Thalloderma Shop
03/21/17 05:21
(http://www.klassa.bg/)

3 от 4 жилища се купуват с ипотека

 

20-25 години най-предпочитаният срок на изплащане на борча

Поне 3 от 4 жилища се купуват с ипотечен кредит, смятат столични брокери и финансови експерти.

„Независимо дали се налага да се прибягва до теглене на заем за 10% или 20% от цената на купувания имот, много хора са принудени да го направят”, обяснява Тихомир Цаков от „Аристо”. Според него най-често за кредит се сещат, след като съберат някой лев и решат да купят нещо, но

 

после се оказва, че парите не им стигат.

 

„Много малко са купувачите, които са си направили точно сметката и знаят в детайли с какво разполагат. Същото важи и за хората, имащи необходимите пари, за да вземат избраното от тях. Това са основно купувачи от провинцията, предпочитащи да си осигурят сумата от продажба на други имоти”, смята брокерът. „Обикновено се тегли ипотека за нови или по-скъпи жилища”, пояснява той.

Младен Митов от „Явлена” смята, че около половината от апартаментите се купуват с жилищен кредит. „В момента предлагането на ново строителство е много малко и съответно това влияе на броя на кредитите, отпуснати за такива имоти. Не бива да се забравя, че банките финансират недовършени апартаменти едва след като сградата получи акт 15. Всеки решил

 

да купи нещо „на зелено” трябва да има пари за първоначалните

 

вноски, които строителят иска, докато успее да вземе ипотека”, припомня брокерът.

Според кредитния консултант Тихомир Тошев, раздвижването на пазара на жилищни заеми в последните месеци е сериозно. „60% от сделките в сегмента се реализират по този начин. Броят на купувачите на имоти се увеличава. Интересуват се дори хора, които не са подготвени и нямат достатъчно спестени собствени средства”, констатира той. „Това ще продължи до края на тази година или до средата на следващата. Вероятно пазарът на ипотечните кредити ще отбележи ръст спрямо 2016 г. с 15 и повече процента”, прогнозира Тошев.

По думите му средната сума на изтеглените ипотечни кредити за цялата страна се повишава и в момента е около 94 000 лв. За София е 112 000 лв.

 

Над 98% от ипотеките се сключват в левове.

 

„В евро вземат жилищни заеми само хората, които имат доходи в евро или са получили от банката много изгодна оферта. Изчезна интересът към заемите в други валути. Най-често се търси финансиране с ипотечен кредит между 80 и 90% от цената на имота. На второ място са хората, искащи кредит за 70-80% от стойността на жилището. Сроковете на договорите обикновено са между 20 и 25 години. В повечето случай с ипотечен кредит се купуват тристайни апартаменти. След тях по интерес са двустайните. Пазарът на ипотечното кредитиране обаче е активен само в най-големите градове на страната”, уточни Тошев.

 

Само 3% от българите са на свободен наем

 

В България и Румъния е най-нисък делът на хората, живеещи на свободен наем, твърди статистиката на Eurostat. В тези две страни хората, които живеят под наем, са между 2 и 3 на сто. Сред държавите-членки на ЕС най-много хора са на квартира в Швейцария - над 50% от населението, следвани от германците, датчаните и холандците.

Статистиката показва още, че около 40 на сто от населението на ЕС обитава апартаменти, малко над една трета живее в еднофамилни къщи и 25 на сто - в двуфамилни къщи.

В България и Румъния е отбелязан най-висок дял в притежаването на собствени жилища. Едновременно с това обаче хората в тези две държави са далеч от високото качество на жилищните условия според броя на стаите и хората, които ги обитават.

По наличие на елементарни санитарни условия се оказва, че около една пета от българите нямат вътрешна тоалетна в дома си, а 15% са в жилища без вана или душ. България се нарежда на трето място в Европа и по най-висок риск от загубване на жилището поради изпадане в бедност.

 

Гърция пуска имоти на онлайн аукцион

Гърция разработва онлайн платформа, позволяваща от всяка точка на планетата да се купуват имоти в страната, пише в. Катимерини. В момента правосъдното министерство на страната предава проекта за узаконяване на начинанието в парламента.

Все още не са известни подробности около интернет платформата, която ще играе ролята на посредник между потенциалните купувачи и собствениците на имоти в южната ни съседка. Според гръцкото издание всеки обект ще притежава визитка в сайта, съдържаща информация, интересуваща купувача: минимална цена на собственика, на която обектът може да бъде продаден на търг и реалните суми, които са готови да платят заинтересуваните от предложението купувачи.

Всеки купувач може да оферира своята цена за харесания имот, като тези данни ще бъдат автоматично предавани на собствениците. Собственикът на обекта ще може да анализира всички предложения на потенциалните купувачи, след което те ще бъдат приемани или отхвърляни. Крайната цена, при която продавачът на търга ще реши да продаде имота, ще се отбелязва във визитката на обекта.

Заключителният етап в този аукцион ще бъде плащането. По предварителни данни в случай на съгласие от страна на преводача парите трябва да бъдат преведени в 10-дневен срок.

На онлайн аукционите в Гърция ще се предлагат основно „проблемни“ жилища. По този начин ще се направи опит те по-бързо да бъдат реализирани. Според доклад на Alpha Residential Properties само през 2016 г. 10 500 имота в Гърция са били отнети от собствениците им заради невъзможност да изплащат ипотеките за тях.

 

Цените в Австрия скочиха с 39%

С 39% са се увеличили цените на имотите в Австрия след 2010 г., сочи индексът ImmoDEX, съобщава Prian.ru.

Сега средната цена на ново жилище с площ от 120 кв. м стигна 359 000 евро. Такъв апартамент излиза най-скъпо във Виена - около 471 000 евро, уточнява The Local. В Щирия подобен имот струва средно 301 000, в Бургенланд - 260 000, а в Долна Австрия – 338 000 евро.

Цените на вторичния пазар за последните 7 години са скочили с 35%. Най-евтино старо жилище от 230 000 до 290 000 евро може да купи в провинциите Бургенланд, Каринтия и Щирия. Във Форарлберг и Залцбург цените са 2-3 пъти по-високи.

Централната банка на Чехия ще може да ограничава ипотеките

Парламентът на Чехия гласува законова поправка, даваща право на националната банка на страната да ограничава отпускането на ипотечни кредити от финансовите учреждения в страната, пише 420on.cz. Причината за предприетата мярка е, че обемът на отпуснатите заеми за покупка на имоти вече надвишава 44 млрд. евро, което крие съществени рискове за стабилността на пазара в страната. Досега предписанията на банката относно ипотечното кредитиране имаха само препоръчителен характер.

 

 

Недвижимости за €4,9 млрд. купени в Лондон с мръсни пари

В последните години имоти за 4,9 млрд. евро са били купени в Лондон с мръсни пари, пише Daily Mail. Според изданието доходите на 40% от чуждите купувачи в британската столица са от корупция или са средства на фирми, регистрирани в офшорни зони. Мегаполисът край Темза е привлекателно място за мръсните пари от цял свят, сочи изследване на Transparency UK. Прекаленото търсене от чужденците вдига цените на имотите и кара жителите на Лондон да го напускат в търсене на по-евтини места за покупка на жилище на Острова.

Домът на Катрин Хепбърн се върна на пазара за $11,8 млн.

Домът, където актрисата Катрин Хепбърн умира през 2004 г. в малкото градче Олд Сейбрук в щата Кънектикът, се продава за 11,8 млн. долара, съобщава Prian.ru. Дотогава имотът е бил собственост на фамилията на холивудската звезда. Наследниците й го продават за 6 млн. долара. Къщата е площ от 780 кв. м и е изградена в колониален стил. Има 6 стаи, всяка с баня и камина. До дома има голямо езеро с частен плаж и частен пристан за лодки и хидроплани.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване