Thalloderma Shop
05/19/17 06:08
(http://www.klassa.bg/)

Транстихоокеанското партньорство ще бъде реализирано без американците

 През следващата седмица ще се проведе среща на търговските министри от 11-те страни, участващи в Транстихоокеанското партньорство (ТТП), като те ще обсъдят бъдещето на споразумението, пише руският вестник „Независимая газета“. По-рано министър-председателят на Нова Зеландия Бил Инглиш и неговият японски колега Шиндзо Абе потвърдиха, че искат да продължат реализирането на договора без участието на САЩ. Същевременно в Токио изразяват надежда, че Вашингтон ще размисли и ще се върне към ТТП. Експертните не изключат възможността за такова развитие на събитията. 
След разговора си с Абе новозеландският министър-председател отбеляза, че е останал доволен от срещата и че тяхната дискусия „се е оказала по-благоприятна от очакваното“. Преди това японският премиер подчерта, че иска да осъществи ТТП според графика, съгласуван още докато САЩ участваха в договора. С други думи, планира се търговското споразумение да бъде изпълнено през първата половина на следващата година. 
Инглиш подчерта, че Нова Зеландия и Япония искат да станат новото ядро на ТТП, което да бъде движещата сила при изпълняването на споразумението и стимулирането на другите участници. 
ТТП беше подписано през 2016 г. в новозеландския град Окланд, като тогава в него се включиха 12 страни: САЩ, Австралия, Канада, Мексико, Нова Зеландия, Малайзия, Перу, Бруней, Виетнам, Сингапур, Чили и Япония. След това обаче американският президент Доналд Тръмп взе решение САЩ да се оттеглят от споразумението. 

Превод и редакция: Мария Динкова

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване