Thalloderma Shop
04/12/17 06:18
(http://www.klassa.bg/)

В Русия се формира аполитична нация

 В Русия се формира аполитична нация, показва анкета на изследователската организация „Левада център“, пише вестник „Коммерсантъ“. Резултатите от проучването сочат, че над половината руски граждани (52%) „определено не са готови“ лично „по-активно да участват в политиката“, а 28% „по-скоро не са готови“ да участват в нея. През януари 2012 г., в навечерието на последните президентски избори в страната, така са отговаряли на въпросите съответно 47% и 31% от анкетираните, а през 2015 г. – съответно 38% и 33%. 
Готовността на гражданите да бъдат политически активни не е особено голяма. През 2015 г. да проявят такава са били готови 5%, а „до някаква степен“ за такова желание са заявили 18%. В последното прочуване резултатите са съответно 3% и 13%.
Заместник-директорът на „Левада център“ Алексей Гражданкин твърди, че „по принцип гражданите не са активни“. „Те се занимават с това да осигурят себе си и своите близки. Участието на гражданите в политиката – това е преди всичко тяхното участие в изборите. Но хората осъзнават, че политиката зависи най-вече от президента“, заяви социологът пред изданието.
По-голямата част от анкетираните мотивират своето нежелание да участват в политическия живот с това, че „политиката не е за редовите граждани, с политика се занимават властите“ (30%). Около 26% смятат, че „нищо не разбират от политика“, заети със своите ежедневни дела са 25%, а 23% смятат, че „нищо не могат да променят“. Според 15% от участниците в допитването „политиката е мръсна работа“. Съществуват и по-малко популярни отговори – 6% се страхуват да изпъкнат, 5% - от преследване от властите.
Запитаните бяха помолени да „определят своите отношения с властта“. По-голямата част от гражданите (61%) отговарят, че живеят „разчитайки само на себе си“ и „избягват контакти с властта“. Според 24% техния живот изцяло зависи от властта. Едва 9% от анкетираните заявяват, че се стремят да получат това, което искат от властта, като влизат в контакт с нея.
„По-голямата част от гражданите не са запознати с формулата, че „ако не са заемете с политиката, политиката ще се заеме с вас“, заяви политологът Константин Калачев.
„Гражданите се ориентират към патернализъм от страна на държавата, но при това предпочитат да свеждат до минимум контактите си с представителите на властта“, добави той.
На въпрос на изданието защо повечето граждани са пасивни дори при наближаващата кандидатпрезидентска кампания, Калачев отговаря, че „хората не виждат пряка връзка между резултатите от изборите и промените, които ги засягат лично“.
„Изборите са ритуал, а не инструмент за промяна. Затова в тези условия предизборното мобилизиране се превръща в необходимо условие за получаване на висока активност“, каза още експертът.

Превод и редакция: Делян Николов

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване