Thalloderma Shop
04/04/17 06:47
(http://www.klassa.bg/)

Brexit е ускорил забавянето на пазара на имоти в централен Лондон

 Решението на Великобритания да напусне Европейския съюз (ЕС) е ускорило забавянето на пазара на първокласни имоти в централен Лондон, пише онлайн изданието propertywire.com, като се позовава на проучване на консултантската компания Cluttons.

В момента обаче активността на пазара е доста по-нормална, допълва изданието.

Пазарът на имоти в централен Лондон трябва да се справи с най-сериозното предизвикателство от световната финансова криза през 2008 г. насам. Условията обаче като че ли вече се стабилизират.

Експертите очакват през 2018 г. да настъпи обрат на пазара в централен Лондон и цените да се върнат към растеж.

За тази година се очаква среден спад на цените от 1,2%, докато през следващата – 1,3% ръст на фона на приближаването на края на Brexit.

За периода 2019-2021 г. се очаква среден ръст на цените на имотите в централен Лондон от порядъка на 2,5-3%, а кумулативният растеж през следващите пет години се очаква да достигне 10,3%.

През миналата година цените на имотите в централен Лондон са паднали с 3,8%, а обемът на трансакциите се понижава до нива, невиждани от 2012 г. Последното тримесечие обаче е било относително стабилно за най-желаните адреси в британската столица. Цените за периода са се понижили с 0,4%.

Представянето на пазара варира в различните райони. Най-силен спад на сделките се наблюдава в Уестминстър, Хамърсмит, Фулам и други, показват данните от имотния регистър. В Уестминстър например понижението на трансакциите достига почти 50% на годишна база през миналата година.

Най-силният спад на цените през 2016 г. е отчетен в Найтсбридж – 10,8%, Южен Кенсингтън – 10,2%, Челси – 9,8%, Белгрейвия – 9%. Въпреки това международните купувачи продължават да са активни в тези райони, тъй като купуват в долари и позицията им е значително по-изгодна на фона на обменния курс на британската лира.

Това обаче по никакъв начин не може да подкрепи вътрешния пазар, който продължава да страда от свръхниско предлагане. Недостигът на имоти на пазара, както и проблемите с достъпността, продължават да спъват активността на местните купувачи.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване