Пушков: Политиката на Обама тихо умря

http://pogled.info/svetoven/pushkov-politikata-na-obama-tiho-umrya.86232

/Поглед.инфо/ Руският сенатор от Държавната дума Алексей Пушков смята поканата на президента на РФ Владимир Путин в Париж от лидера на Франция Еманюел Макрон за окончателен край на опитите за изолация на страната от Европейския съюз, съобщи Life.ru в неделя (28 май).

Русия изрази готовност за конструктивен диалог със САЩ

http://pogled.info/svetoven/rusiya-izrazi-gotovnost-za-konstruktiven-dialog-sas-sasht.86233

/Поглед.инфо/ Един от приоритетите на Москва е конструктивният диалог с Вашингтон, от него зависят решаването на проблемите в Сирия и борбата с международния тероризъм. Нужно е да се направи избор – дали да се задълбочи напрежението или да започне подем спрямо най-ниската точка в отношенията, заяви помощникът на руския президент Игор Левитин, цитиран от РИА "Новости" в неделя (28 май).

Ще върне ли Volkswagen руския "Москвич" на мода?

http://pogled.info/svetoven/russia/shte-varne-li-Volkswagen-ruskiya-moskvich-na-moda.86234

/Поглед.инфо/ Популярният в Източна Европа руски автомобил може да се появи отново на пазара благодарение на немската компания Volkswagen, която взе правата над марката "Москвич" за период от пет години, съобщи Car.ru в събота (27 май).

Мъж застреля осем души в Мисисипи

http://frognews.bg/news_135433/Maj-zastrelia-osem-dushi-v-Misisipi/

Мъж откри стрелба в Мисисипи и уби осем души. Сред тях е и заместник – шерифът на окръг Линкълн. Нападателят е задържан. Говорителят на Бюрото за разследване Уорън Стрейн заяви, че стрелбата е била в три отделни къщи в събота вечер.

Григор Димитров: В големите турнири се показва характер

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/05/28/2979037_grigor_dimitrov_v_golemite_turniri_se_pokazva_harakter/?ref=rss


Григор Димитров каза след победата си на старта в "Ролан Гарос", че е имало силното желание да спечели. Той се справи с представителя на домакините Стефан Робер с 6:2, 6:3, 6:4 и записа първа победа от 30 май 2013 г.

"Трябваха ми няколко гейма, за да свикна. Условията бяха добри и това ми помогна да покажа хубав тенис. Много исках да спечеля днес. От дълго време не бях побеждавал тук. Исках да бъда конкурентен, да играя силно", каза Димитров.

Димитров: На големите турнири се показва характер

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/05/28/2979037_dimitrov_na_golemite_turniri_se_pokazva_harakter/?ref=rss


Григор Димитров каза след победата си на старта в "Ролан Гарос", че е имало силното желание да спечели. Той се справи с представителя на домакините Стефан Робер с 6:2, 6:3, 6:4 и записа първа победа от 30 май 2013 г.

"Трябваха ми няколко гейма, за да свикна. Условията бяха добри и това ми помогна да покажа хубав тенис. Много исках да спечеля днес. От дълго време не бях побеждавал тук. Исках да бъда конкурентен, да играя силно", каза Димитров.

Без ток утре във Варна и областта ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=352220

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, утре - 2 9май ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко района на Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: - от 08:00 ч.

11% ръст на туристите, а персоналът ни от Индия

http://www.moreto.net/novini.php?n=352223

Над 11 600 000 чуждестранни туристи се очаква да посетят България през тази година като прогнозата е за значителен ръст от 11 на сто спрямо 2016-а, съобщи Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма, цитиран от БТА.

Украински националисти пребиха представител на българската общност

http://offnews.bg/news/n_1/n_656692.html

Украински националисти са пребили и изхвърлили в кофа за боклук представител на българската общност в Украйна. Пострадалият е общинският съветник в Белгород Василий Кащи. Причина за побоя е фактът, че е гласувал срещу отдаването на парцел за строителство на православна църква, съобщи Дарик, като се позовава на президента на Асоциацията на българите в Украйна Антон Киссе. нападателите са активисти на партия Народен фронт.  В резултат на това група активисти от една от местните управляващи партии - Народен фронт е нападнала Кащи, информира Дарик Антон Киссе, президент на Асоциацията на българите в Украйна. Киссе е информирал службите за сигурност и губернатора на Одеска област. Нападението над Василий Кащи е станало след заседание на съветниците, на излизане от което той бил залят със зелена боя след побоя.  Реакции от българското посолство или от консулството ни в Одеса засега няма.

Полицията задържа 25-годишен мъж във връзка с атентата в Манчестър

https://www.24chasa.bg/novini/article/6247073

Полицията задържа 25-годишен мъж във връзка с атентата в МанчестърБританската полиция съобщи, че в неделя е задържала 25-годишен мъж във връзка с терористичния акт в Манчестър, при който загинаха 22 души, предава AFP, цитиран от "Фокус".  В друга част на града се провежда обиск на жилище. Униформените са арестували заподозрения в район „Олд Трафорд“ в източната част на града,

Григор Димитров с първа победа на „Ролан Гарос“ от четири години

http://frognews.bg/news_135432/Grigor-Dimitrov-s-parva-pobeda-na-Rolan-Garos-ot-chetiri-godini/

Григор Димитров започна участието си на Ролан Гарос по най-добрия възможен начин - категорична трисетова победа с 6:2, 6:3, 6:4 над Стефан Робер за по-малко от 2 часа игра.

Почина писателят и журналист Йордан Василев

http://www.dnevnik.bg/v_pamet/2017/05/28/2979033_pochina_pisateliat_i_jurnalist_iordan_vasilev/?ref=rss


Почина писателят и журналист Йордан Василев, съобщи БТА, позовавайки се на негови близки.

Василев е известен литературовед, журналист и политик, основател и първи главен редактор на вестник "Демокрация". Беше депутат във Великото Народно събрание и в 36-ото Обикновено Народно събрание.

Роден е на 26 септември 1935 г. Семейството му е изселено от София през март 1948 г. - първо в Радомир, после в Троян, се посочва в статията за него в...

Джизъса профука дузпа, тимът му в Русия изпадна

http://offnews.bg/news/n_1/n_656691.html

Бившият футболен национал Благой Георгиев, популярен с прозвищата Джизъса и Колизеума, направи фатален пропуск от бялата точка и неговият Оренбург изпадна от Премиер лигата на Русия. Това се случи в реванша от плейофите срещу СКА-Харабовск. Българинът не успя да реализира в редовното време и мачът завърши 0:0, при какъвто резултат беше приключил и първият сблъсък в Харабовск преди три дни. В продълженията също не паднаха попадения и се стигна до дузпи. При тях гостите от СКА вкараха всичките си пет изстрела, докато тези на Оренбург направиха един пропуск, като не се стигне до ново изпълнение на Джизъса. С този мач изтече и договорът на 35-годишния Благой. Наскоро той заяви, че иска да преподпише, но не е ясно дали ще е склонен да рита и в долната дивизия. Българинът има добра репутация в Русия и вероятно ще получи интересни предложения.

Преизбраха Заев за лидер на социалдемократите в Македония

http://www.cross.bg/partiyata-makedoniya-zaev-1544300.html

/КРОСС/ Зоран Заев е преизбран за лидер на Социалдемократическия съюз на Македония на 22-ия конгрес на партията в Скопие, съобщава МИА. Радмила Шекеринска запази ролята си на вицепрезидент на партията. Партийните делегати на конгреса също избраха членове на централното бюро и на контролния орган на партията. През идната седмица ще бъдат избрани и четирима заместник-председатели. "Пред нас има дълъг път. Това, което искам от вас, е да продължите да вярвате и да работите здраво. Нека създадем общество на равните възможности и шансове. Това е пътят към членство в ЕС и НАТО. Македония има много с какво да се гордее, гражданите успяха да свалят режима законно и сега ние сме с една крачка по-близо до съставяне на правителство. Свършихме много и ще свършим много, подготвен съм за този процес", каза Заев след избирането му за лидер на партията. Бившият президент Бранко Цървенковски, гости от Европейския парламент и социалдемократи от Европа присъстваха на конгреса. Припомняме, на 17 май президентът на Македония Георги Иванов обяви, че връчва мандат на Заев за съставяне на правителство.  

Коментар на седмицата №1: В отговор на Путин: Що за език е руският?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6246973

Коментар на седмицата №1: В отговор на Путин: Що за език е руският?Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на седмицата. Този е номер 1 с 110 704 прочитания.  Този текст бе публикуван в "24 часа" точно преди 2 години - на 23.05.2015 г. Сега много хора го споделят във фейсбук в отговор на вчерашното твърдение на Путин, че писмеността отишла в Русия от македонската земя.

Части от столицата временно ще са без вода на 29 май

https://www.24chasa.bg/novini/article/6247068

Части от столицата временно ще са без вода 
на 29 майЧасти от столицата временно ще са без вода на 29 май, понеделник, съобщават от "Софийска вода". При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа дружеството ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноски. Заради прекъсване на сградно водопроводно отклонение на бул. "Симеоновско шосе", кв.

Затварят един от тунелите „Витиня“ за ремонт от утре

http://frognews.bg/news_135431/Zatvariat-edin-ot-tunelite-Vitinia-za-remont-ot-utre/

От 11 ч. на 29 май (понеделник) до 14 ч. на 2 юни (петък) спира двупосочното движение в тръбата за София на тунел ”Витиня” на АМ ”Хемус”, съобщиха от АПИ.

Hurriyet: Реджеп Тайип Ердоган заяви, че няма да позволи повторни опити за преврат

http://www.moreto.net/novini.php?n=352219

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че страната няма да позволи втори опит за преврат, подобен на този от 15 юли 2016 г., предаде Hurriyet. „Бедствието от 15 юли, което ние претърпяхме по време, когато смятахме, че епохата на превратите в Турция е приключила, остави дълбоки следи в сърцето и спомените на нацията ни“, заяви Ердоган.

Стрелба в Мисисипи, осем души са загинали

http://offnews.bg/news/n_1/n_656690.html

Осем души са загинали при стрелби в американския щат Мисисипи, сред жертвите е и местен заместник-шериф. Задържан е един заподозрян мъж. Говорител на бюрото за разследване на Мисисипи Уорън Стрейн заяви, че стрелбите са станали в три различни населени места в окръг Линкълн. По случая тече разследване, мотивите на нападателя все още не са ясни.  

Осем души са загинали при стрелби в щата Мисисипи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6247048

Осем души са загинали при стрелби в щата МисисипиОсем души са загинали при серия стрелби в американския щат Мисисипи, сред тях е и местен заместник-шериф, съобщава The New York Times, цитиран от "Фокус". По случая е задържан един заподозрян. Говорителят на Бюрото за разследване на Мисисипи Уорън Стрейн заяви, че стрелбите са станали късно в събота в три различни населени места в окръг Линкълн в

Още два района във Варна останаха без вода

http://www.moreto.net/novini.php?n=352222

Два района са без вода към този момента във Варна, а причините са аварии, съобщиха за Moreto.net от ВиК-дружеството. - местност Перчемлията и местност Добрева чешма от 14 ч. до около 20 ч. - част от Цветен квартал от бл.26 до бл.

Стефан Цанев: Трябва да преименуваме азбуката

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/stefan-canev-triabva-da-preimenuvame-azbukata-6069656

Цанев смята, че изказването на руския лидер Владимир Путин за азбуката е премерено и дипломатично.

Миранда Кер се омъжи за Евън Шпигел (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/miranda-ker-se-omyzhi-za-evyn-shpigel-snimki-2026501

Супермоделът Миранда Кер се омъжи за основателя на Снапчат Евън Шпигел на пищна и изискана церемония в Лос Анджелис, съобщи Контактмюзик.

"Сватбата и тържеството бяха в тесен кръг, но бяха пищни и из

Община Павликени подари на всички читалища новите книги на поета Кънчо Великов  

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/obshtina-pavlikeni-podari-na-vsichki-chitalishta-novite-knigi-na-poeta-kyncho-velikov--2026497

Община Павликени закупии и подари 50 копия от двете нови книги на поета Кънчо Великов на всички читалища на територията на общината. Дарението кметът инж.Емануил Манолов направи в навечерието на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май. Двата тома събират избраните

Григор Димитров с чудесно начало на Ролан Гарос

//dariknews.bg/novini/bylgariia/grigor-dimitrov-s-chudesno-nachalo-na-rolan-garos-2026502

Григор Димитров започна участието си на Ролан Гарос по най-добрия възможен начин - категорична трисетова победа с 6:2, 6:3, 6:4 над Стефан Робер за по-малко от 2 часа игра, съобщи

ЦСКА победи Левски във вечното дерби

//dariknews.bg/novini/bylgariia/cska-pobedi-levski-vyv-vechnoto-derbi-2026503

Отборът на ЦСКА-София победи "Левски" за втори пореден път с 3:0 и си осигури второто място в крайното класиране на Първа лига във футболното ни първенство.
 
„Червените“ поведоха в резултата още преди да изтече и пър

Моторист разсипа 9000 евро на магистрала, вятър отнесе 1500

http://offnews.bg/news/n_1/n_656689.html

9000 евро разсипа моторист на магистрала в Южна Германия. Пътят бил покрит с банкноти, а вятърът отвял поне 1500 евро, съобщи АП, цитирана от Дарик.  Мотоциклетистът изпуснал чанта, от която се разлетели парите. Той спрял и се опитал да събере банкнотите, а свидетели на случващото се повикали полиция.  Униформените спрели движението в района и помогнали на 36-годишния моторист да прибере парите си. Той успял да докаже, че банкнотите са негови, но 1500 еври отлетели в различни посоки. 

Имани: Имам прекрасни спомени от България (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6247019

Имани: Имам прекрасни спомени от България (Видео)Кралицата на френската соул музика – Имани, ще пристигне на 17 юни в Благоевград, за да участва във фестивала „Франкофоли”. Животът й е доказателство, че талантът се изкачва до върха, независимо от препятствията. От дъщеря на африкански емигранти във Франция, тя минава през атлетиката и модния подиум, за да стигне до световната музикална сцена.

Григор Димитров тръгна мощно на "Ролан Гарос"

http://offnews.bg/news/n_1/n_656688.html

Най-добрият ни тенисист Григор Димитров започна участието си на "Ролан Гарос" с убедителна победа над французина Стефан Робер. Българинът спечели срещу 37-годишния представител на домакините с 6:2, 6:3, 6:4 и за първи път от 2013 г. преодоля първия кръг на Откритото първенство на Франция. Следващият му съперник ще е победителят от мача между испанския ветеран Томи Робредо и Даниел Еванс (Великобритания). Първи сет Българинът започна тежко и трябваше да спасява три възможности за пробив още в първия гейм. Той стартира мача  с двойна грешка, а след това се стигна до 15:40. Той се справи със ситуацията, но последва още една възможност за пробив, която неутрализира с отлично излизане на мрежата. Първият сервис на Григор не влизаше и това даваше шансове на французина. Все пак първата ни ракета измъкна гейма, който продължи 9 минути. Българинът постепенно влезе в отличен ритъм, началният удар започна да влиза и той направи серия от осем поредни точки, след които поведе с 4:1. Отличната му игра продължи и след нов пробив той затвори първия сет при 6:2 след 37 минути игра. Втори сет Григор започна втората част с третия пореден гейм на нула при свой сервис. При следващото си сервиране обаче се стигна до две възможности за пробив за Робер, които той пропусна. Превъзходството на Димитров ставаше все по-голямо с всяка изминала минута, а това накара 37-годишния французин да прави по-често грешки. Нещата се развиваха толкова гладко, че българинът се отпусна, допусна пробив и съперникът му запази някакви надежди. При следващото си подаване Григор сложи край на сета, печелейки го с 6:3. Трети сет Първата ни ракета започна с пробив третата част, а Робер все по-трудно взимаше точки. Французинът почти се бе предал, но Григор го върна в мача с няколко грешки и от 4:0, резултатът стана 4:3. Полуфиналистът от Откритото първенство на Австралия обаче запази концентрация и успя да спечели третия сет с 6:4 и след 1 час и 49 минути игра.

Григор Димитров преодоля първия кръг на "Ролан Гарос“

http://www.mediapool.bg/grigor-dimitrov-preodolya-parviya-krag-na-rolan-garos-news264436.html

Григор Димитров сложи край на черната си серия в Откритото първенство на Франция по тенис "Ролан Гарос“ като в първия кръг победи 37-годишния французин Стефан Робер, 113-ти в световната ранглиста. Димитров не бе печелил мач на "Ролан Гарос“ от 2013 година насам, като четири поредни години отпадаше още на старта на турнира. Българинът се наложи с 3:0 (6:2, 6:3, 6:4) за 1 час и 50 минути. Победата му можеше да е и много по-бърза и убедителна, ако не бяха честите моменти на пълна загуба на концентрация и почти постоянните проблеми с първия му сет. Във втория кръг на турнира Димитров ще се изправи срещу победителя от мача между Томи Робредо и Даниел Еванс.

Забраниха детски играчки, предлагани без достатъчно информация

http://www.moreto.net/novini.php?n=352218

Вносителят на детски играчки „Феликс Тойс” ООД е предлагал колекционерска серия от шест извънземни същества „Чудовищата Тютанс” в различни опаковки, без да информира потребителите за вида и броя на включените в конкретния комплект снаряди.

20 души загинаха в Ракка след бомбардировка

http://www.cross.bg/rakka-grad-koalitziya-1544314.html

/КРОСС/ 20 цивилни граждани загинаха в Сирия в района на град Ракка при авиоударите на международната коалиция, предвождана от САЩ, съобщи сирийската информационна агенция SANA, позовавайки се на източник от местното население, предава РИА Новости. Според агенцията, в събота вечерта авиацията удари автомобил, в който са се возили граждани от Ракка. От Международната коалиция начело на Вашингтон все още няма информация. От Коалицията бомбардират в района на Ракка за поддържане на наземните действия на "Сирийските демократични сили" (SDF), в които влизат кюрди и арабски отряди. Дамаск отчита действията на "Сирийските демократични сили" като незаконни. Ежедневно от обсадения град излизат няколко стотин души. По данни на кюрдските източници, в контролираните от SDF райони се намират вече десетки хиляди бежанци от Ракка.  

САЩ обмислят забрана за носене на лаптопи по време на международни полети

https://www.24chasa.bg/novini/article/6246994

САЩ обмислят забрана за носене на лаптопи по време на международни полетиВътрешният министър на САЩ Джон Кели заяви в неделя, че се обмисля забрана за носенето на лаптопи в самолетите, извършващи международни полети от и за страната, предава AFP, цитиран от "Фокус".  Запитан от телевизионния канал „Фокс Нюз“ дали наистина би въвел подобна крайна мярка, Кели отговори „Да, бих“.

Григор Димитров стартира с лесна победа на Ролан Гарос

https://www.actualno.com/tennis/grigor-dimitrov-startira-s-lesna-pobeda-na-rolan-garos-news_613718.html

Най-добрият български тенисист Григор Димитров стартира с експресна победа в първия кръг на втория за годината турнир от Големия шлем Ролан Гарос. Българинът се наложи с 6:2, 6:3, 6:4 срещу представителя на домакините Стефан Робер. Ракета №1 на България имаше леки проблеми във

Григор взе първа победа на "Ролан Гарос" от 4 години

https://www.24chasa.bg/sport/article/6246993

Григор взе първа победа на "Ролан Гарос" от 4 годиниГригор Димитров си спомни какво е да спечелиш мач на "Ролан Гарос". Най-добрият български тенисист прекъсна серията си от 4 поредни загуби в откритото на Франция след 6:2, 6:3, 6:4 с представителя на домакините Стефан Робер, който е 113-и в световната ранглиста.  Димитров нямаше победа в този турнир от "Големият шлем" от 2013 г.

С подкрепата на Цветанов Велико Търново участва в похода по стъпките на Ботев

https://www.24chasa.bg/novini/article/6246988

С подкрепата на Цветанов Велико Търново участва в похода по стъпките на БотевС подкрепата на председателя на Парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов две групи с повече от 70 великотърновски младежи участват в 71-ия Национален поход „По стъпките на Ботевата чета“, който започна в събота от дунавския бряг при Козлодуй. Наред с организираните средношколци, 120-километровия маршрут на безсмъртието до връх Околчица ще

Стефан Цанев: Думите на Путин за славянската писменост са добре премерени

https://www.24chasa.bg/novini/article/6246999

Стефан Цанев: Думите на Путин за славянската писменост са добре премерени„Думите на Владимир Путин за азбуката ни бяха добре премерени, премислени и дипломатични”. Така писателят Стефан Цанев пред NOVA изказването на руския президент, което разбуни духовете у нас навръх 24 май. Тогава държавният глава заяви пред македонския си колега Георге Иванов, че славянската писменост е дошла при тях от „македонската земя”.

Почина писателят и журналист Йордан Василев

http://www.mediapool.bg/pochina-pisatelyat-i-zhurnalist-yordan-vasilev-news264435.html

Почина писателят и журналист Йордан Василев, съобщи БТА, позовавайки се негови близки. Василев е изтъкнат литературовед, журналист и политик, основател и първи главен редактор на вестник "Демокрация". Роден е на 26 септември 1935 г. в Радомир.Завършва българска филология в Софийския университет. От 1966 г. започва работа в отдел „Критика“ на сп. „Септември“. През 1967 г. го уволняват заради ръкопис на статия и остава 2 години без работа.Започва като уредник в сп. „Литературна мисъл“, но и оттам е уволнен. Специалист в Института за литература на БАН. Защитава дисертация за Иван Хаджийски. Хабилитира се през 1990 г. Активен деец на Клуба за подкрепа на гласността и преустройството, както и в СДС. От 1990 г. е главен редактор на новия в. „Демокрация“. На този пост остава до края на август 1990 г. Избран е за председател на Националния клуб за демокрация. През юли 1991 г., заедно с част от клубовете, напуска Федерацията на клубовете за демокрация и остава в СДС-национално движение. Депутат в 7-ото Велико Народно събрание, член на „групата на 39-те“. Отказва да подпише новата конституция. Депутат и председател на комисията за национална сигурност в 36-ото Народно събрание. По неговите думи се отказва от председателското място в комисията, поради факта, че е трябвало да участва в заседания на Консултативния съвет за национална сигурност към президента, в който по право участва и съпругата му Блага Димитрова, която по онова време е вицепрезидент. Автор е на много книги.

ЦСКА би "Левски" с 3:0 по навик

http://clubz.bg/54440-cska_bi_levski_s_30_po_navik

ЦСКА-София за втори пореден път би "Левски" с 3:0 в Първа лига. Така "червените" си гарантираха второто място и директна квота за турнира Лига Европа (стига УЕФА да ги допусне).

"Сините" ще играят допълнителен бараж за последното място във втория по сила евротурнир срещу "Верея".

По навик ЦСКА поведе още "от съблекалнята" - в първата минута Давид Симао изненада младия вратар Николай Кръстев от пряк свободен удар. Симао повтори упражнението в 82-ата.

Между головете му се разписа Густаво Кулма в 67-ата.

"Левски" се отчете с греда на Мехди Бурабия, но не създаде нито една чиста голова ситуация.

След края на срещата се разиграха грозни сцени пред сектор "Б". Футболистите тръгнаха да поздравят феновете, които обаче ги атакуваха и принудиха да съблекат фланелките си.

В същото време на отсрещния сектор победителите празнуваха.

Очаквайте подробности.

Григор Димитров се справи със Стефан Робер на старта на "Ролан Гарос"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/05/28/2979027_grigor_dimitrov_se_spravi_sus_stefan_rober_na_starta/?ref=rss


Григор Димитров победи французина Стефан Робер на старта на "Ролан Гарос". Българинът се наложи с 6:2, 6:3, 6:4. Двубоят се изигра на централния корт "Филип Шатрие" и продължи час и 50 минути. Световният номер 12 постигна първия си успех в този турнир от 2013 г.

Българинът започна уверено и бързо поведе с 4:1, а след това постигна още един пробив, за да затвори първия сет с 6-2.

Във втората част сценарият се повтори и Гришо...

Времето през юни

http://www.cross.bg/gradysa-temperatyri-dori-1544313.html

/КРОСС/ На първи юни пускаме лятото, заяви пред NOVA климатологът доц. Георги Рачев. "Иначе изпратихме един типичен май месец с характерните за него променливи температури и повече дъжд", посочи още той. Затоплянето ще започне в понеделник, а във вторник и в сряда то ще е сериозно и температурите ще достигнат дори 30 градуса, обясни той. В четвъртък температурите ще достигнат 28 градуса, дори и в София. Това означава, че на други места в страната температурите ще са около 30 градуса, а има голяма възможност и да надвишат, уточни доц. Георги Рачев. До 10 юни времето ще остане сравнително динамично, ще има валежи, но няма да е толкова хладно, както беше през май месец, ще бъде типично лято. Сутрешните температури в първата половина на юни вече няма да бъдат както сега - между 10 и 15 градуса, а твърдо ще бъдат над 13-15 градуса в равнинните райони. Втората половина на юни се очаква да бъде и по-топла, дори и по-суха от нормалното, сочи средносрочната прогноза. Не е изключено да има кратка лятна буря и дъжд, но като цяло се очаква слънчево и хубаво време. По думите на климатолога лятото в Европа се очаква да е стандартно. За България с нормални температури. Юни, юли и август с температури от порядъка на 20 - 23 градуса, с нормални валежи и тенденция по Черноморието дъждовете да бъдат по-малко, а в Западна България - повече.  

Слон подгони група туристи в индийски парк (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6246985

Слон подгони група туристи в индийски парк (Видео)Слон подгони група туристи в национален парк в индийския щат Утаракханд, предаде NOVA.  Видео, заснето от потърпевшите, показва как животното прекосява пътека, заедно с две по-малки слончета. Точно в този момент забелязва джипа на туристите и хуква след него. Отказва се да го гони, след като колата ускорява рязко.

Почина писателят Йордан Василев

https://www.vesti.bg/bulgaria/pochina-pisateliat-iordan-vasilev-6069655

Първият главен редактор на в. "Демокрация" си отиде от този свят на 81 години.

От 2018 г. Италия се отказва от монетите по 1 и 2 цента

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/05/28/2979004_ot_2018_g_italiia_se_otkazva_ot_monetite_po_1_i_2_centa/?ref=rss


От 1 януари 2018 г. Италия ще извади от обращение монетите от 1 и 2 цента. Това реши парламентарната комисия по бюджетни въпроси на страната, предаде ДПА.

Според изчисленията, на които се базират депутатите, премахването на дребните монети ще пести годишно по около 20 хил. евро. Италианското правителство харчи милиони за производството им, откакто е въвело еврото през 2004 г., защото производствената им стойност е значително по-висока от номиналната. За разлика от...

ВиК авария наводни улица в Аспарухово

http://www.moreto.net/novini.php?n=352217

Жители на варненския кр. "Аспарухово" се жалват от наводнена улица. В писмото, изпратено до редакцията на Moreto.net от една седмица има авария, в близост до блок 19 на ж.к."Дружба" в кв.Аспарухово, но местното ВиК дружество нехае, както и управниците, които обитават сградата на районното кметство в квартала.

Серия трусове бяха усетени в Западна Турция

http://www.cross.bg/magnityd-zemetresenie-trysove-1544310.html

/КРОСС/ Днес 5 минути след 14 часа местно време в провинция Маниса на Западна Турция се реализира второ земетресение с магнитуд 5.0. То е част от серия трусове от 42 събития с магнитуд 2.5 и повече, започнала в събота вечер (18:53 местно време) с умерено-силно земетресение с магнитуд също 5.0. За това съобщава Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дългогодишен ръководител на секция „Сеизмология" в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН). Тук и по-нататък оценките са на Евро-Средиземноморски сеизмологичен център, ако не е отбелязано друго. Неголямата дълбочина на активираното огнище (до 10-15 км) и количеството излъчена сеизмична енергия са предпоставка за известни щети. Засега информацията за нанесени щети се отнася само за влиянието на съботните трусове. Така, Зеит Шенер, гувернатор на община Гьолмармара, съобщава за 15 тежко пострадали сгради и леко повредени други 20. Турската дирекция за бедствия и аварии веднага е предприела необходимите мерки, за да осигури подслон на жителите в епицентралния район - 30 палатки са отнесени като първоначална реакция. Дотук сведенията са предварителни - неминуемо щетите ще са доста по-големи, предвид големият брой сравнително силни вторични трусове. Само след полунощ са станали 7 земетресения с магнитуд между 4.0 и 4.6, т.е. въздействията в близките до епицентъра градове Саруханлъ (малко над 15780 ж. /2012г.) и Гьолмармара (9700 ж./ 2012г.) са достигали интензивност от V степен

Ангела Меркел: Европа трябва да вземе съдбата си в свои ръце

https://www.24chasa.bg/novini/article/6246981

Ангела Меркел: Европа трябва да вземе съдбата си в свои ръцеГерманският канцлер Ангела Меркел заяви в неделя, че Европа „трябва да вземе съдбата си в свои ръце“ на фона на разделението между западните партньори заради Брекзит и политиката на американския президент Доналд Тръмп, предава AFP. „Времената, в които можехме да сме напълно зависими от другите са към своя край.

Фетел взе в Монако третата си победа за сезона

http://www.mediapool.bg/fetel-vze-v-monako-tretata-si-pobeda-za-sezona-news264434.html

Германецът Себастиан Фетел с Ферари спечели старта за Гран при на Монако, което и неговата трета победа от началото на сезонавъв Формула 1. Неговите най-големи конкуренти от Мерцедес се провалиха.Люис Махилтън се добра до 7-то масто, след като стартира от 13-та позиция. Валтери Ботас остана четвърти. За сметка на това Ферари триумфира и с второто място на Кими Райконен, който стартира от полпозишън. Трети е Даниел Рикардо с Ред бул.Сътборникът вРед бул Макс Верстапене пети. Десетката допълниха Карлос Сайнц (Торо росо), Ромен Грожан (Хаас), Фелипе Маса (Уйлямс) и Кевин Магнусен (Хаас).

Коментар на седмицата №2: Товарищ Путин, вы большой ученый

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6246970

Коментар на седмицата №2: Товарищ Путин, вы большой ученыйПубликуваме отново най-четените анализи и коментари на седмицата. Този е номер 2 с 34 732 прочитания. Ще боли повече, отколкото ще дойде ли тръбата, или не Заглавието е перифраза за знаменитата песен на Висоцки по текст на Юз Алешковский. Ако заменим само една дума - името на възпетия в песничката Сталин с това на Путин се получава изумително

Меркел: Европа трябва да вземе съдбата си в свои ръце

http://www.cross.bg/svoi-rutze-evropa-1544309.html

/КРОСС/ Германският канцлер Ангела Меркел заяви в неделя, че Европа „трябва да вземе съдбата си в свои ръце" на фона на разделението между западните партньори заради Брекзит и политиката на американския президент Доналд Тръмп, предава AFP. „Времената, в които можехме да сме напълно зависими от другите са към своя край. Аз почувствах това през последните няколко дни", каза Меркел по време на предизборен митинг в Мюнхен. „Ние, европейците наистина трябва да вземем съдбата си в свои ръце", добави канцлерът. Тя уточни, че Германия и Европа ще се стремят да поддържат добри отношения с Великобритания и САЩ, но обърна внимание и на необходимостта от засилено сътрудничество между Берлин и новия френски президент Еманюел Макрон. Германският канцлер се завърна в страната след срещата на върха на Г-7 в Италия, на която не беше постигнато съгласие между САЩ и останалите държави за обща позиция в подкрепа на Парижкото споразумение на климата.  

Световната номер 1 отпадна на старта на "Ролан Гарос"

http://offnews.bg/news/n_1/n_656687.html

Световната №1 в тениса при жените - Анжелик Кербер, отпадна още в първия кръг на турнира "Ролан Гарос" в Париж. Германката вече е аут след 2:6, 2:6 срещу Екатерина Макарова. Нищо в играта на Кербер сякаш не се получаваше и съвсем закономерно тя допусна поредно разочарование от началото на сезона. В първия сет Макарова на два пъти успя да пробие подаването на съперничката си и след 34 минути игра бе напред с 6:2. Втората част бе с една идея по-оспорвана. Кербер даде всичко до последно, но играта ѝ не бе на нужното ниво. Тя така и не успя да спечели подаването си и след ново 2:6 приключи участието си във втория турнир от Големия шлем. Във втория кръг Макарова очаква победителката от мача между Леся Цуренко и Катерина Козлова.

Серия трусове разлюляха Западна Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6246976

Серия трусове разлюляха Западна ТурцияДнес 5 минути след 14 часа местно време в провинция Маниса на Западна Турция се реализира второ земетресение с магнитуд 5.0. То е част от серия трусове от 42 събития с магнитуд 2.5 и повече, започнала в събота вечер (18:53 местно време) с умереносилно земетресение с магнитуд също 5.0. За това съобщава Румяна Главчева, експерт-сеизмолог,

Заловиха 19 афганистанци край тунел „Траянови врата”

http://www.moreto.net/novini.php?n=352216

19 чужденци без документи за самоличност установиха полицаите в Костенец. Служителите на реда са се отзовали на сигнал, постъпил в обедните часове днес, за група хора, придвижващи се в района на тунела „Траянови врата“. На място униформените задържали 19 мъже без документи за самоличност, по думите им – граждани на Афганистан.

Отлично представяне и отборна купа за кадетите на ТК „Инвикта” от Международния турнир "Херея Трофи"

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/otlichno-predstaviane-i-otborna-kupa-za-kadetite-na-tk-invikta-ot-mezhdunarodniia-turnir-hereia-trofi-2026491

С отборна купа – първо място, при кадетите и 2 златни, 6 сребърни и 1 бронзов медал се завърнаха от провелия се на 27.05.2017г. в “Зимния дворец на спорта” - гр.София открит международен турнир по таекуондо „Херея Трофи”, състезателите на клуб „Инвикта”. Организатори на турнира бяха Таекуондо клуб

Наводнения и свлачища в Шри Ланка доведоха до смъртта на 146 души

//dariknews.bg/novini/sviat/navodneniia-i-svlachishta-v-shri-lanka-dovedoha-do-smyrtta-na-146-dushi-2026499

Броят на жертвите на наводненията и свлачищата в Шри Ланка, които бяха предизвикани от проливни дъждове, достигна 146 души, в неизвестност са 112, а половин милион са разселени, съобщиха властите, цитирани от световните агенции.
 
По

Себастиан Фетел спечели Гран при на Монако за третата си победа от началото на сезона

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/05/28/2978992_sebastian_fetel_specheli_gran_pri_na_monako_za_tretata/?ref=rss


Пилотът на "Ферари" Себастиан Фетел спечели Гран при на Монако и постигна третата си победа от началото на сезона. На второ място завърши съотборникът му Кими Райконен, който стартира от полпозишън. На третото място остана състезателят на "Ред бул рейсинг" Даниел Рикардо.

Фетел записа втора победа на пистата в Монако и първа за "Ферари" от 2001 г. Предишният успех на германеца беше през 2011 г. Освен това, за първи път Фетел и Райконен...

Йордан Василев е починал от тежка сърдечна и белодробна недостатъчност

https://www.24chasa.bg/novini/article/6246967

Йордан Василев е починал от тежка сърдечна и белодробна недостатъчностЙордан Василев е починал днес в 15 ч в УБ "Лозенец", потвърдиха оттам. Около 45 минути преди това са започнали прояви на тежка сърдечна и белодробна недостатъчност, които не се повлияли от реанимационните действия. Йордан Василев бе приет в петък в тежко общо състояние, обясни проф. Любомир Спасов, директор на УБ "Лозенец".

Британски, руски и френски филм са фаворити за "Златна палма" в Кан

http://www.mediapool.bg/britanski-ruski-i-frenski-film-sa-favoriti-za-zlatna-palma-v-kan-news264433.html

Последният филм, представен в основната конкурсна програма на кинофестивала в Кан, - "Никога не си бил действително тук" на британката Лин Рамзи, се нареди сред фаворитите за наградата "Златна палма", редом с руския "Без любов" и френския 120 удара в минута", съобщи АФП, цитирана от БТА в неделя. Зрителите на кинофестивала бяха потресени от тази история за отмъщение и страдание в детството, а Хоакин Финикс стана сериозен кандидат за наградата за най-добър актьор. Журито ще трябва да реши коя награда да присъди на филма, защото регламентът не разрешава една продукция да спечели и "Златна палма", и наградата за най-добро актьорско изпълнение. Ако Лин Рамзи спечели "Златна палма", ще стане едва втората жена в историята на фестивала с това отличие, след Джейн Кемпиън, която е първата с "Пианото" през 1993 г. "Никога не си бил действително тук" е на второ място с три от 4 възможни точки в класацията на английското списание "Скрийн" и журито му от 11 кинокритици от различни националности. На първо е руският филм "Без любов" на руснака Андрей Звягинцев. Той продължава да обсебва вниманието почти десет дни след прожектирането му. Филмът прави портрет на дехуманизирано общество чрез изчезването на детето на руско семейство. Друг кандидат за наградата "Златна палма" е "120 удара в минута" на френския режисьор Робен Кампийо. Филмът също развълнува кинокритиците. Той вече спечели наградата "Франсоа-Шале", присъждана на творба, която предава най-добре реалността, и наградата на международната критика ФИПРЕССИ. Прогнозирането на избора на журито в Кан обаче е пословично трудно. Негов председател тази година е испанският режисьор Педро Алмодовар. Заедно с него в уединена вила на Лазурния бряг в неделя заседават американските актьорите Уил Смит и Джесика Частейн, режисьорите Паоло Сорентино (Италия), Пак Чан-ук (Корея), Марен Аде (Германия), Аниес Жауи. В него са също френският композитор Габриел Яред и китайската актриса Фан Бинбин. "Наградените не отразяват общите предпочитания, а предпочитанията на 9-членното жури" - напомни Филип Руйе от "Позитив". Много очаквани филми, като този на Фатих Акън ("Изневиделица"), Корнел Мундруцо ("Луната на Юпитер"), и до известна степен на двукратния лауреат на "Златна палма" Михаел Ханеке ("Хепиенд") разочароваха част от журналистите. Що се отнася до актьорите, в очите на кинокритиците се откроиха американецът Хоакин Финикс, 86-годишният французин Жан-Луи Тренитнян ("Хепиенд"), британецът Робърт Патинсън, аржентинецът Науел Перес Бискаярт ("120 удара в минута"). При актрисите голямо впечатление направи Даян Крюгер в "Изневиделица" на Фатих Акън. Руската театрална актриса Василина Маковцева е незабравима в "Нежно създание" на украинеца Сергей Лозница, както и Мариана Спивак в ролята на майката в "Без любов". Никол Кидман беше кралицата на фестивала с участието си в четири от представените филма, от които два в основната конкурсна програма ( "Измамените" на София Копола и "Убийството на свещен елен" на Йоргос Лантимос), в които тя отново демонстрира мащаба на своя талант. За пръв път след 1988 г. български продукции са вофициалната селекция на фестивала в Кан в неговото юбилейно 70-то издание.Те обаче участват в програмата "Особен поглед".Официалната селекция на фестивала включва две основни програми - конкурса за "Златната палма" и "Особен поглед" - конкурсна програма, фокусирана върху творби с оригинална цел и естетика. Филмите са "Посоки" на Стефан Командарев и копродукцията "Уестърн". "Посоки" e четвъртият пълнометражен игрален филм на Стефан Командарев, чийто "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" влезе в краткия списък за наградите "Оскар" за чуждоезичен филм. Очакваната с нетърпение световна премиера на най-новия филм на Стефан Командарев "Посоки" в Кан премина при огромен интерес и бе изпратена с бурни аплодисменти, съобщи „Дневник“ в събота. Сценарият е Симеон Венциславов и Стефан Командарев, оператор е Веселин Христов, участват Анна Командарева, Васил Василев - Зуека, Иван Бърнев, Герасим Георгиев - Геро, Васил Банов, Асен Блатечки, Ирини Жамбонас, Стефан Денолюбов. Филмът е копродукция с Германия и Македония. Български продуцент e "Арго филм" - Стефан Командарев и Катя Тричкова. "Уестърн" е копродукция между Германия, България и Австрия. Филмът разказва историята на съвременен дуел между мъж и съперника му. Копродуценти от българска страна са "Братя Чучкови".

Никакви разводи по време на рамазана, за да няма импулсивни решения от глад

https://www.24chasa.bg/novini/article/6246965

Никакви разводи по време на рамазана, 
за да няма импулсивни решения от гладРъководителят на палестинските ислямски съдилища нареди на съдиите да не разтрогват бракове по време на свещения мюсюлмански месец на пости рамазан, защото лишаването от храна и цигари може да предизвика прибързани решения, предаде Франс прес. В изявление Махмуд ал Хабаш уверява, че се опира на "опита от предишни години".

Макрон: Тръмп няма да подкопае правилата на света

https://www.actualno.com/europe/makron-trymp-njama-da-podkopae-pravilata-na-sveta-news_613695.html

Доналд Тръмп няма да подкопае глобалните правила за свободна търговия. Това становище беше изразено пред репортери след срещата на върха на Г-7 в Таормина от френския лидер Еманюел Макрон, цитиран от в. "Кориере дела сера". "Американският президент няма да подкопае правилат

19 нелегални мигранти бяха задържани близо до тунел "Траянови врата"

http://www.cross.bg/dokymenti-vrata-samolichnost-1544308.html

/КРОСС/ 19 чужденци без документи за самоличност установиха служители на РУ - Костенец. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Полицаи се отзовали на сигнал, постъпил в обедните часове днес, за група хора, придвижващи се в района на тунела „Траянови врата". На място униформените задържали 19 мъже без документи за самоличност, по думите им - граждани на Афганистан. Чужденците са отведени в районното управление, където предстои установяване на произхода и самоличността им, след което ще бъдат предадени на службите по компетентност.  

Почина писателят Йордан Василев

http://www.moreto.net/novini.php?n=352215

Почина писателят Йордан Василев в кардиологията на Правителствена болница, съобщи "24 часа". Той е първият редактор на вестник "Демокрация" и съпруг на поетесата Блага Димитрова. Роден е на 26 септември 1935 г.

Колко десетилетия са нужни на Гърция да излезе от кризата?

http://www.investor.bg/evropa/334/a/kolko-desetiletiia-sa-nujni-na-gyrciia-da-izleze-ot-krizata-240070/

Кризата обаче има и положителна страна - помогнала е за изчистване на дисбалансите в управлението, показва доклад на Eurobank

Йордан Василев почина в правителствена болница

http://offnews.bg/news/n_1/n_656686.html

Йордан Василев почина днес в правителствена болница на 81 години. Литераторът и политик бе първият главен редактор на вестник "Демокрация".  Той е роден на 26 септември 1935 г. Семейството му е изселено от София през март 1948 г. - първо в Радомир, после в Троян. Софийското им жителство е възстановено през 1964 г.  Завършва българска филология в Софийския университет, изключен е от университета след въстанието в Унгария през 1956 г. От 1966 г. започва работа в отдел „Критика“ на сп. „Септември“. През 1967 г. го уволняват заради ръкопис на статия и остава 2 години без работа. Започва като уредник в сп. „Литературна мисъл“, но и оттам е уволнен.  Специалист в Института за литература на БАН. Защитава дисертация за Иван Хаджийски. Хабилитира се през 1990 г. Активен деец на Клуба за подкрепа на гласността и преустройството, както и в СДС. През януари 1990 г. е натоварен от ръководството на СДС да бъде главен редактор на новия в. „Демокрация“, първият брой на който излиза на 12 февруари. На този пост остава до края на август 1990 г.  Избран е за председател на Националния клуб за демокрация. През юли 1991 г., заедно с част от клубовете, напуска Федерацията на клубовете за демокрация и остава в СДС-национално движение. Депутат в 7 Велико Народно събрание, член на „групата на 39-те“. Отказва да подпише новата конституция. Депутат в 36 Народно събрание. Председател на комисията за национална сигурност в 36 НС. По неговите думи се отказва от председателското място в комисията, поради факта, че е трябвало да участва в заседания на Консултативния съвет за национална сигурност към Президента, в който по право участва и съпругата му Блага Димитрова, която е вицепрезидент.

Очаква ни страхотен финал на "Като две капки вода" в понеделник

//dariknews.bg/novini/liubopitno/ochakva-ni-strahoten-final-na-kato-dve-kapki-voda-v-ponedelnik-2026496

„Утре вечер ни очаква страхотен финал на „Като две капки вода“. Резултатите на финалистите ще се променят непрекъснато, така че не е изключено да има изненади“, загатнаха водещите Зуека и Рачков по време на гостуване в "Събуди се" по

Паметникът пред НДК ще бъде демонтиран през лятото

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/05/28/2979002_pametnikut_pred_ndk_shte_bude_demontiran_prez_liatoto/?ref=rss


Паметникът "1300 години България" пред Националния дворец на културата (НДК) ще бъде демонтиран през лятото. След това ще бъде направен ремонт в района. Това обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова пред БНТ днес.

Преди три години Столичният общински съвет реши на мястото на рушащия се монумент да се възстанови мемориалът на загиналите войници от Първи и Шести софийски полк от Балканските и Първата световна войни. След обжалване съдът разреши премахването на...

Според вицепремиера Дончев купуването на изтребители още било приоритет

http://www.mediapool.bg/spored-vitsepremiera-donchev-kupuvaneto-na-iztrebiteli-oshte-bilo-prioritet-news264432.html

Няма смяна на приоритетите по отношение на закупуването на нови изтребители за армията, обяви в неделя вицепремиерът Томислав Дончев. "Без да ставам анализатор на думите на премиера, не мисля, че има промяна в позицията. Това, което е коментирано неведнъж, и това, което той мисля, че коментира, е, че освен придобиването на нов многоцелеви изтребител, ние имаме и други проекти, свързани с флота и сухопътните сили“, каза Дончев пред БНР, но казаното от него, всъщност, се отличава значително от последната засега позиция на министър-председателя. След едно доста двусмислено и уклончиво изявление в началото на седмицата, в петък Бойко Борисов даде доста по-категорично уверение, че плановете за модернизация на армията ще претърпят коренна промяна и купуването на нов тип боен самолет може да отлети за пореден път към неясното бъдеще. По думите му изтребителите трябва да бъдат купени, едва след като бъдат придобити нови кораби и бронирани машини. Дотогава премиерът смята, че армията може да разчита на старите съветски изтребители МиГ 29, които с руска помощ да се поддържат в България. "Ние тази армия само от изтребители ли се състои? Ами преди една година президентът Радев като командващ на ВВС казваше, че МиГ-овете трябва да се ремонтират, защото могат да карат до 2028-година. Това са негови думи. И затова тогава, изпълнявайки неговите желания, разчитайки на неговата най-висока компетентност по тази тема, одържавихме миналия петък "Авионамс". Сега ще вложим още 15 милиона в завода, за да го дооборудваме, за да може всякакви ремонти на МиГ-29 и Су и на хеликптерите ни да бъдат правени там", заяви Борисов. Той бе видимо раздразнен от президента Румен Радев, който ден по-рано го критикува заради смяната на позицията му за модернизацията на въоръжените сили. Проектът за купуване на нови изтребители бе приет от второто правителство на Борисов и за него е предвидено финансиране в средносрочната бюджетна рамка. Затова призивът на премиера за нов анализ бе изненадващ. "Аз съм чувал президента Радев да говори и пенсии да се повишат, чувал съм и за инвалидите да говори да се повишат възнагражденията им, чувал съм за всичко да говори, че трябва да се повишат възнагражденията. Освен това, генерал Боцев (началникът на отбраната, бел. ред.) казва Сухопътните войски са в окаяно състояние и за тях трябва. Адмиралите казват: Нямаме кораби заливаме ги с бетон, за да не потънат. И за тях трябва", продължи премиерът. Попитан кой е най-важният проект, той отговори: "Сухопътните сили". В отговор на въпросите на Mediapool той обяви, че покупката на самолетите трябва да е последна. "Нали ще има заседание на Консултативния съвет по национална сигурност. Ще ги изговорим тези неща. Какво съм казал, че трябват милиарди за военните. Откъде да ги вземем? Трябва да кажем, спираме това, това и това или няма да се даде тук и тук. И всички да поемат отговорност за това. Ами, разбира се, че трябва да поеме отговорност (Радев). Само препоръки да се дават и аз знам, че е хубаво нещо. Освен това самолетът не е важното в една армия", каза Борисов. В неделя пред БНР вицепремиерът Томислав Дончев обясни, че се очаква от ръководството на армията и от военния министър на първо място да представят план как да се процедира оттук нататък след взетото от служебното правителство решение за изтребителите. „Как да се процедира с решението за придобиване на нов изтребител, както и какво правим по отношение на безспорната нужда от нова машина за сухопътните сили. Всички тези проекти трябва да вървят“, каза Дончев. Буквално в последните дни на служебния кабинет работната група в Министерството на отбраната класира на първо място предложението на шведския консорциум СААБ за нови изтребители "Грипен", пред офертите на Португалия и САЩ за Ф-16 втора ръка и на Италия за втора ръка "Юрофайтер". Правителството на Герджиков пък одобри доклада на работната група "Не мисля, че е поставяно под въпрос, но ако някой е очаквал решението за придобиване на нови изтребител да се случи следващата седмица, няма как да се случи. Дори самото решение от времето на служебното правителство предполага да се преговаря, а това може да отнеме месеци. Освен това, когато говорим за един подобен проект, тук огромно значение има не само качеството на машината, а и куп други детайли - как ще се поддържа тази машина, на каква стойност, освен това от значение са т. нар. програми за индустриално сътрудничество – когато се усвоява една подобна техника, нормално е държавата бенефициент да има претенции колкото се може по-голяма част, хайде да не е от изработката, поне от поддръжката на въпросната машина да се случва в страната“, каза Томислав Дончев.

"Алиталия" отмени 200 полета заради стачка

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/05/28/2978996_alitaliia_otmeni_200_poleta_zaradi_stachka/?ref=rss


Италианската авиокомпания "Алиталия"(Alitalia), намираща се на ръба на фалита, съобщи, че е отменила за днес 200 вътрешни и международни полета заради стачка на част от персонала, предаде "Франс прес".

Намерено е алтернативно решение за 80% от засегнатите пътници, съобщава компанията на сайта си.

На 2 май превозвачът, трупащ загуби от години, премина под административно управление с решение на министерството на транспорта след...

Утре по Черноморието ще бъде слънчево

http://www.moreto.net/novini.php?n=352205

През нощта облачността ще намалее и утре ще преобладава слънчево време. Над Черноморието ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността. Ще духа слаб североизточен вятър. Максимални температури 19°-21°. Температура на морската вода 17°-18°, вълнение на морето около 2 бала.

Горна Оряховица почете героите в деня на обесването на Македончето

https://www.24chasa.bg/region/article/6246894

Горна Оряховица почете героите в деня
на обесването на МакедончетоС поднасяне на венци и цветя пред паметниците в центъра на града бе отбелязан Денят за почит и преклонение пред героите на Горна Оряховица. Всяка година на 28 май горнооряховчани почитат загиналите във войните свои съграждани. На този ден през 1876 г. в центъра на Горна Оряховица е обесен Георги Измирлиев – Македончето,

Ахмед Муса отказва да се яви в Апелативния съд в Пловдив

https://www.actualno.com/society/ahmed-musa-otkazva-da-se-javi-v-apelativnija-syd-v-plovdiv-news_613694.html

Ислямският проповедник от частната джамия „Абу Бекир“ в Пазарджик Ахмед Муса Ахмед е подал писмено заявление, с което се отказва да се яви лично на заседанието в понеделник от 9.30 часа в Пловдивския апелативен съд, където делото срещу него и още 12 мюсюлмански ходжи ста

Папата нарече "мъченици" убитите от ИД египетски копти

https://www.24chasa.bg/novini/article/6246944

Папата нарече "мъченици" убитите от ИД 
египетски коптиЗа втори пореден ден папа Франциск изрази солидарността си с християните копти в Египет след нападението над автобус с коптски поклонници, пътуващи към отдалечен манастир в пустинята, предаде Асошиейтед прес. От прозореца на студиото си над площад "Свети Петър" Франциск оглави хилядното множество в молитва за жертвите.

Кирил Добрев за "ЦУМ-гейт": Георги е добър медиатор...

http://clubz.bg/54439-kiril_dobrev_za_cum_gejt_georgi_e_dobyr_mediator

"Георги е добър медиатор."

С това многозначително изявление напусналият парламента Кирил Добрев още повече заплете възможните посоки на размисъл върху срещата, станала известна като "ЦУМ-гейт".

Острието на левицата обаче отказа да разсъждава защо биха могли да се виждат в офиса на съпартиеца му главният прокурор Сотир Цацаров и бизнесменът Сашо Дончев, чиито ядове с прокуратурата показно започнаха буквално дни след това.

„Случаят засегна БСП и председателят на БСП реагира адекватно”, каза Кирил Добрев пред бТВ. По думите му обаче скандалът бил преекспониран медийно.

Добрев добави, че също е ходил в ЦУМ „на кафе”, но никога не е провеждал своите работни срещи в офиса на Георги Гергов.

„Партийните срещи трябва да се правят на „Позитано 20”, категоричен е Добрев.

„Мнозинството в Народното събрание са машинки за гласуване, а парламентът е печатът, с който се узаконява всеки един проект от Министерския съвет”, заяви Кирил Добрев, който напусна ПГ на Столетницата.

„Всички се чудят защо работим по 26 минути в момента – няма кой да подава законопроекти на НС, които то да подпечатва”, каза още Добрев. По думите му МС в момента са ангажирани с раздаването на постове във властта.

„И тук идва голямата перверзия – след неглижирането на НС, Бойко Борисов предложи председател на парламента да стане лидерът на опозицията”, коментира още Добрев.

Според него една демокрация нямало как да функционира, ако няма опозиция.

Млади срещу стари в левицата

„Винаги съм бил радетел на промяната в БСП, за смяна на поколенията и кръвта”, категоричен е Добрев. По думите му се е сбъднала негова дългогодишна мечта в НС да влезе едно ново поколение, родени след 1980 г.

„Липсват хора от активното поколение. Моите бивши колеги, съсредоточени в собственото си оцеляване, пропуснаха да реализират цяло едно поколение. Няма как, като имаме 30-35 години разлика, да имаме еднакво мислене”, коментира Добрев.

Френският президент обяви, че в Конго е освободен французин, отвлечен през март

https://www.24chasa.bg/novini/article/6246919

Френският президент обяви, че в Конго е освободен французин, отвлечен през мартФренският президент Еманюел Макрон обяви освобождаването на французин, който беше отвлечен в началото на март в източната част на Демократична република Конго, предаде Франс прес. Държавният глава благодари на всички работили по освобождаването на французина, "по-специално на властите на ДР Конго за мобилизирането им и ефикасните им действия",

Папата нарече "мъченици" египетски копти, убити от "Ислямска държава"

http://www.cross.bg/frantzisk-zhertvite-izrazi-1544303.html

/КРОСС/ Папа Франциск за втори пореден ден изрази солидарността си с християните копти в Египет след нападението над автобус с коптски поклонници, пътуващи към отдалечен манастир в пустинята, предава БНТ. От прозореца на студиото си над площад "Свети Петър" Франциск оглави хилядното множество в молитва за жертвите. Те, по думите му, са убити в "нов акт на жестоко насилие", след като отказали да се отрекат от християнската си вяра. "Ислямска държава" пое отговорността за петъчната атака, при която загинаха 29 души. Вчера при посещение в Генуа Франциск също се помоли за жертвите и с прискърбие констатира, че в наши дни има повече мъченици, отколкото в ранните християнски времена, припомня АП. Втората за днешния ден молитва на папата бе за жертвите на терористичната атака в Манчестър. Франциск осъди жестокото разбиване на толкова много млади животи и изрази подкрепата си за роднините и всички, които оплакват загиналите.    

Спортното министерство рекламира началника си Борисов

http://frognews.bg/news_135430/Sportnoto-ministerstvo-reklamira-nachalnika-si-Borisov/

Министерството на младежта и спорта официално се врепгна в реклама на премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

Валя Ахчиева с тв награда "Свети Влас"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6246942

Валя Ахчиева с тв награда "Свети Влас"Сашо Диков - в момента програмен директор на тв Би Ай Ти, получи голямата награда "Свети Влас" на 7-ото раздаване на призовете в събота, 26 май. Журито с председател проф. Ивайло Знеполски награди за постиженията им и разследващата журналистка на БНТ Валя Ахчиева, както и Гена Трайкова, продуцент на "Би Ти Ви Репортерите",

Коментар на седмицата №3: Абитуриентските балове като пуйка

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6246963

Коментар на седмицата №3: Абитуриентските балове като пуйкаПубликуваме отново най-четените коментари и анализи на седмицата. Този е номер 3 с 28532 прочитания. Какъв е смисълът от тези кервани с висящи хора и подтичващи по дирите им полицаи? Защо въобще продължават тези абитуриентски балове? Едно време, разбирам, събитие е било. Излизаш, пушиш открито за пръв път, пиеш открито за пръв път,

Домашни хитрини за перфектни прозорци

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6223067

Домашни хитрини за перфектни прозорциКолкото по-чисти са прозорците, толкова домът е по-светъл. На пазара е пълно с препарати, които можем да използваме за целта, но има и проверени във времето методи, помагащи за постигането на отличен блясък. Към тях спадат и старите вестници – не ги пренебрегвайте, защото те и днес си остават класика,

200 отменени полета заради стачка в Алиталия

http://www.cross.bg/alitaliya-evro-kompaniyata-1544299.html

/КРОСС/ Стачка на италианската самолетна компания Алиталия (Alitalia), която влезе в специална администрация след заплаха от фалит, отмени 200 полета днес, съобщиха от превозвача, цитиран от АФП. От компанията добавиха, че са успели 80% от пътниците да ги прехвърлят на други полети. Алиталия е под специална администрация от 2 май по искане на акционерите, след като служителите отхвърлиха спасителен план от 2 милиарда евро, който включва намаляване на заплатите и затваряне на 1 700 позиции. Изключвайки национализиране на превозвача, италианското правителство се надява някой да излезе с предложение за закупуване на компанията, в която 49% от дела е на самолетната компания от Обединените арабски емирства Etihad Airways. Днешната стачка засяга вътрешни и международни полети. В началото на май правителството се съгласи да отпусне 600 милиона евро заем, за да могат самолетите на Алиталия да продължат да летят за около 6 месеца, докато администраторите решат дали да продадат част от компанията или да обявят ликвидация. Министърът на икономиката Карло Календа изключи национализация по-рано този месец, пояснявайки, че италианските граждани "вече са платили 7,5 милиарда евро през последните години в опит да спасят Алиталия".  

Задържаха 19 чужденци без документи край "Траянови врата"

http://offnews.bg/news/n_1/n_656685.html

19 чужденци без документи за самоличност са задържани днес в района на тунел „Траянови врата”. Пристигналите на място полицаи от Костенец са арестували мъжете, съобщи МВР.  Задържаните са заявили, че са от Афганистан. Чужденците са отведени в районното управление, където ще се установяват техните произход и самоличност, след което групата ще бъде предадена на компетентните служби.

Почина Йордан Василев, вярващ в демокрацията

http://clubz.bg/54438-pochina_jordan_vasilev_vqrvasht_v_demokraciqta

Йордан Василев, едно от лицата, заради които вярвахме в промяната след 1989-а, почина на 81 г. Тъжната вест съобщава „Площад Славейков“.

Отишъл си е в неделя в ранния следобед след кратко боледуване, след като постъпил по спешност в петък в Университетска болница „Лозенец“.

Йордан Василев почина 14 години след своята съпруга, поетесата Блага Димитрова. Той бе първият главен редактор на вестник „Демокрация“, депутат от Великото народно събрание – един от „групата на 39-те“, отказали да подпишат новата Конституция. Василев бе депутат и в 36-ото Народно събрание, по средата на мандата си се отказва от председателския пост в Комисията за национална сигурност, защото трябвало да участва в заседания на КСНС към президента Желю Желев, в който по право участва и съпругата му Блага Димитрова, тогава вицепрезидент.

Роден е на 26 септември 1935 г. в Радомир. През 1945 г. семейството му се заселва в София, три години по-късно са изселени от столицата – първо в Радомир, после в Троян. Софийското им жителство е възстановено през 1964 г.

Учи българска филология в Софийския университет. След въстанието в Унгария през 1956 г. е изключен от университета. Записва се в специалността „Библиография“ и се дипломира в двегодишния курс за висшисти. Следва и журналистика, но след пет семестъра напуска. От 1966 г. започва работа в отдел „Критика“ на сп. „Септември“. Уволнен е през 1967 г. заради ръкопис на статия и остава две години без работа.

Започва като уредник в сп. „Литературна мисъл“, но от там също е уволнен заради организиране на свободна дискусия за съвременната поезия. Постъпва като литературен сътрудник в Института за литература при БАН през 1975-а, защитава дисертация за Иван Хаджийски през 1980 г. и работи в института до пенсионирането си.

В политиката влиза като деец на Клуба за гласност и преустройство, става член на ръководството на СДС. Избран е за председател на Националния клуб за демокрация. През 1990 г. той е един от основателите на в. „Демокрация“ и първи негов главен редактор. Сам си определя заплата от 0 лв. След 8 месеца е уволнен. Заедно с част от клубовете напуска Федерацията на клубовете за демокрация и остава в СДС-национално движение.

През 1996-97 г. редактира всекидневника „Ново слово“. Чел е курс лекции „Българската култура от 1878 до 1944 г.“ в Нов български университет (2001-2002). Издал е „Младостта на Багряна“ – в съавторство с Блага Димитрова (1975), „Дни черни и бели“ – в съавторство с Блага Димитрова (1975), „Иван Хаджийски в българската култура“ (1988), „Мнения“ – студии и статии (1989), „Христо Радевски. Литературна анкета“ (1993), „Литература. Учебник на ХІ клас“, с колектив (1993), „Христоматия по литература за ХІ клас“, с колектив (1994), „Женски силуети, етюди“ (2000), „Българско слово за всекиго от Х до ХХ век“ (2001), „Патила и радости, спомени“ (2002).

Кадри от 1990 г., опашка за първия брой на вестник „Демокрация“:

„Отишъл си е Йордан Василев… – написа писателят Георги Господинов във фейсбук. – Човек с осанка от друго време, разказвач на другата литературна история. Благодаря за добронамереността към младите, бях на двайсет и нещо, когато ме посрещна в Института за литература. Благодаря и светъл път…“

Пребиха и ограбиха сестрата на цар Киро

https://www.24chasa.bg/novini/article/6246915

Пребиха и ограбиха сестрата на цар КироАпашите отмъкнали 200 лева и злато от палата на 71-годишната баба в Йоаким Груево Сестрата на Кирил Рашков е била нападната и ограбена в дома й в събота срещу неделя. В къщата на 71-годишната баба Елена в пловдивското село Йоаким Груево нахлули непознати и нападнали стопанката заедно с 46-годишния й племенник.

Седем души пострадаха в Румъния след технически проблем с лифт

https://www.24chasa.bg/novini/article/6246910

Седем души пострадаха в Румъния след технически проблем с лифтСедем души пострадаха днес при пътуване в две различни кабинки на лифта на глетчера Бъля в планината Фъгъраш в Румъния, предаде агенция Аджерпрес. Рамона Нистор, говорителка на Инспектората за извънредни ситуации в окръг Сибиу (Централна Румъния), съобщи, че са пострадали четирима души в кабинката, която е слизала, и трима - в кабинката,

Марио Тарейн показа вдъхновяващи йога практики

http://www.cross.bg/endzhi-rabih-praktiki-1544297.html

/КРОСС/ Бляскавата двойка Енджи Касабие и Рабих ал Зейн, поканена лично от Атанас Лазаров, собственик на ПРофайл, направи своята почивка на комплекса Порто Елеа, Халкидики. Както е известно, Енджи и Рабих водят здравословен начин на живот, спортуват всеки ден, наслаждават се на живота истински и щастливи. Енджи консултира много холивудски звезди всеки ден, а Рабих е бивш баскетболист, води собствено предаване в Ал Джазира за фитнес и здраве. Поради тази причина спортната двойка, долетяла специално от Бейрут, не пропусна да се възползва от ежедневните йога занимания, водени от инструктора Марио Тарейн. „Йогата е система от физически, умствени и духовни практики, чиято цел е да се трансформират тялото и ума. Йогата е една от шестте индуистки философски школи, която приема медитацията за основно средство за постигане на освобождението и стреса„ споделя Тарейн.   На тези йога практики диетоложка N1 на България и света - Енджи Касабие и Мистър Ливан - Рабих Ел Зейн имаха възможността да се наслаждават всяка сутрин през 4-дневния си престой на приказното райско място Порто Елеа, Халкидики.  

Марио Тарейн показа вдъхновяващи йога практики

http://www.cross.bg/rabih-endzhi-iioga-1544297.html

/КРОСС/ Бляскавата двойка Енджи Касабие и Рабих ал Зейн, поканена лично от Атанас Лазаров, собственик на ПРофайл, направи своята почивка на комплекса Порто Елеа, Халкидики. Както е известно, Енджи и Рабих водят здравословен начин на живот, спортуват всеки ден, наслаждават се на живота истински и щастливи. Енджи консултира много холивудски звезди всеки ден, а Рабих е бивш баскетболист, води собствено предаване в Ал Джазира за фитнес и здраве. Поради тази причина спортната двойка, долетяла специално от Бейрут, не пропусна да се възползва от ежедневните йога занимания, водени от инструктора Марио Тарейн. „Йогата е система от физически, умствени и духовни практики, чиято цел е да се трансформират тялото и ума. Йогата е една от шестте индуистки философски школи, която приема медитацията за основно средство за постигане на освобождението и стреса„ споделя Тарейн. На тези йога практики диетоложка N1 на България и света - Енджи Касабие и Мистър Ливан - Рабих Ел Зейн имаха възможността да се наслаждават всяка сутрин през 4-дневния си престой на приказното райско място Порто Елеа, Халкидики.  

На всеки 3 секунди Samsung произвежда компресор за хладилник

http://clubz.bg/54437-na_vseki_3_sekundi_samsung_proizvejda_kompresor_za_hladilnik

Имате ли хладилник? Ако е сравнително нов, по всяка вероятност най-важната част в него - компресорът - е дело на южнокорейците от Samsung.

Те са произвели над 200 милиона от ключовите компоненти, откакто са в този бизнес - 1976 г, съобщиха от компанията. В момента на всеки три секунди от поточните им линии излиза по един компресор. С тази статистика Samsung демонстрира, че е с най-високия капацитет на пазара.

В хладилника компресорът е частта, която регулира циркулациите на охладителното вещество, което генерира студения въздух - основната функция на хладилника. Компонентът е сложен и комбинира различни технологии.

Освен класическият им вариант, корейците държат и 52% от пазара на инверторните компресори, които се ползват в най-новите хладилници. Те имат по-прецизни дигитални датчици, които регулират и оптимизират използването на електроенергия - което означава по-пестелив и ефективен хладилник.

 

Родната салата - по-скъпа от вносната поне с 30 стотинки

http://www.moreto.net/novini.php?n=352212

Българските оранжерийни домати поевтиняват с 9,7 на сто и се продават през тази седмица по 1,86 лева за килограм, показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Вносните оранжерийни домати се търгуват по 1,55 лева за килограм, с 1,9 процента по-евтино.

Заловиха 19 мигранти в тунела „Траянови врата“

http://frognews.bg/news_135428/Zaloviha-19-migranti-v-tunela-Traianovi-vrata/

19 чужденци без документи за самоличност установиха служители на РУ – Костенец. Това съобщиха от МВР.

Кой е Йордан Василев?

https://www.24chasa.bg/novini/article/6246897

Кой е Йордан Василев?Йордан Василев е български литератор и политик. Роден е на 26 септември 1935 г. Семейството му е изселено от София през март 1948 г. - първо в Радомир, после в Троян. Софийското им жителство е възстановено през 1964 г. Следва и завършва българска филология в Софийския университет; по време на следването си е изключен от университета след

Румен Гечев призова за оповестяване на ключови разговори за кризата в КТБ

http://www.cross.bg/beshe-stane-gechev-1544298.html

/КРОСС/ За публично оповестяване на разговорите от три важни срещи по време на кризата в КТБ настоя Румен Гечев от БСП, предава Дарик. Той беше категоричен, че идеята за излизане в банкова ваканция е била на БНБ. По думите на Гечев няма пречка стенограмите да бъдат разсекретени, защото не крият нищо, което би породило проблеми за икономиката и банковата система на България. "Срещите бяха добре организирани. Категорично беше упражнен натиск върху БСП да приеме варианта за банкова ваканция. Предложението за ваканцията беше на ръководството на БНБ. Имаше официално предложение, мнения на експерти и политически ръководители", посочи Гечев. По негови думи по време на среща представителят на ГЕРБ е посочил, че банковата ваканция ще продължи до провеждането на предсрочни избори. "Нашите анализи показваха, че аргументите са измислени и че проблемите на КТБ не могат да доведат до срив. Оказахме се прави. Следователно целта беше БСП да бъде вкарана в капан", коментира той. "Някои хора или имат амнезия, или се правят на приятно разсеяни, но да не стане така, че да се появят някъде кристално чисти записи на тези разговори, защото е възможно и това да стане", добави социалистът. Очаква се следващата седмица да стане ясно дали президентът Румен Радев ще разсекрети стенограмата от първата среща на Дондуков 2 за КТБ

БСП: Правят се много компромиси в името на властта

http://offnews.bg/news/n_1/n_656684.html

Трябва да влезем в председателството на Съвета на ЕС с конкретни политически приоритети. Това заяви зам.-председателят на БСП Деница Златева по БНР, цитирана от партийния пресцентър. Тя каза още, че очаква да бъде структурирано новото министерство, което ще отговаря за Българското председателство на ЕС. Според нея ефективното стартиране на това министерство ще отпуши процеса по стартиране на обществените поръчки и дейностите, свързани с председателството. „Улисани в ремонтни дейности и обществени поръчки, не акцентираме на най-важното – политическите приоритети и обществения дебат за дефиниране на националните приоритети”, подчерта бившият служебен вицепремиер по подготовката на Българското председателство на Съвета на ЕС-2018. Тя коментира, че дефинирането на тези приоритети трябва да стане в тесен диалог между отделните институции, НПО-та и гражданите. „Ние се постарахме, с помощта на ПЕС и неправителствени организации от целия политически спектър, този диалог да бъде стартиран – за бъдещето на Европа, накъде да върви тя, каква да бъде ролята на България, за социалното измерение на Европа. До старта на българското председателство, този дебат трябва да бъде много активен”, обясни Златева. По думите й е важно как ще посрещнем гостите, но по-важно е ние, политически като страна, как влизаме и как ще излезем от председателството. Тя заяви, че като страна от региона, трябва да бъдем активни по отношение на европейската перспектива за развитието на Западните Балкани и припомни, че Юнкер е заявил, че до 2019г. няма да има ефективно разширяване на ЕС. Зам.-председателят на левицата заяви, че от интерес за България е да се сложи край на нестабилността в Македония и страната да тръгне по пътя на ЕС. По повод коментара на президента Путин за азбуката ни, Деница Златева коментира, че исторически е доказано от къде произлиза азбуката, на която пишат славянските народи. Тя припомни, че преди години президентът Путин е заявил, че Русия е получила азбуката от България. „Няма исторически спор по въпроса, трябва да гледаме прагматично на отношенията си както с Русия, така и с Македония”, категорична бе тя. По думите й България, като страна, която има традиционни отношения с Руската федерация, понася сериозни последствия от санкциите срещу нея, но подчерта обаче, че сме член на ЕС и като такива, носим солидарна отговорност за решенията, които се взимат от него.  По повод отношението на БСП към Обединени патриоти, Деница Златева заяви, че оценките преди изборите са правени на база на предизборни програми и тогава не е имало използване на нацистки символи, нито е имало очаквания за бърз отказ от предизборните обещания. „Не сме очаквали, че в рамките на правителството ще бъдат назначавани зам.-министри, срещу които протестират цели браншове - на транспорта, на енергетиката. Не е допустимо и назначаване на Илиян Тодоров за областен управител на Софийска област. Това едва ли би било цена на компромис”, коментира зам.-председателят на БСП. Тя попита и каква би била оценката от партньорите ни по темата за интеграцията на етносите и малцинствата, когато начело на Националния съвет за сътрудничеството по етническите въпроси се назначава вицепремиер Валери Симеонов, който е известен с негативното си говорене по тази тема. „Правят се много компромиси в името на упражняването на власт. Въпросът е - какви компромиси могат да се понесат и от обществото. Трябва да има коалиционна култура, не само за назначенията, а по конкретни политики, и всеки да носи политическа отговорност”, подчерта тя. Помолена да коментира отношенията на левицата с ДПС, Деница Златева заяви, че за защита на национални интереси на определени групи от българското население, на принципна основа, може да има близки позиции между две опозиционни партии. По думите й това не означава, че може да се говори за коалиции.

Алиталия отмени 200 полета заради стачка

http://www.mediapool.bg/alitaliya-otmeni-200-poleta-zaradi-stachka-news264431.html

Италианската авиокомпания Алиталия (Alitalia), намираща се на ръба на фалита, съобщи, че е отменила за неделя 200 вътрешни и международни полета заради стачка на част от персонала, предаде Франс прес. Междувременно е намерено алтернативно решение за 80 процента от засегнатите пътници, информира компанията на сайта си. На 2 май превозвачът, трупащ загуби от години, премина под административно управление с решение на министерството на транспорта след молба от акционерите. Това стана, след като синдикатите отхвърлиха план за преструктуриране, предвиждащ съкращаване на 1700 позиции и орязване на заплатите с 8 на сто за част от персонала. Правителството на Италия, което изключва всякаква национализация, търси купувач за цялата дейност или част от дружеството, в което авиокомпания Етихад (Etihad) от Обединените арабски емирства държи дял от 49 процента. Останалите 51 процента се контролират от консорциум италиански компании. Днешната стачка, насрочена от седмици, съвпадна с преговорите по параметрите на процедура по техническа безработица, обявена преди дни от Алиталия за 1358 служители от общо около 12 500. Някои служители протестират и срещу неизплащането на премии в заплатите от май, въпреки че тримата администратори обещаха да нормализират ситуацията идния месец. В началото на май Алиталия получи от правителството 600 милиона евро междинен кредит, който ще позволи гарантиране на полетите за шест месеца, припомня АФП.

Удавник без документи откриха във водите на Дунав

https://www.24chasa.bg/novini/article/6246878

Удавник без документи откриха във водите на ДунавУдавник е бил открит тази сутрин във водите на Дунав срещу сградата на общинския драматичен театър, информира konkurent.bg . Извършен бил оглед от криминалистите и по първоначални данни следи от насилие по тялото не са открити. Засега самоличността на мъжа не е установена. Той бил на видима възраст около 60-65 години, висок около 175 см.

За трета година инж. Добромир Добрев посрещна успели у нас и в чужбина горнооряховчани

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/za-treta-godina-inzh.-dobromir-dobrev-posreshtna-uspeli-u-nas-i-v-chuzhbina-gornooriahovchani-2026489

Кметът на Община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев посрещна в Гербовата зала успели в науката и изкуството горнооряховчани. Срещата се провежда за трета година в рамките на празничните за Горна Оряховица дни. На срещата присъстваха и народният представител инж. Клавдия Григорова – Ганчева, за

Мис Тигрова - сензацията в интернет (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/mis-tigrova-senzaciiata-v-internet-video-2026495

Едно момиче, което сама нарече себе си Мис Тигрова, беше обявено за интернет сензация. Клиповете й в социалните мрежи са по-гледани дори и от тези на футболиста Валери Божинов. Мис Тигрова привлече вниманието с крайно стран

Меркел: Разделени от Брекзит и Тръмп, европейците да се вземем в ръце!

http://clubz.bg/54436-merkel_razdeleni_ot_brekzit_i_trymp_evropejcite_da_se_vzemem_v_ryce

„Европа трябва да вземе съдбата си в собствени ръце, изправена пред западния алианс, разделен от „Брекзит“ и президентството на Доналд Тръмп“, заяви германският канцлер Ангела Меркел.

"Времето, в което можем напълно да зависим от другите, е напът да свърши", каза тя пред поддръжници в Мюнхен, цитирана от БГНЕС.

„Докато Германия и Европа се стремят да останат в добри отношения със САЩ и Великобритания, трябва да се борим за собствената си съдба", продължи Меркел.

Специално внимание беше обърнато на топлите отношения между Берлин и новоизбрания френски президент Еманюел Макрон.

Канцлерката току-що се завръщаше от срещата на върха на Г-7, която приключи в събота без споразумение между САЩ и останалите шест големи държави за поддържане на Парижкото споразумение за климата от 2015 г.

Тя определи дискусията "6:1" като "много трудна, да не кажа много незадоволителна".

Американският президент изтъкна, че ще разкрие дали САЩ ще се придържат към споразумението за глобалните въглеродни емисии едва през следващата седмица. На предишен етап от първото си пътуване в чужбина като президент, Тръмп повтаряше критиките на съюзниците от НАТО, че не са успели да изпълнят ангажимента към отбранителния алианс за военни разходи от 2% от БВП.

Тръмп също така описа немските търговски практики като "лоши, много лоши" в разговорите в Брюксел миналата седмица.

Новите възможности, които откриват все по-голямата популярност на ските в Китай

http://www.investor.bg/zoom/355/a/novite-vyzmojnosti-koito-otkrivat-vse-po-goliamata-populiarnost-na-skite-v-kitai-238887/

Компанията за софтуер за управление на ски курорти Skidata се насочва все по-упорито към сектора в азиатската страна

Мълния! Почина Йордан Василев (Галерия)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6246875

Мълния! Почина Йордан Василев (Галерия)Писателят Йордан Василев почина преди малко в кардиологията на Правителствена болница. Йордан Василев е български литератор и политик. Роден е на 26 септември 1935 г. Семейството му е изселено от София през март 1948 г. - първо в Радомир, после в Троян. Софийското им жителство е възстановено през 1964 г.

Световната №1 Анжелик Кербер отпадна в първия кръг на "Ролан Гарос"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/05/28/2978977_svetovnata_1_anjelik_kerber_otpadna_v_purviia_krug_na/?ref=rss


Световната номер едно Анжелик Кербер отпадна още в първия кръг на "Ролан Гарос". Германката загуби с 2:6, 2:6 от Екатерина Макарова. Двубоят продължи 82 минути.

За пръв път в историята на турнира заемащата първото място в ранглистата на WTA отпадна в първия кръг.

В първия сет Макарова, което заема 40-ата позиция в ранглистата, два пъти успя да пробие подаването на съперничката си и след 34 минути игра спечели с 6:2. През втората част...

На брега на Волга намериха останки от огромно чудовище

http://www.cross.bg/chydovishte-volga-pliozavur-1544296.html

/КРОСС/ Международна група учени откри останки от плиозавър на брега на Волга край Уляновск, съобщи Лента. Огромното чудовище Luskhan itilensis (главния дух) е живяло преди 130 милиона години. Само черепът му е бил дълъг 1,5 м. Плиозаврите с къси шии са разновидност на плезиозаврите. Те в действителност не са били динозаври, но са живели заедно с тях и са били топ хищници. Имали са необичайно тяло с четири големи плавника, твърд торс, а дължината на шията им е варирала. Новооткритото чудовище е било с тънка и дълга муцуна, която изненада специалистите. Тя е характерна за речните хищници. Според специалистите това означава, че плиозаврите са имали по-широка екологическа ниша. Чудовището от Волга не е най-големият известен плиозавър, пише в. "Индипендънт". През 2009 г. в Дорсет беше открита фосилизирана двуметрова глава на Pliosaurus kevani.  

19 чужденци без документи са задържани в района на тунел „Траянови врата“

https://www.24chasa.bg/novini/article/6246872

19 чужденци без документи са задържани в района на тунел „Траянови врата“19 чужденци без документи за самоличност установиха служители на РУ – Костенец. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Полицаи се отзовали на сигнал, постъпил в обедните часове днес, за група хора, придвижващи се в района на тунела „Траянови врата“. На място униформените задържали 19 мъже без документи за самоличност,

Световната номер едно Анжелик Кербер отпадна в първия кръг на "Ролан Гарос"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/05/28/2978977_svetovnata_nomer_edno_anjelik_kerber_otpadna_v_purviia/?ref=rss


Световната номер едно Анжелик Кербер отпадна още в първия кръг на "Ролан Гарос". Германката загуби с 2:6, 2:6 от Екатерина Макарова. Двубоят продължи 82 минути.

За пръв път в историята на турнира заемащата първото място в ранглистата на WTA отпадна в първия кръг.

В първия сет Макарова, което заема 40-ата позиция в ранглистата, два пъти успя да пробие подаването на съперничката си и след 34 минути игра спечели с 6:2. През втората част...

Малки трикове правят ефектен първия рожден ден на детето

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6246876

Малки трикове правят ефектен
първия рожден ден на дететоПървият рожден ден на детето е изключително специален момент за семейството и подготовката е вълнуваща и незабравима. Разбира се, бебето едва ли ще запомни преживяванията си, но след години вече порасналото хлапе с любопитство ще разглежда снимките и видеата. Точно заради това си заслужава старанието да се създаде нещо специално.

До края на следващата седмица Македония ще има ново правителство

http://www.mediapool.bg/do-kraya-na-sledvashtata-sedmitsa-makedoniya-shte-ima-novo-pravitelstvo-news264430.html

До края на следващата седмица Република Македония ще има ново правителство. Това е очакването на мандатоносителя Зоран Заев, който бе преизбран като лидер на Социалдемократическия съюз /СДСМ/, предаде БГНЕС. Председателят на парламента Талат Джафери очаква в неделя или понеделник да получи състава на новото правителство. След това се очакват двудневни дебати и гласуване на новия кабинет в парламента, което означава, че преди края на седмицата Зоран Заев ще бъде избран като нов премиер на страната. СДСМ, албанският Демократически съюз за интеграция (ДСИ) и Албанският алианс разполагат с общо 62-ма депутати в 120-местния парламент. Третата албанска партия - Движението "Беса" има 5-ма народни представители. Снощи Зоран Заев бе преизбран за председател на Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) на 22-ия редовен конгрес на партията, съобщава агенция МИА. Радмила Шекеринска запази поста на заместник-председател на СДСМ. Делегатите на конгреса избраха също членове на централното бюро и контролния орган на партията. Четирима заместник-председатели ще бъдат избрани идната седмица. "Македония ще бъде единна държава, която върви достойно по пътя на прогреса и развитието, спазвайки принципите на демократичните ценности и правата на човека. Това е пътят към ЕС и НАТО. Република Македония има с какво да се гордее. Гражданите й свалиха режима с химикалка в ръка. Те са на крачка от сформирането на реформаторско и европейско правителство. С политици, за които ценностите не са идеи, а дълг. Хора, които са готови да изграждат мостове в Македония, между Македония и съседите, между Македония и света. Аз ще вървя по този път", каза Заев, след като беше избран. На 17 май той получи мандат да състави новото македонско правителство. Неговата партия се класира втора на парламентарните избори през декември, но успя да договори коалиция с три партии на етническите албанци и да сформира парламентарно мнозинство. Само няколко часа след като приключи партийния форум на СДСМ, партията на Али Ахмети ДСИ оповести имената на своите министри в новия кабинет - Хазби Лика, Буяр Османи, Билент Салиу, Крешник Бекташи и Садула Дураку. Бившият кмет на Тетово Хазби Лика (2005-2009) заема поста на вицепремиер, отговарящ за междуетническите отношения и политическата система. Досегашният говорител на ДСИ Буяр Османи и бивш министър на здравеопазването (2008-2011) ще бъде вицепремиер с ресор евроинтеграция. Сегашният кмет на Липково Садула Дураку, който е и бивш министър на земеделието, ще отговаря за околната среда. Крешник Бекташи ще ръководи икономическото министерство. Лидерът на ДСИ, цитиран от БГНЕС, отказа да отговори дали Движението "Беса" ще бъде част от новата коалиция. „Ние преговаряме със СДСМ и Албанския алианс”, каза Ахмети. СДСМ съобщи в неделя, че не е успял да постигне споразумение с Беса за участие на тази партия в новото македонско правителство, предаде агенция МИА, като цитира изявление на социалдемократите. СДСМ посочва обаче, че "вратите за сътрудничество остават отворени". Според македонските медии от СДСМ предлагат Радмила Шекеринска /отбрана/, Оливер Спасовски (МВР), Рената Треневска Десковска (правосъдие), Любчо Николовски (земеделие), Фросина Ременски или Мила Царовска (социална политика), Едмонд Адеми (култура), а Никола Димитров, като надпартиен ще ръководи външните работи.

Да края на следващата седмица Македония ще има ново правителство

http://www.mediapool.bg/da-kraya-na-sledvashtata-sedmitsa-makedoniya-shte-ima-novo-pravitelstvo-news264430.html

До края на следващата седмица Република Македония ще има ново правителство. Това е очакването на мандатоносителя Зоран Заев, който бе преизбран като лидер на Социалдемократическия съюз /СДСМ/, предаде БГНЕС. Председателят на парламента Талат Джафери очаква в неделя или понеделник да получи състава на новото правителство. След това се очакват двудневни дебати и гласуване на новия кабинет в парламента, което означава, че преди края на седмицата Зоран Заев ще бъде избран като нов премиер на страната. СДСМ, албанският Демократически съюз за интеграция (ДСИ) и Албанският алианс разполагат с общо 62-ма депутати в 120-местния парламент. Третата албанска партия - Движението "Беса", за което все още не е ясно дали ще бъде част от управляващата коалиция, има 5-ма народни представители. Снощи Зоран Заев бе преизбран за председател на Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) на 22-ия редовен конгрес на партията, съобщава агенция МИА. Радмила Шекеринска запази поста на заместник-председател на СДСМ. Делегатите на конгреса избраха също членове на централното бюро и контролния орган на партията. Четирима заместник-председатели ще бъдат избрани идната седмица. "Македония ще бъде единна държава, която върви достойно по пътя на прогреса и развитието, спазвайки принципите на демократичните ценности и правата на човека. Това е пътят към ЕС и НАТО. Република Македония има с какво да се гордее. Гражданите й свалиха режима с химикалка в ръка. Те са на крачка от сформирането на реформаторско и европейско правителство. С политици, за които ценностите не са идеи, а дълг. Хора, които са готови да изграждат мостове в Македония, между Македония и съседите, между Македония и света. Аз ще вървя по този път", каза Заев, след като беше избран. На 17 май той получи мандат да състави новото македонско правителство. Неговата партия се класира втора на парламентарните избори през декември, но успя да договори коалиция с три партии на етническите албанци и да сформира парламентарно мнозинство. Само няколко часа след като приключи партийния форум на СДСМ, партията на Али Ахмети ДСИ оповести имената на своите министри в новия кабинет - Хазби Лика, Буяр Османи, Билент Салиу, Крешник Бекташи и Садула Дураку. Бившият кмет на Тетово Хазби Лика (2005-2009) заема поста на вицепремиер, отговарящ за междуетническите отношения и политическата система. Досегашният говорител на ДСИ Буяр Османи и бивш министър на здравеопазването (2008-2011) ще бъде вицепремиер с ресор евроинтеграция. Сегашният кмет на Липково Садула Дураку, който е и бивш министър на земеделието, ще отговаря за околната среда. Крешник Бекташи ще ръководи икономическото министерство. Лидерът на ДСИ, цитиран от БГНЕС, отказа да отговори дали Движението "Беса" ще бъде част от новата коалиция. „Ние преговаряме със СДСМ и Албанския алианс”, каза Ахмети. Според македонските медии от СДСМ предлагат Радмила Шекеринска /отбрана/, Оливер Спасовски (МВР), Рената Треневска Десковска (правосъдие), Любчо Николовски (земеделие), Фросина Ременски или Мила Царовска (социална политика), Едмонд Адеми (култура), а Никола Димитров, като надпартиен ще ръководи външните работи.

Откриха останки от водно чудовище на брега на Волга

https://www.24chasa.bg/novini/article/6246858

Откриха останки от водно чудовище на брега на ВолгаМеждународна група учени откри останки от плиозавър на брега на река Волга край руския град Уляновск, съобщава БТА. Огромното чудовище Luskhan itilensis (главният дух) е живяло преди 130 милиона години. Само черепът му е бил дълъг 1,5 м. Плиозаврите с къси шии са разновидност на плезиозаврите. Те в действителност не са били динозаври,

Румен Гечев призова за оповестяване на ключови разговори за кризата в КТБ

http://www.moreto.net/novini.php?n=352213

За публично оповестяване на разговорите от три важни срещи по време на кризата в КТБ настоя Румен Гечев от БСП. Пред Дарик той беше категоричен, че идеята за излизане в банкова ваканция е била на БНБ. По думите на Гечев няма пречка стенограмите да бъдат разсекретени, защото не крият нищо, което би породило проблеми за икономиката и банковата система на България.

Купуването на изтребители още е приотитет, обяви Томислав Дончев

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/05/28/2978974_kupuvaneto_na_iztrebiteli_oshte_e_priotitet_obiavi/?ref=rss


Вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че няма смяна на приоритетите по отношение на купуване на нови изтребители на армията. Пред БНР днес той разясни, че премиерът Бойко Борисов очаква план от военните за процедиране, в който освен купуването на многоцелеви изтребители да се разпишат и други проекти за флота и сухопътните войски.

Миналата седмица Борисов обяви, че купуването на изтребители е въпрос на разчет. От думите му се разбра, че след като "Авионамс" е...

Закупуването на изтребители още е приотитет, обяви Томислав Дончев

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/05/28/2978974_zakupuvaneto_na_iztrebiteli_oshte_e_priotitet_obiavi/?ref=rss


Вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че няма смяна на приоритетите по отношение на закупуване на нови изтребители на армията. Пред БНР днес той разясни, че премиерът Бойко Борисов очаква план от военните за процедиране, в който освен закупуването на многоцелеви изтребители да се разпишат и други проекти за флота и сухопътните войски.

Миналата седмица Борисов обяви, че закупуването на изтребители е въпрос на разчет. От думите му се разбра, че след като "Авионамс"...

Майкъл Карик удължи договора си с "Юнайтед" с една година

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/05/28/2978973_maikul_karik_udulji_dogovora_si_s_junaited_s_edna/?ref=rss


Полузащитникът на "Манчестър юнайтед" удължи договора си с клуба за още една година. 35-годишният футболист е част от "червените дяволи" от 2006 г.

С екипа на "Юнайтед" той е ставал пет пъти шампион във Висшата лига, печелил е още ФА къп, два пъти Купата на лига и шест пъти "Къмюнити шийлд". Триумфирал е и в световното клубно първенство, Шампионската лига и Лига Европа - трофеят, който отборът взе преди няколко дни.

Майкъл Карик удължи договора и с "Юнайтед" с една година

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/05/28/2978973_maikul_karik_udulji_dogovora_i_s_junaited_s_edna_godina/?ref=rss


Полузащитникът на "Манчестър юнайтед" удължи договора си с клуба за още една година. 35-годишният футболист е част от "червените дяволи" от 2006 г.

С екипа на "Юнайтед" той е ставал пет пъти шампион във Висшата лига, печелил е още ФА къп, два пъти Купата на лига и шест пъти "Къмюнити шийлд". Триумфирал е и в световното клубно първенство, Шампионската лига и Лига Европа - трофеят, който отборът взе преди няколко дни.

Лятото идва

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/lERYqakKXBM/

Лятото идва на първи юни. Затоплянето ще започне в понеделник, а във вторник и в сряда то ще е сериозно и температурите ще достигнат  30 градуса

В четвъртък температурите ще са 28 градуса, а има голяма възможност и да надвишат.

До 10 юни времето ще остане сравнително динамично, ще има валежи, но няма да е хладно, както през май месец, ще бъде типично лято.

Сутрешните температури в първата половина на юни вече няма да бъдат както сега – между 10 и 15 градуса, а твърдо ще бъдат над 13-15 градуса в равнинните райони.

Втората половина на юни се очаква да бъде и по-топла, дори и по-суха от нормалното, сочи средносрочната прогноза. Не е изключено да има кратка лятна буря и дъжд, но като цяло се очаква слънчево и хубаво време.

По думите на климатолога доц. Георги Рачев пред Нова тв, лятото в Европа се очаква да е стандартно. За България  ще е с нормални температури.

Юни, юли и август ще са с температури от порядъка на 20 – 23 градуса, с нормални валежи и тенденция по Черноморието дъждовете да бъдат по-малко.

Най-дългото добруджанско хоро очерта картата на България в село Бранище

https://www.24chasa.bg/region/article/6246854

Най-дългото добруджанско хоро очерта картата на България в село БранищеХиляди се хванаха на специално хоро на стадиона в село Бранище на петото издание на откритата фолклорна хоротека - каза кметът Димитър Димитров. На стадиона е била очертана картата на България, като „контурът” е бил с дължина от 300 метра и танцьорите са играли по него, правейки жива карта на страната.

Хиляди на последната тренировка на Тоти (видео)

http://www.cross.bg/toti-trenirovka-poslednata-1544293.html

/КРОСС/ "Рома" и феновете на тима се разделят днес със своята легенда Франческо Тоти. След 25 години, 618 мача и 250 гола, той се превърна в емблема на "вълците", а най-голямото признание за верността му е начинът, по който привържениците подготвят изпращането му, предава bTV. Днес (28 май) от 18:45 ч. "Рома" ще излезе на "Стадио Олимпико" срещу "Дженоа", а Тоти за последен път ще облече фланелката на тима в официална среща. Мачът може да гледате пряко по RING. Очаква се трибуните да бъдат пълни, ако се съди по последната тренировка на Принца на Рим. Близо хиляда привърженици изгледаха заниманието. След тренировката Тоти остана още час, за да може да зарадва всеки един от тях в автограф и снимка. video:https://www.youtube.com/watch?v=pCMEOX27oRk

Марешки: Бях най-високопоставен след Радев и затова стоях отляво на папата

http://clubz.bg/54435-mareshki_bqh_naj_visokopostaven_sled_radev_i_zatova_stoqh_otlqvo_na_papata

"Бях най-високопоставеният след президента – той беше от дясната му страна, аз бях от лявата."

Така Веселин Марешки - лидер на "Воля" и зам.-председател на парламента, сподели пред Нова тв вълненията си от гостуването във Ватиката по повод 24 май.

"Не всеки има шанс да се докосне до човек, който управлява една система, която управлява над 2 млрд. християни по света", възхити се варненският бизнесмен.

Затова пък новоизпеченият депутат бил много впечатлен от посланика ни Кирил Топалов, който бил "изключително ерудиран човек - много възпитан, и му разказал много интересни неща".

Марешки изреди още, че е бил в Тайланд при бедственото цунами (през 2004 г.), а също така покойният патриарх Максим е от с. Орешак, откъдето е баща му. От това заключава, че съдбата по някакъв начин го е свързвала с велики хора.

Марешки нарече президента Румен Радев достоен българин.

"Аз никога не го бях срещал, нито в кампанията, нито в предишния си живот - категоризира той миналото си на кандидат-президент. -

При много други кандидатури щяхме да бъдем по-зле представени пред света."

Марешки се преценява, като "малко по-театрален тип човек" - но в смисъла на повече свобода и импровизация.

„На практика президентът имаше диалог с папата – ние, така, просто бяхме представени“, все пак скромно отбеляза той.

Той също се е виждал и с Путин покрай сбирка в Русия на чуждестранните инвеститори.

„Ние тука си гоним инвеститорите“, каза лидерът на "Воля".

Самият той не е променял богатството си - около 200 млн. лв., но е прехвърлил всичко на роднини.

Резки движения няма – почит на същото положение сме си – чистите активи, плюс себестойността на бизнеса са долу-горе толкова.

Фирмите му правят продажби за над един милиард годишно и заради това сравни кредитите си от милиони с това все едно физическо лице да си купи телефон на изплащане и да дава по 50 лв. месечно.

И пак се върна на цитат от папата:

"Всеки, който работи по голяма идея, ще бъде наричан луд, дори ако успее", цитира той мисъл на Франциск.

Марешки толкова бил развълнуван, че не помни папата дали го е "погалил" по главата (по думите на премиера Борисов за "трите папи", б.р.).

Показен разстрел на кобила в кооперативна нива разследва МВР-Панагюрище

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/pokazen-razstrel-na-kobila-v-kooperativna-niva-razsledva-mvr-panagiurishte-2026494

Породиста кобила, пусната на паша в нива, е разстреляна тази сутрин около 8 часа от председателя на кооперацията в стрелчанското село Смилец Георги Джангъров. Сигналът за случилото се е подаден от собственика на животното, коневъда Петър Шарков. Случаят се разследва от Районното управление на МВР в

Общинският празник на любителското театрално изкуство "Звездната завеса" излъчи своите победители

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/obshtinskiiat-praznik-na-liubitelskoto-teatralno-izkustvo-zvezdnata-zavesa-izlychi-svoite-pobediteli-2026461

Общинският празник на любителското театрално изкуство "Звездната завеса", който се проведе на 27 май, излъчи своите победители. Председател на журито беше актьорът и носител на наградата за култура 2017 Иван Митев. Toва съобщи Кинче Иванова, главен експерт в дирекция
 "Култура,туризъм и  меж

Макрон преди посещението на Путин: Уважавам Русия

http://pogled.info/svetoven/makron-predi-poseshtenieto-na-putin-uvazhavam-rusiya.86229

/Поглед.инфо/ Френският президент Еманюел Макрон заяви преди посещението на руския си колега Владимир Путин, че уважава Русия.

Безплатна Ледена пързалка и открити уроци за 1 юни във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=352214

Открити уроци в училищата и турнири по плуване и волейбол предвиждат за Деня на детето от Община Варна, научи Moreto.net. На 1 юни всички деца ще могат да ползват безплатно Ледената пързалка и други спорни обекти. Отбелязването на деня на детето ще започне още утре с традиционния „Общински ученически турнир по плуване".

Войната срещу захарта вече взима жертви

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/05/28/2978114_voinata_sreshtu_zaharta_veche_vzima_jertvi/?ref=rss


Войната срещу захарта, поведена от правителства и потребители, които искат да избегнат заплахи за общественото здраве като диабета, забавя растежа на световното търсене.

Това може да промени изоснови консумацията на захар занапред.

Потреблението може да нарасне с най-бавния си темп от седем години през 2017/2018 година, според анализаторската група Platts Kingsman. Тя прогнозира растеж от 1.04%, което е почти наполовина на средния ръст от 2% годишно...

В Девня отваря кафе-сладникарница с детски кът по случай денят на детето

http://www.barometar.net/88689/

Събитията от пролетния празничен календар на Община Девня са на финалната си права, но най-вълнуващите моменти тепърва предстоят. По всичко личи, че Международният ден на детето в Девня ще се превърне в голям общоградски празник, информират от преслужбата на общината. В Младежкия дом в квартал „Повеляново“ на 1 юни врати ще отвори кафе-сладкарница с модерен детски […]

Британски, руски и френски филм фаворити за наградата "Златна палма" в Кан

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6246847

Британски, руски и френски филм фаворити за наградата "Златна палма" в КанПоследният филм, представен в основната конкурсна програма на кинофестивала в Кан, - "Никога не си бил действително тук" на британката Лин Рамзи, се нареди сред фаворитите за наградата "Златна палма", редом с руския "Без любов" и френския 120 удара в минута", съобщи БТА. Зрителите на кинофестивала бяха потресени от тази история за отмъщение и

Премиерът Борисов взе нова титла по тенис

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6246842

Премиерът Борисов взе нова титла по тенисБойко Борисов отново е шампион по тенис. Министър-председателят спечели суперфинала на турнира за известни личности "ASICS мастърс" в Дипломатическия клуб "Глория Палас" в Горна баня. Борисов и партньорката му Катина Симеонова са шампиони от миналата година и според новия регламент играха с победителите от основния турнир.

85-годишна жена е в неизвестност вече пети ден

http://www.cross.bg/veselina-zhena-neizvestnost-1544292.html

/КРОСС/ Пети ден семейство от Варна издирва своя близка. 85-годишната жена е в неизвестност от 23 май. Роднините й споделят, че тя страда от старческа деменция и най-вероятно е загубила представа за ориентация и местоположение, след като е излязла от дома си. Веселина Петрова Ангелова изчезва в района на Кооперативен пазар в морския град. Тя е висока 148 сантиметра и тежи около 45 килограма. Косата й е средна на дължина, боядисана в кестеняво-червен цвят, а очите й са пъстри. Близките на Веселина молят всички, които я разпознаят, веднага да уведомят полицията като се обадят на тел.номер 112 или да подадат сигнал за нейното местонахождение в най-близкото поделение на МВР.  

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване