Thalloderma Shop
04/20/17 17:35
(http://www.klassa.bg/)

Общата стойност на имотите в света расте с 5% до 228 трлн. долара през 2016 г.

 Общата стойност на имотите по света през 2016 г. се увеличава за една година до 228 трлн. долара от 217 трлн. долара, изчислява консултантската компания Savills. В реално изражение увеличението достига 5% спрямо ръст на световния БВП от 2,3%, сочат данните на компанията.

Глобалните имоти са по-стойностни, отколкото акциите, дяловете и секюритизирания дълг, взети заедно. Тяхната стойност достига малко над 170 трлн. долара през миналата година. За сравнение, стойността на наличното злато в света достига 6,5 трлн. долара, изчислява още компанията.

Най-висока е стойността на жилищата – общо 168,5 трлн. долара в световен мащаб. Оценката за бизнес имотите е 32,3 трлн. долара, а за земеделската земя и горите – 27,2 трлн. долара.

 

Стойността на бизнес имотите обаче нараства с по-бърз темп в сравнение с жилищните имоти – съответно със 7% и 2,8% през 2016 г. спрямо 2015 г. Същевременно стойността на акциите отчита най-силно увеличение – 9% през миналата година.

При приблизително малко над 2 млрд. домакинства по света средната стойност на едно жилище достига около 82 хил. долара през 2016 г., посочва още Savills. Най-висока стойност имат жилищата в развитите икономики и най-вече в Северна Америка и Европа.

Същевременно в Северна Америка се намира само 7% от световното население, но 22% от най-високо оценените жилищни имоти. В Европа живее 11% от световното население, но там се концентрира 23% от стойността на имотите.

Логично най-голям потенциал за растеж имат по-слабо развитите пазари. В повечето страни от Азия вече е отчетен ръст на цените на жилищата, подобен и по-висок от ръста на БВП на глава от населението.

Най-голям потенциал за увеличаване на стойността обаче има в Африка, предвид че в региона живее 19% от световното население, но стойността на имотите достига само 6% от общата в глобален мащаб.

По-голямата част от жилищата по света са собствени, а като инвестиционни имоти се характеризират около 34% от имотите – такива, които могат да се отдават под наем и да се продават.

Същевременно делът на инвестиционните имоти от глобалните бизнес имоти достига 67%. Подобно на жилищния сектор обаче и в сегмента на бизнес имотите има голям дял на физически лица, компании и организации, които обитават свои собствени сгради.

Компанията подчертава, че се променя ролята на имотите по света. Имотите са най-важният клас активи в световен мащаб, като съставляват значителен дял от богатството на домакинствата в развитите икономики. Стойността на имотите значително се увеличава от глобалната финансова криза през 2008 г. насам, като основната подкрепа идва от интервенциите на централните банки.

Доходността от инвестициите в имоти същевременно вече почти няма място за допълнителни понижения, а наличният капитал за инвестиции започва да забавя ръста си, като зависи все повече от ръста на наемите. Това означава, че способността на имотите да генерират доход става все по-важна и изглежда доста атрактивна на много пазари в сравнение с лихвите.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване