Thalloderma Shop
03/31/17 05:44
(http://www.klassa.bg/)

Течност съхранява слънчева енергия

 Слънцето е най-големия източник на енергия, освен контролирания ядрен синтез, но то определя и зависи от климатичните условия през деня. За да бъде слънчевата енергия надежден, 24-часов източник на енергия, екип учени от Chalmers University of Technology в Гьотеборг, Швеция разработват течна среда за съхранение на енергия, която може не само да освобождава енергия от Слънцето при необходимост, но също е и преносима.

Екипът работи по варианти на системата, наречена MOlecular Solar Thermal (MOST) повече от шест години, като демонстрира идеята през 2013 г. Новата система се различава от други опити за съхранение на слънчева енергия в топли соли и обратни екзотермична реакции, по това, че съхранява енергията директно във връзките на органичен химикал.

В този случай, учените са изложили въглеводород, наречен норборнадин (C7H8) на светлина. Това променя химическите му връзки, превръщайки го в (quadricyclane). Изменението в температурата на квадрицилена или излагането му на катализатор обръща ефекта и се освобождава енергия под формата на топлина извеждана от водна риза.

Според екипа, система преобразува 1.1% от слънчевата светлина директно в химически връзки, което е 100 пъти по-ефективно от версията от 2013, която може едва 0.01%. Новата система за съхранение в течност замества редкия метал рутений с елементи на въглеродна основа, които са много по-евтини. Освен това, системата е преминала през над 140 цикъла на съхранение и освобождаване на енергия без забележимо разграждане.

”С технологията ние може да съхраняваме слънчевата енергия в химическите връзки и да освобождаваме енергия под формата на топлина, когато имаме нужда от нея.” казва ръководителят на екипа Каспер Мот-Поулсен. „Комбинирането на съхранение на химическата енергия с подгряващи вода слънчеви панели позволява преобразуването в енергия на повече от 80% на постъпващата слънчева светлина.”

Системата позволява слънчевата енергия, за да бъде съхранена и транспортирана, преди да бъде освободена под формата на топлина, когато и където това е необходимо.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване