Thalloderma Shop
04/05/17 06:45
(http://www.clubz.bg/)

Бомбата в Петербург може да е избухнала случайно

Бомбата в метрото в Санкт Петербург, която уби 14 души на 3 април, може да се е взривила случайно, предаде РИА Новости, като се позова на източник от силите на реда.

Това е една от разглежданите от следствието версии. Не е ясно каква е причината за нейната поява. Няма и повече подробности.

Бомбата е взривена от терориста самоубиец Акбаржон Джалилов - етнически узбек от Киргизстан с руско гражданство. Преди това той е оставил друг експлозив на станция "Плокад на Въстанието", който обаче бил обезвреден.

В момента се извършва проверка дали Джалилов е бил свързан с "Даеш" ("Ислямска държава"), съобщи Нюз.Ру. Това се прави по нареждане на Александър Бастрикин - шефа на Следствения комитет на Руската федерация (СКРФ).

Обискирано е било жилището на Джалилов. Там обаче не било открито нищо подозрително. Прегледани били и видеозаписите от входа. Ясно било записано как терористът излиза от дома си с чанта в ръка и раница на гърба си.

Разпитани са над 40 души - очевидци на атентата, служители на метрото и бригадата, обслужваща взривения влак.

Акбаржон Джалилов не е бил религиозен фанатик, твърди чичо ме Имажон пред киргизката агенция "24". Той твърди, че племенникът му редовно посещавал джамия, но никой не забелязал да е имал екстремистки възгледи.

Терористът има по-малък брат на име Аброржон и по-голяма сестра. Цялото му семейство с изключение на сестрата живее в град Ош в Киргизстан. В навечерието на атентата обаче всички изчезнали в неизвестна посока, твърдят съседи. Но според друга информация те били задържани за разпит след взрива и огласяването на името на терориста. Трети източник съобщава, че родителите на Акбаржон Джалилов заминали за Санкт Петербург, за да идентифицират останките му.

Майка спасила дъщеря си и загинала

Ирина Медянцева

Световно известната руска майсторка на кукли Ирина Медянцева (50 г.) е сред жертвите на атентата в метрото, съобщи петербургският портал "Фонтанка". Тя спасила дъщеря си, като я покрила с тялото си.

Двете жени се качили в последния момент във вагона, превърнал се в ковчег за 14 души. Ако са се забавили с няколко секунди, са щели да изпуснат влака, но да останат живи.

Когато избухнал взривът, Ирина Медянцева се хвърлила върху 29-годишната си дъщеря Елена и й спасила живота. Елена била ранена. Тя е оперирана и в момента се възстановява.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване