Thalloderma Shop
04/18/17 13:04
(http://www.clubz.bg/)

Президентството пак отказа стенограмата за КТБ

Пореден отказ да се разсекрети стенограмата от консултациите при предишния президент Росен Плевневиев, посветени на КТБ и последвалия фалит. Този път достъпът до документа е отказан на издателите на "Прас-прес". Те поискаха стенограмата по Закона за достъп до обществена информация, но според администрацията и на новия държавен глава Румен Радев това не може да стане, става ясно от отговора.

Писмото за отказ е подписано от главния секретар на президента Димитър Стоянов. Мотивът - в стенограмата от консултациите, проведени на "Дондуков" 2 на 26 юни 2014 г. се съдържа информация от категорията "професионална тайна" според Закона за кредитните институции. Според въпросния закон професионална тайна в случая е:

"Информацията, която БНБ придобива или създава за целите на банковия надзор или във връзка с него".

На основания, че стенограмата съдържа данни, които се водят "професионална тайна" аргументът, че става дума за документи с "надделяващ обществен интерес" е неприложим, смята още главният секретар Стоянов. Ето и пълния текст на отклоненото искане за достъп до информация:

 

През януари и от сайта "Биволъ" поиската въпросната стенограма, а в началото на февруари от администрацията на Румен Радев също постановиха отказ. Същата беше и ситуацията по времето на Росен Плевнелиев, когато документът бе поискан от гражданина и юрист Стефан Стойков, а след това и от тогавашния лидер на БСП Михаил Миков.

На срещата при Плевнелиев през юни 2014 г. бяха председателят на парламента, министри, лидерите на парламентарните партии и на тези с представители в Европейския парламент, гуверньорът на БНБ, подуправителят на банката. Тогава, както и  в края на юни 2016 г., се обсъжда ситуацията с тръгналата към фалит банка. По онова време се появиха съобщения, че е искан спешен фалит .

Отказът от достъп до въпросната стенограма от страна на президентската администрация може да бъде обжалван пред Административния съд в София в 14-дневен срок от получаването му. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване