Жалби пречат на въвеждането на единната система за туристическа информация

http://www.cross.bg/baltova-tyrizma-stela-1539010.html

/КРОСС/ Жалби пречат на процедурата за въвеждане на единната система за туристическа информация. Това обяви служебният министър на туризма Стела Балтова, предава БНТ. Системата е разработена заедно с Националния статистически институт и се очаква да заработи през септември. Една от положителните й страни, според Балтова, е, че тя ще даде възможност за изсветляване на сивия сектор в бранша. Единната информационна система ще осигури обратна връзка за бранша. Отделен регистър ще имат хотелите и Министерството на туризма, от своя страна те ще бъдат свързани с общините, Националната статистика, НАП, МВР. Създаването на системата е свързвано с Обществени поръчки, които обаче се обжалват в Комисията за защита на конкуренцията. Министър Балтова обясни, че още с встъпването си в длъжност е заварила жалби, за които и до момента няма отговори. Стела Балтова - служебен министър на туризма: Към днешна дата за съжаление нямаме никакъв отговор в резултат, на което не мога да предприема никакви действия.Подготовката на летния сезон обаче върви по план. 31 март е крайният срок, когато ще стане ясно колко плажа ще останат без стопани. За момента към повече от 100 плажа все още няма проявен интерес. Процедурата за даване под наем на "Нов плаж Балчик" е повторно обявена заради нарушения. Започнати са търгове за наем на още 6 големи плажа

Партиите вдясно ще се прощават с емблематични офиси

https://www.actualno.com/politics/partiite-vdjasno-shte-se-proshtavat-s-emblematichni-ofisi-news_602687.html

СДС няма право да запази централата си на „Раковски“ 134. Под въпрос е и дали ДСБ може да остане в своята на „Кърниградска“. Това обяви пред Агенция "Монитор" областният управител на София Диана Тонова на база резултатите от парламентарния вот. Реформаторският бло

Борисов се похвали пред ЕНП с четири поредни победи над ПЕС

http://www.mediapool.bg/borisov-se-pohvali-pred-enp-s-chetiri-poredni-pobedi-nad-pes-news262035.html

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се похвали пред конгреса на Европейската народна партия (ЕНП) в Малта, че е постигнал четири поредни победи на изборите в България над ПЕС и президента й Сергей Станишев. "Предизвикахме предсрочните избори, за да потвърдим силата на ГЕРБ. За да продължи европейската и пронатовска политика", заяви бившият премиер, цитиран от партийния си пресцентър. Той не пропусна да благодари на лидера на ЕНП Жозеф Дол за подкрепата му към ГЕРБ преди парламентарните избори в неделя. По думите на Борисов победата на партията му има голямо значение за Стария континент. "От едната страна на България е Черно море и Крим, от другата е Турция. От другата страна е Скопие, което толкова време не може да създаде правителство и Косово. Затова считам, че победата на ГЕРБ има голямо значение за Европа и нейните външни граници", обобщи той, подчертавайки, че управлението му е постигнало "3.6% икономически ръст, 14 млрд. фискален резерв, 7% безработица, 27% външен дълг, 0% инфлация и бюджетен излишък". "Европа се справи изключително добре с икономическата криза. Мисля, че е много важно, ние сме на границата с Турция и Черно море, имахме най-добре защитена граница, но при влизане в ЕС трябваше да я махнем, сега благодарение на европейските финанси отново я имаме. Но нека мигрантите да ги държим далеч, бежанците нека да минават легално през пропускателните пунктове", заяви още Борисов.  Междувременно лидерът на ЕНП Жозеф Дол и eврокомисарят по миграцията и вътрешните работи Димитрис Аврамопулос посочиха, че очакват ГЕРБ бързо да състави кабинет и той отново да поеме премиерския пост.  "Очаквам с нетърпение да вземеш мястото на премиер на България, защото твоята помощ винаги е била важна по време на европейските съвети. Сигурен съм в твоите сили и възможности", казал Дол на Борисов, цитиран от пресцентъра на ГЕРБ. "Горд съм с твоята победа и съм радостен, че се завръщаш на европейската политическа сцена, където имаме нужда от твоята помощ в името на европейските граждани", е посочил и Аврамопулос, съобщават от ГЕРБ. На среща със зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, Аврамопулос е припомнил за отпуснатите 320 милиона лева за охрана на външната граница на ЕС при втория кабинет "Борисов".

Шефът на ЕС Доналд Туск поздрави лично Бойко Борисов за победата на изборите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6144682

Шефът на ЕС Доналд Туск поздрави лично Бойко Борисов за победата на изборитеПредседателят на Европейския съвет Доналд Туск поздрави лично председателя на ГЕРБ Бойко Борисов за изборната победа над социалистите в неделя. Двамата разговаряха по време на Конгреса на Европейската народна партия в Малта. Доналд Туск заяви, че победата на ГЕРБ е радостна новина за всички европейски лидери,

Садят дръвчета край Варна за Седмицата на гората

http://www.moreto.net/novini.php?n=347594

Над 100 фиданки ще бъдат засадени край Варна за Седмицата на гората, научи Moreto.net. Инициативата започва на 1 април от 10 часа. Сборният пункт е на паркинга до входа на парк "Златни пясъци". Организаторите, сред които и представители на РДГ и Държавно горско стопанство - Варна, са подготвили за децата истински празник в гората с много изненади.

Helloween идва в България със супер турнето Pumpkins United

http://www.clubz.bg/52231-helloween_idva_v_bylgariq_sys_super_turneto_pumpkins_united

КУЛТУРА хелоуин

Легендарната германска метъл банда Helloween включи България в своето световно турне Pumpkins United, съобщи zrock.bg. На една сцена отново ще видим емблематичните бивши членове – китариста Кай Хансен и вокала Михаел Киске.

Общо на сцената ще излязат седем музиканти. Сред тях настоящият певец Анди Дерис и китаристът Саша Герстнер - по този начин за първи път в България ще могат да бъдат чути всички песни в оригиналния им вид.

Иначе "обединените тикви" - Pumpkins United" ще са Михаел Киске, Кай Хансен, но и Михаел Вейкат - китара, Маркус Гроскопф - бас, Анди Дерис - вокал, Саша Герстнер - китара и Даниел Льобле - барабани.

„Изключително сме щастливи, че можем да предложим това преживяване на българските фенове. За първи път ще имаме шанса да видим тази група в оригиналния й състав, което не се е случвало над 20 години. Подготвяме и още една изненада за феновете на рок музиката в България“, споделят организаторите от Bulgarian Live Music.

Идеята за това турне се ражда през 2015 г., когато групата стига до извода, че е време за нова глава в славната им история. „Да свирим песни на Helloween с Unisonic винаги е било приятно завръщане и усещане, но да свирим в оригиналния състав, и с Анди, ще бъде нещо наистина специално“, споделя Киске.

Турнето ще стартира на 28 октовмри в Бразилия и ще мине през Латинска Америка, Европа, Азия и САЩ. Очакват се много изненади и близо 3 часа музика с най-големите хитове на групата.

„Прекарахме си страхотно по времето на 'Hellish Rock' 1 & 2, но сега със сигурност ще удвоим преживяването“, разказва Хонсен, а Маркус Гроскопф допълва - „Със сигурност ще има песни, които не сме свирили от много време и дори такива, които никога не сме.“

Концертът на Helloween ще се проведе на 14 декември от 19:00 часа в столичната зала „Арена Армеец“. Билетите са в продажба в мрежaта на Eventim в цялата страна.

Първите 200 билета са на промоционална цена от 50 лева (правостоящи), след това регулярните ще са 60 лева (правостоящи) и 70 и 80 лева за седящи места.

Андрей Делчев, Българската петролна и газова асоциация: Олигополът не е забранен

http://www.cross.bg/delchev-nyama-gorivata-1539009.html

/КРОСС/ "Освен че няма картел при горивата, няма и монопол". Това заяви за NOVA Андрей Делчев от Българската петролна и газова асоциация, след като Комисията за защита на конкуренцията обяви в сряда, че няма картел при горивата. Становището идва, въпреки че допреди няколко месеца Комисията твърдеше, че има категорични доказателства, че шест вериги бензиностанции са договаряли цените си и че те ще бъдат глобени. Той коментира обвиненията на бизнесмена Веселин Марешки с думите: "Няма монопол. Има олигопол, който не е забранен. Това е, когато на върха на бизнес веригата има няколко фирми, които имат преобладаващ пазарен дял, но те са конкуренти". Делчев даде следното обяснение за по-ниските цени на горивата в бензиностанциите на Марешки: "Това е комбинация между потенциални данъчни измами и некачествени горива".  

България е страната с най-много жертви на пътни инциденти в ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6144677

България е страната с най-много жертви на пътни инциденти в ЕС
ългария е страната с най-много жертви от пътни инциденти през 2016 година. Това показват данните на Европейската комисия, информира Би Ти Ви. Българският червен кръст (БЧК) организира семинар на тема „Подобряване на безопасността на движението в населените места". Ще се обсъждат практики и решения за намаляване на смъртността по пътищата с 50%.

“Аеросмит” отлага турнето си заради нов албум

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6144377

“Аеросмит” отлага турнето си заради нов албумГрупата “Аеросмит” отложи турнето си в Северна Америка, което щеше да е тази есен. Причината е, че записва нов албум, съобщи “Контактмюзик”. “Искаме да си дадем време да свършим нещо. Определено имаме материал за нов албум, ако не и два. Но ще видим как ще потръгне”, каза китаристът Джо Пери. Отмененото турне беше обявено като последно за групата.

Енергийният регулатор ще обсъди поскъпването на тока от април

https://www.24chasa.bg/novini/article/6144680

Енергийният регулатор ще обсъди поскъпването на тока от априлНа открито заседание Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще обсъди поскъпването на тока от април. Предстоящото поскъпване ще е с около 1%. Увеличението е извънредно и се налага заради увеличението на цената на природния газ с 29,64% от 1 април 2017 г. Това съобщи Фокус. Значителното поскъпване на природния газ ще се отрази върху

Цитат на деня: Предизвикахме предсрочните избори, за да потвърдим силата на ГЕРБ

http://www.dnevnik.bg/citat_na_deniia/2017/03/30/2944623_citat_na_denia_predizvikahme_predsrochnite_izbori_za/?ref=rss


"Предизвикахме предсрочните избори, за да потвърдим силата на ГЕРБ. За да продължи европейската и пронатовска политика."

Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в изказването си на конгреса на Европейската народна партия (ЕНП) в Малта, цитиран от пресцентъра на партията. "Постигнахме 3,6% икономически ръст, 14 млрд. фискален резерв, 7% безработица, 27% външен дълг, 0 инфлация и бюджетен излишък", продължи да изброява Борисов и посочи, че предстои...

Хавай оспори и втория указ на Тръмп за мигрантите

http://www.cross.bg/ykaz-trump-havaii-1539008.html

/КРОСС/ Американски федерален съдия в Хонолулу - столица на островния щат Хавай, продължи за неопределено време действието на предишното си решение за блокиране на ревизирания указ на президента Доналд Тръмп, който забранява влизането в САЩ на хора от шест предимно мюсюлмански страни, предаде Ройтерс. Съдия Дерек Уотсън трансформира предишното си решение за временно блокиране на президентския указ в предварителна съдебна заповед по дело, заведено от щата Хавай, срещу указа на Тръмп с мотива, че той е неконституционен и налага дискриминация по религиозен признак. Вторият указ на Тръмп бе издаден на 6 март и имаше за цел да заобиколи юридическите проблеми, възникнали с предишния от януари, който предизвика хаос по летищата по света и протести. Първият указ бе спрян със заповед на съдия от щата Вашингтон през февруари. Тръмп твърди, че забраната, която иска да наложи, е продиктувана от съображения за националната сигурност.    

Цитат на деня: Щом няма монопол при горивата, Марешки може да се концентрира върху олигопол

http://www.dnevnik.bg/citat_na_deniia/2017/03/30/2944621_citat_na_denia_shtom_niama_monopol_pri_gorivata/?ref=rss


Сега като няма картел и монопол при горивата, Марешки може да се концентрира върху олигопол.

Това заяви пред "Нова телевизия" председателят на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев. Той уточни, че олигопол е, когато на върха на бизнес пирамидата има няколко конкуриращи се фирми с преобладаващ дял от продажбите, който е между 40 и 60%.

Повече от интервюто на Андрей Делчев четете тук.

Тежка катастрофа взе жертви в САЩ

http://www.cross.bg/tezhka-kolko-katastrofa-1539007.html

/КРОСС/ Тежка катастрофа с 12 жертви в Съединените щати. Челно са се сблъскали пикап и автобус на Баптистката църква в Тексас. Ицидентът е станал на около 120 километра западно от Сан Антонио. В автобуса са пътували 55 души, които се връщали от почивка. До момента не е ясно колко от жертвите са пътници в него, и колко в пикапа. Полицията разследва причините за катастрофата.  

Съдия на Хаваите блокира и втория указ на Тръмп

https://www.24chasa.bg/novini/article/6144662

Съдия на Хаваите блокира и втория указ на ТръмпАмерикански федерален съдия в Хонолулу - столица на островния щат Хавай, продължи за неопределено време действието на предишното си решение за блокиране на ревизирания указ на президента Доналд Тръмп, който забранява влизането в САЩ на хора от шест предимно мюсюлмански страни, предаде Ройтер цитирана от БТА.

Затварят Дунав мост 2 за ремонт

http://www.cross.bg/sredstva-zatvaryat-most-1539006.html

/КРОСС/ Затварят Дунав мост 2 при Видин-Калафат за кратко днес. Съоръжението ще бъде затворено за преминаване на превозни средства в интервала от 13:00 до 15:00 часа заради ремонтни дейности. Превозните средства ще трябва да изчакат приключването на работата или да ползват граничният пункт на ферибота Оряхово-Бекет.  

ЦИК обявява мандатите в новия парламент

http://www.cross.bg/parlament-obyavi-zaradi-1539005.html

/КРОСС/ Официално обявяват коя партия колко места ще получи в новия парламент след предсрочния вот в неделя. Централната избирателна комисия ще обяви оконачателното разпределение на мандатите между партиите и коалициите в 44-ия парламент. До момента две политически сили обявиха, че ще искат преразглеждане на резултатите от изборите - ДОСТ, заради условията за гласуване в Турция и блокадите по границата, и АБВ, заради регистрацията на ВОЛЯ. Най-късно до 2 април ЦИК ще трябва да обяви официално и имената на новите 240 народни представители.  

Само за ден пенсионери от Бургас дадоха 21 хил. лв. на измамници

http://offnews.bg/news/n_1/n_651474.html

Само за един ден пенсионери от Бургас са се разделили с общо 20 550 лв., които са дали на телефонни измамници. на 29 март в полицията в града са постъпили жалби от няколко пострадали възрастни хора, съобщават от пресцентъра на ОДМВР-Бургас. Около 12.00 часа в сряда в Районно управление – Средец е получено съобщение от 79-годишна жена от Средец за това, че станала жертва на телефонна измама по класическата схема "оказване на съдействие на полицейски служители при задържането на телефонни измамници". Жената поставила  сумата от 6 900 лв. , която поставила в найлонова торбичка и закачила на входната врата на дома си.  Около 16.30 ч. същия ден в Районно управление – Карнобат е получено съобщение от 79-годишна жена от Карнобат за това, че станала жертва на телефонна измама по същата схема за сумата от 1 000 лева . Жената постави парите в торбичка, която поставила до контейнер за смет на улица "Кооперативна". След това пенсионерката се прибрала в дома си и получила ново обаждане с указание да зареди с ваучер за 10 лв. определен телефонен номер. Жената заредила исканата сума и след като премислила цялата ситуация, установила че е измамена и алармирала полицейските служители.  По същото време в Пето Районно управление – Бургас е получено съобщение от 81-годишна бургазлийка от бл. 55 в к-с "Изгрев" за това, че станала жертва на телефонна измама по същата схема. Жената се простила с 10 000 лв. , която поставила в найлонова торба и хвърлила през терасата на жилището си.  Втори сигнал е подаден в същото полицейско управление. Този път жертвата е 82-годишна жена от кв. "Черно море". Тя съобщила, че е дала на измамници 1 950 лева . Парите също били поставени в найлонова торба, която жената хвърлила през терасата на жилището си.  Около 15.35 часа във Второ Районно управление – Бургас е получено съобщение от 67-годишна бургазлийка за това, че от апартамента ѝ в бл. 7 в к-с "Братя Миладинови" е откраднато портмонето ѝ със сумата от 700 лв. В портфейла имало и лични документи и три дебитни карти.

Външно се гласи да похарчи близо 5 млн. лв. за самолетни билети

http://www.moreto.net/novini.php?n=347617

Обществена поръчка за вояжи на стойност 4,8 млн. лв. с ДДС за закупуване на самолетни билети, обяви Министерство на външните работи. Ведомството, водено от служебния министър Ради Найденов, е обявило поръчката преди по-малко от седмица, като прогнозният брой на билетите за служебни пътувания е 4 500, в рамките на 3 години.

Русия има петрол за 30 години, бъдещето е в нов добив в Арктика

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/03/30/2944566_rusiia_ima_petrol_za_30_godini_budeshteto_e_v_nov/?ref=rss


Руските компании разполагат с петролни резерви за не повече от 30 години и шансът да се открият нови находища е да се навлиза в дълбокия Север. Това заяви министърът на енергетиката Александър Новак на международния форум "Арктика - територия на диалог" в момент, когато президентът Владимир Путин и министърът на отбраната Сергей Шойгу бяха на посещение на архипелага Земя Франц Йосиф на 1000 км на север от северните брегове на страната.

Новите технологии за...

Акценти в пресата

http://www.cross.bg/bolnichniya-informatziya-razsledvanite-1539004.html

/КРОСС/ В-к "Сега" акцентира върху становището на Комисията за защита на конкуренцията, че няма картел при търговията с горивата. В пълен разрез с предишни изявления, комисията се съгласява с възраженията на разследваните вериги и на Българската петролна и газова асоциация. Вместо да наложи глоби, комисията забранява на компаниите да обменят информация помежду си. Не е ясно как ще се следи обаче за спазването на наложените условия, а и самите наказания са направени по предложение на разследваните фирми, уточнява публикацията. От днес работодателите ще имат достъп до информацията от Електронния регистър на болничните листове, съобщава "Стандарт". Новата услуга на Националния осигурителен институт дава информация за датата на издаване на болничния, периода на временна неработоспособност, датата на постъпване на данните в Електронния регистър и актуалния статус на болничния лист. 6 млн и 100 хил. лева са приходите от ловен туризъм в България през 2016 г. Това показват данните на Изпълнителната агенция по горите, цитирани от "Труд". Приходите са генерирани от около 1400 чуждестранни гости.    

"Патриотите" искат министерства, но без "извънредни претенции"

http://www.mediapool.bg/patriotite-iskat-ministerstva-no-bez-izvanredni-pretentsii-news262034.html

Коалицията между ВМРО, НФСб и "Атака" – "Обединени патриоти", ще настоява да има свои министри, за да подкрепи бъдещ кабинет на ГЕРБ, обяви лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов пред БНТ. "Ако ние постигнем съгласие и се стигне до една обща програма за управление - да, смятам, че е разумно и необходимо ние да имаме своите министри. А в кои сфери? Не искам да предпоставям нещата, защото ако отсега изброя нещо, може да се изтълкува едва ли не като някаква претенция. Ние някакви извънредни претенции нямаме. Ние имаме претенции към това да бъдат решавани конкретни въпроси", казва Каракачанов. Като основни теми за "патриотите", лидерът на ВМРО посочи повишаване на пенсиите, намаляване на битовата престъпност, развитието на икономиката и решаването на демографската криза. По думите му участието на коалицията във властта не било самоцел, а само срещу конкретна програма за управление. Каракачанов потвърди тезата на колегата си от НФСБ Валери Симеонов, ченай-успешната формула за стабилен кабинет би била широка коалиция между ГЕРБ, БСП и "патриотите", но уточни, че е скептичен, че това е възможно сега. "Ясно е, че към момента трудно може да се постигне едно мнозинство в парламента или едно правителство между ГЕРБ, БСП и ОП – не са узрели просто някои от партиите в България за търсене на подобно мнозинство и подобно правителство", отбеляза лидерът на ВМРО. Лансираната от Симеонов идея за широка коалиция засега провокира единствено припомняне от БСП за изявлението на лидера на партията Корнелия НИнова от изборната нощ, че социалистите няма да се коалират с ГЕРБ. По повод информации, че Красимир Каракачанов може да стана председател на 44-ото Народно събрание в отсъствието на Цецка Цачева, която засега не получава депутатски мандат от листата на ГЕРБ, лидерът на ВМРО заяви, че този въпрос не е бил обсъждан по време на преговори.

17 души са загинали при атентат в Багдад

https://www.24chasa.bg/novini/article/6144660

17 души са загинали при атентат в Багдад17 души загинаха, а повече от 60 други бяха ранени, след като атентатор самоубиец взриви натъпкания си с експлозиви камион на пътен контролен пункт в иракската столица Багдад, предава БНТ. Никоя групировка досега не е поела отговорност за взрива, но подобни атаки в района обикновено се свързват с действията на джихадистите от "Ислямска държава".

Излъгани варненци дават на прокуратурата адвокат Марияна Стоянова

http://www.barometar.net/88225/

В редакцията на www.barometar.net се оплакаха варненци мамени в продължение на години от адвокат Марияна Лилиянова Стоянова. Според потърпевшите през 2011 г. тя обещала на Петя и Иван Пееви да заведе дело срещу застрахователна компания за неизплащане на обезщетение, при възникнал пожар в механа притежавана от семейството. Адвокат Стоянова взима 32 000 лв. адвокатски хонорари […]

Заради пръстовия идентификатор може да последва лавина от дела срещу НЗОК

https://www.actualno.com/healthy/zaradi-prystovija-identifikator-moje-da-posledva-lavina-ot-dela-sreshtu-nzok-news_602686.html

Напълно възможно е болниците, които трябваше да закупят устройства заради идеята на бившия здравен министър Петър Москов за въвеждане на пръстов идентификатор, да започнат да търсят обезщетения и по съдебен път от Националната здравна каса (НЗОК). Припомняме, че Върховния

Около и след обяд ще завали дъжд, високо в планините и сняг

http://www.cross.bg/obyad-kypesta-razviva-1539003.html

/КРОСС/ Около и след обяд днес ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, очакват се и валежи от дъжд, но до тогава ни очаква слънчево време. Максималните температури ще са между 19° и 24°. В Западна България ще духа слаб вятър от северозапад, а в Източна - от североизток. По Черноморието ще бъде предимно слънчево, след обяд на места ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще духа умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са 15-19°. В планините ще бъде предимно слънчево. След обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали дъжд, над 2200 метра - сняг. Ще духа умерен вятър от северната четвърт, който вечерта ще се усили. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 11°, на 2000 - около 5°. Атмосферното налягане е по-високо от средното за март и ще остане без съществена промяна.    

Спорт по тв днес: 1/2-финал във волейбола, тенис от Маями, тото, баскетбол, фигурно пързаляне, колоездене, дартс, снукър и хокей от NHL

https://www.24chasa.bg/sport/article/6144379

Спорт по тв днес: 1/2-финал във волейбола, тенис от Маями, тото, баскетбол, фигурно пързаляне, колоездене, дартс, снукър и хокей от NHL                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Румен Радев: Копривщица не принадлежи на неколцина общинари

http://www.clubz.bg/52230-rumen_radev_koprivshtica_ne_prinadleji_na_nekolcina_obshtinari

"Копривщица не принадлежи на неколцина общинари. Копривщица принадлежи на България. Копривщица е България."

Това написа в свой кратък пост във фейсбук президентът Румен Радев по повод разразилия се скандал в града - архитектурен резерват.

"Затова призовавам всички, от които това зависи, незабавно да ревизират или спрат решението на общинския съвет за промяна в статута на града-музей.

Всеки компромис в случая ще е покушение срещу националната памет и културното наследство на България", допълва президентът.

Както Клуб Z писа, общинският съвет (със 7 гласа от 11, б.р.) опита да отмени статута на "архитектурно-исторически резерват" и съответно да свали т. нар. охранителна зона, която забранява строеж.

Също така се говори в "индустриална зона" на града да бъде позволено строителство над 15 м кота корниз, като се промени общият устройствен план. Зад всичко стои местен бизнесмен, който според медийни публикации е бивш кадър на ГЕРБ-Копривщица и още по-бивш бодигард на Цветелин Кънчев (Дон Цеци).

Това е новият Samsung Galaxy S8, пристига на 21 април (снимки)

http://offnews.bg/news/n_1/n_651473.html

Около 720 долара ще ви струва удоволствието да държите като собственик в ръцете си новото бижу в семейството на Samsung - Galaxy S8. Новият флагман на южнокорейската компания бе представен вчера, а в продажба ще излезе на 21 април. "Това е най-хубавият телефон, който съм държал", казва Дитър Бон от "The Verge". Galaxy S8 може и трябва да бъде извинението на Samsung за провала им с  избухващия Note 7 . Южнокорейците са се справили блестящо поне на пръв поглед. Снимки на телефона изтекоха в нета преди няколко седмици и ни дадоха възможност да надникнем в идеите на Samsung. Отново получаваме две версии - (не)обикновения S8 и по-големият му брат S8+. И двата телефона идват с всичко нужно на един флагман - скенер за пръстов отпечатък, четец на ретината, водоустойчивост и прахоустойчивост, най-новия Android 7.0 Nougat и безжично зареждане. Две са по-любопитните новости- автофокусът на предната камера ( 8-мегапиксела) и новият гласов асистент - Bixby. Техническите спецификации:

КЕВР обсъжда поскъпването на тока

http://offnews.bg/news/n_1/n_651472.html

Поскъпването на тока за бита ще бъде обсъдено днес на открито заседание в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Според разчетите цената на електроенергията трябва да скочи с 1% от април. Причината е поскъпването на природния газ с близо 30%. Това увеличи цената на парното и на тока произведен от топлофикациите, а оттам и добавката, която се включва в битовите сметки. Приемането на нова цена на тока от април е извънредно. По принцип цените на електричеството се определят веднъж годишно от юли. Това лято обаче ни чака още една промяна.

Нов 3D портрет на Левски стана популярен във фейсбук

https://www.24chasa.bg/novini/article/6144670

Нов 3D портрет на Левски стана популярен във фейсбукСлед като триизмерният портрет на Апостола, дело на художника Георги Врабчев, предизвика много коментари, той обеща да го преправи, информира Би Ти Ви. Тогава той предизвика оживени коментари в социалните мрежи и на нашата фейсбук страница. В тях имаше и одобрение, и много забележки към автора, свързани с автентичността на образа.

Родени на 30 март

http://www.cross.bg/bivsh-prof-rymen-1539002.html

/КРОСС/ Проф. Нора Ананиева, юрист и бивш политик Д-р Димитър Бояджиев, началник-отделение по гатроентерология в УМБАЛ "Пълмед" Каролина Неделчева, член на ВСС Д-р Красимира Ковачка, съпредседател на БДЦ, бивш депутат Контраадмирал Митко Петев, командир на Военноморските сили Петър Джурков, джаз пианист Проф. Рачко Попов, историк, етнолог Румен Георгиев, бивш изпълнителен директор и председател на УС на ЗАД "Армеец" Румен Петров, дипломат  

Преглед на печата - 30 март

http://www.moreto.net/novini.php?n=347605

"Труд": ГЕРБ прави правителство на малцинството ГЕРБ най-вероятно ще избере варианта "правителство на малцинството", а за подкрепа ще разчитат на формациите със сходни програми, научи "Труд". В партията на Бойко Борисов преобладава мнението, че не бива да рискуват с коалиция, която да им носи нови негативи.

Предстоящи събития днес

http://www.cross.bg/chasa-sofiyaot-zala-1539001.html

/КРОСС/ Пловдив.В палата 6 на Международния панаир в Пловдив президентът Румен Радев ще участва в откриването на Шестия европейски форум за социално предприемачество. На събитието ще присъства и министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев. ***Пловдив.От 10.30 часа министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев ще участва в церемонията по откриване на Позиция 3 от проект „Модернизация на железопътна отсечка Септември - Пловдив" и Интермодален терминал Пловдив. ***София.От 09.00 часа в Нов български университет ще се проведе Ден на отворените врати. ***София.От 9.30 часа в сградата на Български Червен кръст, бул. "Джеймс Баучер" 76, ще се проведе дискусия по програма „Пътен индекс за безопасност", организирана от Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата и Европейският съвет за безопасност на транспорта. ***София.От 09.00 часа в Новотел София ще се проведе Cloud Forum 2017. Форумът се провежда за втора година и отново ще събере на едно място доставчици на услуги, телеком оператори, бизнеси и ИКТ специалисти, които ще обсъдят ключовите промени на пазара на облачните услуги. ***София.От 09.30 часа в зала „Рубин" на хотел „Рамада" КНСБ организира Национална конференция „Социалният диалог за справедливо и достойно заплащане на труда". ***София.От 09

Съдия блокира безсрочно "мюсюлманската" забрана на Тръмп

http://www.clubz.bg/52229-sydiq_blokira_bezsrochno_myusyulmanskata_zabrana_na_trymp

Федерален съдия от Хавайските острови удължи за неопределено време указа, блокиращ забраната, издадена от президента Доналд Тръмп за влизане в САЩ на граждани на 6 страни с преобладаващо мюсюлманско население.

Окръжният магистрат Дерик Уотсън промени своята първоначална временна ограничителна заповед в предварително съдебно разпореждане, предаде Ройтерс. Това стана по дело, заведено от щата Хавай с аргумента, че указът на Тръмп е неконституционна дискриминация на религиозна основа.

Временната ограничителна заповед на Уотсън бе за първия указ на президента, подписан през февруари. Той важеше за граждани на 7 страни, населени предимно с мюсюлмани. Мярката предизвика хаос по летищата и масови протесдти, преди да бъде блокиран от съдията Джеймс Робърт от щата Вашингтон.

В резултат Тръмп подписа нов, преработен указ на 6 март. Той вече важи само за 6 държави, като от черния списък бе изваден Ирак. Засегнатите страни са Иран, Сирия, Йемен, Либия, Сомалия и Судан. Въведени бяха и други облекчения, отнасящи се за притежатели на зелени карти и хора, които вече са получили американски визи. Президентът твърди, че указът е необходим за националната сигурност на страната.

Съдия Дерик Уотсън изтъква, че указът на Тръмп ще се отрази върху университетите на Хаваите, той като ще им бъде трудно да набират студенти и преподаватели. Магистратът твърди също, че ще намалее туризмът, което ще засегне икономиката на щата. В мотивите е посочено, че пътуванията до САЩ рязко са спаднали след действията на Тръмп.

Към иска на щата се присъедини и египтянинът с американско гражданство Исмаил Елших - имам от Хавайската мюсюлманска асоциация. Неговата тъща живее в Сирия.

Правосъдният министър на Румъния ще контролира прокурорите

https://www.actualno.com/balkani/pravosydnijat-ministyr-na-rumynija-shte-kontrolira-prokurorite-news_602685.html

Министърът на правосъдието на Румъния Тудорел Тоадер заяви, че оставката на генералния прокурор Аугустин Лазар и на главния прокурор на Националното управление за борба с корупцията Лаура Кьовеши в този момент е ненавременна, въпреки негативен доклад за дейността им, съо

В сутрешните блокове

http://www.cross.bg/tema-zhivo-zashto-1539000.html

/КРОСС/ БНТ, „Денят започва"Тема: Пътуване из България с легендарния локомотив Баба Меца тотален хит сред чуждите туристи - откъде ще премине той през празничните дни Тема: На живо от 86 - то училище във Владая - какви мерки бяха предприети след сигнала за агресия на учител към деца в подготвителния клас? Тема: По пътя към развода - как ще се уредят отношенията в Европейския съюз, след като Великобритания стартира Брезкзит Тема: Мираж ли е обединението на десните - говори Найден Зеленогорски от Реформаторския блок Тема: Защо в България заплатите в индустрията са пъти по-ниски от другите страни в Европа? - говорят президентът на КНСБ Пламен Димитров и генералният секретар на най-големия синдикат в Европа Люк Триангъл Тема: Как да познаем фалшивите имотни обяви? - съветват експертите БТВ, „Тази сутрин" Тема: Колко са работещите пенсионери в парламента и как си докарват над 7000 лв. на месец? Тема: Отново пребит и ограбен пенсионер в Монтанско. На живо: Ще се справи ли МВР с битовата престъпност в Северозапада? Тема: Ще ни управлява ли нова тройна коалиция и на какви отстъпки са готови патриотите

Зеленогорски: Не можем да обясним защо няколко пъти правим еднаква грешка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6144666

Зеленогорски: Не можем да обясним защо няколко пъти правим еднаква грешкаОценяваме участието в тези избори като слабо. Вероятно има грешки в кампанията. Сгрешихме, че не успяхме да се обединим и да се явим заедно, това се случва вече няколко пъти, коментира Найден Зеленогорски в сутрешния блок на БНТ.  Смятаме, че един нов разговор за българската десница е важен. В десницата има силни личности,

Части от София ще бъдат временно без вода днес

https://www.24chasa.bg/region/article/6144656

Части от София ще бъдат временно без вода днес"Софийска вода" временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата днес, съобщават от дружеството, цитирани от БТА. Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. "Крум Попов", ж.к. "Лозенец", се налага спиране на водоподаването от 9.00 до 19.00 ч. в района на ул. "Крум Попов", ул. "Криволак", ул. "Розова долина", ул.

Хавайски съдия блокира забраната на Тръмп за влизане на мюсюлмани в САЩ

http://offnews.bg/news/n_1/n_651471.html

Американски федерален съдия от Хаваи блокира новия указ на президента на САЩ Доналд Тръмп, с който се забранява на граждани от няколко предимно мюсюлмански държави да влизат в страната. Решението на съдия Дерек Уотсън спира за неопределено време влизането в сила на указа, пише Би Би Си. Заповедта на Тръмп трябваше да наложи 90-дневна забрана за влизане в САЩ на хора от Иран, Либия, Соалия, Судан и Йемен. За 120 дни щеше да бъде забранено бежанци да влизат в страната. Съдия Уотсън взел решението си след като изслуша аргументите на юристи от щата Хаваи и американския департамент по правосъдие. Указът не Тръмп бе подписан на 6 март, като това е втори вариант на забраната. Преди да бъде ревизирана от американския президент, съдия от Сиатъл също я блокира и остави президента с вързани ръце.

Радарите за превишена скорост днес - 30 март, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=347612

Служители на КАТ-Варна ще следят за превишена скорост утре - 30 март и в нощта срещу 31 март, за превишена скорост в града и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 07:10ч.-08:30ч. гр.Варна Южен пътен възел /вход/ 07:50ч.

Втората забрана на Тръмп за влизане от 6 държави е блокирана за неопределено време

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/03/30/2944616_vtorata_zabrana_na_trump_za_vlizane_ot_6_durjavi_e/?ref=rss


Американски федерален съдия в Хонолулу - столица на островния щат Хавай, продължи за неопределено време действието на предишното си решение за блокиране на ревизирания указ на президента Доналд Тръмп, който забранява влизането в САЩ на хора от шест предимно мюсюлмански страни, предаде "Ройтерс".

Съдия Дерек Уотсън трансформира предишното си решение за временно блокиране на президентския указ в предварителна съдебна заповед по дело, заведено от щата Хавай, срещу...

Сезонът на Черноморието започна

http://www.clubz.bg/52228-sezonyt_na_chernomorieto_zapochna

Летният сезон по българското черноморие започва от днес. Първият чартърен полет с израелски туристи се очаква да пристигне на бургаското летище, предаде БНР. Групата от близо 170 души ще бъде настанена в хотел в Слънчев бряг.

Полетът е от Тел Авив, а чуждестранните гости ще останат 3 дни в Слънчев бряг, каза почетният консул на Израел в Бургас Орлин Мандов.

"Това си е лятната програма - когато първите туристи си тръгват, веднага със същия самолет идват новите, просто си е началото на сезона. Специално при нас, както и при другите, очакваме запазване на миналогодишните нива с ръст нагоре."

12 на 100 беше ръстът на израелските туристи миналия сезон, припомня още Мандов.

 

Иванка Тръмп стана служител на Белия дом

http://offnews.bg/news/n_1/n_651470.html

Иванка Тръмп вече е служител на Белия дом. Дъщерята на американския президент Доналд Тръмп ще съветва баща си и няма да взима заплата. В сряда в изявление пред медиите тя коментира обвиненията срещу нея, че не притежава качества на съветник. Иванка заяви, че ще работи напълно доброволно, няма да взима заплата, но ще спазва правилата, които важат за президентската администрация.  Още на 20 март, когато стана ясно че 35-годишната дъщеря на американския президент ще стане негов съветник, се появиха коментари за конфликт на интереси.  Съпругът ѝ Джаред Къшнър също бе официално назначен за един от главните съветници на държавния глава. Кабинетът на Иванка ще се намира на втория етаж на Западното крило.

Президентът на Мексико: Очаквам нови отношения със САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6144631

Президентът на Мексико: Очаквам нови отношения със САЩПрезидентът на Мексико Енрике Пеня Нието заяви, че работи върху установяването на нови отношения със САЩ и благодари на останалите латиноамерикански държави за подкрепата, докато Мексико се сблъсква с „големи предизвикателства“ със своя северен съсед и жизненоважен търговски партньор, предаде АФП, цитирана от Фокус.

Съдът в Южна Корея издаде заповед за арест на Пак Гън Хе

https://www.actualno.com/asia/sydyt-v-ujna-koreja-izdade-zapoved-za-arest-na-pak-gyn-he-news_602697.html

Южнокорейският съд издаде официална заповед за задържането на екс-президента Пак Гън Хе в ареста. Акт, целящ окончателно да опозори първата жена президент в страната. Тя обаче не е първият лидер на Южна Корея, който бива арестуван по обвинение в корупция - преди нея още двам

Премиерът на Ирландия Енда Кени проведе среща с Йорданка Фандъкова, Иван Портних и Димитър Николов

http://www.barometar.net/88223/

Премиерът на Ирландия Енда Кени проведе среща с кмета на София и зам.-председател на ГЕРБ Йорданка Фандъкова, кмета на Бургас и зам.-председател на партията Димитър Николов и кмета на Варна Иван Портних. На срещата присъстваха евродепутатите от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев, Андрей Новаков и Владимир Уручев и заместник-председателят в Групата на ЕНП в Европейския Комитет на […]

Деца имаха открит урок за глобалното затопляне

//dariknews.bg/regioni/vraca/deca-imaha-otkrit-urok-za-globalnoto-zatopliane-2014071

Ученици от І и ІІІ клас на училище „Софроний Врачански“ във Враца имаха открит урок в информационния център на Регионалната инспекция по околната среда и водите. Темата бе глобалното затопляне.
 
Експерти запознаха децата с един от основните компоненти на околната среда – атмосферния

В Банско гласуват Програма за развитие на туризма през 2017

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/v-bansko-glasuvat-programa-za-razvitie-na-turizma-prez-2017-2014075

Днес в тържествената зала  на Народно читалище „ Никола Вапцаров” ще се проведе редовно заседание на Общински съвет- Банско. На заседанието, общинските съветници ще обсъдят и гласуват 11 точки.

Сесията ще стартира с разглеждане на докладна записка от кмета Георги Икономов, относно ка

ВиК Враца - едно от най-добрите дружества във ВиК сектора в страната

//dariknews.bg/regioni/vraca/vik-vraca-edno-ot-naj-dobrite-druzhestva-vyv-vik-sektora-v-stranata-2013994

Отлични резултати отчита за миналата година ВиК Враца. По думите на директора Ангел Престойски  въпреки, че дружеството оперира в един от най-слабо развитите региони, е едно от най-добрите във ВиК сектора в страната.

772 хил. лв. е балансовата печалба на ВиК Враца за 2016 година, „То

215 абсолвенти от Философския факултет се дипломират

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/215-absolventi-ot-filosofskiia-fakultet-se-diplomirat-2014076

На 31 март 2017 г. (петък) от 10.30 часа в Аулата на Учебен корпус 1 ще се проведе тържествена церемония по случай връчването на дипломите на випуск 2016 от Философския факултет.

Дипломи за висше образование ще получат 215 абсолвенти в образователно-квалификационните степени „бакалав

Задържаха мъж с 152 стека цигари без бандерол

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/zadyrzhaha-myzh-s-152-steka-cigari-bez-banderol-2014078

 При проверка на лек автомобил  „Нисан“, управляван от 32-годишния П.А. от Пловдив, полицаи от РУ Кюстендил са открили и иззели 152 стека цигари без български акцизен бандерол. Водачът на автомобила е задържан с полицейска заповед за 24 часа, по случая е започнато бързо полицейско производство, уве

Презентация на тема „Накити от Средновековието” в музея

//dariknews.bg/regioni/ruse/prezentaciia-na-tema-nakiti-ot-srednovekovieto-v-muzeia-2014079

Археологът Светлана Великова ще направи презентация на тема „Накити от Средновековието”. Началото е от 18:00 ч. в Зала „Княз Александър I“ на Историческия музей. Проучването се фокусира върху публикувани и непубликувани материали, разкрити при археологически проучвания на обекти от периода на Сред

Д-р Митковски: Предлагат за нов борд на "Св. Анна" хора извън болницата

//dariknews.bg/regioni/varna/zala-plenarna/d-r-mitkovski-predlagat-za-nov-bord-na-sv.-anna-hora-izvyn-bolnicata-2013947

Нито един от предложените четирима лекари за новия ръководен борд на болница „Св. Анна” не работи в нея, което е парадоксално.  Това заяви във варненското студио на Дарик д-р Ивайло Митковски – общински съветник и ортопед в болница „Св. Анна”, според когото няма обяснение защо точно по времето на с

Прокуратурата започва проверка след протестите на границата

//dariknews.bg/novini/bylgariia/prokuraturata-zapochva-proverka-sled-protestite-na-granicata-2014058

Софийска градска прокуратура започва проверка за престъпление против политическите права на гражданите срещу кандидат-депутатите, блокирали границата с Турция преди предсрочните избори.
 
На 21 и на 24 март патриотични формации организираха протести в районите на гран

Топъл обяд натрови 25 души в Старозагорско

//dariknews.bg/novini/bylgariia/topyl-obiad-natrovi-25-dushi-v-starozagorsko-2014067

25 души бяха приети в болнични заведения, вероятно натровени с храна.

Веднага за случаите са уведомени РЗИ-Стара Загора, Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) и областния управител проф. Веска Шо

Дъждовен следобед с температури до 24°

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6144644

Дъждовен следобед с температури до 24°Днес в сутрешните часове ще е слънчево, а около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност.Максималните температури ще са между 19° и 24°. Това съобщиха за "Фокус" от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН). До полунощ на места ще превалява.

Чаши за смет: сметка и равносметка

http://www.dnevnik.bg/zelen/2017/03/30/2944413_chashi_za_smet_smetka_i_ravnosmetka/?ref=rss


Дневник публикува историята на една майка и нейната спечелена битка срещу пластмасовите чаши в детската градина на детето й. Тя е един от вдъхновяващите примери в началото на кампанията срещу замърсяването с пластмаси във водните басейни в страната, организирана от екологичните организации "Грийнпийс" и "За Земята". Основната цел на акцията е да насочи общественото внимание към значимостта на питейната вода и защитата на водните ресурси.

Една...

Аз съм Местният Гъзар (AMG)

https://vesti.bg/tehnologii/avtomobili/az-sym-mestniiat-gyzar-amg-6067268

Размисли и страсти на тема Mercedes-Benz ML 63 AMG + игра с награди. Плюс изключително колоритното обяснение от къде идва името AMG.

Експерти твърдят, че пробивът в сигурността на Yahoo е станал чрез прост мейл

https://www.actualno.com/sciencelogy/eksperti-tvyrdjat-che-probivyt-v-sigurnostta-na-yahoo-e-stanal-chrez-prost-mejl-news_602175.html

Пробивът в защитата на Yahoo през 2014-та успя да даде достъп до над половин милиард потребителски записи на извършителите му. След двугодишно разследване, министерството на правосъдието на САЩ намери за виновни двама агенти на руската агенция ФСБ. Те са организирали, проектир

Най-важното от Варна във вчерашния 29 март

http://www.moreto.net/novini.php?n=347562

Сградата на Транспортна полиция във Варна отново на тезгяха, но с по-ниска цена Пореден опит за публична продан на сградата на Транспортна полиция във Варна прави частен съдебен изпълнител, научи Moreto.net. Готвят за ремонт 9 училища и 3 детски градини във Варна Ремонтни дейности по девет училища и три детски градини във Варна предстои да бъдат извършени.

Времето днес: Топло и с валежи следобед

http://offnews.bg/news/n_1/n_651469.html

Времето днес ще бъде предимно топло с превалявания на места. В сутрешните часове ще бъде предимно слънчево, а около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Максималните температури ще са между 19° и 24°. Очакват се краткотрайни превалявания на места, които ще продължат до полунощ. В Западна България ще духа слаб вятър от северозапад, а в Източна - от североизток. По Черноморието ще бъде предимно слънчево, след обяд на места ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще духа умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са 15-19°. Температурата на морската вода е 8-9°. В планините ще бъде предимно слънчево. След обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали дъжд, над 2200 метра - сняг. Ще духа умерен вятър от северната четвърт, който вечерта ще се усили. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 11°, на 2000 - около 5°.

Иванка Тръмп е започнала неплатена работа като съветник в Белия дом

https://www.24chasa.bg/novini/article/6144641

Иванка Тръмп е започнала неплатена работа като съветник в Белия дом

Дъщерята на президента на САЩ Доналд Тръмп Иванка е заела поста на неплатен съветник на баща си в Белия дом, предаде AFP, цитирана от Фокус. Иванка, чийто съпруг също работи като съветник на президента няма да получава заплата. „За нас е удоволствие, че Иванка Тръмп избра да заеме ролята си на първа дъщеря в подкрепа на президента“,

Дунав мост - 2 ще бъде затворен за профилактика

http://offnews.bg/news/n_1/n_651436.html

Дунав мост - 2 ще бъде затворен за профилактика от 13.00 до 15.00 часа днес. Ще бъде спряно движението и в двете посоки. Ще бъде направена ревизия на лагерите на първия стълб на моста.  Превозните средства ще трябва да изчакат приключването на ремонтните дейности преди началото на пътното трасе на Дунав мост 2 при Видин или могат да ползват граничният пункт за преминаване при Оряхово-Бекет, Румъния.

12 души са загинали при автобусна катастрофа в Тексас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6144635

12 души са загинали при автобусна катастрофа в ТексасПолицията в американския щат Тексас съобщава, че 12 души са загинали при катастрофа между църковен автобус и камионетка на магистрала в югозападната част на щата, предаде NBC, цитирана от Фокус. Сержант Конрад Хайн съобщи, че трима души са били ранени и откарани в болницата след челен сблъсък на път на около 120 км. от град Сан Антонио.

Вярвам в благородството на човешката...

http://www.cross.bg/blagorodstvoto-choveshkata-vyarvam-1538974.html

/КРОСС/ "Вярвам в благородството на човешката природа, във величието на силата и, в пълнотата на милосърдието и в радостта в любовта. " Джон Ръскин  

Карамел и круши от швейцарските Алпи на вечеря в София

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2017/03/30/2943926_karamel_i_krushi_ot_shveicarskite_alpi_na_vecheria_v/?ref=rss


От 12 до 16 часа над масата, върху която приготвяш сладкиши. Така често изглежда работният ден на Ирина Купенска. Но често не усеща кога е минало толкова време. За баланс всичко това се случва в сърцето на швейцарските Алпи - без стреса и въртележката на забързаните големи градове.

Ирина ще приготви десерта на традиционната вечеря, организирана от списание "Бакхус" тази вечер, на която ще бъдат обявени и победителите в няколко категории. Повече за конкурса...

Сарми от лапад с булгур и кайма

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6144175

Сарми от лапад с булгур и каймаВашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

158 участници от 35 държави идват за конкурса “Млади виртуози”

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6144360

158 участници от 35 държави идват за конкурса
“Млади виртуози”Международното състезание се открива с концерт на Софийската филхармония днес в зала “България” и ще продължи до 8 април. Конкурсът ще обхваща категориите цигулка, виолончело, флейта и кларинет. Ще се състои в концертната зала на Националното музикално училище “Любомир Пипков” и камерна зала “България”.

Пътна обстановка в страната - 30 март

http://www.moreto.net/novini.php?n=347613

Състояние на автомаги стралите: АМ „Тракия“: област Бургас: от км 310+000 до км 324+000 се извършва демонтаж и монтаж на мантинела. Срок до 31.03.2017 г. АМ „Хемус“: област София: ограничава се движението в дясната тръба на тунел „Витиня“ в посока Варна, поради ремонт.

Зад маската на народовластието

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/03/30/2934182_zad_maskata_na_narodovlastieto/?ref=rss


Данните за обществените нагласи от всички социологически анализи от последните 4-5 години показват, че по-голямата част от българите с лекота са готови да отстъпят извоюваните с толкова усилия основни ценности – на граждански права и свободи, на словото, на правовия ред, на демокрацията... в името на "националния егоизъм" на "сигурността", на "силната ръка", която да даде на "народа" хем справедливост, хем пари вън от всяко право и спазване на...

Може ли неграмотни да гласуват?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278444_+%D0%9C%D0%BE%D0%B6%D0%B5+%D0%BB%D0%B8+%D0%BD%D0%B5%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%B8+%D0%B4%D0%B0+%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%83%D0%B2%D0%B0%D1%82%3F

 

Разгоряха се спорове и възражения по повод изискването да се попълва молба пред секционната комисия на български език. Това обобщава в профила си във Фейсбук социологът Петко Симеонов.

 

Наистина всички граждани, навършили 18 години, които не са под запрещение и не са лишени от свобода, имат правото на глас. При гласуването има само две условия - в изборната секция се допуска невъоръжен човек, който с облекло и поведение отговаря на добрите нрави.

 

Значи неграмотните също имат правото да гласуват. В Изборния кодекс те са споменати само веднъж - "Чл. 204.(5) Неграмотността не е основание за гласуване с придружител." Заедно с това ясно е дефинирано: "Чл. 202. Гласуването е лично и тайно."

 

Сега си представете всички текстови инструменти, използвани в изборния процес, които засягат само избирателя. Имена на партии и кандидати, списъци, програми на партиите и кандидатите, бюлетини, текстови плакати, листовки и агитационни материали, различни указателни надписи и инструкции.

 

 

Как неграмотният ще направи "информиран избор" и ще гласува по съвест?

 

Невъзможно е. При участие в изборите такъв човек е инструмент на чужда воля или изявява своя произвол. Той НЕ Е СУБЕКТ, който съзнава и може да носи отговорност за своите действия. С други думи, неграмотният в избирателния процес, а и не само при него, притежава качествата на "поставените под запрещение" и затова в граждански смисъл е равен с тях. Те нямат правото на глас. (Чл. 42 (1) от Конституцията)

 

Необходимо е да се внесат законодателни и конституционни корекции, лишаващи неграмотните от правото на глас.

 

Възниква възел от проблеми, които се нуждаят от нормативна уредба.

 

fakti.bg

ФБР арестува прокурор от Мексико, заподозрян в трафик на дрога

https://www.24chasa.bg/novini/article/6144633

ФБР арестува прокурор от Мексико, заподозрян в трафик на дрогаФБР е арестувало мексикански прокурор по подозрение, че се е занимавал с нелегален трафик и производство в САЩ на хероин и кокаин, предаде АФП, цитирана от Фокус.. Едгар Вейтия, прокурор от западния мексикански щат Наярит, е бил арестуван в понеделник със заповед за арест, издадена от щатския съд в Ню Йорк.

Слънчево и топло

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278443_%D0%A1%D0%BB%D1%8A%D0%BD%D1%87%D0%B5%D0%B2%D0%BE+%D0%B8+%D1%82%D0%BE%D0%BF%D0%BB%D0%BE


Слънчево и почти тихо ще бъде днес. През деня минималните температури ще са до 5 градуса. Дневните ще са приятни до 18 - 23 градуса. Ще бъде слънчево. Вятърът умерен. В София ще е топло, около 18 градуса, съобщават от НИМХ към БАН.

 

По Черноморието ще бъде слънчево и почти тихо. Максималните температури ще са 15-16°. Температурата на морската вода е 8-9°. Вълнението на морето ще е 1-2 бала. В планините ще бъде слънчево. Ще духа умерен предимно източен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 12°, на 2000 - около 4°.

 fakti.bg

Мария Виденова: Дислексията е дар, но трябва държавата и учителите също да го разберат

http://www.dnevnik.bg/intervju/2017/03/30/2944492_mariia_videnova_disleksiiata_e_dar_no_triabva/?ref=rss


Дислексията не е заболяване, а различен начин, по който мозъкът обработва информацията. Между 10 и 15% от населението на Земята има някаква форма на дислексия. Тези хора най-често се затрудняват да четат и пишат, но обикновено талантите им са в други посоки и заради начина по който мислят, могат да бъдат отлични мениджъри и стратези например.

Темата за дислексията е болезнена в България, защото масово децата с тази особеност получават диагнози за психични отклонения или...

В Брюксел ще се проведе заседание на Съвета Русия-НАТО

http://offnews.bg/news/n_1/n_651435.html

Първото за тази година заседание на Съвета Русия-НАТО ще се състои в Брюксел. Заседанието ще се проведе след консултации с членовете на съвета, които са поканени от генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг на ниво посланици.  Миналата година в Брюксел бяха проведени три такива заседания. Темите, които бяха обсъдени тогава бяха три: въпросите на прозрачността в Европа, ситуацията в Афганистан и ситуацията в Украйна.

Вашият хороскоп за днес, 30.03.2017 г.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278442_+%D0%92%D0%B0%D1%88%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D1%85%D0%BE%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%BF+%D0%B7%D0%B0+%D0%B4%D0%BD%D0%B5%D1%81%2C+30.03.2017+%D0%B3.

 Публикувано във факти.бг:

Овен

 

Днес не поемайте финансови рискове на работното си място. Внимателно преценете личните си инвестиции, като не пропускате възможността да бъдете обективни, тъй като от изводите ви зависи материалната ви стабилност и за в бъдеще.

 

Телец

 

Днес фокусирайте вниманието си върху всички тези дела в професионалната сфера, за които до момента не разполагахте с достатъчно свободно време. Опитайте се да проявите самоинициатива при преследване на личните си материални и делови интереси, тъй като с лекота ще постигате желанията си.

 

 

Близнаци

 

Днес не нарушавайте спокойствието си в професионалната сфера, ако не сте сигурни в целите, които ви се налага да преследвате. В тази връзка ще ви е трудно да работите в екип. Намерете време и за интимната си половинка, за да не останете сами.

 

Рак

 

Днес рискованите инициативи, започнати от вас през изминалите дни, ще ви носят много повече успех. Опитайте се да влагате повече усилия, за да постигнете повече от предварителните си очаквания. Ще се радвате на изобилие в материалната сфера.

 

Лъв

 

Днес очаквайте бури и разногласия в сферата на любовта и чувствата. Сътресенията могат да се окажат сериозни, ако не знаете как да реагирате на недоволството на интимната си половинка. В работата избягвайте нововъведенията.

 

Дева

 

Днес внимателно подбирайте своите приятели и делови партньори. Не бързайте с продажба на вещ или недвижимо имущество, тъй като рискувате да загубите солидна сума пари. По-спокойно се отнасяйте спрямо срещаните от вас трудности на работното място.

 

Везни

 

Днес се опитайте да сте толерантни спрямо грешките, допуснати от страна на делови партньори, подчинени или колеги от службата ви. В случай, че сте решили да поискате ипотека или заем, за да подобрите състоянието на дома си, то това можете да го осъществите без обичайните затруднения.

 

Скорпион

 

Днес ще имате възможност да се насладите на многобройни приятни моменти с представители на вашето семейство. Не пренебрегвайте интимната си половинка, тъй като проявеното от вас безразличие може да ви навлече неочаквани главоболия. Финансовото ви състояние ще се съхрани непоклатимо.

 

Стрелец

 

Днес се опитайте да завършите започнатите от вас проекти в професионалната област. Премахвайте някои недоразумения в общуването с приятели от близкото минало. Концентрирайте вниманието си върху желанието си да постигнете материална стабилност.

 

Козирог

 

Днес е наложително да се справите с професионалните задължения, които не търпят отлагане във времето. Необходимо е да бъдете подготвени да поемете по-големи отговорности пред началници и високопоставени особи.

 

Водолей

 

Днес ще имате желанието да вземете бързи и импулсивни решения относно личния си живот, с цел да се освободите от множеството неприятности, които в последно време не ви дават покой. По-добре ще е обаче да не предприемате нищо необмислено, нито на работно си място, нито в личния си живот.

 

Риби

 

Днес приемете открито съветите дадени ви от страна на делови партньори и началници. Опитайте се да приемете адекватно неприятните новини от финансов характер. В интимен план - приятна изненада.

30 март в историята

http://www.cross.bg/stava-voiina-purviyat-1538973.html

/КРОСС/ 240 г. пр.н.е. - Описано е първото наблюдение на Халеевата комета.1794 г. - Жорж Дантон, Камил Демулен и техни последователи са задържани в заговор за преврат и сваляне на правителството.1814 г. - Армиите от Шестата коалиция по време на Наполеоновите войни навлизат в Париж.1814 г. - в Амстердам е коронясан първият крал на Нидерландия Вилхелм I .1842 г. - Доктор Кроуфърд Лонг използва за първи път анестезия при извършване на хирургична операция. 1856 г. - Подписан е Парижкият договор, с който се слага край на Кримската война.1858 г. - Хаймън Липман патентова молив с прикрепена към него канцеларска гума.1867 г. - Основана е Австро-Унгария, в резултат на реформата на Австрийската империя.1905 г. - Президентът на САЩ Теодор Рузвелт е помолен да посредничи за прекратяването на Руско-японската война.1909 г. - Открит е за експлоатация мостът, свързващ кварталите Манхатън и Куинс в Ню Йорк.1912 г. - Мароканският султан Абделхафид подписва договор, съгласно който Мароко става протекторат на Франция.1914 г. - В Англия стачкуват 100 000 йоркширски миньори.1922 г. - Със заповед на военния министър Константин Томов е учреден почетен знак За спасяване на знаме, носи се отдясно на гърди, отсечени са само 100 знака.1930 г. - Учредена е прокомунистическата организация Български общ народен студентски съюз (БОНС).1940 г. - Япония обявява Нанцзин за столица на марионетното китайско правителство.1944 г

Проверката срещу "човека на Борисов" в съдебния съвет се обърна срещу съдията, от който започна

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/03/30/2944448_proverkata_sreshtu_choveka_na_borisov_v_sudebniia/?ref=rss


Проверката срещу представляващия Висшия съдебен съвет (ВСС) Димитър Узунов, образувано по данни, че е склонявал към лъжесвидетелстване, е приключила и е пратена в Софийска градска прокуратура заради данни за лъжесвидетелстване от магистрат.

Това съобщиха за "Дневник" от Софийската районна прокуратура. Те образуваха проверка, след като се появи протокол от заседание в Софийския градски съд от края на октомври по делото срещу съдия Евелин Драганов от Раднево,...

Без ток днес във Варна и областта ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=347611

Поради извършване на профилактика на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 30 март ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко района на Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: - от 08:30 ч. до 17:00 ч.

Вреди ли шумът на здравето (видео)

http://www.dnevnik.bg/video/s_dve_dumi/2017/03/30/2931305_vredi_li_shumut_na_zdraveto_video/?ref=rss


Повечено европейци живеят в звуков дискомфорт, а в големите градове в България нивото на шум също надвишава допустимите норми. Колко е шумно навсякъде около нас и как това се отразява на здравето - вижте във видеото.

С това видео може да проверите слуха си и съответства ли това, което чувате на възрастта ви. Затова препоръчваме да го гледате със звук.

Още от поредицата "С две думи" - тук.

Помните ли: "Ега ти държавата, щом..."

http://pogled.info/bulgarski/pomnite-li-ega-ti-darzhavata-shtom.84185

/Поглед.инфо/ Някои се помнят с престоя си във властта не с нещо грандиозно и полезно за народа, а само с една реплика.

Прощаваме се с Иван Абаджиев

http://offnews.bg/news/n_1/n_651287.html

Българската общественост ще отдаде последна почит на големия треньор Иван Абаджиев днес. Поклонението ще започне в 10,30 часа във входната зала на националния стадион „Васил Левски”, съобщи Министерството на младежта и спорта. Иван Абаджиев почина на 85-годишна възраст в Германия, където бе на лечение. България се събуди с тъжната вест за загубата на Старшията на 25 март. Под ръководството на Иван Абаджиев се изявиха десетки шампиони, които спечелиха над 100 медала от олимпиади, световни и европейски първенства и подобриха над 450 пъти световните рекорди. В продължение на десетилетия България беше първа световна сила във вдигането на тежести. Неговият огромен принос към спортната слава на родината бе увенчан с най-високото държавно отличие орден „Стара планина” І степен и с титлата Доктор хонорис кауза на Националната спортна академия.  Министерството на младежта и спорта оказва съдействие и подкрепа за достойното изпращане на най-добрия треньор у нас за изминалия век, се казва още в прессъобщението.

Завръща се интересът на чужденците към покупка на имоти у нас с цел инвестиция

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278441_%D0%97%D0%B0%D0%B2%D1%80%D1%8A%D1%89%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B5%D1%81%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D1%87%D1%83%D0%B6%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BA%D1%8A%D0%BC+%D0%B

 Завръща се интересът на чуждестранните купувачи към имоти в големите градове в България с цел инвестиция. В комбинация с тенденцията при банковото кредитиране, този фактор влияе положително на пазара на имоти. Това коментира Полина Стойкова от Bulgarian Properties в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Според нея купувачите от Великобритания в момента са в режим на изчакване.

„Това е така от около година, откакто стана ясно, че ще има Brexit. Но искам да отбележа, че те не са в stand-by режим само за ваканционни имоти в България, това важи и за другите страни-членки на Европейския съюз (ЕС)“, посочи още Стойкова. 

По думите ѝ около 10% от сделките на фирмата са с клиенти от Великобритания и хората от Острова отдавна не са сред топ купувачите в България.

“През последните 2-3 години най-много чуждестранни клиенти имаме от Русия и целия ЕС, но пазарът вече е силно диверсифициран, така че няма как да се назоват само една или две страни с най-силен интерес за покупка на имоти у нас”, допълни експертът.

Според Стойкова в българските курорти се наблюдават атрактивни цени на имотите, а родните купувачи все повече се ориентират към покупка на ваканционно жилище, отбеляза тя. Вторичният пазар в момента е много по-привлекателен, тъй като има много добри предложения, започващи от 15 хил. евро, поясни експертът. 

"За първите три месеца от началото на година покупките на имоти в Слънчев бряг от български граждани достигат 30%", отбеляза тя. 

Стойкова коментира още, че като база за цените на жилищните имоти в София се очертава 1000 евро средно на квадратен метър. Всички индикации сочат, че тази основа ще бъде устойчива, коментира тя.

Вижте още във видеото.


По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Десислава Попова

Дейвид Камерън: Бях прав да свикам референдума за Брекзит

https://www.24chasa.bg/novini/article/6144629

Дейвид Камерън: Бях прав да свикам референдума за Брекзит

Бившият министър-председател на Великобритания Дейвид Калерън защити решението си да свика референдума относно това дали страната да остане или да напусне ЕС, пише Гардиън, цитиран от Фокус. „Сметнах, че е правилно да свикам референдума, защото този въпрос тровеше британската политика от години. Обещах да проведа референдум.

Меркел: Ще се погрижим за успеха на ЕС без Великобритания

https://vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-brekzit/merkel-shte-se-pogrizhim-za-uspeha-na-es-bez-velikobritaniia-6067299

По думите на Меркел, Германия възнамерява да предотврати всякакви негативни последствия от „Брекзит” за германците

Мерекел: Ще се погрижим за успеха на ЕС без Великобритания

https://vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-brekzit/merekel-shte-se-pogrizhim-za-uspeha-na-es-bez-velikobritaniia-6067299

По думите на Меркел, Германия възнамерява да предотврати всякакви негативни последствия от „Брекзит” за германците

"Made in Germany" бие всички

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278440_%22Made+in+Germany%22+%D0%B1%D0%B8%D0%B5+%D0%B2%D1%81%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B8

 Често обвиняват Германия, че има огромен търговски излишък - изнася много повече стоки, отколкото внася. Това е трън в очите и на новия американски президент Доналд Тръмп, който нарича поведението на германците „нечестно” и заплашва с наказателни мита.

Но нечестно ли се държат германците наистина? Или просто предлагат прекалено добри продукти? Част от отговора на този въпрос се крие в изследване на статистическия портал Statista. Експертите са анкетирали 43 000 потребители в 52 държави. Според авторите му, изследването отразява нагласите на 90% от световното население.

Резултатът: марката "Made in Germany" е категоричен победител - събира 100 точки. На второ място са швейцарските продукти (98 точки), а трети с 92 точки -  произведените в ЕС. В тази класация американските стоки събират едва 81 точки, а новата търговска сила Китай – 28 точки, което ѝ отрежда предпоследното 49-то място.

При анализа на данните е бил отчетен обемът на вноса. Ще рече, че оценката на американските потребители е имала по-голяма тежест от тази на потребителите в Перу, да речем.

Американците харесват германските продукти

Потребителите в 13 държави дават най-висока оценка на продуктите с марката "Made in Germany". В десет държави пък предпочитанията клонят към американските стоки. В самата Америка, както и в редица други страни, най-предпочитани са собствените продукти. Все пак 62% от американските потребители оценяват положително стоките, произведени в Германия.

Статистиците са изследвали също и това как са се променили оценките за различните национални марки през последните 12 месеца. Ръководителят на проучването Никълъс Луз твърди, че обществените и политически промени в различните произвеждащи страни се отразяват значително на имиджа на техните продукти.

Infografik Deutschland 13-Mal auf Platz 1 Deutsch

Германските продукти - на първо място в 13 държави

„Тъкмо държави, в които в момента има обществени напрежения, влошават имиджа на продуктите си сериозно”, казва той и дава за пример Гърция, Украйна, Турция и Русия, които са сред десетте държави, чиито продукти събират най-много негативни оценки. Интересен факт е, че и САЩ са сред тези десет държави. Най-лошите оценки получават съответно Иран и Израел. Фактът, че САЩ попадат в групата на тези лошо оценени държави, „вероятно се дължи на негативния им външнотърговски баланс, но някои експерти са изкушени да виждат в това и изражение на тъй наречения "Ефект Тръмп".

„Да поддържаш солидна национална марка за качество е като да си имаш собствена защитна стена”, твърди шефът на портала Statista Фридрих Швант. Индексът, изготвен от неговите експерти, показва, че за качеството на всеки съответен „Made in” трябва да се полагат активни грижи - като за всеки друг лейбъл.

Погледът към историята също показва, че не може да се почива на стари лаври. Показателна, в това отношение, е  историята на марката "Made in Germany". В края на 19-и век тя е въведена от британците, които искали по този начин да предпазват своите потребители от евтиния внос и наглите пиратски копия на германците. Днес обаче германското производство е символ за прогресивни технологии, високи стандарти за сигурност и гарантирано качество. Проведеното допитване доказва именно този факт красноречиво.

"Made in EU"

Прави впечатление какви промени е претърпяла и оценката за марката „Made in EU". Тя беше създадена от Еврокомисията едва през 2003 година и дълго време се считаше, че я ползват предимно онези страни от общността, които имат недотам положителен имидж. Сега обаче „Made in EU" постига трето място. Вярно, само потребителите в Алжир я поставят на първо място, но пък в други осем държави продуктите, произведени в ЕС, заемат едно от първите три места. Освен това "Made in EU" се почита както вътре, така и извън ЕС – и най-вече в Южна Америка. В САЩ тя е четвъртата най-предпочитана марка. Особено високо ценени са качеството на стоките, произведени в ЕС, прогресивните технологии за тяхното производство и високите стандарти за сигурност.

Всичко това налага един основен извод: който иска да изнася повече стоки, е длъжен да работи за подобряването на националния си имидж. Според експерта Луз, националните правителства са в състояние да влияят на икономическия успех на техните стоки на световния пазар – и то не само чрез външно-търговската си политика, а и чрез вътрешната политика. С други думи - сръдните и заплахите, поставянето под въпрос на международни договори и непоследователната политическа линия не са неща, които стимулират търговията. Тъкмо обратното: с поведението си, американският президент Тръмп може да нанесе нови вреди на марката „Made in USA" и допълнително да отслаби американския износ.

 

Вижте и следното видео:


Петко Симеонов: “Градската десница” ще е представена в “Борисов 3”

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6144241

Петко Симеонов: “Градската десница” ще е представена в “Борисов 3” Изборният закон се нуждае от редакция Нито една политическа формация няма интерес от нови избори Партиите трябва да работят сред мюсюлманите. ГЕРБ върви в тази посока, но защо БСП не го прави? Борисов подаде оставка, защото - “управляващата опозиция” го атакуваше отвътре Отпадналите десни да напуснат кавгата и да се научат да водят диалог -

Погасяването по давност да става автоматично

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6144385

Погасяването по давност да става автоматичноДобрата новина за онези, които имат стари сметки за ток, парно и газ, е, че те ще бъдат погасени по давност. И то без да се обръщат към съда за тази процедура. При едно условие - да поискат от доставчика да заличи начислени сметки, погасени по давност. Дотук добре, но защо потребителят на услугите отново трябва да се впуска в дълга

Бъдещето ни в Европа е в нашите ръце

http://offnews.bg/news/n_1/n_651460.html

Изборите приключиха. Както винаги у нас, денят за размисъл идва след изборния ден. Има много неща за осмисляне – както за победителите, така и за останалите. Искам да поздравя ГЕРБ, че спечелиха избори, които бяха почти сигурно загубени. Това е демокрацията – най-голямото ни завоевание след 1990 г. БСП постигна впечатляващ резултат, позициониращ я стратегически като реална и силна алтернатива на ГЕРБ. За съжаление левицата не успя да удържи изцяло и да развие инерцията от победата на президентските избори. Но анализът на кампанията и резултатите изисква цялостно и дълбоко осмисляне, което не може да се направи за два дни. Един извод може да бъде направен категорично – мнозинството от българите дават доверие за управление на тези, които се заявят като пазители на европейската ориентация на България и внушават усещане за спокойствие. След като отшумяват страстите от кампанията и емоциите от изборната нощ, е важно да се обърнем към ключовите предизвикателства пред България в следващата година. Всички усещаме несигурността, от която е обградена страната ни. Притеснени сме от агресивните антиевропейски послания на властта в Турция. Видяхме и опитите за намеса в изборния процес у нас. В Европа започна дискусия за различни сценарии за развитието й, които пряко ни засягат. Без ясна европейска перспектива Западните Балкани са изправени пред опасност старите призраци отново да се събудят. По време на кампанията не се получи задълбочено обсъждане на тези и други теми. Но ще бъде непростимо да бъдат подминати или елементарно партизирани сега. Членството на България е най-голямото ни национално постижение за целия преход. Животът на всеки от нас е неразривно свързан с бъдещето на Европа, защото то пряко ще повлияе върху нас. Затова е странно, че през последните години се отдадохме на мързелив провинциализъм и смирено чакаме какво ще ни се случи. Виждам парадоксално злорадство, че Европа е в криза, без да се замисляме какви беди това ще донесе на нас. Днешното състояние на Европа не е това, което бих искал да видя. Съюзът се раздира от противоречия между Севера и Юга относно финансова дисциплина и рестрикции, между Запада и Изтока за подхода към бежанската и миграционната вълна и много други. Но наред с това върви интензивно търсене на изход от статуквото, което никого не удовлетворява. Случва се и още нещо – Европа се отърсва от крайностите. Вилдерс загуби изборите в Холандия. Марин Льо Пен няма да спечели президентската надпревара във Франция. Най-голямата проевропейска демонстрация по случай 60-годишнината от Римския договор с близо 100 хиляди участници се случи в Лондон! България, като всяка страна, преживява несправедливостите спрямо нея. Но не бива и за миг да забравяме, че животът на всеки от нас е свързан с добруването на Европа. Само преди няколко дни Ципрас, премиерът на държава, чиито граждани и икономика бяха поставени на колене от прословутата „Тройка“, каза: днес Европа не е тази, за която си мечтаем, но единственият път е да я променим отвътре. Национална мобилизация, за да не попаднем в периферията Едно е ясно – ако нямаме ясна национална позиция, подкрепена с обща политическа воля и умна дипломация, ще ни се случат сценарии, които не си пожелаваме. За това е нужна мъдрост и национална мобилизация! От януари 2017 г. предстои българско председателство на Съвета на ЕС. Това е уникална възможност както да повлияем върху посоката на развитие на ЕС, така и да поставим наши приоритети. Ще имаме уникалната позиция да можем да разговаряме пряко с ЕК, ЕП и с правителството на всяка държава-членка. Този прозорец от възможности ще продължи половин година. Ще бъде непростимо да проспим това време. Не говоря за техническата подготовка, с която ще се справим в крайна сметка, а за политическо и стратегическо съдържание. За целта е важно да знаем какво искаме. Към днешна дата има повече въпроси, отколкото отговори. България с право се притеснява от идеята за Европа на няколко скорости, защото можем да се окажем трайна периферия и идеята да се изроди в Европа на „няколко класи“. Трудното започва, когато се запитаме: Какво искаме от и за Европа? Искаме ли спешно влизане в Шенген? Това, че заради национална конюнктура, въпреки че сме изпълнили всички критерии, няколко страни ни спират, е скандално и е пример за поведение, което руши доверието в Европа! Ще поставим ли този въпрос като наше категорично изискване!? Иначе красивите европейски принципи за равноправие и справедливост са просто празни приказки. Искаме ли да влезнем в Еврозоната, която е икономическото и политическо ядро на ЕС, и кога? Чувам различни мнения и не виждам ясна държавна позиция. Но нека сме наясно, че членството в Еврозоната носи права и възможности, но и отговорности, в това число финансови. Готови ли сме да се противопоставим на засилващата се тенденция, кохезионната политика, която донесе над 20 млрд. лева инвестиции в инфраструктурата и икономиката ни, да бъде преформатирана и в крайна сметка да задълбочи икономическите и социалните разделения в Европа? Искаме ли наистина общоевропейска политика по отношение на бежанците и миграционния натиск? Ако да – това означава и да проявим солидарност към тези страни, към които главно се насочват човешките потоци отвън. Разбира се, можем да разпалваме страховете на хората и да гоним всяко бежанско семейство в търсене на илюзорна сигурност. Можем да премълчим и дори поощрим това, което се случи в Етрополе и Белене и да гоним всеки, който потърси убежище. Но по този път лесно ще загубим и човещината в нас. Можем да се уповаваме, че оградата по границата ще ни опази от несигурността. Но наистина ли някой вярва, че тя ще ни помогне, ако Турция отприщи нова вълна и стотици хиляди тръгнат към обетована Европа през България? Към кого ще се обърнем тогава за подкрепа? Ясно е, че към Европа. И знам какво ще ни отговорят, ако отказваме солидарност, както правят страните от Висшеградската група – „Ами оправяйте се сами“. И тогава какво ще правим – ще събираме доброволчески отряди с „берданки“ или ще сложим армията с картечници?! Готови ли сме да кажем ясно, че сме жизнено заинтересовани от добросъседски и предвидими отношения с Турция, не само заради споразумението по миграцията, а заради сто други причини? Но трябва да имаме националното единение да кажем на властите в южната ни съседка, че няма да допуснем да се меси във вътрешните ни работи и политическия живот на България. По време на нашето председателство ще започне дискусията за бюджета на ЕС за 2020-2027 г. Знаем ли какво сме готови да дадем и колко искаме да получим чрез него? И най-важното – за какво! Магистралите и метрото са важни, но не са достатъчни за ускорено икономическо развитие. Ако България иска да догонва по-развитите страни, трябва да заложим на иновациите, устойчивото развитие, както и бързото увеличаване на доходите, вместо на идеята, че ще привличаме инвестиции чрез ниско заплащане на труда. Разгарът на преговорите с Обединеното кралство за Бекзит ще се случи също в нашето председателство. Не съм чул да сме формулирали как ще защитим правата на живеещите там стотици хиляди наши сънародници. В ЕС набира скорост дискусията за задълбочаване на Общата политика в областта на сигурността и отбраната. Знаем ли къде сме ние в този процес? Един от нейните аспекти със сигурност ще бъде и индустриалното производство на въоръжения. Това означава незабавно да започнем обсъждане и да потърсим начини нашият потенциал в тази сфера да бъде запазен и развит. Отбелязаните теми са само част от сложната и взаимосвързана тематика, която е на дневен ред в ЕС. Всеки от тези въпроси пряко ще повлияе върху сигурността, благосъстоянието и перспективата на българите. Време е да започнем дискусия по всички въпроси и да разберем, че постигането на добри резултати изисква да знаеш какво искаш, умение да водиш диалог, създаване на коалиции от съюзници и желание за общ успех на нашия Европейски дом. Защото ако само тропаш по масата, накрая можеш да се окажеш под нея. Впрочем, тези правила изцяло важат и за вътрешната политика. За позициите на България за Европа България трябва категорично да постави въпроса за пълноправното ни членство в Шенгенското пространство. Дискриминацията, на която сме подложени, трябва да бъде прекратена като антиевропейска и напълно недопустима! Държавата ни трябва да започне подготовка за членство в Еврозоната чрез широка обществена дискусия с бизнеса, синдикатите, академичните среди и неправителствения сектор. Първата стъпка е членството в ERM 2, своеобразно подготвително училище за Еврозоната. Като цяло, за нашата икономика, която двадесет години се развива при валутен борд, преходът към еврото би трябвало да е по-лесен, отколкото за други страни. Необходимо е да изучим опита на редица държави, които минаха по този път и не допуснаха спекулации и повишаване на цените на вътрешния пазар. И в бъдеще Еврозоната ще бъде гравитационният център на европейската интеграция. Ще има страни, които ще държат да останат отвън, но за България това води до риска да сме изтласкани в периферията на Европа. Друг наш национален приоритет трябва да стане битката за модернизиране, но съхраняване на Кохезионната политика. От консервативните среди в Европа върви усилен натиск тя да бъде преформатирана – да стане конкурентна, да заложи на финансовите инструменти, вместо досегашните грантове, които залагаха на качеството на проектите. За нас това би означавало задълбочаване на изоставането ни от по-развитата част на Съюза. И нека подчертая – единствено групата на социалистите и демократите в ЕП към момента е заела ясна позиция за съхранение на Кохезионната политика. Преди месец председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер отвори дискусията за бъдещено на Европа с „Бялата книга“. Тя ще бъде последвана от 5 специални политически документа – за социална Европа, Европейския валутен съюз, глобализацията, Общата отбрана, Общностния бюджет. По всички тях България трябва да има своя позиция час по-скоро. Убеден съм, че Европа ще има доверието на гражданите, ако се върне към своя социлен характер като уникален модел за развитие в света. Това означава ограничаване на социалния дъмпинг и затваряне на ножицата между производителността и заплащането в България и цяла Централна и Източна Европа. Наред с това трябва да обясним открито на нашите партньори от Западна Европа, че в крайна сметка този икономически модел, който се наложи у нас, е продукт на, меко казано, техни препоръки. След като затрихме през 90-те години нашите предприятия, няма защо да се чудят, че хората тръгнаха след работните места – на Запад. И ако искат единството между Западна и Източна Европа като единна общност да се запази, е необходима специална политика за ускорено развитие на „новите“ страни-членки. Трябва ясно да осъзнаем, че „бежанската и миграционна криза“ не е моментно явление, а глобален процес, който ще продължи през целия ни живот. Той се нуждае от повече ЕС, за да може да бъде управляем цивилизовано и хуманно, като отчита спецификата на географията, икономиката и културата на отделните страни. Това означава промяна на Дъблинските регламенти, които хвърлят тежестта върху страните на влизане на бежанците. Но и готовност България да участва в единен солидарен механизъм за преразпределение. Основният акцент на Европа, за да не внася несигурност и нестабилност, е изнасянето на мир и възможности за сътрудничество и просперитет във всички съседни региони. Тази политика ще е много по-успешна защита, отколкото всякакви стени. Всички виждаме, че животът налага нови и нови приоритети на ЕС – отбрана, миграционна политика и охрана на границите, анти-тероризъм, нови стандарти в околната среда. Закономерен е въпросът – а пари откъде? Малцина знаят, че общият европейски бюджет представлява едва 1% от БВП на страните-членки. Почти всички правителства отправят искания към ЕС, но малцина са готови да увеличават приноса. Изходът от тази нелепа ситуация е в две посоки – преглед на приоритетите, което означава, че в редица сфери средствата ще намалеят, и приемане на собствени източници за финансиране на европейския бюджет. За мен последното е необходимо и целесъобразно. Ще получим в крайна сметка и по-работещи общи политики и икономия от мащаба. В рамките на нашето председателство имаме специална отговорност и възможност да повлияем върху политиката на ЕС в нашия регион. Все пак го познаваме и разбираме много по-добре от други. Предвид изострените вътрешнополитически процеси в Турция и конфронтацията на властите й с Европа, ние се нуждаем и трябва да изискваме много ясна обща политика против опитите за заплахи и натиск както върху България, така и срещу ЕС. Не е вярно, че Европа е в слаба позиция. Турция изпитва огромни икономически трудности и се нуждае от ЕС и за инвестиции, и за търговия, и туризъм, и за собствената си сигурност в един размирен регион. Затова ЕС трябва да сложи ясна преграда срещу всякакви „неоосманистки“ напъни. Искам да видя и инициативи на България към сериозен напредък на страните от Западните Балкани към членството в ЕС като най-добър инструмент срещу избуяването на националистически страсти в региона. През 2007 г. България като съвсем нов член на ЕС предложи изграждането на „Черноморска синергия“ – инициатива за ново регионално сътрудничество. Тя беше подкрепена от ЕК, но заглъхна във времето. Сега е моментът да я подновим и да й вдъхнем нов живот. Това би било и допълнителен принос за диалога в региона, в това число и път за размразяване на отношенията с Русия. Защото, да, санкциите срещу Русия трябва да отпаднат. Но това е сложен процес и е нужен диалог, трябва да разбираме и другите страни. БСП е партия, която има неоспорим принос България да е пълноправен член на ЕС. Наше правителство извървя най-трудната финална част от този път. Имаме голям авторитет в лява Европа. За съжаление никога не успяхме да извлечем политическия дивидент от това. Нещо повече - в последната кампания позволихме други да изземат европейското говорене. Това трябва да се промени! Отново ние да сме водещи за европейското бъдеще на страната ни. Убеден съм, че това ще даде ново доверие на партията ни. През следващите седмици ще сме свидетели на динамични политически процеси – преговори за коалиции, напрежение, спорове и сблъсъци. В това важно ежедневие обаче не бива да забравяме и наистина голямите стратигечески неща за България. На дневен ред е дали ще оползотворим или пропуснем уникален шанс нашата страна да изиграе достойна роля за доброто бъдеще на Европа и да отстои своите интереси!

Свети преподобни Йоан Лествичник

http://www.cross.bg/iioan-moiiseii-prepodobni-1538972.html

/КРОСС/ Житие на св. преподобни Йоан Лествичник Не е известно къде се е родил великият подвижник преподобни Йоан. Предполага се, че той бил сириец. Подтикван от любов към Бога, той на седемнадесетгодишна възраст се оттеглил в Синайската планина, където бил постриган за инок. Там живял деветнадесет години под ръководството на благочестив и мъдър старец и след смъртта му се поселил в пустинното място, наречено Тола, също на Синайската планина. Тук Йоан се предал на постоянна молитва и на пост; проливал сълзи от умиление и съкрушение на сърцето си. Макар от цялата си душа да обикнал самотния и безмълвен живот, той не се отказвал да наставлява тия, които идвали при него за съвет, и дори приел при себе си един ученик на име Мойсей. За Мойсей се разказва едно събитие, което доказва как Бог пази верните Си раби. Веднъж Мойсей бил на работа далеч от килията, а преподобни Йоан се молел у дома си. След молитвата леко задремал и веднага чува, че някой му говори: "Ти спокойно спиш, а ученикът ти се намира в опасност!" Йоан се събудил, но не знаел къде да намери Мойсей и започнал да се моли за него. Привечер Мойсей се върнал и Йоан го запитал не се ли е случило с него нещо лошо. "Едва не бях затиснат при падането на един голям камък - отговорил Мойсей. - Уморен от работа и от слънчевия пек, аз легнах да си почина на сянка до една надвиснала скала. Веднага ме събуди твоят глас, който ме викаше. Бързо станах и в същото време скалата падна

Прогноза за времето - 30 март (четвъртък)

https://www.actualno.com/society/prognoza-za-vremeto-30-mart-chetvyrtyk-news_602682.html

Сутринта ще е слънчево, а около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. До полунощ на места ще превалява. В Западна България ще духа слаб вятър от северозапад, а в Източна - от североизток. Минималните температури ще са между 4° и 9°, а максималните -

Омбудсманът организира дискусия за некоректните работодатели

http://offnews.bg/news/n_1/n_651434.html

Омбудсманът Мая Манолова организира обществена дискусия на тема: „Законови гаранции за защита правата на работещите от некоректните работодатели”. Повод са зачестилите случаи на експлоатация на труд сред работници и служители от цяла България, които потърсиха съдействието на омбудсмана. В жалбите си те сезират обществения защитник за неизплатени трудови възнаграждения и осигуровки от страна на техните работодатели, както и за злоупотреби при прехвърляне на търговски фирми на трети социално слаби лица. Идеята на Манолова е да събере всички заинтересовани страни – потърпевши работници, държавни органи и работодателски организации, за обсъждане на проблемите в трудово законодателство, след което омбудсманът ще инициира законодателни промени. Дискусията ще се проведе в сградата на институцията на омбудсмана на ул. „Георг Вашингтон“ №22. Във форума ще участват синдикални и работодателски организации, представители на социалното министерство, на Главна инспекция по труда, на Агенцията по заетостта, на НОИ, на НАП, на прокуратурата, на съда, на Фонда за гарантиране на вземанията на работниците и служителите при несъстоятелност и др.

Софиянски: БСП и ГЕРБ нямат качества да управляват

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278439_%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%3A+%D0%91%D0%A1%D0%9F+%D0%B8+%D0%93%D0%95%D0%A0%D0%91+%D0%BD%D1%8F%D0%BC%D0%B0%D1%82+%D0%BA%D0%B0%D1%87%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D1%83%

 БСП и ГЕРБ нямат качествата да управляват страната. Но те ще намерят общия модул, което няма да е добре за България от гледна точка на краткосрочното развитие. От друга страна обаче това ще доведе до спокойствие и в дългосрочен план това ще отвори възможност за много по-сериозна дясна опозиция.

Така бившият служебен премиер и столичен кмет Стефан Софиянски описа политическата обстановка след парламентарните избори. В "Денят ON AIR"  той посочи още, че не е изненадан от резултатите от изборите, но ще има трудно съставено правителство.

„Какъвто и състав да бъде постигнат, то няма да влезе с тези очаквания, с които обикновено влиза ново правителство. Двата варианта са или доминирано от ГЕРБ, или доминирано от БСП правителство. Двете партии имат общ произход", обясни гостът, който не изключва възможността ГЕРБ и БСП да се коалират. 

 

офиянски очаква Бойко Борисов да бъде притиснат от ЕС да не формира коалиционно управление с "Обединени патриоти".

„Патриотите имат силна обществена подкрепа. Не можем да отречем и много от тезите им, които са правилни. Редно и разумно е те да участват в управлението", отбеляза бившият кмет на София.

Според него в програмите на партиите, които намериха място в 44-то НС, липсва механизъм как ще бъде постигнато обещаното. "На какво основание обещаваш, как ще го направиш?", попита риторично Софиянски.

По думите му през последните 10 години ГЕРБ и БСП не са се справили с предизвикателствата на ЕС.

„Въпреки това си ги избрахме, но те влизат с тежестта на несвършената работа. Трябваше да падне Шенген, трябваше да падне този унизителен мониторинг върху съдебната ни система. Трябваше да въведем еврото и да усвояваме еврофондовете", настоя още Софиянски.

Той е на мнение, че личностните проблеми и липсата на идеи са разединили дясното политическо пространство. "Предстои ни дълъг и добър път", завърши Софиянски, който в петък събира десните формации на среща, чиято цел е обединение на дясното.Видео-от Тук

 

По статията работиха: Екип на Bulgaria On Air, редактор Бойчо Попов

"Пежо Ситроен" отчетоха колко са близо до автономните автомобили (видео)

http://www.dnevnik.bg/skorost/2017/03/30/2944321_pejo_sitroen_otchetoha_kolko_sa_blizo_do_avtonomnite/?ref=rss


Групата "Пежо Ситроен" ще лансира първите си серийни модели с ниво на автономност 3 и 4 след 2020 година, съобщиха от компанията. От концерна уточняват, че в колите от ниво на автономност три, водачът не е нужно постоянно да следи пътните условия, а в тези от следващото ниво, може изобщо да не участва в управлението.

Във вторник и сряда ПСА "Груп" даде възможност на обикновени хора, които не са експерти, да тестват автономния автомобил на групата, като...

Дейвид Камерън: Бях прав да свикам референдума за Брекзит

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278438_%D0%94%D0%B5%D0%B9%D0%B2%D0%B8%D0%B4+%D0%9A%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%80%D1%8A%D0%BD%3A+%D0%91%D1%8F%D1%85+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%B2%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BC+%D1%80%D0%B5%D1%84%D0%B5%D1%80%D

 Бившият министър-председател на Великобритания Дейвид Калерън защити решението си да свика референдума относно това дали страната да остане или да напусне ЕС, пише The Guardian.
„Сметнах, че е правилно да свикам референдума, защото този въпрос тровеше британската политика от години. Обещах да проведа референдум. Смятам, че това бе най-правилното решение“, посочи Камерън. 
„Резултатът не бе този, който очаквах“, призна предалият оставка още на следващия ден след допитването политик. „Но резултатът бе решителен и затова днес Тереза Мей предприе по правилен начин следващата крачка, спазвайки народната воля. Надявам се да излезем от ЕС, но ние ще участваме в сътрудничеството за сигурност. Напускайки ЕС, ние не напускаме Европа и не се отказваме от европейските ценности“, посочи Камерън. 

Превод и редакция: Виктор Турмаков

Дейвид Дейвис: Не гарантираме нищо на новите мигранти след Брекзит

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278437_%D0%94%D0%B5%D0%B9%D0%B2%D0%B8%D0%B4+%D0%94%D0%B5%D0%B9%D0%B2%D0%B8%D1%81%3A+%D0%9D%D0%B5+%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B5+%D0%BD%D0%B8%D1%89%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%BE%D

Британският държавен министър за Брекзит посочи, че не гарантира на европейските мигранти, пристигащи в страната до официалното й излизане от Европейския съюз, правото да останат в Обединеното кралство, предаде Франс прес. Той направи това в интервю за в. "Мейл он сънди". Дейвид Дейвис каза, че ще преговаря с европейските лидери за "гарантиране на щедро обезщетение за намиращите се сега във Великобритания европейски мигранти и щедра компенсация за британските граждани" в страните от ЕС, но не може да обещае същото на новопристигащите. Министърът каза, че има различни начини да се ограничи очакваното увеличение в броя на пристигащите във Великобритания хора от ЕС преди отделянето от съюза. "Вероятно ще трябва да кажем, че правото на безсрочен престой важи само до определена дата", каза министърът.
 

САЩ пак се готви да продава изтребители на Бахрейн

https://www.actualno.com/asia/sasht-pak-se-gotvi-da-prodava-iztrebiteli-na-bahrejn-news_602694.html

Белият дом е уведомил Конгреса за плановете си да поднови сделката си с Бахрейн за продажба на изтребители на стойност 5 млрд. долара, предаде БГНЕС, позовавайки се на информация на "Ройтерс". По сведения на агенцията освен 19-те изтребителя F-16, Щатите планират да продадат на

30 март в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=347610

Събития: 240 г. пр.н.е. – Описано е първото наблюдение на Халеевата комета. 1794 г. – Жорж Дантон, Камил Демулен и техни последователи са задържани в заговор за преврат и сваляне на правителството. 1814 г. – Армиите от Шестата коалиция по време на Наполеоновите войни навлизат в Париж.

Великобритания ще изготви план за преминаването от европейските директиви към национални закони след Брекзит

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278436_%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D1%89%D0%B5+%D0%B8%D0%B7%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%B8+%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%BD+%D0%B7%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B8

 Британското правителство ще изготви план за преминаване от законите на ЕС към вътрешно законодателство, за да се „даде на бизнеса, работниците и потребителите необходимата сигурност“, докато Великобритания напуска ЕС, предаде Reuters.
Ден, след като британският министър-председател Тереза Мей официално стартира процедурата по развод, правителството ѝ ще публикува проектозакон за „Голямата отмяна“. Според министъра на въпросите, свързани с Брекзит, Дейвид Дейвис предложенията за бъдещото законодателство „ще сложат край на върховенството на депутатите в Брюксел“, но ще даде на компаниите законова рамка, в която да планират действията си. 
„В сърцето на референдума е суверенитетът. Една силна и независима държава се нуждае от контрол над законите си. Процесът започва сега“, заяви Дейвис. „Преминаването от европейски закон към британски ще означава, че ние ще очакваме задълбочено ново икономическо партньорство с ЕС. Нашите съюзници ще знаят, че ние започваме от позиции със същите стандарти и правила“, добави той. 

Превод и редакция: Виктор Турмаков

Израел в знак на протест намалява вноската си в ООН с два милиона долара

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278435_%D0%98%D0%B7%D1%80%D0%B0%D0%B5%D0%BB+%D0%B2+%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%BA+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82+%D0%BD%D0%B0%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D1%8F%D0%B2%D0%B0+%D0%B2%D0%BD%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%B

 Израел обяви, че намалява вноската си в бюджета на ООН с два милиона долара в знак на протест срещу новите резолюции с критика към политиката на еврейската държава, предаде РИА Новости.
Основание за решението са документи, неотдавна приети от Съвета на ООН за правата на човека. 
„Израел намалява с два милиона долара вноската си в ООН, след като Съветът за правата на човека прие резолюции срещу страната“, заяви прес-секретарят на израелското правителство Офир Хенделман. „Спестените средства ще отидат за приятелски развиващи се страни“, добави той. 
Ежегодната вноска на Израел към бюдждета на ООН е около 11 млн. долара. 

Превод и редакция: Виктор Турмаков

Националният фестивал на авторската драматургия и театър на английски език ще се проведе в Кюстендил

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/nacionalniiat-festival-na-avtorskata-dramaturgiia-i-teatyr-na-anglijski-ezik-shte-se-provede-v-kiustendil-2014050

Националният фестивал на авторска драматургия и театър на английски език за учебната 2016-2017 година ще се проведе в Кюстендил. Това ще стане на 01-02.04.2017 г. в  гр. Кюстендил. Организатори на Фестивала са Министерство на образованието и науката, Регионално управление на образованието –Кюстенди

Вижте как се случи приказката „Дом на хумора и сатирата"

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/vizhte-kak-se-sluchi-prikazkata-dom-na-humora-i-satirata-2014049

Изложбата „Фабрика за хумор и сатира" представя историята на сградата на Дома на хумора и сатирата - разказ, водещ началото си още от далечната 1891 г. със създаването на кожарската фабрика на Братя Калпазанови, станала през 1975 г. „дом" на Дома на хумора и сатирата в Габрово.
 
Тенд

Български и гръцки ловци ще се обучават как да опазват биоразнообразието

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/bylgarski-i-grycki-lovci-shte-se-obuchavat-kak-da-opazvat-bioraznoobrazieto-2014053

Нов голям проект ще изпълнява Ловно-рибарско сдружение „Сокол“ Гоце Делчев с водещото партньорство на Федерация на ловците от Република Гърция. Неврокопските ловци заедно с колегите си от Като Неврокопи в продължение на две години ще се обучават в опазване на биоразнообразието и екосистемите посред

Учредяват официално туристически район „Родопи”

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/uchrediavat-oficialno-turisticheski-rajon-rodopi-2014056

Заседание за учредяване на туристически район „Родопи“ ще се проведе от 13:00 часа в киносалона на Областна администрация Смолян. Районът е е първият от деветте туристически в страната, дефинирани с промените в Закона за туризма. В него попадат 27 общини от областите Смолян, Пазарджик, Кърджали, Пл

Подпалиха кола в Монтана

//dariknews.bg/regioni/vraca/podpaliha-kola-v-montana-2014055

Лек автомобил е бил подпален снощи в Монтана, съобщават от Областната дирекция на МВР. Пламъците лумнали около 20:40 ч. на ул. "Иван Аврамов",  в близост до кръстовището с ул. "Панайот Хитов“. Неизвестен до момента подпалвач залял със запалителна течност паркирания лек автомобил "Фолксваген Голф".

България е страната с най-много жертви на пътни инциденти в ЕС

//dariknews.bg/novini/bylgariia/bylgariia-e-stranata-s-naj-mnogo-zhertvi-na-pytni-incidenti-v-es-2014054

България е страната с най-много жертви от пътни инциденти през 2016 г. Това показват данните на Европейската комисия.

Правят карта на най-опа

Агнешкото поскъпва три пъти по пътя от фермата до магазина

//dariknews.bg/novini/biznes/agneshkoto-poskypva-tri-pyti-po-pytia-ot-fermata-do-magazina-2014057

На Великден по традиция на трапезата слагаме печено агне.
 
Двайсет дни преди Великден започна търсенето на агнешко месо за празника. В момента цената на килограм живо тегло се търгува между 5 и 6 лева. В магазина обаче месото достига 15 лева за, което е три пъти пове

Академик бие контра на Слави! Отправи ултиматум към Трифонов: Давам ти една седмица срок да...

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278434_%D0%90%D0%BA%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D0%BA+%D0%B1%D0%B8%D0%B5+%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%82%D1%80%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%A1%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%B8%21+%D0%9E%D1%82%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8+%D1%83%D0%BB%D

 Академик реши да бие контра на Слави Трифонов. Както самият ТВ водещ оправи ултиматум кум политиците, сега акад. Петър Иванов му отвърна със същото. Академик реши да бие контра на Слави Трифонов. Както преди дни самият ТВ водещ оправи ултиматум кум политиците, сега акад. Петър Иванов му отвърна със същото. Публикуваме текста му без редакторска намеса   "Славчо, давам ти една седмица срок:    1. Да осъзнаеш какво нещо си, дали не си безсмислено дълго нещо, и май твърде вулгарно, май доста грозно и май глуповато, не е ли тъй, не се прави на умен;    2. Да си оттеглиш тъпия ултиматум, кой си ти бе, аман от твоите ултиматуми и референдуми, бактисахме;   3. Да обърнеш внимание на душевното си здраве и да предприемеш медицински мерки спрямо евентуалния нарцисизъм и месианските си фиксации;   4. Да се завърнеш в бащината къща, в Учин дол, имате си бахча, бостан, нивичка, копай с мотиката, имате мотики, Славчо, за твое добро е;   5. И да се ожениш, ама за мома, ей, и фертилна, виж ко става с демографията.    Ако не изпълниш всичките точки на настоящия ми ултиматум, обявявам, че ще си разплета резедавата жилетка публично, пред Битивито".

Blitz.bg

Прогноза за времето - 30 март

http://www.moreto.net/novini.php?n=347609

Днес над страната ще е предимно слънчево. По Черноморието ще бъде предимно слънчево, след обяд на места ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще духа умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са 15-19°.

ЦИК обявява броя и разпределението на мандатите в новия парламент

http://offnews.bg/news/n_1/n_651432.html

Очаква се ЦИК да вземе решение, с което да се обявят резултатите по разпределението на гласовете по партии и коалиции и броя мандати, които получава всяка една от тях. Това ще стане след повторната обработка на изборните протоколи и повторното въвеждане на данните от протоколите в ЦИК. След това кандидатите, избрани от два района, трябва да заявят от кой желаят да бъдат обявени за избрани. Когато го направят, от ЦИК трябва да обявят имената на избраните народни представители до 2 април.

На 30 март рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6144325

На 30 март рожден ден иматД-р Димитър Бояджиев, началник-отделение по гатроентерология в УМБАЛ “Пълмед” Каролина Неделчева, член на ВСС Д-р Красимира Ковачка, съпредседател на БДЦ, бивш депутат Контраадмирал Митко Петев, командир на Военноморските сили Петър Джурков, джаз пианист Проф. Рачко Попов, историк, етнолог Румен Георгиев,

Изборната комисия ще обяви официалните резултати от парламентарния вот

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/03/30/2944390_izbornata_komisiia_shte_obiavi_oficialnite_rezultati/?ref=rss


Централната избирателна комисия (ЦИК) ще обяви днес решението си за резултатите от предсрочните парламентарни избори на 26 март.

В парламента влизат пет политически формации при 100% обработени протоколи от секционните избирателни комисии. ГЕРБ отново е първа политическа сила с 32.65% от гласовете. Втора е "БСП за България" с 27.20 на сто. Трета политическа сила е коалицията "Обединени патриоти - НФСБ, Атака и ВМРО" с 9.07%. Бариерата за влизане в...

Централната избирателна комисия ще обяви официалните резултати от парламентарния вот

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/03/30/2944390_centralnata_izbiratelna_komisiia_shte_obiavi/?ref=rss


Централната избирателна комисия (ЦИК) ще обяви днес решението си за резултатите от предсрочните парламентарни избори на 26 март.

В парламента влизат пет политически формации при 100% обработени протоколи от секционните избирателни комисии. ГЕРБ отново е първа политическа сила с 32.65% от гласовете. Втора е "БСП за България" с 27.20 на сто. Трета политическа сила е коалицията "Обединени патриоти - НФСБ, Атака и ВМРО" с 9.07%. Бариерата за влизане в...

Кошмарна прогноза за България: Масови фалити и замразени заплати след бруталното поскъпване на енергията

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278433_%D0%9A%D0%BE%D1%88%D0%BC%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B3%D0%BD%D0%BE%D0%B7%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F%3A+%D0%9C%D0%B0%D1%81%D0%BE%D0%B2%D0%B8+%D1%84%D0

 Фалити и увеличаване на сивия сектор в икономиката ни очакват, ако цената на природния газ се увеличи с 29,64% от 1 април. Това прогнозира пред "Стандарт" Марияна Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. "В момента времето е много мътно и КЕВР биха могли да вземат това последно за техния мандат решение, без да носят каквато и да е отговорност", коментира тя. Според нея все още не може да се каже процентно как би се отразило това поскъпване на индустриите, но при всички случаи такъв тип увеличение се отразява пагубно върху целия бизнес. "В случая една държавна комисия, която би трябвало да регулира тежестта на искания на увеличения на цените на петрола, газа и на енергията, приема с лекота едно предложение за драстично покачване цена на синьо гориво. Истината е, че цената на синьото гориво е в неразривна връзка с цената на електрическата енергия и такса "Задължения към обществото", както и с цената на петрола на колонките на бензиностанции. Тоест, след първото ще последва второ и трето. С което джобът на българина драстично ще се изпразни. Това е така, защото всичко, което се случва на бизнеса, в крайна сметка го плаща потребителят. И в случая, вместо да формираме цена пазарно, на принципа на търсене и предлагане, както се развива свободният пазар на стоки и услуги, държавната комисия ще покачи цените на всички храни, стоки и услуги, произвеждани в България. С което ще ги направи по-неконкурентоспособни", каза Марияна Кукушева. Резултатът ще бъде фалит или преминаване в сивия сектор. Кукушева обясни, че колкото повече се увеличава сивият сектор в икономиката, толкова по-тежко става положението на изрядните данъкоплатци. Защото всяка невнесена в бюджета такса се покрива отново от крайните лоялни към държавата си потребители. "Продължаваме да смятаме, че това е абсурдно увеличение, исторически не съществува такова искане досега. Още повече, искането е отправено от държавния монополист, който в случая е под уютен пристан на много партийни деятели, лидери или на лица, приближени към една или друга власт. Тяхната конкурентоспособност, със сигурност, не е висока и лесно разпределят пари под форма на заплати и бонуси, с което се увеличават задълженията на монополиста. И защо да не се увеличават тези задължения на монополиста, след като винаги има кой да ги плати - всички ние, бизнесът и потребителите. Тази практика на узаконяване на предложения, които граничат с кражба от джобовете на потребителите, трябва да бъде преустановена от КЕВР. КЕВР отдавна не работи по методиката, която самата тя е утвърдила. Тя не прави официални допитвания до нас - браншовите организации на бизнеса, тя просто приема едни предложения и ги прави общовалидни за всички", коментира Марияна Кукушева. Според нея има и друг проблем - колкото по-високи стават цените на газа и парното, толкова повече се увеличават дълговете на топлофикациите. Хората знаят, че когато разходите на бизнеса растат, той няма как да увеличава заплатите, коментира още Марияна Кукушева. 

Blitz.bg

Мелания Тръмп индиректно се противопостави на политиката на съпруга си

https://www.actualno.com/america/melanija-trymp-indirektno-se-protivopostavi-na-politikata-na-sypruga-si-news_602690.html

В рядка своя публична реч първата дама на САЩ Мелания Тръмп призова за овластяване на жените, преодоляване на различията и борба за справедливост. Тя отправи посланията си по време на церемонията „Жени на куража”, отбелязваща успехите на дузина жени активистки, допри

Радев отива на откриването на форум за социално предприемачество

http://offnews.bg/news/n_1/n_651430.html

Президентът Румен Радев ще участва в откриването на Шестия европейски форум за социално предприемачество, който се открива в Палата № 6 на Международния панаир в Пловдив. В европейския форум за социално предприемачество участват повече от 100 социални предприятия и кооперации от над 16 страни, които подпомагат осигуряването на заетост на хората с увреждания. В рамките на събитието ще се проведе и Европейска конференция на тема „Социалното предприемачество – принос за устойчива социална икономика и развитие на пазара на труда в Европа“. Организатори на международното събитие са Европейската комисия, Европейският икономически и социален комитет, Министерството на труда и социалната политика, Европейската конфедерация на производствените кооперации и социални предприятия, както и Националният съюз на трудово-производителните кооперации и 8 национално представени неправителствени организации.

Нинова свиква вътрешен референдум

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278432_%D0%9D%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D1%81%D0%B2%D0%B8%D0%BA%D0%B2%D0%B0+%D0%B2%D1%8A%D1%82%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%B5%D0%BD+%D1%80%D0%B5%D1%84%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D1%83%D0%BC

 Старото ръководство стяга „приятелски огън“ срещу лидера

Висши социалисти със забрана да говорят за коалиция преди допитване до членовете

Лидерът на БСП Корнелия Нинова наложи ембарго на своите да коментират варианти за евентуално участие на БСП в управлението с ГЕРБ. На извънредно заседание на Изпълнителното бюро в сряда Нинова била категорична, че такава тема не стои на дневен ред. А човекът в партията, който може да вземе отношение в момента, е само тя. И припомнила на ръководството на “Позитано” 20, че управленски коалиции в БСП ще се решават след вътрешнопартиен референдум.

Ако мандатът за правителство дойде при нас, националното допитване до социалистите може да се състои в рамките на няколко дни, уточниха от БСП. Очаква се на заседанието на Националния съвет в петък да бъде повдигнат въпросът за това има ли натиск за съставяне на кабинет с участието на ГЕРБ и БСП. Както и “приятелски огън” по Корнелия Нинова от страна на предишното ръководство на социалистите. Янаки Стоилов вече заяви, че “в началото на кампанията БСП стоеше по-добре, но в последните тя проигра шансовете за победа с непремерени изявления на нейни представители и със самонадеяното поведение на Корнелия Нинова”.

В петък обаче лидерът на БСП ще представи пред членовете на пленума цялостен анализ с успехите и грешките на партията по време на предизборната кампания.

Нинова вече обяви, че резултатът от парламентарните избори е най-добър за БСП от 2009 година насам. Подкрепата за социалистите през 2013 година е била 26%, през 2014-а – 15%, а сега 27,2%. Партията е увеличила подкрепата си от българите в чужбина 5 пъти, а броят на младите, гласували за БСП, е нараснал с 15 процента.

Цацаров започва проверка за блокадата на границата с Турция

http://www.clubz.bg/52227-cacarov_zapochva_proverka_za_blokadata_na_granicata_s_turciq

Прокуратурата започна проверка за престъпление против политическите права на гражданите заради блокадата на границата дни преди изборите, съобщиха от държавното обвинение.

 От там обясниха, че до обвинител № 1 Сотир Цацаров са постъпили „множество сигнали от граждани за това, че на 24 март по време на митинга в района на ГКПП „Капитан Андреево“са извършени недопустими действия срещу български граждани и е направен опит да им се попречи да упражнят избирателните си права”.

Главният прокурор Сотир Цацаров се е самосезирал и е изпратил всички сигнали на Софийската градска прокуратура за извършване на проверка.

В хода на проверката ще бъдат изискани от медиите всички записи и предавания, съдържащи кадри от поведението на лицата, срещу които са сигналите, казват още от ВКП.

На 24 март часове наред патриотични организации не допускаха турски изселници да влязат в България. Напрежението ескалира най-силно на ГКПП - Капитан Андреево, където се събраха над десет автобуса и десетки коли. Стигна се до физически сблъсъци.

В Саудитска Арабия почват да учат само дигитално, в ОАЕ вкарват в затвора заради Twitter постове

https://www.actualno.com/interest/v-sauditska-arabija-pochvat-da-uchat-samo-digitalno-v-oae-vkarvat-v-zatvora-zaradi-twitter-postove-news_602689.html

Министърът на образованието в Саудитска Арабия Ахмед Ал Иса одобри план, повеляващ пълната замяна на традиционната форма на обучение в кралството с дигитална. Тя ще бъде въведена в 150 училища през първата година, 1500 през втората и всички останали през третата. Целта е да се

Борисов пред ЕНП: България е стабилна държава

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278431_%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4+%D0%95%D0%9D%D0%9F%3A+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%B5+%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%BD%D0%B0+%D0%B4%D1%8A%D

 Няма по-добро място за живеене от Европейския съюз. Това е нашият дом, това е нашето семейство. Да го пазим със самочувствие и да защитаваме интересите си пред всички, които предвещават края на Съюза. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на своето изказване в рамките на Конгреса на Европейската народна партия (ЕНП) в Малта. Борисов призова европейските си колеги за спазване на Маастрихските критерии. “Да спазваме правилата, защото само това ще ни донесе сигурност”, каза той. По думите на лидера на ГЕРБ Европа се е справила прекрасно с икономическата и финансова криза. Бойко Борисов изтъкна пред присъстващите, че България е стабилна държава. “Предизвикахме предсрочните избори, за да потвърдим силата на ГЕРБ. За да продължи европейската и пронатовска политика. Постигнахме 3, 6% икономически ръст, 14 млрд. фискален резерв, 7% безработица, 27 % външен дълг, 0 инфлация и бюджетен излишък”, обясни лидерът на ГЕРБ. Борисов посочи, че предстои България да кандидатства за чакалнята на Еврозоната. Председателят на ГЕРБ бе категоричен, че победата на партията има изключително важно значение за Европа и за опазването на нейните външни граници. “Ние сме на границата с Турция и Черно море. Не можем да махнем вратите на къщите и да махнем и портата. България имаше най-добре защитената граница, но при влизането си в Европейския съюз бяхме принудени да я махнем. Изградихме я отново, благодарение на помощта от 320 милиона лева, за което сърдечно благодаря на ЕК и днес пак имаме най-надеждната граница”, подчерта Бойко Борисов. Той призова мигантите да бъдат държани далеч от границите - в зоните за сигурност. Според Борисов тези, които идват, трябва да минават само през официалните контролно-пропусквателни пунктове.

100 лв. за играчка шпионин в забавачките

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278430_100+%D0%BB%D0%B2.+%D0%B7%D0%B0+%D0%B8%D0%B3%D1%80%D0%B0%D1%87%D0%BA%D0%B0+%D1%88%D0%BF%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%BD+%D0%B2+%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%87%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5

 

Родители ги опасват с тайни камери и микрофони

Родители превръщат децата си в тайни агенти, като ги пращат на градина със скрити камери и микрофони. Според един от най-големите сайтове за шпионска техника, всяка седмица по една майка оборудва детето си с "бръмбари". Цената за пълен комплект излиза около 100 лева.

Обичайно родителите прибягват до крайните мерки, когато имат съмнения, че детето им е малтретирано в забавачката или училище. След като видят записите, често семействата ги пускат като предупреждение в социалните мрежи. Подобен скандален запис се появи и днес, когато стана ясно, че възпитателка тормози хлапетата в училище във Владая.

Оборудването може да прави запис на почти целия ден на детето в забавачката. Повечето камери и микрофони са скрити в часовници или медальони, както и в ежедневни вещи на детето като играчки например. Има и такива, които могат да се сложат дискретно във всеки един предмет. Единственото необходимо нещо е да се стигне след това физически до камерата, за да се свали записа. По-скъпите еквиваленти предлагат връзка с телефона на родителя, но проблемът при тези устройства е, че са скъпи и трябва да има постоянна връзка с интернет на мястото, където е монтиран бръмбара.

Суперджаджите могат да бъдат открити на ниски цени както онлайн, така дори и по пазари и тържища като „Иличнци“ например.

Качеството на живот на пешеходците в столицата е нарушено

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278429_%D0%9A%D0%B0%D1%87%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D0%B5%D1%88%D0%B5%D1%85%D0%BE%D0%B4%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B2+%D1%81%D1%82%D0%B

 Екипът на едно от най-значимите имена в градското планиране и автор на проекти за подобряване на градската среда - Ян Геел се разходиха из улиците на София и очертаха проблемите на града, които трябва да се решат в новата „Визия на София”. Те са на работно песещение у нас, след като миналата година получиха лична покана от кметът Йорданка Фандъкова да се включат в дългосрочната стратегия на града. В рамките на работната седмица в София Хенриет Вамберг и Лиза Мюлер направиха проучвания на състоянието на градската среда в центъра на София и ще проведат серия от обучения за използваните от Gehl Architects методи и подходи с представители на местната администрация, експерти и неправителствени организации.

„София е много красив град, имате много хубави паметници от миналото и прекрасна планина. Бих казала, че ДНК-то на града е много добро. Структурата на града е много последователна, обединена-имате много зеленина, паркове, дървета по улиците. Целта ни е да съберем информация как се използва града от хората, които живеят тук, както и какво е качеството на публичните пространства. Това, което ни направи голямо впечатление е, че града има всички добри елементи, но с течение на времето са станали някои натрупвания, които са довели до нарушаване на публичното пространство.“, обясни арх. Хенриет Вамберг. Тя акцентира, че прекалено много автомобили влизат в града, като според нея е обезпокояващо че тенденцията е те да нарастват. „Имате паркинги, разположени около черкви и паметници. Това е проблем, който трябва да бъде решен“, даде за пример Ваберг. Според нея качеството на живот на пешеходците в София е нарушено. Хората са стресирани от факта, че трябва да пресичат тичайки там където няма светофари, настилката на улиците е остаряла и не е толкова качествена. „Има проблеми свързани с построени във времето високи сгради в София, които са засенчили красотата на планината“. Друг факт, който нарушава общественото пространство според архитектите са разхвърлени навсякъде магазинчета и павилиони. Не добро впечатление са направили и зоните за сервиране пред заведенията за хранене, които според Вамберг и Мюлер заемат твърде голяма площ върху тротоарите, което нарушава движението и комфорта на преминаващите пешеходци.

Главният архитект на София арх. Здравко Здравков информира, че през следващите месеци екип от български урбанисти и архитекти, специално обучени от Gehl Architects, ще се занимава с анализирането и събирането на информация, след което ще бъде изготвен окончателен доклад, който да даде ясна картина какви стъпки трябва да бъдат предприети от тук нататък. „Постепенно трябва да махнем тези натоварващи наслоявания в градската среда, да създадем правила. Вече започнахме да работим по промени в нормативната уредба в ЗУЗСО и въвеждането на нова наредба, която ще регламентира всички намеси в града, както и ще спомогне за подобряване на градската среда, чрез извеждане на автомобилния трафик от града. В момента София е завзета от автомобилите. Трябва да намерим постепенни и радикални решения, за да освободим града от това натрупване. Важно е да решим и проблема с транзитния трафик от изток на запад. Най- голямото предизвикателство пред нас обаче е да мотивираме хората да слязат от автомобилите, тъй като ние сме на първо място в Европа по брой на автомобили на глава от населението. Това може да стане с довършване на велоалеите, с финализиране на работата по трети метродиаметър“. Според арх. Здравков промяната ще дойде тогава, когато започнем да използваме все по-малко и рядко личните си автомобили в градската среда. Главният архитект даде за пример Виена, където след 2020 г. няма да се ползват дизелови автомобили в града, както и наложено ограничение за влизане на автомобили в центъра на Лондон. Арх. Здравков подчерта, че преди да бъдат въведени такива мерки в София, градът трябва да е готов с алтернативни методи за придвижване, които да бъдат предложени на гражданите.

Андрей Делчев: Продажба на горива без печалба е купуване на гласове

http://www.clubz.bg/52226-andrej_delchev_prodajba_na_goriva_bez_pechalba_e_kupuvane_na_glasove

"В бизнеса с горива няма монопол, а има ОЛИГОпол."

Това каза  тази сутрин пред Нова тв Андрей Делчев - председател на Българската петролна и газова асоциация. Само преди ден от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обяви, че няма картел между производителите и доставчиците на горива, въпреки че само няколко месеца по-рано твърдеше, че има "убедителни доказателства" за такъв.

"Когато някой по веригата продава без печалба – това е купуване на гласове", каза обаче Делчев по адрес на новия политик Веселин Марешки.

По думите му данъчни измами по веригата и некачествени горива могат да доведат до ниски крайни цени на горивата. Шефът на петролната асоциация все пак уточни, че не обвинява Марешки, на чиито бензиностанции се продават евтини горива, в данъчни престъпления и измами директно. Според Делчев търговците, които доставят горивата на бизнесмена-политик, могат да укриват ДДС. Лидерът на "Воля" и вече избран за депутат Марешки купувал горива не от рафинерията, а от посредници.

В разследването за картел и злоупотреба с монополно положение на КЗК в горивата бе срещу руската "Лукойл", австрийската OMV, холандско-британската Royal Dutch Shell, гръцката Eko, контролираната от Гриша Ганчев "Петрол" и руската "Газпром", а накрая беше добавена и "Ромпетрол България".

По думите на Делчев обаче мерките, взети от КЗК по адрес на петролните кампании, са повече от това, което изисква законът и те са предложени от самите компании.

КЗК задължи шестте фирми, попаднали в проверката за картел при определянето на крайните цени, да прекратят контактите помежду си и да не си обменят информация. До месец компаниите трябва и да докажат, че са въвели правило за уволнение на служителите си, които не спазват изискването за конфиденциалност на търговската информация.

Общинари от ГЕРБ заличават Копривщица като архитектурен резерват

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278428_%D0%9E%D0%B1%D1%89%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%B8+%D0%BE%D1%82+%D0%93%D0%95%D0%A0%D0%91+%D0%B7%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%9A%D0%BE%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B2%D1%89%D0%B8%D1%86%D0%B0+%D0%BA

 Скандално решение е приел на извънредно заседание на 17 март общинският съвет на Копривщица. По предложение на председателя на Комисията по териториално и селищно устройство Петър Вълев и с единодушната подкрепа на общинарите от ГЕРБ съветниците одобриха думите "Архитектурен исторически резерват" да отпаднат от новия Общ устройствен план на Копривщица. Да се намери коректният начин да бъдат заменени, добавя Вълев, без да посочва как да стане това.
Същата точка предвижда отпадането на охранителната зона в града, както и промяна на правилата за строителство - разрешава се плътност на застрояване 80% и максимална височина 15 м. Вълев успява да прокара и изграждането на зали за конферентен туризъм. Общинарите трябва да плануват и място за изграждането на мото- и АТВ писта в архитектурното градче.
"В Копривщица не живеем в концлагер и не сме аборигени, за да има резерват и охранителна зона. Не се дава никаква възможност за развитие. Ако така продължи, градът ни е обречен и до 10-15 години ще бъде заличен. Ще останат само паметници на културата и пустеещи къщи. В общия устройствен план в този вид няма предвидени зони за предприемачество. Ако дойде някой инвеститор и иска да построи предприятие, няма как да го направи", оправдава се пред topnovini.bg председателят на общинския съвет Рашко Христов от ГЕРБ. Според него Копривщица никога не е имала ОУП, а в Закона за културното наследство пък нямало термин "архитектурен исторически резерват". Местните обаче реагираха изключително бурно на готвените промени. Засега кметът Генчо Герданов твърди, че ще направи всичко възможно градът да остане град музей.
Проверка на ДУМА показа, че на сайта на общината няма протокол от заседанието. От дневния ред за днес обаче става ясно какво е мотивирало гербаджиите за рязката промяна в статута на Копривщица. 49-годишният бизнесмен Радослав Йовков обявява инвестиционните си намерения. Той иска да строи "спортен и спа комплекс, ТЕЦ с мощност около 1500 кв. на биомаса и ски лифт". Идеята му е първата спирка на бъдещия лифт да е паркингът, от който се провежда традиционният събор в Копривщица. Топлоелектрическата централа пък ще зарежда новия спа и спортен център. Йовков смята, че инвестициите ще са за около 8 млн. лв. 
Само преди 2 години бизнесменът бе показно изхвърлен от ГЕРБ. Бойко Борисов използва личния си профил в социалните мрежи, за да обяви разграничаването си от Йовчев. Борисов отрече, че Йовчев е оглавявал местната структура на ГЕРБ, макар да се е представял за такъв. Причината за отлюспването бе скандал с незаконна сеч, освен това Йовчев получавал субсидии за пасища, без да има животни.
С решение на МС Копривщица е обявена за първия и засега единствен град музей в България. С цел да се запази неговият автентичен облик в града има специални правила за строителство. Преди месец на тържествена церемония в Париж съборът в Копривщица официално бе признат за част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. За 2020 г. е насрочено първото му честване под егидата на ЮНЕСКО.
 

 

Къде няма да има вода на 30 март

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/kyde-niama-da-ima-voda-na-30-mart-2014038

За извършване на аварийни ремонти без вода от 09:00 до 17:00 ч. ще останат улиците "Знаменосец" и "Клокотница".

Улица "Антим Първи" ще е с нарушено водоподаване, заради основния ремонт на водопровода. 

Министър Христо Алексиев ще посети жп гара Стара Загора

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/ministyr-hristo-aleksiev-shte-poseti-zhp-gara-stara-zagora-2013809

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев ще посети жп гара Стара Загора в петък в 10.00 часа. След това министърът ще отпътува към Бургас за откриване на обновената железопътна линия Пловдив – Бургас.
 
Рехабилитацията нa жeлeзoпътнaтa линия &

Американски федерален съдия блокира втория указ на Тръмп за миграцията

//dariknews.bg/novini/sviat/amerikanski-federalen-sydiia-blokira-vtoriia-ukaz-na-trymp-za-migraciiata-2014040

Американски федерален съдия в Хонолулу - столица на островния щат Хавай, продължи за неопределено време действието на предишното си решение за блокиране на ревизирания указ на президента Доналд Тръмп, който забранява влизането в САЩ на хора от шест предимно мюсюлма

Реални ли са цените по бензиностанциите?

//dariknews.bg/novini/biznes/realni-li-sa-cenite-po-benzinostanciite-2014042

Ниските цени на горивата в бензиностанциите на Марешки са комбинация между силно некачествени горива и потенциални данъчни измами, които може да са извършени от негови посредници по веригата. Това заяви пред

Хасково за първи път на "Изложба на общините"

//dariknews.bg/regioni/haskovo/haskovo-za-pyrvi-pyt-na-izlozhba-na-obshtinite-2014044

Община Хасково, представена от Туристически информационен център - Хасково, за първи път участва в „ИЗЛОЖБА НА ОБЩИНИТЕ“. Тя се провежда на територията на Пловдивския панаир от 29 март до 2 април 2017 г. Изложението е под егидата на Министерството на земеделието и храните и се провежда за XIII-та п

Затварят временно Дунав мост 2

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zatvariat-vremenno-dunav-most-2-2014043

Затварят временно Дунав мост 2 при Видин-Калафат.

Съоръжението ще бъде затворено за преминаване на превозни средства в интервала от 13.00 до 15.00 ч. заради ремонтни дейности.
 
Превозните средства ще трябва да изчакат

Задава се ултраконсервативна десница

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278427_%D0%97%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D1%83%D0%BB%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%81%D0%B5%D1%80%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%B0+%D0%B4%D0%B5%D1%81%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0

 Антоний Тодоров е доктор на политическите науки, професор по политология в НБУ, гост-професор в Свободния брюкселски университет, в Бургундския университет (Дижон, Франция). Член на Асоциативния съвет на Университетската агенция на франкофонията, на УС на Международния център за социални науки (CISH) на ЮНЕСКО и др.

"Всички изглеждат посвоему недоволни, дори тези, които са първи"

- Проф. Тодоров, вече са ясни резултатите от изборите. Нещо по-добро произведохме ли?
- Не. Това се вижда много добре от реакциите не само на публиката - никой не се радваше, но и на политиците. Може би се радват единствено новите 240 депутати и техните семейства. Надявам се да не е точно така и да има и още радостни, но поне видимостта беше такава. Никой не отиде в международния пресцентър. Това също е новост. За първи път очевидно решиха, че няма какво толкова да кажат и най-важното, няма за какво толкова да се похвалят. Всички изглеждат посвоему недоволни, дори тези, които са първи - ГЕРБ.
- Те от какво са недоволни?
- ГЕРБ имат много по-голяма трудност да съставят правителство, отколкото в предишния парламент. Недоволни, защото подадената оставка ги изведе отново напред, но не им даде кой знае колко много като успех. И от БСП за недоволни, защото очакваха да бъдат първи, останаха втори.
- Борисов даваше заявки, че ще управлява само ако има абсолютно мнозинство.
- Така е. Не го получи, но пак ще управлява. Недоволни са, разбира се, "Обединените патриоти" (ОП) защото получиха много по-малко от техния президентски кандидат на първия тур, а да не говорим, че съвкупно получиха по-малко, отколкото на предишните избори 2014 г. Недоволни са от ДПС, защото загубиха поне 100 хил. гласа в сравнение с 2014 г. Може би хората на Марешки са доволни, но аз смятам, че това е еднодневен проект, също като този на Бареков, така че на следващите избори той едва ли ще оцелее. Недоволни са със сигурност всичките 2-3 десни формации, казвам 2-3, защото все пак "Да, България", този проект на Христо Иванов, първо, че не се определи като десен, и второ, това е един съвсем нов проект, който успя от първия път да постигне почти 3% - 100 хил. гласа, което може би могат да го квалифицират като успех. Всички се оказаха недоволни, но най-вече в обществото не виждам задоволство от резултатите. Така че случи се нещо ново, само че то не задоволява почти никого.
- Излиза, че победителят е победен?
- Донякъде може да се окаже и пирова победата му.
- Сега всичките разговори се въртят около математически сметки кой с кого би могъл да направи правителство. Обаче никой не говори в името на какво ще се прави това правителство, не мислите ли?
- Така е. За съжаление ситуацията много прилича на изборите 2013 г. Тогава основните сметки, които се правеха, звучаха по следния начин: БСП и ДПС имат точно 120 депутати, нямат мнозинство, ГЕРБ и "Атака" имат имат точно 120 депутати, после се оказа, че едва ли не "златният пръст" на Волен Сидеров решил нещата. Да, някак си, но това си беше една аритметика, която завърши катастрофално. Сега също се правят такива сметки: 122 депутати вероятно или 123 ще имат ГЕРБ и "Обединените патриоти", това е аритметика.
- Лесно ли ще е за ГЕРБ да приеме съюз с ОП при положение, че в предишния парламент част от партиите го подкрепяха, а "Атака" му се противопоставяше? 
- Вярно е, че и от двете страни се чуват еднакви неща, но става въпрос за съвпадения на някои виждания що се отнася до това властта да е здрава или пък българо-турската граница, дори ако щете бежанците. Само че за ГЕРБ ще има голям проблем, защото от ЕНП няма да са много щастливи, ако се съюзят официално с ОП. България не е в силна позиция, а и като председател на ЕС през 2018 г., натискът ще бъде още по-силен. Което значи, че победителите имат голямо затруднение. Ако пък се включи и "Воля", за нея нищо не знаем. Тя е политическа формация без програма, има 3-4 приоритета, за които Веселин Марешки говори. Има  претенции да участва с министри и самият той дори да е премиер. Само че трябва да разбираме, че да управляваш аптеки или бензиностанции не е същото като да управляваш държава, най-малкото защото ако там можеш да уволниш персонала, то в държавата това не е възможно. ДПС никой не ги иска като партньор, въпреки че в очите на европейците те могат и да изглеждат партньор.
- Във вторник Валери Симеонов заговори за голяма коалиция между ГЕРБ, БСП и ОП.
- Да, това би ги устроило много, защото всъщност при една такава ситуация патриотите ще бъдат в много благоприятна позиция, хем ще участват, хем няма да се обвържат нито с едните, нито с другите.
- Но ще искат и от едните, и от другите.
- Естествено. Но, от друга страна, Валери Симеонов каза нещо, което изглежда забранено да се говори както в ГЕРБ, така и в БСП - голяма коалиция. Какво ли не се чу, какви ли проклятия не бяха пуснати. Все пак от време на време тази забранена тема трябва да се поставя наново, когато другото решение е по-лошо. Това е краен вариант, може да бъде ограничен във времето, може да бъде договорен. Каква беше голямата коалиция в Германия? 180-странична правителствена програма. Могат ли нашите политици да направят такова нещо? Дори през ум не им минава. Защото там ще трябва да поемат много конкретни ангажименти и те после могат да бъдат отчетени дали са свършени или не. Така че се страхувам, че сме далеч от германската политическа култура в такъв смисъл.
- Като казахте ангажименти, ето всички поеха ангажимент за подобряване на живота ни. Нямаме основание да сме недоволни. Но на практика обещания къща не хранят...
- Всички ще се погрижат за нас.
- Да, стига това, което обещаха, сега да го изпълнят.
- Политиката на доходи е била слабост на всичките правителства на прехода. Политика на доходи, под нея разбирам активна политика, такава която иска нещо да промени. Но тъкмо тук са и политическите различия. Всъщност на тези избори идеологическите различия изчезнаха. Всички обещават едно и също и всъщност състезанието е за това кой ще направи по-добро впечатление или кой ще остави впечатлението, че може по-добре да го направи. Вече сме в ситуация буквално на мажоритарен избор. Само че в политиката има и по-фундаментални въпроси, те не бяха извадени на преден план. Например политика на доходите, добре - само че там имаш различни акценти. Едни говорят за неравенствата, други говорят само за бедността. И десни, и леви са против бедността, левите обаче не са просто против бедността, те са срещу несправедливите неравенства и т.н. Заличаването на тези граници бележи тези избори и може би те и обясняват донякъде резултата. Какво избраха повечето хора? Ами познатото, знаейки, че  ще правят същото като техните опоненти. То техните опоненти предлагаха и някои неща, които изглеждаха малко рисковани, някаква рискована промяна. Хората предпочетоха сигурното, тъкмо защото страните, общо взето, предлагат едно и също. Тогава защо да се учудваме от тези резултати?
- БСП е втора, но пък победата на ГЕРБ може да е пирова, казвате?
- Ако БСП беше излязла първа, щеше да бъде в още по-затруднено положение. Така че може би е много добре за БСП, че не е първа, но иначе какво удвои - и гласовете си, и местата си в парламента. Защо да се оплаква? Но в крайна сметка има и нещо, което може да бъде отчетено като грешка в хода на кампанията. Цялата кампания продължи с една риторика, която беше насочена към, така да се каже, по-трайните гласоподаватели на социалистите, онези половин милион, на които тя разчита в последните години постоянно. Обаче въпросът е как този половин милион да стане милион и половина. Защо отношенията с Русия се превърнаха в толкова централна тема на говоренето на БСП? Какви интереси в крайна сметка в обществото има толкова фундаментални освен една историческа привързаност, но какво повече от това? Може би няколко групи специфично свързани от търговията с Русия? Основната търговия на България е с ЕС. Руските пазари отдавна са нелеснодостъпни за българските стоки. Та какво с китайските ли ще се състезаваме? Искам да кажа, че това пресили нещата и много хора си казаха - чакай, чакай, те да не мислят за сериозен завой във външната политика. Което всъщност не е така, обаче може би въздържа някои хора.
Неяснотата по повод данъчното облагане. БСП е записала в програмата си "плавно излизане от плоския данък". Какво беше, умерен прогрес в рамките на закона, такъв вид революция. АБВ и "Движение 21" бяха далеч по-радикални. Те казаха прогресивно подоходно облагане, макар и тристепенно.
- Би трябвало да няма протести, като се конституира парламентът. Онези 300 хил. непредставени няма ли да лежат на паветата?
- Защо да протестират? Освен ако, разбира се, новото правителство не направи някоя фундаментална глупост, както беше назначаването на Делян Пеевски. Разбира се, че десните имат основания да са недоволни, но това е една либерална десница. Онова, което се задава, е ултраконсервативна десница и тя все повече се опитва да заеме терена чрез ГЕРБ и патриотите. Така че, както се казва, винаги може да има нещо по-лошо от предишното.

 

Светла Василева

Най-жестоките затвори - в Северна Корея, Турция и...

https://vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/naj-zhestokite-zatvori-v-severna-koreia-turciia-i-6067274

Вижте 10 от най-жестоките затвори в света, където оцеляването на осъдените е основната им цел всеки ден

Любим виц на Венци Мартинов

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6144380

Любим виц на Венци МартиновВ самолет летят американският, руският и българският президент. По едно време американският казва: - В момента летим над Америка. Другите учудено питат: - Как познахте? - Мирише на уиски. След няколко часа руският президент казва: - В момента летим над Русия. Другите отново учудени питат: - Как познахте? - Мирише на водка.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване