Thalloderma Shop
04/12/17 12:13
(http://www.clubz.bg/)

Арестуваха ислямист за атентата в Дортмунд

Ислямист е бил арестуван, а друг е разпитван след снощната бомбена канонада по автобуса на "Борусия Дортмунд". Все още не са известни детайли около направените от полицията разкрития за атентата. Но той вече е квалифициран като "терористичен акт".

Водещият прокурор Фрауке Кьохле заяви пред журналисти:

"Двама подозрителни ислямисти станаха фокус при развоя на разследването. Апартаментите и на двамата бяха претърсени. Единият беше арестуван".

Той допълни, че в трите бомби е имало метални парчета, за да имат по-голяма поразителна мощ.

По-рано стана известно, че следователите са намерили две писма. Истинноста им се проверява от експерти на Главна прокуратура и на Федералната криминална служба.

Самото следствие се ръководи от Главна прокуратура.

За първото писмо стана ясно още снощи, за второто днес.

Според първото най-вероятно става дума за ислямистки мотив. То е написано на немски език и започва с думите:

“В името на Аллах, Всеопрощаващият, Милосърдният”. В края са посочени две искания – Германия да изтегли от Сирия разузнавателните си самолети от тип “Торнадо”, както и да бъде закрита военната база на САЩ в Рамщайн, федерална провинция Ренания-Пфалц.

Всъщност немските разузнавателни самолети не са разположени в Сирия, а в Турция, откъдето излитат. Разузнавателната информация, събрана над територията на Сирия, се подава на САЩ и съюзниците, които борят “Даеш”.

Във въпросното писмо обаче се посочва, че германските самолети са използвани, за да избиват мюсюлмани в халифата на “Ислямска държава”.

Отправя се и закана:

“Спортисти и други известни личности в Германия и в други държави на кръстоносците незабавно са включени в смъртоносен писък.”

Писмото не съдържа нито подпис, нито символи на терористичната ислямистка организация “Даеш”, което в подобни случаи не е типично. Необичайно е и подобно послание да се оставя на местопрестъплението, където е било намерено. Поради тези причини се предполага, че авторът би могъл да е десен екстремист или друг престъпник.

Още снощи се появи първото писмо, но в интернет. То навежда на мисълта, че авторът е от антифашистката сцена. В текста се посочва, че автобусът на футболния отбор бил “символ на политиката на клуба “Борусия Дортмунд”, която не се ангажира достатъчно срещу расисти, нацисти и десни популисти”.

Наред с това от години до стадиона в Дортмунд се допускали хора с човеконенавистническа нагласа.

Нито едно от писмата до този момент не е довело до следа, която да води към извършител или извършители на снощното нападение. Следствените действия продължават във всички възможни посоки.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване