Thalloderma Shop
04/06/17 05:38
(http://www.klassa.bg/)

Инвестициите в бизнес имоти в Европа през 2016 г. достигнаха 207 млрд. евро

 Инвестиционната активност в сектора на бизнес имотите в Европа през 2016 г. достигна третото си най-високо равнище в историята, пише Property Magazine.

Според данни на компанията Savills общият обем на сделките с бизнес имоти достига 207 млрд. евро. От компанията отбелязват, че въпреки годишния спад от 15% на тази стойност за някои пазари като Италия (25,5% ръст на годишна база), Холандия (24,4%) и Швеция (32,2%) 2016 година се е оказала най-добрата за инвестиции в бизнес имоти.

Спадът с 31,4% във Великобритания и понижението от 8,7% в Германия са основните "виновници" за общия спад на годишна база, като двете страни формират почти 55 на сто от общата активност в Европа.

„Несигурността, предизвикана от референдума в ЕС, в действителност имаше слабо влияние върху континентална Европа. Вече сме достигнали етапа на инвестиционния цикъл, където има недостиг на висококачествени активи на ключови локации като Германия и Испания, което е причина активността да се забави на тези пазари, като инвеститорите търсят да вложат капитала си другаде“, коментира Ери Мицостергиу, директор за европейските проучвание на Savills.

Според данните на компанията Холандия, Полша и Италия са привлекателни пазари, тъй като те се намират на по-ранен етап на своите цикли и все още предлагат доходност над тази на други основни европейски пазари в някои сегменти.

Великобритания остава най-големият пазар за инвестиции в бизнес имоти в размер на 59,1 млрд. евро, следван от Германия (52,7 млрд. евро), Франция ( 27,4 млрд. евро) и Швеция (14,8 млрд. евро).

„Геополитическият пейзаж изглеждат все по-несигурен през 2017 г. Високата конкуренция за първокласни активи на основните пазари се очаква да се засили отново“, коментира Маркъс Лемли, главен изпълнителен директор на Savills Германия.

По думите му очакванията са инвеститорите да се фокусират върху пазарите и активите със силни основи - с ниско предлагане и голямо търсене, добри перспективи за растеж под наем, както и алтернативни активи.

Алтернативните инвестиции също засилиха своите позиции в много пазари през 2016 г., включително в Норвегия (+144% на годишна база), Франция (+14%), Швеция (+31%), Финландия (+30%) и Германия (+18%). "Мотивът за това увеличение е, че инвеститорите изместват вниманието си към висока доходност, активи с дълготрайна доходност като студентски общежития и такива от сферата на здравеопазването“, коментира още Лемли.

„И като се има предвид нарастващата конкуренция за ограниченото предлагане на продукти, ние вярваме, че географското значение ще стане по-маловажен фактор и фокусът ще се измести към основни активи, които генерират доходност“, допълни той.

Дъблин, Мадрид и Барселона са някои от градовете, за които Savills прогнозира положителни тенденции в растежа на наемите на търговски имоти, докато Париж (7,6%), Дъблин (6,3%), Милано (4%), Мадрид (3,6%), Барселона ( 4,7%), Стокхолм (8,3%) и Берлин (6%) са най-добрите градове за ръст на наемите на офис площи.

От тази гледна точка в Savills са уверени, че европейските бизнес имоти ще продължат да бъдат мишена за инвеститори, които търсят по-малко волатилни активи с по-висока доходност от тези, предлагани от други класове активи, както и за трансгранични играчи, които търсят диверсификация и възможност за печалба от разликата в обменните курсове, особено в Обединеното кралство.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Десислава Попова

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване