Thalloderma Shop
04/12/17 13:44
(http://www.clubz.bg/)

ЕК пак сочи България, че приема малко мигранти от Гърция и Италия

СВЯТ гърция бежанци лодкаcr

Европейската комисия днес за пореден път спомена България сред страните, които са приели малко мигранти, подлежащи на преместване от Гърция и Италия.

Заедно със Словакия и Гърция страната ни е посочена сред държавите членки, осъществяващи т.нар. релокация "съвсем ограничено“.

До днес България е приела всичко на всичко 29 мигранти от Гърция и никакви от Италия, се посочва в публикувания днес 11-и доклад на Комисията за преместването на мигранти с право на международна закрила от Италия и Гърция и на презаселване в ЕС на бежанци от лагери извън ЕС. Същото беше положението в предишния доклад по темата.

Българската квота за прием от цитираните две държави е 1 302 души. Властите ни досега са обявили готовност да приемат 400 и обясняват неизпълнението на квотата с това, че няма желаещи да бъдат изпратени от Италия и Гърция у нас.

Унгария и Полша не са приели нито един човек по решенията на Съвета на министрите от 2015 г. за релокация на общо 160 000 мигранти от Италия и Гърция в други 23 страни на ЕС в рамките на две години. Словакия е приела 16 души от Гърция и в същото време оспорва законността на тези две решения в Съда на ЕС.

Австрия, която досега се ползваше от временно изключение от квотите за релокация заради миграционния натиск, на който беше подложена през 2015 г., е обявила, че ще започне да приема мигранти от Гърция и Италия, но до момента не е отчела нито един такъв случай.

Финландия и Малта са единствените от общо 28 държави членки, които изпълняват навреме задълженията си за релокация, приемайки съответно 1 340 и 112 души.

Като цяло ЕС е изпълнил малко над една десета от ангажимента си с общо 16 340 до 10 април т.г., съобщава Комисията.

България е една от девет държави членки, които досега не са и започнали да приемат доброволно бежанци за презаселване от лагери извън ЕС. Тук обаче ЕС е по-близо до двегодишната си цел от 22 504 души. Страните му досега са приели 15 492 мигранти.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване