Thalloderma Shop
03/21/17 14:53
(http://www.clubz.bg/)

Служебният кабинет спира концесията на "Летище София"

Прекратяване на процедурата за отдаване на концесия на "Летище София" предлага служебният министър на транспорта Христо Алексиев. Той ще внесе предложението официално за решение в Министерския съвет утре или идната сряда, стана ясно от думите му на пресконференция днес.

Концесията на летището в столицата се подготвя отдавна, а една от целите на правителството на ГЕРБ беше приходите от сделката да отидат за оздравяване и закърпване на бюджета на БДЖ. Срокът за подаване на оферти беше удължаван няколко пъти, последно до 31 май тази година, но сега по всяка вероятност процедурата ще отиде в историята.

Мотивът на Алексиев - в критериите за оценка на офертите на кандидатите за концесионери се дава тежест на еднократното концесионерно възнаграждение – 55%.

„Доста сериозно са неглижирани показателите като инвестиции в летището – 15% и развитие на летището – 25%. Да не говорим за сигурност на летището – 5%. Това какво означава – държавата явно с тази концесия иска да получи едни къси пари, които ще отидат някъде и не се интересува от развитието на летището, макар че го предоставя на концесия за 35 години“, заяви министърът.

Той препоръчва още да се избере международен консултант, който да направи прединвестиционно проучване, свързано с развитието на летището. когато този анализ бъде готов, тогава трябвало да се прецени дали да се прави концесия или държавата ще управлява летището.



Според Христо Алексиев в момента "публичният интерен не е защитен", условията, заложени в концесионната процедура, ще доведат на практика до повишаване на летищните такси и съответно до отлив на трафик. По думите му вероятно таксите ще скочат с 20-25 млн. лв. Другият му аргумент, че процедурата е сбърката бе, че кандидатите за концесионери в Белград са 27, а у нас - едва 5.

Министърът, чиято работа досега е била свързана с железопътния транспорт, не одобрява идеята парите от летището да отидат в БДЖ.  

"Ние субсидираме един вид транспорт за сметка на друг – натоварваме един тип ползватели за сметка на ползвателите на друг транспорт. Това означава да се решава един проблем в сектор "Железници", като се създава друг проблем в сектор "Авиация", обобщи той.

От самото начало на обявяване на идеята за концесия на аерогарата в София от втория кабинет на Бойко Борисов от БСП са против. Те неколкократно са призовавали да се спре процедурата.
 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване