Thalloderma Shop
04/26/17 09:29
(http://www.klassa.bg/)

Радан Кънев: Има опасност българската позиция за „Газпром“ да бъде мека и плашлива

 Без реформаторска десница българският парламент винаги е бил с къс хоризонт. Имаме основания да се притесняваме дали новото управление ще има далечни хоризонти, дали ще е смело, амбициозно и със сериозни реформаторски цели.
 
Това заяви в еМисия България председателят в оставка на ДСБ Радан Кънев, който определи управленската програма на ГЕРБ и патриотите като семпла.
 
Кънев обаче не мисли, че има задкулисие. Много по-просто е, отколкото се представя на публиката, смята той.
 
Радан Кънев засегна подробно и темата с „Газпром“, като припомни, че до 4 май България трябва да представи позицията си пред ЕК като основа за преговорите между ЕК и „Газпром“, а отсъствието на такава я поставя в неизгодна позиция. Той изрази задоволство, че този път няма да преговарят български представители, които по думите му са доказали подкупността си.
 
Горд съм, че дори в тази тежка ситуация, без представителство в парламента, „Нова република“ намери сили да бъде най-активен участник в този дебат, като покани партиите на разговори, на които ГЕРБ първи се отзоваха, каза Кънев. Убедихме ги в голяма част от нашите тези и се надяваме да ги убедим и в по-смелата добави той.
 
Кънев предупреди, че има опасност българската позиция да бъде мека и плашлива и нищо повече, отколкото ЕК така или иначе ще извоюва. Патриотите той също определи като „плашливи“ в отношенията си с руската страна.
 
За сравнение, Кънев определи като много твърда позицията на Полша и балтийските страни, които като нас плащат най-скъп газ, като те са поискали и възможност за изцяло ново договаряне.
 
Време е за активна вътрешноевропейска дипломация – нещо, което страшно липсва на България, която да защити позицията ни пред Комисията, смята лидерът в оставка на ДПС.
 
Той призна, че се надява на общи позиции с лидерите на другите десни формации, които не успяха да влязат в парламента.
 
Негово лично и категорично решение обаче е да не се кандидатира за лидер на ДСБ повече. Според него поредица от събития са нарушили непоправимо междуличностното доверие между десните лидери. Десницата загуби битка, но знамето й не е пленено, каза все пак Радан Кънев.
 
По повод скандала Дончев-Цацаров-Гергов той припомни, че реформаторите много пъти са призовавали за оставка на главния прокурор и целия ВСС. Според него трябва да се определи зам.-главен прокурор, който да извърши независимо разследване.
 
Тези партии и фигури, които заемаме трайно тази позиция, не намерихме сили да се обединим и да влезем в парламента, и е нереалистично да смятаме, че сега можем да свалим главния прокурор, призна обаче Кънев.
 
Той съобщи също, че в момента от „Нова република“ пишат позиция с призив ако има анкетна комисия в парламента по скандала, то да се види и към кои неформални и тайни организации, като масонските ложи, принадлежат участниците в него.
 
Според него всички магистрати у нас трябва да декларират такава принадлежност, тъй като вътрешните обръвзаности протичат по тази линия.
 
 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване