http://offnews.bg/news/n_1/n_650031.html

Днес в Центъра Скол на световноизвестния Оксфордски Университет станаха известни 30 от най-иновативните стартъпи в целия свят – финалисти в Chivas Venture – глобалното състезание за бизнеси с кауза. Всички финалисти, включително българската фирма Sea Harmony , ще пътуват за Лос Анджелис през юли, за да се състезават за дял от наградния фонд на стойност 1 млн. долара и да осъществят мечтата си за създаване на по-добро бъдеще. С третото си издание конкурсът Chivas Venture събра близо 6000 проекта на стартъпи от шест континента, които се стремят да използват иновациите и предприемачеството за положителна промяна в света. Визията за бъдещето, според финалистите тази година, включва протеинови блокчета от щурци и обувки от боклук, стени от мъх за пречистване на въздуха в градовете и ферми за миди, които връщат живота в мъртвите зони на океаните и моретата. Всяка от 30-те страни участници в дългоочаквания финал на Chivas Venture в Лос Анджелис през юли ще бъде представлявана от един член на екипа им. Те ще имат само пет минути, за да увлекат с идеите си за промяна на света експертното жури, което се състои от едни от най-големите имена в бизнеса и шоубизнеса. В рамките на подготовката си за финала на Chivas Venture, 30-те финалисти пристигнаха за подготвителна седмица в Центъра за социално предприемачество Скол – част от Saïd Business School на Оксфордския университет. За пет дни финалистите имат възможност да работят интензивно, за да развият своите лидерски умения, да участват в практически упражнения и да се вдъхновят от международни експерти за основните теми на социалните бизнеси. За да разберете повече за българския участник Sea Harmony и останалите 29 финалиста в Chivas Venture, разгледайте техните страници в www.chivas.com/the-venture .

Жозе защити Погба: Пол е от работническо семейство, завистта е навсякъде

https://www.24chasa.bg/sport/article/6115296

Жозе защити Погба: Пол е от работническо семейство, завистта е навсякъдеПол заслужава уважение. Погба идва от работническо семейство. Майка му и баща му е трябвало да работят здраво, за да осигурят храна за три момчета, които са огромни. Пол сам е извоювал правото да бъде тук. Той не се изплаши от този трансфер. Наистина съм притеснен, защото завистта е навсякъде. Светът губи баланс.

Бойко Борисов ще се срещне с жители на Русе на 17.03

https://www.24chasa.bg/novini/article/6116336

Бойко Борисов ще се срещне с жители на Русе на 17.03
Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов ще се срещне с жители на Русе на 17.03.2017 година /петък/. Събитието ще се състои в 19:30 часа в „Канев център“ към Русенски университет „Ангел Кънчев”, гр. Русе, ул. „Студентска” 8. Това съобщиха от пресцентъра на партията. На събитието ще присъстват вицепремиерът в кабинета „Борисов 2“ Томислав Дончев и

Великобритания забранява на депутатите да наемат роднини

http://www.moreto.net/novini.php?n=346512

Великобритания ще забрани на новите депутати да наемат близки, роднини и бизнес сътрудници, съобщава "Франс прес". Новите правила са съобщени на фона на скандала във Франция преди президентските избори. Независимият орган за парламентарни стандарти изложи промяната в изменена книга с правила за разноските на депутатите.

Related PR се присъединява към световната мрежа на Golin като афилиирана агенция в България

http://offnews.bg/news/n_1/n_650045.html

15 март 2017 г., София – От 1 януари 2017 г. Related PR е афилииран партньор на международната агенция Golin в България. Чрез партньорството Golin ще разшири присъствието си на Балканите и ще продължи мисията си да бъде инициатор на промяна, посредством дръзки и ефективни кампании. Golin е интегрирана агенция с основен фокус върху PR, дигиталния маркетинг и създаването на съдържание. Агенцията има 50 офиса в регионите на Америка, EMEA и Азия, a глобалнита й сила и влияние се поддържат допълнително от местната експертиза на 25 афилиирани партньори. Golin е основана през 1956 г. в Чикаго от PR легендата Ал Голин. През 2014 г. компанията са ребрандира от GolinHarris на Golin и лансира слогана си “Go All In”, за да подчертае еволюцията на агенцията в отношенията с клиентите, партньорите и служителите си. „С екипът на Related PR споделяме общи стремежи и цели по отношение на бизнес развитието си и връзките с клиенти“, коментира Мат Нийл, изпълнителен директор на Golin. „Амбицията ние е да бъдем водещата агенция на десетилетието и партньорството ни с Related PR ще ни помогне да вървим в тази посока“, допълва Нийл. С над 10-годишен опит на българския пазар, екипът на Related PR разполага със задълбочена експертиза в редица сфери - от публични институции до бизнес асоциации, международни корпорации, местния малък и среден бизнес, и НПО. През годините Related PR е консултирала компании от различни бизнес сектори и е реализирала успешни проекти в сферата на енергетиката, ИТ и телекомуникациите, здравеопазването, електронната търговия, бизнеса с напитки, мода и лайфстайл. За изминалата година агенцията е разработила и реализирала успешни кампании за Техем България, OLX и Shedd, Tuborg, Майкрософт България и други. Related PR получава признание от местните PR организации БАПРА (Българска асоциация на ПР агенциите) и БДВО (Българско дружество за връзки с обществеността) с награди за изключителните резултати на кампаниите „Културен фестивал Нощ/Пловдив 2015“ и „Вълка от Уол Стрийт в София“. Последната беше финалист в категория „Балкани“ на престижните SABRE EMEA Awards за 2016 г. От началото на 2017 г. Related PR е член на БАПРА.

Министерството на туризма отчете как върви концесионирането на плажовете

http://www.dnevnik.bg/biznes/turizam/2017/03/16/2936074_ministerstvoto_na_turizma_otchete_kak_vurvi/?ref=rss


Министерството на туризма отчете как върви сключването на договори за стопанисване на морски плажове за предстоящия летен туристически сезон.

Договори за концесия

Подписани са нови договори за концесии на четири плажа - за "Свети Влас – Нов плаж", "Обзор – юг", "Къмпинг Оазис", "Дюни – юг".

По другите, обявени през 2016 г. и неприключени концесионни процедури, компетентните институции са се произнесли до момента в полза на Министерството на туризма, уверяват от...

Отчитат постоянно влошаване на безопасността на движението

http://www.cross.bg/dvizhenieto-bezopasnostta-taka-1537613.html

/КРОСС/Последните пет години състоянието на безопасността на движението непрекъснато се влошава. Това каза по време на пресконференция Димитър Ганев, председател на Обществения съвет по безопасност на движението. Той представи Бяла книга за състоянието на безопасността на движението по пътищата, в която се правят анализи и се посочват основните проблеми за безопасността на движението у нас. Ганев посочи, че методично се насажда мнението, че водачите са единствените виновници за това състояние на безопасността на движение по пътищата и констатира, че се игнорират състоянието на пътищата и пътната маркировка. Ганев констатира, че едва последният случай с жената, загинала при тунел Ечемишка, е успял да преобърне тенденциите. Той сподели, че имат чувството, че се прикриват данните и оценките за състоянието на безопасността на движението. Така според статистиката произшествията се увеличават като през 2011 г. те са били 6639. Отчита се трайно нарастване през годините до 7 404 през 2016 г. Страната ни изостава и от насоките на ЕК, според които до 2020 г. броят на загиналите не трябва да е повече от 388 души. Статистиката сочи, че през 2010 г. загиналите са 776. Докато през 2016 г. се отчитат 708 загинали, но данните на МВР не отчитат загиналите в последствие през месец декември. Така и по отношение на ранените техният брой през 2010 г. е бил 8080, докато целите заложени от ЕК са 6 363 през 2020. През изминалата 2016 г. ранените броят на ранените нараства до 9 374

Цигани - крадци на кабели застават пред съда в Русе

https://www.24chasa.bg/region/article/6116309

Цигани - крадци на кабели застават пред съда в РусеИ тримата обвиняеми са рецидивисти в „бранша” Районна прокуратура – Русе внесе в съда обвинителен акт срещи трима цигани от Плевенско за кражба на проводник на БТК. Обвинението срещу Шукри М., Раим С. и Сюлейман А. е за това, че на 27 срещу 28 април 2016 г. са изровили от земята и откраднали от землището на русенското село Бъзън,

Съдия на Хаваите блокира и втория антиимигрантски указ на Тръмп

https://www.24chasa.bg/novini/article/6116321

Съдия на Хаваите блокира и втория антиимигрантски указ на Тръмп
Федерален съдия на Хаваите блокира новата забрана на президента Доналд Тръмп за влизане в САЩ на пътници от шест мюсюлмански страни. Това стана броени часове преди забраната да влезе в сила, съобщава БТА. Американският областен съдия Дерик Уотсън наложи спешна забрана на президентския указ, който имаше за цел временно да забрани влизането в САЩ на

Подписани са договори за концесии на четири плажа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6116323

Подписани са договори за концесии на четири плажаПродължава работата по осигуряване на стопанисването на морските плажове за предстоящия летен сезон за 2017 г. Подписани са нови договори за концесии на четири плажа - за "Свети Влас - Нов плаж", "Обзор - юг", "Къмпинг Оазис" и "Дюни - юг", съобщава пресцентърът на Министерството на туризма. По отношение на другите, обявени през 2016 г.

Тръмп представи бюджет на "твърдата сила"

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/03/16/2935941_trump_predstavi_bjudjet_na_tvurdata_sila/?ref=rss


В първия си бюджет американският президент Доналд Тръмп планира рязко да увеличи парите за отбрана и да набере средства за стената по границата с Мексико и депортиране на мигранти.

В замяна на това разходите за чуждестранна помощ, за Държавния департамент, за опазване на околната среда и за редица други агенции ще намалеят драстично през финансовата 2018 г., предаде "Ройтерс".

Фискалната година в САЩ започва на 1 октомври и тепърва предстоят битки върху предложението на...

Тръмп представи бюджет на "твърдата сила" и рязко сви парите за дипломация и екология

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/03/16/2935941_trump_predstavi_bjudjet_na_tvurdata_sila_i_riazko_svi/?ref=rss


В първия си бюджет американският президент Доналд Тръмп планира рязко да увеличи парите за отбрана и да набере средства за стената по границата с Мексико и депортиране на мигранти.

В замяна на това разходите за чуждестранна помощ, за Държавния департамент, за опазване на околната среда и за редица други агенции ще намалеят драстично през финансовата 2018 г., предаде "Ройтерс".

Фискалната година в САЩ започва на 1 октомври и тепърва предстоят битки върху предложението на...

Шофьор изтърва бмв-то си и се заби в крайпътно дърво във Варненско

http://www.moreto.net/novini.php?n=346501

Шофьор изтърва бмв-то си от контрол и се блъсна в крайпътно дърво. Това съобщиха от МВР за Moreto.net. Инцидентът станал около 23.20 часа във вторник в Провадия. 26-годишното момчето не се съобразил с релефа на пътя, изгубил контрол и катастрофирал.

БСК предлага да отпаднат 11 документа при сключване на договор за европроект

http://www.investor.bg/evroproekti/264/a/bsk-predlaga-da-otpadnat-11-dokumenta-pri-skliuchvane-na-dogovor-za-evroproekt-235783/

Не е нужно бенефициентите да представят счетоводни баланси или свидетелства за съдимост, смятат в организацията

БСК предлага да отпаднат 11 документа при сключване договор за европроект

http://www.investor.bg/evroproekti/264/a/bsk-predlaga-da-otpadnat-11-dokumenta-pri-skliuchvane-dogovor-za-evroproekt-235783/

Не е нужно бенефициентите да представят счетоводни баланси или свидетелства за съдимост, смятат в организацията

Посланичката на САЩ в ООН: Не можем да се доверим на Русия

http://www.mediapool.bg/poslanichkata-na-sasht-v-oon-ne-mozhem-da-se-doverim-na-rusiya-news261394.html

Не трябва да се отнасяме лекомислено към заплахите, произтичащи от Русия, заяви в своето първо интервю новият постоянен представител на САЩ в ООН Ники Хейли, назначена на поста от администрацията на Доналд Тръмп. "Приемете това сериозно. Ние не можем да се доверим Русия. Не бива никога да се доверяваме на Русия", каза тя в ефира на "Ен Би Си", коментирайки въпрос на водещия за повдигнатите обвинения към сътрудници на руските спецслужби и наети от тях хакери за кибератаки срещу интернет портала Yahoo, при които са задигнати данните на близо 500 млн. потребители. Така Хейли зае далеч по-твърда позиция спрямо Москва отколкото президентът Тръмп, който не спира да повтаря, че неговата администрация ще успее да подобри отношенията с Русия, за разлика от тази на предшественика му Обама. В началото на февруари Ники Хейли заяви, че наложените на Русия санкции ще останат в сила дотогава, докато Крим не бъде върнат на Украйна, а Русия не изпълни изцяло Минските договорености. Хейли бе утвърдена за постоянен представител на САЩ в ООН през януари. 44-годишната Ники Хейли е родена в семейство на индийски имигранти -сикхи, член е на Републиканската партия и е най-младият губернатор на щат в Америка. По време на предизборната кампания тя призна, че не е привърженичка на Тръмп – на първичните избори тя първоначално подкрепяше Марко Рубио, а след това сенатор Тед Круз.

Съдебният съвет използва отсъствието на Панов и почти започна проверка срещу него

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/03/16/2936123_sudebniiat_suvet_izpolzva_otsustvieto_na_panov_i/?ref=rss


Висшият съдебен съвет (ВСС) реши да изслуша служители на Върховния касационен съд, които са били уволнени от председателя му Лозан Панов и дори започна да обсъжда да възложи проверка на работа на Панов като административен ръководител.

Това се случи в отсъствието на Панов, който по същото време, откриваше като домакин конференцията "Румънският опит: Антикорупционни институции и мерки" с гост главният прокурор на румънската Национална антикорупционна дирекция Лаура Кьовеши.
...

Съдебният съвет използва отсъстието на Панов и почти започна проверка срещу него

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/03/16/2936123_sudebniiat_suvet_izpolzva_otsustieto_na_panov_i_pochti/?ref=rss


Висшият съдебен съвет (ВСС) реши да изслуша служители на Върховния касационен съд, които са били уволнени от председателя му Лозан Панов и дори започна да обсъжда да възложи проверка на работа на Панов като административен ръководител.

Това се случи в отсъствието на Панов, който по същото време, откриваше като домакин конференцията "Румънският опит: Антикорупционни институции и мерки" с гост главният прокурор на румънската Национална антикорупционна дирекция Лаура Кьовеши.
...

Лозан Панов: В България има "съдебна благотворителност" за корупционни престъпления

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/03/16/2936071_lozan_panov_v_bulgariia_ima_sudebna_blagotvoritelnost/?ref=rss


Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов смята, че в България по отношение на корупционните престъпления по високите етажи на властта има "съдебна благотворителност". Това обяви той в речта си в началото на конференцията, организирана от върховния съд и посветена на румънския опит в борбата с корупцията.

Специален гост на събитието е Лаура Кодруца Кьовеши - главен прокурор на Националната агенция за борба с корупцията (ДНА). Конференцията започна със закъснение,...

МАЕ не изключва дефицит на пазара на петрол през първото полугодие на 2017 г.

http://econ.bg/Новини/МАЕ-не-изключва-дефицит-на-пазара-на-петрол-през-първото-полугодие-на-2017-г-_l.a_i.739084_at.1.html

Пазарът на петрол може да премине към дефицит от 0,5 млн. барела на ден през първото полугодие на 2017 г., ако ОПЕК запази текущите нива на добив до...

Дашева награди шампионите в Университетските зимни игри в Боровец

https://www.24chasa.bg/sport/article/6116294

Дашева награди шампионите в Университетските зимни игри в БоровецМинистърът на младежта и спорта в служебното правителство проф. Даниела Дашева изрази подкрепата си към студентския спорт в България по време на деветото издание на Университетските зимни игри в Боровец. Тя участва като лектор в академичната част от инициативата в рамките на „Зимен университет 2017“ и бе специален гост на церемонията по

Русия отрече да има общо с хакването на Yahoo

http://offnews.bg/news/n_1/n_650042.html

Русия отрече нейни служби да имат нещо общо с хакерските атаки срещу Yahoo през 2014 г., при които бяха откраднати данните на 500 млн. потребители.  Москва реагира след като САЩ обвиниха двама служители на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) за пробива. "Многократно сме заявявали, че абсолютно не може да става  въпрос за каквато и да е официална намеса на руска агенция, включително ФСБ", в незаконни действия в киберпространството", коментира прессекретарят на Владимир Путин Дмитрий Песков, цитиран от "Русия днес". Обвиняемите са офицерът от ФСБ Дмитрий Докучаев и неговият началник Игор Сушчин, както и двамата хакери Карим Баратов и Алексей Белан. Последният е включен в списъка с най-издирваните киберпрестъпници, защото и преди са му били повдигани обвинения. Новото решение на Вашингтон идва след като администрацията на Барак Обама обвини Русия за хакерските атаки срещу Демократическата партия по време на кандидат-президентската кампания в САЩ. В резултат бяха наложени санкции срещу Москва, а дипломати на американска територия бяха изгонени.  Кремъл нееднократно е отричал категорично обвиненията. 

Рекорден интерес към инициативата "Журналисти в училище"

http://offnews.bg/news/n_1/n_650044.html

Общо 49 кандидатури от 47 училища в 40 населени места на страната бяха изпратени за участие в инициативата „Журналисти в училище“ до 13 март, когато приключи крайният срок за кандидатстване. Интересът към инициативата тази година е повече от два пъти, сравено с миналата, когато бяха получени 23 кандидатури от 18 населени места. „Журналисти в училище" набира все по-голяма популярност в цялата страна. Изпратените заявики за участие от столицата са само 5 от всички 49. Две от кандидатстващите училища са изпратили по две покани към различни журналисти. Списък с кандидатитe e публикуван  тук . Общественият съвет на Фонд „Валя Крушкина“ ще разгледа и оцени изпратените кандидатури. Критериите, по които ще бъдат оценявани кандидатите са: мотивация за участие в инициативата и проявен интерес от страна на учениците. След като приключи оценката, екип на ФРГИ ще се свърже с одобрените кандидати. Срещите с журналисти по места ще проведат в периода 20 март 2017 г. – 20 юни 2017 г. „Журналисти в училище“ е част от дейността на Фонд „Валя Крушкина“, при Фондация „Работилница за граждански инициативи“ (ФРГИ) и има за цел да  повиши медийната грамотност на ученици от горен курс на обучение, да стимулира сформирането на гражданска позиция сред подрастващите и  да провокира интереса им към журналистическата професия. Партньори на четвъртото издание на „Журналисти в училище" са: OFFNews.bg, mediapool.bg, БНТ, BTV, Nova TV, Bulgaria on air и BIT.

Турция пак заплаши да анулира споразумението с ЕС за миграцията

http://www.mediapool.bg/turtsiya-pak-zaplashi-da-anulira-sporazumenieto-s-es-za-migratsiyata-news261393.html

Турция може да анулира споразумението с ЕС за реадмисия на митранти, а също така е в процес на преразглеждане на споразумението за помощ на бежанците, възлизаща на 6 млрд. долара, каза външният министър на страната Мевлут Чавушоглу в интервю за телевизия "Канал 24", цитирано от Ройтерс. Заплахите на Чавушоглу идват на фона на острото напрежение и дипломатически конфликти между Турция и няколко страни от ЕС, отбелязва Ройтерс. "ЕС ни губи времето по въпроса за визовата либерализация. В настоящия момент ние не спазваме споразумението за реадмисия и преразглеждаме сделката за бежанците", каза министърът. В сряда за преразглеждане на споразумението с ЕС за мигрантите се изказа и турският министър по европейските въпроси Омер Челик. Споразумението, сключено през март м.г., позволи съществено намаляване на притока на мигранти и бежанци към Европа, съобщава Франс прес. "Може да прекратим еднократно това споразумение. Все още не сме информирали европейските си партньори, всичко е в нашите ръце", заяви Чавушоглу в интервюто си. "Отсега нататък може да кажем "не го прилагаме повече и всичко е свършено", добави той.

"Америка на първо място" - повече пари за отбрана и по-малко за чужбина

http://www.mediapool.bg/amerika-na-parvo-myasto---poveche-pari-za-otbrana-i-po-malko-za-chuzhbina-news261392.html

Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще увеличи разходите за отбраната и ще намали средствата за помощ за чужбина и защита на околната среда в първия бюджет на САЩ, изготвен от администрацията му. Очаква се по-късно в четвъртък той да представи финансовите разчети. Те обаче трябва да бъдат одобрени и от Конгреса, където се очаква съпротива както от страна на демократите, така и от някои републиканци. Републиканците вече обявиха резерви към орязването на популярни политики, като проекти за чиста вода, субсидии за отопление и програми за безработни. При съставянето на проектобюджета, по думите на Тръмп пред екипа му, възгледите на президента са превъплътени "в числа", отбеляза директорът по бюджета Мик Мълвени. Той посочи повечето пари, отделени за отбрана, гранична сигурност и правоприлагане, но уточни, че Белият дом е готов да обсъжда приоритетите. Имате кандидат с мотото "Америка на първо място", имате и бюджет с мотото "Америка на първо място", каза Мълвени. Бюджетът на Държавния департамент ще бъде орязан с 28 процента, най-вече чрез свиване на програмите за помощ за чужбина, докато "основната дипломатическа функция на департамента" бъде запазена, посочи директорът по бюджета. Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън, който е на посещение в Япония, заяви в Токио, че очевидно нивото на разходите на Държавния департамент са достигнали равнище, което не може да издържи, имайки предвид свиването на финансите за дипломацията на страната му с 28 на сто. Министерството на отбраната пък ще получи с 10 процента или 54 млрд. долара повече, а министерството на вътрешната сигурност - с 6 процента, включително 1.5 млрд. долара през текущата година за издигане на стена по южната граница на САЩ и 2.6 млрд. през 2018 година, уточни ДПА. Проектобюджетът включва и намаляване на финансирането за Агенцията за защита на околната среда и ще сложи край на участието на правителството в Корпорацията за обществено радио- и телевизионно излъчване (Corporation for Public Broadcasting), която подпомага финансирането на държавните радио и телевизия. Планът предвижда увеличаване на разходите за отбрана чрез свиване на бюджета по други пера и вероятно ще включва също съкращаване на държавни служители, но много от детайлите ще бъдат определени по-късно.

Таксиметровите шофьори се договориха с Христо Алексиев да преиздават удостоверенията си без изпит

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/03/16/2936062_taksimetrovite_shofyori_se_dogovoriha_s_hristo/?ref=rss


Служебният транспортен министър Христо Алексиев обяви, че са подготвени изменения в Закона за автомобилните превози, с които се предлага срокът на валидност на удостоверенията на таксиметровите водачи да се удължава без да се полага допълнителен изпит. Това стана по време на среща на министъра с представители на бранша, съобщиха от ведомството.

Алексиев допълни, че е предвидено да се отмени и графикът за провеждане на изпити при преиздаване на удостоверенията на таксиметровите...

ГЕРБ пише нова конституция, предлага по-малко депутати и без имунитет

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/03/16/2936057_gerb_pishe_nova_konstituciia_predlaga_po-malko/?ref=rss


Обявяваме се за постигане на политическо съгласие за изготвяне на нова конституция и за свикване на Велико народно събрание. Това е записано в програмата за правосъдие на ГЕРБ представена от бившия правосъден министър Екатерина Захариева. В програмата е заложено още намаляване на броя на депутатите и отпадане на имунитета на народните представители, което щяло да гарантира равенство пред закона на всички български граждани.

ГЕРБ поема ангажимент и да завърши съдебната реформа така,...

Лиляна Павлова: Варна има условия за 4-сезонен туризъм

https://www.24chasa.bg/novini/article/6116299

Лиляна Павлова: Варна има условия за 4-сезонен туризъмЗаедно с Ивелина Василева, водач на листата на ПП ГЕРБ за Бургас, организирахме кръгла маса във Варна на тема „Околна среда и екологична инфраструктура“. Това съобщи във фейсбук бившата министърка на регионалното развитие и благоустройство от ГЕРб Лиляна Павлова. Ето какво още съобщи тя:  Варна и областта имат прекрасна природа и отлични условия

Гуардиола изпадна в истерия след резила (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_650033.html

Любопитни кадри хванаха треньорът на Манчестър Сити Пеп Гуардиола да беснее на скамейката по време на загубата мача на англичаните срещу Монако с 1:3 в мач от 1/8-финалите на Шампионска лига. Двата тима приключиха при общ резултат 6:6 след двете срещи, но головете на чужд терен класира французите за следващия етап от турнира.  Видимо разочарован и ядосан от развитието на мача, треньорът почти истерично започва да се обяснява на един от помощниците си в клуба. Нормално, Пепе не беше отпадал толкова рано в Шампионската лига. При това го би полуюношески тим на Монако, съ9ставен от евтини играчи. Жребият за 1/4-финалите на ШЛ ще се тегли утре в Нион, Швейцария. Първите мачове ще се играят на 11 и 12 април, а реваншите на 18 и 19 април.

Galaxy S8 ще ползва лицево разпознаване за мобилни разплащания?

http://www.investor.bg/harduer/459/a/galaxy-s8-shte-polzva-licevo-razpoznavane-za-mobilni-razplashtaniia-235781/

Целта на Samsung е да отличи устройството от конкурентните предложения чрез тази функция, твърдят източници

Холандец краде дрехи и завивки в Търново

https://www.24chasa.bg/novini/article/6116227

Холандец краде дрехи и завивки в ТърновоКриминалисти от Велико Търново са разкрили холандец, който извършил взломна кражба на куфар, раница, дрехи, завивки и др. вещи от жилище в областния град. Сигнал за извършеното престъпление е получен в 21,50 часа в сряда. От проведените първоначални действия по разследването е установено, че извършител на деянието е 48-годишен холандски гражданин,

Арестуваха апаш, ограбил дядо на улицата в Елена

https://www.24chasa.bg/novini/article/6116170

Арестуваха апаш, ограбил дядо на улицата в ЕленаСлужители в полицейското управление в Елена, установиха 44-годишен мъж, съпричастен към извършването на грабеж на 80 лв. от възрастен мъж, съобщиха от Областната дирекция на МВР. В сряда сутринта в управлението съдействие потърсил 77-годишен мъж от Елена. Той разказал, че във вторник вечерта, около 23,00 ч.

Над 70% от автомобилите в България са над 16-годишни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6116274

Над 70% от автомобилите в България са над 16-годишниНад 70% от автомобилите в България са над 16-годишни, потвърдиха от Обществения съвет за пътна безопасност. От сдружението предлагат регистрацията на коли да бъде извадена от системата на КАТ, информира БНТ. Възрастта на автомобилите в страната ни е една от предпоставките за произшествията по пътищата,

България може да направи визите безплатни за руски деца

http://www.cross.bg/bulgariya-ryski-rysiya-1537612.html

/КРОСС/Посланикът на България в Русия Бойко Коцев съобщи, че като мярка за увеличаване на туристическия поток към страната се обсъжда смекчаването на визовата политика. Той посочи, че е възможно да се отменят таксите за издаване на визи на руски деца до 16-годишна възраст, предаде Русская Болгария.Дипломатът е отбелязал, че се изработват редица мерки, призвани да понижат цената на въздушните превози. На свой ред служебният министър на туризма на България Стела Балтова посочи, че руснаците днес заемат четвърто място сред туристите, посетили България. През 2016 г., 584 хиляди руски туристи идват в България, което е с 19% повече, отколкото преди една година, каза тя и добави, че Русия е стратегически пазар за туристическата индустрия на България и някои големи курортни комплекси работят единствено с прием на туристи от Русия.  

Лиляна Павлова: Развитието на туризма в черноморските общини гарантира ръст на доходите

http://www.barometar.net/88071/

  Варна и областта имат прекрасна природа и отлични условия за 4-сезонен туризъм. Този потенциал трябва да се разгърне по оста на общините Бяла, Долни чифлик и Аврен, за да съчетаем летния туризъм с културно-исторически атракции, балнеология, винен туризъм. Това ще даде нов тласък на местната икономика и ще допринесе за ръст на доходите на […]

Скромен ръст на продажбите на нови коли в ЕС

http://www.dnevnik.bg/skorost/avtomobilna_industriia/2017/03/16/2936058_skromen_rust_na_prodajbite_na_novi_koli_v_es/?ref=rss


Ръстът в продажбите на нови коли в страните от ЕС през февруари е скромните 2.2%, отчетоха днес от Асоциацията на автомобилните производители в Европа (АСЕА). От организацията припомнят, че през първия месец от годината търсенето беше с 10.2 на сто по-силно.

Общо 1 078 503 нови коли са регистрирани в страните от ЕС през февруари, а слабият ръст се обяснява със спада на продажбите на големите пазари. В страната с най-много покупки в ЕС - Германия търсенето е намаляло с 2.6%, а на...

"Ведомости": Защо се заговори отново за връщане на монархията в Русия

http://www.mediapool.bg/vedomosti-zashto-se-zagovori-otnovo-za-vrashtane-na-monarhiyata-v-rusiya-news261391.html

Дискусията за връщане на монархията в Русия се подновява толкова по-често, колкото по-малко време остава до момента, в който Владимир Путин трябва да реши дали ще се кандидатира на поредните президентски избори. Това пише в четвъртък руският вестник "Ведомости" в редакционен коментар, цитиран от Би Би Си. Медиите обсъждат изявление на Сергей Аксьонов, лидер на Република Крим, че "щом има външен враг, демокрацията е излишна история". Според губернатора на полуострова, анексиран от Москва през 2014 г., в Русия трябва да има диктатура, чиято оптимална форма е монархията. Вместо демократични свободи има "православни ценности и духовност", а за руския държавен глава днес е по-важно да бъде гарант на реда в страната, казва Аксьонов. Според „Ведомости“ кримският лидер дължи поста си на формална, но все пак демократична изборна процедура. Сега главата на полуострова изпраща до Кремъл сигнал, че му е хиперлоялен, заради някакви спешно появили се губернаторски трудности, допуска изданието. Но може да става дума и за планиран диалог - в отговор на Аксьонов председателят на Държавната дума Вячеслав Володин заяви, че "трябва да се гледа към бъдещето, а не към миналото", а прессекретарят на Путин Дмитрий Песков каза, че президентът се отнася "хладно" към идеята за монархия. Вестникът напомня, че Путин е отговарял на подобни въпроси и преди изборите от 2004 г., и през 2007 г., когато се е разисквал въпросът за трети мандат, и през 2014 г., когато "империята е разширила границите си" с анексията на Крим. "Предизборно са от полза закачките с монархическата идея - хем президентът публично се отказва от нея, хем в ума на хората все пак се прокарва понятийна връзка между президента и абсолютната власт", заключава "Ведомости".

Марк Рюте, традиционният холандски майстор на консенсуса

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/03/16/2935576_mark_rjute_tradicionniiat_holandski_maistor_na/?ref=rss


Холандският премиер Марк Рюте се гордее със своя оптимизъм. Той бе подлаган многократно на изпитание през шестте години, откакто е на поста. През този период страната му потъна до дъното на икономическата криза и бе потопена в траур от свалянето на пътнически самолет в Източна Украйна, а броени дни преди парламентарните избори, влезе в най-тежкия дипломатически скандал от години - със съюзника от НАТО Турция.

50-годишният лидер от придобиващата все по-десен уклон Народна партия за...

Версии за убийството във Враца: Грабеж или пиянска свада

https://www.24chasa.bg/novini/article/6116233

Версии за убийството във Враца: Грабеж или пиянска свадаУбийството на възрастен мъж във Враца е извършено при грабеж или след пиянска свада, предаде bTV. Приятел на 66-годишния Симеон Тодоров е открил тялото му вчера вечерта. Той се усъмнил и го потърсил, след е установил, че не е виждал мъжа извън дома му от три дни. Все още не се знае кога е убит възрастният мъж.

Бареков се прояви на конференция с участието на борец номер едно с корупцията в Румъния

https://www.actualno.com/politics/barekov-se-projavi-na-konferencija-s-uchastieto-na-borec-nomer-edno-s-korupcijata-v-rumynija-news_599768.html

Евродепутатът Николай Бареков опита да провали със скандал конференцията "Румънският опит: Антикорупционни институции и мерки", която се проведе днес (16 март) в Тържествената зала на Върховния касационен съд (ВКС). Основен гост на форума е главният прокурор на антикорупцио

Прокурори бойкотираха среща с Кьовеши за румънския опит

http://offnews.bg/news/n_1/n_650038.html

Нито един прокурор не уважи конференцията с главния прокурор на румънската антикорупционна дирекция Лаура Кьовеши, която днес гостува в Съдебната палата, за да сподели румънския опит в борбата с корупцията. Събитието бе дългоочаквано, тъй като постигнатото от румънска съдебна система се сочи за особено успешно и е смятано за една от причините страната да дръпне значително в развитието си пред България. Кьовеши говори в тържествената зала на Върховния касационен съд, а поканени бяха президентът, премиерът, конституционните съдии, главният прокурор, ВСС и други представители на съдебната власт, както и неправителствени организации. Макар да бе поканен, главният прокурор Сотир Цацаров не уважи презентацията на Кьовеши. Румънската му колежка сподели, че има уговорена среща с него в петък. В залата нямаше и представители на прокуратурата, които да се запознаят с работата на румънския модел. Въпроси на Кьовеши зададоха само съдии. Не присъстваха също и премиерът. който беше поканен, а и много от членовете на ВСС - от т.нар. мнозинство около Димитър Узунов и Ясен Тодоров . Последните са отявлени критици на модела в Румъния. От членовете на ВСС дойдоха Соня Найденова и Калин Калпакчиев. По времето на презентацията ВСС провеждаше редовното си заседание. "Ние не отиваме на работа, казвайки си днес ще обвиним един депутат, а утре един магистрат. Ние не разследваме политиците, защото са политици", коментира Лаура Кьовеши. Президентът Румен Радев също отсъстваше, но се е срещнал с румънката в сряда. През цялото време на презентацията хора на Бареков тропаха по вратата на залата.

Продуцент и оператор казват, че филми на Йончева са финансирани от БНТ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6116264

Продуцент и оператор казват, че филми на Йончева са финансирани от БНТНяколко от филмите на Елена Йончева от периода 1994-1997 г. са били финансирани индиректно от БНТ, каза пред Клуб Z тогавашният й оператор Иван Обрейков. Така той подкрепи тезата на Александър Методиев, тогава продуцент, който пък предния ден заяви, че неговата фирма "Радиовижън" е давала пари на сегашната кандидат-депутка от БСП,

Стокообменът между България и Хонконг възлиза на 100 млн. долара

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/stokoobmenyt-mejdu-bylgariia-i-honkong-vyzliza-na-100-mln-dolara-235778/

Китайският регион проучва възможностите за инвестиции в България в областта на инфраструктурата, твърди търговски представител

Въоръжен взе заложници в Германия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6116244

Въоръжен взе заложници в ГерманияДвама души са взети за заложници в Дуисбург. Мъжът влезе в банков офис в западния германски град и най-вероятно се опитва да обере клона на финансова институция, информира немският вестник "Билд". По данни на полицията извършителят е един и държи заключени в сградата двама души мъж и жена. Органите на реда все още не са установили телефонна връзка

Служебният кабинет ще излъчи еврокомисар, ако не се сформира правителство след вота

http://www.moreto.net/novini.php?n=346508

Ако след парламентарните избори на 26 март не се сформирано редовно правителство, служебният кабинет ще предложи еврокомисар. Това обяви служебният премиер Огнян Герджиков. Той е поел тази отговорност пред президента Румен Радев.

Слаб ръст на продажбите на нови автомобили в ЕС

http://econ.bg/Новини/Слаб-ръст-на-продажбите-на-нови-автомобили-в-ЕС_l.a_i.739083_at.1.html

Регистрацията на нови пътнически автомобили в Европейския съюз (ЕС) отбеляза доста сдържано повишение през втория месец на годината, като в същото...

Храните второ качество са корпоративен расизъм срещу българите

http://pogled.info/european-parliament/hranite-vtoro-kachestvo-sa-korporativen-rasizam-sreshtu-balgarite.83719

/Поглед.инфо/ Евродепутатът подкрепи мерките за повече контрол и наказания срещу производителите, които изпращат храни с по-лоши показатели на потребителите в Централна и Източна Европа

Разследват македонски лекар от ловешката спешна помощ

//dariknews.bg/novini/bylgariia/razsledvat-makedonski-lekar-ot-loveshkata-speshna-pomosht-2010542

Македонският лекар д-р Джеват Тайроски, който работи в Спешна помощ – Ловеч, е с мярка за неотклонение подписка заради притежание на взривни вещества.
 
Лекарят е бил задържан преди седмица в акция, ръководена от Ловешката районна прокуратура и с учас

Областен управител и кметове с обща декларация за решаването на проблемите в района

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/oblasten-upravitel-i-kmetove-s-obshta-deklaraciia-za-reshavaneto-na-problemite-v-rajona-2010545

Проблемите свързани с водоснабдяването и канализацията са сред основните поставяни пред областният управител Йордан Татарски при срещите му с жителите на  9- те общини.Следват сигнали за засегнати частни имоти от свлачища, на хора чийто земи не са върнати в реални граници, а други са актувани като

Местан представя листата на ДОСТ в Русе

//dariknews.bg/regioni/ruse/mestan-predstavia-listata-na-dost-v-ruse-2010546

Председателят на партия ДОСТ Лютви Местан идва за да подкрепи местната листа с кандидати за депутати. Той, и заместникът му, Марияна Георгиева ще бъдат в Русенска област утре. Листата ще бъде представена утре вечер, в 19 часа, в хотел Рига. Преди това съпредседателят на обединение ДОСТ ще посети хо

Спешна имунизация срещу морбили у нас заради високи нива на болестта в Европа

//dariknews.bg/regioni/dobrich/speshna-imunizaciia-sreshtu-morbili-u-nas-zaradi-visoki-niva-na-bolestta-v-evropa-2010548

Министерството на здравеопазването излезе с предписания заради зачестилите случаи на заболели от морбили в Европа, съобщават от РЗИ. На общо-практикуващите лекари е разпоредено спешно да имунизират пациентите си на възраст от 13 месеца до 18 години, които нямат ваксина срещу морбил

Подариха метална каса на музея

//dariknews.bg/regioni/haskovo/podariha-metalna-kasa-na-muzeia-2010547

Фирма подари каса на хасковския исторически музей днес. Стойността на сейфа, ако се предложи на търг е около 2 000 – 3 000 лв. Директорът на музея Пенко Добрев обясни, че касата ще бъде използвана като експонат и ще позволи да се направи експозиция „Нова и най-нова история”, каквато досега няма.

Фондовата борса смята, че изчисленията й са правилни

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2017/03/16/2936035_fondovata_borsa_smiata_che_izchisleniiata_i_sa_pravilni/?ref=rss


Ръководството на Българската фондова борса (БФБ) е предоставило на Комисията за финансов надзор (КФН) всички необходими документи и очаква резултатите от започналата вчера проверка, съобщи пред медиите изпълнителният директор на борсата Иван Такев, цитиран от БТА. Позицията на борсата е, че изчисленията й са правилни, подчерта Такев.

Вчера експерти на финансовия регулатор започнаха проверка в БФБ, за да изяснят механизма за изчисляване на индекса SOFIX. Проверката е предизвикана от...

Дончев: Поне две икономически и индустриални зони трябва да бъдат изградени и в Северна България

https://www.24chasa.bg/novini/article/6116210

Дончев: Поне две икономически и индустриални зони трябва да бъдат изградени и в Северна България„Борбата е и в Северна България да има поне две икономически и индустриални зони, каквито вече има в Южна България край Пловдив и край Хасково“. Това каза в Габрово по време на среща с представителите на бизнеса водачът на листата за 7 МИР Томислав Дончев. Той подчерта, че най-важната стъпка в тази посока е изграждането на автомагистрала „Хемус“,

Красимир Велчев: Инвестицията в образованието е инвестиция в бъдещето на България

https://www.24chasa.bg/novini/article/6116194

Красимир Велчев: Инвестицията в образованието е инвестиция в бъдещето на БългарияИнвестицията в образованието е инвестиция в бъдещето на България. Работещата икономика и високите доходи са обвързани с качественото образование. Това заяви на среща с директорите на учебни заведения в Община Перник водачът на листата на ГЕРБ в 14-ти МИР Красимир Велчев, предават от пресцентъра на партията.

Детски пролетен бал на цветята организират в „Акве калиде“ - Бургас тази неделя

http://www.cross.bg/akve-kalide-nastroenie-1537611.html

/КРОСС/С Пролетен бал на цветята ще зарадва най-малките си посетители Туристически комплекс "Акве калиде". Той ще се проведе на 19 март, неделя, от 11.30 ч. Забавни игри, гатанки, много музика и настроение по повод настъпващата Първа пролет очакват всички в "Акве калиде". Децата ще могат за се запознаят с пролетните цветя и сами да ги изработят от различни материали. Предвестниците на пролетта - щъркелите и лястовичките, също ще присъстват в това забавно приключение. И още - корони, украшения и дори дрешки като цветя ще създават радостно настроение по време на пролетния бал.

Пипнаха шофьор да краде гориво от камион

https://www.24chasa.bg/region/article/6116159

Пипнаха шофьор да краде гориво от камионСлужители на полицейското управление в Полски Тръмбеш установиха 53-годишен водач на товарен автомобил, в момент на кражба на дизелово гориво от управляваното от него возило. Вчера в 5,00 ч. сутринта при провеждане на специализирана полицейска операция на пътя между селата Масларево и Страхилово е установен товарен автомобил „Скания“,

Русия отрича официално участие „в каквито и да е“ киберпрестъпления

https://www.24chasa.bg/novini/article/6116191

Русия отрича официално участие „в каквито и да е“ киберпрестъпленияПрес-секретарят на Кремъл Дмитрий Песков отрече руска намеса в киберпрестъпления, след като САЩ обвини двама агенти на ФСБ за кибератаки срещу компанията „Яхуу“, оставили под заплаха близо 500 мил. потребителски профили, предаде AFP, цитира "Фокус". „Както сме го повтаряли, няма никакво официално намесване от която и да е руска агенция,

Шакира завъртя еротични танци без Пике

http://offnews.bg/news/n_1/n_650037.html

Половинката на защитника на Барселона Жерар Пике - Шакира, се подготвя за новия си клип с доста еротичния танц Бачата. Партньорът, който участва във видеото на певицата, остава забулен в мистерия.  Бачата е популярна музика и танц, произхождащи от Доминиканската република. Основният инструмент, на който се свири, е китара. Темата им обикновено е романтична, като най-често текста разказва история за несподелена любов и разбито сърце. Пике вероятно ще има повод за притеснение, имайки предвид този секси стил на танцуване. Защитникът в момента се подготвя заедно с отбора си за предстоящото домакинство срещу Валенсия в неделя на "Камп Ноу".  

Всеки пети европеец страда от някакво разстройство на съня

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6116187

Всеки пети европеец страда от някакво разстройство на съня Всеки пети европеец страда от някакво разстройство на съня, като най-често срещаните са хроничното безсъние и обструктивната сънна апнея. Това каза в националния пресклуб на БТА д-р Петър Чипев - специалист по медицина на съня във Военномедицинска академя. Няма точни данни за броя на засегнатите от разстройства на съня в България,

ЕС се завръща към бъдещето на Балканите

http://www.mediapool.bg/es-se-zavrashta-kam-badeshteto-na-balkanite-news261390.html

Някога Уинстън Чърчил беше казал, че Балканите създават повече история, отколкото могат да понесат. Възможно ли е обаче те да създават повече история, отколкото Европа може да понесе? През 90-те години на ХХ век тъкмо на Балканите започна да се очертава световният ред след края на Студената война. Кървавият разпад на Югославия убеди тогавашния американски президент Бил Клинтън да подкрепи разширяването на НАТО на Изток. А опасенията от разпространението на националистическата зараза убеди европейските лидери по това време да продължат разширяването на ЕС. Днес изглежда все по-вероятно, че тъкмо на Балканите разпределението на силите след края на Студената война в Европа ще се сблъска с най-голямото си предизвикателство.   Затова не бива да ни изненадва, че проблемите на региона бяха включени в дневния ред на срещата на върха на ЕС миналата седмица. Но макар реакцията на ЕС да беше навременна, тя също така бе и слаба. Посланието, че вратите на съюза остават отворени за страните от региона трудно може да окаже голямо въздействие. Една популярна шега на Балканите за разликата между оптимиста и песимиста по отношение на европейската интеграция разказва, че докато оптимистът смята, че Турция ще стане член на ЕС по време на албанското председателство, песимистът счита, че Албания ще се присъедини по време на турското председателство.   Много сърби, албанци, македонци и босненци са скептични не само за бъдещето на своите страни в Европа, но и за бъдещето на самия Европейски съюз. На Балканите ХХІ век започва все по-застрашително да прилича на ХІХ век. С една важна разлика. През ХІХ век Русия и Турция спорят за регионално господство, докато Германия, Австро-Унгария и Великобритания изкусно се възползват от руско-турските разделения за извличане на търговски и политически изгоди. Днес Русия и Турция са единни в усилията си за ограничаване на влиянието на ЕС на Балканите. Москва и Анкара активно политизират етническите и религиозни напрежения на Балканите. Руското и турското политическо, икономическо и разузнавателно присъствие в региона не се ограничава само до бивша Югославия и Албания, а се простира към България и Гърция. Общественото мнение също се променя по тревожен за Запада начин. На въпрос на социологическата агенция Gallup International към коя водеща военна сила биха се обърнали в случай на конфликт, по-голямата част от турците, сърбите и българите, както и мнозинството от гърците, отговорят Русия. И това въпреки факта, че Турция, Гърция и България са членове на НАТО, а Сърбия се стреми да се присъедини към ЕС.   Ситуацията на място се определя от икономики в застой с висока безработица и нелиберални режими, начело на които стоят политически лидери, които по-лесно ще се откажат от Европа, отколкото от властта. В същото време обществените настроения са взривоопасна комбинация от безсилие, объркване и отчаяние. Голямото преселение на хора от региона през последните две десетилетия лиши тези общества от критична маса, способна да предизвика промяната. А скорошната бежанска криза, подхранвана от демографските страхове, задълбочи повсеместното усещане за безнадеждност и песимизъм. Неразрешената политическа криза в Македония, неуспешният опит за преврат в Черна гора и активното обсъждане на възможността за референдум за независимост в Република Сръбска, сръбската автономна област в Босна и Херцеговина, дават представа за бъдещия облик на региона.   Европа и САЩ са изправени пред предизвикателство на Балканите. А навсякъде, където в региона има сътресения, ръката на Русия не е далеч. ЕС е основният търговски партньор на Балканите, а хората, които искат да напуснат, мечтаят да заминат за Германия или Италия, не за Москва или Анкара. Но това няма да бъде достатъчно, за да бъде опазен регионът в сферата на влияние на ЕС. Нито териториалната цялост на Босна и Македония, нито разтопяването на ледовете в отношенията между Сърбия и Косово, могат да се приемат за даденост. Новата реалност на Балканите е, че европейците повече не могат да разчитат на САЩ за гарантиране на мира и стабилността. Балканите никога няма да станат приоритет за Доналд Тръмп, а неговата администрация няма да прояви желание да защити мюсюлманите в региона, каквато роля САЩ изигра през 90-те години на ХХ в. Тази липса на интерес от страна на Вашингтон може да обясни защо на Балканите, а не в балтийските държави Москва ще бъде най-силно изкушена да демонстрира уязвимостта на НАТО. Това е и регионът, в който турският президент Реджеп Тайип Ердоган може да постигне най-голям успех в желанието си да даде урок на европейците. Следователно изглежда наивно ЕС да се надява, че може да възстанови влиянието си на Балканите като просто преповтори готовността си за интеграция или като изхарчи още малко пари. ЕС трябва да бъде готов да превърне Балканите в свой геополитически приоритет и да оформи политическия конфликт там като битка за или против Европа. Ако не направи това, влиянието на съюза в региона скоро ще отслабне.   *Англоезичната версия на текста е публикувана във Financial Times, българската версия публикуваме от Портал Култура.

Николина Ангелкова: Предвиждаме полицай във всяко едно населено място

https://www.24chasa.bg/novini/article/6116178

Николина Ангелкова: Предвиждаме полицай във всяко едно населено мястоПредвиждаме във всяко едно населено място да има полицай и камери на пътя. Много е важно да гарантираме намаляване на битовата престъпност в малките населени места. Това каза водачът на листата на ГЕРБ-София област Николина Ангелкова пред жители на с. Новачене, община Ботевград. Министърът на туризма в правителството на Бойко Борисов посочи,

Белият дом на Тръмп смята, че зад изтичанията на информация и съпротивата стои "дълбоката държава"

http://www.mediapool.bg/beliyat-dom-na-tramp-smyata-che-zad-iztichaniyata-na-informatsiya-i-saprotivata-stoi-dalbokata-darzhava-news261389.html

Белият дом и неговите съюзници засилват нападките си към враг, който обикновено се свързва с крехки демокрации, военни преврати и шпионски трилъри.   "Дълбоката държава" - предполагаема сенчеста мрежа от могъщи, вкоренени федерални и военни интереси, все повече започва да привлича вниманието на републиканците, които обвиняват тези сили, че се опитват да дестабилизират новия президент.    Макар че висши служители на Белия дом не използват точно това понятие, внушенията, които то носи, явно вече са попаднали на благодатна почва. Президентът Доналд Тръмп твърди, че предшественикът му е подслушвал телефона му, а американските разузнавателни служби заговорничели за изтичане на вредна за него информация, за да го поставят в неудобно положение. Неговият главен стратег се зарече да унищожи неизменната вашингтонска "административна държава". Говорителят на Белия дом Шон Спайсър казва, че "хора, които са се спотайвали в правителството", се опитват да саботират президента.   Според критиците на Тръмп тези твърдения са проява на параноичен страх от несъществуващо правителство в сянка и стремеж да се намери изкупителна жертва за трудностите, които изпитва Белият дом. За поддръжниците на Тръмп обаче това е едно дългоочаквано предизвикателство към управляващия елит, който мисли само как да запази контрола си върху властта.   "Разбира се, че дълбоката държава съществува. Има неизменна държава на един голям административен апарат, който прави каквото си иска и предизвиква изтичания на информация, за да атакува президента", каза близкият до Тръмп Нют Гингрич. "Именно това прави дълбоката държава: създава лъжа, разпространява лъжа, не спира лъжата и после отрича, че стои зад лъжата."   Историците смятат, че концепцията за "дълбоката държава" идва от Турция, където понятието "дерин девлет" означава тайна мрежа, включваща разузнавачи и военни, защитавала управляващата класа през 20-те години на 20 век. Подобни идеи са пуснали корени в Египет, където армията се е съюзявала с могъщи бизнес интереси, и в Пакистан, където разузнаването има голямо влияние.   При сегашната й употреба тази концепция е изменена и разширена, като се отнася по-скоро за една съпротивляваща се бюрокрация и регулаторен режим, а не за някакъв вид намеса на военните. Главният стратег на Тръмп Стив Банън отправя най-силните предупреждения, че президентът се натъква на съпротива от страна на дълбоката държава.   В единствената си публична реч след изборите Банън каза пред консерватори, че целта на Белия дом е "разрушаването на административната държава". Това отразява неговото убеждение, че голямото федерално правителство, с тежките си регулации, повече пречи на гражданите, отколкото да им помага. То също така повтаря често изразяваното от Банън мнение, многократно представяно в бившия му новинарски сайт "Брайтбарт", че световна властова структура, включваща държавни институции, манипулира икономиката.   Гингрич, който казва, че е обсъждал дълбоката държава с Банън, прави сравнения между опасностите от нея и сюжета от новия сезон на сериала "Вътрешна сигурност", в който се прави опит за сваляне на новоизбран президент със заговор, включващ разузнавачи от кариерата.   "Те се борят да запазят властта си", каза бившият председател на Камарата на представителите, който помоли репортер да не му издава какво се случва в двата епизода от сезона на "Вътрешна сигурност", които още не е гледал. Гигантското федерално правителство, включително неговите разузнавателни служби, има хиляди служители, които работят в него отпреди идването на Тръмп - смес от кариерни служители и такива, назначени при президентството на Барак Обама, а техните заместници още не са определени. Някои разгласяват пред репортери информация, включително деликатни документи, която дава критична оценка за президента.   Тръмп намеква, че тези останали на работа служители действат срещу него, дори предполага, че изтичанията на информация от разузнавателните служби напомнят за методите за оклеветяване, използвани от нацистка Германия. Попитан наскоро дали Белият дом смята, че има "дълбока държава, която активно работи за подкопаване на президента", Спайсър каза: "Не мисля, че би трябвало да е изненадващо, че има хора, които са се спотайвали в правителството през осемте години на предишната администрация, и може да са вярвали в този дневен ред и искат да продължат да го следват."   Водещият от "Фокс нюз" Шон Ханити, който има близки връзки с Тръмп, каза още в началото на предаването миналата седмица, че има "останали от времето на Обама правителствени чиновници от дълбоката държава, които горят от желание да унищожат този президент".   "Време е администрацията на Тръмп да започне да прочиства тези саботьори, преди да е станало твърде късно", каза Ханити.   Съюзниците на Тръмп отбелязват, че е нещо обичайно президентите да назначават свои верни хора, и припомнят решението на Ейбрахам Линкълн да махне южняците от федералната бюрокрация в навечерието на Гражданската война. В миналото правителството също е преживявало болезнени пристъпи на подозрителност към вътрешните хора - най-забележителен е случаят от 50-те години на 20 век, когато сенатор Джоузеф Маккарти започва лов на вещици, за да изкорени, както твърди, поддръжниците на комунизма, които според него се опитвали да саботират Вашингтон отвътре.   Експерти предупреждават, че нападките на Тръмп може да доведат до по-бързо подкопаване на вярата в държавните институции.   "Колкото повече той говори за заговор на някаква дълбока държава срещу него, толкова по-малко доверие ще имат хората към правителството", каза преподавателят по политология в университета "Сетън Хол" Матю Хейл. "Това е вредно за демокрацията."   Някои от съюзниците на Тръмп посочват, но без доказателства, че решението на Обама да остане във Вашингтон след напускането на поста е доказателство, че той оглавява съпротивата. Бившият президент беше казал, че ще остане в столицата на страната, докато най-малката му дъщеря завърши училище.   "Той е там с една единствена цел, а именно - да ръководи правителство в сянка, което напълно ще провали новия дневен ред", каза републиканецът от Пенсилвания и член на Камарата на представителите Майк Кели на проява в родния си район миналата седмица. По-късно неговата канцелария оттегли изказването.      По БТА.

Германия "условно" одобри молба на Анкара за отваряне на секции за референдума

http://www.cross.bg/germaniya-sektzii-april-1537610.html

/КРОСС/Германия даде "условно" одобрение на молба на Анкара за отваряне на секции на германска територия във връзка с предстоящия на 16 април референдум за конституционни промени в Турция. Това заяви говорителят на външното министерство на германската държава, цитиран от агенция Анадола. Представителят поясни, че властите са разрешили откриването на 13 секции, с което ще позволят на турските граждани да упражнят правото си на глас между 27 март и 9 април. Говорителят добави, че одобрението е условие за продължаване спазването на германските закони и регулации. Очакваме от турските власти конструктивно сътрудничество по време на подготовката и провеждането на гласуването в Германия, каза говорителят, който добави, че германското правителство си запазва правото да промени решението си в случай на нарушаване на германското законодателство. Той предупреди, че всяка обида към германската държава и нейните символи по време на предизборни мероприятия ще бъде наказвана в съответствие със закона. Около 3 милиона турци живеят в Германия. Половината от тях имат право да гласуват на референдума. Турските граждани ще могат да гласуват в 9 консулства и други четири секции между 27 март и 9 април. Германия обтегна отношенията си с Турция, след като няколко града не разрешиха провеждане на предизборни мероприятия с турски министри. Анкара обвини Берлин в "нацистки практики". Скандалът обхвана и Холандия.  

3Х3 изложба показва Южна Корея

http://www.moreto.net/novini.php?n=346507

3Х3 изложба, представяща духа на Изтока и Южна Корея през погледа на художничките Емануела, Гергана и Делица Цоневи представя варненската галерия „Ларго”, която се намира на улица „Хан Крум”8 от 22-ти март до 12-ти април, научи Moreto.

Бозайниците се смаляват, когато има глобално затопляне

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6116169

Бозайниците се смаляват, когато има глобално затоплянеБозайниците се смаляват, когато има глобално затопляне, установиха американски учени, цитирани от Асошиейтед прес и БТА. Анализирайки фосилизирани зъби от Уайоминг, учени от университета на Ню Хемпшир доказаха, че бозайниците, включително и най-ранните предшественици на приматите, са се смалили поне два пъти през историята на Земята,

За кокичетата, Яворов и зидарите (една съвременна приказка)

http://www.dnevnik.bg/ot_vas/chitatelski_dnevnik/2017/03/16/2935976_za_kokichetata_iavorov_i_zidarite_edna_suvremenna/?ref=rss


Нови плочи легнаха върху тревата пред къщата на Яворов в София. Онази къща, в която той е преживял драматичната си любов с Лора. Онази къща, където е прозвучал фаталният изстрел. Онази къща, която още пази материалните неща на поета. Нещата надживяват притежателите си...

В нощите на музеите, когато къщата отваря врати, по стълбите към втория етаж се извива върволица от млади хора. Стоят търпеливо в мълчание. Очакват да видят с очите си стаите, в които е живял поетът, разказал тъй...

Митко Кърнев и Звезди отново жури в Battle of the bands

http://offnews.bg/news/n_1/n_650040.html

След като бяха част от Battle of the bands на Kavarna Rock 2015-a, Митко Кърнев и Звезди ще се включат и в избора на групи за Midalidare Battle of the bands, който ще се проведе в рамките на фестивала в долината на виното, където на една сцена ще видим WASP, Gotthard, Dirkschneider и Doro. Към вече утвърдените български имена, ще се включи и вокалистката на румънската група AURA, която е определяна за най-добрия женски глас в северната ни съседка. „Много искахме да имаме и дама в журито и благодарим на Аура, че прие поканата ни. Сигурни сме, че изборът на тримата няма да е лесен, но ни очаква поредното приключение в търсене на яки банди“, споделят организаторите от изба Midalidare. Условия за участие в "Midalidare Battle of the bands": До 31 март 2017г. кандидатите да изпратят на е-mail: midalidare.bob@gmail.com - 2 или 3 авторски парчета, сред които поне едно трябва да бъде на английски език и изпълнение наживо ще бъде от полза. (условие е видеата да бъдат качени в YouTube) - да бъде приложена информация за групата – лице и мейл за обратна връзка - предпочитан град за кастинг (София, Пловдив, Стара Загора). - Бандата да може да изсвири минимум 30-минутен сет. По изпратените материали, ще се извърши предварителен подбор на групите. До 10 април 2017г. ще бъдат обявени класиралите се, както датите и местата на кастингите в посочените градове, където участниците ще трябва да представят на живо своя музикален потенциал. Квалифицираното жури ще излъчи 3 български групи, които ще влязат в битка с банди и от други страни още през първия ден на Midalidare - Rock In The Wine Valley.

Учени настояват да се ограничи продажбата на ибупрофен заради вредата от него

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6116149

Учени настояват да се ограничи продажбата на ибупрофен заради вредата от негоНово изследване, този път датско, потвърди връзката между болкоуспокояващото ибупрофен и повишения риск от увреждане на сърцето. Според проучването на Университета в Копенхаген, редовният прием на нестероидни противовъзпалителни средства, сред които попадат и други популярни медикаменти срещу болка със свободен достъп в аптеките,

Барабанистът на "Blur" Дейв Раунтрий пристига в България на 17 март

http://offnews.bg/news/n_1/n_650039.html

Барабанистът на "Blur" Дейв Раунтрий пристига в България по покана на клуб "Терминал 1" на 17 март. Дейв Раунтрий ще покаже, че освен невероятен барабанист е и страхотен DJ в клуба от 22:00 ч. Във вечерта на 17-и март, в която милиони по цял свят отбелязват националния ирландски празник, превърнал се в световен повод за всеобщо веселие, публиката в София ще има удоволствието да се наслади на уменията на Дейв зад грамофоните. Музиката на британеца е вдъхновена от незабравимите парчета на "Blur", в магнетичен микс от електронен саунд и брит поп инструментали. Малцина знаят, че през 2009 г. Дейв се дипломира като адвокат във Ватерлоо, а три години по-късно получаваи професионална квалификация. Дейв също е активист на Лейбъристката партия, като се изправи катокандидат през 2007, 2008 и 2010 г. Интересите му далеч не се изчерпват дотук. През последните години 52-годишният британец композира и филмова музика, като има видно участие във филмите WhiteIsland 2016 и MoFarah: NoEasyMile. Билети за събитието се разпространяват в мрежата на Eventim.bg на цени от 7 лв. на предварителна продажба. Толкова ще бъде входът и на самата дата и място. Каси: щандовете на Eventim на ул. "6-ти септември" и в The Mall, Office 1 Superstore, OMV, Orange Center, Orange.bg, Usit Colours, Билетен център НДК, Строежа, Български пощи, Вастелс България, Каса Арена Армеец, Технополис, Duende Travel София, книжарница „Бард“, книжарница „На спирката“, както и онлайн през сайта на компанията. Броят на билетите е ограничен, интересът към този момент е силен, поради което се препоръчва се предварителното им закупуване.

Герджиков: Хан Тервел изгради първите гранични войски в Европа

http://www.mediapool.bg/gerdzhikov-han-tervel-izgradi-parvite-granichni-voiski-v-evropa-news261388.html

"През 2017 г. Европа е заплашена от миграционна вълна, а 1300 години по-рано, през 717 г. хан Тервел побеждава арабските нашественици, като по този начин спасява Византия, Европа и собствената си млада държава. Хан Тервел по онова време изгражда първите гранични войски на европейския континент, които да го бранят от нежелани пришълци", заяви служебният премиер Огнян Геджиков.   "Преди 1300 години България не е била член на Шенген, но е опазила Европа, сега също не сме, но сме готови да бъдем, за да охраняваме нашия общ дом Европа", коментира премиерът по време на публична дискусия за бъдещето на Европа.    "Ние сме средно голяма европейска страна, със стабилни финанси и напредваща икономика, с прекрасни възможности за инвестиции, природата е великолепна, хората са будни и творчески настроени", посочи той.

"Долитат избиратели от Турция" - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6116161

"Долитат избиратели от Турция" - виж оживялата карикатура на Ивайло НиновАнимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо". Всяка седмица очаквайте нова оживяла карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Вижте предишни

Две седмици остават за ползването на данъчната отстъпка от граждани и фирми

http://www.mediapool.bg/dve-sedmitsi-ostavat-za-polzvaneto-na-danachnata-otstapka-ot-grazhdani-i-firmi-news261387.html

Приходната агенция напомни, че остават две седмици за ползването на отстъпка в плащането на данъците от гражданите и фирмите, ако декларират по електронен път доходите си до края на март. С 5 процента се намалява данъкът за довнасяне от физическите лица, внесли годишната си данъчна декларация по електронен път. Лимитът на отстъпката е 1000 лв. Допълнително условие е да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията, както и да внесат целия размер на данъка за довнасяне до 2 май 2017 г. Тогава изтича срокът за подаване на декларацията и внасяне на подоходния данък. Досега 11 хиляди физически лица са заявили ползването на отстъпката от 5%. Общо подадените декларации от граждани в цялата страна са 90 000. Фирмите, подали декларациите си до 31 март, ще ползват приспадане на данъците от 1 процент, но също не повече от 1000 лв. Тази отстъпка обаче е валидна, само ако и данъкът е внесен до крайния срок за обявяване на приходите, който също е 31 март 2017 г. От Националната агенция по приходите (НАП) напомнят, че срокът за подаването на декларациите за облагане на доходите тази година изтича на 2 май 2017 г. (30 април е в неделя, а 1 май е почивен ден). Най-лесно и бързо формулярите могат да се подадат по електронен път, без електронен подпис. За целта е необходим ПИК, който се издава безплатно в офис на НАП. Информация за попълване и подаване на данъчни и осигурителни декларации и внасяне на суми към бюджета може да се получи на телефона на НАП 0700 18 700 на цената на градски разговор или в сайта на НАП. 

Най-ужасяващите звездни пластични операции (галерия)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6116143

Най-ужасяващите звездни пластични операции (галерия)В стремежа си да запазят по-дълго телата и лицата си млади, някои звезди отиват в такива крайности, че няма връщане назад. Малко инжекция тук или там, лек разрез със скалпела първо надясно, после наляво... В началото може и да започва невинно, но накрая суетата е тази, която поръчва музиката. От време на време красотата се превръща във фарс.

Жалбите на потребителите са се увеличили двойно за 5 г.

http://www.dnevnik.bg/biznes/potrebiteli/2017/03/16/2936002_jalbite_na_potrebitelite_sa_se_uvelichili_dvoino_za_5_g/?ref=rss


През последните 5-6 г. жалбите до Комисията за защита на потребителите са се увеличили близо два пъти. През миналата година броят им е 21500. Това съобщи председателят на регулатора Димитър Маргаритов, цитиран от пресцентъра на институцията.

"Това означава, че хората са по-активни, по-добре информирани, защото човек обикновено се обръща за защита към дадена институция, когато знае, че има право на това и когато в повечето случаи се е опитал да си помогне сам, но не е успял",...

Лидерът на ПЕС Сергей Станишев свика работна група за Бялата книга на Юнкер

https://www.24chasa.bg/novini/article/6116140

Лидерът на ПЕС Сергей Станишев свика работна група за Бялата книга на Юнкер Работна група на най-високо ниво от всички европейски партии-членки бе създадена по време на среща на президиума на ПЕС в Берлин тази седмица. Целта на групата е да оформи позиция на европейските социалисти за бъдещето на ЕС на база на Бялата книга на Юнкер. Създаването й е по идея на председателя на ПЕС Сергей Станишев в желанието му левите да

Не убивайте мечтата

http://www.mediapool.bg/ne-ubivaite-mechtata-news261386.html

"Със "София тех парк" започва нов етап от развитието на България по пътя на иновациите. Общата работа и усилията на държавата, образователните институции и бизнеса могат да върнат България на световната карта на високотехнологичните и иновативни държави." С тези думи президентът Росен Плевнелиев реже лентата на първия високотехнологичен парк у нас през декември 2015 г. След изтичането на президентския му мандат през януари 2017 г., той вече има има офис именно там. По думите му това се е оказало единственото свободно място, което му предложили от областната управа. В центъра на София не се намерило подходящо свободно. Помещението от 192 кв.м е разположено в лабораторния комплекс на "София тех парк". В него има 11 лаборатории оборудвани със супер техника, включително най-мощния 3D принтер на Балканите. За съжаление, все още ги няма учениците, студентите и учените, които да дадат живот на техниката и сградата в терсене на нови непознати технологии, лекарства и материи. Засега единственото работещо помещение е офисът на Росен Плевнелиев. Въпреки квадратурата му, не изглежда особено голям. Има само две помещения – кабинет и стая за сътрудниците му. Стегнал го е за два месеца, нали разбира от тези работи, както сам отбелязва. Негово дело е първият бизнес парк в София, чийто успех го прави публично разпознаваем и води до покана от страна на Бойко Борисов да оглави строителното министерство в първото му правителство през 2009 г. Тогава Плевнелиев стана популярен като министъра на "трите магистрали", които днес вече са факт – "Люлин" (край София), "Тракия" (София - Бургас) и "Марица" (Пловдив – ГКПП "Капитан Андреево"). През 20011 г. той вече спечели президентските избори, издигнат като кандидат от ГЕРБ. Мечтата "София тех парк" Плевнелиев ни допуска да надникнем в офиса му след иновативен форум в сградата "Джон Атанасов" в "София тех парк", организиран от британското посолство у нас. Не крие, че му е болно от разразилия се скандал между шефа на "Уолтопия" Ивайло Пенчев и ръководството на държавната компания. Плевнелиев е човекът, който навремето убеди Пенчев, че си струва да инвестира в "София тех парк". Преди седмица обаче бизнесменът в открито писмо обяви, че ръководството на парка "яко се е провалило". Бившият държавен глава е идеологът на създаването на високотехнологичния парк и негов "патрон". Признава, че реализацията на проекта се бави. Казва, че технологичният парк не е просто сгради, а голямото предизвикателство е да изпълни мисията си. За това е нужно да има поне един университет в парка – частен или държавен и инвеститори, казва Плевнелиев. За него е необяснимо защо се бавят проектите на "Аутомотив Клъстер", VMware, "Телелинк" и редица други компании, които са заявили своите намерения отдавна. Показва зоните за развитие, които чакат инвеститорите. Все още голяма част от терена от 300 дка стои празен и пуст. Старите военни бараки в едната му част са все още там. Вероятно има спорове около оценката на имотите и цената, която Министерството на икономиката трябва да плати на Министерството на отбраната и това да бави инвестиционните намерения, допуска Плевнелиев. Държи да уточни, че по никакъв начин не се меси в работата на "София тех парк". Няма и отношение към ръководството на парка, дори не се е срещал с него. "Не е дошъл да ми каже добър ден, г-н президент", казва Плевнелиев за освободения вече директор Иван Симеонов. Отбелязва обаче, че навсякъде по света е представял проекта, който ще отвори нови хоризонти за България. Довел е лично 15 президенти и премиери във форума "Джон Атанасов". Вярва, че един ден "София тех парк" ще се изпълни с живот и ще е платформа младите да останат в България. За това "нека не убиваме мечтата си за индустрията на бъдещето", призова Плевнелиев. Магистралната каска и германският президент В новия си кабинет среща министри, политици и граждани. Има голяма маса, удобен диван, срещу който е разположена голяма плазма и разбира се бюро, зад което е библиотеката. На централно място в нея е разположена "История славянобългарская" на Паисий Хилендарски, но не оригиналът. Там са и Библията, и книги на различни езици. Голяма част заемат снимките със световни лидери – с бившия президент на САЩ Барак Обама и съпругата му Мишел, с бившия британски премиер Дейвид Камерън, с кралица Елизабет ІІ, с френския президент Франсоа Оланд. Снимка с руския държавен глава Владимир Путин няма. По време на цялото си управление Плевнелиев нееднократно предупреждаваше за руската заплаха, апетитът й към Балканите и разделянето на Европа. За това "ето на тази снимка съм убеден европеец. Всеки държавен глава има ключова реч и моята беше в Европейския парламент", казва Плевнелиев, държейки снимка на фона на европейското знаме. Особено скъпа му е снимката с президента на Германия Йоахим Гаук. Това е човекът, който първи разбира лично от Плевнелиев, че няма да се кандидатира за втори президентски мандат. "Държа ми ръката пет минути пред германските медии. Беше много мило", казва Плевнелиев. Показва и снимката с бившия държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър, с когото са имали дълъг спор. Кисинджър бил на мнение, че настъпва нова Студена война, а тезата на Плевнелиев била, че идва Студен мир и смята, че е прав. Отбелязва, че е първият и единствен засега държавен глава, който не си е взел нищо от "Дондуков" 2. Оставил е дори ордените, с които е награждаван. "Единственото, което взех, е тази каска, с която строих българските магистрали. Тя ми донесе късмет. Тази каска дори и президент ме направи", казва с усмивка Плевнелиев. Фондацията и книгите От офиса си в технологичния парк ще ръководи и фондацията си - "Развитие за бъдещето". "Ще се фокусирам върху три думички, наричам ги вълшебни, - мир, образование и иновации. Ще подпомагам идеи, които ще донесат устойчив мир, добро образование и иновации", казва Плевнелиев. Отдал се е и на писането на книги. Пише три едновременно, едната от които на английски. Едната е задължителна за всеки държавник и е с работно заглавие "Президент в трудни години". В нея ще са ключови речи, като тази пред Европейския парламент, и послания от мандата. Втората книга ще е личното му послание към българския народ. За нея ще използва записките, които си е водил, докато е бил държавен глава. Изписал е "седем дебели тефтера". "Не е важно как влизаш в политиката, а как излизаш", казва за довиждане Плевнелиев. Смята, че е бил успешен президент. "Получавам огромно призвание, дори не съм го очаквал", казва той.

Търновалийски: Нужна е активна държавна политика за подкрепа на българските производители

http://www.cross.bg/turnovaliiiski-listata-obrazovatelnata-1537609.html

/КРОСС/Среща с работниците и мениджърския екип на „Искра" ООД община Първомай имаха Георги Търновалийски, водач на листата на БСП за България за област Пловдив и кандидатите Манол Генов и Виолета Христодулова и Николай Митков. На срещата представителите от левицата се ангажираха още в първите дни на мандата на следващото народно събрание да инициират законодателна инициатива за защита на българското производство. Създаване на фонд „Индустрия" с начален капитал от 500 млн. лв. за дялово финансиране на предприятия, изпълняващи определени критерии: десетгодишна стратегия за създаване и развитие на индустриални мощности на пазарен и регионален принцип, бяха част от ангажиментите на кандидатите.От своя страна от ръководството на предприятието препоръчаха да се спазват законите и въпреки, че сме част от отворения европейски пазар да се намери начин да се спре вносът на дъмпингови цени на суровини и материали не само в отрасъла, в който те работят- пасмантерията, но и във всички останали. Според Търновалийски това е проблем не само за предприятията, но и за фиска, тъй като вносът на ниски цени не само подбива българското производство, но и не допринася достатъчно за приходите в бюджета. „За да защитим българския производител и работните места в регионите трябва да се стимулира производството и износът на българска продукция

Директорът на 52-ро училище иска специализирани училища за тежко агресивни деца

https://www.24chasa.bg/novini/article/6116130

Директорът на 52-ро училище иска специализирани училища за тежко агресивни децаПсихолозите в училищата работят с всички деца, не само с проблемните. Това обяви в предаването „Тази сутрин” по bTV Данко Калапиш, директор на 52 ОУ в столичния квартал „Бояна”, където на 24 февруари почина 11-годишната Габи след ритник в корема от съученик.  Калапиш отказа да коментира поведението на момчето, което е ритнало Габи с мотива,

Герджиков готви план за влизане в "най-интимния кръг" на ЕС

http://www.mediapool.bg/gerdzhikov-gotvi-plan-za-vlizane-v-nai-intimniya-krag-na-es-news261385.html

България трябва да даде ясен знак, че иска да влезе в предверието на еврозоната - ИЕРЕМ 2 и да има план за влизане в този най-интимен кръг на ЕС, призова служебният премиер Огнян Герджиков.   "Затова е необходима политическа воля, допълни той.    По-рано служебният премиер обясни, че не смята за реалистично до края на мандата му България да подаде молба за така наречената "чакалня" на еврозоната, но се е заел с подготовката на процедурата.   В четвъртък Герджиков за пореден път обяви, че има намерение, ако след изборите не бъде излъчено редовно правителство, да номинира български еврокомисар.   България трябва да се реформира заедно с ЕС   Той коментира, че България трябва да участва активно в дебата около предложените от председателя на Европейската комисия Жан Клод Юнкер пет концепции за развитие на Европа след Брекзит.   "ЕС е многопластов, затова и отговорът на въпроса каква Европа искаме не може да бъде даден изведнъж и наведнъж. България трябва да участва в анализа на предложените сценарии със своя критичен прочит какво печелим и какво губим от всеки модел", добави Герджиков по време на публична дискусия.   Според него българското председателство ще бъде времето, в което всички дискусии, идеи и проекти по Бялата книга ще търсят общо европейско решение.   "Искам Бялата книга да се разглежда не само като път за реформа на ЕС, но и като път за реформа на България", коментира премиерът и призова парламентарните сили да сключат пакт да не променят екипите за подготовка на българското председателство.   България вече се противопостави на предложението за "Европа на много скорости" и се обяви за запазване на кохезионната политика. Герджиков от своя страна защити визията си за федерация.   Премиерът посочи, че си представя бъдещето на Европа като „Съединени европейски щати“ и допълни, че целта трябва да е обединена Европа, но обединена в многообразието.   Евроскептиците са обречени на гибел   "Когато говорим за ядро и периферия, това е разговор не за география, не борба за печалба, това е разговор за собствените ни амбиции, за готовността да ускорим развитието си, за отговорността ни към българските граждани, които неизменно заявяват подкрепа за европейското ни членство", посочи Герджиков.    По думите му всеки политик, който дръзва да говори срещу европейското обединение, е обречен на политическа гибел.   "Финансово стабилни творци"   Огнян Герджиков отбеляза, че, погледнато географски, сме в периферията на ЕС, но заемаме възлово място.   "Ние сме средно голяма европейска страна, със стабилни финанси и напредваща икономика, с прекрасни възможности за инвестиции, природата е великолепна, хората са будни и творчески настроени", посочи той.   Служебният премиер направи исторически паралел и каза, че спиралата на човешкото развитие бележи парадоксална повтаряемост. През 2017 г. Европа е заплашена от миграционна вълна, а 1300 години по-рано, през 717 г. хан Тервел побеждава арабските нашественици, като по този начин спасява Византия, Европа и собствената си млада държава. Хан Тервел по онова време изгражда първите гранични войски на европейския континент, които да го бранят от нежелани пришълци.   Преди 1300 години България не е била член на Шенген, но е опазила Европа, сега също не сме, но сме готови да бъдем, за да охраняваме нашия общ дом Европа, коментира премиерът.   ЕС винаги е съществувал на много скорости, посочи още Герджиков и даде пример шенгенското споразумение и еврозоната. Той отбеляза, че Европейският съюз е запазена марка на мира и интеграцията.   България притеснена за кохезионната политика   Ресорният вицепремиер за организацията на ротационното българско председателство на ЕС Деница Златева от своя страна, коментира, че то е "национална кауза и не бива да го превръщаме в разменна монета между различни политически субекти".   Златева посочи, че се надява и ще настоява един от първите документи, които ще приеме следващият парламент, да бъде декларация във връзка с българското председателство на ЕС, с която да се гарантира приемственост. Тя отбеляза, че служебното правителство е запазило екипите, които са работили по неговата подготовка, създадени по време на предишния кабинет.   Първоначални анализи на сценариите за развитие на ЕС вече са направени от постоянното ни представителство, каза служебният вицепремиер.   Като държава членка, която е заложила и сред приоритетите на председателството си продължаване на социалната и икономическа конвергенция и запазване на кохезионната политика, е притеснително, че в някои от сценариите този наш приоритет никъде не се вижда, коментира тя.

Отчитат постоянно влошаване на безопасността на движението

http://www.moreto.net/novini.php?n=346504

Последните пет години състоянието на безопасността на движението непрекъснато се влошава. Това каза по време на пресконференция Димитър Ганев, председател на Обществения съвет по безопасност на движението. Той представи Бяла книга за състоянието на безопасността на движението по пътищата, в която се правят анализи и се посочват основните проблеми за безопасността на движението у нас.

Как змия изяжда змия

https://vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/kak-zmiia-iziazhda-zmiia-6066726

Обикновено хищниците се насочват към по-малки и по-слаби животни за плячка, но кралските змии не спазват това правило

Проведе се обучение на Секционните избирателни комисии

//dariknews.bg/regioni/sliven/provede-se-obuchenie-na-sekcionnite-izbiratelni-komisii-2010529

Обучение на членовете на Секционните избирателни комисии се продене днес в Нова Загора . В началото главен инспектор Васил Василев от Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението запозна присъстващите с необходимите превантивни действия, които трябва да се предприемат, с цел нормално

Б. Абазов: "Борбата с бедността и демографската криза са приоритет за ДПС"

//dariknews.bg/regioni/ruse/b.-abazov-borbata-s-bednostta-i-demografskata-kriza-sa-prioritet-za-dps-2010528

Борбата с бедността и демографската криза са приоритетни за ДПС в следващото Народно събрание. Това заяви в интервю за Дарик водачът на русенската листа на Движението за права и свободи Бюрхан Абазов. „Това може да се постигне чрез стимулиране на инвестициите, което да доведе до увеличаване на икон

Варненска болница осъди здравно неосигурен пациент, който не платил за лечение

//dariknews.bg/regioni/varna/varnenska-bolnica-osydi-zdravno-neosiguren-pacient-kojto-ne-platil-za-lechenie-2010531

Варненската университетска болница „Света Марина” осъди здравно неосигурен пациент, който не е заплатил лечението си. Той постъпил за лечение през октомври миналата година и след като бил излекуван, напуснал здравното заведение, без да плати дължимата сума. 

С решение на Районния съд

Реката, която получи статут на юридическо лице (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/rekata-koiato-poluchi-statut-na-iuridichesko-lice-snimki-2010533

Новозеландската река Уонгануи, която е третата по големина в страната и се почита от местното маорско племе, получи от парламента статут на юридическо лице и вече ще бъде третирана от закона по същия начин като компаниите, съобщиха ДПА и АФП.

"Тя ще е юридическо лице

Янев: Имаме план за реакция, ако бъде прекратено споразумението за бежанците на Турция с ЕС

//dariknews.bg/novini/bylgariia/ianev-imame-plan-za-reakciia-ako-byde-prekrateno-sporazumenieto-za-bezhancite-na-turciia-s-es-2010539

България ще отговори адекватно, ако Турция отправи искане представители на нейното правителство да посетят страната ни във връзка с предстоящия през април референдум в югоизточната ни съседка. Това коментира пред журналисти на военния полигон в Нов

Кандидатът за народен представител от БСП Кольо Милев получи подкрепа от военно патриотичните организации

//dariknews.bg/regioni/sliven/kandidatyt-za-naroden-predstavitel-ot-bsp-kolio-milev-poluchi-podkrepa-ot-voenno-patriotichnite-organizacii-2010536

Категорична подкрепа получи кандидатът за народен представител от БСП Сливен ген. Кольо Милев от петте военно патриотични организации в Сливен. Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Съюза на ветераните от войните, Дружеството „Военноинвалид” и Тракийското дружество „Лазар Маджаров” из

Големи фирми-изкупвачи на тютюн напускат българския пазар, кризата в сектора се задълбочава

//dariknews.bg/regioni/kyrdzhali/golemi-firmi-izkupvachi-na-tiutiun-napuskat-bylgarskiia-pazar-krizata-v-sektora-se-zadylbochava-2010538

Някои от основните фирми изкупвачи на тютюн напускат българския пазар, задълбочава се тенденцията към спад в тютюнопроизводството. Това каза земеделският министър проф. д-р Христо Бозуков в Кърджали, където участва в работна среща, организирана от местната структура на КРИБ, на тема "Основни земеде

Microsoft спира поддръжката на Windows Vista

https://news.bg/business/microsoft-spira-poddrazhkata-na-windows-vista.html

Клиентите на системата няма да получават софтуерни актуализации

Кърпене на дупки предизвика задръстване по Аспарухов мост

http://www.moreto.net/novini.php?n=346505

Работници започнаха да изрязват част от асфалта в началото на Аспаруховия мост заради аварийни кърпежи на дупки. Ремонтните работи обаче бързо образуваха задръствания по пътното съоръжение в посока от центъра на града към квартал "Аспарухово", научи Moreto.

S.A.R.S. с концерт в Маймунарника това лято

http://offnews.bg/news/n_1/n_650036.html

Популярната банда S.A.R.S. ще пристигнат отново в София в края на лятото, по покана на Строежа. Събитието ще се състои на 26 август 2017 г., събота - на открито в Борисовата градина, в клуб Маймунарника. Сръбската поп-рок група традиционно изнася по един голям лайв годишно у нас и има щастието да се радва на огромен интерес. През последните години бандата регистрира няколко гостувания на същата локация, събирайки по над 2000 души, а през 2015-та, също в Маймунарника, достигна разпродаване на абсолютно всички пуснати в обръщение 2500 билета. Миналата година S.A.R.S. бяха хедлайнери на втората вечер на Kavatsi Beach Festival, отново постигайки подобен успех. В тази връзка и очаквания висок интерес и този път, организаторите препоръчват възможно най-ранното закупуване на билети! Те вече се разпространяват в мрежата на Eventim.bg и са на промоционална цена до 1 април 2017 г. S.A.R.S. са сред най-актуалните и активно действащи банди от Балканите. Често техните концерти в региона са посещавани от хиляди фенове, включително покривайки капацитета на арените в Сърбия и Хърватска, достигайки посещаемост от над 10 000 души. В актива си имат множество гостувания в Европа, а наскоро дори осъществиха турне в Австралия. Бандата има зад гърба си шест студийни албума, като ежегодно вади аудио- и видео-продукция от 2009-та насам, а сред най-известните им песни, някои от които гледани по десетки милиони пъти в Youtube, се нареждат Perspektiva, Lutka, Buđav Lebac, Klinka, To Rade, Mir i ljubav и много други. И тази година, подобно на начина, стандарта, по който Строежа организират събитията си в Маймунарника, специално ще бъдат предприети нужните за очакваното качество и комфорт мерки и подобрения – допълнително сценично оборудване, повече барове и хигиенни съоръжения, както и улеснен пропусквателен режим. Билетите са на цени от 20 лв. до 1 април, регулярни от 25 лв. след тази дата, 30 лв. на самата дата и на място. Каси: щандовете на EVENTIM на ул. "6-ти септември" и в The Mall, Office 1 Superstore, OMV, Orange Center, Orange.bg, Usit Colours, Билетен център НДК, Строежа, Български пощи, Магазин "На тъмно", Escape Room Mentalist, Вастелс България, Каса Арена Армеец, Технополис, Duende Travel София, книжарница „Бард“, книжарница „На спирката“, както и онлайн през сайта на компанията.

Австрия: Турция няма място в ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6116107

Австрия: Турция няма място в ЕСАвстрийският министър на външните работи Себастиян Курц заяви, че Турция не може да стане член на ЕС. Според него на Анкара трябва да се предложи споразумение за добросъседство, за разлика от други страни на Балканите, за които перспективата за членство трябва да бъде запазена, предава БГНЕС. В документа за реформите в ЕС,

Няма да разследват Тони Блеър за войната в Ирак

http://www.cross.bg/bleur-irak-voiinata-1537608.html

/КРОСС/Бившият министър-председател на Обединеното кралство Тони Блеър няма да бъде подведен под отговорност за подвеждане на английския парламент по време на Войната в Ирак през 2003 година. Комитетът по публична администрация потвърди, че г-н Блеър няма да бъде въвлечен в ново разследване по въпроса дали е, или не е, подвел парламента. Единствено изключение ще се направи, ако бъдат открити "нови и актуални" доказателства. От Комитета добавиха още, че воденото от сър Джон Чилкот проучване не е дало "достатъчно основание" за провеждането на подобно разследване. Блеър стана особено непопулярен след излизането на доклада на комисията „Чилкот", която разследваше включването на Великобритания във войната в Ирак, което стана по време на мандата на Блеър. През юли миналата година комисията заключи в своя доклад, че Великобритания е влязла във войната в Ирак „преди да са изчерпани мирните решения за разоръжаване" на иракска армия от оръжия за масово поразяване. „Условията, в които е било взето решението, че е имало правна основа за британска военна операция, са били твърде неудовлетворителни", заяви тогава председателят на комисията Джон Чилкот. В доклада се посочва също, че година преди началото на войната в Ирак Блеър е обещал на тогавашния американски президент Джордж Буш, че ще бъде с него „каквото и да се случи"

Smallman и Иван Шопов с нов клип от Руши Видинлиев

http://offnews.bg/news/n_1/n_650032.html

За първи път в 16-годишната си история, родната етно/ембиънт алтърнатив рок група Smallman заснема официален видео клип към своя песен. Избраната композиция е Fenix от издаденото в края на миналата година EP „Inner Oceans", създадено съвместно с електронния артист и продуцент Иван Шопов, когото познаваме и под псевдонимите Бalkansky, Cooh или Drum Kid. Видеото е естественото продължение на много успешнияТе проект между артистите. Мини албума стана любим за много българи, а двата им съвместни концерта бяха напълно разпродадени.  Продукцията ще бъде заснета пък от един от най-любимите български изпълнители, който също така е автор, актьор и режисьор - Рушен Видинлиев. Снимките стартират след броени дни в няколко локации. В завършен вид клипът ще бъде представен официално на 13 април в съвместен концерт на Smallman и Иван Шопов в клуб Терминал 1. Лайвът ще бъде повод музикантите да представят премиерно и чисто нова песен. Създаването на новия клип бележи нов творчески подход в работата на Smallman. Във вечерта на 13 април не само ще видим за първи път видео продукция на най-високо равнище. Присъстващите ще добият усещане за едно почти театрално шоу с изцяло нова сценична и светлинна режисура, зад която от началото на 2017 г. стои новият екип от сценични професионалисти на групата. И това не е всичко – целият концерт на 13 април ще бъде заснет с няколко камери като се очаква материалът да бъде издаден впоследствие на концертно DVD. Билети за събитието вече могат да се закупят в мрежата на Eventim онлайн тук и партньорските обекти.

Започна "Денят за акции" на БФБ-София

http://econ.bg/Новини/Започна-Денят-за-акции-на-БФБ-София_l.a_i.739079_at.1.html

Служебните министър на икономиката и заместник-министър на енергетиката Теодор Седларски и Константин Делисивков заедно с ръководствата на Българска...

Нов протест подготвят бивши миньори от мини "Бобов дол"

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/nov-protest-podgotviat-bivshi-miniori-ot-mini-bobov-dol-235773/

Причината е неизпълнение на поетия ангажимент от ръководството на мината за изплащане на заплати

Започна "Денят за акции" ва БФБ-София

http://econ.bg/Новини/Започна-Денят-за-акции-ва-БФБ-София_l.a_i.739079_at.1.html

Служебните министър на икономиката и заместник-министър на енергетиката Теодор Седларски и Константин Делисивков заедно с ръководствата на Българска...

За пациенти с рак: Безплатни консултации с топ онколог от чужбина

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6115992

За пациенти с рак: Безплатни консултации с топ онколог от чужбинаДоц. д-р Солей Байрактар, специалист по хематолия и медицинска онкология с натрупан опит в едни от най-успешните онкологични болници в света, ще гостува в България на 31 март. Пациенти с рак ще имат възможността да се консултират безплатно с доц. Байрактар в София, която пристига у нас по покана на Здравен информационен център „Медикъл Караджъ“,

Турски министър заговори за "свещена война" в Европа

https://www.actualno.com/europe/turski-ministyr-zagovori-za-sveshtena-vojna-v-evropa-news_599755.html

Напрежението между Турция и Европа започва да става все по-силни след резултата, който се получи на провелите се вчера (15 март) парламентарни избори в Холандия. С особено силен език продължава да си служи турският външен министър Мевлют Чавушоглу. Той предупреди, че "съвсем

Автобуси и мигранти на границата с Турция по изборите?

https://vesti.bg/bulgaria/avtobusi-i-migranti-na-granicata-s-turciia-po-izborite-6066727

Изявлението му е на фона на изявления от турска страна за възможно спиране на споразумението с ЕС за мигрантите

Очакват автобуси и мигранти на границата по изборите

https://vesti.bg/bulgaria/ochakvat-avtobusi-i-migranti-na-granicata-po-izborite-6066727

Изявлението му е на фона на изявления от турска страна за възможно спиране на споразумението с ЕС за мигрантите

Ема Уотсън, Миша Бартън и Аманда Сайфрид завеждат дела за пиратски снимки в интернет

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6116102

Ема Уотсън, Миша Бартън и Аманда Сайфрид завеждат дела за пиратски снимки в интернетЕма Уотсън, Миша Бартън и Аманда Сайфрид вземат мерки срещу разпространението на пиратски снимки, някои от които със сексуален характер, въпреки волята им, съобщиха Ройтерс и Франс прес, цитирани от БТА. Британката Ема Уотсън - звездата от новия филм "Красавицата и Звяра", продуциран от "Дисни", възнамерява да заведе дело,

Първанов: Посланик Гьокче трябва да напусне страната ни

http://offnews.bg/news/n_1/n_650035.html

Партиите в България трябва да се обединят около осъждаща позиция по повод на намесата на Турция в изборния ни процес. Посланик Гьокче е персона нон грата и трябва да напусне страната ни.  Това заяви основателят на Алтернатива за българско възраждане и президент на България (2002-2012) Георги Първанов по време на представянето на листата на коалиция „АБВ – Движение 21“ в Кърджали. Той осъди остро опитите на нашата съседка да повлияе на изборния ни процес чрез явната си подкрепа за определена политическа сила. „Искам да ви обърна внимание върху един тежък дефект, който е без прецедент в новото време – грубата безпардонна намеса на съседна Турция във вътрешните работи в предизборния процес в България чрез подкрепата на една политическа сила – подкрепа, изразена на всички нива от посланика до най-високо държавно ниво в Турция. По времето, когато е съществувала Източна Румелия като васална област на Османската империя, не е имало подобна намеса в изборите. Тогава българските партии са си правили изборите както намерят за добре. Затова категорично настоявам за консолидация на всички български партии за отпор на тази намеса на няколко различни нива. Бих се радвал, ако водачите на листи на територията на Кърджалийски регион, а може би и в другите смесени региони, излязат с декларация, в която да отхвърлят подобни опити за намеса. Смятам също, че държавният глава трябва да свика съвещание във формата на Консултативния съвет по национална сигурност, с участието на партии, които той прецени, които да приемат обща позиция, консолидирана позиция и с тази позиция, осъждаща намесата на Турция в нашите вътрешни дела, ние да сезираме Европейския съюз, да изискаме единна европейска позиция по този въпрос“.  Георги Първанов разкритикува остро и поведението на турския посланик, който за пореден път си позволява да се намесва директно във вътрешнополитическите процеси в страната ни. „В моите очи турският посланик в София Сюлейман Гьокче е персона нон грата. Той трябва да напусне страната ни. Действията му отдавна надхвърлят добрия тон на дипломацията.Такива безобразия не е имало в цялата съвременна история на България.Този посланик работи против добрите отношения между страната ни и Република Турция. Секретните служби и компетентни органи трябва да преценят дали няма нарушаване на българското законодателство“.  Първанов коментира и предизборната кампания в страната „Това е най-странната предизборна кампания за тези 25 години, в които съм в политиката. През първата половината от кампанията двама лидери спореха дали и как да се явят на предизборен диспут, а през втората – изясняваме отношенията между един бивш премиер и една журналистка. Ако някои през тези три седмици е запомнил едно послание от така наречените основни партии, нека да го каже. Няма политика, няма сблъсък на идеи. Това е всичко друго, но не предизборна кампания, която да даде основание на милионите български избиратели да направят информиран избор“.  ИЗБОРИ 2017

Жител на Хасково е приет в болница след нападение на бездомни кучета

https://www.24chasa.bg/novini/article/6116090

Жител на Хасково е приет в болница след нападение на бездомни кучетаЖител на Хасково на възраст 73 години е бил приет в отделението по неврохирургия на местната болница след нападение на глутница бездомни кучета, съобщи ОД на МВР - Хасково. Сигналът за инцидента е бил подаден в 20,10 часа вчера. На място са били изпратени патрул на "Общинска полиция" и пеши наряд на полицията.

Ученици от интернат ограбили хранителен магазин в Русе

https://www.24chasa.bg/novini/article/6116086

Ученици от интернат ограбили хранителен магазин в РусеПетима ученици от интернат нападнаха и ограбиха магазин за хранителни стоки в Русе, съобщиха от ОД на МВР. Двама от тях на 15 години, един на 16 г., а другите двама - на 17. Младежите избягали от Възпитателно училище в град Завет. Достигайки до Русе, младите престъпници явно прегладнели и се опитали да се набавят пари,

Петър Куцаров: Притезки от вулята на Еркеч

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/xTZuTYIz9UQ/

erkech

Книгата ще бъде представена на:

05.04.2017 от 18,30 часа в Бургас, културен център „Морско Казино“, зала „Георги Баев“;

06.04.2017  от  18,30 часа  в  Поморие, читалище  „Светлина-1939“ /квартала/;

06.04.2017  от  12,00 часа  в  с. Козичино,  пенсионерски клуб;

07.04.2017  от 18,30 часа  в  Несебър, читалище „Месемврия -2015“.

За пръв път у нас успешно оперираха дете с над 100 градуса изкривяване на гръбнака

http://www.cross.bg/stela-implanti-detza-1537607.html

/КРОСС/За първи път в България лекари успешно оперираха дете с над 100 градуса изкривяване на гръбначния стълб. След тежката операция 5-годишната Стела вече е добре и е с цели 9 см по-висока. Стела се ражда с тежко генетично заболяване - "неврофиброматоза", което води до тумори в главния и гръбначния мозък. Родителите ѝ забелязват признаците години по-късно - когато вече е на 3 годинки, разказва БиТиВи. Започват изследвания и дори консултации с германски лекар. А с времето изкривяването на гръбнака се увеличава. Процедурите нямат ефект до момента, в който семейството не среща д-р Васил Яблански. Той е първият, който установява и казва на родителите, че детето има сколиоза. Доц. Яблански е оперирал вече над 100 деца с тежки изкривявания на гръбначния стълб. При всички тях обаче са нужни повторни операции заради растежа на тялото. С времето поставените в гръбнака импланти трябва да се коригират оперативно. "Ако бяхме използвали такава технология и при Стела, на нея й предстояха още 8 до 10 операции, за които тя да минава 1 или 2 пъти годишно", казва д-р Яблански. Ето защо операцията на Стела е уникална и първа по рода си в България. Лекарите ѝ спестяват допълнителните интервенции с помощта на нов вид импланти, които могат да се коригират неоперативно. По света иновативните импланти се прилагат на деца от 2014 г. Стела е първото българско дете с тях. Фондът за лечение на деца поема разходите за скъпите импланти

Брит поп политика: Дейв Роунтрий от Blur

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2017/03/16/2935940_brit_pop_politika_deiv_rountrii_ot_blur/?ref=rss


Трудно Дейв Роунтрий от Blur може да бъде описан с една или две думи – барабанист е на една от най-важните групи от 90-те години насам, политически активист и поддръжник на Лейбъристката партия, изявявал се е в полето на компютърната анимация и графика, а през миналото десетилетие завършва право и практикува като адвокат за няколко години. "Но не мога да говоря за работата си като адвокат, конфиденциално е."

Той също така е радиоводещ и DJ, което е поводът за първото му гостуване в...

"Двадесет и първият" - Роман за вечни и съвременни ценности

https://www.actualno.com/books/dvadeset-i-pyrvijat-roman-za-vechni-i-syvremenni-cennosti-news_599752.html

Какво свързва семействата на професор по аналитична семиология, машинен инженер и железничар от Скопие с македонска учителка, първия турски президент Кемал Ататюрк, американски лейтенант, едно еврейско и едно разбито американско семейство, скандалната американска певиц

Нов протест подготвят бивши миньори от мини "Бобов дол"

http://www.cross.bg/minyori-protest-bobov-1537606.html

/КРОСС/Бивши миньори от мини "Бобов дол" планират нов протест заради неизпълнение на поетия ангажимент от ръководството на мината след протести през януари. Тогава беше постигнато съгласие за изплащане, на четири вноски, на дължимите на съкратените миньори от Мини "Открит въгледобив" обезщетения и забавени заплати. Миньорите се оплакаха, че не са получили плащанията си, както и обещаните ваучери за храна.

Прокуратурата обвини директора на читалището в Добрич, че за 10 години го ощетила с 611 хил. лв.

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/03/16/2935970_prokuraturata_obvini_direktora_na_chitalishteto_v/?ref=rss


Окръжната прокуратура в Добрич предаде на съд председателя на народното читалище в града Юлия Стаматова. Тя е обвинена в престъпление по служба, което е продължило 10 години, като за този период са нанесени имуществените вреди в размер на 611 885.95 лв., уточняват от прокуратурата.

В периода между 2004 и 2014 г. тя трябвало да организира дейността на читалището, както и да контролира изпълнението на задълженията на фирма "Карина 90" ООД, с която читалището имало 4 договора за...

И вторият мигрантски указ на Тръмп беше блокиран

http://www.moreto.net/novini.php?n=346478

Федералният съдия Дерик Уотсън от Хаваите блокира временно новият имиграционен указ на президента Доналд Тръмп. Решението на магистрата идва няколко часа преди указа да влезе в сила. Директивата на президента предвиждаше 90-дневна забрана за влизане в страната на хора от шест страни с предимно мюсюлманско население (Иран, Йемен, Либия, Сирия, Сомалия и Судан) и налагаше 120 дни забрана за бежанци.

Инвестиционните метали поскъпват

http://econ.bg/Новини/Инвестиционните-метали-поскъпват_l.a_i.739077_at.1.html

Златото поскъпва значително в четвъртък сутринта като реакция на двудневното заседание на Федералния резерв на САЩ, на което регулаторът очаквано...

14-годишен е с комоцио в болница след удар от негов връстник в Монтана

https://www.24chasa.bg/novini/article/6116045

14-годишен е с комоцио в болница след удар от негов връстник в Монтана14-годишен е с комоцио в болницата в Монтана след удар от негов връстник, съобщават от ОДМВР – Монтана. На 15 март в дежурната част на ОДМВР - Монтана е получен сигнал, според който в общежитие на СОУ в гр. Монтана, намиращо се на Стадиона в областния град, около 21.00 часа 14-годишен от гр. Видин удря с юмрук в лицето 14-годишен от Монтана,

Марадона получи жълт картон за "Божията ръка" (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_650030.html

Легенарният Диего Армандо Марадона този път не успя да изиграе съдията. Аржентинецът получи жълт картон след опита си да повтори емблематичното си изпълнение от 1/4-финала Аржентина-Англия (2:1) през 1986 година. Марадона шокира публиката пресъздавайки на ситуацията, но този път справедливостта възтържествува по време на благотворителния футболен мач в Южна Корея, в който той участваше. Както е известно, Дон Диего закла англичаните с два гола - гола на века и измамата на века. вина има и нашият рефер Богдан Дочев, който беше страничен в легендарния мач. Той се случи точно откъм пеналта на британците, но проспа лъжата на Марадона.

К. Стайков: Прагматизмът на партиите доведе до намаляване на данъчните ставки

http://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/k-staikov-pragmatizmyt-na-partiite-dovede-do-namaliavane-na-danychnite-stavki-235761/

Когато ставките се намаляват, събираемостта започва да се увеличава и дава стимул на правителствата да продължат с тази политика, посочи експертът от ИПИ

SIRIUS-D - 100% натурални хранителни добавки възстановяващи тъканите в организма

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6116043

SIRIUS-D - 100% натурални хранителни добавки възстановяващи тъканите в организма 
Българско изобретение, подсилва и укрепва организма, възстановява тъкани и органи. Единствена, без аналог в света, подсилена и усъвършенствана формула на проф. Димитров! Без ГМО, глутен, консерванти, хормони, лактоза. Съдържа водоразтворими протеини на животинска основа, куркума, канела или ванилия.

Екипът на Роро Кавалджиев продължава неговата дейност

http://offnews.bg/news/n_1/n_650034.html

Екипът на Роро Кавалджиев продължава всички дейности, започнати и развити от ТВ водещия през последните години. Роро си отиде от този свят на 24 февруари след кратко боледуване. Първата стъпка към продължаване на гейминг дейността на Кавалджиев вече е в действие с организирането на мартенско издание на поредицата събития Gaming Knights. Събитието ще се проведе тази неделя в клуб Mixtape 5 в подлеза на НДК и ще продължи от 11 до 19 ч. Организаторите обещават, че ще направят всичко по силите си то да е на нивото, което Роро е изградил с близо тригодишната история на Gaming Knights и NEXT TV. „Ще има турнири, награди, музика и срещи с известни YouTuber-и, точно както той ни е учил“, обещават от екипа. Много от хората, продължаващи завета на Роро, са част от екипа от самото начало на NEXT TV, а някои – и отпреди това. Други пък са в проекта от едва 2 месеца, но и те са категорични, че чувстват водещия като дългогодишен приятел – от една страна заради неповторимите му дружелюбност и положителна енергия, а от друга – заради геймърските му предавания отпреди години в ММ и ББТ, с които израстна цяло поколение.

Номинацията за следващия български еврокомисар може да стане ясна след изборите

http://www.cross.bg/gerdzhikov-evropa-premierut-1537605.html

/КРОСС/България трябва да участва в дебатите за всички варианти за развитие на Европейския съюз. Тази позиция изрази премиерът Огнян Герджиков по време на дискусия за бъдещето на Европа. Той постави акцент в думите си върху нагона за противопоставянето между хората. По мнението му държавните образувания имат същия човешки нагон за противопоставяне. След Втората Световна война Европа осъзнава необходимостта за обединение, посочи Герджиков. Герджиков изтъкна бежанската криза, както и припомни как Хан Тервел спира арабските нашественици. Именно той създава първите гранични войски, които да бранят Европа от нашественици.Тогава не сме били в Шенген, но сме опазили континента. И сега пазим Европа, по думите на премиера. Според Герджиков Европейския съюз винаги е съществувал на много скорости. Той така е заченат, допълни той и посочи, че една от формите на различните скорости е Шенгенското пространство, друга е Еврозоната. ЕС обаче е запазената марка на обединението, подчерта премиерът. Той не иска да участваме в дебатите от гледна точка на това да сме против. На политическа гибел е обречен този, който се обяви срещу обединението, е мнението на министър-председател. У нас има прекрасни условия за инвестиции, имаме и хубава природа, и будна младеж, по думите на служебния премиер. Важна за България е Еврозоната и затова трябва да дадем ясен знак, че искаме да влезем в ЕРМ2. Трябва да покрием критериите за влизане в чакалнята на Еврозоната

Мамят с фалшиви евро в Пиринско

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/mamiat-s-falshivi-evro-v-pirinsko-2010510

Мамят с фалшиви евро в Пиринско, предупреждават от полицията.

На 14 март около 21.30 часа в районното управление в Гоце Делчев е получен сигнал за възникнал скандал в игрална зала. От пристигналите на място униформени служители е установено, че 20-годишният Д. К. от сатовчанското сел

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване