Thalloderma Shop
04/21/17 11:57
(http://www.clubz.bg/)

Румен Радев: Ситуацията с Хасково напомня Чернобил

Президентът Румен Радев сравни ситуацията с открития уран във водата в Хасково, за който се разбра едва в последната седмица, с укриването на информация от времето на аварията в Чернобил. Държавният глава бе в града и се срещна с областния управител Минко Ангелови с кмета Добри Беливанов (ГЕРБ).

„За проблема се е знаело още от септември месец миналата година, а ние разбираме чак сега. Информацията е укривана", цитиран от прессекретариата си. Според Радев ситуацията напомня синдрома Чернобил.

По думите му длъжностни лица и отговорни институции са изложили на потенциален риск живота и здравето на хората. 

Президентът заяви, че действията на служебното правителство по случая са адекватни и своевременни, а местната власт, с подкрепата на държавата, полага максимални усилия за разрешаване на проблема. Областният управител и кметът уверили Радев, че се търсят алтернативни водоизточници, а надеждата е, че няма да се стигне до режим на водата. 

По-рано в Народното събрание министри отговаряха на депутатски въпроси как се е стигнало до наличието на уран в питейната вода и защо за това се разбира няколко месеца, след като пробите са взети и завишените количества на уран над нормите са установени.

 
С качеството на водата се зае и прокуратурата. А днес се установи, че подобен проблем има и във Велинград.
 
По въпроса с бъдещото връчване на мандат за съставяне на кабинет на излъчен от ГЕРБ кандидат-премиер Румен Радев заяви: 

„Консултациите с парламентарно представените партии започват следващата седмица. В понеделник са срещите с "Обединените патриоти", ДПС и Воля”.

Преговорите между ГЕРБ и "Обединените патриоти" продължават и днес, очаква се идната седмица да бъдат финализирани.
 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване