Thalloderma Shop
03/22/17 17:11
(http://www.klassa.bg/)

Кой , коя, кои останаха извън шайката

 Въпросът не е риторичен, а съвсем конкретен, след като, авторът на „Шайката” Антон Тодоров бе номиниран от Бойко Борисов за депутат от неговата партия. На избираемо място в листата е и друг негов яростен критик в миналото – Георги Марков. За има-нема половин година двамцата излизаха изхраченото по новозалюбения дълбоко от тях народен водач и великан във вся и всьо бат Бойко. Човек се пита защо ли първият „обърнал палачинката” – Яне Янев, е останал в сянка, но Борисов си знае как, кога и кого да извежда на преден план – ще има речовития Николай, който ще раздава шутове наляво и надясно в Народното събрание, ще има и свиреп разобличител като този Антон Тодоров. Документи по библиотеки и архиви – колкото искаш, момчето е работно, пък и вече няма никакви илюзии. Политическо салтомортале направи и Евгени Михайлов – отърколи се в турскосиньо при ДОСТ...
Ако искаш да ядеш бял хляб, трябва да си близо до Главния работодателоразпределител на Републиката. Работа престижна, но непосилна и затова по силите на малцина. Без грам ирония в този смисъл Главният работодател и разпределител е феномен – докато Костов, Симеон и Станишев изкараха по един мандат, а Орешарски половин, Бойко Борисов два пъти бе избран за премиер, по-вероятно е да успее за трети път. Оставката му след загубата на личната му партия ГЕРБ в президентските избори е гросмайсторски ход. От една страна, е разгневен и изморен от мрънканици на разните „реформатори” и „патриоти”, на които им се виждат маломерни раздадените им парчетата баница... От друга, Борисов е наясно, че е незаобиколимият фактор при конструиране на ново правителство. Цялата предизборна кампания затвърждава такъв развой – бившите му партньори в управлението показват, че няма да са претенциозни, Марешки е показал какво е готов да прави за бате си Бойко. Впрочем учудващи са високите проценти в социологическите проучвания за „реформаторите” и „патриотите”. „Реформите” на „реформаторите” доведоха България до най-бедната държава в Европа, те са ”винаги готов” за правителство начело с Борисов и е естествено да прелеят гласове към ГЕРБ. Ако „патриотите” запазят изборния резултат от президентския вот, това ще говори лошо за „матриала”. Вълната на „Атака” проправи пътя си към Народното събрание с риторика срещу Бойко Борисов, описван като човек от подземния мафиотски свят. Какво му стана, се питаха хорицата на Волен Сидеров, когато се изтъпани пред Събранието с декларация, че ще подкрепи Бойко Борисов, щото „го познавал лично”. Това поне за публиката бе и причината за разрива на Сидеров с Валери Симеонов. СКАТ създаде нова партия от патриоти и с познатите атаки лично към Борисов и партията му. Влязоха в парламента, а парламентарната им група подкрепи правителството на същия Борисов. Единствената достойна личност в НФСБ, който гласува срещу премиера – Велизар Енчев, бе прогонен от групата. 
Сидеров намали децибелите, а поотракалият се Симеонов просташки важничеше в парламента. След години на разменени тежки обиди двамата се съюзиха – интересът клати феса. Третият в „патриотичния „тризъбец” – Краси Каракачанов, с резултата в президентския вот заздрави Съюза. Съюз, който ще създава проблеми на Бойко Борисов – съюзниците са отворени на всички игри и хватки и разпределянето на баницата ще става все по-трудно. На обкръжение и обръчи, на изпълнители и подизпълнители. Да допълним с нови лица корицата на Антон-Тодоровата „Шайка” е невъзможна задача.
Но да преминем вляво. Може би пък някой да ни обясни как БСП ще се бори срещу Паралелната държава. Да не е само Георги Гергов, че това ще стане като оня гаф с генерал Решетников. Корнелия Нинова няма право на редуване на силни ходове с въздухарска риторика стил „бат` Бойко”. Паралелната държава, како (или драга), е самата ни държава, в която БСП отдавна е един от разрушителите. Впрочем БСП има последен шанс най-сетне да се раздели с елементарната партизанщина и да заработи за народа. 
Това означава, че няма да се приказват глупотевини като как да се реформира съдебната система, защото е ясно, че не поредицата от (досегашните) закони може да промени нещата, а измитането на системата от корумпирани прокурори, съдии и адвокати. Трудно, но постижимо. Става дума за избор не шуробаджанашки, а селекция от умни, честни и достойни българи. Само такива хора могат да превърнат в реалност досега нереализирани програми. Впрочем партиите ни са еманация на амбициозната посредственост, последователните парламенти и правителства са израз на 40% сегашна фактическа неграмотност. Използването на действителния интелектуален елит на България е някакво табу за дребните тарикати, които са в ръководствата на партиите. БСП не прави изключение и затова включването на интелектуалци като водаачи на листи се посреща от левите симпатизанти с акламации. Тези бели лястовици ще бъдат следени с голям интерес от всички интелигентни хора в страната – дали проф. Христов и другите не само ще констатират, но и ще предлагат верните решения. 
За съдбата на Корнелия Нинова и обкръжението й няма да бъде решаваща изборната победа или участие в правителство. Нинова се утвърди като председател на партията с няколко верни хода с пламенна риторика срещу Бойко и ГЕРБ. Това обаче е съвсем недостатъчно, тя може да успее за себе си, партията и народа си, като покаже, че има смелостта да се противопостави на сегашния корупционен модел на управление на страната ни. Има шанс, защото цялата политическа върхушка и не мисли да сменя корупционния ни модел – кожата на българина да се щави от долу до горе – от селския и градския кмет до върховете на управлението. За да се пребориш с този модел, е нужна лична и гражданска смелост и безупречно досие – Корнелия Нинова може би е права, че Бойко Борисов изпитва страх, защото е наясно колко безкомпромисно трябва да се действа. Ала когато си част от статуквото, си е за страх. БСП в парламента и извън него с делата си трябва да докаже, че не е в Шайката, че ще назовава нещата с истинските им имена. Да изкара лицата от Задкулисието на сцената, за да изчезне и паралелната държава. Това иска народът! Ако столетницата остане само с призивите и лозунгите в следващия парламент, ще бъде на изкуствено дишане. 

Захари Николов

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване