Thalloderma Shop
04/07/17 07:23
(http://www.klassa.bg/)

Уроците от сирийската химическа атака

 При очевидното нападение с паралитичен газ в сирийския град Хан Шейхун във вторник поне 70 души бяха убити, но това едва ли особено голям брой спрямо стотиците хиляди загинали по време н цялата война, предава Reuters
Това обаче никога не е била целта на химическите оръжия. Откакто европейските сили за първи път ги използват преди век по време на Първата световна война, те са причинявали психологически и политически шок, който е много по-значим в сравнение с физическия и военния им ефект. Заедно със заплахата от биологични войни, този вид нападения носят много специфичен ужас. 
В окопите на Първата световна война, докторите отбелязват, че парализиращият страх от газова атака често надвишава този от конвенционалната артилерия и бомбите, въпреки че при последните две са убити много повече хора. До края на конфликта, обикновените газови маски и оборудването за химическа защита помагат на много войници да преживеят подобни атаки, и да останат почти невредими. 
Ужасът на тези кампании обаче е бил причината много държави да забранят подобни оръжия. Общо 192 страни към момента са подписали Конвенцията за химическите оръжия от 1993 г., като се смята, че до края на миналата година над 90% от съществуващите преди това химически оръжия вече са унищожени. 
Същевременно сирийската гражданска война съживява идеята, че понякога правителствата могат да използват такива оръжия срещу собствения си народ, без да има особени последствия за тях. 
През последните седмици високопоставени американски служители, сред които държавният секретар Рекс Тилърсън и министърът на отбраната Джеймс Матис отбелязаха, че отстраняването на сирийския президент Башар Асад вече не е приоритетно. Но изглежда, че сирийското правителство показва как може да действа срещу своите вътрешни врагове с почти пълна безнаказаност. Това изпраща притеснително послание за ерозията на глобалните правила и норми относно оръжията за масово унищожение, както и за ограниченията на американската сила и влияние. Освен това за онези сирийци, които все още се бият срещу правителството, е предупреждение за цената на тяхната по-нататъшна съпротива. 

Превод и редакция: Мария Динкова

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване