Thalloderma Shop
05/20/17 11:20
(http://www.clubz.bg/)

Мрежовата неутралност в САЩ на път да изчезне

Федералната агенция в САЩ започна процеса по премахване на мрежовата неутралност, която не позволява на големите компании да монополизират Интернет.

Мрежовата неутралност звучи много сложно, но всъщност е много прост принцип - а именно, интернет доставчиците са длъжни да доставят на всички уеб сайтове еднакъв достъп и еднаква скорост до мрежата. Ако този принцип бъде премахнат, това е все едно да позволим на производителите на коли да сложат ограничение на скоростта на магистралата 150 км/ч за БМВ, "Ауди" и "Мерцедес" и 110 км/ч за всички други марки. Така конкуренцията ще бъде убита и монополите ще завладеят терена.

В интернет примерът би могъл да звучи така - YouTube клипчетата да зареждат моментално, а видеото от стрийминг компанията Netflix да се бави с минути. В САЩ големите интернет доставчици притежават и много онлайн услуги и могат да помогнат на едни, за сметка на други. Гигантите в индустрията ще притиснат останалите, докато имат капитала да ги изкупят.

Тримата членове на Федералната комисия по комуникации зад океана решиха вчера да започнат процес по премахване на мерките за мрежова неутралност, усилени сериозно по време на мандата на Обама. Това обаче ще продължи месеци преди финалното решение. То пък може да бъде обжалвано в съда.

Добрата новина е, че ЕС и България имат стабилни правила за мрежова неутралност, подсилени през 2015 г. Лошата е, че монополи в САЩ ще повлият цялата Световна мрежа.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване