Горанов сменя директора на НАП и трима областни управители

http://pogled.info/bulgarski/goranov-smenya-direktora-na-nap-i-trima-oblastni-upraviteli.85617

/Поглед.инфо/ На първото правителствено заседание на кабинета „Борисов – 3“ ще бъдат сменени трима областни управители и ще се гласува решение за освобождаване и назначаване на изпълнителен директор на Националната агенция за приходите (НАП).

Прокуратурата подхвана като обвиняем Даниел Митов за безстопанственост

http://pogled.info/bulgarski/prokuraturata-podhvana-kato-obvinyaem-daniel-mitov-za-bezstopanstvenost.85618

/Поглед.инфо/ СГП привлече като обвиняем Даниел Митов – бивш министър на външните работи за безстопанственост.

Меркел е против провеждане на турски референдум за смъртното наказание в Германия

http://pogled.info/svetoven/merkel-e-protiv-provezhdane-na-turski-referendum-za-smartnoto-nakazanie-v-germaniya.85619

/Поглед.инфо/ Германският канцлер Ангела Меркел категорично отхвърли възможността на германска територия да бъде разрешено провеждането на турски референдум за връщането на смъртното наказание.

Борисов назначи 10 зам.-министри в шест министерства

http://pogled.info/bulgarski/naznachiha-10-zam-ministri-v-shest-ministerstva.85620

/Поглед.инфо/ По предложение на ресорните министри министър-председателят Бойко Борисов подписа заповеди за назначаването на 10 заместник-министри.

Данъчният шеф Бойко Атанасов става зам.-министър на финансите

http://www.mediapool.bg/danachniyat-shef-boiko-atanasov-stava-zam-ministar-na-finansite-news263632.html

Изпълнителният директор на Националната агенция за приходите (НАП) Бойко Атанасов се издига до зам.-министър във финансовото министерство, научи Mediapool. Не е ясно от коя квота влиза във втория ешелон на властта Атанасов. Преди няколко дни финансовият министър Владислав Горанов обяви, че единствената непопълнена квота във ведомството му към момента е на Патриотите. В същото време обаче Атанасов със сигурност не е кадър на Обединените патриоти. Интересното е, че Атанасов се ползваше с доверието както на кабинета "Орешарски“, предложил Делян Пеевски за шеф на ДАНС, така и на втория кабинет на ГЕРБ. Атанасов работи в данъчната администрация от средата на 1990-те години. Въпреки спорната му репутация като началник на данъчната дирекция в София през 2009 г. тогавашният финансов министър Пламен Орешарски го назначи за зам.-директор на НАП. По времето на първия кабинет на ГЕРБ, когато финансов министър беше Симеон Дянков, Атанасов беше разкритикуван през юни 2011 г. заради ниската събираемост на приходите и отново бе върнат в софийската дирекция. През май 2013 г., в последните дни на служебния кабинет на Марин Райков, Атанасов зае най-висшия пост в НАП заради избирането на предишния шеф Красимир Стефанов за депутат от ГЕРБ. Впоследствие Атанасов бе харесан и се установи постоянно на поста при кабинета "Орешарски“, а после - и при втория кабинет на Борисов. През втория си мандат премиерът Бойко Борисов се изказваше многократно, че благодарение на работата на НАП и митниците в хазната са влезли няколко милиарда лева от контрабанда. Смяната на ръководството на НАП е една от точките в утрешния дневен ред на правителството. Неофициално се твърди, че начело на ръководството на НАП ще застане сегашният зам.-директор Галя Димитрова.  На заседанието на Министерския съвет в сряда предстои и освобождаването на областните управители на Варна, Смолян и Хасково, които бяха сменени от служебния премиер Огнян Герджиков. Сега на постовете се връщат предишните областни управители от ГЕРБ Стоян Пасев, Недялко Славов и Станислав Дечев, които вече обявиха, че напускат местата си в парламента. Друго важно решение ще е на чие подчинение да е стопанисването на НДК, където ще са основните събития от европредседателството на България догодина. До момента принципал на дружеството бе служебният вицепремиер по европредседателството, но постът бе закрит в сегашната структура на Министерския съвет. Преди това НДК бе към вицепремиера по еврофондовете. Възможно е отново дружеството да бъде върнато в портфейла на Томислав Дончев.

10 причини да гледате мента у дома

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6213055

10 причини да гледате мента у домаПреди дни разказахме какви растения е полезно да има във всеки ден и офис заради способността им да подобряват средата. Но всички познаваме и друго, което е толкова мултифункционално, че не трябва в никакъв случай да бъде пренебрегвано и това е ментата. Ето 10 причини да я отглеждате вкъщи. Храносмилане Ментата съдържа антиоксиданти и

Талат Джафери официално е председател на македонския парламент

http://www.cross.bg/dzhaferi-talat-izbora-1542447.html

/КРОСС/ Етническият албанец Талат Джафери от днес официално е председател на македонския парламент, след като решението за избора му беше публикувано в държавния вестник на югозападната ни съседка, предава БНР. При избора на Джафери на 27 април се стигна до безредици в Скопие. Привърженици на ВМРО-ДПМНЕ нахлуха в сградата на парламента и при последвалите сблъсъци бяха ранени над 100 души. Партията на бившия премиер Никола Груевски не приема Джафери в новата му роля. Сега от президента Георге Иванов се очаква да връчи мандат за съставяне на правителство на лидера на Социалдемократическия съюз Зоран Заев, който си осигурява парламентарно мнозинство с помощта на партиите на етническите албанци. Днес Заев обеща да гради европейска Македония.    

Volkswagen продава по-малко коли от основната си марка

http://www.investor.bg/novini/444/a/volkswagen-prodava-po-malko-koli-ot-osnovnata-si-marka-239039/

Най-сериозен спад концернът отчита на родния си германски пазар, преди всичко заради промяна на моделната гама на Golf

Да не пренебрегваме нашите жертви във Втората световна война

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6213258

Да не пренебрегваме нашите жертви във Втората световна войнаНа девети май се чества Победата над фашизма. Чества се и Денят на Европа, който е следствие от първото събитие. Ако не беше Победата над фашизма, Европа можеше да съществува, но като райх. Долнопробно е да не се отбелязва решаващата роля на Съветската армия за смазването на нацизма. Но крайно неправилно е ние сами да пренебрегваме и отминаваме

"Ислямска държава" твърди, че е екзекутирала руски офицер от разузнаването

http://www.investor.bg/drugi/338/a/isliamska-dyrjava-tvyrdi-che-e-ekzekutirala-ruski-oficer-ot-razuznavaneto-239045/

Днес е публикувано видео с екзекуцията, но автентичността му и самоличността на убития още не са потвърдени

Радарите за превишена скорост утре - 10 май, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=350733

Служители на КАТ ще следят утре - 10 май и в нощта срещу 11 май, за превишена скорост във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 07:10ч.-08:30ч. гр.Варна Южен пътен възел /вход/ 07:50ч.-08:50ч. Бизнес парк б-я Петрол - посока Варна 08:40ч.

Български ученици спечелиха първото място на Балканската олимпиада по математика в Охрид

http://www.cross.bg/matematika-ychenitzi-specheliha-1542445.html

/КРОСС/ Български ученици спечелиха първото място на 34-ата Балканската олимпиада по математика в Охрид. Българският отбор по математика взе общо шест медала - четири златни и два сребърни. В отборното класиране той спечели 226 точки от възможни 240. Учениците идват от математическите гимназии в София и Бургас, и от столичния Американския колеж. В олимпиадата по математика са участвали общо 20 отбора от 19 страни. След българските ученици се нареждат отборите на Сърбия и Румъния.  

С парад на "Безсмъртния полк" отбелязаха Деня на победата-9 май

//dariknews.bg/regioni/pleven/s-parad-na-bezsmyrtniia-polk-otbeliazaha-denia-na-pobedata-9-maj-2022405

За трета поредна година на 9 май в централната част на Плевен се проведе шествие под мотото „Безсмъртният полк“.
Парадът, отганизиран от дружеството на рускоговорящите в Плевен „Възход“, тръгна от площад „Възраждане“ – пред Параклис-мавзолей „Георги победоносец“ като първо бяха поднесени цве

България е последна в ЕС според „Индекса на настигането“ за 2016 г.

http://offnews.bg/news/n_1/n_655101.html

В цялостната класация в новото издание на „Индекса на настигането“ за 2016 г. България заема 29 място от 35 страни. „Индексът на настигане“ измерва и класира постиженията на 35 страни в Европа – страни членки на ЕС и кандидатки, по 47 индикатора, разделени в четири категории – икономика, демокрация, качество на живот и управление. Индексът е създаден и се поддържа от Институт „Отворено общество“ – София. Според данните, България е на последно място в класацията сред страните членки на ЕС. След България в класацията са само балканските страни, които кандидатстват за членство в съюза. България запазва позицията си от последните издания през 2015 и 2014 г., но е с едно място по-надолу спрямо изданието през 2013 г. Страната ни се представя най-успешно по индикаторите в категорията “Икономика“, в рамките на която заема 27 позиция с подобрение спрямо класацията от 2015 г. В категорията „Качество на живот“ България заема 29 позиция, като има подобрение с едно място спрямо миналата година. В категорията „Управление“ страната отново заема 29 място - без промяна спрямо 2015 г. Има влошаване с едно място надолу в класацията за „Демокрация“, като за 2016 г. България е на 30 позиция от общо 35 страни. При отделните базови индикатори, най-доброто представяне на България е по индикатор „Държавен дълг“ с 3 място в класацията сред всички 35 изследвани държави. Най-нисък резултат България има при индикаторите за „Очаквана продължителност на живота“, в рамките на който заема предпоследното 34 място; „Корупция“, където е на 33 място; “Доверие в хората“ и „Свобода на медиите“, където е на 30 място. Страната постига относително подобрение по индикатор „Енергийна ефективност“ като от последното 35 място през 2011 г. се изкачва до 33 място през 2016 г. Според доклада „Не спирайте сега. Изводи от Европейския Индекс на настигане 2016“, процесът на сближаване на новите държави членки на ЕС с по-старите продължава успешно и започва да дава измерими резултати, но съществува риск от задълбочаване на различията между балканските държави и останалата част на континента. Повечето от новите страни членки от Централна и Източна Европа, които се присъединиха към ЕС през 2004/2007 г., както и Хърватия, присъединила се през 2013 г. (наречени в изследването ЕС10+1), подобряват резултатите си и се качват в класацията, като някои от тях вече са много близо до желаните средни стойности на групата на петнадесетте стари страни членки плюс Кипър и Малта (наречени в изследването ЕС15+2). Процесите на настигането в Европа обаче изглежда имат определени географски характеристики. Докато в предишни години се наблюдаваше постепенно изместване на основното разделение в Европа от остта Изток-Запад към остта Север-Юг, в изданието на индекса за 2016 година се вижда ясно очертано разделение между Балканите от една страна и останалата част на континента - от друга, с малка преходна група от страни между тях. Северните и северозападните страни са най-напред в класацията, следвани от страните в Южна, Централна и Североизточна Европа. На другия край на класацията и на картата са страните от Югоизточна Европа, като между тези две големи групи са Хърватия и Унгария, при които се наблюдава съответно стагнация и влошаване на резултатите. Най-добре в класацията за 2016 година от 35 страни по цялостна оценка се представят Дания, Швеция, Люксембург и Холандия, съответно на 1, 2, 3 и 4 място с почти еднакъв резултат от 71 точки, следвани на малка дистанция от Финландия, Исландия, Гепрмания, Австрия, Ирландия и Великобритания. Последните 10 места в класацията се заемат от балканските държави, като на дъното са Албания, Турция и Босна и Херцеговина, съответно на 33, 34 и 35 място. Сред страните от групата ЕС10+1, най-успешната страна в процеса на догонване е Естония, следвана от Чехия и Словения, които са съответно на 13, 15 и 16 място в цялостната класация от 35 страни в „Индекса на настигането“ за 2016 година. България (на 29 място) и Румъния (на 28 място) са последни сред новите страни членки. Естония е най-динамично развиващата се страна, като се придвижва с пет места нагоре в сравнение с 2011 г., когато е била на 18 място. Пример за влошаване е Унгария, като при първото издание на индекса през 2011 г., страната е на 25 позиция с 47 точки, докато през 2016 година пада на 27 място с 42 точки. Хърватия е пример за стагнация - страната практически не отбелязва промяна в класирането от 2011 г. досега и остава на 26 позиция. Групата на новите страни членки (ЕС10+1) като цяло постига най-успешно догонване на старите страни в ЕС в категорията „Икономика“, а най-проблематично остава настигането в категорията „Качество на живот”, в която са включени индикатори за публични услуги, здравеопазване, образование и други, сред които и такива за потребление и равенство в обществото. Друг извод от индекса е, че новите страни-членки на ЕС се справят по-добре от страните кандидати за членство, което означава, че членството дава измерими предимства и има благоприятно въздействие върху страните, които вече са част от ЕС. „Сближаването трябва да остане основен приоритет за ЕС и да не спира точно в момента, когато започва да дава видими резултати, особено на фона на съществуващите политически разногласия и други различия в ЕС. Както се вижда от данните, политиката по сближаване е особено важна за Балканите, които са на дъното на класацията и имат остра нужда от внимание и инвестиции в настигането във всички основни аспекти“, казва Марин Лесенски, автор на изследването. „Индекс на настигането“ може да се намери на адрес www.thecatchupindex.eu , където потребителите могат да видят класациите по страни и индикатори и да съставят свой „собствен индекс“, като използват наличните данни. Индексът е проект на Инициативата за европейски политики (EuPI) на Институт „Отворено общество“ – София. Пълният доклад, който е на английски език, може да се намери на адрес www.osi.bg   и www.eupi.eu .

Google прогнозира бронз за Кристиан Костов на Евровизия (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_655105.html

Българският представител на „Евровизия“ Кристиан Костов има шанс да попадне в първата тройка. Това сочи прогнозата на Google за победителите на тазгодишното издание на песенния конкурс. На първо място се нарежда песента „Requiem" на Алма от Франция с 266 точки. Освен певица красивата французойка е още композитор и текстописец. Втори с 257 е победителят от Сан Ремо италианецът Франческо Габани с „Occidentali's Karma". Според класацията на Google „бронзът“ ще отиде при Кристиан Костов, който ще ни представи с песента „Beautiful Mess". Тя е събрала 240 точки.

Без ток утре във Варна и областта ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=350803

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, утре - 10 май ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко района във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето пълният списък: - от 09:00 ч.

Европейският съд ще решава дали "Гугъл" нарушава авторските права на германски медии

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/05/09/2968155_evropeiskiiat_sud_shte_reshava_dali_gugul_narushava/?ref=rss


Берлински съд препрати към Европейския съд делото между германски издатели и "Гугъл", в което издателите настояват онлайн търсачките да им плащат за публикуването на откъси от съдържанието на статии.

Най-големият издател на вестници "Аксел Шпрингер" и 40 други издателски къщи обвиняват "Гугъл" в нарушаване на авторските им права. Сега съдът в Люксембург ще трябва да анализира германския медиен закон в контекста на европейското право....

Руското министерство на отбраната публикува снимка от въздушния парад, който беше отменен

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/05/09/2968103_ruskoto_ministerstvo_na_otbranata_publikuva_snimka_ot/?ref=rss


Руското министерство на отбраната публикува в "Туитър" снимка от военновъздушния парад в Москва, въпреки че въздушната част на събитието за Деня на победата беше отменена заради лошото време. Изображението по-късно беше свалено от профила на институцията.

Снимка на туита, публикувана от сайта "Медуза", показва самолети, които прелитат над Червения площад в Москва. По-рано властите обявиха, че авиопарадът за тази година се отменя заради неблагоприятни...

Домашен арест за собственичката на скандалния дом за възрастни в Елин Пелин

http://www.cross.bg/doma-hora-elin-1542443.html

/КРОСС/ Софийският окръжен съд пусна под домашен арест собственичката на скандалния дом за възрастни хора в Елин Пелин. Йорданка Неферова и още двама души бяха арестувани след сигнал на обитател на дома, че са го държали заключен, упоен и са го принудили да прехвърли имотите си на Неферова, предава бТВ. Собствеността му наистина се оказва прехвърлена, а в тялото му беше открит диазепам, сочи разследването. Две седмици д-р Неферова не можеше да бъде обвинена, защото - и според прокуратурата - симулираше болест и престоя в различни столични лечебни заведения. Днес в съда дойде в количка, а заради чистото ѝ съдебно минало и липсата на опасност да се укрие, беше освободена под домашен арест. Съдът обаче прие, че доказателствата на този етап са достатъчни, за да се направи обосновано предположение, че тя е извършила престъпление, като противозаконно е лишила от свобода обитателя на дома за възрастни хора в Елин Пелин. Освен това заведение, обвиняемата управлява и дом за възрастни хора в Банкя. В единственото си интервю пред bTV преди седмици невроложката призна, че има имоти от хора, които доброволно са ѝ ги прехвърлили срещу гледане. В ареста по този случай е и управителят на дома в Елин Пелин Боян Стоянов. Под домашен арест е полицаят Бисер Докторов, който според обвинението събирал информация за имотите на възрастните хора от масивите на МВР. Инспекторите от Районната здравна инспекция (РЗИ) установиха редица нарушения в дома, който е работел на ръба на закона

Геронтофилски капан в конституцията

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6213245

Геронтофилски капан в конституциятаАко Франция се водеше по нашия акъл, не би избрала Макрон ТАЗИ наша конституция може 90% да е и добра. Но в останалата си част тя е главна, ако не и основната причина да имаме точно този преход - проолигархичен, плячкаджийски, корумпиран, несправедлив и с пълна безнаказаност за криминалния му характер.

Кристиан Костов ще е трети на „Евровизия“, предвижда Google

http://www.cross.bg/kristian-google-kostov-1542442.html

/КРОСС/ Българският представител на „Евровизия" Кристиан Костов има шанс да попадне в първата тройка. Това сочи прогнозата на Google за победителите на тазгодишното издание на песенния конкурс. На първо място се нарежда песента „Requiem" на Алма от Франция с 266 точки. Освен певица красивата французойка е още композитор и текстописец. Втори с 257 е победителят от Сан Ремо италианецът Франческо Габани с „Occidentali's Karma". Според класацията на Google „бронзът" ще отиде при Кристиан Костов, който ще ни представи с песента „Beautiful Mess". Тя е събрала 240 точки. Ако Кристиан наистина се класира трети, тогава той ще подобри резултата на Поли Генова от миналата година, когато тя зае четвъртото място. България ще участва във втория полуфинал на "Евровизия" на 11 май, както и в големия финал на 13 май в украинската столица Киев. За Beautiful Mess може да се гласува само от чужбина, съгласно инструкциите, които вече са публикувани на официалния български сайт на "Евровизия".    

9 май – два празника, единият от които бива неглижиран

http://pogled.info/svetoven/9-mai-dva-praznika-ediniyat-ot-koito-biva-neglizhiran.85613

/Поглед.инфо/ Преди два дни направих съпостaвка между двата празника, които честваме на 9 май – Деня на Победата над фашизма и Деня на Европа. Отбелязах, че будна и съвестна Европа на 9 май ще сложи цвете пред паметта на Освободителите. Ще запее първо марша на Свещената война и едва после може да послуша Одата на радостта. Така е исторически правилно... и по човешки справедливо!

В шествията "Безсмъртен полк" в Русия се включиха 8 милиона души

http://pogled.info/svetoven/russia/v-shestviyata-bezsmarten-polk-v-rusiya-se-vklyuchiha-8-miliona-dushi.85614

/Поглед.инфо/ В шествията "Безсмъртен полк" в Деня на победата се включиха около 8 милиона души в Русия, два милиона повече от миналата година.

50 години е средната възраст на варненските спасители

http://www.moreto.net/novini.php?n=350797

Средната възраст на спасителите по варненските плажове е около 50 години. Възнаграждението им е около 1000 лева месечно с включена храна, но въпреки това липсват желаещи да се обучават. Това разкри в ефира на Дарик Андрей Василев - търговски директор на фирмата „Лазурен бряг 91“, която стопанисва цялата градска ивица без Офицерския плаж.

Победата на Макрон даде глътка свеж въздух на задъханата Европа

http://www.investor.bg/analizi/91/a/pobedata-namakron-dade-glytka-svej-vyzduh-na-zadyhanata-evropa-239035/

Но ако в Брюксел отварят шампанското, да внимават с махмурлука: преговорите за Brexit може ужасно да се объркат

Бой и скандали на летище в САЩ (видео)

http://www.cross.bg/aviokompaniyata-letishte-skandali-1542441.html

/КРОСС/ Бой, скандали и хаос на международно летище край американския град Форт Лодърдейл, щата Флорида, предава Нова. Заради спор между Асоциацията на пилотите и авиокомпанията „Spirit Airlines", девет полета били отменени и стотици хора останали на летището в очакване на допълнителна информация за това кога ще могат да излетят. Пред гишето на авиокомпанията напрежението нараснало и се стигнало и до сблъсъци между самите пътници. Стигнало се и до арести. video:https://www.youtube.com/watch?v=P4QbI3GRN30

Руснак обезглавен от “Ислямска държава”

https://www.24chasa.bg/novini/article/6213137

Руснак обезглавен от “Ислямска държава”Руснак обезглавен от “Ислямска държава” Руски разузнавач, заловен в Сирия, е бил обезглавен от “Ислямска държава” съобщи Ройтерс. Джихадистите разпространиха видео с обезглавяването точно по време на празнествата в Русия за Деня на победата. Дългият 12 минути видеоклип показва затворник, идентифициран като Евгени Петренко,

К. Крал: Необходим е баланс между интересите на потребителите и доставчиците на ток

http://www.investor.bg/energetika/472/a/k-kral-neobhodim-e-balans-mejdu-interesite-na-potrebitelite-i-dostavchicite-na-tok-239046/

Трябват сериозни законодателни промени за отварянето на енергийния пазар, смята регионалният мениджър на ЧЕЗ България

Снимка на деня: За "Безсмъртния полк" в Москва излязоха 750 000 души

http://www.dnevnik.bg/photos/2017/05/09/2968053_snimka_na_denia_za_bezsmurtniia_polk_v_moskva/?ref=rss


За участие в акцията "Безсмъртния полк" в руската столица днес са излезли 750 хиляди души, съобщи московското поделение на министерството на вътрешните работи. Сред тях бе и президентът Владимир Путин с портрет на баща си.

Преди години инициативата се роди от неправителствени организации и имаше за цел да почете паметта на загиналите във Втората световна война съветски граждани. Скоро тя бе овладяна от държавата и превърната в на практика казионно събитие, на...

E.ON печели по-малко

http://www.investor.bg/evropa/334/a/eon-pecheli-po-malko-239036/

Въпреки това концернът потвърди целите си за 2017 г., предвиждащи обновяване на компанията след главоломните загуби през миналата година

Черна гора става член на НАТО на 5 юни

https://www.actualno.com/balkani/cherna-gora-stava-chlen-na-nato-na-5-uni-news_610379.html

Черна гора ще стане официално член на НАТО на 5 юни. Това заяви черногорският премиер Душко Маркович след среща с американския държавен секретар Рекс Тилърсън, предаде БГНЕС. Черногорският премиер каза още, че по време на срещата са били обсъдени двустранните отношения,

Сменят шефа на НАП

http://www.cross.bg/posta-yasno-smeni-1542440.html

/КРОСС/ Новото правителство ще смени шефа на Националната агенция за приходите (НАП) в първото си заседание. Това става ясно от предварителния дневен ред, разпространен от правителствената пресслужба. Директор на НАП досега беше Бойко Атанасов. Той заема поста от 2013 г. Предложението за смяна на директора на НАП ще внесе финансовият министър Владислав Горанов. Засега не е ясно кой ще го смени на поста.  

Цвета Караянчева: Президентът ще определя районите за мажоритарно гласуване

https://www.24chasa.bg/novini/article/6213213

Цвета Караянчева: Президентът ще определя районите за мажоритарно гласуванеПрезидентът трябва да определя районите за мажоритарно гласуване, това обяви зам.-председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в тв предаването "Още от деня" по БНТ. "Няма сериозни промени в ръководството на парламентарните комисии, които са на ГЕРБ в сравнение с миналия парламент. Остават на местата си Цветан Цветанов, Менда Стоянова,

Три фирми с желание да строят офиси в "София Тех Парк"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6213214

Три фирми с желание да строят офиси в "София Тех Парк"

Комисия, назначена със заповед на изпълнителния директор на „София Тех Парк“ АД, отвори на 9 май 2017 г. офертите на участниците в публичната процедура за избор на приобретател за учредяване на право на строеж в Зона за бъдещо развитие № 2 от Научно-технологичния парк. Целта на конкурса е да бъдат привлечени високотехнологични компании,

Ученик и майка на две деца спечелиха велосипедите от колоездачната обиколка

//dariknews.bg/regioni/razgrad/uchenik-i-majka-na-dve-deca-specheliha-velosipedite-ot-koloezdachnata-obikolka-2022403

10-годишно момче и майка на две деца спечелиха двата велосипеда от Колоездачната обиколка на Разград, част от събитията от инициативата „Дни на Европа в Разград“.
96 човека тръгнаха с колелета към Абритус, поведени от осемкратния рекордьор по колоездене на писта Мирослав Минчев. Ромолящият л

Китай съобщи, че е изпробвал нова ракета в морето

//dariknews.bg/novini/sviat/kitaj-syobshti-che-e-izprobval-nova-raketa-v-moreto-2022404

Китай обяви, че е изпробвал нов модел ракета в море в близост до Корейския полуостров, предаде Франс прес.
 
Тестът е извършен в Бохайско море и има за цел "да подобри оперативния капацитет на въоръжените сили и да да

Красимир Каракачанов: Предвиждаме доброволна военна служба

http://www.moreto.net/novini.php?n=350839

В програмата за управление предвиждаме доброволна военна служба, каза в предаването „Лице в лице” по bTV вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. „Така например един младеж или една девойка може да желае да служи доброволно за определен срок, за да натрупа военни знания и умения”, поясни той.

“Анонимните”: Гответе се за Трета световна война

http://www.cross.bg/voiina-zaedno-anonimnite-1542439.html

/КРОСС/ Известната групировка „Анонимните" разпространи видео, с което призовава хората по света да се „подготвят" за Трета световна война. „Налице са всички признаци за предстоящата война на Корейския полуостров", казва групата в зловещия шестминутен клип, публикуван в YouTube. Хакерите правят няколко твърдения за скорошните военни движения в региона - както и предупрежденията, направени от Япония и Южна Корея за предстоящи ядрени атаки от север, когато огласиха страшното си пророчество за войната. "Гледайте как всяка страна придвижва стратегически парчета на място", казва организацията с прословутия роботизиран глас. "Но за разлика от миналите световни войни, макар че ще има наземни войски, битката вероятно ще бъде жестока, брутална и бърза. Тя също така ще бъде глобално опустошителна, както на екологично, така и на икономическо ниво." Според „Анонимните" тестът миналата седмица на междуконтинентална балистична ракета „Минитмън 3" от страна на Тръмп , съчетан с неотдавнашно предупреждение от страна на японски служители към гражданите, които им казаха да се подготвят за евентуална ядрена атака, са в крайна сметка доказателство за конфликт между САЩ и Северна Корея. „Това е реална война с реални глобални последствия

Вижте обир на апартамент в почивните дни

https://vesti.bg/bulgaria/incidenti/vizhte-obir-na-apartament-v-pochivnite-dni-6068920

Въпреки че това е втори обир в апартамента за последните 3 години, семейството сложило камерите не заради крадците

Наградите "Грами" се местят в Ню Йорк

https://www.actualno.com/music/nagradite-grami-se-mestjat-v-nu-jork-news_610378.html

Церемонията по връчването на престижните музикални награди „Грами“ ще се премести от Лос Анджелис в Ню Йорк по повод 60-та си годишнина, съобщават организаторите от Американската звукозаписна академия. Те ще се проведат на 28 януари в култовия „Медисън скуеър Гар

Служебният вицепремиер Малина Крумова понижена до зам.-министър

http://www.mediapool.bg/sluzhebniyat-vitsepremier-malina-krumova-ponizhena-do-zam-ministar-news263631.html

Служебният вицепремиер по еврофондовете Малина Крумова е понижена до зам.-министър на регионалното развитие, който ще отговаря за водната реформа. Заради забавянето й има риск в края на 2018 г. да бъдат загубени около 20 млн. евро, предупреди Крумова при отчета на дейността си като вицепремиер. Другото понижение е на бившия социален министър във втория кабинет на Бойко Борисов – Зорница Русинова, която отново ще бъде зам.-министър на труда и социалната политика с ресор оперативната програма "Човешки ресурси". Още десет зам.-министри назначи премиерът Бойко Борисов във вторник, след първите три заповеди миналия петък. Предложенията са направени от съответните министри, съобщи правителствената пресслужба. Почти всички назначения, с изключение на едно, са от квотата на ГЕРБ. Прави впечатление, че "Обединени патриоти" се бавят с техните номинации за втория ешелон на властта. Патриотите ще поемат магистралите Двама заместник-министри от квотата на ГЕРБ са назначени в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Най-голямата изненада е назначението на Малина Крумова, която до преди дни беше служебен вицепремиер по еврофондовете, а преди да поеме този пост оглавяваше Централното координационно звено в Министерския съвет по европрограмите, който е на пряко подчинение на вицепремиера по еврофондовете Томислав Дончев. Очакванията бяха, че Крумова ще се върне на същата позиция, но е приела да доведе до край неслучващата се вече десета година водна реформа. В предишния мандат ресорът бе поверен на настоящия регионален министър Николай Нанков, който не успя да приключи ВиК-реформата. Крумова изглежда е идеалния вариант, защото беше шеф на оперативна програма "Околна среда" (ОПОС) по време на първия мандат на Бойко Борисов и зам.-министър на екологията в служебния кабинет на Марин Райков. При отчета си за работата като служебен вицепремиер Крумова посочи, че има риск от загуба на около 20 млн. евро по ОПОС в сектор "Води". За да се предотврати това, е нужно да се ускорят мерките, свързани с установяването на отговорностите на собствениците и операторите при предоставянето на ВиК услуги и регулирането им. Необходими са още и законодателни промени, за да се гарантира устойчивостта на сектора и способността за възстановяване на разходите за инвестицията в инфраструктурата и по-нататъшното й развитие без да се разчита на безвъзмездно финансиране. "От изключително значение е МРРБ да припознае своята водеща роля в процеса, включително и чрез налагане на политическа визия.", смята Крумова. Другият зам.-министър на регионалното развитие е Деница Николова, която заемаше същия пост по време на втория мандат на Борисов - от ноември 2014 г. до януари 2017 г. Както преди, така и сега Николова ще отговаря за оперативната програма "Региони в растеж", където има сериозно забавяне с изпълнението й. Така третият пост на зам.-министър, за който остава многомилионния ресор и гордостта на Борисов по време на първия му мандат - магистралите, най-вероятно ще отиде за представител на "Обединените патриоти". Лидерът на НФСБ и вицепремиер по икономическата и демографската политика Валери Семионов вече обяви, че ще имат по един зам.-министър във всяко министерство. Нищо чудно този ресурсен пост да бъде изтъргуван от тях, така както се случи с някои министерства и на мястото да бъде назначен кадър на ГЕРБ, за да бъде отговорността споделена. Две дами от ГЕРБ стават зам.-министри на труда и социалната политика Две дами, които бяха в листите на ГЕРБ на парламентарните избори, стават заместници на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков. Зорница Русинова, която до януари 2017 г. беше социален министър във втория кабинет на Бойко Борисов, отново е назначена за зам.-министър. Тя ще отговаря за оперативната програма "Човешки ресурси", както правеше и преди да заеме министерския пост след оттеглянето на Ивайло Калфин. Другото назначение за зам.-министър е на Росица Димитрова, която най-вероятно ще поеме социалните дейности и демографската политика. От 2006 г. досега тя е била шеф на Дирекция "Социални дейности и здравеопазване" в община Велико Търново. Димитрова има магистратури по "Социални дейности". Председател е и на постоянната комисия по труд и социална политика към Националното сдружение на общините. По образование е медицински фелдшер. Има магистратури по специалностите "Социални дейности", "Здравно осигурителни системи", "Управление на европейски проекти", "Мениджър" и "Стопанско управление" от Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий" и Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Завършила е и Българското училище за политика "Димитър Паница". ВМРО със зам.-министър на околната среда Единственото назначение на "Патриотите" в първата партида за.-министри е на Николай Кънчев от квотата на ВМРО. Той става зам.-министър на околната среда и водите, но не става ясно за кои ресори ще отговаря. Николай Петров Кънчев е бил депутат в 40-то Народно събрание от коалиция "Български народен съюз". От декларацията му пред Сметната палата от 2014 г. става ясно, че е собственик на три апартамента в София, терен в Копривщица, жилищна сграда в Царево и още имоти по морето. Кънчев има дялове в две фирми – "Манастира Свищов" ООД и "1 метър шоколад" ООД. В професионалната си биография Николай Кънчев няма нищо общо с екологията. Неофициално се твърди, че влиза за да трасира пътя на втората кабинкова линия в Банско. В екоминистерството като зам.-министър се завръща и Атанаска Николова, която заемаше този пост от декември 2015 г. до декември 2016 г. Напусна малко преди Борисов да хвърли оставка, официалният й мотив беше "лични причини". Според информирани източници Николова е заминала на работа в постоянното представителство на България в Брюксел във връзка с подготовката на страната ни за европредседателството, от където сега се връща. По един зам.-министър в четири министерства В други четири министерства са назначени по един зам.-министър, всичките от квотата на ГЕРБ. Председателят на съвета на директорите на "Холдинг БДЖ" от 2014 г. Велик Занчев е назначен за заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Най-вероятно той ще отговаря за железниците, чиито дългове намаляха драстично след поемането на поста транспортен министър от Данаил Папазов по времето на кабинета Орешарски и тенденцията засега се запазва, като към момента са около 440 млн. лв. Бившият министър на туризма във втория кабинет на Бойко Борисов Александър Манолев този път ще бъде заместник-министър на икономиката. За последно той беше председател на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор и остана на поста си дори по време на кандидат-депутатската надпревара на парламентарните избори. Служебният премиер Огнян Герджиков го освободи от поста чак след като стана депутат. Манолев е бил мениджър в "Булгартабак". Дружеството беше продадено от настоящия министър на икономиката Емил Караниколов по времето, когато беше начело на Агенцията за приватизацията. В Министерството на енергетиката като зам.-министър отново се връща Жечо Станков. Той заемаше същия пост в периода 2015 г. - януари 2017 г. по времето на втория мандат на Борисов и отговаряше за газовия сектор и инфраструктурните проекти в него. В Министерството на младежта и спорта за заместник-министър е назначена Ваня Колева. В периода 2014 г. – януари 2017 г. тя е парламентарен секретар на ведомството. Завършила е треньорския факултет по лека атлетика в Националната спортна академия "Васил Левски".

БНБ ще продаде на аукцион съкровищни облигации за 100 млн. лева

https://www.24chasa.bg/novini/article/6213199

БНБ ще продаде на аукцион съкровищни облигации за 100 млн. леваНа 15 май Българската народна банка (БНБ) ще проведе аукцион за продажба на лихвоносни съкровищни облигации със срочност десет години и шест месеца (3 833 дневни) от отворен тип с фиксиран лихвен процент. Това съобщиха от централната банка. Министерството на финансите определи като номинална стойност на предложеното количество 100 млн.

Навални се подложи в Испания на операция на изгореното от нападение око

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/05/09/2968128_navalni_se_podloji_v_ispaniia_na_operaciia_na/?ref=rss


Алексей Навални - най-популярният опозиционен лидер в Русия, се подложи на операция на роговицата на дясното око, което пострада при нападение срещу него на 27 април. Операцията е извършена в Барселона, след като с известно забавяне той получи задграничен паспорт от руските власти.

В профила си в "Инстаграм" той обясни, че зрението му ще се възстановява още няколко месеца.

"Веднага отговарям на очевидния въпрос - не, лечението ми не е...

"Реал" ще играе атакуващ футбол въпреки преднината срещу "Атлетико", каза Зидан

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/05/09/2968132_real_shte_igrae_atakuvasht_futbol_vupreki_predninata/?ref=rss


"Реал" (Мадрид) ще играе атакуващ футбол въпреки голямата си преднина срещу "Атлетико", каза треньорът на белите Зинедин Зидан. Отборът му гостува на "Атлетико" в сряда в реванш от полуфиналите в Шампионската лига.

"Реал" спечели убедително с 3:0 на "Сантяго Бернабеу" след хеттрик на Кристиано Роналдо.

"Ще подходим към този мач като към всеки друг - концентрирано и с желание да дадем всичко от...

Въвеждат се критерии за по-ефективно използване на онколекарствата

http://www.mediapool.bg/vavezhdat-se-kriterii-za-po-efektivno-izpolzvane-na-onkolekarstvata-news263630.html

Критерии за по-ефективното оползотворяване на скъпо струващите онкомедикаменти от болниците, въвежда Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Промените целят да намалят разхищението на медикаменти, водещо до преразход, и да ограничат злоупотребите. При химиотерапията дозата, която трябва да получи всеки конкретен пациент, се определя на базата на неговите ръст и тегло. Сега, когато необходимата за даден човек доза е по-малка от съдържанието на флакона, неоползотвореното количество често се изхвърля, а НЗОК плаща на болницата за целия флакон. По данни на касата в момента се изхвърлят 25-30% от скъпо струващите медикаменти. По мнение на самите болници и фармацевти само с добро планиране този процент може да се намали на 5-7%. “В същото време тече дискусия защо НЗОК има преразход на средствата за лекарства. Средствата, спестени от разхищение на лекарствени продукти, ще бъдат вложени в лечението на повече пациенти с по-добър терапевтичен ефект“, коментираха от касата. За първото тримесечие на годината за онкомедикаменти са изплатени над 80.5 млн. лева при бюджет по това перо за цялата година от 225.5 млн. лв. Затова НЗОК ще изисква от болниците занапред да планират вливанията на пациентите си, така че да се хвърлят по-малко лекарства. Това не е трудно, тъй като и в момента болниците събират в един ден много пациенти за химиотерапия, в чиито терапевтични схеми се ползват едни и същи лекарства. Проблем би имало за някои по-малки болници с недостатъчен брой пациенти. Занапред касата ще плаща на болниците на база максимална месечна доза за средностатистически ръст, тегло и телесна повърхност на пациентите. Изчислено е, че средната маса е 81 кг за мъжете и 67 кг - за жените. Това не означава, че пациенти над тези килограми няма да получат лечение или лечението им няма да бъде платено. Те отново ще получат доза от лекарството, съобразена с техните килограми и ръст. Тъй като болницата ще лекува и много пациенти под средните килограми и тегло, в крайна сметка се очаква нейният разход да се вмества в определените средни месечни стойности. Само когато отчетеният от болницата разход средно за целия месец надхвърля средните стойности, тя ще подлежи на изрична проверка от НЗОК и ако се установи, че пациентите реално са лекувани, отново ще й бъде платено. Миналата година от касата се оплакаха, че са засекли отчитането на подозрително големи количества лекарства от някои болници, от които излиза, че пациентите са лекувани с конски дози. “В случаите, в които отчетеното от лечебното заведение за календарен месец количество лекарствен продукт средно на пациент надвишава определеното количество, изчислено на база на максимална месечна доза за средностатистически ръст, тегло и телесна повърхност, заплащането на лекарствените продукти ще се извършва след проверка от контролните органи на институцията“, заявиха от касата. От касата увериха, че новите правила по никакъв начин не засягат качеството на лечение на пациентите, което се извършва по действащите алгоритми, правила и стандарти. “Още по-голяма спекулация е, че пациентите с по-високо тегло щели да доплащат лечението си. Не отговаря на истината и твърдението, че НЗОК няма да плати реалното лечение на болниците и то ще остане за тяхна сметка. Всичко ще се плати, но след контрол дали е реално извършено и ефективно планирано“, заявиха от касата. Оттам коментираха, че промените не касаят пациентите, а финансовите взаимоотношения между НЗОК и договорните партньори. Новият вариант на указанието е подписан от Българския лекарски съюз и е следствие на обсъждане в регламентираната работна група. В нея обаче, въпреки поканата, не присъстваха националните консултанти и други лица, които се изявяват в медиите.

От Спортна зала във Варна искат 7 млн. лева за паркинги

http://www.moreto.net/novini.php?n=350832

7 милиона лева, според първоначалните проучвания, ще струва изграждането на подземни паркинги за нуждите на Двореца на културата и спорта във Варна. Парите са необходими за осигуряването на 1000 паркоместа на две нива. Това пък ще доведе до освобождаването на свободни експо площи, заяви пред Комисията по собственост и стопанство в Общинския съвет днес, шефът на дружеството Минко Христов.

Четирима загинаха при тежка катастрофа край Богданица

https://vesti.bg/bulgaria/incidenti/chetirima-zaginaha-pri-tezhka-katastrofa-kraj-bogdanica-6068919

Според първоначалните данни, при десен завой лек автомобил преминал през лентата за насрещно движение

ГЕРБ пак предлага мажоритарен вот с идея президентът да определи районите

http://www.mediapool.bg/gerb-pak-predlaga-mazhoritaren-vot-s-ideya-prezidentat-da-opredeli-raionite-news263629.html

Първият законопроект, който ГЕРБ внася в 44-тия парламент, е за промени в Изборния кодекс и въвеждане на чиста мажоритарна система за избор на народни представители, съобщи депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов във вторник пред БНТ. От допълнителните разяснения, които тай направи по-късно пред Mediapool, стана ясно, че новият проект на ГЕРБ ще е почти същият като този, който партията внесе преди разпускането на предходното Народно събрание, но с тази разлика, че решава по друг начин въпроса с овакантените места на депутати. В случай, че депутат отиде в изпълнителната власт или напусне НС по друга причина, мястото му не остава незаето, както предвиждаше стария проект на ГЕРБ, а за попълването му ще се организира частичен вот. Новият законопроект на ГЕРБ съдържа техническите текстове и принципи за промяна на избирателната система от пропорционална на мажоритарна. Но най-спорната част от промените – определянето на 240-те едномандатни избирателни райони, отново се предвижда да бъде прехвърлена на президентството. "Предложили сме разделяне на страната на 240 едномандатни избирателни райони. Това е сериозно деление, свързано с изборния процес и промяната в системата", каза Данаил Кирилов, който се очаква отново да е председател на правната комисия в парламента. "По този въпрос ние продължаваме да поддържаме позицията районирането да се извърши от орган, който е максимално отдалечен и обективен спрямо участниците в политическия процес... Предложихме това да се извърши от президента на Републиката. Разбира се, не непременно лично и непосредствено, той може да ползва цялата администрация на държавата, включително служба ГРАО, НСИ, ЦИК... Така че президентът и неговата администрация могат да използват целия държавен ресурс, но решението би следвало да бъде негово с оглед да се преодолеят всички възможни рискове и изкривявания, както и твърдения, че районирането обслужва един или друг участник", обясни Кирилов пред БНТ. Не е ясно как чисто технологично президентът ще прескочи изпълнителната власт и парламента, за да "ползва" подчинените им администрации, които да извършат прерайонирането. Депутатът от ГЕРБ обърна внимание, че в предложението е предвидено всички 240 избирателни райони да са в страната и не се предвиждат едномандатни райони в чужбина. Според него ГЕРБ предлага "по-модерен и гъвкав способ на гласуване" и разчита в чужбина да се прилага електронно гласуване. "Това ще премахне необходимостта да се изпращат в чужбина по 240 различни вида бюлетини, което би било затруднително. За чужбина би следвало да имаме алтернативните способи за гласуване", допълни той. ГЕРБ предвижда българите в чужбина да гласуват по постоянния си български адрес. Освен това за тях ще се въведе активна регистрация, която нямало да бъде нищо повече от заявленията, каквито и в момента се попълват от желаещите да гласуват. В законопроекта е залегнала и промяна на изборната администрация - районните избирателни комисии да бъдат 240, всяка с по 13 членове. Проектът на ГЕРБ предлага, ако кандидат е избран за депутат, но след това стане министър, в съответния едномандатен район да се организират нови избори, за да се попълни мястото. Според предишния проект на ГЕРБ освободените места оставаха незаети, което е пряк път за стопяване на мнозинството. Така например в настоящия парламент правителствената коалиция ГЕРБ и "Обединени патриоти" има общо 122-ма депутати от 240. През миналата седмица 20 от тях напуснаха парламента, за да заемат постове в изпълнителната власт. При сегашната пропорционална избирателна система местата им се заемат автоматично от следващите ги в изборните листи. При чист мажоритарен вот в два тура, каквото е искането на референдума на "Шоуто на Слави" и сега ГЕРБ иска да превърне в закон, от всеки район се избира само един народен представител и той няма как да бъде заместен без да се проведе нов вот. В новия си проект ГЕРБ предлага именно това, с цел да се избегне разбиване на парламентарното мнозинство. И при този вариант обаче рискове не са изключени. Първо, защото не е сигурно дали съответното овакантено място ще бъде спечелено отново от мажоритарен избраник на управляващото мнозинство. Освен това, докато се организира и проведе частичният вот (евентуално в два тура), мнозинството в парламента ще бъде с по-малко хора, което пък крие и хипотетичен риск от падане на правителството. Предложението за въвеждане на изцяло мажоритарни избори надали ще бъде прието от парламента, тъй като коалиционните партньори от "Обединени патриоти", както и БСП и ДПС, са против – всеки с различни аргументи и идеи. ДПС единствени са изцяло против промяната на системата. БСП, "Обединените патриоти", както и "Воля" на Веселин Марешки по-скоро застъпват идеята за смесена – мажоритарна и пропорционална система.

Предвиждаме доброволна военна служба, заяви Каракачанов

https://www.actualno.com/society/predvijdame-dobrovolna-voenna-slujba-zajavi-karakachanov-news_610376.html

В програмата за управление предвиждаме доброволна военна служба, каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. „Така например един младеж или една девойка може да желае да служи доброволно за определен срок, за да натрупа военни знания и умения”,

Президентът назначи Гълъб Донев за секретар по социалните политики

http://www.mediapool.bg/prezidentat-naznachi-galab-donev-za-sekretar-po-sotsialnite-politiki-news263628.html

Социалният министър от служебния кабинет Гълъб Донев е назначен за секретар по социални политики и здравеопазване в екипа на президента Румен Радев с указ на държавния глава, съобщиха от "Дондуков 2". Донев бе зам.-министър на труда и социалната политика по времето на Ивайло Калфин в социалното министерство до май миналата година. Той е с дългогодишен стаж в социалните институции, бил е главен секретар и директор на дирекция в Министерството на труда и социалната политика, оглавявал е Главната инспекция по труда. Донев е роден през 1967 г. в София. Завършил е 35-та Руска езикова гимназия в София. Магистър по финанси в УНСС и по право в Русенския университет "Ангел Кънчев". Специализирал е Бизнес и мениджмънт в УНСС. В периода от 2005 до 2006 г. Гълъб Донев е и. д. главен секретар на Министерството на труда и социалната политика. От 2007 до 2009 г. е член на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт. През 2008 г. става председател на Надзорния съвет на Националния институт за помирение и арбитраж. От 2001 до 2007 г. Гълъб Донев е директор на дирекция "Условия на труд и управление при кризи" в Министерството на труда и социалната политика. От "Дондуков 2" припомнят още, че от 2007 до 2009 г. Гълъб Донев е бил изпълнителен директор на Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда". През 2009 г. става зам.-председател на Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси".

Пуснаха под домашен арест собственичката на къщата на ужасите в Елин Пелин

https://www.24chasa.bg/novini/article/6213161

Пуснаха под домашен арест собственичката на къщата на ужасите в Елин ПелинСофийският окръжен съд пусна под домашен арест собственичката на скандалния дом за възрастни хора в Елин Пелин, съобщи bTV. Йорданка Неферова и още двама души бяха арестувани след сигнал на обитател на дома, че са го държали заключен, упоен и са го принудили да прехвърли имотите си на Неферова. Собствеността му наистина се оказва прехвърлена,

Събдата на референдума в Трън ще се решава в съда

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/05/09/2968111_subdata_na_referenduma_v_trun_shte_se_reshava_v_suda/?ref=rss


В административния съд в Перник е образувано дело срещу решението на Общинския съвет на Трън за провеждането на местен референдум за добива на полезни изкопаеми. Делото е по жалба на областния управител Васил Михайлов, показа проверка на "Дневник" в съда. Първото заседание е насрочено за 17 май.

Миналата седмица пресцентърът на Върховния административен съд (ВАС) съобщи за жалбата на Михайлов, но обясни, че производството е в етапа - проверка и редовност на...

Отмениха ключова среща за климата в Белия дом

http://www.cross.bg/klimata-sporazymenieto-emisii-1542444.html

/КРОСС/ Ключова среща за климата в Белия дом беше отменена, съобщиха от администрацията на американския президент Доналд Тръмп. На нея трябваше да се обсъди дали САЩ ще се оттеглят от Парижкото споразумение за климата, което беше подписано миналата година от общо 171 държави в света. Към момента няма насрочена нова дата за обсъжданията, по време на които Тръмп ще се срещне с високопоставени съветници по икономичните и климатичните въпроси. Американският президент неведнъж е заплашвал САЩ да се оттеглят от споразумението, предава БГНЕС. По време на своята предизборна кампания миналата година той нарече глобалното затопляне измама, създадена от Китай и обеща да изтегли Вашингтон от споразумението за климата. След идването си на власт обаче държавният глава смекчи реториката си. Според високопоставения представител на Държавния департамент по въпросите на климата Дейвид Балтън президентът е дал сигнал, че има намерение да вземе окончателно решение за участието в споразумението през следващите няколко седмици. Изтеглянето на САЩ от Парижкото споразумение сериозно ще затрудни опитите за ограничаване на въглеродните емисии в световен мащаб, което е основна причина за опасното изменение на климата. САЩ са на второ място по замърсяване с въглеродни емисии след Китай.    

Отмениха ключова среща за климата в Белия дом

http://www.moreto.net/novini.php?n=350838

Ключовата среща в Белия дом, на която да се обсъди това дали САЩ ще уважат Парижките споразумение за климата, беше отменена, съобщиха от администрацията. Към момента няма насрочена нова дата за обсъжданията, по време на които американският президент Доналд Тръмп – който неведнъж е заплашвал да изведе Вашингтон от споразумението, ще се срещне с високопоставени съветници по икономичните и климатичните въпроси.

Навални: Оперираха окото ми в Испания, но зрението ми ще се възстанови след месеци

https://www.24chasa.bg/novini/article/6213154

Навални: Оперираха окото ми в Испания, но зрението ми ще се възстанови след месециГлавният опонент на Кремъл Алексей Навални съобщи, че се намира в Испания за лечение на изгаряне на окото, получено когато бе залят с антисептичен химически препарат в Москва, съобщи БТА. Навални досега не можеше да пътува в чужбина от 2013 г., защото руските власти отказваха да му издадат паспорт, аргументирайки се със съдебните процедури срещу

Цитат на деня: Ако Патриотите се държат като в предишния мандат, кабинетът няма да изкара и 4 месеца

http://www.dnevnik.bg/citat_na_deniia/2017/05/09/2968120_citat_na_denia_ako_patriotite_se_durjat_kato_v/?ref=rss


"Ако те ("Обединени патриоти" - бел.ред.) са мълчаливи и се навеждат, правителството ще изкара 4 години, ако са като в предишния мандат, няма да изкара и 4 месеца."

Това заяви лидерът на ДСБ в оставка Радан Кънев пред Би Ти Ви в коментар за правителството на ГЕРБ и "Обединени патриоти". Според него в третия кабинет на Бойко Борисов няма нищо изненадващо а и нищо окуражително. Липсвала и воля за реформи. Кънев каза, че в предишното...

Ден на Европа: Ще позволили ли ЕС да бъде убит с крива краставица?

http://offnews.bg/news/n_1/n_655102.html

„Слуховете за моята смърт са силно преувеличени.“ Това вероятно е най-известният пример за опровергаване на фалшива новина. Крилатата фраза принадлежи на Марк Твен и е изпратена до американски вестник, публикувал съобщение, че писателят е починал. В края на март Европейският съюз (ЕС) отпразнува 60-тата годишнина от Римския договор. Така днес съюзът е почти на същата възраст, на която бележитият хуморист изрича паметната реплика. Също като Твен, ЕС се сблъсква с необходимостта да се бори с разпространители на слухове, които не му мислят доброто. Дезинформацията застрашава съществуването на ЕС Все повече хора осъзнават, че става въпрос за оцеляването на обединена Европа. Защото ако доверието между народите бъде разколебано, те много трудно ще могат да продължат да живеят заедно. Всички сме чували циничния цитат от Йозеф Гьобелс, че една лъжа, повторена сто пъти, става истина. Проблемът е, че днес социалните мрежи осигуряват не сто, а хиляди или дори милиони споделяния всякакви истории, повечето от които нямат нищо общо с истината. За разлика от тоталитарната пропаганда през 20 век, съвременната информационна война няма за цел да създаде положителен образ на източника си, а да разруши образа на противника и да внуши на аудиторията, че тя никога няма да узнае истината. Емблематичен пример е случаят със сваленият над Украйна полет MH17. Руските власти и традиционно близки до Кремъл медии, както и анонимни интернет потребители от т.нар. „фабрика за тролове“, побързаха да разпространят десетки версии на инцидента. Така, когато след доста време резултатите от официалното холандско разследване бяха публикувани, в очите на публиката те бяха просто една хипотеза, конкурираща се с много други, разпространени много по-бързо и в повечето случаи на по-достъпен език. Според статия на Бен Нимо в списание Foreign Policy полет MH17 е своеобразен Рубикон за машината за дезинформация, а оттогава сходни тактики се прилагат и в други ситуации. Постистината днес е световен феномен, но ЕС изглежда особено уязвим поради сложната си структура и крехкия баланс между общностни и национални интереси. И това много добре се разбира от хората, за които е неизгодно Европа да бъде силна. Въпросът днес е дали, подобно на Марк Твен, ЕС е в състояние да даде звучен отговор на неистините или ще се остави да бъде убит с крива краставица – ако можем да използваме като метафора една от най-известните фалшиви новини за ЕС. Наскоро Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) и Европейският парламент организираха семинар в Брюксел, на който журналисти от различни страни и евродепутати дискутираха фалшивите новини, бъдещето на ЕС и случващия се в момента Брекзит. Трите безкрайно актуални теми са свързани, тъй като дълго преди администрацията на Тръмп да изкове израза „алтернативни факти“ и някой да заговори за руска хибридна война, манипулативни новини постилаха пътеката за излизането на Великобритания от ЕС. Всичко започва в началото на 90-те години на миналия век, когато в Брюксел работи талантлив кореспондент на британския Дейли Телеграф. Син на високопоставен европейски чиновник, учил в белгийската столица и владеещ отлично френски, журналистът изпраща въздействащи кореспонденции, които представят ЕС, институциите му и техните служители в доста негативна светлина. Репортажите са впечатляващи. Единственият проблем са твърде малкото допирни точки на написаното с действителността. Казват, че на протестите на останалите пратеници в Брюксел, че репортажите му са сериозно поукрасени, журналистът обичал да отговаря с фразата „никога не позволявай на фактите да ти попречат да създадеш наистина добра история“. Европейският съюз въвежда стандарт за презервативите и отсега нататък те ще бъдат само един размер. Взривяват сградата на Европейската комисия. Съдържала азбест. ЕС забранява любимия на британците коктейл от скариди. Всяка от тези фалшиви новини, написани от въпросния журналист, предизвиква огромен отзвук във Великобритания и вкарва евроинституциите в обяснителен режим. Представителството на Европейската комисия в Лондон създава секция на сайта си за разобличаване на евромитовете. Успехът е спорен. Обществото се оказва жадно за интересни истории за некомпетентни еврократи, които запълват времето си, въвеждайки абсурдни стандартизации за всичко. Скоро редакторите на останалите издания започват да настояват кореспондентите им в Брюксел да пишат в същия стил. Така възниква цяла школа от творци на евромитове. На 29 март тази година, в деня, в който даде старт на излизането на страната си от ЕС, британският министър-председател Тереза Мей организира вечеря с вече бившия журналист, положил началото на цялото това течение. Името му е Борис Джонсън и в момента е външен министър на Великобритания, а през миналата година оглавяваше кампанията за напускане на ЕС. Кариерата на Джонсън и Брекзит показват как цели политически проекти могат да се развият на базата на фалшиви новини и как липсата на адекватен отговор може да доведе до сериозни щети както за ЕС, така и за отделни страни членки. Как фалшивите новини водят до разделения и омраза в България Фалшивите новини бяха част от пропагандния арсенал в току-що отминалата предизборна кампания във Франция. Те имат своята роля и в предстоящите през септември парламентарни избори в Германия. Какво тогава остава за страните от периферията на общността, в които е по-лесно да се активират центробежните нагласи? Именно към тези държави спада България. Неотдавна председателят на АЕЖ-България Ирина Недева представи в Европейския парламент доклад по темата фалшиви новини в България. Наред с типичните примери за абсурдна свръхрегулация – ЕС забранява снежните човеци. Били расизъм. – в България се развива сюжетната линия за замяната на местното население с пришълци. Показателен за това е съвсем реалният живот, който заживя хумористичният измислен доклад на еврокомисар Йоханес Хан. Наложи се Европейската комисия да излиза с реакция, в която да обяснява, че Хан не е казвал, че българите ще изчезнат и че земята им ще бъде заселена с чужденци, посочи Недева. Наскоро в България станахме свидетели на сбъдване на фалшива новина. В началото на март сайт публикува фалшива новина, че учителят Емил Джасим, който от доста време е обект на очерняща кампания в интернет, е бил пребит и че дори е починал от раните си. Две седмици по-късно Джасим наистина бе нападнат и бит в София – за щастие, без сериозни наранявания. Това е смразяващ кръвта случай, тъй като показва как словото има силата да моделира реалността и колко малко е нужно за преминаването от език на омразата към насилие, породено от нетърпимост. През януари 2018 г. на България ѝ предстои да поеме ротационното председателство на Съвета на ЕС. В този критичен за ЕС период на руля му ще застане най-бедната и сочена за най-корумпирана страна в общността. Това, което прави изпитанието още по-голямо, е, че съседна на ЕС страна е свикнала, вероятно не без основание, да възприема България като своя „троянски кон в добрия смисъл“. Сред инструментите за въздействие върху „троянските коне“ безспорно са фалшивите новини, които управляващите в Русия превърнаха в оръжие за геополитическо влияние. Подобно влияние чрез България със сигурност ще се опитва да оказва и друг съсед на ЕС, набиращ все по-голяма сила. След успешния референдум през април Ердоган едва ли ще се откаже от опитите си да влияе върху политическите процеси в съседна България, както и да шантажира ЕС, като се възползва от страха му от бежански наплив. Тук информацията отново е основно оръжие. ЕС трябва да противодейства на лидер, който затвори повечето критични медии и напълни затворите с журналисти и политически опоненти. Ясно е, че България не би могла сама да се противопостави на евентуалните домогвания на този свой съсед и затова е една от най-силно заинтересованите страни от силен общоевропейски отговор. Време е ЕС да вземе сигурността си в собствените си ръце Вън от съмнение, става дума за сигурност. Европа не може да разчита на защита отвъд океана, както бе свикнала да прави през последните 70 години. Времената, когато разчитахме САЩ да ни пазят, са отминали, заявиха в един глас лидери и представители на основните групи в Европейския парламент. Европа трябва да може сама да гарантира сигурността си, категорични бяха те по време на съвместния семинар с АЕЖ. Това важи в пълна степен и за отбраната по време на информационна война, особено когато президент на САЩ е Доналд Тръмп. Готов ли е ЕС, ако се наложи, да открие втори фронт, този път срещу дезинформация, идваща от Америка на Тръмп? Този въпрос повдигна представител на италианската секция на АЕЖ по време на разговор с Якуб Каленски, заместник-председател на специалното звено за борба с прокремълската пропаганда. Звеното е създадено през есента на 2015 г. към Европейската служба по външна дейност (ЕСВД) и към днешна дата наброява 11 души, които се опитват да развенчават неверни новини чрез сайта euvsdesinfo.eu (EU vs Disinformation). Единадесет души имат задачата да следят информация от различни източници, да проверят фактите и да опровергават измислици, генерирани от хиляди. Нека припомним, че само руският президент Владимир Путин закичи с държавен орден триста журналисти за „правилно“ отразяване на окупацията на Крим. Проверката на фактите е необходима част от поддържането на информирано общество. Тя обаче има два недостатъка: изисква ресурси и обикновено достига до една определена група критично мислещи хора. За разлика от проверката на фактите, фалшивите новини се създават сравнително бързо и са насочени към различни целеви групи. Ако първата фалшива новина се провали, следващата ще стане популярна. При фалшивите новини е важно количеството. Те са насочени към емоциите и страховете ни, както и към естественото ни желание да виждаме света според собствените си нагласи към него. Тази стратегия, изглежда, работи ефективно. Според скорошно проучване по-голяма част от хората дори не прочитат дадена новина, преди да я споделят в социалните мрежи. Статистиката показва, че цели 59% от споделените линкове не са отваряни изобщо. Как тогава да очакваме, че когато някой не си прави труда да прочете друго освен заглавието на историите, които споделя, би имал търпението и интелектуалното ниво да вникне дори в проста проверка на фактите? Ако това е единственото противодействие на фалшивите новини, то е обречено поради елитарността си. ЕС се нуждае от ефективни и креативни комуникационни стратегии Решение би могло да се търси в преодоляването на комуникационния проблем на европейските институции. ЕС отделя много средства за популяризиране на дейностите си, но го прави по доста неефективен начин. Стига се дори до абсурди като тези в България, когато средства за информационни дейности във връзка с председателството на ЕС се разпределят на медии с доста съмнителна репутация, а понякога и с антиевропейска позиция. Неотдавна по инициатива на АЕЖ-България група журналисти и медийни експерти се срещнаха със служебния зам.-министър-председател Деница Златева и настояха за пълна отчетност в достъпен електронен формат, справедливи критерии за избора на подизпълнители и мониторинг и оценка на ефективността на комуникационните мерки, свързани с предстоящото председателство. Ефективността в този случай е от ключово значение. Ясно е, че комуникационните разходи на ЕС са значителни, но по правило изискванията към подизпълнителите са твърде формални и не водят до резултат. Например дребният шрифт „Този проект е съфинансиран от Европейския съюз“, появяващ се на всичко, за което се похарчени средства от финансовите инструменти на ЕС, едва ли създава усещането у гражданите, че членуват в клуб, който прави живота им по-добър. Далеч по-въздействаща е младежката инициатива Why Europe (Защо Европа). Тя рекламира ЕС посредством забавни публикации в социалните мрежи като тази снимка на двама влюбени с текст „Европа, защото всички ние имаме да правим по-добри неща от това да чакаме по границите“, или тази снимка с текст „Европа, защото не се нуждаеш от виза за следващата си почивка в България“. Зад проекта стоят тринадесет студенти от пет държави. Те категорично отричат да получават каквото и да било финансиране от ЕС, каквито обвинения вече се появиха от страна на Марин Льо Пен, лидер на крайнодясната френска политическа партия „Национален фронт“. Младежите определят подхода си като „позитивен популизъм“, който е насочен не срещу хора или политики, а срещу популизма. Само времето ще покаже дали, подобно на романа „Дон Кихот“, замислен като пародия, която да сложи край на толкова разпространените по онова време рицарски романи, позитивният популизъм има потенциал по забавен начин да се противопостави на традиционния популизъм. Факт е обаче, че в Европа се заражда ново течение. Младежи, които доскоро наблюдаваха пасивно атаките срещу ЕС или дори им пригласяха, виждайки в тях донякъде справедлив бунт против системата, вече осъзнават, че мирът и ценностите на ЕС не са даденост, а нещо, което трябва да се защитава. В Германия, а и в други западноевропейски страни, скорост набира движението Pulse of Europe (Пулсът на Европа), което всеки уикенд провежда проевропейски демонстрации. А едно е сигурно: докато Европа има подобен пулс, слуховете за смъртта ѝ ще бъдат силно преувеличени. *Този текст е създаден в рамките на проекта на Асоциацията на европейските журналисти-България „Медиатор 2: Мост между етичната журналистика и обществото”, подкрепен от фондация „Америка за България”.

Каква пенсия ще получава Франсоа Оланд?

//dariknews.bg/novini/sviat/kakva-pensiia-shte-poluchava-fransoa-oland-2022397

В понеделник Франсоа Оланд се присъединява към компанията на другите живи бивши френски президенти Валери Жискар д'Естен, Жак Ширак и Никола Саркози и като тях ще получава внушителна пенсия, пише в. "Фигаро".
 
Съгласно закон от 1

Петима души загинаха при тежка катастрофа край Пловдив

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/petima-dushi-zaginaha-pri-tezhka-katastrofa-kraj-plovdiv-2022384

Петима души загинаха при тежка катастрофа, станала на пътя между Поповица и Асеновград. Първоначалната информация беше, че жертвите са четири

Турски прокурори поискаха 3623 доживотни присъди и 2923 години затвор за Фетхуллах Гюлен

http://econ.bg/Новини/Турски-прокурори-поискаха-3623-доживотни-присъди-и-2923-години-затвор-за-Фетхуллах-Гюлен_l.a_i.742315_at.1.html

Турски прокурори поискаха 3623 доживотни присъди при строг режим за живеещия в САЩ ислямски духовник Фетхуллах Гюлен. Той е основен обвиняем в 22...

"Виваком" с намалени приходи и печалба през първото тримесечие

http://www.mediapool.bg/vivakom-s-namaleni-prihodi-i-pechalba-prez-parvoto-trimesechie-news263627.html

Лек спад на приходите и влошаване на финансовия резултат за първите три месеца на 2017 г. спрямо същия период на миналата година, отчете "Виваком" във вторник. Групата на телекома приключва тримесечието с коригирана печалба преди данъци и облагане от 77.204 млн. лв., което е с 4 процента по-малко в сравнение с преди година. Причината е най-вече в елиминации на близо 6 млн. лв. и във влошените показатели на дружеството за радиоразпространение НУРТС, чиято печалба е спаднала с 22 на сто до 3.453 млн. лв. Ръстът на приходите от мобилни услуги на "Виваком" не успява да компенсира тези показатели. Компанията обаче отчита съществен ръст на инвестиции в мрежата и внедряване на нови технологии, както и увеличение на абонатите си както при мобилните услуги, така и фиксирания интернет. Приходите на оператора са 211.1 млн. лв. към края на първото тримесечие на 2017 г., докато година преди това са възлизали на 211.730 млн. лв. Телекомът продължава да увеличава приходите си от мобилни услуги, като за първото тримесечие на 2017 г. те достигат 28% пазарен дял. За отчетния период компанията постига по-висок дял на клиентите на мобилен абонаментен план както в сравнение с първото тримесечие на 2016 г., така и с отчетените резултати в края на 2016 година, достигайки 89% от всички клиенти на мобилни услуги. Общият брой на клиентите на мобилни услуги в края на март 2017 г. е 3.088 млн. души, което представлява ръст от 3% спрямо година по-рано. С 11 процента са се увеличили потребителите на фиксиран интернет, които в края на март 2017 г. са 444 хиляди. Делът на абонатите, използващи оптичната мрежа на компанията, се увеличава от 46% в първо тримесечие на 2016 г. до 52% сега, допълва компанията, отчитайки, че това се дължи на продължаващите инвестиции в оптична инфраструктура. Телекомът отчита, че запазва лидерската си позиция в предоставянето на интерактивна телевизия (IPTV). 43% от общо 416 000 клиенти с абонамент за платена телевизия към края на първо тримесечие на 2017 г. са избрали интерактивната телевизия, което представлява ръст от 4 процентни пункта спрямо същия период на предходната година. В края на първото тримесечие на настоящата година 4G мрежата на телекома достигна 90.18% покритие на населението в страната, а в началото на май месец то вече е над 93% от населението или 916 населени места, посочва се още в съобщението. За първото тримесечие на 2017 г. компанията е вложила 41 млн. лв. в мрежата си, докато в същия период година по-рано в технологичната мрежа са били инвестирани 32 млн. лв. Телекомът допълва, че до края на годината ще инвестира още значителни средства, за да продължи да предоставя висококачествени, надеждни и съвременни услуги за своите потребители.

Слави шести ден пред парламента, сценаристите му - гримирани като политици

https://www.24chasa.bg/novini/article/6213136

Слави шести ден пред парламента, сценаристите му - гримирани като политициЗа шести пореден ден шоуменът Слави Трифонов протестира пред парламента, съобщи bTV. На жълтите павета дойдоха и част от актьорите и сценаристите му, които бяха облечени и гримирани като лидерите на партиите и групите в парламента - Цветан Цветанов, Волен Сидеров, Веселин Марешки, Корнелия Нинова и Мустафа Карадайъ.

Иво Карлович е следващият съперник на Григор в Мадрид

http://offnews.bg/news/n_1/n_655103.html

Хърватинът Иво Карлович е съперникът на Григор Димитров във втория кръг на турнира "Мастърс" в Мадрид. Карлович победи на старта испанеца Роберто Баутиста Агут след тричасова битка на корта, завършила с негов успех след 7:6(4), 6:7(9), 7:6(7). Отново основното оръжие на Карлович беше сервиса, като реализира 35 аса, но в разиграванията и защитната игра Агут връщаше равновесието на корта, но в крайна сметка капитулира пред машината за сервис. В другите завършили до момента двубои американецът Райън Харисън победи Бърнард Томич (Австралия) с 7:5, 4:6, 6:2, Николас Алмагро се наложи в испанското дерби над Томи Робредо 6:3, 3:6, 6:1, а аржентинецът Диего Шварцман изненадващо лесно сломи още един испанец Алберто Рамос Виньолас с 6:1, 6:3.

Искат 100 000 лева за нов пазар в „Аспарухово"

http://www.moreto.net/novini.php?n=350836

Общинският съвет на Варна да обсъди варианти за осигуряване на средства за нова площадка за пазар в квартал „Аспарухово". За това помоли на днешното заседание на Комисията по собственост и стопанство в градския парламент, изпълнителния директор на „Пазари" ЕАД, Недко Радев, предаде репортер на Moreto.

Четиримата загинали са от Богданица, подхлъзнали се на мокрия път

https://www.24chasa.bg/novini/article/6213139

Четиримата загинали са от Богданица, подхлъзнали се на мокрия пътЧетиримата загинали в катастрофата на разклона за Асеновградското село Богданица са от същото населено място. Това съобщи кметът Александър Александров. Той обаче се въздържа да съобщи имената на жертвите, тъй като те все още не са разпознати. Както съобщи "24 часа" тежката катастрофа е станала малко след 16 часа,

Кабинетът сменя областните управители на Варна, Смолян и Хасково

http://offnews.bg/news/n_1/n_655100.html

Новото правителство ще смени областните управители на Варна, Смолян и Хасково на първото си заседание в сряда.  Стоян Пасев става областен управител на Варна, Станислав Дечев става областен на Хасково, а Недялко Славов - девер на шефката на новините на Нова телевизия Дарина Сарелска, става областен управител на Смолян. Името на Славов беше замесено в скандала с напускането на телевизията на журналиста Васил Иванов, който обяви, че Сарелска е наложила цензура на разследвана обществена поръчка, спечелена от фирма на Славов.  В средата на февруари правителството на служебния премиер Огнян Герджиков смени 7 областни управители с мотива, че те се включват в партийни листи. Уволнени бяха губернаторите на Видин, Габрово, Стара Загора, Смолян, Пазарджик, Плевен и Перник. Седмица по-рано правителството отстрани други 13 областни управители - на Благоевград, Варна, Враца, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Силистра, София, Търговище, Хасково, Шумен, Ямбол и Велико Търново, а този на Монтана сам подаде оставка. 11 от тях бяха от ГЕРБ. Борисов реагира гневно на смяната, като посочи, че губернаторите са назначени от редовно избрано правителство, а Герджиков ги подменя с хора на БСП. Очаква се по-късно да има смени и на още областни управители. 

Гроздан Караджов става обвиняем по източването на Telenor

http://www.investor.bg/telekomunikacii/457/a/grozdan-karadjov-stava-obviniaem-po-iztochvaneto-na-telenor-239040/

Бившият депутат от Реформаторския блок улеснил главния изпълнителен директор на "Космо България Мобайл" да присвои над 5,5 млн. лева, твърдят от обвинението

Здравната каса ще заплати реалното лечение на всеки пациент с онкологично заболяване

https://www.actualno.com/healthy/zdravnata-kasa-shte-zaplati-realnoto-lechenie-na-vseki-pacient-s-onkologichno-zaboljavane-news_610373.html

НЗОК ще заплати лечението на всеки онкоболен пациент, независимо от неговия ръст, тегло или телесна маса. Това става ясно, след като НЗОК е публикувала на сайта си съвместно указание с БЛС, което се отнася до прилагането на лекарствени продукти за злокачествени и хематоло

Варненец спечели 1 000 000 лв. от „Златните пирамиди“

https://vesti.bg/lyubopitno/varnenec-specheli-1-000-000-lv.-ot-zlatnite-piramidi-6068917

Веселин Младенов е четвъртият милионер от Национална лотария от началото на годината

Варненец спечли 1 000 000 лв. от „Златните пирамиди“

https://vesti.bg/lyubopitno/varnenec-spechli-1-000-000-lv.-ot-zlatnite-piramidi-6068917

Веселин Младенов е четвъртият милионер от Национална лотария от началото на годината

Продажбите на дребно в Италия стагнират и през март

http://econ.bg/Новини/Продажбите-на-дребно-в-Италия-стагнират-и-през-март_l.a_i.742314_at.1.html

Продажбите на дребно в Италия останаха през март на нивото си от предходния месец, когато се понижиха с 0,2 на сто, показват данни на италианската...

Защо новият френски президент иска да реформира Европа?

http://www.mediapool.bg/zashto-noviyat-frenski-prezident-iska-da-reformira-evropa-news263626.html

След подчертано проевропейската му кампания европейските политици приветстваха победата на Еманюел Макрон като прекрасна и дръзка. Но новият френски президент се стреми да постави началото на реформи на еврозоната, които вероятно ще се окажат непопулярни в Германия. Ако преди шест месеца някой се беше осмелил да предскаже, че новият френски президент ще е ярък поддръжник на Европейския съюз, имаше сериозни шансове да бъде осмян. След засилването на популизма, което доведе до Брекзит и избирането на Доналд Тръмп, препоръчването на засилена икономическа интеграция в ЕС се смяташе за политическо самоубийство. Но вечерта в неделя Еманюел Макрон доказа, че скептиците бъркат. За първи път от 30 години новоизбраният френски президент излезе на сцена пред Лувъра, за да говори пред ликуващите си поддръжници под звуците на европейския химн. В същото време европейските правителства, независимо от политическата си принадлежност, дори не се опитаха да скрият облекчението си и избликнаха в своя словесна "Ода на радостта". Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че на Макрон е изразител на надеждите на много европейци и приветства "прекрасната" му победа, извоювана след "дръзка, проевропейска кампания". "Поздравления на френския народ, който избра свободата, равенството и братството вместо тиранията на фалшивите новини", заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск в Туитър. Италианският в. "Република" определи победата на Макрон като "повратна точка за Европа". Наблюдатели казват, че визията на Макрон за европейска интеграция не е просто предизборно обещание. В своя манифест Макрон се обявява за промяна на структурите на Еврозоната, които според немалко хора са недемократични при вземането на решения и предизвикаха гнева на отчаяните граждани във Франция, Гърция и другаде. Аргументът на Макрон е, че за да спре популистката вълна, ЕС трябва да обърне по-сериозно внимание на притесненията, използвани от популистите, и да се реформира. "Коригирането на архитектурата на еврозоната, създаването на общ бюджет и избирането на неин финансов министър, както и на парламент на валутния съюз" са на челните места в програмата на Макрон според Грегъри Клас, изследовател в Брьогел, брюкселски център за анализи, специализиран в икономиката. "Посланието на Макрон е, че или вървим напред, или назад", казва Клас. "Стратегията му ще бъде да се фокусира първо върху реформите на трудовия пазар в своята страна и да покаже, че се стреми да изпълни бюджетните правила на ЕС, за да си върне доверието на европейски партньори като Германия и северните страни". "Той знае, че няма да може да започне широкообхватни реформи преди изборите в Германия, а може би и в Италия". И независимо от целия ентусиазъм, изразен около неговата победа, плановете на Макрон за задълбочаване на финансовата интеграция и за разпределяне на финансовите рискове в блока, вероятно ще бъдат посрещнати със скептицизъм в Германия, особено от финансовия министър Волфганг Шойбле, движещата сила зад налаганите през последните години от ЕС политики на икономии. Но, казва Улрике Геро, базирана в Берлин политоложка, специалист по европейската интеграция, толкова необходимата подкрепа от Германия може да дойде от канцлерката Ангела Меркел, която също като Макрон е центрист и е "способна на изненади". "Франция даде проевропейски президент и не позволи крайнодесните популисти да влязат в Елисейския дворец", казва Геро. "Но Германия също трябва да изпълни своята задача и да се адаптира, и бих казала, че има по-малка съпротива от страна на Германия, отколкото мислят хората". Геро смята, че Брекзитът е най-важният коз на Макрон за убеждаване на Берлин. "Той може да даде за пример Великобритания. Германия има много за губене, ако една страна обезумее. Макрон би могъл да каже: Ако не се споразумеете с мен, следващият път ще е Марин льо Пен". Тъй като не се очаква планът на Макрон за еврозоната да бъде обсъждан още известно време, през следващите месеци е по-вероятно Брекзитът да бъде водещата тема в дневния ред на ЕС. И макар че на континента той е приветстван заради това, че спечели с проевропейската платформа, победата му означава, че с Макрон като президент британското правителство вероятно го чакат тежки преговори за Брекзита. По време на предизборната си кампания, Макрон предупреди, че Брекзитът е "престъпление" и че ще доведе Великобритания до "подчинено положение", вместо да й позволи да поеме контрол над съдбата си. "Ако Макрон заеме по-твърда позиция за нещо, то ще е за Брекзита", казва Манюел Лафон Рапнуй, директор на парижкото бюро на Европейския съвет за външни отношения. "Той винаги се е изказвал много твърдо по този въпрос". Всъщност, смята Рапнуй, това означава, че е малко вероятно Макрон да се пазари с Тереза Мей за четирите свободи, които са в основите на общия пазар: свободното движение на стоки, капитали, услуги и работна сила. Като бивш инвестиционен банкер се очаква Макрон освен това да се опита да примами банките от лондонското Сити към Париж. Дали Макрон ще успее да наложи нов курс в Европа зависи до голяма степен от това доколко ще успее да спечели парламентарно мнозинство. Както каза той самият на поддръжниците си в нощта на победата: Европа и светът ни гледат. По БТА

Цветанов: За да правиш политически проект, трябва да имаш фиксация за нещо

http://www.mediapool.bg/tsvetanov-za-da-pravish-politicheski-proekt-tryabva-da-imash-fiksatsiya-za-neshto-news263625.html

"Това, което направи Христо Иванов е, че предпочете да прави личен политически проект, въпреки че беше твърдо заявено, че когато подаде оставката той няма да влиза в политиката. Извинявайте, ние знаехме, че това ще бъде целта, която ще се прави. За да правиш политически проект в България, ти трябва да имаш някаква фиксация за нещо, за което да говориш постоянно и да можеш да трупаш някакъв политически дивидент." Така бившият вътрешен министър и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира в характерния си стил твърденията на Иванов, че новият кабинет на Бойко Борисов ще имитира съдебна реформа, за да пази интересите на главния прокурор Сотир Цацаров. Както е известно, Иванов подаде оставка като правосъден министър във втория кабинет "Борисов" заради орязването на конституционните промени, които трябваше да станат основа за ефективна съдебна реформа. Въпреки че Висшият съдебен съвет бе разделен на две колегии, депутатите от управляващото мнозинство бламираха идеята на Иванов, която предвиждаше паритет между представителите на прокуратурата и тези на парламента в прокурорско-следователската колегия на ВСС, както и лек превес на членовете от съдийската квота спрямо тези от парламента в съдийската колегия. Тези съотношения, които на първото четене през септември 2015 г. бяха подкрепени от парламентарни групи на ГЕРБ, РБ, Патриотичния фронт, ДПС и един депутат от АБВ, целяха да гарантират, че ключовите решения в съдилищата ще се взимат при достатъчна гаранция за независимостта на съда от влияние от другите две власти, като същевременно въведат минимална отчетност върху дейността на безконтролния главен прокурор.

Американци се ожениха в болница

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6213125

Американци се ожениха в болницаДвойка от Западна Вирджиния с нетърпение очаквала деня на сватбата си и не искала плановете й да се провалят заради постъпването на единия от двамата в болница, съобщи Асошиейтед прес. Местният телевизионен канал Дабъл Ю Ес Ей Зи Ти Ви оповести, че след няколкомесечно планиране Кейтлин Адкинс се събудила сутринта в деня на сватбата си и

Северна Корея поздрави Макрон за победата на изборите във Франция

http://www.moreto.net/novini.php?n=350828

Северна Корея поздрави Еманюел Макрон за победата му на президентските избори във Франция. Пхенян изрази надежда, че новият държавен глава ще насърчава "развитието и просперитета" на страната си, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Четирима загинаха при тежка катастрофа край Асеновград

https://www.actualno.com/crime/chetirima-zaginaha-pri-tejka-katastrofa-kraj-asenovgrad-news_610371.html

Тежка катастрофа е станала на пътя между Поповица и Асеновград. По първоначални данни са загинали четирима души. Полицейски служители насочват движението по обходни маршрути, съобщават от МВР. Около 16.20 часа днес, на телефон 112 е постъпил сигнал за катастрофа на пътя от Поп

Няма сериозни щети след градушката в Смолянско

https://www.24chasa.bg/novini/article/6213121

Няма сериозни щети след градушката в СмолянскоПродължителната градушка днес следобед в Смолян и околните села, не е нанесла сериозни щети на посевите според предварителни данни от кметствата, съобщи БТА. Леденият валеж не е засегнал нивите, тъй като повечето насаждения с картофи все още не са поникнали. Основните поражения се очаква да бъдат за овощните дървета в градините.

Индексите S&P 500 и Nasdaq покоряват нови върхове в края на сезона на отчетите*

http://www.investor.bg/sasht/337/a/indeksite-sp-500-i-nasdaq-pokoriavat-novi-vyrhove-v-kraia-na-sezona-na-otchetite-239043/

Фондовият пазар в САЩ се представя добре в последно време, тъй като редица компании отчетоха по-добри от очакваното резултати

Сменят шефа на НАП

http://offnews.bg/news/n_1/n_655097.html

Новото правителство ще смени шефа на Националната агенция за приходите (НАП) в първото си заседание. Това става ясно от предварителния дневен ред, разпространен от правителствената пресслужба.  Директор на НАП досега беше Бойко Атанасов. Той заема поста от 2013 г.  Предложението за смяна на директора на НАП ще внесе финансовият министър Владислав Горанов.  Засега не е ясно кой ще го смени на поста. 

Четирима загинаха при кошмарна катастрофа край Асеновград

http://offnews.bg/news/n_1/n_655099.html

Четирима души са загинали при тежка катастрофа на пътя между Поповица и Асеновград, съобщи МВР. По първоначални данни са загинали четирима души. Полицейски служители насочват движението по обходни маршрути Около 16.20 часа днес, на телефон 112 е постъпил сигнал за катастрофа на пътя от Поповица към Асеновград, в района на разклон за село Богданица. Незабавно към мястото са насочени екипи на полицията и Спешна помощ. Според първоначалните данни, при десен завой лек автомобил „Мерцедес“ преминал през лентата за насрещно движение и попаднал в крайпътна нива. Загинали са четирима души, които пътували в колата - двама мъже и две жени. Предстои да бъде установена самоличността им. Дежурна оперативна група от РУ – Асеновград извършва оглед за изясняване на причините и обстоятелствата, довели до тежкия инцидент. Районът е затворен за движение и полицейски служители пренасочат автомобилите по обходни маршрути.

НАТО поиска от Великобритания да увеличи своя контингент в Афганистан

https://www.actualno.com/europe/nato-poiska-ot-velikobritanija-da-uvelichi-svoja-kontingent-v-afganistan-news_610366.html

НАТО поиска от Великобритания да увеличи своя контингент в Афганистан. Това съобщи BBC, като според канала въпросът ще бъде обсъден по време на предстоящата среща на генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг и британският министър-председател Тереза Мей на 10 май. &bdquo

Внимание! Млади татковци!

http://offnews.bg/news/n_1/n_655104.html

Баща не можеш да станеш за един ден. Потвърждават го безброй нелепи истории, които майките си разказват от ухо на ухо… и от поколение на поколение. Бременна съм, събуждам се в 5,30, усещам, че водите ми изтичат. Бутам мъжа си: - Светни лампата, струва ми се, че водите ми изтекоха! Той светва, поглежда ме и казва: - Да, май си права – после ляга пак и ме пита: - Да угася ли вече лампата? ********* Таткото пристига в родилния дом да види новородената си дъщеря. Взема я на ръце, дълго я разглежда, после казва: - Гледай, тя си отваря очите!…

Петима души загинаха при тежка катастрофа в Пловдивско (обновена)

http://www.cross.bg/dyshi-bogdanitza-petima-1542438.html

/КРОСС/ Петима души загинаха при тежка катастрофа между пловдивските села Богданица и Болярци. Инцидентът е станал около 16:20 ч. 40-годишният собственик на колата, както и возещите се при него още четирима души, са починали, след като автомобилът им се ударил в крайпътно дърво. Шофьорът, който е от ромската махала на Богданица, е карал с висока скорост. Участъкът е бил хлъзгав заради падналия дъжд и на остър завой колата е поднесла. Автомобилът буквално бил разсечен на две. Районът е затворен за движение и полицейски служители пренасочват автомобилите по обходни маршрути. Извършва се оглед за изясняване на причините и обстоятелствата, довели до тежкия инцидент.    

Четирима души са загинали при катастрофа на пътя Поповица - Асеновград

http://www.cross.bg/asenovgrad-dyshi-popovitza-1542438.html

/КРОСС/ Тежка катастрофа е станала на пътя между Поповица и Асеновград. По първоначални данни са загинали четирима души. Полицейски служители насочват движението по обходни маршрути, съобщават от МВР. Около 16.20 часа е постъпил сигнал за катастрофа на пътя от Поповица към Асеновград, в района на разклон за село Богданица. Незабавно към мястото са насочени екипи на полицията и Спешна помощ. Според първоначалните данни, при десен завой лек автомобил "Мерцедес" преминал през лентата за насрещно движение и попаднал в крайпътна нива. Загинали са четирима души, които пътували в колата - двама мъже и две жени. Предстои да бъде установена самоличността им. Дежурна оперативна група от РУ - Асеновград извършва оглед за изясняване на причините и обстоятелствата, довели до тежкия инцидент. Районът е затворен за движение и полицейски служители пренасочват автомобилите по обходни маршрути.    

Юнкер: Правителствата постоянно се оправдават с Брюксел

//dariknews.bg/novini/sviat/iunker-pravitelstvata-postoianno-se-opravdavat-s-briuksel-2022401

Европейците мислят, че Европейската комисия трябва да се занимава и да урежда всичко, обратното ги разочарова. Това заяви председателят на комисията Жан-Клод Юнкер в дебат за бъдещето на ЕС по повод Деня на Европа.

Шуменски каратисти със 7 медала от турнир в Швейцария

//dariknews.bg/regioni/shumen/shumenski-karatisti-sys-7-medala-ot-turnir-v-shvejcariia-2022402

Със седем медала се завърна отборът на  СК „Киокушин” - гр. Шумен от Швейцария, съобщиха от СК "Шуменска крепост".

В гр. Щанссе проведе SWISS-OPEN Juniors-Championship 2017. Дванадесетото издание на Международният турнир по карате Шинкиокушин в дисциплините кумите и ка

Каква пенсия ще получава напускащият френски президент Франсоа Оланд?

//dariknews.bg/novini/sviat/kakva-pensiia-shte-poluchava-napuskashtiiat-frenski-prezident-fransoa-oland-2022397

В понеделник Франсоа Оланд се присъединява към компанията на другите живи бивши френски президенти Валери Жискар д'Естен, Жак Ширак и Никола Саркози и като тях ще получава внушителна пенсия, пише в. "Фигаро".
 
Съгласно закон от 1

Петима души са загинали при тежка катастрофа край Пловдив

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/petima-dushi-sa-zaginali-pri-tezhka-katastrofa-kraj-plovdiv-2022384

Петима души са загинали при тежка катастрофа, станала на пътя между Поповица и Асеновград. По първоначална информация броят на жертвите беше четири

Меркел отхвърли опцията за провеждане на турски референдум за смъртното наказание в Германия

https://www.actualno.com/europe/merkel-othvyrli-opcijata-za-provejdane-na-turski-referendum-za-smyrtnoto-nakazanie-v-germanija-news_610365.html

Германският канцлер Ангела Меркел категорично отхвърли възможността на германска територия да бъде разрешено провеждането на турски референдум за връщането на смъртното наказание. След референдума от миналия месец в Турция, на който с малка преднина избирателите под

1 253 фермери получават еврофинансиране за създаване на малки стопанства

http://econ.bg/Новини/1-253-фермери-получават-еврофинансиране-за-създаване-на-малки-стопанства_l.a_i.742313_at.1.html

ДФ „Земеделие" одобри 1 253 заявления за подпомагане по подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства" от мярка 6 „Развитие на...

"Безсмъртният полк" на Путин

http://www.mediapool.bg/bezsmartniyat-polk-na-putin-news263624.html

На 9 май, когато Русия отбелязва 72-та годишнина от победата над нацистка Германия, руският президент Владимир Путин за пореден път оглави марша на "Безсмъртния полк", в който потомците на участниците във войната носят черно-бели фотографии на своите близки. Акцията се провежда не само в Москва, но и в редица други градове в Русия и по света. "Безсмъртният полк" марширува по планетата, написа руският сайт dni.ru по повод маршовете в Торното, Тел Авив, Рим, Аугсбург, Франкфурт, Вашингтон, Валенсия и пр. Маршът на паметта, проведен за пръв път през 2012 г. в Тюмен, е замислен като гражданска инициатива, която няма отношение нито към държавните институции, нито към политиката. Днес обаче тази инициатива предизвиква нееднозначни оценки. "Първо съветското, а след това руското ръководство открадна от своите граждани тяхната собствена история. Сега хората започват да си възстановяват паметта за сражавалите се във войната свои роднини", казва опозиционният руски историк Андрей Зубов пред германския в. "Зюддойче цайтунг". През 2015 г. Путин се появи в първите редици на "Бедсмъртния полк", носейки фотография на баща си. Държавата иззема гражданската инициатива в свои ръце, за да представи победата през 1945 г. като свой триумф, допълва Зубов. Акциите зад граница се организират от руските посолства и консулства. Организаторката на марша в Берлин Яна Заугарова твърди пред московският портал "Свободна преса", че участниците в шествието в германската столица излизат доброволно на улиците. При това, както отбелязва кореспондентът на "Свободна преса", и тя, както и мнозина от кремълските официози, не забравя да изтъкне, че "на Запад се опитват да пренапишат историята на Втората световна война". Заугарова твърди, че нейният син, който учи в немско училище, знае, че американците са спечелили войната. Не всички руснаци, живеещи в чужбина, обаче, споделят прокремълските възгледи, преизпълнени с ура-патриотизъм. Една от тях пише на своята страница във Фейсбук: "Тези идиоти се събират на Трептов парк, за да демонстрират на германците: вижте ни, нашите воини-освободители са насилвали вашите баби, а ние тук си пием за сметка на вашите социални помощи – и какво ще ни направите? Все едно - ние "няма да забравим, няма да простим!", пише явно разгневената от своите съотечественици рускиня. Други критикуват проявата, защото редом с фотографии на истински фронтоваци, на марша може да се забележат снимки на дезертьори, заточени някъде по време на войната или даже портрети с лика на Сталин. В Таджикистан тази година маршът бе забранен. Официалното обяснение за това е, че ислямът не позволява да се носят снимки на починали по улиците. В авторитарния Узебкистан самите организатори се отказаха от провеждането на акцията, тъй като "обстановката в света в момента е много сложна." Според експерти "и двата режима се опасяват от възникването на силна проруска "пета колона" в своите страни, пише още "Свободна преса". В Украйна властите разрешиха провеждането на митинга въпреки множеството заплахи за сигурността на участниците и предупрежденията за готвени провокации.

Тундрата в Аляска отделя все по-повече въглероден диоксид

http://www.cross.bg/alyaska-vugleroden-kolichestva-1542437.html

/КРОСС/ Заради климатичните промени почвата в тундрата на Аляска отделя все по-големи количества въглероден диоксид, отколкото приема, а това води до повишаване на глобалните температури, предава Франс прес. Агенцията цитира проучване на Националната агенция на океанските и атмосферни изследвания на САЩ. Според направените от нея измервания на емисиите на CO2, отделяни от тундрата в североизточната част на Аляска, те са се увеличили със 73 процента от 1975 до 2015 година. Явлението се наблюдава в периода октомври-декември. Според учените екосистемите в Арктика са станали съществен източник на парникови газове. Сега те трябва да установят каква част от това замърсяване се дължи на разлагането на старата растителност. Този феномен ще добави допълнителни количества въглероден двуокис в атмосферата, след разтопяването на вечно замразените почви. Заради климатичните промени и затоплянето през споменатите три есенни месеца се забавя замръзването на почвата. По този начин фотосинтезата продължава по-дълго, както и разлагането на органичните материи под въздействието на микробите. Тези процеси произвеждат допълнителни количества въглероден диоксид. Преди 40 години споменатите почви в Аляска замръзваха напълно само за 1 месец. А сега са нужни три и повече месеца в някои райони. Арктика се затопля два пъти по-бързо от останалите части на Земята, а Аляска преживя три последователни години на рекордно високи температури, припомнят учените

Слави каза кога ще прекрати протеста си

https://www.actualno.com/politics/slavi-kaza-koga-shte-prekrati-protesta-si-news_610370.html

Шоуменът Слави Трифонов седна за шести пореден ден пред парламента с искане депутатите да гласуват законовите промени, които получиха одобрение на референдума. Той и протестиращите граждани искат депутатите да гласуват въвеждането на мажорна избирателна система, намал

От „Градски транспорт" във Варна стопили загубата с 2 млн. лв.

http://www.moreto.net/novini.php?n=350835

С малко над 1,87 млн. лева на минус е приключило 2016 година общинското дружество „Градски транспорт" във Варна. От ръководството на обществения превозвач отчитат, че са успели да стопят натрупаните загуби с 2 милиона лева.

Бил Вербенюк - жадният майстор край зеленото сукно

http://offnews.bg/news/n_1/n_655098.html

Съвременните снукър турнири имат малко общо с тези от 70-те и 80-те години на ХХ век, когато спортът става изключително популярен, а с навлизането на цветната телевизия се превръща и във феномен на малкия екран. Нещо като традиция от билярдните клубове е било по време на мач играчите да палят цигари и да пият уиски, докато чакат реда си. Тогава алкохолът се е сервирал безплатно и дори мнозина, виждайки че губят, бързали да си поръчат по някое голямо питие. На всичко това се слага точка в края на 80-те години, когато международната федерация забранява употребата на алкохол по време на мачове. Това слага край на кариерата на една от емблемите от този период на снукъра Бил Вербенюк, който просто не можел да играе трезвен. В книгата си "Бяг" съвременната легенда на спорта Рони О'Съливан се спира на тази епоха от снукъра. "По онова време снукър играчите не се занимаваха с фитнес. Всъщност точно обратното. Алекс Хигинс - Урагана винаги беше с цигара в уста и бира Guinness наблизо. Канадецът Биг Бил Вербенюк дори имаше медицинско, според което трябва да пие бира по време на всеки мач, за да контролира тремора в ръката си. Естествено, това беше само оправдание", пише Рони. Бил Вербенюк е канадец от Ванкувър, а фамилията му е дядо му, който емигрира в Канада от Украйна. Баща му е откровен престъпник, който се занимава с търговия с крадени вещи, но е имал и билярден клуб, което предопределя съдбата на сина му. 12-годишен той предизвиква местната легенда да играят за пари и губи всичките си джобни. След няколко седмици обаче той му взема реванш и оттогава си дава сметка, че може да прави пари от уменията си край зеленото сукно. Като става пълнолетен със свой приятел заминава за Великобритания, където кръстосват кръчмите и взима по 10 лири от всеки загубил. Парите влага основно в бира. По време на тези билярдни маратони Вербенюк е изпивал по 76 халби. Печели и губи хиляди на нощ, но си прекарва добре. За да улеснят турнетата двамата с приятеля му влагат 20 000 лири в автобус с всички удобства за пътуване из страната. Две години след като става професионален играч по снукър Бил открива, че има проблем с уискито е принуден да го откаже. Откриват му тремор на дясната ръка, което е убийствено за играч по снукър. Вербенюк открива, че 5-6 бири преди мач му действат добре и не излиза край масата преди да си поеме дозата. От бирата обаче той напълнява рязко и достига до 127 кг. По време на мач за СК той се опитва да достигне една трудна топка и се надвесва над масата, но панталонът му се сцепва. Той не губи присъствие на духа, слиза от масата и прикривайки цепката отзад пита "Кой се изпусна и развали въздуха?". Забраната за употреба на алкохол му се отразява зле. Той недоумява какво предимство му дава бирата пред останалите играчи. В началото си плаща чинно глобите, но след като парите свършват се прибира в Канада при майка си. В последния си професионален мач губи с 1:10 фрейма. "Бях на 24 бири и две големи водки, но пак не бях пиян", спомня си Вербенюк, който се чувства предаден от новите правила. Той просто не може да си представи играта без чаша бира в ръка. Той умира през на 20 януари 2003 година само шест дни, след като е отпразнувал 56-ия си рожден ден от сърдечна недостатъчност.

"Ислямска държава" твърди, че е обезглавила служител на руското разузнаване

http://www.mediapool.bg/islyamska-darzhava-tvardi-che-e-obezglavila-sluzhitel-na-ruskoto-razuznavane-news263623.html

Джихадисти от "Ислямска държава" (ИД) са обезглавили човек, за когото твърдят, че е служител на руското разузнаване, съобщиха информационните агенции. Предполага се, че кървавият пропаганден видеоклип е пуснат точно в сряда, за да съвпадне с тържествата за Деня на победата. От руското военно министерство съобщиха, че няма руснаци, които да са били похитени или убити в Сирия. "Всички военнослужещи от въоръжените сили на руската военна група в Сирия са живи, здрави и изпълняват задачи за борба с международния тероризъм в състава на своите подразделения", се казва в изявление на министерството. 12-минутният запис на руски език беше публикуван в деня, когато Русия отбелязва с военни паради годишнината от победата си над нацистка Германия през 1945 г. На записа се вижда мъж, облечен в черно облекло на парашутист, коленичил в пустинята и призоваващ други руски агенти да се предадат. Той бе показан облечен в черен гащиризон и говорещ с екстремисти в затвора, преди да коленичи в пустинята и да принуди други руски агенти да се предадат. "Този идиот повярва на обещанията на своята страна, че няма да го изостави, ако бъде заловен", казва коментаторът от записа. След това коленичилият е обезглавен от брадат мъж в камуфлажно облекло. Според ДПА в записа убитият е идентифициран като полковник Евгений Петренко. Той говори на руски, има субтитри на арабски. Според мъжа мисията му е била да се внедри в редиците на "Ислямска държава" и по-специално в групата на Омар аш Шишани, етнически чеченец. През юли 2016 г. "Ислямска държава" обяви, че Аш Шишани е загинал при боеве в иракски град. Според видеозаписа групировката е екзекутирала и други руски агенти. Засега автентичността на видеото не може да бъде потвърдена. Не е ясно и кога е извършено убийството. Видеозаписът беше разпространен от пропагандисткото крило на ИД "Ал Фурат". Освен самата екзекуция той съдържа и кадри от руски бомбардировки в Сирия. От ИД определят Петренко като полковник от Федералната служба за сигурност (ФСС) в предишно видео, разпространено през септември, в което джихадистите заплашиха да екзекутират затворника като "послание към президента на Русия и нейния народ". Руският сенатор Виктор Озеров, шеф на комисията по отбрана и сигурност на горната камара на руския парламент, заяви, че ако автентичността на записа се докаже, "разплатата ще бъде тежка". "Дори ако е фалшификат, не трябва да се оставя без внимание", заяви Озеров пред Интерфакс. "Ако се е случило наистина, ще има тежка разплата", обеща той. Москва подкрепя режима на Башар Асад в Сирия във войната му срещу опозиционните групи и ислямистите. Видеозаписът показва сцени, които според авторите му са последствия от руските бомбардировки в Сирия. Около 30 руски военнослужещи са убити от началото на операциите в Сирия през септември 2015 г., припомня Ройтерс.

Здравната каса бори преразхода на лекарства с лимит на теглото на болните

http://www.cross.bg/patzienti-lekarstva-onkobolni-1542436.html

/КРОСС/ Здравната каса притесни лекари и пациенти след като днес изпрати до болниците нови правила за лечение на онкоболни. Според тях мъжете с ракови заболявания трябва да тежат до 81 килограма, а жените - средно до 67, за да се заплаща лечението им. За терапията на по-тежките онкоболни пациенти касата също ще заплаща, но след проверка, тъй като прекалено често болници отчитали пациенти, тежащи над 100 кг. Според лекари обаче тази проверка може да се случи 9 месеца след лечението, което ще вкара болниците в дефицит и невъзможност да продължат да лекуват онкоболни пациенти. От касата са убедени, че с новите правила ще се спре ненужно изхвърляне на флакони с лекарства, тъй като неупотребени количества от един болен ще се прехвърлят на друг. Лекарите и пациентите обаче са категорични, че това няма как да се случи, тъй като трайността на един подобен разопакован лекарствен продукт е в рамките на няколко часа. Когато въпросните правила са били обсъждани, поканените лекари, които днес критикуват, не са се явили да изкажат мнение, информира за Дарик подуправителят на здравната каса д-р Димитър Петров. „Според мен се надига някаква необяснима истерия, която лесно може да бъде обяснена винаги, когато става нещо, което може да доведе до икономия на скъпи лекарства. В Националния рамков договор е записан един механизъм, който да ограничи изхвърлянето на излишните количества медикаменти, което в момента по признание на самите болници достига 25 - 30%

НЗОК няма да даде на болниците предизборно обявените 19.5 млн. лв.

http://www.mediapool.bg/nzok-nyama-da-dade-na-bolnitsite-predizborno-obyavenite-195-mln-lv-news263622.html

Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) няма да изплати гласуваните предизборно 19.5 млн. лева за финансиране на извършената надлимитно дейност на болниците за 2016 година. Това става ясно от стенограма от заседание на Надзорния съвет на институцията от 11 април, която бе публикувана едва във вторник. Решението за плащането на надлимитната дейност на болниците за миналата година беше взето от надзора на НЗОК на 18 януари, в последните дни на втория кабинет “Борисов“. Ставаше въпрос за 18.8 млн. лв. медицинска дейност и около 400 хил. лв. медицински изделия, които болниците са отчели като извършени над определените им лимити. Добрата новина беше съобщена от тогавашния здравен министър Петър Москов, който до този момент бе твърдо против плащането на надлимитната дейност на болниците, считана от него за незаконна, защото е над договорените между касата и партньорите й бюджети. Внезапната промяна в позицията беше обяснена с подобрения контрол след въвеждането на системата за пръстова идентификация в болниците, от която ще се спестят средства. В последствие при служебния кабинет пръстовите отпечатъци в болниците бяха отменени от съда като незаконно въведени. В последствие изпълнението на обещанието беше отложено за след 1 април, когато влиза в сила Националния рамков договор. Обещанието за плащането на надлимитната дейност бе и една от причините Българският лекарски съюз (БЛС) да подпише рамковия договор с условията, по които ще се работи през тази година. Сега се оказва, че пари за плащането на надлимитната дейност няма. Въпросът за предоставянето на парите е поставен от представителя на пациентските организации в надзора Пламен Таушанов. “Ние писахме писмо на министерство на финансите и те казаха – за надлимитна дейност пари няма да ви дадем. Най-кратко казано е това“, обяснява управителят на касата Глинка Комитов. На репликата на Таушанов, че касата не е поделение на министерството, председателят на Надзорния съвет Михаил Христов го съветва да прочете Закона за публичните финанси, след което бърза да закрие заседанието. Неизплащането на надлимитната дейност допълнително ще засили напрежението между Лекарския съюз и касата, след като през последните седмици болници от цялата страна се оплакват от орязани бюджети. Оказа се, че обещаните от служебния здравен министър Илко Семерджиев гъвкави лимити за болниците, всъщност са по-ниски от миналогодишните с възможност за надхвърляне в рамките на 3% буфер. Така в крайна сметка болниците ще продължат да работят при същите финансови ограничения. Отделно от това Лекарският съюз води дела за неразплатената надлимитна дейност за 2015 година в размер над 50 млн. лева и вероятно ще потърси по съдебен ред и неплатените суми за 2016 година.

ЕБВР ще помогне на Източна Европа, ако Брекзит намали еврофондовете

http://www.mediapool.bg/ebvr-shte-pomogne-na-iztochna-evropa-ako-brekzit-namali-evrofondovete-news263621.html

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) е готова да подпомогне страните от Източна Европа, ако излизането на Великобритания от ЕС доведе до намаляване на европейските средства за тези държави, съобщи Блумбърг, цитирана от БТА. Югоизточна Европа може сериозно да бъде засегната при твърд Брекзит, посочи ръководителят на ЕБВР Сума Чакрабарти в интервю за Блумбърг в централата на банката в Лондон. По думите на Чакрабарти ЕБВР има достатъчно капитал да увеличи финансирането в страните, които биха били засегнати от излизането на Великобритания от ЕС. "Румъния, България, Гърция, тези икономики може доста да бъдат засегнати, ако Брекзит е твърд, а ЕБВР ще трябва да намери повече проекти, по които да работи в тази ситуация", посочи ръководителят на финансовата институция. Икономиките на страните от Източна Европа са изправени пред риска от намаляване на финансирането, търговията и кохезионните фондове според ЕБВР, която бе създадена, за да подпомогне постсъветския преход на тези държави. В днешни дни институцията покрива регион от Естония до Египет, Монголия и Мароко. Източна Европа е основният бенефициент на бюджет 2014-2020 година на ЕС, който надхвърля 60 милиарда евро (65 милиарда долара) и помага на страни като Полша, Унгария, Румъния и България да настигнат по-богатите си съседи. Темпото на икономически растеж на региона през 2016 година е сред най-бързите, като Румъния е начело, отбелязва Блумбърг.

Руските ВВС загубиха битката с облаците преди парада за 9 май

http://offnews.bg/news/n_1/n_655094.html

Руските военновъздушни сили загубиха битката с облаците при парада по случай Деня на Победата на Червения площад в Москва, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Заради гъстите облаци повечето военни самолети и хеликоптери не успяха да се включат в прелитането над Червения площад, с което по традиция завършва парадът. От години властите се опитват да осигуряват ясно небе за честването чрез разпръсване на облаците. Агенция "Спутник" посочва, че този метод включва специално оборудвани самолети, които разпръскват сух лед и други реактиви върху облаците далеч от мястото, където се желае ясно небе. Вчера от Министерството на отбраната обявиха, че самолетите за разпръсване на облаците ще бъдат пратени за тазгодишния парад, но в Москва имаше сняг и не стана ясно дали те са били задействани.

Преводач на думи, превеждащ съдби

http://offnews.bg/news/n_1/n_654742.html

Като реакция за 70-годишнината от края на Втората световна война, издателство „Парадокс“ подготви колекция от романи, посветени на едно от най-трагичните събития в съвременната история. Всички книги са маркирани със специално лого и мотото „Вчерашният свят, прочетен днес, за да има утре“, като вече могат да се намерят в книжарниците „Като бяло петно на картата“ от Шерко Фатах, „Крематорът“ от Ладислав Фукс и „Лека нощ, сладки сънища“ от Иржи Кратохвил. В два тома излязоха и три от произведенията на нобелистката Светлана Алексиевич, наново преведени и редактирани по изричното желание на авторката им: „Време секънд хенд: Краят на червения човек“ (прев. Ангелина Александрова) и дебютните и́ два романа „Войната не е с лице на жена” и „Последните свидетели” , които се появяват отново на български близо 30 години след първото си издаване у нас. Те са публикувани в един том в превод от руски на Боян Станков и под редакцията на Светлана Комогорова–Комата. Колекцията ще включва още нови издания на „Мозъкът на Химлер се нарича Хайдрих” от Лоран Бине, „Страна без любов“ от Жил Розие. Вече е готов за среща с читателите и неиздавания досега у нас роман на Людмила Улицка „Даниел Щайн, преводач” (превод на Александрина Петрова). Пишещият тези редове се „възползва” от досега си с текста като редактор, за да опита кратко да сподели впечатленията си. Всъщност, в заглавието Даниел Щайн може да бъде наречен по още няколко начина: разводач, разузнавач, преводач, спасител, даже нещо като „авантюрист на абсурда” (до един момент в живота си – по принуда, а после по собствено желание).За самата книга също ми хрумва обръщащ се словоред, еднакво верен: документален роман или романизирана документалистика. Наистина сюжетът следва една биография, а самият Даниел е действителна личност (не с това име). В интервю с Олег Кашин, препечатано в сайта на „Гласове” (29.11.2015 г.), Улицка казва: „Над „Даниел Щайн“ плаках: защо не се намери на света силен талантлив мъж с твърда ръка, който да напише това? Защо точно аз съм длъжна да понеса този товар?” И допълва: „Литературата е по-точен термометър за измерване на историческите процеси. И значително по-интересна за четене.” Бих опитал да и́ отговоря. Ами, защото, и оригиналните скрижали, дадени на Мойсей на планината, отпървом били строшени, т.е. Десетте Божи заповеди най-напред така и не стигнали до юдеите (които по това време се възторгвали, че са избрания народ, само, когато им изнася). Спорно е и дали Шева Мицвот Бней Ноах (или Седемте Ноеви закона, Ноевия кодекс, които – според устната Тора, Талмуда, Бог дал на синовете на Ной, т.е. на цялото човечество) са били възприети в сърцата им. Понеже Бог кове нормите, а човекът гледа да ги заобикаля. Искам да кажа, че или си Даниел Щайн, превеждащият хора и души насам-натам, или не си. Какво значи ли? Ще трябва да прочетете, за да си отговорите сами. Издавам само, че е увлекателно написано и се чете с любопитство и увлечение. Все пак: той е евреин, ала приема католицизма; работи при фашистите, но спасява сънародниците си, завръща се в Обетованата земя и се захваща да помага на араби и християни (като вярва, че неговият Йехова не е „гневливият Бог”, а миропомазващият в състраданието). И не е просто „прозелит”, т.е. онзи, който се стреми да разпространи и разпростре своето учение и да привлече, да обърне в лоното на своята вяра хора извън паството си. В повечето си действия Щайн – превеждащият думи и хора – излиза извън религиозните предписания и е просто един добър, страдащ човек. Не е „цадик”, нито маг, нито чудотворец или старейшина. Няма как да е сред петдесеттимата от групата на Шломо Горен, които през 67-а изкачват Храмовия хълм и влизат в зданието на Купола на скалата с Тората и рог от овен. И уж не е заклеймяван от авторитетните равини, но и не е добре приет в родината си. Накрая (най-вероятно) е убит в нагласен инцидент от имащ му зъб субект, но Държавата и Църквата не пишат книга за него. Правят го един американец и Улицка. Ако съдбата му бе го унищожила в младостта му някъде из Съветския съюз чрез фашистите, сигурно името му щеше да бъде съхранено в Яд ва-Шем, Мемориала на Холокоста и героизма. Но той оживява, за да спасява други. Той е просто преводач. Щеше да е много добролюбиво-поучително, ако написаното (събраното, украсеното и подредено тъй, че да те стисне за сърцето) от Улицка бе някаква приказка. Притча. Животоописание на Свети Даниел, когото кармелитки спасили и обърнали в католическото вероизповедание… Ала животът и добрините му се простират в нашето съвремие. В една държава, където още могат да те умъртвят с верско проклятие. Където съществува Пулса де-нура! (Както обяснява равин Моше Зев Пизем в „Русская народная линия”, VІ.2014.: Този обред отделя душата на човека от тялото и е опасен и за провеждащите го, ако техния довод не е истинен, могат да умрат мъчително. Прави се в изключителни ситуации и само срещу някой, който твори зло срещу еврейския народ. В интервю раби Йосеф Даян, чието име в романа е променено и публициста-общественик Авигдор Ъскин споменават свое участие в проклятието срещу двама премиери на Израел – Ицхак Рабин (1995) и Ариел Шарон (2005). Ъскин твърди, че лично е организирал „пулса де-нура” срещу Рабин. Месец след обреда, премиерът е убит. По-малко от половин година след този за Шарон, той изпада в кома, която трае 9 години, до смъртта му на 11.01.2014 г.) Има какво да се научи при прочита на житието на преводача Даниел Щайн и, уверявам ви, то оставя противоречиви чувства относно геополитиката, историята, религията и сблъсъците на индивида с околните и държавата. Улицка запазва някои факти и хора в романа си (почти) непроменени. Примерно: Давид Нойхауз е йезуит, настоятел на говорещите иврит католически общини на Латинския Йерусалимски Патриархат в Израел. За други подсказва на любопитните и паметливите. Малка книжка на пастор и изследване на профессор по социология предхождат труда на Улицка. Но тя е превела най-чувствено живота, делото и съдбата на Щайн, един преводач, за да узнае света на четящите (поне) за него. Време е да посочим действителния прототип на романа: Освалд Руфайзен, с монашеско име – брат Даниел; род.през 1922 г. (рожд.име Шмуел; Самуел) в Живец, Галиция, днес Силезийско воеводство, Полша – поч. на 30.07.1998 г. в Хайфа, Израел. Баща – Елиас, майка – Фани, по-малък брат Леон (изр. Ари, след като заживява там). Спасява от гибел стотици евреи в гр.Мирск (в романа: Емск). Онези, които са събрани на площада и разстреляни, преди неговото идване в Мирск (белорус. Мир), намират смъртта си на 9.11.1941 г. В бягството си се спасява в манастир при игуменката Бартковяк. Заминава за Израел (1961 г.). Става монах-кармелит. До кончината си живее в манастира „Стела Марис” в Хайфа и е пастор в общината на евреи-християни „Св.Иаков” при католическия храм „Св.Йосиф” в Хайфа. Голям обществен отзвук предизвиква съдебното дело и обжалването по молбата на Руфайзен за израелско гражданство по Закона за завръщането. Описва сам одисеята си в „Автобиография”, публ. в Полша под ред. на проф.д-р Бенигнус Йозеф Ванат, известен историк от Ордена на босите кармелити. Историческите процеси действително са по-възприемливи за четене в литературна форма. А Даниел Щайн няма нужда да бъде определян. Той е Човек. Вярваме, че е един от мнозина. И това е достатъчно.

Четирима гинат в катастрофа край Асеновград

https://www.24chasa.bg/novini/article/6213104

Четирима гинат в катастрофа край Асеновград4-ма души загинаха в тежка катастрофа на пътя от Поповица към Асеновград, в района на разклон за село Богданица, съобщи МВР. Инцидентът станал около 16,20 часа. Според първоначалните данни, при десен завой лек автомобил „Мерцедес“ минал в насрещното и попаднал в крайпътна нива. Загинали са четирима души,

"Антикорупционната" активност на прокуратурата застигна и ексдепутата Гроздан Караджов

http://www.mediapool.bg/antikoruptsionnata-aktivnost-na-prokuraturata-zastigna-i-eksdeputata-grozdan-karadzhov-news263620.html

Активността на прокурорското спецзвено "Антикорупция", станала особено осезаема около края на управлението на втория кабинет "Борисов", застигна и ексдепутата от Гражданския съвет на Реформаторския блок Гроздан Караджов. Във вторник той бе извикан в столичното следствие след бившия външен министър Даниел Митов, който междувременно се сдоби с обвинение за безстопанственост, подобно на заместника си Христо Ангеличин през миналата седмица. За разлика от представителите на РБ в кабинета "Борисов 2", които прокуратурата разследва по повод дейността им в управлението, Гроздан Караджов е привлечен към наказателна отговорност във връзка с негови търговски взаимоотношения с бившия собственик на мобилния оператор "Глобул" (сега "Теленор" – бел.ред.) отпреди 6 години. Ексдепутатът е обвинен за длъжностно присвояване, като помагач на главния изпълнителен директор на "Космо България Мобайл" ЕАД да източи от "Глобул" и присвои над 5.5. млн. лева. Става въпрос за дело, образувано по сигнал на новите собственици на телекома от "Теленор България" ЕАД, подаден през април м.г. "В сигнала е посочено, че новото ръководство на "Теленор България" ЕАД е извършило вътрешен одит и собствено разследване, при което са установили 21 компании, издали фактури към "Глобул" за предполагаеми фиктивно извършени доставки на стоки и услуги на обща стойност 48 млн. лева. В сигнала са посочени всички 21 компании, както и лицата, свързани с тях, за които са установени съмнителни сделки. В хода на извършения вътрешен одит от "Теленор България" ЕАД е изготвен доклад, представен на прокуратурата, в който подробно са описани множество договори за консултантски и маркетингови услуги, договори за доставяне на софтуер и лицензии за него, договори за използване на интернет честоти, сключени преди "Теленор" да придобие "Глобул", обясняват от прокурорското спецзвено "Антикорупция". Разследващите са установили, че през 2011 и 2012 г. фирма на Гроздан Караджов е сключила общо три договора с "Космо България Мобайл" ЕАД за над 5.5. млн. лева, като впоследствие те така и не били изпълнени. В тази връзка бившият депутат от РБ е обвинен като помагач на шефа на "Космо България Мобайл", чийто управители от онзи период прокуратурата ще се опита да призове от Гърция. На Караджов е определена най-леката мярка за неотклонение – "подписка". "Нямам от какво да се притеснявам. Мисля, че не е работа на прокуратурата да се занимава с търговски взаимоотношения. От прокурорите разбрах, че от "Теленор" не били доволни от договори, сключени преди 6 години, а мисля, че беше редно това да го разбера от компанията", коментира пред Mediapool Караджов с уговорката, че все още не се е запознал подробно с материалите по делото си. Норвежката компания "Теленор" купи "Космо Мобайл България", която оперираше под марката "Глобул", от гръцката ОТЕ през лятото на 2013 г. в пакет с магазините "Германос" за 717 млн. евро. Новият собственик направи вътрешна проверка на състоянието на придобивката си, след която обяви, че в продължение на дълъг период от време "Глобул" е плащала за стоки и услуги, които реално не са били доставяни. "Тъй като стана ясно, че медии в Норвегия разполагат с подробности по случая и с цел да се избегнат спекулации по темата, считаме за необходимо да заявим, че става дума за подозрения за извършени икономически престъпления в мобилния оператор "Глобул", преди той да бъде придобит от "Теленор". Обстоятелствата бяха разкрити след придобиването, в тях няма замесени служители на "Теленор" или такива, които да са обект на разследването", се казваше в позиция на компанията, разпространена в началото на т.г.

Обвиниха в безстопанственост бившия министър на външните работи Даниел Митов

http://www.moreto.net/novini.php?n=350834

Днес СЗ “Антикорупция“ - СГП привлече като обвиняем Даниел Митов – бивш министър на външните работи за безстопанственост, съобщиха от прокуратурата за Moreto.net. Той е обвинен в това, че в периода от 15.01.2016 г. до 31.07.2016 г.

Експлозия в мексикански склад за фойерверки. 14 са загиналите

https://www.actualno.com/america/eksplozija-v-meksikanski-sklad-za-fojerverki-14-sa-zaginalite-news_610362.html

Експлозия в склад за фойерверки в Мексико отне живота на най-малко 14 души и рани други 22 души, съобщиха местни власти. Взривът е станал понеделник вечерта в населен регион на централния щат Пуебла. Съобщава се, че 11 от пострадалите са малолетни, но информацията все още не е п

Арнаудова: Имаме доказателства, че Митов е нарушил закона

http://www.cross.bg/arnaydova-mitov-naryshil-1542435.html

/КРОСС/ Бившият външен министър Даниел Митов грубо е нарушил Закона за обществените поръчки и Закона за публичните финанси. Това обяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, пред журналисти в Съдебната палата, по повод обвинението за безстопанственост, което Спецзвеното "Антикорупция" повдигна на бившия дипломат номер 1. "За съжаление, Даниел Митов е поредният министър, който е нарушил закона и сме събрали доказателства, че е извършил престъпление", коментира тя, цитирана от news.bg. Обвинението е за безстопанственост и е във връзка с разследване относно две сключени споразумения в нарушение на ЗОП за доставка на самолетни билети. По думите й, е било задължително провеждането на обществена поръчка. От Външно министерство (МВнР) вместо да се възползват от предвидените и договорени от фирмата-доставчик на самолетните билети отстъпки, такива не са били ползвани и ведомството е платило 500 000 лева повече. Арнаудова припомни, че преди седмица беше предявено обвинение и на заместника на Митов - Христо Ангеличин, който не е осигурил стриктно изпълнение дори на тези споразумения. Арнаудова не каза дали се разследват и други министерства. "Не се съмнявам в обективността на Инспектората към Висшия съдебен съвет", каза пред журналисти говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова по повод започналата проверка за срещата между обвинител номер 1 Сотир Цацаров, Георги Гергов и Сашо Дончев в ЦУМ.    

Премиера: The Black Swells – Do It Again

http://www.dnevnik.bg/kultura/2017/05/09/2967543_premiera_the_black_swells_do_it_again/?ref=rss


Българската група The Black Swells ще представи дебютния си албум The Quiet Life този петък с безплатен концерт в столичния клуб Jules Verne след 22 ч.

Quiet Life е резултат от повече от година работа, a проектът е композиран, записан и издаден изцяло от групата. В петък той ще може да се купи на събитието, а онлайн ще бъде наличен на профила им в Bandcamp. "Дневник" показва една от единадесетте песни в него, Do It Again:

Валери Симеонов поиска туризма

https://vesti.bg/bulgaria/politika/valeri-simeonov-poiska-turizma-6068916

От своя страна Николина Ангелкова настоява за по-лесни визи за чуждестранни кадри в сектора

Каракачанов: Няма проблем за достъпа ми до квалифицирана информация

https://www.24chasa.bg/novini/article/6213100

Каракачанов: Няма проблем за достъпа ми до квалифицирана информацияНяма проблем да получа достъп до квалифицирана информация. Докога обаче ще продължаваме да говорим за службите за сигурност, заяви вицепремиерът Красимир Каракачанов в тв предаването "Лице в лице" от bTV. "Всяка нормална държава има свои служби за сигурност. Ако някой каже, че службите в България преди 10 ноември 1989 г.

Вижте какво решава Министерски съвет утре

https://www.24chasa.bg/novini/article/6213102

Вижте какво решава Министерски съвет утре1. ПРОЕКТ НА РАЗПОРЕЖДАНЕ ЗА ПРОМЯНА НА ОРГАНА, КОЙТО ДА УПРАЖНЯВА ПРАВАТА НА ДЪРЖАВАТА В „НАЦИОНАЛЕН ДВОРЕЦ НА КУЛТУРАТА – КОНГРЕСЕН ЦЕНТЪР СОФИЯ” ЕАД – СОФИЯ Внася: министър-председателят 2. ПРОЕКТ НА РЕШЕНИЕ ЗА ОСВОБОЖДАВАНЕ И НАЗНАЧАВАНЕ НА ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ НА ОБЛАСТ ВАРНА Внася: министър-председателят 3.

Назначени са заместник-министри в седем министерства

http://www.moreto.net/novini.php?n=350823

Министър-председателят Бойко Борисов подписа заповеди за назначаването на 10 заместник-министри. Предложенията са на съответните министри, съобщиха от пресцентъра на МС за Moreto.net. В Министерството на труда и социалната политика заместник-министри стават Зорница Русинова, която до януари 2017 г.

Студентите в България гласуват за най-желан работодател на 2017 г.

http://www.investor.bg/drugi/128/a/studentite-v-bylgariia-glasuvat-za-nai-jelan-rabotodatel-na-2017-g-239041/

Graduate Survey е независимо онлайн проучване, което измерва мнението на студентите за предпочитания от тях работодател

Европейските институции са фокусирани върху важните въпроси на потребителската защита

http://econ.bg/Новини/Европейските-институции-са-фокусирани-върху-важните-въпроси-на-потребителската-защита_l.a_i.742312_at.1.html

Развитието на потребителската защита на европейско ниво е тема, по която има абсолютно единомислие. Може да се каже, че в тази област са постигнати...

Гълъб Донев ще съветва президента по социалните политики и здравето

http://offnews.bg/news/n_1/n_655095.html

Държавният глава Румен Радев подписа указ, с който назначи социалния министър в служебното правителство на проф. Огнян Герджиков Гълъб Донев за секретар по социални политики и здравеопазване в своя екип. Гълъб Донев е роден през 1967 г. в София. Завършва 35-та Руска езикова гимназия в София. Придобива магистърска степен по финанси в УНСС и по право в Русенския университет „Ангел Кънчев“. Специализира Бизнес и мениджмънт в УНСС. От 2005 до 2006 г. е и. д. главен секретар на Министерството на труда и социалната политика. От 2007 до 2009 г. е член на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт. През 2008 г. става председател на Надзорния съвет на Националния институт за помирение и арбитраж. От 2001 до 2007 г. Гълъб Донев е директор на дирекция “Условия на труд и управление при кризи” в Министерството на труда и социалната политика. От 2007 до 2009 г. е изпълнителен директор на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“, а през 2009 г. става зам.-председател на Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси”. От 2014 до 2016 г. е заместник-министър на Министерството на труда и социалната политика. Сред длъжностите, които заема след това са зам.-директор на дирекция „Административно и информационно обслужване“ на и зам.-директор на дирекция „Вътрешен одит“ на Министерството на отбраната.

Президентът Радев назначи служебния министър Гълъб Донев за свой секретар

https://www.24chasa.bg/novini/article/6213088

Президентът Радев назначи служебния министър Гълъб Донев за свой секретарДържавният глава Румен Радев подписа указ, с който назначи Гълъб Донев за секретар по социални политики и здравеопазване в своя екип, съобщиха от прессекретариата на президента. Гълъб Донев е роден през 1967 г. в София. Завършва 35-та Руска езикова гимназия в София. Придобива магистърска степен по финанси в УНСС и по право в Русенския университет

Каква пенсия ще получи напускащият френски президент Франсоа Оланд?

//dariknews.bg/novini/sviat/kakva-pensiia-shte-poluchi-napuskashtiiat-frenski-prezident-fransoa-oland-2022397

В понеделник Франсоа Оланд се присъединява към компанията на другите живи бивши френски президенти Валери Жискар д'Естен, Жак Ширак и Никола Саркози и като тях ще получава внушителна пенсия, пише в. "Фигаро".
 
Съгласно закон от 1

Президентът назначава Гълъб Донев за секретар по социални политики и здравеопазване

http://www.cross.bg/tryda-ministerstvoto-sotzialnata-1542434.html

/КРОСС/ Държавният глава Румен Радев подписа указ, с който назначи Гълъб Донев за секретар по социални политики и здравеопазване в своя екип. Гълъб Донев е роден през 1967 г. в София. Завършва 35-та Руска езикова гимназия в София. Придобива магистърска степен по финанси в УНСС и по право в Русенския университет „Ангел Кънчев". Специализира Бизнес и мениджмънт в УНСС. От 2005 до 2006 г. е и. д. главен секретар на Министерството на труда и социалната политика. От 2007 до 2009 г. е член на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт. През 2008 г. става председател на Надзорния съвет на Националния институт за помирение и арбитраж. От 2001 до 2007 г. Гълъб Донев е директор на дирекция "Условия на труд и управление при кризи" в Министерството на труда и социалната политика. От 2007 до 2009 г. е изпълнителен директор на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда", а през 2009 г. става зам.-председател на Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси". От 2014 до 2016 г. е заместник-министър на Министерството на труда и социалната политика. Сред длъжностите, които заема след това са зам.-директор на дирекция „Административно и информационно обслужване" на и зам.-директор на дирекция „Вътрешен одит" на Министерството на отбраната. От 27 януари до 4 май 2017 г. е министър на труда и социалната политика в служебното правителство с министър-председател Огнян Герджиков

Австралия налага нов данък на големите си банки

http://www.investor.bg/drugi/338/a/avstraliia-nalaga-nov-danyk-na-golemite-si-banki-239037/

Четирите най-големи банки в страната ще платят на правителството около 6 млрд. австралийски долара през следващите четири години

Екстремните модели на Audi Sport официално у нас

https://vesti.bg/tehnologii/avtomobili/ekstremnite-modeli-na-audi-sport-oficialno-u-nas-6068915

По повод лансирането на Audi Sport в България пристигна 5-кратният победител в „24 часа на Льо Ман” Емануеле Пиро.

Взрив във варненски апартамент, има ранен

http://www.moreto.net/novini.php?n=350831

Взрив е избухнал около 10.15 часа тази сутрин в апартамент на 2 етаж в блок 16 във "Владиславово", съобщиха от полицията. В болница е откаран 47-годишният собственик на жилището, а предполагаемата причина за инцидента е неизправна газова бутилка, загазоване в помещението и при включване на аспирацията е последвал взрив, допълниха от МВР.

Президентът назначи бивш социален министър за свой секретар

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/05/09/2968093_prezidentut_naznachi_bivsh_socialen_ministur_za_svoi/?ref=rss


Държавният глава Румен Радев подписа указ, с който назначи служебния социален министър в кабинета "Герджиков" Гълъб Донев за секретар по социални политики и здравеопазване в своя екип, съобщиха от "Дондуков" 2.

Гълъб Донев е роден през 1967 г. в София. Завършва 35-а Руска езикова гимназия в София. Придобива магистърска степен по финанси в УНСС и по право в Русенския университет "Ангел Кънчев". Специализира бизнес и мениджмънт в УНСС.

Държавните горски предприятия влошават състоянието си

http://www.mediapool.bg/darzhavnite-gorski-predpriyatiya-vloshavat-sastoyanieto-si-news263619.html

Четири от шестте държавни горски предприятия влошават значително финансовото си състояние през първото тримесечие на 2017 г. спрямо година по-рано, само едно от тях отчита по-добър счетоводен резултат, но за сметка на ръст на задълженията, а за едно липсват данни. Като цяло държавните фирми, собственост на Министерството на земеделието и храните, остават в недобро финансово здраве. Макар да отчитат леко подобрение, фирмата "Врана", конезавода "Кабиюк", разтърсваното постоянно от скандали и разследвания "Напоителни системи" и "Земинвест" остават в червената зона. Отговорното за събирането на таксите от риболовните пристанища и за ползване на акваторията "Рибни ресурси" увеличава загубата си, но изчиства значителна част от дълговете си. Това сочат финансовите отчети на компаниите от системата на държавното земеделие за първото тримесечие на 2017 г., публикувани от финансовото ведомство. Едно от най-големите държавни горски предприятия – Югозападното, излиза на загуба от 1.630 млн. лв. в края на март 2017 г., докато година по-рано е било на печалба от 1.586 млн. лв. Дружеството отчита рязъс спад на приходите от 114.508 млн. лв. преди година на едва 25.213 млн. лв. за първите три месеца на настоящата година. Северноцентралното държавно предприятия е намалило текущата си печалба от 1.434 млн. лв. преди година на 123 хил. лв. към кра яна март 2017 г. И при него има намаление на постъпленията от оперативна дейност от 33.150 млн. лв. през първото тримесечие на миналата година до 6.178 млн. лв. сега. Североизточното горско предприятие също е свило положителния си резултат от 797 хил. лв. преди година на 155 хил. лв., но също така е намалило задълженията си от 70 млн. лв. на 7.6 млн. лв. При Северозападното държавно предприятие също се забелязва влошаване на състоянието. То отчита по-ниска печалба за тримесечието в сравнение с миналата година – 105 хил. лв. сега при 398 хил. лв. преди. Освен това то е увеличило задълженията си от 5.5 млн. лв. на 6.617 млн. лв., а приходите му са спаднали от 31.1 млн. лв. през първите три месеца на 2016 г. до 5.889 млн. лв. сега. Само при Югоизточното държавно предприятие има счетоводно подобряване на положението. То завършва отчитания период с печалба от 932 хил. лв., докато година по-рано тя е била 174 хил. лв. Но явно това е за сметка на увеличените с 2.3 млн. лв. задължения на дружеството, които в края на март 2017 г. достигат 13.3 млн. лв. Дружеството има и съществен спад в приходите от 85 млн. лв. преди година на 20 млн. лв. в края на март 2017 г. За второто най-голямо горско предприятие – Южноцентралното, не са публикувани данни на сайта на Министерството на финансите. Какви са причините за влошените финансови показания на горските предприятия не е посочено в таблично представените данни. През тримесечието загубата си увеличава и предприятието, ангажирано да събира акваториалните такси и таксите от риболовните пристанища – "Рибни ресурси". То завършва периода на минус 42 хил. лв., докато за същия период на предходната година е била с 29 хил. лв. на червено. Това дружество също отчита спад ан приходите си от 33 хил. лв. за първите три месеца на миналата година на 15 хил. лв. сега. То обаче е стопило задълженията си от 916 хил. лв. на 178 хил. лв., като това е станало с приходи от продажба на два имота във Варна. С парите от сделката са платени забавени местни данъци и такси. "Напоителни системи" намалява загубата си от 3.316 млн. лв. преди година на 3.264 млн. лв. сега, но от друга страна увеличава задълженията си към доставчици от 9.156 млн. лв. на 11.298 млн. лв., като сумата включва забавени заплати на служители, неплатени осигуровки за 3.927 млн. лв. и данъци – за 4.559 млн. лв. Данните сочат, че предприятието, отговарящо за хидромелиоративните системи в държавата, за една година е увеличило с по около милион лева борчовете си към приходната агенция – за осигуровки и данъци. Така общите дългове на "Напоителни системи" възлизат на 34.313 млн. лв. в края на март 2017 г. Държавният развъдник на коне "Кабиюк" отчита намаляване на загубата си от 588 хил. лв. преди година на 204 хил. лв., както и увеличение на приходите от 458 хил. лв. на 645 хил. лв. Дружеството свива общите си пасиви от 9.481 млн. лв. на 9.247 млн. лв. и при него финансовото стабилизиране е реално. Фермата "Врана", която се занимава с разплод на елитни животни, производство на екологична животинска и растителна продукция, на посеви и други търговски дейности, също намалява загубата си на 76 хил. лв., но приходите й спадат от 69 хил. лв. за първото тримесечие на миналата година до 51 хил. лв. сега, като това се дължи на понесени щети от измрели животни, става ясно от отчета на държавното предприятие. Сходна е ситуацията в държавната фирма за земеразделяне, комасация и инвеститорски контрол в строителството и проектирането "Земинвест". Та завършва отчитания период с текуща загуба от 206 хил. лв. спрямо 858 хил. лв. на минус година по-рано. Тя обаче има не покрити загуби за 2.452 млн. лв. и увеличава задълженията си, макар и минимално – до 133 хил. лв. Предоставените данни сочат, че като цяло дружествата под шапката на земеделското министерство влошават финансовото си състояние и са необходими спешни мерки за стабилизирането им.

Доверието на потребителите намалява

http://www.cross.bg/mesetza-dvanadeset-potrebitelite-1542412.html

/КРОСС/ През април 2017 г. общият показател на доверие на потребителите намалява с 1.6 пункта спрямо равнището си отпреди три месеца, което се дължи изцяло на пониженото доверие сред градското население, сочи проучване на Националния статистически институт. Мненията на потребителите за развитието на общата икономическа ситуация в страната през последните дванадесет месеца, както и очакванията им за следващите дванадесет месеца, са леко влошени в сравнение с предходното наблюдение. По-негативни спрямо януари са и прогнозите им за безработицата в страната през следващите дванадесет месеца. Оценките за изменението на потребителските цени през последните дванадесет месеца също са по-неблагоприятни в сравнение с мненията, изразени три месеца по-рано, като и инфлационните очаквания за следващите дванадесет месеца се засилват. По отношение на финансовото състояние на домакинствата и оценките, и очакванията на потребителите, живеещи в градовете, са по-негативни, докато мненията на населението в селата бележат известно подобрение. Същевременно последната анкета отчита малко по-благоприятна обща оценка на настоящата ситуация да се правят разходи за покупка на предмети за дълготрайна употреба , като и в намеренията на потребителите да извършват такива разходи през следващите дванадесет месеца се запазва същата тенденция.

Направиха асфалт с пластмаса

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6212954

Направиха асфалт с пластмасаШотландецът Тоби Макартни създаде асфалт с рециклирана пластмаса и в момента го тества на път до собствената си къща и на още няколко улици в Кумбрия, пише greenme. Макартни разработва технологията си чрез фирмата си MacRebur в родната Шотландия. Според него изобретението му скоро ще има широка употреба, защото генерира огромни ползи.

Парламентарната група на партията внася закона за мажоритарния избор

http://econ.bg/Новини/Парламентарната-група-на-партията-внася-закона-за-мажоритарния-избор_l.a_i.742311_at.1.html

Парламентарната група на ГЕРБ ще внесе законопроекта за изменение на Изборния кодекс, който предвижда мажоритарен избор във вида, в който той беше...

Трима загинаха след лавина във Френските Алпи

http://offnews.bg/news/n_1/n_655093.html

Двама скиори и техният гид загинаха след лавина във Френските Алпи, съобщиха местни медии, цитирани от БГНЕС.  Инцидентът е станал в Албарон, край границата с Италия, обясни кметът на намиращото се наблизо селище Боневал-сур-арк Габриел Бланк.  Първоначално беше съобщено, че е започнала издирвателна операция и има вероятност и други да са пострадали.  Бланк обаче посочи, че от надеждни източници са научили, че загиналите са били сами.  За момента не е известно какво е причинило лавината.

Макрон тепърва трябва да спечели французите, гласували за него само за да спрат Льо Пен

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/05/09/2967927_makron_tepurva_triabva_da_specheli_francuzite/?ref=rss


Еманюел Макрон спечели изборите в неделя с удобна преднина, но ентусиазмът на привържениците му е приглушен. Този неопитен политик ще се изправи пред дълбоко вкоренените проблеми на Франция в икономиката, социалната система и сигурността, коментира агенция "Ройтерс".

39-годишният центрист обеща да преодолее традиционното ляво-дясно разделение. За да постигне това, той ще трябва да си осигури парламентарно мнозинство на изборите през юни. Партията му бе създадена...

Фирма дължи 45 000 лева наеми на общинските „Пазари" във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=350830

Огромни задължения от неизплатени наеми, трупани с години, има да събира общинското дружество „Пазари" във Варна. Това стана ясно на днешното заседание на Комисията по собственост и стопанство към градския парламент, предаде репортер на Moreto.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване