Thalloderma Shop
03/24/17 07:06
(http://www.klassa.bg/)

Веселина Кацарова: Най-тъжното е, че светът става все по-несигурен

 „Най-тъжното е, че след случилото се пред парламента в Лондон светът става все по-несигурно място за живеене.Никой не знае кое и къде е сигурното място. Хората загубиха възможността да контролират нещата.Станах на 51 години и нямам сигурност в Цюрих, където живея, не зная какво ще ми се случи в Мюнхен или Париж.Знаете, че миналото лято в Инсбрук станах жертва на нападение от страна на мигранти. Не е толкова важно , че аз лично пострадах физически, колкото това, че започнахме да свикваме с подобни ситуации. Аз лично започвам да се чудя как да обяснявам на 18-годишния си син си какъв е смисълът да се живее, как трябва да се продължи напред...“, заяви в Стара Загора мецосопрано №1 в света Веселина Кацарова.

Тя призна, че е напълно объркана от случващото се, струвало и се абсурдно на всяка улица да има по един въоръжен полицай.

По думите й , поне засега заливащото ни насилие все още не се отразява пагубно над изкуството и творците, но за съжаление твърде малко хора си дават сметка, че например музиката е средство ...за лечение. Кацарова призова хората, които имат тежки депресивни състояния да отделят малко от времето си и да отидат на опера.Да се отдадат на мелодиите, да се отърсят от стреса и страха. Тя сподели , че през годините е получавала съвсем конкретни признания от свои почитатели, които са признавали, че нейни изпълнения са ги извадили от стреса.

„Светът става все по – самотен. Имаме все повече възможности за контакти, а в същото време все повече се затваряме в себе си...“, коментира световноизвестната оперна прима и призна, че след като наскоро си направила профил във Фейсбук се натъкнала на хейтъри. Нищо, което я заварило съвсем неподготвена и я ужасило.

„За съжаление тук, в България не можем да си позволим да поканим на сцените си знаменити изпълнители. Причината е повече от прозаична – нямаме онази финансова възможност , която други страни имат.Защото хонорарът на една звезда е от 13 до 20 000 евро на спектакъл.Във Виенската щатсопера топкашето е 13 500 евро, в Мюнхен е 16 000 евро...

Аз мога да говоря с някои от колегите, но всеки си има цена и изисквания. Мога да говоря с една Ана Нетребко, тя вероятно няма да ми откаже, но ще поиска да дойде със съпруга си Юсиф Айвазов. Колко ще струва това гостуване и какво ще прави трупата, чийто бюджет ще е свършил. Според мен трябва да вървим стъпка по стъпка...“

Веселина Кацарова призова наред с конкуренцията в артсредите да се развива и взаимопомощта. За да оцелеят културните институци, за да могат творците да се развиват.

Певицата изрази радостта си, че за пръв път от 1988-а година отново ще излезе на софийската сцена на 18 октомври в операта „Дон Карлос“, където ще влезе в ролята на принцеса Еболи.Там тя ще направи песенна вечер и майсторски клас само с млади български изпълнители.

На 6 юли, в самото навечерие на рождения си ден тя ще пее за пръв път в родната си Стара Загора, като ще се включи в премиерата на „Кармен“ , която режисьорът Огнян Драганов ще постави на стадион „Берое“.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване