05/25/17 06:36
(http://www.klassa.bg/)

Борисов: Опасността за България не е отминала

 "Да плашим хората не е най-доброто, но нито рисковете са минали за България, нито опасността е малка. Терористите удрят навсякъде, където могат да бъдат забелязани и внимателно слушат и реагират на всички изказвания. Помолих колегите си дипломати да бъдат по-умерени в изказванията си". Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на връчването на наградите на телевизия "Европа". Статуетката за проевропейска политика беше връчена именно

на премиера от председателя на Европейския съвет и бивш премиер на Белгия Херман ван Ромпой, който заяви, че за него е чест да връчи наградата на момчето, което винаги се завръща и преодолява всички спадове. По думите му българското председателство ще спечели от това, че Борисов е премиер, защото той внася стабилност.

Рампой похвали икономическите постижения на България и подчерта, че Европа се радва, че страната ни е част от Съюза.

Във връзка с атентата след концерт в Манчестър, Борисов припомни, че ден след изказването на американския президент Доналд Тръмп,"най-силният човек в света", който обяви "война на тероризма", имаше атентат.

"Затова много пестеливи трябва да бъдем с думите си, много активни в дипломацията си", посъветва той.
"Световната дипломация отдавна трябваше да е успяла да спре военните действия в Сирия, Ирак и Афганистан. Там също гинат деца и стотици хиляди хора", каза още той. По думите му жертвите и атентатите там се неглижират от медиите и от общността.

"Притеснен съм, защото колкото и да са силни службите, така действат терористите, че на практика няма как да се предпазиш. До 100 атентата са предотвратили, но накрая се случва и то в страни, в които има силна защита. Народът трябва са бъде бдителен", посочи премиерът и допълни, че всеки друг крадец може да бъде неутрализиран, защото престъпва закона, за да живее по-добре, а терористите отиват, за да умрат.

"Като се връщам на темата за тероризма,трябва да отчетем,че провалът на външните политики на ЕС е факт. Не може във Франция, Великобритания нееднократно да им се случват такива терористични актове. Никой не може да каже,че са слабо финансирани в сферата на сигурността . Значи нещо куца във външната ни политика", каза . 
Запитан постижимо ли е 2% от БВП да се отделят за отбрана и въоръжение, Борисов каза, че за да се дадат за отбрана, трябва да се вземат от другаде.

"Колкото и да се мисли за армията, имаме и други приоритети - пенсионери, учители, заплати окомплектовка на военните. Също и за полицията. До 2021 г. има време и трябва да действаме внимателно и пестеливо. Убеден съм, че ще съберем повече тази година", посочи той.
Премиерът се изказа и по темата за руския реактор, който бе предвиден за АЕЦ край Белене.

"Имаме стока, останала от предишни правителства, на площадката в Белене за 3 млрд. лв. Българите сме я платили през годините. Никой експерт не излиза да каже какво трябва да се направи", оплака се той, но предложи и решение, което е взел.

"Ще обсъждаме с експерти да направим проекта частен, за да дойдат инвеститори, без държавна гаранция, без задължително изкупуване на тока, да ги построят и да се изнасят в чужбина, тъй като на нас не е необходим", обяви той, но уточни, че още няма договорка с купувачи.
След като получи наградата си, Борисов обяви, че бърза, защото има уговорка за телефонен разговор с френския президент Еманюел Макрон в 19 часа.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване