Thalloderma Shop
04/14/17 06:50
(http://www.klassa.bg/)

Разпети петък е! Днес работата е забранена, а постът - най-строг

 Велики или Разпети петък - денят, в който Христос е разпнат на кръста, е най-тежкият ден от Страстната седмица. Не случайно днес постът е най-строг.Църквата повелява да не се яде, нито да се пие. Според църковните канони е забранено да се работи. Пак днес се извършва и ритуалът "минаване под масата" в храма. Счита се, че това носи здраве и късмет, а според някои - и опрощаване на греховете. Последното обаче противоречи на църковните канони, според които греховете могат да бъдат опростени само с покаяние.

Къде са корените на ритуала?

В петъчната сутрин,  преди началото на службата, в средата на храма се издига ''гробът'' Христов, украсен с цветя, а на престола се поставя плащаницата - платът, с който е завито тялото на Исус след свалянето му от кръста. Върху нея се поставят Евангелието, Кръстът и много цветя.

Християните идват в храма и носят цветя така, както се отива на погребение на близък и скъп човек. Пристъпват с молитва към своеобразния гроб, след това трябва да преминат под масата в знак на преклонение, смирение и благодарност за жертвата на Христос.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване