05/26/17 09:08
(http://www.clubz.bg/)

Магистрала "Струма" ще бъде завършена до края на 2023 г.

ИКОНОМИКА магистрала струма бгнес

Цялостното изграждане на магистрала "Струма" трябва да приключи до декември 2023 г. Това заяви по време на парламентарния контрол регионалният министър Николай Нанков. 

Третият лот на аутобана е разделен на 3 подучастъка – от Благоевград до Крупник, от Крупник до Кресна и от Кресна до Сандански

В момента инженерите в Агенция „Пътна инфраструктура“ преработват обществената поръчка за първата отсечка, където попада и тунел „Железница“. Стойността й е 250 млн. лв., но бе спряна в началото на април, тъй като от АПИ мистериозно беше изчезнала папка с офертата на „Главболгарстрой“ и имаше риск търгът да бъде компрометиран.

По случая беше обвинен външен оценител Стефан Гайтанджиев, който влезе на мястото на Спас Попниколов, след като той стана служебен министър. ДАНС и прокуратурата се самосезираха и в момента тече разследване.

"За да се навакса 8-месечното забавяне по този лот, от Пътната агенция ще пуснат 3 обособени позиции и трима различни изпълнители ще строят едновременно в различните участъци.
Това ще позволи срокът за завършване да бъде съкратен с 400 дни до 1000 дни, или близо 3 години"
, коментира министър Нанков.

За лот 3.2 от Крупник до Кресна все още не е обявена тръжна процедура, тъй като него няма одобрение за финансиране по програмата "Съвместна помощ за подкрепа на проекти в европейските региони" (JASPERS). При това положение при най-оптимистичния сценарий избор на изпълнител може да е в средата на следващата година. 

Общата дължина на магистрала "Струма" е 150 км, като до момента са изградени малко над 86 км.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване