Thalloderma Shop
05/19/17 04:35
(http://www.clubz.bg/)

Японската принцеса, която избра любовта

Мако, най-голямата внучка на японския император Акихито, ще се откаже от статута си на принцеса, за да се омъжи за обикновен гражданин. 25-годишната дама предстои да се сгоди за юриста Кей Комуро, също на 25, с когото са учили заедно в университета.

Имперският закон в Япония изисква една принцеса да напусне монархическото семейство, ако сключи брак с човек без аристократичен произход. Решението на Мако навярно отново ще нагнети дебата за монархията в Страната на изгряващото слънце. Преди около година се появиха слухове, че император Акихито планира да абдикира – но за да се случи това, законът трябва да бъде променен.

Принцеса Мако и Кей Комуро се запознават през 2012 г. в ресторант. По това време и двамата учат в Международния християнски университет в Токио.

Годежът между двамата ще стане официален чак след церемониалната размяна на подаръци, предават местни медии, цитирани от Би Би Си. Според Японската държавна телевизия сватбата е планирана за следващата година.

Попитан за годежните планове, Кей Комуро е заявил:

„Сега не е моментът аз да коментирам, но бих искал да се изкажа в подходящо време“.

През 2005 г. за първи път член на кралското семейство го напусна и стана редови гражданин –Саяко, лелята на принцеса Мако. Нейната сватба за градоустройствен експерт от Токио доведе до това, че Саяко трябваше да се премести в едностаен апартамент, да се научи да шофира, да пазарува в супермаркет и да купува мебели. Тя е единствената дъщеря на император Акихито.

Миналата година Акихито загатна, че би могъл да абдикира и да предаде властта на сина си, кронпринц Нарухито. Никой японски император не е абдикирал от два века насам, а законът в момента не го позволява. В Япония обаче тече дебат за законова промяна в това отношение.

Император Акихито наследява трона преди 28 години и оттогава в Япония е наричан само „Негово Величество императорът”. Покойният му баща Хирохито (посмъртно наричан само „императорът от периода Шова”) довежда Япония до катастрофа през Втората световна война. До отнемането на повечето монархически прерогативи в 1945 г. е смятан за живо божество. Днес позицията на императора е изцяло символична, лишена от пряка политическа власт, макар че монархът е глава на шинтоистката религия.

Император Акихито е донякъде реформатор. Той е първият японски монарх, оженил се за обикновена гражданка и първият, посетил Китай, публично признавайки, че тази страна е преживяла „огромни страдания” по вина на съседите си през Втората световна война.

Но в последните години императорът е с влошено здраве. През 2003-а е диагностициран рак на простатата. В 2008-а той прекарва болест, предизвикана от стрес, и получава сърдечен байпас през 2012 г. Още през 2009 г. придворната агенция обявява, че императорът ще ограничи официалните си задължения. Кронпринцът Нарухито е приел по-голямата част от ангажиментите на баща си, често участвайки в значими събития вместо него.

"Площад Славейков"

Публикувана на 05/19/17 04:35 http://clubz.bg/54086-qponskata_princesa_koqto_izbra_lyubovta

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване