Ген. Кирчо Киров: Не е изключено към България да се насочат голям брой македонци

http://www.cross.bg/zashtoto-kirov-balkanite-1540962.html

/КРОСС/ "Не е изключено към България да се насочат голям брой македонци, ако се стигне до прекрояване на границите на Балканите, заради идеята за Велика Албания". Това каза за Радио „Фокус" ген. Кирчо Киров, бивш ръководител на Националната разузнавателна служба. Той поясни, че потърпевши биха били и Сърбия, Македония, дори Черна гора, защото в южната ѝ част живее компактна част от албанското население. Според него това би довело до кръвопролития. „От тази гледна точка ми се струва, че политиката на ЕС е слаба, неориентирана, несъобразена с реалните действителности на Балканите и това като че ли подклажда амбициите от албанска страна. Във всички случаи пред нашите разузнавателни служби трябва да бъдат приоритет процесите, които се развиват на югозапад. Не бива да се изключва възможността при промяна на границите на Балканите към България да се отправи една голяма маса хора от Македония, защото там живеят нашите братя и сестри", каза още ген. Киров. Той посочи, че българските служби за сигурност трябва да потърсят взаимодействие и координация по отношение на проблемите в Югозападна Европа от своите съюзнически служби в ЕС и НАТО, защото проблемът се изостря.    

Салмонела вероятно е тръшнала 13-те деца в пловдивската градина

https://www.24chasa.bg/region/article/6184628

Салмонела вероятно е тръшнала 13-те деца в пловдивската градинаНай-вероятно салмонела е причина за разстройството и повръщането, които получиха 13-те деца от пловдивската забавачка "Деница", филиал към ЦДГ "8 март". Такива са първоначалните предположения на инспекторите от областната дирекция по храните след проверката им там. В четвъртък общо 149 хлапета са закусвали сандвич с колбас и прясно мляко,

Продават дома, в който Мерилин Монро умира

http://www.cross.bg/merilin-kushta-kushtata-1540961.html

/КРОСС/ Домът на Мерилин Монро в Лос Анджелис се продава за почти 7 млн. долара. Красивият имот разполага с четири спални, и четири бани и макар и да е бил вече няколко пъти продаван, агентът на недвижими имоти Лиса Оптикан твърди, че къщата все още пази специфичната "естетиката и усещане", лъхащи от актрисата и нейната ера, пише БГНЕС. Мерилин купува луксозната къща в Брентуд, Калифорния през 1962 година след развода си с третия си съпруг Артър Милър. Броени месеци по-късно тя бива намерена мъртва в нея в резултат на предполагаема свръхдоза. Седмици преди да почине Мерилин описва къщата си като "място за всички мои приятели, които имат проблеми или които искат да останат да живеят тук, за да избягат от нещата, които ги безпокоят". Според Оптикан така, тя е превърнала имението си си в мечтания дом. "Усещаш го и разбираш защо тя е била толкова привлечена към него (имението - бел.авт). Тя е искала дом, а не просто голяма къща в Бевърли Хилс". И го е постигнала.    

По-дребни и некачествени плодове заради застудяването

https://www.24chasa.bg/novini/article/6184630

По-дребни и некачествени плодове заради застудяванетоОчаквам застудяването да се отрази и върху едрината на плодовете, и върху качеството им. Това каза за „Фокус“ доц. Сава Табаков - преподавател в Катедрата по овощарство в Аграрен университет-Пловдив, за състоянието на овощните култури след рязкото застудяване и образувалата се слана от тази сутрин. „Все още няма данни за това какво е поразено.

Двама са задържани за побой в заведение на бул. „Ал. Стамболийски” в София

http://www.cross.bg/slyzhiteli-dvama-stamboliiiski-1540960.html

/КРОСС/ етирима души са нахлули в заведение на бул. "Александър Стамболийски" в столицата и са нападнали трима служители. Задържани са двама заподозрени. От полицията уточниха, че нападението не е било с цел грабеж. Сигналът за инцидента е подаден снощи към 21.30 часа, съобщиха МВР, цитирано от „Фокус". Пострадалите служители на заведението са прегледани и не са в тежко състояние. Полицията издирва другите двама, участвали в побоя.  

Стефан Данаилов:Всеки да се замисли кой е, какъв, защото всичко се трупа на партията

http://clubz.bg/53097-stefan_danailovvseki_da_se_zamisli_koj_e_kakyv_zashtoto_vsichko_se_trupa_na_partiqta

Георги Гергов направи жест като си подаде оставката, но цялата история можеше да мине и по-леко. Това коментира Стефан Данаилов, цитиран от "Дарик".

По-рано днес Гергов подаде оставка пред Националния съвет на БСП като член на Изпълнителното бюро. Лидерът на БСП Корнелия Нинова предложи Гергов да бъде освободен от партийното ръководство заради посредничеството му на среща между бизнесмена Сашо Дончев и главния прокурор Сотир Цацаров.


 
"Гергов направи жест все пак към всички нас, за да не изпадаме в тежка ситуация, защото гласуването щеше да бъде по-лошо за него, но можеше по-леко да мине цялата история, ако беше приел да се срещне с Изпълнителното бюро, той отказа", коментира Данаилов.


 
"Първо, когато си приел да бъдеш член на ИБ, то не е случайна работа, всеки трябва да се замисли кой е, къде е в живота, има ли някакви морални устои, защото всичко се трупа на партията", коментира още той.

Само родените между 1950 и 1990 г. ще разберат тази статия

https://www.actualno.com/curious/samo-rodenite-mejdu-1950-i-1990-g-shte-razberat-tazi-statija-news_607153.html

На първо място, ние сме оцелели и ние сме родени нормално, въпреки че нашите майки, когато са били с главоболие са пили аспирин, яли са консерви и са работили до последните дни на бременността и никога не са били тествани за диабет… Като деца, ние се возехме в автомобили, б

Одумват ги, но той може да е новият президент на Франция

https://vesti.bg/sviat/evropa/odumvat-gi-no-toj-mozhe-da-e-noviiat-prezident-na-franciia-6068240

Ако 39-годишният центрист бъде избран, той ще бъде най-младият държавен глава на Франция след Наполеон Бонапарт, 63-годишната му съпруга е негова бивша учителка

САЩ ликвидираха терорист, стоящ зад новогодишното нападение в Истанбул

http://www.mediapool.bg/sasht-likvidiraha-terorist-stoyasht-zad-novogodishnoto-napadenie-v-istanbul-news262964.html

При специална операция на САЩ в Сирия е бил ликвидиран терорист от "Ислямска държава", за когото се смята, че е бил инициатор на кървавото нападение в истанбулския клуб "Рейна"“ в новогодишната нощ, при което загинаха 39 души. Това съобщи прес-секретарят на централното командване на въоръжените сили на САЩ полк. Джон Томас, предаде The Guardian. Терористът Абдуракхмон Узбекие бил ликвидиран по време на тайна наземна операция. За него се смята, че е приближен до лидера на "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади. Узбеки е заподозрян, че е стоял зад планирането на новогодишното нападение в Истанбул, при което загинаха 39 души, а други 70 бяха ранени. "Ислямска държава" пое отговорност за кървавия атентат и обяви, че той е отговор на турска военна операция в Северна Сирия. "Беше добра операция. Смятам, че това е единственото, което бихме казали за нея", заяви полк. Томас, отказвайки да даде допълнителни коментари. Той уточни, че Узбеки не е загинал по време на въздушен удар.

Рони О’Съливан стигна четвъртфиналите в "Крусибъл"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/22/2957868_roni_osulivan_stigna_chetvurtfinalite_v_krusibul/?ref=rss


Рони О’Съливан победи Шон Мърфи в последната сесия на съботната част от осминафинала помежду им от Световното първенство по снукър. О’Съливан приключи спора след 13:7 и се класира за следващата фаза за 18-и път.

О’Съливан в нито един момент не изглеждаше притеснен за водачеството си в резултата, дори когато в късната вчерашна сесия Мърфи спечели три поредни фрейма.

Той ще се изправи срещу победителя от двубоя между Дин Дзюнхуей и Уенбо Лян (9:7),...

Велопоход в подкрепа на хората с хемофилия организират във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=349416

Велопоход в подкрепа на хората с хемофилия ще се проведе във Варна, научи Moreto.net. Сборният пункт за тръгване е входът на Морската градина, а денят 23 април. На тази дата София и Пловдив също ще подкрепят болните от хемофилия с подобни походи.

АБВ: Няма как да има ръст на доходите с програмата на патриотите и ГЕРБ

http://offnews.bg/news/n_1/n_653603.html

В програмата за управление, която ни се представя от двете политически сили, които се готвят да ръководят държавата, няма нито един ясно разписан приоритет, който да се отнася до предстоящото председателството на България на Съвета на Европейския съюз. Това заяви в ефира на „България он ер“ председателят на АБВ Константин Проданов. Във връзка с темата той бе призован да прогнозира очакванията си за стабилността на евентуалното следващо управление на страната. „Ако погледнем предишните два кабинета на Борисов, единият изкара три години, а другият две. И понеже програмата, която сега ни се предлага е до голяма степен същата, предполагам, че ще изкарат в най-добрия случай, максимум, и то понеже ще ги натиснат от вън - докато приключи нашето председателство на ЕС. Между другото в тази така наречена програма няма и един приоритет за това наше председателство на обединена Европа, а там много неща биха могли да се направят. Вместо това чакаме отново решения от други, чужди страни. Изобщо, програмата е много слаба и аз не съм оптимист“. Проданов подкрепи становището си и с пример, свързан с предложението за увеличаване на минималната пенсия до 200 лева. Той бе категоричен, че начинът, по който това се прави в момента, нарушава напълно логиката на осигурителния модел. „Пенсионната система е осигурителен модел, при който, това което получаваш би трябвало да зависи от това какви вноски си внасял и колко време си се осигурявал. В настоящия момент това правило се нарушава, като се предлага да се увеличат само най-ниските пенсии, а всички които са се осигурявали достатъчно дълго време на реалните си доходи, един вид биват наказвани. Това не е справедливо, а какво в този случай правим с хората, които например са на 210 лева пенсия. Да не би те да са в по-добро социално положение от тези, които са под 200 лева и ще получат увеличение ? В този случай подходът е погрешен и това го казват дори и синдикатите, които са последователни защитници на необходимостта за повишаване на пенсиите. Но те също казват, че това трябва да стане през механизма, който отчита осигурителен стаж и възраст, а не по този начин, по който се прави в момента“. "И още нещо, вече разбрахме, че когато патриотите обещават 300 лева, те всъщност имат предвид 200, добре е хората да знаят това преди следващите избори. По тази логика аз мога да обещая да свалям звезди от небето и после да се оправдая, че не съм с пълно мнозинство и ръцете ми са вързани. Това не е демокрация, това е откровена лъжа", коментира Проданов. Лидерът на АБВ бе категоричен, че в управленския план за България отсъства и каквато и да е конкретна политика за борба с бедността. По думите му предложенията за ръст на доходите в документа са сведени до едно изречение с пожелателен характер. „В него е записано, че минималната работна заплата ще се увеличи на 650 лева, а средната на 1500 лв. в рамките на мандата. Там обаче има и една запетайка. След нея се казва: „Ако бъде постигнат заложеният ръст на БВП“. Този ръст на брутния вътрешен продукт е абсолютно нереалистичен. За да се постигне ни трябва повишение на този показател с 5-6 процента на година, а това не сме го виждали и в годините преди финансовата криза. Страни като Китай например го постигат, но го правят с повече държава, а тук се опитваме да го направим без сериозно участие на държавата“, смята лидерът на АБВ. Константин Проданов изрази разочарование и от факта, че в плана за управление на България образованието отново не фигурира като реален приоритет. „В програмата не фигурира и това, което много искахме да видим, а то е отмяната на финансирането на частните училища с държавни пари. Парите за образование не стигат. Те са малко, едва около 3,7% от БВП, докато в страните от Централна и Източна Европа, от които вземаме пример и които се развиват доста успешно, заделят доста повече - над 5%. При нас се получава така, че заделяме малко и в същото време го насочваме не там, където има най-голяма нужда от него“, посочи той. Според Проданов държавата трябва да измисли механизъм за повишаване на учителските заплати, който да е обвързан и с постигането на по-добри резултати в училищата. „Да се гледа прогреса от година на година във всяко конкретно училище и ако там, на базата на рейтингова система или на външно оценяване, има наличие на някакъв прогрес, тогава да се плаща повече на учителите, не просто изцяло механично да се увеличава заплащането. Тогава не търсим максимална възвращаемост от средствата, които даваме“.

Българин е застрелян в САЩ

http://www.cross.bg/neshkov-tzvetomir-sryada-1540959.html

/КРОСС/ 27-годишен българин е бил убит в сряда в предградието на Далас - Юлес. Името му е Цветомир Нешков и е родом от Плевен, но емигрира в САЩ с родителите си, съобщава Нова телевизия. В сряда полицията пристига малко преди полунощ в дома на Нешков след съобщение на 911 за стрелба. Полицаите намират 27-годишния мъж с прострелна рана в гърдите. Българинът е бил транспортиран до местна болница, а оттам с хеликоптер до по-голямата Baylor Dallas Hospital. Въпреки усилията на лекарите, Цветомир умира по време на операцията. Полицията е задържала двама души за разпит, но няма повдигнати обвинения. Едната от версиите, по които работят властите, е престъпление от ревност.    

Джип полетя и падна в съседите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6184625

Джип полетя и падна в съседитеДжип "Хюндай" полетя от паркинг и падна в съседите рано тази сутрин в София. Оглушителен трясък днес събудил хората в сградите около бул. "Христо Смирненски" 62. По последна информация возилото паднало от близо 2 метра, където било паркирано, и се стоварило на булеварда, разказва "Дарик". Оказало се обаче, че не се касае за нелеп инцидент.

Връщането на смъртното наказание ще е нов тест за властта на Ердоган

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/04/22/2957329_vrushtaneto_na_smurtnoto_nakazanie_shte_e_nov_test_za/?ref=rss


Веднага след като спечели референдума за разширяване на правомощията си, президентът Реджеп Тайип Ердоган обеща да върне смъртното наказание - ход, с който ще отмени реформата от преди 15 години, смятана за ключова в усилията на Турция да се присъедини към Европейския съюз.

Подобна стъпка със сигурност ще се хареса на привържениците му, които многократно призоваваха за това по време на предизборни кампании. Но, слагайки край на продължилите десетилетия опити на Анкара за...

Г-20 постигнаха консенсус относно вредите от протекционизма върху глобалната икономика

https://www.actualno.com/europe/g-20-postignaha-konsensus-otnosno-vredite-ot-protekcionizma-vyrhu-globalnata-ikonomika-news_607271.html

Представителите на страните от Г-20 постигнаха „широк консенсус“, че продължаващият възход на протекционизма ще навреди на глобалната икономика и призоваха за стремеж към свободна търговия в името на икономическия просперитет. Това съобщи германският министър на фи

Гергов вече не е в ръководството на БСП

http://offnews.bg/news/n_1/n_653602.html

Бизнесменът Георги Гергов е подал оставка като член на Изпълнителното бюро БСП, преди тя така или иначе да бъде гласувана на днешното заседание на ръководството на червената партия. След продължили повече от два часа разисквания Георги Гергов се аргументирал, че не иска да всява разделение в партията Предложението за оставката на председателя на пловдивската организация на Столетницата дойде от лидера на БСП Корнелия Нинова, след като стана ясно, че именно Гергов е бил посредник и домакин на срещата, на която главният прокурор Сотир Цацаров е отправял заплахи към Сашо Дончев. Според част от членовете на Изпълнителното бюро скандалът е само удобен повод за Нинова да отстрани от пътя си един от най-влиятелните хора в партията.

61-годишен мъж от град Раковски е загинал при пожар в дома му

https://www.24chasa.bg/novini/article/6184621

61-годишен мъж от град Раковски е загинал при пожар в дома муТази сутрин към 06:36 часа е получено съобщение за пожар, възникнал в къща в град Раковски, собственост на 61-годишен мъж. Огънят е погасен от пристигналия веднага на място екип. При огледа в една от стаите било открито безжизненото тяло на мъжа, който е бил трудно подвижен. Това съобщиха от МВР. По първоначални данни огънят се е разпространил от

Пети блок на АЕЦ “Козлодуй” е спрян за планов ремонт

http://www.mediapool.bg/peti-blok-na-aets-kozlodui-e-spryan-za-planov-remont-news262963.html

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" е спрян в 2:21 часа на 22 април за планов годишен ремонт, който се очаква да приключи до средата на юни. Това съобщиха от атомната централа. Ще бъдат изпълнени необходимите ремонтни дейности, профилактика на оборудването и на системите на блока, както и презареждане на реактора със свежо ядрено гориво за 24-а поред горивна кампания. В периода на спирането предстои да бъдат реализирани планираните дейности от проекта за продължаване на срока на експлоатация на пети блок. По проект за повишаване на топлинната мощност до 104% ще бъде извършена подмяна на статора на турбогенератора с нов и реконструкция на сепарационните системи на два парогенератора. В момента шести блок на АЕЦ "Козлодуй" работи с пълно натоварване на мощността.

Предвиждат осигуряване на 30-процентов резерв от ваксини

//dariknews.bg/novini/bylgariia/predvizhdat-osiguriavane-na-30-procentov-rezerv-ot-vaksini-2019014

Предвижда се поетапно създаване на 30-процентов резерв от ваксини, каза д-р Теодора Тодорова, представител на Министерството на здравеопазването по време на семинар, посветен на ваксинопрофилактиката.
 

Спад на катастрофите, загиналите и ранените в Сливенско

//dariknews.bg/regioni/sliven/spad-na-katastrofite-zaginalite-i-ranenite-v-slivensko-2018906

По-малко катастрофи, по-малко ранени и загинали отчитат от КАТ Сливен. 185 катастрофи са станали от началото на годината на територията на областта. Те са със 73 по – малко в сравнение с 2016 , когато на пътя са станали 256  произшествия. Това съобщи инспектор Диян Митев от  сектор „Пътна полиция”

Варицелата - най-разпространената неконтролируема инфекциозна болест у нас

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/varicelata-naj-razprostranenata-nekontroliruema-infekciozna-bolest-u-nas-2019015

Най-разпространената неконтролируема инфекциозна болест в България е варицела. Това каза пред журналисти проф. Татяна Червенякова, директор на Специализираната болница за активно лечение на инфекциозни и паразитни болести по време на семинар, посветен на ваксинопро

ДПС ще внесе предложение за изменения в Изборния кодекс

//dariknews.bg/novini/bylgariia/dps-shte-vnese-predlozhenie-za-izmeneniia-v-izborniia-kodeks-2019016

ДПС ще внесе предложение за изменения в Изборния кодекс. Това съобщи в Плевен народният представител от Движението Велислава Кръстева. Тя изрази надежда, че то ще бъде подкрепено в новия Парламент.
 

Съдбата на холивудските филми в Китай

http://www.investor.bg/novini/346/a/sydbata-na-holivudskite-filmi-v-kitai-237732/

Очевидно има рецепта за успеха на американските продукции в азиатската страна

Всеки ден хората използват над 2 милиарда пластмасови сламки

http://www.moreto.net/novini.php?n=349451

Всеки ден хората използват над 2 милиарда пластмасови сламки. Пътят на голяма част от тях завършва в океана. Представяме Ви една интересна и в същото време изключително полезна идея как да спестим на природата тонове опасен отпадък.

Верижна катастрофа е станала на бул. „Княз Александър Дондуков“ до парк "Заимов"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6184612

Верижна катастрофа е станала на бул. „Княз Александър Дондуков“ до парк "Заимов"Верижна катастрофа е станала на бул. „Княз Александър Дондуков“ в района на парк "Заимов", предаде репортер на Агенция "Фокус". На мястото на инцидента има изтичане на течност. Очаквайте

Водата във Велинград не е опасна за пиене

http://www.mediapool.bg/vodata-vav-velingrad-ne-e-opasna-za-piene-news262962.html

Водата във Велинград не е опасна за пиене и къпане и няма риск за здравето на жителите и гостите на курортния град. Това уверява кметът д-р Костадин Коев. Съобщението е по повод информация, че и във водата на Велинград е било засечено повишено съдържание на уран. Нивото на уран във водата е в норма, се казва в съобщението на община Велинград. Обшинското ръководство и местното ВиК дружество са взели всички необходими мерки, като са прекъснали водоподаването на засегнатите зони от водоизточниците "Легуринец" и "Клептуза". В момента се подава вода от пречиствателна станция, където нивото на уран е в границите на допустимото, е посочено в съобщението. В него се казва още, че за селата в община Велинград по предписание на РЗИ-Пазарджик, кметът Костадин Коев е предоставил на всички засегнати зони достатъчно питейна бутилирана вода. Междувременно собственици на хотели в курортния град казаха, че след съобщението за наличие на уран над допустимите норми във водата на Велинград имат анулирани резервации.

Пожар изпепели още постройки в рибарското селище край Златни пясъци

http://www.cross.bg/ribarite-postroiiki-baraki-1540958.html

/КРОСС/ Голям пожар се разпространи тази нощ в рибарското селище "Френклиман", намиращо се край Златни пясъци, съобщи БНТ. В бедствието няма пострадали. Напълно са унищожени две постройки. През ноември 2016 г. на същото място изгоряха 15 постройки, а февруари тази година изгоряха още две бараки. Според версията на рибарите палежите са били умишлени. Пожарът възникнал около 22:30 часа, като много бързо се е разпространил и обхванал двете постройки. Много бързо на мястото са пристигнали три пожарни. Наложило се пожарникарите да гасят огъня в продължение на няколко часа. Според Данко Недялков, председател на лодкостоянка "Френклиман" в гасенето са се включили и други хора. Той посочи, че хората са използвали маркучи, но това не оказало резултат. "Късметът е, че дойдоха за 10 минути и потушиха, иначе трябваше всички тези бараки да изгорят", добави той. Полицията във Варна посочи, че случая вече се проверява, като причините за бедствието все още не са ясни. Рибарите обаче отново се съмняват, че става дума за умишлен палеж на постройките. Според рибарите мястото е апетитно за някои хора. Те споделиха, че вчера, 21 април, представители на частна фирма, която има интерес да строи в близост до селището, са заградили с камъни пътя към бараките на рибарите. Рибарите обаче преместили преградата на пътя

Георги Гергов подаде оставка като член на Изпълнителното бюро на БСП

https://www.actualno.com/politics/georgi-gergov-podade-ostavka-kato-chlen-na-izpylnitelnoto-buro-na-bsp-news_607278.html

Георги Гергов е подал оставка като член на Изпълнителното бюро на БСП. Това се случи днес на Националния съвет на партията. В началото на заседанието лидерът на БСП Корнелия Нинова официално поиска оставката на Георги Гергов от управителния съвет на БСП заради скандала съ

Георги Гергов все пак подаде оставка от ръководството на БСП

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/04/22/2957864_georgi_gergov_vse_pak_podade_ostavka_ot_rukovodstvoto/?ref=rss


Георги Гергов е подал оставка като член на Изпълнителното бюро на БСП, за да не създава разделение в партията, съобщи БТА.

Това съобщи Гергов пред журналисти на излизане от централата на БСП, където днес се провежда пленум на партията.

"Смятам, че няма смисъл да разделям партията", посочи той.

Гергов заяви, цитиран от Нова телевизия, че следващата седмица ще говори повече, защото в момента е емоционален и "може...

Евгения Медведева постави нов световен рекорд в Токио

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/22/2957861_evgeniia_medvedeva_postavi_nov_svetoven_rekord_v_tokio/?ref=rss


Рускинята Евгения Медведева постави нов световен рекорд във фигурното пързаляне за най-много събрани точки след кратката и волната програма на отборното световно първенство в Токио. 17-годишната спортистка получи общо 241.31 точки, съобщи ТАСС.

Медведева подобри собственото си постижение, направено в началото на април по време на шампионата във Финландия. Тогава тя събра 233.41 точки и стана първата фигуристка със златни медали от две поредни световни първенства от 16...

27-годишен българин е бил убит в Далас

http://www.mediapool.bg/27-godishen-balgarin-e-bil-ubit-v-dalas-news262961.html

27-годишен българин е бил убит в сряда в предградието на Далас - Юлес. Младият мъж е родом от Плевен, но емигрира в САЩ с родителите си, съобщи Нова телевизия. В сряда полицията пристига малко преди полунощ в дома на жертвата след съобщение на 911 за стрелба. Полицаите намират 27-годишния мъж, прострелян в гърдите. Българинът е бил транспортиран до местна болница, а оттам с хеликоптер до по-голямата Baylor Dallas Hospital. Въпреки усилията на лекарите, той умира по време на операцията. Полицията е задържала двама души за разпит, но няма повдигнати обвинения. Едната от версиите, по които работят властите, е престъпление от ревност.

Нинова: Гергов не е извършил престъпление, но има морален проблем

https://www.24chasa.bg/novini/article/6184593

Нинова: Гергов не е извършил престъпление, но има морален проблем"Уважавам Георги Гергов, но въпросът е принципен, имаме проблем с доверието. Георги не е извършил престъпление, но ние сме вкарани в това. Да си заровим главите ли? Проблемът е морален!" С тези думи соцлидерката Корнелия Нинова аргументирала пред червения пленум решението си да поиска оставката на Гергов от Изпълнителното бюро на БСП заради

Изолираха педофила Адам Джонсън заради страх от изнасилване

http://offnews.bg/news/n_1/n_653601.html

Служителите на затвора в Донкастър предприеха спешни мерки заради прочутия си обитател Адам Джонсън. Бившият английски национал беше заснет с телефон да споделя пред "колеги", че за 6 години присъда е трябвало наистина да изнасили 15-годишната си жертва. От панделата преместиха веднага бившия халф в изолирана килия. Надзирателите се страхуват, че стари кучета могат да посегнат на Адам и да го изнасилят за назидание. Той пак се намира в крилото с мъже, извършили сексуални престъпления. Но дори в тези среди изнасилването на малолетни се наказва жестоко. Както е известно, Адам Джонсън беше осъден за педофилия, тъй като извърши интимни ласки с 15-годишно момиче. Той загуби обжалване преди броени седмици, макар че актът е извършен доброволно от девойката. 

Нинова прогнозира: Няма да има минимална пенсия от 300 лв. и преизчисляване на всички пенсии

http://www.moreto.net/novini.php?n=349449

ГЕРБ и „Обединени патриоти“ спечелиха в името на народа, но ще го предадат в името на властта. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на заседанието на Националния съвет на БСП. Нинова прогнозира, че няма да има минимална пенсия от 300 лв.

Нинова: Гергов замеси и БСП в събития, повдигащи много въпроси

http://offnews.bg/news/n_1/n_653600.html

С оглед на последните събития от няколко дни, които представляват обществен и медиен интерес, и събуждат много въпроси към партията, поставям на вашето внимание предложението да освободим Георги Гергов от ИБ на БСП. С уважение към него, с това - че е партиен човек, с това - че много години работи за партията всеотдайно, но заради ситуацията, в която е замесена индиректно, разбира се, БСП, предлагам той да бъде освободен от Изпълнителното бюро, тъй като е политическо лице, в качеството на член на бюрото, и не приемам за редно политическо лице да участва в такива събития. Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова в словото си на заседанието на Националния съвет на БСП. Пловдивския бизнесмен се забърка в няколко скандала през последните седмици. Първо общинарите в града под тепетата от ГЕРБ и БСП гласуваха сделка, с която Гергов ще придобие държавен дял в панаира, а след това и се оказа, че той е бил посредник и домакин на срещата, на която главният прокурор Сотир Цацаров е заплашвал издателя на "Сега" Сашо Дончев. Ето и текста на цялото изявление на Корнелия Нинова: По волята на избирателя останахме втора политическа сила в 44-то НС. По решение на тази зала и на Националния съвет, ние сме опозиция на бъдещо, ако бъде съставено, управляващо мнозинство между ГЕРБ и ОП. Като опозиция, ние сме си поставили основните задачи и бих искала на информирам Националния съвет за тяхното изпълнение до тук. Поздравявам парламентарната група, която започна парламентарния сезон сериозно, аргументирано и в изпълнение на предизборната ни програма. Като опозиция, първата ни задача е да изнасяме, да уведомяваме обществото и да сезираме органите, които се занимават с разследване, за всички злоупотреби на властта, злоупотреби с обществени поръчки, злоупотреби с публични средства и да показваме на обществото истината за лицето на това управление, макар и със задна дата да са се случили събитията. Ние стартирахме парламентарния сезон с такова действие и поведение, изисквайки изслушване на 3-ма министри от служебния кабинет за решения и действия както на предишното правителство, така и на сегашното служебното по случая с повишените количества на уран във водата в Хасково. За съжаление този случай не е изолиран. Постъпиха информация и сигнали за други населени места в страната, поради което парламентарната група внесе предложение за специална анкетна комисия в парламента, която да се занимава с тези случаи, да изнесе информацията и да предложи мерки за решение по тези проблеми. На второ място, ние сме алтернатива на това управление, в изпълнение на предизборната си програма, от която няма да отстъпим нито на сантиметър, за разлика от двете преговарящи партии, които направиха тежки компромиси, сериозни отстъпления и грозни пазарлъци в името на властта. Спечелиха в името на народа, но ще го предадат в името на властта. Няма да има минимална пенсия от 300 лв, няма да има преизчисляване на всички пенсии, има отказ от подкрепа на държавата за семейства с репродуктивни проблеми. В програмата не фигурират ангажименти по националната сигурност, които бяха поели, а именно – да се увеличи съставът на МВР и МО, да се изпълни закона и да се засили присъствието на въоръжените сили на границата на България. Тези компромиси ще доведат до отлив на доверие у онези български граждани, които подкрепиха двете политически сили. Обратно на това, ние няма да отстъпим от предизборните си ангажименти и започнахме в групата да ги изпълняваме още от първия работен ден. Внесохме предложения за преизчисление на всички пенсии от 01.07.2017 г., аргументирано, с финансова обосновка и оценка за въздействието на този закон. До края на годината ще струва 400 млн. лв. и това е възможно без да се прави актуализация на бюджета, за сметка на резервите, които има в бюджета за тази година. В изпълнение на предизборната ни програма, внесохме предложение за анкетна комисия, която да се занимава с всички случаи в страната, в които некоректни работодатели не изплащат заплати, не внасят осигуровки – здравни и пенсионни, прехвърлят фирмите си на лица, които не могат да носят отговорност. В крайна сметка, от това страдат работещите. Ние сме партия, която представлява работещите и това е един от първите ни законодателни актове. В работата на анкетната комисия, и в нашите законодателни предложения ще включим внесените предложения от КНСБ и омбудсмана Мая Манолова, но ще ги допълним и с други законодателни предложения, така че Народното събрание чрез работата и отговорностите които има, а именно приемане на закони, да реши тези случаи и да уреди така отношенията, че работниците да бъдат защитени. Другата седмица внасяме Закона за храните, в защита на българското производство, закона за възрастните хора, закона за младежта и спорта, и всичко което сме обещали пред хората- ще го изпълним. На трето място, като опозиция, бих искала да дадем нов стил в работата на парламента, да придадем нов морал да депутатите да покажем друго отношение в правенето на политика. Затова внесохме първото ни предложение – ще имаме редица такива. Първото предложение е за замразяване на заплатите на народните представители към декември 2016 г. за целия мандат на този парламент, колкото и дълъг да е той. Някои казват, че това е популизъм. Ние смятаме, че това е солидарност към хората, които все повече обедянват в старната, дори заради повишението на цените на природния газ, парното , водите. Сигурно тук няма човек в залата, който да не е бил на срещи с хората и да не е чул упрека, че докато те живеят все по-бедно, депутатите постоянно си увеличават заплатите и придобивките. Ще продължим да провеждаме политика на отказ от привилегии на политическата класа, с което ще покажем, че сме съпричастни и солидарни с българските граждани, които живеят зле. На четвърто място – разбира се, че ще бъдем отговорни българи, като депутати на „БСП за България”, по теми, които са национално важни и изискват съгласие на обществото, ще подкрепяме. Очертаваме няколко такива – национална сигурност на външни граници, вътре в страната, национална сигурност в контекста на общите геополитически процеси, които текат в света, Европа, на Балканите- ще имат нашите гласове тогава, когато трябва да се гарантира суверенитета на България и сигурността на българските граждани. На второ място – председателството на Съвета на ЕС. Неслучайно, и по наше искане, парламентът започна с изслушването на вицепремиера по председателството Деница Златева. Поставихме изискване към ГЕРБ и г-н Борисов, по време на нашата среща, и условие, че ще получат нашата подкрепа, ако всички тези въпроси по председателството се решават със съгласие в Народното събрание, а не в изпълнителната власт и правителството, от където ние просто да научаваме за тези събития и да ги одобряваме постфактум. Получихме съгласие от нашите опоненти и парламентът наистина ще се превърне в мястото, където по важните въпроси за бъдещето на ЕС и мястото на България в съюза ще търсим съгласие да решаваме заедно. Следваща тема, която поставихме за национално съгласие пред другите парламентарни групи, е демографската катастрофа във всичките и измерения. Изискват се хоризонтални политики в много сфери – здравеопазване, образование, подпомагане на млади. Оставихме тази тема като въпрос на национално съгласие заради стряскащата статистикка от години, но и за тази година, че сме намалели с 52 000 души само за тази една година. Това се превръща в огромен проблем, във въпрос, не само партиен, политически и държавнически. И тук ще търсим национално съгласие с другите политически партии. Продължаваме в този стил на работа на Парламентарната група, която в момента е лицето на нашите политики, в изпълнение на предизборните ни ангажименти, и отново казвам – няма да отстъпим от това, което сме обещали на хората и да показваме не само опозицията, а и алтернативата на управлението, което може да бъде формирано в следващата седмица. Във вторник, от 13:30 ч., сме поканени от президента Румен Радев на консултации. Веднага след нас ще бъде първата политическа сила, на която вероятно ще бъде връчен мандат за съставяне на правителство. Ще очакваме тяхното решение, консултации и евентуално резултат от представянето на проект за кабинет в Нардното събрание. Като опозиция, ние няма да подкрепим този кабинет. Защото програмата на този кабинет и нашата имат сериозни различия. Отново казвам – ние ще изпъняваме нашата предизборна програма, нашите политики и ангажименти към хората. С оглед на последните събития от няколко дни, които представляват обществен и медиен интерес, и събуждат много въпроси към партията, поставям на вашето внимание предложението да освободим Георги Гергов от ИБ на БСП. С уважение към него, с това- че е партиен човек, с това- че много години работи за партията всеотдайно, но заради ситуацията, в която е замесена индиректно, разбира се, БСП, предлагам той да бъде освободен от Изпълнителното бюро, тъй като е политическо лице, в качеството на член на бюрото, и не приемам за редно политическо лице да участва в такива събития.

Букмейкърски компании предвиждат второ място на България в "Евровизия"

https://www.actualno.com/music/bukmejkyrski-kompanii-predvijdat-vtoro-mjasto-na-bylgarija-v-evrovizija-news_607268.html

Второ място на България в конкурса "Евровизия" предвиждат големи букмейкърски кантори като Bet365, Betway, Betfred, Unibet, Ladbrokes и Paf, предава РИА Новости. На първо място според букмейкърите се нарежда Италия със своята ритмична песен за проблемите и надеждите на бъдещето. Певецът я пее

Възможно ли е освобождаване на главния прокурор

http://www.mediapool.bg/vazmozhno-li-e-osvobozhdavane-na-glavniya-prokuror-news262960.html

Тази седмица беше разлюляна от поредния скандал, разкриващ завладяната държава, в която живеем. Скандалът се разрази след като бе публикуван видео запис, на който бизнесменът Сашо Дончев споделя пред Дамския бизнес форум, че е бил привикан на среща с главния прокурор, за да му се упражни натиск. В своя позиция до медиите прокуратурата потвърди, че такава среща се е състояла, но отрече, че главният прокурор я е инициирал. Впоследствие разбрахме, че срещата се е провела с посредничеството на члена на БСП и бизнемен Георги Гергов, в офис, различен от този на Върховната касационна прокуратура (има се предвид ЦУМ на Георги Гергов). Доказателства за предмета на разговора трудно ще бъдат намерени. По-скоро в момента сме в ситуацията на дума срещу дума, но като сложим участието и на Гергов, се очертават две думи срещу една. Въпреки това възниква въпросът редно ли е (законосъобразно, компетентно и етично) главният прокурор на Републиката да предприема подобни действия и да демонстрира такова поведение? Оттук насетне, ако приложението на закона в страната беше гарантирано от институциите, би трябвало да станем свидетели на следното: Стъпка 1 Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) на извънредно или следващо заседание да поиска временното отстраняване на главния прокурор, за да бъде проведено непротиворечиво разследване по казуса със срещата Цацаров-Гергов-Дончев. Отстраняването на главния прокурор е нужно, защото при воденето на разследването може да се установи (като за начало) престъпление по служба от негова страна, а, както знаем, в българското наказателно преследване главният прокурор има правомощието да отменя всяко едно действие на низшестоящите прокурори (чл. 139, ал. 2 от Закона за съдебната власт – ЗСВ). Така, ако Цацаров е на поста си, с едно действие може да отмени или подмени разследването срещу самия себе си. И ако досега упражняващите законодателната власт партии смело подминаваха темата за реформа на прокуратурата, то нека в този момент обяснят пред обществото защо за 27 години в законодателството не беше уреден редът за отстраняване на главния прокурор. Защото, за да бъде приложено временното му отстраняване, единствената възможност да се прибегне до основания за отстраняване е в прилагането по аналогия на тази мярка за редовите магистрати (а е спорно дали това е правилно). Тук е мястото да отбележим, че създаването на парламентарна комисия не би било годно правно решение. Една такава комисия няма необходимата и изрична компетентност да проведе разследване, чиито изводи да бъдат годни доказателствени средства за дисциплинарно и наказателно преследване на главния прокурор. Още на този първи етап от процедурата трудно можем да допуснем, че статуквото във ВСС ще застане срещу лидера си. Стъпка 2 Търсене на дисциплинарна отговорност от Сотир Цацаров за накърняване престижа на съдебната власт (чл. 307, ал. 2 от ЗСВ). Към това следва да прибавим и нарушаване на Кодекса за етично поведение на българските магистрати. Тук възниква необходимостта от едно уточнение – широко прокламираната като успешна съдебна реформа доведе дотам, че в  Закона за съдебната власт беше отменен текстът, въз основа на който е приет Етичният кодекс на магистратите. Така в момента законът въздига в дисциплинарно нарушение погазването на етични норми, но писани такива норми няма. Тази нормативна дисхармония е също добре дошла за статуквото във ВСС и главния прокурор. И тук също трябва да се иска обяснение за правния вакуум от законодателния орган. Стъпка 3 На база на проведеното разследване и събраните доказателства пленумът на ВСС да вземе решение за наличие или липса на основание за освобождаване на главния прокурор (чл. 30, ал. 2, т. 6 от ЗСВ). Ако се премине към освобождаване, президентът трябва формално да завърши процедурата, издавайки указ за освобождаването на главния прокурор. Това отново едва ли би било възможно при настоящия състав на ВСС, тъй като са нужни минимум 17 гласа за освобождаването на Цацаров. По следите на познатите стъпки А какво всъщност ще стане ли? Най-вероятно още на следващото си заседание ВСС, с гласовете на сформиралото се мнозинство, ще реши, че няма нужда от нарочна проверка. Парламентът и президенството ще изразят мълчаливо съгласие с ВСС. Мълчанието ще бъде потвърдено от обществеността  чрез липсата на протести по случая. А прокуратурата ще продължи да затвърждава впечатлението за замърсител на съдебната власт и демократичните принципи. *Публикуваме анализа от сайта на ИПИ

Гергов даде сам оставка и напусна пленума (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6184567

Гергов даде сам оставка и напусна пленума (Снимки)По-добре да се приеме оставката ми, защото създавам напрежение и разделение в БСП. Това заяви Георги Гергов току-що, напускайки червения пленум. Имам врагове, защото съм силен човек, отстоявам позициите си и знам какво искам, заяви Гергов. Полека-лека ще излязат много скелети и истини, предупреди той.

Георги Гергов подаде оставка като член на ИБ на БСП

http://www.cross.bg/gergov-georgi-ostavkata-1540957.html

/КРОСС/ Георги Гергов подаде оставка като член на Изпълнителното бюро на БСП, съобщава „Фокус". Той е направил това сам пред Националния съвет. Предложението за оставката направи лидера на БСП Корнелия Нинова в началото на днешното заседание на Националния съвет на партията. Нинова поиска оставката на Георги Гергов заради индиректната намеса на БСП заради него в скандала между главния прокурор Сотир Цацаров и Сашо Дончев.  

Русофилите събраха над 300 деца на фестивал в Добрич

https://www.24chasa.bg/region/article/6184564

Русофилите събраха над 300 деца на фестивал в ДобричКметът на Добрич подписва споразумение за побратимяване с Нижний Новгород Над 300 деца от училища, младежки центрове и др. от Добричка област участват в областния кръг на третото издание на руския фестивал „Пусть всегда будет солнце”, чийто домакин е Младежкият център в Добрич. Груповите и индивидуалните изпълнения са разпределени в четири

Актьорът Крис Прат получи звезда на Холивудската алея на славата

//dariknews.bg/novini/liubopitno/aktioryt-kris-prat-poluchi-zvezda-na-holivudskata-aleia-na-slavata-2019013

Звездата от екшъни Крис Прат получи звезда на Холивудската алея на славата, съобщиха световните информационни агенции.

Прат дойде на церемонията заедно със съпругата си Ана Фарис и сина им Джак.
 
"Има

Си Ен Ен разказа как руски тайни служби опитвали да се внедрят в щаба на Тръмп

//dariknews.bg/novini/sviat/si-en-en-razkaza-kak-ruski-tajni-sluzhbi-opitvali-da-se-vnedriat-v-shtaba-na-trymp-2019012

ФБР на САЩ е получило миналото лято данни, че руски тайни служби са се опитвали да използват без тяхно знание съветници и помощници на Доналд Тръмп с цел да се внедрят в предизборния щаб на републиканския кандидат. Това съобщи в петък телевизия Си

Върнаха Ахмед Муса в ареста

http://www.cross.bg/mysa-aresta-ahmed-1540956.html

/КРОСС/ Апелативният съд в Пловдив върна Ахмед Муса в ареста, съобщи БНТ. Въпреки че мярката на Муса беше променена на "домашен арест" на 4 април, магистратите решиха той да бъде върнат обратно в ареста. В аргументите на магистратите от Пловдив се посочват, че има възможност Муса да се укрие или да извърши ново престъпление, имайки предвид предходната му присъда, висящото срещу него наказателно производство, честите му пътувания зад граница и близките му контакти с лица в чужбина. Решението за задържането на Ахмед Муса е подписано от от съдията-докладчик Милена Рангелова. Според нея от задържането на Муса до сега са изминали две години и пет месеца, което е неразумен срок в контекста на повдигнатите обвинения.    

Върнаха радикалния ислямист Ахмед Муса в ареста

https://www.actualno.com/society/vyrnaha-radikalnija-isljamist-ahmed-musa-v-aresta-news_607266.html

Апелативният съд на Пловдив връща Ахмед Муса в ареста. На 4 април тази година Пазарджишкият окръжен съд промени мярката за неотклонение на Ахмед Муса Ахмед в "домашен арест", апелативните магистрати обаче решиха, че обвиняемият проповедник трябва да остане в ареста с най

"Ексън" не получи разрешение за сондажи с "Роснефт" в Черно море

http://www.moreto.net/novini.php?n=349425

Американското правителство не даде разрешение на петролния гигант "Ексън Мобайл" да възобнови сондажите в Черно море с руската държавна компания Роснефт, съобщи New York Times. Това се казва в съобщение на Стивън Мнучин, министър на финансите.

Откриха изложба от 47 усмивки в Пловдив (снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6184523

Откриха изложба от 47 усмивки в Пловдив (снимки)Изложба „47 усмивки“, посветена на деца и младежи със Синдром на Даун, беше открита на площад „Централен“ в Пловдив. Въпреки студеното време десетки деца и техните родители бяха дошли на празненството, в което и те самите взеха участие. „Винаги може да разчитате на община Пловдив да бъде партньор в подобни каузи и инициативи“,

ЕС върви към преустановяване на преговорите за членство на Турция

http://www.investor.bg/evropa/334/a/es-vyrvi-kym-preustanoviavane-na-pregovorite-za-chlenstvo-na-turciia-238044/

Външните министри на държавите от блока ще поискат от ЕК да преосмисли позицията си, според германски вестник

Нели Петкова и Валя Балканска пеят безплатно за феновете на фестивал в София

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6184538

Нели Петкова и Валя Балканска пеят безплатно за феновете на фестивал в СофияНели Петкова, Валя Балканска и гайдарят Петър Янев ще зарадват безплатно феновете на автентичната българска музика в последния ден от кулинарно-музикалния фестивал TABIET - Възраждане в София. Известните изпълнители ще излязат на сцената на 1 май, а софийското издание на фестивала ще се проведе от 28 април до 1 май в парк „Възраждане”.

Двама арестувани за побой с бухалки

https://vesti.bg/bulgaria/incidenti/dvama-arestuvani-za-poboj-s-buhalki-6068241

От пресцентъра на МВР уточниха, че нападението не е било с цел грабеж

2-ма задържани за бой с бухалки в столично заведение, издирват и други

https://www.24chasa.bg/novini/article/6184535

2-ма задържани за бой с бухалки в столично заведение, издирват и другиЧетирима души са нахлули в заведение на бул. „Александър Стамболийски“ и са нападнали трима служители, задържани са двама заподозрени. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от пресцентъра на МВР. Сигналът за инцидента е подаден снощи към 21.30 часа. Тримата нападнати служители са били бити, след което нападателите са напуснали заведението.

Рибари блокираха главни пътища в протест срещу бракониерството

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/04/22/2957853_ribari_blokiraha_glavni_putishta_v_protest_sreshtu/?ref=rss


Около обяд днес протести на любители-рибари блокира главен път Е-79 на изхода на Монтана и също на пътя от Стара Загора към магистрала "Тракия". Протестиращите настояват да се криминализира бракониерството в язовирите и да се наложат по-строги мерки за опазването им, като се осигурят повече служители в агенцията, отговорна за водоемите, показаха репортажи на националните телевизии.

Демонстрацията е организирана от Централната рибно опазваща организация. Тя е и с...

27-годишен българин убит в Далас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6184531

27-годишен българин убит в Далас27-годишен българин е бил убит в сряда в предградието на Далас - Юлес. Младият мъж е родом от Плевен, но емигрира в САЩ с родителите си. В сряда полицията пристига малко преди полунощ в дома на жертвата след съобщение на 911 за стрелба. Полицаите намират 27-годишния мъж с прострелна рана в гърдите. Българинът е бил транспортиран до местна болница,

БГ роми бивакуват в най-големия римски парк, италианци негодуват

https://www.24chasa.bg/novini/article/6184511

БГ роми бивакуват в най-големия римски парк, италианци негодуватКолония от 30-ина български роми окупира от години парникови инсталации от XIX в.в парка „Вила Памфили” в Рим. Това е най-големият и най-красивият обществен парк във Вечния град. Той се простира върху територия от 184 хектара и заради красивата си природа, дворец, градини, езеро, фонтани и история е любимо място на римляните за разходка и спорт.

Бившият комисионер на НБА предрича "изключително" бъдеще на лигата

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/22/2957850_bivshiiat_komisioner_na_nba_predricha_izkljuchitelno/?ref=rss


Бившият комисионер на НБА Дейвид Стърн предрича "изключително" бъдеще на лигата. Той заемаше поста в продължение на 30 години, като през 2014 г. беше заменен от Адам Силвър. При Стърн годишните приходи на асоциацията достигнаха пет милиарда долара.

Той добави, че му допада посоката, в която лигата се ориентира през последните три години.

"Талантът изобилства. Наистина съм впечатлен от уменията в стрелбата на Стеф Къри, на Клей Томсън,...

Четирима души са нахлули в заведение в София и са нападнали трима служители

https://www.actualno.com/crime/chetirima-dushi-sa-nahluli-v-zavedenie-v-sofija-i-sa-napadnali-trima-slujiteli-news_607264.html

Четирима души са нахлули в заведение на бул. „Александър Стамболийски“ и са нападнали трима служители, задържани са двама заподозрени. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от пресцентъра на МВР. Сигналът за инцидента е подаден снощи към 21.30 часа. Тримата нападнати с

Протестиращи се биха с полицаи в Кьолн

http://www.cross.bg/kyoln-partiyata-dnes-1540955.html

/КРОСС/ Демонстранти влязоха в сблъсъци с полицията в германския град Кьолн по време на протестно шествие близо до мястото, на което днес е свикан партиен конгрес на антиислямската партия "Алтернатива за Германия", предаде Ройтерс. На протеста срещу популистката политика на АзГ се очаква да се съберат над 50 000 души. Около 4000 полицаи са разположени в района на демонстрациите, за да предотвратят стълкновения между противниците на партията и нейни поддръжници. Демонстрантите се събраха пред хотел в центъра на Кьолн, където се провежда конгреса. Около 50-60 от тях се опитаха да блокират главната улица с велосипеди. Очаква се Ханелоре Крафт - премиер на провинция Северен Рейн-Вестфалия, в която се състои конгреса - и водачът на Зелената партия Джем Йоздемир да говорят по-късно днес на митинг против АзГ. Двудневният конгрес бе свикан само дни, след като лидерката на "Алтернатива за Германия" Фрауке Петри обяви, че няма да оглави предизборната кампания на партията за парламентарните избори през септември. С внезапното оттегляне на Петри отдавнашната вътрешнопартийна борба за власт, изправила водачката срещу твърдолинейните членове на партията, достигна връхната си точка.      

Камион уби победител в Джирото

http://offnews.bg/news/n_1/n_653599.html

Трагична ден за колоездачния свят. Един от най-добрите италиански състезатели през последни Микеле Скарпони беше блъснат от камион и почина на място. Скарпони , 37-годишен, провеждал сутрешното си тренировка, когато се случил инцидентът. Само преди броени дни ветеранът завърши четвърти в обиколката на Алпите. Той спечели първия й етап. Италианецът е част от отбора на Астана, победител в Джирото през 2011 година. Тогава завърши втори след Контадор, но последният беше декласиран. За един година Скарпони беше отстранен от колоезденето, тъй като призна, че е работил със скандалния лекар Матео Ферари. Медикът стана известен като снаблител с допинг на куп звезди в спорта.

Операта в Стара Загора представя в Търново един различен Риголето

https://www.24chasa.bg/region/article/6184245

Операта в Стара Загора представя
в Търново един различен РиголетоНа 15 май от 19.00 часа на сцената на МДТ „Константин Кисимов“ във Велико Търново Старозагорската опера ще предложи на гостите и жителите на старопрестолния град един нестандартен прочит на операта „Риголето” на Джузепе Верди. Германският режисьор Франк-Бернд Готшалк пренася романтичната история на придворния шут от ХVІ век в 60-те години на

780 пъти натовски изтребители вдигани по тревога през 2016 г.

http://www.moreto.net/novini.php?n=349447

Почти 780 пъти изтребители на НАТО от базите в Европа са били вдигани по тревога през 2016 година за идентификация и наблюдение на движението на руски самолети. Това заявява официален представител на авиобазата на НАТО Рамщайн в Германия, цитиран от агенция Новости.

В отвъдморските територии на Франция вече гласуват за нов президент

//dariknews.bg/novini/sviat/v-otvydmorskite-teritorii-na-franciia-veche-glasuvat-za-nov-prezident-2019008

Избирателите в отвъдморските територии на Франция първи започнаха днес да гласуват на първия тур от изборите за президент на страната, предаде ТАСС.
 

Историята с Георги Гергов можеше да мине и по-леко, смята Стефан Данаилов

//dariknews.bg/novini/bylgariia/istoriiata-s-georgi-gergov-mozheshe-da-mine-i-po-leko-smiata-stefan-danailov-2019009

Георги Гергов направи жест като си подаде оставката, но цялата история можеше да мине и по-леко. Това коментира пред журналисти зам.-председателят на БСП Стефан Данаилов.
 

ГЕРБ и ОП печелиха в името на народа, но ще го предадат в името на властта (речта)

http://www.cross.bg/suglasie-nyama-izpulnenie-1540954.html

/КРОСС/ Пълният текст на речта на лидера на БСП Корнелия Нинова пред Националния съвет на партията: Уважаеми колеги, По волята на избирателя останахме втора политическа сила в 44-то НС. По решение на тази зала и на Националния съвет, ние сме опозиция на бъдещо, ако бъде съставено, управляващо мнозинство между ГЕРБ и ОП. Като опозиция, ние сме си поставили основните задачи и бих искала на информирам Националния съвет за тяхното изпълнение до тук. Поздравявам парламентарната група, която започна парламентарния сезон сериозно, аргументирано и в изпълнение на предизборната ни програма. Като опозиция, първата ни задача е да изнасяме, да уведомяваме обществото и да сезираме органите, които се занимават с разследване, за всички злоупотреби на властта, злоупотреби с обществени поръчки, злоупотреби с публични средства и да показваме на обществото истината за лицето на това управление, макар и със задна дата да са се случили събитията. Ние стартирахме парламентарния сезон с такова действие и поведение, изисквайки изслушване на 3-ма министри от служебния кабинет за решения и действия както на предишното правителство, така и на сегашното служебното по случая с повишените количества на уран във водата в Хасково. За съжаление този случай не е изолиран

Експерт: Където е паднала по-сериозна слана, загубите за овощарите ще са 100%

https://www.actualno.com/society/ekspert-kydeto-e-padnala-po-seriozna-slana-zagubite-za-ovoshtarite-shte-sa-100-news_607263.html

Има опасност да бъде унищожена реколтата от кайсии в Сливен заради сланата. Това каза за „Фокус“ доц. Сава Табаков - преподавател в Катедрата по овощарство в Аграрен университет-Пловдив, за състоянието на овощните култури след рязкото застудяване и образувалата се сл

Тенис и снукър в ефира днес

http://offnews.bg/news/n_1/n_653598.html

Тенис и снукър от най-висока класа предлага ефирът днес: 14:00 Тенис, турнир за мъже в Монте Карло по Мтел Спорт 1 18:00 Баскетбол, Берое – Балкан по БНТ HD 20:30 MotoGP, квалификация за ГП на Америка по Мтел Спорт 1 21:00 Снукър, СП в Шефилд по Евроспорт 1 22:00 НБА, Милуоки – Торонто по Диема Спорт 2 22:30 Бокс, гала в Сундсвал по Диема Спорт 22:55 Бокс, гала в Ливърпул по Нова Спорт

Виктория Терзийска: Съпругът ми е изключителен кавалер, от тези изчезващите мъже. Аз съм късметлийка

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6183847

Виктория Терзийска: Съпругът ми е изключителен кавалер, от тези изчезващите мъже. Аз съм късметлийкаЗапочнах отново да работя 7-8 месеца след като родих дъщеря си. Тази вечер правим голям концерт, ще представим за първи път и най-новата си песен Тази вечер група “Мастило” за първи път ще представи най-новата си песен. Парчето “Въглехидрати” е първото, което вокалистката Вики Терзийска записа със своите колеги след раждането на дъщеричката си

Бутат 70 павилиона в Слънчев бряг, били незаконни

https://www.24chasa.bg/region/article/6184440

Бутат 70 павилиона в Слънчев бряг, били незаконни70 павилиона в Слънчев бряг ще бъдат съборени, днес процедурата вече започна, научи 24 часа. Става дума за пет незаконни временни обекта в района на хотел "Олимп", във всеки от който има по 10-15 павилиона. "Изпратени са констативни протоколи, спазени са всички срокове и в момента се предприемат действия по премахване на обектите.

Цитат на деня: Няма ненаказано добро

http://www.dnevnik.bg/citat_na_deniia/2017/04/22/2957847_citat_na_denia_niama_nenakazano_dobro/?ref=rss


Няма ненаказано добро.

С тези думи бизнесменът и член на Изпълнителното бюро на БСП Георги Гергов, коментира изканата му оставка от партийния пост.

Запитан на кого е правил добро, отговори - и на Корнелия Нинова, и на Сашо Дончев.

Днес Изпълнителният съвет на партията решава политическото му бъдеще след като Гергов посредничи за среща между бизнесмена и издател Сашо Дончев и главния прокурор Сотир Цацаров.

Ако Франция избере Льо Пен...

http://clubz.bg/53096-ako_franciq_izbere_lo_pen

Марин льо Пен

За някои кандидати за президентския пост еврото е виновно за много от проблеми във Франция, включително за безработицата и буксуващия икономически ръст. Затова те искат Франция да излезе от валутния съюз, тоест да се откаже от еврото. Но какво би станало тогава с дълбоко задлъжнялата и зависима от вноса Франция? Заслужава си да се замислим над този въпрос.

Марин льо Пен се застъпва за отмяна на еврото. Шефката на дясноекстремистката партия "Национален фронт" предлага да бъде свикан референдум по въпроса. Според последните анкети, тя води в класацията преди първия тур на президентските избори, но едва ли ще спечели балотажа. В другия край на политическия спектър е кандидатът на крайната левица Жан-Люк Меланшон, който поддържа евроскептичен курс. Той се застъпва за преразглеждане на европейските договори и ако това не стане, настоява за излизане от еврозоната. Другите стабилни кандидати - социалистът Беноа Амон, консерваторът Франсоа Фийон и независимият кандидат Еманюел Макрон държат на еврото и на една малко или повече обединена Европа.

Без еврото Франция ще стане неконкурентоспособна

Основният аргумент на Марин льо Пен е суверенитетът на страната. Тя твърди, че ако Франция би обезценила собствената си валута, френските стоки автоматично ще станат по-конкурентоспособни и по-евтини за чуждестранните клиенти. Тогава по-ниските заплати няма да бъдат единственият критерий за успешно участие на международните пазари, твърди лидерката на Националния фронт. Без "диктата" от Брюксел по отношение на държавния дефицит държавата ще има по-широко поле за действие, за да субсидира френската индустрия.

По традиция френските правителства използат държавни субсидии, за да запазят традиционите стратегически отрасли като корабостроенето например. Зам.-директорката на изследователския Център за световна икономика (CEPII) Ана-Лори Дьола твърди, че френските експортни стоки действително ще станат значително по-евтини при излизане на страната от еврозоната. "При въвеждането на еврото 6,50 френски франка се обменяха за 1 евро. Днес обаче трябва да платите минимум 8 франка за едно евро. Това означава, че чужденците биха използвали по-малко от собствената си валута, ако закупват стоки във франкове", казва тя в разговор с ДВ.

Минуси най-вече за "малкия човек"

Една слаба френска валута обаче ще оскъпи вноса.Човек ще трябва да харчи повече франкове, за да си купи стоки в други валути. А само през изминалата година Франция е внесла стоки и услуги за 48,1 милиарда евро повече, отколкото е изнесла. Франция трябва да внася много основни хранителни продукти, но и петрол, природен газ и облекло. "Ако френската валута бъде девалвирана, това ще засегне предимно по-бедните слоеве на населението, тоест онези, за чиито гласове се борят евроскептичните кандидати", казва професорът по икономика от парижкия университет Оливие Пастре в разговор с ДВ. Защото именно хората с по-малки заплати харчат относително голяма част от доходите си за вносни стоки като основни хранителни продукти. Икономистът твърди, че "малкият човек" ще пострада и от един друг ефект на излизането от еврозоната, а именно от по-високите лихви. Защото по-бедните слоеве от населението са зависими от заеми и имат по-малко лично богатство.

По-високи лихви, по-голяма инфлация

Лихвите ще се повишат, защото при слабия франк държавата ще трябва да погасява своите огромни дългове в по-голямата си част в евро. Съвсем наскоро президентът на ЕЦБ Марио Драги постави като основно условие погасяването на дълговете, в случай че някоя държава иска да излезе от еврозоната. Френските държавни дългове възлизат в момента на над 2000 милиарда евро, тоест почти толкова, колкото е и БВП на страната. За да може да погаси главницата по дълговете и лихвите, държавата ще трябва да обменя франкове за евро. Тя ще трябва да вземе тези франкове назаем от населението. И поради голямото търсене на кредити, лихвите ще се покачват.  В противен случай държавата трябва да започне да печата пари - нали си има собствена валута. Печатането на пари обаче ще се отрази негативно отново на "малкия човек", защото във всички случаи ще се стигне до инфлация и цените ще се повишат. Освен това не е казано, че на по-големите парични маси автоматично ще се падат по-голямо количество стоки.

Излизането от еврозоната ще доведе до икономическа катастрофа

За икономиста от изследователската група Cercle de I'Etude Филип Кревел това обаче не е всичко. Той смята, че излизането на Франция от еврозоната веднага ще доведе до пълна икономическа катастрофа и ЕС няма да може да оцелее без втората по големина икономическа сила. "Франция ще фалира, защото ние просто няма да можем да погасяваме дълговете си в евро. Никой няма да обменя нашите франкове, защото никой няма да ги иска", казва той. Освен държавата, ще фалират много банки и застрахователни компании, чиито дългове в голяма степан са в чужда валута. "БНП Париба е втората най-голяма банка в Европа. Нейният фалит ще бъде десеторно по-лош от рухването на Лемън Брадърс, което през 2008 година доведе до избухването на световната икономическа криза", казва той.

Френската икономика е силно централизирана. Френското банково дело също е централизирано, за разлика от Германия, където съществуват много независими една от друга банки в отделните федерални провинции. Към това ще се прибавят и фалитите на големите застрахователни дружества като АХА, твърди икономистът. "Това ще бъде шок за системата, който ще доведе до пълна анархия във финансовата ситема на Европа. И нищо няма да бъде както преди", заключава експертът.

Материалът е публикуван в "Дойче веле".

Посещението в Чернобил носи тотално смирение

http://www.moreto.net/novini.php?n=349446

135 000 евакуирани, над 200 жертви, 25 000 починали от рак преди да навършат 40, 200 000 инвалиди, щети за милиарди – аварията в Чернобил няма аналог в човешката история. Днес обаче човек може да се върне в района на авариралия ядрен реактор като турист.

Велислава Кръстева: За да получи лоби в парламента, Плевен трябва да направи нужните стъпки

//dariknews.bg/regioni/pleven/velislava-krysteva-za-da-poluchi-lobi-v-parlamenta-pleven-triabva-da-napravi-nuzhnite-stypki-2019003

"Плевен може да разчита на лоби от страна на народните представители, ако предприеме необходимите стъпки, било чрез изготвянето на анализи или пък стратегии за привличане на инвеститори, което е най-големият проблем според мен". Това сподели пред журналисти депутатът от ДПС Велислава Кръстева. Спор

Подписка за трима каналджии. За друг - парична гаранция

//dariknews.bg/regioni/burgas/podpiska-za-trima-kanaldzhii.-za-drug-parichna-garanciia-2019002

Бургаският районен съд определи мярка за неотклонение „подписка“ за тримата каналджии Божидар П., Асен Х. и Марсел Г., и Ивайло К., които  опитаха да вкарат у нас 14 чужденци на 8 април. Спрямо последния е взета мярка „парична гаранция“.

„Съдебният състав установи, че по делото липсв

Изложба на старинни оръжия и униформи в чест на Априлското въстание представиха в Луковит

//dariknews.bg/regioni/pleven/izlozhba-na-starinni-oryzhiia-i-uniformi-v-chest-na-aprilskoto-vystanie-predstaviha-v-lukovit-2019005

Изложба „Музей на открито-Априлско въстание“ представи днес в Луковит новоучреденото местно сдружение „Юнашко дело“.
Събитието се състоя на площад „Трети март“, в чест на 141 години от Априлското въстание.

Първата самостоятелна изява на луковитските млади родолюбци бе по думит

ЖФК „Бургас“ се върна от Италия с купа

//dariknews.bg/regioni/burgas/zhfk-burgas-se-vyrna-ot-italiia-s-kupa-2019007

Женски футболен клуб "Бургас" спечелиха сребърните медали и получиха специална купа на международния турнир GALLINI WORLD CUP, който се проведе в италианския град Порденоне.

Участие в надпреварата взеха 120 отбора по футбол и волейбол от почти всички европейски държави, САЩ, Канада, Ав

Роуън Аткинсън обмисля нов филм за Мистър Бийн

//dariknews.bg/novini/liubopitno/rouyn-atkinsyn-obmislia-nov-film-za-mistyr-bijn-2019006

Британският актьор Роуън Аткинсън обмисля създаването на нов филм за любимия на всички Мистър Бийн, пише Контактмюзик.
 
Той разкри, че с неговия приятел и сътрудник - режисьорът на "Наистина любов" Ричард Къртис, имат "една много заб

Стабилно е състоянието на двете деца със съмнения за хранително натравяне

https://www.24chasa.bg/novini/article/6184492

Стабилно е състоянието на двете деца със съмнения за хранително натравянеСтабилно е състоянието на двете деца, които са настанени в Инфекциозната клиника в Пловдив със съмнения за хранително натравяне. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пловдив говорителят на Университетската болница в града. Няма никаква опасност за здравето на децата, като те остават за наблюдение и грижи от страна на специалистите.

Пол Скоулс предвижда, че Рашфорд ще стане световна звезда като Неймар

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/22/2957827_pol_skouls_predvijda_che_rashford_shte_stane_svetovna/?ref=rss


Нападателят на "Манчестър юнайтед" Маркъс Рашфорд може да стане световна звезда, обяви бившият полузащитник на отбора Пол Скоулс.

Тинейджърът има основна роля в състава на Жозе Моуриньо през този сезон, като до момента е вкарал 10 гола, включително и победното попадение срещу "Андерлехт" в четвъртфиналите на Лига Европа. В следващата фаза "Юнайтед" ще играе срещу "Селта".

"Рашфорд е изключителен център...

Колоезденето изгуби италианския №1 Микеле Скарпони

http://www.cross.bg/godina-skarponi-italiya-1540953.html

/КРОСС/ Тази сутрин светът на колоезденето бе разтресен от голяма трагедия. Един от най-добрите колоездачи на Италия през последните 15 години - Микеле Скарпони, загуби живота си, докато е тренирал във Филотрано, в близост до Анкона, съобщава Sportal. 37-годишният победител на Джиро д'Италия от 2011 година е бил блъснат от микробус на пътя, докато е провеждал сутрешното си занимание, а ударът се оказва фатален. Само преди пет дни Скарпони спечели в Хунгербург (Австрия) първия етап от Обиколката на Алпите. Скарпони бе професионалист от 2002 година, като бе национален състезател на Италия между 2009 и 2013 година. През 2011 година спечели 94-ата Обиколка на Италия, след като испанецът Алберто Контадор бе дисквалифициран. Скарпони бе състезател на казахастанския тим Астана от 2014 година, където до тази година капитан бе Винченцо Нибали, с когото бяха изключително близки.    

Пендачанска и столичното симфонично войнство

http://clubz.bg/53095-pendachanska_i_stolichnoto_simfonichno_vojnstvo

Рядко музикално стълпотворение ще види публиката в зала „България“ за Деня на Европа , 9 май. Симфоничният оркестър на БНР, Софийска филхармония, Хоровата капела „Светослав Обретенов“, Детският радиохор и Смесеният хор на Радиото ще излязат заедно на сцената, за да изпълнят „Военен реквием“ на Бенджамин Бритън под диригентството на Росен Гергов.

„Военният реквием“ е сред най-известните произведения на Бритън, композирано е през 1962 г. като отзвук от Втората световна война. Вдъхновено е от английския поет Уилфред Оуен, описал с шокиращ реализъм ужасите в окопите по време на Първата световна война. Идеята на Бритън била соловите партии да бъдат изпълнени от певци от враждуващи по време на ВСВ страни – СССР, Германия и Великобритания – но сопраното от Съюза не могла да присъства.

Сега, на 9 май в зала „България“, солистите ще бъдат Александрина Пендачанска (сопран, България), Магнус Уокър (тенор, Англия) и Карстен Мевес (баритон, Германия).

Предлагаме ви кратък откъс от произведението, изпълнен от Берлинската филхармония:

 

 

"Площад Славейков"

Посрещаме близо 600 круизни кораба този сезон

http://www.moreto.net/novini.php?n=349424

Близо 600 круизни кораба ще акостират по българските морски и речни пристанища този сезон. Това показват данни на министерство на транспорта предоставени на „Монитор“. Голяма част от тях ще плават до Русе. Очакванията за тази година са посещения в крайдунавския град да достигнат 395, като с тях ще дойдат приблизително 40 хил.

ЕС спира преговорите за присъединяване на Турция?

http://www.cross.bg/pregovorite-tyrtziya-prisuedinyavane-1540952.html

/КРОСС/ Европейският съюз възнамерява да преустанови временно преговорите за присъединяване на Турция след референдума за внасяне на поправки в турската конституция. Това съобщи днес в. "Велт", като се позовава на дипломатически източници, предаде ТАСС. "Тази тема ще бъде на дневен ред на среща на външните министри от ЕС в края на следващата седмица в Малта (28-29 април). Ръководителите на външните министерства ще призоват Европейската комисия да обмисли дали Анкара не е нарушила основните линии на преговорите за присъединяване и съответно не е ли нужно временно те да бъдат спрени", пише германският вестник. По информация на "Велт" Еврокомисията скоро ще препоръча преговорите с Анкара да бъдат преустановени за неопределено време "заради сериозно и продължително нарушаване на свободата, демокрацията и правата на човека" в Турция. Припомняме, на 16 април 51,3 процента от турците гласуваха за изменения в конституцията, включително за въвеждане на президентска форма на управление, вместо парламентарна, което ще концентрира още по-голяма власт в ръцете на държавния глава Реджеп Ердоган.    

Гергов: Каква оставка? Няма ненаказано добро!

https://www.actualno.com/politics/gergov-kakva-ostavka-njama-nenakazano-dobro-news_607257.html

Каква оставка? Няма ненаказано добро. Това заяви днес преди началото на заседанието на пленума на БСП членът на Изпълнителното бюро Георги Гергов по повод скандалния казус, в който е набъркано и неговото име, предаде БГНЕС. За оставката и всичко останало – тук е мястото,

Първият български комуникационен сателит е готов за изстрелване в орбита

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2017/04/22/2957838_purviiat_bulgarski_komunikacionen_satelit_e_gotov_za/?ref=rss


Първият български комуникационен сателит на геостационална орбита BulgariaSat-1 приключи успешно всички основни процедури по монтаж и тестване от компанията Space Systems/Loral (SSL) в Пало Алто, Калифорния. В момента съоръжението се подготвя за транспортиране до площадката за изстрелване в Кейп Канаверал, Флорида, съобщава компанията "България сат".

Сателитът ще бъде позициониран в орбита на 36 хил. км над Земята и ще осигурава директен достъп до повече и в...

38 потвърдени болни от морбили

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6184343

38 потвърдени болни от морбилиВсяка партида ваксини минава през повече от 100 проверки. В Националния център за заразни и паразитни болести от 46 изследвани проби за морбили (дребна шарка) са потвърдени 38, съобщи проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на НЦЗПБ. До момента от Пловдив и района са съобщени 76 съмнителни случая, а едно дете почина.

Томислав Дончев: Не виждам защо да не падне забраната медии да информират за екзитполове

https://www.24chasa.bg/novini/article/6184407

Томислав Дончев: Не виждам защо да не падне забраната медии да информират за екзитполовеКорнелия Нинова показала крепостническо отношение за Деница Златева Не виждам защо да не падне забраната да се излъчват социологически данни в изборния ден, щом така или иначе не се спазва и данните са достъпни в изборния ден, каза депутатът и член на изпълнителната комисия на ГЕРБ Томислав Дончев по Дарик.

С Открит летателен ден отбелязаха 75 години Летище Долна Митрополия

//dariknews.bg/regioni/pleven/s-otkrit-letatelen-den-otbeliazaha-75-godini-letishte-dolna-mitropoliia-2018998

„Благодаря ви, че в продължение  на 75 години давате повод за гордост на всички плевенчани затова, че с чест и достойнство отстоявате военната служба и браните небето над България.
Нека, както казвате вие, броят на излитанията да бъде равен на броя на кацанията!“. Това каза кметът на Плевен

Товарният кораб "Сигнус" се скачи с Международната космическа станция

//dariknews.bg/novini/tehnologii/tovarniiat-korab-signus-se-skachi-s-mezhdunarodnata-kosmicheska-stanciia-2018997

Астронавти на борда на Международната космическа станция (МКС) уловиха товарния космически кораб "Сигнус" с помощта на роботизираната ръка "Канадарм", съобщиха ТАСС и АП.
 

Възпитаник на Харвард и Кеймбридж представя в Мeханото висшето образование извън България

//dariknews.bg/regioni/razgrad/vyzpitanik-na-harvard-i-kejmbridzh-predstavia-v-mehanoto-vissheto-obrazovanie-izvyn-bylgariia-2019000

Представяне на тема „Висше образование извън България - дали е за мен?“ организира Професионалната техническа гимназия „Шандор Петьофи“-Разград.
Лекцията е отворена всички гимназисти от Разград и техните родители и учители. Ще се проведе във вторник, 25 април, от 14,00 ч. в актовата зала на

Изследват реактор от АЕЦ "Фукушима-1" с космически лъчи

//dariknews.bg/novini/sviat/izsledvat-reaktor-ot-aec-fukushima-1-s-kosmicheski-lychi-2018999

Специалисти от японската енергийна компания "Токио електрик пауър" (ТЕПКО) ще изследват през май трети реактор от авариралата АЕЦ "Фукушима-1", използвайки космическата радиация. Това съобщи телевизия Ен Ейч Кей, предаде ТАСС.

КНДР готова да започне война за обединяване на Севера и Юга?

//dariknews.bg/novini/sviat/kndr-gotova-da-zapochne-vojna-za-obediniavane-na-severa-i-iuga-2019001

В случай на провокации от страна на САЩ КНДР ще започне военни действия с цел обединяване на Севера и Юга, предупреждава централното севернокорейско издание "Нодон синмун", цитирано от ТАСС.

Риболовците в България излязоха на национален протест

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/ribolovcite-v-bylgariia-izliazoha-na-nacionalen-protest-2018990

Национален протест на риболовците в България се проведе в Стара Загора.

Стотици се събраха и ограничиха движението по пътя Стара Загора - Хасково. Риболовците раздаваха листовки на шофьорите, за да се запознаят с проблемите им.
 
Те на

Най-съдбовната седмица за Европа

http://www.investor.bg/analizi/91/a/nai-sydbovnata-sedmica-za-evropa-237787/

Между референдума в Турция и първия тур на изборите във Франция ЕС явно още не осъзнава необходимостта от реформа, според анализатор

В сряда температури до 20 градуса, дъжд по Гергьовден

http://www.cross.bg/gradysa-klimatologut-sryada-1540951.html

/КРОСС/ "До 3 май няма да има снегове и мраз, но ще вали дъжд, това е нормално. Всяка капка е жълтица. На Гергьовден засега се очертава превалявания, но с осъвременяването на прогнозата има малко вероятност", съобщи пред Би Ти Ви климатологът Георги Рачев. "Няма нищо необичайно в снега по това време. Нормално пролетно време. По-рядко се случват настоящите температури, в София те са с 3 до 4 градуса по-ниски сега", посочи той по повод снеговете, които падат в последните няколко дни. "В сряда в половин България ще има над 20 градуса. Миналата година на 27 април имаше мразове в западна България", припомни Рачев. "Този март е вторият по висока температура в световен мащаб. Глобалното затопляне си е тук, но от нашата камбанария, където си е студено, го виждаме по-различно. Въпреки всичко е топло. Не останаха климатолози, които да не вярват, че ние хората, не сме намесени в климата. Нещата са и природни и човешки, още не се знае какви проценти, но ние тотално променяме климата, изменяйки химическия състав на атмосферата", категоричен е климатологът.    

Нинова за ГЕРБ и патриотите: Спечелиха в името на народа, но ще го предадат в името на властта

https://www.24chasa.bg/novini/article/6184384

Нинова за ГЕРБ и патриотите: Спечелиха в името на народа, но ще го предадат в името на власттаГЕРБ и патриотите спечелиха в името на народа, но ще го предадат в името на властта. Това заяви соцлидерката Корнелия Нинова в анализа си на актуалната политическа обстановка пред червения пленум. Според нея бъдещото управление се формира на база тежки пазарлъци и компромиси, които ще доведат до отлив на доверие.

Гергов: Каква оставка, бе! Няма ненаказано добро

http://offnews.bg/news/n_1/n_653595.html

"Каква оставка, бе? Няма ненаказано добро. Направил съм много добро и на Сашо Дончев, и на Корнелия Нинова". Това заяви на влизане на "Позитано 20" лидерът на пловдивската организация на БСП и член на ИБ Георги Гергов. Днес Националният съвет на БСП заседава по искането на председателя на Столетницата Корнелия Нинова Гергов да бъде изхвърлен от партийното ръководство. До това се стигна след като пловдивския бизнесмен се забърка в няколко скандала през последните седмици. Първо общинарите в града под тепетата от ГЕРБ и БСП гласуваха сделка, с която Гергов ще придобие държавен дял в панаира, а след това и се оказа, че той е бил посредник и домакин на срещата, на която главният прокурор Сотир Цацаров е заплашвал издателя на "Сега" Сашо Дончев. "Свидетели сме на боричкане вътре в кълбо от интереси с цел овладяване на партията. В това боричкане Корнелия Нинова трябва да се изправи срещу себе си. Ако днес дилемата е тя или Гергов, вдругиден дилемата ще бъде тя или друг от кръга. Аз я питам има ли сила тя да скъса с кръга", заяви Георги Божинов на влизане на "Позитано" 20. Бившият червен лидер Михаил Миков заяви, че дискусията по въпроса за Георги Гергов не трябва да се обсъжда пред медиите и да се бърка с важните политики на БСП, свързани с новия политически сезон. "Ако имате да си решавате проблеми с Гергов, то те трябва да бъдат в отделна точка", посочи Миков. По скандала с Гергов, Нинова призова журналистите да напуснат залата, тъй като дискусията ще се проведе на закрито.

Янаки Стоилов подкрепи Нинова: И БСП, и тя да се освободят от зависимости

https://www.24chasa.bg/novini/article/6184379

Янаки Стоилов подкрепи Нинова: И БСП, и тя да се освободят от зависимостиЩе подкрепя председателя да освобождава БСП от зависимости, включително да се освобождава от собствените си зависимости. Това заяви Янаки Стоилов пред червения пленум, който обсъжда по исканата от Корнелия Нинова оставка на Георги Гергов от ИБ. Той обяви позицията си преди това и пред журналисти. Аз съм опозиция на ръководството,

Спряха пети блок на АЕЦ "Козлодуй", ремонтът и презареждането траят до юни

http://econ.bg/Новини/Спряха-пети-блок-на-АЕЦ-Козлодуй-ремонтът-и-презареждането-траят-до-юни_l.a_i.741491_at.1.html

Започна плановият ремонт на пети блок на АЕЦ “Козлодуй”. Тази нощ, в 02:21 часа, бе спрян 1000-мегаватовият блок. Предвижда се плановият годишен...

Барселона краде треньора на Монако

http://offnews.bg/news/n_1/n_653594.html

Барселона ще вземе от лятото треньора на Монако Леонардо Жардим, тръби пресата в Португалия. Спецът превърна скромния като селекция тим в страшилището на Шампионската лига. Монако играе полуфинал с Ювентус, а в местното първенство води на ПСЖ. Жардим псъщо така извади страхотни млади футболисти като Мбапе и Бакайоко. Нищо чудно някои от тях да го последват в Испания. 42-годишният специалист е португалски треньор, който е родом от Венецуела. Водил е Камача, Шавеш, Бейра Мар, Брага, Олимпиакос и Спортинг Лисабон. В Монако е от 2014 година. В Барселона си харесаха и треньора на Ювентус Масимилиано Алегри. Към него гледа и Арсенал. Както е известно Луис Енрике обяви оттеглянето си през лятото далеч преди Барселона да отпадне от Шампионската лига. Багажите ще стегнат и половината от настоящите футболисти,  каталунците започват да градят нов отбор.    

Спряха пети блок на АЕЦ "Козлодуй" заради планов ремонт

http://www.moreto.net/novini.php?n=349445

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" е бил спрян тази нощ. Причината - планов ремонт на 1000 мегаватовия реактор. До юни ще бъдат подменени важни компоненти от системата, ще бъде заредено и свежо ядрено гориво. Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" работи с пълно натоварване.

Отбелязваме Деня на Земята

https://www.actualno.com/celebrate/otbeljazvame-denja-na-zemjata-news_607255.html

Денят на Земята е най-големият нерелигиозен празник в света, отбелязван от над половин милиард души. На 22 април всяка година Международната мрежа за Деня на Земята координира действията на повече от 12 000 партньори в 174 държави насочени към опазване на планетата Земя и съхра

Тръмп: Атентатът във Франция вероятно ще помогне на Льо Пен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6184375

Тръмп: Атентатът във Франция вероятно ще помогне на Льо ПенПрезидентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че нападението в Париж "вероятно ще помогне" на крайнодясната кандидатка Марин льо Пен на предстоящите избори във Франция, предаде БТА. Тръмп каза в интервю за агенцията, че не подкрепя изрично Льо Пен, но смята, че нападението в Париж ще е от полза за нея, защото тя е кандидатът,

Пристрастяването към социалните медии е по-лошо от злоупотребата с алкохол или наркотици

http://www.moreto.net/novini.php?n=349398

Ако не можете да спрете да скролвате нюзфийда си във социалната мрежа „Фейсбук” или „Инстаграм” докато работите или се чувствате неспокойни, когато нямате батерия на смартфона си, то може би имате нужда от „дигитална интервенция”. През последните няколко години потребителите на социални медии, които не могат да стоят настрана от устройствата си, когато искат да им се противопоставят, търсят лечение чрез специалисти.

ГЕРБ и „Обединени патриоти" спечелиха в името на народа, но ще го предадат в името на властта

http://www.cross.bg/imeto-gerb-patrioti-1540950.html

/КРОСС/ "ГЕРБ и „Обединени патриоти" спечелиха в името на народа, но ще го предадат в името на властта" Това анонсира лидерът на "БСП за България" Корнелия Нинова по време на заседанието на Националния съвет на БСП. Тя уточни, че, че няма да има минимална пенсия от 300 лв. и преизчисляване на всички пенсии. „По волята на избирателя останахме втора политическа сила в 44-ото Народно събрание. По решение на тази зала и на Националния съвет сме опозиция на бъдещо, ако бъде съставено, управляващо мнозинство между ГЕРБ и „Обединени патриоти". Като опозиция ние сме си поставили основните задачи. Поздравявам парламентарната група, която започна парламентарния сезон сериозно, аргументирано и в изпълнение на предизборната ни кампания", каза още лидерът на левицата.  

Камион с недекларирано оръжие е минал през България, съобщи ТАНЮГ

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/04/22/2957830_kamion_s_nedeklarirano_orujie_e_minal_prez_bulgariia/?ref=rss


Сръбската митница е разкрила в петък голямо количество недекларирано газово оръжие в камион, който е влязъл от България, съобщи агенция ТАНЮГ.
Десетки цеви, приглади и оптични мерници, както и десет газови пистолета и 4000 единици муниции за тях са били открити в камиона, спрян на ГКПП Градина на път от Турция за Черна гора.

Товарната кола е с регистрация в Нови пазар, а водачът е 27-годишен жител на Крушевац. Товарът бил описан като "сладкарски...

Вижте предстоящите събития в НДК

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6184370

Вижте предстоящите събития в НДК24 април /понеделник/ В ОЧАКВАНЕ НА ГОДО 24 април 2017 | 19:30 режисьор: Деян Донков сценограф и костюмограф: Чавдар Гюзелев саунд дизайн: Калин Николов превод: Бояна Петрова светлинен дизайн: Красимир Русимов и Златимир Дивчев рекламна визия и фотограф: Явор Веселинов изпълнителен продуцент: Красимира Кръстева помощник-режисьор: Стела Доковска с

Пленумът на БСП спори дали понижението на Гергов е част от актуалната политическата обстановка

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/04/22/2957832_plenumut_na_bsp_spori_dali_ponijenieto_na_gergov_e/?ref=rss


В началото на заседанието на Изпълнителния съвет на БСП, открито за медиите, членовете на широкото ръководство на партията поспориха дали въпросът с изключването на бизнесмена Георги Гергов от Изпълнителния съвет (тясното ръководство) е част от дискусията за актуалната политическа обстановка в страната или не.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова, която иска оставката на Гергов, предложи това да стане в рамките на дискусията по общо формулираната първа точка от дневния ред....

Откъс от "Всеобща история на безчестието" на Хорхе Луис Борхес

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2017/04/22/2956566_otkus_ot_vseobshta_istoriia_na_bezchestieto_na_horhe/?ref=rss


В рубриката "Четиво" "Дневник" публикува откъс от "Всеобща история на безчестието" с автор Хорхе Луис Борхес, любезно предоставен от Издателство "Колибри".

Издателство "Колибри" ни предлага нова среща с корифея на философските измислици Хорхе Луис Борхес.

"Всеобща история на безчестието" поставя началото на ново литературно направление – магическия реализъм, – според критика Анхел Флорес,...

Сашо Дончев очаква извинение от главния прокурор

http://www.mediapool.bg/sasho-donchev-ochakva-izvinenie-ot-glavniya-prokuror-news262959.html

Собственикът на в."Сега" и на газовата компания "Овергаз" Сашо Дончев очаква извинение от главния прокурор Сотир Цацаров за срещата, на която поиска от бизнесмена да смекчи критичната позиция по отношение на него, ако смята, че е допуснал грешка. Това заяви Дончев пред бТВ. Бизнесменът даде и съвет на Цацаров да живее така, че да не се срамува, от това което прави, защото тогава неговите близки няма да се притесняват за глупостите написани по негов адрес в някоя медия. Пред Нова телевизия Дончев обясни, че случаят излиза чак сега, защото срещата е била пет дни прези парламентарните избори и той не е искал да бъде обвинен, че се опитва да повлияе на тях. В разпространено онлайн видео във вторник от бизнес форум Дончев разказа, че на неформална среща главният прокурор Сотир Цацаров е похвалил бизнеса му и е запитал защо финансира партия "Да, България" и телевизия "Би Ай Ти". По-късно от прокуратурата в официално съобщение обвиниха Дончев, че се е опитал да оказва натиск по проверка за цените на природния газ и отрекоха главният прокурор да е оказвал натиск върху Дончев. До момента Сотир Цацаров публично не е коментирал случая. Дончев определи случилото се като практики от "ранните години на комунистическата държава", около 50-те години, когато все още имаше култ към личността. В края на март Съюзът на издателите е изпратил писмо до президента Румен Радев, за да го запознае с тревожните факти, съобщи още Дончев. До ден днешен обаче все още няма отговор от президентската институция, уточни той. Дончев защити бизнесмена Георги Гергов в чийто офис се е провела срещата. Гергов е член на Изпълнителното бюро на БСП и лидерът на партията Корнелия Нинова поиска оставката му заради случая. Гергов обаче отказал и в събота на пленум на партията ще разгледа изключването му от ръководството на БСП. Срещата на 21 март в офиса на "модератора" Георги Гергов Сашо Дончев разказа, че на 18 март (събота) Георги Гергов му се обадил по телефона и звучал "истински разтревожен". Искал да му съобщи нещо и го направил "с добро сърце". За това се срещнали по обяд на 20 март – понеделник в офиса на Гергов в ЦУМ. Гергов попитал Дончев: "Ти имаш ли нещо общо с проекта на Христо Иванов. И с Би Ай Ти". Дончев му отговорил, че няма. Тогава Гергов се обадил на главния прокурор, но той не могъл да отиде, защото бил ангажиран. Така срещата била отложена за следващия ден – 21 март (вторник) от 12 часа, когато се състояла. "И аз отивам с ясното съгласие, че той не идва като главен прокурор, а като гражданин, за нещо, което е толкова важно за него и за Гергов", обясни Дончев. Цацаров започнал разговора с "увертюра". Дал висока оценка за присъствието на Дончев публичното пространство, казал му, че има хубав бизнес и в един момент каза: "Като имате такъв хубав живот, защо ви е нужно да финансирате партията на Христо Иванов?". След което попитал и за телевизията "Би Ай Ти", разказа Дончев. Той му отговорил, че няма нищо общо и някой го заблуждава. Тогава Цацаров му казал, че него го "информират специалните служби". "Притеснително е, че службите може да дезинформират главния прокурор", каза Дончев. Двамата разговаряли и за "любимия вестник" и любимия журналист Комарницки" на Сашо Дончев и как 20-годишната дъщеря на главния прокурор възприемала карикатурите на журналиста. Дончев коментира отношенията си с Георги Гергов като хора, които се познават отдавна. Описа пловдивския бизнесмен като човек "с добро сърце", който събирал хората за да разрешава проблеми между тях. "Не сме приятели, но се познаваме достатъчно отдавна, познати са нашите семейства, ходили сме в Пловдив, отношения между познати хора... Да не излезе, че той (Георги Гергов – бел. ред.) е най-черният от всички. Нямам причини да се отнасям към човека, който познавам с лошо, нямам причини да смятам, че той е искал да ме постави в лоша ситуация...Той обича да събира хората, той е медиатор, такъв му е манталитетът. Не бих го нарекъл посредник", разказа за отношенията си с Гергов и неговата роля в срещата Дончев. Писмото от Софийската градска прокуратура По време на разговора Сашо Дончев показал на Цацаров и получено писмо от Софийската градска прокуратура. Главният прокурор му обяснил, че няма нищо общо с него. И аз не мога да разбера какво се иска в това писмо, каза Дончев. Но преразказа, написаното "услужливо", както той обясни в БГНЕС съдържание на писмото. Това бил "сигнал, подписан от някой, но подаден от "Булгаргаз", че лицето Сашо Дончев в заговор с Европейска комисия и тръгнал да дестабилизира българската икономика". "Някой иска да ме обвини в подготовка на държавен преврат или нещо подобно, че искам да дестабилизирам цялата българска икономика", предположи още Дончев. "По време на срещата с Цацаров нито веднъж не е станало дума за газ, освен че имам добър бизнес и добре съм си го подредил", каза Дончев. С брата на Валери Симеонов бяхме съученици Бизнесменът коментира и хипотезата, че действал против Валери Симеонов, за да не поеме той министерството на енергетиката. "С Валери Симеонов сме израсли в една махала, съученик съм на брат му, който също се казва Сашо, викахме му Сашо Протона, много умен млад човек. Нямам лоши чувства към Валери Симеонов, нито той към мен, надявам се", обясни Дончев. Той добави, че няма проблеми, когато държавата играе в иономиката по правилата. "Никога не съм искал никоя държавна институция през всички тези правителства да ми направят услуга за цената на газа. Аз съм достатъчно горд", каза Сашо Дончев. Прокурорите, които му пращат писмата, "могат да ме помолят за експертиза – да им покажем колко некадърно е ръководството на "Булгаргаз", който се управлява от ченге, от доносник, това е председателят на борда на "Булгаргаз", каза бизнесменът. Извинение или обвинение "Чакам извинение от г-н Цацаров, ако приеме, че за него, това е грешка", каза Сашо Дончев пред бТВ. Той поясни, че "всеки греши, дори и аз на тези години, но това са грешки, които засягат цялото общество". На въпрос дали ако вместо извинение, получи обвинение бизнесменът отговори: "Съдба... От съдбата си никой не може да избяга. Нямам никакви притеснения". Сашо Дончев разказа, че веднага след изборите на 28-29 март имало извънредно заседание на Съюза на издателите и като първа стъпка написали писмо с искане за среща с президента, "за да го запознаем с тревожни за нас като издатели факти." До момента обаче нямало реакция от държавния глава. Накрая на интервюто пред Нова телевизия Сашо Дончев си позволи да даде два съвета на главния прокурор. "Първо трябва да живееш така, че никога да не се срамуваш от това, което правиш. И второ, ако ти живееш по начина, по който казах, няма нужда да се притесняваш, че твоите близки хора, познатите ти, любимите ти хора, като прочетат някаква глупост в медия силно ще се притеснят. Ето моите роднини не се притесняват за глупости, които се пишат по мой адрес", каза Сашо Дончев.

Онлайн премиера на филма "Скритите услуги на природата"

http://offnews.bg/news/n_1/n_653569.html

Днес, 22 април - Деня на Земята, е онлайн премиерата на филма "Скритите услуги на природата". Може да го гледате на сайта на WWF - България: www.wwf.bg. Дивата природа в България е изключително богата заради географското положение на страната на границата между умерения и субтропичния пояс, а поради историческото развитие на страната биоразнообразието е сравнително добре запазено. Ако на този ресурс се погледне от подходяща перспектива, може да се превърне в устойчиво препитание за много хора в икономически изостаналите райони на страната. „Скритите услуги на природата“ представя няколко истории, в които дивата природа дава шанс за ново житейско начало – на ловец, убил 9 вълка, който днес е техен защитник; на оцелели на косъм при взрива на военна фабрика колежки, които най-сетне са намерили устойчив поминък в производството на сладка от горски плодове; на едно обезлюдено балканско село, където след десетилетия забвение отново кипи живот. Филмът поглежда от необичайна за страната ни перспектива и взаимоотношенията бизнес – природа. Вместо обичайните противоречия, виждаме примерите на фирми, осъзнали своята зависимост от природата и отговорността си към нея, които търсят начин да й се отплатят. „Скритите услуги на природата“ разказва как можем да се възползваме от природата и в същото време да я съхраним. Филмът е създаден от продуцентската компания On Screen Production. Режисьор е Кирил Ценов, а сценарист – Десислава Данина. Впечатлението от фантастичните гледки във филма се подсилва допълнително от авторската музика на композитора Иво Игнатов. Филмът е част от проект на WWF и Асоциацията на парковете в България в рамките на по-големия българо-швейцарски проект „За Балкана и хората“. В рамките на проекта чрез различни мерки са подкрепени 13 бизнеса в шест района на територията на Природен парк „Българка”, Природен парк „Врачански Балкан” и Натура 2000 зона Западна Стара планина. Партньорите по проекта са си поставили за цел да демонстрират, че местното развитие и опазването на природата могат да съжителстват безконфликтно и да допринасят за качеството на живот в селските райони. Особено в Северозападна България, която остава един от най-бедните райони в Европа. Това е и причината за избор на трите територии, които от една страна са изключително богати на биоразнообразие и поддържат важни екосистемни услуги, а от друга се намират в трудно социално икономическо положение. Проектът „За Балкана и хората“ е четиригодишен (2012 –2016 г.) и се изпълнява от четири швейцарски и седем български партньори в девет зони от мрежата Натура 2000 в Западна и Централна Стара планина. Финансиран е от Българо-швейцарската програма за сътрудничество и е на общата стойност 4 790 000 швейцарски франка. Плащането за екосистемни услуги са иновативен подход, който ЕС приоритизира през последните години с цел да превърне в своя политика през следващото десетилетие . Сега всяка страна членка е в процес на оценка и картиране на своите екосистеми и предоставяните от тях ползи за обществото. Процесът трябва да приключи през 2022 г. и стойността на тези услуги да влезе към БВП на всяка страна членка. България е сред пионерите в тази сфера в ЕС и още през 2011 плащанията за екосистемни услуги бяха отразени в закона за горите.

Гергов: Еднолична партия ли ще ставаме? Ако тръгна да говоря...

https://www.24chasa.bg/novini/article/6184368

Гергов: Еднолична партия ли ще ставаме? Ако тръгна да говоря...Нинова: Той отказа да се оттегли дори временно Еднолична партия ли ще ставаме? Това е попитал Георги Гергов в изказването си пред червения пленум, разкриха присъстващи на закритата за медии дискусия. Ако тръгна да говоря, леле-мале, допълнил той. Гергов застанал на трибуната, за да гледа другарите си в очите.

Нинова предложи за освобождаване Георги Гергов

http://www.cross.bg/gergov-georgi-ninova-1540949.html

/КРОСС/ "Няма ненаказано добро". Това каза Георги Гергов, член на Изпълнителното бюро на БСП, пред журналисти на влизане в централата на партията преди заседанието на Националния й съвет във връзка с исканата му оставка, предаде Агенция „Фокус". След въпрос ще подаде ли оставка Георги Гергов заяви: „За оставката и всичко останало тук вътре е мястото, където сега ще разговаряме и след това ще разберете". На въпрос какво добро е направил, той отговори, че е правил много добро и на Сашо Дончев, и на Корнелия Нинова. Лидерът на БСП постави на вниманието на Пленума предложение за освобождаването на Георги Гергов като член на Изпълнителното бюро заради ситуацията, в която БСП е индиректно замесена. „С оглед на последните събития от няколко дни, които представляват обществен и медиен интерес, които възбуждат много въпроси към партията, поставям на вашето внимание предложението да освободим г-н Гергов от Изпълнителното бюро. С уважение към г-н Гергов, затова, че е партиен човек, че много години работи за партията всеотдайно, но заради ситуацията, която е замесена индиректно БСП, предлагам той да бъде освободен от ИБ", заяви тя. По думите й Гергов е политическо лице в качеството си на член на Бюрото. "Не приемам за редно политическо лице да участва в такива събития", каза още Корнелия Нинова.    

Шеф Манчев върши работата на ХЕИ. Защо?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6183688

Шеф Манчев върши работата на ХЕИ. Защо?Контролът на ресторантите стана по-лош след вливането на инспекцията в агенцията по храните ХИГИЕНАТА в много български ресторанти е, меко казано, съмнителна. Това е и основната причина мнозина да избягват яденето извън вкъщи, за да не се сдобият със стомашно разстройство или дори нещо по-лошо. Тук възниква въпросът: къде е контролът?

Нинова: ГЕРБ и ОП спечелиха в името на народа, но ще го предадат в името на властта

http://www.cross.bg/ninova-imeto-politicheska-1540948.html

/КРОСС/ ГЕРБ и „Обединени патриоти" спечелиха в името на народа, но ще го предадат в името на властта. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на заседанието на Националния съвет на БСП, предаде „Фокус". Нинова коментира, че няма да има минимална пенсия от 300 лв. и преизчисляване на всички пенсии. „По волята на избирателя останахме втора политическа сила в 44-ото Народно събрание. По решение на тази зала и на Националния съвет сме опозиция на бъдещо, ако бъде съставено, управляващо мнозинство между ГЕРБ и „Обединени патриоти". Като опозиция ние сме си поставили основните задачи. Поздравявам парламентарната група, която започна парламентарния сезон сериозно, аргументирано и в изпълнение на предизборната ни кампания. Първата ни задача е да изнасяме, да уведомяваме обществото и да сезираме органите, които се занимават с разследване на всички злоупотреби на властта", заяви тя. Нинова подчерта, че БСП е алтернатива на това управление. „Внесохме предложение за преизчисление на пенсиите", каза Нинова. По думите й това до края на годината ще струва 400 млн. лв и е възможно. „В изпълнение на предизборната си програма внесохме предложение за анкетна комисия, която да се занимава с всички случаи на страната, в които некоректни работодатели не изплащат заплати", посочи Нинова

Колоездачът Микеле Скарпони загина в катастрофа по време на тренировка

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/22/2957829_koloezdachut_mikele_skarponi_zagina_v_katastrofa_po/?ref=rss


Италианският колоездач Микеле Скарпони загина на 37-годишна възраст, след като е бил ударен от ван по време на тренировка.

От неговия отбор "Астана" обявиха, че сблъсъкът се е случил в близост до дома на Скарпони във Филотрано.

През тази седмица той участваше в Обиколката на Алпите, която завърши вчера. Спечели първия етап и остана четвърти в крайното класиране.

Скарпони има съпруга и две деца.

Нинова поиска официално изключване на Гергов от ИБ и изкара медиите от пленума

https://www.24chasa.bg/novini/article/6184365

Нинова поиска официално изключване на Гергов от ИБ и изкара медиите от пленумаТой: Защо ги гоните - нямам какво да крия, какво съм направил? Националния съвет на БСП да освободи Георги Гергов от Изпълнителното бюро на партията. Това предложи току-що соидеркато Корнелия Нинова. "С уважение, че е партиен човек, че много години работи за партията всеотдайно. Но заради ситуацията, в която индиректно е замесена БСП,

Тръмп ще представи в сряда важна данъчна реформа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6184362

Тръмп ще представи в сряда важна данъчна 
реформаПрезидентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че ще представи важна данъчна реформа на 26 април, предаде БТА. "Ще направим голямо съобщение в сряда във връзка с данъчната реформа. Процесът започна отдавна, но самата реформа ще започне в сряда", каза Тръмп. Президентът на САЩ съобщи това, подписвайки три директиви с цел вдигане на финансовите регулации

Моята Земя е твоя Земя

//dariknews.bg/regioni/burgas/moiata-zemia-e-tvoia-zemia-2018996

„Моята Земя е твоя Земя… Бъдете единни и се обичайте!” С този призив децата от школата по модерни танци „R`Dance” и „АЗ-ЪТ” от Стара Загора поставиха начало на празненствата по повод Световния ден на Земята в Бургас.
 
Експерти от Регионалната инспекция по околната среда и водите посе

Посланик Гьокче: Светското в Турция и конституционният ред не се променят след референдума

//dariknews.bg/novini/bylgariia/poslanik-giokche-svetskoto-v-turciia-i-konstitucionniiat-red-ne-se-promeniat-sled-referenduma-2018995

Светското в Турция и конституционният ред не се променят след референдума, това заяви в предаването "Седмицата" по Дарик посланикът на Турция Сюлейман Гьокче. Той допълни, че повечето правомощия на президента само ще ускоря

Разширяването на ЕС е приключило, според журналист

http://www.investor.bg/video/189/a/razshiriavaneto-na-es-e-prikliuchilo-spored-jurnalist-238042/

Страните от Източна Европа не се чувстват много удобно в ЕС, коментира кореспондентът на в. Либерасион Жан Катрмер

Шампион по колоездене загина на тренировка

https://www.24chasa.bg/sport/article/6184358

Шампион по колоездене загина на тренировкаТази сутрин светът на колоезденето бе разтресен от голяма трагедия. Един от най-добрите колоездачи на Италия през последните 15 години - Микеле Скарпони, умря на място на тренировка във Филотрано в близост до Анкона. 37-годишният победител на "Джиро д'Италия" от 2011 година е бил блъснат от камион на пътя,

Зарков: Докато се изясни ситуацията, Гергов трябва да се дистанцира от партията

http://www.cross.bg/gergov-georgi-zarkov-1540947.html

/КРОСС/ Крум Зарков ще подкрепи предложението на Корнелия Нинова за освобождаване на Георги Гергов от ръководството на БСП. Пред Дарик той се аргументира: „Поради причините, които бяха изразени и публично, вчера, от председателя на партията. БСП трябва ясно да се разграничи от посредничеството в тази среща, която предизвика много коментари. И с право. И докато се изчисти този въпрос, и се разбере, кой, какво, как е правил, Георги Гергов трябва да се дистанцира от партията". „Това, което създава напрежение и което ние не можем да си позволим да допуснем, да влизаме в обяснителен режим е, защо политическо лице, и тук се абстрахирам, това дали е Георги Гергов или някой друг, политическо лице посредничи на среща, на която не му е роля да посредничи. Тя би могла да бъде такава роля в някакъв негов смисъл, но не и като представител на БСП. А той е такъв", допълни Зарков. „Не мога да предположа какво ще се случи на това заседание, но предполагам, че ще има заседание, разискване и гласуване", коментира още той. На въпрос, ако не мине предложението за освобождаване на Георги Гергов от ръководството на БСП, дали Корнелия Нинова ще напусне председателския пост, Крум Зарков отговори: „Тя така каза, а когато е казала, значи ще е така".    

Терористът, стоящ зад новогодишното нападение в Истанбул, е ликвидиран от САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6184354

Терористът, стоящ зад новогодишното нападение в Истанбул, е ликвидиран от САЩПрес-секретарят на централното командване на въоръжените сили на САЩ полк. Джон Томас съобщи, че по време на тайна наземна операция в Сирия е бил ликвидиран терористът Абдуракхмон Узбеки, за когото се смята, че е приближен до лидера на „Ислямска държава“ Абу Бакр ал Багдади и че е стоял зад планирането на новогодишното нападение в Истанбул,

Деми Мур най-сетне продаде свръхлуксозния си апартамент

https://www.actualno.com/showbusiness/demi-mur-naj-setne-prodade-svryhluksoznija-si-apartament-news_607248.html

Деми Мур най-сетне успя да продаде свръх луксозния си панорамен пентхаус до "Сентръл парк" за 45 млн. долара след 27-годишен неуспех. Според публичния регистър купувачът на апартамента е заплатил за него 45 млн. долара, което е с близо 30 млн. по-малко в сравнение с първоначалната

Минус 3 градуса тази нощ в Кюстендил и Казанлък

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6184345

Минус 3 градуса тази нощ в Кюстендил и КазанлъкПрез изминалата нощ най-ниската температура от минус 3 градуса е измерена в Кюстендил и Казанлък. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. Минус 2 градуса са измерени в Чирпан, Драгоман, Карнобат и Стара Загора. Минус 1 градус е измерената температура в Разград, Елхово и Благоевград.

Ибрахимович може да приключи кариерата си заради контузията

https://www.24chasa.bg/sport/article/6184352

Ибрахимович може да приключи кариерата си заради контузиятаПобедата на "Манчестър Юнайтед" над "Андерлехт" с 2:1 след продължения, която донесе класиране за 1/2-финалите на Лига Европа, може да се окаже последният мач в кариерата на Златан Ибрахимович. Това твърди португалския спортен всекидневник "Рекорд", който цитира неназован източник, започнат много добре със състояниета на шведския нападател.

Делян Добрев: Водата в Хасково от 50 години е една и съща

http://offnews.bg/news/n_1/n_653591.html

Водата в Хасково е една и съща през последните поне 50 години, разликата е, че преди две години по препоръка на Световната здравна организация (СЗО) беше намален прагът на съответния компонент на уран от 0,6 на 0,3. Забележете, това е препоръчителна норма. Това каза в предаването „Тази събота“ по bTV бившият министър на енергетиката и настоящ депутат от ГЕРБ Делян Добрев, който беше водач на листата на ГЕРБ в града. Пробите в Хасково винаги са били ок 0,4 – 0,5 – в рамките на нормата до преди две години, а сега вече – извън нея, посочи той. Помолен да коментира данните, изнесени от депутата от БСП Елена Йончева, че преди месеци Басейнова дирекция е установила завишени нива на уран във водата в града, Добрев отговори: „Пробата, за която говори Елена Йончева, е от един кладенец, а Хасково се захранва със 74 кладенеца и сондажа“. Запитан дали министри от ГЕРБ са укрили информация за качеството на водата на Хасково, Добрев отговори, че „има институции, които разследват случая, и ако има виновни, ще ги намерят и ще ги накажат“. Проблемът с урана в Хасково идва от 1946 г., когато започва експлоатацията на урановите находища, посочи той. Ако колегите наистина са загрижени за живота и здравето на хората, би следвало да се вслушат в моя призив да финансират десетина нови сондажи и водопровод. Необходими са близо 2 млн. лв. и всички стари сондажи, в които са засечени по-високи норми на уран, ще бъдат изключени от водоснабдяването. Това ще реши категорично проблема в Хасково за десетилетия, убеден е Добрев.

Ликвидираха организатора на нападението в истанбулския клуб „Рейна"

http://www.cross.bg/yzbeki-siriya-operatziya-1540946.html

/КРОСС/ По време на тайна наземна операция в Сирия е бил ликвидиран терористът Абдуракхмон Узбеки, съобщи прес-секретарят на централното командване на въоръжените сили на САЩ полк. Джон Томас, предаде Гардиън. Смята се, че Узбеки е приближен до лидера на „Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади и че е стоял зад планирането на новогодишното нападение в Истанбул. „Операцията бе успешна. Това е всичко", заяви полк. Томас, отказвайки да даде допълнителни коментари. Той уточни, че Узбеки не е загинал по време на въздушен удар. Смята се, че въпросният терорист стои зад подготовката на нападението над клуб „Рейна" в Истанбул, извършено от „Ислямска държава" като отмъщение за турската военна операция в Северна Сирия.    

Настасе за бебето на Серина: Какъв цвят ще е? Шоколад с мляко

http://offnews.bg/news/n_1/n_653593.html

Румънската легенда на тениса Илие Настасе явно не обича много Серина Уилямс. След като я обвини във взимане на допинг, бившият номер 1 направи пиперлив коментар за бебето на американката. "Да видим какъв цвят ще  излезе? Мляко с шоколад", хапливо отбеляза 70-годишният Настасе, бивш номер 1 в мъжкия тенис. Прочутият румънец дори не беше питан по темата. Но реши да вземе отношение. Илие е капитан на Румъния за Фед Къп и отговаряше на въпроси заедно със Симона Халеп преди мача с Великобритания. Явно му доскуча, защото реши да развесели журналистите. Международната тенис федерация започна веднага разследване срещу легендата. Шефовете заявиха, че не толерират расистки коментари. Както е известно, Серина обяви, че е бременна в 20 седмица. Бащата е мултимилионерът и интернет гуру Алексис Оханян. Бяло момче, потомък на арменeц, избягал от турския геноцид, и майка германка.

Родители съдят прокуратурата - 12 г. не вкарва в затвора убиеца на сина им

http://clubz.bg/53094-roditeli_sydqt_prokuraturata_12_g_ne_vkarva_v_zatvora_ubieca_na_sina_im

Родителите на мъж, застрелян от полицай, съдят прокуратурата, защото ѝ е отнело 12 години да вкара в затвора осъдения за смъртта на детето им. Докато жалбите за бавно правосъдие вече се възприемат като рутинни, тази за обезщетение за забавено изпълнение на наказанието е прецедент, пише "Правен свят". Казусът вече е в Софийския районен съд.

Този тип дела обаче - за обезщетяване на жертвите на забавено изпълнение на наказанието, надали ще останат изолирани - статистиката гласи, че за последните две години 821 осъдени са избягали от правосъдието.

Престъплението, за което наказанието е започнало да се изпълнява изумителните 16 години след извършването му, е умишлено убийство.  На 4 август 1997 г. при проверка на улицата Венцислав Сяров е застрелян от цивилния полицай Николай Иванов. Разследването и съдебният процес за смъртта на Сяров вървят относително бързо и на 15 май 2001 г. ВКС произнася окончателната присъда за Иванов - 16 години затвор при първоначално строг режим.

И тук започва сагата, заради която днес родителите на убития - Мария и Слави Сярови, настояват прокуратурата да ги обезщети с 20 000 лв. Осъденият за смъртта на детето им влиза в затвора чак на 5 март 2013 г. т. е. повече от 12 г. след произнасянето на последната инстанция. А нея никога няма да излежи докрай, тъй като през декември миналата година е починал, пише правният сайт.

 "Ние нямаме усещането, че сме получили възмездие за умишленото убийство на сина ни, тъй като признаването на подсъдимия за виновен и определянето на ефективно наказание лишаване от свобода - макар и за справедлив период от 16 години, - остана само буква, но не и действително изпълнено. Като пострадали от най-тежкото престъпление против личността, ние получихме правна защита само на теория, но не и на практика", пишат до съда родителите на убития Венцислав Сяров.

И заявяват, че изпитват силно разочарование от работата на правоприлагащите органи и в частност на прокуратурата, която носи отговорността и осъществява контрола върху изпълнението на съдебните актове.

Сега не мога да вляза в затвора, добре - недей

Скоро след влизане в сила на присъдата от 16 години затвор на Николай Иванов - на 29 юни 2001 г., столичната полиция го обявява за национално издирване. През декември 2001 г. осъденият подава искане до Софийската градска прокуратура (СГП) за отлагане на наказанието поради психично заболяване. На 7 декември 2001 г. СГП уважава искането и отлага влизането на Иванов в затвора за 6 месеца.

На 6 март 2002 г. осъденият бивш полицай е задържан и приведен в съда, но е освободен, заради разпореденото от по-рано от прокуратурата отлагане на наказанието.

Следват две нови искания на адвоката на Николай Иванов изпълнението на наказанието на клиента му да се отложи с от по 6 месеца - от 21 юни 2002 г. и от 2 януари 2003 г. И двете са уважени с постановления на СГП. На 25 юни 2003 г., след изтичането на поредното 6-месечно отлагане, Иванов отново е обявен за издирване от полицията.

През октомври 2003 г. обаче той отново иска влизането му в затвора да бъде отложено и прилага епикриза от психиатрична клиника с диагноза "афективно разстройство". И прокуратурата отново се съгласява с мотив, че "състоянието на Иванов не позволява ефективно изтърпяване на присъдата". Този път СГП обаче разпорежда осъденият да се яви на контролен преглед пред лекарската комисия на затвора в София на 20 април 2004 г. Той не само, че не се явява, но и ден по-рано прави ново искане за отлагане на изпълнението на наказанието. Лекарската комисия обаче разглежда случая му по документи и дава заключение, че състоянието на Николай Иванов не е пречка за влизането му в затвора.

И това не е краят... защото осъденият за убийство не е задържан. Едва на 7 декември 2004 г. СГП издава постановление, с което разпорежда Иванов да бъде арестуван и приведен в Софийския затвор. Тогава - две години и половина след окончателната присъда, прокуратурата назначава тройна съдебно-психиатрична експертиза за здравословното му състояние и възможността за изтърпяване на наказанието. Бившият полицай дори не се явява за провеждането ѝ.

Интересен факт, който родителите на убития Венцислав Сяров изтъкват пред съда, е, че постановлението на прокуратурата за задържане и привеждане на Николай Иванов в затвора е получено в полицията със закъснение от две години и половина - на 6 март 2007 г. Веднага е проведена работна среща на полицаи и обвинители от градската и върховната прокуратура, за да координират действията по локализиране и задържане на Иванов.

Усилията за залавянето на укрилия се убиец се оказват напълно неуспешни. И започва нова сага - с обявяването на Николай Иванов за международно издирване. Между СГП и Върховната касационна прокуратура тръгва няколкомесечна кореспонденция с искане за комплектуване на документите. Едва на 16 март 2009 г. СГП издава европейска заповед за арест на Николай Иванов, а на 6 април 2009 г. МВР го обвява за международно издирване. Той задържан и вкаран в затвора едва на 5 март 2013 г.

Всички тези факти карат родителите на убития Венцислав Сяров да твърдят, че производството по изпълнение на наказанието е било прекалено продължително и неефективно, а прокуратурата не е положила дължимата грижа и не е предприела експедитивни и разумни мерки, като неоправдано е протакала производството.

В иска си до съда те се позовават на общия принцип в Наказателно-процесуалния кодекс за разглеждане и решаване на делата в разумен срок. Опират се и на чл. 2 от Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи и на практиката на съда в Страсбург за задължението на държавните органи да действат в разумен срок и с дължимата грижа в наказателните производства за умишлени убийства.

Според семейство Сярови прокуратурата не е спазила задължението да действа "без забавяне" в случая на убиеца на сина им. И дори сочат, че самите органи на обвинението признават противоправното си поведение. Те се позовават на писмо от Софийската апелативна прокуратура до Върховната касационна прокуратура от 16 януари 2006 г., в което пише: "Неправилно и необосновано прокурорите са постановявали многократно отлагания на изпълнението на присъдата по медицински причини..."

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване