Thalloderma Shop
05/15/17 14:12
(http://www.clubz.bg/)

Как да се спре намесата на Русия в изборите в западните държави

Специалисти по сигурността от 27 страни се събират днес в чешката столица, за да начертаят план за противодействие на вероятна намеса на Москва в избори в Европа и САЩ.

Чешкото Министерство на вътрешните работи е домакин на 5-дневната среща, организирана от "Стратком" - стратегически комуникационен център на НАТО.

Представител на Тръста за европейски ценности, един от домакините на конференцията, коментира:

"Западните страни вече приемат това сериозно, защото виждат, че засяга и тях, не само Украйна и Балтийските републики. От външнополиически проблем, това се превръща във въпрос на националната им сигурност."

Чехия е първата страна членка на ЕС, която създаде Център за хибридни заплахи. Той трябва да ограничи влиянието на фалшифи новини върху изборите. 

Москва е опитала да повлияе на вота за Брекзит миналата година, твърди доклад на Тръста за европейски ценности, който ще бъде представен на срещата. Има сериозни съмнения, че Москва се е опитала да влияе на президентските избори в САЩ и Франция. 

Конференцията се провежда дни след като американският президент Доналд Тръмп уволни началника на ФБР Джеймс Коми. Бюрото наблюдава разследване на предполагаеми връзки между Русия и кандидатпрезидентската кампания на Тръмп.

Избори предстоят в няколко европейски държави и трябва да бъде предотвратена външна намеса в тях, смятат организаторите на конференцията. Във Великобритания предсрочните парламентарни избори ще се проведат на 8 юни. Парламентарните избори в Германия са на 24 септември. В Чехия изборите за народни представители ще се проведат през октомври, а за президент - няколко месеца по-късно.

Преди дни британският външен министър Борис Джонсън съвсем открито заяви, че е напълно възможна намеса на Русия в изборите в Обединеното кралство.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване