Thalloderma Shop
03/20/17 18:45
(http://www.klassa.bg/)

Почина най-старият милиардер в света

 Американският милиардер Дейвид Рокфелер е починал днес на 101-годишна възраст. Досега той бе най-старият милиардер на света, предаде Bloomberg.
Той е починал в понеделник от сърдечен удар в съня си в своя дом в град Покантико Хилс в щата Ню Йорк. 
Дейвид Рокфелер бе последният оцелял внук на основателя на корпорацията „Стандард Ойл“ Джон Д. Рокфелер - първият милиардер в САЩ. Дейвид 35 години управлява Chase Bank до оттеглянето си през 1981 година. Надживява всичките си братя и сестри - общо 5, и от 2004 г. е глава на семейството и най-възрастният член на фамилията. Според списание "Форбс" той бе най-възрастният милиардер в света, а според миналогодишната класация богатството му възлиза на 3,2 милиарда долара.
Миналата година Рокфелер се подготвяше за седма трансплантация на сърце.
Рокфелер дарява всяка година милиони на Харвардския университет, който е завършил, на Музея на модерното изкуство и за редица други каузи. Той е сред милиардерите, положили Клетва за дарение - инициатива, подета от Уорън Бъфет и Бил Гейтс за даряване на минимум 50 процента от състоянието за филантропия.
Дейвид Рокфелер е единственият член на фамилията Рокфелер, който е публикувал автобиография. Когато книгата му излиза през 2002 г., милиардерът споделя за "Ню Йорк таймс", че "просто му се е случило да води по-скоро интересен живот и че описаното в нея може да се стори интересно на собствените му деца и близки".
В друго свое интервю за сп. "Форбс" Дейвид Рокфелер казва, че никога не е приемал богатството си за даденост: "Имах чудесен живот. Убеден съм, че материалните блага могат да направят живота такъв. Но когато човек няма добри приятели и близки, които да ги е грижа за него, животът става празен и тъжен и материалните блага престават да бъдат важни".


Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване