05/25/17 09:54
(http://www.clubz.bg/)

Станишев: В стенограмата за КТБ ще се види, че БСП спаси банковата система

Сергей Станишев БСП лидер Cropped

"Подкрепям позицията на президента Румен Радев за разсекретяване на стенограмата от заседанието на КСНС на 29 юни 2014 г. (за КТБ - б.р.) Самият аз съм заявявал такова искане нееднократно и публично, защото темата е чувствителна за обществото. Засегнати са интересите не просто на вложителите на една банка, но и цялата икономическа и фискална стабилност на държавата."

С тези думи президентът на ПЕС и бивш лидер на левицата Сергей Станишев отново заяви позицията си, че стенограмата от въпросната сбирка при държавния грава Росен Плевнелиев трябва да бъде обществено достъпна.

Станишев е дал съгласието си за публичност на документа и в писмо до Радев, след като той самият заяви, че стенограмата трябва да бъде огласена. 

Лидерът на ПЕС дори разказва в писмото си част от това, което според него се съдържа в стенограмата:

"Публичността на тази стенограма ще направи ясна позицията на БСП в онзи момент, която единственa отстояваше националния интерес.  Ние отидохме на заседанието с ясна цел - държавата да застане като гарант на банковата система, като се обявим срещу една авнатюра с явни политически задачи. Заседанието бе не толкова за КТБ, колкото за рисковете пред цялата банкова система и икономиката. 

ГЕРБ и ДПС - искаха да се въведе банкова ваканция, дори бе планирано извънредно заседание на Народното събрание, за да бъде гласувана. КСНС беше финален етап от десетдневни совалки и невероятен натиск за обявяването на "ваканцията". С такова решение щяха да бъдат изложени на огромен риск икономическата и фискалната стабилност на държавата; да се застрашат правата на милиони български граждани, а политически предизвиканата паника да срути банковата система у нас.

По думите му представителите на БСП категорично се противопостави на тези предложения и се е превърнала в щит, който е спасил банковата система в страната - макар и това да е било с компромиси, които в крайна сметка са били за сметка на БСП. 

" Но благодарение на този щит България не рискува стабилността си и имиджа си на държава-член на ЕС с работеща банкова система. В противен случай, последиците за всеки българин и за държавата като цяло щяха да бъдат катастрофални." , завършва Станишев.

Румен Радев очаква отговорите на всички участници в заседанието за КТБ дали стегограмата да бъде огласена до 26 май.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване