Thalloderma Shop
04/26/17 10:50
(http://www.clubz.bg/)

"А вие защо сте тук? Да ви излъчват по тАлАвизора ли?"

"А вие защо сте тук? Да ви дават по талавизора ли (изказът е запазен - б.р.) Толкова ли сте важни, това ли искате, тропате тука с краче да ви дават..."

Така съпредседателят на "Обединените патриоти" Валери Симеонов реагира на обвиненията от левицата за опит да се наложи цензура в парламентарния контрол с предложението той да се излъчва по БНТ 2, а не по БНТ 1, както досега. 

Дебатите за парламентарния контрол станаха централна тема при разглеждането на Правилника за дейността на 44-тото народно събрание, по който депутатите ще работят в следващите години. 

Симеонов реагира на обвиненията от Жельо Бойчев от левицата, че се извършва "пълзяща цензура" с това предложение. Преди това колегата му Антон Кутев реагира и на идеята за отмяна на блицконтрола към премиера и вицепремиерите всяка първа сряда в месеца.

Кутев от левицата отбеляза, че според това какъв е духът на правилника на НС определя как ще живеят всички.

"За нас промените, които се обсъждат сега, са определено антидемократични - заяви той. - Освен че в рамките на самия парламентарен контрол се променя броят на въпросите, които могат да се задават, е заложено блицконтролът да бъде премахнат. Той беше огромно завоевание на демокрацията, направено по времето, когато БСП беше на власт, насочено срещу нашите министри. Сега те се крият главно защото Бойко Борисов бяга отговорност. Те се опитват да скрият министър-председателя, преди да е станал такъв. Бойко Борисов е говорил само два пъти на блицконтрол през миналата 2016 г."

Валери Симеонов припомни, че от БНТ е имало редица писма, с които казват, че често заради пленарните заседания и задължението да излъчват контрола им се налага да променят програмната си схема. Той обяви, че не можело да се налага на хората какво да гледат по националната телевизия. "Телевизии ни заливат с турски сериали, ама и да ме вържат, няма да ги гледам - защо решихте, че хората искат да гледат парламентарен контрол", добави Симеонов.

Манол Генов от БСП предложи с ирония тогава само изявленията на премиера и министрите да се дават по БНТ 1, както и по телевизия СКАТ на Симеонов. Лидерът на НФСБ отвърна, че последното може да стане само ако министър-председателят и министрите си плащат по тарифите на телевизията.

Дебатите се размиха с това дали в Кърджалийско например се хваща БНТ 2, което скара Александър Симов от БСП и Цвета Караянчева от ГЕРБ, включително и на тема география на Кърджалийския регион. От ГЕРБ защитиха предложението на патриотите, а Цветан Цветанов дори връчи на левицата мотивите на БНТ за промяната. Не стана ясно защо тогава решението кога по кой канал на обществената телевиция да тече парламентарният контрол не се остави на ръководството на БНТ.

Цветанов накрая обвини левицата, че е направила реклама на СКАТ и Алфа тв с "безсмисления дебат". 

В дискусията се включи и лидерът на "Воля" Веселин Марешки, макар и да не стана ясно каква е тезата му. 

Очаквайте подробности.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване